Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 16 Φεβρουαρίου 2018

Το γλέντησαν οι Δωριείς της ΠάτραςΠλήθος Δωριέων τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση - αποκριάτικο χορό του συλλόγου Δωριέων Πάτρας “Ο Αθανάσιος Διάκος¨ που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Φεβρουαρίου στον πολυχώρο “Η Ρομβία” στην Πάτρα.

Ο καρναβαλικός διάκοσμος του πολυχώρου σε συνδυασμό με την Ρουμελιώτικη μουσική, ξεσήκωσαν τους παρευρισκόμενους που διασκέδασαν με την καρδιά τους.

Ο χορός και το τραγούδι μονοπώλησαν την εκδήλωση με τους Δωριείς που κατοικούν στην περιοχή της Πάτρας να μένουν κατενθουσιασμένοι από την εκδήλωση για ακόμα μια χρονιά.

Είναι γνωστό ότι πάρα πολλοί Δωριείς κατοικούν και δραστηριοποιούνται στην Πάτρα, με πολλούς από αυτούς να κατέχουν σημαντικές θέσεις τόσο στην επιχειρηματική όσο και την πνευματική δραστηριότητα της πόλης.

Η επί πολλά έτη πρόεδρος του συλλόγου Διονυσία Πανουργιά, ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους και τους ευχήθηκε υγεία και δημιουργία για το νέο έτος.

Από πλευράς δημοτικής αρχής στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του συλλόγου Ανδρέας Δημόπουλος και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Δωρίδος Επαμεινώνδας Τριβήλος.

Την εκδήλωση με την παρουσία του τίμησε επίσης ο ιδιαίτερα δημοφιλής πρώην υφυπουργός και νυν υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας Γεώργιος Μαυραγάνης μαζί με την σύζηγό του, η οποία κατάγεται από την Ερατεινή Δωρίδος. 

Στη Βουνιχώρα... ανάβουν φωτιές !


Με 25 σημαντικά θέματα συνεδριάζει την Τρίτη το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Με 25 σημαντικά θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου στις 18:30 το απόγευμα στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα που θα συζητηθούν για να παρθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές του είναι τα εξής :

1.     Έγκριση Διετούς Προγράμματος Δράσης 2018-2019 της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)

2.     Έγκριση   Προγράμματος Δράσης  2018 της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)

3.     Έγκριση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων οικονομικού έτους 2018 της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)

4.     Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Δωρίδος για την Επιτροπή παρακολούθησης του  Διετούς Προγράμματος Δράσης  2018 - 2019  της ΔΗ.Κ.Ε.Δ.. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)

5.     Έγκριση ενεργοποίησης προαίρεσης για την προμήθεια καυσίμων και λιπαντικών του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

6.     Κλείσιμο λογαριασμού τραπέζης πρώην Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με αρ. λογαριασμού 00105103-2 υπέρ Κοινότητας Τρικόρφων Δωρίδος, μετά από Δωρεά χρημάτων του δημότη ΓΚΙΚΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ και άνοιγμα νέου λογαριασμού υπέρ Δήμου Δωρίδος στην διάδοχο Τράπεζα  EFG EUROBANK ERGASIAS AE, με μεταφορά του υπολοίπου στον νέο λογαριασμό. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

7.     Προγραμματισμός προσλήψεων έκτακτου προσωπικού οκτάμηνης διάρκειας (ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου με κάλυψη δαπάνης από Κ.Α.Π.) στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2018. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)

8.     Έγκριση εγχειριδίου διαδικασιών για την τεκμηρίωση της διοικητικής ικανότητας του Δήμου Δωρίδος για την υλοποίηση πράξεων ΕΣΠΑ 2014-2020. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Φάκος Χαράλαμπος)

9.     Έγκριση και παραλαβή της μελέτης: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΥ / ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ, ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ» (ΑΡ. ΜΕΛ. 1/2018). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

10.  Έγκριση και παραλαβή της μελέτης: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ - ΦΥΛΑΚΩΝ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ» 1η Επικαιροποίηση  της μελέτης με αριθμό 6/2014 (ΑΡ. ΜΕΛ. 2/2018). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

11.  Έγκριση και παραλαβή της μελέτης: «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΚΑΙ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2017-2018 (Α΄ΦΑΣΗ)» (ΑΡ. ΜΕΛ. 3/2018). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

12.  Έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση, της πράξης «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΥ / ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ, ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ» στα πλαίσια της Πρόσκλησης με Κωδικό Πρόσκλησης 41 /Α.Π. 101 /16/01/2018 Α/Α ΟΠΣ: 2581 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Στερεά Ελλάδα", Άξονας Προτεραιότητας 06 "Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της ανταποδοτικότητας των πόρων" ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, με τίτλο " Έργα εξοικονόμησης και αναβάθμισης της ποιότητας του πόσιμου νερού". (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Φάκος Χαράλαμπος)

13.  Έγκριση υποβολής πρότασης για χρηματοδότηση, της πράξης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ-ΦΥΛΑΚΩΝ ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ»  στα πλαίσια της Πρόσκλησης με Κωδικό Πρόσκλησης 41 /Α.Π. 101 /16/01/2018 Α/Α ΟΠΣ: 2581 του Επιχειρησιακού Προγράμματος "Στερεά Ελλάδα", Άξονας  Προτεραιότητας 06 "Προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της ανταποδοτικότητας των πόρων" ο οποίος συγχρηματοδοτείται από το ΕΤΠΑ, µε τίτλο "Έργα εξοικονόμησης και αναβάθμισης της ποιότητας του πόσιμου νερού".  (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Φάκος Χαράλαμπος)

14.  Έγκριση Σχεδίου Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Δωρίδος για την εκτέλεση του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ ΚΑΙ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2017-2018 (Α’ ΦΑΣΗ)», ορισμός μελών στην κοινή επιτροπή Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης και εξουσιοδότηση του Δημάρχου για την υπογραφή της. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής  Φάκος Χαράλαμπος)

15.  Παροχή εξουσιοδότησης στο Δήμαρχο για εκπροσώπηση του Δήμου ενώπιον όλων των οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για περιβαλλοντικά και αναπτυξιακά θέματα. (Εισηγητής: Δήμαρχος  Καπεντζώνης Γεώργιος)

16.  Παραχώρηση χρήσης αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Μαραθιά για δράσεις της Εκκλησίας. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας Δημόπουλος Ανδρέας)

17.  Καθορισμός αρδευτικής περιόδου, αριθμός υδρονομέων, τομέων δράσης και αμοιβής αυτών στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2018. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

18.  Λήψη απόφασης σχετικά με την εκποίηση - διαχείριση  κατασχεθέντων ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων κατόπιν δύο (2) άγονων φανερών προφορικών πλειοδοτικών  δημοπρασιών. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παλασκώνης Κωνσταντίνος)

19.  Καθορισμός θέσεων για την πρακτική άσκηση σπουδαστών ΤΕΙ στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παπακωνσταντίνου Δημήτριος)

20.  Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2018, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού, Οργάνωσης & Πληροφορικής Φάκος Χαράλαμπος)

21.  Ακύρωση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δωρίδος και του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., για την «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Δωρίδος». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

22.  Έγκριση σύναψης προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δωρίδος και του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε., για την «Παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών μέρους της αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Δωρίδος». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)

23.  Εξουσιοδότηση της Π.Ε.Δ. Στερεάς Ελλάδας για την επίλυση του προβλήματος της μη κάλυψης με τηλεοπτικό σήμα όλων των περιοχών του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

24.  Έγκριση του τεχνικού προγράμματος του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος», έτους 2018. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

25.  Έγκριση Προϋπολογισμού εσόδων-εξόδων του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος», οικονομικού έτους 2018. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

Πέμπτη, 15 Φεβρουαρίου 2018

Τριήμερη εκδρομή στη Μακεδονία του Πολιτιστικού Συλλόγου Τολοφώνας


Το καλύτερο πολιτικό σενάριο

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου*

Με τη συμφωνία για το σχηματισμό της νέας γερμανικής κυβέρνησης, την εβδομάδα που πέρασε,  τερματίστηκε για την Ευρώπη μία εκκρεμότητα έξη μηνών.  Ο  ευρωπαϊκός ορίζοντας δείχνει τώρα καθαρός και η συγκυρία για τις εξελίξεις στο μέτωπο της ενοποίησης φαντάζει εξαιρετική.

Η Ευρώπη είναι έτοιμη να ανάψει πάλιτις μηχανές της, αξιοποιώντας τη βούληση μίας πολύ περισσότερο ευρωπαϊκής Γερμανίας και μίας Γαλλίας η οποία επίσης προτάσσει το υπερεθνικό συμφέρον ως στρατηγική επιβίωσης και ανάπτυξης της Γηραιάς Ηπείρου.
Είναι πολύ σημαντικό ότι πριν από ένα χρόνο η Ευρώπη ζούσε μέσα σε ένα κλίμα αβεβαιότητας και υπαρξιακών προβλημάτων, έχοντας απέναντι την απειλή της εκλογής της Λεπέν και συνεπώς την κατάρρευση του οικοδομήματος, ενώ σήμερα αναπτύσσει πολιτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις σε μία κατεύθυνση ομοσπονδοποίησης.

Όπως επίσης είναι εντυπωσιακό ότι αντί για την πολύ στιφή κυβέρνηση «Τζαμάικα», η οποία παρουσίαζε επιφυλάξεις για την Ευρώπη και καχυποψία επικίνδυνη για τους εταίρους του Νότου, δημιουργείται σήμερα μία γερμανική κυβέρνηση που προβάλλει την προοπτική της Γερμανίας μέσω της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και συζητά την αποκλιμάκωση της αυστηρής λιτότητας. (Σ.σ. Ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε ότι προβλέψαμε από αυτή τη στήλη τη χαλάρωση του σιδερένιου οικονομικού δόγματος της Γερμανίας και την μετάθεση του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, αμέσως μετά την εκλογή του Μακρόν τον περασμένο Μάιο!).

Με άλλα λόγια, στην Ευρώπη το σκηνικό άλλαξε σε λιγότερο από δέκα μήνες και αυτή η εξέλιξη είναι μία ευλογημένα γόνιμη ανατροπή. Σε συνδυασμό με την ανάκαμψη των οικονομιών, μιλάμε για το καλύτερο πολιτικό σενάριο…
Πράγματι, η συμφωνία και ο διαφαινόμενος σχηματισμός της νέας γερμανικής κυβέρνησης είναι μία επιτυχία για την Ευρώπη. Η μεγάλη μοιρασιά που έκανε η Μέρκελ με τους σοσιαλδημοκράτες, δείχνει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος μπορεί να κυβερνήσει τη Γερμανία και ότι επίσης μπορεί να «κυβερνήσει» και την Ευρώπη στο δρόμο της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης.

Η ίδια έχει κάνει πολύ προσεκτικά την απαιτούμενη υπερεθνική μετατόπιση του κέντρου βάρους της πολιτικής της, προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα πρώτο ιστορικό υπόβαθρο και να συνεχίσει. Εξαιρετικά !
Ο Μακρόν είναι ο ιδανικός σύμμαχος και δηλώνει βροντερά το παρόν. Τόσο οι προσωπικές του πολιτικές επιδιώξεις όσο και η προοπτική της ίδιας τη Γαλλίας (από τις μεταρρυθμίσεις στα δημόσια οικονομικά έως την ενίσχυση της αμυντικής γαλλικής βιομηχανίας) περνούν μέσα από την περαιτέρω ευρωπαική ενοποίηση. Ο Μακρόν είναι στο πλευρό της Μέρκελ και βεβαίως η Μέρκελ στο πλευρό του Μακρόν.

Αλλά, τίποτε δεν θα μπορούσε να σχεδιάσει και να καθοδηγήσει η Μέρκελ, εάν δεν αισθανόταν ασφαλής στο εσωτερικό της μέτωπο, κάνοντας την τέταρτη - και πιο ευρωπαική - θητεία της στην καγκελαρία. Το κέρδισε μοιράζοντας την εξουσία. Έδωσε στους σοσιαλδημοκράτες  και ειδικότερα σε δύο κατ’ εξοχήν ευρωπαϊστές Γερμανούς πολιτικούς, τον Σούλτς και τον Σόλτς, τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών αντίστοιχα.
Πάνω σε μία ατζέντα, με προοπτική στα θέματα που απασχολούν και τους άλλους εταίρους. Κατά μείζονα λόγο βεβαίως αυτό ευνοεί την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στη δυσχερέστερη έναντι όλων οικονομική θέση και διψάει για τη ρύθμιση του γιγαντιαίου της χρέους. Ασφαλώς θα χρειαστεί πολύς χρόνος και μακρύς διάλογος για να μετουσιωθούν οι επιδιώξεις σε πολιτικές αποφάσεις.

Η Ευρώπη όμως φαίνεται ότι έχει συνειδητοποιήσει πλέον τα οφέλη της ενοποίησηςκαι αποκτά αυτοπεποίθηση χαράσσοντας τη δική της στρατηγική. Αρκεί ωστόσο να μην ακυρωθούν όλα αυτά από μία αρνητική επιλογή, από τα 450 χιλιάδες μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος τα οποία θα πρέπει να επικυρώσουν με την ψήφο τους, στις 4 Μαρτίου, τη συμμετοχή του SPDστη νέα τρικομματική  κυβέρνηση Μέρκελ. Θα ήταν πάντως μία μεγάλη έκπληξη.
*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Εκλογή συνέδρων για το ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής

Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας ανακοίνωσε τις διαδικασίες για την εκλογή συνέδρων στο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής στις 16-18 Μαρτίου...


Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018, θα διενεργηθεί η ψηφοφορία για την εκλογή των 2.000 συνέδρων που θα συμμετάσχουν στο Ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, στις 16,17,18 Μαρτίου 2018.

Δικαίωμα ψήφου

Δικαίωμα ψήφου έχουν, όσοι είχαν εγγραφεί ως μέλη του Κινήματος Αλλαγής, στις εκλογές που έγιναν για τον Επικεφαλής του στις 12 Νοεμβρίου 2017 ή θα εγγραφούν ηλεκτρονικά μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ας Φεβρουαρίου 2018.

Όσοι έλαβαν μέρος στις εκλογές της 12 Νοεμβρίου 2017 ως φίλοι και επιθυμούν να ψηφίσουν για την εκλογή συνέδρων, πρέπει να εγγραφούν ηλεκτρονικά ως νέα μέλη, μέχρι τα μεσάνυχτα της 22ας Φεβρουαρίου 2018.

Τα μέλη ψηφίζουν στο Δήμο που ενεργοποιούνται ως μέλη εφόσον το δηλώσουν στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής, κατά την επικαιροποίηση των στοιχείων τους. Αν δεν δηλώσουν σε ποιο Δήμο θα ενεργοποιηθούν ως μέλη, θα ψηφίσουν στο Δήμο που ψήφισαν στις 12 Νοεμβρίου 2017.

Έχει ήδη ξεκινήσει η αποστολή (με email ή sms) του ονόματος χρήστη και του κωδικού πρόσβασης κάθε μέλους. Μαζί με τα πιο πάνω στοιχεία το κάθε μέλος λαμβάνει και το σύνδεσμο http://members.kinimaallagis.gr. για να επικαιροποιήσει τα στοιχεία του.

Υποψηφιότητες

Στα ψηφοδέλτια θα αναγράφεται ο Δήμος και τα ονόματα των υποψηφίων Συνέδρων. Οποιοδήποτε μέλος μπορεί να είναι υποψήφιο για Σύνεδρος.

Η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει τα μεσάνυχτα της 28ης Φεβρουαρίου 2018.

Η υποβολή υποψηφιότητας κατατίθεται αποκλειστικά μέσα από την ιστοσελίδα με την καταβολή ηλεκτρονικά δέκα (10) ευρώ.

Διαδικασία Ψηφοφορίας - Σταυρός προτίμησης

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα.

Θα αναγράφεται ο Δήμος και αλφαβητικά τα ονόματα των υποψηφίων Συνέδρων.

Ο ψηφοφόρος θα πρέπει να έχει μαζί του αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή άδεια οδήγησης ή στρατιωτική ή υπηρεσιακή ταυτότητα.

Ο κάθε ψηφοφόρος μπορεί να θέσει μόνο ένα (1) σταυρό προτίμησης.

Οι ψηφοφόροι θα καταβάλουν ένα (1) ευρώ.

Ώρες ψηφοφορίας
Οι κάλπες θα είναι ανοιχτές από 8 το πρωί έως και 8 το βράδυ.

Τόπος ψηφοφορίας
Τα Εκλογικά Κέντρα για κάθε Δήμο, θα ανακοινωθούν με νεώτερο δελτίο τύπου.


 Γραφείο Τύπου
Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας

Funky Flamigo στο καρναβάλι Ευπαλίου!

Για άλλη μια χρονιά η νεολαία και οι φορείς του Ευπαλίου  με συντονιστή τον Πρόεδρο Κώστα Τσιούστα ετοιμάζονται να εντυπωσιάσουν στα καρναβαλικά δρώμενα με το Groop 18 που θα συμμετέχει και στην καρναβαλική παρέλαση της Ναυπάκτου.

Όπως κάθε χρόνο το άρμα που ετοιμάζουν μαζί με τα δεκάδες μέλη καρναβαλιστές του πληρώματός του, παρελαύνει στους δρόμους και πλατείες του Ευπαλίου σε μια αποκριάτικη φιέστα με μουσική και χορό και στη συνέχεια κατευθύνεται προς τη Ναύπακτο σκορπίζοντας αποκριάτικο κέφι μέσα από το Καστράκι, Δάφνη, Ξηροπήγαδο.

Φέτος το θέμα που επέλεξαν είναι Funky Flamigo

Την προηγούμενη βραδιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου πραγματοποιεί τον Αποκριάτικο Μασκέ χορό “Δωρινέλλα 2018” στο “Κτήμα Σίνη” πρώην Κοπακαμπάνα στη Δάφνη.

Ο αποκριάτικος χορός "Δωρινέλλα 2018"


Kινητοποίηση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας για τις κατασχέσεις σπιτιών


 
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ
Κανείς να μην μείνει μόνος του στην επίθεση αυτή. Με οργάνωση και αποφασιστικότητα να δώσουμε τη μάχη, να βάλουμε φραγμό στα αρπακτικά που θέλουν να μας πετάξουν στο δρόμο, να αρπάξουν τον ιδρώτα, τους κόπους μιας ζωής για να έχουμε ένα κεραμίδι στο κεφάλι μας εμείς και τα παιδιά μας. Δεν έχει καμιά ευθύνη ο εργαζόμενος που έμεινε άνεργος, που του μείωσαν το μισθό, ο συνταξιούχος που του πετσόκοψαν τη σύνταξη, ο αυτοαπασχολούμενος που η μπότα των επιχειρηματικών ομίλων τον ανάγκασε να κλείσει το μαγαζί του, που δεν μπορεί να εκπληρώσει τις όποιες υποχρεώσεις είχε δημιουργήσει.

 
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ σφίγγει τη θηλιά του χρέους στο λαιμό του λαού. Ένα χρέος το οποίο δεν το δημιούργησε ο ίδιος ο λαός, αλλά του το φόρτωσαν με τις πολιτικές τους όλα αυτά τα χρόνια οι κυβερνήσεις, που σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ανακεφαλαιοποίησαν επανειλημμένως τους τραπεζικούς ομίλους, στήριξαν τα μονοπώλια, συνέτριψαν μισθούς, δικαιώματα των εργαζομένων και εξαπέλυσαν φοροκαταιγίδα, με αποτέλεσμα να μη μπορεί η λαϊκή οικογένεια να πληρώσει τις υποχρεώσεις της, ούτε καν να καλύψει τις βασικές ανάγκες της.
 
Μετά τα μέτρα εξασφάλισης της υφαρπαγής της λαϊκής κατοικίας από τις τράπεζες με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, προχωρούν ακόμα παραπέρα με την απόφαση για κατασχέσεις ακινήτων για χρέη προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι μία απόφαση που βάζει σε άμεσο κίνδυνο την πλειοψηφία των λαϊκών οικογενειών, σε μία περίοδο που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορεία ξεπέρασαν τα 105 δισ. ευρώ, με το 80% αυτών να είναι ποσά μέχρι τις 3.000 ευρώ και τις κατασχέσεις να ξεκινάν από τα 500 ευρώ οφειλής.
 
Όσες κορόνες και να βγάζουν κυβερνητικά στελέχη, ότι ο λαός δεν κινδυνεύει και στόχος τους είναι οι μεγαλοοφειλέτες, είναι κούφια λόγια. Οι μεγαλοοφειλέτες που επικαλούνται, είναι οι "υγιείς" επιχειρηματίες που στηρίζουν τη “δίκαιη” ανάπτυξη, είναι αυτοί που κάθε φορά τους χαρίζουν δάνεια και χρέη με προκλητικές πολιτικές παρεμβάσεις. Όλα αυτά τα μέτρα επιβεβαιώνουν ότι και στην ανάπτυξη ο λαός θα συνεχίσει να βιώνει τη φτώχεια, την ανασφάλεια και θα αγκομαχά για να τα βγάλει πέρα, ενώ οι επιχειρηματικοί όμιλοι θα εκμεταλλεύονται όλα τα προνόμια που τους δίνει το κράτος με ζεστό χρήμα και φορολογική ασυλία.
 
Μόνη απάντηση και στην ανάπτυξή τους είναι ο οργανωμένος αγώνας, η πάλη για την υπεράσπιση της ζωής, για συλλογικές συμβάσεις, για προστασία της λαϊκής κατοικίας.
 
Έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να περάσουμε σε αντεπίθεση.
 
Καλούμε το λαό σε οργάνωση της πάλης για την προστασία της λαϊκής κατοικίας. Τα σωματεία εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων να συντονίσουν τη δράση τους, οι λαϊκές επιτροπές να παίξουν το ρόλο τους ως πυρήνες της κοινωνικής συμμαχίας, εργατών, αυτοαπασχολουμένων, γυναικών φοιτητών, σε κάθε γειτονιά να γίνουν στήριγμα όλων όσων κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε πολυκατοικία να δημιουργηθεί κίνημα αλληλεγγύης.
 
Την Τετάρτη 21 Φλεβάρη διαδηλώνουμε και απαιτούμε:
  • Εδώ και τώρα προστασία της λαϊκής κατοικίας με νόμο.
  • Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη.
  • Καμία κατάσχεση λαϊκής κατοικίας για χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.
  • Να σταματήσουν τώρα οι κατασχέσεις μισθών και συντάξεων από τραπεζικούς λογαριασμούς.
  • Πάγωμα χρεών για άνεργους και διαγραφή ανατοκισμών δανείων.
  • Διαγραφή δανείων, ανέργων και εργαζομένων που έχουν υποστεί μειώσεις στους μισθούς.
  • Όχι στην φοροληστεία, αφορολόγητο όριο στα 20.000 ευρώ προσαυξημένο 5.000 για κάθε παιδί.
  • Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και όλων των χαρατσιών».
 
Το Διοικητικό Συμβούλιο

Χορηγία στη Bραδιά Γευσιγνωσίας στον Ξενώνα - Ταβέρνα “Εν Πενταγιοίς 1862”

Με χορηγία του γιατρού Κυριάκου Θ. Βαμβακίδη, θα χρηματοδοτηθεί ένα σημαντικό μέρος της βραδιάς γευσιγνωσίας το Σάββατο στην Πενταγιού.

Με ανακοίνωσή τους οι Κωνσταντίνος και Χρήστος Μπίμπας που λειτουργούν τον Ξενώνα-Ταβέρνα "Εν Πενταγιοίς 1862" αναφέρουν τα εξής :

"Ο κ. Κυριάκος Θ. Βαμβακίδης, Χειρούργος Ενδοκρινών Αδένων, Διευθυντής Τμήματος Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων Νοσοκομείου ‘ΕΡΡΙΚΟΣ ΝΤΥΝΑΝ’, ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση των ανθρώπων του Ξενώνα-Ταβέρνας ‘Εν Πενταγιοίς 1862’, συμμετέχει στην κάλυψη σημαντικού μέρους των εξόδων για την πραγματοποίηση της Βραδιάς Γευσιγνωσίας.

Ειδικότερα, με τη χορηγία αυτή θα καλυφθεί μέρος του κόστους της πρόσκλησης των μόνιμων κατοίκων του χωριού ώστε να είναι σε θέση να παραστούν στην εν λόγω εκδήλωση με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Επισημαίνεται ότι η Βραδιά Γευσιγνωσίας θα πραγματοποιηθεί στον Ξενώνα-Ταβέρνα ‘Εν Πενταγιοίς 1862’ στο ομώνυμο χωριό του Δήμου Δωρίδος του Νομού Φωκίδος, την Πενταγιού, στις 17-2-2018, ημέρα Σάββατο και ώρα 19:00μμ.

Οι υπεύθυνοι του Ξενώνα-Ταβέρνας ‘Εν Πενταγιοίς 1862’, Κωνσταντίνος και Χρήστος Μπίμπας νοιώθουν την ανάγκη να συγχαρούν δημοσίως το διακεκριμένο Χειρούργο κ. Κυριάκο Θ. Βαμβακίδη για το ειλικρινές ενδιαφέρον του για το ξακουστό χωριό των Πενταγιών Δωρίδας αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι, παρά τα καθημερινά έντονα προβλήματα που υφίστανται λόγω της οικονομικής κρίσης που πλήττει την ελληνική κοινωνία, εξακολουθούν να υπάρχουν άνθρωποι που έχουν το βλέμμα στραμμένο στις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα στους απομονωμένους ορεινούς οικισμούς της Πατρίδας μας".

Πενταγιού 14/02/2018
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ & ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΙΜΠΑΣ

Τετάρτη, 14 Φεβρουαρίου 2018

Επαγγελματική Επιμόρφωση σε παραγωγούς & επιχειρήσεις από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Μία σειρά προγραμμάτων επαγγελματικής επιμόρφωσης διοργανώνει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο των δράσεων της για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροδιατροφικού κλάδου.

Πρόκειται για δύο εκπαιδευτικά προγράμματα, ένα στη Χαλκίδα και ένα στη Λαμία, που απευθύνονται σε παραγωγούς και στελέχη επιχειρήσεων και έχουν ως θέμα την Εμπορική Πολιτική και τις Πωλήσεις στο Εξωτερικό. Η διάρκεια των προγραμμάτων είναι συνολικά 10 ώρες και στοχεύουν στην απόκτηση όλων εκείνων των απαραίτητων σύγχρονων δεξιοτήτων και τεχνικών για την υποστήριξη και την ανάπτυξη της εξαγωγικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων, καλύπτοντας τα παρακάτω θέματα: 

- Εταιρικός προγραμματισμός και εκτίμηση εξαγωγικής δυνατότητας
- Προϊοντική ανασκόπηση διεθνών αγορών
- Ανάλυση διεθνούς αγοράς και προσδιορισμός ανταγωνισμού
- Στρατηγικός σχεδιασμός πωλήσεων
- Μίγμα μάρκετινγκ (προϊόν, διανομή, τιμολογιακή πολιτική, επικοινωνία)


Τα προγράμματα επιμόρφωσης θα διεξαχθούν σε συνεργασία με την Ελληνοαμερικανική Ένωση:

Στη Λαμία:
21 & 22 Φεβρουαρίου 2018 και ώρες 15.00-20.00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Φθιώτιδας, Όθωνος 3.


Στη Χαλκίδα:
3& 4 Μαρτίου 2018 και ώρες 9.00 – 14.00, στο Αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας, Λεωφ. Χαϊνά 93.


Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν τα προγράμματα, θα χρειαστεί να συμπληρώσουν την ειδική φόρμα συμμετοχής και να την αποστείλουν στο info@agrifoodcentralgreece.gr το αργότερο μέχρι και την Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018 για τη Λαμία και μέχρι την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018 για τη Χαλκίδα. Κατά τη διαδικασία δηλώσεων συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, καθώς υπάρχει περιορισμένος αριθμός διαθέσιμων θέσεων για την παρακολούθηση του προγράμματος.

Στους συμμετέχοντες θα δοθούν πιστοποιητικά παρακολούθησης του προγράμματος από την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Οι ΦΙΛ.ΜΟΤ.Ε έκοψαν την πίτα του 2018

Σε μια ωραία εκδήλωση οι Φίλοι Μοτό Ευπαλίου (ΦΙΛΜΟΤΕ) έκοψαν την πίτα τους σε ξενοδοχείο της Ναυπάκτου.

Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες αρκετές ήταν οι φιλικές λέσχες μοτοσυκλέτας που έστειλαν αντιπροσωπείες τους στην εκδήλωση.
Εκτός από τα κομμάτια πίτας σε όλες τις
αντιπροσωπείες που παραβρέθηκαν, οι ΦΙΛΜΟΤΕ έδωσαν και ειδικά αναμνηστικά που είχαν ετοιμάσει, ενώ το φλουρί έπεσε στην
ΜΟΤΟΛΕΑ λέσχη της Αμαλιάδας που παρέλαβε ο εκπρόσωπός της Γ. Βλάχος και το φλουρί των μελών των ΦΙΛΜΟΤΕ έπεσε στο Φώτη Καλαντζή.

Στην εκδήλωση βραβεύτηκε το νέο μέλος των ΦΙΛΜΟΤΕ Βαγγέλης Μακρόπουλος, που δεν δίστασε να έρθει από την Αθήνα που διαμένει, με την μηχανή του κάτω από επικίνδυνες και αντίξοες συνθήκες.

Οι Λέσχες που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση ήταν:

1) ΛΕΣΧΗ  ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΙΣΤΩΝ  ΠΡΕΒΕΖΑΣ
2) ΑΧΑΙΚΗ  ΛΕΣΧΗ  ΜΟΤΟΣΥΚΛΕΤΑΣ
3) ΛΕΣΧΗ ΜΟΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
4) ΛΕ.ΜΟ.Α. ΘΕΡΜΟΥ
5) ΜΟΤΟ  ΛΕΣΧΗ  ΑΜΑΛΙΑΔΑΣ
6) ΛΕΣΧΗ  ΜΟΤΟ  ΚΑΤΩ  ΑΧΑΙΑΣ
7) VESPA  CLUB  ACHAIAS
8) VESPOΠΑΡΕΑ  ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ

ενώ οι Λέσχες ΖΑΚΥΝΘΟΥ και ΛΕΥΚΑΔΑΣ   ενημέρωσαν τους ΦΙΛΜΟΤΕ ότι δυστυχώς είναι αδύνατον να παραβρεθούν παρά τη θέλησή τους και απόφασή τους, λόγω των πολύ άσχημων καιρικών συνθηκών.

Τέλος παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν στην εκδήλωσή εκπρόσωποι από το LEPANTO RUNNING και από τον ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΥΠΑΛΙΟΥ.

Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου 2018

Tι πρέπει να γνωρίζει ο καταναλωτής για την μίσθωση κατοικίας

Τα κύρια στοιχεία που πρέπει να έχει υπόψη του ο καταναλωτής κατά τη μίσθωση κατοικίας έδωσε στη δημοσιότητα η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

1. Στις μισθώσεις κατοικιών, το ύψος του μισθώματος διαμορφώνεται ελεύθερα και δεσμεύει και τις δύο πλευρές.


2. Η μίσθωση κατοικίας ισχύει τουλάχιστον για τρία χρόνια και αν ακόμα έχει συμφωνηθεί μικρότερος ή αόριστος χρόνος.

3. Αν ο συμβατικός χρόνος έχει καθοριστεί μικρότερος της τριετίας και δεν υπάρχει συμφωνία αναπροσαρμογής του μισθώματος, για τον υπόλοιπο χρόνο, μέχρι συμπληρώσεως της 3-ετίας, το καταβαλλόμενο μίσθωμα αυξάνεται ετησίως κατά ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του τιμαρίθμου του κόστους ζωής που δίνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Ελλάδος για τους αμέσως προηγούμενους δώδεκα (12) μήνες.

4. Ο ιδιοκτήτης έχει την υποχρέωση να παραδώσει στον ενοικιαστή την κατοικία κατάλληλη για τη χρήση που συμφωνήθηκε και να την διατηρεί κατάλληλα κατά τη μίσθωση.

5. Προκαταβολή του ενοικίου επιτρέπεται μόνο για τον τρέχοντα μήνα.

6. Απαγορεύεται η καταβολή εγγύησης να είναι μεγαλύτερη από δύο ενοίκια.

7. Ο ιδιοκτήτης φέρει τα βάρη του μισθίου.

8. Ο ιδιοκτήτης αποδίδει στον ενοικιαστή τις αναγκαίες δαπάνες που αυτός έκανε στο μίσθιο.

9. Ο ενοικιαστής δεν ευθύνεται για φθορές ή μεταβολές που οφείλονται στη συμφωνημένη χρήση.

10. Η καθυστέρηση καταβολής των δαπανών κοινοχρήστων έχει τα αποτελέσματα καθυστέρησης του ενοικίου.

11. Η μίσθωση ορισμένου χρόνου λήγει μόλις περάσει το διάστημα αυτό, χωρίς να απαιτείται τίποτε άλλο. Μάλιστα θεωρείται ότι ανανεώνεται για αόριστο χρόνο όταν, μετά την παρέλευση του συμφωνημένου χρόνου, ο μεν ενοικιαστής εξακολουθεί να χρησιμοποιεί την κατοικία, ο δε ιδιοκτήτης δεν εναντιώνεται.

12. Η μίσθωση αόριστης διάρκειας, μετά την παρέλευση της τριετίας, λήγει με καταγγελία του ιδιοκτήτη ή του ενοικιαστή.

13. Ο ενοικιαστής κατά τη λήξη της μίσθωσης έχει υποχρέωση να αποδώσει την κατοικία στην κατάσταση που την παρέλαβε.

14. Από 1.1.2008 το χαρτόσημο καταργείται (ν. 3522/06 παρ. 4 του άρθρου 3, ΦΕΚ 276/Β/06 ). Προσοχή: η κατάργηση αφορά μόνο τις κατοικίες , το χαρτόσημο της επαγγελματικής μίσθωσης εξακολουθεί να είναι 3,6%.

Παράλληλα υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται καθημερινά για ενημέρωση, παράπονα και καταγγελίες στην τηλεφωνική γραμμή 1520 που λειτουργεί καθημερινά από τις 8.00 έως τις 22.00.

Αντίστροφη μέτρηση για την προστασία των Ακτών της Παραλίας Τολοφώνας


Της Πέγκυς Αραβαντινού *


Ιστορικό Προστασίας Διαβρωμένων

Ακτών Παραλίας Τολοφώνας

Η παραλία Τολοφώνας βρίσκεται στα δυτικά του όρμου Ερατεινής του Δήμου Δωρίδας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.
Η συγκεκριμένη παραλία χαρακτηρίζεται από ένα σχεδόν ευθύγραμμο τμήμα μήκους περίπου δύο χιλιομέτρων. Στα μεγάλα τμήματά της κατά μήκος της παραλιακής οδού, η χερσαία παραλιακή ζώνη της ακτή Τολοφώνα έχει παρασυρθεί από τη θάλασσα ενώ όπου υφίσταται δεν υπερβαίνει τα 20μ. Με συνέπεια λόγω των κυματικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή να έχει υποστεί διάβρωση και να κινδυνεύει με κατάρρευση μεγάλο τμήμα της Επαρχιακής Οδού Παραλίας Τολοφώνας-Ερατεινής.

Με σκοπό την αποκατάσταση των ζημιών αλλά και την εκτέλεση παράκτιων έργων για την ανάσχεση των κυματισμών και της διάβρωσης της Επαρχιακής Οδού η Δ/νση Τεχνικών Έργων Ν. Φωκίδας, ανάθεσε την εκπόνηση τεχνικής μελέτης.

Η μελέτη βασίσθηκε στα αποτελέσματα της προηγηθείσας Ακτομηχανικής Μελέτης (Απρίλιος 1998), η οποία προσδιόριζε ως βέλτιστη λύση του προβλήματος διάβρωσης κατά μήκος της ακτής Τολοφώνα την περιοδική αποκατάσταση των προβληματικών τμημάτων με την μέθοδο της τεχνικής αναπλήρωσης. Οι εγκρίσεις των περιβαλλοντικών όρων του έργου δόθηκαν το Δεκέμβριο του 2014 (ΑΔΑ:ΒΤΙ90-ΛΑΨ) και του εμπλεκομένου έργου τον Απρίλιο του 2015 (ΑΔΑ:ΩΟ08ΟΡ10-Ξ5Ν).

Το εντυπωσιακό είναι ότι μετά από τόσα χρόνια μελέτης και επιβεβλημένες από τις αρμόδιες υπηρεσίες των διαφόρων εμπλεκομένων υπουργείων, προσαρμόστηκε η μελέτη στην πλέον ήπια λύση αποκατάστασης του πληγέντος τμήματος της παραλίας – με την μέθοδο της τεχνικής αναπλήρωσης.

Ένταξη του έργου από τον Περιφερειάρχη Κ. Μπακογιάννη 

Στις 19 Απριλίου του 2016 ο Περιφερειάρχης, κατά την περιοδεία του στη Δωρίδα, επισκέπτεται το κατεστραμμένο τμήμα της παραλίας, μετά από αίτημα του Δημάρχου Δωρίδας Γ. Καπετζώνη, του εντεταλμένου δημοτικού σύμβουλου Γ. Μάμαλη και του αντιδημάρχου Χ. Φάκου.

Έχοντας ιδίοις όμμασι εικόνα της καταστροφής και της επικινδυνότητας της κατάστασης εντάσσει στις 25 Απριλίου του 2016 (ΑΔΑ:65887ΛΗ-Π0Β) στην ΣΑΕΠ066 του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων το έργο: ΄΄Προστασία Διαβρωμένων Ακτών Παραλίας Τολοφώνας΄΄, ύψους 800.000ευρώ.

Ακολουθεί οι επίπονες αδειοδοτήσεις της παραχώρησης Αιγιαλού και Παραλίας και της Παραχώρηση Θαλάσσιου χώρου, με τις χρονοβόρες γνωμοδοτήσεις όλων των εμπλεκομένων υπουργείων, οι οποίες ολοκληρώνονται επιτυχώς, και μετά από συνεχή παρακολούθηση του περιφερειάρχη, με τις αντίστοιχες αποφάσεις (ΑΔΑ:ΩΕ8ΟΟΡ10-Κ9Ο) τον Σεπτέμβριο του 2017 και (ΑΔΑ:7ΓΩΤΗ-2Μ0) τον Νοέμβριο του 2017.

Στις 06 Φεβρουαρίου του 2018, προκηρύσσετε από την Τεχνική Υπηρεσία της Π.Ε. Φωκίδας το έργο ΄΄Προστασία Διαβρωμένων Ακτών Παραλίας Τολοφώνας΄΄ και είναι διαθέσιμο στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικών Δημόσιων Συμβάσεων (ΕΣΗΔΗΣ).

Το έργο

Τα προβλεπόμενα παράκτια έργα (της μελέτης) προκειμένου να ανακοπεί η διαβρωτική δράση της θάλασσας και να δημιουργηθεί ικανού πλάτους παραλιακή ζώνη για αναψυχή, περιλαμβάνουν:

α) την τεχνική αναπλήρωση τριών τμημάτων της ακτής με επιλεγμένα χαλικώδη προϊόντα προέλευσης χειμάρρων ή θαλάσσιων αποθέσεων (βότσαλα) ως ακολούθως:

1. Τμήμα Τ-01: Όπως περιγράφεται στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα, συνολικού μήκους 613μ και με κατάληψη έκτασης στην ζώνη αιγιαλού Ε=4.126,40μ2 και κατάληψη έκτασης στον θαλάσσιο πυθμένα Ε=5.666,44μ2

2. Τμήμα Τ-02: Όπως περιγράφεται στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα, συνολικού μήκους 711μ και με κατάληψη έκτασης στην ζώνη αιγιαλού Ε=3.710,75μ2 και κατάληψη έκτασης στον θαλάσσιο πυθμένα Ε=12.145,55μ2

3. Τμήμα Τ-03: Όπως περιγράφεται στο υποβληθέν τοπογραφικό διάγραμμα, συνολικού μήκους 156μ και με κατάληψη έκτασης στην ζώνη αιγιαλού Ε=759,45μ2 και κατάληψη έκτασης στον θαλάσσιο πυθμένα Ε=1.181,12μ2

Το πρώτο τμήμα χωροθετείται ανατολικά της εκβολής του χειμάρρου, το δεύτερο στη περιοχή της στάσης του λεωφορείου και το τρίτο νότια της περιοχής του ξενοδοχείου Delphi Beach. Το υλικό των επιχώσεων θα είναι επιλεγμένο στρογγυλευμένο χαλικώδες υλικό (βότσαλα) απαλλαγμένο από γαιώδεις ή/και οργανικές προσμίξεις και αναγκαστικά προελεύσεως ποταμών, χειμάρρων ή θαλασσίων αποθέσεων, στη φυσική τους μορφή (και όχι προερχόμενο από θραύση).

β) Εργασίες αποκατάστασης των ζημιών επί της επαρχιακής Οδού Νο3 Ερατεινής-Τολοφώνας:

1) Αποκατάσταση των υπαρχόντων τοιχίων της παραλιακής οδού τα οποία έχουν ρηγματωθεί, αποκολληθεί, από ελαφρώς οπλισμένο σκυρόδεμα C25/30 XS1

2) Επιδιόρθωση/ανακατασκευή τμημάτων του πεζοδρομίου της παραλιακής οδού, τα οποία έχουν ήδη καταστραφεί, με οδηγίες της επίβλεψης (είτε με σκυρόδεμα C25/30 XS1, είτε με πλάκες πεζοδρομίου αντίστοιχες με τις υπάρχουσες)

3) Καθαρισμός οχετών της οδού, επεκτάσεις υπαρχόντων φρεατίων, κατασκευή νέων αποστραγγιστικών φρεατίων επί της οδού από οπλισμένο σκυρόδεμα C25/30 XS1 και με χυτοσιδηρό κάλυμμα σε θέσεις που θα υποδειχθούν από τον ανάδοχο μετά την εκπόνηση τοπογραφικής αποτύπωσης των κλίσεων της οδού

4) Τοπική αποκατάσταση του ασφαλτικού οδοστρώματος και αντικατάσταση υπαρχόντων φθαρμένων στηθαίων ασφαλείας τύπου ΜΣΟ-2/ΣΤΕ-4 σε θέσεις που θα υποδειχθούν από την επίβλεψη

5) Τοποθέτηση: α) πλαστικών οριοδεικτών οδού, β) πινακίδων επικίνδυνων θέσεων/ρυθμιστικών μεσαίου μεγέθους & πληροφοριακών και γ) πλαστικών ανακλαστήρων σε θέσεις που θα υποδειχθούν από την επίβλεψη

6) Διαγράμμιση του οδοστρώματος με ανακλαστική βαφή κατά μήκος των έργων αποκατάστασης της παραλίας Τολοφώνας

7) Εργασίες διαμόρφωση-ανανέωση κόμης/κοπή δέντρων επί του πεζοδρομίου

Μετά από 20 χρόνια αναμονής, και απίστευτης γραφειοκρατικής δυσλειτουργίας, το έργο της Προστασίας Διαβρωμένων Ακτών Παραλίας Τολοφώνας παίρνει σάρκα και οστά.
 
* Η Πέγκυ Αραβαντινού είναι αρχιτέκτονας - Περιφερειακή Σύμβουλος Φωκίδας

Πετάξτε έξω… από τον Κορινθιακό Κόλπο τις πλαστικές σακούλες

Έντονη δραστηριότητα αναπτύσσουν οικολογικοί και περιβαλλοντολογικοί σύλλογοι για να πετάξουν έξω απόν Κορινθιακό κόλπο την πλαστική σακούλα.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, όλους τους δήμους του Κορινθιακού και πολλούς τοπικούς φορείς πραγματοποιεί εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα: «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ», στοχεύοντας στην πρόληψη και μείωση της ρύπανσης που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες στο παράκτιο, θαλάσσιο, και όχι μόνο, περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου.

Στο link Πείτε τη γνώμη σας για την εφαρμογή του μέτρου μείωσης της πλαστικής σακούλας παρουσιάζονται τα μέτρα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοσθούν και μπορεί ο ερωτώμενος να καταχωρεί την εκτίμησή του, για κάθε μέτρο πολιτικής, για το εάν συμφωνεί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί στο δήμο του. Το ερωτηματολόγιο μπορούν να το απαντήσουν δημότες από τους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και από όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της ωραίας αυτής εκστρατείας, θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν μπορούσατε απαντήσετε, ώστε να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα από τις προθέσεις των πολιτών σε τοπικό επίπεδο σε ένα στατιστικά σημαντικό δείγμα απαντήσεων.

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική, τα δεδομένα που συλλέγονται ανώνυμα και οι απαντήσεις σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας.

 
Για επικοινωνία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης (ΟΕΑ), υπεύθυνη η Νίκη Καρδακάρη Μαμάη 3 , 10440 Αθήνα τηλ: 2108224481 www.ecorec.gr