Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 3 Φεβρουαρίου 2018

Ψήφισμα δήμου Δωρίδας για το Σκοπιανό

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Παρασκευής 2 Φεβρουαρίου 2018, ετέθη εκτός Ημερήσιας Διάταξης το θέμα της ονομασίας του γειτονικού Κράτους των Σκοπίων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο

Α π ο φ α σ ί ζ ε ι   κ α τ ά   α π ό λ υ τ η  
 
π λ ε ι ο ψ η φ ί α

1. Η Μακεδονία είναι ΜΙΑ και ΕΛΛΗΝΙΚΗ.

2. Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και μακεδονική γλώσσα.

3. Καμία αλυτρωτική αναφορά δεν γίνεται αποδεκτό να υπάρχει ούτε στο σύνταγμα, ούτε στα βιβλία, ούτε στην εν γένει εκπαίδευση της γείτονος χώρας.

4. Αδιαπραγμάτευτη και ακλόνητη εθνική στάση αποτελεί η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» και των παραγώγων του στην οριστική ονομασία του κράτους των Σκοπίων.

5. Ο Δήμος Δωρίδος συμμετέχει σε εκδηλώσεις εθνικής ομοψυχίας.

Ο Απόλλων Ευπαλίου πέρασε 1 - 2 από την Ιτέα και ο Αετός το πάλεψε με τον Φωκικό

Του Τάσου Τσόλκα

Χωρίς να φορτσάρει ο Απόλλωνας Ευπαλίου, πατώντας καλύτερα στο γήπεδο, πήρε τον αγώνα στο γήπεδο του Χρισσού με 1 - 2 απέναντι στην ισχυρή Ακαδημία Ιτέας.

Στο ημίχρονο προηγήθηκε 0 - 2 με δύο γκολ του Κώστα Ζέρβα και Γιώργου Φλέγγα και στο δεύτερο κατέβασε στροφές κάνοντας απλώς διαχείριση του αγώνα.

Στο Λιδωρίκι ο Αετός που όπως έχουμε αναφέρει έχει ανέβει τελευταία, κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο με τον Φωκικό να κρατήσει το αποτέλεσμα στο 0 - 0.

Στο δεύτερο η απειρία και η κούραση για την ομάδα του Λιδωρικίου αλλά και η ανωτερότητα του πρωτοπόρου Φωκικού του απέφεραν 5 γκολ και ο Αετός πέτυχε το γκολ της τιμής στις καθυστερήσεις της αναμέτρησης με πέναλτι του 16χρονου Ερίση Μαλόκου, διαμορφώνοντας το τελικό σκορ 1 - 5.

Σπουδαία νίκη πέτυχε εκτός έδρας στην Άμφισσα ο Διαγόρας Πολυδρόσου με 0 - 1 επί του Αμφισσαϊκού, ενώ στη Δεσφίνα ο Ησαΐας κέρδισε με 2 - 0 τον Απόλλωνα Δελφών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των αγώνων της 13ης αγωνιστικής που έγιναν σήμερα,

Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Ευπαλίου              1 - 2
Αετός Λιδωρικίου - Φωκικός Άμφισσας          1 - 5
Αμφισσαϊκός 2006 - Διαγόρας Πολυδρόσου     0 - 1
Ησαΐας Δεσφίνας - Απόλλων Δελφών               2 - 0
     

Αύριο Κυριακή στις 3:00 μ.μ. θα γίνουν οι υπόλοιποι 2 αγώνες ,
Ένωση Γλυφάδας - Ακαδημία Άμφισσας                    Γήπεδο Γλυφάδας
Δωρικός Μαλαμάτων - Τολοφώνας Ερατεινής    
      Γήπεδο Μαλαμάτων

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ            13η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

1. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                        39       77-05
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                       33       48-10
3. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                             25       30-09
4. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                 25        23-17
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                     22       28-19
6. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                   20        27-15
7. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                              20        25-33
8. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                            15        19-32
9. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                           14        18-35
10.ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                         4        10-45
11.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                  2         05-45
12.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                   1        04-45

* Ένωση Γλυφάδας, Δωρικός Μαλαμάτων, Τολοφώνα Ερατεινής και Ακαδημία Άμφισσας έχουν ένα παιχνίδι λιγότερο

Ο Δήμος ενοικιάζει ακίνητο 213 τ.μ. στην Πεντάπολη, πρώην Ταπητουργική Σχολή

Πλειοδοτικό φανερό διαγωνισμό πραγματοποιεί ο Δήμος Δωρίδας για την ενοικίαση του ισογείου δημοτικού ακινήτου 213 τ.μ., στην Πεντάπολη (πρώην Ταπητουργική σχολή), πλησίον της παιδικής χαράς.

Η δημοπρασία θα διεξαχθεί την 20/02/2018, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 στο Δημοτικό κατάστημα του Δήμου Δωρίδος που βρίσκεται στο Λιδωρίκι.

Μαζί με τη συμμετοχή τους οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να καταθέσουν και εγγύηση συμμετοχής (είτε εγγυητική επιστολή ανεγνωρισμένης τράπεζας είτε γραμμάτιο κατάθεσης
στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων) που ανέρχεται στο πόσο 120 ευρώ.

 
Ειδικοί όροι συμμετοχής στο διαγωνισμό:
 
Οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς και βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία ότι δεν οφείλουν στον Δήμο Δωρίδος, καθώς και οι εγγυητές τους που θα υπογράψουν το πρακτικό της δημοπρασίας και το σχετικό συμφωνητικό.

Επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση και αποδέχονται τους όρους της διακήρυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 565/28-1-2018 (ΑΔΑ:7ΔΔ2Ω9Ζ-50Χ).

Πληροφορίες και αντίγραφα της διακήρυξης της δημοπρασίας παρέχονται τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, από το Αυτοτελές Τμήμα Οικονομικών Υπηρεσιών του Δήμου Δωρίδος.
Αρμόδιος Αργυρόπουλος Θεόδωρος, Διεύθυνση Ευπάλιο, Τηλέφωνο 2634350031, Φαξ 2634051228.

Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2018

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ: στη... μάχη και οι μικροί στο παιδικό Πρωτάθλημα Φωκίδας

Μπαίνει στη "μάχη" του παιδικού πρωταθλήματος η παιδική ομάδα του Απόλλωνα Ευπαλίου την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου στις 11:30 στο γήπεδο των Μαλαμάτων όπου θα αντιμετωπίσει την αντίστοιχη παιδική ομάδα, της Τολοφώνας Ερατεινής.

Οφείλουμε δυο λόγια απαραίτητα που αφορούν αυτή τη προσπάθεια. Η Διοίκηση της ομάδας κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να είναι συνεπής σε αυτό που υποσχέθηκε, ξεπερνώντας πολλές δυσκολίες και ο κύριος στόχος της όλης προσπάθειας είναι το μελλοντικό αγκάλιασμα όλων όσοι καταλαβαίνουν -πρώτα από όλα- τι συμβαίνει στο τόπο μας. Όσων αγαπούν τη περιοχή μας και θέλουν να δοθεί ένα κίνητρο στα μικρά παιδιά να μείνουν μαζί μας και να προσφέρουν.

Η φετινή μας παρουσία εστιάζει κυρίως στη προσπάθεια των παιδιών και στη συμμετοχή τους. Από εσάς εξαρτάται, κυρίως από τους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν, αν αυτή η προσπάθεια το καλοκαίρι θα εξελιχθεί σε κάτι πιο μεγάλο και ουσιαστικό.

Εμείς σαν Απόλλων Ευπαλίου, θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας να συμβάλουμε σε αυτό. Οι πρωταγωνιστές όμως θα είστε εσείς οι γονείς που θα θελήσετε τα δικά μας παιδιά να δώσουν πνοή στην ολοκλήρωση του όλου σχεδίου.

Προς το παρόν θα ευχαριστήσουμε δημοσίως τον κο Λαγουδάκη Γιάννη που βοήθησε τα μέγιστα ώστε να φτιαχτεί η φετινή παιδική ομάδα του Απόλλωνα και στους γονείς που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους του «μικρούς μας ήρωες»!

Ας σταθούμε κοντά τους και ας χειροκροτήσουμε τη προσπάθεια τους!!

Πηγή: Δελτίο Τύπου Απόλλωνα

Παρούσα στην “AGROTICA” η Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Στη μεγαλύτερη αγροτική έκθεση των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Στην “AGROTICA” που διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη, η Περιφέρεια υποδέχεται στον δικό της εκθεσιακό χώρο, περισσότερους από 120.000 επισκέπτες από 30 χώρες, παρουσιάζοντας τα υψηλών προδιαγραφών προϊόντα που καλλιεργούνται και παράγονται στην Στερεά Ελλάδα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει για πρώτη φορά στην «AGROTICA» εφαρμόζοντας πλήρως το σχέδιο της για την Αγροδιατροφική Σύμπραξη που προβλέπει την ενιαία προώθηση του αγροδιατροφικού, του εμπορικού, του τουριστικού τομέα και την εστίαση ολόκληρης της Στερεάς.

Πρόκειται για ακόμη μία πρωτοβουλία που προστίθεται στο σύνολο των δράσεων της Περιφέρειας για την ανάπτυξη και την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

Για τη σημασία της συμμετοχής της Περιφέρειας σε όλες τις διεθνείς εκθέσεις με αντικείμενο την αγροδιατροφή, την εστίαση, το εμπόριο και τον τουρισμό μίλησε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος επισκέφθηκε το περίπτερο της Περιφέρειας συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας Κώστα Καραγιάννη και τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο για θέματα επιχειρηματικότητας Θεμιστοκλή Χειμάρα και απηύθυνε χαιρετισμό κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.

" Η αγροτική οικονομία της Στερεάς Ελλάδας είναι για εμάς ο πνεύμονας της τοπικής μας οικονομίας και όχι μόνο. Είμαστε μία αγροτική περιφέρεια που συμμετέχουμε στην ακαθάριστη προστιθέμενη αξία του πρωτογενή τομέα της χώρας με ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και αξία του παραγόμενου προϊόντος που ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ. Άρα αυτός ο πνεύμονας, όταν λειτουργεί σωστά και ενισχύεται, προσφέρει ανάσα και στην εθνική μας οικονομία. Είμαστε εδώ και σε όλο τον κόσμο γιατί παραμένουμε πιστοί στην πορεία που έχουμε χαράξει με όλες τις επιχειρήσεις και τους παραγωγούς για να δημιουργήσουμε μόνοι μας τις συνθήκες εξόδου από την κρίση της οικονομίας της Στερεάς Ελλάδας. Συνεχίζουμε να επενδύουμε στους ανθρώπους της Στερεάς και στα προϊόντα που παράγουν. Δημιουργήσαμε αυτή τη μεγάλη βάση που κρατά ενωμένους όλους τους τομείς παραγωγής και παροχής υπηρεσιών. Η αγροδιατροφική σύμπραξη δεν κάνει τίποτε άλλο από το να ενώνει όλους τους κρίκους της οικονομίας μας σε μία αλυσίδα που, επιτρέψτε μου να πω, δεν μπορεί να σπάσει. Με τα έως τώρα δεδομένα φαίνεται ότι μεγαλώνει και δυναμώνει. Αυτό δείχνουν όλα τα στοιχεία από τις πρωτοβουλίες που αναπτύσσουμε για την εξωστρέφειά μας σε όλο τον κόσμο", επισήμανε στις δηλώσεις του από την Θεσσαλονίκη ο κ. Μπακογιάννης.

Όλα τα ονόματα που “παίζουν” στη Φωκίδα για τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας

Σε πλήρη εξέλιξη είναι το τελευταίο διάστημα οι διεργασίες στο χώρο της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δεν έχει περάσει ελάχιστο διάστημα από τη στιγμή που ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι οι μόνοι που έχουν επισήμως το χρίσμα αυτήν τη στιγμή είναι οι εν ενεργεία βουλευτές.

Ωστόσο είναι δεδομένο ότι το «νέο αίμα» θα καταλάβει σημαντικό χώρο στις λίστες των επόμενων εθνικών εκλογών.

Έτσι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ”, σε όλη την Ελλάδα νέα πρόσωπα από τους χώρους του αθλητισμού και της δημοσιογραφίας, τεχνοκράτες, επιστήμονες, επιχειρηματίες και εκπρόσωποι άλλων κοινωνικών ομάδων «παίζουν» ψηλά για τα ψηφοδέλτια της ΝΔ.

Στη μονοεδρική της Φωκίδας, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έχουν αρχίσει να κινούνται ο πρώην υφυπουργός Γιάννης Μπούγας και το στέλεχος της Ν.Δ. Άθως Φαρδέλος, ενώ σίγουρη θεωρείται η θέση στο ψηφοδέλτιο για τον Κωνσταντίνο Χαλιορή, οικονομολόγο, που διατηρεί στενές σχέσεις με το περιβάλλον Μητσοτάκη. Επίσης, και η πρώην βουλευτής Ασπασίας Μανδρέκα, καθώς και ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστα Παπαθανασίου.

Τέλος για στα ψηφοδέλτια της Β΄ Αθηνών θεωρείται σίγουρη η δικηγόρος Ιωάννα Γκελεστάθη κόρη του πρώην Υπουργού Νίκου Γκελεστάθη, ενώ στην Αιτωλοακαρνανία υποψήφια θα είναι η Μαρία Καλπουζάνη από το Μητρώο Στελεχών του κόμματος, με καταγωγή από Δωρίδα και Ναυπακτία, η οποία έχει εργαστεί σε θέσεις ευθύνης σε μεγάλες τράπεζες.

Με νόμο η δυνατότητα ρύθμισης και μη ληξιπρόθεσμων χρεών προς Δήμους

Νόμο αποτελεί πλέον η δυνατότητα ρύθμισης βεβαιωμένων οφειλών προς Ο.Τ.Α. (Δήμους κλπ) ακόμη και πριν αυτές καταστούν ληξιπρόθεσμες, διάταξη που αναμένεται στην πράξη να διευκολύνει χιλιάδες συμπολίτες μας.

Στις 30 Ιανουαρίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( Φ.Ε.Κ. Α’ 14 ) το άρθρο 114 του ν.4514/2018 που προέβλεψε ότι στην πάγια διάταξη περί ρύθμισης οφειλών « προστίθεται η φράση “πριν ή μετά τη λήξη της προθεσμίας καταβολής αυτών”».

Για να γίνει κατανοητή η σημαντική νομοθετική εξέλιξη, σημειώνουμε ότι η πάγια ρύθμιση βεβαιωμένων οφειλών, για την πέρα των νομίμων προθεσμιών τμηματική καταβολή τους, στην οποία έγινε τώρα η νέα προσθήκη, προβλέπεται στο ν.4152/2013 και συγκεκριμένα στην υποπαρ.Α.2 της παρ.Α’ του πρώτου άρθρου.

Αυτή η ρύθμιση έχει εφαρμογή και στις οφειλές προς Δήμους και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου αυτών, καθώς ο Κώδικας Δήμων (ν.3463/2006, ως ισχύει) στο αρ.170 “Διευκολύνσεις οφειλετών” προβλέπει ότι “1. Στους οφειλέτες των Δήμων … και των νομικών τους προσώπων δημοσίου δικαίου παρέχονται οι διευκολύνσεις τμηματικής καταβολής των οφειλών τους, οι οποίες προβλέπονται από τη νομοθεσία που ισχύει για τους οφειλέτες του Δημοσίου.”.

Στόχος της νομοθετικής παρέμβασης ήταν - σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά της Βουλής - η ταχύτερη είσπραξη εσόδων, καθώς οι οφειλέτες δεν θα είναι υποχρεωμένοι να αναμένουν ώστε η οφειλή τους να καταστεί ληξιπρόθεσμη, προκειμένου να τη ρυθμίσουν.

Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η συσσώρευση νέων ληξιπρόθεσμων και επιτυγχάνεται η μη αυτόματη απώλεια υφιστάμενων ρυθμίσεων παλαιών χρεών.

Αξίζει να αναφερθεί ότι, από τα κόμματα του Ελληνικού Κοινοβουλίου, τη νέα διάταξη είχαν ψηφίσει θετικά στις 25 Ιανουαρίου, επιπλέον των δύο κομμάτων της κυβερνητικής πλειοψηφίας, μόνον η Ν.Δ., η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι.

Τέλος, ασχέτως της πάγιας ρύθμισης, η Κ.Ε.Δ.Ε., σύμφωνα με πληροφορίες, είχε πριν λίγο καιρό εστιάσει στο ζήτημα της ειδικής ρύθμισης οφειλών προς Ο.Τ.Α., η οποία έληξε στις 30/11/17. Με Απόφαση του Δ.Σ. της, είχε ζητήσει από την Κυβέρνηση τη βραχεία παράταση της ειδικής ρύθμισης του αρ.52 του ν.4483/2017, που προέβλεπε έως 100 δόσεις.

Το αίτημά των αιρετών δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την Κυβέρνηση, με εξαίρεση συγκεκριμένες περιπτώσεις ΟΤΑ σε περιοχές που κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω θεομηνίας. Επειδή όμως πρόκειται για ζήτημα φλέγον για πολλούς δημότες, είναι βέβαιο ότι οι αιρετοί θα επανέλθουν.

Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2018

Τριγωνικές σχέσεις από τη Γερμανία

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η Γερμανία φαίνεται να αλλάζει εντυπωσιακά, για το δικό της συμφέρον, το οποίο όμως συνταυτίζεται με το συλλογικό συμφέρον της Ευρώπης. Αυτό είναι το πιο σημαντικό σημείο στην πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης σήμερα και αυτό είναι το γόνιμο πολιτικό άλματο οποίο πιστώνονται, εκτός από την Αγκελα Μέρκελ, ο Εμανουέλ Μακρόν αλλά και ο επικεφαλής του SPDΜάρτιν Σούλτς.
Η Γερμανία έχει συνειδητοποιήσει πλέον ότι δεν μπορεί από μόνη της να πορευτεί αποτελεσματικά και να κερδίσει στην παγκόσμια ανταγωνιστική κούρσα των κολοσσιαίων συμφερόντων, οικονομικών και γεωπολιτικών, στην οποία τρέχουν και συγκρούονται οι Ηνωμένες Πολιτείες, η διαρκώς ανερχόμενη Κίνα και η απρόβλεπτη Ρωσία.

Η Ευρώπη, ενωμένη, μπορεί όντως να σταθείικανοποιητικά σε αυτό το στρατηγικό παιγνίδι,  ως ενιαία και συμπαγής δύναμη όμως. Δεν μπορεί να σταθεί με τη σημερινή της ημιτελή δομή, το απέδειξε άλλωστε η κρίση. Ούτε, ακόμη περισσότερο, θα μπορούσε να επιβιώσει σε αυτό τον «πόλεμο» κατακερματισμένη, σε ξεχωριστά εντελώς εθνικά κράτη, χωρίς συνοχή.

Το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία και ας είναι η μεγαλύτερη χώρα – μέλος. Αποκομμένη από τον ευρωπαικό κορμό, μόνη της, δεν θα μπορούσε να παίξει επί ίσοιςόροις με τους άλλους στρατηγικούς ανταγωνιστές της, τις υπερδυνάμεις που προαναφέραμε. Δεν θα είχε τύχη σπουδαία, θα υποβαθμιζόταν σε θέση, σε ρόλο και οφέλη…
Η υπερψήφιση της κυβερνητικής συνεργασίας υπό την Μέρκελ, από το συνέδριο των σοσιαλδημοκρατών (απομένει η επιβεβαίωση από τα τετρακόσιες χιλιάδες μέλη της βάσης), αντικατοπτρίζει αυτή την αλλαγή που παρατηρούμαι στην πολιτική τάξη πραγμάτων της Γερμανίας, σε πλήρη σύμπνοια εννοείται με τα συμφέροντα και την κατεύθυνση την οποία εκφράζει και η οικονομική ελίτ της χώρας.

Εάν υποθέσουμε ότι ο Σόιμπλε όντως – όπως παρουσιάζεται – είναι ο πιο  συνεπής εκφραστής της γερμανικής οικονομικής ελίτ, τότε δεν είναι καθόλου τυχαίο πως στη συνέντευξη του, την εβδομάδα αυτή στον γαλλικό «Μοντ»,  μιλάει με εξαιρετικά λόγια για το ρόλο της Γαλλίας στο μέλλον, για τον Μακρόν και το υψηλό  ενδιαφέρον των Γερμανών για τη Γαλλία.
Να το πούμε με άλλα λόγια… Η Γερμανία συνειδητοποίησε ότι το μέλλον της φωτίζεται, προστατεύονται και ενδυναμώνονται τα συμφέροντα της, οικονομικά και πολιτικά, μόνο  μέσα από την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Αυτό εξυπακούεται ότι παίρνει την ιδανική τουμορφή μέσα από τη στενή πράγματι συνεργασία με τη Γαλλία και μια καλύτερη ισορροπία με τους άλλους εταίρους.

Όχι μόνο γιατί είναι απαραίτητο να δουλέψουν και οι δύο μεγαλύτερες χώρες – μέλη πολύ και μαζί, για  να σηκώσουν το τεράστιο ιστορικό project που λέγεται ενωμένη Ευρώπη, αλλά και γιατί, επιπλέον, ο Μακρόν και η Γαλλία αποτελούν και ένα καταπληκτικό πολιτικό άλλοθι για τη Γερμανία. Χωρίς τη Γαλλία, είναι αλήθεια ότι, η Γερμανία μπορεί να ξυπνάει ακόμη παλαιά σύνδρομα, φόβου και ανησυχίας, για τις κινήσεις της…
Όπως, πολύ κρίσιμη είναι και η πολιτική στάση που τηρεί με συνέπεια ο Μάρτιν Σούλτς, υποστηρίζοντας τη συνεργασία με τη Μέρκελ για μία ακόμη θητεία και ας εμφανίζει αυτή η προοπτική, βραχυπρόθεσμα, τον κίνδυνο του πολιτικού κόστους.

Ο Σούλτς και το «μανιφέστο» που συντάχτηκε από τους πιθανούς αυριανούς εταίρους στη Γερμανία προτάσσουν την Ευρώπη στην κορυφή της γερμανικής πολιτικής ατζέντας. Θέτουν άμεσες και σημαντικές προτεραιότητες για τη διαδικασία της ενοποίησης. Αποδεικνύεται λοιπόν πως και ο Σούλτς είναι μία καθοριστική παράμετρος στη «μεγάλη ευρωπαϊκή στροφή» των Γερμανών.
Αποτελεί και αυτός με τη σειρά του ένα πολύ καλό πολιτικό τεκμήριο για την Αγκελα Μέρκελ και το «πέρασμα» αυτής της αλλαγής στη γερμανική κοινή γνώμη, η οποία παρουσιάζει αρκετά στοιχεία εθνικού εγωισμού. 
Ο ίδιος ο Σούλτς, ας θυμηθούμε ότι, ευχήθηκε την ομοσπονδοποίηση της Ευρώπης μέχρι το 2025 !

*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Αποκριάτικο πάρτυ Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτ. Σχολείου Λιδωρικίου

 

Βραδιά γευσιγνωσίας διοργανώνει ο Ξενώνας - Ταβέρνα "Εν Πενταγιοίς 1862"


Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2018

Η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟ.Μ.Υ.) της Άμφισσας είναι γεγονός

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ ΧΑΙΡΕΤΙΖΕΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ

Η Δευτέρα 29 Ιανουαρίου ήταν μια σημαντική ημέρα όχι μόνο για την Άμφισσα αλλά και για όλη την περιοχή καθώς έγιναν τα εγκαίνια της ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ΤΟΜΥ) στον 2ο όροφο του πρώην ΙΚΑ και νυν ΠΕΔΥ στην πόλη της Άμφισσας.

Η Το.Μ.Υ. Άμφισσας είναι η τρίτη στη Στερεά Ελλάδα και εγκαινιάστηκε από τον αναπληρωτή Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας κ. Στ. Βαρδαρό, παρουσία του διοικητή και υποδιοικητή της 5ης ΥΠΕ.

Έχει ήδη στελεχωθεί με 7 άτομα (2 γιατρούς, 1 κοινωνική λειτουργό, 2 νοσηλεύτριες και 2 διοικητικούς υπαλλήλους), ενώ σύντομα θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες προσλήψεις.

Η δημιουργία συνολικά 239 ΤΟΜΥ θα δώσει ουσιαστικό περιεχόμενο στην έννοια της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ολοκληρώνοντας τη φιλοσοφία του Εθνικού Συστήματος Υγείας και, τηρουμένων των αναλογιών, έχει σημασία ανάλογη με την ίδρυση του ΕΣΥ.

Σε συνθήκες επιτροπείας και παρά τοασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο που έχουν επιβάλλει οι δανειστές, μετά τα διαλυτικά αποτελέσματα του ν. 4238/2014 της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έβαλε σε διαθεσιμότητα και οδήγησε στην έξοδο από το δημόσιο σύστημα υγείας 3000 έμπειρους γιατρούς, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την ανάταξη του συστήματος υγείας με στόχο την καθολική κάλυψη με ισότιμο τρόπο των αναγκών υγείας του πληθυσμού ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας χαιρετίζει τη λειτουργία της Το.Μ.Υ. Άμφισσας και δηλώνει ότι μαζί με τον βουλευτή Ηλ. Κωστοπαναγιώτου θα συνεχίσουν στην κατεύθυνση αναβάθμισης των δομών υγείας στο νομό μας που ήταν βασικό στοιχείο των προεκλογικών μας δεσμεύσεων.

Γιατί προτεραιότητα έχει ο άνθρωποςκαι οι ανάγκες του.
Γιατί έτσι αντιλαμβανόμαστε τη δημοκρατία, τη δικαιοσύνη και την ισονομία.
Γιατί, όσο κι αν επιμένουν οι αντίπαλοί μας, «δεν είμαστε ίδιοι!».


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Νέα δημοσκόπηση της Pulse : Η Ν.Δ. προηγείται με 11 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑΜία ανάσα από την αυτοδυναμία βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση της Pulse για λογαριασμό του Action24.Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προηγείται με 11 ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ακόμα, το 59% των ερωτηθέντων λέει «όχι» σε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία, ενώ το 32% των ερωτηθέντων δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη διαχείριση του Σκοπιανού.

Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 29%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 19%. Ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 8%, η Χρυσή Αυγή με 7,5%, το ΚΚΕ με 5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 1,5%, ενώ με ποσοστό 1% έπονται Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση.

Το 2,5% δηλώνει ότι θα ψήφιζε άλλο κόμμα, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων φτάνει το 8%. Το 4% των ερωτηθέντων δηλώνει «δεν ξέρω/δεν απαντώ», το 4% απαντά ότι θα ψήφιζε «λευκό ή άκυρο» και το 6% ότι θα απείχε.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των έγκυρων (Χωρίς Λευκό/Άκυρο/Αποχή) η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 32% έναντι ποσοστού 21% του ΣΥΡΙΖΑ, ακολουθούν το Κίνημα Αλλαγής με 9%, η Χρυσή Αυγή με 8,5%, το ΚΚΕ με 5,5%, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων με 2% ενώ με ποσοστό 1% έπονται Λαϊκή Ενότητα, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Ελληνική Λύση. Tο ποσοστό των αναποφάσιστων αγγίζει το 8,5%.

Στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται με 32% έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 41% απαντά κανένας από τους δύο.

Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 59% έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ.

Για το Σκοπιανό

«Όχι» σε σύνθετη ονομασία που θα εμπεριέχει τον όρο Μακεδονία λέει το 59% των ερωτηθέντων, έναντι 35% που συμφωνούν με σύνθετη ονομασία.
Στην ίδια δημοσκόπηση το 65 % των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά τα συλλαλητήρια και αντίστοιχες ενέργειες για το «Σκοπιανό». Ανάμεσά τους και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι σε ποσοστό 57% κρίνουν σίγουρα και μάλλον θετικά τα συλλαλητήρια.

Στο γκάλοπ της Pulse το 72% των ερωτηθέντων θεωρούν το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων πολύ ή αρκετά σημαντικό για τη χώρα.

Το 32% των ερωτηθέντων δείχνουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για τη διαχείριση και λύση του Σκοπιανού στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 24% που εμπιστεύονται τον Αλέξη Τσίπρα.

Η πίτα της Δωρικής Αδελφότητας


Το ζήτημα της ονομασίας από την σκοπιά ενός πολιτικού « καληνυχτάκια »

Γράφει ο Κωνσταντίνος Χαλιορής*

Μιας μορφής διασκέδαση είχαν οι σύντροφοι τα τελευταία χρόνια, τους κόπηκε και αυτή. Συντροφική αλληλεγγύη σου λέει μετά! Ο σύντροφος Ευκλείδης Τσακαλώτος, που κάθε απόγευμα «πήγαινε Σύνταγμα» γιατί είχε αγανακτήσει, υπουργοποιήθηκε.
Μπήκε τέλος στην ηλιοθεραπεία της πλατείας και τώρα τρέχει να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους συμμάχους μας ότι δεν τους θεωρεί δυνάστες όπως έλεγε, αλλά φίλους του. «Περσινά ξινά σταφύλια» που δήλωσε και ο σύντροφος Τρύφων Αλεξιάδης.

Ο σύντροφος Νικόλαος Καρανίκας, που ξεσήκωνε τα αφηνιασμένα από επαναστατική οργή πλήθη διορίστηκε στο γραφείο του πρωθυπουργού. Σήμερα, πιεσμένος από το βεβαρυμμένο πρόγραμμα του και με τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που διαθέτει, ίσα που προλαβαίνει να tweetάρει κάτι για την Ελένη Μενεγάκη.

Ο επικεφαλής του κινήματος «Δεν πληρώνω» σύντροφος Χρήστος Παναγής, που με την δράση του αφύπνιζε τους Έλληνες σχετικά με τα δικαιώματα τους, διορίστηκε επίσης στο γραφείο του πρωθυπουργού. Η λίστα δεν έχει τέλος.

Οι πλατείες πλέον άδειασαν. Οι εταιρείες που διαχειρίζονται τους αυτοκινητοδρόμους, εισπράττουν σήμερα κανονικά το αντίτιμο, χωρίς απώλειες από το άνοιγμα των διοδίων. Τα λιμάνια είναι ανοιχτά και τα «σκυλιά δεμένα», που λέει και ο σοφός λαός. Αυτά σε τοπικό επίπεδο.

Σε ευρωπαϊκό και πέραν του ατλαντικού επίπεδο, η τρόικα αποτελεί πλέον «χρήσιμους θεσμούς», το eurogroup αποτελεί μια «αξιόπιστη συμμαχία», οι οίκοι αξιολόγησης αποτελούν «εργαλεία για την έκδοση ομολόγων», η Αμερικανική κυβέρνηση αποτελεί έναν διαχρονικό σύμμαχο της Ελλάδας κ.ο.κ..

Με άλλα λόγια, ο κυβερνήτης της χώρας μας δηλώνει με κεφαλαία γράμματα στους εγχώριους και ξένους ακούοντες, ότι θα κρατήσει τα εσωτερικά πλήθη κατευνασμένα και θα στείλει όσους του χαλάνε την σούπα σπίτι τους (βλπ Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη, Στρατούλη, Σακελλαρίδη κτλ).

Μαθημένοι οι «φρουϊ ζελέδες» (που λέει και ο Μπάμπης Παπαδημητρίου) των δύο ηπείρων σε υποτακτικούς εξουσιομανείς, μας χαρίζουν μαθήματα διπλωματίας. Να’ σου τα βραβεία κωλοτούμπας, να’ σου τα συχαρίκια για την πρόοδο του μνημονίου και οι προσκλήσεις σε συνέδρια. Σε παράλληλο σύμπαν, οι επί μισό αιώνα αριστερόστροφοι νεοέλληνες που ζούσαν και ζουν απολαμβάνοντας τα οφέλη του καπιταλισμού, έρχονται σε δύσκολη θέση. Γκρεμίζεται το τοτέμ της φαντασιακής διαφοροποίησης τους από τις αρχές του φιλελευθερισμού που για πολλά χρόνια πολλοί από εμάς πρεσβεύουμε.

Από την πίσω πόρτα βέβαια οι πιστωτές εκμεταλλευόμενοι την δίψα για εξουσία των αυτοαποκαλούμενων «αντιστασιακών», φρόντισαν να υπογραφεί νέο σκληρό μνημόνιο, να προχωρήσει η αύξηση στον ΦΠΑ στα νησιά, να μειωθούν περαιτέρω συντάξεις, να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, να ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, να καταργηθεί το ΕΚΑΣ οριστικά στο τέλος του 2019, να μειωθεί περαιτέρω το αφορολόγητο κ.ο.κ. Αυτά σε οικονομικό επίπεδο.

Η λογική και η ιστορία έχει δείξει ότι ένας υποτακτικός και εξουσιομανής χαρακτήρας δεν αποδέχεται επιλεκτικά τα προστάγματα των αφεντικών του. Τα αποδέχεται όλα. Εξού και η βιασύνη των συμμάχων να κλείσει σήμερα το θέμα με την ονομασία των Σκοπίων που κρατά κοντά 40 χρόνια. Οι προπαγανδιστικές φυλλάδες προσπαθούν να πείσουν ακόμα και τους προβληματισμένους ομοϊδεάτες αναγνώστες τους, ότι η ικανότητα των σημερινών διαπραγματευτών είναι αυτή που διαφοροποιεί την κατάσταση σε σχέση με οποιαδήποτε προγενέστερη. Μετά το βέτο Καραμανλή το 2008 στο Βουκουρέστι, πέρασαν 10 χρόνια για να ασχοληθούμε πάλι με το Σκοπιανό. Γιατί τώρα?

Η απάντηση έρχεται εύκολα. Γιατί μόνο με τον Τσίπρα πρωθυπουργό για ένα τόσο σημαντικό θέμα που υποκρύπτει αλυτρωτικές διαθέσεις από μέρους των Σκοπιανών, δεν συγκαλείται συμβούλιο αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Γιατί μόνο με τον εγκλωβισμένο «πατριώτη» Πάνο Καμμένο, που συγκυβερνά με τους διωγμένους Πασόκους πέφτουν «μπαλοθιές στον αέρα» περί δημοψηφίσματος, όταν ρητώς το άρθρο 44 παράγραφος 2 του συντάγματος το απαγορεύει την στιγμή που δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Η διάσκεψη του ΝΑΤΟ είναι φέτος το καλοκαίρι. Η βιασύνη είναι μεγάλη. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κυβερνούν τον τόπο με 18,9%. Η πόρτα της εξόδου για την κυβέρνηση της εξαπάτησης και του διχασμού είναι ανοιχτή.

Δεν τους ενδιαφέρει η ονομασία, όσο νωρίτερα το καταλάβουμε τόσο καλύτερα για εμάς που μας ενδιαφέρει.

Τους ενδιαφέρει η διατήρηση τους στην εξουσία, τηρώντας τις δεσμεύσεις τους απέναντι στους ντόπιους και ξένους νεονταβατζήδες που συμφώνησαν πίσω από κλειστές πόρτες.

Τους ενδιαφέρει η έκδοση κάθε μήνα νέων προπαγανδιστικών εφημερίδων με κρατική χρηματοδότηση και η χορήγηση τηλεοπτικών αδειών σε ιδιοκτήτες βοσκότοπων για να επικοινωνούν την «αλήθεια» τους για τα χρόνια που έρχονται.

Τους ενδιαφέρουν οι ιδεοληπτικές χορηγήσεις αδειών σε ισοβίτες και η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσω ΕΣΠΑ για τον κομματικό τους στρατό.

Ο «καληνυχτάκιας» στο γλωσσάρι των εφήβων, είναι ο τύπος που κάθε βράδυ επισκέπτεται νυχτερινά μαγαζιά της πόλης, αλλά ποτέ δεν επιστρέφει σπίτι με συντροφιά. Γνωρίζει κόσμο, σπαταλάει χρήματα για να γίνει αρεστός, αλλά πάντα στο τέλος επιστρέφει σπίτι μόνος. Ο λαλίστατος στο εσωτερικό πρωθυπουργός της χώρας μας αποτελεί ξεκάθαρα έναν πολιτικό «καληνυχτάκια». Παραχωρεί τα πάντα, τηρεί τις δεσμεύσεις του απέναντι στα «γραμμάτια» του, χωρίς να παίρνει πίσω τίποτα για την πατρίδα μας.

Ο αείμνηστος Τζίμης Πανούσης που ποτέ του δεν ταυτίστηκε με την ιδεολογία μου, επικρίνοντας και σατιρίζοντας την δίχως όρια, δήλωσε ξανά στην τελευταία του συνέντευξη ότι η γάγγραινα του Ελληνισμού είναι τα αυτοαποκαλούμενα «αριστερά κόμματα». Που εκπροσωπούνται από τους δήθεν αριστερούς που σφετερίζονται την ιστορία του λαϊκού κινήματος. Γι’ αυτό και το φιλοθεάμον κοινό του προερχόταν από όλο το δημοκρατικό ιδεολογικό φάσμα. Επειδή ήταν ειλικρινής και ανιδιοτελής.

Καλό ταξίδι Τζιμάκο και καληνύχτα σε όλους μας.

*Ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι Οικονομολόγος-Επιχειρηματίας, Πολιτικό στέλεχος Νέας Δημοκρατίας στη Φωκίδα. Το άρθρο δημοσιεύτηκε χθες στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος.

Έκθεση στολών Πατρινού Καρναβαλιού


Το Πατρινό Καρναβάλι, το μεγαλύτερο της Ελλάδας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης εντυπωσιάζει κάθε χρόνο εδώ και δεκαετίες με την
πρωτοπορία του, τις καινοτομίες του, την  
ευρηματικότητα και βέβαια το αποκριάτικο ξεφάντωμα, το χορό, το τραγούδι και το κέφι.

Κάθε χρόνο τα δεκάδες πληρώματα με τους 50.000 καρναβαλιστές που συμμετέχουν, σχεδιάζουν και παρουσιάζουν τις νέες στολές τους.

Οι στολές αυτές μέχρι στις 15 Φεβρουαρίου θα εκτίθενται σε έκθεση για το κοινό στην «Αγορά Αργύρη» στην παραλία της Πάτρας.

Μέσω της έκθεσης-παρουσίασης των στολών θα πάρουμε μια ικανή πρόγευση από όσα θα δούμε στις φετινές παρελάσεις του Πατρινού Καρναβαλιού 2018 από τα πληρώματα.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: καθημερινά 18.00-21.00 και Σαββατοκύριακα 10.00-14.00 και 18.00-21.00.

Τα πληρώματα θα παραλάβουν τις στολές τους από το χώρο την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου και ώρες 18.00-21.00.Τρίτη, 30 Ιανουαρίου 2018

“Τουριστική κοσμοπλημμύρα”στο ταξίδι… βιβλίου του Δωριέα Κώστα Κατσιγιάννη

Μια κοσμοπλημμύρα απλώθηκε και κατέλαβε τους χώρους του αμφιθεάτρου στο Πολεμικό Μουσείο χθες βράδυ στην παρουσίαση του βιβλίου του Δωριέα Κώστα Κατσιγιάννη «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού – Ταξίδι στον Χρόνο».

Ήταν εκεί εκτός από Δωριείς φίλοι του συγγραφέα όλος ο κόσμος της Τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Μιλάμε για εκατοντάδες, πράγμα πρωτόγνωρο για παρουσίαση βιβλίου.

Εκπρόσωποι ξενοδοχειακών συλλόγων, ξενοδοχειακών επιμελητηρίων, τουριστικών συνδέσμων και άλλων συναφών επαγγελματικών συνδέσμων, Περιφερειών, π. Υπουργοί του Υπουργείου Τουρισμού και Γενικοί Γραμματείς του ΕΟΤ, Δήμαρχοι και βέβαια οι συνάδελφοι, παλιοί και νέοι του συγγραφέα από ΕΟΤ και Υπουργείο Τουρισμού.

Διαβάζοντας κανείς το βιογραφικό του συγγραφέα εύκολα αντιλαμβάνεται ότι δεν θα υπήρχε καταλληλότερος για να αποτυπώσει την ιστορία και την πορεία του ελληνικού τουρισμού, να δώσει την ακτινογραφία του.


Σπούδασε Πολιτικός Μηχανικός και υπηρέτησε για 35 χρόνια σε διάφορες θέσεις στον ΕΟΤ , ως διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών, Διευθυντής Περιουσίας και Γενικός Διευθυντής.

Συμμετείχε σε δεκάδες (120) εγχώρια και διεθνή συνέδρια ως ομιλητής, μέλος σημαντικών Επιτροπών γύρω από τον τουρισμό, τον αθλητισμό και τον πολιτισμό, γνώστης πέντε γλωσσών, γαλλικά, αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και τουρκικά!

Ο Κώστας Κατσιγιάννης είναι ένας άνθρωπος που έζησε βιωματικά τον ΕΟΤ και έφτιαξε ένα βιβλίο - απολογισμό που πιάνει το νήμα του τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στον σημαντικό αυτό τομέα για τη χώρα μας.

Μέσα από το βιβλίο αποτυπώνεται περίτρανα η δημιουργία των δημόσιων τουριστικών έργων αλλάζοντας την τουριστική φυσιογνωμία της Ελλάδας που απέκτησε οργανωμένες πλαζ-ακτές, κάμπινγκ, ξενοδοχεία Ξενία, Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου, Γκολφ, χιονοδρομικά κέντρα, τουριστικά περίπτερα, υποδομές ιαματικού τουρισμού και τόσα άλλα.

Παρουσιάζεται ακόμα το δημιουργικό έργο δεκάδων κορυφαίων και επώνυμων καλλιτεχνών και αρχιτεκτόνων που συνεργάστηκαν με τον ΕΟΤ.

Για το βιβλίο μίλησαν δίνοντας τις δικές τους προσωπικές εμπειρίες, με ιστορικές αναφορές, προσωπικά βιώματα και πολύ συναίσθημα γύρω από την πορεία του ελληνικού τουρισμού οι
Νίκος Σκουλάς, π. Υπουργός Τουρισμού και Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ,
Σταύρος Μπένος, π. Υπουργός, Πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα»,
Γεράσιμος Φωκάς, π.Γενικός Διευθυντής υπηρεσιών διατροφής της «Αθήνας 2014» και
Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού, π.Πρόεδρος ΕΟΤ, ενώ συντόνισε την εκδήλωση ο έγκριτος τουριστικός-οικονομικός συντάκτης Χάρης Ντιγριντάκης.


Το αξιόλογο αυτό βιβλίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στο βιβλιοπωλείο International Press ( Πανεπιστημίου 73 - Ομόνοια) ή από τον ίδιο τον συγγραφέα που είναι και εκδότης τηλ. 6937028060.
Σήμερα στον Ιανό η παρουσίαση του νέου βιβλίου "Γκαλίνα" του Ανδρέα Μήτσου


Με έξι θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο

Με 6 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου στις 18:30 στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.

Τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους για τη συζήτηση και λήψη αποφάσεων σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος είναι :

1.    Αναπομπή Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Παιδείας και Πολιτισμού, ΝΠΔΔ Δήμου Δωρίδος», οικονομικού έτους 2018. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Τσώνος Θεόδωρος)

2.    Έκθεση Δ΄ τριμήνου έτους 2017, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

3.    Έγκριση και παραλαβή της μελέτης: «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ, ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΘΕΣΗ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕ-ΕΛΕΓΧΟΥ / ΤΗΛΕΧΕΙΡΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ, ΤΩΝ ΔΙΑΡΡΟΩΝ, ΤΗΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΣΙΜΟΥ ΝΕΡΟΥ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΟΣ», με Α.Μ. 1 /2018 και προϋπολογισμό 1.300.169,76 €. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

4.    Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Δωρίδος για τη συγκρότηση Α/θμιου Συμβουλίου Επιθεώρησης Θεάτρων και Κινηματογράφων Π.Ε. Φωκίδας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Καραχάλιος Δημήτρης)

5.    Καθορισμός  χρήσης κοινοχρήστων χώρων  των οποίων θα παραχωρηθεί η χρήση με Δημοπρασία και λήψη απόφασης για την διενέργεια φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για το έτος  2018. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

6.    Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος).

Δευτέρα, 29 Ιανουαρίου 2018

25 επιχειρήσεις από την Στερεά Ελλάδα στην 5η Έκθεση Τροφίμων ΕΞΠΟΤΡΟΦΓια τρίτη χρονιά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στηρίζει ουσιαστικά τη συμμετοχή επιχειρήσεων από
όλες τις περιφερειακές ενότητές της που εκθέτουν τα προϊόντα τους στην 5η έκθεση τροφίμων και ποτών ΕΞΠΟΤΡΟΦ που πραγματοποιείται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας.


Η Στερεά Ελλάδα, για το 2018, είναι η τιμώμενη περιφέρεια και εκπροσωπείται από 25 επιχειρήσεις και παραγωγούς στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδίου πρωτοβουλιών που αναλαμβάνει η Περιφερειακή Αρχή για την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων και την ανάπτυξή τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Τα περίπτερα των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον εντεταλμένο σύμβουλο για την επιχειρηματικότητα Θεμιστοκλή Χειμάρα και τον πρόεδρο της αγροδιατροφικής σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας Γιώργο Κελαϊδίτη.

Κατά την τελετή έναρξης της έκθεσης, αναφέρθηκε στην στρατηγική της Περιφέρειας για την στήριξη των επιχειρήσεων ώστε να μπορούν να μεγαλώσουν, να αναπτυχθούν και να αποφέρουν κέρδος, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη για την τοπική και την εθνική οικονομία.

" Η ανάπτυξη δεν είναι ευχή, δεν είναι αναμονή. Θέλει πρωτοβουλίες και δράση. Στην Στερεά Ελλάδα οι επιχειρήσεις όλων των κλάδων και η Περιφέρεια προχωρούν μαζί, κάνουμε πράξη αυτό που θα πρέπει να γίνει σε ολόκληρη την Ελλάδα. Να είναι σύμμαχοι ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας και να αλληλοστηρίζονται. Σε αυτή την περίοδο μπορούμε να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις μας, να τους δώσουμε τα μέσα για να βγουν στην παγκόσμια αγορά και να επιστρέψουν τα κέρδη τους σε έσοδα, θέσεις εργασίας και πρόοδο για όλους. Έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική που ακολουθούμε αποδίδει και με αυτό ως δεδομένο συνεχίζουμε στην ίδια πορεία ως ομάδα, ως οικογένεια "  τόνισε ο Κ. Μπακογιάννης σε δηλώσεις τους σε δημοσιογράφους μετά την επίσκεψή του στην έκθεση.

Σήμερα η παρουσίαση του βιβλίου για την ιστορία του Ελληνικού Τουρισμού του Δωριέα Κώστα Κατσιγιάννη

Το νέο βιβλίο του Δωριέα Κώστα Κατσιγιάννη, πολιτικού μηχανικού ΕΜΠ, πρώην γενικού διευθυντή ΕΟΤ, με τίτλο «Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού - Ταξίδι στο Χρόνο», θα παρουσιαστεί σήμερα Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 18.30 στο αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου, επί της οδού Ριζάρη 2 και Βασιλίσσης Σοφίας.

Στο βιβλίο ξετυλίγεται η πορεία του ελληνικού τουρισμού από τον 19ο αιώνα μέχρι τις μέρες μας με γεγονότα, πρόσωπα και πολιτικές που κατά καιρούς εφαρμόστηκαν στο σημαντικό τομέα του τουρισμού.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν,

Νίκος Σκουλάς, πρώην Υπουργός Τουρισμού

Σταύρος Μπένος, Πρόεδρος του σωματείου «Διάζωμα»

Γεράσιμος Φωκάς, π.Γενικός Διευθυντής υπηρεσιών διατροφής της «Αθήνας 2014»

Μπέττυ Χατζηνικολάου, νομικός με εξειδίκευση σε θέματα τουρισμού, π.Πρόεδρος ΕΟΤ.

Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2018

Το Πρόγραμμα Τεχνικών Έργων στη Δωρίδα το 2018 από την Περιφέρεια

Τα έργα που θα γίνουν το 2018 στη Δωρίδα από την Περιφέρεια αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Περιφερειάρχη Κώστα Μπακογιάννη.

Πολλά από αυτά θα γίνουν με ολοκλήρωση προγραμμάτων του 2017 και τα υπόλοιπα από το πρόγραμμα που θα καταρτισθεί για το 2018 Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Κ.Μπακογιάννης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Φωκίδας, οι περιφερειακοί σύμβουλοι, κλιμάκιο τεχνικών της Δ/νσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Φωκίδας , ο Δ/ντής του γραφείου του κ. Μπακογιάννη και ο Γενικός Διευθυντής της Γενικής Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας.

Όπως τονίστηκε στη σύσκεψη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι μια από τις Περιφέρειες με την μεγαλύτερη απορροφητικότητα το 2017 σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία.

Τα τεχνικά προγράμματα που διαχειρίσθηκε η Π.Ε Φωκίδας το 2017 είναι :

1. Στο πρόγραμμα 2015-2017 «Των συντηρήσεων του εθνικού και επαρχιακού δικτυού» ύψους 4.800.000 ευρώ έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 3.105.000 ευρώ σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου και δημοπρατούνται με ηλεκτρονική δημοπρασία τα υπόλοιπα πέντε έργα ύψους 1.695.000 ευρώ τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2018.

2. Ήδη η Π.Ε. Φωκίδας έχει ζητήσει και έχουν εγκριθεί από την Περιφέρεια έργα ύψους 7.500.000 ευρώ για την περίοδο 2018 - 2020, που αφορούν την συντήρηση των οδικών αξόνων σε διάφορα σημεία (επαρχιακού και εθνικού δικτύου) τα οποία και θα αρχίσουν να υλοποιούνται μετά την έγκριση του προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων από το Υπουργείο Οικονομίας.

3. Στο πρόγραμμα 2016 - 2017 «Αποκατάσταση τεχνικών και καθαρισμός ρεμάτων και ποταμών Π.Ε Φωκίδας» ύψους 1.000.000 ευρώ έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 880.000 ευρώ και δημοπρατείται με ηλεκτρονική δημοπρασία το υπόλοιπο τον ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ του 2018.

4. Στο πρόγραμμα 2015 - 2017 «Των εργασιών αποχιονισμού στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο και αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών της Π.Ε Φωκίδας» ύψους 1.770.000 ευρώ έχουν υλοποιηθεί έργα ύψους 900.000 ευρώ και ανάλογα με την αναγκαιότητα αντιμετώπισης των εκτάκτων θα απορροφηθούν και τα υπόλοιπα χρήματα μέχρι την έγκριση του νέου προγράμματος των δημοσίων επενδύσεων από το Υπουργείο Οικονομίας.

Για τη Δωρίδα από την Περιφερειακή Ενότητα τρέχουν τα προγράμματα :

Βελτίωση υπάρχοντος οδικού κόμβου περιοχή Γλυφάδας» ύψους προϋπολογισμού 1.100.000 ευρώ.

και θα δημοπρατηθούν άμεσα τα έργα,

«Προστασία διαβρωμένων ακτών παραλίας Τολοφώνας» ύψους 800.000 ευρώ
«Κατασκευή συνδετήριου οδικού κόμβου Μαλαμάτων Π.Ε Φωκίδας» ύψους 1.500.000.


Από το πρόγραμμα ΣΑΜΠ 066 και ΣΑΜΠ 366 ολοκληρώνονται και παραλαμβάνονται οι κάτωθι μελέτες έργων :

«Μελέτη περιφερειακού δρόμου Τρικόρφου» (προϋπολογισμός μελέτης 272.271 ευρώ – προϋπολογισμός κατασκευής έργου 4.500.000 ευρώ.

Από το πρόγραμμα των «Περιφερειακών ΚΑΠ» έχουν ενταχθεί τα κάτωθι έργα και μελέτες που θα υλοποιηθούν από χρηματοδότηση της Περιφέρειας μετά την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας του Υπουργείου Πολιτισμού του Δήμου Δελφών και της Αναπτυξιακής Φωκικής.

  • «Προστασία ανάδειξη των πυρόπληκτων πτερύγων και του Βυζαντινού καθολικού της Ι. Μονής Βαρνάκοβας Π.Ε Φωκίδας»(προϋπολογισμός μελέτης 60.000 ευρώ)
  • «Τεχνικός Σύμβουλος για την ωρίμανση – υλοποίηση του έργου αποκατάστασης κελιού Αθανασίου Διάκου» (προϋπολογισμός παροχής υπηρεσίας 8.000 ευρώ)
  • «Τεχνική υποστήριξη της παλιάς Γέφυρας Μόρνου και αποκατάστασης αυτής» (προϋπολογισμός παροχής υπηρεσίας 56.000 ευρώ)
Από το προγράμματα της Π.Ε. Φωκίδας «ΚΑΠ, ΚΑΠ/ΣΑΕΠ066, Τόκοι, Διάφοροι φορείς, Ίδιοι πόροι συνολικού προϋπολογισμού ύψους 1.245.166,01 εκτελούνται ήδη έργα ύψους 255.832 ευρώ , προτείνεται να δε ενταχθούν για το 2018 και να εγκριθούν από το περιφερειακό συμβούλιο στις 29/1/2018 τα κάτωθι έργα συνολικού προϋπολογισμού 989.334 ευρώ :
  • «Υδροδότηση ορειβατικού καταφυγίου Βαρδουσίων» προϋπολογισμού 21.000 ευρώ
  • «Γήπεδο Ευπαλίου» προϋπολογισμού 50.000 ευρώ
  • « Αποκατάσταση ασφαλτικού οδοστρώματος τεχνικών έργων και σήμανσης στην επαρχιακή οδό 5 Λιδορίκι- Λευκαδίτι» προϋπολογισμού 340.000 ευρώ 
 

Άτυχος ο Αετός Λιδωρικίου έχασε 5-2 στο Χρισσό από την Ακαδημία Άμφισσας

Του Τάσου Τσόλκα


Το πάλεψε στα ίσα ο Αετός Λιδωρικίου το παιχνίδι με την Ακαδημία Άμφισσας εκτός έδρας στο γήπεδο του Χρισσού αλλά τελικά τον πρόδωσαν οι δυνάμεις του προς το τέλος του παιχνιδιού και έχασε με 5 - 2.

Στο πρώτο ημίχρονο το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο και έληξε με 2 - 2.

Στις αρχές του Β΄ ημιχρόνου ο Αετός κέρδισε πέναλτι που δεν κατάφερε να το μετατρέψει σε γκολ και να προηγηθεί.

Στη συνέχεια λίγο η αρνητική ψυχολογία από το χαμένο πέναλτι λίγο η κούραση επέτρεψαν στην Ακαδημία να πάρει πρωτοβουλίες, να πετύχει άλλα τρία τέρματα και να επικρατήσει με 5 - 2.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ           12η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

1. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                        36       72-04
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                       30       46-09
3. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                             22       27-09
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                     22       28-19
5. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ                 22        22-17
6. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                                   20        27-14
7. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                              20       24-31
8. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                            15       19-32
9. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                           14        17-30
10.ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                          4       10-43
11.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                   2        05-45
12.ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                    1       04-45


Την επόμενη 13η αγωνιστική το Σαββατοκύριακο 3 και 4 Φεβρουαρίου θα γίνουν οι αγώνες,

ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006

Πλέγμα σημαντικών δράσεων στο ορεινό τρέξιμο από το TihioRace στη Δωρίδα

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Ιντερκοντινένταλ η ημερίδα από το Tihio Race για το ορεινό τρέξιμο και τις μεγάλες αποστάσεις.

Στην ομιλία του ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης 
αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της διεξαγωγής του σχετικού event στην Δωρίδα σε σχέση με την προβολή του Δήμου σε πανελλαδικό επίπεδο.
Ευχαρίστησε του διοργανωτές και τους λοιπούς υποστηρικτές της διοργάνωσης, αναφέροντας
παράλληλα ότι ο Δήμος Δωρίδας θα συνεχίσει να στέκεται δίπλα τους και στο μέλλον.

Ο εμπνευστής και υποστηρικτής του Tihiorace Θωμάς Ρούμπας κατά την διάρκεια της παρέμβασης του παρουσίασε τα οφέλη από την διεξαγωγή του Tihio Race στην Δωρίδα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε η αναφορά του στις προοπτικές διεξαγωγής και άλλων διοργανώσεων σχετικών με το τρέξιμο, καθώς όπως ανέφερε η Δωρίδα από τα ορεινά μέχρι τα παράλια διαθέτει πολλές επιλογές όπως τα περιμετρικά της λίμνης κ.ά.

Σημαντική και εμπεριστατωμένη η αναφορά του Γιώργου Καλαντζή για την χάραξη και χρήση των μονοπατιών της Δωρίδας.

Σπουδαίες και οι ομιλίες πρωταθλητών αθλημάτων, γιατρών και άλλων επιστημόνων γύρω από το θέμα της ημερίδας.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι από πολιτιστικούς συλλόγους της Δωρίδας, Τοπικές Κοινότητες, ο Ευστάθιος Κάππος από πλευράς Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας καθώς και οπολιτευτής του νομού Φωκίδας καταγόμενος από την Δωρίδα Κωνσταντίνος Χαλιορής.