Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 2 Δεκεμβρίου 2017

Ψήφιση προϋπολογισμού 2018 του Δήμου Δωρίδας από το Δημοτικό Συμβούλιο

Με κύριο θέμα την ψήφιση του προϋπολογισμού 2018 του Δήμου συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου στις 16:00 το απόγευμα στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβούλιου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα που θα συζητηθούν και αποφασιστούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι τα εξής:

1. Ψήφιση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων, Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης και Στοχοθεσίας Δήμου Δωρίδος, οικονομικού έτους 2018. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

2. Κατάρτιση και ψήφιση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2018 – Έγκριση Ετήσιου Προγράμματος Δράσης 2018. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

3. Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων (Π.Δ. 270/1981), για το έτος 2018. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)

4. Έγκριση και παραλαβή μελέτης με τίτλο: "Μελέτη αρχιτεκτονική και τεύχη δημοπράτησης για το έργο αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Διχωρίου Δ.Ε. Βαρδουσίων".
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

5. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017 και τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους.
(Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

Ακαδημία Άμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου το ντέρμπι της 6ης αγωνισ. που ξεχωρίζει

Του Τάσου Τσόλκα

Με το ντέρμπι Ακαδημίας Άμφισσας - Απόλλωνα Ευπαλίου συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα Φωκίδας για τους αγώνες της 6ης αγωνιστικής.

Ενδιαφέρων επίσης παρουσιάζει και ο αγώνας Ησαΐα Δεσφίνας - Διαγόρα Πολυδρόσου, δύο ομάδες που στο φετινό πρωτάθλημα παρουσιάζονται αρκετά δυναμωμένες.

Ακόμα έχουμε τα Δωρικά ντέρμπι των ουραγών μεταξύ Δωρικού Μαλαμάτων - Αετού Λιδωρικίου και Ένωσης Γλυφάδας - Τολοφώνα Ερατεινής.

Αναλυτικά οι αγώνες , τα γήπεδα που θα γίνουν και οι διαιτητές.

ΣΑΒΒΑΤΟ  2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ           ΩΡΑ 15:00
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ    
Δημοτικό Άμφισσας            (Καραπλής - Κατσαρέλης - Κουτρογιάννου)
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ       
Γήπεδο Δεσφίνας                (Μπούνος - Τσιπούρας - Χλεμπογιάννης)
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006               
Γήπεδο Χρισσού                  (Κουφογιάννης - Ποντίκας - Καψάλης )

ΚΥΡΙΑΚΗ  3 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ              ΩΡΑ 15:00
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ          
Γήπεδο  Γλυφάδας            (Χλεμπογιάννης  -  Σμαραγδής  -  Γούρας)
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ           
Γήπεδο Χρισσού             (Τσιπούρας - Καραΐνδρος - Μπακαλιός)
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ        
Γήπεδο Μαλαμάτων        (Ανδρεόπουλος - Πλέσσας - Μπαξάς)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ                  5η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

1. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ              15       32 - 2
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ           12       18 - 6
3. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ      12       11 - 4
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ          12       11 - 2
5. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                  11       11 - 2
6. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                    9        12 - 21
7. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                           4         9 - 7
9. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                 4         5 - 22
8. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                  3         4 - 9
10.ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ        2         3 - 17
11. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ       1         2 - 7
12.ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ               1         0 - 14

Παρασκευή, 1 Δεκεμβρίου 2017

Χοροεσπερίδα των μαθητών ΓΕΛ Ευπαλίου


Κίνημα Αλλαγής: Τα 6 πρόσωπα που αποτελούν το Πολιτικό Συμβούλιο


Έγινε γνωστό πριν από λίγο το Πολιτικό Συμβούλιου του Κινήματος Αλλαγής, του νέου προοδευτικού φορέα, που συγκροτείται με απόφαση της Φώφης Γεννηματά.


Η σύνθεσή του είναι εξαμελής και συμμετέχουν οι:
Νίκος Ανδρουλάκης, ευρωβουλευτής,
Σταύρος Θεοδωράκης, επικεφαλής του Ποταμιού,
Θανάσης Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ,
Γιώργος Καμίνης, δήμαρχος Αθηναίων και
Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών.


Στο Πολιτικό Συμβούλιο θα προεδρεύει η Φ. Γεννηματά, η οποία θα διαχειρίζεται τη καθημερινή πολιτική δραστηριότητα του νέου φορέα μέχρι το ιδρυτικό συνέδριο, τον Μάρτιο.

Π. Σκουρλέτης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ : Δεν καταργούνται οι Κοινότητες Δήμων


Καθιερώνεται απλή αναλογική, δημοψηφίσματα και σε Δημοτικές Ενότητες… αποζημίωση σε δημοτικούς συμβούλους


 

Δεν καταργούνται οι Τοπικές Κοινότητες των Δήμων, ο θεσμός των δημοψηφισμάτων επεκτείνεται και στις Δημοτικές Ενότητες, καθιερώνεται αποζημίωση για Δημοτικούς Συμβούλους και η απλή αναλογική θα είναι το νέο σύστημα αυτοδιοικητικών εκλογών
 είναι μερικά από όσα εξάγγελε ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης στο Συνέδριο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) που πραγματοποιείται αυτό το τριήμερο στα Γιάννενα.

Με πολλές αντιδράσεις εξελίχθηκε η εισήγηση του υπουργού εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη κατά την διάρκεια της πρώτης ημέρας διεξαγωγής του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ που πραγματοποιείτε στα Ιωάννινα.

Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα φάνηκε ότι περίμεναν με αγωνία την ομιλία του υπουργού, με σκοπό να εκφράσουν την διαφωνία τους για σειρά ζητημάτων. Η αμήχανη στάση του υπουργού λόγω των αντιδράσεων κατά την ομιλία του ήταν έκδηλη. Σε αποστροφή του λόγου του ανέφερε ότι γνωρίζει τους 2-3 αυτοδιοικητικούς που πάντα αντιδρούν, με αποτέλεσμα σύσσωμο το ακροατήριο να εκφράσει δια βοής την αντίδραση του, φέρνοντας τον υπουργό σε πολύ δύσκολη θέση.

Η απλή αναλογική

Αυτό που προκάλεσε τις περισσότερες αντιδράσεις ήταν το γεγονός ότι ο υπουργός επανέλαβε ότι η απλή αναλογική θα θεσπιστεί». Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Το ζήτημα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος ίσως είναι ένα από τα πιο ξεκάθαρα ζητήματα των επερχόμενων αλλαγών, με την έννοια ότι από πολύ νωρίς η Κυβέρνηση αποσαφήνισε τη θέση της. Η απλή αναλογική θα θεσπιστεί. Πάνω σε αυτή τη βάση, γίνεται ήδη μια συζήτηση για τις δικλείδες ασφαλείας που θα επιτρέψουν την ομαλή μετάβαση από το ένα σύστημα στο άλλο.

Τα δημοψηφίσματα

Αναφορικά με την διεξαγωγή τοπικών δημοψηφισμάτων ο υπουργός δήλωσε οτι θεσμοθετείται η διενέργεια τοπικών δημοψηφισμάτων, όχι μόνο μετά από πρωτοβουλία των οργάνων του Δήμου, αλλά και κατόπιν λαϊκής πρωτοβουλίας. Ο θεσμός του δημοψηφίσματος επεκτείνεται και σε επίπεδο Δημοτικής Ενότητας, ενώ ταυτόχρονα διευρύνονται οι περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να διεξαχθεί έγκυρα τοπικό δημοψήφισμα, ακόμα και για θέματα που δεν ανάγονται στη με τη στενή έννοια αρμοδιότητα των ΟΤΑ, ώστε να είναι δυνατή η διεξαγωγή (συμβουλευτικού υποχρεωτικά στην περίπτωση αυτή) δημοψηφίσματος για κάθε θέμα τοπικού ενδιαφέροντος.

Οι αντιμισθίες

Ο Πάνος Σκουρλέτης αναφορικά με την ρύθμιση ενός πάγιου αιτήματος των αιρετών δήλωσε ότι με το νομοσχέδιο δόθηκε η δυνατότητα χορήγησης αντιμισθίας στο σύνολο, πλέον, των αντιδημάρχων και αποζημίωσης για τη συμμετοχή στα δημοτικά συμβούλια μη αστικών δήμων, σε δημοτικούς συμβούλους που διαμένουν σε μεγάλη απόσταση από την έδρα του δήμου τους.

Οι Κοινότητες

Σχετικά με την διατήρηση ή μη των τοπικών κοινοτήτων, ο υπουργός ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας ότι οι Δημοτικές Ενότητες (προ-Καλλικρατικοί Δήμοι & Κοινότητες) διατηρούνται μόνο ως εκλογικές περιφέρειες, για να διασφαλιστεί η εκπροσώπηση όλων των προ-Καλλικρατικών Δήμων στα Δημοτικά Συμβούλια.

Ο θεσμός των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων (προ-Καποδιστριακοί Δήμοι &Κοινότητες) διατηρείται. Το καθεστώς τους ενοποιείται και απλοποιείται, ώστε πλέον να αντιμετωπίζονται – με εξαίρεση τις πολύ μικρές κοινότητες – ενιαία ως Κοινότητες.

Οι αρμοδιότητές τους αυξάνονται, συνοδευόμενες και από τμήμα του εκάστοτε δημοτικού προϋπολογισμού που θα επιφυλάσσεται υπέρ των Κοινοτήτων, το οποίο θα διαχειρίζονται σύμφωνα με τους κανόνες του συμμετοχικού προϋπολογισμού.

Δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας νέων Κοινοτήτων όπου προκύπτει ανάγκη, ακόμα και σε Δήμους που δεν προήλθαν από διαδοχικές συνενώσεις, με βάση αποφάσεις των οικείων Δημοτικών Συμβουλίων, ιδίως στα αστικά κέντρα (γειτονιές).

Τις εργασίες του Συνεδρίου από την πλευρά του Δήμου Δωρίδος παρακολουθούν ο δήμαρχος Δωρίδος και αντιπρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Στερεάς Ελλάδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Παλασκώνης, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, Ανδρέας Δημόπουλος, Χρήστος Γκίκας και Γιάννης Λάιος και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος Επαμεινώνδας Τριβήλος.

Παραδόθηκαν τα συγκεντρωθέντα είδη από Ευπάλιο στο Δημαρχείο Μάνδρας


Παραδόθηκαν χθες τα είδη πρώτης ανάγκης και ρουχισμού που συγκεντρώθηκαν από τους κατοίκους της περιοχής
Ευπαλίου με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου για τους πλημμυροπαθείς της Μάνδρας.


Τα είδη φορτώθηκαν σε όχημα που παραχώρησε ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και συνοδεία του Προέδρου της Κοινότητας Ευπαλίου Κώστα Τσιούστα και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Κώστα Παλασκώνη παραδόθηκαν στο Δημαρχείο Μάνδρας.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά του και συνέβαλαν για να πραγματοποιηθεί αυτή η κίνηση στήριξης και συμπαράστασης στους συνανθρώπους μας που βιώνουν μια τόσο δύσκολη κατάσταση.

Ιδιαίτερα ο σύλλογος ευχαριστεί την Κοινότητα Ευπαλίου, τον Δήμαρχο Δωρίδας, τον Απόλλωνα Ευπαλίου και τους Φίλους Μοτοσυκλέτας Ευπαλίου (ΦΙΛΜΟΤΕ).

Στη Βουλή το θέμα του μουσείου και αρχαιολογικού χώρου των Δελφών

Στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητήθηκε χθες στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή του Νομού Δράμας και υπεύθυνη Πολιτισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το θέμα της υποστελέχωσης και ελλιπούς φύλαξης των μνημείων όλης της χώρας με αφορμή την υπολειτουργία του Μουσείου και του Αρχαιολογικού χώρου των Δελφών.

«Την ώρα που οι Έλληνες παλεύουμε να βγούμε από το τέλμα των Μνημονίων και ζούμε στον τόπο που μπορεί να έχει την οικονομική ανάπτυξη από ένα μοναδικό προϊόν τον Πολιτισμό μας, η εικόνα των κλειστών ή υπολειτουργούντων μουσείων κάνει τον γύρο του κόσμου και μας δυσφημεί» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου, ενώ απευθυνόμενη στην κα Κονιόρδου πρόσθεσε:

«Ποιος είναι κυρία Υπουργέ ο υπεύθυνος για την υπολειτουργία των Μουσείων, των πωλητηρίων και των αναψυκτηρίων που δεν φρόντισε εγκαίρως; Δεν γνωρίζετε πόσο διαρκούν οι συμβάσεις; Δεν γνωρίζετε ότι για το χειμερινό ωράριο στα μουσεία θέλει προσωπικό; Δεν γνωρίζετε ότι θα χρειαστείτε επιπλέον 1.300 υπαλλήλους για τη θερινή περίοδο που ξεκινά την 1η Απριλίου 2018 για να εργάζονται 08:00 - 20:00; Οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ δεν γνωρίζετε ότι θέλουν τουλάχιστον 2 μήνες; Άρα για ποια έγκυρη προετοιμασία του Υπουργείου σας μας μιλάτε; Και όλα αυτά μόνο για το εποχικό προσωπικό».

«Και μιας και η κουβέντα για το προσωπικό. Τι κάνατε με τους εγκεκριμένους με νόμο που ψηφίσαμε και εμείς το 2016 καθώς και τους άλλους 150 μόνιμους που κέρδισαν τα ένδικα μέσα με δικαστικές αποφάσεις; Τον Σεπτέμβριο του 2016 εγκρίθηκε η πρόσληψη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Τον Ιούλιο του 2017 πάρθηκε η τελική υπογραφή. Σήμερα η διαδικασία αραχνιάζει σε κάποιο συρτάρι του Υπουργείου Πολιτισμού γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η κατανομή των θέσεων. Πότε περιμένετε να βγάλετε τις υπουργικές αποφάσεις; Υποτίθεται ότι το Υπουργείο έχει κάνει 3ετή προγραμματισμό. Μαθαίνουμε ότι στο νέο οργανόγραμμα υπάρχουν πάνω από 800 κενά μονίμου προσωπικού ημερήσιων και νυχτοφυλάκων. Πώς θα τα καλύψετε; Όλα αυτά δείχνουν τον ανορθολογισμό που επικρατεί στο Υπουργείο σας. Τη φετινή χειμερινή σεζόν τη χάσαμε! Παραδεχτείτε το!».

Αναφερόμενη στον κίνδυνο να χαθεί και η θερινή τουριστική περίοδος σημείωσε: «Την επερχόμενη θερινή περίοδο που ξεκινά την 1η Απριλίου 2018 θα την προλάβετε κυρία Υπουργέ; Κι ακόμη αυτό που έγινε φέτος από έλλειψη έγκαιρου προγραμματισμού θα το ξαναζήσουμε και την επόμενη χρονιά; Απαντήστε σε εμάς. Απαντήσε στη συνάδελφό σας την Υπουργό Τουρισμού την κα Κουντουρά που πασχίζει για 35 εκ. επισκέπτες στη χώρα με τα μισόκλειστα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους να υπολειτουργούν. Απαντήστε στους tour operators που προγραμματίζουν τουλάχιστον δυο χρόνια νωρίτερα και θα βγάλουν από το πρόγραμμά τους Δελφούς, καθώς είναι προορισμός που συνδυάζεται με ημερήσιες και 2ημερες επισκέψεις από την Αττική και την Ολυμπία συνήθως στα μέσα της εβδομάδας. Τέλος, απαντήστε στους τοπικούς φορείς που εξαρτάται η ζωή τους από την εύρυθμη λειτουργία του Μουσείου και του αρχαιολογικού χώρου των Δελφών, αφού ζουν στο μαγικό μεν Δελφικό Τοπίο με άπειρους περιορισμούς δε στις δυνατότητες επαγγελματικής αξιοποίησης που τους στρέφει αναγκαστικά σε δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της περιοχής».

Γραφείο Τύπου                                                        30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017
Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας

Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Τι διδαχθήκαμε από την κρίση ;

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου*


Τι διδαχθήκαμε τελικά από την κρίση; Αλλάξαμε δομή στην οικονομία και την οικονομική μας σκέψη; Διαμορφώσαμε μία καινούργια προοπτική για το μέλλον; Την ανάπτυξη για τον τόπο;

Αυτά όλα αποτελούν πολύ κρίσιμα ερωτήματα για την ελληνική κοινωνία, η οποία πράγματι έζησε μία μεγάλη οικονομική τραγωδία κατά τα τελευταία εννέα χρόνια, χωρίς ακόμη να νιώθει ασφαλής. Ούτε κατά διάνοια !

Ο ελληνικός λαός υπεβλήθη σε τρομακτικές θυσίες, εξαιτίας της κρίσης που ξέσπασε το 2008 και ακόμη δεν έχει πάρει ανάσα. Χάθηκαν πολλές δουλειές, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, εισοδήματα, προπληρωμένες συντάξεις, περιουσίες ολόκληρες… Η χώρα δανείστηκε πάλι απίστευτα χρήματα για να σταθεί όρθια, αλλά αποτέλεσμα σοβαρό ακόμη δεν υπάρχει !

Η Ελλάδα πλήρωσε πανάκριβα τον κακό της εαυτό, τον υπερατομικισμό και την υπερκατανάλωση, την ιδεολογία δηλαδή που αναπαρήγαγαν στη χώρα μας οι πολιτικές ηγεσίες και η οικονομική ελίτ του τόπου, ανατροφοδοτώντας με ξένα χρήματα ένα υπερτροφικό κράτος, το πελατειακό σύστημα, την άγρια κερδοσκοπία  και την αδιαφορία για τον δημόσιο χώρο και το συλλογικό συμφέρον.

Αυτή ήταν η βασική αιτία που οδήγησε από το 2008 την Ελλάδα στην μεγαλύτερη μεταπολεμική της περιπέτεια και την αμφισβήτηση της θέσης της στο δυτικό σύστημα, με δραματική αποκορύφωση την παρ’ ολίγον αποπομπή της, πριν δύο χρόνια, από την οικογένεια της Ευρώπης.

Σίγουρα μάθαμε πολλά πράγματα τα τελευταία εννέα χρόνια, πόσο όμως ενσωματώσαμε στη πολιτική και τη συμπεριφορά μας τη σκληρή αυτή εμπειρία ;

Μία πρώτη των πραγμάτων αξιολόγηση, θα μας οδηγούσε στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα είναι πολύ φτωχά. Η Ελλάδα χρειάζεται να καταβάλλει ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια, παρά τα πολλά και δύσκολα χρόνια που πέρασαν.

Επιβάλλεται να αλλάξει ουσιαστικά, να γίνει πραγματικά μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, να διαμορφώσει μία αντίληψη παραγωγικότερη, ένα νέο οικονομικό μοντέλο που θα μπορεί να δημιουργεί και να αυξάνει εισοδήματα και θέσεις εργασίας, να προκαλεί σταθερά μία βιώσιμη ανάπτυξη που θα διαχέεται κατά ένα τρόπο στην ελληνική κοινωνία και δεν θα παραμένει σαν προνόμιο των είκοσι ή τριάντα… χρυσών οικογενειών της μικρο-ολιγοπωλιακής ελληνικής αγοράς.

Αυτός θα πρέπει να είναι σήμερα ο βαθύτερος πολιτικός προβληματισμός και το ιστορικό στοίχημα για τους Ελληνες πολίτες, με αφορμή το 2018 και τη φασαρία που γίνεται για το τέλος ή όχι του μνημονίου, καθαρά παραπλανητικά και για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης.

Η αλήθεια είναι ότι στην καρδιά του ελληνικού προβλήματος δεν έχουμε αλλάξει τα πράγματα που θα έπρεπε να πολεμήσουμε.Παράλληλα, δεν έχουμε αποφασίσει, μετά από τόσα χρόνια δοκιμασίας, τι ακριβώς θέλουμε να κάνουμε ως χώρα. Δεν έχουμε καν πειστεί όπως φαίνεται για τον ασφαλή και αξιόπιστο δρόμο τον οποίο θα έπρεπε ήδη να είχαμε χαράξει διορθώνοντας τα λάθη του παρελθόντος, για να γίνουμε καλύτεροι, να γίνουμε αποδοτικότεροι και ισότιμοι των άλλων εταίρων.

Οποιαδήποτε λοιπόν κουβέντα γίνεται τούτη την ώρα, για τις ελπίδες υποτίθεται που μπορεί να γεννά το 2018, υποκριτική είναι και αποκρύπτει τις μεγάλες ανατροπές που θα έπρεπε να είχαν γίνει και δεν έγιναν, αυτές που πρέπει οπωσδήποτε να σημειωθούν στην Ελλάδα, ως βασικοί παράμετροι επιβίωσης  εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου.

Εξακολουθεί να είναι πολύ χαρακτηριστικό, για παράδειγμα, ότι το πολιτικό σύστημα δεν έχει συζητήσει μέχρι σήμερα κάποιο εθνικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Ότι δεν έχει τη στοιχειώδη διάθεση συναίνεσης, για το συμφέρον του τόπου.Να συνεργαστεί, όπως συμβαίνει μπροστά σε μία εθνική τραγωδία σε άλλους τόπους.

Αντιθέτως, η πολιτική τάξη προτάσσει την φθηνή και άγονη σύγκρουση, γνώμονας γίνονταιπάλι τα στενά κομματικά και όχι τα συμφέροντα της κοινωνίας,η νομή της εξουσίας γίνεται απώτερος σκοπός,η μεταφορά ευθυνών, η απαξίωση των θεσμών, πράγματα τα οποία δεν προδιαγράφουν φυσικά κάτι καλύτερο, φαλκιδεύουν πάντα το μέλλον!
*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Τρίτη, 28 Νοεμβρίου 2017

Αιτήσεις για άδειες διατήρησης των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων

Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να τις υποβάλλουν έως 4 Δεκεμβρίου


Υπό προϋποθέσεις δίνεται η δυνατότητα έκδοσης «Άδειας Διατήρησης» και συνέχισης της λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός ορίων κατοικημένων περιοχών ή πλησίον αυτών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4056/2012 όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, ανακοίνωσε η Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Βασική προϋπόθεση αποτελεί οι εν λόγω κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις να ήταν εγκατεστημένες και να λειτουργούσαν (διέθεταν ζωικό κεφάλαιο) κατά την έναρξη ισχύος του ν. 4056/2012. Η ύπαρξη και η διατήρηση του ζωικού κεφαλαίου στο συγκεκριμένο γήπεδο θα πρέπει να τεκμηριώνεται.

Η καταληκτική ημερομηνία για την ένταξη στη διαδικασία έκδοσης άδειας διατήρησης κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων είναι η 04-12-2017.

Επισημαίνεται ότι για τη διευκόλυνση της έγκαιρης υποβολής των αιτήσεων, οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν, μέχρι την 4/12/2017, κατ’ ελάχιστον αίτηση στην οποία θα δηλώνουν την επιθυμία ένταξής τους στη διαδικασία και εν συνεχεία, ακόμη και μετά τις 4/12/2017 τα δικαιολογητικά για την έκδοση προσωρινής άδειας διατήρησης.

Η συγκεκριμένη καταληκτική ημερομηνία δεν αφορά λοιπές κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται εγκατεστημένες ή πρόκειται να εγκατασταθούν εκτός ορίων κατοικημένων περιοχών και τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις κατά τις διατάξεις του Ν. 4056/2012.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ : Αναβάθμιση των κολυμβητηρίων Άμφισσας και Ιτέας

Η Ν.Ε Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι ενεργοποιήθηκε από τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξη Χαρίτση, το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για την ενεργειακή αναβάθμιση αθλητικών εγκαταστάσεων προϋπολογισμού 27 εκ. ευρώ που απευθύνεται στους Δήμους και στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Θα χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις για ενεργειακή αναβάθμιση κλειστών αθλητικών εγκαταστάσεων αλλά και ανοικτών κολυμβητηρίων στα πλαίσια του συνολικότερου σχεδιασμού της κυβέρνησης γιαεξοικονόμηση ενέργειας. Στόχος είναι να εκσυγχρονιστούν οι ενεργοβόρες αθλητικές εγκαταστάσεις που έχουν αφεθεί στην τύχη τους για δεκαετίες. Με τα έργα αυτά θα εξοικονομηθούν πόροι για τους Δήμους και ταυτόχρονα δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας.

Ειδικότερα η πρόσκληση προς τους Δήμους προβλέπει:

1. Επεμβάσεις αναβάθμισης και εξοικονόμησης ενέργειας
2. Δράσεις αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
3. Υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τους Δήμους για εκπόνηση μελετών στο πλαίσιο υλοποίησης των παρεμβάσεων.


Ως ημερομηνία έναρξης ηλεκτρονικών υποβολών ορίστηκε η 10η Ιανουαρίου 2018.

Με βάση τα παραπάνω υπάρχουν δύο σημαντικοί αθλητικοί χώροι στο Δήμο Δελφών που συγκεντρώνουν δεκάδες αθλούμενους όλων των ηλικιών και πραγματοποιούνται σημαντικοί αθλητικοί αγώνες και οι οποίοι χρειάζονται ενεργειακή αναβάθμιση: Το κλειστό γήπεδο Άμφισσας «Χρ. Καμπεράκης» και το Κολυμβητήριο Ιτέας.

Έχει ήδη ανακοινωθεί το Σεπτέμβριο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση η χρηματοδότηση με 365.000 Ε του έργου «Επισκευή- αντικατάσταση κελύφους Κλειστού Γηπέδου Ιτέας».

Επίσης τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί από τον Γ.Γ. Αθλητισμού Ιούλιο Συναδινό η χρηματοδότηση και άλλων αθλητικών έργων στο νομό μας αποτέλεσμα της επίσκεψης του Ι. Συναδινού στη Φωκίδα μετά από πρόσκληση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ και του βουλευτή Ηλία Κωστοπαναγιώτου.

Βασικά έργα αθλητικών υποδομών της περιοχής μας που καρκινοβατούσαν για χρόνια, προωθούνται από τη σημερινή κυβέρνηση παρά την οικονομική στενότητα.

Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας και ο Βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου δηλώνουμε ότι θα βοηθήσουμε αποφασιστικά στην προώθηση έργων αναβάθμισης της ποιότητας ζωής στο νομό μας.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ                                         Άμφισσα, 28/11/2017

“ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ” το όνομα του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς

Αρχές της Άνοιξης θα γίνει το συνέδριο του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς, που απέκτησε όνομα, ως κοινή πρόταση των αρχηγών του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού: «Κίνημα Αλλαγής».

Η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης συμφώνησαν το όνομα του νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς να είναι «Κίνημα Αλλαγής» και όχι πλέον «Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Έτσι θα παρουσιάζεται πλέον και στις δημοσκοπήσεις. Φώφη Γεννηματά και Σταύρος Θεοδωράκης θα στείλουν επιστολή στις εταιρείες δημοσκοπήσεων, ώστε στις αμέσως επόμενες μετρήσεις ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να μετρηθεί ως «Κίνημα Αλλαγής».

Αρχές της άνοιξης, όταν θα γίνει το συνέδριο του νέου κόμματος, το νέο όνομα θα επισημοποιηθεί με την ψήφο των συνέδρων.

Όπως διευκρινίστηκε, υπό αυτή την «ομπρέλα» θα λειτουργούν ΔΗΣΥ, ΠΟΤΑΜΙ, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ και όλα τα κόμματα και οι κινήσεις του χώρου, αλλά στη Βουλή προς το παρόν οι δύο κοινοβουλευτικές ομάδες θα διατηρούν και την αυτονομία τους και το δικό τους όνομα.

Πάντως, την ερχόμενη Τετάρτη θα γίνει για πρώτη φορά κοινή συνεδρίαση των κοινοβουλευτικών και κομματικών οργάνων ΠΑΣΟΚ και Ποταμιού στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να συνεργαστούμε αποτελεσματικά ώστε να ανταποκριθούμε στην καθαρή εντολή των πολιτών για ενότητα, αλλαγή πολιτικών συσχετισμών και προοδευτική διακυβέρνηση» δήλωσε η Φ. Γεννηματά μετά τη συνάντησή της με τον Σρ. Θεοδωράκη, στο γραφείο της στη Βουλή.

«Είμαστε αποφασισμένοι να γεννήσουμε κάτι νέο» τόνισε, από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης.

Πρόγραμμα εορτής Αγίου Φιλουμένου στο Τρίκορφο Δωρίδος


Η Ιερά Μονή μας εορτάζει
πανηγυρικά 28 και
29 Νοεμβρίου τον Άγιο
Ιερομάρτυρα Φιλούμενο
που έζησε στα Ιεροσόλυμα,
στο Φρέαρ του Ιακώβ.

Στην Ιερά Μονή μας
βρίσκεται
η θαυματουργός εικόνα
του Αγίου, η πρώτη που
αγιογραφήθηκε μετά το
φρικτό μαρτύριό του.

Ενώ προς προσκύνηση θα τεθούν, τεμάχιο από
το χαριτόβρυτο λείψανό του, σάρκα του αγίου,
τεμάχιο από το μαρτυρικό αιματοβαμμένο ράσο
του και το ιερό επιτραχήλιό του.

Το πρόγραμμα έχεις ως εξής:

Τρίτη 28 Νοεμβρίου,
6.30 το απόγευμα πανηγυρικός Εσπερινός

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου,
7.30 - 10.30 το πρωί Όρθρος και Θεία Λειτουργία

Εκ της Ιεράς Μονής Τρικόρφου Δωρίδος.
 
 

Όμιλος Ανδρομέδα: Ισχυρό ενδιαφέρον για την εξαγορά Νηρέα και Σελόντα


Αποφασισμένη να προχωρήσει στην εξαγορά των εταιρειών Νηρέα και Σελόντα  είναι ο Όμιλος Ανδρομέδα εκτιμώντας ότι η συγκέντρωση των δυνάμεων θα δημιουργήσει μια πολυεθνική δύναμη, που θα δώσει ώθηση στον κλάδο ιχθυοκαλλιέργειας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια γνωρίζει έντονη πτωτική πορεία και αποεπένδυση.

Η διοίκηση της Andromeda Group σε συνάντηση που είχε χθες με δημοσιογράφους ήταν ιδιαίτερα φειδωλή ως προς το να δώσει λεπτομέρειες καθώς ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη και ήδη εντός του Δεκεμβρίου θα κατατεθούν οι δεσμευτικές προσφορές, ωστόσο η Amerra, ο βασικός μέτοχος της Ανδρομέδα έχει τη δυνατότητα να βάλει καινούργια κεφάλαια για επενδύσεις στον κλάδο.

Όπως είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Ανδρομέδα, Δημήτρης Βαλαχής «έχουμε την εξειδίκευση, τη γνώση και το σχέδιο για να πρωταγωνιστήσουμε στον διαγωνισμό για την εξαγορά του Νηρέα και της Σελόντα, καθώς διαθέτουμε όλα εκείνα τα εχέγγυα ώστε να προχωρήσουμε στη συγκέντρωση του κλάδου -το λεγόμενο consolidation- για να μπει η ελληνική ιχθυοκαλλιέργεια σε δυναμική τροχιά ανάπτυξης και κερδοφορίας.»

Πρόσθεσε ότι «ο στόχος, που έχουμε την επόμενη ημέρα με την επιτυχή κατάληξη του διαγωνισμού, είναι αυτή η νέα πολυεθνική εταιρία, που θα δημιουργήσουμε, να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Για να το πετύχουμε, θα αξιοποιήσουμε κάθε δύναμη που υπάρχει στον Νηρέα και τη Σελόντα, πολλά αξιόλογα στελέχη τους, που με τη συμβολή μας θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στη νέα εποχή. Θα συνενώσουμε δυνάμεις, θα μοιραστούμε γνώσεις και πληροφορίες, έτσι ώστε η νέα ομάδα να μπορεί να ηγηθεί μιας πολύ μεγάλης ελληνικής πολυεθνικής εταιρίας.

Θα αλλάξουμε τον τρόπο επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αυτές οι εταιρίες, έτσι ώστε όλοι μαζί να δημιουργήσουμε μια εταιρία πρότυπο, μια εταιρία μοντέλο. Γι’ αυτό συμμετέχουμε στον διαγωνισμό, γι’ αυτό είμαστε αισιόδοξοι για την πρότασή μας, γι’ αυτό πιστεύουμε ότι τελικά θα είμαστε εμείς οι νικητές.»

Πρόσβαση σε 120 εκατ. καταναλωτές

Ο Όμιλος Ανδρομέδα που αναπτύσσεται ταχύτατα στη Μεσογειακή Ιχθυοκαλλιέργεια, δραστηριοποιείται σε όλη την Ευρώπη. Με 6 στρατηγικής τοποθέτησης παραγωγικά κέντρα σε Ελλάδα και Ισπανία, διαθέτει παγκόσμια εξαγωγική δύναμη σε 6 ηπείρους και έχει άμεση πρόσβαση σε περισσότερους από 120 εκ. καταναλωτές. Το κύριο χαρακτηριστικό του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η υψηλή ποιότητα και η φρεσκότητα των προϊόντων της, που συνδυάζεται με ένα εξεζητημένο δίκτυο διανομής.

Έχοντας καταφέρει να αναπτύσσεται δυναμικά από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, με την υποστήριξη της «Amerra Capital Management», του κυρίως μετόχου, μιας ανεξάρτητης επενδυτικής εταιρίας, και με την καθοδήγηση μιας εξαιρετικά έμπειρης διοικητικής ομάδας, η Ανδρομέδα έχει εξελιχθεί σε έναν δυναμικό όμιλο εταιριών με στόχο να καθιερωθεί ως ο ηγέτης της Μεσογειακής Ιχθυοκαλλιέργειας.

Πρόκειται για ένα fund με εξειδίκευση στον κλάδο της αγροτικής οικονομίας, με υψηλή τεχνογνωσία, με εμπειρία από πολλές αγορές σε όλο τον κόσμο, που διασφαλίζει πρόσβαση σε δίκτυο επαφών και τεχνογνωσία στον τομέα του σολωμού. Μαζί με την Amerra, η Ανδρομέδα έχει ενδυναμώσει την ομάδα της σε επίπεδο νέων έμπειρων μελών στο Διοικητικό Συμβούλιο, εξειδικευμένων συμβούλων και σημαντικών στελεχών που έχουν προστεθεί στη δομή της εταιρίας, σε καίριες θέσεις.

Η Ανδρομέδα απασχολεί συνολικά 640 άτομα, εκ των οποίων 270 στην Ισπανία και 370 στην Ελλάδα. Ο Όμιλος Ανδρομέδα διαθέτει καθετοποιημένη παραγωγή: γόνου, εκτροφής, συσκευασίας, μεταποίησης και διανομής ψαριών. Τα βασικά είδη του Ομίλου Ανδρομέδα είναι η τσιπούρα, το λαβράκι, ο κρανιός, το μυτάκι και το φαγκρί. Με πρωτοποριακή τεχνογνωσία στη γενετική επιλογή και την παραγωγή γόνου και ψαριού. Με παραγωγή γόνου 100 εκ. ιχθυδίων και φρέσκου ψαριού, που ξεπερνάει τους 15.000 τόνους.

Τα οικονομικά μεγέθη

Ο Όμιλος Ανδρομέδα αποτελεί μία πρωτοπόρο, κερδοφόρα και οικονομικά υγιή επιχείρηση του κλάδου. Συγκεκριμένα, το 2017 αναμένονται 110 εκ. έσοδα – 300% αύξηση από το 2008, με το 85% των πωλήσεων να προέρχονται από εξαγωγές. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) θα ανέλθουν το 2017 στα 16 εκ. – 425% αύξηση από το 2008. Από το 2007 έως σήμερα έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μία αποτελεσματική στρατηγική εξαγορών και ενοποίησης, με περισσότερες από 10 ολοκληρωμένες επενδυτικές κινήσεις από το 2007. Παράλληλα, το 2017 ξεκίνησε νέο τριετές επενδυτικό σχέδιο ύψους €40 εκ. που περιλαμβάνει τη βελτίωση και ανάπτυξη των μονάδων εκτροφής, την επέκταση και αναβάθμιση των μονάδων συσκευασίας και τυποποίησης και φυσικά την ανάπτυξη νέων προϊόντων.

Ευχαριστήριο του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Κονιάκου Δωρίδος

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Κονιάκου θα ήθελε να ευχαριστήσει όλα τα μέλη που έδωσαν το παρόν την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017 στο ξενοδοχείο STANLEY για την συμμετοχή τους στις Εκλογές για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου, όπως και για την γενναιόδωρη ανταπόκριση τους στη στήριξη των πληγέντων από τις πλημμύρες στη Μάνδρα.

Τα αποτελέσματα των εκλογών :

Α) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ     3
ΚΟΛΟΒΟΥ ΕΛΕΝΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                     44
ΛΙΑΠΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ                          42
ΜΑΡΚΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΥ                        41
ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΥ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ ΛΕΩΝΙΔΑ                39
ΜΠΟΥΤΣΙΚΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ                    41
ΠΑΠΑΣΤΑΥΡΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ              43
ΣΕΦΕΡΛΗ ΣΤΕΡΓΙΑΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ                       29
ΣΚΑΛΤΣΩΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ      41
ΤΣΟΥΜΑ-ΜΙΧΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΝΙΚΟΛΑΟΥ           3
ΧΟΛΕΒΑ ΑΡΓΥΡΩ ΕΥΘΥΜΙΟΥ                                 44
ΧΟΛΕΒΑ ΕΛΕΝΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ                               1


Β) ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΕΛΕΓΚΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

ΛΥΚΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ     22
ΜΑΡΚΟΥ ΕΛΕΝΗ ΓΕΩΡΓΙΟΥ              21
ΜΠΟΥΜΠΛΙΝΗ ΧΑΡΑ ΙΩΑΝΝΗ         12
ΧΟΛΕΒΑ ΑΡΓΥΡΩ ΙΩΑΝΝΗ                29
ΧΟΛΕΒΑ ΜΑΡΙΑ ΕΥΘΥΜΙΟΥ             26


Σύντομα θα σας ενημερώσουμε για το νέο εκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο

Ευχαριστούμε πολύ για τη μεγάλη εμπιστοσύνη που μας δείχνετε, με τη στήριξή σας, μας δίνετε δύναμη ώστε με το ίδιο κουράγιο, με τον ίδιο ενθουσιασμό και ενωμένες να αναβαθμίσουμε τον τόπο μας  να τον προβάλουμε ακόμη περισσότερο και να κάνουμε τους συντοπίτες μας και τα παιδιά μας υπερήφανους για το έργο μας.

Με εκτίμηση
Το ΔΣ

Έκθεση Μινιμαλιστικής Φωτογραφίας στο Μετρό Αθήνας της Ευαγ. Αποστολοπούλου

Στο σταθμό του Μετρό «Ακρόπολη» στην Αθήνα η Ευαγγελία Αποστολοπούλου - Μάγειρα από το Καστράκι Δωρίδας θα παρουσιάσει σε έκθεση Μινιμαλιστικής Φωτογραφίας τα έργα της.

Μια ενδιαφέρουσα δουλειά που αξίζει να δούμε.

Η έκθεση θα διαρκέσει από 27 έως 29 Νοεμβρίου 2017
Δευτέρα 9.30 - 14.00 και 17.00 - 21.00
Τρίτη και Τετάρτη 11
.00 - 14.00 και 17.00 - 21.00

Η πληρωμή των συντάξεων του Δεκεμβρίου

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ καθώς και υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2017.
Την ίδια ημερομηνία θα καταβληθούν και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 την Παρασκευή 1η Δεκεμβρίου 2017.

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Δεκεμβρίου 2017 την Δευτέρα στις 04 Δεκεμβρίου 2017.

Εταιρείες δομικών υλικών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Ντουμπάι


Για πρώτη φορά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει στην Διεθνή Έκθεση Δομικών Υλικών που διεξάγεται στο Dubai World Trade Center στο Ντουμπάι.

Εννέα επιχειρήσεις του κλάδου εκθέτουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους με την υποστήριξη της Περιφέρειας στο πλαίσιο υλοποίησης του σχεδιασμού της για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση των εξαγωγών και της τοπικής οικονομίας.

Την ελληνική αποστολή των επιχειρηματιών συνοδεύει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης ο οποίος επισκέφθηκε τα ελληνικά περίπτερα και συναντήθηκε με εκπροσώπους ξένων εταιρειών για το ενδεχόμενο νέων συνεργασιών και συμφωνιών μέσω των εξαγωγών μας.

Για το «άνοιγμα» των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας σε όλο τον κόσμο μίλησε ο Κ. Μπακογιάννης ο οποίος τόνισε ότι οι πρωτοβουλίες της Περιφέρειας σε σχέση με την συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις, δεν περιορίζονται μόνο στον τουρισμό και την αγροδιατροφή αλλά σε κάθε κλάδο στον οποίο η Στερεά Ελλάδα έχει ισχυρή επιχειρηματική παρουσία.

«Ο κατασκευαστικός κλάδος στην Ελλάδα βιώνει την απόλυτη ύφεση. Την ίδια ώρα όμως, έχουμε επιχειρήσεις που παράγουν και εμπορεύονται ιδιαιτέρως ανταγωνιστικά προϊόντα και υπηρεσίες. Είναι οι επιχειρήσεις που προσφέρουν θέσεις εργασίας και πρέπει να τις διατηρήσουν ακόμη και να τις αυξήσουν μέσω των εξαγωγών. Γι’ αυτό είμαστε εδώ. Γι’ αυτό στηρίζουμε έμπρακτα την συμμετοχή τους σε αυτή την έκθεση. Θέλουμε να κάνουμε τις επιχειρήσεις μας γνωστές σε όλο τον κόσμο και δεν θα σταθούμε μόνο σε αυτόν τον κλάδο. Όλες οι επιχειρήσεις μας πρέπει να βγουν προς τα έξω και να εγκαινιάσουν νέες συμφωνίες, να κλείσουν δουλειές και να μας το επιστρέψουν σε δουλειά για τους εργαζόμενους», επισήμανε ο Κ. Μπακογιάννης.

Δευτέρα, 27 Νοεμβρίου 2017

Συγκέντρωση ειδών για Πλημμυροπαθείς Μάνδρας από τον Πολιτιστικό Ευπαλίου


Εκλογές Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών

Πρώτος σε ψήφους ο Γιώργος Τσίρης από το Ευπάλιο
 

Την πρωτιά πήρε ο δικηγόρος απ΄ το Ευπάλιο Γιώργος Κ. Τσίρης στις εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών που έγιναν χθες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Προεδρείου.

Ειδικότερα στις εκλογές επί 603 εγκύρων ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των μελών του Δ.Σ. του Συλλόγου ο Γιώργος Τσίρης εξελέγην πρώτος σύμβουλος από 23 υποψηφίους με 311 ψήφους.

Στις ίδιες εκλογές για την ανάδειξη Προέδρου στο Δικηγορικό Σύλλογο ο Τάκης Παπαδόπουλος επίσης από το Ευπάλιο έλαβε 246 ψήφους και θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή 3 Δεκεμβρίου με τον Θάνο Ζούπα, γιατί από τους υποψηφίους Προέδρους κανείς δεν έλαβε το 50+1 των ψήφων.

Συγκεκριμένα στις χθεσινές εκλογές για εκλογή Προέδρου έλαβαν ο Θάνος Ζούπας 266 ψήφους, ο Τάκης Παπαδόπουλος 246 , η Τέτη Τζαμαλούκα 67, ενώ βρέθηκαν 13 λευκά και 23 άκυρα ψηφοδέλτια.

Οι υποψήφιοι σύμβουλοι για το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου έλαβαν τις εξής ψήφους:

1.Γεώργιος Τσίρης                 311
2. Θεόδωρος Χορμπάς           265
3. Βασίλης Γαλανόπουλος     238
4. Γιώργος Γιαπρακάς            232
5. Χρύσα Βουλδή                   230
6. Ευστάθιος Αντίοχος           228
7. Κωνσταντίνος Κρεμμύδας 228
8. Χρήστος Δελδήμος            214
9. Παναγιώτης Μεταξάς        209
10. Φάνης Παναγιωτάκης      193
11. Μαριάνθη Νέγκα             186
12. Παναγιώτης Γεωργιάδης  181
13. Πέτρος Ντερέκης             169
14. Γεώργιος Κουκούλης       162


Οι παραπάνω εκλέγονται

15. Αναστ. Σπηλιόπουλος      147
16. Βασιλική Γιαννοπούλου  144
17. Μάγκυ Καμπισοπούλου   140
18. Ηλίας Καραμπελιάς         104
19. Βασίλης Μάρκου               97
20. Ιωάννης Ανδριόπουλος     90
21. Αγγελ. Παναγιωτοπούλου 64
22. Παναγιώτα Βλάχου           45

Κυριακή, 26 Νοεμβρίου 2017

Τρία τα φαβορί για “Νηρέα” και “Σελόντα”

Οι δύο εταιρείες στις εγκαταστάσεις που διατηρούν  στη Δωρίδα απασχολούν περίπου 300 εργαζόμενους


Στην άμεση ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των “Νηρέα” και “Σελόντα” θα πρέπει να προχωρήσουν οι τράπεζες, ενόψει των stress tests που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου να ενσωματώσουν το τίμημα της πώλησης στα κεφάλαιά τους και να βελτιώσουν τους δείκτες τους.

Οι δεσμευτικές προσφορές θα κατατεθούν στις 13 Δεκεμβρίου και θα είναι ξεχωριστές για κάθε μία από τις δύο προς πώληση εταιρίες, ενώ ο διαγωνισμός θα να έχει ολοκληρωθεί περί τα τέλη Φεβρουαρίου, το αργότερο, διότι και το τελευταίο ευρώ που θα εισπράξουν οι τράπεζες έως τότε θα μειώσει το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τα stress tests.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ενδιαφερόμενους οι Amerra, HIG Capital, Diorasis, είναι οι τρείς εταιρίες που συγκεντρώνουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να είναι οι «φιαναλίστ» καθώς είτε δραστηριοποιούνται στην ιχθυοκαλλιέργεια είτε γνωρίζουν εν γένει την ελληνική αγορά.

Η Amerra Capital Management έχει εξαγοράσει την Ανδρομέδα που δραστηριοποιείται σε Ελλάδα και Ισπανία και διαθέτει εξαγωγική δύναμη σε πάνω από 20 χώρες. Με 6 στρατηγικής τοποθέτησης παραγωγικά κέντρα, διασφαλίζει την πρόσβαση σε πάνω από 120 εκατομμύρια καταναλωτές.

Όσον αφορά στο HIG Capital, που πρόσφατα επένδυσε στη «Μαϊλης», δεν έχει εμπειρία στον συγκεκριμένο κάδο, αλλά γνωρίζει την ελληνική αγορά.

Τέλος η Diorasis, αποτελεί ένα ελληνικό επενδυτικό κεφάλαιο που έχουν συγκροτήσει ο εφοπλιστής Νικόλας Λυκιαρδόπουλος ( Neda Maritime) και ο funt manager Κωνσταντίνος Παπαδημητρίου, το οποίο εξαγόρασε την Bitsakos Aquaculture το 2014 έναντι 20 εκατομ. ευρώ.

Υπενθυμίζουμε ότι και οι δύο εταιρείες,” Νηρέας” και “Σελόντα” διαθέτουν στη Δωρίδα εγκαταστάσεις με περίπου 300 εργαζόμενους.

Κοινωνική Ευρώπη, μία νέα Παιδεία

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Ο Ζακ Ντελόρ, θέλοντας κάποτε να δώσει μία περισσότερο πολιτική και κοινωνική διάσταση στην προοπτική της ενωμένης Ευρώπης, είχε υπογραμμίσει ότι είναι «αδύνατο να ερωτευτείς μία κοινή αγορά» όσο και να το προσπαθήσεις.
Η βαθειά οικονομική κρίση, η οποία κτύπησε την καρδιά του ευρωπαϊκού οικοδομήματος απειλώντας και την ίδια την ύπαρξη του ενιαίου νομίσματος, απέδειξε την αλήθεια των λόγων, τη στοχαστικότητα και τη διορατικότητα, του σοφού πρώην ηγέτη της Κομισιόν.

Η Ευρώπη χρειάζεται αναμφίβολα ένα ισχυρό κοινωνικό υπόβαθρο, υπερεθνικής εμβέλειας, όχι για να εξισορροπεί μόνο οικονομικές εξελίξεις, αλλά και για να καταφέρει να επιτύχει την ολοκλήρωση της, την ένωση.

Η οικονομική Ευρώπη προϋποθέτει την πολιτική Ευρώπη, για την οποία προαπαιτούμενη βάση είναι η κοινωνική Ευρώπη. Τι μπορεί να σημαίνει όμως αυτό; Προφανώς όχι την επανίδρυση του χρυσού κοινωνικού κράτους, όπως αναπτύχθηκε μετά το 1950 συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της Δύσης.

Το μοντέλο αυτό, δυστυχώς, είναι αδύνατο να σταθεί και να συντηρηθεί πλέον μέσα στις συνθήκες του άγριου ανταγωνισμού που επέφερε η παγκοσμιοποίηση, αλλά δεν συνεπάγεται ότι η Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνει με σταυρωμένα τα χέρια, παρακολουθώντας τη διόγκωση του λαϊκισμού και του εθνικισμού, εξαιτίας του κοινωνικού ελλείμματος που προκλήθηκε.

Κοινωνική Ευρώπη μπορεί να σημαίνει ισχυρή πολιτική, σε ενιαίο επίπεδο, που θα αμβλύνει σημαντικά τις νέες εκρηκτικές ανισότητες μεταξύ των μεγάλων κοινωνικών ομάδων. Σημαίνει επίσης πολιτική νέων και ίσων ευκαιριών πρόσβασης, για όλες τις κοινωνικές τάξεις, στα βασικά δημόσια αγαθά, όπως είναι η υγεία και πρωτίστως η παιδεία.

Ανεξαρτήτως των συμπερασμάτων και των θέσεων που θα προκύψουν μετά την τελευταία Σύνοδο για την εργασία και την καταπολέμηση της ανεργίας, στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, το κορυφαίο θέμα για τη συγκρότηση ενός κεντρικού κοινωνικού πυλώνα είναι πράγματι η παιδεία.

Η αναβάθμιση της παιδείας και των εκπαιδευτικών συστημάτων σε μία πανευρωπαϊκή βάση πραγμάτων. Η παιδεία θα πρέπει ίσως να λειτουργήσει ως το κρισιμότερο προωθητικό μοτέρ αυτού του μοναδικού οικονομικού και πολιτικού projectπου λέγεται Ενωμένη Ευρώπη και τώρα είναι η ευκαιρία.

Η παιδεία εμπεριέχει ως γνωστόν πολλά και ουσιαστικά θέματα, ας επισημάνουμε την μείωση των ταξικών αντιθέσεων, πράγμα που διευκολύνει την κοινωνική συνοχή,η οποίαέχει διαταραχθεί πολύ άσχημα τα χρόνια της κρίσης στα κράτη- μέλη.

Η παιδεία λειτουργεί σαν κοινωνικός αναβατήρας, προσφέροντας τη γνώση, χωρίς διακρίσεις, σε όσους έχουν τα προσόντα και τη δίψα της δημιουργίας και της επιτυχίας. Άρα, με την παιδεία ανανεώνονται οι οικονομικές και πολιτικές ελίτ, απελευθερώνονται ηγετικές ικανότητες, βελτιώνονται δεξιότητες, γεννιούνται καινοτόμες ιδέες κ.λ.π.

Απαιτούνται λοιπόν υψηλά στάνταρ, αλλά παράλληλα δυνατά κίνητρα και όροι που θα υποστηρίζουν την πρόσβαση στην παιδεία, όλων των βαθμίδων, από το σύνολο της κοινωνίας. Αυτό σημαίνει πολιτική, δημοκρατία και δημόσιος χώρος, απόλυτα ταυτισμένα στοιχεία με την ευρωπαική κουλτούρα.

Τέτοιου τύπου πολιτική είναι αναγκαία, ειδικότερα σήμερα, με δεδομένο ότι η κρίση έχει τσακίσει τη μεσαία τάξη, τα εισοδήματα της οποίας δεν μπορούν να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών της....

Παράλληλα βεβαίως, η υψηλού επιπέδου παιδεία αποτελεί το πλέον σύγχρονο εργαλείο για την αύξηση της παραγωγικότητας των οικονομιών των κρατών – μελών, άρα και για την οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Είναι καθαρά στοιχείο της ανταγωνιστικότητας το υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό, η κατάρτιση, η εξειδίκευση, η ικανότητα προσαρμογής και συνεργασίας, σε ένα παγκόσμιο περιβάλλον το οποίο αλλάζει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, με νέες τεχνολογίες και εφαρμογές. Στοιχεία θεμελιώδη για το μέλλον είναι όλα αυτά και είναι χαρακτηριστικό πως στο μέτωπο αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες προηγούνται με μεγάλη απόσταση.

Τέλος, όμως, η προτεραιότητα σε παιδεία και σε σύγχρονα εκπαιδευτικά προγράμματα πάνω σε μία κοινή αντίληψη,είναι αυτή η πολιτική η οποία μπορεί να δημιουργήσειτην απαραίτητη κοινή ευρωπαική συνείδηση. Να νιώσουμε πολίτες της Ευρώπης !

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Διαγωνισμός δημιουργίας γλυπτών μνημείων σε Μακρόνησο και Γυάρο για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του ΚΚΕ, η Κεντρική Επιτροπή του Κόμματος προκηρύσσει ανοικτό Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό Δημιουργίας Γλυπτών Μνημείων για τους ιστορικούς μαρτυρικούς τόπους εξορίας και φυλακών της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ απευθύνει θερμή πρόσκληση για συμμετοχή στο διαγωνισμό στους εικαστικούς καλλιτέχνες (μέλη του ΕΕΤΕ), που θέλουν με το έργο τους να αναδείξουν το μεγαλείο της ακαταμάχητης λαϊκής θέλησης και δύναμης, όπως εκφράστηκε από τους αλύγιστους της Μακρονήσου και της Γυάρου.

Η Μακρόνησος, που λειτούργησε από το 1947 ως το 1953, πέρασε στην ιστορία ως χώρος απομόνωσης και φρικτών βασανιστηρίων, μέχρι φυσικής εξόντωσης, για χιλιάδες κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές από το αστικό κράτος.

Η Γυάρος ή αλλιώς το «Νταχάου της Μεσογείου» από το 1947 έως το 1962 λειτούργησε ως τόπος φυλακών και βασανισμού χιλιάδων πολιτικών κρατουμένων, κυρίως κομμουνιστών. Ο ίδιος χώρος χρησιμοποιήθηκε ως τόπος εξορίας και από τη χούντα των συνταγματαρχών, το 1967.

Σήμερα, 70 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας της Μακρονήσου και της Γυάρου ως φοβερών τόπων μαρτυρίων, στέκουν -σε πείσμα κάθε είδους συμβιβασμένου απολογητή του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος- ως ανεξίτηλα μνημεία πείρας, γνώσης και απόδειξης ότι κανείς και τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει το λαό, όταν αυτός αποφασίζει να παλέψει και να κατακτήσει το δίκιο του.

Το ΚΚΕ, μέσα από την ανοιχτή πρόσκληση προς τους εικαστικούς καλλιτέχνες, τιμά τα 100 χρόνια δράσης του, 100 χρόνια αγώνων και θυσιών της εργατικής τάξης για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.

Καλεί τους καλλιτέχνες με το έργο τους να εκφράσουν την ψυχή του λαού και το μεγαλείο των λαϊκών αγώνων, να συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Καλλιτεχνικό Διαγωνισμό για τη δημιουργία Γλυπτών Μνημείων στη Μακρόνησο και τη Γυάρο καταθέτοντας τις προτάσεις τους, δίνοντας ζωή στη μνήμη και παρακαταθήκη για τους αγώνες του μέλλοντος.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2018. Θα ακολουθήσει σε επόμενο χρόνο η αναλυτική προκήρυξη του διαγωνισμού.

Για την οργάνωση και διεξαγωγή του διαγωνισμού ορίζεται επιτροπή από τους:

1. Γόντικα Δημήτρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
2. Δαραδήμο Μπάμπη, γλύπτη
3. Κώτσιου Ντίνα, καθηγήτρια Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
4. Μελά Εύα, πρόεδρο Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος
5. Τζέρμπου Αλεξάνδρα, ιστορικό Τέχνης

Κρασιά της Στερεάς Ελλάδας στην Αθήνα

Ακόμη μία δράση προβολής και προώθησης του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και των προϊόντων της Στερεάς Ελλάδας στηρίζει εμπράκτως η Περιφέρεια. 

Οι οινοπαραγωγοί της Στερεάς Ελλάδας συμμετέχουν στην εκδήλωση γευσιγνωσίας «Οινοκεντρικά» που θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, με ώρες λειτουργίας 12:00 - 16:00 για τους επαγγελματίες και 14:00 - 20:00 για τους καταναλωτές. 

Την εκδήλωση συνδιοργανώνουν η «Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας», η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και η ΕΝΟΑΚΕ.

Η υποστήριξη της συγκεκριμένης εκδήλωσης αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας αλλά και την ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ των επιχειρήσεων της Στερεάς για την ανάπτυξη των προϊόντων της στην ελληνική και τη διεθνή αγορά.

 Κατά την εκδήλωση, επαγγελματίες και καταναλωτές, θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάζουν τα ιδιαίτερα κρασιά της Στερεάς Ελλάδας με όλα τα χαρακτηριστικά των αμπελώνων της σε συνδυασμό με φαγητό και προϊόντα, κυρίως τοπικής παραγωγής.

 Για την υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας για την στήριξη της επιχειρηματικότητας μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης επισημαίνοντας ότι βασικός του άξονας είναι η στήριξη της τοπικής παραγωγής.

«Με αυτό το σχέδιο νομίζω ότι δείχνουμε τον δρόμο για το πώς μπορεί η Στερεά Ελλάδα και ολόκληρη η χώρα να ξεκολλήσει από όλα αυτά που την κρατούν καθηλωμένη. Εμείς αντιλαμβανόμαστε τον όρο επένδυση με την στενή συνεργασία των ελληνικών επιχειρήσεων και του Δημοσίου. Βοηθάμε τις επιχειρήσεις μας να γίνουν δυνατές και να ανοιχτούν στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά. Όσο πιο δυνατές γίνονται τόσο δυναμώνουμε και εμείς. Αυτό κάνουμε και σε αυτή την εκδήλωση, πάμε με τους οινοποιούς μας να δείξουμε σε όλους την ποιότητα και τα πλεονεκτήματα των προϊόντων μας» τόνισε, μεταξύ άλλων, σε δηλώσεις του.