Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 3 Νοεμβρίου 2017

«Έβγαλαν μαχαίρια» για περισσότερα εκλογικά τμήματα στις εκλογές του Επιμελητηρίου Φωκίδας το Δεκέμβριο

Να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα στο Ευπάλιο και στο Πολύδροσο ώστε να διευκολυνθούν περισσότεροι ψηφοφόροι απομακρυσμένων περιοχών να ψηφίσουν στις εκλογές του Επιμελητηρίου Φωκίδας τον Δεκέμβριο ζητούν υποψήφιοι Συνδυασμοί.
 
Το αίτημα δεν έγινε δεκτό από την Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Φωκίδας και τα αίματα έχουν ανάψει για τα καλά.
 
Ο Συνδυασμός του Υποψήφιου Προέδρου Νίκου Αλεξανδρόπουλου προχώρησε σε καταγγελία προς την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος και ζητά να παρέμβει ώστε να δικαιωθεί το δίκαιο αίτημα.

 Η ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

ΠΡΟΣ
Την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος
Πρόεδρο ΚΕΕ & ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνου Μίχαλου

 ΚΟΙΝ.:
Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης
κ. Δήμο Παπαδημητρίου
ΕΒΕ Φωκίδας
Εμπορικούς Συλλόγους Φωκίδας
ΜΜΕ

 Κύριε Πρόεδρε,

Σας καταγγέλλουμε ότι εν όψει των Επιμελητηριακών Εκλογών Φωκίδας, κατά παράβαση του Νόμου περί ανάδειξης Διοικητικών Συμβουλίων Επιμελητηρίων, ο οποίος προβλέπει την σύσταση περισσοτέρων εφορευτικών επιτροπών - εκλογικό προεδρικό διάταγμα 372/92 Άρθρο 2 παράγραφος 3 και την διεξαγωγή των εκλογών σε περισσότερους χώρους, ακόμη και εκτός της έδρας Άρθρο 1 παράγραφος 4 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος,
 
Η  Εκλογική Επιτροπή του Επιμελητηρίου Φωκίδας παρά τα συνεχή αιτήματα από τους υποψηφίους συνδυασμούς, όχι μόνο δεν κάνει δεκτά τα δίκαια και νόμιμα αιτήματα, προκειμένου η εκλογική διαδικασία να διευκολυνθεί και κυρίως να διεξαχθεί σε νόμιμα πλαίσια αλλά δεν μπαίνει καν στον κόπο να αποφασίσει σχετικά προφασιζόμενη κατ εξακολούθηση αδυναμία συνεδρίασης και μη απαρτία!
 
Δεδομένου ότι το κύριο χαρακτηριστικό του Νομού μας είναι οι μεγάλες και δύσκολες αποστάσεις που καθιστούν αδύνατο για πολλά από τα μέλη του Επιμελητηρίου Φωκίδας να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις επερχόμενες εκλογές του Δεκεμβρίου, εύλογα ζητάμε να τοποθετηθούν κάλπες στις απομακρυσμένες περιοχές του Ευπαλίου και του Πολυδρόσου.
 
Με αυτόν τον τρόπο, πιστεύουμε, το Επιμελητήριο Φωκίδας θα δείξει έμπρακτα έστω και τώρα, ότι επιθυμεί την δέουσα συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία και δεν ξεχνά τα μέλη του, όσο μακριά και αν εδρεύουν οι επιχειρήσεις τους.
 
Σας επισυνάπτουμε την αίτησή μας η οποία ουδέποτε ελήφθη υπ όψη:

ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
                                                 ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΗΣΗ

Ζητάμε την θετική απάντηση για δεύτερο και τρίτο τόπο ψηφοφορίας τόσο στην περιοχή του Ευπαλίου όσο και του Πολυδρόσου έχοντας με αυτή την άποψη σύμφωνους όλους τους επιχειρηματίες των παραπάνω περιοχών αλλά και των γειτονικών τους.
 
Ο νόμος προβλέπει την σύσταση περισσοτέρων εφορευτικών επιτροπών Π.Δ. 372/92 Άρθρο 2 παράγραφος 3 και τη διεξαγωγή των εκλογών σε περισσότερους χώρους, ακόμη και εκτός της έδρας Άρθρο 1 παράγραφος 4 του ίδιου Προεδρικού Διατάγματος.
 
Ο νόμος δεν καθορίζει συγκεκριμένα χρόνο για λήψη απόφασης διεξαγωγής εκλογών σε περισσότερους χώρους , συνεπώς μπορεί να ληφθεί απόφαση τέτοια τουλάχιστον μέχρι 9 Νοεμβρίου 2017.
 
Παρακαλώ τα ανωτέρω να ληφθούν υπόψη και να γίνει δεκτή η παρούσα αίτηση μου.
 
"Ανεξάρτητη Προοδευτική Συσπείρωση "
υποψήφιος πρόεδρος Επιμελητηρίου Φωκίδας
Αλεξανδρόπουλος Νικόλαος
 
Με εκτίμηση
Νίκος Αλεξανδρόπουλος

Ντέρμπι της Τολοφώνας με τον Δωρικό στη 2η αγ. του πρωταθλήματος ΕΠΣ Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα


Με τους περισσότερους αγώνες της 2ης αγωνιστικής να γίνονται αύριο Σάββατο και έναν την Κυριακή συνεχίζεται το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας το Σαββατοκύριακο.


Ο πιο αμφίρροπος, με τοπικό ντέρμπι, θα γίνει στο γήπεδο της Τολοφώνας μεταξύ Τολοφώνας Ερατεινής και Δωρικού Μαλαμάτων.

Δύσκολο απόγευμα θα έχουν ο Αετός Λιδωρικίου στην Άμφισσα με τον Φωκικό, και η Ένωση Γλυφάδας επίσης στην Άμφισσα με την Ακαδημία.

Αντίθετα ο Απόλλων Ευπαλίου στο γήπεδο του έστω και δύσκολα πρέπει φυσιολογικά να ξεπεράσει το εμπόδιο της Ακαδημίας Ιτέας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 2ης αγωνιστικής,τα γήπεδα των αγώνων και οι διαιτητές

  ΣΑΒΒΑΤΟ        04/11/2017       ΩΡΑ 15:00   
ΦΩΚΙΚΟΣ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙKIOY                        ΔΗΜ. ΣΤΑΔΙΟ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ      ΧΛΕΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ Χ.      ΠΟΝΤΙΚΑΣ Δ.       ΠΛΕΣΣΑΣ Ν.
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006                 ΓΗΠΕΔΟ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟ                ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤ.       ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ Ν.           ΓΟΥΡΑΣ Ι.
ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ       ΓΗΠΕΔΟ  ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ                ΜΠΟΥΝΟΣ Κ.     ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ ΑΝΤ.    ΚΟΥΤΡΟΓΙΑΝΝΟΥ Ζ.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ                           ΓΗΠΕΔΟ  ΧΡΙΣΣΟΥ                       ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ Μ.      ΜΠΑΚΑΛΙΟΣ ΧΡ.     ΚΑΡΕΛΗΣ Γ.
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                            ΓΗΠΕΔΟ  ΜΑΜΑΤΩΝ                ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ.     ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ Ν.    ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΣΠ.

ΚΥΡΙΑΚΗ        05/11/2017           ΩΡΑ  15:00
ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                   ΔΗΜ. ΣΤΑΔΙΟ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ               ΚΑΡΑΠΛΗΣ Ν.     ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ Χ.     ΚΑΨΑΛΗΣ Π.

Κ.Χαλιορής και Χ.Θεοχάρης τα είπαν στη Βουλή για... την Κερασιά και την Δωρίδα!

Μία τυχαία συνάντηση (έτσι είπαν!) είχαν στο εντευκτήριο της Βουλής το στέλεχος της Ν.Δ. Κώστας Χαλιορής με τον ανεξάρτητο βουλευτή Β΄ Αθήνας Χάρη Θεοχάρη.

Όπως δήλωσε ο Χαλιορής είχαν μια εποικοδομητική συζήτηση για τα πάτρια εδάφη, αφού τους συνδέει η κοινή καταγωγή, η Κερασιά Δωρίδας.

Συζητήσαμε είπε «για την Κερασιά και έδειξε ενδιαφέρον να τον ενημερώσω για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο νομός. Η λέξη «συνέργια» είναι καλό να μπει στο λεξιλόγιό μας και η συνεργασία να γίνει μέρος της κουλτούρας μας για το καλό όλων μας».

Τώρα αυτό το «συνέργεια» καλό ακούγεται αλλά επειδή ο Θεοχάρης είναι ανεξάρτητος, ακούγονται κι άλλα σε πολιτικές κουβέντες, που δεν θέλησαν ούτε να επιβεβαιώσουν ούτε να τα διαψεύσουν!

Ο Γιώργος Βελισσάρης στο Ευπάλιο σε… πριβέ εμφάνιση για χάρη του Απόλλωνα!

Μια ιδιαίτερη βραδιά έζησαν παίχτες και διοίκηση του Απόλλωνα Ευπαλίου με οικοδεσπότη τον καλό τους φίλο και χορηγό της ομάδας επιχειρηματία στην Αυστραλία Θέμη Καλαθά.

Το γλέντησαν μέχρι πρωίας με τις μουσικές του Βασίλη Φλέγγα και τα τραγούδια του γνωστού τραγουδιστή Γιώργου Βελισσάρη που ήρθε ειδικά για τη βραδιά με την οικογένειά του για να βρεθεί μαζί με τον προσωπικό του φίλο Θέμη, στην βραδιά που έκανε για τον αγαπημένο του Απόλλωνα.

Παίχτες και διοίκηση της ομάδας το γλέντησαν με την ψυχή τους και δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για την έκπληξη που τους επιφύλαξε ο Καλαθάς, να γλεντούν πριβέ μ΄ έναν πασίγνωστο καλλιτέχνη.

Χόρεψαν, τραγούδησαν με φαγοπότι, αλλά και ο Βελισσάρης έγινε ένα με αυτούς δείχνοντας την απλότητά του και τον σπάνιο χαρακτήρα του, που τον έχουν καταξιώσει σε χιλιάδες θαυμαστές του με την παρουσία τους στις εμφανίσεις του σε πλατείες , γήπεδα και μαγαζιά που τραγουδά.

Όλοι είχαν να πουν τον καλό τους λόγο για τον "Αυστραλό" όπως αποκαλούν τον Θέμη. Ένα φτωχόπαιδο από το Ευπάλιο που έφυγε για την Αυστραλία μετανάστης, δούλεψε, πρόκοψε, έκανε επιχειρήσεις αλλά δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του, το χωριό του.

Συχνά, 3 και 4 φορές το χρόνο, κάνει το μακρινό ταξίδι, να βρεθεί κοντά του, να ζήσει ανέμελες και χαρούμενες στιγμές με παιδικούς φίλους και να στηρίζει οικονομικά τον αγαπημένο του Απόλλωνα και όχι μόνο.

Όλοι μαζί ανανέωσαν το… καλλιτεχνικό ραντεβού τους για το καλοκαίρι σ΄ ένα μεγάλο όμως γλέντι με όλο τον κόσμο του Ευπαλίου και της Δωρίδας, σ΄ένα γλέντι από αυτά που μόνο ο Βελισσάρης ξέρει να προσφέρει στον κόσμο!!!!!


Δρόμους ανάπτυξης έδειξε το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων ΒΔ Δωρίδας


Τους δρόμους ανάπτυξης της ορεινής Δωρίδας ανέδειξε το επιτυχημένο 17ο Αναπτυξιακό - Πολιτιστικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας, που πραγματοποιήθηκε στην Τοπική Κοινότητα Κονιάκου.

Με την έναρξη του Συνεδρίου χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας Χρήστος Τσαμαντάνης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Κονιάκου Νίκος Μάρκος, ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Ιωάννης Μπαλατσούρας, ο Πρόεδρος της Αδελφότητας Κονιάκου Δημήτριος Χολέβας και ο Παπαδημήτρης Ιερέας του Κονιάκου.

Μετά από τους χαιρετισμούς ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Β.Δ Δωρίδας Γιάννης Τρίγκας αναφέρθηκε στην διαδρομή συνεχούς και συνεπούς παρουσίας της Ομοσπονδίας στα αναπτυξιακά και πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, μια παρουσία με συνεχείς προσπάθειες αναβάθμισης της περιοχής μας.

Οι βασικοί εισηγητές του Συνεδρίου  Κώστας Κατσιγιάννης πρώην Γενικός Διευθυντής του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και το στέλεχος του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης Μιχάλης Δρίτσας, παρουσίασαν αντίστοιχα τα θέματα, Εθνικό Πρόγραμμα ανάπτυξης του ορεινού τουρισμού στη Δωρίδα, και προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής Δωρίδας μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Ο Κ. Κατσιγιάννης αναφέρθηκε στις δράσεις του εθνικού προγράμματος ορεινού τουρισμού στο οποίο έχει ενταχθεί και η ορεινή Δωρίδα, με βελτιώσεις του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4, τη μετατροπή παλαιών σχολείων σε ξενώνες, καθώς και σε δραστηριότητες όπως η αναρρίχηση, η πεζοπορία, η ορειβασία, η χιονοδρομία, που μπορούν να συνδυαστούν και με άλλες ειδικές μορφές τουρισμού, (όπως ο φυσιολατρικός τουρισμός, ο θρησκευτικός τουρισμός και ο παραλίμνιος τουρισμός με επίκεντρο τη λίμνη του Μόρνου).

Οι προτάσεις του Κ. Κατσιγιάννη περιληπτικά είναι οι εξής:
· Πρόγραμμα συνολικής ανάπτυξης των Βαρδουσίων
· Δημιουργία πιο ειδικά ενός σύγχρονου αθλητικού-προπονητικού κέντρου στα Βαρδούσια.
· Ανάδειξη το μονοπατιού Ε4, ως διαδρομή πολιτισμού ανάμεσα στην Αρτοτίνα και τους Δελφούς.  
· Ειδικό πρόγραμμα ανάπτυξης δραστηριοτήτων στη λίμνη του Μόρνου
· Κατάρτιση μιας διαδρομής θρησκευτικού τουρισμού από τη Βαρνάκοβα στον Όσιο Λουκά Βοιωτίας.
· Σύνδεση της πρωτογενούς παραγωγής με την τουριστική ανάπτυξη (προβολή και προώθηση τοπικών προϊόντων).
· Ανάδειξη των ηθών και εθίμων, ως στοιχείων τουριστικά αξιοποιήσιμων.
· Προώθηση του Δημοτικού τραγουδιού ως αγαθό υποψήφιο για τη λίστα άϋλης παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο.


Ο Μ. Δρίτσας αναφέρθηκε στις προοπτικές ανάπτυξης της ορεινής Δωρίδας, μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020. Ενημέρωσε τους παρευρισκόμενους για τα επικείμενα προγράμματα που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για την ανάπτυξη της Ορεινής Δωρίδας μέσω του αναμενόμενου νέου προγράμματος LEADER του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι δραστηριότητες του ιδιωτικού τομέα που θα ενισχυθούν αφορούν :
  • Μεταποίηση από γεωργικό σε γεωργικό προϊόν: ενδεικτικά, κρέας, πουλερικά, κουνέλια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, κλπ.
  • Μεταποίηση από γεωργικό σε μη γεωργικό προϊόν: ενδεικτικά, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων κλπ
  • Οικοτεχνία και Πολυλειτουργικά αγροκτήματα:ίδρυση, εκσυγχρονισμός και η επέκταση μονάδων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων      
  • Τουρισμός: ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων τουρισμού, όπως μονάδες διανυκτέρευσης, μονάδες εστίασης – αναψυχής, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού.
  • Παροχή υπηρεσιών: ίδρυση, εκσυγχρονισμός και επέκταση επιχειρήσεων
  • Βιοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση, εμπόριο: (ενδεικτικά: παντοπωλεία, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, καταστήματα πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, εργαλείων και εφοδίων, αρτοποιία ζαχαροπλαστική, παραγωγή φρυγανιών και μπισκότων, μονάδες παραγωγής παγωτού, ζαχαρωτών, λουκουμιών, βανίλιας, χαλβάδων, μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και άλλων αλευρωδών προϊόντων, σαπουνιών, επίπλων, κοσμημάτων, μουσικών οργάνων,)
Το σύνολο του LEADER για όλο το Νομό Φωκίδας ανέρχεται σε 5,2 εκ ευρώ και αναμένεται να προκηρυχθεί μέχρι το τέλος του έτους ενώ για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στην Αναπτυξιακή Φωκική (ΑΝ.ΦΩ.) http://www.anfok.grτηλ. 2265079281- 2265350696
Άλλες δράσεις του ΕΣΠΑ Αγροτικής Ανάπτυξης είναι:
  • Μέτρο 6.1: Ενισχύσεις για τη σύσταση επιχείρησης από νέους γεωργούς

Από το Πρόγραμμα του ΕΣΠΑ Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα Καινοτομία (ΕΠΑΝΕΚ) υπάρχουν (ή αναμένονται) οι προσκλήσεις:

 · Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Β Κύκλος)
 · Ίδρυσης Μικρομεσαίων Τουριστικών Επιχειρήσεων
 · Αναβάθμισης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Β΄Κύκλος)
 · Ενίσχυσης εξωστρέφειας επιχειρήσεων
 · Ενίσχυση επιχειρήσεων προστασίας του περιβάλλοντος
 
Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στη στήριξη των Τοπικών Κοινοτήτων της Δωρίδας και ειδικότερα της Β.Δ Δωρίδας, παρά τα πολλαπλά προβλήματα κυρίως λόγω της δραματικής μείωσης των χρημάτων από την πολιτεία για δημόσιες επενδύσεις σε έργα και υποδομές στις Κοινότητες, την υποστελέχωση των υπηρεσιών του Δήμου και κυρίως της Τεχνικής Υπηρεσίας. Αναφέρθηκε στην αμέριστη στήριξη του Δήμου στην ιδιωτική επιχειρηματική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη του τουρισμού και των τοπικών προϊόντων.
 
Παράλληλα αναφέρθηκε στους αντιαναπτυξιακούς περιοριστικούς όρους και τις συνέπειες από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου. Τόνισε το συνεχή αγώνα της δημοτικής αρχής για την καταβολή από την πολιτεία αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδος για άρση των επιπτώσεων από τη δημιουργία της Λίμνης του Μόρνου, απευθύνοντας έκκληση για ομοψυχία και συνέργεια στο πεδίο της διεκδίκησης. Επίσης διαμήνυσε προς πάσα κατεύθυνση ότι ο αγώνας της διεκδίκησης δεν θα σταματήσει και εκτίμησε ότι με το έναν ή τον άλλο τρόπο ο λαός της Δωρίδας στο τέλος θα δικαιωθεί.
 
Πορίσματα του Συνεδρίου
Οι προτάσεις των εισηγητών που παρουσιάστηκαν περιληπτικά, καθώς και ο αγώνας του Δήμου για καταβολή αντισταθμιστικών από την πολιτεία προς άρση των συνεπειών από τη δημιουργία της τεχνητής λίμνης του Μόρνου, έγιναν αποδεκτά από το Συνέδριο και αποτέλεσαν τα πορίσματα για διεκδίκηση.

Παραβρέθηκαν από το Δήμο Δωρίδος ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου, Κωνσταντίνος Παλασκώνης και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιώργος Αρτινόπουλος και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Επαμεινώνδας Τριβήλος.
 
Παραβρέθηκαν επίσης Πρόεδροι και αντιπροσωπείες από τους συλλόγους μέλη της Ομοσπονδίας Β.Δ Δωρίδας, εκπρόσωποι συλλόγων από άλλες Κοινότητες, κάτοικοι του Κονιάκου και άλλων Κοινοτήτων της Δωρίδας.

Εξοικονόμηση πόρων από την ανανέωση του στόλου οχημάτων της Περιφέρειας

Ολοκληρώνεται η ανανέωση του στόλου οχημάτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με την παραλαβή 42 αυτοκινήτων που θα διατεθούν για τις ανάγκες των υπηρεσιών της σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.
Η Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη Περιφέρεια που ανανεώνει τον στόλο της με τη μέθοδο leasing,με σκοπό τη μείωση του λειτουργικού κόστους, την εξοικονόμηση πόρων και τον διαρκή εκσυγχρονισμό των οχημάτων.

Η αντικατάσταση των παλαιότερων οχημάτων, μεγάλου κυβισμού υλοποιήθηκε έπειτα από μελέτη που προβλέπει οχήματα μικρού κυβισμού και τεχνολογίας φιλικής προς το περιβάλλον, με προδιαγραφές Euro 6, ενώ το leasing δίνει τη δυνατότητα ανανέωσής του στόλου, χωρίς επιπλέον κόστος, την ίδια ώρα που απαλλάσσει την Περιφέρεια από την κατασπατάληση πόρων για τέλη κυκλοφορίας, ασφάλειες, ελαστικά, serviceκαι επιδιορθώσεις.

Για την ανανέωση του στόλου με τη μέθοδο Leasing μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος αναφέρθηκε στις κινήσεις "συμμαζέματος της Περιφέρειας με έξυπνες πρωτοβουλίες". 

Συγκεκριμένα, ο Κ.Μπακογιάννης δήλωσε:

" Όλοι έχουμε συνηθίσει την εικόνα που βλέπουμε στις Δημόσιες Υπηρεσίες. Αυτοκίνητα που αγοράζονται, κακοχρησιμοποιούνται και τα βλέπουμε πεταμένα σε κάποια μάντρα ή στα χωράφια. Αυτό είναι φαινόμενο που επικρατεί σε όλη την Ελλάδα. Στη μελέτη που κάνουμε για το συνολικό οικονομικό συμμάζεμα της Περιφέρειας, είδαμε ότι υπάρχει τρόπος να μειώσουμε το κόστος, να έχουμε ασφαλή αυτοκίνητα που συντηρούνται τακτικά, που είναι σύγχρονα και που μπορούμε να τα ανανεώνουμε χωρίς να επιβαρύνεται κανένας. Με λίγα λόγια είπαμε «τέλος στα πεταμένα λεφτά», είπαμε να κλείσουμε ένα κεφάλαιο δεκαετιών που ήθελε τις Δημόσιες Υπηρεσίες τσιφλίκι όσων δεν σέβονται τα χρήματα των πολιτών".

Πέμπτη, 2 Νοεμβρίου 2017

Κανονικά θα λειτουργήσει φέτος το τμήμα Κατεύθυνσης στο Λύκειο Ευπαλίου

Μετά τις κινητοποιήσεις μαθητών, γονέων και καθηγητών το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε και διατηρεί κατ' εξαίρεση για εφέτος τα ολιγομελή τμήματα Κατεύθυνσης στο Λύκειο Ευπαλίου και στο Λύκειο Δεσφίνας.

Αντίθετα δεν συναινεί για την εξαίρεση στο Λύκειο Γαλαξιδίου, με τους μαθητές να μεταφέρονται αναγκαστικά στο Λύκειο Ιτέας ή όποιο άλλο Λύκειο αποφασίσουν οι γονείς των μαθητών.

Η απόφαση ισχύει για φέτος κατ΄ εξαίρεση κι έτσι από του χρόνου όπου υπάρχουν ολιγομελή τμήματα Κατεύθυνσης και στην Β΄ και στην Γ΄ Λυκείου αυτά δεν θα λειτουργήσουν σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες.

Εγκληματική και αντιεκπαιδευτική η πολιτική των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στη Φωκίδα

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, καταγγέλλει για μια ακόμη φορά την πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στον ευαίσθητο χώρο της Παιδείας, όπως εκφράστηκε αυτή τη φορά, με την κατάργηση των τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής κατεύθυνσης, στα Λύκεια Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ευπαλίου, που απροκάλυπτα δείχνει την αντίληψη που έχουν για την Ελλάδα της υπαίθρου και τις «ξεχασμένες», για αυτούς, περιοχές της.

Καταγγέλλει επίσης τους ντόπιους εκφραστές της πολιτικής αυτής, τόσο στο Νομό Φωκίδας, όσο και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, που ενώ γνωρίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μαθητές της περιφέρειάς τους, τα αγνοούν επιδεικτικά, για να είναι αρεστοί στους πολιτικούς προϊσταμένους τους, με στόχο τη διατήρηση της καρέκλας που τους έχουν χαρίσει.

Οι πολίτες της Φωκίδας πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, ψαλιδίζοντας κάθε φορά τις δυνατότητες που παρέχει το εκπαιδευτικό σύστημα στους μαθητές, έχουν ως στόχο την αποδυνάμωση και τη συρρίκνωση των Γυμνασίων και Λυκείων της Περιφέρειας και τη σταδιακή υποβάθμισή τους, αδιαφορώντας για τις νέες συνθήκες που προκύπτουν, μετά από κάθε τέτοια απόφαση, αφού οι μαθητές θα αναγκάζονται να μετακινούνται συνεχώς, διανύοντας μεγάλες αποστάσεις σε άσκοπες και χρονοβόρες μετακινήσεις, με αντίξοες συγκοινωνιακές συνθήκες και πρόσθετο άγχος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες είναι βέβαιο, ότι οι γονείς προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηρεμία των παιδιών τους για την αξιοποίηση του χρόνου τους στη μάθηση και όχι στις άσκοπες μετακινήσεις, θα προτιμήσουν τη φοίτηση σε μεγάλα αστικά κέντρα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικογενειακή συνοχή και τα οικονομικά τους, καθώς και των σχολείων της περιφέρειας που θα συρρικνώνονται συνεχώς.

Πολίτες της Φωκίδας, ας μην βλέπουμε το δένδρο που είναι σήμερα η κατάργηση τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού στα Λύκεια, ας σκεφτούμε το δάσος που είναι η αποδυνάμωση και η εγκατάλειψη όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης της περιφέρειας σε νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.

Οι ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ πρέπει να καταλάβουν ότι οι μαθητές της Φωκίδας δεν είναι αριθμοί και ποσά για τη λογιστική παρακολούθηση του προϋπολογισμού και της δήθεν συμμόρφωσης με το μνημόνιο, που θα έσκιζε ο κ. Τσίπρας.

Οι μαθητές της Φωκίδας δεν είναι δεύτερης κατηγορίας και είναι απαίτηση μας να αντιμετωπίζονται ισότιμα, σε μόνιμη και σταθερή βάση, με τους συμμαθητές τους των αστικών κέντρων.                                                         1/11/2017

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

ΚΚΕ : Έναρξη οικονομικής εξόρμησης Νοεμβρίου - Δεκεμβρίου 2017

Την έναρξη της οικονομικής εξόρμησης Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2017 ανακοίνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ που αναφέρει τα εξής:

«Απευθυνόμαστε στους εργαζόμενους, τους βιοπαλαιστές, τη νεολαία, κάθε φίλο του Κόμματος, σε όλους εκείνους που εκτιμούν την πάλη και την προσφορά του στο λαό και το κίνημα, που αναγνωρίζουν στο ΚΚΕ μια μαχητική δύναμη υπεράσπισης των λαϊκών συµφερόντων. Τους καλούµε να συµβάλλουν από το υστέρημά τους, για την επιτυχία της Εξόρμησης.

Η φετινή οικονομική εξόρμηση πραγματοποιείται παραμονές του 2018, τη χρονιά που γιορτάζουμε τα 100 χρόνια του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Το ΚΚΕ άντεξε κι αντέχει εδώ και έναν αιώνα γιατί εκφράζει το πραγματικά νέο, τη μόνη διέξοδο από τη σημερινή καπιταλιστική βαρβαρότητα, την πάλη για το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.

Άντεξε κι αντέχει, όμως, επιπλέον γιατί σε όλη την ιστορική του διαδρομή στηρίχτηκε στην εργατική τάξη, στο λαό. Αυτοί ήταν οι βασικοί αιμοδότες του ΚΚΕ, ακόμη και στα πιο δύσκολα, τα πιο "μαύρα" χρόνια.

Η οικονομική στήριξη στο ΚΚΕ ενισχύει τη δράση του μέσα στην εργατική τάξη, στο λαό, για να πάρουν πίσω οι εργαζόμενοι όσα έχασαν στα χρόνια της κρίσης, για να διεκδικήσουν τις σύγχρονες ανάγκες τους. Συμβάλλει στην ενίσχυση της πάλης του λαού απέναντι στην επίθεση διαρκείας του κεφαλαίου, της πάλης που βάζει στο στόχαστρο τον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο και την εξουσία του. Είναι ενίσχυση της δύναμης που μάχεται για το δίκιο του λαού, για να ανοίξει ο δρόμος της ελπίδας και της προοπτικής για μια κοινωνία χωρίς ανεργία, φτώχεια και πολέμους.

Η οικονομική στήριξη στο ΚΚΕ δίνει απάντηση στον αντικομμουνισμό, στη διαστρέβλωση και στη συκοφάντηση των θέσεων του ΚΚΕ, στην παραχάραξη, στο ξαναγράψιμο της Ιστορίας από την ΕΕ, τα αστικά επιτελεία τα οποία επιδιώκουν να μη μάθουν, να μη διδαχθούν οι νεότερες γενιές από τις ηρωικές σελίδες της λαϊκής πάλης στη χώρα μας και διεθνώς.

Βοηθά το Κόμμα της εργατικής τάξης να αναπτύσσει και να εκλαϊκεύει τις θέσεις του για τους αγώνες, να μάχεται για την ιστορική αλήθεια, να προβάλλει το επαναστατικό και προοδευτικό έργο του λαού. Να αναπτύσσει τη διεθνιστική δράση και αλληλεγγύη, να συνεχίζει και να εντείνει τις προσπάθειές του για την αναγκαία ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος.

Το ΚΚΕ επιδιώκει µε αποφασιστικότητα να στηρίζεται οικονομικά στα µέλη και τους φίλους του. Αυτή είναι η απάντηση στα εµπόδια που προσπαθούν να θέσουν, µε βάση τους τελευταίους αντιδραστικούς νόµους των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με αυτούς τους νόµους καθορίζεται να δίνονται στις κρατικές υπηρεσίες τα ονόµατα και τα στοιχεία απλών ανθρώπων που µε ένα µικρό ποσό στηρίζουν ένα κόµµα. Αυτά τα αντιδραστικά µέτρα δεν πρόκειται να τα αποδεχτούν το ΚΚΕ και ο λαός.

Το ΚΚΕ απευθύνεται σε όσους στήριξαν το 2015 τον ΣΥΡΙΖΑ και σήµερα νιώθουν απογοητευµένοι. Απευθύνεται σε όσους δεν θέλουν να δώσουν άφεση αµαρτιών στη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, που πρωτοστάτησαν στο τσάκισµα του λαού τα προηγούµενα χρόνια. Η λύση δεν βρίσκεται στη συνεχή εναλλαγή ίδιας κοπής κοµµάτων, που όταν χρεοκοπεί ο ένας ετοιµάζεται ο άλλος να τον αντικαταστήσει. Δεν βρίσκεται στην εναλλαγή των κυβερνήσεων του καπιταλιστικού δρόµου ανάπτυξης και της ΕΕ.

Η ελπίδα, η προοπτική βρίσκεται στη συµπόρευση µε το ΚΚΕ για την ανασύνταξη του εργατικού κινήµατος, την ισχυροποίηση της κοινωνικής συµµαχίας, στο δρόµο της ρήξης µε το σύστηµα και την εξουσία του. Εδώ είναι η θέση του άνεργου, του εργάτη, του φτωχού αγρότη και αυτοαπασχολούµενου, των γυναικών και των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

Το ΚΚΕ µάχεται για να δυναµώσει η εργατική-λαϊκή ετοιµότητα και πάλη ενάντια στα ιµπεριαλιστικά πολεµικά σχέδια, στα σενάρια αλλαγής συνόρων, σε κάθε εµπλοκή της χώρας σε αυτά τα σχέδια. Αυτά τα σχέδια υπηρετεί η λεγόµενη "γεωστρατηγική αναβάθµιση" του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και των άλλων αστικών κοµµάτων, η οποία στην ουσία είναι η αναβάθµιση της ελληνικής αστικής τάξης στην ευρύτερη περιοχή.

Απευθυνόµαστε άνθρωπο τον άνθρωπο, στα εργοστάσια, στις γειτονιές, για να φτάσει µαζί µε το κουπόνι και η πρόταση του Κόµµατος. Για να υπερκαλυφθούν όλοι οι στόχοι των Οργανώσεων.

Τιµάµε τα 100 χρόνια της µεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης στη Ρωσία το 1917. Δυναµώνουµε τις συζητήσεις, τις εκδηλώσεις που οργανώνονται αυτή την περίοδο σε όλη την Ελλάδα. Αντλούµε δύναµη από το κορυφαίο κοσµοϊστορικό γεγονός του 20ού αιώνα που απέδειξε ότι ο καπιταλισµός δεν είναι ανίκητος, ότι µπορούµε να οικοδοµήσουµε µια ανώτερη οργάνωση της κοινωνίας, χωρίς εκµετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο σοσιαλισµός παραµένει επίκαιρος, αναγκαίος και ρεαλιστικός!»

Τετάρτη, 1 Νοεμβρίου 2017

Δραστηριοποιηθείτε γιατί… χανόμαστε !!!

Γράφει ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής*


Το σαββατοκύριακο που πέρασε σε καμία περίπτωση δεν θύμισε τέλη Οκτωβρίου. Ο θεσπέσιος ήλιος που λούζει την Ελληνική επικράτεια στο σύνολό της, χαρακτηρίζεται σαν ανεκτίμητης αξίας δώρο θεού.

Δοθείσης της ευκαιρίας του καλού καιρού και συνάμα αποδεχόμενος της πρόσκληση καλού μου φίλου να συμμετάσχω στην συγκομιδή κάστανου, πήραμε τα βουνά. Καταλήξαμε σε ορεινό χωριό στο νομό Φωκίδας, με τα Βαρδούσια όρη να δεσπόζουν περήφανα απέναντί μας. Μετά από μία κουραστική ημέρα μαζεύοντας κάστανα και με τα χέρια μας τρυπημένα, παρά το γεγονός ότι φορούσαμε ειδικά γάντια, καταλήξαμε το βράδυ στο καφενείο του χωριού όπως όλοι οι ντόπιοι φυσικά.

Με ανοιχτή την τηλεόραση του καφενείου στην ώρα τον ειδήσεων, δεν ήθελε και πολύ για να ξεκινήσει η κουβέντα γύρω από την πολιτική. Όπως και οι παλιοί εκλογολόγοι έλεγαν, ο παλμός του καφενείου δίνει αποτελέσματα εκλογών. Δεν θα σταθώ στο πρώτο μισό μίας συνολικά τρίωρης συζήτησης με τους κατοίκους του όμορφου ορεινού χωριού, όπου η επί της ουσίας αντιπαράθεση τους είχε κομματικές προεκτάσεις. Θα σταθώ στο δεύτερο μισό όμως, που το θέμα της συζήτησης ήταν η προσπάθεια ερμηνείας του ενεργού πολίτη.

«Ενεργός Πολίτης θα πει να πηγαίνεις στο γραφείο του Δημάρχου και να απαιτείς με πυγμή και τσαμπουκά το καλό του χωριού σου», είπε ο πρώτος. « Κάνεις λάθος, του απαντά ο διπλανός του. Ενεργός πολίτης είναι αυτός που συμμετέχει σε πορείες και διαδηλώσεις ενάντια στην εξουσία και το κατεστημένο. Ανεβαίνει στα κάγκελα υπουργείων και φωνάζει δυνατά από την ντουντούκα».

«Δεν ξέρετε που πάνε τα τέσσερα, απαντά ο απέναντι. Ενεργός πολίτης είναι αυτός που ενημερώνεται συνεχώς, διαβάζει για της εγχώριες και διεθνείς εξελίξεις, με αποτέλεσμα να μην πιάνεται κοροΐδο από τον εκάστοτε λαϊκιστή πολιτικό καθότι θα καταλαβαίνει εάν αυτό που του τάζει είναι εφικτό ή τουφεκιά στον αέρα!» «Βρε παιδία καταλήγει ο επόμενος, ενεργός πολίτης είναι όλα αυτά που είπατε μαζί, τι να λέμε τώρα». Και κάπως έτσι η κουβέντα τράβηξε για περίπου μιάμιση ώρα ακόμα, με τα τσίπουρα και τα ψητά κάστανα να μας κρατούν συντροφιά.

Ο προβληματισμός που θα μοιραστώ μαζί σας, γυρίζει στο μυαλό μου από εκείνη την στιγμή και μετά. Αναρωτιέμαι γιατί κανένας από τους παρευρισκόμενους στο γραφικό καφενείο το Σαββατόβραδό που πέρασε, δεν εξέφρασε την άποψη ότι ο ορισμός του ενεργού πολίτη είναι αυτός που τον θέλει να συμμετέχει στα κοινά. Παρά το ξεκάθαρο μήνυμα της εποχής για ανανέωση, ουδείς από τους παρευρισκόμενους προσφέρθηκε να εμπλέξει εαυτόν στην άσκηση πολιτικής.

Διαφαίνεται ότι οι πολίτες έχουν πάψει να θέλουν να συμμετέχουν στα κοινά. Σήμερα, ακόμα και πολιτιστικοί σύλλογοι δυσκολεύονται να συγκροτήσουν διοικητικό συμβούλιο. Πόσο μάλλον να στελεχωθούν όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης ή και κάτι παραπάνω. Γινετέ σαφές ότι έχει επέλθει πλήρης απαξίωση των συλλογικών οργάνων και θεσμών. Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω οι πολίτες αρέσκονται μόνο στην κριτική διάθεση από την ασφάλεια της πολυθρόνας. Πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η σημερινή αντίδραση τους στην παρουσιαζόμενη ως «τελευταία ελπίδα της πρώτης φοράς αριστεράς». Παρά την αποδεδειγμένη πλέον εξαπάτηση τους από άκρατους λαϊκιστές της εποχής, η αντίδραση τους περιορίζεται σε κουβέντες στο καφενείο και σε κλειστά σαλόνια.

Ο βασικός λόγος που μας πήρε όλους η κατηφόρα είναι διότι κάποιοι φρόντισαν να περάσουν το μήνυμα σε μεγάλη μερίδα πολιτών διαχρονικά, ότι ενεργός πολίτης είναι αυτός που φωνάζει δυνατά, χτυπάει τα χέρια του στο τραπέζι, συνδικαλίζεται εκπροσωπώντας ένα πολιτικό κόμμα ή κάνει καταλήψεις με αιτήματα την στρογγυλή τυρόπιτα (αξέχαστο αίτημα από τα χρόνια του λυκείου). Ας πάψουμε λοιπόν να αναρωτιόμαστε γιατί μερίδα του ελληνικού κοινοβουλίου, δημοτικών ή περιφερειακών συμβουλίων απαρτίζονται από ανθρώπους που έχουν θέσει τον πήχη χαμηλά. Και όσοι ξεχωρίζουν είτε στην βουλή, είτε σε δημοτικά η περιφερειακά συμβούλια αποτελούν μειοψηφία που απογοητεύεται μέρα με την μέρα περισσότερο καθότι καλούνται να συνυπάρξουν με όλους τους άλλους. Όπως ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Πλάτωνας είπε πολύ σωστά, «Μία από τις τιμωρίες που δεν καταδέχεσαι να ασχοληθείς με τα κοινά, είναι να σε κυβερνούν οι κατώτεροι σου».

Το σύστημα θέλει ανανέωση από την βάση μέχρι και την κορυφή. Προφανώς η δράση των πολιτών είναι αναγκαία σε όλες τις εκφάνσεις του συλλογικού βίου. Η συμμετοχή τους στα κοινά κρίνεται πλέον κάτι παραπάνω από αναγκαία. “Μπορούμε και καλύτερα” είναι το σύνθημα, ξεκινώντας από τον διαχειριστή της πολυκατοικίας, την γειτονιά, την πόλη, την περιφέρεια, την χώρα. Θυμίζω ότι σε παλαιότερο άρθρο μου εξέφρασα την άποψη ότι η αναβάθμιση του πολιτικού προσωπικού της χώρας μας ταυτίζεται άμεσα με την ενεργοποίηση και συμμετοχή στα κοινά πολιτών με πνευματική καλλιέργεια, βαθιά μόρφωση και σύγχρονο τρόπο σκέψης. Σας διαβεβαιώ ότι όσοι ανακατευτείτε με τα κοινά θα συναντήσετε την μερίδα των ανθρώπων που ευελπιστούν σε συνεργασία με όλους εσάς που διαθέτετε αρχές και φιλότιμο, όπως αυτοί.

Και για να μην φανεί ότι μεροληπτώ υπέρ των νέων ανθρώπων σε ηλικία, δηλώνω μετά λόγου γνώσεως ότι η ανανέωση δεν έχει ηλικιακό προσανατολισμό. Έχει καθαρά αξιακό και ηθικό.

* Ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι Οικονομολόγος-Επιχειρηματίας, Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ : Σε νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση...!!!

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η υιοθέτηση της απλής αναλογικής στην αυτοδιοίκηση "μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα «Καταλονία» σε περιοχή της Ελλάδος" έκρουσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μιλώντας στο πανελλήνιο συνέδριο αιρετών γυναικών με θέμα «Ισότητα στην Αυτοδιοίκηση» που διοργάνωσαν η ΕΝΠΕ και το Γραφείο Ισότητας της Ένωσης στα γραφεία της ΕΝΠΕ στην Αθήνα.

"Δεν γίνεται αποδεκτό η μοναδική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση να είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος", διεμήνυσε ο Κ. Αγοραστός και προειδοποίησε για τον κίνδυνο η απλή αναλογική να οδηγήσει "σε αποδυνάμωση των θεσμών της Αυτοδιοίκησης, ακυβερνησία, φαινόμενα συναλλαγής, αν όχι και χάος".

Ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ επέκρινε την κυβέρνηση ότι "την ώρα που υποχρεώνει την αυτοδιοίκηση σε εξαιρετικά αυστηρή, στα όρια του παραλόγου, δημοσιονομική λιτότητα, το κεντρικό κράτος διογκώνεται με νέες γραμματείες, οργανισμούς, υπηρεσίες, συμβούλους, παρασυμβούλους, γενικούς γραμματείας, αναπληρωτές γενικούς γραμματείς. Με άλλα λόγια προσθέτουν και άλλο λίπος στο κεντρικό κράτος και φτάνουν στο κόκκαλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης", είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε το παράδειγμα του 2016 όταν το πρωτογενές πλεόνασμα ανήλθε στο 4,18% έναντι στόχου 0,5%.

"Πέρυσι, πέρα από τα πλεονάσματα, τα οποία υποχρεώθηκαν να εμφανίσουν Περιφέρειες και Δήμοι, μόνο από τις Περιφέρειες παρακρατήθηκαν 420 με 450 εκατομμύρια ευρώ από τους θεσμοθετημένους πόρους, πόροι που προορίζονται για να ανταπεξέρχονται στις υποχρεώσεις τους οι Περιφέρειες. Ξέρετε πώς το λέει αυτό ο θυμόσοφος ελληνικός λαός; Μνημόσυνο με ξένα κόλλυβα" , υπογράμμισε ο Κ. Αγοραστός και υπενθύμισε ότι "σ’ αυτή τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας η αυτοδιοίκηση όχι απλά έβαλε πλάτη αλλά εκλήθη να σηκώσει δυσανάλογα βάρη με την περικοπή της χρηματοδότησης σε Περιφέρειες και Δήμους στο 65% και τη μείωση του προσωπικού τους στο 40% κατά μέσο όρο".

"Στη σημερινή εποχή ούτε η ακινησία, ούτε το βήμα σημειωτόν, ούτε καν τα δειλά βήματα μπροστά μπορεί να είναι επιλογή. Σήμερα χρειαζόμαστε άλματα και μάλιστα μεγαλύτερα από τη φθορά", υποστήριξε ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ και ξεκαθάρισε:

"Για να πετύχει η μεταρρύθμιση, δεν πρέπει να είναι αποσπασματική, επικοινωνιακού χαρακτήρα, μια «κολοβή» επιτρέψτε μου την έκφραση μεταρρύθμιση. Πρέπει να έχει βάθος, να επιλύει προβλήματα, να αίρει στρεβλώσεις, να αντιμετωπίζει παθογένειες και να δίνει τη δυνατότητα, τα εχέγγυα και την ελευθερία στην αυτοδιοίκηση να διαδραματίσει το ρόλο που μπορεί, που θέλει και κυρίως που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία.

Γιατί η κοινωνία χρειάζεται την αυτοδιοίκηση, επενδύει στην αυτοδιοίκηση, περιμένει πολλά από την αυτοδιοίκηση και σωστά πράττει, γιατί είμαστε εκεί κάθε μέρα και νοιαζόμαστε για το μικρό και μεγάλο αλλά για το μικρό που ανάγεται σε μεγάλο και κυρίαρχο για τη ζωή των συμπολιτών μας".

Ο Κ.Αγοραστός είπε χαρακτηριστικά ότι η "Ελλάδα είναι πολύ μεγάλη για να διοικείται από ένα τετράγωνο πέριξ της πλατείας Συντάγματος" και επισήμανε ότι "τον τελευταίο καιρό με τις επιλογές του το κεντρικό κράτος ξεπερνά πλέον τα τελευταία όρια αντοχής των Περιφερειών".

Το μέλλον της βιντζότρατας στις ακτές μας Τι δήλωσε ο Υπουργός Βαγγ. Αποστόλου

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου, συναντήθηκε χθες ανταποκρινόμενος άμεσα σε σχετικό αίτημα, με επιτροπή παράκτιων αλιέων που κινητοποιούνται για την κατάργηση της βιντζότρατας.

Σε δήλωσή του, ο Β. Αποστόλου ανέφερε τα εξής:

"Από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε το χαρτοφυλάκιο του ΥΠΑΑΤ το 2015, βρεθήκαμε αντιμέτωποι με τον κίνδυνο παραπομπής της χώρας μας στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, καθώς δεν είχαμε εφαρμόσει ως χώρα τον Κανονισμό της Μεσογείου, στο κομμάτι που αφορά την εκπόνηση του διαχειριστικού σχεδίου για τις βιντζότρατες.  

Προχωρήσαμε λοιπόν, στην ανάθεση, στο ΕΛΚΕΘΕ και το ΙΝΑΛΕ, τα δύο Ινστιτούτα που αποτελούν τους συμβούλους της Πολιτείας σε θέματα αλιείας, της σύνταξης της απαιτούμενης μελέτης για το διαχειριστικό σχέδιο για τη βιντζότρατα, το οποίο εγκρίθηκε από την Ε.Ε. και ισχύει για τη χώρα μας.

Κάναμε κάθε τι δυνατόν ώστε η χώρα μας να γλυτώσει νέα πρόστιμα, από αυτά που ήδη μας κληροδοτήθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και το καταφέραμε. Στις 27 Απριλίου 2017 η Υπόθεση τέθηκε στο αρχείο, με Απόφαση του Κολλεγίου των Επιτρόπων.

Η βιντζότρατα είναι ένα αλιευτικό εργαλείο που μέχρι και το 2006 δούλευε κοντά στην ακτή. Ήδη ο αριθμός των σκαφών έχει μειωθεί από τα 456 το 2007 στα 130 το 2017. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε πιστά τις συμβουλές των επιστημόνων και μόλις έχουμε τα αποτελέσματα των μελετών, θα μπορούμε, σε εθνικό επίπεδο πλέον, να δούμε κατά πόσο χρειάζεται να εφαρμόσουμε νέα διαχειριστικά Μέτρα ή να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση του εργαλείου".

Τρίτη, 31 Οκτωβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PRORATA για τους υποψηφίους της Κεντροαριστεράς


Σαφές προβάδισμα της Φώφης Γεννηματά και σκληρή μάχη μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη, Σταύρου Θεοδωράκη και Γιώργου Καμίνη για τη δεύτερη θέση, που οδηγεί στον β' γύρο, δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας που διενήργησε η εταιρεία δημοσκοπήσεων Prorata και δημοσιεύει σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Στην πρόθεση ψήφου μεταξύ των εννέα διεκδικητών της αρχηγίας του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, η Φώφη Γεννηματά προηγείται με ποσοστό 25%, γεγονός που την καθιστά ακλόνητο φαβορί για την επόμενη φάση της διαδικασίας.

Από εκεί και πέρα, επικρατεί «συνωστισμός» τριών υποψηφίων για τη δεύτερη θέση, με διαφορές στα όρια ή μικρότερες του στατιστικού λάθους, που προμηνύουν ντέρμπι ψήφο-ψήφο το βράδυ της 12ης Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, ποσοστό 11% συγκεντρώνει ο Νίκος Ανδρουλάκης, μισή μονάδα υπολείπεται ο Σταύρος Θεοδωράκης (10,5%) και ακολουθεί σε απόσταση αναπνοής ο Γιώργος Καμίνης με 9%.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υποψηφίους, 6% λαμβάνει ο Γιάννης Μανιάτης, 3% ο Γιάννης Ραγκούσης, στο 1% καταγράφονται οι Κωνσταντίνος Γάτσιος και Δημήτρης Τζιώτης και στο 0,5% ο Απόστολος Πόντας.

Σημειώνεται ότι εξαιρετικά υψηλό (33%) είναι το ποσοστό των αναποφάσιστων, παρά το ότι η αναμέτρηση οδεύει προς την τελική της ευθεία.

Ακόμη 10 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας

Τη δεύτερη πρόσκληση για υποβολή προτάσεων που αφορούν στην κατασκευή, τη βελτίωση, την επέκταση και των εκσυγχρονισμό των υποδομών προσχολικής και σχολικής εκπαίδευσης εξέδωσε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Η συγκεκριμένη πρόσκληση, ύψους 10 εκατ. ευρώ, προστίθεται στην ισόποση πρώτη πρόσκληση που εκδόθηκε με τον ίδιο σκοπό.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εξασφάλισε τη χρηματοδότηση της δράσης αναβάθμισης των σχολικών μονάδων με στόχο την υλοποίηση του σχεδίου αναβάθμισης των συνθηκών στην εκπαίδευση σε επίπεδο κτιριακών υποδομών, προμήθειας εξοπλισμού αλλά και χρήσης σύγχρονων μεθόδων διδασκαλίας.

Για την πρόσκληση μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εκπαίδευση και οι υποδομές της σε ολόκληρη τη Στερεά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η Περιφέρεια έχει επιλέξει τον δρόμο «κόντρα στο ρεύμα που υποβαθμίζει την ποιότητα της Παιδείας, με κατάργηση κατευθύνσεων και που προκαλεί προβλήματα, αντί να δίνει λύσεις, στους μαθητές και τις οικογένειές τους».

Ο Κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι έχει ήδη αρχίσει να εφαρμόζεται το σχέδιο της Περιφέρειας για τον εκσυγχρονισμό της εκπαίδευσης με τη δημιουργία νέων, σύγχρονων εγκαταστάσεων, αλλά και με την διαμόρφωση συνθηκών που επιτρέπουν την παροχή αναβαθμισμένων μεθόδων διδασκαλίας.

«Όταν μία χώρα βρίσκεται σε βαθιά οικονομική κρίση, αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να φροντίζεις με τις παρεμβάσεις σου να προστατεύεις την καθημερινότητα των πολιτών. Πρέπει όμως, παράλληλα, να σχεδιάζεις και να κοιτάς προς το μέλλον για να ξεφύγεις από την κρίση. Αυτό κάνουμε κι εμείς στην Περιφέρεια. Κινούμαστε σε δύο βασικούς άξονες.
Ο ένας αφορά στο παρόν, στις άμεσες λύσεις και τις ισορροπίες που πρέπει να τηρούμε κάθε μέρα. Ο δεύτερος είναι αυτός που ανοίγει το δρόμο για το μέλλον.
Δηλαδή, για τις συνθήκες που δημιουργούμε ώστε να ξεκολλήσουμε από την στασιμότητα και να αναβαθμίσουμε το επίπεδο ποιότητας της ζωής μας. Δόθηκε μεγάλος αγώνας για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση αυτής της πρόσκλησης. Το ίδιο έγινε και με την προηγούμενη, για άλλα 10 εκατ. ευρώ.
Σημασία έχει όμως ότι κάθε προσπάθεια που κάνουμε για να εξασφαλίσουμε χρήματα για έργα και υποδομές, έχει αποτέλεσμα και αποδίδει. Αυτό είναι το σημαντικό» είπε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας που ευχήθηκε, κάποια στιγμή, το κεντρικό κράτος, να αντιληφθεί τη σημασία των παρεμβάσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο στην Παιδεία, αλλά και σε όλους τους τομείς που αφορούν στην ποιότητα της καθημερινότητας.

Κλειστό μία μέρα τη βδομάδα το Μουσείο Δελφών… λόγω έλλειψης προσωπικού !Μεγάλο πλήγμα για τον τουρισμό και την τοπική οικονομία θα αποτελέσει το ενδεχόμενο να παραμένει κλειστό μία ημέρα τη βδομάδα το Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών.

Τα αρνητικά αυτά αποτελέσματα για την τοπική οικονομία, για τον εθνικό τουρισμό και το κύρος του ίδιου του μουσείου επισημαίνει με επιστολή του προς την Υπουργό Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Την σοβαρότητα του θέματος επισήμανε και ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου σε συνάντηση που είχε με την Υπουργό, όπου συζήτησε ακόμα και την εξέλιξη αποκατάστασης της Ι.Μ.Βαρνάκοβας καθώς και άλλα θέματα αρμοδιότητάς της που αφορούν τη Φωκίδα.

'Όπως δήλωσε ο Η. Κωστοπαναγιώτου, από την μεριά της υπουργού υπήρξε η δέσμευση για επίλυση όλων των ζητημάτων που εθίγησαν στη συζήτηση.

Ειδικότερα στην επιστολή του ο Κ. Μπακογιάννης, ζητά από την Λ. Κονιόρδου να σταθεί δίπλα στις προσπάθειες της Περιφέρειας για να ενισχύσει την οικονομία της Στερεάς Ελλάδας και να προωθήσει τον τουρισμό, με την στελέχωση του μουσείου για να συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα ένας από τους πιο σπουδαίους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας και επισημαίνει ότι δεν αρκούν οι υπερπροσπάθειες που καταβάλλει η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Φωκίδος αν δεν υπάρξει αντιμετώπιση του θέματος σε κεντρικό επίπεδο.

Ολόκληρη η επιστολή:

Αγαπητή κα Υπουργέ,

Η χώρα μας έχει εναποθέσει ένα μεγάλο μέρος των προσδοκιών της για ανάπτυξη στον τουρισμό. Με αυτό ως γνώμονα, η Περιφέρειά μας καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την προώθησή του. Παλεύουμε για να αναδείξουμε όχι μόνο τον τόπο μας και το φυσικό του κάλλος, αλλά και για να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους επισκέπτες στους αρχαιολογικούς χώρους, τα μνημεία και τα μουσεία μας.

Γνωρίζετε τη σημασία του Μουσείου και των αρχαιολογικών χώρων των Δελφών που κάθε χρόνο υποδέχονται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο, με αποτέλεσμα τη διαφήμιση του πολιτισμού μας, αλλά και την ενίσχυση της τοπικής και εθνικής οικονομίας. Δυστυχώς όμως, πληροφορούμαι ότι το αρχαιολογικό μουσείο των Δελφών, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, οδηγείται στο να παραμένει κλειστό μία ημέρα κάθε εβδομάδα, λόγω έλλειψης προσωπικού.

Αντιλαμβάνεστε το πλήγμα που θα δεχθεί τόσο η τοπική οικονομία, όσο και το κύρος των παρεχόμενων υπηρεσιών του πολιτισμού μας προς τους επισκέπτες του. Για το λόγο αυτό και σας ζητώ να μεριμνήσετε προσωπικά για την άμεση στελέχωση της υπηρεσίας, ώστε να συνεχιστεί αδιάλειπτα η λειτουργία ενός εκ των πιο σημαντικών αρχαιολογικών χώρων της Ελλάδας.

Κυρία Υπουργέ,

Δίνουμε μάχη για να μείνει ζωντανή η τοπική μας οικονομία. Έχουμε γυρίσει όλο τον κόσμο για να προωθήσουμε τα μνημεία μας και να ενισχύσουμε την επιχειρηματικότητά μας. Σε αυτή την προσπάθεια, σας καλούμε να σταθείτε δίπλα μας και όχι απέναντί μας. Η υπολειτουργία του Μουσείου των Δελφών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα για όλους μας μπορεί να έχει.

Είμαι βέβαιος πως θα λάβετε σοβαρά υπόψη σας το αίτημα μας και θα στηρίξετε την προσπάθειά μας με όλες σας τις δυνάμεις.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας
Κωνσταντίνος Π. Μπακογιάννης

Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017

“Πυθία”… το Υπουργείο για τα Λύκεια !
Καμιά σαφή απάντηση δεν έδωσε το Υπουργείο
 Παιδείας για το μέλλον των τμημάτων κατευθύνσεων στα Λύκεια της Φωκίδας στη συνάντηση που υπήρξε σήμερα στην Αθήνα.


Μετά το δυναμικό παρών διαμαρτυρίας που έδωσαν έξω από το Υπουργείο Παιδείας μαθητές και γονείς και πολύωρες διαπραγματεύσεις, η πολιτική ηγεσία δέχτηκε να συναντήσει αντιπροσωπευτική επιτροπή εκπροσώπων που θα συζητήσει με τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα Γιώργο Αγγελόπουλο και όχι με τον Υπουργό.

Στη συζήτηση τέθηκαν από τους εκπροσώπους της Επιτροπής όλα τα σοβαρά θέματα που δημιουργεί στην παιδεία, στους μαθητές και στις οικογένειες τους η ξαφνική απόφαση για κατάργηση των τμημάτων κατευθύνσεων της Γ΄Λυκείου.

Ο Γραμματέας δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και η απάντηση του ήταν ότι “θα μάθετε τις αποφάσεις του Υπουργείου υπηρεσιακά την προσεχή Παρασκευή". Ξεκαθάρισε όμως δεν συζητά σε ότι αφορά την λειτουργία των τμημάτων της Β΄ Λυκείου αλλά μόνο της Γ΄ Λυκείου. Επίσης δεν ξεκαθάρισε αν η απόφαση θα αφορά όλα τα Λύκεια της Φωκίδας!

Στην Επιτροπή της συνάντησης συμμετείχαν ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, οι πρόεδροι του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Ευπαλίου Γιάννης Κούγιας, Λυκείου Δεσφίνας Χαράλαμπος Ευθυμίου και η Κ. Θεοχάρη, ενώ την μαθητική κοινότητα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του 15μελούς Λυκείου Ευπαλίου Παναγιώτης Φρομουζόπουλος, που εκλέχτηκε από τους εκπροσώπους των άλλων Λυκείων. Παρέστησαν επίσης και εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων των Λυκείων Υπάτης, Μοσχοχωρίου και Νέου Μοναστηρακίου.

Καθηγητές, γονείς και μαθητές στο περιθώριο της δυναμικής συγκέντρωσης σχολίαζαν με δυσαρέσκειά την απουσία στήριξης τόσο από την ΕΛΜΕ Φωκίδας όσο και από τον βουλευτή του νομού.

Το φυσικό αέριο μπαίνει στη ζωή της Στερεάς με 200 πιλοτικές παροχές

Την ενεργοποίηση του δικτύου παροχής φυσικού αερίου στη Χαλκίδα εγκαινίασε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Ο Περιφερειάρχης παραβρέθηκε στην ημερίδα ενημέρωσης με θέμα «Έναρξη τροφοδοσίας της πόλης της Χαλκίδας με φυσικό αέριο» στο πλαίσιο της οποίας τέθηκε σε ισχύ ο σταθμός τροφοδοσίας στο Πάρκο Λαού.

Πρόκειται για την υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας για την ενεργοποίηση του υφιστάμενου δικτύου και την κατασκευή νέων δικτύων στη Χαλκίδα, τη Λαμία, τη Λιβαδειά, τη Θήβα, το Καρπενήσι και την Άμφισσα. Η αρχή έγινε με την πιλοτική τροφοδοσία 200 συνδέσεων στην Χαλκίδα, ενώ την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2017 πρόκειται, βάσει της ίδιας πιλοτικής εφαρμογής, να ενεργοποιηθεί και το δίκτυο της Λαμίας.

Με αφορμή την ενεργοποίηση του υφιστάμενου δικτύου, αλλά και την έναρξη της ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Ευβοίας, ο Κ. Μπακογιάννης επισήμανε τη σημασία της συνεργασίας των Δήμων με την Περιφέρεια για να επιτευχθεί ο στόχος της παροχής φυσικού αερίου και κάλεσε τόσο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Θεόδωρο Κιτσάκο, όσο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου Θεόδωρο Τερζόπουλο να συνεχίσουν μαζί να δουλεύουν για να αναπτυχθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα το δίκτυο σε ολόκληρη την περιοχή και να ολοκληρωθεί η παροχή στις έξι πόλεις μέχρι το τέλος του 2019.

«Σήμερα κάνουμε ένα σημαντικό βήμα, το επόμενο βήμα για την ενεργειακή αναβάθμιση ολόκληρης της Στερεάς Ελλάδας. Η παροχή φυσικού αερίου, αρχικά σε όλες τις πόλεις μας, δεν είναι ένα στοίχημα που βάζουμε, το κερδίζουμε και τελειώνει. Είναι μία διαρκής προσπάθεια για να μεγαλώνουμε το δίκτυο και να το φτάσουμε παντού. Μέχρι σήμερα έχει γίνει πολύ σοβαρή δουλειά για τον εκσυγχρονισμό μας σε όλα τα επίπεδα. Στην τεχνολογία, στην οδοποιία και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητάς μας. Τώρα, με την πιλοτική τροφοδοσία με φυσικό αέριο, κάνουμε και το μεγάλο μας άνοιγμα και στο επίπεδο της ενέργειας. Διατηρούμε την ισορροπία ενέργειας - περιβάλλοντος και προχωράμε προσεκτικά για να φτάσουμε στον τελικό στόχο, να αλλάξουμε την καθημερινότητα για να αλλάξει προς το καλύτερο το παρόν και το μέλλον της Στερεάς Ελλάδας. Ξεκινάμε από την Χαλκίδα, πάμε στην Λαμία και σε όλες τις μεγάλες πόλεις μας γιατί αυτό το βήμα θα το κάνουμε όλοι μαζί, όλοι όσοι ονειρευόμαστε τη Στερεά σε ξεχωριστή θέση, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στον κόσμο. Ευχαριστώ όλους εκείνους που πιστεύουν στο πέρασμα του τόπου μας στο επόμενο επίπεδο και εργάζονται σκληρά κάθε μέρα για να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει. Είναι πολλοί, είναι άνθρωποι που ενώνουν τις δυνάμεις τους, αφήνουν πίσω τις σκοπιμότητες και τα παραταξιακά συμφέροντα και δουλεύουν για να είναι σήμερα η Στερεά Ελλάδα, η πρωτοπόρος Περιφέρεια σε όλους τους τομείς» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης στις δηλώσεις του κατά την έναρξη της ημερίδας.

Κυριακή, 29 Οκτωβρίου 2017

Ν.Δ.ΔΩΡΙΔΑΣ:Σήμερα το Λύκειο Ευπαλίου αύριο τα Λύκεια Λιδωρικίου και Ερατεινής

Σταδιακά πάνε να απαξιώσουν τα Λύκεια της Δωρίδας, οι μαθητές παρελαύνουν με μαύρα περιβραχιόνια και τη Δευτέρα διοργανώνεται μεγάλο συλλαλητήριο με κάθοδο στην Αθήνα έξω από το Υπουργείο Παιδείας


Δριμεία επίθεση στην Κυβέρνηση κάνει η Δημοτική Οργάνωση της Ν.Δ. Δωρίδας για την κατάργηση των τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και Επιλογής στο Γ.Ε.Λ. Ευπαλίου, και καλεί τους Δωριείς στο συλλαλητήριο έξω από το Υπουργείο Παιδείας αύριο Δευτέρα στις 12:00 το μεσημέρι.

Προχθές το δικό τους νέο μήνυμα έστειλαν οι μαθητές του Λυκείου Ευπαλίου, την 28η Οκτωβρίου, που παρέλασαν με μαύρα περιβραχιόνια.

Στο μεταξύ μετά το μεγάλο Παμφωκικό συλλαλητήριο που έγινε στην Άμφισσα, οι Δήμαρχοι Δωρίδας και Δελφών ηγούνται νέου με κάθοδο στην Αθήνα τη Δευτέρα στις 12 το μεσημέρι έξω από το Υπουργείο Παιδείας όπου θα επιδώσουν και σχετικό ψήφισμα στον Υπουργό, ζητώντας να αλλάξει την απόφαση που καταδικάζει μαθητές και οικογένειες και γενικότερα την επιβίωση και δραστηριότητα των Λυκείων του νομού Φωκίδας.

Υπενθυμίζουμε οι δύο Δήμαρχοι εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση πριν λίγες ημέρες, εκφράζοντας την έντονη αγανάκτηση του λαού της Φωκίδας και όλων των φορέων της, που καταγγέλλουν την πρωτοφανή και άδικη απόφαση της κυβέρνησης σε βάρος της μαθητικής νεολαίας του νομού.

Ταυτόχρονα και ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε Φωκίδας σε πλήρη συνεννόηση με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τους τοπικούς φορείς της περιοχής, συμπαραστέκεται στους μαθητές και τις οικογένειες τους και διαμαρτύρεται έντονα μαζί τους για την κατάργηση λυκειακών τάξεων στα λύκεια του Ευπαλίου, του Γαλαξιδίου, και της Δεσφίνας και μάλιστα στη μέση της φετινής σχολικής χρονιάς.

Στα πλαίσια της έμπρακτης αγωνιστικής αντίδρασης για την επιχειρούμενη σταδιακή υποβάθμιση των δομών της Φωκίδας, έχει ήδη δρομολογηθεί από την Περιφερειακή Ενότητα η μίσθωση λεωφορείου, για τη μεταφορά συμπολιτών μας στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, προκειμένου να συμμετέχουν στη κινητοποίηση που έχει από κοινού διοργανωθεί και να διαδηλώσουν για το δίκαιο αίτημα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση
της Δημ.Οργ.Ν.Δ Δωρίδας

Φέτος για πρώτη χρονιά δεν εγκρίθηκε, εν μέσω του σχολικού έτους, η λειτουργία τμημάτων Ομάδων Προσανατολισμού και Επιλογής στο Γ.Ε.Λ. Ευπαλίου, λόγω λίγων μαθητών.

Όμως στην περιοχή μας ολιγομελή είναι και τα τμήματα Γενικής Παιδείας, οπότε είναι αναπόφευκτα ολιγομελή και τα τμήματα Προσανατολισμού και Επιλογής.

Θεμέλιο κάθε ευνοούμενης πολιτείας, οφείλει και πρέπει να είναι η ανατροφή και εκπαίδευση των νέων.

Πως οι νέοι να παραμείνουν στα χωριά μας, αν τα παιδιά τους δεν μπορούν να έχουν ολοκληρωμένη παιδεία στον τόπο τους;

Με δεδομένο τις δύσκολες καιρικές συνθήκες του χειμώνα και την επικινδυνότητα του οδικού δικτύου, η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης σημαίνει μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για τα παιδιά και τις οικογένειές τους, που θα έχει άμεση επίπτωση και στην επίδοση τους.

Τελικά αυτή είναι η ανταμοιβή του Υπουργείου στους μαθητές και γονείς της Δωρίδας και τους καθηγητές τους;

Η ύπαρξη του Λυκείου Ευπαλίου, ως έχει σήμερα , είναι αναγκαία για τον τόπο μας, γιατί το κλείσιμο των τμημάτων θα σημάνει την αποδυνάμωση του Λυκείου και συνεπώς την σταδιακή απαξίωση του και στο άμεσο μέλλον τη πιθανή απομάκρυνση του.

Η ΔΗΜ.Τ.Ο. Δωρίδος εκφράζει την αντίθεση της στην κατάργηση των ολιγομελών Τμημάτων Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιλογής του Γ.Ε.Λ. Ευπαλίου, που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τάσσεται αλληλέγγυα στον αγώνα των μαθητών, καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων.

Καλούμε όλους τους Δωριείς να συμμετέχουν, ενεργά, στο συλλαλητήριο που θα πραγματοποιηθεί αύριο Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 και ώρα 12.00, έξω από το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων στην Αθήνα.

Σήμερα είναι το Λύκειο Ευπαλίου.
Αύριο θα είναι η σειρά του Λυκείου Λιδωρικίου και του Λυκείου Ερατεινής.

Το Όχι ως Ναι

Άρθρο του Κώστα Γεωργουσόπουλου
Δημοσιογράφου - συγγραφέα

Στο μνήμα του μεγάλου τραγικού Αι­σχύλου που είχε αδελφό τον Κυναίγειρο (εκείνον που στη μάχη του Μαραθώνα όταν έφευγαν τα περσικά πλοία προσπάθησε να κρατήσει με το χέρι του ένα να μην απομακρυνθεί, κάποιος εχθρός τού το έκοψε και κείνος συνέχισε με το άλλο χέρι κι όταν κι αυτό του το έκοψαν προσπάθη­σε να κρατήσει το πλοίο με τα δόντια και τον αποκεφάλισαν - αλλά και ο ίδιος ο Αισχύλος ήταν οπλίτης στον Μαραθώνα και ναυμάχος στη Σαλαμίνα δέκα χρόνια αργότερα), στο μνήμα λοιπόν αυτού του τραγικού ποιητή έγραψαν πως ήταν ναυμάχος και πολέμησε μαζί με τους άλλους Έλληνες τους Πέρσες στον Μαραθώνα και στη Σαλαμίνα.

Ο Καβάφης στο ποίημά του «Νέοι της Σιδώνος» αναφέρεται στα πλούσια παιδάρια της μετά τον Αλέξανδρο εποχής που δια­σκεδάζουν σε «κλαμπ» της Σιδώνος, πόλης πλούσιας και έκδοτης στες ηδονές, όταν πληρώνουν έναν θεατρίνο να τους διαβάζει ερωτικά ποιήματα, εκείνος κάποια στιγμή τους απαγγέλλει το επίγραμμα στον τάφο του Αισχύλου και τα φανατικά για γράμματα εκείνα παιδάρια αγανακτούν που ο ποιητής ναυμάχος σεμνύνεται για τους αγώνες του υπέρ ελευθερίας και όχι για τον Προμηθέα, τον Αγαμέμνονα, τον Ετεοκλή, την Κλυται­μνήστρα και τους άλλους αριστουργηματικούς ήρωες των τραγωδιών του.

Τα φανατικά εκείνα παιδιά που έλεγαν Ναι εν πρώτοις στην ασφάλεια και την ευημερίατους, αλλά κυρίως στην παιδεία την εκλεκτική που τους είχε εξασφαλίσει η αλεξανδρινή εκ­στρατεία δεν μπορούσαν μέσα στην έπαρση και τη χλιδή που ζούσαν, πως όφειλαν τα αγαθά που απολάμβαναν στο Όχι που είχαν υψώσει οι πρόγονοί τους. Και το Όχι εκείνο ήταν εν πρώτοις Όχι σε μια ζωή ηττημένη, υπόδουλη, ταπεινωμένη, εξαρτημένη, φορτική σαν ξένη.

Προϋπόθεση για μια ελεύθερη, ανε­ξάρτητη, δημιουργική, τολμηρή ζωή, μια κοινωνία που να λέει Ναι, να καταφάσκει στην πρόοδο, την αλληλεγγύη, την έμπνευση, την καινοτομία, είναι να αρνηθείς, να πεις Όχι στην υποταγή, στη σκλαβιά και στην εξάρτηση από τη βού­ληση ενός άλλου που σου στερεί το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης.

Το ίδιο δίλημμα ζωής είχαν και οι μεσολογγίτες πολιορκημένοι. Στερήθηκαν τα πάντα, αισθάνονταν πως τους «πείραζε» ακόμη και το αεράκι που φύσαγε από το βουνό και τους προκαλούσε να πουν Όχι στην πείνα, τη δίψα, τον θάνατο των νηπίων, και ένα Ναι στο φαΐ και σε μια γιορτή και μια παραδοσιακή τελετή.

Ο Μαραθώνας, η Σαλαμίνα, το Μεσολόγ­γι, το Μανιάκι, η Αλαμάνα (οι Θερμοπύλες παλιότερα), το ολοκαύτωμα στην Κρήτη, το Τεπελένι, το Ρούπελ, η Καισαριανή εί­ναι τόποι τού Όχι στην ταπείνωση και στην υποτέλεια και προϋπόθεση για το Ναι στην αυτόνομη δημιουργία.

Ο Αισχύλος και ο ήρωας αδελφός του ήξε­ραν πως για να πραγματωθούν τα προσωπικά, ατομικά τους όνειρα, έπρεπε τα «όνειρα να πάρουν εκδίκηση», που λέει ο Ελύτης.

Όταν λοιπόν οι έλληνες φαντάροι αλλά και οι γέροντες και οι γυναίκες και τα παιδιά στα μετόπισθεν το 1940 έλεγαν Όχι στον δόλιο εχθρό έλεγαν Ναι στην ιστορία τους,στις λέξεις τους, στα τραγούδια τους, στους χορούς τους, στη φιλοσοφία ζωής και στη δίψα για παιδεία και δημιουργία.

Το Όχι των Ελλήνων στην Τουρκοκρατία ήταν Όχι στον αφελληνισμό, στην απώλεια της γλώσσας, της πίστης, των ηθών και των παραδόσεων και ήταν Ναι την ίδια στιγμή στη δημιουργία μιας γενναίας ανώνυμης ποίησης και ενός στέρεου παραδοσιακού ιστού.

Όσοι γελοίοι σήμερα μέσα στην ασφάλεια που τους δώρισαν με αγώνες οι πρόγονοι χλευάζουν την παράδοση δεν αντιλαμβάνο­νται πως παράδοση είναι καθετί που αντέχει και επιβιώνει και προσφέρεται ως σκυτάλη για να επιδοθεί στον επόμενο σκυταλοδρόμο.

Όσα βλακόμουτρα σήμερα χλευάζουν τη λέξη και έννοια πατρίδα δεν αντιλαμβάνονται, οι αστοιχείωτοι, πως, όπως το έχω ξαναθυμίσει στους αμνήμονες, η λέξη πατρίς είναι επίθετο ουσιαστικοποιημένο όταν σιγήθηκε το ουσιαστικό γαία που συνυπήρχαν. Πατρίς γαία. Η γη όπου γεννήθηκε, μόχθησε και τάφηκε ο πατέρας μας, σας, τους!! Μόνο στα πάντα απροσδόκητα ελληνικά δημιουργήθηκε το γλωσσικό υβρίδιο: Μητέρα πατρίδα!!

Άρα λοιπόν τα Όχι των Ελλήνων είναι άρσει θετικά. Αρνούνται κάτι για να θέσουν κάτι σωτήριο στη θέση του. Αρνούμαι τη δουλεία, την εξάρτηση, την ταπείνωση, την αλλοτρί­ωση, την υποταγή, αποπροσωποίηση για να διασώσω την ελευθερία, τη δημιουργικότητα, την υπερηφάνεια, την αυθεντικότητα, την ανεξαρτησία, την εθνική μου ταυτότητα.

Πάλι θα γαυριάσουν οι ανθέλληνες, θα πουν αυτός μιλάει για εθνική ταυτότητα, όταν εμείς διατυμπανίζουμε πως η έννοια έθνος είναι κατασκευή, ιδεολόγημα, ιστορικό παραμύθι.

Ασ’ τους να λένε και να πληρώνονται οι μισθοί τους από τον έλληνα αγρότη, βοσκό, μάστορα, υπάλληλο, δάσκαλο, στρατιώτη στη σκοπιά που μιλάει τη γλώσσα που του έδωσε ο παππούς του («τη γλώσσα μου έδω­σαν ελληνική στις αμμουδιές του Ομήρου» - Ελύτης), το λαδάκι στην κολυμπήθρα και στο καντηλάκι του τάφου που ευλόγησε η Αθηνά και η πατρική ακτή όπου έφτασε ταξιδεύοντας μέσα σε μύριες θάλασσες ο πνιγμένος ναυτικός από τη Σκιάθο για να βρει τη γαλήνη της πατρίδος γαίας, όπως αφηγείται ο Παπαδιαμάντης.

Ο Σεφέρης κάποτε στην Κύπρο σ' ένα μοναστήρι είδε έναν καλόγερο να γυρίζει το μάγγανο στο πηγάδι, γέ­ρικο ξύλινο μάγγανο, και ν’ ανεβάζει με τον κουβά νερό. Το μάγγανο έτριζε και ο σμυρνιός ποιητής, που είχε ζήσει στα νιάτα του στην πατρική εστία έξω από τη Σμύρνη, ακούγοντας αυτό το τρίξιμο το αποκάλεσε: «Φωνή πατρίδας»!

Ο Αισχύλος στην «Ορέστεια» εμμέσως αναφέρεται στην πατρίδα ως μυρωδιά, όταν καυχιέται ο Αγαμέμνονας πως έκαψε την Τροία, τη μυρίζει στις μυρωδιές της χλιδής μιας πόλης που ταξιδεύει στον αέρα.

Φωνή πατρίδας, μυρωδιά πατρίδας, γεύση πατρίδας. Ναι, γεύση. Σκεφτείτε πως η λέξη νόστος (επιστροφή) του Ομήρου και το επί­θετο νόστιμος (νόστιμον ήμαρ = η μέρα της επιστροφής στην πατρίδα) έφτασε σε μας να σημαίνει γεύση, αφού ακόμη και στον μακροχρόνια ξενιτεμένο η πατρίδα αποτυπώνεται στις γευστικές μνήμες της μητρικής μαγειρικής.

Στην αλλοτρίωση της φωνής της πατρίδας, της μυρωδιάς των κίτρων (που λέει για τη Ζάκυνθο ο ξενιτεμένος Κάλβος), της γεύσης του πασχαλινού οβελία (για να του τη θυμίσω με παρακαλούσε στη Βουλγαρία ένας έλληνας φυγάς του Εμφυλίου) λέμε το Όχι μας για να ξαναγυρίσουμε στα Ναι της οδού που αρχίζει από το λίκνο και καταλήγει στον τάφο.

Ας μη μου δώσει η μοίρα μου
εις ξένη γην τον τάφο.
Είναι γλυκός ο θάνατος
μόνον όταν κοιμώμεθα εις την πατρίδα.
                                                Κάλβος


Αυτοί οι ποιητές θα είναι πάντα οι εφιάλτες των εγχώριων ανθελλήνων.

“Σηκώνει άγκυρα” το Λιμενικό Ταμείο για να καθαρίσει τα ναυάγια των Τριζονίων


Με τέσσερα θέματα στην ατζέντα συνεδρίασε αυτή την εβδομάδα το Δ.Σ του νεοσύστατου Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας στα γραφεία του στον Άγιο Νικόλαο υπό την προεδρία του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη που είναι και Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου.

Πρώτο θέμα ήταν η έγκριση του προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2017, με συνολικό ποσό 16.700 ευρώ.

Το δεύτερο θέμα ήταν η έγκριση του Κανονισμού εσωτερικής λειτουργίας του Ταμείου.

Τρίτο θέμα η κατάρτιση του Τεχνικού Προγράμματος 2017.

Τέταρτο θέμα ο ορισμός εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την συγκρότηση Επιτροπής ανέλκυσης-απομάκρυνσης ή εξουδετέρωσης ναυαγίων και λοιπών συναφών στην ευρύτερη περιοχή αρμοδιότητας του Λιμενικού Ταμείου της Δωρίδας. Ορίστηκε η μηχανικός Αγγελική Καλιαμπέτσου με αναπληρωτή τον Θόδωρο Βαβάτσικο.

Το τελευταίο αυτό θέμα είναι πολύ σοβαρό γιατί ως γνωστό πολλά είναι τα βυθισμένα σκάφη μέσα στον όρμο (μαρίνα) των Τριζονίων.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν εκτός του Γιώργου Καπεντζώνη, ο αντιπρόεδρος Γιάννης Μάμμαλης και όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου.