Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Οκτωβρίου 2017

Δημοσκόπηση : Με 11,9 μονάδες μπροστά η ΝΔ -30,3% έναντι 18,4% του ΣΥΡΙΖΑ

Προηγείται στην Κεντροαριστερά η Φώφη Γεννηματά

 

Με διαφορά σχεδόν 12% από τον ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία προηγείται άνετα του κυβερνώντος κόμματος, σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση.


Στην έρευνα της εταιρείας Marc που δημοσιεύεται σήμερα, Σάββατο, στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» η ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη συγκεντρώνει 30,3% έναντι μόλις 18,4% του ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται στην πρόθεση ψήφου με 10,4 εκατοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο με την αναγωγή επί των έγκυρων ψηφοδελτίων η διαφορά φτάνει σχεδόν το 12%.

Και τα δυο κόμματα εμφανίζουν οριακές απώλειες σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του Σεπτεμβρίου.

Στην τρίτη θέση - με αναγωγή - βρίσκεται η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία με 7,1%, αυξάνει τα ποσοστά της και αφήνει στην τέταρτη θέση την Χρυσή Αυγή με 6,7%.

Ακολουθεί το ΚΚΕ με 6,7%, ενώ στη Βουλή φαίνεται πως μπαίνει και η Ένωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη που είναι ακριβώς στο όριο του 3%.

Εκτός Βουλής μένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,1%, όπως και το Ποτάμι, το οποίο ωστόσο θα συνεργαστεί με τη ΔΗΣΥ στον νέο φορέα της κεντροαριστεράς. Τέλος, η Λαϊκή Ενότητα συγκεντρώνει 1,5%. Αναποφάσιστοι δηλώνουν το 17,7% των ερωτηθέντων.

Επίσης, οι πολίτες σε συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 65%, εκτιμούν ότι το πλεόνασμα των 800 εκατ. ευρώ πρέπει να κατευθυνθεί σε μείωση φόρων – όπως προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης - αντί μικρών παροχών σε στοχευμένες ομάδες.

Ένα συντριπτικό επίσης ποσοστό, 75,6%, κρίνει ως «αρνητική» την πορεία κυβέρνησης, ενώ πάνω από ένας στους δύο (52,8%) ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση Τσίπρα.

Οχι σε πρόωρες εκλογές

Πάνω από τους μισούς ερωτηθέντες, και συγκεκριμένα το 55,7% δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές, έναντι 32,7% που θέλει να στηθούν άμεσα κάλπες.

Αντίθετοι με την αναβάθμιση των F-16 δηλώνουν σε ποσοστό 55% οι ερωτηθέντες, ενώ στον αντίποδα περίπου τρεις στους δέκα υποστηρίζουν την εν λόγω αμυντική δαπάνη.

Κεντροαριστερά: Ποιος θα πάει
στον Β΄γύρο με την Γεννηματά;

Η δημοσκόπηση της Marc περιλαμβάνει επίσης μέτρηση και για την επικείμενη εκλογή του νέου αρχηγού της Κεντροαριστεράς.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στον Α΄ γύρο η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, έχει μακράν το προβάδισμα και πλέον το ενδιαφέρον συγκεντρώνει το ποιος θα "μονομαχήσει" μαζί της στον β’ γύρο.

Ειδικότερα, τα ποσοστά που λαμβάνουν, έχουν ως εξής:

· Γεννηματά:         33,5%
· Καμίνης:             18%
· Θεοδωράκης:      16,1%
· Ανδρουλάκης:    12,4%

Με λαμπρότητα έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Γ. Τσάκα στο Ευπάλιο

Με λαμπρότητα και παρουσία πλήθους κόσμου και μαθητών έγιναν χθες στο Ευπάλιο τα αποκαλυπτήρια της προτομής του αείμνηστου Γυμνασιάρχη Γεωργίου Τσάκα.

Ο Γεώργιος Τσάκας (1901-1989), υπήρξε από το 1935 έως το 1968 καθηγητής και Γυμνασιάρχης στο Γυμνάσιο Ευπαλίου. Η καταγωγή του ήταν από το Μαυρίλο Ευρυτανίας.
 
Ήταν ο αγαπημένος και δίκαιος δάσκαλος που “έμαθαν οι μαθητές της Νοτιοδυτικής Δωρίδας γράμματα” όπως τόνισαν αξιόλογοι ομιλητές στην εκδήλωση, ενώ συνέβαλε ουσιαστικά στην εδραίωση και ανάπτυξη του Γυμνασίου και Λυκείου Ευπαλίου.
 
Για τον Γεώργιο Τσάκα στην εκδήλωση μίλησαν παρουσιάζοντας την προσωπικότητα, το έργο του και τους αγώνες του για την παιδεία της Νοτιοδυτικής Δωρίδας:
 
- Ο Λυκειάρχης του Λυκείου Ευπαλίου Βασίλειος Κατσιγιάννης
- Ο τ. Λυκειάρχης Νίκος Ζέρβας, που υπήρξε μαθητής αλλά και συνάδελφός του.
- Ο Φώτης Κατσούδας, τ. Λυκειάρχης - συγγραφέας που υπήρξε και μαθητής του.
 
Ο δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης πριν κάνει τα αποκαλυπτήρια του ανδριάντα αναφέρθηκε στην τεράστια προσφορά του Γ.Τσάκα στην παιδεία της Νοτιοδυτικής Δωρίδας, τις διεκδικητικές μάχες που έδωσε για να σταθεί και επεκταθεί το Γυμνάσιο ιδιαίτερα στη κρίσιμη περίοδο στις δεκαετίες του 1940 και 1950 και συνδύασε το τότε με το σήμερα, που χρειάζεται πάλι να δοθούν αγώνες για να διατηρηθεί το Λύκειο Ευπαλίου, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να περικόψει τμήματα μαθημάτων αναγκάζοντας μαθητές σταδιακά να οδηγηθούν σε άλλα σχολεία.
 
Η θαυμάσια προτομή έγινε με πρωτοβουλία και προσφορά της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας και φιλοτεχνήθηκε από τον διεθνούς φήμης γλύπτη Ιωάννη Μπάρδη.
 
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας Περικλής Λουκόπουλος που συντόνισε την εκδήλωση, ευχαρίστησε όλες και όλους τους φίλους της Δωρίδας που με την συγκινητική παρουσία τους τίμησαν τον αείμνηστο Γυμνασιάρχη τους.
 
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αιδεσιμότατος Παπα-Κώστας Βαθρακογιάννης, οι τ.Πρόεδροι της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας Παναγιώτης Αλεξανδρής, Γιώργος Σμπαρούνης και Τάσος Μπάμπος, ο επίτιμος Αρχηγός της ΕΛΑΣ Αλέξανδρος Κοντογιάννης, ο Δημήτριος Καλογεράς Σχολικός Σύμβουλος Φωκίδας, οι αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου και Παναγιώτης Ζέτος που είναι και πρόεδρος της Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου, ο Ανδρέας Παπαδάκης τ.Αντιδήμαρχος Αθηναίων, ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, στέλεχος της Ν.Δ. Φωκίδας, ο Χαράλαμπος Κατσαρός Περιφερειακός Σύμβουλος Φωκίδας, ο Ανδρέας Δημόπουλος Δημοτικός Σύμβουλος Πρόεδρος Επιτροπής Μνημείων του Δήμου,ο Γιάννης Φλέγγας δημοτικός σύμβουλος και Πρόεδρος του ΝΠΔΔ Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου, ο Μάρκος Μεντζάς τ.Γυμνασιάρχης Πρόεδρος του Πνευματικού Ομίλου Ναυπακτίας-Δωρίδας “η δάφνη”, o Κώστας Τσιούστας Πρόεδρος Ευπαλίου, ο γλύπτης Ιωάννης Μπάρδης που φιλοτέχνησε την προτομή, οι καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Ευπαλίου, τα παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα του αείμνηστου Γυμνασιάρχη, εκπρόσωποι Συλλόγων της Δωρίδας και σύσσωμο το Δ.Σ. της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας.


Τα μεγάλα αυτοδιοικητικά θέματα σε κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ μέσα στο 2018


Στη διοργάνωση κοινού συνεδρίου εντός του 2018 προσανατολίζονται Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος
(ΕΝΠΕ). Η σχετική πρόταση διαμορφώθηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί για αυτό το σκοπό.

Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί προς έγκριση στα Διοικητικά Συμβούλια ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, τα οποία και θα αποφασίσουν τόσο για την ημερομηνία διεξαγωγής του συνεδρίου όσο και για τη θεματολογία του.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης και ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, Κ. Αγοραστός με αφορμή τη σχετική πρόταση που διαμορφώθηκε επισημαίνουν ότι «ο πρώτος και ο δεύτερος Βαθμός Αυτοδιοίκησης συνεργαζόμαστε στενά για την από κοινού επίλυση των προβλημάτων μας».

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΚΕΔΕ στη χθεσινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας «επαναβεβαιώθηκε “η ισχύς εν τη ενώσει” ως βασική αρχή του αυτοδιοικητικού κινήματος και επισημάνθηκε ότι όσα ενώνουν Περιφέρειες και Δήμους είναι πολύ περισσότερα απ’ όσα λίγα τους χωρίζουν.

Κοινή συνισταμένη των εισηγήσεων ήταν ότι η Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι ο φτωχός συγγενής στην Ελλάδα εν αντιθέσει με ό,τι ισχύει στις ώριμες Δημοκρατίες και τα ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη καθώς και ότι η ουσιαστική αποκέντρωση στην κατεύθυνση μετεξέλιξης της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή και Τοπική Διακυβέρνηση είναι βασική προϋπόθεση για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση και τη νέα αναπτυξιακή πορεία της χώρας μας”.

Στη συνεδρίαση της κοινής ομάδας εργασίας συμμετείχαν από την ΕΝΠΕ η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο α’ αντιπρόεδρος Γιάννης Σγουρός και τα μέλη του ΔΣ Χρήστος Μιχαλάκης και Δημήτρης Μαραβέλιας, ενώ από την ΚΕΔΕ τα μέλη του Δ.Σ. Νίκος Χιωτάκης και Γιάννης Τσιάμης.
 

Έργα οδικής ασφάλειας στην Παλαιά Εθνική Οδό Θήβας- Λιβαδειάς-Λαμίας

Ξεκινούν οι παρεμβάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Παλαιά Εθνική Οδό Θήβας-Λιβαδειάς-Λαμίας που προβλέπουν την αποκατάσταση των ομαλών συνθηκών κυκλοφορίας και τον εκσυγχρονισμό τους, για την ασφαλέστερη διέλευση των οχημάτων.

Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο, προϋπολογισμού 2,5εκατ. ευρώ, με το οποίο εκσυγχρονίζεται το δίκτυο που εξυπηρετεί χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς, οι οποίοι χρησιμοποιούν την παλαιά εθνική οδό για να μετακινηθούν πιο οικονομικά, λόγω της αύξησης της τιμής των διοδίων και αποτελεί μέρος του συνολικού σχεδιασμού για την διάθεση συνολικά 6εκατ. ευρώ για έργα στον άξονα Θήβας-Λιβαδειάς-Λαμίας.

Το έργο περιλαμβάνει:

1. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ στην Π.Ε.Ο.3 Λαμία-Λιβαδειά, στο τμήμα από διασταύρωση με Ε.Ο.Λαμίας-Άμφισσας έως όρια νομών Φθιώτιδας-Βοιωτίας.

2. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΕΩΣ ΑΜΦΙΚΛΕΙΑΣ

3. ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΤΗΣ Π.Ε.Ο.3 Η Παλαιά Εθνική Οδός λόγω της αυξημένης βαριάς κυκλοφορίας των τελευταίων ετών, απαιτεί σημαντική συντήρηση αλλά και ενίσχυση του οδοστρώματος. Στα σημεία που εμφανίζονται φθορές, θα γίνει συγκολλητική επάλειψη, αφού προηγηθεί επιμελής καθαρισμός του οδοστρώματος, και στη συνέχεια θα κατασκευαστεί ασφαλτοτάπητας κυκλοφορίας με ασφαλτόμιγμα Α265, πάχους 0,05 μ. και αντιολισθηρός ασφαλτοτάπητας πάχους 0,04 μ. Όπου υπάρχουν καθιζήσεις και ανωμαλίες του οδοστρώματος, της στρώσης του Α265 θα προηγηθεί εξισωτική στρώση με ασφαλτόμιγμα Α260 για την επίτευξη ομαλής επιφάνειας σε όλο το πλάτος της οδού. Στις περιπτώσεις που υπάρχουν ρηγματώσεις του ασφαλτοτάπητα τα τμήματα του ασφαλτοτάπητα με τις έντονες φθορές θα αποξηλώνονται.

Για το έργο που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης:

«Οικονομική κρίση και λάθος πολιτικές μαζί δημιουργούν μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση, την οποία εμείς στην Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκουμε μπροστά μας καθημερινά. Είναι αδιανόητο να μη χρησιμοποιούνται οι σύγχρονοι δρόμοι ευρωπαϊκών προδιαγραφών, λόγω του αυξημένου κόστους των διοδίων. Η Παλαιά Εθνική Οδός έχει δυστυχώς μετατραπεί και πάλι σε κύριο οδικό δίκτυο, με τους οδηγούς των ΙΧ, αλλά κυρίως των βαρέων οχημάτων, να διέρχονται από αυτή για να γλιτώσουν χρήματα. Δίκη μας ευθύνη, να μπορούν τουλάχιστον να διέρχονται με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια. Δεν θα κουραστώ να λέω άλλωστε, ότι ο εκσυγχρονισμός κάθε δρόμου, ακόμη και των παλαιών εθνικών οδών, δεν είναι μόνο υποχρέωση, αλλά αποτελεί και μέσο βελτίωσης της καθημερινότητας για τους κατοίκους, τους επαγγελματίες και τους επισκέπτες. Αυτό που επιδιώκουμε, είναι η αλλαγή της εικόνας αλλά και των συνθηκών κυκλοφορίας σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα». 

Παρασκευή, 27 Οκτωβρίου 2017

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! Κοινή ανακοίνωση Δημάρχων Δωρίδας και Δελφών για την διάλυση των σχολείων

Πορεία-διαδήλωση τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στην Αθήνα, στο Υπουργείο Παιδείας, κλειστά σχολεία και υπηρεσίες των Δήμων


Οι Δήμοι Δελφών και Δωρίδας, εκφράζοντας και τους συλλογικούς φορείς της περιοχής μας, διαμαρτυρόμαστε έντονα για την κλιμακούμενη υποβάθμιση των δομών Υγείας, Ασφάλειας και Παιδείας στη Φωκίδα, με αποκορύφωμα την ξαφνική κατάργηση λυκειακών τάξεων στα Λύκεια Γαλαξιδίου, Δεσφίνας και Ευπαλίου εν μέσω σχολικού έτους.

Η κίνηση αυτή οδηγεί ουσιαστικά στην απαξίωση των συγκεκριμένων Λυκείων και αναμφίβολα σε βάθος χρόνου στην πλήρη κατάργησή τους.

Τα παιδιά μας ήδη δώσανε το αγωνιστικό μήνυμα με τη μεγαλειώδη διαδήλωση που πραγματοποίησαν τη Δευτέρα στην Άμφισσα

Συνεχίζουμε πάντα μαζί τους στο δίκαιο αγώνα, στον οποίον πρωτοστατούν.

Τη Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου 2017, κατεβαίνουμε όλοι μαζί στο Υπουργείο Παιδείας για να διαμαρτυρηθούμε.

Να βροντοφωνάξουμε ένα ηχηρό «ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ»!

Στη μικρή και απομονωμένη, αλλά ιστορική περιοχή μας, δεν έχουμε πλέον περιθώρια.

Τα χωριά μας στην πραγματικότητα έχουν ήδη εξαφανιστεί από το χάρτη του κρατικού ενδιαφέροντος.

Τώρα κινδυνεύουν σοβαρά και οι κωμοπόλεις μας, που προοδευτικά απογυμνώνονται απ’ όλες τις υποδομές τους, ακόμη και τις στοιχειώδεις.

Φτάνει πια! Απαιτούμε σεβασμό τουλάχιστον στα παιδιά μας και στο μέλλον τους, που είναι ταυτόχρονα και το μέλλον της πατρίδας μας.

Απαιτούμε την άμεση άρση της παράλογης Απόφασης που έχει ληφθεί και την αποκατάσταση της ακεραιότητας των σχολείων μας!

Τη Δευτέρα στις 12.00 όλοι θα βρεθούμε έξω από το Υπουργείο Παιδείας για να διαδηλώσουμε το δίκιο του τόπου μας.

Την ίδια ώρα οι υπηρεσίες των Δήμων μας θα κλείσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Καλούμε όλους τους τοπικούς φορείς και τους δημότες μας να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα για το μέλλον των παιδιών μας και να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση.                                    

26 Οκτωβρίου 2017

 Ο Δήμαρχος Δελφών           Ο Δήμαρχος Δωρίδας
Α. Παναγιωτόπουλος             Γ. Καπεντζώνης

Αναμόρφωση προϋπολογισμού και άλλα 13 θέματα στο Δημ. Συμβούλιο της Δευτέρας

Με 14 θέματα στην ατζέντα θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :

 1. Γνωμοδότηση επί των προτάσεων μεταβολών σχολικών μονάδων των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας στην περιοχή του Δήμου Δωρίδος για το σχολικό έτος 2018-2019. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος)


2. Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 2μηνης απασχόλησης στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παλασκώνης Κωνσταντίνος)

3. Λύση του υφιστάμενου ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης του δημοτικού ακινήτου (ισόγειο κατάστημα) στην ΤΚ Μαλανδρίνου, με την κα Ζούπα Αικατερίνη. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)

4. Έγκριση διαδικασίας εκμίσθωσης του δημοτικού ακινήτου της Τ.Κ. Πεντάπολεως. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)

5. Διαγραφή ή μη οφειλής μισθωμάτων θαλασσίων εκτάσεων στο όνομα Καβαλλάρης Ανδρέας. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)

6. Διαγραφή ή μη οφειλής προστίμων για παράβαση του ΚΟΚ, λόγω επιβολής πράξης μείωσης προστίμου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)

7. Διαγραφή ή μη οφειλών Τελών Κοιμητηρίων και Κοινοχρήστου χώρου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)

8. Έγκριση απολογισμών της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Δωρίδας των ετών 2014, 2015 και 2016. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Δημοτικός Σύμβουλος Δημόπουλος Ανδρέας)

9. Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ Δ.Δ. ΚΑΜΠΟΥ, ΦΙΛΟΘΕΗΣ, ΤΕΙΧΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και αριθμό μελέτης 23/2010. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

10. Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου: «ΜΙΚΡΟΣ ΥΔΡΟΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΚΑΡΥΩΤΙΚΟ» , ισχύος 3,39 MW, της εταιρείας «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΑΡΥΩΤΙΚΟ Μ.Ε.Π.Ε.» , ο οποίος πρόκειται να εγκατασταθεί στη Δ.Ε. Βαρδουσίων Δήμου Δωρίδος Π.Ε. Φωκίδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

11. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

12. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 15/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «Αναπλάσεις δημοτικών χώρων ΤΚ Μαλανδρίνου ΔΕ Λιδωρικίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

13. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 16/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «Βελτίωση δημοτικής οδοποιίας ΤΚ Μαλανδρίνου ΔΕ Λιδωρικίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

14. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 17/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «Δημοτική οδοποιία ΤΚ Καστρακίου ΔΕ Ευπαλίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

Πέμπτη, 26 Οκτωβρίου 2017

Διακήρυξη Φώφης Γεννηματά -ΤΟΛΜΑΜΕ για την Παράταξη ΤΟΛΜΑΜΕ για τη Χώρα

1.ΤΟΛΜΑΜΕ να διατυπώσουμε τη νέα Εθνική Στρατηγική
Σήμερα είμαστε μπροστά σε νέα προβλήματα, σε νέες προκλήσεις. Προκλήσεις ενός διαφορετικού κόσμου, μιας άλλης Ελλάδας, σε μια άλλη Ευρώπη.
Η Κεντροαριστερά του παρόντος και του μέλλοντος, δεν μπορεί να αναζητά το δρόμο της στα χνάρια του παρελθόντος, ούτε να υπεκφεύγει με νεωτερικούς λαϊκισμούς ή αφηρημένες διαπιστώσεις και ευχολόγια.
Είναι ώρα να διατυπώσουμε μια νέα συνεκτική ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ για την 3η δεκαετία του 21ου αιώνα.
ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ βασισμένη στο τρίπτυχο:
ΝΕΑ ΕΘΝΙΚΗ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ-ΑΞΙΟΚΡΑΤΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΗ-ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ-ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ


2. ΤΟΛΜΑΜΕ να αλλάξουμε
Ανήκουμε σε ένα ιστορικό ρεύμα αξιών και πολιτικής δράσης.
Στη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της Ελλάδας. Στην παράταξη της Κεντροαριστεράς. Οι ρίζες μας πηγαίνουν πολύ πίσω στο χρόνο. Συνδέονται με την εδραίωση της σύγχρονης Ελλάδας. Στον πυρήνα των αξιών μας βρίσκεται το διαχρονικό αίτημα της ισότητας των ευκαιριών για όλους. Ένα αίτημα κοινωνικής και διαγενεακής δικαιοσύνης. Ένα κοινωνικό αίτημα πολιτισμού, ανθρώπινης αξιοπρέπειας και απελευθέρωσης.
Η πολιτική μας κληρονομιά συνδέεται άρρηκτα με τους αγώνες της Δημοκρατικής Παράταξης, την αντίσταση στη Δικτατορία των συνταγματαρχών και μετά την μεταπολίτευση, τους αγώνες του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος, της Ανανεωτικής Αριστεράς και άλλων προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων.
Είμαστε η παράταξη της αλλαγής, της εθνικής συμφιλίωσης, των πολιτικών αναδιανομής και στήριξης του κοινωνικού κράτους. Είμαστε η παράταξη της ένταξης της χώρας στον πυρήνα της Ευρώπης. Η παράταξη που άλλαξε τη μορφή της χώρας με τα μεγάλα έργα υποδομών και την ανάπτυξη της περιφέρειας.
Είμαστε η παράταξη, που με αίσθημα ευθύνης κράτησε όρθια τη χώρα στα δύσκολα και απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία.
Είμαστε η παράταξη που διδάχθηκε από τα λάθη της.
Που αλλάζει και αφήνει αποφασιστικά πίσω όσα πλήγωσαν τον κόσμο μας.


3.ΤΟΛΜΑΜΕ να πρωταγωνιστήσουμε στη νέα μάχη για τη χώρα
Η διεθνής οικονομική κρίση βρήκε την Ελληνική οικονομία χωρίς θωράκιση.
Ήταν αρκετά λίγα χρόνια δημοσιονομικής ασυδοσίας – την περίοδο της Κυβέρνησης Καραμανλή – για να οδηγήσουν τη χώρα ένα βήμα πριν την καταστροφική χρεοκοπία.
Η παράταξή μας ανέλαβε την ευθύνη να την αποτρέψει.
Στην Ελλάδα η προσπάθεια για την αντιμετώπισή της κρίσης, υπονομεύθηκε συστηματικά από την απουσία πολιτικής συναίνεσης και από την προσπάθεια συγκάλυψης και μετάθεσης των ευθυνών. Επικράτησε ο λαϊκισμός σε όλες τις πλευρές. Ο λαϊκισμός ματαίωσε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις και καθυστέρησε την εφαρμογή ορθολογικών πολιτικών εξυγίανσης της οικονομίας. Αρχικά η ΝΔ εγκαινίασε την αντιμνημονιακή ρητορεία και περιέγραφε δήθεν εύκολες λύσεις με τα ευχολόγια των «Ζαππείων». Οι ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δηλητηρίασαν και δίχασαν την κοινωνία με ψέματα, θεωρίες συνομωσίας με πρωτόγνωρο λαϊκισμό και δημαγωγία. Όταν βρέθηκαν στην εξουσία αφού ακολούθησαν ανεύθυνες και τυχοδιωκτικές επιλογές που έθεσαν σε άμεσο κίνδυνο την ίδια την υπόσταση της χώρας, στη συνέχεια έγιναν οι πιο βολικοί και υπάκουοι εντολοδόχοι των πιο ακραίων συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης και του ΔΝΤ και παραδόθηκαν άνευ όρων.
Η ακινητοποίηση της Ελλάδας σε μια σχεδόν δεκαετή κρίση είναι σήμερα το μεγάλο εθνικό ζήτημα. Παραμένει άλυτο.
Τώρα όμως που τα ψέματα αποκαλύφθηκαν, που οι μάσκες έπεσαν, που στο όνομα της αριστεράς εφαρμόζεται η πιο δεξιά πολιτική, είμαστε έτοιμοι για ΜΙΑ ΝΕΑ ΜΑΧΗ.
Τολμάμε για την παράταξη και τη χώρα.
Τολμάμε για μια Κεντροαριστερά που έχει ζωτικό πολιτικό και κοινωνικό χώρο. Δεν είναι ο φτωχός συγγενής των εξελίξεων, αλλά πρωταγωνιστής σε μια νέα εποχή για την πατρίδα και το λαό μας.
Είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τη
ΜΑΧΗ εξόδου από την κρίση,
ΜΑΧΗ για την νέα γενιά της πατρίδας μας.
Με μια ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ που κινητοποιεί τον Ελληνισμό, όλες τις δυνάμεις του Έθνους.
Με ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ για το μέλλον της Ελληνίδας και του Έλληνα.


4. ΤΟΛΜΑΜΕ να ακολουθήσουμε αυτόνομη πορεία
Είναι ώρα για την Αναγέννηση της μεγάλης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξη, της μεγάλης Κεντροαριστεράς. Είναι και η απαίτηση της κοινωνίας.
Πιστεύουμε στην Ενωμένη Ευρώπη και στις ανοιχτές κοινωνίες. Η διακρατικές συνεργασίες δεν είναι μόνο επιλογή. Είναι όρος επιβίωσης για κάθε χώρα.
Συγκρουόμαστε με κάθε πελατειακό και παρασιτικό σύστημα, με το λαϊκισμό κάθε μορφής.
Είναι στρατηγικά κυρίαρχη για μας η αντίθεση Προόδου-Συντήρησης, Αριστεράς-Δεξιάς.
Μια αντίθεση που εξελίσσεται μέσα στο χρόνο, παραμένοντας ζωντανή στις κοινωνίες, όπου οι κοινωνικές ανισότητες διευρύνονται.
Ενώνουμε τις δυνάμεις των Σοσιαλιστών, των Σοσιαλδημοκρατών, της Ανανεωτικής Αριστεράς, του Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού Κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.
Δεν είμαστε ένα άμορφο κόμμα του μεσαίου χώρου. Δεν είμαστε ένα εκκρεμές Πολιτικό Κέντρο που κινείται δεξιά και αριστερά. Έχουμε αυτόνομη πορεία και αυτοδύναμη στρατηγική .
Έχουμε τη δική μας ταυτότητα.


5. ΤΟΛΜΑΜΕ να γίνουμε οι πρωτοπόροι
των αλλαγών στην Ευρώπη
Η Παράταξη μας είναι πατριωτική και ταυτόχρονα Ευρωπαϊκή.
Ο σύγχρονος Πατριωτισμός διασφαλίζει αλλά δεν εξαντλείται στην άμυνα της χώρας. Υπηρετεί τη μεγιστοποίηση των Ελληνικών συμφερόντων με πολιτικές φιλίας και συνεργασίας και παράλληλα με αυστηρό σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.
Ο σύγχρονος Πατριωτισμός είναι βαθειά ουμανιστικός. Βρίσκεται σε ευθεία αντιπαράθεση με εθνικιστικές ή ρατσιστικές πολιτικές, με πολιτικές μίσους απέναντι στα όμορα κράτη και λαούς, απέναντι στο «άλλο» και «διαφορετικό», για λόγους φυλετικού ή θρησκευτικού προσανατολισμού.
Δε διαπραγματευόμαστε την παραμονή της χώρα στην Ευρώπη γιατί η Ελλάδα είναι Ευρώπη.
Έχουμε την ευκαιρία αλλά και το καθήκον να κινητοποιήσουμε το σύνολο των εθνικών δυνατοτήτων μας και να αναλάβουμε τις πρωτοβουλίες που προβλέπει και εξασφαλίζει η ισότιμη θέση μας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Να κατακτήσουμε έτσι το μέγιστο για τα συμφέροντά μας. Και να συμβάλλουμε ταυτόχρονα με τρόπο ισότιμο στην εξέλιξη της ίδιας της Ευρώπης.
Η Ευρώπη όμως πρέπει να αλλάξει. Σήμερα οι αξίες με τις οποίες πορεύτηκε ξεθωριάζουν, οι απειλές των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων, των ηγεμονισμών, των αποσχιστικών εθνικισμών, της ακροδεξιάς διευρύνονται.
Η Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία οφείλει να αναπροσανατολίσει τη στρατηγική της, εγκαταλείποντας τις συμμαχίες με τη συντηρητική παράταξη.
Με ένα νέο ρεαλιστικό αφήγημα, για μια Ένωση οικονομικά και πολιτικά ισχυρή, με ανάπτυξη και φροντίδα για τους πολίτες της.
Οφείλουμε να είμαστε σε κάθε τομέα στην πρωτοπορία της Ευρώπης των 27 και της ευρωζώνης των 17. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να είμαστε «παρατηρητές». Γι αυτό τα ηνία της χώρας πρέπει να τα αναλάβει μια παράταξη που μπορεί να τοποθετήσει εκ νέου την Ελλάδα στην Ευρώπη με ανανεωμένη αξιοπιστία και αποτελεσματικότητα.
Μέσα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή, προωθούμε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στα διεθνή κέντρα λήψης αποφάσεων, για την καταπολέμηση της φτώχειας, της προστασίας του περιβάλλοντος, τη μείωση των εξοπλισμών.


6. ΤΟΛΜΑΜΕ ανατροπές σε ότι κρατά
τη χώρα καθηλωμένη στο χθες
Κεντρικός στόχος και δέσμευση μας η Προοδευτική Διακυβέρνηση της χώρας και η Κοινωνική Δικαιοσύνη.
Στην Ελλάδα η λιτότητα είναι ακραία και έχει από καιρό υπερβεί όλα τα ανεκτά όρια.
Είναι υποχρέωση η φροντίδα για τον πολίτη που έχει ανάγκη.
Στηρίζουμε κατά προτεραιότητα τους κοινωνικά ασθενέστερους, τους μη προνομιούχους Έλληνες.
Όσο αναγκαίες είναι οι πολιτικές επιτάχυνσης της ανάπτυξης εξίσου αναγκαίες είναι και οι πολιτικές αναδιανομής για να αντιμετωπίσουμε τις κοινωνικές ανισότητες.
Για μας το κέντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας που έχει το δικαίωμα στο όνειρο και τη δημιουργία. Που ταυτόχρονα έχει την απαίτηση να νιώθει σιγουριά στη καθημερινότητά του και στις δύσκολες στιγμές της ζωής του. Σιγουριά , αλληλεγγύη και δουλειές είναι το σημερινό αίτημα της κοινωνίας.
Για το σκοπό αυτό
Επιδιώκουμε την ανάπτυξη, μέσα από προσέλκυση επενδύσεων, ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να βρουν δουλειά οι άνεργοι. Να ξανακάνουμε τη χώρα επενδυτικό προορισμό, ξαναφέρνοντας την πολιτική σταθερότητα, το θετικό επενδυτικό κλίμα, μειώνοντας την υψηλή φορολογία. Η υψηλή φορολογία μεσοπρόθεσμα τραυματίζει την οικονομία.


• Θέλουμε να στηρίξουμε όλους αυτούς που θέλουν να δημιουργήσουν και να ζήσουν στον τόπο τους. Να στηρίξουμε τον υγιή ιδιωτικό τομέα. Τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τους αγρότες και τους νέους. Για να γυρίσουν αυτοί που έφυγαν. Να διασφαλίσουμε δουλειές με αξιοπρεπείς αμοιβές, εργασιακά δικαιώματα. Η αντιμετώπιση της ανεργίας είναι η καλύτερη πολιτική για την καταπολέμηση της φτώχειας. Να διασφαλίσουμε ανθρώπινες συντάξεις που δίνουν αξιοπρέπεια στην τρίτη ηλικία. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας νέας σχέσης συνεργασίας Κράτους- Αγοράς- Κοινωνίας.
Με πλατιά εθνική κοινωνική συμμαχία, που διασφαλίζει την εθνική ανασυγκρότηση και οικονομική ανάκαμψη.


• Θέλουμε ένα κράτος ευέλικτο, με επιτελικό και ελεγκτικό ρόλο. Με δυνατή παρουσία σε κρίσιμους τομείς, όπως στην υγεία και παιδεία. Όχι κράτος επιχειρηματία, όχι σπάταλο κράτος.

• Με δημόσιες επενδύσεις κυρίως για αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, που σήμερα φθάνουν στα όρια της κατάρρευσης. Ένα Δημόσιο με αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιολόγηση, μακριά από κομματικές παρεμβάσεις και πελατειακές λογικές, που θα τηρεί τους κανόνες στην αγορά και θα υπηρετεί τον πολίτη.

• Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τολμηρές ανατροπές σε ότι κρατά τη χώρα καθηλωμένη στο χθες. Μεταρρυθμίσεις, προοδευτικές αλλαγές, που είναι υπέρ της πλειοψηφίας των πολιτών και διευκολύνουν τη ζωή τους. Μεταρρυθμίσεις που αφαιρούν προνόμια από ισχυρές ομάδες που αξιοποίησαν την πρόσβασή τους στο πελατειακό σύστημα. Που εκσυγχρονίζουν τη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης, στηρίζουν την Ανάπτυξη, την Απασχόληση και ενισχύουν την Αποκέντρωση και την Αυτοδιοίκηση.

• Ο κοινωνικός αποκλεισμός δεν έχει μόνο εισοδηματικό υπόβαθρο.
Η Κεντροαριστερά υποστηρίζει μια κοινωνία ελευθερίας, ισονομίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης και καταπολεμά συστηματικά το ρατσισμό και τις διακρίσεις σε όλες τις εκφράσεις και τις εκδοχές τους. Είμαστε η παράταξη που πρωτοστατεί σταθερά και έμπρακτα στην ισονομία και στην ισότητα των δικαιωμάτων στο κράτος και στην εργασία ανεξάρτητα από το φύλο, την καταγωγή, την ηλικιακή κατηγορία και τη σεξουαλική ταυτότητα. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες, τις αφανείς αγωνίστριες μέσα στην κρίση εμμένουμε στην ίση συμμετοχή και μεταχείριση στην εργασία και στις αμοιβές, την κατοχύρωση των δικαιωμάτων, την αυστηρή τιμωρία της εκμετάλλευσης.


7. ΤΟΛΜΑΜΕ διαφάνεια για τους πάντες και παντού
Προτεραιότητα μας η συνολική επαναθεμελίωση του Πολιτικού Συστήματος, με βάση τις αρχές της αξιοπιστίας, του σεβασμού στους θεσμούς, με κατοχυρωμένες διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου.
Θωρακισμένου απέναντι στη διαπλοκή και τις πελατειακές σχέσεις.
Με διαφάνεια για τους πάντες και παντού.
Με στήριξη των ανεξάρτητων αρχών, υπεράσπιση και ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Με σταθερό εκλογικό σύστημα με βάση την απλή αναλογική, την κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών και κατοχύρωση της ψήφου των ομογενών.


8. ΤΟΛΜΑΜΕ, προχωράμε μαζί για τη νέα γενιά
Η σταθερή στρατηγική μας για την προοδευτική παράταξη είναι ο διακριτός πρωταγωνιστικός ρόλος και η αυτόνομη πορεία. Στόχος η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου.
Στόχοι που υπηρετούνται από το τρίπτυχο «Ενότητα – Διεύρυνση – Ανανέωση».
Από την πρώτη στιγμή που είχα την τιμή να αναλάβω την προεδρία του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκα και εργάστηκα για την ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν αφαιρούμε και δε διαιρούμε δυνάμεις. Προσθέτουμε και πολλαπλασιάζουμε. Δημιουργούμε μια μεγάλη παράταξη με ενιαία πολιτική έκφραση και συνοχή με σεβασμό σε αυτή τη φάση στην αυτονομία των κομμάτων που τη συγκροτούν.
Η Κεντροαριστερά ήταν και είναι παράταξη πλειοψηφική μέσα στην ελληνική κοινωνία. Σφράγισε τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας.
Η Κεντροαριστερά είναι και σήμερα εδώ. Οι δυνάμεις της βρίσκονται παντού στην κοινωνία.
Η Κεντροαριστερά δεν τεμαχίζεται και δεν κληρονομείται από άλλες παρατάξεις.
Γι΄ αυτό μπορεί να καταστεί και πάλι αυτόνομη και πρωτοπόρος πολιτική δύναμη στην πρώτη γραμμή.
Καλούμε μαζί μας όλους τους προοδευτικούς πολίτες.
Τους θέλουμε συνιδρυτές στη μεγάλη παράταξη της Κεντροαριστεράς.
Θέλουμε μαζί μας ιδιαίτερα όλους τους νέους και τις νέες που διεκδικούν με πείσμα και δυναμισμό ένα μέλλον δημιουργίας και υπερηφάνειας για την Ελλάδα.
Θέλουμε μαζί μας όλους τους πολίτες που βρίσκονται σήμερα πρόσκαιρα σε άλλα κόμματα ή που προσωρινά απείχαν από την πολιτική διαδικασία.
Να προχωρήσουμε μαζί.
Είμαστε αποφασισμένοι να συσπειρώσουμε την Κοινωνική Κεντροαριστερά, τη μεγάλη προοδευτική παράταξη σε μια νέα εθνική στρατηγική που θα σηματοδοτήσει το τέλος της κρίσης και την απαρχή μιας νέας εποχής ελπίδας, δημιουργίας και αισιοδοξίας για τον λαό και την πατρίδα μας.
Εμείς που φέραμε την παράταξη σε αυτό το δρόμο, μπορούμε να εγγυηθούμε και το μέλλον της.
Τολμάμε, ενώνουμε, αλλάζουμε, προχωράμε!
Ανοίγοντας νέους δρόμους μένοντας σταθεροί στις αξίες μας.
Προσωπικά δεσμεύομαι να εγγυηθώ την ολοκλήρωση της πορείας ενότητας – διεύρυνσης και ανανέωσης για να κάνουμε όλοι μαζί το άλμα στο μέλλον.
Με αλληλοσεβασμό, συλλογικότητα, ήθος.
Αυτή τη σημαία σηκώνω. Πάνω από όλα του ήθους στην πολιτική, της ανθρωπιάς, των αξιών.
Ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθύνομαι στον κόσμο του μεγάλου και ιστορικού κόμματος που άλλαξε την πορεία της χώρας και τους λέω ότι τα όνειρα μας είναι πιο δυνατά από τις αναμνήσεις μας. Ότι οι παραδόσεις μας και οι κατακτήσεις μας θα βρουν δικαίωση ακριβώς μέσα από τη μεγάλη συνάντηση την οποία εμείς δρομολογήσαμε.
Ζητώ από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να μπει άφοβα και με ενθουσιασμό στην πρώτη γραμμή αυτής της συναρπαστικής και απαραίτητης για τον τόπο προσπάθειας.
Ως υποψήφια για την ηγεσία του νέου και ενιαίου φορέα, απευθύνομαι σε κάθε πολίτη που αναγνωρίζει τον εαυτό του στην μεγάλη παράταξη της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς, του μεταρρυθμιστικού κέντρου, της πολιτικής οικολογίας.
Με μια λέξη την μεγάλη παράταξη της κεντροαριστεράς.
Σ’ αυτή την προσπάθεια μπαίνουμε όλοι μαζί ισότιμα, χωρίς bonus προϋπηρεσίας, ιεραρχίας ή κομματικής ένταξης.
Ο νέος φορέας συνδυάζει Δημοκρατία και Αποτελεσματικότητα, αποφασιστικό λόγο και ρόλο στα μέλη του.
Ο Νοέμβρης που έρχεται θέλουμε να μείνει στην ιστορία ως ο γενέθλιος μήνας της νέας αλλαγής, που θα βγάλει τη χώρα και την κοινωνία από την κρίση.
Σας ζητώ μια καθαρή εντολή! Ψήφο εμπιστοσύνης!
Να μπολιάσουμε το μέλλον με όραμα, σχέδιο, αγώνα για να ανθίσουν ξανά οι νέες και οι νέοι και να καρπίσουν οι γνώσεις, η ορμή, η φρεσκάδα τους.
Και μαζί τους και η Ελλάδα!
Γι αυτό τολμάμε

ΟΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Ποιο είναι το βασικό σήμερα ζητούμενο για την Ευρώπη ;

Ποια είναι τα εργαλεία της πολιτικής που θα μπορούσαν να την αποκολλήσουν από το τέλμα και να της δώσουν την ώθηση για την συνοχή, τη σταθερότητα και την οικονομική ανάπτυξη;

Πως μπορεί να αναθερμάνει η Ευρώπη την προοπτική της πολιτικής ένωσης;

Ποιες είναι οι μεγάλες προκλήσεις του ευρωπαϊκού εγχειρήματος;

Ερωτήματα κολοσσιαίας σημασίας για το μέλλον της Γηραιάς Ηπείρου και τη μοίρα των λαών της, σε μία εποχή που η παγκοσμιοποίηση, η επανάσταση της τεχνολογίας και η παρατεταμένη δομική κρίση των οικονομιών ανατρέπουν τα πάντα…

Η εικόνα του αδιεξόδου που παρουσιάζει σήμερα η Ευρώπη, τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν επί σειρά ετών τώρα τις οικονομίες της Γηραιάς Ηπείρου και οδηγούν στην ανεργία, στην αμφισβήτηση, την εύκολη απόρριψη και τον λαϊκισμό, συζητήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες σε ένα ξεχωριστό διεθνές συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στην Μπρατισλάβα, στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής προεδρίας την οποία ασκεί το εξάμηνο αυτό η Σλοβακία.

Ήταν εκεί, συμμετείχαν και μίλησαν στο συνέδριο, κορυφαία πρόσωπα της ευρωπαϊκής οικονομικής σκηνής, τραπεζίτες, βιομήχανοι, πολλοί ευρωβουλευτές και ανώτατα στελέχη των Βρυξελλών.

Ένας από τους βασικούς ομιλητές του συνεδρίου, ο Έλληνας Γιώργος Ζαββός, νομικός σύμβουλος της Κομισιόν για τα χρηματο-οικονομικά θέματα, επισήμανε τις πλέον κρίσιμες για το μέλλον προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, σε μία ομιλία περισσότερο πολιτική και πολύ ενδιαφέρουσα.

Η πρώτη μεγάλη πρόκληση, όπως υπογράμμισε, είναι να κρατήσουμε τις κοινωνίες της Ευρώπης ανοικτές. Να ενισχύσουμε και να θωρακίσουμε τη δημοκρατία. Να αναβαθμίσουμε τις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και τον έλεγχο των αποφάσεων.

Αντίπαλος είναι ο αυταρχισμός που αναβιώνει και μπορεί να εξελιχθεί σε σοβαρή απειλή για την σταθερότητα, τη συνεργασία, την πρόοδο και την ειρήνη. Επιβάλλεται άμεσα η Ευρώπη να οικοδομήσει ένα ισχυρό κράτος δικαίου, ξεκινώντας από την ανεξάρτητη δικαιοσύνη και τον ελεύθερο Τύπο, μέχρι την ελεύθερη και ισόνομη αγορά. Μόνο έτσι δημιουργείται ένα σταθερό περιβάλλον που διευκολύνει τις επενδύσεις και την οικονομική ανάπτυξη, που θέτει τις βάσεις για μια ενιαία Ευρώπη.

Η δεύτερη μεγάλη πρόκληση κατά τον κ. Ζαββό είναι να κλείσει το μεγάλο ρήγμα αντιπροσώπευσης και εμπιστοσύνης. Υπάρχει μία βαθειά πολιτική κρίση, μεταξύ των πολιτών από τη μία και των πολιτικών ηγεσιών και των οικονομικών ελίτ από την άλλη, την οποία οξύνουν οι κοινωνικές ανισότητες που διαρκώς αυξάνονται εξαιτίας των πολιτικών που εφαρμόζονται στην οικονομική κρίση.

Όπως υπάρχει ταυτόχρονα και ένα αντίστοιχο χάσμα νομιμοποίησης και αξιοπιστίας στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών, το οποίο επίσης επιτείνουν οι διευρυνόμενες ανισότητες μεταξύ των πλουσίων και των φτωχότερων μελών χωρών ή των χωρών του Βορρά και του Νότου, των κρατών που δανείζουν και αυτών που οφείλουν κ.ο.κ. Εάν δεν επιλυθούν τα μείζονα αυτά προβλήματα, η Ευρώπη δεν έχει προοπτική…

Η τρίτη μεγάλη πρόκληση είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η προσέλκυση δηλαδή κεφαλαίων για επενδύσεις, η διευκόλυνση, ο σχεδιασμός και η ενίσχυση (κοινοτικά πακέτα) μεγάλων άμεσων επενδύσεων, η ώθηση εκ νέου στην επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα, για δουλειές, κοινωνική ισορροπία και ανάπτυξη

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Και νέες συλλήψεις ναρκοεμπόρων από την Αστυνομία του Ευπαλίου

Δύο άτομα συνέλαβε χθες η αστυνομία Ευπαλίου που είχαν στην κατοχή τους ποσότητα ινδικής κάνναβης.
Η σύλληψη έγινε μετά από μπλόκο σε συνεργασία με την Α ΟΠΚΕ Φωκίδας στην παραλιακή εθνική οδό της Δωρίδας στο ύψος του Μοναστηρακίου.

Πρόκειται για έναν ημεδαπό και έναν αλλοδαπό ηλικίας 20 ετών κάτοικων Ναυπάκτου.

Επάνω τους βρέθηκαν από 4 γραμμάρια ινδικής κάνναβης (χασίς) και ένας τρίφτης για επεξεργασία του… εμπορεύματος.

Προσήχθησαν για την σχετική ανάκριση στο Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, έγινε δικογραφία και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο, ενώ με εντολή Εισαγγελέα αφέθησαν ελεύθεροι.

Πριν λίγες ημέρες και συγκεκριμένα στις 19 Οκτωβρίου πάλι η Αστυνομία Ευπαλίου στο 76 χιλιόμετρο της παραλιακής εθνικής οδού Δωρίδας συνέλαβαν ένα ζευγάρι ημεδαπών, άνδρα και γυναίκα, που είχαν στην κατοχή του ποσότητα χασίς.

Ακολουθήθηκε και γι αυτούς η ίδια διαδικασία της προανάκρισης και παραπέμφθηκαν σε τακτική δικάσιμο μετά την ενημέρωση και του Εισαγγελέα.

Αναβολή συναντήσεων Δημάρχου με φορείς και πολίτες στην Αθήνα

Δεν θα πραγματοποιηθούν οι συναντήσεις του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη στην Αθήνα την Παρασκευή 27 Οκτωβρίου για το μήνα Οκτώβριο.

Η επόμενη προγραμματισμένη ημερομηνία συναντήσεων, είναι η Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2017.

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμαρχος έχει καθιερώσει κάθε τελευταία Παρασκευή του μήνα συναντήσεις με πολίτες και φορείς της Δωρίδας στα γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας , Ιέρωνος και Τιμοθέου στο Παγκράτι.

Για κάθε πληροφορία στη γραμματέα του Δημάρχου Τίτου Δέσποινα Τηλ.: 2266022066 - 2266022147

Μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου 1940 της Δημοτ. Τ.Ο. Δωρίδος Νέας Δημοκρατίας

Η 28η Οκτωβρίου 1940 είναι χαραγμένη με τα πιο λαμπρά γράμματα στην ιστορία του Ελληνικού Έθνους και αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής για όλους τους Έλληνες.

Αποτελεί την επιβεβαίωση της αδάμαστης θέλησης, της υπερηφάνειας, της αστείρευτης ψυχικής αντοχής και του μεγαλείου του Έλληνα.

Είναι η ζωντανή απόδειξη ότι εμείς οι Έλληνες όταν είμαστε ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε κάθε δυσκολία.

Το έπος του ΄40 δίνει σε όλους μας, στις δύσκολες αυτές ημέρες, τη δυνατότητα να αντλήσουμε κρίσιμα και χρήσιμα διδάγματα.

Πριν από 77 χρόνια, το 1940, εκφράσαμε όλοι μαζί την αποφασιστικότητά μας να πούμε όχι σε μια εύκολη επιλογή.

Αποφασίσαμε να πολεμήσουμε για την ελευθερία, την ειρήνη και την αξιοπρέπεια, αντί να σταθούμε στην άκρη της Ιστορίας.

Σήμερα, στις δύσκολες στιγμές που περνάει η χώρα μας, έχουμε καθήκον να σταλθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας.

Σήμερα, όπου εκατομμύρια Έλληνες δοκιμάζονται από την κρίση και δίνουν το δικό τους καθημερινό αγώνα για επιβίωση, οφείλουμε να αξιοποιήσουμε την παρακαταθήκη των ηρώων του ’40 και να αναγάγουμε τη φιλοπατρία, τη Δημοκρατία, την ομοψυχία και την αλληλεγγύη σε θεμελιώδεις αξίες της κοινωνίας μας και να αγωνιστούμε ακόμη πιο αποφασιστικά για το σήμερα και το αύριο των παιδιών μας.

Με πυξίδα τα ιδανικά της ελευθερίας και του πατριωτισμού που ενέπνευσαν τους αγωνιστές της γενιάς του Σαράντα, οφείλουμε να σταθούμε αντάξιοι απέναντι στην Ιστορία μας και με πίστη στο Θεό και εμπιστοσύνη στις αστείρευτες δυνάμεις του Έθνους, να πετύχουμε την ανάταση και την ανάταξη της Πατρίδας μας.

Να βγούμε από την κρίση και να σταθούμε μόνοι μας στα πόδια μας, με αξιοπρέπεια και περηφάνια.

Γιατί, οι Έλληνες μπορούμε να πορευτούμε σε νέους δρόμους.

Δρόμους Προοπτικής και Ελπίδας.

Γιατί οι Έλληνιδες και οι Έλληνες αξίζουμε καλύτερα. 

Χρήση Βοσκής επιλέξιμων βοσκοτόπων

Ο Δήμος Λωρίδος ενημερώνει τους κτηνοτρόφους της περιοχής, στους οποίους έχει κατανεμηθεί βοσκήσιμη γαία, εντός της κτηματικής περιφέρειας του Δήμου Δωρίδος, ότι πρέπει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017 να καταβάλλουν το αναλογούν μίσθωμα, με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας- ΠΕ Φωκίδας.

Ο λογαριασμός πληρωμής του μισθώματος για κάθε κτηνοτρόφο που χρησιμοποιεί επιλέξιμο βοσκότοπο του Δήμου μας είναι:
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ: 754 /002969-60 IBAN: GR8701107540000075400296960 «Μίσθωμα δικαιώματος χρήσης βοσκής δημοσίων βοσκήσιμων γαιών» (Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας – Π.Ε. Φωκίδας)

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιδήμαρχος Κώστας Παλασκώνης η μη καταβολή της βεβαιωμένης οφειλής του έτους 2016, συνεπάγεται ανάκληση της κατανομής της βοσκήσιμης γαίας για το 2018.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στο Τμήμα Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Δήμου Δωρίδος , για τις Δημοτικές Ενότητες Λιδωρικίου και Βαρδουσίων τηλ. 2266350123 & 2266022384 ( Θ. ΤΣΩΝΟΣ ) στο Λιδωρίκι και για τις Δημοτικές Ενότητες Ευπαλίου και Τολοφώνος τηλ. 2634350025 & 2634350012 (Θ. ΜΟΡΑΛΗΣ ) στο Ευπάλιο και στα γραφεία της Δημοτικής Ενότητας που διαμένουν.

Ρεμπέτικο και λαϊκό γλέντι στο Σερνικάκι

Ο Κ.Χαλιορής για την 28η Οκτωβρίου 1940 Είναι φορές, που η Ιστορία δε γράφεται στις μεγάλες και πολυτελείς αίθουσες των συνεδρίων και των διασκέψεων, αλλά στο πεδίο της μάχης.

Οι απρόσιτες βουνοκορφές, οι απροσπέλαστες βαθιές χαράδρες έγιναν το 1940 το εφαλτήριο προς τη δόξα, το πέρασμα προς την αθανασία!

Οι Έλληνες το 1940 έκαναν την υπέρβαση!

Άφησαν έκπληκτο όλο τον κόσμο και εμβρόντητους τους εισβολείς!

Μας δίδαξαν, ότι οι λαοί δεν πεθαίνουν, όταν έχουν οράματα και ιδανικά.

Οι πράξεις και η θυσία τους είναι ο φάρος, που θα φωτίζει τις επόμενες γενιές.

Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες.

Τρίτη, 24 Οκτωβρίου 2017

ΕΣΗΕΑ : 48ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ
Το DORIDA NEWS συμμετέχει στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΑ και οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, Ενιαίου Δημοσιογραφικού Οργανισμού Επικουρικής Ασφάλισης και Περίθαλψης των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για την απεργία
 
Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ δεν ζητούμε προνόμια, αλλά ισονομία. Δεν αγωνιζόμαστε για ειδική μεταχείριση, αλλά για δίκαιη αντιμετώπιση. Θέλουμε περίθαλψη, επικούρηση και φαρμακευτική κάλυψη, όπως όλοι οι εργαζόμενοι. Παλεύουμε για να συνεχίσει τη λειτουργία του ο ΕΔΟΕΑΠ, ο οποίος μέχρι τώρα δεν έχει επιβαρύνει ούτε κατά το ελάχιστο τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύσσωμοι οι άνθρωποι της ενημέρωσης βροντοφωνάζουμε ότι είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένη η ανάγκη να προχωρήσει η κυβέρνηση ΤΩΡΑ, ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ, στη νομοθετική ρύθμιση βιώσιμης λύσης για τη στήριξη, τη διεύρυνση και τη βιωσιμότητα του ΕΔΟΕΑΠ.

Η συνεχιζόμενη κωλυσιεργία και η άκαμπτη στάση μέρους των εργοδοτών για την ανεύρεση εσόδων για τα ασφαλιστικά μας Ταμεία σε συνδυασμό με την αναποφασιστικότητα της Κυβέρνησης, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Για τους λόγους αυτούς, τα Διοικητικά Συμβούλια των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, αποφάσισαν την κήρυξη 48ωρης απεργίας σε όλα τα Μέσα από τις 06.00 της Τρίτης, 24 Οκτωβρίου 2017 έως τις 06.00 της Πέμπτης, 26 Οκτωβρίου 2017 και καλούν όλους τους συναδέλφους, μέλη και μη μέλη των Ενώσεων, να περιφρουρήσουν την απεργία και να διασφαλίσουν την επιτυχία της.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ για:

· Τη στήριξη, διεύρυνση και βιωσιμότητα ενός ενιαίου ΕΔΟΕΑΠ με την ένταξη όλων των εργαζομένων σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης
· Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
· Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
· Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
· Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας 

Δηλώνουμε όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για:

- ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
- ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
- ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
- ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ
   

Η Φωκίδα βροντοφώναξε μαζικά όχι στην κατάργηση των τμημάτων κατεύθυνσης

 

Με κυρίαρχα συνθήματα "είμαστε άνθρωποι, όχι αριθμοί" και "δωρεάν παιδεία με ανοιχτά σχολεία", πραγματοποιήθηκε χθες στην Άμφισσα μαζικό Παμφωκικό συλλαλητήριο με τη συμμετοχή μαθητών, καθηγητών, γονέων και κηδεμόνων.

Στο συλλαλητήριο που διοργάνωσε η ΕΛΜΕ Φωκίδας μίλησαν εκπρόσωποι των μαθητών και φορέων του νομού καθώς και οι δήμαρχοι Δωρίδας Γ.Καπεντζώνης και Δελφών Θ.Παναγιωτόπουλος οι οποίοι προηγούμενα το πρωϊ είχαν συνάντηση στη Λαμία με τον Περιφερειάρχη Κ.Μπακογιάννη σε μια προσπάθεια να βρεθεί λύση στη ξαφνική κατάργηση των τμημάτων κατεύθυνσης από τρία Λύκεια της Φωκίδας.

Στη συνέχεια οι συγκεντρωθέντες με πορεία κατευθύνθηκαν στην Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης της Αντιπεριφέρειας Φωκίδας όπου επέδωσαν ψήφισμα.
Β.ΜΥΤΑΡΑΣ: κάλπες στο Ευπάλιο και στο Πολύδροσο στις επιμελητηριακές εκλογές

Αίτημα να στηθούν κάλπες στο Ευπάλιο και στο Πολύδροσο για τις επιμελητηριακές εκλογές Φωκίδας που θα γίνουν το Δεκέμβριο κατέθεσε στην Εκλογική Επιτροπή ο υποψήφιος Πρόεδρος Βαγγέλης Μυταράς επικεφαλής της παράταξής "Ανάπτυξη- Αλληλεγγύη".
Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του η διενέργεια των Επιμελητηριακών εκλογών του ερχόμενου Δεκεμβρίου αποτελεί για τον επιχειρηματικό κόσμο της Φωκίδας μία κρίσιμη στιγμή. Η παράταξή μας κατέθεσε στις 10 Οκτωβρίου αίτημα προς την εκλογική επιτροπή για την πραγματοποίηση των εκλογών περισσότερες της μίας ημέρες, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.

Στο αίτημα αναφέρεται συγκεκριμένα μεταξύ άλλων: 

"Λόγω της γεωγραφικής μορφολογίας που παρουσιάζει ο Νομός μας, με κύρια χαρακτηριστικά τις μεγάλες αποστάσεις, αλλά και το επικίνδυνο οδικό δίκτυο, εκτιμούμε πως η πραγματοποίηση των εκλογών και στις απομακρυσμένες περιοχές του Ευπαλίου και του Πολυδρόσου θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών του Επιμελητηρίου, άρα και την καλύτερη δυνατή έκφραση της βούλησής τους. Η συγκεκριμένη διαδικασία άλλωστε προβλέπεται στο εκλογικό προεδρικό διάταγμα, για την ανάδειξη Διοικητικών Συμβουλίων στα Επιμελητήρια της χώρας, 372/92, αρθρ.1, παρ. 4".

Στην απάντησή της η εκλογική επιτροπή, μετά από συνεδρίασή της στις 11 Οκτωβρίου, κάνει γνωστό πως το αίτημα δε γίνεται δεκτό, καθότι η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών έχει ήδη οριστεί κατά την 1η συνεδρίασή της (28.8.2017), όπως ακριβώς προβλέπεται από το άρθρο 2 του ΠΔ 372/1992, όπως αυτό τροποποιήθηκε και ισχύει.

Για την παράταξή μας το συγκεκριμένο ζήτημα κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς εάν το αίτημα γινόταν αποδεκτό τότε θα δινόταν η ευκαιρία σε πολύ περισσότερα μέλη του Επιμελητηρίου να εκφραστούν για τα δρώμενά του μέσω της εκλογικής διαδικασίας. Δηλώνουμε δε, πως ως θέμα δεν έχει κλείσει, καθώς σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες που έχουμε συλλέξει η δυνατότητα υπάρχει ακόμα. Σύντομα θα ενημερώσουμε τα μέλη του Επιμελητηρίου για περισσότερες λεπτομέρειες.

Δευτέρα, 23 Οκτωβρίου 2017

Επιστολή Ασπασίας Μανδρέκα στον Υπουργό Παιδείας για το κλείσιμο τμημάτων σε Λύκεια της Φωκίδας

Ανοιχτή επιστολή για “την αποδοχή αιτημάτων των Γενικών Λυκείων Ευπαλίου, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας Φωκίδας για κατά παρέκκλιση λειτουργία Τμημάτων Μαθημάτων Προσανατολισμού και Επιλογής” έστειλε η π.Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα στον Υπουργό Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, τον Περιφερειακό Δ/ντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας και τον Δ/ντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας.

Ολόκληρη η επιστολή

Με αφορμή τη μεγάλη αναταραχή και δυσαρέσκεια που έχει προκληθεί, τόσο στη Μαθητική Κοινότητα, όσο και την ευρύτερη Τοπική Κοινωνία της Φωκίδας, η οποία, μάλιστα, σήμερα, εκδηλώθηκε και με στάση εργασίας των Σχολικών Μονάδων του Νομού και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Άμφισσα, που διοργανώθηκε από την ΕΛΜΕ Φωκίδας, αναφέρω τα εξής:

1)Με την υπογραφείσα την 1η-7-2016 απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Φίλη, 108279/Δ2/1-7-2016, (ΦΕΚ Β’ 2182/2016), ορίσθηκαν οι «Προϋποθέσεις λειτουργίας Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού και Μαθημάτων Επιλογής στο Γενικό Λύκειο», σύμφωνα με τις οποίες:

Α. όπου η τάξη Γενικού Λυκείου λειτουργεί με ένα Τμήμα απαιτούνται για τη δημιουργία Τμήματος Ομάδας Προσανατολισμού:

α) Στις σχολικές Μονάδες των κατηγοριών από Α’ -Γ’ τουλάχιστον έντεκα, (11), μαθητές,
β) Στις σχολικές Μονάδες των κατηγοριών Δ’-Ζ’ και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από Εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία Τμημάτων με τουλάχιστον οκτώ, (8), μαθητές/τριες,
γ) Στις σχολικές Μονάδες των κατηγοριών Η’-ΙΒ’ και με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, μετά από Εισήγηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δύναται να εγκρίνεται η λειτουργία Τμημάτων με τουλάχιστον έξι, (6), μαθητές/τριες ……. Κ.λ.π.


2) Με την υπ’ αριθμ. 167785/Δ2/6-10-2017 Υπουργική Απόφαση του σημερινού Υπουργού Παιδείας, κ. Κων. Γραβρόγλου, «Εγκρίθηκε κατά Παρέκκλιση η Λειτουργία Ολιγομελών Τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού» σε κάποια από τα Γενικά Λύκεια της Ελλάδας για το σχολικό έτος 2017-2018.

Όμως, με την απόφαση αυτή δεν ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα των Μαθητικών Κοινοτήτων των ΓΕΛ του Ευπαλίου, του Γαλαξειδίου και της Δεσφίνας της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

3) Επειδή, σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 131457/Δ2/9-8-2016, (ΦΕΚ Β’ 2626/2016), Υπουργική Απόφαση του Υπουργού Παιδείας, που συμπλήρωσε την αρχική, υπ’ αριθμ. 108279/Δ2/1-7-2016, (ΦΕΚ Β’ 2182/2016), Απόφαση, ορίζεται ότι: «Κατά τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018 σε γενικά Λύκεια, στα οποία η μετακίνηση των μαθητώνστο πλησιέστερο Γενικό Λύκειο δεν είναι δυνατή,μπορεί να εγκριθεί η λειτουργία Τμήματος ομάδας Προσανατολισμού μόνο για τη Γ’ Τάξη Ημερήσιου και τη Δ’ Τάξη Εσπερινού, ανεξάρτητα από τον αριθμό των φοιτώντων μαθητών, μετά από πλήρως αιτιολογημένη Εισήγηση του Διευθυντή της Δ/νσης Δ/θμιαςΕκπ/σης και απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπ/σης υπό την προϋπόθεση ότι υπηρετούν στα σχολεία αυτά Ειδικότητες Εκπαιδευτικών που μπορούν να καλύψουν τη διδασκαλία των γνωστικών αντικειμένων».

4) Επειδή, στην περίπτωση των ΓΕΛ Ευπαλίου, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας πληρούνται απολύτως οι ανωτέρω προϋποθέσεις που τίθενται από την υπ’ αριθμ. 131457/Δ2/9-8-2016, (ΦΕΚ Β’ 2626/2016), Υπουργική Απόφαση,για την Κατά Παρέκκλιση Λειτουργία,

Παρακαλούμε τον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας να υποβάλλει πλήρως Αιτιολογημένη Εισήγηση, με σκοπό να γίνουν δεκτά τα Αιτήματα των ΓΕΛ Ευπαλίου, Γαλαξειδίου και Δεσφίνας, προς τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος, αφού αποδεχθεί την Εισήγηση αυτή με σχετική Απόφαση του, να την αποστείλει προς έγκριση στον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας.

Σε αντίθετη περίπτωση, είναι αυτονόητο, ότι θα δημιουργηθούν ανέλεγκτοι κίνδυνοι αλλά και τεράστιο πρόβλημα στους μαθητές και τις οικογένειές τους, οι οποίοι θα αναγκαστούν, και αφού ήδη έχει αρχίσει, εδώ και 2 μήνες, η σχολική χρονιά, να μετακινούνται σε άλλα Λύκεια που απέχουν μεγάλες αποστάσεις, γεγονός που θα επιφέρει σε αυτούς περαιτέρω κόπο, άγχος και έξοδα αλλά θα απαιτήσει και περισσότερο χρόνο από το ήδη βεβαρυμμένο ημερήσιο πρόγραμμά τους. Να ληφθεί, δε, υπόψη, ότι τα συγκεκριμένα Λύκεια είναι περιφερειακά και,εκ των πραγματικών συνθηκών, λειτουργούν συνολικά με ολιγάριθμους μαθητές, οι περιοχές, δε, της Φωκίδας που βρίσκονται τα συγκεκριμένα σχολεία, είναι ορεινές και ημιορεινές και με κακό οδικό δίκτυο που επιβαρύνεται και με χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τέλος, να ληφθεί υπόψη, ότι στα Λύκεια αυτά υπηρετούν ήδη Εκπαιδευτικοί με σχετικές Ειδικότητες που μπορούν και επιθυμούν να καλύψουν το πρόγραμμα των μαθημάτων με τα αιτούμενα γνωστικά αντικείμενα.

Θεωρώντας ότι θα στέρξετε στα συγκεκριμένα αιτήματα με θετικό τρόπο, δεδομένου ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις του Νόμου και αφού τα αιτήματα αυτά είναι εύλογα, δίκαια και προς το συμφέρον των μαθητών, σάς Ζητούμε, για ακόμη μία φορά, να τα Αποδεχθείτε, και να προβείτε στις αναγκαίες ενέργειες.

Άμφισσα 23 Οκτωβρίου 2017,

Με τιμή,
Ασπασία Μανδρέκα, Βουλευτής Φωκίδας 2012-2014.

Το ΚΚΕ Φωκίδας για την κατάργηση τμημάτων στα σχολεία της Φωκίδας

Αν και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έκανε και κάνει κάθε προσπάθεια να διαφημίσει την επιστροφή της «κανονικότητας» στο χώρο της εκπαίδευσης, στη Φωκίδα όπως και σε όλη την Ελλάδα, η “κανονικότητα” αυτή συνοδεύεται από την κατάργηση δεκάδων τμημάτων σε τομείς και ειδικότητες ΕΠΑΛ, σε τμήματα γενικής παιδείας, τμήματα ομάδων προσανατολισμού, μαθημάτων επιλογών και ξένων γλωσσών.

Συγκεκριμένα στη Φωκίδα και στους δύο Δήμους Δελφών και Δωρίδας καταργήθηκαν ολιγομελή τμήματα ομάδων προσανατολισμού από τα λύκεια Δεσφίνας, Γαλαξιδίου και Ευπαλίου.

Οι αποφάσεις του Υπουργείου και του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας καταδικάζουν έτσι τους μαθητές αυτών των σχολείων σε καθημερινές μετακινήσεις πολλών χιλιομέτρων από τον τόπο διαμονής αν θέλουν να συνεχίσουν αυτό που επέλεξαν από πέρσι και να δώσουν Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Καταδικάζουν επίσης εκατοντάδες μαθητές των τμημάτων γενικής παιδείας να στοιβαχτούν σε ακατάλληλες αίθουσες υποβαθμίζοντας έτσι ακόμα περισσότερο το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ακόμα πιο εξοργιστικό είναι πως οι αποφάσεις αυτές πάρθηκαν και γνωστοποιήθηκαν σε μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς ένα μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, ανατρέποντας βίαια τον ετήσιο προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους.

Οι αποφάσεις αυτές πλήττουν και τους εκπαιδευτικούς. Από τη μία οδηγεί αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στην ανεργία, αφού η περικοπή των τμημάτων οδηγεί στη δημιουργία πλασματικού πλεονάσματος σε εκπαιδευτικούς. Ενώ από την άλλη, για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς αποτελεί χτύπημα στα εργασιακά τους δικαιώματα, καθώς τους αναγκάζει σε μετακινήσεις από σχολείο σε σχολείο, με πολλούς απ’ αυτούς να πρέπει να διδάσκουν έως και σε 5 σχολεία προκειμένου να καλύψουν το ωράριο τους.

Και θα έρθει μετά η κυβέρνηση να απαιτήσει θρασύτατα και προκλητικά από τους εκπαιδευτικούς να αξιολογηθούν, όπως οι υπόλοιποι δημόσιοι υπάλληλοι. Αξιολόγηση όπου καλός εκπαιδευτικός θα κρίνεται αυτός που βάζει πλάτη σε όλους αυτούς τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, θα προωθεί το σχολείο της αγοράς και τη μόρφωση ως εμπόρευμα.

Η όλη διαδικασία και οι αποφάσεις της κυβέρνησης δεν μπορούν να ντυθούν με κάποιον παιδαγωγικό μανδύα. Είναι μέτρα που υλοποιούν τις αποφάσεις του 3ου και 4ου μνημονίου και στην εκπαίδευση, ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Με αυτά τα μέτρα τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών χτυπιούνται βάναυσα και γίνονται θυσία στο βωμό των ματωμένων πλεονασμάτων.

Πλεονάσματα που καταλήγουν σε νέες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο, σε νέες συμφωνίες εξοπλιστικών προγραμμάτων αξίας 2,4 δις, με τις στρατιωτικές δαπάνες να παραμένουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ για την κάλυψη νατοϊκών αναγκών, σταθερά παραπάνω από το αντίστοιχο ποσοστό που διατίθεται στην εκπαίδευση και στη μόρφωση της νεολαίας.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις στα σχολειά της περιοχής μας, αλλά και με βάση την προηγούμενη εμπειρία τους από το χώρο της εκπαίδευσης καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Να γυρίσουν την πλάτη, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη ΝΔ και τους δορυφόρους τους.

Τους καλούμε να δυναμώσουν τον κοινό αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων, όλης της νεολαίας.

Για ένα σχολείο αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, που να καλύπτει πλήρως τα σύγχρονα μορφωτικά δικαιώματα και ανάγκες από τη μεριά των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και των παιδιών τους.

Άμφισσα, 21/10/2017

Νίκη Γλυφάδας 4-0 τον Απόλλωνα Δελφών, ήττες για Αετό και Δωρικό στις έδρες τους

Του Τάσου Τσόλκα


Μεγάλη νίκη πέτυχε στο γήπεδό της χθες η Ένωση Γλυφάδας κερδίζοντας με 4 - 0 τον Απόλλωνα Δελφών.

Αντίθετα οι άλλες δύο ομάδες της Δωρίδας που αγωνίστηκαν χθες Κυριακή για την 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος ηττήθηκαν στο γήπεδό τους.

Ο Αετός Λιδωρικίου με 0 - 2 από την Ακαδημία Άμφισσας και ο Δωρικός Μαλαμάτων επίσης με 0 - 2 από τον Διαγόρα Πολυδρόσου.

Συνολικά στους αγώνες της πρώτης αγωνιστικής σημειώθηκαν 21 γκολ.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής

Ένωσης Γλυφάδας – Απόλλων Δελφών             4-0
Αετός Λιδωρικίου – Ακαδημία Άμφισσας          0-2
Δωρικός Μαλαμάτων – Διαγόρας Πολυδρόσου 0-2
Φωκικός Άμφισσας – Απόλλων Ευπαλίου         5-1

Ακαδημία Ιτέας – Τολοφώνα Ερατεινή              5-2
Ησαΐας – Αμφισσαϊκός                                       0-0


Το πρωτάθλημα συνεχίζεται το Σαββατοκύριακο 27 και 28 Οκτωβρίου με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής

Απόλλων Ευπαλίου - Ακαδημία Ιτέας
Τολοφώνα Ερατεινή - Δωρικός Μαλαμάτων
Φωκικός Άμφισσας - Αετός Λιδωρικίου
Ακαδημία Άμφισσας - Ένωση Γλυφάδας
Απόλλων Δελφών - Ησαΐας Δεσφίνας
Διαγόρας Πολυδρόσου - Αμφισσαϊκός