Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 14 Οκτωβρίου 2017

Κλείνει η Α΄φάση του Κυπέλου όπου θα προκριθούν οι 6 που θα συνεχίσουν

 Του Τάσου Τσόλκα

Ολοκληρώνεται αυτό το Σαββατοκύριακο η πρώτη φάση του Κυπέλλου Φωκίδας 2017-2018 με τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής, όπου από τους τρείς ομίλους θα προκριθούν οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου.

Ήδη την πρόκρισή του έχει εξασφαλίσει μετά τις δύο πρώτες αγωνιστικές ο Φωκικός Άμφισσας.

Το πιο κρίσιμο ματς θα γίνει στο Χρισσό μεταξύ  Ακαδημίας Ιτέας και Ένωσης Γλυφάδας, όπου ο νικητής θα περάσει στον επόμενο κύκλο.

Φυσιολογικά εύκολο απόγευμα πρέπει να έχει στο γήπεδο Μαλαμάτων ο Απόλλωνας Ευπαλίου που θα συναντηθεί με τον αδύναμο Αετό Λιδωρικίου, με την ομάδα του Ευπαλίου να κερδίζει τον αγώνα και να προκρίνεται στον επόμενο κύκλο.

Τέλος και ο Δωρικός Μαλαμάτων με νίκη ή ισοπαλία απέναντι στην Ακαδημία Άμφισσας παίρνει το εισιτήριο για πρόκριση.

Ολόκληρο το πρόγραμμα σε κάθε όμιλο της 3ης αγωνιστικής έχει ως εξής:

1ος  ΟΜΙΛΟΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10/2017      ΩΡΑ 14:00    ΓΗΠΕΔΟ ΧΡΙΣΣΟΥ             
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 15/10/2017     ΩΡΑ 16:00     ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 


2ος  ΟΜΙΛΟΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10/2017   ΩΡΑ 16:00   ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ    
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10/2017    ΩΡΑ 16:00     ΓΗΠΕΔΟ ΔΕΣΦΙΝΑΣ           
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 


3ος  ΟΜΙΛΟΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10/2017    ΩΡΑ 16:00    ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ    
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
ΣΑΒΒΑΤΟ 14/10/2017   ΩΡΑ 17:00   ΓΗΠΕΔΟ ΧΡΙΣΣΟΥ                 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 


Η βαθμολογία μετά την 2η αγωνιστική

Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ            6      6-0
2. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ       3      4-3
– ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ          3      3-4
4. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ         0      1-7

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΗΣΑΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                  6      8-2
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ           3      4-3
– ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                           3      2-2
4. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                0      0-7

Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                 3       3-1
– ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ      3       3-2
– ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                    3       6-3
4. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ               0       1-7
* Ένωση Γλυφάδας και Διαγόρας Πολυδρόσου έχουν από ένα ματς λιγότερο

Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017

Κυκλοφόρησε το φθινοπωρινό φύλλο της εφημερίδας "Αγιαθυμιώτικα Νέα"

Πολυσέλιδο, με 56 (!!) έγχρωμες σελίδες και με πλούσιο περιεχόμενο, κυκλοφόρησε το φθινοπωρινό φύλλο (υπ’ αρ.106) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ.

Στις 56 έγχρωμες σελίδες του φύλλου 106 μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ποικίλα θέματα:

 • Υποδοχή ιερού λειψάνου Αγίου Ευθυμίου στις 23 Οκτωβρίου
 • Νέα για τον Σύλλογό μας (Γενική Συνέλευση και Εκλογές στις 3 Δεκεμβρίου, Εκδήλωση για τα μικρά παιδιά των μελών του στις 17 Δεκεμβρίου)
 • «Η θεία δίκη» και «Στις στράτες που περπάτησα», ιστορίες από το παρελθόν του τόπου μας.
 • Άγνωστα ή αθησαύριστα σημειώματα και ποιητικά σχέδια του Σκαρίμπα: «Λίγα ακόμη για το ποίημα του Σκαρίμπα “Ο Καμπούρης”» και χειρόγραφο ποίημα του Σκαρίμπα με τίτλο «Η 33η γενεά (εκ θηλυγονίας) του Αινεία».
 • «Ο Σκαρίμπας γελάει ακόμα και σκαρφίζεται στίχους…», δημοσίευμα με αφορμή την έκδοση του βιβλίου με την άγνωστη αλληλογραφία του Σκαρίμπα.
 • Ο εορτασμός της Παναγίας μας (7 και 8 Σεπτεμβρίου).
 • Η πολύ σημαντική ομιλίατου Δημήτρη Παλούκη, από τα φετινά ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, με τίτλο «Γεγονότα και πρόσωπα του τόπου μας στο διήγημα “Τυφλή Δικαιοσύνη” του Ε. Λυκούδη».
 • Η Μυανία του LucienLerat (2η συνέχεια).
 • Μεγάλες επιτυχίες νέων με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία (Ιάσων Μαχαίρας-σφαιροβολία, Βαγγέλης Πατρελάκης-σκάκι).
 • Πολυσέλιδη αναλυτική παρουσίαση των ιδιαίτερα πετυχημένων εκδηλώσεων ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017.
 • Κείμενο με τίτλο «Παλιά σκεύη και εργαλεία του Αγιαθυμιώτικου νοικοκυριού».
 • Τα αποτελέσματα της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών.
 • Κείμενο με τίτλο «Οι επτά πτωχεύσεις της ελληνικής οικονομίας».
 • Ειδήσεις για την Αγία Ευθυμία και την γύρω περιοχή.
 • Όλη η κοινωνική δραστηριότητα του τόπου μας.
 • Η 8η συνέχεια της έρευνας «Η ιστορία μέσα από το ελληνικό γραμματόσημο».
 • Τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία.
 • Πρόσκληση στους νέους να γίνουν συνεργάτες της εφημερίδας.
Το φθινοπωρινό τεύχος των Α.Ν. ταχυδρομήθηκε χθες Παρασκευή13 Οκτωβρίου και αναμένεται να φτάσει στους παραλήπτες του μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Όποιος δεν είναι συνδρομητής και επιθυμεί να του στείλουμε το συγκεκριμένο φύλλο παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο 2103250354.
 
 

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Η ΚΑΤΑΛΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΥΡΩ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η ταυτότητα της Ευρώπης και ακριβέστερα η πολιτική της διαχείριση στο εξής, αναδεικνύεται σε ένα θέμα πολύ κρίσιμο, όπως επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις στη Καταλονία. Είναι ένα θέμα το οποίο μπορεί να αποδειχθεί πιθανώς σημαντικότερο και από αυτή την ίδια την οικονομική κρίση της τελευταίας οκταετίας, η οποία δίχασε το ευρωπαϊκό σύνολο και απείλησε να διαλύσει την Ευρωζώνη.

Η επαναδιατύπωση της ταυτότητας και ενδεχομένως και του χάρτη της Γηραιάς Ηπείρου, αποτελεί πλέον μία άκρως ευαίσθητη υπόθεση για το μέλλον, καθώς κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τι πρόκειται να συμβεί και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις στην (αναγκαία) προοπτική ενοποίησης της Ευρώπης.

Ο κόσμος είναι σήμερα αρκετά πολύπλοκος και οι αντιφάσεις που προκαλούνται πάρα πολλές. Τίποτε δεν είναι και δεν θα είναι όπως πριν από δέκα χρόνια. Το μοντέλο που οικοδομήθηκε και πάνω σε αυτό πάτησε και περιεστράφη η παγκόσμια πρόοδος μετά τον τελευταίο μεγάλο πόλεμο, σήμερα αποδομείται και αντικαθίσταται σταδιακά από ένα διαφορετικό. Καινούργιες δυνάμεις γεννιούνται, νέες διεκδικήσεις και ισορροπίες δημιουργούνται.

Εκτός αλλά και εντός Ευρώπης το σκηνικό είναι το ίδιο, η αγωνιώδης αναζήτηση και η κατάκτηση μίας νέας ανταγωνιστικότερης θέσης στη σκακιέρα.Με όλες ωστόσο τις αντιφάσεις της μεταβατικής περιόδου !

Για παράδειγμα, η Καταλονία επιζητεί επίμονα την ανεξαρτητοποίηση από την Ισπανία, αλλά επιθυμεί να παραμείνει στη Ζώνη του Ευρώ. Όπως επίσης, η Σκοτία συζητάει ως γνωστόν την απόσχιση από τη Μεγ. Βρετανία, αλλά τάσσεται υπέρ της συμμετοχής της (σε αυτό το σενάριο) στο σκληρό πυρήνα της Ευρώπης, στο ενιαίο νόμισμα.

Εν πρώτοις, είναι δύο πράγματα αντιφατικά. Δύο επιλογές στρατηγικής, της μίας ή της άλλης εθνικής οντότητας, που φαίνεται να μην κολλάνε μεταξύ τους… Από τη μία η ροπή προς το ακόμη μικρότερο κράτος με την τοπική μόνο εμβέλειας εξουσία και από την άλλη η διάθεση συμμετοχή σε μία ευρύτερη ομοσπονδιακή συγκρότηση, με υπερεθνικές εξουσίες. Ενιαία αγορά, ενιαίο νόμισμα σήμερα, κοινός προϋπολογισμός, επενδύσεις κ.ο.κ. αύριο.

Τι ακριβώς συμβαίνει; Ποιες δυνάμεις ξεπηδούν από τα βάθη της ευρωπαϊκής ιστορίας και τι διεκδικούν; Ποιο είναι το βασικό ζητούμενο για τις κοινωνίες και τις εθνότητες της Ευρώπης; Είναι οι οικονομικές προσδοκίες ή ο έλεγχος της εξουσίας, μία ανάγκη κοντινής προστασίας;Πως θα τα διαχειριστεί όλα αυτά η Μέρκελ ή ο Μακρόν, την ώρα που επιδιώκουν να γυρίσουν τον μεγάλο τροχό της ενοποίησης, οικονομικής και πολιτικής της Ευρώπης;

Ασφαλείς απαντήσεις φυσικά δεν υπάρχουν. Άρα, δεν μπορεί να διακινδυνέψει κανείς και πολύ σοβαρές προβλέψεις. Αυτό είναι το μεγάλο πολιτικό παιγνίδι που ανοίγει την επόμενη περίοδο στη Γηραιά Ήπειρο. Η ταυτότητα της Ευρώπης και η νέα εσωτερική της δομή. Για να μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά και να επιβιώσει στο άγριο πλέον γεωοικονομικό και γεωπολιτικό διεθνές περιβάλλον…

Οι αντιφάσεις και κυρίως τα ερωτήματα είναι πολλά, αλλά υπάρχουν και δύο ισχυρά δεδομένα που πρέπει να λάβουμε υπόψη για να αντιληφθούμε που μπορεί (και γιατί) να οδηγηθούν τα πράγματα.

Το πρώτο δεδομένο λοιπόν είναι ότι η παγκοσμιοποίηση άλλαξε δραματικά τις παραδοσιακές δομές και τους παλαιούς ρόλους εξουσίας στη διεθνή σκακιέρα. Παράλληλα ανέτρεψε τις οικονομικές και κοινωνικές ισορροπίες, όξυνε τις εισοδηματικές ανισότητες στον υπερθετικό βαθμό. Αυτό δεν περνάει από κανέναν απαρατήρητο, εφόσον μάλιστα η ανεργία, σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομικά χώρες, είναι σε μέγεθος εκρηκτικό. Η κρίση ισοπέδωσε αξίες.

Το δεύτερο ισχυρό δεδομένο είναι ότι η πλειοψηφία των Ευρωπαίων (τουλάχιστον σε επίπεδο ηγεσιών τούτη την ώρα) έχει συνειδητοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν έχει καμία ελπίδα για το μέλλον με κατακερματισμένες τις δυνάμεις της.

Οι διαδικασίες ενοποίησης επιβάλλεται να προχωρήσουν μαζί με τα στοιχεία της νέας ευρωπαϊκής ταυτότητας… Μπορεί αύριο, για παράδειγμα, να υπάρχουν οι κοινοτικοί φόροι παράλληλα με τους τοπικούς φόρους. Ο ομοσπονδιακός ετήσιος προϋπολογισμός παράλληλα με τον τοπικό προϋπολογισμό κ.ο.κ. Κάπως έτσι δεν τρέχουν το μοντέλο και οι ΗΠΑ;

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Αυτοκτόνησε 42χρονη από την Ερατεινή ρίχνοντας το ΙΧτης σε γκρεμό 230 μέτρων

Με τραγικό τρόπο μια 42χρονη γυναίκα έβαλε τέλος στη ζωή της τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, οδηγώντας το αυτοκίνητό της σε γκρεμό 230 μέτρων!

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία το δυστύχημα που σημειώθηκε στην 27η χ/θ της ΕΟ Ιτέας – Αντιρρίου στη θέση Αγίων Πάντων, ήταν τελικά αυτοκτονία, καθώς βρέθηκε ιδιόχειρο σημείωμα στο σπίτι της οδηγού του μοιραίου αυτοκινήτου με το οποίο ανέφερε ότι βάζει τέλος στη ζωή της για προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους. Η 42χρονη να σημειωθεί ότι ήταν χωρισμένη και ζούσε στην Ερατεινή.

Σύμφωνα με τη μαρτυρία ψαρά της περιοχής γύρω στα μεσάνυχτα είδε αυτοκίνητο να φεύγει από τον δρόμο και να πέφτει στον γκρεμό, φλεγόμενο. Ειδοποίησε το «100» και στο σημείο έσπευσε το ΑΤ Ιτέας, στελέχη του Λιμενικού Σώματος, Πυροσβέστες του Κλιμακίου της Ιτέας και ΕΚΑΒ.

Διαπίστωσαν ότι ήταν αδύνατο να κατεβούν στον γκρεμό, ενώ και από θαλάσσης ήταν αδύνατο μέσα στη νύχτα να προσεγγίσουν το σημείο λόγω των βράχων που υπάρχουν στο συγκεκριμένο σημείο.

Τελικά στις 2 το πρωί μία βάρκα κατάφερε να φτάσει κοντά και να ελέγξει την άμορφη μάζα των λαμαρινών όπου μέσα δεν βρέθηκε κανείς. Τότε κλήθηκε και η 7η ΕΜΑΚ που συμπλήρωσε την ομάδα έρευνας με πέντε άνδρες από την Ορειβατική Ομάδα, οι οποίοι γύρω στις 06:30 το πρωί κατάφεραν να βρουν το άψυχο κορμί της 42χρονης λίγα μέτρα παραπάνω.

Ακόμη κι αυτή την ώρα η επιχείρηση από τους άνδρες της Πυροσβεστικής είναι σε εξέλιξη, ενώ η μεταφορά της 42χρονης θα γίνει μέσω θαλάσσης.

Ρεπορταζ Lamiareport

Ο Αλέξης Τσίπρας επιμένει στην απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, παρά τις διαφωνίες των αιρετών

Η εφαρμογή της απλής αναλογικής για την ανάδειξη των τοπικών αρχών ανοίγει στην Αυτοδιοίκηση τον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων, υποστήριξε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο 4ο Περιφερειακό Συνέδριο στη Λάρισα.

«Πρέπει να αναζητήσουμε καινούργιες και ουσιαστικές λύσεις, είπε ο πρωθυπουργός, γιατί στο παρελθόν παλιές λύσεις δημιούργησαν καινούργια προβλήματα».

«Αυτή η διαδικασία θα πετύχει, αν δεν εξαντληθεί σε κάθε περιφέρεια κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, αλλά να έχει και μια θεσμική συνέχεια» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Βρισκόμαστε σε μια εποχή που δίχως προσπάθεια σύνθεσης και δημιουργίας συναινέσεων τα προβλήματα δεν αντιμετωπίζονται. Όταν ξεκινήσαμε αυτή την προσπάθεια υπήρχαν κάποιοι που είχαν έντονη προκατάληψη και προέτρεψαν περιφερειάρχες να μη συμμετέχουν. Τους ξεπέρασε η ίδια η ζωή» σχολίασε και συμπλήρωσε:

«Αυτός ο διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση ίσως είναι το επόμενο σημαντικό βήμα μετά τον διάλογο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Η Αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει στον κύκλο των συναινέσεων και των συνεννοήσεων που είναι η απλή αναλογική στην Τοπική Αυτοδιοίκηση».

Επίσης ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι αυτή η " θεσμική καινοτομία", της σύγκλησης δηλαδή μίνι υπουργικών συμβουλίων ανά περιφέρεια θα συνεχιστεί με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

«Δεσμεύομαι ότι το επόμενο διάστημα η θεσμική αυτή καινοτομία θα έχει συνέχεια. Το μίνι υπουργικό συμβούλιο που έγινε πριν από λίγο με τη συμμετοχή 15 έως 17 υπουργών και βουλευτών, ήλπιζα και προσδοκούσα όλων των κομμάτων τον δήμαρχο και την περιφερειάρχη πρέπει να έχει συνέχεια. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε, ότι η μεγάλη εθνική περιπέτεια δεν μπορεί να ξεπεραστεί εάν δεν κάνουμε υπερβάσεις στον τρόπο που σχεδιάζουμε. Σχεδιάζουμε για την επόμενη μέρα της μεταμνημονιακής Ελλάδας και οφείλουμε να υπερβούμε τους εαυτούς μας. Βρισκόμαστε στο τέλος μιας μεγάλης εθνικής περιπέτειας. Οφείλουμε να διδαχθούμε και να κάνουμε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές. Χρειάζεται γενναιότητα και χρειάζεται τόλμη».

ΚΚΕ:βιβλιοπαρουσίαση της ΚΟΒ Ευπαλίου “Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη”


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Οκτώβρη
στην αίθουσα εκδηλώσεων του δημαρχείου στο Ευπάλιο, η πολιτική εκδήλωση βιβλιοπαρουσίασης της ΚΟΒ Ευπαλίου του ΚΚΕ για την έκδοση της Σύγχρονης Εποχής “Η πορεία των μπολσεβίκων προς τη νίκη”.


Την εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στα πλαίσια των φετινών εορτασμών του ΚΚΕ για τα 100 χρόνια από την Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση, προλόγισε η Α. Καραχασάνη.

Προβλήθηκε βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση, ενώ στο χώρο λειτούργησε βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της Σύγχρονης Εποχής. Την κεντρική παρουσίαση έκανε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστας Μπασδέκης.

Στην ομιλία του ο Κ. Μπασδέκης επεσήμανε τη σημασία της Οκτωβριανής Επανάστασης στην εξέλιξη της ιστορίας, καθώς μπορεί να μην ήταν η πρώτη εργατική εξέγερση, ήταν όμως «… η πρώτη φορά που κατοχύρωσαν τη νίκη τους και πήραν τη ζωή στα δικά τους χέρια οι μισθωτοί σκλάβοι, οι εργάτες και η καταπιεσμένη φτωχολογιά. Δίνοντας τέλος στην άθλια ζωή στην οποία τους καταδίκαζε το σάπιο σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης. Γκρέμισαν τα αφεντικά, το αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις τους. Έβγαλαν από τη μέση τους μηχανισμούς της εξουσίας των καπιταλιστών, που υπάρχουν για να την επιβάλλουν. Έβγαλαν από τη μέση τα παράσιτα τους καπιταλιστές, που είναι εντελώς άχρηστοι στη διαδικασία της παραγωγής, που μέσα από την ιδιοκτησία μετοχών και τίτλων ιδιοποιούνται τον κοινωνικό πλούτο. Οι εργάτες πήραν την εξουσία για να μπορούν να ελέγχουν από κοινού τα μέσα παραγωγής που φτιάχνουν και λειτουργούν οι ίδιοι, ώστε ο πλούτος που παράγουν να αξιοποιείται προς όφελος των λαϊκών και κοινωνικών αναγκών κι όχι για να υπάρχουν και να ζουν σε απίστευτη χλιδή τα παράσιτα».

Αναφέρθηκε στις κατακτήσεις και τα επιτεύγματα της εργατικής τάξης, στην προσφορά του σοσιαλισμού, καθώς στη «… Σοβιετική Ένωση κατοχυρώθηκε η μόνιμη και σταθερή δουλειά. Η ανεργία εξαλείφθηκε. Υπήρχε ο μικρότερος εργάσιμος χρόνος. Η υγεία ήταν δικαίωμα όλου του λαού. Υπήρχε φροντίδα ώστε όλοι οι νέοι να έχουν ολόπλευρη μόρφωση, τη στιγμή που σήμερα εντείνονται οι ταξικοί φραγμοί και ο καθένας ακριβοπληρώνει για ένα πτυχίο που τον οδηγεί στην ανεργία και την κακοπληρωμένη δουλειά. Εξασφαλίστηκε με υποδομές το δικαίωμα στην κατοικία. Η πρόσβαση και η συμμετοχή στον αθλητισμό, στον πολιτισμό. Ο λαός είχε τον ελεύθερο χρόνο για να ασχοληθεί με αυτά. Εξασφαλίστηκε το δικαίωμα στις διακοπές. Τα επιτεύγματα των λαών της σοβιετικής εξουσίας ήταν φάρος για την πάλη των λαών όλου του κόσμου. Αποτέλεσαν παράδειγμα και στήριγμά τους που, κάτω και από τη δική τους πάλη, ανάγκαζε τους καπιταλιστές άλλων χωρών σε προσωρινές υποχωρήσεις, κάτω από το φόβο να μην απειληθεί η εξουσία τους».

Τόνισε πως σήμερα, με αυτές τις εκδηλώσεις, το ΚΚΕ και οι κομμουνιστές θέλουν να συμβάλουν «… στο να απαντηθεί με τρόπο που να ταυτίζεται με τα εργατικά συμφέροντα τα ερωτήματα που απασχολούν σήμερα χιλιάδες εργατών και λαϊκών στρωμάτων “πως θα αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή λαίλαπα”, “κάτι πρέπει να γίνει”, φωτίζοντας την απάντηση με τα συμπεράσματα που βγαίνουν από αυτό το κορυφαίο γεγονός του 20ου αιώνα. Θα πει κανείς 100 περίπου χρόνια μετά τι νόημα έχει. Απαντάμε κατηγορηματικά ότι έχει. Βέβαια η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται καρμπόν. Ωστόσο, η ιστορία κινείται, κινητήρια δύναμή της είναι η ταξική πάλη, η δράση των ίδιων των ανθρώπων. Έχει τις δικές της νομοτέλειες που στο βαθμό που συνειδητοποιούνται μπορούν να αποτελέσουν όπλο στα χέρια της πρωτοπόρας κοινωνικής δύναμης σήμερα, της εργατικής τάξης, ώστε να γυρίσει τον τροχό της ιστορίας προς τα μπρος».

Ενώ στο ερώτημα: «… γιατί νίκησαν οι μπολσεβίκοι, γιατί ήταν νικηφόρα η οκτωβριανή επανάσταση; Η απάντηση δίνεται με περιεκτικό τρόπο στην εισαγωγή της έκδοσης όπου αναφέρεται χαρακτηριστικά: Άρρηκτα δεμένη με αυτή την πορεία είναι η ανάπτυξη και δράση του επαναστατικού εργατικού κόμματος, της συνειδητής και οργανωμένης πρωτοπορίας της εργατικής τάξης, του κόμματος των Μπολσεβίκων. Ο αναντικατάστατος ρόλος του κόμματος της εργατικής τάξης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, αναδεικνύεται μέσα από τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου».

Μέσα από τη μελέτη της πορείας των μπολσεβίκων, η οποία δεν ήταν ούτε ευθύγραμμη, ούτε μονόπρακτο έργο, αναδεικνύεται η ανάγκη «… για δράση με βάση το στόχο σε όλες τις συνθήκες. Συνήθως ο συσχετισμός των δυνάμεων ήταν αρνητικός, η αντεπανάσταση ήταν πιο δυνατή, άλλοτε παράλληλα με την επανάσταση δυνάμωνε και η αντεπανάσταση και το αντίστροφο. Αυτό το συμπέρασμα αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, που η επίδραση της αντεπανάστασης παραμένει ισχυρή, που το εργατικό λαϊκό κίνημα βρίσκεται σε ιδεολογική –πολιτική -οργανωτική υποχώρηση, αδύναμο να υποστηρίξει αποφασιστικά την ανάπτυξη της εργατικής - λαϊκής πάλης συνολικά, για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας που γεννά κρίσεις - πολέμους - το φασισμό, ναζισμό. Σήμερα που στο έδαφος της αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος ενισχύεται ο διπολισμός με κέντρα τη ΝΔ και το ΣΥΡΙΖΑ, που γίνεται προσπάθεια να εγκλωβιστούν εργατικές λαϊκές δυνάμεις στα διλήμματα της αστικής διαχείρισης της κρίσης. Σήμερα που ενισχύεται το ρεύμα των αυταπατών πως με μια αλλαγή στην κυβέρνηση θα υπάρξει ανακούφιση από τα συσσωρευμένα λαϊκά προβλήματα. Σε αυτές τις συνθήκες που η πίεση προς το Κόμμα μας μεγαλώνει, ακόμα και από καλοπροαίρετους ανθρώπους, στη λογική του συμβιβασμού του με το αστικό σύστημα, του ευνουχισμού της πάλης του για την κατάργηση της εκμετάλλευσης, που παίρνει τον μανδύα της συμμετοχής σε μια κυβέρνηση της αριστεράς ως εγγυητή για τις πράξεις της. Βέβαια, συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια τέτοια κυβέρνηση καμιά εγγύηση δε θα αποτελούσε για τα συμφέροντα των εργατικών- λαϊκών στρωμάτων. Το αντίστροφο, θα αποτελούσε απώλεια του μοναδικού αντίβαρου ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα γιατί το σύστημα δεν εξανθρωπίζεται, δε μερεμετίζεται, δε μετεξελίσσεται σε φιλολαϊκό αξιοποιώντας τους δικούς του θεσμούς».

Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Περισσότερη και φθηνότερη ξυλεία φέτος στους κατοίκους των ορεινών περιοχών


Όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο του
 βουλευτή Ηλία Κωστοπαναγιώτου, υπογράφηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλο, η Υπουργική Απόφαση που τροποποιεί τα κριτήρια κατανομής επιπρόσθετης ξυλείας για ατομικές ανάγκες στις παραδασόβιες περιοχές της χώρας, εντάσσοντας νέες περιοχές και αυξάνοντας τον αριθμό των δικαιούχων.


Η απόφαση αυτή έρχεται να καλύψει τα αιτήματα πολλών περιοχών, που διαβιούν σε συνθήκες παρατεταμένου ψύχους και έχουν ανάγκη την παροχή επιπλέον ποσοτήτων καυσόξυλων για την κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών.

Ως κριτήρια θα λαμβάνονται και τα κλιματολογικά δεδομένα των περιοχών, όπως καταγράφονται στους σταθμούς μέτρησης σε όλη την Ελλάδα, ώστε να διασφαλιστεί η δίκαιη εφαρμογή για όλους τους ανθρώπους της Περιφέρειας που έχουν ανάγκη.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα, επιπλέον 50% ποσότητες καυσόξυλων ελάμβαναν μόνο κάτοικοι σε περιοχές που είχαν υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μ, καθώς και το Νευροκόπι. Η ποσότητα αυτή έφτανε έως το ανώτατο 18 χωρικά κυβικά μέτρα ξυλείας για κάποιες κατηγορίες κατοίκων (πχ κάτοικοι σε περιοχές μέσα σε δημόσια δάση).

Με την νέα ρύθμιση λαμβάνονται υπόψη διαζευκτικά τα παρακάτω κριτήρια για την παροχή επιπλέον 50% ποσότητας καυσόξυλων:

· είτε οι κάτοικοι να διαβιούν σε περιοχές με υψόμετρο μεγαλύτερο των 700 μ
· είτε οι κάτοικοι να διαβιούν σε περιοχές με ημέρες ολικού παγετού περισσότερες των 3 κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος,
· είτε σε περιοχές με περισσότερους από 5 μήνες με τουλάχιστον μια ημέρα μερικού παγετού ανά μήνα κατά το προηγούμενο έτος.


Σημειώνεται ότι ως ολικός παγετός χαρακτηρίζεται εκείνη η ημέρα που η μέγιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μικρότερη ή ίση του 0, ενώ μερικός παγετός υφίσταται όταν η ελάχιστη ημερήσια θερμοκρασία είναι μιας ημέρας είναι μικρότερη ή ίση του 0.

Επίσης, η απόφαση ρυθμίζει και το ποσό με το οποίο διανέμεται η ξυλεία αυτή στους κατοίκους και καθορίζεται ως 40% φθηνότερο των κανονικών τιμών με τις οποίες διανέμεται στις λοιπές περιοχές. Για παράδειγμα, στην περίπτωση διανομής καυσόξυλων οξυάς στο δασόδρομο, το ποσό αγοράς για τον κάτοικο που διαμένει μέσα σε δημόσιο δάσος είναι 15,28 € ανά χκμ. Οι κάτοικοι που υπάγονται σε περιοχές που ισχύει ένα από τα παραπάνω τρία κριτήρια θα αγοράζουν σε αυτό το παράδειγμα την ξυλεία 9,17 €/χκμ.

Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση εξασφαλίζει την πρόσβαση σε περισσότερη και φθηνότερη ξυλεία για τις ανάγκες θέρμανσης των ορεινών οικισμών και των περιοχών της χώρας με πολλές ημέρες ψύχους και χαμηλές θερμοκρασίες.

Έρευνα για τις πλαστικές σακούλες στον Κορινθιακό κόλπο

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, όλους τους δήμους του Κορινθιακού και πολλούς τοπικούς φορείς πραγματοποιούν εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα: «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ».

Η έρευνα στοχεύει  στην πρόληψη και μείωση της ρύπανσης που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες στο παράκτιο, θαλάσσιο, και όχι μόνο, περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου.

Στο link
Πείτε τη γνώμη σας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό παρουσιάζονται τα μέτρα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοσθούν και μπορεί ο ερωτώμενος να καταχωρεί την εκτίμησή του, για κάθε μέτρο πολιτικής, για το εάν συμφωνεί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί στο δήμο του.

Στο ερωτηματολόγιο μπορούν να το απαντήσουν από τους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και από όλους τους δήμους της Ελλάδας. Παρακαλείστε στο τέλος να δηλώσετε εάν κατοικείτε ή όχι σε δήμο του Κορινθιακού Κόλπου και ποιος είναι αυτός ο δήμος.

Όπως τονίζει η Νίκη Καρδακάρη εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)​ «η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική, τα δεδομένα που συλλέγονται ανώνυμα και οι απαντήσεις σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας. Τα αποτελέσματα από την έρευνα θα δημοσιοποιούνται σταδιακά στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και στο τέλος των δράσεων θα δημοσιοποιηθούν συνολικά στα ΜΜΕ».

Ο ΨΕΥΤΗΣ ΚΑΙ Ο ΚΛΕΦΤΗΣ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ ΧΑΙΡΟΝΤΑΙ


Γράφει ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής*

Η φράση που συνοδεύει ως τίτλος το παρών άρθρο, είναι μία λαϊκή ρήση που εύκολα ξεστομίζει ο Έλληνας. Εκτός… αν κυβερνά αριστερή κυβέρνηση. Κλείσαμε αισίως δύο χρόνια συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.


Όπως συνηθίζει να λέει μία μικρή ευτυχώς μερίδα του λαού μας, από την στιγμή που ανήκω ιδεολογικά σε άλλη οικογένεια ό,τι και να αναφέρω για τους πολιτικούς μου αντιπάλους εμπεριέχει υποκειμενισμό, φθόνο και μισαλλοδοξία.

Για το λόγο αυτό, ενημερώνω τους αναγνώστες ότι τα στοιχεία που θα παραθέσω παρακάτω και αφορούν της διετία που πέρασε, εμπεριέχουν υποκειμενισμό και οργανωμένο σχέδιο σπίλωσης εκ μέρους μου, ενάντια σε μια έντιμη συγκυβέρνηση που εκλέχθηκε χωρίς να εξαπατήσει λαό και συνειδήσεις.

Αναλυτικά:

Προσπάθεια σπίλωσης Νο1: Το μνημόνιο που κληρονόμησαν από τους «Γερμανοτσολίαδες στα τέσσερα» θα καταργηθεί με ένα νόμο και ένα άρθρο. Αντ’ αυτού οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ παρουσίασαν ένα παράλληλο πρόγραμμα αγνώστου οφέλους, την στιγμή κατά την οποία το μνημόνιο εφαρμόζεται πιστά σε κάθε παράγραφο του.

Προσπάθεια σπίλωσης Νο2: Η κυβέρνηση της ελπίδας και του γνήσιου πατριωτισμού, δεν πρόκειται να υπογράψει νέο μνημόνιο. Αντ’ αυτού οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ υπέγραψαν το 3ο μνημόνιο, με την διαφορά ότι αυτό χαρακτηρίστηκε ως «μνημόνιο ανάκτησης της εθνικής μας κυριαρχίας» η οποία είχε απολεσθεί. Η δανειακή σύμβαση αυτή την φορά, υπεγράφη από πολιτικούς σε όρθια στάση γεμάτους υπερηφάνεια και όχι από γονατισμένα ανθρωπάκια όπως κατά το παρελθόν. Η εφαρμογή του μνημονίου θα γίνει «υποχρεωτικά» και όχι με χαρά όπως πριν τον ερχομό Αλέξη Τσίπρα και του Παναγιώτη Κάμμενου.

Προσπάθεια σπίλωσης Νο3: Προστασία των ασθενέστερων κοινωνικά στρωμάτων. Καμία περικοπή σε μισθούς και κύριες συντάξεις. Εδώ η συγκυβέρνηση της ελπίδας και των πατριωτών, αξίζει βραβείο φαντασίας. Έστω και για λόγους οικονομίας χρόνου να δεχθούμε το αναληθές επιχείρημα ότι οι κύριες συντάξεις δεν υπέστησαν μειώσεις, οι περικοπές των επικουρικών είναι τέτοιες που οδηγούν τους συνταξιούχους στην ανέχεια. Στο ίδιο έργο θεατές και στους μισθούς. Δεν μειώθηκαν οι μισθοί, αντ΄ αυτού αυξήθηκαν οι εισφορές των εργαζομένων με αποτέλεσμα να μειωθούν οι καθαρές αποδοχές. Ευφυές

Προσπάθεια σπίλωσης Νο4: Δεν θα καταργηθεί το ΕΚΑΣ. Εν τέλη θα καταργηθεί με την υπογραφή του 3ου μνημονίου έως τα τελη του 2019 σταδιακά ξεκινώντας από το Μάρτιο του 2016.

Προσπάθεια σπίλωσης Νο5: Τερματισμός στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Αντ’ αυτού η ίδρυση του νέου υπερταμείου που προβλέπει το «αναγκαστικά» ψηφισθέν 3ο μνημόνιο, ξεπουλάει ότι υπάρχει στον χάρτη. Η ΔΕΗ του συντρόφου Φωτόπουλου και ο ΑΔΜΗΕ είναι μόνο η αρχή.

Προσπάθεια σπίλωσης Νο6: Οι αγρότες που στα τρακτέρ τους ανέβαινε ο πρωθυπουργός δεν θα πληγούν άλλο. Παράλληλα θα τους επιστραφούν οι διευκολύνσεις του παρελθόντος. Αντ’ αυτού πολλαπλασιάστηκαν οι φόροι πετρελαίου και προκαταβολής φόρου.

Προσπάθεια σπίλωσης Νο7: Θα καταργηθεί το 5εύρω στα νοσοκομεία. Αντ’ αυτού μέσω ειδικής παραγράφου στο 3ο μνημόνιο προβλέπεται είτε η επιστροφή του είτε η εφαρμογή ισοδύναμου μέτρου.

Προσπάθεια σπίλωσης Νo8: Επετεύχθη μείωση χρέους. Το Eurosummit από την άλλη επισημαίνει ξεκάθαρα στο 3ο «αναγκαστικό και με πόνο υπογεγραμμένο μνημόνιο», ότι κούρεμα χρέους δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί.

Δεν υπάρχει λόγος να επεκταθώ στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 εύρω, στη πλήρη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, την πάταξη της διαφθοράς, στην άρση πλειστηριασμών, στην επ’ ουδενί αύξηση του ΦΠΑ, την επαναχορήγηση της 13ης σύνταξης, στη μη εφαρμογή των Capital Controls, στην μείωση σε μεγάλο βαθμό των τροπολογιών που κατατίθενται στην βουλή, στην μείωση των κρατικοδίαιτων μετακλητών υπαλλήλων κ.α. Δεν συνέβη τίποτα από τα παραπάνω. Ρεκόρ!

Συνολικά παρέθεσα δεκαεπτά προγραμματικές δεσμεύσεις που απλά δεν τηρήθηκαν από μία κυβέρνηση. Μία αριστερή κυβέρνηση θα έλεγα εγώ, προσπαθώντας με μισαλλοδοξία να συνεχίσω να σπιλώνω τους έντιμους πολιτικούς μου αντιπάλους.

Μεταξύ μας, δεν δίνω ούτε 0,5% πιθανότητα να μην είχε καταρρεύσει αντίστοιχη κυβέρνηση της «ανάλγητης» δεξιάς που μας έμαθε το μηντιακό κατεστημένο να αποκαλούμε.

Δεν διαθέτω στοιχεία και ούτε υπαινίσσομαι ότι υπάρχει κλέφτης στην σημερινή κυβέρνηση. Αυτό θα το διερευνήσουν άλλοι και όχι εγώ. Υπάρχει όμως ξεκάθαρα ψεύτης. Και συνεχίζει να χαίρετε για 3ο χρόνο μαζί με την παρέα του. Το ψέμα έχει χρώμα τελικά;

* Tο άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017

To KKE για το θάνατο του Θαν. Αγγελέτου

Το ΚΚΕ με μεγάλη θλίψη αποχαιρετά το σ. Θανάση Αγγελέτο, που έφυγε σήμερα από τη ζωή σε ηλικία 59 ετών, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και προσθέτει:

«Ο σ. Θανάσης Αγγελέτος γεννήθηκε το 1958 στην Άμφισσα Φωκίδας. Εργάστηκε ως οικοδόμος - ελαιοχρωματιστής και υπήρξε πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και μέλος της Διοίκησης της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Έγινε μέλος της ΚΝΕ το 1975, σε ηλικία 17 χρονών και μέλος του ΚΚΕ το 1978. Υπήρξε στέλεχος της ΚΝΕ έως το 1986, οπότε πέρασε στο Κόμμα. Από το 1984 ήταν μέλος της ΝΕ Φωκίδας του ΚΚΕ και από το 1990 μέλος του Γραφείου της ΝΕ. Υπήρξε μέλος της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας.

Έδωσε τη μάχη το 1989-1990 για την υπεράσπιση του Κόμματος. Μέχρι σήμερα ήταν μέλος της ΤΕ Φωκίδας του Κόμματος και Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας και του ΔΣ της Ομοσπονδίας Οικοδόμων.

Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 12 Οκτώβρη, στις 11.00, στον Άγιο Νικόλαο Άμφισσας.

Στη συντρόφισσά του, Αφροδίτη Ανδρίτσου και στα παιδιά του, Μπάμπη και Αντώνη, εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια».

Δευτέρα, 9 Οκτωβρίου 2017

Με ήττα συνέχισαν Δωρικός και Αετός. Πως διαμορφώνεται η βαθμολογία

Του Τάσου Τσόλκα

Με ήττα συνέχισαν στους χθεσινούς τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Κυπέλλου ΕΠΣ Φωκίδας 2017 – 2018 οι ομάδες της Δωρίδας Δωρικός Μαλαμάτων και Αετός Λιδωρικίου.

Ο Δωρικός Μαλαμάτων ηττήθηκε στο Χρισσό από τον Φωκικό Άμφισσας με 3 - 0.

Ο Αετός Λιδωρικίου ηττήθηκε ως γηπεδούχος στο γήπεδο της Τολοφώνας από τον Αμφισσαϊκό με 0 - 2.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι αγώνες της 3ης αγωνιστικής για να ολοκληρωθεί έτσι η 1η φάση των αγώνων Κυπέλλου Φωκίδας 2017-2018 για να δούμε ποιες ομάδες θα προκριθούν για την επόμενη φάση του 2ου κύκλου.

Μετά την ολοκλήρωση των δύο πρώτων αγωνιστικών του 1ου Κύκλου οι βαθμολογίες στους τρεις ομίλους διαμορφώνονται ως εξής:

 Α΄ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ             6      6-0
2. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ       3      4-3
– ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ          3      3-4
4. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ         0      1-7


Την επόμενη αγωνιστική

ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ 

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΗΣΑΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                 6      8-2
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ          3      4-3
– ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                          3      2-2
4. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ               0      0-7


Την επόμενη αγωνιστική

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ             


Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ
1. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                  3      3-1
– ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ       3      3-2
– ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                     3      6-3
4. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                0      1-7
* Ένωση Γλυφάδας και Διαγόρας έχουν από ένα ματς λιγότερο


Την επόμενη αγωνιστική

ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ 

Κυριακή, 8 Οκτωβρίου 2017

Ο "νόμος" του Κυπέλλου επιβεβαιώθηκε... Απόλλων Ευπαλίου-Ησαΐας Δεσφίνας 2-3


Του Τάσου Τσόλκα

Για άλλη μια φορά επιβεβαιώθηκε ότι ο θεσμός του Κυπέλλου είναι ο θεσμός των εκπλήξεων.


Έτσι ο Απόλλων Ευπαλίου που ξεκινά ως ισχυρός να πρωταγωνιστήσει στο πρωτάθλημα, ηττήθηκε στο γήπεδο του σε αγώνα της 2ης αγωνιστικής του κυπέλλου από τον Ησαΐα Δεσφίνας με 2 - 3.

Η ομάδα του Ησαΐα κατάφερε με τις λίγες αντεπιθέσεις που έκανε να σταθεί τυχερός και αποτελεσματικός και σε συνδυασμό με τα παιδαριώδη λάθη της αμυντικής γραμμής και του αντιπάλου τερματοφύλακα, να προηγηθεί με 0 - 3 στο 69΄λεπτό του Απόλλωνα.

Από το λεπτό αυτό ξεκίνησε μια αντεπίθεση διαρκείας από την πλευρά του Απόλλωνα αλλά το μόνο που κατάφερε ήταν να μειώσει σε 2 - 3 , με δύο γκολ του Γ. Φλέγγα και Ηλία Κοντού.

Σπουδαία νίκη πέτυχε η Ένωση Γλυφάδας εκτός έδρας στο Χρισσό επί του Απόλλωνα Δελφών με 1 - 3.

Από την πλευρά της η Τολοφώνα Ερατεινής πάλι δεν τα κατάφερε και ηττήθηκε στο γήπεδό της με 1 - 3 από την Ακαδημία Άμφισσας.

Τέλος στο Πολύδροσο ο Διαγόρας κέρδισε με 3 - 2 στις καθυστερήσεις την Ακαδημία Ιτέας παρ΄ ότι η ομάδα της Ιτέας προηγήθηκε δύο φορές με 0 - 1 και 1 - 2.

Αναλυτικά τα χθεσινά αποτελέσματα όσων αγώνων έγιναν για την 2η αγωνιστική του Κυπέλλου :

Α΄ΟΜΙΛΟΣ
Τολοφώνα Ερατεινής – Ακαδημία Άμφισσας   1 - 3


Β΄ΟΜΙΛΟΣ
Απόλλων Ευπαλίου – Ησαϊας Δεσφίνας            2 - 3


Γ΄ΟΜΙΛΟΣ
Διαγόρας Πολυδρόσου - Ακαδημία Ιτέας          3 - 2
Απόλλων Δελφών – Ένωση Γλυφάδας              1 - 3


Σήμερα Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες,

Α΄ΟΜΙΛΟΣ
Φωκικός Άμφισσας - Δωρικός Μαλαμάτων     16:00  Γήπεδο Χρισσού


Β΄ΟΜΙΛΟΣ
Αετός Λιδωρικίου - Αμφισσαϊκός  16:30  Γήπεδο Τολοφώνας 

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων