Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 6 Οκτωβρίου 2017

Το πρόγραμμα Κυπέλλου 2ης αγωνιστικής Νέες καινοτομίες του Απόλλωνα Ευπαλίου

Του Τάσου Τσόλκα

Συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το Κύπελλο ΕΠΣ Φωκίδας 2017 – 2018 με τους αγώνες της 2ης αγωνιστικής της Α΄ Φάσης.

Τα γήπεδα και οι ώρες που θα γίνουν οι αγώνες είναι :


1ος  ΟΜΙΛΟΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   ΩΡΑ 16:30   ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ
ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ    ΩΡΑ 16:30     ΓΗΠΕΔΟ ΧΡΙΣΣΟΥ
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ – ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ


2ος  ΟΜΙΛΟΣ:
ΣΑΒΒΑΤΟ  7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   ΩΡΑ 16:00   ΓΗΠΕΔΟ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ – ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΚΥΡΙΑΚΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   ΩΡΑ 16:30   ΓΗΠΕΔΟ ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 


3ος  ΟΜΙΛΟΣ: 
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΤΩΒΡΙΟΥ   ΩΡΑ 16:00   ΓΗΠΕΔΟ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ 
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ
ΣΑΒΒΑΤΟ 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ    ΩΡΑ 16:00     ΓΗΠΕΔΟ ΧΡΙΣΣΟΥ                  
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ

Νέα καινοτομία του ΑπόλλωναΜια ακόμη καινοτομία ανακοίνωσε ο Απόλλωνας Ευπαλίου, δείχνοντας ότι έχει μπει δυναμικά τόσο στους αγωνιστικούς χώρους, όσο και στον στίβο του μάρκετινγκ.

Οι φίλαθλοι - κάτοχοι της Κάρτας Φίλων Απόλλωνα Ευπαλίου, μιας πρωτοβουλίας της νέας διοίκησης για την ενδυνάμωση των σχέσεων της ομάδας του Ευπαλίου με τους φιλάθλους της, που ο κόσμος καλωσόρισε εξαντλώντας σχεδόν τις κάρτες φίλων, θα ενημερώνονται πλέον και με sms στα κινητά τους για όλα τα νέα που αφορούν στην ομάδα τους και κυρίως για τα αγωνιστικά αποτελέσματα.

Από αύριο 7 Οκτωβρίου, στον πρώτο εντός έδρας αγώνα του Απόλλωνα Ευπαλίου - στη 2η αγωνιστική του Κυπέλλου Φωκίδας- στο γήπεδο Μαλαμάτων στις 16.00 μμ με τον Ησαΐα Δεσφίνας, οι κάτοχοι της Κάρτας Φίλων, θα γνωρίζουν την έκβαση του αγώνα με ενημέρωση στο κινητό τους!

Όσοι θέλουν να προμηθευτούν την Κάρτα Φίλων, μπορούν να επικοινωνήσουν με την διοίκηση της ομάδας στα τηλέφωνα 6970832641, 6972212022.

Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ: Προτεραιότητα η στήριξη της κτηνοτροφίας που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου

Τη σημασία της κτηνοτροφίας στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και τις πρωτοβουλίες του ΥΠΑΑΤ για τη στήριξη του κλάδου υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου στις συναντήσεις που είχε σήμερα στη Φωκίδα, με γεωργοκτηνοτρόφους και φορείς του αγροτικού χώρου.

Ο Υπουργός επισκέφθηκε το πρωί τη Δεσφίνα και στη συνέχεια το Λιδωρίκι όπου βρίσκεται η «καρδιά» της κτηνοτροφικής παραγωγής του νομού με αιχμή του δόρατος την αιγοπροβατοτροφία.

Στις συνομιλίες που είχε ο Β. Αποστόλου με τους παραγωγούς ανέφερε πως τις επόμενες μέρες αναμένεται να εισαχθεί προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την υποχρεωτική αναγραφή στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα της χώρας αρμέγματος στις συσκευασίες τους, καθώς και στο κρέας της χώρας προέλευσης στις ταμειακές μηχανές στους χώρους πώλησης.

Πρόκειται για μια σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ που, όπως είπε, «θα αποτελέσει τομή για τον κτηνοτροφικό κλάδο και το πρώτο βήμα για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και της μαύρης διακίνησης στον αγροτικό χώρο».

Επιπλέον, ο Υπουργός υπογράμμισε τις κομβικές αλλαγές στις οποίες προχώρησε το ΥΠΑΑΤ στις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2017 για τον κτηνοτροφικό κλάδο με την ορθολογικοποίηση των κατανομών, με στόχο την καλύτερη απορροφητικότητα των πόρων και τη στήριξη των μικρομεσαίων κτηνοτρόφων.

Ο Β. Αποστόλου πρόσθεσε χαρακτηριστικά πως η ενίσχυση της κτηνοτροφίας αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ καθώς αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της υπαίθρου και ιδίως των ορεινών περιοχών της χώρας, επισημαίνοντας παράλληλα πως ο κλάδος θα ενισχυθεί σημαντικά και από το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020.

Τέλος, αναφέρθηκε στις δράσεις του υπουργείου που στοχεύουν στην επίλυση δυσχερειών σε σημαντικούς τομείς όπως είναι το κόστος παραγωγής, η αδειοδότηση των σταβλικών εγκαταστάσεων, η διαχείριση βοσκήσιμων γαιών, η εξασφάλιση της ρευστότητας των παραγωγών, το φορολογικό και το ασφαλιστικό των γεωργοκτηνοτρόφων κ.ά.

 

Πέμπτη, 5 Οκτωβρίου 2017

Συνεργασία με τη Μαριούπολη Ουκρανίας σε τουρισμό,πολιτισμό,υδάτινους πόρους

Υπεγράφη σήμερα στο Λιδωρίκι το σύμφωνο συνεργασίας


Σύμφωνο συνεργασίας υπεγράφη σήμερα στο Λιδωρίκι μεταξύ του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες”, που εκπροσωπήθηκε νόμιμα από τον Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη που είναι και Πρόεδρός του και του Δήμου Μαριούπολης της Ουκρανίας που εκπροσωπήθηκε νόμιμα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Μασχμά Στεπάν.

Το σύμφωνο αφορά τον πολιτισμό, τον τουρισμό και την προστασία υδάτινων πόρων σαν τομείς συνεργασίας.

Στην πολύ σημαντική και πρωτοπόρα εκδήλωση για την Δωρίδα, την Ουκρανική κυβέρνηση εκπροσώπησε η Ναταλία Κοσένκο εκτελών χρέη πρέσβειρας Ουκρανίας στην Ελλάδα.

Το δήμο Μαριούπολης εκπροσώπησε πολυμελής αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Στεπάν Μαχσμά, την αντιδήμαρχο Ξένια Σούχοβα, τον πρόεδρο του ΔΣ του “Ιδρύματος Ανάπτυξης της Μαριούπολης” Βιτάλη Κισίλ, τον Πρωτοπρεσβύτερο του καθεδρικού ναού του Αγίου Μιχαήλος Ολέκσι Ουστιμένκο, την υπεύθυνη γραμματέα του δημοτικού συμβουλίου Ιουλίας Σταμπουλτζί και την προϊσταμένη του τμήματος Ελληνικής φιλολογίας και μετάφρασης του κρατικού πανεπιστημίου Μαριούπολης Ιουλία Ζαρίκοβα.

Η Μαριούπολη είναι πόλη της Ουκρανίας στην περιφέρεια Ντονέτσκ και λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα. Έχει πληθυσμό 500.000 κατοίκους και αξίζει να σημειωθεί ότι ένας στους πέντε κατοίκους της είναι ελληνικής καταγωγής ! 

Στον τομέα του πολιτισμού τα συμβαλλόμενα μέρη συμφώνησαν να συνδιοργανώνουν πολιτιστικές και κοινωνικές εκδηλώσεις, σεμινάρια και φεστιβάλ. Επίσης να συμμετέχουν από κοινού σε ευρωπαϊκά και διεθνή προγράμματα. Τέλος συμφωνήθηκε η διοργάνωση επισκέψεων εκπροσώπων στο πλαίσιο της αμοιβαίας προώθησης πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και ανταλλαγής παραδόσεων και φιλοξενίας παιδιών.

Στον τομέα του τουρισμού συμφωνήθηκε η απο κοινού συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα, η συμμετοχή σε τουριστικές εκθέσεις και η διοργάνωση εκδηλώσεων με θέμα τον τουρισμό.

Στον τομέα της προστασίας των υδάτινων πόρων συμφωνήθηκαν να αναπτυχθούν κοινές δραστηριότητας στο πλαίσιο της συμμετοχής σε διεθνή προγράμματα χρηματοδότησης περιβαλλοντικών έργων και διατήρησης των υδάτων και η κοινή πρόσβαση στις πληροφορίες σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του “Δικτύου Πόλεων με Λίμνες” και δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης στην τοποθέτηση του ευχαρίστησε θερμά την αντιπροσωπεία που ταξίδεψε απο την μακρινή Ουκρανία με σκοπό να παραστούν στην σημερινή εκδήλωση. Επίσης ευχήθηκε η συνεργασία αυτή να αποδώσει καρπούς σύντομα ώστε και τα δυο μέρη να καρπωθούν τα οφέλη της.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες απηύθυνε στους εκπροσώπους της εταιρείας συμβούλων European Profiles Αριστειδη Νέζη και Θεώνη Δριμάλα, οι οποίοι συνέβαλαν στην δημιουργία του συμφώνου συνεργασίας και στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δυο μερών.

Με την παρουσία τους τίμησαν επίσης της εκδήλωση ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης συνοδευόμενος απο τον πατήρ Ιωακείμ.

Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γέροντας Νεκτάριος έθεσε την προοπτική ανάπτυξης θρησκευτικού τουρισμού μέσω του συμφώνου συνεργασίας που υπογράφτηκε.

Επιπλέον στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο φιλόλογος Φώτης Κατσούδας ο οποίος σε σύντομη τοποθέτηση του αναφέρθηκε σε ιστορικά στοιχεία της Δωρίδας και της αρχαίας Καλλίπολης και ο γραμματέας του δικτύου λιμνών και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑ Αγρινίου Δημήτρης Σκορδόπουλος.

Την δημοτική αρχή Δωρίδας εκπροσώπησαν ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος, οι αντιδήμαρχοι Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Ανδρέας Ευσταθίου, Παναγιώτης Ζέτος και Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, οι δημοτικοί σύμβουλοι Κώστας Υφαντής και Γιάννης Λαϊος και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος Επαμεινώνδας Τριβήλος. 

Μετά την υπογραφή του συμφώνου συνεργασίας ακολούθησε βόλτα στην λίμνη του Μόρνου και στην συνέχεια γεύμα προς τιμή των προσκεκλημένων στο Χάνι της Ρέρεσης.


Ομιλία Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου στην Άμφισσα


ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΟ βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου και η Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας σας καλούν την Παρασκευή 6/10/2017 και ώρα 7 μμ στην Άμφισσα (Δημαρχείο, Πλ. Κεχαγιά) σε ανοικτή εκδήλωση με θέμα: 


«Πολιτικές ανάπτυξης στον Αγροτοκτηνοτροφικό χώρο της Φωκίδας»

Ομιλητής
ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Θα ακολουθήσει συζήτηση και ο Υπουργός θα απαντήσει σε ερωτήσεις
Περισσότερες πληροφορίες τηλ. 6907013696.
Παρασκευή 6/10/2017 στις 7μμ, Δημαρχείο Άμφισσας, Πλ. Κεχαγιά

Ποια είναι τα νέα προγράμματα leader ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Τα νέα Τοπικά Προγράμματα του CLLD - LEADER του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, που αναμένονται μέχρι το τέλος του έτους και αφορούν σε όλη την Ελληνική επικράτεια πλην νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε η εταιρεία DORIC BUSINESS HARMONY.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από το Υπουργείο, οι σχετικές δράσεις που θα επιδοτηθούν είναι οι ακόλουθες:

Τουρισμός: η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, όπως μονάδες διανυκτέρευσης, μονάδες εστίασης – αναψυχής, τουριστικά γραφεία, επιχειρήσεις εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Παροχή υπηρεσιών: η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση επιχειρήσεων όπως ενδεικτικά: παιδικοί σταθμοί και αίθουσες δημιουργικής απασχόλησης για φύλαξη και απασχόληση παιδιών και εφήβων, ωδεία, κινηματογράφοι, πολυχώροι πολιτισμού, χώροι διεξαγωγής αθλητικών δραστηριοτήτων, επιχειρήσεις επιστημονικής/συμβουλευτικής υποστήριξης αγροτών (π.χ. από γεωτεχνικούς, κτηνιάτρους), γηροκομεία, κέντρα διαιτολογίας–αδυνατίσματος, γυμναστήρια, κέντρα επαγγελματικής κατάρτισης και φροντιστήρια)

Βιοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση, εμπόριο: (ενδεικτικά: παντοπωλεία, καταστήματα ειδών λαϊκής τέχνης, κ.λπ.), καταστήματα πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, εργαλείων και εφοδίων, αρτοποιία και παραγωγή νωπών ειδών ζαχαροπλαστικής, μονάδες παραγωγής φρυγανιών και μπισκότων, μονάδες παραγωγής παγωτού, ζαχαρωτών, λουκουμιών, βανίλιας, χαλβάδων, μακαρονιών, λαζανιών, κουσκούς και άλλων αλευρωδών προϊόντων, μονάδες επεξεργασίας πέτρας, ξύλου και γύψου, προϊόντων ένδυσης, καλαθοποιίας, κλωστοϋφαντουργίας, σαπουνιών, κεραμικών, επίπλων, κοσμημάτων, παιχνιδιών, κατασκευής μουσικών οργάνων, παραγωγής απορρυπαντικών και προϊόντων καθαρισμού)

Μεταποίηση από γεωργικό σε γεωργικό προϊόν συγκεκριμένων προϊόντων ανάλογα με τα προϊόντα της περιοχής (ενδεικτικά: λάδι, ελιές, εσπεριδοειδή, καλαμπόκι, κρέας, γαλακτοκομικά, προϊόντα βιολογικής παραγωγής κλπ).

Μεταποίηση από γεωργικό σε γεωργικό προϊόν και αφορά: κρέας, πουλερικά, κουνέλια, γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, μέλι, σαλιγκάρια, ζωοτροφές, δημητριακά, ελαιούχα προϊόντα πλην ιδρύσεις ελαιοτριβείων, οίνος, οπωροκηπευτικά, ξηροί καρποί, τυποποίηση/εμπορία ανθών, φαρμακευτικά και αρωματικά φυτά, σπόροι και πολλαπλασιαστικό υλικό, ξύδι.

Μεταποίηση από γεωργικό σε μη γεωργικό προϊόν και αφορά: επεξεργασία καπνού και παραγωγή πούρων ή σιγαρίλος, ζυθοποιία, γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός, μονάδες παραγωγής αιθέριων ελαίων, μονάδες πυρηνελαιουργείων, μονάδες παραγωγής αποσταγμάτων από οπωροκηπευτικά ή αμπελοοϊνικής προέλευσης, μονάδες παραγωγής προϊόντων όπως κοσμετολογίας και διατροφής, εμπορίας και συσκευασίας προϊόντων θρέψης φυτών, πυτιάς, αξιοποίησης παραπροϊόντων, βαμβάκι και λοιπές κλωστικές ίνες.

Οικοτεχνία και Πολυλειτουργικά αγροκτήματα: ενισχύεται η ίδρυση, ο εκσυγχρονισμός και η επέκταση μονάδων οικοτεχνίας και πολυλειτουργικών αγροκτημάτων, που το φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο των μονάδων διαθέτει τις απαιτούμενες πιστοποιήσεις βιολογικής καλλιέργειας ή εκτροφής.

Ποσοστά Χρηματοδότησης (ενδεικτικά)
με τον κανόνα De Minimis είναι 65% (maximum επιδότησης 200.000€)

- για μεταποίηση από γεωργικό σε γεωργικό προϊόν 50%.
- για μεταποίηση από γεωργικό σε μη γεωργικό προϊόν είναι 45%.
- για τουρισμό, βιοτεχνία, χειροτεχνία, παραγωγή ειδών μετά την 1η μεταποίηση, εμπόριο & παροχή υπηρεσιών είναι 65% (για τις επιχειρήσεις που λειτουργούν 0-5 χρόνια).

- για όσες λειτουργούν άνω των 5 ετών είναι: 55% - για τις μικρές και πολύ μικρές, 45% για τις μεσαίες και 35% για τις μεγάλες.

Για την κατηγοριοποίηση των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθός τους ισχύουν τα ακόλουθα: 

Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις :   
Εργαζόμενοι <10 , Κύκλος Εργασιών ή Ισολογισμός : <2 εκ. €


Μικρές Επιχειρήσεις :           
Εργαζόμενοι <50, Κύκλος Εργασιών ή Ισολογισμός : <10 εκ. €


Μεσαίες Επιχειρήσεις :        
Εργαζόμενοι < 250, Κύκλος Εργασιών ή Ισολογισμός :<43 εκ. €

Η Εταιρεία DORIC BUSINESS HARMONY αναλαμβάνει πλήρως όλες τις διαδικασίες για την σύνταξη και υποβολή της αίτησης καθώς και όλες τις διαδικασίες ένταξης, παρακολούθησης και υλοποίησης του έργου.

Σε περίπτωση που υπάρχει ενδιαφέρων για κάποια από τις παραπάνω δράσεις μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία είτε τηλεφωνικά στο 2109709770 - 6944427010 είτε ηλεκτρονικά στο cs@doricharmony.gr για παροχή περαιτέρω πληροφοριών και διευκρινήσεων καθώς και για προετοιμασία του φακέλου της επενδυτικής σας πρότασης.


Επίσης θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για τις ιδιαιτερότητες του κάθε τοπικού προγράμματος LEADER και να ελεγθεί ότι είστε απόλυτα συμβατοί με το πρόγραμμα καθώς και να διαμορφωθεί η επενδυτική σας πρόταση έτσι ώστε να διασφαλίζει την καλύτερη δυνατή βαθμολογία.

Η οποιαδήποτε μορφής επικοινωνία καθώς και η όποια προ-αξιολόγηση του επενδυτικού σας εγχειρήματος, δεν συνεπάγεται καμία χρέωση και ανάληψη υποχρέωσης από μέρους σας.

Πλήρη περιγραφή των Υπηρεσιών της εταιρείας θα βρείτε στην Διαδικτυακή Πύλη www.doricharmony.gr
 
 

Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017

Τη Δευτέρα στο Λιδωρίκι συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο της Δωρίδας

Με 14 θέματα στην ατζέντα θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας την Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 18:00 το απόγευμα στο Λιδωρίκι.

Τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος είναι : 

1. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 09/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ Α) ΛΙΛΩΡΙΚΙ ΘΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΡΟ Β) ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

2. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 10/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΓΗΠΕΔΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΤΚ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

3. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 11/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΠΑΝΟΡΜΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

4. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 12/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

5. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 13/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΤΟΤΑΠΗΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

6. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 14/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΕΛΑΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΙΑ ΕΛΑΙΟΥΣΑ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

7. Υποβολή πρότασης για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΔΡΟΜΩΝ ΑΠΟ Α) ΛΙΔΩΡΙΚΙ ΘΕΣΗ ΒΑΡΟΥΣΙ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΡΟ Β) ΕΠΑΡΧ. ΟΔΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ ΠΡΟΣ ΔΕΝΔΡΑΚΙΑ» στο πλαίσιο της δράσης 4.3.4 «Βελτίωση Πρόσβασης Σε Γεωργική Γη και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

8. Υποβολή πρότασης για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΠΑΝΟΡΜΟΥ» στο πλαίσιο της δράσης 4.3.4 «Βελτίωση Πρόσβασης Σε Γεωργική Γη και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

9. Υποβολή πρότασης για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΤΚ ΓΛΥΦΑΔΑΣ» στο πλαίσιο της δράσης 4.3.4 «Βελτίωση Πρόσβασης Σε Γεωργική Γη και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

10. Υποβολή πρότασης για την ένταξη και χρηματοδότηση της πράξης «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ ΕΛΑΙΑΣ ΠΡΟΣ ΑΓΙΑ ΕΛΑΙΟΥΣΑ» στο πλαίσιο της δράσης 4.3.4 «Βελτίωση Πρόσβασης Σε Γεωργική Γη και Κτηνοτροφικές Εκμεταλλεύσεις» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (Π.Α.Α.) 2014-2020. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

11. Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (Δήμου Δωρίδος και Νομικών Προσώπων αυτού) στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του ν. 2469/97 και Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

12. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017 τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

13. Ίδρυση και εγκατάσταση Λιμενικού Φυλακίου στη νήσο Τριζόνια. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

14. Πρόταση δρομολογίων άγονης γραμμής Χάνια-Τριζόνια κατά την χειμερινή περίοδο (Οκτώβριο έως Μάρτιο). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

Την Παρασκευή στη Φωκίδα ο Αποστόλου

Την προσεχή Παρασκευή 6 Οκτωβρίου θα επισκεφθεί τελικά την Φωκίδα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου όπως ανακοινωσε το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου.
Κατά την επίσκεψη του στη Φωκίδα ο Υπουργός θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με παραγωγικούς φορείς του αγροτικού χώρου. 

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός το πρωί της Παρασκευής θα επισκεφτεί τη Δεσφίνα όπου θα συναντηθεί με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής.

Το μεσημέρι θα μεταβεί στο Λιδωρίκι, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με φορείς του αγροτικού χώρου της ευρύτερης περιοχής.  

Ακολούθως, το απόγευμα ο Β. Αποστόλου θα επισκεφτεί την Αντιπεριφέρεια Φωκίδας, το Δημαρχείο της Άμφισσας και στη συνέχεια θα πραγματοποιήσει ομιλία σε αγρότες και φορείς του αγροτικού χώρου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Άμφισσας με θέμα «Πολιτικές στον Αγροτοκτηνοτροφικό χώρο της Φωκίδας». 

Ευχές Κ.Χαλιορή για τα γενέθλια της Ν.Δ.


Ανακοίνωση του ΚΚΕ Φωκίδας για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Αυτές τις μέρες βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της “αξιολόγηση” των δημοσίων υπαλλήλων από την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ. Μια διαδικασία που όλο το προηγούμενο διάστημα συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση των εργαζομένων στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Με τη μαζική συμμετοχή στην αποχή από όλα τα στάδια της “αξιολόγησης” που κάλεσαν οι Ομοσπονδίες τους και η ΑΔΕΔΥ, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων στο δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα, ανάγκασαν την συγκυβέρνηση να εγκαταλείψει την πολιτική του “καρότου” και να καταφύγει σε αυτή του “μαστιγίου” με την ψήφιση από κοινού με τη ΝΔ της τροπολογίας Γεροβασίλη, η οποία έρχεται να συμπληρώσει το αντιλαϊκό περιεχόμενο του νόμου Βερναδάκη (ν. 4369/2016) και να τον κάνει πιο αυταρχικό.

Με βάση την τροπολογία, καλούνται προϊστάμενοι και διευθυντές να αξιολογήσουν τους δημόσιους υπαλλήλους με κριτήριο τους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς και στόχους (ιδιωτικοποιήσεις, επιχειρηματική λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, κ.ά), τη συμπεριφορά των δημοσίων υπαλλήλων “εντός κι εκτός υπηρεσίας”, την πίστη στους αντιλαϊκούς νόμους του κράτους, τη σύνδεση της “αξιολόγησης” με την περικοπή του μισθού και τις απολύσεις. Αν δεν το κάνουν, τους απειλεί με στέρηση του δικαιώματος υποβολής αίτησης υπηρεσιακής εξέλιξης, με κίνδυνο να χάσουν το επίδομα που συνδέεται με τη θέση ευθύνης.

Αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά ότι παρά την αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση ανάμεσα στη συγκυβέρνηση, τη ΝΔ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της ΕΕ, από κοινού δυναμώνουν την επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους, οικοδομούν ένα δημόσιο τομέα, ένα κράτος, πιο εχθρικό, πιο επιθετικό απέναντι στα λαϊκά δικαιώματα και το λαϊκό κίνημα.

Καμία αξιολόγηση στο αστικό κράτος δεν έχει σχέση με την ανάγκη επιστημονικής, τεχνικής, επαγγελματικής στήριξης των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε οι ίδιοι και οι δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν καλύτερες, σύγχρονες, πιο ποιοτικές στην παροχή αναβαθμισμένων κοινωνικών υπηρεσιών για τα λαϊκά στρώματα. Δεν έχει σκοπό την ικανοποίηση των διευρυμένων λαϊκών αναγκών, την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών ή την εξάλειψη των αιτιών που οδηγούν στην υποβάθμιση αυτών των υπηρεσιών. Ούτε έρχεται να διορθώσει προβλήματα των υπηρεσιών, απόδοσης στην εργασία κλπ. Για όλα αυτά άλλωστε, υπάρχει από χρόνια το αντίστοιχο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, με το οποίο μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν.

Η λεγόμενη αξιολόγηση συνδέεται άμεσα με το χαρακτήρα του κράτους και τους σκοπούς που αυτό υπηρετεί. Αποτελεί μέρος του συνολικότερου νομοθετικού πλαισίου, των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Δημόσιο με στόχο ένα μικρό, ευέλικτο, επιτελικό κράτος που θα υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τη στρατηγική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων. Στοχεύουν στην προώθηση των ιδιωτικοποίησεων, στην ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας στα Νοσοκομεία, στα σχολεία, στα Πανεπιστήμια, στους Δήμους, γενικότερα στις υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα.

Ήδη τις συνέπειες ενός τέτοιου κράτους τις βιώνουν καθημερινά τα φτωχά λαϊκά στρώματα της χώρας μας που αναγκάζονται να βάζουν βαθειά το χέρι στην τσέπη για κακής ποιότητας υπηρεσίες, οι οποίες αποτελούν υποχρέωση του κράτους να τις παρέχει δωρεάν.

Το προσωπικό ενός νοσοκομείου θα αξιολογηθεί με το κατά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα από τα νοσήλια, από τους ασθενείς-πελάτες των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων. Από το πόσα γενόσημα φάρμακα θα συνταγογραφεί, πόσες μαστογραφίες, ακτινογραφίες και άλλες εξετάσεις θα κάνει τη μέρα, προκειμένου να μειώσει το κόστος λειτουργίας του νοσοκομείου. Αυτοί είναι μετρήσιμοι στόχοι που προωθούν την επιχειρηματική λειτουργία των νοσοκομείων και τη μετατροπή της Υγείας σε εμπόρευμα. Στην υπηρεσία καθαριότητας ενός δήμου, όπου σήμερα με την τραγική υποστελέχωση που επικρατεί, την απαγόρευση προσλήψεων και τους μειωμένους προϋπολογισμούς, 3 εργαζόμενοι καλούνται να βγάλουν τη δουλειά 10 συναδέλφων τους, πώς θα αξιολογηθούν άραγε αυτοί, αν όχι ως ανεπαρκείς; Την ίδια στιγμή η υπηρεσία καθαριότητας θα κρίνεται ακατάλληλη ανοίγοντας το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση σε επιχειρηματίες, εργολάβους με τις γνωστές συνθήκες εργασίας και μεροκάματα και ταυτόχρονα στην αύξηση των τελών καθαριότητας των δημοτών για να βγει το κέρδος του εργολάβου.

Έτσι η “αξιολόγηση” μαζί με τη στοχοθεσία χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση, την ΕΕ, το μεγάλο κεφάλαιο και τα κόμματά του για να προωθήσουν τους αντιλαϊκούς του σχεδιασμούς. Άριστος ή ικανός δημόσιος υπάλληλος θα κρίνεται μόνο όποιος βάζει πλάτη σε αυτούς σχεδιασμούς, όποιος αποδέχεται το χαράτσωμα του λαού μας, ενώ παράλληλα θα υφίσταται και αυτός ο ίδιος τα αποτελέσματα τους.

Και βέβαια δεν υπάρχει “καλή” και “κακή αξιολόγηση”, όπως διατείνονται οι παρατάξεις του παλιού και νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού, λειτουργώντας ως λαγός για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια. Εξάλλου η αντιδραστική αξιολόγηση με βάση τη στοχοθεσία είναι μια απαράδεκτη πρόταση της ΑΔΕΔΥ και της ΠΟΕ ΟΤΑ από τον Μάη του 2014, την οποία η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ–ΑΝΕΛ υιοθέτησε με το νόμο Βερναρδάκη το 2016 και επιχειρεί να επιβάλει με την τροπολογία Γεροβασίλη σήμερα.

Οι δημόσιοι υπάλληλοι οφείλουν να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Να γυρίσουν την πλάτη, τόσο στο ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τη ΝΔ και τους δορυφόρους τους. Σε κοινό αγώνα με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τώρα είναι ανάγκη να δυναμώσουν τον αγώνα τους ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, για ριζικές αλλαγές προς όφελος όλων των εργαζομένων.

Άμφισσα, 04/10/2017
ΚΚΕ - ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΩΚΙΔΑΣ
Παπαχρήστου 1, Άμφισσα, 33100

Τηλ-φαξ: 22650 29582     mail:kke.fokida@google.com 

Η 2η αγωνιστική για το Κύπελλο Φωκίδας το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου

 Ο Απόλλων Ευπαλίου ανακοίνωσε τρείς ακόμα νέες μεταγραφές

Του Τάσου Τσόλκα


Το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Οκτωβρίου θα γίνουν οι αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Κυπέλλου ΕΠΣ Φωκίδας 2017 - 2018 στους τρείς Ομίλους.


Σύμφωνα με το πρόγραμμα οι αγώνες είναι

1ος ΟΜΙΛΟΣ:
ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ


2ος ΟΜΙΛΟΣ:
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ 2006 


3ος ΟΜΙΛΟΣ:
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣΣτο μεταξύ ο ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ανακοίνωσε χθες τρεις τελευταίες μεταγραφές που πραγματοποίησε και μία αποδέσμευση.

Ειδικότερα απέκτησε τους ποδοσφαιριστές :

Βαβάτσικο Παναγιώτη από τον ΠΑΝΑΙΓΙΑΛΕΙΟ 20 ετών, μέσος

Ζυγουρίτσα Παναγιώτη από τον ΔΩΡΙΚΟ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ 18 ετών, τερματοφύλακα και

Κατσίκα Αχιλλέα από την ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ 27 ετών, μέσος.

Ανακοίνωσε επίσης την παραχώρηση του ποδοσφαιριστή Παναγόπουλου Δημήτρη στην ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ, τον οποίο και ευχαριστεί για την προσφορά του στον Απόλλωνα και του εύχεται υγεία και καλή επιτυχία, όπως και σε όλους τους ποδοσφαιριστές.

Το“μαλακό”σενάριο και η “σκληρή”έξοδος

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος» από το μνημόνιο, όπως υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός. Θα έλεγα μάλιστα ότι η σχετική παρότρυνση, που την επανέλαβαν και οι ξένοι παράγοντες (Ντάισελμπλουμ, Βίζερ, Ρέγκλινγκ), δεν είναι παρά μια παγίδα που έχουν στήσει στην κυβερνητική πλειοψηφία και, μέσω αυτής, σε όλους εμάς.

Οσοι με ρεαλισμό κοιτούν την κατάσταση αντιλαμβάνονται ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει από μόνη της τις ανοικτές αγορές. Πράγματι, ολόκληρη η βελτίωση ανταγωνιστικότητας έγινε στην «πλάτη» των μισθωτών και όσων σοβαρών επιχειρήσεων έκαναν όσα χρειάζονται.

Η διοίκηση φόρτωσε στο συνταξιοδοτικό σύστημα, στο δημόσιο χρέος και στους υπέρογκους φόρους μια δήθεν προσαρμογή και τελικώς συντήρησε τα προνόμιά της και το υπέρογκο κόστος λειτουργίας της.

Μόλις προχτές, ευρωπαϊκή μελέτη έδειξε ότι η Ελλάδα ενώ αύξησε κατά 8,5% τα βάρη του ΦΠΑ τα αντίστοιχα έσοδα μεγάλωσαν «μόνον» κατά 1,6%.

Αντιθέτως, η Ισπανία που μείωσε κατά 0,3% το ειδικό αυτό βάρος είδε τα αναλογούντα έσοδα να αυξάνονται κατά 7,8%. Τα ίδια συμβαίνουν με όλα τα κρατικά έσοδα, αφού οι πολίτες εφευρίσκουν μύριους τρόπους να αποφεύγουν τη βαρύτατη φορολογία.

Η αφαίμαξη που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση στο διαθέσιμο εισόδημα, για να δημιουργήσει πλεόνασμα 5-6 εκατοστιαίων μονάδων εφέτος και του χρόνου, καλλιεργεί αμφιβολίες για την επίτευξη ομαλής εξόδου. Αλλά και το τεράστιο ποσό των κρατικών υποχρεώσεων που κρατά κρυφό η κυβέρνηση, όπως η καθυστέρηση στην πληρωμή ώριμων συντάξεων, άλλες «απειλές» έκρηξης δαπανών, όπως η κατάργηση των υποχρεωτικών «εκπτώσεων» στα φάρμακα και το κόστος νοσηλείας.

Μία ακόμη σοβαρή δυσκολία για την κυβέρνηση είναι η δημιουργία ενός «χρηματικού μαξιλαριού» που θα διευκολύνει την επιστροφή κράτους, τραπεζών και ιδιωτών στις κεφαλαιαγορές.

Μεταξύ άλλων διευκολύνσεων που έχουν υποσχεθεί οι εταίροι είναι η αποπληρωμή με δανεισμό παλαιών υποχρεώσεων του κράτους, η διακριτική υποστήριξη τουλάχιστον δύο «εξόδων στις αγορές» και η εν δυνάμει πλήρης εκταμίευση του τρίτου μνημονιακού πακέτου, αν για παράδειγμα χρειαστεί μια νέα προστασία των τραπεζών.

Το «μαξιλάρι» θα πλησιάσει τα 19 δισ. ευρώ, όπου: το Eurogroup θα «βάλει» περίπου 9, το πλεόνασμα του ’18 υπολογίζεται σε 7, ενώ ήδη αντλήθηκαν 3 δισ. ευρώ με την «έξοδο» του καλοκαιριού. Ταυτοχρόνως όμως το κράτος πρέπει να περιορίσει την πώληση εντόκων γραμματίων και ρέπος, προκειμένου να αφήσει ρευστότητα για τον δανεισμό των επιχειρήσεων.

Θα είναι πολύ δύσκολο για τον κ. Τσίπρα να επιτύχει το «μαλακό σενάριο» προσγείωσης στην πραγματικότητα. Ειδικώς τώρα που η αντιπολίτευση αποφάσισε να μην τον διευκολύνει σε καμία περίσταση.

Αν μάλιστα, όπως κάποιοι υποθέτουν, ο κ. Τσίπρας συνεχίσει να καλλιεργεί την εντύπωση ότι θα κηρύξει πόλεμο στον Μητσοτάκη, όταν θα βρεθεί στην αντιπολίτευση, προκειμένου να εκβιάσει τις εξελίξεις μέσω της απλής αναλογικής, η Ελλάδα θα βρεθεί αντιμέτωπη με μια πολύ «σκληρή έξοδο» από τα μνημόνια.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΪ με καταγωγή από την Δωρίδα

Τρίτη, 3 Οκτωβρίου 2017

Νέα 24ωρη απεργία σήμερα σε όλα τα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ)

Ένα χρόνο μετά την κατάργηση του Αγγελιοσήμου με το Ν. 4387/2016 (Νόμος Γ. Κατρούγκαλου) ο ΕΔΟΕΑΠ, (ασφαλιστικός & ιατροφαρμακευτικός φορέας δημοσιογράφων) βρίσκεται χωρίς χρηματοδότηση, αδυνατώντας έτσι να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του έναντι των συναδέλφων, οι οποίοι παραμένουν ανασφάλιστοι, χωρίς περίθαλψη και επικούρηση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να προχωρήσει αμέσως σε νομοθετική ρύθμιση, που θα διασφαλίζει τη μακρόπνοη λειτουργία του Οργανισμού, ενώ οι εργοδότες, διασπασμένοι σε ομάδες, όσοι δεν μας εμπαίζουν, κωλυσιεργούν συστηματικά, πιστεύοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα έχουν στο διηνεκές εργαζόμενους ανασφάλιστους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ δεν έχει άλλο δρόμο να ακολουθήσει παρά τη συνέχιση των απεργιακών κινητοποιήσεων.

Για το λόγο αυτό, το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ κηρύσσει νέα 24ωρη απεργία σε όλα τα Μέσα από τις 06.00 της Τρίτης, 3 Οκτωβρίου 2017 έως τις 06.00 της Τετάρτης, 4 Οκτωβρίου 2017.

Ζητούμε από την Κυβέρνηση να νομοθετήσει αμέσως και να δώσει λύση μακροπρόθεσμη και οριστική και οι εργοδότες να καταλάβουν επιτέλους ότι το τζάμπα τελείωσε.

Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ ζητούν τα αυτονόητα. Δεν επιθυμούμε εξαιρέσεις και εύνοια. Θέλουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επικούρηση όπως κάθε εργαζόμενος.

ΤΟ ΤΖΑΜΠΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕ.


ΒΙΩΣΙΜΗ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΔΟΕΑΠ ΤΩΡΑ.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…
Το Δ. Σ. της ΕΣΗΕΑ

Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου 2017

Ο Κωσ. Μπακογιάννης στις “Aπρόβλεπτες Συναντήσεις” στο cafe Ιανός της Αθήνας

Στην πρώτη "Απρόβλεπτη Συνάντηση" της περιόδου 2017-2018 στον ΙΑΝΟ, στην οδό Σταδίου στην Αθήνα, η δημοσιογράφος Μαργαρίτα Πουρνάρα, θα συνομιλήσει με τον Περιφερειάρχη της Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη για το πώς η τοπική αυτοδιοίκηση θα μπορούσε να μας δώσει σήμερα το υπόδειγμα της οικονομικής ανάκαμψης και σωστής αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού.

Η εκδήλωση που θα λάβει χώρα την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017 στις 20.30, θα προβάλλεται ζωντανά και στο ianos.gr.

Είσοδος ελεύθερη.

Στις "Απρόβλεπτες Συναντήσεις" που θα πραγματοποιούνται κάθε μήνα στο cafe του Ιανού, η Μαργαρίτα Πουρνάρα συνομιλεί με σημαντικούς ανθρώπους.

Όλοι τους έχουν διακριθεί στον επαγγελματικό στίβο, από την πολιτική, την αρχαιολογία και τις επιχειρήσεις ως τα γράμματα και τις επιστήμες.

Το πιο σημαντικό τους χαρακτηριστικό, όμως, είναι το θάρρος να χαράσσουν και να ακολουθούν την δική τους πορεία.

Είναι, δηλαδή, φυσιογνωμίες - χαμηλόφωνα ή ανορθόδοξα - ηγετικές που, αν και συχνά δεν ασχολούνται με τα κοινά, ωφελούν την κοινωνία με το δικό τους παράδειγμα ζωής και δράσης.

Ας τους γνωρίσουμε καλύτερα και ας μιλήσουμε μαζί τους, για ένα νέο συλλογικό ήθος, που συναπαρτίζεται από φωτισμένες μονάδες.

Το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να υποβάλλει τις ερωτήσεις του για τον κάθε καλεσμένο στο email: magazine@ianos.gr και όλες θα αναμεταδίδονται ζωντανά από το ianos.gr.

Ο ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ Η ΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Πόσο επηρεάζουν τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών την υπόθεση της Ελλάδας;
Πόσο μπορεί να αλλάξει η στάση της Γερμανίας με την είσοδο των σκληρών φιλελεύθερων και την έξοδο από την κυβέρνηση των σοσιαλδημοκρατών;
Τι σημαίνει η μετατόπιση ισχύος του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών στην προεδρία της Βουλής;
Με ποια ταχύτητα μπορεί να τρέξει η Μέρκελ την ευρωπαϊκή ενοποίηση, έχοντας μειωμένη την εκλογική της δύναμη και απέναντί της τους αντι-ευρωπαϊστές ακροδεξιούς;

Στα ερωτήματα αυτά δεν υπάρχουν ούτε εύκολες ούτε απλές απαντήσεις. Εντούτοις, όμως, μπορούμε να σταθούμε σε μία θεμελιώδη βάση, η οποία αφορά την ίδια τη Γερμανία και τη θέση της για την Ευρώπη και αυτό είναι το ενθαρρυντικό.

Η Γερμανία αποτελεί μία μεγάλη δύναμη και ένα πολύ ισχυρό και συγκροτημένο σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι πάνω από όλα -και σε πλήρη αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα- στη Γερμανία κυριαρχούν τα στρατηγικά συμφέροντα της χώρας και δευτερευόντως τα κομματικά ή τα άλλα συμφέροντα των προσώπων που εκφράζουν την πολιτική διαχείριση.

Η προοπτική της Γερμανίας στη διεθνή σκηνή, λοιπόν, είναι απόλυτα ταυτισμένη με την επιβίωση και το μέλλον της Ευρώπης ως ενιαίας δύναμης. Αυτός είναι ο κεντρικός στρατηγικός άξονας για το Βερολίνο και αυτό είναι το καθοριστικό κρατούμενο !

Η Γερμανία δεν μπορεί να κάνει αλλιώς…, σε ένα περιβάλλον που η μία ανατροπή στον γεωπολιτικό χάρτη φέρνει την άλλη και ο ανταγωνισμός στο οικονομικό επίπεδο οξύνεται διαρκώς.

Οι ΗΠΑ απομακρύνονται από το παραδοσιακό δόγμα τη Δύσης, ουδείς ξέρει τι θα γίνει με τον Τράμπ και τη Νότιο Κορέα, η Ρωσία αποτελεί μία γκρίζα σκιά που απλώνεται, οι Βρετανοί επέλεξαν την απομόνωση και η Κίνα αρχίζει να δείχνει κανονικά τα δόντια της, σαν νέα και συνεχώς ανερχόμενη υπερδύναμη που θέλει να αγοράσει τα πάντα στην Ευρώπη…

Η πολιτική της Γερμανίας συνεπώς είναι μονόδρομος και περνάει (και ακουμπάει) οπωσδήποτε μέσα από την ενωμένη Ευρώπη.

Τα πράγματα ωστόσο γίνονται πιο δύσκολα με την είσοδο στη γερμανική Βουλή των ακροδεξιών εθνικιστών. Διότι είναι η πρώτη φορά που ένα σαφώς αντι-ευρωπαϊκό κερδίζει σημαντικό ποσοστό και αποκτά επίσημο πολιτικό βήμα, θέσεις και ψήφους μέσα στο νομοθετικό σώμα.

Είναι μία νέα αρνητική παράμετρος, την οποία, όπως και να έχουν τα πράγματα, θα την υπολογίζει η Αγκελα Μέρκελ και οι κυβερνητικοί εταίροι της. Κυρίως οι πιο διστακτικοί φιλελεύθεροι, που έχουν κι ένα σοβαρό θέμα με την Ελλάδα.

Για αυτό ενδεχομένως σημειώθηκε και η αλλαγή ρόλου του Σόιμπλε. Με την αποδοχή που έχει στην κοινή γνώμη και με το πολιτικό βάρος κυρίως που διαθέτει, αναλαμβάνει όπως φαίνεται τις ισορροπίες εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, σε συνδυασμό με το συσχετισμό δυνάμεων στο νέο κοινοβούλιο. Αυτό αναμφίβολα είναι πλέον πιο πολύπλοκο και κρίσιμο ζήτημα για τη Γερμανία και την πολιτική της και αυτή την αποστολή μάλλον ανέλαβε ο πανίσχυρος (πρώην) υπουργός Οικονομικών.

Όσον αφορά ειδικότερα στην Ελλάδα, είναι σίγουρο ότι οι απαιτήσεις πλέον θα γίνουν μεγαλύτερες, τα χρονικά περιθώρια μικρότερα. Θα πρέπει να ξεχάσουμε ότι το γερμανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει ξανά ποτέ υπέρ μία νέας οικονομικής βοήθειας για τη διάσωση της Ελλάδας.

Συνεπώς, η προσαρμογή της χώρας μας στο πρόγραμμα των εταίρων θα πρέπει να γίνει με συνέπεια και γρήγορα, οι μεταρρυθμίσεις και οι ιδιωτικοποιήσεις θα πρέπει να ξεκινήσουν από αύριο (!) και με αποφασιστικότητα, εάν φυσικά μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτή την προοπτική ελπίδας για την ελληνική κοινωνία το απόλυτα ασυνάρτητο πολιτικό μας σύστημα.

Χωρίς μεταρρυθμίσεις και την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην πράξη, επί μακρόν, καμία κουβέντα δεν πρόκειται να ανοίξει για τη ρύθμιση του ελληνικού χρέους ή τη μείωση του απαιτούμενου πλεονάσματος, μετά τα εκλογικά αποτελέσματα της προηγούμενης Κυριακής.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Θερβάντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου Μια σπουδαία έκθεση στο ενετικό λιμάνι

Όλες οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου έως 8 Οκτ.


Ένα σπουδαίο εικαστικό γεγονός θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν οι φιλότεχνοι επισκέπτες της όμορφης Ναυπάκτου!

Ο εικαστικός χώρος Art Lepanto δίπλα στο ενετικό λιμάνι της πόλης άνοιξε τις πόρτες του την Κυριακή 1η Οκτωβρίου 2017 και παρουσιάζει την έκθεση έργων του Ιταλού καλλιτέχνη Franco Murer με θέμα "O Θερβάντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου".

Μέχρι και τις 9 Οκτωβρίου 2017 το Ενετικό λιμάνι γίνεται πόλος έλξης και με την ευκαιρία των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ναυμαχίας καλούνται οι φιλότεχνοι, να επισκεφθούν την έκθεση την οποία ο Franco Murer εμπνεύστηκε από τη Ναυμαχία που είχε λάβει χώρα στον κόλπο της Ναυπάκτου και φυσικά από τον αγαπημένο του Θερβάντες!

Η έκθεση διοργανώνεται από το Δήμο Ναυπακτίας, το Ιταλικό προξενείο με προσωπική επίβλεψη και εργασία της προξένου κυρίας Margherita Bovicelli που είχε και την αρχική ιδέα για το θέμα της εκθέσεως, το Μουσείο Augusto Murer, το Istituto Italiano di cultura και την Unione Montana Argodina.

Χορηγός της έκθεσης είναι ο Δημοτικός Σύμβουλος Χρήστος Σαλαμούρας και ο χώρος Art Lepanto χορηγείται από τον Γιάννη Ράπτη. Την επιμέλεια του καταλόγου έχει η Margherita Bovicelli και την επιμέλεια της έκθεσης κάνει ο ζωγράφος Νίκος Καλατζής.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 07:00 έως τις 22:00.

Εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της ΝαυπάκτουH Ναυμαχία της Ναυπάκτου (1571) μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της νεότερης ευρωπαϊκής ιστορίας. Ο Δήμος Ναυπακτίας τιμά την 446ηεπέτειο από τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου με σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν από χθες 1η Οκτωβρίου ως τις 8 Οκτωβρίου με στόχο να αναδειχτεί η ιστορική πορεία των λαών της Ευρώπης από τον 16ο αιώνα ως τις μέρες μας.

Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν την έκθεση ζωγραφικής του Ιταλού εικαστικού Franco Murer με θέμα: «Ο Θερβάντες στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου» στον χώρο τέχνης Art Gallery (1η-8/10/2017), ιστιοδρομίες, έκθεση φιλοτελισμού του Φ. Μόσχου, εκδήλωση με μουσική των Βαλκανίων και της Μεσογείου, μουσική βραδιά με ισπανική μουσική, παρουσίαση ειδικού λευκώματος από τα ΕΛΤΑ, σκάκι από τον ΑΣΟΝ Ναυπάκτου.

Η ημερίδα (6/10/2017): Προς μια «Νέα» Ευρώπη»; με ομιλητές την ιστορικό Σία Αναγνωστοπούλου και τον νομικό Κ. Δουζίνα αποτελεί μια εξαιρετική ευκαιρία γόνιμου διαλόγου για τον κοινωνικοοικονομικό προσανατολισμό της σύγχρονης Ευρώπης.

Στο συμπόσιο «Η διάθλαση των ορίων» (7/10/2017), με αφετηρία την έκθεση της Μάρως στο Φετιχιέ Τζαμί Ναυπάκτου, έγκριτοι πανεπιστημιακοί και εικαστικοί θα προσεγγίσουν τα όρια της τέχνης.

Η Αναπαράσταση της Ναυμαχίας ζωντανεύει μέσα από τις ιστορικές πηγές της εποχής, το Σάββατο, 7 Οκτωβρίου και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 8 Οκτωβρίου με την αρχιερατική λειτουργία και την επιμνημόσυνη δέηση στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Οι εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Ναυπάκτου διοργανώνονται από τον Δήμο Ναυπακτίας, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, της Ισπανικής Πρεσβείας και των Ελληνικών Πετρελαίων.

ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ: Δεν θα αλλάξουν τα όρια των Δήμων και δεν θα καταργηθούν οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν το Φθινόπωρο του 2019


Δεν θα ανοίξει το χωροταξικό ζήτημα, σ΄ αυτήν τη φάση που δρομολογείται η αλλαγή του Καλλικράτη, γιατί δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις, ωστόσο ως θέμα υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού για να γίνει κάποια άλλη στιγμή. Επίσης δεν θα καταργηθούν και οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων.

Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων από την Καλαμάτα ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, όπου συναντήθηκε με τους δημάρχους του νομού Μεσσηνίας, παρουσία και άλλων εκπροσώπων φορέων της Αυτοδιοίκησης του Νομού καθώς επίσης του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτση και βουλευτών.

Αμέσως μετά από τη συνάντηση, ο Υπουργός Εσωτερικών, δήλωσε στους δημοσιογράφους:

"Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο της Καλαμάτας που μας φιλοξένησε σήμερα σε αυτή την συνάντηση. Θυμόσαστε ότι πριν από μία βδομάδα ήμασταν στην Τρίπολη και πριν από δύο εβδομάδες στην Κρήτη. Το μήνυμα του Υπουργείου Εσωτερικών είναι σαφές: Περισσότερη Δημοκρατία, περισσότερη συμμετοχή της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση των επιλογών, περισσότερες αρμοδιότητες και ρόλους για την αυτοδιοίκηση, στο βαθμό, βέβαια, που μας το επιτρέπουν οι αντικειμενικές συνθήκες και η στενότητα των πόρων. Προσπαθούμε να αξιοποιούμε με το καλύτερο δυνατό τρόπο τα μέσα που διαθέτουμε.

Μάλιστα, σήμερα στη συζήτηση μπορέσαμε και εστιάσαμε σε πολύ κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με τα έργα στο χώρο της αυτοδιοίκησης. Σταθήκαμε στον νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις και από κοινού συμφωνήσαμε ότι πρέπει να τον κάνουμε πιο λειτουργικό, πιο αποτελεσματικό. Βγήκαν κι άλλες ειδήσεις: Υπήρξε η απόλυτη δέσμευσή μας, από την μεριά του υπουργείου Εσωτερικών, ότι δεν προτιθέμεθα να καταργήσουμε τους Προέδρους των Κοινοτήτων. Αυτό θα οδηγούσε στην πλήρη ερημοποίηση της υπαίθρου. Θέλω επίσης να σας πω ότι στην πορεία για τις κυοφορούμενες αλλαγές, αυτός ο διάλογος για τις αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο της αυτοδιοίκησης θα συνεχιστεί.

Συζητήσαμε, βεβαίως, και για τα θέματα της ενδοδημοτικής και ενδοπεριφερειακής διακυβέρνησης, αλλά και για τον εκλογικό νόμο. Η θέση της κυβέρνησης είναι γνωστή: Θέλουμε την απλή αναλογική, θέλουμε να πάμε σε μία πιο γνήσια αντιπροσώπευση των λαϊκών συσχετισμών, βεβαίως με εκείνες τις ασφαλιστικές δικλείδες που δεν θα δημιουργούν προβλήματα στη διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών".

ΕΡ: Έχουν εξειδικευτεί αυτές ή θα ακολουθήσει κι άλλος διάλογος με την αυτοδιοίκηση και πότε θα δούμε την εφαρμογή της απλής αναλογικής;

ΑΠ: ‘Oλα αυτά θα μορφοποιηθούν όταν θα σας γνωστοποιηθεί το τελικό νομοσχέδιο, που όπως είχαμε πει, ελπίζουμε να το καταθέσουμε μέσα στην τρέχουσα χρονιά. Έχουμε, θα έλεγε κανείς, μία απόσταση ασφαλείας από τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Με ανοιχτό διάλογο και καλή διάθεση θεωρούμε ότι μπορούμε να πετύχουμε τις μεγαλύτερες συναινέσεις.

ΕΡ: Θα υπάρξει αποσύνδεση με τις ευρωεκλογές, δηλαδή θα δούμε λίγο πιο μετά τις αυτοδιοικητικές αυτή τη φορά;

ΑΠ: Αυτό νομίζω ότι το έχουμε πει πολλές φορές, αυτό είναι το σωστό να γίνει και νομίζω ότι σε αυτό το μονοπάτι θα κινηθούμε.

ΕΡ: Στο πλαίσιο των αλλαγών που θα κάνετε υπάρχει περίπτωση να αλλάξουν και τα όρια δήμων;

ΑΠ: Δεν θα ανοίξουμε το χωροταξικό ζήτημα, όχι γιατί θεωρούμε ότι έτσι όπως σχεδιάστηκε ο «Καλλικράτης» ήταν όλα άρτια σχεδιασμένα, θα έλεγα το αντίθετο. Η ευρωπαϊκή η εμπειρία δείχνει ότι θα μπορούσαμε κι εμείς στην Ελλάδα να κινηθούμε σε έναν αριθμό περισσοτέρων δήμων, αλλά σήμερα δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές προϋποθέσεις -όπως η στελέχωση των δήμων και η ενίσχυσή τους με πόρους- ώστε να ανοίξει αυτό το θέμα. Ας πούμε ότι το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας, στις σκέψεις μας, για κάποια άλλη στιγμή.

Κυριακή, 1 Οκτωβρίου 2017

Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ στο Ευπάλιο


Χωρίς εκπλήξεις ξεκίνησε το Κύπελλο με τους ισχυρούς τελικά να επικρατούν

Του Τάσου Τσόλκα

Χωρίς εκπλήξεις ξεκίνησαν το Σαββατοκύριακο οι αγώνες της 1ης αγωνιστικής του Κυπέλλου ΕΠΣ Φωκίδας 2017 - 2018.

Ως γνωστό από φέτος οι ομάδες χωρίστηκαν σε τρεις ομίλους, που θα αγωνιστούν εντός-εκτός και οι δύο πρώτοι του κάθε ομίλου θα προκριθούν στην επόμενη φάση.

Παρ΄ ότι όπως αναφέραμε εκπλήξεις δεν είχαμε οι ομάδες έδειξαν ότι ακόμα δεν είναι έτοιμες και οι λεγόμενοι ισχυροί όπως ο Φωκικός και ο Απόλλων Ευπαλίου… ίδρωσαν για να πάρουν την νίκη.

Έτσι ο Απόλλων Ευπαλίου στο γήπεδο του Χρισσού στο πρώτο ημίχρονο δεν ήταν καλός, αλλά στο δεύτερο ανέβασε στροφές και με δύο γκολ του «συνήθως ύποπτου», περσινού πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος Γιώργου Φλέγγα, κέρδισε τον Αμφισσαϊκό με 2 - 0.

Στο ίδιο γήπεδο χθες η ο Φωκικός Άμφισσας παρά την εδαφική υπεροχή δεν μπόρεσε μέχρι το 60΄λεπτό να παραβιάσει την εστία της Ακαδημίας Άμφισσας που στο μεταξύ είχε χάσει και πέναλτι. Στη συνέχεια οι παίχτες της Ακαδημίας έμειναν από δυνάμεις και ο Φωκικός επικράτησε με 3 - 0.

Βαριά ήττα υπέστη ο Αετός Λιδορικίου στη Δεσφίνα που έχασε από τον τοπικό Ησαΐα με 5 - 0, ενώ στο τοπικό ντέρμπι της Δωρίδας στο γήπεδο Μαλαμάτων ο Δωρικός πέτυχε σπουδαία νίκη με 4 - 0 επί της Τολοφώνα Ερατεινής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα,

Α΄ΟΜΙΛΟΣ
Ακαδημία Άμφισσας - Φωκικός Άμφισσας      0 - 3
Δωρικός Μαλαμάτων - Τολοφώνα Ερατεινής  4 - 0
Β΄ΟΜΙΛΟΣ
Αμφισσαϊκός - Απόλλων Ευπαλίου                0 - 2
Ησαΐας Δεσφίνας - Αετός Λιδωρικίου            5 - 0


Γ΄ΟΜΙΛΟΣ
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Δελφών               4 - 0
Ένωση Γλυφάδας - Διαγόρας Πολυδρόσου      αναβλήθηκε


Ο Απόλλωνας Ευπαλίου όπως παρατάχθηκε στο γήπεδο Χρισσού στον αγώνα με τον Αμφισσαϊκό

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΠΟΘΟΥΝ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ

Το μήνυμα των λόγων του Κυρίου: «καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως»

Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. Φωκίδος
Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

Αγαπητοί μου αδελφοί. Σήμερα ο Κύριος ημών
Ιησούς Χριστός, σύμφωνα με όσα έχει καταγράψει ο Ευαγγελιστής Λουκάς, μάς λέγει ότι: «Καθώς θέλετε ίνα ποιώσιν υμίν οι άνθρωποι και υμείς ποιείτε αυτοίς ομοίως». Ξεκάθαρα ο Κύριος απευθυνόμενος προς τα παιδιά Του και σε όλους όσους ποθούν και θέλουν να λέγονται αλλά και να είναι χριστιανοί, δίδει ένα καθημερινό κώδικα συμπεριφοράς απέναντι στους άλλους ανθρώπους, είτε αυτοί μας αγαπούν, είτε μας μισούν, μας εχθρεύονται και μας πολεμούν.


Ποιά είναι αυτή η συμπεριφορά, που μας ζητά ο Κύριός μας να εφαρμόσουμε στην καθημερινή μας ζωή; Ιδού η χριστιανική συμπεριφορά: «Όπως επιθυμείς εσύ να σου συμπεριφέρονται οι άλλοι, έτσι θα συμπεριφέρεσαι εσύ πρώτα προς αυτούς». Δηλαδή: Επιθυμείς οι άλλοι να σου μιλούν με αγάπη, γλυκύτητα και χαμόγελο; Τότε αυτά εσύ πρώτος να τα κάνεις προς τους άλλους. Επιθυμείς οι άλλοι να σε αγαπούν, να σε βοηθούν και να σε υποστηρίζουν; Επιθυμείς να μη σε αδικούν, να μη σε συκοφαντούν, να μη σε κλέβουν και γενικά οι άλλοι να μη σε βλάπτουν; Τότε, εσύ πρώτος να τα εφαρμόσεις αυτά προς όλους τους άλλους συνανθρώπους σου, χωρίς να τους ξεχωρίζεις σε φίλους και εχθρούς. Αυτή την συμπεριφορά ζητά ο Κύριός μας από όλους μας να δείχνουμε στην καθημερινή μας ζωή αδιάκριτα.

Τα κάνουμε αδελφοί μου αυτά πράξη; Ο Κύριος μας δεν λέγει να συμπεριφέρεσαι στον άλλο όπως σου συμπεριφέρεται και εκείνος. Όχι δεν λέγει κάτι τέτοιο, αλλά σου ζητά εσύ να φερθείς στους άλλους όπως θα επιθυμούσες να σου φέρονται εκείνοι. Ας ακούσουμε τα λόγια του Κυρίου μας. Όσοι πιστεύουμε και αγαπάμε τον Χριστό μας, ας εφαρμόσουμε αυτά που μας ζητά. Ας κάνουμε το θέλημά Του και όχι το θέλημά μας. Όποιος παραβαίνει τα λόγια του Κυρίου μας, αυτός αμαρτάνει και θέτει την σωτηρία της ψυχής του σε κίνδυνο. Εμείς ας ζούμε και ας συμπεριφερόμεθα καθημερινά στους άλλους, όπως μας λέγει και θέλει ο Κύριός μας. Αμήν.

Τραγούδι & Χορός ….. από Ψυχής!!

Ανακοίνωση της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας ΙωνίαςΣυνεχίζουμε για 11η χρονιά, με περισσότερη δύναμη και ακόμη περισσότερη διάθεση να προσφέρουμε διασκέδαση και ψυχαγωγία στους μικρούς και μεγάλους φίλους μας.

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, ένα γνήσια λαϊκό Σωματείο, όλοι εμείς που καταγόμαστε από την Αιτωλοακαρνανία, τη Βοιωτία, την Ευρυτανία, τη Φωκίδα, τη Φθιώτιδα, την Εύβοια, την Αττική, προσκαλούμε όχι μόνο τους συμπατριώτες μας αλλά και κάθε έναν και κάθε μία που ζητάτε μια ποιοτική διέξοδο έκφρασης, να έρθετε κοντά μας.

Σας περιμένουμε, γιατί είμαστε ... στο Εμείς ! 

Περίοδος 2017 – 2018

· Ομάδες Παραδοσιακών Χορών για κάθε ηλικία
· Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού
· Εργαστήρι Μελέτης Προφορικής Ιστορίας Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας
· Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής (έντεχνη, ρεμπέτικη, λαϊκή)
· Τμήμα Latin, Ευρωπαϊκών και Λαϊκών χορών
· Θεατρική Ομάδα
· Διδασκαλία παραδοσιακών Οργάνων
· Σεμινάρια παραδοσιακών χορών, φορεσιάς κ.ά


Τα μαθήματα γίνονται στον Περισσό, στο 3ο Γυμνάσιο και 6ο Λύκειο (Μακελαράκη και Σαλαμίνος) και στην Αλσούπολη στο 16ο Δημοτικό Σχολείο, (Μεσσηνίας 15).

Για περισσότερες πληροφορίες: τηλέφωνο 698 9699 383 (what’ s up), email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr ή f/c Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.