Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 30 Σεπτεμβρίου 2017

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


Μέχρι 7 Οκτωβρίου οι δηλώσεις των ενδιαφερομένων για τα βοσκοτόπια

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει ότι σύμφωνα με τον Ν. 4351/2015 «Βοσκήσιμες Γαίες της Ελλάδας και Άλλες Διατάξεις» (Α’ 164) και την αριθ. 1058/71977/03.07.2017 (ΦΕΚ 2331 Β’) Κοινή Υπουργική Απόφαση με θέμα «Καθορισμός των Προδιαγραφών και του Περιεχομένου των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, στο πλαίσιο εφαρμογής των διατάξεων του ν. 4351/2015 (ΦΕΚ 164 Α’)»,θα πρέπει να εκπονηθούν Διαχειριστικά Σχεδία Βόσκησης (ΔΣΒ).
Με τα ΔΣΒ σκοπός είναι να αντιμετωπιστεί η έλλειψη διαχείρισης, που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε σχέση με τη βιωσιμότητα των βοσκήσιμων γαιών της χώρας, καθώς και η μη ορθολογική βοσκοφόρτωση, είτε με την υποβόσκηση εκτάσεων είτε με την υπερβόσκηση άλλων. Συχνά παρατηρούνται τεχνηέντως ελλείψεις βοσκήσιμων γαιών παρόλο που υπάρχουν διαθέσιμες ιδιωτικές εκτάσεις οι οποίες χρησιμοποιούνται έστω και εποχιακά για βοσκή χωρίς να συμπεριλαμβάνονται στην εκάστοτε κατανομή.

Μέσω της διαδικασίας μακροχρόνιας παραχώρησης των βοσκήσιμων γαιών και διαχωρισμού αυτών σε λιβαδικές μονάδες σύμφωνα με την νέα νομοθεσία, θα γίνεται ορθολογική χρήση όλων των εν δυνάμει εκτάσεων που είναι δυνατόν να βοσκηθούν ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς με στόχο τη βελτιστοποίηση της παραγωγικότητάς τους, προς όφελος των κτηνοτρόφων και κατ’ επέκταση της οικονομίας, του φυσικού περιβάλλοντος και της διατήρησης της φυσιογνωμίας του τοπίου.

Τέλος, σύμφωνα με τη παρ. 2 του άρθρου 3 του Ν. 4351/2015 «Η βοσκή εντός των βοσκήσιμων γαιών ασκείται επί τη βάση διαχειριστικού σχεδίου βόσκησης της περιοχής» και όπως αναφέρεται στο άρθρο 2, παρ. 3 της παραπάνω απόφασης «Τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα στην κυριότητα των οποίων βρίσκονται βοσκήσιμες γαίες σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10 του Ν. 3208/2003 όπως ισχύει και τις διατάξεις του Π.Δ. 258/1985 «Δημοτικό και Κοινοτικό Κτηματολόγιο» (ΦΕΚ Α΄ 99) όπως ισχύει, δηλώνουν στην αρμόδια Περιφέρεια την επιθυμία τους οι εκτάσεις αυτές να συμπεριληφθούν στα Δ.Σ.Β. που θα εκπονηθούν, με αίτησή τους το αργότερο εντός τριών (3) μηνών από τη δημοσίευση της παρούσας.»

Για τους παραπάνω λόγους όσα φυσικά ή νομικά πρόσωπα εμπίπτουν στις διατάξεις του ως άνω άρθρου της ως άνω απόφασης (π.χ. ιδιώτες κάτοχοι βοσκήσιμων γαιών, Δήμοι της χώρας), θα πρέπει να απευθυνθούν στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερ. Ενοτήτων προκειμένου το αργότερο μέχρι 07.10.2017 να δηλώσουν την επιθυμία ένταξης των εκτάσεων τους στα ΔΣΒ που θα εκπονηθούν. Το θέμα είναι εξαιρετικά σημαντικό ειδικά στην περίπτωση που οι εκτάσεις αυτές έχουν χρησιμοποιηθεί για την ενεργοποίηση δικαιωμάτων στο πλαίσιο της τρέχουσας ΚΑΠ.

Ο Αντιπεριφερειάρχης
Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής
Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος

Αγιασμό έκανε χθες ο Απόλλων Ευπαλίου για τη νέα σαιζόν που ξεκινά σήμερα

Του Τάσου Τσόλκα

 
Πραγματοποιήθηκε χθες ο καθιερωμένος Αγιασμός του Απόλλωνα Ευπαλίου για την νέα σεζόν 2017 - 2018 παρουσία της διοίκησης της ομάδας, των ποδοσφαιριστών και του προπονητικού επιτελείου.
 Αμέσως μετά το τέλος του αγιασμού οι ποδοσφαιριστές της ομάδας ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμα της προπόνησης.

Η Διοίκηση του Απόλλων Ευπαλίου, με ανακοίνωσή της, εύχεται σε όλες τις ομάδες του νομού μας καλή αγωνιστική σεζόν, η οποία ξεκινάει επίσημα αύριο με την διεξαγωγή του κυπέλλου και υγεία σε όλους τους αθλητές των σωματείων.

Ας προσπαθήσουμε, τονίζεται,  όλοι μαζί να ανεβάσουμε το ποδοσφαιρικό επίπεδο του νομού μας μέσα και έξω από τους αγωνιστικούς χώρους.

Όπως είναι γνωστό από αυτό το Σαββατοκύριακο ξεκινούν οι αγώνες της πρώτης φάσης του Κυπέλλου Φωκίδας 2017 – 2018. Ο Απόλλων θα αντιμετωπίσει τον Αμφισσαϊκό την Κυριακή το απόγευμα στις 05:00  στο γήπεδο του Χρισσού.

Οι αγώνες των άλλων ομάδων της Δωρίδας για την ίδια διοργάνωση είναι :

Την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, ώρα 16:00, Γήπεδο Μαλαμάτων
Δωρικός Μαλαμάτων - Τολοφώνας Ερατεινής
Το
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου, ώρα 16:00, Γήπεδο Δεσφίνας
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Ο αγώνας της Ένωσης Γλυφάδας με τον Διαγόρα Πολυδρόσου αναβλήθηκε.

Παρασκευή, 29 Σεπτεμβρίου 2017

Υποβολή δηλώσεων συγκομιδής σταφυλιών που προορίζονται για οινοποίηση

Όλοι οι κάτοχοι αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων, των οποίων η παραγωγή προορίζεται για οινοποίηση, υποχρεούνται σύμφωνα με τον Καν(ΕΚ) 436/2009 να υποβάλουν το αργότερο μέχρι 30 Νοεμβρίου 2017 δήλωση συγκομιδής.

Όπως ανακοινώθηκε από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Φωκίδας, η δήλωση υποβάλλεται μόνο ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής Υπηρεσίας «Δήλωσης συγκομιδής Αμπελουργικών Προϊόντων» της επίσημης ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οι κάτοχοι αμπελουργικής έκτασης που οινοποιούν μόνοι τους το σύνολο της παραγωγής τους, υποβάλλουν μόνο δήλωση παραγωγής.

Σε περίπτωση ολοκληρωτικής καταστροφής του προϊόντος πρέπει να υποβάλλεται μηδενική δήλωση συγκομιδής. Η μη υποβολή δήλωσης αποκλείει τους παραγωγούς από τα ευεργετικά μέτρα όπως πρόγραμμα αναδιάρθρωσης, άδειες αναφύτευσης, για την επόμενη και την τρέχουσα αμπελοοινική περίοδο.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας στο τηλέφωνο 2265 350 544, Απόστολο Τσιάμη.

Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας Ν.Φωκίδας και η δραστηριότητά της στο Ευπάλιο

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας (Κ.Μ.Ψ.Υ.) του νομού Φωκίδας λειτουργεί από το 1981 με βάση τις αρχές της Κοινοτικής Ψυχιατρικής ασκώντας τις δραστηριότητές της στην τοπική κοινότητα και πάντα σε στενή συνεργασία με αυτή.

Δέχεται αιτήματα και παρέχει υπηρεσίες ψυχικής υγείας όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Προσφέρει τις υπηρεσίες της, όσο το δυνατόν, πιο κοντά στον τόπο κατοικίας του ατόμου με ψυχοκοινωνικές δυσκολίες και, όταν κρίνεται αναγκαίο, μεταβαίνει στο σπίτι του ή στο χώρο εργασίας του.

Κύριοι στόχοι της Κ.Μ.Ψ.Υ. είναι: η πρόληψη, η διάγνωση και η έγκαιρη παρέμβαση σε παιδιά, εφήβους, ενήλικες και τις οικογένειές τους. Η έγκαιρη παρέμβαση σε ασθενείς με πρώτο ψυχωτικό επεισόδιο, η σταθεροποίηση καθώς και η σταθερή και συνεχής παρακολούθηση τους.

Στο χρόνο λειτουργίας της επισκέπτεται 11 σημεία του νομού, στα κατά τόπους αγροτικά ιατρεία και κέντρα υγείας.

Στο Ευπάλιο δραστηριοποιείται στο χώρο του δημαρχείου και δέχεται περιστατικά που έχουν ανάγκη από ψυχιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη.

Ασχολείται με την πρόληψη των ψυχικών διαταραχών και πραγματοποιεί δράσεις στην κοινότητα σε συνεργασία με τους τοπικούς συλλόγους και στα σχολεία σε συνεργασία με τη σχολική κοινότητα.

Φέτος, η Κινητή Μονάδα θα πραγματοποιήσει μια σειρά δράσεων που περιλαμβάνει ομάδες εφήβων στο Γυμνάσιο του Ευπαλίου, δράσεις ευαισθητοποίησης για εκπαιδευτικούς και γονείς καθώς και ομιλίες στην κοινότητα σε συνεργασία με τους συλλόγους.

Για περισσότερες πληροφορίες για την Κινητή Μονάδα ή για ραντεβού επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022600 & 2265022924.

Παράταση μέχρι 16 Οκτωβρίου για τα Βραβεία "Made in Greece 2017"

Μέχρι τη Δευτέρα 16 Οκτωβρίου παρατείνεται η περίοδος υποβολής συμμετοχών για τα βραβεία «Made in Greece 2017». Τα βραβεία διοργανώνονται από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ) και αναδεικνύουν και επιβραβεύουν παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις στη δημιουργία και διάθεση των προϊόντων τους.
 
Συγκεκριμένα, ο θεσμός των βραβείων εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της ΕΛΑΜ για την ενδυνάμωση και διάδοση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου καινοτομίας και εξωστρέφειας, που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις παραγωγής και μάρκετινγκ προϊόντων.
 
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταθέτουν την υποψηφιότητά τους μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.madeingreeceawards.gr.

Οι κατηγορίες των βραβείων είναι οι εξής:
 • Βραβείο Επώνυμου Ελληνικού Προϊόντος
 • Βραβείο Καινοτόμου Προϊόντος
 • Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας - Καταναλωτικού Προϊόντος
 • Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας - Βιομηχανικού Προϊόντος
 • Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας
 • Βραβείο Αγροτικής Αριστείας
 • Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας
 • Βραβείο Νεοφυούς Παραγωγικής Αριστείας
 • Κλαδικό Βραβείο Τροφίμων και Ποτών
 • Κλαδικό Βραβείο Ένδυσης, Υπόδησης και Αξεσουάρ
 • Κλαδικό Βραβείο Προσωπικής και Οικιακής Φροντίδας
 • Κλαδικό Βραβείο Διαρκών Καταναλωτικών Προϊόντων
Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής, αίθουσα Banquet.

Στο πλαίσιο της φετινής διοργάνωσης, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών θα έχει την ευκαιρία να απονείμει το Βραβείο Βιοτεχνικής Αριστείας.

Σημειώνεται πως η διοργάνωση βραβείων «Made in Greece 2017» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Ορίστηκε η οργανωτική επιτροπή του Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας


Με απόφαση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη συγκροτείται η Οργανωτική  Επιτροπή του 11ου Τακτικού Συνεδρίου της ΝΔ.

Πρόεδρος ορίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης.

Τα υπόλοιπα μέλη είναι οι :

Κώστας Τσιάρας Γραμματέας Κοινοβουλευτικής Ομάδας,
Λευτέρης Αυγενάκης Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής,
Μιχάλης Μπεκίρης Διευθυντής Γραφείου Προέδρου,
Νικόλαος Παπαθανάσης Γενικός Διευθυντής ΝΔ,
Στυλιανός Κονταδάκης Γραμματέας Οργανωτικού,
Γεώργιος Στεργίου Γραμματέας Προγράμματος,
Κωνσταντίνος Δέρβος Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ,
Μακάριος Λαζαρίδης Διευθυντής Γραφείου Τύπου,
Χρήστος Ταραντίλης Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού & Επικοινωνίας και
Αθανάσιος Νέζης Σύμβουλος Προέδρου.

Συνταξιούχοι, νέοι και... ωραίοι !

Ένας στους τέσσερις συνταξιούχους είναι κάτω των 65 ετών και μάλιστα η κατηγορία αυτή λαμβάνει τις υψηλότερες συντάξιμες αποδοχές, από το μέσο όρο του συνόλου των συνταξιούχων

Πρόκειται για τη βασικότερη κακοδαιμονία του συνταξιοδοτικού μας συστήματος, που το οδήγησε στα πρόθυρα της κατάρρευσης και επέφερε διαδοχικές μειώσεις των συντάξιμων αποδοχών. Να θυμίσουμε ότι αυτό ήθελε ν΄ αλλάξει εδώ και δεκαεπτά χρόνια ο ασφαλιστικός νόμος Γιανίτση. Δυστυχώς πολλοί και κύρια συνδικαλιστές αντέδρασαν σκληρά τότε και φτάσαμε σταδιακά εδώ που είμαστε σήμερα.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΗΛΙΟΣ του υπουργείου Εργασίας, που αφορούν στον Αύγουστο του 2018, οι συνταξιούχοι κάτω των 65 ετών ανέρχονται σε 675.108 άτομα, επί συνόλου 2.600.107 συνταξιούχων. Δηλαδή το 26% των συνταξιούχων της χώρας λαμβάνει σύνταξη, σε απαγορευμένα ηλικιακά όρια, με βάση τα σημερινά δεδομένα.Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει επίσης ότι οι πρόωρα συνταξιοδοτούμενοι, ηλικίας 51 - 60 ετών, λαμβάνουν τις υψηλότερες συντάξεις. Ειδικότερα:

• Οι συνταξιούχοι ηλικίας 56 – 60 ετών λαμβάνουν μέση σύνταξη ύψους 1.072 ευρώ
• Οι συνταξιούχοι ηλικίας 61-65 ετών λαμβάνουν μέση σύνταξη ύψους 1.139 ευρώ, που είναι οι υψηλότερη, μεταξύ όλων των ηλικιών των συνταξιούχων.


Επίσης, πάνω από το μέσο όρο των 894 ευρώ, λαμβάνει συντάξεις, η ηλικιακή ομάδα των 51 – 55 ετών και συγκεκριμένα ύψους 934 ευρώ.

Ακόμη, από την κατανομή του πλήθους των συντάξεων ανά συνταξιούχο παρατηρείται πως 1.225.709 συνταξιούχοι λαμβάνουν μία (1) μόνο σύνταξη, 945.261 λαμβάνουν 2 συντάξεις και 345.044 συνταξιούχοι λαμβάνουν 3 συντάξεις, ενώ περιορισμένος αριθμός δικαιούχων λαμβάνει πάνω από 7 συντάξεις.

Πάντως, υπάρχουν δύο άτομα, που λαμβάνουν 10 (δέκα!) συντάξεις, ήτοι 4 κύριες, 4 επικουρικές και 2 μερίσματα και ένας που λαμβάνει επίσης 10 συντάξεις (3 κύριες, 3 επικουρικές και 4 μερίσματα).

Εξάλλου, με βάση την τελευταία έκθεση του ΗΛΙΟΣ, τον Αύγουστο του 2017 πληρώθηκαν συνολικά 4.513.764 συντάξεις, από τις οποίες τα 2.864.272 ήταν κύριες, οι 1.241.678 επικουρικές και 407.814 μερίσματα.

Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.324.844.234,34 ευρώ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ. Το πλήθος των δικαιούχων του ΕΚΑΣ ανέρχεται σε 236.513 άτομα και η συνολική δαπάνη για το συγκεκριμένο επίδομα σε 25.222.085,93 ευρώ.

Η γαμψή μύτη του Εμμανουέλ Μακρόν

Λες και τον είχαμε ερωτευτεί...

Της Σώτης Τριανταφύλλου *


Η δημοτικότητα του Εμμανουέλ Μακρόν μειώνεται και ο ενθουσιασμός σβήνει: στη Γαλλία δεν είναι trendy να στηρίζουμε τον πρόεδρο και την εξουσία. Αμέσως μετά τις εκλογές, περνάμε στην αντιπολίτευση: ο πρόεδρος μας απογοήτευσε!

Γάλλοι: ο πιο μουρμούρης λαός της Ευρώπης. Που περιμένει από τον εκάστοτε πρόεδρο να του χαρίσει την ευτυχία· όπως περίπου ένα παιδί που περιμένει τα πάντα από τους γονείς του ή ένας ερωτευμένος που επενδύει τα πάντα στο αντικείμενο του έρωτά του.

Όμως, ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν είναι πατέρας και εραστής κανενός από μας, κι αυτό προσθέτει στην αξία του. Δεν είναι πατέρας όχι μόνο λόγω ηλικίας (όπως λέει ο κωμικός Τζαμέλ, το 39-40 είναι νούμερο παπουτσιού, όχι ηλικία προέδρου), αλλά διότι θέλει, αν του το επιτρέψουν, να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Κι όσο για εραστής, έχουν γραφτεί αρκετές ψυχαναλυτικές ανοησίες και κουτσομπολιά – ας μην προσθέσουμε κι άλλες.

Προς το παρόν, δεν του επιτρέπουν να αλλάξει τους κανόνες. Προσπαθεί να επιβάλει ορισμένες απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αλλά οι Γάλλοι δεν αντιλαμβάνονται τους μεταρρυθμιστικούς μετασχηματισμούς: κάνουν επαναστάσεις· μέσα στην επαναστατική τύρβη τίποτα δεν αλλάζει· εκτός φυσικά από το ότι στήνονται γκιλοτίνες κυριολεκτικές και μεταφορικές. Με το να μην κολακεύει αυτά τα πολιτικά ήθη, ο Μακρόν επιβαρύνει τη θέση του.

Προ ημερών είπε κάτι αυτονόητο: ότι η γαλλική δημοκρατία θα πάψει να ανέχεται τους τεμπέληδες, τους κυνικούς και τους εξτρεμιστές. «Μας είπε τεμπέληδες!» βάλθηκαν να φωνάζουν οι περισσότεροι Γάλλοι, που προφανώς αναγνώρισαν τον εαυτό τους. («Μαμά, στο σχολείο με λένε πλατυκέφαλο», «Πώς έτσι παιδί μου;» απαντά η μαμά χαϊδεύοντας το πλατύ κεφάλι κτλ.)

Ωστόσο, ο Μακρόν είναι συνεπής στο πρόγραμμά του: μεταρρύθμιση του εργασιακού κώδικα (που είχε επιχειρήσει ο αναξιοπαθών Ολλάντ), μείωση των δημοσίων δαπανών κατά 20 δις, επανεκκίνηση της δημόσιας παιδείας (που έχει πάρει τον κακό δρόμο) με ενίσχυση του προϋπολογισμού της. Στο υπουργείο Παιδείας διόρισε τον Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ ο οποίος φαίνεται αποφασισμένος και δεν σηκώνει αστεία· άριστη επιλογή κι ας αφήσουμε τον άνθρωπο να κάνει τη δουλειά του.

Οι νομοθετικές πράξεις δεν λείπουν στη Γαλλία. Επί Σαρκοζύ ψηφίστηκαν 404 νέοι νόμοι· επί Ολλάντ –που θεωρείτο μάλιστα κάπως νωχελικός– ακόμα περισσότεροι. Από νόμους πάμε καλά, από μυαλά όχι και τόσο. Ψηφίζονται νόμοι ηθικού τύπου: λόγου χάρη, η δουλεία αναγνωρίστηκε ως «έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας» – όμως σε τι αλλάζει μια τέτοια απόφαση την καθημερινή ζωή των Γάλλων; Οι περισσότεροι έχουν μια σκασίλα για τη δουλεία του 19ου αιώνα… Καθώς για μια σειρά άλλα δήθεν επίκαιρα ζητήματα, όπως το αν θα δημιουργηθούν δημόσιες τουαλέτες για τους τρανσέξουαλ. Ακόμα και οι τρανσέξουαλ αδιαφορούν: «Να κάνω πιπί μου θέλω, όχι να μείνω εκεί μέσα!»

Έχω καταλήξει ότι για να πραγματοποιήσει ο Μακρόν όσα απαιτούνται προκειμένου να μειώσει την ανεργία, να τονώσει τη βιομηχανία (η οποία ήδη ευημερεί από την τελευταία χρονιά της προεδρίας Ολλάντ), να διευκολύνει την ένταξη των μουσουλμάνων, να ανανεώσει και να επανορθώσει την παιδεία, να αποτρέψει τους πολλαπλούς διχασμούς, πρέπει να είναι λιγότερο παρών.

Το κράτος βαραίνει πάνω στους Γάλλους: ακούγεται παράδοξο αλλά στις περιπτώσεις όπου υπήρξε ένα είδος κυβερνητικής έκλειψης – στην Ολλανδία, στην Ισπανία, στο Βέλγιο (που έμεινε χωρίς κανονική κυβέρνηση για 541 ημέρες) – η οικονομία ανέπνευσε και τα ελλείμματα μειώθηκαν.

Οι Γάλλοι επιζητούν το κράτος και την ισχυρή προεδρία όπου τους συμφέρει προσωπικά· όπου δεν τους συμφέρει, γίνονται αντιεξουσιαστές, θυμούνται τον Προυντόν διαστρεβλώνοντάς τον. Αυτή η σύγχυση βρίσκεται στη βάση της αντιπάθειας που αναπτύσσουν εναντίον του Μακρόν: λες και αθέτησε την υπόσχεσή του να μας κάνει όλους νέους, ωραίους και πλούσιους. Λες και τον είχαμε ερωτευτεί αλλά τώρα διαπιστώνουμε, παρατηρώντας τον καλά-καλά στο προφίλ, ότι έχει γαμψή μύτη.

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος με καταγωγή από την Δωρίδα

Τετάρτη, 27 Σεπτεμβρίου 2017

Το Σαββατοκύριακο ξεκινά το Κύπελλο της ΕΠΣ Φωκίδας 2017 - 2018

Του Τάσου Τσόλκα


Το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου και 1η Οκτωβρίου ξεκινούν οι αγώνες του Κυπέλου Φωκίδας 2017-2018.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΕΠΣ Φωκίδας το Κύπελλο θα διεξαχθεί σε 3 Ομίλους με 4 ομάδες ο κάθε Όμιλος.

Από τον κάθε Όμιλο θα προκριθούν οι δύο πρώτοι που στη συνέχεια μετά από κλήρωση θα προχωρήσουν με διπλούς αγώνες νοκ-άουτ.

Το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής έχει ως εξής :

 Α΄ΟΜΙΛΟΣ
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ώρα 17:00 Γήπεδο Χρισσού
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Κυριακή 1 Οκτωβρίου      ώρα 16:00   Γήπεδο Μαλαμάτων
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ


Β΄ΟΜΙΛΟΣ
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου   ώρα 16:00   Γήπεδο Δεσφίνας

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Κυριακή 1 Οκτωβρίου        ώρα 17:00   Γήπεδο Χρισσού      
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ


Γ΄ΟΜΙΛΟΣ
Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου ώρα 14:00 Γήπεδο Χρισσού
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ
Ο Αγώνας ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ αναβλήθηκε

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΟΙ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ σχηματισμό της Γερμανικής Κυβέρνησης

Άρθρο του Αντώνη Τριφύλλη *

Το ΣΟΚ είναι μεγάλο…

Για την ίδια την κ. Μέρκελ που χάνει 10 μονάδες από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Που η ήρεμη δύναμη της Μητέρας του Έθνους θα πρέπει να υφίσταται τις μέσα στην Βουλή χυδαίες επιθέσεις έξαλλων υποκειμένων . Η μνήμη της εποχής που η κόρη πάστορα έζησε σε στυγνό δικτατορικό καθεστώς, θα την στοιχειώνει. Μπορεί και να μετανιώνει. Για την υστεροφημία της θα ήταν ίσως καλύτερο να αφήσει τη θέση της για κάποιον νεότερο. Ακούς εκεί να της φωνάζουν να σηκωθεί να φύγει και να πάει στην πατρίδα της στην Ανατολική Γερμανία! Και ίσως συνειδητοποιεί, ότι το Γαλλογερμανικός άξονας που αναβίωσε με τον ορθολογικό πραγματιστή Μακρόν, δεν θα λειτουργήσει όπως θα ήθελαν και οι δυο. Ίσως πάλι ξυπνήσει μέσα της η Φυσικός. Και τι φυσικός! Κβαντομηχανικός. Δηλαδή άνθρωπος συνηθισμένος στο να ξεπερνά τη λογική του Διαφωτισμού και του Αριστοτέλη και να βρίσκεται αντιμέτωπη με φαινόμενα ακατανόητα από τις αισθήσεις του ανθρώπινου είδους. Η αρχή της αβεβαιότητας του Χάιζενμεργκ, της ταυτόχρονης παρουσίας του ηλεκτρονίου σε δυο διαφορετικά σημεία, οι σκουληκόπετρες και η γάτα του Σρέντιγκερ θα την βοηθήσουν να υψώσει το ανάστημά της στα φαντάσματα του Γερμανικού παρελθόντος.


Για τον σκληρόπετσο και μπαρουτοκαπνισμένο τέως συνδικαλιστή Μάρτιν Σουλτς, παιδί και εκφραστή της καρδιάς της εργατικής τάξης στην Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και ηγέτη της Ευρωπαϊκής ιδέας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Δεν είναι λίγο, δεν αντέχεται, να ξεκινάς τον προεκλογικό αγώνα διεκδικώντας ισότιμα την Καγκελαρία, και να καταλήγεις να εισπράττεις το χειρότερο σκορ μετά τον πόλεμο για το SPD σου.

Για τον δύστυχο Seehofer που έχοντας μπροστά του εκλογές για την τοπική κυβέρνηση της Βαυαρίας βλέπει να κινδυνεύει η μονοκομματική κυβέρνηση του CSU από εποχής ιδρύσεώς του από τον Φραντς Γιόζεφ Στράους. "Καταστροφή" αναφώνησε ο προκάτοχός του. Και ποιος φταίει για όλα αυτά? Μα η υποχώρησή του για χάρη της ενότητας με το αδελφό κόμμα της κ. Μέρκελ στο μεταναστευτικό. Λένε κάποιοι στις μπυραρίες του Μονάχου.

Σοκ όμως είναι και για τους κερδισμένους. Θετικό βέβαια.

Ένα μεγάλο ουφ για τους "Πράσινους’’ που βλέπουν τα ποσοστά τους ανέπαφα και την πιθανότητα να ξαναζήσουν τα μεγαλεία της εποχής Φίσερ που κατάφεραν να βγάλουν την χώρα τους από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας.

Κι ένα "να ΄μαστε πάλι εδώ Ανδρέα" των φιλελεύθερων του FDP . Ξαναμπήκαν στην Βουλή. Και σε λίγο και στην Κυβέρνηση. Εμείς οι παλαιοί είχαμε συμπάθεια για τον τότε αρχηγό τους τον Γκένσερ. Όχι μόνο γιατί αγαπούσε το νησί των Σποράδων, αλλά και γιατί ήταν ένα λαμπερό αστέρι της εξωτερικής και της Ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι διάδοχοί του έμοιαζαν με ασπρογιακάδες φωνακλάδες. Να δούμε και τον Λιντνερ πώς θα μπορέσει να συνυπάρξει με τους Πράσινους!

Κι εάν ουρλιαχτό "Sieg" σκέτο - για την ώρα - θα αντηχήσει σε λίγο στο Ράιχσταγκ. Και μια χυδαιότητα, που την γνωρίσαμε κι εμείς στην δική μας Βουλή. Πόσο μακριά απέχει το  "βάλτε φράχτες για το ξένου", από το "κλείστε του ξένους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης" ;

Μα πως πέσαμε όλοι έξω; Πώς φτάσαμε ως εδώ σε μια χώρα μηδενικής σχεδόν ανεργίας, διαρκούς ανάπτυξης από την εποχή του Σρέντερ και διεθνούς σεβασμού από τους Μεγάλους; Πως καταρρέουν τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα;

Η γεωγραφική κατανομή των ψήφων της άκρας δεξιάς δίνει μια πρώτη απάντηση.

Σε κρατίδια της πρώην DDR χαρά από την Ελευθερία του γκρεμίσματος από τον Λάο κράτησε όσο χρόνο χρειάστηκε να συνειδητοποιήσουν, ότι παρά το ότι ο πακτωλός των χρημάτων από την Ομοσπονδία βελτίωσε μεν σημαντικά το βιοτικό τους επίπεδο, αλλά η αίσθηση ότι είναι παραπαίδια έφτιαξε την μαγιά που φούσκωσε το Τέρας.

Στα κρατίδια πάλι που παράγεται ο πλούτος, στις βιομηχανικές περιοχές, ένα φάντασμα πλανάται. Η εισβολή της ψηφιακής εποχής με τη ρομποτική αύξησε την παραγωγικότητα, αλλά όχι τις θέσεις εργασίας. Και κυρίως φώτισε ένα μέλλον σκοτεινό για τον εργάτη. Σε δέκα χρόνια από σήμερα το 80% των δεξιοτήτων της σημερινής παραγωγικής μηχανής δεν θα υπάρχει πια. Το μέλλον αυτό γεμίζει με φόβο τη ψυχή τους και τους οδηγεί απερίσκεπτα σε επιλογές που θυμίζουν το τέλος της "Βαϊμάρης". Τότε δηλαδή που η κρίση του 1929-32 χτύπησε την εργατική τάξη της Γερμανίας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τέλος, στα ημιαστικά κέντρα και τις μετρημένες γειτονιές των συνταξιούχων, ο συντηρητισμός μετατράπηκε σε αντίδραση απέναντι σε ότι ξένο. Οι μετανάστες ακόμη και σε περιοχές που δεν έχουν ξένους είναι σήμερα ο εχθρός. Και ποιος τροφοδότησε αυτόν τον κίνδυνο; Μα βέβαια ο μεγάλος συνασπισμός και οι ευρωπαϊκές αξίες που επικαλείται η μαντάμ Μέρκελ για να χαράξει και κυρίως να διαλαλήσει μέχρι τα πέρατα του καθεστώτος του Ορμπάν και των ομοίων του το αδιανόητο. Ότι δηλαδή οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι και αυτοί Άνθρωποι. Και επιπλέον ότι είναι χρήσιμοι για την Οικονομία, αλλά και για το οξύ δημογραφικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η χώρα.

Α, και κάτι άλλο. Όλοι βλέπουν, ότι η παλαιά φεουδαρχική Πρωσία μετά από μια περίοδο παρακμής και χάρη στα νέα χρηματοοικονομικά προϊόντα της οικονομίας-καζίνο επανέρχονται στις παλιές εποχές καλές εποχές. Οι κληρονόμοι βλέπουν τις περιουσίες τους να αυγαταίνουν. Όμως αυτό που βλέπει ο κόσμος είναι ότι η οι ανισότητες αυξάνουν. Η θεωρία Πικετί μεταφράζεται σε αίσθημα αδικίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης.

Ας δούμε τώρα πως μπορεί να διαμορφωθεί το κλίμα μετά τις τεκτονικές ανατροπές που εκφράστηκαν στις εκλογές. Ειδικά σε ότι αφορά την Ευρωπαϊκή πολιτική.

Η πιο πιθανή κυβέρνηση θα αποτελείται από το CDU, το FDP και τους Πράσινος. Η «Τζαμάικα». Οι άλλες δυο δυνατότητες μάλλον αποκλείονται.

Ο Μεγάλος Συνασπισμός έχει αποκλειστεί κατηγορηματικά από τον Σουλτς, που θέλει να φτιάξει το σπίτι του πριν «πασοκοποιηθεί». Η άλλη εκδοχή, ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας δύσκολα, θα προχωρήσει. Δεν ταιριάζει στην ύπαρξη μιας σταθερής κυβέρνησης, ούτε στις κοινοβουλευτικές παραδόσεις. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στην εποχή των Τραμπ και Κιμ Ιλ Ουν.

Εν συντομία λοιπόν σε σχέση με τα Ευρωπαϊκά, ας δούμε μερικές από τις θέσεις των τριών κομμάτων του ενδεχόμενου τριμερούς συνασπισμού. Ο Γιούνκερ, ο Μακρόν και όλοι εμείς περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει, και με ποιούς συμβιβασμούς η νέα πορεία της Ε.Ε.

Στην στενότερη αμυντική συνεργασία συμφωνούν CDU και FDP. Δύσκολα θα διαφωνήσουν οι Πράσινοι αν μια τέτοια συνεργασία εστιαστεί στην μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Στο θέμα της ΟΝΕ και οι τρεις θέλουν μεταβολές που θα ισχυροποιήσουν το Ευρώ. Με σημαντικές διαφοροποιήσεις. Οι φιλελεύθεροι και οι χριστιανοδημοκράτες στηρίζουν το σενάριο της Ευρώπης των πολλαπλών ταχυτήτων με έμφαση στην σταθεροποίηση του συστήματος. Οι φιλελεύθεροι φτάνουν στο σημείο να επιλέγουν τον σκληρό πυρήνα όχι μόνο με όσους θέλουν, αλλά και με όσους μπορούν. Η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή για εκδίωξη από το Ευρώ. Σε αυτό δεν συμφωνούν Πράσινοι και Μέρκελ.

Για τη δημοσιονομική και επενδυτική πολιτική η διάσταση είναι μεγάλη. Οι δυο βάζουν προτεραιότητα στις επενδύσεις, αλλά με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει εναρμόνιση όλων με την αρχή της δημοσιονομικής προσαρμογής. Οι Πράσινοι ζητούν περισσότερη έμφαση στην κοινωνική πολιτική και χαλάρωση της πολιτικής λιτότητας.

Και οι τρεις συμφωνούν στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, αλλά διαφωνούν στην θεσμική του μορφή. Οι δυο θέλουν να παραμείνει διακυβερνητικό, οι Πράσινοι κοινοτικό. Την εξέλιξή του σε ταμείο ευρωομόλογων δεν την συζητούν.

Τέλος σε σχέση με την επέκταση της ενιαίας αγοράς στην ενέργεια, στη ψηφιακή αγορά, κ.α. παρά τις όποιες διαφορές τους θα τις στηρίξουν και οι τρεις με την ευχή από πλευράς Πρασίνων ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα παίξει τον ρόλο του τελικού κριτή και στη συνέχεια ο Μακρόν και ο Γιούνκερ την επόμενη ημέρα της ορκωμοσίας της νέας κυβέρνησης.

Αυτά και πολλά άλλα θα τα δούμε στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης, που ευχόμαστε να πετύχει.

 *
Ο Αντώνης Τριφύλλης, Αρθρογράφος σε εφημερίδες και περιοδικά. Είναι συνταξιούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σπούδασε στο ΕΜΠ και στο Πολυτεχνείο της Βιέννης στο Τμήμα Μηχανολόγων Ηλεκτρολόγων και εργάστηκε επί σειρά ετών στο πρώην υπουργείο Βιομηχανίας, ενώ διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΟΤ, διευθυντής προσωπικού στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, διευθυντής του Γραφείου του Επιτρόπου στην Κομισιόν, διευθυντής σχέσεων με τον πολίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο τουρισμός μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της περιφέρειας της Στερεάς

Χαιρετισμός του Κώστα Παλασκώνη στο περιοδικό “ΕΠΙΧΕΙΡΩ ΣΤΗΝ ΣΤΕΡΕΑ”

Ο τουρισμός και η φιλοξενία των επισκεπτών αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ταυτότητας της χώρας μας και των κατοίκων της ήδη από την αρχαιότητα. Η κοινωνική αυτή δραστηριότητα έχει εδώ και δεκαετίες μετατραπεί σε επιχειρηματική, αναδεικνύοντας τον τόπο μας σε έναν από τους δημοφιλέστερους τουριστικούς προορισμούς του κόσμου.


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας δεν θα μπορούσε σε καμία περίπτωση να αποτελέσει εξαίρεση. Με μοναδικούς πολιτιστικούς προορισμούς, μνημεία, πόλεις και χωριά μοναδικής γραφικότητας, πανύψηλα βουνά, μαγευτικές παραλίες αλλά και νησιά, η Στερεά Ελλάδα προσφέρει τεράστια εναλλαγή τοπίων και μοναδικών εμπειριών, τις οποίες οφείλουμε να αναδείξουμε συνεργαζόμενοι στενά.

Μέσα από αυτή τη μεγαλειώδη και επίπονη οικονομική κρίση, ο τουρισμός καλείται να αφυπνίσει τα επιχειρηματικά αντανακλαστικά της κοινωνίας μας και να συμβάλει στην στήριξη της περιφέρειας, μέσω της διάχυσης των εισπράξεων από τους ξένους και εγχώριους επισκέπτες στις τοπικές κοινωνίες. Όλοι μαζί – τοπική αυτοδιοίκηση, ιδιωτικοί και δημόσιοι φορείς, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι – καλούμαστε να εργαστούμε μεθοδικά προκειμένου να εκμεταλλευτούμε τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας, κάνοντας χρήση κάθε πιθανού χρηματοδοτικού εργαλείου ή αναπτυξιακού προγράμματος.

Είναι πλέον προφανές ότι τίποτα δεν χαρίζεται αλλά μόνο κατακτάται. Η επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα της Στερεάς Ελλάδας οφείλει να αναβαθμίσει τον κομβικό ρόλο και τη σημασία της στην εγχώρια οικονομία, όπως κομβική είναι και η γεωγραφική της θέση. Η Γενική Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού της οποίας προΐσταμαι θα σταθεί αρωγός της προσπάθειας αυτής όπως και κάθε εθνικής προσπάθειας.

* O Κώστας Παλασκώνης είναι Πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού και Αντιδήμαρχος Δωρίδος

Ο Κ.Χαλιορής για τον Παύλο Μπακογιάννη


Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017

Απεργία 24ωρη εργαζομένων στα ΜΜΕ για τον ασφαλιστικό τους φορέα ΕΔΟΕΑΠ

Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για την διάσωση και στήριξη του Ασφαλιστικού τους φορέα ΕΔΟΕΑΠ.

Το DORIDA NEWS συμμετέχει στην απεργία και για την ενημέρωσή σας παραθέτουμε σχετικές ανακοινώσεις της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ).


ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Από την πρώτη στιγμή που συγκροτήθηκε το προεδρείο της ΕΣΗΕΑ, βάλαμε στην άκρη τις διαφορές μας, και ξεκινήσαμε έναν μαραθώνιο αγώνα για την διάσωση και τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ την ίδια ώρα είχαμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα-“βουνά” του Πήγασου, του ΔΟΛ, των μεγάλων καθυστερήσεων καταβολής δεδουλευμένων κ.ά.

Η ΕΣΗΕΑ, έπειτα από τις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και τους εργοδότες, κατέθεσε μια ρεαλιστική πρόταση* στην τριμερή συνάντηση της 24ης Ιουλίου, τονίζοντας, μάλιστα, την τεράστια σημασία του συμβολισμού, αφού την ημέρα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας, θα μπορούσαμε να βάλουμε τις βάσεις για μια συμφωνία διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, που θα άνοιγε το δρόμο για την αποκατάσταση της δημοκρατικής λειτουργίας της ενημέρωσης, οι άνθρωποι της οποίας δοκιμάζονται σκληρά τα τελευταία χρόνια, υπό το βάρος της ανεργίας, της καταβαράθρωσης των αμοιβών, της καθυστέρησης καταβολής των δεδουλευμένων, της κρίσης αξιοπιστίας.

Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ

Οι εργοδοτικές οργανώσεις επέλεξαν την τακτική της κωλυσιεργίας, νομίζοντας, ίσως, ότι η εποχή του τζάμπα θα συνεχιστεί. Ότι θα συνεχίσουν να μην καταβάλουν εισφορές για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Η εργοδοτική ένωση των καναλιών επιμένει να θέτει διαρκώς θέματα, που θα μετατρέψουν τον ΕΔΟΕΑΠ σε ένα επαγγελματικό ταμείο ενώ, ως προς την θέσπιση πόρου 4-5% επί του τζίρου των επιχειρήσεων, που θα αποτελέσει σημαντικό βήμα της διάσωσης του ΕΔΟΕΑΠ, την συνδέει με μείωση της φορολογίας και τη μη καταβολή των 3,5 εκατομμυρίων ετησίως για τις άδειες, που αποφάσισε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ). Μάλιστα, μετά την απόφαση του ΕΣΡ, ο εκπρόσωπος των καναλαρχών πήρε πίσω το ενδεχόμενο καθιέρωσης εισφοράς 4% επί του τζίρου, καθώς την εξίσωσε με το ποσό, που καλούνται να καταβάλουν τα κανάλια για τις άδειες.

Αρνητική, ως προς την καθιέρωση εισφοράς επί του τζίρου για τον ΕΔΟΕΑΠ, ήταν και η ένωση των εργοδοτών Διαδικτύου, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορεί να σηκώσει τέτοιο βάρος! Η συμμετοχή των επιχειρήσεων, που δραστηριοποιούνται στο διαδίκτυο είναι στρατηγικής σημασίας για την ΕΣΗΕΑ, καθώς στο μέλλον θα ενισχύεται ο κύκλος εργασιών τους και ο ρόλος τους στην ενημέρωση. Την ίδια ώρα η ΕΣΗΕΑ δεσμεύεται ότι θα πάρει άμεσα πρωτοβουλία για την εγγραφή στην Ένωση των εργαζομένων δημοσιογράφων στα Μέσα αυτά και την ασφάλισή τους στον ΕΔΟΕΑΠ. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει και η συμμετοχή των συνδρομητικών καναλιών.

Οι διαπραγματεύσεις της ΕΣΗΕΑ, με τους επικεφαλής του ΟΤΕ και της NOVA, βρίσκονται σε καλό δρόμο, καθώς φαίνεται να συμφωνούν στην εισφορά επί των διαφημιστικών εσόδων τους για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ.

Θετική ήταν και η στάση της ΕΡΤ στην πρόταση της ΕΣΗΕΑ, όπως διατυπώθηκε στην συνάντηση που είχαμε με τη νέα διοίκησή της.

Η ΕΣΗΕΑ κατέβαλε ύστατη προσπάθεια και το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, προκειμένου να βρεθεί συμβιβαστική λύση, σε χρόνο που δεν θα σχετίζεται με την αξιολόγηση και τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα. Δυστυχώς, οι εργοδότες ακολούθησαν την τακτική της κωλυσιεργίας, ενώ η κυβέρνηση δεν πήρε νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του οξύτατου προβλήματος, με αποτέλεσμα σήμερα ο ΕΔΟΕΑΠ να απειλείται με κατάρρευση και να αδυνατεί να καταβάλει συντάξεις και να παράσχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η ΕΣΗΕΑ αναζήτησε και νέες δυνατότητες για να ξεπεραστεί το αδιέξοδο και η κατάρρευση του ΕΔΟΕΑΠ, ζητώντας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία έγινε στις 5 Σεπτεμβρίου. Ο κύριος Προκόπης Παυλόπουλος δεσμεύτηκε να συμβάλει στην άρση του αδιεξόδου. Αισθανόμαστε την υποχρέωση να τον ευχαριστήσουμε για αυτό.

Μετά το διαφαινόμενο αδιέξοδο των διαπραγματεύσεων και ενώ ορισμένοι «άπιστοι Θωμάδες» και «δημόσιοι κατήγοροι» του Διαδικτύου, διέδιδαν από την πρώτη στιγμή ότι τα έχουμε βρει παρασκηνιακά με τους εργοδότες, οι οποίοι καλούνται να καταβάλουν σχεδόν το 93% των κονδυλίων που απαιτούνται, η ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να πολιτικοποιήσει το θέμα, ζητώντας συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, προκειμένου, έστω την ύστατη στιγμή, να στηρίξουν πολιτική λύση ευρύτερης αποδοχής, για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, στο πλαίσιο των ρεαλιστικών μας προτάσεων. Ήδη συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη, ο οποίος μας δήλωσε ότι θα στηρίξει μια λύση για την σωτηρία του ΕΔΟΕΑΠ, ενώ έχουμε ζητήσει συνάντηση από τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταλείψει την αναβλητικότητά της και να αναλάβει τώρα νομοθετική πρωτοβουλία για την διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, στην κατεύθυνση των προτάσεων της ΕΣΗΕΑ, και εμείς θα αναλάβουμε πρωτοβουλία προκειμένου να στηριχθεί η λύση αυτή από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, να τύχει δηλαδή ευρείας αποδοχής στη Βουλή. Αν πραγματικά εννοεί η κυβέρνηση όσα έλεγε στις συναντήσεις που είχαμε, ότι, δηλαδή, οι προτάσεις μας μπορούν να αποτελέσουν βάση για τη διάσωση του ΕΔΟΕΑΠ, οφείλει να πάρει πρωτοβουλία τώρα, εγκαταλείποντας την αναβλητικότητά της, τη στιγμή που ο κόμπος έφτασε στο χτένι.

Όποιος μπορεί να δει κάτω από την επιφάνεια θα καταλάβει ότι η πρόταση της ΕΣΗΕΑ για την στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ, αποτελεί στην πραγματικότητα πρόταση στήριξης της ενημέρωσης. Δεν είμαστε εμείς εκείνοι που θα βάλουμε θηλιά στα μέσα ενημέρωσης, δεν θα δεχτούμε όμως την επιστροφή στην εποχή της δουλείας. Αν υιοθετηθεί η πρόταση μας, η ΕΣΗΕΑ στη συνέχεια θα πάρει και νέα πρωτοβουλία για συνολικότερα μέτρα στήριξης των μέσων ενημέρωσης και των εργαζομένων σε αυτά, καλώντας τις εργοδοτικές οργανώσεις και τις πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν στον διάλογο, καθώς η λειτουργία της ενημέρωσης δεν είναι μια συνήθης επιχειρηματική δραστηριότητα, αλλά θεμελιώδης αξία κάθε δημοκρατικής πολιτείας.

ΑΠΕΡΓΙΑΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Οι ενώσεις των εργαζομένων απευθύνουν δημόσια προειδοποίηση προς τους εργοδότες και την κυβέρνηση:

Το τζάμπα τελείωσε! Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα. Εμείς, οι εργαζόμενοι στην ενημέρωση, κατεβαίνουμε σε απεργιακές κινητοποιήσεις διεκδικώντας ένα νέο «Σύνταγμα» για τον τύπο, ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο για τους λειτουργούς της ενημέρωσης. Δεν ζητάμε ειδικά προνόμια, θεμελιώδη «αστικά» δικαιώματα διεκδικούμε για επικούρηση και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η στάση της ΕΣΗΕΑ, κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ήταν στάση ευθύνης. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο για να βρεθεί λύση. Και, σε κάθε περίπτωση, δεσμευόμαστε ότι, όποια λύση προκριθεί, θα τεθεί στην ετυμηγορία των συναδέλφων. Κυβέρνηση και εργοδότες ας πάρουν επιτέλους τις ευθύνες τους: Η εποχή του τζάμπα τελείωσε. Βιώσιμη λύση για τον ΕΔΟΕΑΠ τώρα!

Συμμετέχουμε στην απεργία της Τρίτης, 26 Σεπτεμβρίου 2017. Δίνουμε μήνυμα ενότητας και αποφασιστικότητας για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας.

* ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΑ

Οι προτάσεις τις οποίες κατέθεσε η ΕΣΗΕΑ στην τριμερή διαπραγμάτευση με τους εργοδότες και την κυβέρνηση της 24 Ιουλίου και την διμερή με την κυβέρνηση της 6ης Σεπτεμβρίου είναι οι εξής:

1. ΕΝΙΑΙΟΣ-ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΣ ΕΔΟΕΑΠ:
Ο ΕΔΟΕΑΠ συνεχίζει να παρέχει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εφάπαξ και επικούρηση. Ο ΕΔΟΕΑΠ διευρύνεται με τους εργαζόμενους στα όλα μέσα ενημέρωσης που μέχρι σήμερα δεν ήταν μέλη του, τους εργαζόμενους στον περιοδικό τύπο και στα ενημερωτικά σάιτ του Διαδικτύου (θεωρούνται ηλεκτρονικές εφημερίδες).

2. ΕΙΣΦΟΡΕΣ:
Εργοδοτών 6-8% ( αναδρομικά από 1/1/2017), εργαζομένων 6%, και συνταξιούχων 6%.
ΣΥΝΟΛΟ 12-14% πράγμα που σημαίνει έσοδα 12-15 εκατομμύρια ευρώ.


3. ΕΙΣΦΟΡΑ ΣΤΟΝ ΤΖΙΡΟ:
5% σε όλες τις επιχειρήσεις Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό σημαίνει ότι θα πληρώσουν περισσότερα οι εύρωστες, δηλαδή τα κανάλια, παίρνοντας ως αντιστάθμισμα ορισμένα φορολογικά κίνητρα, και λιγότερα οι εφημερίδες που είναι σε δυσχερή θέση και κινδυνεύουν να κλείσουν.
Προσδοκώμενα ΕΣΟΔΑ: περίπου 25-30 εκατομμύρια ευρώ. Ειδικά για το Ίντερνετ πρέπει να νομοθετηθεί η ένταξη των εργαζομένων στον ΕΔΟΕΑΠ. Ακόμη πρέπει να υπάρξει πρόνοια ότι δεν θα εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη από τα έξοδα των εταιριών, που διαφημίζονται σε μέσα που δεν είναι αναγνωρισμένα (μητρώο, ΕΣΡ) για να κτυπηθούν όσοι είναι σε φορολογικούς παραδείσους

4. ΑΥΤΟΝΟΜΟΣ ΕΔΟΕΑΠ, ΔΙΑΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΕΟΠΥΥ:
Αγορά υπηρεσιών υγείας, παρακλινικών εξετάσεων και φαρμακευτικής περίθαλψης μέσω ΕΟΠΥΥ ώστε να μειώσει το κόστος ο ΕΔΟΕΑΠ, και να έχουν οι ασφαλισμένοι περισσότερες επιλογές. Να διατηρηθούν οι επιπρόσθετες παροχές, που έχουν οι ασφαλισμένοι όπως θέση νοσηλείας, οδοντιατρικές υπηρεσίες, πολυϊατρεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Πιθανό Όφελος 3-5 εκατομμύρια ευρώ.

5. ΚΡΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ:
Ο ΕΔΟΕΑΠ να λάβει μέρος της ενίσχυσης, που δίνεται στον ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Εναλλακτικά να καταβάλλεται το κονδύλι της περίθαλψης των ασφαλισμένων του ΕΔΟΕΑΠ στα δημόσια νοσοκομεία. Πιθανά έσοδα 5 εκατομμύρια ευρώ

6. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΕΙΣΦΟΡΑΣ, ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ:
Δυνατότητα είσπραξης της εισφοράς μέσω του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων και θέσπιση ασφαλιστικής ενημερότητας για οφειλές στον ΕΔΟΕΑΠ.


7. ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΑΓΓΕΛΙΟΣΗΜΟΥ
Συνεχίζονται οι προσπάθειες βεβαίωσης και είσπραξης του εναπομείναντος αγγελιοσήμου. Προσδοκώμενα έσοδα 10-15 εκατομμύρια ευρώ την επόμενη διετία.


Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα έσοδα πάνω από 50-55 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ο ΕΔΟΕΑΠ όχι μόνο στηρίζεται άλλα και ότι μπορεί να καταστεί βιώσιμος μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με την αναλογιστική μελέτη που έχει εκπονηθεί και αποτελεί συστατικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ (ΠΟΕΣΥ)
Τη δέσμευση της κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΔΟΕΑΠ (Ασφαλιστικού Οργανισμού των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) επανέλαβε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, κατά τη χθεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), της ΕΣΗΕΑ, της ΕΣΠΗΤ, της ΕΠΗΕΑ και τον Πρόεδρο του Οργανισμού.


Μετά τις συνεχείς και σκόπιμες παλινωδίες της εργοδοτικής πλευράς σε ό,τι αφορά τη θέσπιση χρηματοδότησης του Ασφαλιστικού Οργανισμού των εργαζομένων στην Ενημέρωση, είναι επιτακτική ανάγκη πλέον να προχωρήσει η κυβέρνηση στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος, εγκαταλείποντας κάθε δισταγμό. Για να σταματήσουν «να παίζουν κρυφτό οι ιδιοκτησίες των καναλιών», όπως επισημαίνει σε σημερινή δήλωσή του ο κ. Ν. Παππάς.

Με αυτό το στόχο, η ΠΟΕΣΥ στηρίζει την σημερινή 24ωρη απεργία που κήρυξαν οι Ενώσεις-μέλη της και οι άλλες Ενώσεις του Διασωματειακού, διεκδικώντας: 

· Τη διατήρηση και τη διεύρυνση ενός ενιαίου ΕΔΟΕΑΠ με την ένταξη όλων των εργαζομένων σε όλα ανεξαιρέτως τα μέσα ενημέρωσης
· Τη διατήρηση των ΤΕΑΣ/ΕΤΑΣ της ΕΣΗΕΠΗΝ και της ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε
· Σταθερή και πλήρη εργασία για όλους, με ίσα δικαιώματα
· Αξιοπρεπείς μισθούς και συντάξεις
· Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας
· Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας
· Σεβασμό στους κανόνες της Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.


Δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου δεν θα πάψουμε να αγωνιζόμαστε για

· ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΝΟΣ ΒΙΩΣΙΜΟΥ ΚΑΙ   ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ ΕΔΟΕΑΠ
· ΤΗ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΜΑΣ
· ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΜΑΣ
· ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


Η ΠΟΕΣΥ καλεί όλους τους εργαζόμενους να μετάσχουν στην απεργία και τις Ενώσεις να περιφρουρήσουν τους χώρους δουλειάς, για την επιτυχία της.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΕΣΥ 

Δευτέρα, 25 Σεπτεμβρίου 2017

ΤΟ ΔΟΓΜΑ ΤΟΥ ΒΕΡΟΛΙΝΟΥ ΚΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΕΤΑΙΡΩΝ

Του Γιάννη Κοτόφωλου*

Συνήθως η πολιτική διαμορφώνει την ιστορία, ως αποτέλεσμα της πάλης και της κυριαρχίας των συμφερόντων. Αρκετές φορές, όμως, τον τροχό της ιστορίας τον γυρίζουν ή τον μπλοκάρουν οι ιδεολογικές αγκυλώσεις, τα δόγματα που πρεσβεύουν κατά παράδοση λαοί και ηγεσίες.


Μία τέτοια χαρακτηριστική περίπτωση, είναι κατά τη γνώμη μας η Γερμανία, στην οποία τα δόγματα παίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση των εξελίξεων και προσδιορίζουν την πολιτική στάση των Γερμανών, εντός και εκτός των εθνικών τους συνόρων.

Η διαρκής προσκόλληση στην αυστηρή αντίληψη για την οικονομία και την οικονομική πολιτική είναι μία πολύ χαρακτηριστική περίπτωση και μία τέτοιου τύπου ιδεολογική έκφραση ενός έθνους, όπως αυτή αντικατοπτρίζεται στις συμπεριφορές και τις αποφάσεις λαού και ηγεσίας.

Στη Γερμανία πιστεύουν, για παράδειγμα, ότι ο πληθωρισμός ευθύνεται για τη Βαϊμάρη και τα δραματικά της συνεπακόλουθα και επ’ αυτού δεν σηκώνουν κουβέντα. Με αποτέλεσμα να ασκούν δριμεία κριτική στη νομισματική πολιτική που ασκεί ο Μάριο Ντράγκι (ο οποίος ευτυχώς κράτησε την Ευρωζώνη όρθια) γιατί ευνοεί λένε τον πληθωρισμό… Και ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη είναι μόλις 1,5%..., μιλάμε δηλαδή για «χοντρό κόλλημα».

Το επικαλούμαστε σήμερα, λίγα 24ωρα μετά την διεξαγωγή των γερμανικών εκλογών, για να επισημάνουμε την πιο σημαντική ίσως παράμετρο του παιγνιδιού, για την Ελλάδα αλλά και τους άλλους εταίρους της Ευρώπης.

Οι Γερμανοί δεν αλλάζουν εύκολα θέση! Αυτό σημαίνει ότι το κλίμα καλής διάθεσης και η θετική συγκυρία που έχει διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη για μία στροφή της Αγκελα Μέρκελ στην οικονομική πολιτική, θα πρέπει να συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις γενναίες, που θα εφαρμοστούν με συνέπεια από τους άλλους εταίρους, πολλώ δε μάλλον από την Ελλάδα.

Ετσι θα περάσουμε στην επόμενη φάση της αναβάθμισης και της ενοποίησης της Ευρώπης. Πρέπει όπως φαίνεται να κερδίσεις την εμπιστοσύνη των Γερμανών για να κάνεις έναν γερό συνεταιρισμό μαζί τους. Καλώς ή κακώς, αυτή είναι η αλήθεια! Και το γεγονός ότι η Γερμανία αποτελεί τον ισχυρότερο από κάθε άποψη εταίρο έχοντας την πρωτοκαθεδρία στις εξελίξεις της Γηραιάς Ηπείρου, είναι μία αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα, αλλά και μία προοπτική παράλληλα για την επανεκκίνηση της ευρωπαικής μηχανής.

Το γράφαμε και σε προηγούμενα άρθρα ότι η Ευρωζώνη βρίσκεται μπροστά σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Χρειάζεται χρόνος και προσπάθεια μεγάλη για την Ευρώπη που λίγο πολύ όλοι ονειρευόμαστε (πιο δημοκρατική, πιο αλληλέγγυα, πιο ομοσπονδιακή, αλλά και πιο ανταγωνιστική κ.ο.κ.), η αρχή όμως έγινε…

Οι παράγοντες, λοιπόν, που θα διευκολύνουν όπως φαίνεται τη συνέχεια των πραγμάτων και ειδικότερα το Βερολίνο να βάλει λίγο στην άκρη τα δόγματα και τον εθνικό εγωισμό, είναι οι κινήσεις που θα ξεδιπλώσουν στην κεντρική σκηνή η Γαλλία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

Οι δύο πρώτες είναι οι δεύτεροι ισχυρότεροι πόλοι μετά τη Γερμανία στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα από την άλλη είναι ο πλέον ασθενής οικονομικά κρίκος και το «ξυνό παιδί» που δεν πειθαρχεί και δεν συμμορφώνεται…

Αυτοί οι κρίσιμοι παίκτες στην ευρωπαϊκή σκακιέρα θα πρέπει τώρα να αλλάξουν τακτική, υπάρχουν οι προϋποθέσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν και οι προωθούμενες μεταρρυθμίσεις του στην αγορά εργασίας ήταν κάτι προφανώς σαν το εναρκτήριο λάκτισμα. Θα χρειαστεί συνέχεια, όπως εννοείται και από την Ελλάδα, την υπερφορτωμένη με το χρέος και το ασφυκτικό πλεόνασμα ή την Ιταλία για την επίλυση των μεγάλων προβλημάτων στις τράπεζες. Η Γερμανία είναι «βαριά» και δεν μπορεί να χορεύει μόνη, πάντα εξάλλου χρειάζονται δύο !
*
Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Πυρκαγιά ξανά στο "Γουβό" Ευπαλίου !


Μικρής έκτασης πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι στη θέση "Γουβό" του Ευπαλίου μερικές εκατοντάδες μέτρα ανατολικά της Αγίας Φανερωμένης και του εκεί κοιμητηρίου της Μανάγουλης.


Αμέσως κινητοποιήθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου με αρκετά οχήματα και κατόρθωσε να θέσει υπό έλεγχο τη φωτιά που είχε προλάβει να κάψει μερικές δεκάδες στρέμματα θαμνώδους βλάστησης και πριν αυτή εξαπλωθεί σε διπλανά κτήματα με ελαιόδεντρα.

Το σημείο που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά παρατηρούνται συχνά κρούσματα εμπρησμού, γιατί περί εμπρησμού πρόκειται, και προς αυτή την κατεύθυνση εστιάζει τις έρευνές της τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Αστυνομία του Ευπαλίου. 

Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ:Φθινόπωρο του 2019 οι αυτοδιοικητικές εκλογές με αναλογική


Αποσύνδεση των αυτοδιοικητικών εκλογών από τις ευρωεκλογές


«Οι αυτοδιοικητικές

εκλογές είναι προσδιορισμένο το πότε θα γίνουν, δηλαδή στο το τέλος της θητείας. Όμως, εκείνο το οποίο έχουμε ως σκέψη, είναι να αποσυνδεθούν από τις ευρωεκλογές. Κατά συνέπεια, από τη στιγμή που κάτι τέτοιο θα γίνει νόμος του κράτους, τότε θα πάμε κάποιους μήνες πιο πέρα τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Αυτά ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης, μετά την συνάντηση που είχε στην Τρίπολη, με δημάρχους της Αρκαδίας.

 Αυτό σημαίνει ότι επειδή το τέλος της θητείας των αυτοδιοικητικών είναι ο Ιούνιος του 2019 , ημερομηνία που θα γίνουν και οι ευρωεκλογές, το «κάποιοι μήνες πιο πέρα» που είπε ο Υπουργός σημαίνει ότι πάμε για Φθινόπωρο του 2019 για τις αυτοδιοικητικές εκλογές .

Πιο συγκεκριμένα μιλώντας ο Π. Σκουρλέτης στα Μέσα Ενημέρωσης στην Τρίπολη μετά την συνάντηση με του Δημάρχους ανέφερε μεταξύ άλλων.

Για τη σύσκεψη στο δημαρχείο της Τρίπολης
Το υπουργείο Εσωτερικών έχει εγκαινιάσει μια διαδικασία απευθείας επικοινωνίας με τους Δήμους και τις Περιφέρειες. Με αυτό τον τρόπο, μας δίνεται η δυνατότητα να εστιάσουμε σε συγκεκριμένα τοπικά προβλήματα και να ανταλλάξουμε εμπειρίες αφενός για τα θέματα της αυτοδιοίκησης, καθώς και για το θεσμικό της πλαίσιο αλλά και ειδικότερα για την περιοχή. Έτσι λοιπόν, στη σύσκεψη με όλους τους δημάρχους του Νομού αναφερθήκαμε σε συγκεκριμένα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους, αλλά και στις δυνατότητες που έχουμε για να κάνουμε πιο στοχευμένες παρεμβάσεις, γνωρίζοντας ότι δεν έχουμε τα μέσα, τους πόρους και το προσωπικό που θα θέλαμε για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Γνωρίζουμε αυτά τα θέματα κι έχουμε συνείδηση των προβλημάτων, τόσο οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης όσο και η κυβέρνηση. Θεωρώ ότι υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες. Η συνεργασία, λοιπόν, είναι ο μόνος δρόμος για να έχουμε τη καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα. Συνεργασία, όχι μόνο ανάμεσα στους δύο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, αλλά και ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αυτοδιοίκηση.

Συζητήσαμε και για τις κυοφορούμενες θεσμικές αλλαγές, αυτές που φιλοδοξούμε να γίνουν νόμος του κράτους, μέσα στους επόμενους μήνες, για το εκλογικό σύστημα, για τις αρμοδιότητες της αυτοδιοίκησης και τη σχέση της με την κεντρική εξουσία. Όλα αυτά, τα οποία αντιλαμβάνεστε ότι είναι επίκαιρα για την αυτοδιοίκηση.

Ακούσαμε πολλά από τους δημάρχους που αξίζει να μελετήσουμε, κρατήσαμε τις σημειώσεις μας κι εκείνο το οποίο νομίζω ότι μπορεί να επιβεβαιωθεί, να συνομολογηθεί, είναι ότι υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία. Δεν είναι δηλαδή μόνο η σημερινή ημέρα συνάντησης, γύρω από το ίδιο τραπέζι, υπάρχει μια καθημερινή επικοινωνία των υπηρεσιών του υπουργείου, των συνεργατών μας, με τους δημάρχους, έτσι ώστε να μπορέσουμε να απαντήσουμε σε μικρά και μεγάλα προβλήματα.
Για το εκλογικό σύστημα και
τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Η ημερομηνία των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι προσδιορισμένη, στο τέλος της θητείας. Στο σκεπτικό μας είναι η αποσύνδεση από τις ευρωεκλογές και κατά συνέπεια, από τη στιγμή που αυτό θα γίνει νόμος του κράτους, θα μεταφέρουμε λίγους μήνες τις αυτοδιοικητικές. Η πρότασή μας για το εκλογικό σύστημα, εκ μέρους της κυβέρνησης, είναι η απλή αναλογική. Πάντοτε μιλούσαμε, και ως ΣΥΡΙΖΑ και στις προγραμματικές μας δηλώσεις, για την καθιέρωση της απλής αναλογικής, ενός γνήσια αντιπροσωπευτικού συστήματος που δεν θα αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς.
 

“Μάχη” με… μοσχάρια στη νότια Δωρίδα !

Επιδρομή αδέσποτων μοσχαριών είχαμε την Παρασκευή το βράδυ ξημερώματα Σαββάτου στην περιοχή του Καστρακίου.

Περίπου 22 μοσχάρια από τα συνήθως αδέσποτα που κυκλοφορούν, κατέβηκαν από τις πλαγιές του Τρικόρφου, περνώντας μέσα από χωράφια και δρόμους βορειοδυτικά του Καστρακίου προξενώντας ως συνήθως αρκετές ζημιές.

Άνθρωποι του Δήμου τα εντόπισαν έγκαιρα και μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες κατάφεραν να τα εγκλωβίσουν σε περιφραγμένο χωράφι δυτικά του Καστρακίου και πλησίον των τυροκομείων Γρατσάνη.

Αμέσως πάρθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε τα ζώα να παραμείνουν εκεί, να αναζητηθεί ο ιδιοκτήτης τους και άμεσα ειδοποιήθηκε ο Εισαγγελέας.

Ο Δήμος αμέσως έβαλε φύλακες σε 24ωρη βάση ώστε να μη διαφύγουν καθώς και εταιρεία σεκιούριτι, ενώ συνεχής είναι και η παρουσία της αστυνομίας.

Στο χωράφι που έχουν εγκλωβιστεί και φυλάσσονται, ιδιοκτησίας Γεωργίου Καραγεωργόπουλου, έχουν προξενήσει μεγάλες ζημιές και κύρια στα ελαιόδεντρα που υπάρχουν εκεί.

Ήδη έχουν σταλεί ειδοποιητήρια σε κτηνοτρόφους της περιοχής από τον Δήμο για να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες των μοσχαριών γιατί δυστυχώς δεν φέρουν τα γνωστά ενώτια αναγνώρισης, αλλά κανένας κτηνοτρόφος δεν έχει παρουσιαστεί ως ιδιοκτήτης τους μετά από δύο 24ωρα.

Το πρόβλημα της φύλαξης είναι πάρα πολύ δύσκολο όπως αναφέρουν άνθρωποι του Δήμου και της Κοινότητας Καστρακίου γιατί τα ζώα έχουν μάθει να κυκλοφορούν αδέσποτα, ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες αγριεύουν και προσπαθούν να ξαναβρεθούν με άλλα μοσχάρια - κάπου 50 - που κυκλοφορούν κι αυτά αδέσποτα βόρεια της Αγίας Παρασκευής Καστρακίου προς τις πλαγιές του Τρικόρφου.

Στο πλαίσιο της φύλαξής τους οι άνθρωποι του Δήμου τους παρέχουν νερό και μπάλες τριφύλλι για την τροφή τους.

Ήδη το λόγο έχει ο Εισαγγελέας για τις επόμενες ενέργειες που θα γίνουν από την πλευρά του Δήμου, εφ΄ όσον δεν βρεθεί ο ιδιοκτήτης τους.

Η καταβολή των συντάξεων του Οκτωβρίου

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ και το ΝΑΤ θα καταβάλλουν τις συντάξεις του Οκτωβρίου 2017 την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίου 2017.

Επίσης την ίδια ημερομηνία θα καβαληθούν οι συντάξεις και από τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.

Ο ΟΑΕΕ και ο ΟΓΑ θα καταβάλλουν τις συντάξεις του Οκτωβρίου 2017 την Δευτέρα 02 Οκτωβρίου.

Τέλος το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου 2017 την Τρίτη 03 Οκτωβρίου 2017.