Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 23 Σεπτεμβρίου 2017

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ: Προβάδισμα 14% ΝΔ, τρίτο κόμμα η Δημοκρατική Συμπαράταξη

Προβάδισμα δέκα μονάδων δίνει στη Νέα Δημοκρατία έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δημοσκόπηση της Metron Analysis για την εφημερίδα Τα ΝΕΑ.

Στην πρόθεση ψήφου το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης συγκεντρώνει ποσοστό 26% έναντι 16,1% του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου:

Νέα Δημοκρατία                      26%
ΣΥΡΙΖΑ                                   16,1%
Δημοκρατική Συμπαράταξη   6,2%
Χρυσή Αυγή                              5,2%,
ΚΚΕ                                           5%,
Ένωση Κεντρώων                    2,4%,
Ποτάμι                                       2%,
Ανεξάρτητοι Έλληνες              2%,
Πλεύση Ελευθερίας                  1,4%,
Λαϊκή Ενότητα                         1,2%
Αδιευκρίνιστη ψήφος              10%.

Με τα σημερινά ποσοστά, σε μια επτακομματική Βουλή, η ΝΔ συγκεντρώνει 149 έδρες, οι οποίες όμως αυξάνονται έως τις 160 έδρες, εάν δύο ή περισσότερα από τα κόμματα που κινούνται κοντά το όριο του 3% βρεθούν εκτός Βουλής.


Το προβάδισμα γίνεται ακόμα μεγαλύτερο όταν αφορά την εκτίμηση ψήφου καθώς εκεί η ΝΔ συγκεντρώνει 36,7% έναντι 22,7% του ΣΥΡΙΖΑ.

Ακολουθούν 8,8% για τη ΔΗΣΥ, 7,3% για τη Χρυσή Αυγή, 7,1% για το ΚΚΕ, 3,4% για την Ένωση Κεντρώων, 2,9% για τους ΑΝΕΛ, 2,8% για το Ποτάμι.Προβάδισμα έχει η ΝΔ και στην παράσταση νίκης με το 68% να προβλέπει νίκη της σε περίπτωση εκλογών με μόλις το 17% να βλέπει νίκη του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο για πρωθυπουργό ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 25% έναντι 13% του Αλέξη Τσίπρα αν και την πλειονότητα των απαντήσεων κερδίζει με 43% ο «κανένας».

Όσον αφορά την αξιολόγηση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού το 71% απαντά αρνητικά για τον Αλέξη Τσίπρα και το 75% για την κυβέρνησή του.

Την ίδια ώρα 8 στους 10 αξιολογούν αρνητικά την οικονομική κατάσταση της χώρας με το 53% να πιστεύει ότι τους επόμενους μήνες τα πράγματα θα γίνουν χειρότερα καθώς ένα 32% προβλέπει ότι θα μείνουν στάσιμα και ένα 13% ότι θα καλυτερέψουν.

Τι δείχνει η Δημοσκόπηση

Από την πανελλαδική μέτρηση, που καλύπτει χρονικά τη μάχη των πολιτικών αρχηγών στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, αλλά και τα γεγονότα που ακολούθησαν, όπως το ζήτημα με την επένδυση στη Χαλκιδική και την οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό, επιβεβαιώνεται ουσιαστικά μια μη αναστρέψιμη εικόνα για το πολιτικό σκηνικό που διαμορφώθηκε ήδη από τις αρχές του έτους, καθώς το άνοιγμα της ψαλίδας υπέρ της αξιωματικής αντιπολίτευσης διατηρείται σχεδόν αμετάβλητο (στις 14 ποσοστιαίες μονάδες).

Το μόνο εκλογικό αίνιγμα, σύμφωνα με τη μέτρηση, έχει να κάνει με την οροφή της ΝΔ και την κοινοβουλευτική υπεροπλία της στην επόμενη Βουλή.

Κι αυτό γιατί στα ποσοστά που ήδη κινείται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (περί του 36%-37%) η αυτοδυναμία δείχνει εξαιρετικά πιθανή και εξαρτάται από τον αριθμό των κομμάτων που θα εξασφαλίσουν την κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους.

Με τα σημερινά ποσοστά, σε μια επτακομματική Βουλή, η ΝΔ συγκεντρώνει 149 έδρες, οι οποίες όμως αυξάνονται έως τις 160 έδρες, εάν δύο ή περισσότερα από τα κόμματα που κινούνται κοντά το όριο του 3% βρεθούν εκτός Βουλής.

Στην πραγματικότητα, και η νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι με τη συμπλήρωση της διετίας από τις τελευταίες εθνικές εκλογές και την επανασυγκρότηση του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έχει συντελεστεί μια μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος που προδικάζει εν πολλοίς και την επόμενη ημέρα.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό καταλυτική είναι και η υπεροπλία του Κυριάκου Μητσοτάκη έναντι του Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ συντριπτικό είναι το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στη λεγόμενη παράσταση νίκης.

Η πολιτική αντεπίθεση που επεδίωξε ο κυβερνητικός συνασπισμός από τις αρχές Σεπτεμβρίου, με την επίσκεψη Μακρόν και την πρωθυπουργική παρουσία στη ΔΕΘ, είχε οριακά μόνον αποτελέσματα – πρωτίστως έβαλε φρένο στην πολύμηνη καθίζηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά διαμόρφωσε συνθήκες για μια ουσιαστική ανάκαμψη της κυβέρνησης.

Αντίστοιχο φρενάρισμα, εξάλλου, καταγράφεται και στην απαισιοδοξία της ελληνικής κοινωνίας, η οποία παραμένει σε δυσθεώρητα ύψη (άνω του 75%).

Παρασκευή, 22 Σεπτεμβρίου 2017

Περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ για την αγροτική οδοποιία στην Στερεά Ελλάδα

Την διάθεση 8 εκατ. ευρώ στους δήμους της Στερεάς Ελλάδας για έργα αγροτικής οδοποιίας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου, στη Λαμία.

Παράλληλα ο Κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε τους δημάρχους για την πρόσκληση που ήδη έχει απευθύνει η διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας για έργα αγροτικής οδοποιίας προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού οδικού δικτύου σε ολόκληρη την περιοχή.

"Αυτά τα χρήματα δεν είναι δικά μας, ανήκουν στους πολίτες" τόνισε στην συνεδρίαση ο Κ. Μπακογιάννης, ο οποίος θα εισηγηθεί για το θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με την εισήγηση του Περιφερειάρχη, οι δήμοι θα λαμβάνουν κάθε χρόνο, για τα επόμενα τρία, 2,7 εκατ. ευρώ με πρώτη δόση τον Οκτώβριο του 2017.

Σε δηλώσεις του προς τα Μέσα Ενημέρωσης, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, ανέλυσε τις προτεραιότητες της Περιφερειακής Αρχής ώστε να "αλλάξει ριζικά πρόσωπο ολόκληρο το αγροτικό οδικό δίκτυο".

"Εμείς έχουμε να κάνουνε δύο βασικές κινήσεις. Να σχεδιάσουμε και να φροντίσουμε να υλοποιηθεί το σχέδιο μέχρι τη χρηματοδότησή του. Σε αυτή την κατεύθυνση επιχειρούμε να κλείσουμε πληγές δεκαετιών στο αγροτικό οδικό δίκτυο. Με την λογική της αλλαγής της νοοτροπίας αδιαφορίας, στοχεύουμε σε ανάπτυξη που ξεκινά, όπως πάντα λέω, από κάτω προς τα πάνω. Δεν μπορείς να κάνεις ανάπτυξη αν δεν δημιουργήσεις τις κατάλληλες συνθήκες και οι συνθήκες δημιουργούνται μέσω των υποδομών, των εργαλείων που διαθέτεις σε εκείνους που παλεύουν γι’ αυτήν καθημερινά. Εκσυγχρονίζοντας και κάνοντας πιο εύκολη την ζωή των αγροτών, των εμπόρων, των επαγγελματιών, αλλάζεις τα δεδομένα, δημιουργείς βάσεις για την εκκίνηση μίας περιόδου που θέλει το κράτος δίπλα στον επαγγελματία και όχι απέναντί του. Αυτή είναι η αρχή και ο μπούσουλάς μας σε κάθε μελέτη και κάθε απόφασή μας" είπε χαρακτηριστικά. 

Η δεύτερη νεότητα και η θέση της Ελλάδας

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Από την αρχή της οικονομικής κρίσης, ποτέ άλλοτε το Ευρωπαϊκό περιβάλλον δεν ήταν τόσο ευνοϊκό για την πολυπόθητη ενοποίηση, όσο είναι σήμερα. Υπάρχει πράγματι μια πολύ θετική συγκυρία, ένα φρέσκο γόνιμο κλίμα.

Είναι η καλύτερη ίσως στιγμή για την Γηραιά Ήπειρο τα τελευταία δέκα χρόνια και θα είναι πολύ κρίμα να μην μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία αυτή η Ελλάδα, η οποία εξακολουθεί να παραμένει ο ουραγός των ευρωπαϊκών εξελίξεων.

Τα γεγονότα που σημειώθηκαν μέσα στο 2017 είναι πολλά και συνιστούν, όπως δείχνουν τα πράγματα, μια ουσιώδη αλλαγή για την ενιαία προοπτική, τον χαρακτήρα και το μέλλον της Ευρώπης. Στις αρχές του έτους η Ευρωζώνη διέτρεχε το κίνδυνο να διαλυθεί.

Ένα διογκούμενο κύμα εθνικισμού και λαϊκισμού απειλούσε ευθέως την ύπαρξη του ευρώ, εν μέσω κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων και δημοψηφισμάτων. Σήμερα, όλη αυτή η αβεβαιότητα δείχνει να έχει πάρει ένα τέλος, αλλά και οι ηγεσίες των ισχυρότερων ευρωπαϊκών κέντρων να έχουν πάρει ένα γερό μάθημα.

Μακρόν, Μέρκελ και Γιούνκερ, αναδεικνύουν την ανάγκη της ενοποίησης σε απόλυτη προτεραιότητα για την επιβίωση της Ευρώπης. Από την οικονομική ολοκλήρωση, την ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού, τον κοινό υπουργό Οικονομικών, έως την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, την ενιαία γραμμή στα εξωτερικά θέματα και το μείζον μεταναστευτικό πρόβλημα. Η Ευρώπη, δείχνει πράγματι περισσότερο ώριμη…

Τα γεγονότα που συμβάλλουν ένα-ένα στο κλίμα αισιοδοξίας που διαμορφώνεται σήμερα δεν είναι λίγα:

Πρώτον, στον ορίζοντα δεν διαγράφονται εκλογικές αναμετρήσεις μείζονος σημασίας ή δημοψηφίσματα που να προκαλέσουν αναταραχή. Μπαίνουμε σε μια περίοδο πολιτικής σταθερότητας, υπό αυτή την έννοια.

Δεύτερον, οι οικονομίες της Ευρωζώνης περνούν στη φάση της ανάκαμψης, καθώς τα ποσοστά αύξησης του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα και παράλληλα, πολύ σημαντικό, μειώνονται σταθερά τα ποσοστά της ανεργίας. Η Ευρώπη ενισχύει τον δείκτη αξιοπιστίας της στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον.

Τρίτον, η αβεβαιότητα για τα δημόσια οικονομικά της Ιταλίας και κυρίως για τα προβλήματα του ιταλικού τραπεζικού συστήματος αμβλύνεται. Η πολιτική διαχείριση έχει εξομαλύνει τα πράγματα.

Τέταρτον, το Brexit αποδεικνύεται μια απελευθερωτική εξέλιξη για τις κεντρομόλες δυνάμεις της ηπειρωτικής Ευρώπης, η οποία κέρδισε αναμφίβολα σε αυτοπεποίθηση. Έχασε η Μεγάλη Βρετανία.

Πέμπτον, η Ευρώπη αποκτά τη νοοτροπία και τη συνείδηση μεγάλης εμπορικής δύναμης. Αρχίζει να προτάσσει εμπόδια στην εύκολη άλωση στρατηγικών τομέων της οικονομίας της, απέναντι σε άλλες μεγάλες, δυνάμεις όπως κυρίως η Κίνα, για να έχει τον έλεγχο. Αντιπαραθέτει την πολιτική της αμοιβαιότητας.

Έκτον, η ίδια η εκλογή του Μακρόν στη Γαλλία, η προωθημένη ευρωπαϊκή του ατζέντα για την ένωση και οι μεταρρυθμίσεις του στη γαλλική οικονομία. Όλα αυτά διευκολύνουν την αναθέρμανση (ήδη) του γαλλο-γερμανικού άξονα , που αποτελεί μεταπολεμικά τη λοκομοτίβα της Γηραιάς Ηπείρου. Η πολιτική Μακρόν διευκολύνει και τη διαφαινόμενη «ευρωπαϊκή στροφή» της Μέρκελ.

Έβδομον, η Γερμανίδα καγκελάριος, κερδίζοντας μια τέταρτη θητεία την Κυριακή, έχει κάθε λόγο να δουλέψει περισσότερο πλέον για την υστεροφημία της σε υπερεθνικό επίπεδο. Για τον ρόλο της στην Ένωση της Ευρώπης.

Όλα αυτά συγκροτούν ένα καινούριο ξεκίνημα. Όσο και εάν ο δρόμος είναι μακρύς, φαίνεται να διαμορφώνεται μια νέα ισχυρή βούληση για το μέλλον.

Η Ευρώπη είναι σαν να ετοιμάζεται να ζήσει μια δεύτερη νεότητα και αυτό είναι ένα πολύ αισιόδοξο μήνυμα.

Η Ελλάδα, πρωτίστως η ασυνάρτητη πολιτική της τάξη και η ανιστόρητη οικονομική της ελίτ, θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν την μεγάλη πρόκληση και αυτό είναι το μεγάλο ζητούμενο για τον τόπο.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Νέος Διοικητής Πυροσβεστικής Φωκίδας

Νέος Διοικητής από 1ης Οκτωβρίου 2017 στην πυροσβεστική Υπηρεσία Φωκίδας και Άμφισσας αναλαμβάνει ο Πύραρχος Κεφαλάς Δημήτριος.

Σχετική απόφαση έχει υπογραφεί από τον Αρχηγό του πυροσβεστικού Σώματος (35653 Φ.201.1/26-05-201).

Ο Δημήτρης Κεφαλάς είναι ένας έμπειρος αξιωματικός και έχει υπηρετήσει ξανά στο παρελθόν στην Πυροσβεστική Φωκίδας.

Ο απερχόμενος Διοικητής Αντιπύραρχος Αποστόλου Σίμος αποσπάται στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ) προς φοίτηση στην Διακλαδική Σχολή Εθνικής Άμυνας (Σ.ΕΘ.Α.).

Τη Δευτέρα συνεδριάζει στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας

Με 14 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 7:00 τα απόγευμα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα που θα συζητηθούν για να παρθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι τα εξής :

1. Ανανέωση νομιμοποίησης και ορισμός εκπροσώπων για την κίνηση των τραπεζικών λογαριασμών του Δήμου Δωρίδος και τις λοιπές συναλλαγές με τις Τράπεζες. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

2. Κατηγοριοποίηση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου Δωρίδος (Ν. 4479/2017). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

3. Εκλογή μελών στη Γενική Συνέλευση και ορισμός Προσωρινού Εκπροσώπου στην Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία με τίτλο: «Δίκτυο για τον πολιτισμό και τον τουρισμό στη Φωκίδα “Δίκτυο Δελφών”». (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

4. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 05/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «Επισκευές κτιρίων (Αρτοτίνα) Δ.Ε. Βαρδουσίων» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

5. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 06/2017 μελέτης του έργου με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών δρόμων ΤΚ Λιδωρικίου ΔΕ Λιδωρικίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

6. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 07/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «Αναπλάσεις κοινόχρηστων χώρων Τ.Κ. Πενταγιών Δ.Ε. Βαρδουσίων» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

7. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 08/2017 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «Διευθέτηση όμβριων υδάτων Δ.Ε. Ευπαλίου» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

8. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος στη διημερίδα της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης & Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.), με θέμα: «Διαχείριση υγρών αποβλήτων σε μικρούς οικισμούς με ι.π.<2.000 – Καλές πρακτικές και διεθνής εμπειρία». (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος)

9. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Κατασκευή δεξαμενών ύδρευσης στο Δήμο Ευπαλίου» και αριθ. μελέτης 68/2008. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

10. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος εκτελεστέων έργων τρέχοντος έτους και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)

11. Τροποποίηση της αριθ. 12/2017 απόφασης Δ.Σ., περί συγκρότησης επιτροπών (άρθρου 70 Ν. 3852/2010 & άρθρου 80 Ν. 3463/2006) για καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για το έτος 2017. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

12. Επί αιτήσεως Δημητρίου Τσαλίδη για χορήγηση άδειας τσιμεντόστρωσης χωμάτινου τμήματος δημοτικής οδού στον οικισμό Σκάλωμα στην ΤΚ Μοναστηρακίου, με δικά του έξοδα. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

13. Επί αιτήσεως Νικολάου Ιντζέ για χορήγηση άδειας τσιμεντόστρωσης τμήματος δημoοτικής οδού στην ΤΚ Μοναστηρακίου, με δικά του έξοδα. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

14. Επί αιτήσεως Κωνσταντίνου Μαγγιώρου για χορήγηση άδειας κατασκευής πεζοδρομίου έμπροσθεν της οικίας του στην ΤΚ Σεργούλας, με δικά του έξοδα. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης

Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2017

Έργα καθαρισμού ρεμάτων-ποταμών στη Δωρίδα προϋπολογισμού 600.000 ευρώ

Υπεγράφησαν από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη οι συμβάσεις για τα έργα συντήρησης, αποκατάστασης και καθαρισμού ρεμάτων και ποταμών, από φερτά υλικά, της Δωρίδας.

Οι παρεμβάσεις που προβλέπονται από τις συγκεκριμένες συμβάσεις αφορούν:

1. Στην συντήρηση και την ανακατασκευή τεχνικών έργων επί της υπαρχούσης γέφυρας του χειμάρρου Γρανιτσορέμματος (που αποτελείται από συνεχείς θολωτούς οχετούς κατά μήκος) που σκοπό έχουν την αντιμετώπιση των εντόνων πλημμυρικών φαινομένων. Το έργο έχει προϋπολογισμό 300.000 ευρώ.

2. Στην συντήρηση-αποκατάσταση τεχνικών έργων και τον καθαρισμό του ρέματος "Κόκκινος" από φερτά υλικά. Προβλέπεται η επισκευή ζημιών των τεχνικών έργων (συρματοκιβώτια – δάπεδο γέφυρας) επί της υπαρχούσης γέφυρας, και των πρανών της κοίτης, ανάντη του χειμάρρου Κόκκινου, καθώς και καθαρισμός της κοίτης από φερτά υλικά με σκοπό την αντιμετώπιση των εντόνων πλημμυρικών φαινομένων. Έργο με προϋπολογισμό 300.000ευρώ.

"Προσπαθούμε και το έχουμε πετύχει, να πηγαίνουμε κόντρα στο ρεύμα και την πάγια τακτική που θέλει να κινητοποιούνται οι πάντες μετά την πλημμύρα, μετά τα προβλήματα και τις καταστροφές. Επιδιώκουμε να αντλούμε πόρους για την πρόληψη και την προστασία. Αυτό είναι το σημαντικό, να μην σταματά η κυκλοφορία, να μην διακόπτεται η καθημερινότητα των πολιτών από μία δυνατή βροχόπτωση, να φροντίζουμε ώστε να είμαστε έτοιμοι έναντι τέτοιων φυσικών φαινομένων" τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδα Κώστας Μπακογιάννης, μετά την υπογραφή των συμβάσεων. 

Στον αέρα η εκλογή αρχηγού στην Κεντροαριστερά… μετά 4 μήνες !

Vodafone: 4 Φεβρουαρίου η εκλογή και 1.000.000 ευρώ η δαπάνη

Σαν βόμβα έπεσε στην Κεντροαριστερά η απάντηση της Vodafone στην επιτροπή Αλιβιζάτου. H εταιρεία απάντησε ότι δεν μπορεί να αναλάβει την εξ αποστάσεως ψήφο και ότι μπορεί να αναλάβει μόνο συμβατικές κάλπες για την εκλογή αρχηγού.

Προσθέτει, μάλιστα, ότι θα είναι έτοιμη για να καλύψει την online διασύνδεση (στις συμβατικές κάλπες) όχι στις 5 Νοεμβρίου 2017, όπως αποφάσισαν οι υποψήφιοι της Κεντροαριστεράς, αλλά στις... 4 Φεβρουαρίου 2018!

Επιπλέον, η εταιρεία ζητά το ποσό των 900.000 ευρώ συν ΦΠΑ για την online διασύνδεση, ώστε να εγγυηθεί το αδιάβλητο της εκλογής και να μην υπάρξουν διπλοψηφίες.

Ας σημειωθεί ότι η επιτροπή για την εκλογή νέου αρχηγού στην Κεντροαριστερά έχει ήδη έτοιμα τα εκλογικά κέντρα και τα εκλογικά τμήματα, παρά το γεγονός ότι ακόμη και ο αριθμός των καλπών αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ των υποψηφίων προέδρων.

Η απάντηση συνεργατών
της Φώφης Γεννηματά

"Η Vodafone επιβεβαίωσε αυτό που έλεγαν και οι άλλες εταιρείες, ότι δεν μπορεί να διασφαλίσει το αδιάβλητο σε τυχόν ηλεκτρονική εξ αποστάσεως ψηφοφορία», είναι η πρώτη αντίδραση συνεργατών της προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφης Γεννηματά. Αναρωτιούνται όμως με νόημα «για ποιο λόγο η εταιρία χρειάστηκε 20 μέρες για να διοργανώσει τις εκλογές στο εσωτερικό της ΝΔ και σε εμάς ζητά τέσσερις μήνες;"

Η απάντηση Θεοδωράκη

"Η ζωή δεν γυρίζει πίσω», ήταν η αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη, που σε δήλωσή του αναφέρει : «Ο δρόμος για το νέο προοδευτικό Κίνημα έχει ήδη χαραχθεί. Οποιεσδήποτε καθυστερήσεις, ατέλειες, τεχνικές δυσκολίες δεν αναιρούν τη μεγάλη μας απόφαση. Αντιθέτως, αν τις χειριστούμε με προσοχή και ενότητα μπορούμε σύντομα να εξασφαλίσουμε στους πολίτες μια ανοιχτή, σύγχρονη και ταυτοχρόνως αδιάβλητη διαδικασία που όμοιά της δεν έχει υπάρξει στη χώρα μας."

Ο επικεφαλής του Ποταμιού διαβεβαιώνει ακόμα ότι παρακολουθεί και ενισχύει τις προσπάθειες του Νίκου Αλιβιζάτου και των στελεχών που έχει επιλέξει για την επίλυση όλων των εκκρεμών ζητημάτων.

"Περιμένουμε τις προτάσεις όλων όσοι μπορούν να αναλάβουν - και να εγγυηθούν - το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων και την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία. Και σύντομα, όταν έρθει η ώρα, θα είμαστε σε θέση, όλοι οι υποψήφιοι, να υιοθετήσουμε την τεχνικά αρτιότερη λύση που θα οδηγήσει στη δημιουργία ενός ισχυρού ενιαίου φορέα", καταλήγει στην δήλωσή του.

Η επιστολή Αλιβιζάτου στους υποψήφιους:

"Σας αποστέλλω συνημμένως την απαντητική επιστολή της εταιρίας VODAFONE, η οποία μόλις περιήλθε στο γραφείο μου. Όπως θα διαπιστώσετε, η προσφορά της εταιρίας αφορά μόνον την on line διασύνδεση των εκλογικών τμημάτων, με διεξαγωγή ψηφοφορίας "δια ζώσης".

Και τούτο, το νωρίτερο, τον προσεχή Φεβρουάριο και με κόστος 900.000 € συν Φ.Π.Α. Η προσφορά της εταιρίας δεν αναφέρει ο,τιδήποτε για την εξ αποστάσεως ψηφοφορία.

Έχω ήδη επικοινωνήσει με τις εταιρίες WIND και ΟΤΕ, από τους προέδρους των οποίων ζήτησα να με ενημερώσουν έως το βράδυ της Παρασκευής 22 Σεπτεμβρίου, αν μπορούν και, βεβαίως, αν ενδιαφέρονται να αναλάβουν το έργο της ηλεκτρονικής διασύνδεσης των εκλογικών τμημάτων, με ψηφοφορία “δια ζώσης” και μόνον, κατά τις υποδειχθείσες ημερομηνίες (5 και 12 Νοεμβρίου) και με ποιους οικονομικούς όρους.

Επιφυλάσσομαι να σας ενημερώσω μόλις έχω τις απαντήσεις τους. Σημειώστε, παρακαλώ, ότι αποστέλλω το παρόν μήνυμα και στους λοιπούς υποψηφίους.

Με τους φιλικούς χαιρετισμούς μου»,
Ν.Κ. Αλιβιζάτος

Πατούλης σε Κυβέρνηση: “Μολών Λαβέ”, δεν δίνουμε τα διαθέσιμα των Δήμων

Να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος, αποφάσισε χθες κατά την έκτακτη συνεδρίαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Προέδρου της Γ. Πατούλη.

Στην τοποθέτηση του επισήμανε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση βάλλεται συστηματικά από την κυβέρνηση, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: 

"Θέλουν να πάρουν και τα ασημικά μας. Τα ταμειακά μας διαθέσιμα προορίζονται για πληρωμές σε τρίτους, για τους εργαζόμενους και για έργα υποδομής προς όφελος των πολιτών. Οι Δήμοι σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, έχουν τη δυνατότητα να διασφαλίζουν, μέσα από σχετικές διαγωνιστικές διαδικασίες, τους συμφερότερους όρους στα επιτόκιά τους. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες".

Ο Γ. Πατούλης τόνισε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης για την κοινωνία και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση με αιχμή την αποκέντρωση και όχι να επιδιώκει την οικονομική αφαίμαξη των Δήμων.

“Αυτός ο τραγέλαφος πρέπει να σταματήσει” ανέφερε και σημείωσε πως η “Τοπική Αυτοδιοίκηση πιο ώριμη από ποτέ είναι έτοιμη να αναλάβει τις ευθύνες της και να μπει μπροστά, για την καλύτερη διασφάλιση των συμφερόντων των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών”.

Ολόκληρη η απόφαση της ΚΕΔΕ για
τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Μετά την αποστολή του υπ’ αριθμ. 2/66965/ΔΛΔ της 13/9/2017 εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κ.Ε.Δ.Ε. συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα 20 Σεπτεμβρίου 2017.


Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συζητήθηκε εκτενώς το ζήτημα κι αποφασίσθηκαν τα παρακάτω:

1. Εξακολουθούν να είναι σε ισχύ οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ από το 2015, όσον αφορά το περιεχόμενο της ΠΝΠ
Κρίνουμε ότι αποτελεί θεσμικό ατόπημα από πλευράς της Κυβέρνησης, η επανενεργοποίηση της ΠΝΠ του 2015. Με το ανωτέρω έγγραφο του ΓΛΚ επανενεργοποιείται η απαράδεκτη και απορριπτέα από σχετικές αποφάσεις τόσο του Διοικητικού μας Συμβουλίου, όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και Τακτικών μας Συνεδρίων Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κυβέρνηση υποχρέωνε τους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης στους οποίους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι, να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος. Οι αποφάσεις των θεσμικών οργάνων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού από το 2015, εξακολουθούν να εκφράζουν και σήμερα τις απόψεις των αιρετών εκπροσώπων της.


2. Θεωρούμε ότι δεν υφίστανται πλέον οι λόγοι για την εφαρμογή της ΠΝΠ.
Με βάση τις πρόσφατες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ (Σεπτέμβριος 2017), η ελληνική οικονομία έχει πλέον ξεπεράσει τις συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας που αντιμετώπιζε το καλοκαίρι του 2015. Βρισκόμαστε, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του κ. Πρωθυπουργού λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, το επενδυτικό κλίμα βελτιώνεται, η ανεργία μειώνεται και τα έσοδα του Κράτους αυξάνονται. Αν ισχύουν τα παραπάνω συνάγουμε το ασφαλές συμπέρασμα ότι δεν υφίσταται πλέον η «έκτακτη περίπτωση εξαιρετικά επείγουσας και απρόβλεπτης ανάγκης για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος». Αφού λοιπόν δεν υφίσταται η ανάγκη αυτή, θεωρούμε απαράδεκτη πράξη την επανενεργοποίηση της ΠΝΠ.


3. Είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε υπεύθυνα στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας.
Αν οι πρόσφατες εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και υφίσταται πράγματι δημοσιονομικό πρόβλημα για την ελληνική οικονομία, η ΚΕΔΕ είναι έτοιμη να συνομιλήσει υπεύθυνα και να επανακαθορίσει τη στάση της, προς το συμφέρον της χώρας και των πολιτών. όπως κάνουμε πάντα έτσι και τώρα είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε με ρεαλισμό, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, στην εθνική προσπάθεια για την αναγέννηση της χώρας.


4. Η Αυτοδιοίκηση δεν αντέχει άλλη περικοπή πόρων
Η επανεργοποίηση της ΠΝΠ γίνεται σε μια περίοδο που ήδη η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μεταξύ άλλων:
• Την περικοπή άνω του 60% της κρατικής χρηματοδότησης των Δήμων.
• τον αποκλεισμό της από τη διαχείριση των πόρων του ΕΣΠΑ.
• την περαιτέρω μείωση κατά 214 εκ. ευρώ της χρηματοδότησης των ΟΤΑ από τον προϋπολογισμό του 2017
• τη μη απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων της περιόδου 2010- 2016, που αν και είναι θεσμικά και συνταγματικά κατοχυρωμένοι , δεν μας έχουν δοθεί. Το ύψος τους ξεπερνά τα 13 δις ευρώ.
• την υφαρπαγή των πόρων από το Πράσινο Ταμείο, με τα οποία έπρεπε να χρηματοδοτούνται έργα και παρεμβάσεις για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου
• την υφαρπαγή, τα προηγούμενα χρόνια, θεσμοθετημένων πόρων της Αυτοδιοίκησης Α' Βαθμού ( τέλη χρήσης βοσκοτόπων, φόρος ζύθου, πετρελαιοειδή, τέλη παραχωρησιούχων Δημοσίου, κλπ)
• την έλλειψη οποιουδήποτε αναπτυξιακού προγράμματος όπως ήταν ο ΘΗΣΕΑΣ, με το οποίο θα χρηματοδοτούνταν έργα τοπικής εμβέλειας.
Οι Δήμοι δεν αντέχουν άλλη περικοπή πόρων. Δεν έχουν την πολυτέλεια να δεσμεύουν τα ελάχιστα χρήματα που τους απομένουν στην Τράπεζα της Ελλάδος.


5. Χρήματα για έργα, ανάπτυξη και δημιουργία θέσεων εργασίας και όχι για την πληρωμή των δανειακών υποχρεώσεων.
Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μας δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιούμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για να εκτελούμε ανταποδοτικά έργα και παρεμβάσεις με αναπτυξιακό πρόσημο. Κι όχι να μας υποχρεώνει η Κεντρική Κυβέρνηση να δεσμεύουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων και άλλων κρατικών δαπανών. Αυτή η πρακτική δεν ωφελεί κανέναν. Δεν ωφελεί το Κράτος, γιατί δεν αποτελεί βιώσιμη αντιμετώπιση του προβλήματος μακροπρόθεσμα. Δεν ωφελεί τους Δήμους, γιατί μας στερεί το αναγκαίο "οξυγόνο" για να λειτουργήσουμε και να ανταποκριθούμε στις ευθύνες μας απέναντι στους πολίτες.


6. Δεν θα υποκύψουμε σε αυθαίρετες και χωρίς δημοκρατικό διάλογο αποφάσεις
Η απαίτηση για κατάθεση των ταμειακών διαθεσίμων της αυτοδιοίκησης και της μεταφοράς των κεφαλαίων των προθεσμιακών της καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας, χωρίς να προηγηθεί καμία συζήτηση σε θεσμικό επίπεδο, επιδεικνύει μια απροκάλυπτη αυταρχικότητα και μια έλλειψη δημοκρατικής ευαισθησίας και αντίληψης σχετικά με την διακυβέρνηση της χώρας. Σε αυτή την αυθαίρετη και αντιδημοκρατική πρακτική δεν πρόκειται να υποκύψουμε.


7. Δυναμιτίζεται με ευθύνη της Κυβέρνησης, ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση στη Δημόσια Διοίκηση και Αυτοδιοίκηση
Είναι παράδοξο το γεγονός ότι ενώ είναι σε εξέλιξη ο διάλογος για τη Μεταρρύθμιση στη λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και την αλλαγή του Καλλικράτη, η Κυβέρνηση να μας αιφνιδιάζει και να απαιτεί να της παραδώσουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα. Τι είδους διάλογος είναι αυτός όταν στην πράξη δεν σέβονται την οικονομική μας ανεξαρτησία και τη λειτουργική μας αυτοτέλεια; Με αυτή την πρακτική αναλαμβάνουν την ευθύνη για να οδηγηθεί σε ναυάγιο ο διάλογος για μια αναγκαία και ουσιαστική μεταρρύθμιση.


8. Άμεση κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου
Για την Κ.Ε.Δ.Ε. θεωρείται επιβεβλημένη για τους παραπάνω λόγους η κατάργηση της απαράδεκτης ΠΝΠ του 2015 και η άμεση έναρξη ενός σοβαρού, ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου για την αλλαγή του Καλλικράτη. Αν επιμένουν σε αυτή τους την απόφαση ας προχωρήσουν σε νομοθετική ρύθμιση που θα τους δίνει τη δυνατότητα να τα πάρουν, απευθείας από τις τράπεζες.
Το δημοκρατικό ευρωπαϊκό κεκτημένο επιβάλλει ότι η λήψη αποφάσεων θα είναι αποτέλεσμα "ανοικτών" διαδικασιών, με την συμμετοχή των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.

Καλούμε την Κυβέρνηση να πάρει πίσω την ΠΝΠ και να προσέλθει σε ειλικρινή διάλογο με την αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ, προκειμένου να διασφαλιστεί τόσο η κανονικότητα της λειτουργίας των αυτοδιοικητικών δομών όσο και η συλλογική αντιμετώπιση του όποιου προβλήματος αντιμετωπίζει η χώρα , του οποίου θα πρέπει να καταστούμε κοινωνοί.

9. Δεν θα καταθέσουμε τα χρήματα των Δήμων μας
Με βάση τα παραπάνω, επαναβεβαιώνουμε τις σχετικές αποφάσεις τόσο του Διοικητικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ, όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων και των Τακτικών Συνεδρίων μας, του 2015, οπότε είχε εκφραστεί η αντίθεσή μας στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με τις οποίες υπεραμυνθήκαμε της οικονομικής ανεξαρτησίας και αυτοτέλειας της Αυτοδιοίκησης. Και καλούμε για μια ακόμη φορά τους συναδέλφους μας Δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των Δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Ο Δωριέας Κ.Κατσιγιάννης θα μιλήσει για τον πρωταθλητή του στίβου Γ. Μαρσέλλο

Σε ειδική εκδήλωση της “Ένωσις Σμυρναίων” στην Αθήνα
Συνεχίζοντας την τακτική της ανάδειξης όλων των πτυχών της ζωής της Σμύρνης των Ελλήνων, η ΄Ενωση Σμυρναίων θα παρουσιάσει την Τετάρτη, 4 Οκτωβρίου 2017, στις 7.00 το απόγευμα, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων ( οδός Καρύτση , αρ. 3, 3ος όροφος, πλησίον του Ιερού Ναού του Αγ. Γεωργίου Καρύτση), τη δράση του Σμυρναϊκής καταγωγής βετεράνου πρωταθλητή του στίβου Γιώργου Μαρσέλλου.

Ο Γιώργος Μαρσέλλος, συνεχίζοντας τη λαμπρή πορεία του πατέρα του στη Σμύρνη τόσο στον αθλητισμό όσο και στον κοινωνικό στίβο, αναδείχτηκε πρωταθλητής Ελλάδος, σημειώνοντας πανελλήνια ρεκόρ στα αγωνίσματα των 110 μέτρων με εμπόδια, του άλματος εις ύψος και του δεκάθλου, ενώ, ταυτόχρονα, νίκησε στους Μεσογειακούς αγώνες του 1959 και δύο φορές στους Βαλκανικούς αγώνες και ήταν σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο το 1964.

Για τον Σμυρνιό πρωταθλητή Ελλάδος θα μιλήσουν ο διακεκριμένος δημοσιογράφος και ιστορικός του αθλητισμού Πέτρος Λινάρδος και ο Δωριέας Κώστας Κατσιγιάννης, επί σειρά ετών Γενικός Διευθυντής του Ε.Ο.Τ, πολιτικός μηχανικός του Ε.Μ.Π. και ιστορικός του αθλητισμού.

Ο Γιώργος Μαρσέλλος, εκτός από τις πολύτιμες εμπειρίες του από τη δική του αθλητική δραστηριότητα, θα αναφερθεί και στην πολύπλευρη προσφορά του πατέρα του στην Ελληνική Σμύρνη των αρχών του 20ου αιώνα.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ρύπανση με πλαστικές σακούλες του Κορινθιακού


Εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα: «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ» πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, όλους τους δήμους του Κορινθιακού και πολλούς τοπικούς φορείς.

Στόχος της ενημερωτικής αυτής καμπάνιας είναι η πρόληψη και μείωση της ρύπανσης που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες στο παράκτιο, θαλάσσιο, και όχι μόνο, περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου.

Στο link Πείτε τη γνώμη σας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης παρουσιάζονται τα μέτρα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοσθούν και μπορεί ο ερωτώμενος να καταχωρεί την εκτίμησή του, για κάθε μέτρο πολιτικής, για το εάν συμφωνεί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί στο δήμο του.

Στο ερωτηματολόγιο μπορούν να απαντήσουν πολίτες από τους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και από όλους τους δήμους της Ελλάδας.

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική, τα δεδομένα που συλλέγονται ανώνυμα και οι απαντήσεις θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας. Τα αποτελέσματα από την έρευνα θα δημοσιοποιούνται σταδιακά στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και στο τέλος των δράσεων θα δημοσιοποιηθούν συνολικά στα ΜΜΕ.

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Στο στόχαστρο της Κυβέρνησης τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων

Συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα το Δ.Σ. της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)

Στο στόχαστρο της κυβέρνησης βρέθηκαν για ακόμη μια φορά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, προκαλώντας την αντίδραση της Κεντρικής ‘Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).


Το θέμα ανέδειξε η ΚΕΔΕ με ανακοίνωσή της, η οποία θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως μετά την αποστολή στην Ένωση εγγράφου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με θέμα: «Μεταφορά διαθεσίμων των Φορέων της Γενικής Κυβέρνησης στις ομάδες Λογαριασμών Νο 250-Κοινού Κεφαλαίου του Ν. 2469/97 και του Νο 260-Ταμειακής Διαχείρισης στην Τράπεζα της Ελλάδος».

Με το έγγραφο αυτό, σημειώνειη ΚΕΔΕ, ουσιαστικά ενεργοποιείται εκ νέου η απαράδεκτη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου του 2015, με την οποία η Κεντρική Κυβέρνηση υποχρέωνε τους δήμους να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με απόφαση τόσο του Διοικητικού της Συμβουλίου της ΚΕΔΕ όσο και έκτακτων Γενικών Συνελεύσεων δημάρχων και τακτικών συνεδρίων της είχε εκφράσει την αντίθεσή της στο περιεχόμενο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, υπερασπιζόμενη την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και είχε καλέσει τους δημάρχους να μην καταθέσουν τα χρήματα των δήμων τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

"Το 2015 είχαμε επισημάνει ομόφωνα σχεδόν ως Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ότι δεν είναι δυνατόν να απαιτεί η κυβέρνηση να δεσμεύσει τα χρήματα των δήμων, για να στηρίξει, όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια, μια αδιέξοδη διαπραγμάτευση. Δεν θα επιτρέψουμε λοιπόν δύο χρόνια μετά να επαναληφθεί η ίδια κατάσταση", δήλωσε ο Γιώργος Πατούλης.

"Όπως το 2015, έτσι και τώρα, θα μας βρουν απέναντι. Επιτέλους, ας σεβαστούν κάποιοι την οικονομική ανεξαρτησία και αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης και να μη διανοηθούν να απλώσουν χέρι στα χρήματα των δημοτών μας. Τα χρήματα των δήμων είναι χρήματα των τοπικών μας κοινωνιών, για τη διαχείριση των οποίων λογοδοτούμε εμείς, οι αιρετοί του θεσμού, και όχι οι υπάλληλοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους".

Ορίστηκαν οι Εκπρόσωποι στη Στερεά Ελλάδα στις εκλογές για την ανάδειξη του επικεφαλής της Κεντροαριστεράς

Ο Εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Επιτροπής Διαδικασιών & Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ) στη Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας Δημήτρης Κατσούλης, Δικηγόρος και Τέως Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας ανακοίνωσε τα εξής :
Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Διαδικασιών & Δεοντολογίας (ΑΕΔΔ) για την Εκλογή Επικεφαλής Του Νέου Πολιτικού Φορέα υπό την προεδρία του Ομότιμου Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου κ. Νίκου Αλιβιζάτου μου έκανε την τιμή να με ορίσει εκπρόσωπό της στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (βλ. Δελτίο Τύπου 1.9.2017) και να μου αναθέσει την ευθύνη του συντονισμού της οργάνωσης και της διεξαγωγής της ψηφοφορίας που θα λάβει χώρα την 5η και την 12η Νοεμβρίου 2017.

Μετά τον ορισμό μου ως Περιφερειακού Εκπροσώπου πρότεινα και η Επιτροπή όρισε τους Νομαρχιακούς Εκπροσώπους της στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι είναι ανά Περιφερειακή Ενότητα:

Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ:
Γιώργος Μουλκιώτης, Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.
Κώστας Γκιζίμης, Εκπαιδευτικός, πρώην Δήμαρχος Ορχομενού. Αναπληρωτής, Υπεύθυνος για τον Εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή των Εκλογικών Κέντρων


Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ:
Γιώργος Μπαντούνας, Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χαλκίδας, πρώην Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων και πρώην Περιφερειακός Σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας,

Π.Ε. ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ:
Βασίλης Καραμπάς, Οικονομολόγος, Πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, πρώην Δήμαρχος Καρπενησίου

Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ:
Θωμάς Στάϊκος, Δικηγόρος, πρώην Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας,

Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ:
Απόστολος Καραχάλιος, Δικηγόρος, Πρώην Νομάρχης Φωκίδας.

Επίσης ορίζονται:

Π.Ε. Εύβοιας Υπεύθυνη υποστήριξης των Εφορευτικών Επιτροπών Βάσω Νταντάκου, Δικηγόρος

Π..Ε Φθιώτιδας Υπεύθυνος για τον Εξοπλισμό και την υλικοτεχνική υποδομή των Εκλογικών Κέντρων Φώτης Παπαευσταθίου, Υπάλληλος Περιφέρειας.

Ο Νομαρχιακός Εκπρόσωπος σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα και οι εκπρόσωποι των Υποψηφίων Προέδρων συγκροτούν την «Νομαρχιακή Ομάδα Εμπιστοσύνης» (ΝΟΕ) η οποία έχει την ευθύνη για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας, τον ορισμό των εφορευτικών επιτροπών και την επίλυση κάθε ζητήματος σχετικού με την οργάνωση των Εκλογικών Κέντρων.

Καλούμε τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας να πάρουν την υπόθεση της προοδευτικής παράταξης στα χέρια τους συμμετέχοντας ενεργά στις εκλογές για την ανάδειξη του Προέδρου της παράταξης στις 5 και 12 Νοεμβρίου 2017 και να γίνουν πρωταγωνιστές σε έναν νέο, σύγχρονο, ενιαίο και πλουραλιστικό πολιτικό φορέα που θα ενώνει και θα εμπνέει την προοδευτική Ελλάδα

Ο Εκπρόσωπος της ΑΕΔΔ στη
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Δημήτρης Κατσούλης
Δικηγόρος - Τέως Δήμαρχος Αυλώνος Ευβοίας

Μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης απο Κώστα Μπακογιάννη, με αφορμή την συμπλήρωση 4 ετων απο τη δολοφονία Παύλου Φύσσα

Μήνυμα εθνικής συμφιλίωσης στέλνει ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης με δύο αναρτήσεις στον λογαριασμό του στο Facebook, για τον Παύλο Φύσσα και τον πατέρα του Παύλο Μπακογιάννη , αποκηρύσσοντας τη ρητορική του μίσους και του διχασμού απ'οπου κι αν προέρχεται.

"Ξεχάστε τις ιδεολογίες και την πολιτική. Ο Παύλος Φύσσας θα μπορούσε να είναι γιος, αδερφός, σύντροφος, φίλος του καθενός και της καθεμιάς μας. Ο φασισμός δεν πεθαίνει με ευχές, αλλά με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, η δημοκρατία μας αποδυναμώνεται. Όχι μόνο για τη μνήμη του, αλλά για το μέλλον όλων μας", έγραψε ο Κ. Μπακογιάννης στο Facebook με αφορμή τη συμπλήρωση τεσσάρων ετών από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Ο περιφερειάρχης με νέα ανάρτησή του, επανήλθε στέλνοντας παράλληλα μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες, με αφορμή τη συμπλήρωση 28 ετών από την δολοφονία του πατέρα του, Παύλου Μπακογιάννη.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
ΤΟΥ
ΚΩΣΤΑ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ :

Την Τρίτη κλείνουν 28 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα μας. Ξέρω τι σημαίνει θυμός, οργή, μίσος. Τα έχω ζήσει βαθιά μέσα μου για εκείνους που στέρησαν τον άντρα της μάνας μου, τον πατέρα της αδερφής μου, τον παππού των παιδιών μας.

Για τα κλάματα του παππού μου του παπά και της γιαγιάς μου της παπαδιάς, όταν θάβανε, ενάντια στη φύση, το παιδί τους και για την θεία μου που ακόμα του μιλάει κάθε βράδυ. Δυστυχώς, στη δική μας φυλακή, αυτή του βιώματος της παιδικής μας ηλικίας, αισθανόμαστε πάντοτε την βία στο πετσί μας.

Ακόμη και όταν ασκείται σε άλλους. Μετράμε τις ζωές μας με κάθε δολοφονία: "Αλεξία, ο Περατικός είχε δυο παιδιά, σαν και εμάς…", "Κώστα, Παναγία μου, κάηκε η Μαρφίν, ήταν έγκυος…", "Μαμά, σκοτώσανε τον Φύσσα…". Και….και… και… Δραπετεύουμε βέβαια και προχωράμε μπροστά. Ανασαίνουμε βαθιά και χαμογελάμε. Η ζωή άλλωστε πάντα κερδίζει. Όμως κάθε επέτειος ρίχνει αλάτι στην πληγή. Και ο φόβος για το αύριο δεν ξεριζώνεται. Και άλλη κηδεία;

Αφορμή για αυτό το σημείωμα, είναι μια άλλη επέτειος. Η χθεσινή. Τα τέσσερα χρόνια από την δολοφονία ενός άλλου Παύλου. Του Παύλου Φύσσα. Σχεδόν με αυτοματισμό, αλλά όχι από συνήθεια, έκανα μια ανάρτηση. Το προφανές. Το αυτονόητο.

"Ξεχάστε τις ιδεολογίες και την πολιτική.
Ο Παύλος Φύσσας θα μπορούσε να είναι γιος, αδελφός, σύντροφος, φίλος του καθενός και της καθεμιάς μας. Ο φασισμός δεν πεθαίνει με ευχές, αλλά με δικαιοσύνη και δημοκρατία. Και όσο δεν αποδίδεται δικαιοσύνη, η δημοκρατία μας αποδυναμώνεται. Όχι μόνο για τη μνήμη του, αλλά για το μέλλον όλων μας".

Η αντίδραση κάποιων, ευτυχώς των ολίγων; Με τα λόγια τους τον δολοφόνησαν ξανά. Με λέξεις – κραυγές που σκίζουν το κεφάλι. Το έχω ξαναζήσει. Δεν είναι η πρώτη φορά. "Σ…. στον τάφο του Μπακογιάννη" ούρλιαζαν κάποιοι. Και εμείς σπαράζαμε σιωπηρά. Δημόσια πρόσωπα γαρ. Θα περάσει, λέγαμε ψιθυριστά. Κι όμως. Το τέρας έχει φωλιάσει μέσα μας. Χθες μια ομιλία ή ένα άρθρο του πατέρα μας, σήμερα οι στίχοι του Φύσσα, αύριο ποιος ή ποια έχει σειρά;

Η πικρή αλήθεια είναι πως στον έβδομο πλέον χρόνο της κρίσης είμαστε μια κοινωνία βαθιά διχασμένη. Σπασμένη σε πολλά κομμάτια. Περισσότερο ίσως από ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες.

Έτοιμοι από ουρλιαχτό, παραδινόμαστε αβίαστα στους χειρότερους μας εαυτούς. Το φως συγκρούεται με το σκοτάδι, η μέρα με την νύχτα. Διαρκώς και αδιάκοπα.

Και δεν είναι μόνο η αριστερά με την δεξιά. Αυτά είναι περισσότερο επίπλαστα και λιγότερο αντιπροσωπευτικά.

Είναι όλοι με όλους: οι φτωχοί με τους μεσαίους και τους πλούσιους, οι άνεργοι με τους εργαζόμενους, ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα, οι νέοι με τους ηλικιωμένους, η Αθήνα με την περιφέρεια, και ούτω καθεξής.

Παγιδευόμαστε στους ετεροπροσδιορισμούς. Φτιάχνουμε αρένες και στήνουμε παλαίστρες. Οι ακραίοι εκατέρωθεν κυριαρχούν στο δημόσιο διάλογο. Με φωνές, με κραυγές, με ύβρεις. Βοηθάνε και τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης. Τα μεγάφωνα των πάντων.

Λένε κάποιοι ό,τι είναι αυτή η κατάρα των Ελλήνων. Παραπέμπουν, μεταξύ άλλων, στον Θουκυδίδη, στους τόσους εμφύλιους και στους διχασμούς 200 ετών σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Από τα Ευαγγελικά μέχρι το πρόσφατο δημοψήφισμα, όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Είναι το εύκολο άλλοθι μιας πολιτικής τάξης ή και μιας πνευματικής ελίτ ή και μιας επιχειρηματικής ηγεσίας που έχουν αποτύχει, γιατί δεν εννοούν να αντιληφθούν τις ευθύνες τους.

"Το ήθος της πολιτικής γίνεται προοπτικά ήθος της κοινωνίας" είχε γράψει ο πατέρας μας πριν από τριάντα χρόνια, σαν να ήξερε πως θα πλήρωνε την πόλωση και την τοξικότητα με το αίμα του. Γιατί κανείς μας δεν γεννιέται όμηρος του φόβου, του κυνισμού ή του μίσους.

Και αν παραδοθήκαμε σε αυτά, είναι επειδή, όχι μόνο δεν χτίσαμε ένα κράτος αλληλέγγυο και αποδοτικό, αλλά επειδή γενιές πάσης φύσεως και κάθε κατευθύνσεως δημοσιολόγων εξαγοράσανε την επιρροή, την ισχύ και την εξουσία, σπέρνοντας τη διχόνοια, την μισαλλοδοξία και τον φανατισμό. Το να γκρεμίζεις άλλωστε, είναι πολύ πιο εύκολο από το να χτίζεις όπως και το «όχι» είναι πολύ πιο εύκολο από το «ναι».

Ήδη από το πρώτο μνημόνιο, ανοίξαμε τον ασκό του Αιόλου. Πολιτικές καριέρες χτίστηκαν πάνω στα αποκαΐδια της κοινωνίας. Επιβραβεύσαμε τους πυρομανείς. Αρκετοί έγιναν και υπουργοί. Κάποιοι και πρωθυπουργοί.

Το πολιτικό σύστημα απεδείχθη ανίκανο να ξεχάσει και αδιάφορο να μάθει υποτιμώντας την κρισιμότητα των στιγμών, το βάρος των προκλήσεων και το μέγεθος των ευθυνών. Διακομματική συναίνεση επετεύχθη μόνο γύρω από την άρνηση μας να ακολουθήσουμε τα παραδείγματα της Ιρλανδίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, ακόμη και της Κύπρου.

Χωρών που μπήκαν μετά από εμάς στα δικά τους μνημόνια, αλλά βγήκαν νωρίτερα, επειδή κατάφεραν να συνεννοηθούν στα βασικά. Για να μην ξεχνιόμαστε, το αντιμνημονιακό τέρας εξετράφη βαθιά στην μήτρα του πολιτικού συστήματος και όχι στις παρυφές του. Ακόμα και όταν κατέρρευσε το τεχνητό δίλημμα μνημόνιο – αντιμνημόνιο, παρά τον εκκωφαντικό κρότο, το πάθημα δεν έγινε μάθημα.

Η πολιτική όμως δεν είναι παιχνίδι. Ο δημόσιος χώρος μπορεί να είναι αδίστακτος και ανελέητος. Όχι τόσο για τον ίδιο τον πολιτευόμενο, άλλωστε και η σπουδαιότερη πολιτική σταδιοδρομία τελειώνει με δάκρυα, όπως είχε διαπιστώσει ο Μπίσμαρκ, αλλά για την κοινωνία ευρύτερα.

Διότι αυτή η αντίληψη και πρακτική οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην προοπτική στέρηση της ελευθερίας της σκέψης. Το αποτέλεσμα είναι να κλείνουμε τα αυτιά μας σε όλα, να απομακρυνόμαστε από τα κοινά που μας πληγώνουν, αφήνοντας τελικά το χώρο σε αυτούς ακριβώς που μας προδίδουν.

Με ουρλιαχτά και κορώνες αποχαυνώνεται συνειδητά η κοινωνία προκειμένου να γίνει μια «άνευρη μάζα» που θα μπορεί να ελέγχεται καλύτερα.

Τι νόημα έχουν 1.000 ή 5.000 παραπάνω σταυροί για κάποιον υποψήφιο, όταν συνειδητά τους ανταλλάσσει με το δηλητήριο που ποτίζει έναν ολόκληρο κόσμο ο οποίος μετατρέπεται αργά, αλλά σταθερά σε «ταλιμπάν»; Είναι θέμα χρόνου να πιει και εκείνος το ίδιο φαρμάκι. Πόσο μάλλον, όταν τα λόγια έχουν πραγματικές συνέπειες. Από εκείνες που μπορεί κυριολεκτικά να βουτηχτούν στο αίμα.

Την Τρίτη κλείνουν 28 χρόνια από τη δολοφονία του πατέρα μου. Έχω ζήσει πάνω από τα διπλάσια χρόνια μακριά του από ότι κοντά του. Ξέρω πλέον ότι ο θυμός, η οργή και το μίσος δεν οδηγούνε πουθενά. Δεν μπορώ να παραιτηθώ από τα συναισθήματα μου, θα ήταν υπεράνθρωπο.

Μπορώ όμως να αναγνωρίσω την ευθύνη όλων μας, όσων μετέχουμε, από οποιαδήποτε θέση στον πολιτικό διάλογο, να υπερασπιστούμε έναν άλλον πολιτικό πολιτισμό. Χώρος για αντιπαράθεση άλλωστε πάντοτε θα υπάρχει. Και πρέπει να είναι σκληρή. Αρκεί να θυμόμαστε όμως πως υπάρχει πάντοτε ο επόμενος γύρος. Και πως αν δεν συγχωρήσουμε ο ένας τον άλλον, θα συνεχίσουμε να τρώμε τα σωθικά μας.

Τρίτη, 19 Σεπτεμβρίου 2017

Ψυχρολουσία για 320.000 πολίτες.Στον... "πάγο" οι συντάξεις και το εφάπαξ τους

Ομολογία-σοκ έρχεται από τον ΕΦΚΑ, που παραδέχεται και μάλιστα σε διαφημιστικό του φυλλάδιο που διένειμε στη ΔΕΘ, ότι στις 30 Ιουνίου του 2017 είχε στον "πάγο" 328.679 συντάξεις και εφάπαξ που δεν τις έχουν πάρει οι δικαιούχοι τους εδώ και δύο με τρία χρόνια, ενώ η μεγάλη ψυχρολουσία είναι ότι ο χρόνος πληρωμής τους φτάνει ως τον Ιούνιο του 2018!

Την ίδια στιγμή μια ξαφνική αλλαγή έρχεται στο προσκήνιο, καθώς η αρχική πρόβλεψη ότι θα χρειαστεί 1,18 δισ. για τις «απλήρωτες συντάξεις» (860 εκατ. ευρώ στην αρχή και άλλα 320 εκατ. στη συνέχεια) δεν είναι ακριβή.

Τα νούμερα για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από συντάξεις, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ξαναγράφονται και οι εκτιμήσεις αρμοδίων στελεχών κάνουν λόγο για μικρότερα ποσά, ίσως και κατά 20%.

Με άλλα λόγια λένε ότι ίσως δεν θα χρειαστούν 1,18 δισ. ευρώ αλλά πολύ λιγότερα, γιατί δεν είναι όλες οι αιτήσεις για σύνταξη αλλά προκύπτουν πολλές που έχουν απορριφθεί ή άλλες που είναι μεταβιβαζόμενες (π.χ. θανάτου) με μικρότερα ποσά για τους δικαιούχους.

Ο στόχος θα αλλάξει αλλά και πάλι κανείς δεν θα εγγυάται ότι τα ποσά θα απορροφηθούν. Αν δεν απορροφηθούν θα επιστρέψουν στην τρόικα.
Οι πληρωμές πάντως δεν προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.


Ο ΕΦΚΑ με επίσημα στοιχεία του έχει παραδεχθεί ότι παρά τις πληρωμές που έκανε το 2015 και το 2016 είναι στον «πάγο» 328.679 απλήρωτες συντάξεις και εφάπαξ και ότι οι δικαιούχοι των εκκρεμών κύριων συντάξεων θα χρειαστεί να περιμένουν ως τον Ιούνιο του 2018 για να πληρωθούν.

Για τα εφάπαξ και τις επικουρικές δεν υπάρχει πρόβλεψη πότε θα εξοφληθούν. Ειδικότερα στο φυλλάδιό του με τίτλο «12 ψέματα και 12 αλήθειες» ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ παραδέχονται ότι στις 30 Ιουνίου 2017 είχαν στον «πάγο»:

- 104.243 κύριες συντάξεις
- 36.337 προσωρινές κύριες συντάξεις
- 126.022 επικουρικές
- 62.077 εφάπαξ


Εικονική πραγματικότητα
Πέρα από την ψυχρολουσία όμως για τους 328.745 δικαιούχους που θα περιμένουν ως τον Ιούνιο του 2018 (σ.σ.: και βλέπουμε) για να πάρουν τα χρήματά τους από σύνταξη ή εφάπαξ, το φυλλάδιο του ΕΦΚΑ κρύβει την αλήθεια για τα χαράτσια των εισφορών στους επαγγελματίες και για τις μειώσεις που έγιναν και ψηφίστηκαν στις συντάξεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.


Σε πίνακα, εμφανίζουν διάφορα ποσά επικουρικών συντάξεων που είναι χαμηλότερα από αυτά που παίρνουν οι παλαιοί μέχρι το 2014 συνταξιούχοι, ενώ τα υπολογίζουν και χωρίς να έχουν βγάλει το νέο μαθηματικό τύπο που μετατρέπει τις επικουρικές κυριολεκτικά σε φιλοδωρήματα των 60 ως 150 ευρώ για αιτήσεις από 1ης/1/2015 και μετά.

Αλήθειες κρύβουν και στις μειώσεις που έγιναν, καθώς «ξέχασαν» τους 270.000 συνταξιούχους που τους έκοψαν ως και 50% από τις επικουρικές τους εφόσον ξεπερνούσαν τα 1.300 ευρώ μαζί με τις κύριες. Το ψαλίδι αυτό επιβλήθηκε πέρυσι τον Αύγουστο και είναι το μεγαλύτερο που έχει μπει ποτέ σε επικουρικές συντάξεις από αρχής Μνημονίων.

Αφαιρέθηκε κομμάτι και όχι ένα μέρος της σύνταξης από 270.000 συνταξιούχους που ο ΣΥΡΙΖΑ τους κατέταξε με ταξικούς όρους στους πλούσιους που έπρεπε από την επικουρική των 300 ευρώ να πέσουν στα 150 ευρώ.

Καμία αναφορά δεν υπάρχει για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που θα έχουν οι συνταξιούχοι την 1η/1/2019 με τον επανυπολογσμό των παλαιών μέχρι 2014 κύριων και επικουρικών συντάξεων που θα φέρει μειώσεις ως 18% στις αποδοχές που παίρνουν σήμερα. Με την κατάργηση και των οικογενειακών επιδομάτων από 1ης/1/2019 οι πραγματικές απώλειες φτάνουν, αν δεν ξεπερνούν, το 25%.

Ούτε λέξη, τέλος, δεν υπάρχει για το ΕΚΑΣ που πέρυσι το έχασαν 200.000 χαμηλοσυνταξιούχοι, ενώ με την άγρια περικοπή που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το μαχαίρι συνεχίζεται και φέτος για άλλους 140.000 συνταξιούχους που θα σταματήσουν να παίρνουν το βοήθημα ή θα παίρνουν τη μισή παροχή με μέγιστο ποσό τα 60 αντί 115 ευρώ το μήνα.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ ΤΗΣ KAPA RESEARCH: Η Κεντροαριστερά απειλεί πλέον ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ για την 2η θέση!

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της νέας πανελλαδικής δημοσκόπησης της ΚΑΠΑ Research για ΤΟ ΒΗΜΑ, σύμφωνα με την οποία η Κεντροαριστερά και ο νέος φορέας της (εφόσον συσταθεί) βρίσκεται σε διψήφιο ποσοστό στο 10,4% και απειλεί πλέον ανοιχτά τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και για την δεύτερη θέση, αφού το κόμμα του Τσίπρα βρίσκεται καθηλωμένο στο 16%


Ειδικότερα σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης που πραγματοποιήθηκε πανελλαδικά στο διάστημα 11 έως 15 Σεπτεμβρίου 2017 :

· Στην πρόθεση ψήφου, με τα υφιστάμενα δεδομένα, ο ΣΥΡΙΖΑ λαμβάνει 16,6% (προηγούμενη 16,2%), η Νέα Δημοκρατία 22,7% (23,2%), η Χρυσή Αυγή 6,5% (6,6%), η Δημοκρατική Συμπαράταξη 6,9% (6,4%) , το ΚΚΕ 6% (6,1%). Τα άλλα κόμματα βρίσκονται κάτω από το όριο του 3%. Η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,6%.

· Στην παράσταση νίκης η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει το 57% ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ το 23,5%.

· Όταν στην δημοσκόπηση συμπεριλαμβάνεται το νέο κόμμα της Κεντροαριστεράς, λαμβάνει 10,4%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,3%, η Νέα Δημοκρατία 22%, η Χρυσή Αυγή 6,6%, το ΚΚΕ 6%, τα άλλα κόμματα είναι κάτω από το 3% ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος φτάνει το 26,5%.

· Καταλληλότερος για πρωθυπουργός θεωρείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 31%, ενώ για τον Αλέξη Τσίπρα πιστεύει το ίδιο το 23,5%. Το 42% απαντά κανένας εκ των δύο.

· Στην ερώτηση τις προοπτικές του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, το 36,5% απαντά ότι «έχει μέλλον» ενώ το 57,5% δηλώνει ότι έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του αυτός ο χώρος.

· Για την πορεία της χώρας οι ερωτηθέντες πιστεύουν σε ποσοστό 73,5% ότι πηγαίνουν προς τη λάθος κατεύθυνση, για την οικονομία το 47% πιστεύει ότι η κατάστασή της θα χειροτερεύσει, ενώ το 28% ότι υπάρχουν σημάδια βελτίωσης.

· Στην ερώτηση για τη θέση της χώρας στην Ευρωζώνη το 56,5% πιστεύει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να παραμείνει σε αυτήν, το 20,5% ότι πρέπει να εγκαταλείψει αυτήν και το ευρώ, ενώ το 19,5% ότι πρέπει να παραμείνει στην ΕΕ αλλά να εγκαταλείψει τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

Πού οδήγησε η τρέλα Κατρούγκαλου...

Του Ζώη Τσώλη *

Να λοιπόν που φτάσαμε ξανά στην αξιολόγηση. Θέλει δεν θέλει η κυβέρνηση, καλείται τώρα να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε και θα δημιουργεί ο περίφημος νόμος Κατρούγκαλου.

Και αυτό γιατί μπορεί το 2016 να ήταν μια λύση απελπισίας να ρίξει όλους τους ασφαλισμένους σε ένα υπερταμείο, να κόψει οριζόντια τις συντάξεις του μέλλοντος κατά 30%, 40% ή και 50% και να αυξήσει τις εισφορές, αλλά έπρεπε να γνωρίζει ότι θα τα βρει μπροστά της.

Όπως στην περίπτωση των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων, γιατρών και δικηγόρων. Αυτή η κατηγορία εργαζομένων φορολογήθηκε πιο βαριά από όλους πέρυσι όταν κλήθηκαν να καταβάλουν για εισφορές 32% επί των εισοδημάτων που είχαν δηλώσει το 2015.

Όμως έξυπνοι άνθρωποι είναι - της πιάτσας ή των επιστημών - και το 2016 απλά φρόντισαν να προσαρμοστούν. Να κρύψουν εισοδήματα ή να περιορίσουν το δηλωθέν εισόδημα στην Εφορία (αυξάνοντας τις δαπάνες) σε ποσοστό, όπως φάνηκε στις εφετινές δηλώσεις, πάνω από 25%.

Άρα στα δημόσια ταμεία θα μπουν εφέτος λιγότερα έσοδα και από φόρους και από εισφορές.

Αυτό που αντιλαμβάνονταν όλοι οι ασφαλισμένοι το κατάλαβαν μετά από έναν χρόνο η ηγεσία και η ιεραρχία του υπουργείου Οικονομικών και τώρα αναζητούν λύσεις ώστε να δηλώνονται τα πραγματικά εισοδήματα από τους 600.000 «ζωντανούς» επαγγελματίες.

Μόνο που είναι αργά. Η αγορά έχει προσαρμοστεί, οι συναλλασσόμενοι έχουν συνηθίσει να μη ζητούν αποδείξεις, αφού σε κάθε συναλλαγή θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%, ενώ δεν θα έχουν καμία έκπτωση στον δικό τους φόρο εισοδήματος.

Η μόνη οδός διαφυγής λοιπόν από την «παγίδα» της υπερφορολόγησης που οδηγεί στη φοροδιαφυγή είναι να αλλάξει και πάλι ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών των επαγγελματιών.

Όπως έχουμε επισημάνει επανειλημμένα, σε καμία χώρα του κόσμου ο ασφαλισμένος δεν πληρώνει και τις εισφορές που αναλογούν στον εργαζόμενο και τις εισφορές που αντιστοιχούν στο μερίδιο του εργοδότη.

Μόνο στην Ελλάδα οι επαγγελματίες αντιμετωπίζονται ταυτόχρονα και ως εργαζόμενοι και ως εργοδότες και κάπως έτσι το άθροισμα των εισφορών έφτασε στο 32% του εισοδήματος. Και μαζί με τους φόρους πρέπει να δώσουν στο κράτος το 80% του εισοδήματος.

Αυτό είναι απλώς μια τρέλα...

* Ο Ζώης Τσώλης είναι δημοσιογράφος στο ΒΗΜΑ

Εγγραφές στον Πολιτιστικό Σύλλογο της Τολοφώνας για δραστηριότητες το 2018


Δευτέρα, 18 Σεπτεμβρίου 2017

Αναβάλλεται η επίσκεψη στη Φωκίδα του Υπουργού Αγροτ.Ανάπτυξης Ε.Αποστόλου


Αναβάλλεται η προγραμματισμένη για σήμερα Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου επίσκεψη στη Φωκίδα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Η αναβολή αποφασίστηκε λόγω ειδικών υποχρεώσεων που προέκυψαν του Υπουργού εξαιτίας κυρίως αναπτυξιακών συνεδρίων στην περιφέρεια.

Την επίσκεψη είχε ανακοινώσει η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας στελέχη της οποίας ανέφεραν ότι πρόκειται για αναβολή και όχι για ακύρωση και σύντομα θα ανακοινωθεί η νέα ημερομηνία της επίσκεψης του Υπουργού.

Την οργάνωση της επίσκεψης είχε αναλάβει ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου φροντίζοντας και για την ατζέντα των θεμάτων που θα συζητούσε και εξέταζε ο Υπουργός στη Φωκίδα και είναι αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.