Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 16 Σεπτεμβρίου 2017

Τα "παζάρια" Ναυπάκτου του Οκτωβρίου


Τα γνωστά "παζάρια" της Ναυπάκτου είναι ένας θεσμός δεκαετιών που όλοι οι Δωριείς τα γνωρίζουμε και τα επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο.


Πραγματοποιούνται την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου ξεκινώντας από την ημέρα του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου της Ναυπάκτου και είναι υπό την εποπτεία και διοργάνωση του Δήμου Ναυπάκτου.

Η εμποροπανήγυρη αυτή - έτσι είναι το επίσημο όνομά της - διεξάγεται στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, στην βορειοανατολική περιοχή του Γριμπόβου της Ναυπάκτου.

Εκτός από τους χιλιάδες επισκέπτες τους, εκατοντάδες είναι και οι διάφοροι επαγγελματίες που με περίπτερα παρουσιάζουν και πουλούν την πραμάτεια τους.

Για τους όρους και τις προϋποθέσεις οργάνωσης και λειτουργίας της εμποροπανήγυρης εφαρμόζεται ειδικός Κανονισμός του Δημοτικού Συμβουλίου Ναυπάκτου..

Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να λάβουν μέρος στην Εμποροπανήγυρη ως πωλητές, οφείλουν να καταθέσουν ΑΙΤΗΣΗ-ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ, η οποία είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Δήμου Ναυπακτίας www.nafpaktos.gr, μέχρι την 7 Οκτωβρίου 2017 καταβάλλοντας ταυτόχρονα το 50% του προβλεπόμενου τέλους χρήσης, όπως αυτό έχει καθοριστεί με την αριθ. 247/2017 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, στον τραπεζικό λογαριασμό:

GR30 0140 6540 6540 0200 1000 118 –ALPHA BANK
και θα φέρει την ένδειξη «ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ»

Για οποιαδήποτε πληροφορία και διευκρίνιση οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αδειοδοτήσεων, Ρυθμίσεων Εμπορικών Δραστηριοτήτων & Απασχόλησης και στα τηλέφωνα:
  • Κούκουνα Παρασκευή Προϊσταμένη Τμήματος 23643 60149
  • Φούφλια Πολυτίμη Υπάλληλος Τμήματος 26343 60148
  • FAX 26343 60118

Το ψέμα στην εξουσία

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Ζούμε σε έναν ωκεανό από ψέματα, μισές αλήθειες, παραποιημένα γεγονότα, ψεύτικες φωτογραφίες και παραπειστικές αναλύσεις. Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει ότι η σημερινή εξουσία θα έσπευδε, χωρίς ιδιαίτερες προφυλάξεις, να χρησιμοποιεί το ψέμα χωρίς άλλη προφύλαξη. Απλώς και μόνον γιατί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι εξυπηρετούν τον πολύ καλό σκοπό που είναι, στα μάτια τους, η διατήρηση της εξουσίας. Με κάθε μέσον.


Δυστυχώς, το ψέμα στην υπηρεσία της εξουσίας αποτελεί το κυριότερο προπατορικό αμάρτημα της Αριστεράς. Θα ήλπιζε κανείς ότι οι νεότεροι, της γενιάς του κ. Τσίπρα, θα είχαν απαλλαγεί από τα βαρίδια που έβαλε στην πλάτη μιας μερίδας της Αριστεράς, ο «πατερούλης» Στάλιν.

Ότι θα είχαν κερδίσει όσα με πολύ κόπο και μεγάλες θυσίες κατέκτησαν εκείνοι που ξανασκέφτηκαν τον κόσμο της ευρωπαϊκής προόδου, απομάκρυναν τις απελευθερωτικές σκέψεις των κομμουνιστών από το καταπιεστικό καβούκι του λενινισμού, κατήγγειλαν χωρίς περιστροφές τους δολοφόνους και τα ψέματά τους.

Πολύ πριν καταρρεύσει το σοβιετικό σύστημα, ανοίξουν οι μαζικοί τάφοι των κόκκινων Χμερ και καταδικαστούν οι κρατικές δολοφονίες της πολιτισμικής επανάστασης. Είναι απίθανο ότι οι δικοί μας κυβερνώντες της Αριστεράς αισθάνονται ακόμη την ανάγκη να καλύπτουν τις αδυναμίες τους κάτω από πέπλο μικρότερων και μεγαλύτερων ψεμάτων.

Όταν το ψέμα γίνεται κρατική υπόθεση, τα πράγματα γίνονται πολύ επικίνδυνα. Η εποχή της (υπερ)πληροφόρησης ευνοεί το ψέμα. Μαθαίνουμε συνεχώς περισσότερα. Πιστεύουμε ότι κατέχουμε εμείς, μόνον, όσα κανείς άλλος δεν γνωρίζει κι ας τα έχουμε όλα βρει στο Διαδίκτυο, όπως το πιο πιθανόν είναι ότι θα τα έχει βρει και ο συνομιλητής μας. Κι όσα περισσότερα μαθαίνουμε, τόσο περισσότερο αμφιβάλλουμε για όσα γνωρίζουμε.

Η ήττα της κυβέρνησης στην υπόθεση της επένδυσης στις Σκουριές ήταν τόσο συντριπτική ώστε να αποκαλύπτει μαζί με το ψέμα και την απόλυτη σύγχυση των στελεχών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

Οι ψυχαναλυτές είναι έτοιμοι να δικαιολογήσουν τη χρήση του ψεύδους ως εξισορροπητική μιας κατάστασης στρες και πίεσης. «Είναι αδύνατον να μιλάμε πάντοτε με μοναδικό γνώμονα την αλήθεια», επέμενε τις προάλλες φίλος που προσπαθούσε να με πείσει γιατί ένας άλλος φίλος δέχεται τα προφανή ψέματα των κυβερνητικών προκειμένου να δικαιολογήσει για ποιο λόγο ο ίδιος ψήφισε τον κ. Τσίπρα και γιατί πιστεύει ότι ο κ. πρωθυπουργός παραμένει ειλικρινής και δεν είπε ψέματα.

Το χειρότερο είναι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν πως όταν τα λένε, δεν γνωρίζουν ότι είναι ψέματα. Το καταλαβαίνουν αργότερα. Και τότε σπεύδουν να τα καλύψουν με άλλα, καινούργια ψέματα. Φαύλος κύκλος!

* O Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στον ΣKAΪ και την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Το νέο Προεδρείο του ΦοΔΣΑ της Στερεάς

Συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο ΔΣ του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Στερεάς Ελλάδας Α.Ε που εξελέγη από την τελευταία Γενική Συνέλευση του φορέα.

Πρόεδρος εξελέγη ο Σταυρογιάννης Νικόλαος, Δήμαρχος Λαμιέων, και
αντιπρόεδρος ο Καθαροσπόρης Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Χαλκιδέων.


Στις υπόλοιπες θέσεις ως μέλη του ΔΣ εξελέγησαν οι,

- Αλημπαντέ Αμφιτρίτη, Δήμαρχος Ερέτριας,
- Ευσταθίου – Σπανού Ελένη, Δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού,
- Καπεντζώνης Γεώργιος, Δήμαρχος Δωρίδας,
- Λιόλιος Νικόλαος, Δήμαρχος Λοκρών,
- Μπαράκος Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Κύμης – Αλιβερίου,
- Νικολάου Σπυρίδων, Δήμαρχος Θηβαίων,
- Ντασιώτης Γεώργιος, Δήμαρχος Αλίαρτου Θεσπιέων,
- Παναγιωτόπουλος Αθανάσιος, Δήμαρχος Δελφών,
- Σουλιώτης Νικόλαος, Δήμαρχος Καρπενησίου


Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας έχει, αρμοδιότητα τον σχεδιασμό και τη λειτουργία των έργων και εγκαταστάσεων διαχείρισης στερεών αποβλήτων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Πιο συγκεκριμένα η αρμοδιότητα του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α είναι η προσωρινή αποθήκευση, μεταφόρτωση, επεξεργασία, αξιοποίηση και διάθεση των στερεών αποβλήτων.

Στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α σήμερα έχουν συγχωνευθεί 6 τοπικοί Φο.Δ.Σ.Α και λειτουργεί 4 ΧΥΤΑ (Ιστιαίας, Χαλκίδας, Θήβας & Λαμίας

Παράλληλα λειτουργούν και 3 τοπικοί Φο.Δ.Σ.Α (1ης διαχειριστικής ενότητας, με την λειτουργία του ΧΥΤΑ Λιβαδειάς, Δήμου Δομοκού με την λειτουργία του ΧΥΤΑ & Δήμου Σκύρου με την λειτουργία του ΧΥΤΑ)

Υπάρχουν επίσης άλλοι 2 τοπικοί Φο.Δ.Σ.Α (Λοκρίδας & Νότιας Εύβοιας), οι οποίοι δεν έχουν ακόμη συγχωνευθεί και δεν διαθέτουν ΧΥΤΑ.

Οι τοπικοί αυτοί Φο.Δ.Σ.Α, σύμφωνα με τον Ν. 4071/2012 θα πρέπει μέχρι 31/05/2016 να συγχωνευθούν στον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α

Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου 2017

Το παζάρι Ερατεινής 22 - 24 Σεπτεμβρίου


Εγκρίθηκαν 108.000 ευρώ από την ΓΓΑ για αθλητικά έργα στο Δήμο ΔωρίδαςΟ Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός κατά την επισκεψή του στο νομό μας μετά από πρόσκληση του βουλευτή Ηλ. Κωστοπαναγιώτου και της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας πριν περίπου δύο μήνες (28/6/2017) ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να διατεθούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε περιοχές που υστερούν σε αθλητικές υποδομές με την προϋπόθεση οι Δήμοι να καταθέσουν τις αναγκαίες μελέτες.

Με Δελτίο Τύπου το Υφυπουργείο Αθλητισμού και η Γ.Γ.Α. μας πληροφορεί ότι εγκρίθηκαν από το συναρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης τα πρώτα αθλητικά έργα (με ώριμες μελέτες, τεχνικά δελτία και τεύχη δημοπράτησης) στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Γ.Γ.Α. για το 2017.

Αυτά αφορούν 37 αθλητικά έργα που υπάγονται γεωγραφικά σε 26 Δήμους, συνολικού προϋπολογισμού 4.197.281 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα συνεχίζεται η επεξεργασία των ώριμων μελετών που έχουν κατατεθεί από τους Δήμους για την επόμενη έγκριση έργων. 'Οσον αφορά το νομό μας ο Δήμος Δωρίδας σε συνεννόηση με την ΓΓΑ προτείνει την ένταξη των πρώτων έργων προϋπολογιζόμενης δαπάνης 108.000 Ευρώ. Ο Δήμος Δελφών έχει επίσης υποβάλλει τις προτάσεις του.

Όπως ανέφερε ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός κατά την επίσκεψή του επειδή η Φωκίδα - σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΑ - είναι κάτω από τον μέσο όρο των υπολοίπων νομών της Στερεάς Ελλάδας σε αθλητικές υποδομές ενώ πολλές από αυτές χρήζουν συντήρησης και εκσυγχρονισμού, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης, θεωρείται νομός προτεραιότητας για το Υπουργείο.

Με βάση τα παραπάνω μετά την αναγκαία επεξεργασία των προτάσεων των Δήμων θα συμπεριληφθούν στην επόμενη φάση.


Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Το ΚΚΕ για τη νέα σχολική χρονιά
         Αλλη µια σχολική χρονιά αρχίζει για τα παιδιά µας αλλά και για µας που τα νοιαζόµαστε και στεκόµαστε στο πλάι τους. Μια χρονιά που ξεκινά µε δύναµη κι αισιοδοξία για την κατάκτηση της γνώσης, για να βοηθάµε τα παιδιά µας διαρκώς να γίνονται καλύτεροι άνθρωποι, για να βάζουν στόχους και να τους κατακτούν.
       Άλλη µια σχολική χρονιά, η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να µας πείσει ότι “όλα αρχίζουν κανονικά”. Άλλη µια φορά λέει ψέµατα.
 

▶ Θα αντικρίσουµε και πάλι φέτος τα ίδια προβλήματα, θα έχουµε τις ίδιες αµφιβολίες κι αγωνίες για το τι και πώς µαθαίνουν τα παιδιά µας. Θα σκύψουµε και πάλι πάνω από τα ίδια κακογραµµένα βιβλία τους για να µπορέσουµε να τα βοηθήσουµε, χωρίς να καταλαβαίνουµε κι εµείς οι ίδιοι πολλές φορές τι γράφουν.
Την ίδια στιγµή που η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη δεν υπάρχουν καν ή ξεκινούν µετά από µήνες...


▶ Θα µετράµε πάλι στην αρχή της χρονιάς τις ηµέρες και τις βδοµάδες µέχρι να έρθουν όλοι οι απαραίτητοι εκπαιδευτικοί στο σχολείο, µέχρι να οµαλοποιηθεί το σχολικό πρόγραµµα, µέχρι να αρχίσει να λειτουργεί πλήρως το ολοήµερο πρόγραµµα. Αφού για άλλη µια χρονιά δεν έχουν γίνει προσλήψεις µόνιµων εκπαιδευτικών, αφού περικόπτονται ώρες στη λογική της εξοικονόµησης προσωπικού και για να συµπληρώσουν ωράριο οι δάσκαλοι κάνουν µαθήµατα άλλων ειδικοτήτων (εικαστικά, µουσική, θεατρική αγωγή κ.ά.), ενώ το ολοήµερο πρόγραµµα παραµένει για άλλη µια χρονιά χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο. Κι όλα αυτά την ώρα που χιλιάδες εκπαιδευτικοί παραµένουν άνεργοι...

▶ Φτάσαµε να θεωρούµε φυσιολογικό και δεδοµένο το ότι κάθε χρόνο από τις αρχές του Σεπτέµβρη βγάζουµε µπλοκάκι και στυλό κι υπολογίζουµε τα έξοδα, το τι «µας παίρνει» να κάνουµε και τι όχι από εξωσχολικές δραστηριότητες! Τι κι αν κάνουν τα παιδιά µας Αγγλικά από την Α’ ∆ηµοτικού και δεύτερη ξένη γλώσσα από την Ε’ τάξη. Το φροντιστήριο ζει και βασιλεύει. Όσο για τη δεύτερη ξένη γλώσσα...αυτή διδάσκεται µε ό,τι περισσεύει...και όχι µε βάση τις επιλογές των παιδιών µας.

▶ Υπολογίζουµε κάθε µήνα τα έξοδα για να συµµετέχουν τα παιδιά µας στις σχολικές εκδροµές, οι οποίες σπάνια πλέον είναι δωρεάν, όταν οι έρευνες δείχνουν ότι πάνω από τα µισά νοικοκυριά δεν µπορούν να κάνουν ούτε µια εβδοµάδα διακοπές τον χρόνο. Παιδιά συνέχιζαν µέχρι πέρσι να λιποθυµούν από την πείνα σε σχολεία, αλλά τα προγράµµατα για τη διανοµή κολατσιού για όλα τα παιδιά στο σχολείο εφαρµόζονταισε λίγα σχολεία...

▶ Φέτος το καλοκαίρι νησιά στο Αιγαίο ταρακουνήθηκαν από ισχυρούς σεισµούς και δυο σχολεία στην Κω δεν θα µπορέσουν να λειτουργήσουν στα κτίρια που στεγάζονταν. Ξέρουµε καλά ότι όλη η Ελλάδα απ’ άκρη σ’ άκρη είναι σεισµογενής χώρα, όµως οι έλεγχοι των σχολικών κτιρίων και η αντισεισµική θωράκισή τους δεν έχει προχωρήσει για όλα τα σχολεία της χώρας.

Και σαν να µην έφταναν όλα τ’ άλλα η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για το νέο Λύκειο: Ενα σχολείο όπου η γενική µόρφωση θα σταµατάει στην Α’ τάξη, θα πολλαπλασιαστούν οι εξετάσεις και οι πανελλαδικού τύπου διαδικασίες. Είχε το θράσος µάλιστα ο υπουργός παιδείας να κατηγορήσει τους γονείς ότι αυτοί συντηρούν την παραπαιδεία, επειδή στέλνουµε τα παιδιά µας στο φροντιστήριο! Φταίει δηλαδή η λαϊκή οικογένεια που πασχίζει να βοηθήσει τα παιδιά της!

∆ε µας αξίζει αυτή η εκπαίδευση εν έτει 2017!

∆ε µας αξίζει το σχολείο της µιζέριας!

Θέλουµε και µπορούµε να έχουµε το σχολείο της χαράς!

Ένα σχολείο που ικανοποιεί πλήρως όλες τις ανάγκες των παιδιών µας χωρίς να χρειάζεται να βάζουµε εµείς το χέρι στην τσέπη.

Ένα σχολείο που δε θα µας κάνει να νιώθουµε ως πολυτέλεια τις σύγχρονες ανάγκες µας. Γιατί δεν είναι πολυτέλεια στον αιώνα που ζούµε να έχουν όλα τα σχολεία βιβλιοθήκη, γυµναστήριο, εργαστήρια φυσικών επιστηµών κ.ο.κ.

∆εν είναι πολυτέλεια τα παιδιά να σιτίζονται στο σχολείο και να µπορούν να ολοκληρώνουν το πρόγραµµά τους σε αυτό µε µελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες κ.ά.

∆εν είναι πολυτέλεια να µορφώνονται όλα τα παιδιά εξίσου µέχρι τα 18 τους χρόνια σε ενιαίο σχολείο ανεξάρτητα από το επάγγελµα που θα ακολουθήσουν.

Είναι το σχολείο και η εκπαίδευση που µας αξίζει! Είναι το σύγχρονο, που ταιριάζει στις µέρες µας, που µπορεί να το έχει ο λαός µόνο όταν ξεµπερδέψει µε τους εκµεταλλευτές του.

Aν το ναυάγιο του δεξαμενόπλοιου “ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ” γινόταν στον Kορινθιακό ;


Τεράστια η οικολογική καταστροφή, για τα δεδομένα των κλειστών θαλασσών της χώρας μας , από την βύθιση του δεξαμενόπλοιου « ΑΓ. ΖΩΝΗ ΙΙ » τα ξημερώματα της Κυριακής 10/9/2017 στον Σαρωνικό κόλπο.

Πολλά θαλάσσια είδη θα μολυνθούν ή θα θανατωθούν, οι ακτογραμμές έχουν ήδη πληγεί και οι συνέπειες θα είναι μακροχρόνιες.

Όσο και να υποβαθμίζουν τις συνέπειες τα « ελεγχόμενα » ΜΜΕ, τα αποτελέσματα θα είναι οδυνηρά σε βάθος χρόνου για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά ή κολυμπούν σε πολλές ακτές του Σαρωνικού.

Εμείς ΟΛΟΙ που ζούμε στις ακτές του Κορινθιακού ανατριχιάζουμε στην υπαρκτή πιθανότητα να συμβεί σε μελλοντικό χρόνο παρόμοιο γεγονός στην κλειστή θάλασσά μας. Όλοι επίσης, αρμόδιοι και απλοί πολίτες, γνωρίζουμε πως κάθε ενδεχόμενο που αποτελεί υπαρκτή στατιστική πιθανότητα, κάθε κάποια χρόνια θα συμβαίνει αναπόφευκτά. Ο μόνος τρόπος αποφυγής του είναι ο πρακτικός οριστικός και ολοκληρωτικός αποκλεισμός του ως πιθανό γεγονός.

Μπορούν να μας απαντήσουν οι αρμόδιοι Υπουργοί Περιβάλλοντος, Ναυτιλίας, Αγροτ. Ανάπτυξης και Μεταφορών ποιες θα ήταν οι συνέπειες για όλους εμάς;

Η πολυαναμενόμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση ( ΚΥΑ ) που θα ορίζει τις νέες θαλάσσιες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA 2000, μεταξύ των οποίων είναι και ο Κορινθιακός, θα υπογραφτεί επιτέλους βάζοντας φραγμούς στην επανάληψη παρόμοιων συμβάντων;

Εμείς ως Ομοσπονδία συλλόγων του Κορινθιακού ζητάμε :

1. Να απαγορευτεί η μεταφορά κάθε είδους καυσίμου με πλωτά μέσα μέσω του Κορινθιακού και η λειτουργία νέων δεξαμενών καυσίμων στις ακτές της θάλασσάς μας.

2. Οι υπάρχουσες δεξαμενές να μετεγκατασταθούν έξω από την κλειστή θάλασσα του Κορινθιακού και Πατραϊκού κόλπου. Να εξεταστεί σοβαρά το εάν οι εγκαταστάσεις που λειτουργούν στην Αντίκυρα Βοιωτίας έχουν λόγο ύπαρξης και εξυπηρετούν τις σύγχρονες αμυντικές ανάγκες της χώρας. Οι μεταφορές καυσίμων , για τις ανάγκες των περιοχών του Κορινθιακού Κόλπου όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας , να γίνονται μέσω του κατασκευαζόμενου σιδηροδρομικού δικτύου στην Βόρεια Πελοπόννησο και κατά δεύτερο λόγο μέσω του οδικού δικτύου. Εναλλακτικά με δεξαμενόπλοια μέσο του γύρου της Πελοποννήσου.

3. Να αποκαλυφθεί από την Ελληνική Πολιτεία και να καθαριστεί οριστικά το σκάνδαλο όσων επιχειρούν τα τελευταία χρόνια την παράνομη μετατροπή του κόλπου της Νούσας στην Θίσβη Βοιωτίας σε ιδιωτικό λιμάνι κλειστό φρούριο μακριά από το βλέμμα κάθε πολίτη και κάθε εποπτικής και ελεγκτικής αρχής. Σε λιμάνι στο οποίο θα μπορεί ο διαχειριστής του να μεταφέρει οτιδήποτε σε οποιαδήποτε μορφή χωρίς κανένα φόβο για αιφνιδιαστικό έλεγχο. Ένα λιμάνι που ανεξάρτητα απ’ ότι ειλικρινά ή υποκριτικά μπορεί να δηλώνει σήμερα ο ιδιοκτήτης του, θα είναι πάντοτε μοναδικά διαθέσιμο για παράνομες και μη μεταφορές κάθε είδους φορτίου, περιλαμβανομένου τοξικών υλικών ή αποβλήτων που κανείς δεν θέλει στις θάλασσές του.


ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΤΟΥ ΔΕΞΑΜΕΝΟΠΛΟΙΟΥ ΣΤΟΝ ΣΑΡΩΝΙΚΟ ΕΓΙΝΕ ΧΩΡΙΣ ΔΥΣΜΕΝΕΙΣ ΚΑΙΡΙΚΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ – ΣΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΘΟΥΜΕΝΑ.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΛΚΥΩΝ

Καλή επιτυχία στον Αστέρα Ιτέας

Η ποδοσφαιρική σεζόν για την Γ’ Εθνική Κατηγορία ξεκινά και μια ομάδα της ΕΠΣ Φωκίδας, ο Αστέρας Ιτέας μας εκπροσωπεί όλους.
 
Στο πλαίσιο του fair play, η Διοίκηση του Απόλλωνα Ευπαλίου, εύχεται ολόψυχα καλή επιτυχία στον Αστέρα Ιτέας στον 4ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής.
 
Εκ μέρους του Απόλλωνα Ευπαλίου
Ό Πρόεδρος
Γιάννης Κούγιας

Πέμπτη, 14 Σεπτεμβρίου 2017

Με έλλειψη 188 εκπαιδευτικών στη Στερεά Ελλάδα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά

Στα λειτουργικά κενά εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας αναφέρθηκε, σε δηλώσεις του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης απευθύνοντας έκκληση στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστα Γαβρόγλου, ώστε να καλυφθούν άμεσα και να μη χαθούν άλλες διδακτικές ώρες.

Ο Κ. Μπακογιάννης έκανε λόγο για έλλειψη 188 εκπαιδευτικών και τόνισε:

«Η εικόνα, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, είναι πολύ καλύτερη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ό,τι πρέπει κάθε χρόνο να τρέχουμε την τελευταία στιγμή για να καλύψουμε τις ανάγκες στα σχολεία, όχι μόνο της Στερεάς αλλά και ολόκληρης της χώρας. Δυστυχώς, είναι συνήθεια που υιοθετήθηκε και καθιερώθηκε. Απευθύνω έκκληση στον κ. Γαβρόγλου να δει το θέμα, να καλυφθούν άμεσα τα κενά και να ξεκινήσουν από τώρα οι διαδικασίες για την επόμενη σχολική περίοδο. Μόνο έτσι δεν θα ξανακάνουμε την ίδια συζήτηση τον Σεπτέμβριο του 2018». 

Τέλος Σεπτεμβρίου οι μη δεσμευτικές προσφορές για “Νηρέα” και “Σελόντα”

Οι εταιρίες έχουν 3 μονάδες με 160 εργαζόμενους στη Δωρίδα


Μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου αναμένεται να κατατεθούν οι μη δεσμευτικές προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών για τους ομίλους ιχθυοκαλλιέργειας ΝΗΡΕΑ και ΣΕΛΟΝΤΑ.

Ως γνωστό και οι δύο όμιλοι διατηρούν μονάδες στη Δωρίδα με σύνολο εργαζομένων τα 160 περίπου άτομα . Ο ΝΗΡΕΑΣ μία μονάδα στον όρμο Ξυδιά στον Άγιο Σπυρίδωνα και μία στη Χιλιαδού, ενώ η μονάδα της ΣΕΛΟΝΤΑ βρίσκεται στην παραλία Μανάγουλης.

Η σχετική προθεσμία στον διαγωνισμό που διενεργούν οι τράπεζες είχε αρχικά προσδιοριστεί για σήμερα Πέμπτη, αλλά προκειμένου να εξασφαλισθεί πρόσθετος χρόνιος για τις προτάσεις των επενδυτών αναμένεται να δοθεί παράταση μέχρι τέλος του μήνα.

Στη φάση αυτή οι υποψήφιοι επενδυτές θα καταθέσουν ενδεικτικές προτάσεις για κάθε μία από τις δύο εταιρίες.

Από τις προτάσεις αυτές θα προκύψει η short list εκείνων που θα περάσουν στη δεύτερη φάση και θα κληθούν να καταθέσουν πλέον δεσμευτικές προτάσεις.

Η διαδικασία δηλαδή θα απαιτήσει αρκετό χρόνο ακόμα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 4 τραπεζών, Πειραιώς, Εθνικής, Alpha και Eurobank οι οποίες κατέχουν το 75% του «ΝΗΡΕΑ» και το 80% της «ΣΕΛΟΝΤΑ».

Πρέπει να αναφέρουμε εδώ ότι μεταξύ των ενδιαφερόμενων επενδυτών που συμμετέχουν στη διαδικασία περιλαμβάνονται αρκετά μεγάλα ξένα επενδυτικά κεφάλαια και Group,όπως οι Amerra Capital που έχει ήδη αποκτήσει και τις ιχθυοκαλλιέργειες Ανδρομέδα, KKR, HIG Groop, Bain Capital, BC Partners, WL Ross, Apollo, Oaktree, Lone Star.

Τέλος εκείνο που απομένει να ξεκαθαρίσει, αναφέρουν τραπεζικοί κύκλοι, είναι ποιοί θα είναι οι εταίροι όσων επενδυτικών κεφαλαίων προχωρήσουν σε δεσμευτικές προσφορές που θα «τρέξουν» τις δύο εταιρείες όταν αυτές πουληθούν τελικά. 

ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΥΨΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΤΙΜΙΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ

Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη
Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. ΦωκίδοςΑδελφοί μου σήμερα, 14 Σεπτεμβρίου, η αγία Εκκλησία μας τιμά και δοξάζει τον Τίμιο Σταυρό. Σήμερα όλη την ημέρα οι πιστοί ψάλλουμε «τόν Σταυρόν σου Χριστέ προσκυνούμεν καί τήν ἁγίαν σου Ἀνάσταση ὑμνοῦμε καί δοξάζουμε». Σήμερα οι πιστοί αναφωνούμε ότι: «διά τοῦ Σταυροῦ ἦλθε χαρά ἐν ὅλω τῶ κόσμω».

Γιατί όμως η Εκκλησία του Χριστού τιμά τόσο και υψώνει τον Τίμιο Σταυρό; Γιατί υψώνει ενώπιον του πιστού λαού το Τίμιο Ξύλο; Διότι ο Σταυρός είναι το κλειδί που άνοιξε ξανά την πόρτα του Παραδείσου, ώστε να εισερχόμεθα εις αυτόν ελεύθερα πλέον όλοι όσοι αγαπήσαμε και αγαπάμε τον Χριστό μας.

Ναι, ο Σταυρός είναι το κλειδί που ανοίγει την πόρτα του Παραδείσου. Ο ληστής επάνω στον σταυρό είναι ο πρώτος που εισέρχεται εις αυτόν, λέγοντας το «μνήσθητί μου Κύριε έν τῆ Βασιλεία σου». Ναι, ο Σταυρός ως ψάλλει η Εκκλησία μας, είναι ο φύλακας ολοκλήρου της οικουμένης, η ωραιότης της Εκκλησίας, των Βασιλέων το κραταίωμα και των πιστών το στήριγμα. Ο Σταυρός είναι η δόξα των αγγέλων και των δαιμόνων το τραύμα.

Η Εκκλησία ύψωσε για πρώτη φορά τον Τίμιο Σταυρό, όταν βρήκε αυτόν η Αγία Ελένη εις τα Ιεροσόλυμα στις 14 Σεπτεμβρίου του 335 μ.Χ. Αλλά και για δεύτερη φορά υψώθηκε ο Τίμιος Σταυρός στις 14 Σεπτεμβρίου του 629 μ.Χ., όταν ο αυτοκράτορας Ηράκλειος πολέμησε τους Πέρσες που τον είχαν κλέψει και τον επέστρεψε στο ναό της Αναστάσεως των Ιεροσολύμων. Έκτοτε κάθε χρόνο η αγία μας Εκκλησία υψώνει τον Τίμιο Σταυρό εν μέσω των πιστών στις 14 Σεπτεμβρίου όπου τιμά και δοξάζει αυτόν.

Σήμερα όμως η ύψωσις του Τιμίου Σταυρού τι μηνύματα στέλνει σε όλους εμάς τους σύγχρονους πιστούς; Συχνά ακούμε αδελφούς μας που καλοπροαίρετα λέγουν: «Ο Χριστός σήκωσε τον δικό Του Σταυρό, αλλά κι εμείς σηκώνουμε τον δικό μας σταυρό». Πράγματι ο Χριστός σήκωσε τον Σταυρό Του και δέχτηκε δι΄ αυτού του τρόπου την έσχατη ταπείνωση. Διότι η σταύρωση που αποτελούσε εσχάτη ποινή εκείνη την εποχή ήταν ένας ατιμωτικός και παραδειγματικός θάνατος που τα ρωμαϊκά δικαστήρια επέβαλαν στους κακούργους της εποχής εκείνης.

Η ταπείνωση όμως του Ιησού, μετατράπηκε σε ένδοξη Ανάσταση και θρίαμβο. Δι’ αυτού του τρόπου καταδεικνύεται προς όλους εμάς ότι ο «σταυρός» που σηκώνει η κάθε οικογένεια, αλλά και ο καθένας από εμάς προσωπικά στην ζωή του, είναι οδός σωτηρίας. Αν αποδεχθούμε και αγκαλιάσουμε τον «σταυρό» μας όπως ο Κύριός μας, ο οποίος αγόγγυστα αγκάλιασε τον δικό Του σταυρό, τότε ανοίγει και για εμάς η πόρτα του Παραδείσου, όπως άνοιξε και για τον συσταυρωθέντα ληστή.

Αδελφοί μου, η ταπείνωση είναι η σίγουρη οδός που οδηγεί στον Παράδεισο, στην Βασιλεία των Ουρανών. Λόγω των αμαρτιών μας, του εγωισμού μας, του τρόπου ζωής μας, που πολλές φορές που δεν είναι σύμφωνος με τις εντολές του Θεού, επιτρέπει ή παραχωρεί ο άγιος Θεός μας από αγάπη να μας επισκεφθεί ένας πειρασμός όπως είναι ένας μεγάλος πόνος, ένα ατύχημα, μια ασθένεια, ένας θάνατος, μια οικονομική καταστροφή, ένα διαζύγιο κτλ. Γιατί; Διότι όλα αυτά γεννούν την ταπείνωσή μας.

Όλα τα ανωτέρω μετατρέπονται για εμάς σε έναν ατιμωτικό «σταυρό» και μια προσωπική ατιμωτική «σταύρωση», που χτυπά τελικά τον εγωισμό μας, την υπερηφάνειά μας και το πείσμα μας και μας οδηγεί στην ταπείνωση. Όποιος πλέον ακολουθεί αυτή την οδό, φθάνει στην Βασιλεία του Θεού.

Πίσω λοιπόν από τον «σταυρό» του καθενός μας κρύβεται η αγάπη και η αγωνία του Θεού να σωθούμε εισερχόμενοι στον Παράδεισο. Ο προσωπικός ή οικογενειακός «σταυρός» που σηκώνουμε είναι για όλους μας το «κλειδί» που ανοίγει την πόρτα του Παραδείσου. Διότι ο πόνος που προκαλεί στην ψυχή και στο σώμα μας ο κάθε είδους «σταυρός» που σηκώνουμε, μας ραγίζει την καρδιά, μας συντρίβει, μας ταπεινώνει, μας γονατίζει και τότε όλοι κατανοούμε ότι είμαστε τελικά ένα «τίποτα». Όταν αυτό το κατανοήσει ο άνθρωπος, τότε ήλθε μέσα μας η ταπείνωση, η οποία ανοίγει την πόρτα της προσωπικής αναστάσεώς μας και της αληθινής μας δόξας.

Γι’ αυτό αδέλφια μου, ας μην ντρεπόμαστε για τον «σταυρό» μας και ας μη τον κρύβουμε αποφεύγοντας την ταπείνωση και τον εξευτελισμό μας ενώπιον των ανθρώπων. Υψώστε τον σταυρό του πόνου σας ψηλά, όπως υψώνουμε σήμερα και τον Σταυρό του Χριστού μας. Και ας μη ζητάμε από τον Θεό μας μ’ ένα θαύμα Του να αφαιρέσει από την ζωή μας τον «σταυρό» που μας έδωσε για την σωτηρία μας.

Ας αγκαλιάσουμε όλοι με αγάπη τον «σταυρό» μας, όπως τον αγκάλιασε και ο Κύριός μας, ο οποίος τον σήκωσε στους ώμους Του και περπάτησε μέσα σε όλη την Ιερουσαλήμ, φθάνοντας έως τον Γολγοθά. Έτσι κι εμείς ας ταπεινωθούμε, φέροντας αγόγγυστα τον «σταυρό» μας στους ώμους μας περπατώντας στα σοκάκια της ζωής έως θανάτου, για να λάβουμε κι εμείς τον στέφανο της δόξας του Θεού. Ο Σταυρός είναι η δόξα του Χριστού, ας γίνει από σήμερα λοιπόν και η δική μας δόξα.

Ο Σταυρός είναι η πηγή της ταπεινώσεως και της σωτηρίας μας που φέρνει τα βήματα της ψυχής μας στα καθαρά νερά της χάριτος του Χριστού που αναβλύζουν στις πηγές του Παραδείσου. Δι’ αυτό από σήμερα ας πίνουμε αγόγγυστα από τα γάργαρα νερά Του.

Ο Σταυρός είναι το σημείον του αγιασμού, που αγιάζει τη φύση όλη, γι’ αυτό από σήμερα ας σταυρώνουμε πάλιν και πολλάκις το σώμα μας ίνα και αυτό αγιασθεί.

Είναι η δύναμις που μετατρέπει τελικά τον πόνο και την θλίψη σε χαρά, διότι και οι μάννες όταν γεννούν υποφέρουν και πονούν, αλλά μετά τον πόνο έρχεται η χαρά του νέου μωρού που κρατούν στοργικά στην αγκαλιά τους. Γι’ αυτό από σήμερα ας κρατήσουμε κι εμείς τον δικό μας «σταυρό» στοργικά στην αγκαλιά της καρδιάς μας, για να γεννηθεί σε αυτή η χαρά που ήλθε διά του Σταυρού σε όλο τον κόσμο και έγινε η απαρχή της σωτηρίας μας.

Ας γίνει αδελφοί μου ο Σταυρός του Κυρίου μας σύμβολο νίκης θριάμβου και αναστάσεως. Ας είναι ο Σταυρός του Χριστού μας προτύπωσις και της δικής μας νίκης που έρχεται, όταν όλοι εμείς με υπομονή, με καρτερία και με ταπείνωση σηκώνουμε καθημερινά τον προσωπικό μας «σταυρό», αναφωνώντας με δύναμη ψυχής «Σταυρέ του Χριστού σώσον ημάς τη δυνάμει Σου. Αμήν».

Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017

Επί «Μακρόν» τα ίδια λάθηΓράφει ο Κωνσταντίνος Χαλιορής *

Φυσική και χαριτωμένη χαρακτηρίζεται από πολλούς η αντίδραση την Μπριζίτ Τρονιέ να σταθεί πολύ ώρα στην βιτρίνα του ιστορικού καταστήματος ένδυσης «Αλεξανδράκης». Τα φινετσάτα ρούχα στην βιτρίνα του καταστήματος δεν άφησαν περιθώριο στην Μπριζίτ η οποία δεν κατάφερε να αντισταθεί.

Εξίσου φυσική και λαοφιλής χαρακτηρίστηκε από πολλούς η αντίδραση του ζεύγους Μακρόν – Τρονιέ να παρακάμψουν το πρωτόκολλο, επιλέγοντας να περπατήσουν στην Ερμού δίπλα σε απλό κόσμο. Μεταξύ μας, μόνο από τα βλέμματα της προσωπικής φρουράς του προεδρικού ζεύγους και την κοσμοσυρροή, αντιλαμβανόσουν ότι κάποια προσωπικότητα κύρους περιπατούσε ανάμεσα σε απλούς τουρίστες και καταναλωτές.

Αναλύοντας την νέα επικοινωνιακή τακτική των πολιτικών παγκοσμίως, αντιλαμβάνεσαι εύκολα ότι κάτι έχει αλλάξει προς το καλύτερο. Με κύριο εκφραστή της τάσης αυτής τα τελευταία χρόνια τον πρώην πρόεδρο των Η.Π.Α Μπαράκ Ομπάμα, καταλήγεις στο συμπέρασμα ότι το προφίλ του απόμακρου, σοβαροφανή και αλαζόνα πολιτικού τείνει να εξαφανιστεί.

Οι πολιτικοί αρχηγοί, υπαρχηγοί, λοχαγοί κ.ο.κ, βγαίνουν πλέον από τα γραφεία τους αφιερώνοντας χρόνο κοντά στον πολίτη. Οι πολίτες δείχνουν να είναι δεκτικοί με την νέα στάση των πολιτικών προσώπων, αναζητώντας από έναν σύντομο διάλογο μαζί τους μέχρι μία φωτογραφία (selfie κατά κύριο λόγο).

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι Έλληνες πολίτες αντιδρούν θετικά σε αυτό το νέο προφίλ, επιλεκτικά και μόνο στην περίπτωση που αυτό προέρχεται από ξένο πολιτικό; Τι αλλάζει στον ψυχισμό του Έλληνα πολίτη όταν συγκρίνει μία βόλτα του Μακρόν στην Ερμού με μία αντίστοιχη του εκάστοτε Έλληνα πρωθυπουργού; Γιατί στην πρώτη αντιδρά με δέος και σεβασμό και στην δεύτερη με θυμό και απαξίωση.

Εκφράζοντας με ταπεινότητα την άποψη μου, εκτιμώ ότι η διαφορετικότητα στην αντίδραση του πολίτη κατά κύριο λόγο προκύπτει από την φερεγγυότητα μεταξύ λόγων και πράξεων.

Όπως σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία μεταξύ εταιρειών έτσι και στην συμφωνία προεκλογικών δεσμεύσεων ενός κόμματος με τους πολίτες, εάν δεν τηρηθούν τα συμφωνηθέντα η σχέση των δύο μερών καταρρέει. Και για να συγκρίνουμε σωστά πράγματα και καταστάσεις, τόσο ο Αμερικανός όσο και ο Γάλλος πρόεδρος που επέλεξα να αναφερθώ, αντίστοιχες βόλτες πραγματοποιούν χωρίς προβλήματα και εντός των συνόρων των χωρών τους.

Η σχέση πολιτικού και πολίτη αναμφίβολα περνάει κρίση. Η κρίση αυτή θα παύσει να υφίσταστε εάν κόψεις το κεφάλι του φιδιού που ακούει στην λέξη «ψέμα». Θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε κόβοντας από την ουρά που ακούει στην λέξη «λαϊκισμός», αλλά δεν πιστεύω ότι θα καταφέρναμε κάτι σημαντικό.

Προφανώς το ψέμα δεν μπορείς να το διαγνώσεις αρχικά. Πρέπει να γνωρίζεις σε βάθος την πολιτική ζωή του τόπου σου για να το καταλάβεις στην αρχή. Δεν υπάρχει χρόνος από κανέναν πολίτη να εμβαθύνει στην πολιτική όντας καθημερινός αγωνιστής για την επιβίωση. Μπορείς να το διαγνώσεις την επόμενη φορά όμως, ειδικά αν προέρχεται από τους ίδιους ανθρώπους.

Ανεξάρτητα με την πολιτική μας κατεύθυνση, κανείς από εμάς δεν νιώθει υπερήφανος όταν ο κομματικός οργανισμός που εκπροσωπεί τον ιδεολογικό προσανατολισμό του παρεκκλίνει λόγων και πράξεων. Για να αναβαθμιστεί το πολιτικό προσωπικό της χώρας, πρέπει να αναβαθμιστούμε και εμείς σαν πολίτες.

Αν στείλουμε το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στο ψέμα και το λαϊκισμό, θα εκλείψουν και οι πολιτικοί του θιασώτες. Δεν πιστεύω ότι «ανακάλυψα την Αμερική» με την μεθοδολογία που προτείνω να δράσουμε. Τουναντίον, την ακούω σαν μεθοδολογία καθημερινά και επί πολλά χρόνια από τους πολίτες που επιλέγω να βρίσκομαι καθημερινά μαζί τους.

Μήπως είναι καιρός να στείλουμε το μήνυμα όλοι μας;

 * Το άρθρο δημοσιεύτηκε σήμερα στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος"

Εκδηλώσεις για τη Ναυμαχία της Αγκάλης

Πρόσκληση για συμβάσεις συνεργατών της από την Αναπτυξιακή Φωκίδας Α.Ε


Η Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε), κατόπιν της με αρίθμ. 608/193/26-07-2017 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) της, με την οποία ενέκρινε την κατάρτιση καταλόγου Αναδόχων - Συνεργατών της, με την αρίθμ. 615/194/08-09-2017 απόφασή της ανακοίνωσε οτι προτίθεται να προβεί στην επικαιροποίηση – συμπλήρωση του καταρτισθέντος καταλόγου αναδόχων – συνεργατών για την στελέχωση του Οικονομικού & Τεχνικού τμήματος της εταιρείας, με σχέση σύμβασης Ανάθεσης έργου με:

· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Αρχιτέκτονα Μηχανικού,
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Τοπογράφου Μηχανικού,
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Μηχανολόγου Μηχανικού,
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Ηλεκτρολόγου Μηχανικού,
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Πολιτικού Μηχανικού,
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Χημικού Μηχανικού.
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Μηχανικού Περιβάλλοντος.
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Μηχανικού Χωροταξίας ,Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Γεωλόγου,
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Δασολόγου.
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Γεωπόνου.
· άτομα Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης με ειδικότητα Οικονομολόγου.


Τόπος παροχής των υπηρεσιών είναι η Έδρα της Εταιρείας και όπου αλλού απαιτείται από τη φύση των έργων και προγραμμάτων που υλοποιεί η Εταιρεία.

Σημειώνεται ότι η παρούσα Πρόσκληση – Ανακοίνωση για την επικαιροποίηση - συμπλήρωση του καταλόγου των Αναδόχων-Συνεργατών της ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε, απευθύνεται σε κάθε ενδιαφερόμενο* εγγεγραμμένο στο ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας) για τις ειδικότητες Μηχανικών: Χημικού Μηχανικού με κωδ. Απασχόλησης 109, Μηχανικού Περιβάλλοντος με κωδ. Απασχόλησης 110, Μηχανικού Χωροταξίας ,Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης με κωδ. Απασχόλησης 111, και Οικονομολόγου με κωδ. Απασχόλησης 112 εγγεγραμμένου στο ΟΕΕ (Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας), ενώ για τις υπόλοιπες ειδικότητες των Μηχανικών: με κωδικούς απασχόλησης από 101 έως και 105 (Αρχιτέκτονα Μηχανικού, Τοπογράφου Μηχανικού, Μηχανολόγου Μηχανικού, Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και Πολιτικού Μηχανικού), καθώς και για τις ειδικότητες των γεωτεχνικών: Γεωλόγου με κωδ. Απασχόλησης 106, Δασολόγου με κωδ. Απασχόλησης 107 και Γεωπόνου με κωδ. Απασχόλησης 108, απευθύνεται αποκλειστικά σε ενδιαφερόμενους** εγγεγραμμένους στο ΤΕΕ και στο ΓΕΩΤΕΕ αντίστοιχα, με έδρα απασχόλησης στον νομό Φωκίδας. (*για νέες ειδικότητες ενδιαφερομένων μηχανικών και του οικονομολόγου, που δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη Ανακοίνωση-Πρόσκληση της ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε. **για τις ειδικότητες ενδιαφερομένων μηχανικών και γεωτεχνικών, που είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη Ανακοίνωση-Πρόσκληση της ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε).

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν σφραγισμένο Φάκελο Συμμετοχής (ιδιοχείρως ή ταχυδρομικώς ή με ταχυμεταφορά) στα Γραφεία της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Ε- Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ στην Άμφισσα Φωκίδας οδός Γιδογιάννου 37 , μέχρι την Δευτέρα 25/09/2017και ώρα 15:00.

Οι Φάκελοι Συμμετοχής θα πρέπει να έχουν την ένδειξη «Ανακοίνωση-Πρόσκληση για την επικαιροποίηση - συμπλήρωση καταλόγου αναδόχων-συνεργατών για την σύναψη συμβάσεων ανάθεσης έργου, για τη στελέχωση του Οικονομικού & Τεχνικού τμήματος της ΑΝ.ΦΩ.ΑΕ» και να πρωτοκολληθούν μέχρι την προαναφερθείσα ημερομηνία και ώρα.

Φάκελοι που θα υποβληθούν μετά την προαναφερόμενη ημερομηνία και ώρα, θα αποκλείονται από τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Υπεύθυνη για τη διανομή της Ανακοίνωσης - Πρόσκλησης και για παροχή πληροφοριών, τις εργάσιμες ημέρες και ώρες: κ. Ιωάννα Θεοχαροπούλου, τηλ. 22650-79281.

Το υλικό της Ανακοίνωσης - Πρόσκλησης είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Α.Ε-ΟΤΑ (www.anfok.gr ), όπου μπορούν να το αναζητήσουν οι ενδιαφερόμενοι ενώ η παρούσα περίληψη της αναρτάται στον πίνακα ανακοινώσεων της εταιρείας, στους πίνακες ανακοινώσεων, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας (νέο κτήριο Π.Ε Φωκίδας), του Δήμου Δελφών (Δημαρχείο Άμφισσας) και του Δήμου Δωρίδος (Δημαρχείο Λιδορικίου) καθώς και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης (έντυπα και ηλεκτρονικά) ως δελτίο τύπου.

Η επιλογή των υποψηφίων για την επικαιροποίηση - συμπλήρωση του καταρισθέντος καταλόγου Αναδόχων – Συνεργατών της ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε, θα γίνει ύστερα από διαδικασία αξιολόγησης των νέων και επαναξιολόγησης των ήδη εγγεγραμμένων από την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ.5 του σχετικού Κανονισμού Αναθέσεων της Εταιρείας και λήψη σχετικής απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Ε- Αναπτυξιακής Ανώνυμης Εταιρείας ΟΤΑ (ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε), έτσι ώστε να προκύψει ένας τελικά ενιαίος (επικαιροποιημένος - συμπληρωμένος) κατάλογος ανά ειδικότητα Αναδόχων – Συνεργατών της ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε

Για την Αναπτυξιακή Φωκική Α.Ε       Άμφισσα 11/09/20   
Ευάγγελος Κατσαγούνος
Πρόεδρος Δ.Σ

Στην τελική ευθεία η διοργάνωση για τα βραβεία "Made in Greece 2017"

Μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου μπορούν να υποβάλλονται συμμετοχές για τα βραβεία «Made in Greece 2017», τα οποία διοργανώνονται από την Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ) και αναδεικνύουν και επιβραβεύουν παραγωγικές επιχειρήσεις και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και επιτυγχάνουν εξαιρετικές επιδόσεις στη δημιουργία και διάθεση προϊόντων.

Όπως αναφέρθηκε σε συνέντευξη Τύπου για τη διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 11 Σεπτεμβρίου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τα «Made in Greece» αποτελούν τα μοναδικά βραβεία που αφορούν αποκλειστικά και μόνο την παραγωγική βάση της χώρας και η Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ (ΕΛΑΜ) είναι για ακόμη μια φορά έτοιμη να προχωρήσει σε μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου και ποιότητας.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο Γεώργιος Αυλωνίτης, Καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Μάρκετινγκ, αναφέρθηκε στους στόχους της ΕΛΑΜ και στο θεσμό των βραβείων, που εντάσσεται στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας της ΕΛΑΜ για την ενδυνάμωση και διάδοση ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου καινοτομίας και εξωστρέφειας, που να απαντά στις σύγχρονες προκλήσεις παραγωγής και μάρκετινγκ προϊόντων.

Από τη μεριά του, ο Γεώργιος Μπάλτας, Καθηγητής και Διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών Μάρκετινγκ & Επικοινωνίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και Μέλος Δ.Σ. της ΕΛΑΜ, αναφέρθηκε στις φετινές κατηγορίες των βραβείων, οι οποίες είναι οι εξής:
 
·       Βραβείο Επώνυμου Ελληνικού Προϊόντος
·       Βραβείο Καινοτόμου Προϊόντος
·       Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας - Καταναλωτικού Προϊόντος
·       Βραβείο Εξαγωγικής Αριστείας - Βιομηχανικού Προϊόντος
·       Βραβείο Βιομηχανικής Αριστείας
·       Βραβείο Αγροτικής Αριστείας
·       Βραβείο Επιχειρηματικής Αριστείας
·       Βραβείο Νεοφυούς Παραγωγικής Αριστείας
·       Κλαδικό Βραβείο Τροφίμων και Ποτών
·       Κλαδικό Βραβείο  Ένδυσης, Υπόδησης και Αξεσουάρ
·       Κλαδικό Βραβείο Προσωπικής και Οικιακής Φροντίδας
·       Κλαδικό Βραβείο Διαρκών Καταναλωτικών Προϊόντα

Παράλληλα, αναφέρθηκε στα κριτήρια της αξιολόγησης, όπου βασικό ρόλο διαδραματίζουν η ποιότητα, η καινοτομία, η διαφοροποίηση, οι στοχευμένες αγορές, τα διεθνή δίκτυα διανομών και τα ισχυρά brand names.

Αναλυτικά, τη διαδικασία αξιολόγησης παρουσίασε ο Προκόπης Θεοδωρίδης, Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πατρών και Γενικός Γραμματέας της ΕΛΑΜ, ο οποίος υπογράμμισε πως οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί μπορούν να καταθέτουν την υποψηφιότητά τους μόνο ηλεκτρονικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.madeingreeceawards.gr, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής την 29η Σεπτεμβρίου 2017.

Τη στήριξη του Βιοτεχνικού Επιμελητήριου Αθηνών στο θεσμό δήλωσε ο Πρόεδρος του ΒΕΑ, Παύλος Ραβάνης. Μάλιστα αναφέρθηκε και στο Βραβείο Βιοτεχνικής Αριστείας, που το ΒΕΑ θα έχει την ευκαιρία να απονείμει φέτος στο πλαίσιο της Τελετής Απονομής των Βραβείων «Made in Greece 2017», που θα πραγματοποιηθεί στις 11 Δεκεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν, επίσης, ο Αθανάσιος Κουρεμένος, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Αντιπρόεδρος της ΕΛΑΜ, και ο Νίκος Καραγεωργίου, Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Βιομηχανιών Επωνύμων Προϊόντων (ΕΣΒΕΠ).

Σημειώνεται πως η διοργάνωση βραβείων «Made in Greece 2017» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχές επικοινωνήστε με:

Ελληνική Ακαδημία Μάρκετινγκ
Κωνσταντίνα Σαμπαριώτη
Tηλ.: 2108203850 (10:00 - 15:00)
e-mail: info@elam.gr
Insession Events
Βίκυ Νικολοπούλου
Event and Project Management Professional
Τηλ.: 6944 431459 e-mail: vicky.nickolopoulou@insessionevents.com

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΤΕΙ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η προοπτική της ομοσπονδιακής Ευρώπης δεν είναι ένα καινούριο όραμα, που αναδείχθηκε στην κορυφή της ατζέντας με αφορμή τις κοινωνικές αναταράξεις που προκάλεσε η οικονομική κρίση. Ούτε επανέρχεται στο προσκήνιο χάρη στην εκλογή του Μακρόν και τη διαφαινόμενη στροφή της Μέρκελ, μετά από το Brexit και τη διόγκωση των εθνικιστικών τάσεων.

Η προοπτική της ομοσπονδίας είναι μια στρατηγική λύση που διατυπώθηκε ορισμένες δεκαετίες νωρίτερα, από τον Μιττεράν , τον Ζοσπέν, τον Κολ και τον Σμιτ, οι οποίοι σοφά προέβλεψαν ότι είναι ο μόνος δρόμος για να σταθεί ικανή η Ευρώπη μετά την παγκοσμιοποίηση, μέσα στο σκληρό διεθνή οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνισμό. Όσο και αν είναι πολιτικά μια δύσκολη και επίπονη προσπάθεια, προέρχεται από την ανάγκη επιβίωσης της Ευρώπης σε ένα νέο περιβάλλον.

Κατακερματισμένη η Γηραιά Ήπειρος, χωρίς την ενιαία οικονομική και πολιτική δύναμη, δεν έχει καμία τύχη σε έναν κόσμο που το παγκόσμιο κεφάλαιο επιβάλει τους κανόνες του(οι αγορές), η κρίση και η τεχνολογία ανατρέπουν θεαματικά τους όρους εργασίας και ανταγωνιστικότητας και – παράλληλα- οι μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις δημιουργούν νέες αιτίες πολέμου και συνθήκες διαρκούς αστάθειας.

Η μόνη διέξοδος για να μπορέσει να ανταπεξέλθει η Ευρώπη απέναντι σε αυτές τις απειλητικές προκλήσεις, για την οντότητα, τον πολιτισμό και το βιοτικό της επίπεδο, είναι η αναβάθμισή της σε μια νέου τύπου υπερδύναμη.

Η ένωση, οικονομική και πολιτική, η οποία θα επιφέρει την αρχιτεκτονική αναδόμηση της Ευρώπης (ουσιαστικά της Ευρωζώνης) στο σχήμα μιας Ομοσπονδίας, προκύπτει λοιπόν σήμερα ως μείζον αίτημα επιβίωσης, ειδικότερα μάλιστα για τις μικρότερες και ασθενέστερες οικονομικά χώρες – μέλη. Στον καμβά της παγκοσμιοποίησης, το ζητούμενο είναι φανερό ότι γίνεται για τα πιο αδύναμα κράτη, η σύγκλιση, οι συμμαχίες, ο συνασπισμός δυνάμεων.

Ωστόσο ο στόχος μιας ομοσπονδιακής Ευρώπης, εκτός από το χρόνο που απαιτεί, προϋποθέτει και γενναίες αποφάσεις εκ μέρους των πολιτικών ηγεσιών αλλά και της πλειοψηφίας των πολιτών. Προϋποθέτει αλλαγές μεγάλης κλίμακας για τα έως τώρα πολιτικά δεδομένα, όπως είναι η μεταβίβαση των εθνικών εξουσιών, τεράστιο θέμα το οποίο έχουμε πρόσφατα αναλύσει.

Θα επικεντρώσουμε στο θέμα της δημοκρατίας, της νομιμοποίησης των κορυφαίων αποφάσεων που λαμβάνονται (ερήμην μέχρι στιγμής) για τη μοίρα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων πολιτών. Οι πολίτες είναι, πλέον, φύσει αδύνατον να παραμένουν αποκομμένοι εντελώς από τα κέντρα των αποφάσεων , εάν θέλουμε να μιλάμε για μια νέα ενιαία φιλόδοξη Ευρώπη.

Το σύμπλεγμα υπεροχής και επιβολής εκ μέρους των οικονομικών ελίτ, η κυριαρχία μιας γραφειοκρατικής – τεχνοκρατικής αντίληψης από τις Βρυξέλλες και ο εγωκεντρικός ηγεμονισμός από το Βερολίνο, με μαθηματική ακρίβεια δεν οδηγούν σε μια πολιτική Ευρώπη.

Αντιθέτως όπως ζήσαμε, όλα αυτά τα αρνητικά φαινόμενα προκάλεσαν την αποξένωση των πολιτών και την έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού, που κόντεψαν να διαλύσουν το οικοδόμημα.

Η θεμελίωση της δημοκρατίας σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, σημαίνει ότι οι ηγέτες που θα τεθούν επικεφαλής στα κορυφαία υπερεθνικά όργανα, θα πρέπει να εκλέγονται από τους πολίτες της Ευρώπης, απ’ ευθείας, σε υπερεθνικό επίπεδο. Από τα 300 ή 400 εκατομμύρια ψηφοφόρους και να λογοδοτούν σε αυτούς.

Αυτό με τη σειρά του σημαίνει πανευρωπαϊκά πολιτικά προγράμματα, ενίσχυση μεγάλη των ευρωπαϊκών κομματικών σχηματισμών έναντι των εθνικών κομμάτων και επικοινωνία με τους πολίτες με βάση τα κοινά ευρωπαϊκά συμφέροντα.

Σήμερα φαντάζει σχεδόν ακατόρθωτο, αλλά αλλιώς δεν μπορούν να εξελιχθούν τα πράγματα εάν επιθυμούμε και επιδιώκουμε όντως την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Η δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών της Ευρώπης, είναι η πλέον κρίσιμη παράμετρος.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα