Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου 2017

Παράταξη Γιωρ.Αρτινόπουλου στη Δωρίδα: "Πρώτο βήμα για την εξεύρεση συμμαχιών"Παρουσία περίπου 30 ατόμων πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων στο δημαρχείο Ευπαλίου, η συνάντηση που προκάλεσε η παράταξη «Ενωτικό Κίνημα ενεργών Πολιτών Δωρίδος».
Πρόκειται για το πρώτο βήμα μιας διαδικασίας η οποία βλέπει δύο χρόνια μετά, και τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, και που η παράταξη του Γιώργου Αρτινόπουλου ευελπιστεί πως θα αποφέρει καρπούς, αφού όμως γίνει όλο αυτό το χρονικό διάστημα σοβαρή και επεξεργασμένη δουλειά.

Οι αλλαγές στον Καλλικράτη
Πρώτη ενότητα της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν άτομα από διάφορους πολικούς χώρους, ήταν η ενημέρωση γύρω από το πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση στον Καλλικράτη.

Στη βάση των όσων έχουν γίνει έως σήμερα γνωστά, οι παριστάμενοι συζήτησαν για τις κυριότερες από τις αλλαγές που θα επέλθουν, και οι οποίες θα επηρεάσουν και το δήμο Δωρίδος. Μάλιστα έγινε ειδική αναφορά στο τι μπορεί να σημαίνει συγκεκριμένα για την περιοχή η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση.
Η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα, χωρίς βέβαια να λείψουν και οι επιφυλάξεις από ορισμένους παριστάμενους, όμως σε γενικές γραμμές, το πρόσημο ήταν θετικό.
Από την ενότητα αυτή δεν έλειψε και η αναφορά στο χωροταξικό ζήτημα, μία ενότητα που πάντα έχει το δικό της ιδιαίτερο ενδιαφέρον όταν ανοίγει συζήτηση για αλλαγές στην αυτοδιοίκηση, χωρίς όμως το θέμα να αναλυθεί σε βάθος, καθώς αποτελεί για την ώρα κεφάλαιο που η κυβέρνηση δεν ακουμπά. «Αν ανοίξει τότε και η δική μας ομάδα θα πάρει θέση», ήταν η άποψη των συντονιστών της συζήτησης.
Κυριότερο σημείο της πρώτης ενότητας υπήρξε η εστίαση στην ενδυνάμωση των δημοτικών ενοτήτων, καθώς και το πως μέσα από αυτή θα μπορέσουν πολλαπλά να βγουν ωφελημένοι και οι δήμοι, αλλά και στο σύνολό τους οι περιοχές τους. Εδώ μάλιστα εκφράστηκε και η πεποίθηση πως θα μπορέσει να αναδειχθεί νέο ενεργό προσωπικό το οποίο θα ασχοληθεί με τα κοινά, φέρνοντας μαζί του και νέο αέρα στα της διοίκησης του δήμου.


Το άνοιγμα
Το δεύτερο κεφάλαιο της συνάντησης αφορούσε στη διεύρυνση στην οποία στοχεύει η σημερινή παράταξη. Το ότι μάλιστα στη συζήτηση συμμετείχαν άνθρωποι από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, και όχι μόνο από το ΣΥΡΙΖΑ που αποτελεί και τη «μαμά» παράταξη από την οποία προήλθε το σημερινό αυτοδιοικητικό σχήμα, αποτελεί ένα πρώτο μήνυμα πως αυτό είναι εφικτό, αρκεί να γίνει με προσεκτικά βήματα.

Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να γίνε μια σοβαρή προετοιμασία για τη δημιουργία ενός συνεργατικού αυτοδιοικητικού σχήματος, στο οποίο θα συμμετέχουν όσοι το επιθυμούν ανεξάρτητα από την πολιτική τους ταυτότητα, συμφωνώντας όμως πριν σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο προτάσεων που θα φορά το δήμο.
Όλο αυτό στοχεύει καταρχάς σε μία αποτελεσματική παρέμβαση δράσεων στα τοπικά δρώμενα, καθώς και την επεξεργασία, αλλά και στην προώθηση προτάσεων που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του τόπου.
Στη σκέψη των ανθρώπων που προκάλεσαν αυτή την πρώτη συνάντηση είναι φυσικά στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να γίνει μία ανοιχτή πρόσκληση προς όσους το επιθυμούν ώστε να δώσουν το παρών συνδιαμορφώνοντας την πορεία του εγχειρήματος.

Ερωτηθείς ένας εξ αυτών για το που μπορεί όλο αυτό να καταλήξει, εκφράζοντας και την ευχή του μέσα από την απάντηση, μας είπε πως «στόχος είναι η διεκδίκηση ηγεμονικού ρόλου στις επόμενες δημοτικές εκλογές».

πηγή: έντυπη έκδοση «Εν Δελφοίς»

Παράταση για την υποβολή αιτήσεων στη Δράση «αρχή...ΖΩ!»

Έκτακτο οικονομικό βοήθημα για τα παιδιά της Α' τάξης ΔημοτικούΠαράταση έως 15 Σεπτεμβρίου 2017 δόθηκε στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων υποβολής στη Δράση «αρχή...ΖΩ!», η οποία αφορά στην παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για τα παιδιά της Α’ Τάξης Δημοτικών Σχολείων της Στερεάς Ελλάδας, με δωρεά από το “Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος”.


Μέσω της παράτασης καλύπτεται η ανάγκη ενημέρωσης των γονέων απευθείας από τα σχολεία, τα οποία θα υποδεχθούν τους μαθητές στις 11 Σεπτεμβρίου 2017.

Πρόκειται για βοήθημα προς γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη δημοτικού του νέου σχολικού έτους (2017-2018), σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου της φτώχειας. Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή ενός «Κουπονιού αγορών» (Voucher) για την αγορά σχολικών ειδών, αξίας εξήντα ευρώ (60€), για κάθε παιδί τους.

Νέες Προθεσμίες για τη Δράση:

Η Πρόσκληση για την ένταξη των εν δυνάμει ωφελουμένων (Γονείς & Επιχειρήσεις με σχολικά είδη) στο πρόγραμμα έχει διάρκεια 23 ημερών (από την 24/08/2010 έως 15/9/2017), ενώ η Δράση θα ολοκληρωθεί έως 30/11/2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας www.pste.gov.gr και να απευθύνονται

Διοικητήριο Π.Ε. Φωκίδας
Ι. Γιδογιάννου 31 , 33100, Άμφισσα
3ος όροφος, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, Τηλ.: 22653 50656

Παρασκευή, 1 Σεπτεμβρίου 2017

Ο Στ. Θεοδωράκης θα είναι υποψήφιος πρόεδρος στο "νέο προοδευτικό κίνημα"

Και ο Σταύρος Θεοδωράκης, όπως είχε προαναγγελθεί, ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του νέου, προοδευτικού κινήματος στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Ο Στ. Θεοδωράκης διάλεξε έναν πιο πρωτότυπο τρόπο σε σχέση με τους συνυποψηφίους του για να κάνει την ανακοίνωση, με ένα βίντεο στο YouΤube. «Ανοιχτό κέντρο - Ανένδοτος για μια δίκαιη κοινωνία», σημειώνει.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού δεν αναφέρεται στη «Δημοκρατική Συμπαράταξη» ή στην «Κεντροαριστερά», αλλά απευθύνεται στο «Ανοιχτό Κέντρο» (σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους, οικολόγους, όπως λέει χαρακτηριστικά) με στόχο την δημιουργία ενός «νέου, μεγάλου, προοδευτικού κινήματος».

Κάνει μάλιστα λόγο για «Ανένδοτο» και «μεγάλη υπέρβαση» (απευθυνόμενος, πιθανόν, στο κομματικό κοινό του ΠΑΣΟΚ), ενώ δείχνει να αφήνει αιχμές εναντίον της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ καλώντας τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη σε «εκείνους που έχουν αποτύχει, σε αυτούς που έχουν δείξει τα όριά τους».

Η ανακοίνωση της υποψηφιότητας
του Σταύρου Θεοδωράκη για
το "νέο, προοδευτικό Κίνημα"

Γιατί ασχολούμαστε με την πολιτική;
Εγώ μπήκα στην πολιτική γιατί πίστεψα ότι μπορεί να αλλάξω τη ζωή των ανθρώπων. Όχι της οικογένειάς μου, αλλά όλων αυτών που παλεύουν καθημερινά, τόσα χρόνια, χωρίς αποτέλεσμα.


Έπειτα από 8 χρόνια μνημόνια και θυσίες, η Ελλάδα αντιμετωπίζεται, ακόμα και σήμερα, διεθνώς, ως μια περίπτωση αποτυχίας. Ο λαός, όμως, δεν απέτυχε! Η χώρα δεν απέτυχε! Εκείνο που απέτυχε, εκείνο που χρεοκόπησε είναι το μοντέλο που κυριαρχεί. Κρατισμός, αναξιοκρατία, λαϊκισμός! Εξ ου και το διαζύγιο των πολιτών από τα κόμματα.

Το Ποτάμι, τα τρία αυτά χρόνια, κατάφερε πολλά. Γι΄ αυτό οι εθελοντές του, εγώ, όλοι μας, δεχτήκαμε αυτές τις πρωτοφανείς επιθέσεις από τους βολεμένους των κομματικών μηχανισμών, των συντεχνιών και των συμφερόντων. Δεν δειλιάσαμε όμως! Συνεχίσαμε να λέμε τις πικρές αλήθειες και τις λύσεις που έχει ανάγκη ο τόπος. Και σήμερα όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη μεγάλη χρησιμότητα του Ποταμιού στον τόπο.

Τώρα, όμως, ήρθε η στιγμή για το επόμενο βήμα.
Να σπάσουμε τα φράγματα. Να σπείρουμε τις αρχές και τις αξίες μας σε νέα χωράφια. Να δουν οι πολίτες της λογικής -σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθεροι, οικολόγοι, κυρίως οι νέοι- ότι υπάρχει και άλλος δρόμος. Ήρθε η ώρα, επιτέλους, να κάνουμε όλοι μαζί τη μεγάλη υπέρβαση. Να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτούς που έχουν αποτύχει, σε αυτούς που έχουν δείξει τα όριά τους.


Αποφάσισα, λοιπόν, να πρωταγωνιστήσω στη δημιουργία ενός νέου, μεγάλου, προοδευτικού Κινήματος.

Το σχέδιό μου είναι απλό: Ανοιχτό κέντρο και ανένδοτος αγώνας για μια δίκαιη πατρίδα!
Δουλειές και ίσες ευκαιρίες για όλους.


Οι προτεραιότητες είναι χαρτογραφημένες:
- Οι εργαζόμενοι δεν είναι μηχανές είσπραξης φόρων
- Το δημόσιο δεν είναι κομματικό λάφυρο
- Οι νέοι δεν είναι είδος προς εξαγωγή


Οι πολίτες πρέπει να χαιρόμαστε τις γειτονιές μας. Πρέπει να χτίσουμε, σε νέες βάσεις, μια Ελλάδα που παράγει και δημιουργεί.

Η ώρα είναι 8 το πρωί. Αυτή την ώρα ανεβαίνουν τα πρώτα ρολά. Κι εγώ ξεκινώ αυτόν τον όμορφο προεκλογικό αγώνα. Μέχρι τον Νοέμβριο θα προσπαθήσω να περπατήσω όλους τους δρόμους της Αθήνας, τις περισσότερες περιοχές της Ελλάδας.

Να συζητήσουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε: Να συναντηθούμε και να αλλάξουμε το πολιτικό σύστημα . Να αλλάξουμε την Ελλάδα.

Αρκεί να πιστέψουμε στη δύναμή μας.
Αρκεί να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά.

Ένστολοι θα είναι πλέον οι Δασοφύλακες

Με στολή θα επιτελούν το έργο τους, πλέον, οι δασοφύλακες, μετά από σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ειδικότερα με απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλου καθορίζονται τα στοιχεία του Δελτίου Υπηρεσιακής Ταυτότητας Δασικών Υπαλλήλων, η περιγραφή της στολής τους και των χαρακτηριστικών αυτής.

Με την απόφαση αυτή δημιουργείται για πρώτη φορά στη χώρα ένστολη Δασοφυλακή, αφού προβλέπεται ότι οι Δασικοί Υπάλληλοι των κατηγοριών ΔΕ Γεωτεχνικών Δασοφυλάκων και ΥΕ Δασοφυλάκων, κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους φέρουν υποχρεωτικά στολή, η οποία διακρίνεται σε χειμερινή και θερινή.

Με αυτόν τον τρόπο ισχυροποιείται η παρουσία των Ελλήνων Δασοφυλάκων κατά την άσκηση των ελέγχων των δραστηριοτήτων που ασκούνται στα δασικά οικοσυστήματα της χώρας.

Παράλληλα, για όλους τους κλάδους των δασικών υπαλλήλων καθορίζεται και ο τύπος της υπηρεσιακής ταυτότητας που πρέπει να επιδεικνύουν στον ελεγχόμενο.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, “η Υπουργική αυτή Απόφαση ήταν απαραίτητη με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 115/2016 που είχε καθορίσει τον τρόπο άσκησης των ελέγχων από τα Δασικά Όργανα, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία δημιουργίας και προμήθειας των ταυτοτήτων και στολών των Δασικών Υπαλλήλων.

Όπως δήλωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Σωκράτης Φάμελλος, είναι εμφανής και έμπρακτη η πρόθεση της κυβέρνησης για καλύτερη επιτήρηση των δασικών οικοσυστημάτων. “Ισχυροποιούμε τους δασοφύλακες των δασικών υπηρεσιών της χώρας, οι οποίοι δεν θα είναι πια οι «φτωχοί συγγενείς» της φύλαξης του δασικού χώρου. Διασφαλίζουμε, όμως, και τους πολίτες που θα ελέγχονται, οι οποίοι θα είναι σίγουροι πια για τον ελεγκτή τους με την επίδειξη από τον τελευταίο του Δελτίου Υπηρεσιακής Ταυτότητας”.

Το μελισσόχορτο με πολλές θεραπευτικές ιδιότητες που αξίζει να έχετε στο σπίτι

Είναι ιδανικό για την καταπολέμηση ακόμα και της κατάθλιψης

Το μελισσόχορτο που έχει ένα ευχάριστο άρωμα λεμονιού, διαθέτει ισχυρές θεραπευτικές ιδιότητες και είναι ένα βότανο που αξίζει να έχετε πάντα στο σπίτι σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Ενδείκνυται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ημικρανίας και σε νευρικές καταστάσεις, ενώ καταπολεμά την υπέρταση το άσθμα και την βρογχίτιδα.

To μελισσόχορτο παρουσιάζει έντονη αντιοξειδωτική δράση και μέτρια αντιβακτηριδιακή. Τα μέρη του φυτού που χρησιμοποιούνται είναι κατ’ αρχάς τα φύλλα, που είναι ευεργετικά για την κατάθλιψη και την ένταση και γενικά για την αντιμετώπιση διαταραχών του νευρικού συστήματος, καθώς και στην αποφυγή ανάπτυξης έλκους.

Βοηθάει στη λειτουργία της καρδιάς και ηρεμεί τους έντονους παλμούς της, και διώχνει μακριά την θλίψη και το άγχος επειδή επηρεάζει το τμήμα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ψυχική διάθεση.

Το μελισσόχορτο βοηθάει το μυαλό να καθαρίσει, αυξάνει την αντίληψη και ενισχύει τη μνήμη.

Τα φύλλα του έχουν φυσώδεις ιδιότητες κατά συνέπεια είναι ιδανικό για όσους υποφέρουν από πεπτικές διαταραχές ενώ ταυτόχρονα είναι αποτελεσματικό σε περιπτώσεις αϋπνίας. Κλινικές μελέτες έδειξαν πως η δράση του αυτή οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στο ροσμαρινικό οξύ (rosmarinic acid) που περιέχει το βότανο.

Πρόσφατη συστηματική έρευνα σε φοιτητές έδειξε πως η κατανάλωση Μελισσόχορτου μειώνει σημαντικά το stress κατά τη διάρκεια των εξετάσεων – οδηγώντας σε καλύτερη συγκέντρωση και επιδόσεις ( ως και 6 ώρες μετά τη κατανάλωση).

Τα ζεστά αφεψήματα με μελισσόχορτο ανακουφίζουν από τον πυρετό, την καταρροϊκή έμφραξη και την ιγμορίτιδα. Εξωτερικά το βότανο χρησιμοποιείται σε πληγές και επώδυνα πρηξίματα.

Άλλες χρήσεις που έχει αυτό το θαυμάσιο βότανο είναι σαν αλοιφή που την χρησιμοποιούμε για ερεθισμούς, δαγκώματα εντόμων ή για να απωθούμε τα έντομα.

Η αντιβακτηριακή και αντισταμινική του δράση καθιστά το μελισσόχορτο άριστη θεραπεία για μολύνσεις και αλλεργίες, όπως ο αλλεργικός κατάρρους, το έκζεμα και οι φλεγμονώδεις παθήσεις των ματιών.

Όσον αφορά το αναπαραγωγικό σύστημα, το βότανο ανακουφίζει από σπασμούς και πόνους της περιόδου. Το τσάι μελισσόχορτου διευκολύνει τον τοκετό αν ληφθεί τις τελευταίες εβδομάδες της εγκυμοσύνης. Η εξωτερική χρήση (σε μορφή κρέμας) βοηθάει στην αντιμετώπιση του έρπη .

Πέμπτη, 31 Αυγούστου 2017

Ο Κώστας Χαλιορής για τη Φωκίδα και τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του καλοκαιριού


Τιμήθηκε στην Αρτοτίνα ο Κώστας Δρόσος

Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 27 Αυγούστου στην Αρτοτίνα Φωκίδας από τον Σύλλογο των “εν Αθήναις Αρτοτινών”, τιμήθηκε και βραβεύτηκε το στέλεχος του ΚΚΕ Κώστας Δρόσος για την ηρωική του δράση κατά την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο το καλοκαίρι του 1974 όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ως έφεδρος λοχίας και πήρε μέρος στις μάχες ως αρχηγός πληρώματος άρματος μάχης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και τίμησαν τον Κ. Δρόσο, αντιπροσωπεία της Τομεακής Επιτροπής Φωκίδας του ΚΚΕ, καθώς και δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης των Δήμων Δωρίδας και Δελφών.

Κατά την ομιλία του ο Κ. Δρόσος τόνισε πως “43 χρόνια μετά ο κυπριακός λαός βιώνει ακόμη τις συνέπειες της εισβολής. Στη φλεγόμενη ευρύτερη περιοχή έχουν συγκεντρωθεί τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις των ιμπεριαλιστικών χωρών ΕΕ – ΗΠΑ – Ρωσίας - Κίνας που ανταγωνίζονται μεταξύ τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών τους. Τα παζάρια που γίνονται σήμερα για την πολυπόθητη λύση του Κυπριακού δεν προοιωνίζουν τίποτε το θετικό για τον κυπριακό και τον ελληνικό λαό”.

Τέλος κάλεσε τον κόσμο, ειδικότερα τους νέους που είχαν κατακλύσει την πλατεία του χωριού, να μην μένουν αδιάφοροι παρακολουθώντας απαθείς τις εξελίξεις.

Πριν έναν περίπου χρόνο, για τη δράση του στην Κύπρο τού απονεμήθηκε από το υπουργείο Αμυνας το «Μετάλλιο Εξαιρέτων Πράξεων», που απονέμεται «για εξαιρετικές πράξεις και εξαίρετη ικανότητα σχετικά με τη διοίκηση και οργάνωση Μονάδας στο πεδίο της μάχης».

Παρατίθεται απόσπασμα συνέντευξης του
Κώστα Δρόσου στον Κυριακάτικο Ριζοσπάστη
της 23/7/2017 με την εξιστόρηση των
γεγονότων στην περιοχή της Μόρφου
το καλοκαίρι του 1974:

 -- Πού βρεθήκατε κατά τη διάρκεια της πρώτης εισβολής;
-- Στην πρώτη φάση, στον πρώτο «Αττίλα» ήμουν στην περιοχή του αεροδρομίου, εκεί άμυνα αντιαεροπορική κάναμε περισσότερο, παρά να έχουμε εμπλοκή σε κάποια μάχη στο μέτωπο. Εκείνο που θυμάμαι, το δυσάρεστο και θλιβερό γεγονός, είναι ότι 20 προς 21 ξημερώματα, ήρθαν ελληνικά αεροπλάνα με ειδικές δυνάμεις, νομίζω ήταν 14 τον αριθμό, η αποστολή «Νίκη», όπως λεγόταν, και χτυπήθηκαν από δικές μας δυνάμεις. Δεν είχαν επικοινωνία μεταξύ τους - και, απ' ό,τι λεγόταν, μας τις είχαν κόψει οι Αμερικανοί, το ΝΑΤΟ - οι διαβιβάσεις και δεν μας ειδοποίησε κανείς ότι αυτά είναι δικά μας, γιατί όλη μέρα οι Τούρκοι έριχναν αλεξιπτωτιστές...


-- Η δεύτερη εισβολή πού σας βρίσκει;
-- Στη δεύτερη εισβολή με έστειλαν στη Μόρφου, σε ένα χωριό που το λένε Σκυλλούρα. Εκεί είμαστε ένας ουλαμός με 5 αναγνωριστικά άρματα μάχης, μεταφοράς προσωπικού ήταν αυτά, τα οποία ήταν προπολεμικά, σαράβαλα. Αναποτελεσματικά, μπροστά στα Μ47 - Μ48 που είχαν οι Τούρκοι, δεν πιάνανε μία. Και είχαμε τη λεγόμενη εκεχειρία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι Τούρκοι όλο και προχωρούσαν και καταλάμβαναν εδάφη, διαταγή από μας να μην ρίχνουμε, οι Τούρκοι κάθε μέρα μας βομβάρδιζαν, αλλάζαμε θέσεις για να καλυφτούμε. Κατά τη διάρκεια της εκεχειρίας και ενώ η τακτική των Τούρκων ήταν να προχωρούν, ένας ουλαμός αρμάτων αποτελούμενος από δύο Μ47 και δύο Μ113 πέφτει σε ενέδρα δική μας, στις 2 Αυγούστου περίπου, στην περιοχή Κόρνος στον Πενταδάχτυλο και σε ναρκοθετημένο δρόμο. Ανατινάζεται το πρώτο, εγκλωβίζονται τα δύο, παίρνουμε από 'κει λάφυρα δύο άρματα μάχης τουρκικά, ένα Μ47 κι ένα Μ113. Μας ειδοποίησαν εμάς που ήμασταν εκπαιδευμένοι στα Μ47, Μ48, Μ113, να πάμε να τα πάρουμε, πήγε συνεργείο δικό μας, τα πήρε, τα φέρανε στη Σκυλλούρα και εκεί επισκευάσαμε το Μ47, αφού είχαμε πάρει και εξαρτήματα απ' το άλλο, το κατεστραμμένο, το καταστήσαμε λειτουργικό και ετοιμοπόλεμο.Ο Κώστας Δρόσος σε πρώτο πλάνο πάνω στο άρμα
-- Εσείς ήσασταν σε αυτό το άρμα;
-- Ναι, με εντολή του διοικητή της περιοχής εκεί, που ήταν κάτω απ' τις διαταγές του κι άλλα τμήματα, άλλαξε το πλήρωμα αυτό που αρχικά είχε τοποθετηθεί και ανέθεσε σε μένα να το αναλάβω ως αρχηγός πληρώματος, εγώ ζήτησα να πάρω πυροβολητή έναν Κύπριο, επειδή τον έβλεπα να έχει θάρρος, τσαγανό. Οδηγός του άρματος ένας πολύ ικανός τεχνίτης, Ελληνας υπαξιωματικός, συνοδηγός ένας Κύπριος στρατιώτης, γεμιστής ένας λοχίας, Έλληνας.


-- Πείτε μας για το τι συνέβη στη Σκυλλούρα.
-- Στις 14 αρχίζει η δεύτερη εισβολή, βομβαρδισμοί κ.λπ. Εμείς είμαστε καθηλωμένοι μέσα στο χωριό Σκυλλούρα, εφόσον είχαν φύγει οι κάτοικοι, βάλαμε τα άρματα μέσα για καλύτερη κάλυψη, δεν ήταν και οι κάτοικοι μέσα. Στις 15 Αυγούστου, τρεις η ώρα το μεσημέρι, εγώ κοιμόμουν κάτω απ' το άρμα, εξουθενωμένοι όπως ήμασταν όλες τις μέρες. Σε κάποια στιγμή αισθάνομαι να με κλωτσάει ο συνοδηγός και να μου λέει «ήρθαν οι Τούρκοι απέναντι». Πανικόβλητος σηκώνομαι, κοιτάω απέναντι γύρω στα 70 - 80 μέτρα ένα Μ47 τουρκικό και Μ113 μεταφοράς προσωπικού. Μπήκαμε μέσα εν πάση περιπτώσει στο άρμα, γρήγορα - γρήγορα, υπό το κράτος πανικού, σκοπεύει ο πυροβολητής, μόλις με ενημερώνει ότι το έχει στο στόχαστρο, πυρ κι εγώ, κατευθείαν ρίχνουμε στο πρώτο, το οποίο το ανατινάξαμε, ήταν πολύ κοντινή η απόσταση, και με τα πολυβόλα ο πυροβολητής και ο συνοδηγός γάζωσαν το Μ113.


-- Οσο συνέβαιναν αυτά, ήσασταν μαζί με τον υπόλοιπο ουλαμό;
-- Ο υπόλοιπος ουλαμός, τα υπόλοιπα άρματα μαζί με τον διοικητή, τον ίλαρχο, είχαν πάει στη Φιλιά, ένα ύψωμα κοντά στη Σκυλλούρα, αλλά πιο πίσω, η Φιλιά ήταν η δεύτερη γραμμή άμυνας. Δεν είχαμε επικοινωνία μαζί τους γιατί ήταν τουρκικό το άρμα και είχαμε διατηρήσει τα διακριτικά, είχαμε τον ασύρματο τον τουρκικό. Αποκοπήκαμε απ' τους υπόλοιπους γιατί το δικό μας δεν χωρούσε μέσα στα στενά δρομάκια του χωριού. Ετσι, η μόνη διέξοδος που είχαμε ήταν προς το γήπεδο στην άκρη του χωριού. Αμέσως λοιπόν μετά που χτυπήσαμε το πρώτο άρμα, κινηθήκαμε προς το γήπεδο με σκοπό κι εμείς καταρχήν να πάμε κοντά στους άλλους.
Βγαίνοντας στο γήπεδο, πέφτουμε σε μια ίλη εχθρικών αρμάτων, είχαν προλάβει οι Τούρκοι από άλλο σημείο και είχαν μπει μέσα. Τώρα τι κάνουμε; Εκείνη τη στιγμή, εκτιμώντας την κατάσταση τη δύσκολη στην οποία βρισκόμαστε και έχοντας υπόψη ότι έχουμε τουρκικά διακριτικά, λέω στον οδηγό προχώρα όπως οι Τούρκοι και στον πυροβολητή στρέψε το πυροβόλο όπως οι Τούρκοι. Μπαίνουμε μέσα τους, δεν μας πήραν είδηση και προχωρήσαμε σε παράταξη όπως και αυτοί. Είχαμε έναν από δεξιά μας, τον οποίο κάποια στιγμή τον χτυπήσαμε, τον καταστρέψαμε. Διαπιστώνοντας αυτό το γεγονός, οι Τούρκοι αλαφιάστηκαν, γύρισαν πίσω, πάλι μέσα στο γήπεδο, ανασυντάχτηκαν, ούρλιαζαν στον ασύρματο, ο πυροβολητής που ήξερε τούρκικα κάτι έπιανε, δεν καταλάβαιναν που είναι ο εχθρός εν πάση περιπτώσει. Αφού ανασυντάχτηκαν, ξαναπροχώρησαν, γιατί προχωρούσαν σε ύψωμα τώρα, το χωριό ήταν κάτω χαμηλά σε επίπεδο μέρος και ανεβαίναμε προς τη Φιλιά. Σκοπός των Τούρκων ήταν να φτάσουν στη Μόρφου.


-- Πόσα ήταν τα τουρκικά άρματα περίπου;
-- Η ίλη απαρτίζεται από 15-16-17 εκεί μέσα... Ε, τώρα πιθανόν να ήταν μια ίλη, δεν μπορούσαμε να υπολογίσουμε, πάντως το γήπεδο ήταν κατακόκκινο απ' τα πανιά παραλλαγής που είχαν πάνω κι απ' τις σημαίες. Στη συνέχεια, αφού ανασυντάχτηκαν ανέβαιναν πάλι, πάλι κι εμείς μέσα εκεί κανονικά, χωρίς να δίνουμε σημεία ποιοι είμαστε, πάλι τους χτυπάμε, πάλι τα ίδια πίσω, πάλι ανασύνταξη και κράτησε αυτή η ιστορία περίπου 1,5 με 2 ώρες, γιατί πηγαίναμε, μόλις τους χτυπούσαμε ξαναγύριζαν, ανασυντάσσονταν, ξαναπροχωρούσαν, ώσπου στο τέλος μας παίρνουν χαμπάρι και έρχονταν όλες οι βολές, οκτώ - δέκα μαζί και σκάγαν δεξιά - αριστερά. Ημασταν λίγο μακριά, όμως, γιατί το είχαμε προνοήσει κι ευτυχώς ήταν και το μέρος έτσι που καλυπτόμασταν κάπως και τη γλυτώσαμε. Οπότε λέω τώρα στον οδηγό «δώστα όλα στη Μαρμάρω» - Μαρμάρω λέγαμε το τανκς - για να βγούμε από πάνω. Πράγματι, λοιπόν, μας έβγαλε ασπροπρόσωπους, δεν έκοψε καμιά ερπύστρια να μας αφήσει στη μέση και βγήκαμε από πάνω, καλυφτήκαμε, εκεί συναντήσαμε και τους άλλους, τους δικούς μας και συνεχίσαμε να τους χτυπάμε από διαφορετικά σημεία κάθε φορά. Απολογισμός πέντε κατεστραμμένα, κατ' άλλους εφτά, εγώ απ' το οπτικό πεδίο που είχα μέτρησα πέντε, το πέμπτο το χτυπήσαμε από πάνω.


-- Για τη συνολική εξέλιξη ποια ήταν η ιδιαίτερη σημασία αυτής της μάχης;
-- Κρατήσαμε καθηλωμένους τους Τούρκους μέχρι αργά το απόγευμα, δεν μπόρεσαν να φτάσουν στη Μόρφου τη μέρα που είχαν προγραμματίσει, στις 15, έμειναν εκεί, στη Σκυλλούρα, και έφτασαν την άλλη μέρα στη Μόρφου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, και γι' αυτό είμαι και περήφανος, να προλάβουν να υποχωρήσουν ένοπλα και άοπλα τμήματα απ' την περιοχή Ασώματος Μύρτου. Εάν πήγαιναν στις 15, όπως είχαν σχεδιάσει, θα απέκοπταν τουλάχιστον 3.000 κόσμο, που εξαιτίας αυτής της καθυστέρησης πρόλαβαν και απεγκλωβίστηκαν.
Στη συνέχεια, πήγαμε κι εμείς το βράδυ στη Μόρφου κι ενώ το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ανακοίνωνε ότι κατελήφθη η Μόρφου στις 15, αυτό δεν είχε συμβεί, μείναμε μόνοι μας εκεί, κοιμηθήκαμε, στρατοπεδεύσαμε και την άλλη μέρα φύγαμε και πήγαμε στο χωριό Αγιοι Τριμιθιάς. Μείναμε εκεί μέχρι τα Χριστούγεννα, τότε απολύθηκα τελικά.

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2017

“Επί ποδός” Βαρνάκοβας & Αϊ Γιάννηδων τα κλιμάκια του Υπουργείου Πολιτισμού

Η Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη έξω από
 το ιστορικό μνημείο του Αϊ Γιάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο
Πολυμελές κλιμάκιο 8 στελεχών του Υπουργείου Πολιτισμού επισκέφτηκε επί 2ήμερον, την Ι.Μ. Βαρνάκοβας, το ιστορικό εκκλησάκι-μνημείο του Αϊ Γιάννη Θεολόγου στο Ευπάλιο και το κελί το Θανάση Διάκου στην Αρτοτίνα.


Μελετώντας το εσωτερικό του Αϊ Γιάννη Θεολόγου
Κατέγραψαν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να προχωρήσουν στις τελικές μελέτες αναστήλωσης και ανακαίνισης των ιστορικών αυτών μνημείων της Δωρίδας, από τις ζημιές και φθορές που έχουν υποστεί είτε από τον χρόνο, είτε από  πυρκαγιές.Το κλιμάκια έξω από τον Ναό της Ι.Μ.Βαρνάκοβας
Στο κελί του Αθανασίου Διάκου στην Αρτοτίνα
Το εγχείρημα, όπως τα ίδια τα στελέχη ανέφεραν, είναι δύσκολο, χρονοβόρο και πολυδάπανο αλλά υπάρχει η αισιοδοξία ότι σύντομα θα ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την πορεία διάσωσής τους.

Το ευτύχημα είναι ότι υπάρχει η βούληση τόσο από πλευράς του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου όσο και του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη, να επιταχυνθούν και ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και μελέτες ώστε συντονισμένα να ξεκινήσουν οι εργασίες.

Κομβικός συντονιστής του όλου εγχειρήματος είναι η Έφορος Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη, έχοντας πάρει το πράσινο φως από Μητρόπολη και Περιφέρεια. Από την πλευρά του Δήμου Δωρίδας συνόδευσε και βοήθησε τα κλιμάκια ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΝΠΔΔ Πολιτισμού, Παιδείας,& Αθλητισμού Γιάννης Φλέγγας.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι στο πολυμελές κλιμάκιο συμμετείχαν στελέχη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Φωκίδας, της Διεύθυνσης Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτιστικού, της Διεύθυνσης Συντήρησης του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
 

Με 1000 άτομα στη γιορτή της φασολάδας το Δροσάτο… αποχαιρέτησε το καλοκαίρι!

Με την εντυπωσιακή όπως πάντα γιορτή της φασολάδας το Δροσάτο… «έκλεισε» ουσιαστικά τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Δωρίδας.

Περισσότερα από 1000 άτομα, απ΄ όλα τα χωριά της Νοτιοδυτικής Δωρίδας, βρέθηκαν στη μεγάλη πλατεία του Δροσάτου και διασκέδασαν με τη ψυχή τους με δημοτικούς και λαϊκούς χορούς απολαμβάνοντας και την παραδοσιακή πλέον φασολάδα που ετοίμασε ο αρχισέφ Χαράλαμπος Νικόπουλος.

Ήταν εκεί και γλέντησαν όλες οι γενιές, από μικρά πεντάχρονα και εφτάχρονα παιδιά μέχρι και 90άρηδες!

Εντυπωσιακός και ο χορός του Παπα-Κώστα που καταχειροκροτήθηκε απ΄ όλους.

Έτσι το «μικρό χωριό με τη μεγάλη καρδιά» έγραψε πάλι ιστορία επιβραβεύοντας τον εθελοντισμό και τον πρωτομάστορα της εκδήλωσης Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Μπάμπη Αλεξανδρή.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου η επίσημη παρουσίαση του Απόλλωνα Ευπαλίου

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου στις 11.30 το πρωί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Ευπαλίου, θα πραγματοποιηθεί σε ανοικτή συνέντευξη Τύπου, η επίσημη παρουσίαση του Απόλλωνα Ευπαλίου για τη νέα σεζόν 2017-2018.

Στην εκδήλωση, η νέα διοίκηση της ομάδας υπό τον πρόεδρο Γιάννη Κούγια και τον προπονητή Χρήστο Φλέγγα, θα παρουσιάσει τους στόχους του Απόλλωνα Ευπαλίου σε διοικητικό, οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο, ενώ θα παρουσιαστεί και η νέα επίσημη εμφάνιση της ομάδας.

Με την παρουσία σημαντικών στελεχών του θα τιμήσει τον Απόλλωνα Ευπαλίου και ο Απόλλων Σμύρνης, καθώς παρόντες στην εναρκτήρια εκδήλωση της σεζόν θα είναι ο Γιώργος Τσέλιος, Τεχνικός Διευθυντής της ΠΑΕ, και ο Λευτέρης Βελέντζας, πρώην ποδοσφαιριστής της ομάδας, μέλος της Εθνικής Ελλάδος και πλέον προπονητής της Κ20.

Τρίτη, 29 Αυγούστου 2017

73 χρόνια από το ολοκαύτωμα Λιδωρικίου

Πέρασαν 73 χρόνια από το ολοκαύτωμα του Λιδωρικίου και ο Κωνσταντίνος Χαλιορής μας θυμίζει τους στίχους του Σεφέρη ότι...
"Τη μνήμη όπου και να την αγγίζεις πονεί".

Αιφνίδιος θάνατος 51χρονου στο Σκάλωμα

Νεκρός βρέθηκε στο σπίτι του στο Σκάλωμα ο 51χρονος Γάκης Μιχαήλ του Θεοφάνους σήμερα τα ξημερώματα Τρίτης.

Τον άτυχο Γάκη βρήκε στο κρεβάτι του νεκρό γύρω στις 2:00 τα ξημερώματα ο πατέρας του ο οποίος ειδοποίησε και την αστυνομία.

Οι πρώτες ενδείξεις δείχνουν ότι ο θάνατος προήλθε από παθολογικά αίτια, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έπαιρνε κάποια φαρμακευτική αγωγή.

Το σώμα του αποβιώσαντος μεταφέρθηκε με ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Ρίου όπου θα γίνει η σχετική νεκροψία για να διαπιστωθούν τα αίτια του θανάτου.

Ήρθε η ώρα... "φασολάδας" του Δροσάτου!


Πυρκαγιά ξέσπασε κοντά στο Μαλανδρίνο

Πυρκαγιά ξέσπασε χθες νωρίς το βράδυ από άγνωστη αιτία σε κοντινή απόσταση από το Μαλανδρίνο και συγκεκριμένα στη θέση Παντελιά.

Μέχρι αργά τις πρωινές ώρες δεν είχε τεθεί υπό έλεγχο αλλά δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές.

Η εξάπλωσή της είναι περιορισμένη αφού δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι, ενώ συνεργεία από τις Πυροσβεστικές υπηρεσίας της Άμφισσας και της Ναυπάκτου προσπαθούν να προσεγγίσουν το σημείο της φωτιάς που είναι όμως σε δύσβατο μέρος.

Ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος κοντά πάλι στο λαό της Δωρίδας
Στις κατασκηνώσεις "Γαλιλαία" της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας στο Τρίκορφο Δωρίδας, παρευρέθηκε και πάλι ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος.

Μέσα στον Αύγουστο επισκέφτηκε την περίοδο νέων ζευγαριών ηλικίας έως 50 ετών ευλογώντας και τα τέκνα αυτών, ενώ στα νεότερα ζευγάρια ευχήθηκε σύντομα να αποκτήσουν και αυτοί τέκνα.
Επίσης τον ίδιο μήνα επισκέφθηκε και την κατασκηνωτική περίοδο των νέων ηλικίας 20 έως 40 ετών.

Την τελευταία Κυριακή του Αυγούστου ο Μητροπολίτης συμμετείχε στην εκδήλωση αιμοδοσίας της Ιεράς Μητροπόλεως που πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της ενορίας Αγίου Γεωργίου Καστρακίου.

Εορτή Αγίου Φανουρίου


Με κάθε ιεροπρέπεια και μοναστηριακή κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Φανουρίου του θαυματουργού του νεοφανούς, την Κυριακή στο γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Δωρίδας, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Θεόκτιστου.

Ο Μητροπολίτης χοροστάτησε στην Ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού και την κυριώνυμο ημέρα της εορτής χοροστάτησε στον Όρθρο και στη συνέχεια τέλεσε την Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, πλαισιωμένος από Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεώς Φωκίδας.

Στο τέλος της Ακολουθίας του Εσπερινού διαβάστηκαν και οι εκατοντάδες φανουρόπιττες που έφεραν οι πιστοί από τις γύρω περιοχές, οι οποίοι κατέκλισαν τους χώρους του Ιερού Ησυχαστηρίου.

Τόσο κατά την παραμονή όσο και ανήμερα της εορτής η Καθηγουμένη Γερόντισσα Μόνικα με την αδελφότητα του Ιερού Ησυχαστηρίου προσέφεραν μοναστηριακό κέρασμα προς όλους τους πιστούς.

ΛΙΔΩΡΙΚΙ : Σήμερα Τρίτη 29 Αυγούστου οι εκδηλώσεις για το ολοκαύτωμα


ΕΚΤΑΚΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΒΟΗΘΗΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ Α' ΤΑΞΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Την παροχή έκτακτου οικονομικού βοηθήματος για τους μαθητές της Α' τάξης Δημοτικού της Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος κοινωνικής παρέμβασης "Γέφυρα".

Πρόκειται για βοήθημα προς γονείς και κηδεμόνες των παιδιών που έχουν εγγραφεί στην Α’ τάξη δημοτικού του νέου σχολικού έτους (2017-2018), σχολείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, οι οποίοι διαβιούν με εισοδήματα κατώτερα του ορίου της φτώχειας.

Αντικείμενο της δράσης αποτελεί η παροχή ενός «Κουπονιού αγορών» (Voucher) για την αγορά σχολικών ειδών, αξίας εξήντα ευρώ (60€), για κάθε παιδί τους.

Ο Κ. Μπακογιάννης, τόνισε ότι η παροχή του συγκεκριμένου βοηθήματος αποτελεί μία από τις δράσεις της "Γέφυρας" και πραγματοποιείται με δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

" Η "Γέφυρα" είναι συνδετικός κρίκος για όλη την κοινωνία της Στερεάς Ελλάδας και για κάθε οικογένεια που χρειάζεται τη στήριξή μας" είπε χαρακτηριστικά, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για δομή παρέμβασης με ένα πλήθος δράσεων που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από την Περιφερειακή αρχή, με τη χρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και τη χρηματοδότηση ιδρυμάτων και επιχειρήσεων.

"Η συγκεκριμένη δράση, της παροχής οικονομικού βοηθήματος, "Αρχή...ΖΩ!", είναι για εμάς μία από τις πιο σημαντικές του προγράμματος. Είναι απαραίτητο, η πρώτη επαφή των παιδιών με το σχολικό περιβάλλον, να είναι ομαλή, αξιοπρεπής και χωρίς κοινωνικές ανισότητες. Στόχος μας, με όλες αυτές τις δράσεις, είναι να μην αισθάνεται κανένα παιδί αποκλεισμένο. Να έχει όλες τις ευκαιρίες και τις υγιείς συνθήκες που πρέπει να έχουν όλα τα παιδιά της Στερεάς και οι οικογένειές τους. Είτε με τα σχολικά γεύματα, είτε με τις δομές και τις υπηρεσίες μας, καταβάλλουμε μία μεγάλη προσπάθεια ώστε η παρουσία μας δίπλα σε κάθε οικογένεια που μας χρειάζεται να είναι άμεση αλλά και ουσιαστική, να κάνουμε πράξη την κοινωνική συνοχή. Ευχαριστούμε το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την δωρεά και την άψογη συνεργασία." δήλωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Η Πρόσκληση για την ένταξη των εν δυνάμει ωφελουμένων στο πρόγραμμα έχει διάρκεια 12 ημερών (από την 24/08/2010 έως 4/9/2017), ενώ η Δράση θα ολοκληρωθεί έως 31/10/2017.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας www.pste.gov.gr και να απευθύνονται στα παρακάτω γραφεία:

Διοικητήριο Π.Ε. Φωκίδας
Ι. Γιδογιάννου 31 , 33100, Άμφισσα 3ος όροφος, Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, Τηλ.: 22653 50656


Δευτέρα, 28 Αυγούστου 2017

Αυγουστιάτικες εικόνες από την Δωρίδα

Σε χωριά της Δωρίδας βρέθηκε - όπως συχνά το κάνει - τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Χαλιορής, μας έστειλε σε λίγες γραμμές τις εντυπώσεις του από διάφορα δρώμενα με μερικές φωτογραφίες κι εμείς τις μοιραζόμαστε μαζί σας… 

... “Πανηγυρικός Αρχιερατικός εσπερινός, το Σάββατο στο γυναικείο Ησυχαστήριο, στο Τρίκορφο Δωρίδος, χοροστατούντος του Μητροπολίτου Φωκίδος κ. Θεοκτίστου.

Πλήθος κόσμου και φέτος συμμετείχε στο θρησκευτικό εορτασμό του Αγίου Φανουρίου προσφέροντας Φανουρόπιτες.

Κυριακή πρωί στην πανέμορφη Αρτοτίνα.
Σε ένα αλπικό τοπίο, στα Βαρδούσια, τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα της μάχης της Αλαμάνας, Αθανασίου Διάκου.


Επόμενη στάση το χωριό Διχώρι. Διασχίζοντας ένα μοναδικό τοπίο με έλατα και απόκρημνα βράχια, έφτασα στην γραφική πλατεία με την πετρόχτιστη εκκλησία και τα πλατάνια.

Σε ένα από τα πλατάνια είναι κρεμασμένη μία καμπάνα που ειδοποιεί με τον ήχο της τους λιγοστούς κατοίκους όταν έρχεται ο γιατρός, ο έμπορος, ο μανάβης. Εκεί σε αυτή την πλατεία βρίσκεται και "το μαγαζί του χωριού".

Η έκπληξη όμως ήταν άλλη.
Μια νέα κοπέλα 27 ετών, η Μαρίνα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα και αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, επέλεξε να μείνει και να δημιουργήσει στο χωριό της.

Η αγάπη της για το Διχώρι είναι εμφανής από τις πρώτες της κουβέντες. Μένει σχεδόν όλο το χρόνο στο χωριό μαζί με τους υπόλοιπους 3-4 μόνιμους κατοίκους.

Με γύρισε, με ξενάγησε στο χωριό και πραγματικά καμάρωνε για αυτό. Διατηρεί την ταβέρνα του χωριού με λαχταριστούς μεζέδες, γλυκά και μια πραγματική ζεστασιά!
Η συζήτηση μαζί της, με γέμισε προβληματισμούς αλλά και αισιοδοξία!


Η ελπίδα είναι εδώ και βρίσκεται σε αυτά τα νέα παιδιά που επιλέγουν να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους.

 Μαρίνα σε ευχαριστώ....”