Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 18 Αυγούστου 2017

ΛΙΔΩΡΙΚΙ : βραδιά με μουσική και χορό

ΦΙΛΟΘΕΗ:σημερα δημοτική-λαϊκή βραδιά

Η Σοφία Κολητήρη στο πανηγύρι του Μαραθιά την Τρίτη 22 Αυγούστου

ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ: Σημαντική εκδήλωση για την ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου

Η «ρύπανση του Κορινθιακού κόλπου και η δημόσια υγεία» είναι ένα τεράστιο και σημαντικό θέμα για όλους τους κατοίκους της Δωρίδας.

Για το σκοπό αυτό ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος του Μοναστηρακίου Δωρίδας «Ο Ναυτίλος» πραγματοποιεί ειδική εκδήλωση σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου και ώρα 20:00 - 22:00 στην κεντρική πλατεία Μοναστηρακίου.

Ομιλητής ο Καθηγητής Βιολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Απόστολος Βανταράκης με θέμα «ΡΥΠΑΝΣΗ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ – ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ».  

ΚΑΣΤΡΑΚΙ:Σήμερα παράσταση καραγκιόζη


Ο Αιμοδοτικός σύλλογος Καστρακίου, φέρνει στην πλατεία του χωριού τον καραγκιόζη.

Σήμερα Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 και ώρα 21:00 θα δοθεί παράσταση από το “θέατρο σκιών Αγρινίου” με ελεύθερη είσοδο για όλους, μικρούς και μεγάλους. 

Το Σάββατο αντάμωμα στου Πρατά Λάκκο

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Πενταγιού στον δρόμο προς την Αρτοτίνα στην πανέμορφη τοποθεσία Πρατά Λάκκος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η Ομοσπονδία Συλλόγων Β.Δ Δωρίδος με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδος διοργανώνει το ετήσιο αντάμωμα των χωριών της Β.Δ Δωρίδας.

Η καθιερωμένη πλέον εκδήλωση της Ομοσπονδίας Β.Δ Δωρίδας θα πραγματοποιηθεί αυτή τη φορά στις 19 Αυγούστου, στην διάρκεια της οποίας χορευτικά από την Δωρίδα θα πλαισιώσουν την παραδοσιακή ορχήστρα ενώ κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα πραγματοποιείται ανοικτή έκθεση βιβλίου στο χώρο.

Η συμμετοχή του κόσμου αναμένεται όπως κάθε χρόνο να είναι μεγάλη.

Πέμπτη, 17 Αυγούστου 2017

ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ : Οι θέσεις για τη υγεία που προκηρύχθηκαν στο Νομό Φωκίδας

Πριν μερικές μέρες ψηφίστηκε στη Βουλή ο νόμος για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Με το νόμο αυτό διευρύνεται ο δημόσιος χώρος στην υγεία και προδιαγράφεται ο επικουρικός ρόλος του ιδιωτικού τομέα στην κατεύθυνση πάντα της καθολικής κάλυψης του πληθυσμού, της ισότητας στην πρόσβαση και της οικονομικής προστασίας ιδίως των πιο αδύνατων μελών της κοινωνίας.

Δημιουργούνται πανελλαδικά 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (η μία εξ αυτών στη περιοχή μας) και στελεχώνονται με γιατρούς ειδικότητας γενικής ιατρικής, παθολόγους, παιδιάτρους, νοσηλευτές, κοινωνικούς λειτουργούς, επισκέπτες υγείας και διοικητικό προσωπικό.

Ειδικά για την περιοχή του Δήμου Δελφών έχουν προκηρυχθεί συνολικά 12 θέσεις. Συγκεκριμένα:

1) 4 θέσεις γιατρών Ειδικότητας Γενικής Ιατρικής ή Παθολογίας
2) 1 θέση παιδιάτρου
3) 2 θέσεις Νοσηλευτικής
4) 1 θέση κοινωνικού λειτουργού
5) 2 θέσεις Διοικητικού-Οικονομικού
6) 2 θέσεις επισκεπτών/τριών Υγείας


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στο Υπουργείο Υγείας, αποκλειστικά μέσω του διαδικτυακού του τόπου (tomy.moh.gov.gr) μέχρι την Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 και ώρα 23:59.

Επίσης δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για 1135 θέσεις απασχόλησης ανέργων σε νοσοκομεία κυρίως, θέσεις υπολειπόμενες από το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 και αφορούσε 4000 θέσεις εργασίας με 12μηνη πρόσληψη.

Συγκεκριμένα για το Νοσοκομείο της Άμφισσας προκηρύχτηκαν 4 θέσεις: Φυσικοθεραπείας, Ψυχολόγου, Μαιευτικής και Βοηθητικού Προσωπικού Γενικών Καθηκόντων.

Αιτήσεις μέχρι Δευτέρα 21/8 στις 12 το μεσημέρι.

Σε συνθήκες δημοσιονομικής στενότητας και επιτροπείας και μετά τα διαλυτικά αποτελέσματα του ν. 4238/2014 της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ που έβαλε σε διαθεσιμότητα και οδήγησε στην έξοδο από το δημόσιο σύστημα υγείας 3000 έμπειρους γιατρούς, η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την ανάταξη του συστήματος υγείας με στόχο την καθολική κάλυψη με ισότιμο τρόπο των αναγκών υγείας του πληθυσμού ανεξάρτητα από την εργασία, την ασφάλιση, το εισόδημα.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Καταβολή συντάξεων Σεπτεμβρίου 2017

Οι συντάξεις Σεπτεμβρίου του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ καθώς και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017.

Ο ΟΓΑ, και ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2017 την Παρασκευή 1η Σεπτεμβρίου 2017.

Τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις Σεπτεμβρίου 2017 την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2017.

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις την Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου 2017.

ΑΓΙΟΙ ΠΑΝΤΕΣ: Δημοτική βραδιά σήμερα

 

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017 : κλείνουν σήμερα με διαγωνισμό για νέα ταλέντα και καραόκε

Με μια διπλή βραδινή εκδήλωση για τους νέους αλλά και για όσους αισθάνονται νέοι ολοκληρώνονται σήμερα Πέμπτη 17 Αυγούστου, στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου της Αγίας Ευθυμίας, τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017.
 
Πιο συγκεκριμένα:
Στις 8.30 αρχίζει το «Αγιαθυμιά έχεις ταλέντο», όπου ο καθένας μπορεί να δείξει το ταλέντο που διαθέτει σε οποιονδήποτε τομέα: στο χορό, στο
τραγούδι, στη μουσική, στη μίμηση κ.λπ.
 
Στη συνέχεια θα υπάρξει Διαγωνισμός Καραόκε.
Είστε όλοι προσκεκλημένοι.

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2017

ΤΕΙΧΙΟ : παραδοσιακή “γιορτή της πίτας”

Η γιορτή της πίτας κάθε χρόνο στις 16 Αυγούστου έχει γίνει πλέον θεσμός.

Καθιερώθηκε από το 1985 από την ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ.

Οι νοικοκυρές του Τειχίου, ετοιμάζουν με παραδοσιακά ντόπια υλικά όλων των ειδών τις πίτες… κολοκυθόπιτες, γαλατοτυρόπιτες,  χορτόπιτες, πρασόπιτες, τραχανόπιτες…

Μαζί και τα παραδοσιακά σουβλάκια με… άφθονο βαρελίσιο κρασί, κρύες μπύρες και τρικούβερτο ρουμελιώτικο γλέντι.

Αξίζει να απολαύσετε αυτή τη γιορτή!

ΕΥΠΑΛΙΟ: το καλοκαιρινό πάρτυ νεολαίας


ΛΙΔΩΡΙΚΙ: Ρεμπέτικη βραδιά στο Αλωνάκι


ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ : σήμερα μουσική βραδιά

Μια ωραία μουσική βραδιά με τη Μίνα Δάκου και τον Γιώργο Καραμούτσιο θα έχουμε σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017 και ώρα από 20.00 έως 22.00 στην Πλατεία Ιατρείου, Πενταγιού

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ : Αφιέρωμα στον Αγιαθυμιώτη κλαρινίστα Θεόδωρο Αγαπητό (Σαμούρης)

Σήμερα Τετάρτη 16 Αυγούστου τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ μεταφέρονται και πάλι στο φιλόξενο χώρο του Αγίου Ευθυμίου.

Έτσι, αφού προηγηθεί Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευθυμίου, θα ακολουθήσει, στον προαύλιο χώρο του Ναού, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, στον αείμνηστο Αγιαθυμιώτη κλαρινίστα Θόδωρο Αγαπητό (Σαμούρης).

Από τον ερευνητή και μουσικό Ανδρέα Νιάρχο και τους συνεργάτες του θα παρουσιαστούν στοιχεία από την ζωή του Σαμούρη και θα ακουστούν τα σημαντικότερα τραγούδια του.

Συμμετέχει ο Σταμάτης Γεωργ. Λαλλάς.

Τρίτη, 15 Αυγούστου 2017

ΛΑΪΚΗ ΣΥΠΕΙΡΩΣΗ: ας αρχίσουν οι χοροί και τα πανηγύρια!!!

751.000€ για τη στήριξη των 2 ορεινών δήμων της Φωκίδας!!!

Η συγκυβέρνηση πανηγυρίζει, μέσω ανακοίνωσης της τοπικής ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ, για τα χρήματα που αναλογούν στους δύο δήμους της Φωκίδας από τα 20 εκ. € της απόφασης του Υπουργείου Εσωτερικών για την ενίσχυση των 85 μικρών νησιωτικών και ορεινών δήμων. Των φτωχότερων δηλαδή δήμων της χώρας.


Χρήματα που δεν δίνονται από τις τσέπες των κυβερνώντων, ούτε οφείλονται βέβαια στη γενναιοδωρία τους, αλλά αποτελούν πόρους της τοπικής διοίκησης που προβλέπονται από παλιότερες ψηφισμένες διατάξεις.

Προέρχονται και αυτά από την έμμεση φορολογία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και αποδίδονται κατά το δοκούν από την εκάστοτε κυβέρνηση, ανάλογα με τις πολιτικές της σκοπιμότητες.

Αποτελούνε ψίχουλα ελεημοσύνης μπροστά στις πραγματικές ανάγκες λειτουργικών δαπανών κι έργων που έρχονται να καλύψουν, καθώς και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ακολουθεί την πεπατημένη πολιτική της υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, των συνεχών μειώσεων των ΚΑΠ, της προώθησης της ανταποδοτικότητας, της λογικής του επιχειρηματικού κέρδους και των ιδιωτικοποιήσεων των υπηρεσιών των δήμων.

Πολιτική πιστή στις δημοσιονομικές κατευθύνσεις του Κρατικού Προϋπολογισμού, του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής, των Μνημονίων, δηλαδή των κατευθύνσεων, των απαγορεύσεων και των περιορισμών της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Για δε τον Δήμο Δελφών, το ποσό που του αναλογεί, αντιστοιχεί στις πολιτιστικές εκδηλώσεις δύο-τριών χρονών ή στα χρήματα που θα καρπωθούν οι γνωστοί εργολάβοι για έργα βιτρίνας, αμφιβόλου ποιότητας και χρηστικότητας, όπως μας έχει συνηθίσει η σημερινή δημοτική αρχή.

Την ίδια όμως στιγμή….

Κατασχέσεις λογαριασμών από τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό του κράτους, που πλέον αγγίζουν καθημερινά τις 850, αποδεικνύουν ότι η «επόμενη μέρα» που υπόσχεται η κυβέρνηση στο κεφάλαιο προϋποθέτει την άγρια φορολόγηση του λαού.

Η θηλιά στο λαιμό των λαϊκών νοικοκυριών θα σφίξει κι άλλο τους επόμενους μήνες, καθώς δίπλα στα ληξιπρόθεσμα χρέη έρχονται να προστεθούν οι δόσεις που “τρέχουν” για τη φορολογία εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ.

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι απολαμβάνουν φοροαπαλλαγές και νέες ενισχύσεις, μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» και άλλων “εργαλείων” που τους προσφέρει η κυβέρνηση, στο όνομα της βελτίωσης του «επιχειρηματικού κλίματος» για την ανάκαμψη των κερδών τους. Εξ άλλου όλα αυτά αποτυπώθηκαν και ως αιτήματα από την τοπική διοίκηση της περιοχής στο πρόσφατο αναπτυξιακό συνέδριο της Στερεάς στη Λαμία.

Όλα αυτά υιοθετήθηκαν πλήρως από την κυβέρνηση με ιδιαίτερη εστίαση στις μεταλλευτικές επιχειρήσεις και στις ιχθυοκαλλιέργειες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ): Σχεδόν 1 στα 3 νοικοκυριά δεν κατάφερε να πληρώσει την πρώτη δόση από τον φόρο εισοδήματος που έληξε τον Ιούλη.

Όλα αυτά είναι άμεσα συνδεδεμένα με την εξασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων στο διηνεκές που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση στο πλαίσιο και της πρόσφατης δεύτερης αξιολόγησης, όπου ανάμεσα σε άλλα προβλέπεται και η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης», όπως λέγεται το νέο τσεκούρι στο αφορολόγητο, σε ποσά κάτω των 6.000€.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση, επιβεβαιώνοντας το ταξικό πρόσημο και της φορολογικής της πολιτικής, σπεύδει να ικανοποιήσει μια σειρά από αιτήματα των επιχειρηματικών ομίλων για ακόμα μεγαλύτερες και προκλητικότερες φοροαπαλλαγές και για σταθερό - ευνοϊκό φορολογικό περιβάλλον, για τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και την προσέλκυση κεφαλαίων.

Σε όλα αυτά μπορεί να προσθέσει κανείς και τις δεσμεύσεις του Αλ. Τσίπρα στην πρόσφατη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, όπου ανακοίνωσε καταρχάς την επικείμενη μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις στο 26% από το 29% που είναι σήμερα.

Η κυβέρνηση και τα κόμματα που τη στηρίζουν έχουν κάνει την επιλογή τους. Πήρανε θέση δίπλα στο κεφάλαιο, πανηγυρίζοντας για το ξεροκόμματο που πετάνε προς τους Δήμους. Εμείς καλούμε τους συνδημότες μας να μην “τσιμπάνε”.

Πραγματική ανακούφιση στο λαό μπορούν να δώσουν μόνο η πλήρης κατάργηση των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το “κούρεμα” χρεών για τα λαϊκά στρώματα, η απαγόρευση των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών. Για δε τους Δήμους η ΠΛΗΡΗΣ απόδοση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ) στο σύνολο των Δήμων όλης της χώρας και όχι το αντίδωρο που δίνει η κυβέρνηση, μιας και τα φιλέτα τα έχει για τους μεγαλοεργολάβους.


Άμφισσα, 13/8/2017

ΛΙΔΩΡΙΚΙ : σήμερα το πάρτυ του "Αετού"


ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟ: Φεστιβάλ παραδοσιακών Ελληνικών χορών από τον "Φύσκο"

ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ: Σήμερα απονομή βραβείου "Γεώργιος Χατζής" και παραδοσιακοί χοροί

Με δυο εκδηλώσεις συνεχίζονται τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο στην Αγία Ευθυμία. Πιο συγκεκριμένα:
 
Το πρωί, μετά την Θεία Λειτουργία, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Αγίας Ευθυμίας, θα γίνει η απονομή του βραβείου «Γεώργιος
Χατζής».
 
Το βραβείο έχει θεσμοθετηθεί από τον Νίκο και τη Σωσώ Κυριακού, στην μνήμη του αείμνηστου Γυμνασιάρχη και Μαθηματικού Γεωργίου Χατζή και απονέμεται κάθε χρόνο στον πρωτοετή φοιτητή, με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία, που πέτυχε την εισαγωγή του σε κάποιο ΑΕΙ, κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις της προηγούμενης χρονιάς, με τα περισσότερα μόρια μεταξύ των επιτυχόντων που διεκδικούν το βραβείο.
 
Το βραβείο φέτος θα απονεμηθεί στην Ανθούλα Νικ. Γλυμή η οποία πέτυχε την εισαγωγή της στο τμήμα Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών με 16754 μόρια.
 
Το βράδυ και από ώρα 9, στην πλατεία της Αγίας Ευθυμίας, το χορευτικό τμήμα της Αγίας Ευθυμίας θα παρουσιάσει παραδοσιακούς χορούς. Τα παιδιά θα χορέψουν ρουμελιώτικους και νησιώτικους χορούς.
 
Είσαστε όλοι προσκεκλημένοι και στις δυο εκδηλώσεις.

Δευτέρα, 14 Αυγούστου 2017

ΠΕΝΤΑΓΙΟΥ: Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις “Μακρυγιάννεια 2017” έως 16 Αυγούστου

Οι πλούσιες εκδηλώσεις «Μακρυγιάννεια 2017» που διοργανώνει στο Κροκύλειο και την Πενταγιού ο Σύλλογος Κροκυλιωτών «Ο Μακρυγιάννης» συνεχίζονται με επιτυχία έως 16 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα μέχρι και την Τετάρτη16 Αυγούστου

Δευτέρα 14 Αυγούστου
 8.00: Λαϊκή πεζοπορία 10 χλμ. Κροκύλειο – Περιβόλι με αφετηρία τον Αη-Θανάση και τερματισμό στο Περιβόλι
18.30: Εγκαίνια Έκθεσης ζωγραφικής του Κωσταντίνου Κουνάλη, στο σχολείο
21.00: Μουσική παράσταση με τις Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, στο σχολείο, με την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδας


Τρίτη 15 Αυγούστου
8:00: Ανάβαση και λειτουργία, στο Οροπέδιο της Παναγίας
18.30: Flying Fox και Τοξοβολία, μία δράση για παιδιά που θα συνδεθεί με το νέο «Μονοπάτι των Νερόμυλων»
22.30: Βραδιά νεολαίας με την Υποστήριξη της Κοινότητας

 
Τετάρτη 16 Αυγούστου
9.00: Επίσκεψη στο Αβορίτι, την γενέθλια γη του Μακρυγιάννη, με τον Παρασκευά Μπακαρέζο
18.30: Κοινή Λαϊκή Συνέλευση Συλλόγου και Κοινότητας, στο Λιβάδι
21.00: Ο Χορός του Συλλόγου Γαμπρών και Νυφών Κροκυλείου «Ο Αγ. Σώστης», στην πλατεία Κροκυλείου

Δεκατρία χρόνια γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου

“Σημάδεψε” και την κοινωνική και οικονομική ζωή της Δωρίδας
 


Δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά η γέφυρα Ρίου - Αντιρρίου, το εμβληματικό, μεγάλο συγκοινωνιακό έργο της Δυτικής Ελλάδας, αλλάζοντας το τοπίο στις μετακινήσεις.

Πλείστα τα οφέλη. Πρόσθετες διελεύσεις, συνολική οικονομική ωφέλεια για τους οδηγούς, που εκτιμάται σε 400 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, διευκόλυνση μετακινήσεων που σχετίζονται με την εργασία, την υγεία και την εκπαίδευση, τόνωση της τουριστικής κίνησης, αλλαγές στις χρήσεις γης και επενδυτική ώθηση σε μια περιοχή που μέχρι τότε ήταν υποβαθμισμένη.

Δεκατρία χρόνια έχουν περάσει από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αλλάζοντας το τοπίο στις μετακινήσεις. Η διασύνδεση των περιοχών που βρίσκονται στα δύο άκρα της γέφυρας και κύρια της Ναυπακτίας και Δωρίδας, επέδρασε σημαντικά σε μια σειρά από τομείς της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.

Με αφορμή τη 13η επέτειο λειτουργίας της, το Παρατηρητήριο Οδικών Αξόνων Δυτικής Ελλάδας και Πελοποννήσου (ΠΟΑΔΕΠ) συγκέντρωσε ορισμένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία που διαμορφώνουν το νέο συγκοινωνιακό τοπίο της ευρύτερης περιοχής. Από τον πρώτο χρόνο λειτουργίας της η γέφυρα διαμόρφωσε τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να καταγραφούν 1,2 εκατ. πρόσθετες διελεύσεις, αυξημένες δηλαδή κατά 53%.

Η γέφυρα δημιούργησε ευνοϊκές ανταγωνιστικές συνθήκες στη διέλευση του στενού Ρίου-Αντιρρίου, προσφέροντας στους χρήστες δύο εναλλακτικές επιλογές. Από την εξέλιξη αυτή προκλήθηκε συνολική οικονομική ωφέλεια για τους οδηγούς που εκτιμάται σε περίπου 400 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, ενώ πρόσθετο όφελος άνω του 1 δισ. ευρώ προβλέπεται ότι θα αποκομίσουν οι χρήστες την περίοδο 2017-2032.

Η κατάργηση των συνθηκών συγκοινωνιακού και κοινωνικού αποκλεισμού διευκόλυνε μετακινήσεις που σχετίζονται με την εργασία, την υγεία και την εκπαίδευση, επισημαίνει το Παρατηρητήριο.

Η κατασκευή και τελικώς η λειτουργία της γέφυρας οδήγησε στην τόνωση της τουριστικής κίνησης, της βόρειας κυρίως πλευράς, αλλά και στη συχνότερη επικοινωνία των κατοίκων των γύρω περιοχών, προσδίδοντας νέα ώθηση και εμπλουτίζοντας τις κοινωνικές, οικονομικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η λειτουργία της γέφυρας τα τελευταία 13 χρόνια οδήγησε σε σημαντικές αλλαγές στις χρήσεις γης, όπως εξηγεί το Παρατηρητήριο. Διαμόρφωσε την περίοδο 2000-2010 συνθήκες αυξημένης κινητικότητας στην αγορά ακινήτων της βόρειας περιοχής και σημαντική άνοδο στις τιμές των οικοπέδων, δίνοντας πρόσθετη αξία και επενδυτική ώθηση σε μια περιοχή που μέχρι τότε ήταν υποβαθμισμένη. Η γέφυρα αποτελεί συνδετικό κρίκο των δύο μεγάλων αυτοκινητοδρόμων της χώρας, της Ιονίας και της Ολυμπίας Οδού.

Ήδη με την ολοκλήρωση της κατασκευής των δύο αυτών αξόνων, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αναβαθμίζεται, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, και θα διαδραματίζει ακόμη σημαντικότερο ρόλο στη σύνδεση της Ηπείρου, της Αιτωλοακαρνανίας και της Φωκίδας, που ήταν επί σειράν ετών συγκοινωνιακά και κοινωνικά αποκλεισμένες από την υπόλοιπη χώρα. Η απόσταση Ιωάννινα-Αθήνα καλύπτεται πλέον σε τρεισήμισι ώρες, χρόνος που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για ανάλογες αποστάσεις.

Πέραν όλων των άλλων, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου αποτελεί σήμερα το εμβληματικό, μεγάλο συγκοινωνιακό έργο της Δυτικής Ελλάδας και λόγω της μοναδικής αισθητικής του και της υψηλής τεχνολογικής του στάθμης, προβάλλεται ως ένα μοναδικό, αντιπροσωπευτικό στοιχείο αναφοράς από τοπικούς φορείς και επιχειρήσεις στις διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις τους.

Σήμερα η " Γιορτή Πίτας " στον Κονιάκο

Δημοτική και Λαϊκή βραδιά στη Φιλοθέη

ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Πρωτοσυγκέλλου Ι.Μ. Φωκίδος Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη
 
Η αγία μας Εκκλησία καθημερινά μας παρουσιάζει και μας προβάλλει αγίους ανθρώπους. Σκοπός της προβολής αυτών των αγίων προσώπων είναι να γνωρίσουμε την ζωή τους, να μιμηθούμε τις αρετές τους, την αγάπη τους για τον Χριστό και την Εκκλησία. Να δούμε το πώς διόρθωσαν τον χαρακτήρα τους, πώς πολέμησαν τα πάθη και τις αμαρτίες τους και έφθασαν στην αγιότητα.
 
Βλέποντας και ακούοντας τον τρόπο ζωής τους, αν προσπαθήσουμε να ομοιάσουμε σ’ εκείνους μπορούμε να φθάσουμε κι’ εμείς στην ποθητή αγιότητα, που αποτελεί σκοπό της ζωής κάθε χριστιανού, που θέλει να κερδίσει τον Παράδεισο. Διά τον ίδιο λόγο η αγία μας Εκκλησία για δεκαπέντε ολόκληρες ημέρες προβάλλει και παρουσιάζει σε όλα τα παιδιά της το πρόσωπο της Παναγίας μητέρας του Κυρίου μας Ιησού Χριστού.
 
Η Εκκλησία μας παρουσιάζει την Θεοτόκο και μητέρα του Θεού μας, διά να δούμε όλες τις αρετές Της, που την έκαναν να είναι η πιο ευλογημένη γυναίκα του κόσμου. Να είναι η μόνη Κεχαριτωμένη, δηλαδή η γυναίκα που είναι γεμάτη από την Χάρη του Θεού και την οποία το βλέμμα Θεού Παντοκράτορος επέλεξε για την ενσάρκωση του μονογενούς Του Υιού.
 
Τις αρετές και την ζωή της Θεοτόκου επέλεξαν επίσης και εκατομμύρια άνθρωποι για να μιμηθούν, ώστε να φτάσουν κι αυτοί στην αγιότητα και να κερδίσουν τον Παράδεισο. Τις αρετές και την ζωή της Παναγίας μας έως και σήμερα δεν πρέπει να ξεχνούμε ότι αγωνίζονται να μιμηθούν όλοι οι καλοί μας μοναχοί και οι καλές μοναχές που αφιέρωσαν και αυτοί την ζωή τους στον Θεό, όπως η Θεοτόκος. Αλλά και ανά μέσω των αιώνων έως και σήμερα, με πρότυπο την Παναγία μας διάγουν τον βίο τους και όλοι οι απλοί χριστιανοί που θέλουν να ζουν κοντά στον Χριστό και στην Εκκλησία Του.
 
Ωστόσο, αν μελετήσουμε προσεκτικά αδελφοί μου τον τρόπο ζωής και τις αρετές της Παναγίας μας και επιχειρήσουμε να κάνουμε μια σύγκριση με τον τρόπο ζωής του σύγχρονου ανθρώπου, θα κατανοήσουμε γιατί η ανθρωπότητα και η προσωπική ζωή του καθενός από εμάς, πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Ιδού μερικά παραδείγματα:
 
Η Παναγία, ως γυναίκα, ήταν πάντοτε ταπεινή, απείχε παντελώς από την εγωιστική διάθεση του σημερινού ανθρώπου, ο οποίος για τα πάντα έχει γνώμη, άποψη, θέση. Ο ταπεινός ευλογείται, ο εγωιστής δεν εισέρχεται ποτέ στον Παράδεισο.
 
Η Παναγία, ως γυναίκα δεν είχε ποτέ δικό της θέλω, δεν αυτονομούσε την επιθυμία της. Αναζητούσε πάντα το θέλω του Θεού και έπραττε όσα επιθυμούσε ο Θεός από αυτήν. Καθημερινά συμμόρφωνε επιμελώς το θέλω Της και την επιθυμία Της με το θέλημα και την επιθυμία του Θεού. Έτσι ζούσε πάντοτε και κατά πάντα σύμφωνα με το θέλημα του Θεού.
 
Ο σημερινός άνθρωπος δεν κοιτά να ζει όπως θέλει και επιθυμεί ο Θεός, αλλά ζει όπως θέλει και επιθυμεί ο ίδιος. Αν θέλει δηλαδή να πορνεύσει, πορνεύει, αν θέλει να μοιχεύσει, μοιχεύει, αν θέλει να βλασφημήσει, βλασφημεί, δεν εκκλησιάζεται, δεν προσεύχεται και δεν νηστεύει, επειδή δεν θέλει. Θέλει να ξενυχτά και να γλεντά ασώτως, όπως εκείνος νομίζει και όλα αυτά τα κάνει χωρίς να υπολογίζει τι θέλει ο Θεός.
 
Η Παναγία μας που σήμερα η Εκκλησία τιμά και μας προβάλλει κοιτούσε να ζει αποκτώντας αρετές που αρέσουν στον Θεό και ποτέ δεν έκανε το δικό της θέλημα, αλλά στην ζωή Της κυριαρχούσε πάντα το «Γεννηθήτω Κύριε το θέλημά Σου». Γι’ αυτό έζησε με αγνότητα και παρθενία σε όλη Της την ζωή, χωρίς να γνωρίσει άνδρα. Έζησε ασκούμενη με νηστεία και προσευχή και όχι με ασωτίες, γλέντια και ξενύχτια. Έζησε με φιλανθρωπίες, δίδοντας όλα τα πράγματά Της, ακόμη και τα ταπεινά και σεμνά ενδύματά Της σε ανήμπορους και φτωχούς. Σκορπούσε η Παναγία μας παντού έλεος, συγχωρητικότητα και αγάπη, ακόμη και σε εκείνους που βασάνιζαν και θανάτωσαν το παιδί Της, τον Κύριό μας Ιησού Χριστό. Δι’ αυτής της βιοτής το έλεος και η αγάπη του Θεού ήταν πάντα μαζί Της.
 
Εμείς ως έθνος, ως πολιτεία, ως κυβέρνηση, ως οικογένειες, σε τι ομοιάζουμε με την Παναγία; Πώς αναμένουμε λοιπόν αδελφοί μου να ευλογηθούμε από τον Θεό και να προκόψουμε; Εμείς δυστυχώς τις τελευταίες δεκαετίες μιμούμεθα όχι την Παναγία, την αγνή και ταπεινή κόρη της Ναζαρέτ, την Μαριάμ, αλλά μάλλον τον Σατανά και τα έργα του.
 
Αν θέλουμε όμως ως πρόσωπα, ως οικογένειες, ως κοινωνία, ως πολιτεία, ως κράτος και έθνος να ευλογηθούμε ξανά από τον Θεό, για να προκόψουμε υλικά και πνευματικά, η λύση είναι μία. Να μιμηθούμε τις αρετές και τον τρόπο ζωής της Παναγίας μας που η Εκκλησία σήμερα μας προβάλλει. Να μιμηθούμε την αγάπη Της και την αφιέρωσή Της στον Θεό, να μιμηθούμε το ταπεινό Της φρόνημα, την αγνότητα, την παρθενία Της, τις προσευχές Της, τις νηστείες Της και τις ελεημοσύνες Της. Να μιμηθούμε γενικά τον άγιο τρόπο ζωής Της.
 
Όποιος θέλει να τιμά έναν άγιο, τον τιμά, όχι με απάτες, ασωτίες, γλέντια και αμαρτωλά ξενύχτια, αλλά θέτοντας ως πρότυπο στην καρδιά του την ζωή του αγίου και παίρνοντας παράδειγμα από τις αρετές του. Ας μιμηθούμε από σήμερα όλοι όσοι αγαπάμε πραγματικά και όχι φαινομενικά τον Θεό και την Εκκλησία Του, τις αρετές και τον τρόπο ζωής της Θεοτόκου. Τότε το έλεος του Θεού και πάλι θα επιστρέψει στην αγαπημένη μας Ελλάδα και στον καθένα μας προσωπικά. Τότε και μόνο τότε θα βγούμε από τα αδιέξοδα που με την άσωτη ζωή μας δημιουργήσαμε.

Ασφαλής έξοδος από τα αδιέξοδα που βιώνουμε είναι μόνον μια, η μίμηση του τρόπου ζωής και των αρετών της Παναγίας μας που σήμερα εορτάζουμε. Διαφορετικά θα βασανιζόμεθα όλοι και θα υποφέρουμε για πολλά χρόνια ακόμη, έως ότου κατανοήσουμε ότι όσοι ζουν σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, αυτοί και μόνον αυτοί ευλογούνται. Αμήν.

Κυριακή, 13 Αυγούστου 2017

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


«ΕΜΦΥΛΙΟΣ» ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΜΟΡΝΟΥ

ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “Εν Δελφοίς” : «Εσείς τι κάνατε κ. Μπούγα; Ο καθένας να κριθεί από τις πράξεις κι όχι από τα λόγια του»

Πρώτο θέμα έκανε η εφημερίδα «Εν Δελφοίς» το τεράστιο θέμα των αντισταθμιστικών από τα νερά του Μόρνου στο τελευταίο φύλλο της στις 4 Αυγούστου.


Το DORIDA NEWS έκρινε σκόπιμο για την πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών - επισκεπτών του να αναδημοσιεύσει ολόκληρο το ρεπορτάζ που έχει ως εξής:

Η αγώνας για τη διεκδίκηση των αντισταθμιστικών, που κατά κύριο λόγο δίνει ο δήμος Δωρίδος, έμελλε να αναζωπυρώσει παλιές «αγάπες», όπως για παράδειγμα αυτή του πρώην βουλευτή του νομού Φωκίδας Ιωάννης Μπούγα με τη Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Η κατάθεση της τροπολογίας από την πλευρά βουλευτών του ΠΑΣΟΚ προκάλεσε την αντίδραση του πρώην βουλευτή, ο οποίος τους άσκησε δριμεία κριτική, όπως το ίδιο έκανε και στο δήμο Δωρίδος για το χειρισμό του θέματος.

Τελευταίο επεισόδιο ήταν αυτό της δήλωσης του βουλευτή Δ. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος ζητά από τον κ. Μπούγα να κάνει την αυτοκριτική του, αλλά και να αναφέρει τι έκανε ο ίδιος όταν ήταν στη βουλή για το θέμα των αντισταθμιστικών. Το θέμα είναι αρκετά σοβαρό και αφορά φυσικά όλο το νομό Φωκίδας. Αφορά το σύνολο του πολιτικού του προσωπικού, είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε της κεντρικής πολιτικής σκηνής. Αφορά επίσης όλους εκείνους που διετέλεσαν σε θέσεις ευθύνης, εκείνους που τώρα διατελούν, αλλά και εκείνους που θέλουν να αναλάβουν ρόλο στο μέλλον. Ο καθένας είναι η ώρα να μετρήσει το «ύψος» του όχι σε επίπεδο λόγων, αλλά σε επίπεδο έργων.

Αφορμή όλων όσων ακολούθησαν στάθηκε ο σχολιασμός του κ. Μπούγα για τους χειρισμούς του δήμου Δωρίδος, αλλά και τα όσα είπε για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι κατέθεσαν την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά. Ο πρώην υπουργός είπε μεταξύ άλλων πως ο δήμος, ούτε λίγο ούτε πολύ, υπονομεύει το θέμα με τους χειρισμούς του, κάνοντας στην ουσία λόγο για αδυναμία σοβαρής και αποτελεσματικής διαχείρισης της υπόθεσης. Εστιάζοντας ακόμα στο τεχνικό κομμάτι της, και την αναφορά της τροπολογίας, υποστήριξε πως δεδομένων των συνθηκών η Βουλή δεν μπορεί να επιβάλλει στην ΕΥΔΑΠ την καταβολή οποιουδήποτε ποσού υπέρ τρίτων, ούτε βέβαια μπορεί να επιβάλλει «τίμημα» όπως αστόχως αναφέρεται στην τροπολογία, υπέρ των δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι ταμιευτήρες. Επίσης ο κ. Μπούγας δεν παρέλειψε να αναφέρει πως η τροπολογία ήταν καταδικασμένη εν τη γενέσει της, μιας και εάν είχε τύχη θα την είχε καταθέσει ο κυβερνητικός βουλευτής του νομού. Τέλος στρέφοντας τα βέλη του προς τους δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που την κατέθεσαν τους κατηγόρησε για το ότι δεν παρέστησαν καν να την υποστηρίξουν.

Πυρά ΠΑΣΟΚ Φωκίδας
κατά του πρώην βουλευτή

Πρώτη το γάντι σήκωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας η οποία με ανακοίνωσή της αναφέρει:

 "Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη με συνέπεια και υπευθυνότητα υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και ανέλαβε σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξή του αιτήματος καταβολής αντισταθμιστικών προς άρση των επιπτώσεων από την δημιουργία της λίμνης Μόρνου.


Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη πολιτική δύναμη που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς επεξεργάστηκε και κατέθεσε εγγράφως και στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής, τεκμηριωμένη τροπολογία για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των αντισταθμιστικών για τον Μόρνο και τον Εύηνο.

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίχθηκε στη διατύπωση του άρθρου 66, του σχεδίου νόμου που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών επί Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να μην έχουν κανένα λόγο απόρριψης, τόσο ο Βουλευτής Φωκίδας, όσο και οι λοιποί Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε κατέθεσε δική της, όπως θα μπορούσε.

Αλλά ούτε ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά, καταθέτοντας έστω δική του βουλευτική τροπολογία όπως είχε τη δυνατότητα, αφού με προηγούμενες δηλώσεις του ήταν υπέρμαχος της ρύθμισης Κουρουμπλή. Προτίμησε να μείνει άφωνος μπροστά σε ένα κορυφαίο θέμα του τόπου του, ενώ οι τροπολογίες για διάφορα άλλα θέματα έπεφταν βροχηδόν από την κυβερνητική παράταξη.

Ο κ. Μπούγας στην προσπάθειά του να παίξει και πάλι πολιτικό ρόλο στη Φωκίδα, επέλεξε να αντιπαρατεθεί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφιερώνοντας στις δηλώσεις του ελάχιστες γραμμές για την κυβερνητική ασυνέπεια, καθώς και την αδράνεια του Βουλευτή Φωκίδος.

Με παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην καταβολή αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδος και τώρα με νεότερες προσπαθεί να απαξιώσει την προσπάθεια του Δήμου Δωρίδος και συνάμα εμφανίζεται ως αυτόκλητος «συνήγορος» της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Μπούγας ως τ. Βουλευτής και Υφυπουργός προσπαθεί μάταια να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διότι όφειλε να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτικές τροπολογίες δεν τίθενται σε ψηφοφορία και κατά συνέπεια δεν μπορούν οι καταθέτοντες Βουλευτές να τις υποστηρίξουν, αν δεν γίνουν αποδεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό για συζήτηση.

Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και πρακτικές πολιτικών του παρελθόντος».

Επιμένει ο Μπούγας

Αυτά ανέφερε η ΝΕ του ΠΑΣΟΚ για να έρθει λίγο αργότερα η απάντηση του πρώην βουλευτή. Αρχικά ο κ. Μπούγας σημείωσε πως η ΝΕ δεν απαντά επί της ουσίας, καθώς δεν εξηγεί για ποιο λόγο οι βουλευτές που πρότειναν την τροπολογία δεν την υποστήριξαν, κάνοντας μάλιστα λόγο για εσκεμμένη παρερμηνεία των δηλώσεών του.

Επιχειρώντας να διευκρινίσει τις θέσεις του για το θέμα σημειώνει μεταξύ άλλων πως:

– Ανέκαθεν υποστήριζε την υποχρέωση της Πολιτείας και της ΕΥΔΑΠ να διαθέτουν πόρους και μέσα για την παροχή αντισταθμιστικών, κάτι μάλιστα που ο ίδιος έχει σημειώσει σε ομιλίες του από το 2004.
– Σε όλη τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ανοίξει με τη συμμετοχή και του ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση για το θέμα (πχ άρθρο 66 Κουρουμπλή), ο ίδιος τόνιζε πως πρόκειται για παραπλάνηση του κόσμου, κάτι άλλωστε που το αποτέλεσμα τον δικαίωσε.
– Πέραν της κυβερνητικής ανυπαρξίας βούλησης υπάρχει και το νομικός καθεστώς που συνιστά το αίτημα τούτη τη στιγμή ως ατελέσφορο, καθώς η ΕΥΔΑΠ δεν μπορεί ούτε με νόμο ν΄ αναλάβει υποχρεώσεις έναντι τρίτων όπως αυτές που προέβλεπε η διάταξη.
– Ευθύνες φέρει και ο βουλευτής Φωκίδας ο οποίος λίγους μήνες πριν διακήρυττε ότι είναι δεδομένα τα αντισταθμιστικά, ενώ την κρίσιμη ώρα παρέμεινε άπραγος.
– Οι βουλευτές που δέχθηκαν να υπογράψουν και να καταθέσουν την τροπολογία, είχαν ηθική υποχρέωση να την υποστηρίξουν. Σημειώνει μάλιστα πως ο Κανονισμός της βουλής επιτρέπει, κυρίως όμως στοιχειώδες κοινοβουλευτικό καθήκον επιτάσσει, οι βουλευτές που καταθέτουν τροπολογίες να λαμβάνουν το λόγο επί των άρθρων του συζητούμενου νομοσχεδίου για να τις αναπτύξουν- υποστηρίξουν ζητώντας από τον Υπουργό να τις αποδεχθεί. Το ότι δεν το έκαναν κατά τον κ. Μπούγα καταδεικνύει την απαξίωση και τον ευτελισμό του ζητήματος και υποδηλώνει ότι πρόθεσή τους ήταν όχι η κοινοβουλευτική έστω ανάδειξη του θέματος, αλλά η επικοινωνιακή διαχείρισή του σε τοπικό επίπεδο και η παροχή πολιτικής συνδρομής στα στελέχη, που εγχείρισαν την τροπολογία.
– Θα διατυπώνει με ευπρέπεια και ευθύτητα δημόσια την άποψή του, οποτεδήποτε κρίνει χρήσιμο για τον τόπο, κόντρα σε παλαιοκομματικού τύπου συμπεριφορές που εμφανίστηκαν με αφορμή το θέμα.
– Τέλος και σ΄ ότι αφορά τον ισχυρισμό ότι εμφανίζεται σαν αυτόκλητος «συνήγορος» της ΕΥΔΑΠ, υπενθυμίζει ότι ο ενδεδειγμένος χρόνος και το πλέον κατάλληλο νομοθέτημα για να δοθεί συμφέρουσα για το λαό της Φωκίδας λύση στο πρόβλημα, ήταν η ψήφιση του νόμου που κύρωσε τη Σύμβαση μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της ΕΥΔΑΠ, τότε που στην Κυβέρνηση ήταν το ΠΑ.ΣΟ.Κ.


Η απάντηση του Δ. Κωνσταντόπουλου:
«Εσείς τι κάνατε κ. Μπούγα;»

Τα παραπάνω δεν άφησε αναπάντητα ο βουλευτής Αιτ/νίας Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, ο οποίος περνώντας στην επίθεση ζητά από τον κ. Μπούγα να κάνει την αυτοκριτική του για το θέμα των αντισταθμιστικών, ζητώντας του μάλιστα να απαντήσει και στο τι έκανε ο ίδιος ως υφυπουργός.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Κωνσταντόπουλου:

«Το θέμα των αντισταθμιστικών οφελών των ποταμών Μόρνου και Ευήνου αποτελεί πάγιο αίτημα εδώ και δεκαετίες των τοπικών κοινωνιών Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου προς την Πολιτεία. Τα αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να αποδοθούν στις τοπικές κοινωνίες, οι οποίες στερήθηκαν και στερούνται στο σύνολό τους τα οφέλη των δύο ποταμών Μόρνου και Ευήνου. Προσωπικά ως Βουλευτής της Αιτωλοακαρνανίας, ως όφειλα και οφείλω προσπαθώ να αναδειχθεί το θέμα και να δοθεί λύση στο χρόνιο αίτημα.

Σε συνεργασία εδώ και ένα χρόνο με τις δημοτικές αρχές Ναυπακτίας και Δωρίδας, το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας-Δωρίδας, την Ομοσπονδία Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ναυπακτίας και Δωρίδας και τους τοπικούς φορείς, μετά από ψηφίσματά τους, κατέθεσα ερωτήσεις στη Βουλή και ζήτησα την άμεση απόδοση των αντισταθμιστικών οφελών από τη χρησιμοποίηση των υδάτων του Μόρνου και του Ευήνου στις τοπικές κοινωνίες.

Όσον αφορά την τροπολογία που καταθέσαμε για το ζήτημα αυτό, η οποία δεν έγινε αποδεκτή από τον Υπουργό, θα επανέλθει με πρωτοβουλία εμού και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στη Βουλή και θα απαιτηθεί να πάρει θέση η κυβέρνηση.

Ας κάνει την αυτοκριτική του ο κ Μπούγας και να επανέλθει. Να μας απαντήσει ωστόσο σε ποιες ενέργειες προέβη ο ίδιος ως όφειλε ως Υφυπουργός Ανάπτυξης καθ’ ύλην αρμόδιος για τους τομείς Ενέργειας και Βιομηχανίας και Βουλευτής Φωκίδας, για να αποδοθούν τα αντισταθμιστικά οφέλη στη Δωρίδα και τη Ναυπακτία».

Ώρα να μετρηθούν

Στη συζήτηση που έχει ανοίξει εδώ και καιρό για το θέμα, δεν είναι λίγα τα «πυροτεχνήματα» που έπεσαν. Άλλα μας θάμπωσαν τα μάτια, θέλοντας να μας εντυπωσιάσουν, άλλα μας έστρεψαν το βλέμμα από κάτι άλλο, άλλα μας έκαναν να χάσουμε έστω και λίγο το «φως» μας. Κάθε λάμψη, ως γνωστόν, συνοδεύεται από σκοτάδι, και κάποιοι το γνωρίζουν καλά.

Το θέμα των αντισταθμιστικών είναι από τα πλέον σημαντικά που αφορούν όχι μόνο τη Δωρίδα, που σέρνει το άρμα αυτή τη περίοδο, αλλά ολόκληρη τη Φωκίδα. Έχει παρελθόν, και μακρινό, έχει παρόν, κι αυτό δεν είναι αμελητέο, θα πρέπει όμως να έχει και μέλλον.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει το πολιτικό προσωπικό του νομού να αποκτήσει ενεργό ρόλο. Ο καθένας στο μέτρο των δυνατοτήτων του. Θα πρέπει όλοι όμως να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν, να πάρουν θέση απέναντι στα γεγονότα, να πουν αλήθειες στον κόσμο. Και φυσικά το πολιτικό προσωπικό του νομού, χθεσινό, και σημερινό, θα πρέπει να σταθεί και μπροστά στον καθρέφτη του, κάνοντας την αυτοκριτική του. Όσο σκληρό κι αν είναι αυτό, όσο κι αν δε συνηθίζεται δυστυχώς.

Τί έκαναν όλοι αυτοί που διετέλεσαν ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Φωκίδας τόσα χρόνια;
Τι κάνουν όσοι διατελούν σήμερα;
Και προσοχή, όχι τι είπαν, αλλά τι έκαναν;

Γιατί από λόγια χόρτασε ο κόσμος. Στο κάδρο φυσικά θα πρέπει να μπουν και όσοι σπρώχνονται για να πάρουν σειρά, και είναι αρκετοί. Χωρίς το ίδιο μερίδιο βάρους στην πλάτη τους, προφανώς, αλλά κι αυτοί θα πρέπει να μας πουν ποια είναι η άποψή τους για το θέμα, όχι στο επίπεδο του εάν είναι δίκαιο ή όχι το αίτημα των αντισταθμιστικών, αλλά του πως λύνεται. Κι όταν το κάνουν, να μας πουν στη συνέχεια και τι έχουν ήδη κάνει ή σκοπεύουν να κάνουν σε πρακτικό επίπεδο για το θέμα.

Ήρθε η ώρα όλοι να μετρηθούν, και να δούμε τελικά εάν το «ύψος» τους είναι αυτό που νομίζουν, ή κάποιο άλλο, απλά τους μπερδεύει λίγο το ότι βλέπουν μονίμως τη σκιά τους.

Η Κάρτα Φίλων του Απόλλωνα Ευπαλίου διαθέσιμη για όλες και για όλους

Νέα εποχή ξεκινά για τον Απόλλωνα Ευπαλίου από τη νέα ποδοσφαιρική σεζόν 2017 - 2018.

Η ομάδα ανανεωμένη με νέο προπονητή, νέο γυμναστή, ανανεωμένο έμψυχο δυναμικό και μια πολλά υποσχόμενη διοίκηση, ανεβάζει τον πήχη για τη νέα αγωνιστική χρονιά, διεκδικώντας και μια νέα σχέση με τους φιλάθλους του Απόλλωνα Ευπαλίου.

Στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης των σχέσεων φιλάθλων - ομάδας, κυκλοφορούν ήδη οι ετήσιες κάρτες Φίλων Απόλλωνα Ευπαλίου, με κόστος 20 ευρώ/έκαστη, οι κάτοχοι των οποίων θα ενισχύσουν την ομάδα της καρδιάς τους και θα έχουν προνομιακή ενημέρωση για την πορεία των αγώνων, αλλά και για τα νέα της ομάδας τους, καθώς θα ενημερώνονται πρώτοι με sms στο κινητό τους, αλλά και με μέιλ για όλες τις εξελίξεις στην ομάδα.

Η επίσημη παρουσίαση της κάρτας Φίλων Απόλλωνα Ευπαλίου, θα γίνει σε επίσημη εκδήλωση/ συνέντευξη Τύπου, στο Δημαρχιακό Μέγαρο Ευπαλίου το Σεπτέμβριο.

Οι κάρτες είναι διαθέσιμες και για την προμήθειά τους μπορείτε να επικοινωνείτε με τη σελίδα του Απόλλωνα Ευπαλίου στο fb: www.facebook.com/apollonefpaliou/ ή με οποιοδήποτε μέλος του Δ.Σ. της ομάδας.