Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Ιουλίου 2017

Δούναι και λαβείν... Τα αντισταθμιστικά της Δωρίδας και της Ναυπακτίας

Άρθρο του Δημήτρη Κωνσταντόπουλου*

Η παροχή ανταποδοτικών τελών από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ προς τους Δήμους, στα διοικητικά όρια των οποίων υπάρχουν φυσικοί και τεχνητοί υδάτινοι ταμιευτήρες οι οποίοι είτε υδροδοτούν σε σημαντικό βαθμό τη χώρα, είτε συμβάλλουν στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, έπρεπε να είναι κάτι δεδομένο σε ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τις τοπικές κοινωνίες.


Είναι ένα ζήτημα το οποίο όφειλαν να είχαν αναδείξει σε μείζον όλοι οι βουλευτές των θιγόμενων περιοχών. Δυστυχώς, η σημερινή εικόνα αποκαλύπτει ότι όλες οι περιοχές που παρέχουν τέτοια αγαθά στην πολιτεία δεν αντιμετωπίζονται ισότιμα.

Με αφορμή, λοιπόν, την κατάθεση σχετικής τροπολογίας για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των αντισταθμιστικών για τον Μόρνο και τον Εύηνο από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και την παραποίηση της αλήθειας από ορισμένους που από τη θέση του υπουργού όφειλαν να είχαν λύσει τέτοιου είδους ζητήματα, είναι καλό να διευκρινιστεί ότι οι βουλευτικές τροπολογίες δεν τίθενται σε ψηφοφορία, εάν δεν γίνουν αποδεκτές από τον αρμόδιο υπουργό.

Όπως είναι καλό να τονιστεί, επίσης, ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν πρέπει να τίθενται στο πλαίσιο του κομματικού ανταγωνισμού. Αντιθέτως, είναι ζητήματα που πρέπει να αναδεικνύονται με διακομματική συναίνεση σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και να προωθούνται με διακομματική σύμπνοια.

Το ζήτημα των αντισταθμιστικών οφελών από τη ΔΕΗ και την ΕΥΔΑΠ προς τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζουν τη λειτουργία και τα κέρδη τους θα επανέλθει, με πρωτοβουλία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, στη Βουλή και θα απαιτηθεί να πάρει θέση η κυβέρνηση.

Στην Αιτωλοακαρνανία, για παράδειγμα, επί του Αχελώου ποταμού λειτουργούν τρία από τα μεγαλύτερα υδροηλεκτρικά εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με τα αντίστοιχα φράγματα (Κρεμαστών, Καστρακίου, Στράτου), η κατασκευή των οποίων με τη συγκέντρωση των υδάτων οδήγησε στην εγκατάλειψη περίπου 15 χωριών και οικισμών.

Οι οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις στις τοπικές κοινωνίες είναι ιδιαίτερα σημαντικές, καθώς δεν επιτρέπεται η προσέγγιση στις λίμνες που έχουν δημιουργηθεί από την κατασκευή των φραγμάτων, ούτε και η εκμετάλλευση των παραλίμνιων περιοχών, με αποτέλεσμα οι αγροτικές εκτάσεις του Νομού, στον οποίο η γεωργία αποτελεί την κύρια οικονομική δραστηριότητα, να παρουσιάζουν σημαντικό έλλειμμα άρδευσης. Προβλήματα, επίσης, προκαλούνται και από τις μεταβολές της στάθμης των υδάτων, δημιουργώντας κινδύνους για τους εκμεταλλευόμενους τα ακίνητα αλλά και για την πανίδα της περιοχής.

Ενώ, λοιπόν, η περιοχή υφίσταται τέτοια επιβάρυνση και παρά το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική πρόβλεψη( άρθρο 25 ν. 3468/2006) για αντισταθμιστικά οφέλη στους οικιακούς καταναλωτές με εκπτώσεις στους λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και την ίδια στιγμή σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου λειτουργούν εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, έχει ήδη θεσπιστεί η επιβολή ειδικού τέλους από τη ΔΕΗ για χρηματοδότηση αναπτυξιακών έργων (Φλώρινα, Κοζάνη, Αρκαδία), για την Αιτωλοακαρνανία δεν υπάρχει αντίστοιχη πρόβλεψη.

Δηλαδή, ενώ η τοπική κοινωνία και συγκεκριμένα ο Δήμος Αγρινίου και ο Δήμος Αμφιλοχίας στην περιφέρεια των οποίων χωροθετούνται τα φράγματα και τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αλλά και ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου από τον οποίο διέρχεται ο ποταμός, παραχωρούν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό, δεν έχουν λάβει έως τώρα κανενός είδους σχετική ανταπόδοση.

Την ίδια αδράνεια έχει επιδείξει η πολιτεία ως προς τη θεσμοθέτηση αντισταθμιστικού οφέλους από την ΕΥΔΑΠ για τη χρήση των νερών του ποταμού Ευήνου και του ποταμού Μόρνου. Δημόσιοι πόροι μεταφέρονται στην ιδιωτική πρωτοβουλία με συνέπεια την εκμετάλλευσή τους από ιδιωτικά συμφέροντα, χωρίς όμως την αντίστοιχη παροχή οφέλους στις τοπικές κοινωνίες.

Το έργο εκτροπής των νερών του Ευήνου τροφοδοτεί την πρωτεύουσα μέσω του ταμιευτήρα του Μόρνου με πόσιμο νερό από την Ευηνολίμνη, που βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας. Παρά το γεγονός ότι το φράγμα κατασκευάστηκε μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Διπλατάνου Δήμου Θέρμου και Αγίου Δημητρίου Δήμου Ναυπακτίας, προκαλώντας στην περιοχή των Δήμων αυτών μόνιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης, δεν έχει προβλεφθεί, όπως έπρεπε, η κοινωνική ανταπόδοση προς την τοπική κοινωνία εκ μέρους του κράτους αλλά και της εταιρείας που αντλεί πόρους από την περιοχή.

Αντίστοιχη είναι η περίπτωση του ταμιευτήρα του Μόρνου της Δωρίδας ως πηγή υδροληψίας της ΕΥΔΑΠ, καθώς αυτό το σημαντικό έργο ενίσχυσε την υδροδότηση της Αθήνας, χωρίς όμως και πάλι να προβλέπονται αντίστοιχα αντισταθμιστικά οφέλη για την τοπική κοινωνία του Δήμου Ναυπακτίας, Δωρίδας και Θέρμου, που παραχώρησαν προς εκμετάλλευση ένα αγαθό.

Το συμπέρασμα είναι ένα. Δεν είναι δυνατόν οι παραπάνω υδάτινοι πόροι να χρησιμοποιούνται προς όφελος όλης της χώρας και οι τοπικές κοινωνίες να λαμβάνουν μηδαμινά οφέλη.

Αποτελεί κοινή πεποίθηση των πολιτών, της τοπικής κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης ότι απαιτείται η ενεργοποίηση της Πολιτείας και η παροχή αντισταθμιστικών οφελών από την εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων ώστε να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες, με την πραγματοποίηση σ’ αυτές αναπτυξιακών έργων. Αυτό σημαίνει, άλλωστε, μέριμνα για την τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη.
* Ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος είναι βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδωνΟ Μπούγας για τα αντισταθμιστικά πήγε για μαλλί και βγήκε… “κουρεμένος” !

Απάντηση του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας στα «περί αποκάλυψης» του κ. Ι. Μπούγα αναφορικά με τη μη υποστήριξη του αιτήματος των αντισταθμιστικών

Η "μάχη" για τα αντισταθμιστικά της λίμνης του Μόρνου που δίνει εδώ και πολύ καιρό ο Δήμος Δωρίδας έφυγε από τη Βουλή κι επέστρεψε πάλι στη Φωκίδα.


Με δηλώσεις του ο π.βουλευτής και Υφυπουργός Ι.Μπούγας επιτέθηκε στο Δήμο Δωρίδας ότι "εάν δεν μπορούν να προωθήσουν το θέμα με σοβαρότητα και αποτελεσματικά, τουλάχιστον ας μη το ευτελίζουν".

Και συμπληρώνει στη δήλωσή του "η Βουλή δεν μπορεί να επιβάλλει στην ΕΥΔΑΠ με το σημερινό της καθεστώς, την καταβολή οποιουδήποτε ποσού υπέρ τρίτων, ούτε βέβαια μπορεί να επιβάλλει "τίμημα" όπως αστόχως αναφέρεται στην τροπολογία, υπέρ των δήμων στα διοικητικά όρια των οποίων στα διοικητικά όρια των οποίων βρίσκονται οι ταμιευτήρες".

Επισημαίνει ακόμα ότι η τροπολογία κατατέθηκε από μειοψηφών κόμμα και ότι αν κάτι τέτοιο ήταν στις προθέσεις της Κυβέρνησης την τροπολογία θα κατέθετε ο Βουλευτής της Φωκίδας.

Το "μπαλάκι" σήκωσε αμέσως η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ Φωκίδας με εκτενή ανακοίνωσή της που αναφέρει :

" Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη με συνέπεια και υπευθυνότητα υλοποίησε τη δέσμευση που είχε αναλάβει η Πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, αναγνωρίζοντας το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και ανέλαβε σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες για τη στήριξή του αιτήματος καταβολής αντισταθμιστικών προς άρση των επιπτώσεων από την δημιουργία της λίμνης Μόρνου.

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι η μόνη πολιτική δύναμη που σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς επεξεργάστηκε και κατέθεσε εγγράφως και στην αρμόδια επιτροπή και στην ολομέλεια της Βουλής, τεκμηριωμένη τροπολογία για την επίλυση του χρονίζοντος προβλήματος των αντισταθμιστικών για τον Μόρνο και τον Εύηνο.

Η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη στηρίχθηκε στη διατύπωση του άρθρου 66, του σχεδίου νόμου που επεξεργάστηκε το Υπουργείο Εσωτερικών επί Παναγιώτη Κουρουμπλή, για να μην έχουν κανένα λόγο απόρριψης, τόσο ο Βουλευτής Φωκίδας, όσο και οι λοιποί Βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος.

Η Νέα Δημοκρατία δεν τοποθετήθηκε επί της τροπολογίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε κατέθεσε δική της, όπως θα μπορούσε.

Αλλά ούτε ο Βουλευτής Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ δεν υποστήριξε την τροπολογία για τα αντισταθμιστικά, καταθέτοντας έστω δική του βουλευτική τροπολογία όπως είχε τη δυνατότητα, αφού με προηγούμενες δηλώσεις του ήταν υπέρμαχος της ρύθμισης Κουρουμπλή. Προτίμησε να μείνει άφωνος μπροστά σε ένα κορυφαίο θέμα του τόπου του, ενώ οι τροπολογίες για διάφορα άλλα θέματα έπεφταν βροχηδόν από την κυβερνητική παράταξη.

Ο κ. Μπούγας στην προσπάθειά του να παίξει και πάλι πολιτικό ρόλο στη Φωκίδα, επέλεξε να αντιπαρατεθεί με το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατική Συμπαράταξη, αφιερώνοντας στις δηλώσεις του ελάχιστες γραμμές για την κυβερνητική ασυνέπεια, καθώς και την αδράνεια του Βουλευτή Φωκίδος.

Με παλαιότερες δημόσιες δηλώσεις είχε εκφράσει την αντίθεσή του στην καταβολή αντισταθμιστικών στο Δήμο Δωρίδος και τώρα με νεώτερες προσπαθεί να απαξιώσει την προσπάθεια του Δήμου Δωρίδος και συνάμα εμφανίζεται ως αυτόκλητος «συνήγορος» της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Μπούγας ως τ. Βουλευτής και Υφυπουργός προσπαθεί μάταια να υποβαθμίσει την πρωτοβουλία του ΠΑ.ΣΟ.Κ. - Δημοκρατικής Συμπαράταξης, διότι όφειλε να γνωρίζει ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, οι βουλευτικές τροπολογίες δεν τίθενται σε ψηφοφορία και κατά συνέπεια δεν μπορούν οι καταθέτοντες Βουλευτές να τις υποστηρίξουν, αν δεν γίνουν αποδεκτές από τον αρμόδιο Υπουργό για συζήτηση.

Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού και πρακτικές πολιτικών του παρελθόντος".

Γλέντησαν με την ψυχή τους στην Τολοφώνα την «Γιορτή της Πίτας»

Σε μια θαυμάσια εκδήλωση που πραγματοποίησε χθες στην Τολοφώνα ο Πολιτιστικός της Σύλλογος διασκέδασαν με την ψυχή τους στη "Γιορτή της Πίτας" εκατοντάδες Δωριείς που συνέρευσαν στην πλατεία του Δημοτικού Σχολείου που τώρα είναι το "σπίτι του πολιτισμού" για το χωριό.

Ο Πρόεδρος της Τολοφώνας και του Πολιτιστικού Συλλόγου, ψυχή και συντονιστής της εκδήλωσης Ηλίας Κορομπίλης καλωσόρισε όλους με την ευχή να περάσουν μια όμορφη βραδιά και να έχουν καλές καλοκαιρινές διακοπές.

Οι γυναίκες του χωριού ετοίμασαν τις παραδοσιακές πίτες που γεύτηκαν όλοι οι παρευρεθέντες, που βέβαια δεν στερήθηκαν τα κλασικά σουβλάκια αλλά και τα ψητά της Ρούμελης.

Οι μικροί και μεγάλοι χορευτές του Χορευτικού Τμήματος του Συλλόγου ξεδίπλωσαν τις ικανότητές τους καταχειροκροτούμενοι και στη συνέχεια ο παπάς του χωριού άνοιξε τον χορό για να ακολουθήσουν σιγά-σιγά όλοι όσοι βρέθηκαν στην εκδήλωση σ΄ένα γλεντοκόπι ρουμελιώτικο που κράτησε μέχρι τις μικρές ώρες.

Μεταξύ των επωνύμων κι ανωνύμων που παραβρέθηκαν αξιοσημείωτη η παρουσία των στελεχών της Δημοτικής Αρχής, με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Καραχάλιο, τον Αντιδήμαρχο Παναγιώτη Ζέτο, τους εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους Κώστα Αντωνόπουλο και Χαράλαμπο Φάκο, τους Δημοτικούς Συμβούλους Γιάννη Μάμμαλη (και Αντ/δο Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας), Γιάννη Καγιά, Γιώργο Γλυμίτσα, Γιάννη Λαϊο, τον τ. Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστο Τσιλίκη, τους τέως Δήμαρχους Τολοφώνας Δημήτρη Διαμαντή και Ανδρέα Άνθιμο.


Πρωτοποριακή εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού θερισμού και αλωνίσματος

Με ιδιαίτερα μεγάλη συμμετοχή του κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση αναβίωσης του παραδοσιακού θερισμού και αλωνίσματος στο Πευκάκι Δωρίδος την περασμένη Κυριακή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ανέλαβαν από κοινού τα Διοικητικά Συμβούλια της Δωρικής Αδελφότητας και των Τοπικών Πολιτιστικών Συλλόγων Δροσάτου - Ευπαλίου - Καστρακίου - Κλήματος - Πηγής - Μοναστηρακίου - Τρικόρφου - Φιλοθέης.

O στόχος της εκδήλωσης ήταν διττός: 

· να ενημερώσει τους νεότερους για ήθη, έθιμα και παραδόσεις που αφορούν το θερισμό και το αλώνισμα με παραδοσιακά μέσα και στους μεγαλύτερους να ξυπνήσει νοσταλγικές εικόνες 

· να συμβάλει στην "Δημιουργία μονοπατιών Πολιτισμού στη Δ.Ε. Ευπαλίου" αφού τα έσοδα της εκδήλωσης θα διατεθούν για την υποστήριξη της μελέτης του έργου αυτού με τελικό στόχο την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα LEADER.

Ο κόσμος άρχισε να συρρέει στην κεντρική πλατεία στο Πευκάκι σταδιακά από όλα τα σημεία της Δωρίδας, τη Ναύπακτο, την Πάτρα αλλά και την Αθήνα !

Στις 8:30 μμ ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις αναπαράστασης του θερισμού και του αλωνίσματος. Δύο λεβέντικα άλογα περιστρέφονταν στο πέτρινο αλώνι, γύρω από το κεντρικό στύλο (στιχερός), πότε αριστερόστροφα και πότε δεξιόστροφα πατώντας τα στάχυα. Ακολούθησε η διαδικασία του λιχνίσματος όπου οι λιχνιστάδες με τα δικράνια πετούσαν ψηλά το αλωνικό και ο αέρας έπαιρνε το ελαφρύ άχυρο μεταφέροντάς το από την άλλη μεριά του σκοινιού, ενώ ο καρπός σωριαζόταν στα πόδια τους. Την στιγμή που διαδραματίζονταν ζωντανά τα γεγονότα, η εκπαιδευτικός  Όλγα Παπαϊωάννου εξηγούσε στο κοινό τα δρώμενα.

Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση φωτογραφίας λαογραφικών ειδών (εργαλείων και παλαιών αντικειμένων) με θέμα τον “κύκλο” του ψωμιού και τοπικών παραγωγικών προϊόντων σιταριού.

Τη μουσικοχορευτική εκδήλωση άνοιξε το χορευτικό συγκρότημα της Ερατεινής συνοδευόμενο από κατοίκους της περιοχής που τραγουδούσαν.

Στη συνέχεια ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα από δημοτική ορχήστρα, συνοδευόμενο από φαγητό και συνοδευτικά.

Χαιρετισμό απηύθυναν:

· Ο Πρόεδρος του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου Χαράλαμπος Αλεξανδρής, ψυχή και συντονιστής της εκδήλωσης, που καλωσόρισε τους προσκεκλημένους 

· Ο Γιώργος Καλαντζής, μέλος της Δωρικής Αδελφότητας και Αντιπρόεδρος Συλλόγου Φιλοθέης , υπεύθυνος για το συντονισμό των ομάδων Εθελοντών

· Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Γιάννης Μπαλατσούρας ο οποίος εξήρε τους στόχους της κοινής προσπάθειας

· Η Πρόεδρος του Συλλόγου Ερατεινής «Άθληση, Τέχνη, Πολιτισμός», Μουρίκη Δήμητρα και 

· Ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης που επαίνεσε τόσο την συλλογική προσπάθεια και συνεργασία εθελοντών και συλλόγων όσο και τους στόχους της εκδήλωσης.

Να τονίσουμε ότι η εκδήλωση στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στον εθελοντισμό των μελών των Συλλόγων, των κατοίκων καθώς και των τοπικών επιχειρήσεων.

Γι’αυτό, εκ μέρους όλων των Συλλόγων οι διοργανωτές εκφράσανε θερμές ευχαριστίες προς όλους τους εθελοντές που ξεπέρασαν τους 110 και συνεισέφεραν είτε με την εργασία τους, είτε μέσω της προσφοράς υλικών.

Ειδική μνεία έγινε στις γυναίκες - εθελόντριες που η συμβολή τους ήταν κάτι παραπάνω από καθοριστική.

Επίσης στο Δήμο Δωρίδας και τον Οργανισμό Πολιτισμού και Παιδείας του Δήμου για την αρωγή τους.

Στο χορευτικό της Ερατεινής και την δασκάλα και συντονίστρια τους, Παναγιωτοπούλου ‘Εφη, Διδάκτωρ Λαογραφίας-Ανθρωπολογίας του χορού

Τέλος, ευχαρίστησαν όλους ανεξαιρέτως τους Χορηγούς της εκδήλωσης, που συνεισέφεραν σε αυτή την επιτυχημένη διοργάνωση που χάρηκαν μικροί και μεγάλοι !!

Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, o Αντιδήμαρχος Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου Ανδρέας Ευσταθίου, οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Αντωνόπουλος και Κων/νος Φλετούρης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαράλαμπος Κατσαρός, ο τέως Βουλευτής- Ποινικολόγος Πέτρος Μαντούβαλος, ο δημοτικός σύμβουλος Πρόεδρος του οργανισμού Πολιτισμού-Παιδείας του Δήμου Γιάννης Φλέγγας, ο π.Δήμαρχος Ευπαλίου Τάσος Παγώνης, ο Πρόεδρος των ΦιΛΜΟΤ Κώστας Αποστολόπουλος, ο π.Αντιδήμαρχος Αθηναίων Ανδρέας Παπαδάκης, οι Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων Δροσάτου Κων/νος Αλεξανδρής, Ευπαλίου Κων/νος Τσιούστας, Μοναστηρακίου Γεώργιος Λάγιος, Κλήματος Κων/νος Ηλιόπουλος, Τρικόρφου Κων/νος Βίτσας, Φιλοθέης Ανδρέας Καλαντζής, Παλαιοξαρίου Φώτης Κατσούδας, Μαλαμάτων Παναγιώτης Καραδήμας και Τολοφώνας Ηλίας Κορομπίλης, ο υπεύθυνος ενημέρωσης της ιστοσελίδας Dorida News Περικλής Λουκόπουλος, πολλοί Πρόεδροι και μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων της Δωρίδας. 

Πέμπτη, 27 Ιουλίου 2017

Επισκευή δημοτικού κτιρίου στο Ευπάλιο για μεταστέγαση Αστυνομικού Τμήματος

Θα συζητηθεί - αποφασισθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα

Το σημαντικό θέμα της επισκευής δημοτικού κτιρίου στο Ευπάλιο για την μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος, ένα θέμα που ταλανίζει την περιοχή εδώ και χρόνια, θα συζητήσει και αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο μεταξύ άλλων στη συνεδρίαση που θα διεξαχθεί στο Λιδωρίκι την Δευτέρα 31 Ιουλίου 2017, και ώρα 19:30΄.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα που θα συζητηθούν είναι :                        

1. Τροποποίηση του Οργανισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) του Δήμου Δωρίδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 του Ν. 4479/2017 (Α΄ 94). (Εισηγητής: Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής - Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος) 

2. Έγκριση Απολογισμών Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δωρίδος οικονομικών ετών 2014, 2015, 2016. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Δημοτικός Σύμβουλος Δημόπουλος Ανδρέας) ΘΕΜΑ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

3. Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Δήμου Δωρίδος και της Αναπτυξιακής Φωκικής Α.Ε. – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία ΟΤΑ, για την εκπόνηση μελετών «Επισκευής δημοτικού κτιρίου στην Τ.Κ. Ευπαλίου». (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στις Ιερές Μονές του Τρικόρφου Δωρίδος

Ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος ανταποκρινόμενος στην πρόσκληση του Μητροπολίτου Φωκίδος Θεοκτίστου, επισκέφθηκε χθες 26 Ιουλίου 2017 τα δύο Ιερά Ησυχαστήρια (ανδρώο και γυναικείο) του Τρικόρφου Δωρίδος.

Τον Μακαριώτατο υποδέχθηκε στο ανδρώο Ησυχαστήριο ο Καθηγούμενος Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος μετά της αδελφότητός του και στο γυναικείο Ησυχαστήριο υποδέχθηκε τον Μακαριώτατο η Γερόντισσα Μόνικα με τη συνοδεία της.

Ο Μακαριώτατος με κάθε απλότητα και ταπεινότητα ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους των Ιερών Ησυχαστηρίων και συνεχάρηκε τον Γέροντα Νεκτάριο και την Γερόντισσα Μόνικα για το όλο επιτελούμενο έργο τους.

Το μεσημέρι έφθασε στο Τρίκορφο και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος ο οποίος ευρίσκετο σε πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό.

Συνέφαγαν στην μοναστηριακή τράπεζα του ανδρώου Ησυχαστηρίου και ο Μακαριώτατος ανεχώρησε αργά το απόγευμα πλήρης χαράς, αφήνοντας πίσω του τις πατρικές ευχές, ευλογίες και την αγάπη του.
 

Στον Απόλλωνα Ευπαλίου παραμένει ο Γιώργος Φλέγγας και τη νέα σαιζόν

Την ανανέωση της συνεργασίας τους υπέγραψαν σήμερα, Πέμπτη 27 Ιουλίου, η νέα διοίκηση του Απόλλωνα Ευπαλίου υπό τον Γιάννη Κούγια και ο Γιώργος Φλέγγας, που αναμένεται να αγωνιστεί και την επόμενη σεζόν 2017-2018 με τα χρώματα του Απόλλωνα Ευπαλίου, δίνοντας σημαντική αγωνιστική ώθηση στην ομάδα.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε κατόπιν πρωτοβουλίας της νέας διοίκησης του Απόλλωνα Ευπαλίου, που στόχο έχει να ενισχυθεί η ομάδα με γηγενείς παίκτες από το Ευπάλιο δίνοντάς της νέα ώθηση και μετατρέποντας τη σε μια από τις ανταγωνιστικότερες ομάδες της ΕΠΣ Φωκίδας.

Την προηγούμενη σαιζόν ο Γιώργος Φλέγγας με την φανέλα του Απόλλωνα Ευπαλίου, σημείωσε 36 τέρματα και ήταν ο πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα Φωκίδας.

Όπως δήλωσε ο Γιώργος Φλέγγας "ήταν πρόθεσή μου να μείνω και να αγωνιστώ στον Απόλλωνα Ευπαλίου και χαίρομαι που η νέα διοίκηση μου έδειξε και την δική της πρόθεση να παραμείνω στην ομάδα. Θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις για να ενισχύσω την ομάδα μου, από όποια θέση αποφασιστεί και από το νέο προπονητή".

Ο πολιτικός κίνδυνος

Του Ζώη Τσώλη *

Στις 5 Αυγούστου κλείνει και η Βουλή. Δύο πολιτικά περιπετειώδεις χρονιές έφτασαν στο τέλος τους, αλλά όλα δείχνουν ότι μετά τις διακοπές του Αυγούστου οι πολιτικοί τόνοι θα ανέβουν και πάλι.


Η σύγκρουση κυβέρνησης - αντιπολίτευσης προβλέπεται ανελέητη, ενώ η πόλωση θα οδηγηθεί στα άκρα αφού πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι από τον Σεπτέμβριο θα αρχίσει και επισήμως η αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες.

Ομως αυτό που δεν πρέπει να μας διαφεύγει είναι ότι η οικονομία πράγματι δείχνει να αυτονομείται, καθώς οι επιχειρήσεις που επέζησαν από την καταιγίδα βγήκαν δυναμωμένες και πιο ανταγωνιστικές και οι εργαζόμενοι έδωσαν όχι μόνο τη δουλειά τους, μέρος των αμοιβών τους, αλλά και την ψυχή τους προκειμένου να τις κρατήσουν ζωντανές.

Δεν τα κατάφεραν όλοι, αλλά το γεγονός είναι ένα: η ανταγωνιστικότητα βελτιώθηκε, οι περισσότερες επιχειρήσεις ανοίχτηκαν στις ξένες αγορές, όπως άλλωστε έκαναν χιλιάδες έλληνες επιστήμονες προκειμένου να ξεφύγουν από την ανεργία.

Πλέον αυτό που απασχολεί τον κόσμο της οικονομίας, όλες τις επιχειρήσεις και κυρίως το ένα εκατομμύριο ανέργων που αναζητούν εργασία, είναι ο πολιτικός κίνδυνος.

Δηλαδή να μη γυρίσουμε πίσω, να μη ζήσουμε για ακόμη μία φορά την απειλή της χρεοκοπίας, να μην ξαναβρεθούμε μπροστά σε κλειστές τράπεζες και κλειστές πόρτες στις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε.

Ο κίνδυνος είναι υπαρκτός. Και την ευθύνη να αποτραπεί έχουν αποκλειστικά η κυβέρνηση και τα κόμματα. Τα ερωτήματα που ήδη έχουν τεθεί στο τραπέζι είναι σαφή και συγκεκριμένα.

- Τι θα συμβεί αν η κυβέρνηση «φοβηθεί» να αναλάβει νέες δεσμεύσεις τον Αύγουστο του 2018, όταν τελειώσει το τρίτο μνημόνιο;

- Τι θα κάνει αν οι δανειστές απαιτήσουν ένα νέο, έστω και light, πρόγραμμα επιτήρησης;

- Τι θα γίνει αν αυτή η ετερόκλητη συμμαχία των αριστερών με τον Καμμένο φτάσει (όπως πολλοί προβλέπουν) σε ένα απότομο, ξαφνικό τέλος;

Αυτός είναι ο μεγάλος πολιτικός κίνδυνος, το απρόβλεπτο, που αποτελεί μεγάλο ρίσκο για την οικονομία και τον τόπο.

Εκτός κι αν καταφέρουμε, μέχρι να εκδηλωθεί η απειλή, να αναπτύξει ο κόσμος της οικονομίας, οι επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι, κι άλλα, ακόμη πιο ισχυρά «αντισώματα».
* Ο Ζώης Τσώλης είναι δημοσιογράφος στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ

Ένα αξιόλογο βιβλίο για την Ιστορία, τις παραδόσεις και τα έθιμα της Δωρίδας

Παρουσιάζεται την Κυριακή 30 Ιουλίου στο Δημαρχείο Ευπαλίου
 


Το βιβλίο «ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΛΩΣΣΟΛΟΓΙΑ ΔΩΡΙΔΑΣ – ΑΠΑΝΤΑ ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ» του αειμνήστου Τρικορφιώτη συγγραφέα Τάσου Φιλιππόπουλου θα παρουσιαστεί την Κυριακή 30 Ιουλίου 2017 και ώρα 11:00 π.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δωρίδος στο Ευπάλιο.


Ομιλητής θα είναι ο Σμήναρχος Ε.Α., Δ/ντης και εκδότης της εφημερίδας «Ναυπακτιακή Φωνή» Ηλίας Δημητρόπουλος ο οποίος θα αναφερθεί στη βιογραφία, στη συγγραφική και εν γένει δράση του Συγγραφέα.

Την Παρουσίαση του βιβλίου θα κάνει ο Φιλόλογος, Επίτιμος Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Προεδρίας Κυβερνήσεως Γεώργιος Γκίκας.                                                                                                        
Το Βιβλίο είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον γιατί σε πολλά σημεία αναφέρεται στην Ιστορία, τις ωραίες παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα κ.λ.π. της ευρύτερης περιοχής μας.

Συντονιστής θα είναι ο Οικονομολόγος, Επίτιμος Διευθυντής της Ελεγκτικής Υπηρεσίας Τελωνείων, Δημοτικός Σύμβουλος Ανδρέας Δημόπουλος.                                                                                                                
Η διοργάνωση της εκδήλωσης θα γίνει με την επιμέλεια του Συλλόγου Τρικορφιωτών Πάτρας. 

Σπουδαία εκδήλωση στο Ευπάλιο για το βιβλίο "Δημοτικά τραγούδια της Δωρίδας"


Τετάρτη, 26 Ιουλίου 2017

Ο Χρήστος Τούβε παρουσιάζει το νέο του βιβλίο στο «Let’s Art» της Ναυπάκτου

Ένα πολύ ενδιαφέρων βιβλίο του συγγραφέα Χρήστου Τούβε με τίτλο  "Της ζωής τα παράξενα παιγνίδια" θα παρουσιαστεί στον ωραίο χώρο του Let’s Art στην παραλία του Γριμπόβου στη Ναύπακτο το Σάββατο 29 Ιουλίου στις 21.00 το βράδυ.

Το βιβλίο θα προλογίσει η φιλόλογος Κατερίνα Κοντού, ενώ τον συντονισμό της όλης εκδήλωσης θα έχει η καθηγήτρια Γιάννα Κατσαρού. Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει η φιλόλογος Αθανασία Κατσαρού, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει και ο ίδιος ο συγγραφέας.Λίγα λόγια για το βιβλίο...


 
Σε μία αλάνα της Σικελίας, ένα νεαρό παιδί, ο Ροντρίγκο Παλάσιο, δείχνει να έχει μία ιδιαίτερη αδυναμία στον κύριο Φράντσε ή αλλιώς στον σοφό παππού της γειτονιάς του, που τον συμβουλεύει και τον καθοδηγεί.

Μέρα με τη μέρα, ο κύριος Φράντσε μαθαίνει στον Ροντρίγκο, με την μορφή μικρών διηγήσεων και ιστοριών, το νόημα της ζωής. Η επιρροή του είναι τόσο μεγάλη, που τελικά ο Ροντρίγκο καταλήγει ακόμα και στα βαθιά γεράματα να τον σκέφτεται έντονα, ξεκινώντας την συγγραφή ενός βιβλίου με τίτλο “Της Ζωής Τα Παράξενα Παιχνίδια”, για να τηρήσει την υπόσχεση που του έδωσε κάποτε.

Ο Ροντρίγκο μεγαλώνοντας, γίνεται ένας πολύ γνωστός συγγραφέας, μόνο που αθετεί την υπόσχεσή του να γράψει το βιβλίο. Η αρρώστια χτυπάει την πόρτα του συγγραφέα μας και καλείται μέσα σ’ ένα βράδυ, δίπλα στο τζάκι, να προλάβει ν’αποδώσει φόρο τιμής στον παππού Φράντσε. Είναι τόσο συναισθηματικός αυτό το βράδυ, που οι αναδρομές του στον παρελθόν δεν έχουν καμία συνοχή.
Θα τα καταφέρει;

"Φουλ" μηχανές για Απόλλωνα Ευπαλίου

Ετοιμάζουν πενταετές πλάνο με πρόεδρο τον Γιάννη Κούγια και προπονητή τον Χρήστο Φλέγγα

Ο νέος Πρόεδρος  Γιάννης Κούγιας
Με στόχο να πρωταγωνιστεί στο πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας και να δημιουργηθεί μια ανταγωνιστική ομάδα η οποία θα στηρίζεται σε γηγενείς παίκτες από το Ευπάλιο και την περιοχή, προχωρά στο νέο του 5ετές πλάνο ανάπτυξης ο Απόλλωνας Ευπαλίου

Μετά την πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση και την συνεδρίαση του Δ.Σ. για την σύστασή του σε Σώμα, ανακοινώθηκε ότι Πρόεδρος στην Ομάδα αναλαμβάνει ο Γιάννης Κούγιας και νέος προπονητής, ο μέχρι πρότινος παίκτης της ομάδας Χρήστος Φλέγγας, και οι δύο από το Ευπάλιο.

Το νέο προεδρείο του Απόλλωνα που έχει διετή διάρκεια, σύμφωνα με το καταστατικό της ομάδας, όπως διαμορφώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ είναι:

Πρόεδρος - Κούγιας Γιάννης
Αντιπρόεδρος - Κατσαρός Χαράλαμπος
Γενικός Γραμματέας - Σπυρόπουλος Νίκος
Ταμίας - Τσιβελέκας Νίκος
Γενικός Αρχηγός -Τσιούστας Κώστας
Τεχνικός Διευθυντής - Ζέρβας Θεόδωρος

Μέλος ΔΣ - Ζησιμόπουλος Δημήτρης

Ο νέος προπονητής Χρήστος Φλέγγας
Αμέσως μετά τη σύστασή του και την κατανομή αρμοδιοτήτων, το νέο Δ.Σ. πρότεινε στον μέχρι πρότινος παίκτη του Απόλλωνα Ευπαλίου, Χρήστο Φλέγγα να αναλάβει προπονητικά την ομάδα, με πενταετές αγωνιστικό πλάνο, πρόταση η οποία και έγινε αποδεκτή.

Με ευθύνη του νέου Δ.Σ. ο νέος προπονητής θα παρακολουθήσει μάλιστα το επόμενο διάστημα σχολή προπονητών στην Αθήνα, ώστε να πιστοποιηθεί και επισήμως, ενώ για την επόμενη αγωνιστική σεζόν, θα πλαισιωθεί και από έμπειρο γυμναστή, το όνομα του οποίου θα ανακοινωθεί σύντομα.

Το Δ.Σ. συγκρότησε και Επιτροπή Μεταγραφών (αποτελούμενη από τους: Φλέγγα Χρήστο, Τσιβελέκα Νίκο, Ζέρβα Θεόδωρο, Σπυρόπουλο Νίκο) ώστε να ανανεωθεί το δυναμικό της ομάδας με έμφαση πάντα στους παίκτες προερχόμενους από το Ευπάλιο.