Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 22 Ιουλίου 2017

Το θέμα των αντισταθμιστικών στη Βουλή

Η αντίστροφη μέτρηση για την τύχη των αντισταθμιστικών από τα νερά του Μόρνου ξεκίνησε και το θέμα έφτασε στη Βουλή, με αφορμή το πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη Αυτοδιοίκηση.

Ήδη για το σκοπό αυτό το ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη κατέθεσε σχετική τροπολογία που θα συζητηθεί μέσα στην επόμενη ίσως εβδομάδα στην αρμόδια Επιτροπή κι εφόσον περάσει θα πάει στην ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.

Στο μεταξύ όλα τα κόμματα έχουν ενημερωθεί με e- mail που έλαβαν από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη με τα απαραίτητα στοιχεία και σε συνέχεια των προσωπικών επαφών που είχε κάνει μαζί τους η Δημοτική Αρχή τους προηγούμενους μήνες.

Την ίδια ενημέρωση είχαν και ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου καθώς και οι βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας όλων των κομμάτων μια και υπάρχει το ίδιο ενδιαφέρων από το Δήμο Ναυπακτίας για τα νερά του φράγματος Αγίου Δημητρίου.

Ουσιαστικά η τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ Β.Κεγκέρογλου και Δ.Κωνσταντόπουλος είναι ίδια με το σχετικό άρθρο που είχε ετοιμάσει ο Π. Κουρουμπλής ως Υπουργός Εσωτερικών αλλά δεν είχε κατατεθεί τότε γιατί έγινε ο ανασχηματισμός.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την ρύθμιση αυτή ήταν θετικά όλα τα κόμματα όταν τη συζήτησε μαζί τους στις επαφές που είχε η Δημοτική Αρχή Δωρίδας.

Μετά τις εξελίξεις αυτές ο Δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Π. Λουκόπουλος και ο Εντεταλμένος Δημ. Σύμβουλος Κ. Αντωνόπουλος επισκέφθηκαν τον Υπουργό Ναυτιλίας Π.Κουρουμπλή ζητώντας την στήριξή του στις επερχόμενες διαδικασίας μια και είναι γνώστης του θέματος με την προηγούμενη ιδιότητα του Υπουργού Εσωτερικών και είχε ετοιμάσει και την σχετική απόφαση, άρθρο σε νομοσχέδιο.

Επίσης για τον ίδιο σκοπό οι Γ. Καπεντζώνης και Κ. Αντωνόπουλος μαζί με το στέλεχος της Ν.Δ. Φωκίδας  Κ. Χαλιορή επισκέφθηκαν στα γραφεία της Βουλής τον βουλευτή και π. Υπουργό της Ν.Δ. Κωνσταντίνο Σκρέκα που έχει την αρμοδιότητα του Τομέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την πλευρά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με τον Κ.Σκρέκα είναι η δεύτερη φορά που συναντάται η Δημοτική Αρχή μετά τον πρώτο κύκλο επαφών που είχε κάνει με τις ηγεσίες όλων των κομμάτων.

Υπενθυμίζουμε ότι είχε συναντηθεί ακόμα με όλους τους συναρμόδιους Υπουργούς, τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δ.Τζανακόπουλο, την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ Φ.Γεννηματά, τον Πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Β.Λεβέντη, τον Πρόεδρο του Ποταμιού Στ.Θεοδωράκη, το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΚΚΕ Ν.Σοφιανό, τους εκπροσώπους των ΑΝΕΛ και όλοι είχαν εκφράσει την θετική τους άποψη για το αίτημα του Δήμου Δωρίδας.

Αναλυτικά ολόκληρη η σχετική τροπολογία που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – ΔΗΣΥ είναι η εξής :

Πρόσκληση για κατασκήνωση νέων ή ζευγαριών άνω των 18 ετών

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος προσκαλεί και περιμένει στις κατασκηνώσεις της, τους νέους και τις νέες εγγάμους ή όχι, σε ένα κατασκηνωτικό και πνευματικό πολυήμερο.

4η Περίοδος, 17-20 Αυγούστου 2017 ΕΓΓΑΜΩΝ ΖΕΥΓΑΡΙΩΝ έως 50 ΕΤΩΝ

5η Περίοδος, 21-27 Αυγούστου 2017 Φοιτητές - Εργαζόμενοι, Άνδρες - Γυναίκες 18-40 ΕΤΩΝ

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΦΩΚΙΔΟΣ
ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ ῾῾ΓΑΛΙΛΑΙΑ῾῾
ΤΡΙΚΟΡΦΟ ΔΩΡΙΔΟΣ
Τηλ. 26340-44282, 44381
e-mail: galilaia@freemonks.gr
 

Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2017

Από τον Οκτώβριο «ανοίγει» η μεταφορά εθνικών εξουσιών

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Ένας νέος πολιτικός κύκλος, πιθανότατα πολύ έντονος και αναμφίβολα εξαιρετικού ενδιαφέροντος, θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο στην Ευρώπη, μετά τις ομοσπονδιακές εκλογές στη Γερμανία. Θα έχει επίκεντρο τη μεταβίβαση εξουσιών, από την περιφέρεια προς το κέντρο των ευρωπαϊκών αποφάσεων. ‘Η αλλιώς, από τα εθνικά κράτη - μέλη προς τους υπό διαμόρφωση ισχυρούς κεντρικούς μηχανισμούς της Ευρωζώνης, όπως για παράδειγμα ο υπερεθνικός υπουργός Οικονομικών.


Η προοπτική μίας πραγματικά ενωμένης Ευρώπης αυτό απαιτεί και κάπως έτσι συνήθως η ιστορία επιβάλει τους όρους της, όπως κατέδειξε και η πρόσφατη οικονομική κρίση που βρήκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα ημιτελές.

Ο Μακρόν και η Μέρκελ, λοιπόν, προικισμένοι ευρωπαϊστές ηγέτες, συμφώνησαν την προηγούμενη Πέμπτη ότι χρειάζεται όντως ένας υπουργός Οικονομικών για ολόκληρη την Ευρωζώνη. Και, προφανώς, χρειάζεται παράλληλα και ένας ικανοποιητικός προϋπολογισμός για τις χώρες της ζώνης του ενιαίου νομίσματος.

Η πρόθεση των δύο ηγετών, που ανάβουν πάλι την πολύ γερή γαλλο-γερμανική μηχανή για την ενοποίηση, σηματοδοτεί μία ξεχωριστή στιγμή για το όλο εγχείρημα, ένα χαρακτηριστικό πρώτο βήμα, αλλά στη θεωρία ακόμη…

Θα απαιτηθεί αρκετός χρόνος και πολλές αντιπαραθέσεις, ένας σκληρός ενδο-ευρωπαϊκός αγώνας μέχρι να γίνει πράξη, έως ότου να γίνει αποδεκτή από τα περισσότερα κράτη μέλη (ακόμη και από τη Γερμανία) και να υιοθετηθεί αυτή η καθοριστική για την προοπτική της Ευρώπης αλλαγή.

Οι δυσκολίες που θα προκύψουν είναι πολύ μεγάλες, με δεδομένο ότι μία τέτοια εξέλιξη αφορά άμεσα στη μεταβίβαση σημαντικών εξουσιών από τις εθνικές πολιτικές ηγεσίες στους νέους υπερεθνικούς (ομοσπονδιακού τύπου ας πούμε) θεσμούς της Ευρωζώνης.

Είναι μία κολοσσιαία μεταβολή, η οποία θα πρέπει να έχει δουλευτεί σωστά, να γίνει η κατάλληλη επικοινωνία, ο ανοικτός διάλογος με την κοινωνία των πολιτών, να κατανοήσουν και να συνειδητοποιήσουν οι λαοί της Γηραιάς Ηπείρου ότι η οικονομική και η πολιτική (κατ’ ακολουθία) ένωση της Ευρώπης, είναι μείζον θέμα γεωπολιτικής επιβίωσης.

Τα ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν και τα καυτά θέματα που θα πρέπει να διευθετηθούν, αρχής γενομένης της συζήτησης από τον Οκτώβριο, είναι απολύτως κρίσιμα:

Πρώτον, ο υπερεθνικός υπουργός θα λαμβάνει αντιστοίχως όλες τις μεγάλες αποφάσεις τις οποίες διαμορφώνει σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωζώνης;

Δεύτερον, θα αποφασίζει ο ίδιος για θέματα φορολόγησης επιχειρήσεων, κερδών κ.λ.π. απολαμβάνοντας των αρμοδιοτήτων που έχουν σήμερα οι εθνικοί υπουργοί;

Τρίτον, θα έχει λόγο στις δαπάνες, τις δημόσιες επενδύσεις, την έκδοση ομολόγων των κρατών μελών ο ομοσπονδιακός υπουργός; Ζητήματα τεράστιας οικονομικής σημασίας για μία χώρα και πολιτικής εξουσίας που ασκούν οι εθνικές κυβερνήσεις (με εξαίρεση όσες μπήκαν σε ειδικό πρόγραμμα λόγω χρεοκοπίας!)…

Θα απορροφήσουν συνεπώς πολύ ενέργεια μεταξύ των εθνικών ηγεσιών των κρατών μελών, εκ των οποίων κανένα δεν είναι ακριβώς στην ίδια θέση ισχύος με το άλλο και δεν αντιμετωπίζουν σίγουρα τα ίδια εσωτερικά προβλήματα (ανεργία, ρυθμός ανάπτυξης, μεταναστευτικό, εθνικιστικά κινήματα κ.ο.κ.).

Θα δημιουργηθούν νέα μέτωπα… Η μεταφορά εξουσίας και η εκχώρηση εθνικής κυριαρχίας είναι κορυφαίας στρατηγικής σημασίας υπόθεση, αλλά θα προκαλέσει συγκρούσεις. Ο δημόσιος ευρωπαϊκός διάλογος, ωστόσο, είναι η ώρα να ανοίξει και ήδη την περασμένη εβδομάδα έγινε το πρώτο βήμα !
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα 

Δριμεία επίθεση της παράταξης Κουλούλα στη Δημοτική αρχή του Γιώρ.Καπεντζώνη

Δριμεία επίθεση εξαπέλυσε η δημοτική παράταξη του Γιώργου Κουλούλα κατά της Δημοτικής Αρχής του Γιώργου Καπεντζώνη καταγγέλοντας « ότι έχασε τη μάχη με τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας η Δημοτική Αρχή Δωρίδας».

Ολόκληρη η ανακοίνωση 

Το μοντέλο διοίκησης που έχει επιβάλει η δημοτική αρχή Καπεντζώνη στη Δωρίδα, απέτυχε παντελώς.
Καθημερινά όλο και περισσότεροι πολίτες της Δωρίδας, διαπιστώνουν ότι ο Δήμος έχει κενό διοίκησης.
Διαθέτει μια δημοτική αρχή, κατώτερη των περιστάσεων, η οποία προέκυψε από τη συγκυριακή συγκόλληση φιλόδοξων πολιτευόμενων, υπό ένα δήμαρχο που ήθελε απλώς … να γίνει δήμαρχος.
Έγινε λοιπόν δήμαρχος. Και μετά ;
Μετά μοίρασε τις καρέκλες της δημοτικής εξουσίας βάσει των προεκλογικών συμφωνιών και δεσμεύσεων που είχε αναλάβει.
Το κενό διοίκησης που υπάρχει και για το οποίο τη πλήρη ευθύνη φέρει προσωπικά ο ίδιος ο κ. Δήμαρχος Δωρίδος, εξηγεί και την αδυναμία της δημοτικής αρχής να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της καθημερινότητας του Δήμου.
Μικρά ή μεγάλα, με λιακάδα ή χιόνι.
Τα παράπονα, κυρίως για τη διαχείριση των θεμάτων που έχουν σχέση με τη καθημερινότητα, εντείνονται και πολλαπλασιάζονται.
Και μαζί εντείνεται και πολλαπλασιάζετε και η αγανάκτηση των πολιτών της Δωρίδας, μόνιμων και ετεροδημοτών.
Παράπονα για την έλλειψη καθαριότητας και την αποκομιδή των απορριμμάτων.
Παράπονα για την κατάσταση των δημοτικών δρόμων, που είναι γεμάτοι λακκούβες.
Παράπονα για τις συχνές βλάβες στα δίκτυα μεταφορά νερού ύδρευσης.
Παράπονα για την αποκατάσταση έργων υποδομής.
Παράπονα για την απαράδεκτη κατάσταση της αγροτικής οδοποιίας.
Παράπονα … παράπονα … Παράπονα.
Και ο κ. Δήμαρχος Δωρίδας τι κάνει για όλα αυτά ;;;
Ο κ. Δήμαρχος κάνει αυτό που έκανε πάντα.
Φροντίζει για το προσωπικό του ίματζ, (image) και μεταβιβάζει την ευθύνη στους Αντιδημάρχους, ειδικούς συνεργάτες και Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων.


Και γιατί άλλωστε να ασχοληθεί ο κ. Δήμαρχος με τα απλά θέματα της καθημερινότητας των πολιτών του Δήμου, όταν έχει τόσα άλλα σπουδαία θέματα με τα οποία ασχολείται όπως είναι η Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων, το Δίκτυο Δήμων με Λίμνες, ο Αρχαίος Ελληνικός Πολιτισμός, η Αδελφοποίηση Πόλεων και τόσα άλλα.

Και για να μην παρεξηγηθούμε, καλά, ωραία και «πιασάρικα» κ. Δήμαρχε όλα τα ανωτέρω θέματα, αλλά τελικά ποιος ασχολείται με τη διαχείριση της καθημερινότητας των δημοτών ;
Φτάσαμε στα μέσα του καλοκαιριού και τα προβλήματα παραμένουν και οξύνονται.
Η έλλειψη καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων, είναι εμφανής.
Παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του Δήμου, η έννοια εργάτης καθαριότητας είναι άγνωστη στα περισσότερα χωριά της Δωρίδας, εξαιρουμένου συγκεκριμένου χωριού της παραλιακής ζώνης, όπου ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος … «δίνει τα ρέστα του».
Τα προβλήματα και οι βλάβες στα δίκτυα μεταφοράς νερού, στα αντλιοστάσια και της δεξαμενές συλλογής νερού ύδρευσης, πολλαπλασιάζονται.


Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Μαλανδρίνου, όπου το ένα από τα δύο αντλιοστάσια είναι εκτός λειτουργίας και το δεύτερο, από τον περασμένο χειμώνα, παρουσιάζει συχνές βλάβες, ενώ και η δεξαμενή συλλογής νερού ύδρευσης παρουσιάζει προβλήματα, με αποτέλεσμα να μην επαρκεί το νερό για όλους τους κατοίκους, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που τόσο η κατανάλωση, όσο και ο πληθυσμός του χωριού αυξάνεται.

Έργα υποδομής που χρειάζονται επισκευή/συντήρηση και έχουν εντοπιστεί από τους Προέδρους των Κοινοτήτων, οι οποίοι εγκαίρως έχουν ενημερώσει και εγγράφως τους αρμόδιους του Δήμου, δεν έχουν ακόμη επισκευαστεί/συντηρηθεί, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την υγεία των δημοτών.

Σχεδόν σε όλες τις κοινότητες εκκρεμούν έργα υποδομής, συντήρησης, επισκευής, τα οποία έχουν ζητηθεί από τους κατά τόπους Προέδρους, μέσω ΣΑΤΑ, ανταποδοτικών τελών, κ.λ.π. που δικαιούνται, αλλά ο Δήμος δεν έχει ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του προς αυτούς και προς τις τοπικές κοινωνίες κατ’ επέκταση.
Καλό θα είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος να ζητήσει από το Δήμο να του δοθούν εγγράφως και αναλυτικά, στοιχεία που αφορούν το ποσά της ΣΑΤΑ, των ανταποδοτικών τελών, των ενοικίων και ότι άλλο ποσό δικαιούται, καθώς και αναλυτική κατάσταση των έργων που έχουν γίνει στη Τοπική τους Κοινότητα, όπως επίσης και ποια έργα εκκρεμούν.


Η αγροτική οδοποιία, παρ’ όλες τις φιλότιμες προσπάθειες κυρίως των χειριστών υπαλλήλων του Δήμου, δεν έχει αποκατασταθεί και υπάρχουν πολλά χωρία που ακόμη μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανιστεί γκρέιντερ.

Και αντί η πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Δωρίδος να σκύψει επάνω στο πρόβλημα και να προσπαθήσει να βρει λύσεις, στη τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδος, η παράταξη του κ. Δημάρχου αποφάσισε να διαθέσει ένα χωματουργικό μηχάνημα τύπου γκρέιντερ, στο Δήμο Μεσολογγίου, για τρεις (3) μήνες, με σκοπό να βοηθήσει στη διάνοιξη δρόμων πυροπροστασίας, με το αιτιολογικό ότι ο Δήμος Δωρίδος έχει αδελφοποιηθεί με το Δήμο Μεσολογγίου και καθότι ο Δήμος Μεσολογγίου δεν έχει γκρέιντερ αλλά έχει οδηγό, ενώ ο Δήμος Δωρίδος έχει τρία γκρέιντερ αλλά μόνο έναν οδηγό, το γκρέιντερ που διατέθηκε στο Μεσολόγγι ήταν παροπλισμένο και δεν μπορούσε να χρησιμοποιηθεί.
Πόσο γρήγορα ξεχνάτε κύριε Δήμαρχε ότι ισχυριζόσασταν στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές !!!


Ισχυριζόσασταν τότε ο κ. Καπεντζώνης: «Με μεγάλη ευθύνη απέναντι στους συνδημότες ανέλαβα την διοίκηση του Δήμου Δωρίδος, με άξονα την ορθή και διαφανή διοίκηση, την οργάνωση των υπηρεσιών προς όφελος των πολιτών, και την ενεργό συμμετοχή των δημοτών στα κοινά με στόχο τη δημιουργία ενός ισχυρού δήμου που θα έχει όλες τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη και προοπτική.». 

Ο κάθε πολίτης της Δωρίδας αναρωτιέται καλοπροαίρετα:

Γιατί κύριε Δήμαρχε και κύριοι της πλειοψηφούσας παράταξης του Δήμου Δωρίδος, αντί να διαθέσετε το γκρέιντερ στο Μεσολόγγι, δεν προτείνατε στο Δήμο Μεσολογγίου να σας ενισχύσει με έναν οδηγό ώστε να καλύψετε την ανάγκες των δημοτών του Δήμου μας και στη συνέχεια και εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν να διαθέτατε το γκρέιντερ στο Μεσολόγγι ;    

Ποιον και ποιους εξυπηρετεί αυτή η απόφαση κύριε Δήμαρχε ;
Οι πολίτες της Δωρίδας οφείλουν να θυμούνται τη δήλωνε ο κ. Καπεντζώνης στο προεκλογικό του φυλλάδιο κατά τις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές:

Δήλωνε τότε ο νυν Δήμαρχος Δωρίδος: «Από τα πιο δύσκολα στοιχήματα σε κάθε δήμο είναι η διαχείριση της καθημερινότητας. Παρά τους περιορισμένους πόρους και το μειωμένο προσωπικό, σε συνδυασμό και με το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, η δημοτική αρχή έδρασε με αποφασιστικότητα στην ύδρευση, στην αποχέτευση, στη καθαριότητα, στο δημοτικό ηλεκτροφωτισμό, στην άρδευση, στις παραλίες, στις φυσικές καταστροφές».

Δυστυχώς για τον κ. Καπεντζώνη και κυρίως δυστυχώς για τους πολίτες της Δωρίδας, οι προεκλογικές εξαγγελίες του κ. Δημάρχου αποδείχτηκαν φρούδες, όπως φρούδες αποδείχτηκαν και οι δεσμεύσεις του για δημοπράτηση των τεχνικών έργων του Δήμου, τα οποία συνεχίζουν να γίνονται, στην πλειοψηφία τους, με απευθείας αναθέσεις δημάρχου.

Όσο για το κατά πόσο ο Δήμος Δωρίδος είναι υγιείς οικονομικά και δεν έχει οφειλές, καλό είναι να ερωτηθούν οι εργολάβοι δημοσίων έργων και οι προμηθευτές του Δήμου για τα χρηματικά ποσά που τους οφείλει, επίσης να ερωτηθούν οι υπάλληλοι του Δήμου για τις υπερωρίες που τους οφείλονται, όπως επίσης και οι Πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων στους οποίους δεν έχει αποδοθεί για έργα το συνολικό ποσό που δικαιούνται, μέσω ΣΑΤΑ επί Δημαρχίας Καπεντζώνη.

Τέλος καλό θα είναι να ερωτηθούν και οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Δημάρχου, για το πώς αισθάνονται και τι νιώθουν για την νέα «μόδα» του κ. Καπεντζώνη, (πρωτοποριακή για Δημοτικό Συμβούλιο), να «αδειάζει» τους εισηγητές θεμάτων της παράταξής του προς το δημοτικό συμβούλιο, (εισηγήσεις οι οποίες έχουν συνταχθεί μετά από ενδελεχή έλεγχο και έχουν ήδη λάβει την έγκριση της παράταξης του κ. Δημάρχου) και την τελευταία στιγμή κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, να φέρνει προς ψήφιση μια δίκη του, εκ διαμέτρου αντίθετη εισήγηση, απαξιώνοντας το κύρος και την προσφορά των εισηγητών και δημοτικών συμβούλων του.

Ο κ. Καπεντζώνης έχασε τη μάχη με τη διαχείριση των προβλημάτων της καθημερινότητας, γιατί πολύ απλά αισθάνεται πιο άνετα με τα παλιά προβλήματα παρά με τις καινούργιες λύσεις.  

Λιδωρίκι 18 Ιουλίου 2017

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΩΡΙΔΑΣ
  

Καλοκαιρινές εκδηλώσεις στα Τριζόνια από τον Πολιτιστικό «Τα Τριζονήσια»

Τις καλοκαιρινές δραστηριότητές του ανακοίνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Τα Τριζονήσια» και όπως ανακοίνωσε προσκαλεί όλους στα Τριζόνια, στο όμορφο νησί να περάσουμε μαζί όμορφες καλοκαιρινές μέρες και δροσερές βραδιές

Τηλ επικοινωνίας:
Σπύρος Μαχαίρας 6942203644, Λίτσα Αλεξάνδρου - Πανά 6945608949

Επιστολή Μπακογιάννη στον Αλέξη Τσίπρα

Το πρόβλημα της υποχρηματοδότησης της Στερεάς Ελλάδας, λόγω στατιστικού λάθους, επισημαίνει με επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, εν όψει της επίσκεψής του στην περιοχή κατά τη διάρκεια του αναπτυξιακού συνεδρίου.

Η επιστολή του Κ. Μπακογιάννη προς τον πρωθυπουργό, περιλαμβάνει τα στοιχεία που δείχνουν τη στρέβλωση στην οποία αποδίδεται η υποχρηματοδότηση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας με κοινοτικούς πόρους, τις κινήσεις που έχουν γίνει από την περιφερειακή αρχή για την αντιμετώπισή της αλλά και την πρόταση έγκρισης ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για τη Στερεά Ελλάδα που βασίζεται σε έναν ρεαλιστικό σχεδιασμό και έχει ως δεδομένη τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.

Τέλος, ο Κ. Μπακογιάννης καλεί τον Πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα σε όλους τους φορείς που έχουν αναλάβει πρωτοβουλία να ενημερώσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση για το λάθος που εντοπίζεται στην παρουσίαση της Στερεάς Ελλάδας ως «πλούσιας» περιφέρειας λόγω της συγκέντρωσης βιομηχανικής δραστηριότητας στα Οινόφυτα.

«Δεν πρόκειται για ένα τοπικό θέμα. Μιλάμε για μία κατάφορη αδικία που αφορά σε περίπου 650.000 χιλιάδες πολίτες της χώρας. Χάνουν αυτά που δικαιούνται λόγω ενός στατιστικού λάθους. Το γεγονός ότι έως σήμερα έχουμε καταφέρει να μην πάει ούτε ένα ευρώ χαμένο για έργα υποδομών και ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα, δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε να διεκδικούμε τα αυτονόητα. Σε αυτή την διεκδίκηση καλώ τον Πρωθυπουργό να σταθεί δίπλα μας και να δει ουσιαστικά την πρότασή μας για την δημιουργία ενός ειδικού αναπτυξιακού προγράμματος για την Περιφέρειά μας. Δεν ζούμε αλλού, γνωρίζουμε την δημοσιονομική κατάσταση της χώρας αλλά πρέπει επιτέλους η Στερεά Ελλάδα να αντιμετωπίζεται όπως όλες οι περιφέρειες. Με τα σωστά κριτήρια και τους ίδιους όρους» τόνισε σε δηλώσεις του ο Κ. Μπακογιάννης με αφορμή την επιστολή του προς στον Αλέξη Τσίπρα.

Χορήγηση εφάπαξ 1000 ευρώ στους άνεργους του Γηροκομείου Άμφισσας

Μετά από συντονισμένες προσπάθειες του Βουλευτή του νομού Ηλία Κωστοπαναγιώτου, του Υπουργείου Εργασίας και της διοίκησης του ΟΑΕΔ εγκρίθηκε η χορήγηση εφάπαξ 1000 ευρώ για κάθε άνεργο πρώην εργαζόμενο του ιδρύματος.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 1 του ΦΕΚ 2495/19.7.2017 για το Στάλλειο – Γάτειο Γηροκομείο αναφέρει :

"Εγκρίνουμε τη χορήγηση από τον ΟΑΕΔ εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ύψους χιλίων Ευρώ (1.000,00€) σε κάθε άνεργο πρώην εργαζόμενο του ιδρύματος με την επωνυμία «Στάλλειο – Γάτειο Γηροκομείο & Χρόνιων Παθήσεων Άμφισσας», που κατά τη δημοσίευση της παρούσας
α) πληροί τις προϋποθέσεις για τακτική επιδότηση ανεργίας ή
β) έχει λάβει καταγγελία σύμβασης εργασίας από το ανωτέρω ίδρυμα και είναι εγγεγραμμένος άνεργος στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ".

Γενική Συνέλευση του Απόλλωνα Ευπαλίου

Την Κυριακή, 23 Ιουλίου στις 18.00 το απόγευμα στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δημοτικού Μεγάρου Ευπαλίου, συγκαλείται η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Α.Σ Απόλλωνα Ευπαλίου, σύμφωνα με το άρθρο 6 του καταστατικού του.

Στην ημερήσια διάταξη ορίζονται τα παρακάτω θέματα:

- Απολογισμός δράσης απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
- Οικονομικός Απολογισμός
- Έγκριση πεπραγμένων και απαλλαγή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
- Προϋπολογισμός Νέας Χρονιάς 2017-2018
- Εκλογές για την ανάδειξη Νέου Διοικητικού Συμβουλίου και Εξελεγκτικής Επιτροπής
- Διάφορα θέματα


Για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνήσουν με τον γραμματέα του Σωματείου, Νικόλαο Σπυρόπουλο, στο τηλέφωνο 6974812730, έως την Παρασκευή 21 Ιουλίου και 18.00μμ.

Σε περίπτωση μη απαρτίας, η Γενική Συνέλευση θα επαναληφθεί στον ίδιο χώρο την Κυριακή 30-7-2017 και ίδια ώρα.

Πέμπτη, 20 Ιουλίου 2017

Νέος σεισμός 4,1 R στη Χιλιαδού Δωρίδας

Ο εγκέλαδος του Κορινθιακού επανήλθε σήμερα το πρωί με δύο σεισμικές δονήσεις και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ήταν μεγέθους 4, 1 ρίχτερ και 2,3 ρίχτερ.

Επίκεντρο του σεισμού ήταν ο θαλάσσιος χώρος ανοιχτά της Χιλιαδούς Δωρίδας και σε εστιακό βάθος 5 χιλιομέτρων.

Η δόνηση έγινε αισθητή εκτός από την Δωρίδα και σε Πάτρα, Αίγιο και Ναύπακτο.

Ζημιές δεν υπήρξαν σύμφωνα με τις διαπιστώσεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου.

Τράπεζες : Πληρώστε 5% και ξοφλήσατε!


Οι επιδόσεις τους στον τομέα των κόκκινων δανείων δεν ήταν καλές στο πρώτο εξάμηνο και οι τράπεζες τρέχουν τώρα να καλύψουν το χαμένο έδαφος, ώστε να μην αποκλίνουν σημαντικά από τους στόχους που έχουν ορίσει η ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές.

Η απόκλιση επιδιώκεται να καλυφθεί τους επόμενους μήνες με εσπευσμένες πωλήσεις μη εξυπηρετούμενων καταναλωτικών και προσωπικών δανείων χωρίς διασφαλίσεις, για τα οποία υπήρχε προγραμματισμός να «καθαρίσουν» σε βάθος 18μήνου.

Στους οφειλέτες θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία να κλείσουν το χρεωστικό λογαριασμό τους και να απαλλαγούν από περαιτέρω υποχρεώσεις, πληρώνοντας πολύ μικρό μέρος της οφειλής – της τάξεως του 5% με 15%.

Μεσούντος του καλοκαιριού και με μειωμένο προσωπικό λόγω διακοπών, στα αρμόδια τμήματα των τραπεζών έχει αρχίσει το «αμπαλάρισμα» πακέτων τέτοιων δανείων, που θα προσφερθούν προς πώληση σε εξειδικευμένα funds και εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων.

Καλυμμένα με προβλέψεις

Η EUROBANK έβγαλε ήδη προς πώληση δύο πακέτα μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων από καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες, συνολικού ποσού 2,8 δισ. ευρώ και περιμένει στις αρχές Αυγούστου δεσμευτικές προσφορές από funds.

Θα ακολουθήσουν η Εθνική και η Πειραιώς, με πακέτα δανείων τα οποία έχουν ήδη καλύψει με προβλέψεις επισφαλειών και από την πώληση τους σε χαμηλό ποσοστό της ονομαστικής αξίας δεν πρόκειται να εγγράψουν.

Η Alpha Bank θα μεταβιβάσει πακέτο καταναλωτικών δανείων και απαιτήσεων από κάρτες στη θυγατρική Cepal, στην οποία συμμετέχει η - πρώην ισπανική και νυν νορβηγικών συμφερόντων εξειδικευμένη εταιρεία διαχείρισης κόκκινων απαιτήσεων Actua.

Η Attica Bank έχει «καθαρίσει» το χαρτοφυλάκιο της από δάνεια αυτής της κατηγορίας, πουλώντας το πακέτο των πλέον προβληματικών στη βρετανική Aldridge EDC. Εχει κρατήσει ελάχιστα, ειδικών κατηγοριών οφειλετών, βάσει κοινωνικών κριτηρίων.

Ανεπίδεκτα εισπράξεως

Τα δάνεια που θα επιδιώξουν να πουλήσουν τους επόμενους μήνες οι τράπεζες, βρίσκονται πολλά χρόνια σε καθυστέρηση, δεν καλύπτονται από εγγυήσεις και τα περισσότερα θεωρούνται ανεπίδεκτα εισπράξεως. Γι αυτό θα δοθούν σε πολύ χαμηλές τιμές: Το 8,68% της ονομαστικής απαίτησης που πήρε η Attica Bank από την Aldridge θεωρείται πλέον υψηλό(!)

Πριν πουλήσουν στα funds-«κοράκια», οι τράπεζες θα κάνουν μια τελευταία προσπάθεια να διευθετήσουν αυτά τα δάνεια: Θα ζητήσουν από τους οφειλέτες να προσέλθουν εντός 20ημέρου και να κλείσουν το χρέος τους, πληρώνοντας κάτι… «ψιλά», 5% με 10% ή και 15%, ανάλογα με τις εκτιμώμενες δυνατότητες του δανειολήπτη.

Δεν περιμένουν πάντως να υπάρξει μεγάλη ανταπόκριση, καθώς οι περισσότεροι οφειλέτες αυτής της κατηγορίας βρίσκονται σε αντικειμενική αδυναμία πληρωμής, ή εκτιμούν ότι οι τράπεζες δεν θα τους «κυνηγήσουν» δικαστικά εξαντλώντας όλα τα μέσα.

Σε δόσεις

Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα της προσπάθειας της Eurobank, η οποία πρόσφερε σε οφειλέτες κούρεμα 95%(!), ζητώντας τους να πληρώσουν μόνο 5% του χρέους, χωρίς να βρει ανταπόκριση.

Τα εξειδικευμένα funds και οι εταιρείες διαχείρισης θα πετύχουν καλύτερα αποτελέσματα, δίνοντας τη δυνατότητα στους οφειλέτες να πληρώσουν λίγο μεγαλύτερο ποσοστό του χρέους, αλλά σε πολλές μηνιαίες ή τριμηνιαίες δόσεις.
 

Το τουριστικό προϊόν και η ζωή μας στον "αυτόματο"

Άρθρο του Κωνσταντίνου Χαλιορή *


Δύσκολα το συζητούμε με το περιβάλλον μας μιας και μας θλίβει αρκετά, αλλά σε μοναχικές στιγμές εσωτερικής αναζήτησης παραδεχόμαστε ότι η ζωή μας
εξελίσσεται στον αυτόματο.

Το εβδομαδιαίο μας πρόγραμμά δύσκολα μας εκπλήσσει.Δουλειά, σπίτι, σπίτι, δουλειά που λένε πολλοί περιπαικτικά. Και διασκέδαση να παρεμβληθεί κάποια στιγμή, οι επιλογές και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν προδιαγεγραμμένο. Γνωρίζεις πάντα που θα πας, εάν θα χορέψεις, πόσο θα διαρκέσει η επίσκεψή σου κ.α.

Κατ’ επέκταση αυτό που σκεφτόμαστε όλοι από την αρχή του χρόνου είναι το διάστημα των διακοπών μας. Το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην ξεκούραση και την ανασύνταξη. Ένα δικαίωμα που η αστική τάξη απαίτησε να κατοχυρωθεί στην διακήρυξη της Μανίλας το 1980, δεδομένων των θετικών αποτελεσμάτων στην παραγωγική διαδικασία των εργατών. 

Βασικός λόγος της σκέψης μας περί διακοπών είναι ότι ξεφεύγεις από αυτοματοποιημένες διαδικασίες, νιώθεις ελεύθερος. Δεν γνωρίζεις ακριβώς που θα σε βγάλει ο δρόμος, πόσο θα διαρκέσει η βραδιά με την παρέα σου και γενικά που θα καταλήξεις. Ή μήπως και τότε γνωρίζεις;

Κατόπιν σχετικών μελετών αποδείχθηκε ότι το σύγχρονο μοντέλο μαζικού τουρισμού δεν επιτυγχάνει τον σκοπό του. Ο τουρίστας γνωρίζει πάλι, όπως στην καθημερινότητα του, το πρόγραμμα μέσω του τουριστικού γραφείου λεπτό προς λεπτό. Δεν ελευθερώνεται το πνεύμα του και ενδόμυχα καταπιέζεται χωρίς στο τέλος να θυμάται και πολλά από αυτά που αυτοματοποιημένα είδε και άκουσε.

Η πρόταση πολλών ειδικών και ψυχολόγων σήμερα είναι η επιλογή άλλης μορφής τουρισμού. Ο αποκαλούμενος εναλλακτικός τουρισμός. Βασικά χαρακτηριστικά του εναλλακτικού τουρισμού διαθέτουν περιοχές που πολύ απλά δεν έχει διαδοθεί ο μαζικός τουρισμός.

Περιοχές σαν την Δωρίδα του νομού Φωκίδας που οι ακτές της διαθέτουν πληθώρα γαλάζιων σημαιών και τα ορεινά της υμνούνται συχνά από εφημερίδες και ταξιδιωτικούς οδηγούς για τα αλπικά της τοπία που κατακλύζονται από έλατα.

Σημειωτέων, οι περιοχές αυτές με την έκφραση των τοπικών κοινωνιών τους επέλεξαν και συνεχίζουν να επιλέγουν μορφές ήπιας τουριστικής ανάπτυξης μέσω του οικοτουρισμού, αγροτουρισμού, πολιτιστικού τουρισμού, θεραπευτικού - ιαματικού τουρισμού, θρησκευτικού τουρισμού και αθλητικού τουρισμού.

Και αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι δεν στερούνται ήλιου, καταγάλανων νερών και αλπικής ομορφιάς. Ο ήλιος πάνω από την Ελλάδα μας είναι κοινός, η γαλάζια σημαία σε παραλία της Ερατεινής Δωρίδας στον Κορινθιακό κόλπο έχει την ίδια σημασία με αυτή στη Σαντορίνη και η αλπικότητα του Παρνασσού είναι εφάμιλλη της αλπικότητας των Βαρδουσίων.

Συμπερασματικά προκύπτει ότι οι τοπικές κοινωνίες που επιλέγουν ήπιες μορφές τουρισμού δεν κλείνουν το μάτι στην TUI και την THOMAS COOK. Κατά την γνώμη μου πράττουν ορθά, δεδομένης της αύξησης των τουριστών που αναζητούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού πιο περιπετειώδεις.

Η αυξανόμενη τάση για εξορμήσεις σε ακατέργαστες περιοχές με πλούσιο φυσικό κάλος ολοένα και αυξάνει στην χώρα μας. Οι τοπικές κοινωνίες που θα τις υποδεχθούν μένει να διαφυλάξουν την αγνότητα του τουριστικού προϊόντος τους, ενώ παράλληλα πρέπει να αποβάλλουν τον φόβο του «ξένου που ήρθε στο χωριό μας» ώστε να καρπωθούν τα οικονομικά οφέλη της δυναμικά αναπτυσσόμενης νέας τουριστικής τάσης. Επιπρόσθετα πρέπει να αναβαθμίσουν τις υπηρεσίες τους καθότι ανεξάρτητα της μορφής τουρισμού πρέπει να είναι υψηλές.

Το κράτος από την πλευρά του πρέπει να καθοδηγήσει, να εκπαιδεύσει και να δώσει επιπλέον οικονομικά κίνητρα στους επίδοξους επενδυτές εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Τα ποσοστά τουριστών που επιλέγουν παρθένα μέρη όλο και αυξάνουν, κατ’ επέκταση και τα έσοδα του κράτους από την δραστηριοποίηση των εναλλακτικών επενδυτών. Η χώρα μας πρέπει να ετοιμαστεί κατάλληλα ώστε να απορροφήσει και αυτή την μερίδα τουριστών, μέσα στην οποία υπάρχει μεγάλο ποσοστό εγχώριων τουριστών.

* Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής είναι οικονομολόγος-επιχειρηματίας, στέλεχος της Ν.Δ.

Τι λένε τα κόμματα για το Νομοσχέδιο του Υπουρ.Εσωτερικών για την Αυτοδιοίκηση

Ξεκίνησε η επεξεργασία και εξέταση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Εσωτερικών «Ρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) – Ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των Ο.Τ.Α. – Ευρωπαϊκοί Όμιλοι Εδαφικής Συνεργασίας – Μητρώο Πολιτών και άλλες διατάξεις» στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης.

Ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης τόνισε πως με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται διάφορα σημαντικά ζητήματα, ρυθμιστικού χαρακτήρα για τη καθημερινότητα των δήμων, προκειμένου η κυβέρνηση να είναι σε θέση, μέχρι το τέλος του έτους, να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές αλλαγές.

Την ίδια ώρα, κατηγόρησε την αντιπολίτευση για στείρα αντιπολιτευτική τακτική σημειώνοντας πως το νομοσχέδιο δεν είναι ακοστολόγητο, αλλά «έχει περάσει από όλες τις διαδικασίες. Προφανώς υπάρχουν δυνητικές διατάξεις, οι οποίες δεν μπορούν να αποτυπωθούν, όπως για παράδειγμα το βοήθημα που θα δώσουν οι μικροί ορεινοί δήμοι στους γιατρούς», όπως είπε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί «δημοσιονομικού εκτροχιασμού», δήλωσε πως το υπό συζήτηση σχέδιο νόμου δεν έχει καμία δημοσιονομική επιβάρυνση καθώς στηρίζεται πάνω σε ισχύοντες προϋπολογισμούς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης εξαπέλυσε «πυρά» προς την κυβέρνηση, καυτηριάζοντας συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου, κάνοντας λόγο για “ρουσφέτια”. Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ως αντιμεταρρύθμιση που «αναιρεί τις βασικές παραδοχές για την ορθή λειτουργία του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

«Είναι το νομοσχέδιο του Γκόρτσου και του Μαυρογιαλούρου», δήλωσε ο εισηγητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Λεωνίδας Γρηγοράκος, ανακοινώνοντας πως το κόμμα του δεν θα ψηφίσει νομοσχέδιο επειδή δεν είναι κοστολογημένο.

Για ψευδεπίγραφο διάλογο που θα ολοκληρωθεί με την αναθεώρηση του Καλλικράτη σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση, έκανε λόγο ο Μανώλης Συντυχάκης του ΚΚΕ.

Οι ΑΝΕΛ, δια του Κ. Κατσίκη τάχθηκαν υπέρ , εστιάζοντας στα «κακώς κείμενα» που διορθώνει το Πολυνομοσχέδιο για του ΟΤΑ.

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε και ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, λέγοντας ότι “το συζητούμενο νομοσχέδιο δεν βοηθά να αλλάξει προς το καλύτερο αυτή η εικόνα της δεινής κατάστασης στην Αυτοδιοίκηση”.

«Η κυβέρνηση φέρνει σήμερα ένα ακοστολόγητο και γεμάτο ρουσφέτια νομοσχέδιο με αλαζονεία. Σούπα από υλικά που δεν ταιριάζουν και μεταξύ τους», η τοποθέτηση του Γιάννη Σαρίδη από την Ένωση Κεντρώων.

Η διαδικασία επί του νομοσχεδίου, έχει οριστεί ως εξής:
 • Τετάρτη, στις 15.00, ακρόαση των φορέων
 • Πέμπτη στις 15.00, ψήφιση επί της αρχής και συζήτηση επί των άρθρων
 • Τρίτη, 25 Ιουλίου, στις 11.00, δεύτερη ανάγνωση.

Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017

RADICAL 2017 : Στις 5 Αυγούστου όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ευπάλιο

Την στήριξη του συνόλου της τοπικής κοινωνίας φαίνεται να έχει το πρώτο φεστιβάλ RADICAL 2017, που διοργανώνεται από το ΔΩΡΙΣ Radical στις 5 Αυγούστου 2017 στο Ευπάλιο, με τη μελωδική φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου και 3 support σχημάτων από την περιοχή μας.

Εκτός της Τοπικής Κοινότητας Ευπαλίου και του Δήμου Δωρίδας, που εμπράκτως στηρίζουν το Radical, τις δυνάμεις τους με τους διοργανωτές ενώνουν και τοπικοί σύλλογοι και φορείς, δικαιώνοντας τον αρχικό σκοπό «να αποτελέσει το Radical το γεγονός του καλοκαιριού στη Δωρίδα».

Τόσο ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καλλιθέας, όσο και ο Πολιτιστικός & Οικολογικός Σύλλογος Σεργούλας «Οι Μύλοι», στηρίζουν εμπράκτως το φεστιβάλ, με προσωπική εθελοντική συνεισφορά κατά τη διάρκεια της συναυλίας και κάλεσμα συμμετοχής στα μέλη τους. Παράλληλα, οι Φίλοι Μοτοσυκλέτας Ευπαλίου, διοργανώνουν πανελλαδικό μάζεμα μοτοσυκλετών για εκείνη την ημέρα στη Δωρίδα, που θα καταλήξει σε συμμετοχή στο Radical 2017 και στη συναυλία του Β. Παπακωνσταντίνου.

Η τοπική κοινωνία δείχνει εμπράκτως πόσο Radical είναι... «Από τη Δωρίδα για όλο τον κόσμο»…

Σας περιμένουμε όλους να τραγουδήσουμε μαζί στις 5 Αυγούστου, στα «Κτίρια» στο Ευπάλιο, με τους Hardcover Band, τον Θανάση Κατσουλιέρη, τη Μάρω Λιάπη, τον Ανδρέα Καλαντζή και βεβαίως τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου στις 9.30 μμ!

Ξεκινούν 30 Ιουλίου τα "Σκαρίμπεια 2017"Κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό τεύχος της εφημερίδας "τα Μαραθιώτικα"

Πολυσέλιδη και με ενδιαφέρουσα ύλη, για τοπικά, πολιτιστικά, τουριστικά, επιστημονικά, κοινωνικά και άλλα θέματα κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό τεύχος, Ιούλιος 2017, της εφημερίδας ΤΑ ΜΑΡΑΘΙΩΤΙΚΑ του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά.

Πρόγραμμα Παιδότοπων καλοκαιριού 2017 της Μονάδας Κοινωνικής Ψυχικής Υγείας

Η Κινητή Μονάδα Ψυχικής Υγείας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας του νομού Φωκίδας ανακοινωσε το νέο πρόγραμμα των Παιδότοπων, των εργαστηρίων δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά, που υλοποιεί στο πλαίσιο της πρωτογενούς πρόληψης του προγράμματος Αγωγής Κοινότητας. Η δράση αναπτύσσεται σε συνεργασία με τοπικούς συλλόγους, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων.

«Οι Παιδότοποι είναι δραστηριότητα που απευθύνεται σε παιδιά και αποσκοπεί στην προαγωγή της ελεύθερης έκφρασής τους, στη δημιουργική απασχόλησή τους και κυρίως στην καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της αλληλοϋποστήριξης και της συνεργατικότητας», σημειώνει η Δέσποινα Παπαϊωάννου, Εικαστική Ψυχοθεραπεύτρια της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας νομού Φωκίδας.

Η λειτουργία Παιδότοπων δημιουργεί άριστες συνθήκες πρόληψης διαταραχών και έγκαιρης παρέμβασης με τη συνεργασία της οικογένειας και των σχολείων. Η δράση είναι «ανοιχτή» προς όλα τα παιδιά, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και καταγωγή. Συνήθως, οι δράσεις απευθύνονται σε παιδιά σχολικής ηλικίας, αν και συχνά αφορούν εφήβους και κάποιες φορές τους γονείς των παιδιών ή ενδεχομένως και όλη την κοινότητα.

Ο παιδότοπος περιλαμβάνει ομαδικές εικαστικές δράσεις (ζωγραφική σε ομάδες ή μεμονωμένα, κατασκευές, χειροτεχνίες), αφηγήσεις, ομαδικά κινητικά παιχνίδια, και παραδοσιακά παιχνίδια. Αξιοποιούνται η τέχνη, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, ως σημαντικά μέσα σύσφιξης των δεσμών της κοινότητας.

Οι παιδότοποι θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο και το πρόγραμμα για την Δωρίδα διαμορφώνεται ως εξής:

Τρίτη 11 Ιουλίου 2017, 18:30, Ευπάλιο,
σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ευπαλίου


Πέμπτη 20 Ιουλίου 2017, 9.00, Ερατεινή
σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Ερατεινής, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ερατεινής και το Σύλλογο Γυναικών Πανόρμου


Τετάρτη 2 Αυγούστου 2017, 18:00, Λιδωρίκι
σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Λιδωρικίου


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα 2265022600 και 2265023222, email: ekpsfoki@otenet.gr
Πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr & https://www.facebook.com/ekpse/

Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και Θεία Λειτουργεία στην εορτή του Αγ.Σεραφείμ στο Μοναστήρι Τρικόρφου Δωρίδας

Σήμερα Τρίτη 18 και αύριο Τετάρτη 19 Ιουλίου στο Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδας, για την εορτή του Αγίου Σεραφείμ του Σάρωφ του ιαματικού, θα τελεστεί Πολυαρχιερατικός Εσπερινός και Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργεία.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΗΣ:

ΤΡΙΤΗ 18 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:30 μ.μ. Μέγας πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ' αρτοκλασίας και θείου κηρύγματος.

ΤΕΤΑΡΤΗ 19 ΙΟΥΛΙΟΥ

7:00 π.μ. Όρθρος και πανηγυρική πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία μετά θείου κηρύγματος

Το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων θα τεθούν προς προσκύνηση τα ιερά λείψανα του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, ενώ προς τιμή του Οσίου θα ηχήσει και το μεγάλο καμπαναριό με τα 400 σήμαντρα και τις 62 καμπάνες.

Την επαναφορά του Νομάρχη και Έπαρχου ζητάνε οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες

 Με κείμενο παρέμβασή τους οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες της Χώρας (δηλαδή οι επικεφαλείς Αντιπεριφερειάρχες σε κάθε Νομό) κάνουν κριτική στο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών (ΥΠΕΣ) για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καταθέτουν τις δικές τους προτάσεις, όπως η επαναφορά του Νομάρχη και του Έπαρχου με τη λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου κατά τα πρότυπα προφανώς του Νομαρχιακού Συμβουλίου και η κατάργηση του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη. Επίσης ζητάνε από την ΕΝΠΕ τη διενέργεια του έκτακτου Συνεδρίου με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στη θεσμική λειτουργία των Περιφερειών και την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση.

1η ΘΕΜΑΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΩΡΙΚΩΝ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ
ΑΘΗΝΑ, 14-6-2017
ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

1. Το κείμενο της Επιτροπής ΥΠΕΣ είναι προσβλητικό για όσους και όσες υπηρετούν την περιφερειακή αυτοδιοίκηση από τη θέση του άμεσα εκλεγόμενου χωρικού Αντιπεριφερειάρχη και προσβλητικό για τα εκλογικά σώματα των Περιφερειακών Ενοτήτων. Οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες όχι μόνο «δεν φαλκιδεύουν την τοπική δημοκρατία» αλλά αποτελούν έναν αναγκαίο δημοκρατικό θεσμό μεταξύ των Δήμων και των κέντρων των Περιφερειών και των λοιπών δημοσίων αρχών που συμβάλει ποικιλοτρόπως στην ανάδειξη και προώθηση των θεμάτων κάθε Περιφερειακής Ενότητας και των πληθυσμό αυτών.

2. Οι προτάσεις της Επιτροπής ΥΠΕΣ για τις Περιφερειακές Ενότητες και το θεσμό του χωρικού αντιπεριφερειάρχη προκρίνουν μια λογική συγκεντρωτισμού, δεν λαμβάνουν υπόψη τους το ρόλο των χωρικών αντιπεριφερειαρχών και των Περιφερειακών Ενοτήτων τόσο στην παροχή τοπικών δημόσιων υπηρεσιών όσο και στο ρόλο τους ως συντονιστών του συνόλου σχεδόν της δημόσιας διοίκησης σε τοπικό επίπεδο ενώ αγνοούν παντελώς την ανάγκη ενδογενούς ανάπτυξης και χωρικής ενδυνάμωσης προκειμένου η χώρα μας να ξεφύγει από την αναπτυξιακή στασιμότητα και οπισθοδρόμηση.

3. Τόσο η εμπειρία από τη λειτουργία του θεσμού των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών όσο και η επιστημονική έρευνα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο συνομολογούν υπέρ της ενίσχυσης των Περιφερειακών Ενοτήτων και του ρόλου των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών σε συνδυασμό με την θεσμοθέτηση συλλογικού αιρετού οργάνου ανά Περιφερειακή Ενότητα με αποφασιστικές αρμοδιότητες για τα τοπικά θέματα. Ειδικότερα δε για τα νησιά, τα πλέον απομακρυσμένα από τα κέντρα λήψης αποφάσεων των χερσαίων Περιφερειών, προτείνεται η θεσμοθέτηση του αιρετού έπαρχου με δεδομένο και τον πολύ περιορισμένο αριθμό των αιρετών Περιφερειακών Συμβούλων στις νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε ηπειρωτικές απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση ιδιαίτερα μεγάλη από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητας (π.χ. Αλεξανδρούπολη – Βόρειος Έβρος). Οι κάθετες θεματικές πολιτικές και επιλογές έχουν διαχρονικά αποδειχθεί αναποτελεσματικές. Οι χωρικές προσεγγίσεις, η εκ των κάτω κινητοποίηση και συμμετοχή, η ενδογενής ανάπτυξης είναι τα κύρια εργαλεία, ακόμα περισσότερο σε περίοδο οικονομικής κρίσης, για τον σχεδιασμό, την υλοποίηση και την αξιολόγηση της κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης.

4. Οι γεωγραφικές, συγκοινωνιακές και ευρύτερες κοινωνικές ιδιαιτερότητες ανά Περιφερειακή Ενότητα συνηγορούν, επίσης, υπέρ της ενδυνάμωσης των Περιφερειακών Ενοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να επιτάσσει το Σύνταγμα της χώρας μας διοίκηση σύμφωνα με το σύστημα της αποκέντρωσης, των ιδιαιτεροτήτων, τη νησιωτικότητα και ορεινότητα, και την ίδια στιγμή οι προτάσεις της Πολιτείας να κινούνται στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση που στηρίζει τον συγκεντρωτισμό και την ουσιαστική αποδυνάμωση και απονεύρωση των Περιφερειακών Ενοτήτων.

5. Οι Περιφερειακές Ενότητες, επίσης, αποτελούν συνέχεια των ιστορικών νομαρχιών και νομαρχιακών αυτοδιοικήσεων, θεσμών με σημαντική συμβολή στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της πατρίδας μας, όπως άλλωστε και το ίδιο το κείμενο του ΥΠΕΣ παραδέχεται. Αυτή η ιστορική συμβολή βασίζεται σε συγκεκριμένο κοινωνικό κεφάλαιο και περιφερειακή συνείδηση που χτίζονται αργά και με πολλές δυσκολίες, αποτελούν δε αναγκαία προϋπόθεση και για την όποια οικονομική ανάπτυξη. Η ισοπέδωση αυτών των τοπικών κοινωνικών κεφαλαίων όχι μόνο δεν θα συμβάλει σε ισχυρές Περιφέρειες αλλά θα οδηγήσει σε φαινόμενα ισχυρών κεντρικών σημείων που θα περιβάλλονται από εκτεταμένες ζώνες υποβάθμισης με τραγικά αποτελέσματα για την πρόοδο των πολιτών.

6. Προτείνουμε την ενδυνάμωση των Περιφερειακών Ενοτήτων και του θεσμού συνολικά της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης μέσω των ακόλουθων παρεμβάσεων:

Θεσμική ενδυνάμωση Περιφερειών- Περιφερειακών Ενοτήτων

6.1. Συνταγματική κατοχύρωση των υποθέσεων και αρμοδιοτήτων της δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης.

6.2. Επέκταση του πεδίου εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας και στην περιφερειακή αυτοδιοίκηση. Οι Περιφέρειες πρέπει να ενδυναμωθούν ως ΟΤΑ β΄βαθμού και οι Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) ως κύτταρα των ΟΤΑ β΄βαθμού.

6.3. Επανασχεδιασμός κρίσιμων δημόσιων πολιτικών (οικονομική ανάπτυξη, κοινωνική μέριμνα και αλληλεγγύη, δημόσια υγεία, χωρικές πολιτικές) με διακριτικό και ενισχυμένο ρόλο των Περιφερειών και με σεβασμό στις θεμελιώδεις αρχές του ΕΧΤΑ (πολιτική, οικονομική, διοικητική και οργανωτική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, πληρότητα των αρμοδιοτήτων), καθώς και πρόβλεψη για την ύπαρξη των αναγκαίων πόρων (ανθρώπινων και υλικών).

6.4. Ενδυνάμωση ουσιαστική της μητροπολιτικής Περιφέρειας με σαφής οριοθέτηση και ενεργοποίηση αρμοδιοτήτων που θα στηρίζονται σε συγκεκριμένους πόρους (ανθρώπινους και υλικούς) και θεσμικές διαδικασίες. Απαιτείται ιδιαίτερα ενίσχυση του μητροπολιτικού ρόλου των Περιφερειών/ Περιφερειακών Ενοτήτων στους τομείς της αναπτυξιακής πολιτικής, της περιβαλλοντικής προστασίας, της ποιότητας ζωής και της κοινωνικής συνοχής (υγεία, κοινωνική μέριμνα, πολιτισμός, παιδεία, αστική ανάπτυξη ολοκληρωμένων χωρο-λειτουργικών ενοτήτων).

6.5. Επανεξέταση της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων έτσι ώστε ο έλεγχος νομιμότητας να μην καταλήγει στην πράξη σε έλεγχο σκοπιμότητας που ακυρώνει τις διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές θεσμικές δικλείδες υπέρ της ελεύθερης πρωτοβουλίας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

6.6. Νομοθετική κατοχύρωση των αρμοδιοτήτων των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών κατά το προηγούμενο των αιρετών νομαρχών.

6.7.Εκχώρηση αρμοδιοτήτων από τους Δήμους και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στις Περιφερειακές Ενότητες με την ανάλογη στελέχωση με σκοπό την αποφυγή διοικητικών αρρυθμιών και αστοχιών στην εφαρμογή ευαίσθητων και κρίσιμων δημόσιων πολιτικών (όπως η περίπτωση των δασαρχείων και των πολεοδομιών) όταν εμπλέκονται διαφορετικά επίπεδα άσκησης εξουσίας (Κεντρική Διοίκηση, Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, τυχόν ειδικοί Οργανισμοί) ή όταν η επίλυση πολεοδομικών θεμάτων Δήμων από διαφορετική Περιφερειακή Ενότητα από αυτή της έδρας του (περίπτωση Κυθήρων που εξυπηρετείται πολεοδομικά από τον Δήμο Πειραιά της Π.Ε. Πειραιά).

Διακυβέρνηση Περιφερειών- Περιφερειακών Ενοτήτων

6.8. Η Εκτελεστική Επιτροπή απαρτίζεται από τον Περιφερειάρχη και τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες.

6.9. Ίδρυση και λειτουργία αιρετού συλλογικού οργάνου ανά Περιφερειακή Ενότητα με αποφασιστικές
αρμοδιότητες σε επίπεδο Π.Ε.


6.10. Μετονομασία των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Νομαρχίες και των χωρικών Αντιπεριφερειαρχών σε Νομάρχες.

6.11. Αναδιοργάνωση των Περιφερειών της χώρας λαμβάνοντας υπόψη τα σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα και το ρόλο της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης. Χωρίς ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες (Νομαρχίες) δεν μπορούν να υπάρξουν ισχυρές Περιφέρειες και χωρίς ισχυρές Περιφέρειες δεν μπορεί να υπάρξει ισχυρή χώρα. Η ιστορική παθογένεια του πολιτικού, διοικητικού και οικονομικού συγκεντρωτισμού της χώρας μας όχι μόνο δεν μας προφύλαξε από την χρεοκοπία αλλά αποτέλεσε και μια από τις βασικές αιτίες της.

6.12. Θεσμοθέτηση του αιρετού έπαρχου στις νησιωτικές Περιφερειακές Ενότητες αλλά και σε ηπειρωτικές απομακρυσμένες περιοχές που βρίσκονται σε απόσταση ιδιαίτερα μεγάλη από την έδρα της Περιφερειακής Ενότητά τους (όπως στην Π.Ε. Έβρου).

6.13. Κατάργηση του θεσμού του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη – διατήρηση του θεσμού του εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου με πρόβλεψη αντιμισθίας.

Χωρική ενδυνάμωση της αναπτυξιακής
και κοινωνικής πολιτικής

6.14. Πρόγραμμα Επενδύσεων/ Εκτελεστέων Έργων και Δράσεων ανά Περιφερειακή Ενότητα.

6.15. Λειτουργία Υπηρεσίας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού ανά Περιφερειακή Ενότητα με αρμοδιότητες κατοχυρωμένες στο γενικό θεσμικό πλαίσιο αναπτυξιακού προγραμματισμού της χώρας.

6.16. Προσαρμογή όλων των ερευνών της ΕΛΣΤΑΤ σε επίπεδο Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους κοινωνικούς και αναπτυξιακούς.

6.17. Ίδρυση και λειτουργία Μηχανισμού Παρακολούθησης των Πολιτικών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με επιστημονική και ερευνητική επάρκεια με ειδική μέριμνα για τη χωρική διάσταση και τις χωρικές επιπτώσεις των πολιτικών σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας (Νομαρχιών).

7. Οι χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες που συμμετέχουμε στην 1η πανελλαδική συνάντηση δηλώνουμε τη βούλησή μας για συστηματική συνεργασία προς όφελος των πληθυσμών κάθε Περιφερειακής Ενότητας, όπως επιτάσσει η αποστολή μας στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας αλλά και οι θεμελιώδεις αρχές και αξίες της τοπικής αυτοδιοίκησης. Συστήνουμε προς τούτο, ένα δίκτυο διαλόγου με την ονομασία «Forum Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών» και προγραμματίζουμε την επόμενη πανελλαδική συνάντησή μας για τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.

8. Ορίζουμε ομόφωνα ως συντονιστική επιτροπή του δικτύου μας τους ακόλουθους συναδέλφους Αντιπεριφερειάρχες: Γ. Αλεξόπουλος (Αχαΐας), Γ. Βασιλείου (Δυτικής Αττικής), Ι. Γιώργος (Χαλκιδικής), Π. Καλλίρης (Κορινθίας), Ε. Κουκιαδάκης (Ηρακλείου), Μ. Λιονή (Ρεθύμνου), Θ. Μαρκόπουλος (Καβάλας), Θ. Πιτούλης (Θεσπρωτίας), Ε. Σημανδράκος (Γρεβενών) και Π. Φιλίππου (Ανατολικής Αττικής).

9. Έχοντας τα ανωτέρω κατά νου και δεδομένης της εξαιρετικής σημασίας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ειδικότερα των Περιφερειακών Ενοτήτων στο συνολικό χάρτη οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης της χώρας, καλούμε την ΕΝΠΕ να οργανώσει έκτακτο συνέδριο με θέμα τις επικείμενες αλλαγές στη θεσμική λειτουργία των Περιφερειών και την ενδοπεριφερειακή αποκέντρωση.

10. Τέλος, καλούμε την κυβέρνηση και ειδικότερα το Υπουργείο Εσωτερικών να προβεί σε ευρύ και ουσιαστικό διάλογο με τους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης για τη νέα θεσμική συγκρότηση των Περιφερειών, μεριμνώντας ιδιαίτερα και για το κρίσιμο ζήτημα της ενδοπεριφερειακής αποκέντρωσης που αγγίζει τόσο το ρόλο συνολικά των Περιφερειών όσο και τον συντονισμό και την παραγωγή δημόσιων υπηρεσιών ανά Περιφερειακή Ενότητα. Η χώρα έχει ανάγκη από ισχυρές Περιφέρειες και οι Περιφέρειες από ισχυρές Περιφερειακές Ενότητες.

Οι Χωρικοί Αντιπεριφερειάρχες

1 Αδαμόπουλος Σωτήριος Καστοριάς
2 Αλειφέρη Ελένη Μεσσηνίας
3 Αλεξόπουλος Γρηγόρης Αχαΐας
4 Βασιλείου Γιάννης Δυτικής Αττικής
5 Βουλγαράκης Απόστολος Χανίων
6 Γεωργιόπουλος Γεώργιος Ηλείας
7 Γιαννακούρας Βαγγέλης Αρκαδίας
8 Γιώργος Ιωάννης Χαλκιδικής
9 Ζαγναφέρης Κων/νος Ξάνθης
10 Ιωάννου Ευστράτιος Πρέβεζας
11 Καλλίρης Πελοπίδας Κορινθίας
12 Καλογιάννη Τατιάνα Ιωαννίνων
13 Κάρμαντζης Σταμάτης Χίου
14 Κατσαγούνος Ευάγγελος Φωκίδας
15 Κόκκινος Χαράλαμπος Δωδεκανήσου
16 Καλαϊτζίδης Κωνσταντίνος Ημαθίας
17 Κολυνδρίνη Δωροθέα Μαγνησίας και Σποράδων
18 Κουκιαδάκης Ευριπίδης Ηρακλείου
19 Λιονή Μαρία Ρεθύμνου
20 Μαρκόπουλος Θεόδωρος Καβάλας
21 Μαυρίδου Σοφία Πιερίας
22 Μιχαλάκης Χρήστος Τρικάλων
23 Μπίρος Στέφανος Φλώρινας
24 Μωυσιάδης Ιωάννης Σερρών
25 Παπαδημόπουλος Δημήτρης Λάρισας
26 Παπαθωμά Φανή Βοιωτίας
27 Πατουλίδου Βούλα Θεσσαλονίκης
28 Πετράκη Πελαγία Λασιθίου
29 Πέτροβιτς Δημήτριος Έβρου
30 Πιτούλης Θωμάς Θεσπρωτίας
31 Σημανδράκος Ευάγγελος Γρεβενών
32 Σπανός Φάνης Εύβοιας
33 Σταρακά Χριστίνα Αιτωλοακαρνανίας
34 Τασιός Αριστείδης Ευρυτανίας
35 Τζανετέα Αδαμαντία Λακωνίας
36 Τσαλικίδης Νίκος Ροδόπης
37 Τσιάκος Βασίλειος Καρδίτσας
38 Φιλίππου Πέτρος Ανατολικής Αττικής
39 Χατζηπέρος Παναγιώτης Νήσων
40 Χειβιδόπουλος Τάσος Αργολίδας
41 Ψαθάς Βασίλειος Άρτας

ΦΩΚΙΔΑ, 43ο φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή


Δευτέρα, 17 Ιουλίου 2017

Κυκλοφόρησε το νέο καλοκαιρινό τεύχος της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”

Με πλούσια όπως πάντα και ενδιαφέρουσα ύλη για την περιοχή μας κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό τεύχος της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”.

Κύριο θέμα με εκτενές ρεπορτάζ, το ιστορικό βυζαντινό εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου και όλες οι ενέργειες που γίνονται για να σωθεί

Ακόμα σε πρώτη αναλυτική παρουσίαση η προμελέτη (με φωτογραφίες ) για την κατασκευή-ανάπλαση του δημοτικού γηπέδου Ευπαλίου που προωθείται για υλοποίηση.

Στις σελίδες της μπορείτε να διαβάσετε επίσης μεταξύ άλλων:
 • Γιατί κινδυνεύουν τα πλατάνια μας … από έλκος και τι πρέπει να γίνει για να τα προστατέψουμε.
 • “Χτύπησαν ταβάνι” οι εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου το Α΄ Εξάμηνο του 2017.
 • Ειδικό άρθρο για να γνωρίσουμε την μεγάλη ιστορία της Ι.Μ.Βαρνάκοβας καθώς και η πορεία ενεργειών που γίνονται για την αποκατάσταση των ζημιών της από την πυρκαγιά του Ιανουαρίου.
 • Ένα οδοιπορικό για το ιστορικό “Κεφαλογέφυρο” της Δωρίδας, που βρίσκεται και πως μπορούμε να το επισκεφθούμε.
 • Γιατί η ΣΑΤΑ έγινε ο βραχνάς των Προέδρων στα χωριά της Δωρίδας!
 • Ρεπορτάζ για τους βάνδαλους του Ευπαλίου που έσπασαν δημοτικά φωτιστικά που προέρχονταν από δωρεά!
 • Γιατί “χτύπησε κόκκινο” το ταμείο του Αϊ-Γιώργη Ευπαλίου και τι ζητά ο Ιερέας και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο.
 • Παρουσίαση των βιβλίων “Ντοπιολαλιές στη Δωρίδα” και “Δημοτικά Τραγούδια της Δωρίδας” του Φιλόλογου-συγγραφέα Φώτη Κατσούδα.
 • To εξαίρετο βιβλίο για τον Μίλτο Γ. Λιδωρίκη, τον Εύζωνα, τον Ρουμελιώτη, τον Αθηναίο, τον Θεατράνθρωπο.
 • Πλούσιο ρεπορτάζ για τις ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές δραστηριότητες του Πολιτιστικού Συλλόγου Δροσάτου-Πευκακίου
 • Αναλυτικό αθλητικό ρεπορτάζ για τα νέα σχέδια , τις συμμαχίες και τα νέα πρόσωπα που θα οδηγήσουν από φέτος τον “Απόλλωνα Ευπαλίου”
 • Πλούσιο ρεπορτάζ για σειρά εκδηλώσεων και κοινωνικών δρώμενων στη περιοχή και πολλά άλλα…

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Φωκίδας με το τιράζ των 2.500 φύλλων, εκτός των συνδρομητών της, διατίθεται και από το περίπτερο στην Κεντρική Πλατεία Ευπαλίου.

“Εσωτερική γκρίνια” παρατηρείται στα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στη Δωρίδα !

... Όμως τελευταία η Πολιτική Επιτροπή της Ν.Δ. έστειλε συμπεράσματα και μηνύματα με πολλούς αποδέκτες 

Μια “εσωτερική γκρίνια”
παρατηρείται
τις τελευταίες μέρες μεταξύ των τοπικών στελεχών της Νέας Δημοκρατίας στη Δωρίδα σε ότι αφορά τα αυτοδιοικητικά δρώμενα, αλλά και τη δελφινομαχία υποψηφιοτήτων στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές .


Όμως σε όλα αυτά η τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος έστειλε μηνύματα που όλοι οι ενδιαφερόμενοι είτε για τις βουλευτικές είτε για τις δημοτικές εκλογές, πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη.

Ειδικότερα ξεκάθαρος προς όλα τα μέλη της γαλάζιας Πολιτικής Επιτροπής παρουσιάστηκε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος απηύθυνε προσκλητήριο σε άλλες πολιτικές δυνάμεις - εκτός γραφείων της ΝΔ - αναφέροντας ότι «δεν μας νοιάζει από πού προέρχεστε, μας αρκεί ότι θέλετε να πάμε την Ελλάδα μπροστά» και τονίζοντας με νόημα ότι «όταν ανοίγω τις πόρτες του κόμματος, κανείς δεν μπορεί να τις κλείσει».

Παράλληλα ζήτησε από όλα τα στελέχη να ενημερώσουν τους πολίτες στις περιφέρειες του για το πρόγραμμα της ΝΔ, περνώντας το μήνυμα στα στελέχη του κόμματος ότι όλοι ελέγχονται για το έργο τους και την απόδοση τους.

Επιπλέον ξεκαθάρισε ότι η απόφαση για ανανέωση πολιτικών στελεχών έχει παρθεί και θα συνεχιστεί μέσω της διαδικασίας "Μητρώου πολιτικών στελεχών".

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Τιμώ όλα τα παλιότερα στελέχη, αλλά η ανανέωση είναι όρος πολιτικής ανασύνταξης του κόμματός μας. Η ανανέωση θα συνεχιστεί. Δε θα κάνω πίσω» μιλώντας σε πρώτο ενικό πρόσωπο.

Παίρνοντας αμέσως μετά τον λόγο ο γραμματέας του κόμματος Λευτέρης Αυγενάκης κάλεσε όλα τα στελέχη να δώσουν ενωμένα την μάχη των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι επιλογές του κόμματος θα είναι οι καλύτερες με υποψηφίους τους πιό άξιους. Επισήμανε επίσης ότι προτάσεις και παρατηρήσεις θα ζητηθούν και από τις τοπικές και νομαρχιακές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να επιτραπούν από κανένα μικροκομματικές μεθοδεύσεις που οδηγούν σε ήττες και τοπικές διενέξεις και συγκρούσεις.

Αυτές τις επισημάνσεις της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τα τοπικά στελέχη και στη Δωρίδα θα πρέπει να τις προσέξουν ιδιαίτερα αντί να ψιλοκαυγαδίζουν και να αλληλοκαρφώνονται αν θέλουν το καλό της παράταξής τους.

Πανηγύρι στη Σεργούλα με ζωντανή μουσική διοργανώνει ο Πολιτιστικός

Πανηγύρι με ζωντανή δημοτική - λαϊκή μουσική και τραγούδια στην Παραλία Σεργούλας, διοργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, σήμερα Δευτέρα 17 Ιουλίου από 10:00 μ.μ.

Αναβίωση παραδοσιακού θερισμού στο Πευκάκι από Πολιτιστικούς Συλλόγους

Κυριακή, 16 Ιουλίου 2017

Στη Δωρίδα από σήμερα ο Σ.Φάμελος που περιοδεύει από αύριο στη Στερεά Ελλάδα

Στη Στερεά Ελλάδα θα περιοδεύσει αύριο Δευτέρα ο Αναπληρωτής Υπουργός περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος για θέματα της αρμοδιότητας του ξεκινώντας από τη Φωκίδα.

Από σήμερα Κυριακή βρίσκεται σε ξενοδοχείο της Δωρίδας όπου εκτός από το μπάνιο του και λίγες ώρες ξεκούρασης ενδέχεται να συναντηθεί και με παράγοντες της Δωρίδας, και να ενημερωθεί για τα πολλά και εκκρεμή θέματα αρμοδιότητας και συναρμοδιότητάς του που αντιμετωπίζει η περιοχή.

Ειδικότερα να υπενθυμίσουμε ότι μεταξύ των θεμάτων που εκκρεμούν στην Δωρίδα και είναι αρμοδιότητας και συναρμοδιότητας του Αναπληρωτή Υπουργού για να πάρουν πράσινο φως είναι :

- Η αδειοδότηση του Βιοτεχνικού Πάρκου των Μαλαμάτων
- Η αδειοδότηση των υφιστάμενων αλιευτικών καταφυγίων Χιλιαδούς, Μαραθιά, Γλυφάδας, Τριζονίων, Αγίου Σπυρίδωνα, Ερατεινής και Πανόρμου.
- Ο ταμιευτήρας της Τολοφώνας, το γνωστό ως φράγμα Χάρμισο.
- Ο παραλίμνιος αγωγός στο Μόρνο
- Τα αντισταθμιστικά της λίμνης του Μόρνου
- Ο βιολογικός καθαρισμός της Ερατεινής.
- Οι αλλοιωμένες (διαβρωμένες) από τη θάλασσα ακτές της Δωρίδας.

Αύριο το πρωί ο Σ. Φάμελλος θα επισκεφθεί τον Χώρο Υγιεινής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Δελφών Δελφών που έχει ξεκινήσει η δημιουργία τους εδώ και 15 χρόνια και ήδη έχει ολοκληρωθεί και είναι έτοιμος να λειτουργήσει. Αξίζει να πούμε ότι είναι ο πρώτος ΧΥΤΥ στην Ελλάδα που ξεκινά η λειτουργία του.

Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τους ΧΥΤΑ Λαμίας, Χαλκίδας και Θήβας για να ελέγξει την πορεία υλοποίησης των έργων και να εγκαινιάσει κάποια κύτταρα των ΧΥΤΑ που έχουν ολοκληρωθεί

Τέλος το απόγευμα της Δευτέρας θα προεδρεύσει σε ευρεία σύσκεψη εργασίας με θέμα την διαχείριση των απορριμμάτων και την πρόοδο υλοποίησης των έργων ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας, στο Συνεδριακό Κέντρο Θήβας (Λουκά Μπέλλου 1), παρουσία του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, του Προέδρου της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας και μελών του Δ.Σ. της ΠΕΔ, του Προέδρου του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας και μελών του ΔΣ του Περιφερειακού Φο.Δ.Σ.Α, της Δ.Ε.Π.Ο.Δ.Α.Λ Α.Ε, των Φο.Δ.Σ.Α Δήμου Δομοκού, Δήμου Σκύρου, Ναυπάκτου, Νότιας Εύβοιας, Λοκρίδας , καθώς και του Δημάρχου Θηβαίων και μελών του Δ.Σ του Δήμου Θηβαίων, και Δημάρχων και Δ.Σ. των υπόλοιπων Δήμων της Στερεάς Ελλάδας.