Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 15 Ιουλίου 2017

Το "Tihio Race"... πρωτοποριακός θεσμός πλέον για το δρομικό κίνημα της Ελλάδας

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, καθώς και οι Δήμοι Δωρίδας και Δελφών στο πλευρό της Οργανωτικής Επιτροπής 


Ο ιστορικός χαρακτήρας της διαδρομής Τείχιο - Δελφοί 75 km.
του Tihio Race που θα ακολουθήσουν οι δρομείς καθώς και η φιλοσοφία αυτού του αγώνα παρουσιάστηκαν σε συνέντευξη
που δόθηκε χθές στην Άμφισσα από τους διοργανωτές και τους φορείς που τον πλαισιώνουν.


Ειδική τεχνική ανάλυση των επιμέρους χαρακτηριστικών του αγώνα έγινε από τον τεχνικό διευθυντή του αγώνα Απόστολο Μόσχο, όσο και από τον Λουκά Πρατίλα.

Όπως τονίστηκε είναι εξαιρετικά σημαντικό να επισημανθεί ότι το Tihio Race έχει εξελιχθεί σε ένα δεσπόζον γεγονός για το δρομικό κίνημα, ενώ αποτελεί μια διαδρομή εξαιρετικού φυσικού κάλλους που αποζημιώνει στον μέγιστο βαθμό τόσο τους δρομείς όσο και τους θεατές του αγώνα.

Πόσο μάλλον για τον επικείμενο Tihio Race 2018, όπου η διαδρομή Δελφοί-Τείχιο-Ναύπακτος πέραν της απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού, έχει να επιδείξει και το ατελεύτητο ιστορικό βάθος μια περιοχής που αποτέλεσε θέατρο ιδιαίτερα σημαντικών ιστορικών στιγμών.

Στην συνέντευξη τύπου παρευρέθησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Ευάγγελος Κατσαγούνος, ο Δήμαρχος Δελφών Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο φιλόλογος, συγγραφέας και ιστορικός Φώτης Κατσούδας και βέβαια η ψυχή του Tihio Race Θωμάς Ρούμπας.

Αξίζει να τονισθεί τέλος ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και οι Δήμοι Δωρίδας και Δελφών θα στηρίξουν την όλη προσπάθεια και θα είναι δίπλα στην Οργανωτική Επιτροπή σε ότι χρειαστεί.

Χαράματα ξύπνησαν τη Δωρίδα 4,3 ρίχτερ

Μπαράζ μέτριων σεισμών από 3,8 έως 4,3 ρίχτερ είχαμε τα χαράματα σήμερα Σάββατο που ταρακούνησαν τη Δωρίδα.

Επίκεντρο των σεισμών ήταν η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τροιζονίων και Αιγίου.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο αλλά και το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών ο σεισμός είχε μέγεθος 4,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ γύρω στις 4:22 το πρωί.

Από τις 4:20 το πρωί έως και 6:05 είχαμε συνολικά 6 σεισμικές δονήσεις 4 ρίχτερ, 3,4 ρίχτερ, 3,1, ρίχτερ, 3,8 ρίχτερ , 4,1 ρίχτερ και 4 ρίχτερ, με άλλους μικρότερους ενδιάμεσα.

Το εστιακό βάθος όλων αυτών των σεισμών κυμαινόταν από 5 έως 10 χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαπιστώσεις τόσο της Πυροσβεστικής όσο και της Αστυνομίας δεν διαπιστώθηκαν ζημιές σε κτίρια.

Οι εκτιμήσεις των σεισμολόγων μιλούν για μια … «εκτόνωση» και αποκλείουν να έχουμε άλλον σεισμό μεγαλυτέρου μεγέθους παρά μόνο μικρές μετασεισμικές δονήσεις χαμηλότερες του 1,5 ρίχτερ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι σεισμοί έγιναν αισθητοί σε όλη τη Φωκίδα, την Αιγιάλεια, την Πάτρα και τη Ναυπακτία.

Παρασκευή, 14 Ιουλίου 2017

Ρύθμιση ληξιπροθέσμων οφειλών προς τους Δήμους μέχρι και 100 δόσεις

Τη ρύθμιση οφειλών προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών προβλέπει μεταξύ άλλων διατάξεων το νέο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Εσωτερικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η ρύθμιση, ανάλογα με το ποσόν, μπορεί να γίνει μέχρι και 100 μηνιαίες .δόσεις

Συγκεκριμένα προβλέπονται τα εξής:

α. Οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, που έχουν βεβαιωθεί μέχρι και δύο (2) μήνες από την έναρξη ισχύος του υπό ψήφιση νόμου, μπορούν, κατόπιν αίτησης του οφειλέτη, να ρυθμίζονται και να καταβάλλονται με απαλλαγή κατά ποσοστό από τις κατά Κ.Ε.Δ.Ε. προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και από τα πρόστιμα λόγω εκπρόθεσμης υποβολής ή μη υποβολής ή ανακριβούς δήλωσης ή λόγω μη καταβολής τέλους, ως ακολούθως: με απαλλαγή κατά 100% εάν εξοφληθούν εφάπαξ, με απαλλαγή κατά ποσοστό που κυμαίνεται από 80% έως 50%, ανάλογα με το χορηγούμενο αριθμό δόσεων (έως 100 δόσεις κατ’ ανώτατο όριο) και σύμφωνα με τις ειδικότερες προϋποθέσεις που προβλέπονται κατά περίπτωση.

β. Καθορίζονται η διαδικασία υπαγωγής των οφειλών στην ανωτέρω ρύθμιση, καθώς και οι ειδικότερες κατηγορίες οφειλών που μπορεί να υπαχθούν σε αυτήν (όσες βρίσκονται σε αναστολή ή υπό δικαστική αμφισβήτηση ή έχουν υπαχθεί σε προηγούμενη ρύθμιση, κ.λπ.).

γ. Οι δόσεις είναι μηνιαίες και ισόποσες πλην της τελευταίας που μπορεί να είναι μικρότερη.

δ. Η καθυστέρηση καταβολής δόσης συνεπάγεται την επιβάρυνση αυτής με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επομένη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

ε. Ρυθμίζονται ειδικά θέματα εφαρμογής της προτεινόμενης ρύθμισης (εφάπαξ εξόφληση σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, χορήγηση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας, αναστολή διαδικασίας αναγκαστικής εκτέλεσης, παραγραφή οφειλών κ.λπ.).

στ. Σε περίπτωση μη τήρησης των ρητά οριζόμενων προϋποθέσεων, η ρύθμιση καταργείται, με συνέπεια την υποχρεωτική άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχικής βεβαίωσης και την άμεση επιδίωξη της είσπραξής του με όλα τα προβλεπόμενα από την ισχύουσα νομοθεσία μέτρα.

Προβλέπεται ότι, εφαρμόζονται αναλογικά και για τις οφειλές προς τους Δήμους και τα νομικά πρόσωπα αυτών, οι ισχύουσες ειδικές διατάξεις αναφορικά με την παράταση προθεσμιών ή την αναστολή καταβολής χρεών προς το Δημόσιο, λόγω εξαιρετικών περιστάσεων. 

Παράταση προθεσμίας μέχρι 21 Ιουλίου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων

Μεγάλο μπέρδεμα με τις δηλώσεις των αγροτών

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων μέχρι την Παρασκευή 21 Ιουλίου αποφάσισε και επίσημα το υπουργείο Οικονομικών.

Η προθεσμία έληγε κανονικά την Δευτέρα αλλά περίπου 500.000 φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει ακόμη τη φορολογική τους δήλωση. Στην επίσημη ενημέρωση από το Υπουργείο Οικονομικών δίνονται απαντήσεις και σε διάφορα ερωτήματα που έχουν προκύψει για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Αναφορικά με τα θέματα και τα πολλαπλά ερωτήματα που έχουν προκύψει και αφορούν στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, το Υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ανακοίνωσε τα παρακάτω:

Οι κωδ. αριθμοί 037-038 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος προσυμπληρώνονται, σύμφωνα με το ηλεκτρονικό αρχείο που αποστέλλεται στη Δ.ΗΛΕ.Δ. από την αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), με το οποίο γνωστοποιείται στην ΑΑΔΕ ποιοι φορολογούμενοι πληρούν τα κριτήρια χαρακτηρισμού ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες

Α. Οι πολίτες που δεν έχουν μέχρι σήμερα υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος, διότι θεωρούν ότι εσφαλμένα δεν απεικονίζονται ως κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, πρέπει σε κάθε περίπτωση να υποβάλουν εμπρόθεσμη δήλωση. Ακολούθως, οφείλουν να προβούν στις ενέργειες που θα τους υποδειχθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥπΑΑΤ για τη διόρθωση της εικόνας τους στα αρχεία του Υπουργείου αυτού, τα οποία θα αποστέλλονται επικαιροποιημένα στη Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (Δ.ΗΛΕ.Δ.). Κατόπιν λήψης του αρχείου αυτού, η ΔΗΛΕΔ θα αποστείλει ηλεκτρονική ειδοποίηση στους πολίτες που θα συμπεριλαμβάνονται στα επικαιροποιημένα αρχεία, ενημερώνοντάς τους για τη δυνατότητα υποβολής τροποποιητικής δήλωσης ηλεκτρονικά, χωρίς υποχρέωση προσκόμισης δικαιολογητικών στη Δ.Ο.Υ..

Συναφώς, για λόγους χρηστής διοίκησης η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε να προτείνει νομοθετική διάταξη, με την οποία τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβληθούν για τον παραπάνω λόγο από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017 θα θεωρούνται εμπρόθεσμες, εφόσον η αρχική δήλωση έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα.

Σε περίπτωση που ο πολίτης κάνει αρχική δήλωση με επιφύλαξη, διότι θεωρεί ότι εσφαλμένα δεν έχει προσυμπληρωθεί στη δήλωσή του ο κωδ. αριθμός 037 – 038, προκειμένου για την ορθή εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης, υποχρεούται, εντός 90 ημερών από την υποβολή της, να προσκομίσει στη ΔΟΥ βεβαίωση από την αρμόδια υπηρεσία του ΥπΑΑΤ ότι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότης. Μετά την τυχόν άπρακτη παρέλευση της προθεσμίας αυτής, οι ΔΟΥ θα προβαίνουν σε εκκαθάριση μη λαμβάνοντας υπόψη την επιφύλαξη, σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία.

Β. Οι φορολογούμενοι που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμη αρχική ή τροποποιητική δήλωση μέχρι την 29/06/2017 (ημερομηνία κατά την οποία η εκκαθάριση προσαρμόστηκε στις διατάξεις του ν. 4474/2017) και ο κωδ. αριθμός 037 – 038 ήταν συμπληρωμένος κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αυτής, θα λάβουν ηλεκτρονική ειδοποίηση με οδηγίες για να ελέγξουν την επικαιροποιημένη εικόνα τους στο Taxisnet και τυχόν μεταβολή της φορολογικής τους υποχρέωσης με βάση την εικόνα αυτή. Σε καταφατική περίπτωση, υποχρεούνται να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Για λόγους χρηστής διοίκησης, η ΑΑΔΕ εισηγήθηκε στο Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο αποδέχθηκε να προτείνει νομοθετική διάταξη, σύμφωνα με την οποία εφόσον η τροποποιητική δήλωση για τον ανωτέρω λόγο υποβληθεί από 1-8-2017 μέχρι την 31-10-2017, θα θεωρείται εμπρόθεσμη.

Έκθεση ζωγραφικής στον Μαραθιά

Μια σημαντική έκθεση συνδιοργανώνει ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μαραθιά και έχει εγκαίνια το Σάββατο 15 Ιουλίου.

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΣ:Αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους & Δημοτ. Συμβούλους

Τη δυνατότητα καταβολής αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους, ανεξαρτήτως του πληθυσμού του δήμου, καθώς και υποχρεωτική αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων εφόσον δεν λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους σε μέχρι τέσσερις συνεδριάσεις κάθε μήνα, προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τους ΟΤΑ.

Συγκεκριμένα το άρθρο 33, τροποποιεί την πρόβλεψη του νόμου 3852/2010, άρθρο 92., σύμφωνα με το οποίο ο αριθμός των αντιδημάρχων που δικαιούνται αντιμισθία είναι σε συνάρτηση με πληθυσμιακά κριτήρια και πλέον καταβάλλεται αντιμισθία σε όλους τους αντιδημάρχους.

«Η απάλειψη της συνάρτησης της παροχής αντιμισθίας με το πληθυσμιακό κριτήριο αποσκοπεί στην αποκατάσταση της αρχής της ισότητας ενώ ταυτόχρονα ευνοεί τη συμμετοχή ικανών προσώπων, χωρίς οικονομική δυνατότητα, σε σημαντικές θέσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης», αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.

Επίσης η παραπάνω ρύθμιση δεν θα επιβαρύνει τους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ καθώς τα αιρετά όργανα που δεν δικαιούνται αντιμισθίας, λαμβάνουν τις πλήρεις αποδοχές της οργανικής τους θέσης, οι οποίες, μαζί με τις ασφαλιστικές εισφορές του εργοδότη τους, όπου αυτές προβλέπονται, βαρύνουν σε κάθε περίπτωση τον προϋπολογισμό του ΟΤΑ στον οποίο έχουν εκλεγεί και άρα έχουν προβλεφθεί ήδη σχετικές πιστώσεις από τον προϋπολογισμό τους.

Επιπλέον, με την προτεινόμενη ρύθμιση εισάγεται η υποχρεωτική αποζημίωση των μελών των Δημοτικών Συμβουλίων, εφόσον δεν λαμβάνουν αντιμισθία, για τη συμμετοχή τους σε ένα μέγιστο όριο συνεδριάσεων κάθε μήνα, το οποίο ορίζεται σε τέσσερις (4). Η αποζημίωση αυτή, η οποία θα βαρύνει τους προϋπολογισμούς των επιμέρους Δήμων, δεν αποτελεί αμοιβή αλλά καταβάλλεται με σκοπό την κάλυψη βασικών δαπανών σχετικών με τη συμμετοχή των συμβούλων στα δημοτικά συμβούλια.

Δικαιούχοι της καταβολής αποζημίωσης είναι οι δημοτικοί σύμβουλοι των οποίων η κατοικία τους βρίσκεται σε απόσταση μεγαλύτερη των δέκα χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου, έστω κι αν η δημοτική ή τοπική κοινότητα στην οποία διαμένουν βρίσκεται εντός της δημοτικής ενότητας που φιλοξενεί την έδρα του δήμου.

Εξαιρούνται του δικαιώματος λήψης της αποζημίωσης οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται σε δημοτικές ενότητες δήμων που βρίσκονται στις πέντε μεγάλες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, ήτοι στην Α΄ και Β΄ Αθηνών, Α΄ και Β΄ Πειραιά και Α΄ Θεσσαλονίκης. Επίσης εξαιρούνται εκείνοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στους λοιπούς δήμους της χώρας, εφόσον η κατοικία τους απέχει λιγότερο από δέκα χιλιόμετρα από την έδρα του δήμου.

Αντιθέτως λαμβάνουν την αποζημίωση οι δημοτικοί σύμβουλοι που εκλέγονται στους νησιωτικούς δήμους των περιφερειών Α΄ και Β΄ Πειραιά.

Τέλος, εισάγεται το δικαίωμα άρνησης λήψης της σχετικής αποζημίωσης ή αντιμισθίας, καθώς και η δυνατότητα παραχώρησης αυτής προς κοινωνικό σκοπό.

Πέμπτη, 13 Ιουλίου 2017

ΚΙΝΗΜΑ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ : Εκτίναξαν έλλειμμα και χρέη και πανηγυρίζουν


Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2017
Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
Γραφείο Τύπου
Αθήνα, 13 Ιουλίου 2017
Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση
Από το Γραφείο Τύπου του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ  εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:
Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θριαμβολογούν για την πρόταση της ΕΕ να εξέλθει η Ελλάδα από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Μία διαδικασία στην οποία μπήκε τον Απρίλιο του 2009 με κυβέρνηση της ΝΔ και Πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή.

Η εξέλιξη αυτή, αναμφίβολα θετική, δεν προσφέρεται για πανηγυρισμούς - κάθε άλλο μάλιστα. Οι θυσίες των πολιτών, όπως και οι απώλειες σε ΑΕΠ και θέσεις εργασίας θα ήταν μικρότερες αν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν ομονοήσει από το 2010 για τις αναγκαίες αλλαγές στη χώρα. Για την πλήρη ανατροπή του πελατειακού κράτους που μας έφερε στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ύψωσαν το αντιμνημονιακό λάβαρο υποσχόμενοι στους πολίτες ότι υπήρχαν εύκολες λύσεις. Η ΝΔ με τα «Ζάππεια» υπόσχονταν μείωση του ελλείμματος σε 1,5 χρόνο όταν η κυβέρνηση Παπανδρέου δεσμεύτηκε με το πρώτο μνημόνιο να μειώσει το έλλειμμα κάτω από το 3% σε πέντε χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ πάλι υπόσχονταν διαγραφή χρέους σκίσιμο μνημονίων και έξοδο από την λιτότητα.

Ο Πρωθυπουργός, για πρώτη φορά εχθές, αναγνώρισε ότι το έλλειμμα της χώρας το 2009 ήταν 15,1%. Ο καθ´ ύλην αρμόδιος Υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το τελικό ύψος του ελλείμματος του 2009, είχε δηλώσει ότι περιμένει την απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Προφανώς κατά τον κ. Τσακαλώτο αρμόδια για την επικύρωση των στατιστικών μεγεθών είναι η Δικαιοσύνη και όχι η Eurostat όπως προβλέπεται από τις Συνθήκες.

Όπως προκύπτει πλέον από τα επικυρωμένα στοιχεία της Eurostat η χώρα από το 2004 και μετά είχε κάθε χρόνο έλλειμμα πάνω από 6%. Το 2008 έφτασε στο 10,2% του ΑΕΠ και το 2009 στο 15,1% δηλαδή 36 δισ. Το δε χρέος, από 167 δισ. το 2003 έφτασε στα 300 δισ. το 2009.

Αυτή είναι η κληρονομιά της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή στη χώρα και τους πολίτες της - η κληρονομιά που υπονόμευσε την αναπτυξιακή προοπτική και κατέστησε αναγκαία την προσφυγή στα μνημόνια. Όσο κι αν προσπαθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και Καραμανλικής Δεξιάς να συγκαλύψει τις ευθύνες Καραμανλή και ΝΔ για τα πειραγμένα της πενταετίας 2004-2009 η ιστορική αλήθεια και τα στατιστικά στοιχεία είναι πλέον αδιαμφισβήτητα και δίνουν σαφή εικόνα των πραγματικών γεγονότων.

Η χώρα παραμένει σε μνημόνια μόνη από όλες όσες μπήκαν στα μνημόνια με ευθύνη:

- της ΝΔ για την αντιμνημονιακή της στάση για την εμμονή της για εκλογές το Μάιο του 2012 και αμέσως μετά τον Ιούνιο του 2012 αλλά και με ευθύνη

- του ΣΥΡΙΖΑ που έσπειρε μίσος και δίχασε το λαό στο όνομα ενός ψευδεπίγραφου «ηθικού πλεονεκτήματος» που καταρρίφθηκε από την πρώτη στιγμή όταν αποφάσισε πως θα συγκυβερνά με την Ακροδεξιά.

Μία χαμένη δεκαετία μετά, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, είναι αναγκαία η εθνική συνεννόηση για την οριστική και ασφαλή έξοδο από την κρίση χωρίς άλλες «αυταπάτες» ψεύδη και λαϊκισμό χάριν μικροκομματικών σχεδιασμών. 

Συμμετοχή της Περιφέρειας στην Έκθεση "Super Market,Mini Market & Περίπτερο"

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει τη συμμετοχή της στην έκθεση «Super Market, Mini Market & Περίπτερο», που θα πραγματοποιηθεί από 20 έως 22 Οκτωβρίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Metropolitan Expo στα Σπάτα.

Η έκθεση απευθύνεται στην αγορά της οργανωμένης και μικρής λιανικής και, μετά την επιτυχημένη διοργάνωση των τελευταίων ετών, έχει καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης και επικοινωνίας μεταξύ των προμηθευτών και των σημείων πώλησης. Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.supermarket-minimarket-periptero.gr/.

Η πρόσκληση απευθύνεται σε επιχειρήσεις τροφίμων, ποτών και προϊόντων ευρείας κατανάλωσης (FMCGs), που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και επιθυμούν να λάβουν μέρος ως εκθέτες στο περίπτερο της.

Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θα διαθέτουν ατομικό εκθεσιακό χώρο (~6-7τ.μ.). Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση, καθώς και η κατασκευή του περιπτέρου στηρίζεται οικονομικά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας.

Η οικονομική συμμετοχή για κάθε εκθέτη ανέρχεται στα €150 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από τις 25 Αυγούστου 2017, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr ή στο fax: 2221036055).

Επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς επίσης θα ληφθεί μέριμνα στο περίπτερο της Περιφέρειας να υπάρχουν εκθέτες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες:
Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, Θεμιστοκλή Χειμάρα (Αρμόδια Υπάλληλος: Ελευθερία Σιώζου, Τηλ. 2221353594).

Μουσικά"κρυφά μηνύματα" στους Δελφούς

Την Τετάρτη 19 Ιουλίου και ώρα 21.30 θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών στους Δελφούς Μουσική Βραδιά 'Κρυφά Μηνύματα' - με έργα Σοστακόβιτς και Χατσατουριάν για σόλο πιάνο και για τσέλο και πιάνο.

Μία συναυλία δωματίου που ξετυλίγει τα κρυμμένα μηνύματα Ρώσων συνθετών που πάλεψαν να ενσωματώσουν σύγχρονες τεχνικές σε ένα άκρως καθοδηγούμενο καθεστώς. 

ΠΙΑΝΟ:  ΚΡΙΣΤΙΝ ΤΟΚΑΤΛΙΑΝ, ΒΙΟΛΟΝΤΣΕΛΟ:  LESLIE JONES


Η είσοδος είναι ελεύθερη                                                              

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

Νέα γενιά αγροτών στη Στερεά Ελλάδα

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης των αιτήσεων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης πρόσκλησης για νέους γεωργούς του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας 2014-2020.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της αξιολόγησης:

Εντάσσονται απευθείας 664 δικαιούχοι για τους οποίους δεν απαιτείται προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 12.572.500,00 €.

Υπάρχουν 32 εν δυνάμει δικαιούχοι για τους οποίους απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών, συνολικού ποσού δημόσιας δαπάνης 611.500,00, ενώ 34 αιτήσεις υποψηφίων δικαιούχων κρίθηκαν μη επιλέξιμες και απορρίφθηκαν.

Προκειμένου ο ενδιαφερόμενος να ενημερωθεί για τα αναλυτικά αποτελέσματα της δικής του αίτησης ένταξης θα πρέπει να επισκεφθεί την ηλεκτρονική εφαρμογή του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην οποία είχε υποβάλλει την αίτηση ένταξής του.

Οι δικαιούχοι που έχουν αντίρρηση επί των αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής (ένστασης). Η υποβολή των ενστάσεων γίνεται ηλεκτρονικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών.

Η σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη με την οποία δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας.

Για πρόγραμμα που δίνει ώθηση στην αγροτική ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας έκανε λόγο ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κ. Μπακογιάννης δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Είμαστε μία περιφέρεια που βασίζεται στη γη και τον άνθρωπο. Βοηθώντας κάθε νέο να μείνει εδώ, στον τόπο του και να αξιοποιήσει τη γη μας, βάζουμε ένα λιθαράκι να σταματήσει η «αιμορραγία» της μετανάστευσης αλλά και να ανοίξει δρόμος προόδου. Να μπει νέο αίμα στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, να αλλάξουν τα δεδομένα και να γίνουν τα προϊόντα μας ακόμη πιο γνωστά και ανταγωνιστικά. Το θετικό σε όλη αυτή τη προσπάθεια που γίνεται στη Στερεά Ελλάδα είναι ότι δεν μπαίνουν μόνο χέρια στην καλλιέργεια και την παραγωγή, αλλά και μυαλά. Μυαλά νέων ανθρώπων που έχουν τεχνογνωσία και μεράκι γι’ αυτό που κάνουν. Τέτοιες προσπάθειες αγκαλιάζουμε, τέτοιους ανθρώπους στηρίζουμε».

Μικρή πυρκαγιά το μεσημέρι στο Δροσάτο

Πυρκαγιά ξέσπασε σήμερα το μεσημέρι από άγνωστη αιτία στην περιοχή Ταμπούρια της Παλιοβούνας στο Δροσάτο, που ξεκίνησε δίπλα σχεδόν από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που υπάρχουν εκεί.

Αμέσως κινητοποιήθηκε η πυροσβεστική Ναυπάκτου με 6 οχήματα και δυναμικό πυροσβεστών και η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο αφού πρόλαβε να κάψει 30 περίπου στρέμματα χορτολειβαδικής και δασικής περιοχής.

Στη περιοχή κατέφθασαν και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ρίχνοντας λίγο νερό αλλά η φωτιά μάλλον είχε σβήσει. Η κλήση των αεροπλάνων έγινε από το φόβο μήπως ο νοτιάς (μαΐστρος) που φυσούσε δυναμώσει και παρασύρει τις φλόγες με κατεύθυνση το Δροσάτο.

Έρευνες για τα αίτια της πυρκαγιάς διενεργεί η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου. 

Εσείς ξέρετε σε ποια από τις τέσσερις "φυλές" του Facebook ανήκετε;

Κάθε μέρα σχεδόν 1,3 δισεκατομμύρια άνθρωποι και κάθε μήνα πάνω πια από δύο δισεκατομμύρια χρησιμοποιούν το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο, το Facebook.

Ο μέσος χρήστης περνάει σε αυτό γύρω στα 35 λεπτά τη μέρα, όμως δεν έχουν όλοι οι χρήστες τα ίδια κίνητρα, ούτε τους ίδιους λόγους που αφιερώνουν το χρόνο τους στο Facebook. Χονδρικά, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, οι χρήστες θα μπορούσαν να χωρισθούν σε τέσσερις κατηγορίες ή φυλές» από ψυχολογική κυρίως άποψη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Brigham Young της Γιούτα, με επικεφαλής τον Τομ Ρόμπινσον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο διεθνές περιοδικό για θέματα κοινωνικής δικτύωσης «International Journal of Virtual Communities and Social Networking», ζήτησαν από χιλιάδες χρήστες του Facebook να εξηγήσουν γιατί το χρησιμοποιούν και τι θέλουν να πετύχουν.

Με βάση τις απαντήσεις τους, προέκυψαν οι εξής τέσσερις μεγάλες κατηγορίες χρηστών: οι «οικοδόμοι» σχέσεων, οι «προπαγανδιστές», οι αυτοδιαφημιζόμενοι και οι «ματάκηδες».

Οι «οικοδόμοι» σχέσεων είναι αυτοί που κάνουν αναρτήσεις και απαντούν στις αναρτήσεις των άλλων, με κύριο στόχο να δημιουργήσουν νέες σχέσεις ή να ενισχύσουν τις υπάρχουσες, που έχουν ήδη εκτός του κυβερνοχώρου. Χρησιμοποιούν το Facebook ως μια προέκταση της πραγματικής ζωής, της οικογένειας και των φίλων τους.

Οι "προπαγανδιστές" χρησιμοποποιούν πρωτίστως το Facebook ως μια «ντουντούκα» για να ενημερώσουν τους πάντες σχετικά με αυτό που (πιστεύουν ότι) συμβαίνει γύρω τους. Δεν τους νοιάζει να μοιρασθούν φωτογραφίες ή προσωπικές ιστορίες τους, αλλά να διασπείρουν χρήσιμες πληροφορίες, να αναδημοσιεύσουν ειδήσεις, να πληροφορήσουν για μελλοντικές εκδηλώσεις και γενικά να κατευθύνουν την κοινή γνώμη.

Οι "αυτοδιαφημιζόμενοι" χρησιμοποιούν το Facebook για να προωθήσουν όχι κάποια μεγάλη ιδέα, αλλά απλούστατα τον εαυτό τους. Αναρτούν συνεχώς φωτογραφίες, βίντεο και κείμενα για να τραβήξουν την προσοχή στο άτομό τους και να χτίσουν το κατάλληλο προφίλ.

Τέλος, οι "ματάκηδες" αισθάνονται -όπως οι προπαγανδιστές- την κοινωνική υποχρέωση να βρίσκονται στο Facebook, αλλά ο βασικός στόχος τους είναι να «κατασκοπεύουν» τι κάνουν οι άλλοι χρήστες και πώς ζουν. Σπάνια δημοσιοποιούν προσωπικές πληροφορίες για τους ίδιους, αλλά περνούν από «κόσκινο» τα προφίλ των άλλων και θέλουν να μαθαίνουν τα πάντα για εκείνους.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι ασφαλώς πολλοί χρήστες του Facebook συνδυάζουν χαρακτηριστικά από περισσότερες κατηγορίες (π.χ. οι περισσότεροι έχουν μια τάση αυτοδιαφήμισης…), αλλά συνήθως είναι δυνατό να καταταχθούν σε μία από τις τέσσερις μεγάλες κατηγορίες.

Αλλά δεν μας αποκάλυψαν ποιά «φυλή» έχει τα περισσότερα μέλη.

Η τραγωδία του Ευριπίδη "Βάκχες" το Σάββατο στο θέατρο "Φρύνιχος"Δελφών

Την τραγωδία του Ευριπίδη "Βάκχες" θα παρουσιάσει το Σάββατο 22 Ιουλίου και ώρα 9:15 μ.μ. στο Θέατρο "Φρύνιχος" στους Δελφούς το «Θεσσαλικό θέατρο».

Η Παράσταση, ανεβαίνει για το Καλοκαίρι 2017, σε συνεργασία με το "Ελληνικό Φεστιβάλ" και σε σκηνοθεσία Έκτορα Λυγίζου.

ΤΟ ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ
…Οκτώ άνθρωποι - γυναίκες και άνδρες διαφόρων ηλικιών - γύρω από την ορχήστρα. Ένας, μπαίνει με λοξά βήματα στην «κυκλική σκηνή» και δοκιμάζει την ακουστική με ένα σιγανό σφύριγμα. Έπειτα, στρέφεται στους θεατές και τους λέει συνωμοτικά πως είναι o Διόνυσος που έχει πάρει τη μορφή ενός νεαρού ξένου άνδρα. Ουσιαστικά λέει: «…εμένα που με βλέπετε δεν είμαι ένας αλλά δύο». Στην ιστορία εκδίκησης που εισάγει - για μια πόλη άπιστη που τις γυναίκες της τις τρέλανε και τις έστειλε όλες στο βουνό, και για τον άπιστο βασιλιά που αργά ή γρήγορα θα τιμωρηθεί – μπαίνουν ένας - ένας και οι υπόλοιποι. Όσοι και όσες επιχειρούν να ενσαρκώσουν τα πιο εύπιστα πρόσωπα της ιστορίας συστήνουν χορούς δυαδικούς ή και τριαδικούς, ενώ όποιος κι όποια επιχειρεί να ενσαρκώσει τον ταραγμένο βασιλιά διατηρεί πεισματικά την ατομικότητά του και κρατιέται έξω από την ορχήστρα. Όσο κορυφώνεται η πλοκή τόσο παρασύρονται στη δίνη – όλοι. Και τελικά θα καταλήξουν και οι οκτώ μαζί – νυν και πρώην βασιλιάδες, δούλοι, άγγελοι και ιερείς, θεοί και ξένοι -,ως μια ιδιότυπη αφηγηματική χορωδία που θα διηγηθεί ομαδικά σαν χορικό την ανάβαση στο όρος και τον σπαραγμό τού ήρωα από την ίδια του τη μάνα. Κι έπειτα, αυτά τα κομμάτια, τα σπαράγματα του ήρωα, θα ξανά-σκορπίσουν ως οι οκτώ φωνές της Αγαύης. Και μία - μία θα σβήσουν, καθώς η μητέρα τού βασιλιά συνειδητοποιεί πως στα χέρια δεν κρατά κεφαλή λιονταριού αλλά το κεφάλι τού γιου της. Μια εκδοχή των Βακχών που, εξοβελίζοντας τα χορικά και τον γυναικείο χορό των βακχών, περιγράφει τη διαδικασία της σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού πολυφωνικού χορού, τη μετατροπή οκτώ ατόμων σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθείς ενώπιος- ενωπίω με έναν άλλο και να συστήσετε χορό.

Ο ΜΥΘΟΣ
…Ο θεός Διόνυσος φτάνει στην πόλη με ανθρώπινη μορφή και ο βασιλιάς Πενθέας παλεύει να οχυρώσει εαυτόν και άστυ απέναντι στην έλευση μιας θρησκείας που εξισώνει τους πάντες –νυν και πρώην βασιλιάδες, θεούς και δούλους, μάντεις και αγγελιοφόρους, γυναίκες και άνδρες – σε έναν κόσμο συμφιλίωσης του ανθρώπου με τα πιο ζωώδη αλλά και αγνά του ένστικτα. Η μοναδική σωζόμενη τραγωδία στην οποία ο Διόνυσος συμμετέχει ως πρόσωπο του δράματος αλλά και ως παντεπόπτης σκηνοθέτης - συγγραφέας, σε μια εκδοχή που θα εξερευνήσει τη σύγκρουση ανάμεσα στην ατομικότητα του ήρωα και την πολυφωνικότητα του χορού. Μια εκδοχή για οκτώ αφηγητές που – με την ένταξη των χορικών στη βασική πλοκή – θα παρακολουθήσει τη διαδικασία τής σταδιακής σύνθεσης και αποσύνθεσης ενός μεικτού χορού, την αντίσταση αλλά και τη λαχτάρα οκτώ ατόμων να ανέβουν φαντασιακά στο ιερό βουνό ως μαινάδες και να μετατραπούν σε βάκχες. Μια τελετή μύησης στη λατρεία του «άλλου», της οποίας πρώτο στάδιο είναι να σταθούν δύο άτομα ενώπιος - ενωπίω υπό το βλέμμα ενός θεατή-μάρτυρα.


ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟΙ  ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς
Διασκευή-Σκηνοθεσία: Έκτορας Λυγίζος
Σκηνικό-Κοστούμια: Κλειώ Μπομπότη
Φωτισμοί: Δημήτρης Κασιμάτης
Μακιγιάζ: Ιωάννα Λυγίζου
Βοηθός σκηνοθέτις: Εύα Βλασσοπούλου
Δραματολογική συνεργασία: Κατερίνα Κωνσταντινάκου
Σωματική προετοιμασία: Βίκυ Παναγιωτάκη
Φωνητική προετοιμασία: Ρηνιώ Κυριαζή


Παίζουν οι Ηθοποιοί:
Ανθή Ευστρατιάδου, Έκτορας Λυγίζος, Βασίλης Μαγουλιώτης, Άρης Μπαλής, Αργύρης Πανταζάρας, Ανέζα Παπαδοπούλου, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Στέργιογλου.


Οι τιμές των Εισιτηρίων είναι:
Κανονικό -Ταμείο: 15€, Προπώληση-Ομαδικό(10 άτομα & άνω): 12€, Παιδικό-Φοιτητικό-Ανέργων-Άνω 65 ετών: 10 €. Θα ΙΣΧΥΟΥΝ ΤΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α
Η Προπώληση γίνεται από το: «ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΠΟΛΙΤ.ΚΕΝΤΡΟ ΔΕΛΦΩΝ», από την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ: 14 ΙΟΥΛΙΟΥ.

Κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό φύλλο της εφημερίδας "Αγιαθυμιώτικα Νέα"


Πολυσέλιδο, πολύχρωμο και ιδιαίτερα πλούσιο σε ύλη κυκλοφόρησε το καλοκαιρινό φύλλο (Ν. 105) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Στις 48 σελίδες του μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:

 • Το πλήρες πρόγραμμα των ιδιαίτερα ποιοτικών ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ 2017 (30 Ιουλίου-17 Αυγούστου), με αναλυτική παρουσίαση κάποιων από τις πολύ σπουδαίες εκδηλώσεις.
 • «Στα μονοπάτια των προγόνων μας». Μια πορεία, το 1977, των μαθητών της Αγιαθυμιάς από την Άμφισσα στο χωριό, από τον δρόμο της Κούσκιας.
 • Άγνωστα ή αθησαύριστα σημειώματα και ποιητικά σχέδια του Σκαρίμπα: «Ο Γιάννης Σκαρίμπας εναντίον τυπογράφων και ανδριαντοποιών».
 • «Το κόσκινο του Ερατοσθένους».
 • «Τα μουρλά νερά του Σκαρίμπα» (αναδημοσίευση από ΤΑ ΝΕΑ).
 • Ανασύσταση καμένου ελαιοκτήματος: Απάντηση σε μια πρόκληση της ιστορίας και της παράδοσης.
 • Κείμενο με τίτλο «ΒΟΥΝΙΧΩΡΑ: Μνήμες της εποχής που ο άνθρωπος ζούσε για έναν έπαινο και πέθαινε για ένα τραγούδι, σωζόμενες στους "Νέους Θεούς" (1889) του Α. Καρκαβίτσα».
 • Η Μυανία του Lucien Lerat.
 • Ο λόγος του Σάββα Καλεντερίδη κατά τον φετινό επετειακό εορτασμό της Απελευθέρωσης του Κάστρου των Σαλώνων (10-4-1821).
 • Αφιέρωμα στην εκδήλωση μνήμης για την 74η επέτειο από την πυρπόληση της Αγίας Ευθυμίας και δημοσίευση του πανηγυρικού της ημέρας.
 • Άγιο Πάσχα 2017 στο χωριό μας.
 • Το ποίημα του Τάσου Γαλάτη «Ένας γέροντας».
 • Κείμενο για την φετινή Λαμπρή στην Αγία Ευθυμία με πολλές φωτογραφίες από το ψήσιμο των αρνιών.
 • Αφιέρωμα στα «Γεννητούρια και τα Βαφτίσια» στο χωριό μας.
 • Συνέχεια της έρευνας «Η ιστορία μέσα από το ελληνικό γραμματόσημο».
 • Μια θαυμάσια χορευτική παράσταση της Σχολής Χορού DanceArt της Κάτιας Κυριακού-Χατζημανώλη.
 • Φωκική ποδοσφαιρική ανασκόπηση της περιόδου 2015-2016.
 • Διάφορες ειδήσεις που αφορούν την Αγία Ευθυμία και την γύρω περιοχή.
 • Πρόσφατα νέα από το χωριό.
 • Ο φετινός εορτασμός του εξωκλησιού της Αγίας Τριάδας.
 • Παλιοί χάρτες με την Αγία Ευθυμία ως Μυωνία.
 • Όμορφος νεανικός γάμος ... με έντονη την παρουσία της αγιαθυμιώτικης νεολαίας.
 • Οι νέοι τρόποι επικοινωνίας του Συλλόγου μας.
 • Όλη η κοινωνική δραστηριότητα που αφορά την Αγία Ευθυμία.
 • Επιστολή του αποχωρήσαντος επιτρόπου Αγαπητού Ευθ. Αγαπητού.
 • Αφιέρωμα στην Ευσταθία Καψάλη που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 101 ετών.
 • Οι δεκάδες των συνδρομών.
 • Κείμενο με τίτλο «Αγιαθυμιώτης μεταξύ των πρώτων οικιστών της Ιτέας».
 • Το ξεκίνημα των έργων στο σπίτι-μνημείο.
 • Κείμενο για την ημέρα του πατέρα.
Η εφημερίδα ταχυδρομήθηκε τη Δευτέρα 10 Ιουλίου και αναμένεται να φτάσει στους συνδρομητές της μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Όσοι δεν είναι συνδρομητές και επιθυμούν να τους σταλεί το συγκεκριμένο φύλλο μπορούν να το ζητήσουν τηλεφωνώντας στο 2103250354.

Τρίτη, 11 Ιουλίου 2017

Μείωση 25% στα διόδια μοτοσικλετιστών από τη γέφυρα του Ρίου - Αντίρριου

Μειώνεται η τιμή των διοδίων στη Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου για τους μοτοσικλετιστές κατά 25%.

Συγκεκριμένα η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ανακοίνωσε ότι στο εξής η κάρτα 10 διελεύσεων για μοτοσικλέτες («Κάρτα ΜΟΤΟ»), θα πωλείται έναντι 12€, αντί της μέχρι τούδε τιμής των 16€.

Η νέα τιμή αποτελεί έκπτωση της τάξεως του 25% σε σχέση με την παλιά.

Επιτρέπει μάλιστα στον χρήστη της κάρτας να διέρχεται μόνο με 1,20 €, έναντι της απλής διέλευσης (χωρίς κάρτα), η οποία κοστίζει 1,90 €.

Κόβουν την Μανδρέκα λόγω…"πολυκοσμίας"!

Το βέβαιο είναι ότι όπου και να γίνουν οι βουλευτικές εκλογές η έδρα στη Φωκίδα θα περάσει στη Νέα Δημοκρατία.

Ήδη σε κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κόμματα και ειδικότερα στις μονοεδρικές περιφέρειες, γιατί εκεί εν πολλοίς θα κριθεί και η αυτοδυναμία, στη Φωκίδα η Νέα Δημοκρατία παίζει για ποσοστά που κυμαίνονται γύρω στο 55% ενώ για τη δεύτερη θέση κοντράρονται στα ίσα με πολύ χαμηλότερο ποσοστό ο ΣΥΡΙΖΑ με την Δημοκρατική Συμπαράταξη !

Ο λόγος αυτός έχει προκαλέσει το ενδιαφέρων σε μια σειρά από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλουν να πλασαριστούν στη λίστα των 3 υποψηφίων του κόμματος στη Φωκίδα.

Ήδη όπως έγραψε το DORIDA NEWS εδώ και μήνες 7 - 8 είναι οι ενδιαφερόμενοι που θα παλέψουν για να μπούν στην λίστα των υποψηφίων.

Τελευταίο όνομα που μπήκε στη λίστα είναι του δικηγόρου και πρώην βουλευτή Πειραιά Πέτρου Μαντούβαλου (είναι γαμπρός στη Φωκίδα ) που κινείται δραστήρια με παρουσίες σε εκδηλώσεις της Φωκίδας, συνεντεύξεις, μαζώξεις κομματικών φίλων και τελευταία η ξαφνική ανάληψη της προεδρίας της ποδοσφαιρικής ομάδας του Αστέρα Ιτέας που ανέβηκε στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Η πολυκοσμία αυτή όμως δημιουργεί φαίνεται μεγάλο πρόβλημα στην πρώην βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα όπως αναφέρει σε σχόλιο-ρεπορτάζ η καλά ενημερωμένη για τα δρώμενα της Ν.Δ. εφημερίδα “Παραπολιτικά”.

Γράφει συγκεκριμένα η εφημερίδα με τίτλο “Πάνε για Κόψιμο” :

"Μαθαίνουμε ότι ακόμα και πρώην βουλευτές που έχουν κάνει ακόμα και μόλις… μία κυβερνητική θητεία (άρα είναι σχετικά νεαρής ηλικίας) είναι πολύ πιθανόν να μείνουν εκτός «γαλάζιων» ψηφοδελτίων στις επόμενες εθνικές εκλογές. Βλέπετε, στην Πειραιώς, με δεδομένη την εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη να αξιοποιηθούν οι καταλληλότεροι και οι πλέον δραστήριοι, εκείνοι που για τον έναν ή τον άλλο λόγο έχουν επιδείξει είτε αδιαφορία είτε… unfair συμπεριφορά έναντι των βουλευτών των περιφερειών τους συγκεντρώνουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να μείνουν εκτός νυμφώνος. Μία τέτοια περίπτωση, χωρίς πάντως να είναι επιρρεπής στα… παραπάνω συμπτώματα, συνιστά η Ασπασία Μανδρέκα, πρώην βουλευτίνα της μονοεδρικής της Φωκίδας, που μάλλον “κόβεται” λόγω… πολυκοσμίας !"

Εμείς να υπενθυμίσουμε ότι ενδιαφερόμενοι για τη λίστα των υποψηφίων της Ν.Δ. στη Φωκίδα είναι ακόμα οι Γ. Μπούγας, Ν. Φουσέκης, Κ. Χαλιορής, Κ. Παπαθανασίου, Π. Παπαδάκης Πρόεδρος Αποστράτων Φωκίδας και ένας δικηγόρος από Δεσφίνα. 

ΔΕΛΦΟΙ : Παραστάσεις 2017 στο θέατρο Φρύνιχος,Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο


Κυριακή 16 Ιουλίου ώρα 21.00
Ευριπίδη ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ ΕΝ ΑΥΛΙΔΙ
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος ΧΕΙΛΑΚΗΣ-Μανώλης ΔΟΥΝΙΑΣ                              
Μουσική Σταμάτης ΚΡΑΟΥΝΑΚΗΣ


Σάββατο 22 Ιουλίου ώρα 21.00
Ευριπίδη ΒΑΚΧΕΣ
Σκηνοθεσία: Έκτωρ Λυγίζος
ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ


Κυριακή 30 Ιουλίου ώρα 21.00
Μουσική παράσταση
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΣΤΑΥΡΟ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ
Μουσική: Θάνος Μικρούτσικος
Σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης
Θέατρο 5η ΕΠΟΧΗ


Τετάρτη 2 Αυγούστου ώρα 21.00
Νίκου Καζαντζάκη ΑΛΕΞΗΣ ΖΟΡΜΠΑΣ
Σκηνοθεσία: Σταμάτης Φασουλής
Μουσική: Μίκης Θεοδωράκης


Σάββατο, 5 Αυγούστου ώρα 21.00
Αισχύλου ΕΠΤΑ ΕΠΙ ΘΗΒΑΣ
Σκηνοθεσία: Τζέζαρις Γκραουζίνις
ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ


Τετάρτη 23 Αυγούστου ώρα 21.00
Αριστοφάνη ΛΥΣΙΣΤΡΑΤΗ
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος

Δευτέρα, 10 Ιουλίου 2017

Με 11 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτ.Συμβούλιο Δωρίδας

Την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ώρα 18:30 συνεδριάζει στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με 11 θέματα στην ατζέντα.

Ειδικότερα σύμφωνα με ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα που θα συζητηθούν για να παρθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :

1. Κανονισμός Άρδευσης Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας) ΘΕΜΑ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

2. Περί διαγραφής ή μη οφειλών άρδευσης Μαραθιά, Σκαλώματος. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος) ΘΕΜΑ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

3. Περί διαγραφής και μεταφοράς οφειλών ύδρευσης σε κληρονόμους, λόγω θανάτου των οφειλετών. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος) ΘΕΜΑ ΕΞ ΑΝΑΒΟΛΗΣ

4. Εξέταση αιτημάτων Συλλόγων Τ.Κ. Κονιάκου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

5. Αύξηση ωραρίου εργασίας καθαριστριών σχολικών μονάδων Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Παπακωνσταντίνου Δημήτριος)

6. Έγκριση Απολογισμών Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δωρίδος οικονομικών ετών 2014, 2015, 2016. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Δημοτικός Σύμβουλος Δημόπουλος Ανδρέας)

7. Παραχώρηση του προαύλιου χώρου και μιας αίθουσας του Δημοτικού Σχολείου Ερατεινής στο Σύλλογο Α.ΤΕ.ΠΟ., για πραγματοποίηση εκδήλωσης στις 10 Αυγούστου 2017. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας - Δημοτικός Σύμβουλος Δημόπουλος Ανδρέας)

8. Σύσταση επιτροπών παραλαβής έργων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

9. Εξουσιοδότηση Προέδρου Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, έτου Παναγιώτη, για δωρεάν παραχώρηση χρήσης κοινόχρηστων χώρων σε συλλόγους για διενέργεια πολιτιστικών εκδηλώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

10. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος, ως εταίρος, σε Πρόταση που πρόκειται να υποβληθεί στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ευρώπη για τους Πολίτες 2014-2020» - μέτρο «Αδελφοποίηση Πόλεων». (Εισηγητής Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

11. Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Τ.Κ. Τολοφώνος για τη γιορτή της πίττας στις 28/7/2017. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΑ ΑΝΑΚΛΑΣΤΙΚΑ ΠΡΟΣ ΑΜΕΡΙΚΗ ΚΑΙ ΚΙΝΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Οι τελευταίες πρωτοβουλίες της Μέρκελ και του Μακρόν και ο τρόπος που φαίνεται να σκέφτονται οι δύο ηγέτες στα ζητήματα κολοσσιαίας σημασίας ( όπως για παράδειγμα οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες ή την Κίνα), επιβεβαιώνουν ότι η Ευρώπη έχει αρχίσει να κινείται πλέον πιο στρατηγικά, σαν μία υπό διαμόρφωση (νέα) γεωπολιτική δύναμη.

΄Εως τώρα, η Ευρώπη δεν είχε ενεργοποιήσει τα γεωπολιτικά της ανακλαστικά, λειτουργούσε σχεδόν σαν ένας αργοκίνητος γραφειοκρατικός μηχανισμός, δομημένος για την διεκπεραίωση και όχι για τη μεγάλη προοπτική. Τώρα, όμως, δείχνει ότι αφυπνίζεται, έστω και υποχρεωμένη από τις εξελίξεις, οι οποίες μπορεί να επιδεινωθούν και να γίνουν εφιαλτικές. Τώρα η Ευρώπη δείχνει να σκέφτεται περισσότερο συλλογικά, πολύ πιο υπερεθνικά, δηλαδή πολύ περισσότερο πολιτικά. Είναι ένα πρώτο μεγάλο βήμα για το μέλλον της …

Το ερώτημα βεβαίως είναι, τι ακριβώς άλλαξε και η Ευρώπη σκέφτεται και σχεδιάζει πλέον με στρατηγική την ενιαία της προοπτική, στον ταραγμένο (νέο) κόσμο της αβεβαιότητας και των ανατροπών.

Ο πρώτος λόγος είναι η χαοτική συμπεριφορά των Ηνωμένων Πολιτειών μετά από την εκλογή του Τράμπ. Διαπιστώθηκε σε αυτούς του έξη μήνες, η μεγάλη έλλειψη γεωπολιτικού στίγματος εκ μέρους της αμερικανικής υπερδύναμης. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις συχνές επιθέσεις του Τράμπ στην Ενωμένη Ευρώπη και τη Γερμανία, τη μείωση του αμερικανικού ενδιαφέροντος για το ΝΑΤΟ, καθώς και την πολιτική του προστατευτισμού και της εσωστρέφειας που ευαγγελίζεται η νέα αμερικανική κυβέρνηση, θορύβησαν πολύ την Ευρώπη. Μία πολιτική αντιφατική, εξάλλου, χωρίς στρατηγικό βάθος και πολλές φορές εχθρική απέναντι σε (έως χθες) συμμάχους και εταίρους, μπορεί ανά πάσα ώρα και στιγμή να μετεξελιχθεί σε επικίνδυνη.

Η Μέρκελ, αλλά και ο Μακρόν, συνειδητοποίησαν τι μπορεί πράγματι να συμβεί ! Μέσα στην παγκόσμια περιδίνηση της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού, οι συσχετισμοί των δυνάμεων μεταβάλλονται εντυπωσιακά και εάν δεν διαθέτεις –στην ανταγωνιστική διεθνή σκακιέρα -δικό σου μηχανισμό άμυνας και ασφάλειας, δεν μπορεί να θεωρείσαι υπολογίσιμη δύναμη.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι μέσα σε αυτό το απροσδιόριστο και πολύ αντιφατικό παγκόσμιο σύστημα, ο πλέον κερδισμένος της παρτίδας είναι η Κίνα. Είναι ο συνεχώς αναβαθμιζόμενος διεθνής παίκτης, οικονομικά και γεωπολιτικά. Η Ευρώπη χρειάζεται συνεπώς μία ξεχωριστή προσέγγιση με την Κίνα, με βάση τα δικά της συλλογικά συμφέροντα. Και είναι πολλά και είναι τεραστίας κρισιμότητας.

Εξού και η Μέρκελ με τον Μακρόν συμφώνησαν και διακήρυξαν ότι στο εξής η διείσδυση που αναπτύσσεται από τους Κινέζους σε ευρωπαικές επιχειρήσεις και αγορές, θα περνάει μέσα από το δίχτυ ασφαλείας των ευρωπαικών θεσμών… Ούτε η περιουσία να περάσει στην ασιατική υπερδύναμη και να χαθεί ο έλεγχος, ούτε να κινδυνέψουν να αφανιστούν νευραλγικά κομμάτια της αγοράς.

Παράλληλα, ωστόσο, στο γεωπολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη διαπραγματεύεται τις καλές της σχέσεις με την Κίνα, με δεδομένη την αμφιλεγόμενη προσέγγιση που επιχειρεί σε τούτη τη φάση η Ρωσία.

Αυτό, λοιπόν, σημαίνει ευρωπαική στρατηγική ! Και επιβεβαιώνεται επίσης, από τη σθεναρή και ενιαία στάση που κρατά η κορυφή των ευρωπαικών αποφάσεων στο θέμα του Brexit, απογυμνώνοντας την (μετέωρη) κατάσταση που βρίσκεται σήμερα η Βρετανία.
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Μνημόσυνο του Μητροπολίτη Σικάγου στο Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδος

Πέρασαν σαράντα ημέρες από την ημέρα που ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σικάγου κυρός Ιάκωβος αναχώρησε για την Βασιλεία των Ουρανών.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Σικάγου συνδεόταν με τον Γέροντα Νεκτάριο από το 1987, ο οποίος πολλάκις φιλοξένησε στην Μητρόπολη Σικάγου τον Γέροντα. Άλλοτε για ομιλίες, Θείες Λειτουργίες, εξομολογήσεις.

Επίσης ο μακαριστός Επίσκοπος Σικάγου κυρός Ιάκωβος συχνά προέτρεπε τους πιστούς να βοηθούν τον Γέροντα στην ανέγερση των Ιερών Ησυχαστηρίων του στο Τρίκορφο Δωρίδος.

Χθες Κυριακή 9 Ιουλίου 2017 τελέστηκε επίσημο μνημόσυνο από τον Καθηγούμενό μας και Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μουλατσιώτη στο καθολικό της Μονής υπέρ αναπαύσεως της μακαρίας ψυχής του.

Ο Γέροντας Νεκτάριος μίλησε με θερμά λόγια για τον κεκοιμημένο Επίσκοπο και παρακάλεσε όλους τους πιστούς να προσεύχονται για την ψυχή του μακαριστού Επισκόπου κυρού Ιακώβου, όπου και ευχήθηκε η μνήμη του να είναι αιωνία.

Κυριακή, 9 Ιουλίου 2017

Η Δωρίδα πάει για τον ΕΦΚΑ… Άμφισσας !

Όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες η Νοτιοανατολική Δωρίδα υπαγόταν στο ΙΚΑ Ναυπάκτου, τώρα ΕΦΚΑ πλέον.

Πριν από λίγο καιρό όμως το ΙΚΑ Ναυπάκτου καταργήθηκε και μεταφέρθηκε στο Μεσολόγγι.

Ξεσηκώθηκε θύελλα διαμαρτυριών από όλους τους φορείς (βουλευτές, δημάρχους, εργατικά κέντρα κλπ) και τελικά η Κυβέρνηση έκανε πίσω διατηρώντας ως Διεύθυνση τον ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο.

Στην επιστροφή όμως από το Μεσολόγγι στη Ναύπακτο... έχασε τις αρμοδιότητες για τη Δωρίδα που μεταφέρονται στην Άμφισσα!

Ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης μετά την εξέλιξη αυτή ανέλαβε δράση και πρωτοβουλίες μαζί με άλλους φορείς να αρθεί αυτή η αδικία και να παραμείνει η Δωρίδα στον ΕΦΚΑ Ναυπάκτου.

Όπως τονίστηκε είναι εντελώς παράλογο να τιμωρούνται οι πολίτες της Δωρίδας για την εξυπηρέτησή τους κάνοντας κάπου 250 χιλιόμετρα για να πάνε και να επιστρέψουν στην Άμφισσα, χάνοντας μια ολόκληρη μέρα επιβαρυνόμενοι με ποσαπλάσια έξοδα, όταν οι συνήθεις καθημερινές τους συναλλαγές γίνονται στην πολύ πιο κοντινή Ναύπακτο.