Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Ιουλίου 2017

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων
Και νέα διόδια στην Κορίνθου - Πατρών

Στα 24,80 ευρώ τα συνολικά διόδια Ελευσίνας – Δωρίδας !


Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 9 Ιουλίου ανοίγει ο νέος κόμβος Ζευγολατιού του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου-Πατρών και παράλληλα τίθεται σε ισχύ το σύστημα διοδίων.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Ολυμπίας Οδού», η μετάβαση στο νέο σύστημα θα γίνει σταδιακά, αρχής γενομένης από το τμήμα Κόρινθος-Ξυλόκαστρο, όπου η χρέωση στον υφιστάμενο μετωπικό σταθμό του Κιάτου θα γίνεται και στις δύο κατευθύνσεις.

Παράλληλα, ξεκινάει η λειτουργία των πλευρικών σταθμών διοδίων στον κόμβο Ζευγολατιού με χρέωση από και προς Αθήνα και στον κόμβο Κιάτου με χρέωση από και προς Πάτρα.

Οι νέες τιμές

Οι τιμές που θα ισχύσουν στον μετωπικό Κιάτου είναι οι ακόλουθες: Δίκυκλα 1,60 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 2,20 ευρώ, φορτηγά με δύο ή τρεις άξονες 5,70 ευρώ και φορτηγά με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 8 ευρώ.

Οι τιμές που θα ισχύσουν στον πλευρικό σταθμό Κιάτου θα είναι οι εξής: Δίκυκλα 0,60 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,80 ευρώ, φορτηγά με δύο ή τρεις άξονες 2,10 ευρώ και φορτηγά με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 3 ευρώ.

Οι τιμές στον πλευρικό σταθμό Ζευγολατιού θα είναι οι ακόλουθες: Δίκυκλα 0,50 ευρώ, ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα 0,70 ευρώ, φορτηγά με δύο ή τρεις άξονες 1,80 ευρώ και φορτηγά με τέσσερις ή περισσότερους άξονες 2,60 ευρώ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στο τμήμα Ελευσίνα-Κόρινθος δεν υπάρχει καμία αλλαγή, ενώ το επόμενο διάστημα, με την πλήρη εφαρμογή του νέου συστήματος διοδίων (και στο τμήμα Ξυλόκαστρο-Πάτρα), το συνολικό κόστος για τα επιβατικά αυτοκίνητα στο σύνολο των 202 χιλιομέτρων (Ελευσίνα-Πάτρα), θα είναι 11,50 ευρώ.

Έτσι αν υπολογίσουμε και τα διόδια στη γέφυρα Ρίου – Αντίρριου το συνολικό τίμημα για ένα ΙΧ που θα ταξιδεύσει για Δωρίδα είναι 24,80 ευρώ και άλλα τόσα για επιστροφή δηλαδή περίπου… 50 ευρώ!, χωρίς να υπολογίζονται τα διόδια της Αττικής Οδού για όσους τη χρησιμοποιήσουν.

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΑΣ:Θεατρικές παραστάσεις στην Ερατεινή και στο Λιδωρίκι

Ο Δήμος Δωρίδας ανακοίνωσε  υποδέχεται τη Θεατρική Ομάδα Εκπαιδευτικών Ναυπάκτου « Η Αυλαία »
 και τη θεατρική παράσταση « Αφιέρωμα στη Φάρσα »

  • την Πέμπτη 13 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Ερατεινής
  • την Παρασκευή 14 Ιουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Λιδωρικίου στις 9 το βράδυ
Η παράσταση περιλαμβάνει τρεις κωμωδίες του Νικολάου Ι. Λάσκαρη
  •  Μις Έβανς
  •  Το Κοκκαλάκι της Νυχτερίδας
  •   Μαύρη Παρηγοριά
Σκηνοθεσία : Γιώργος Κατσάμπας
Σκηνικά : Βασίλης Λουκόπουλος
Κοστούμια : Το βεστιάριο του Ρωμαίου και της Ιουλιέττας
Μακιγιάζ - Κομμώσεις : Μάρθα Θεοδωροπούλου
Μουσική Επιμέλεια : Γιώργος Κατσάμπας
Παίζουν :
Χρήστος Μαλλάς, Βάσω Μπεζαϊτη, Γιώτα Πολιτοπούλου, Αναστασία Λουκοπούλου, Ελένη Αδαμοπούλου, Ηρακλής Μπεζαϊτης, Περικλής Μπούρμπουλας, Ανθή Κολομέλου, Gerard van Hattem, Μαρία Κυρίτση, Λάμπρος Ξύτσας, Αθηνά Φορλίδα

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Εκδήλωση Συλλόγων της Δωρίδας αναβίωσης θερισμού-αλωνίσματος

Παρασκευή, 7 Ιουλίου 2017

Δημοσκόπηση MRB: Διψήφιο προβάδισμα για τη ΝΔ με 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ

Διψήφιο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει νέα δημοσκόπηση της MRB, ενώ ανεβασμένη στη τρίτη θέση είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ.
 
Συγκεκριμένα, το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 11,9 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας της MRB για το real.gr.

Η έρευνα ήταν πανελλαδική σε 2.000 πολίτες με δικαίωμα ψήφου, με τη μέθοδο των προσωπικών συνεντεύξεων (face to face) και καταγράφει τη σημερινή πολιτική κατάσταση της χώρας (χρόνος διεξαγωγής 20 έως 29 Ιουνίου 2017) και τις εξαμηνιαίες τάσεις. Έγινε λίγο πριν από το Συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Η ΝΔ προηγείται με διαφορά 11,9% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου. Συγκεκριμένα:

· ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ :       29,7%
· ΣΥΡΙΖΑ:                              17,8%
· Δημοκρατική Συμπαράταξη 7,4%
· Χρυσή Αυγή:                        7,4%
· ΚΚΕ:                                     6,9%
· Ένωση Κεντρώων:                2,9%
· Ανεξάρτητοι Έλληνες:          2,5%

· Πλεύση Ελευθερίας:             2,3%
· Το Ποτάμι:                            2,0%
· ΑΝΤΑΡΣΥΑ:                        1,0%.
· «Άλλο Κόμμα»:                    2,3%
· «Αδιευκρίνιστη Ψήφος»:    17,8%.
Το ποσοστό της «Αδιευκρίνιστης Ψήφου» αναλύεται ως εξής: 7,3% Δεν Αποφάσισα-Δεν Απαντώ και 10,5% Λευκό-Ακυρο-Αποχή και 2,3% Άλλο Κόμμα.

Στην παράσταση νίκης προβάδισμα έχει η Ν.Δ. με 58,4%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει ποσοστό 14,8%. Η επιλογή «Κανένα Κόμμα» καταγράφει ποσοστό 20,6%. Ακολουθούν «Άλλο Κόμμα» με 3,5% και «Δεν ξέρω... Δεν απαντώ» με ποσοστό 2,8%.

Στο ερώτημα «Ποιος από τους δύο θεωρείτε ότι θα ήταν καταλληλότερος για πρωθυπουργός της χώρας;» ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας συγκεντρώνει το 20,6%, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης το 31,6% και «Κανένας από τους δύο» απάντησε το 42,0%.

H δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών

· Κυριάκος Μητσοτάκης       (28,9%)
· Αλέξης Τσίπρας                  (20,7%)
· Φώφη Γεννηματά                (14,5%)
· Βασίλης Λεβέντης              (11,1%)
· Σταύρος Θεοδωράκης         (11,1%)
· Δημήτρης Κουτσούμπας     (10,8%)
· Πάνος Καμμένος                 (8,7%)
· Νίκος Μιχαλολιάκος           (7,8%)
· Ζωή Κωνσταντοπούλου      (8,6%)
· Παναγιώτης Λαφαζάνης     (4,8%)


Η λέξη «οργή» εκφράζει σε ποσοστό 62,3% περισσότερο τους πολίτες για το παρόν και το μέλλον της χώρας και ακολουθεί η λέξη «ντροπή» με ποσοστό 56%.

Σε ό,τι αφορά τους δείκτες αισιοδοξίας και συγκεκριμένα στο ερώτημα πώς πιστεύετε ότι πάνε τα πράγματα γενικά στη χώρα μας, το 92,4% απαντά «Πολύ Άσχημα-Αρκετά Άσχημα».


Στο Μοναστηράκι Δωρίδας η θεατρική παράσταση“Οι Ηλίθιοι”του Νηλ Σάιμον

Το Σάββατο 15 Ιουλίου από τη θεατρική σκηνή “Αμφιθέατρον”

Στο Μοναστηράκι θα παιχτεί η παράσταση «Οι Ηλίθιοι» του Νηλ Σάιμον το Σάββατο 15 Ιουλίου, από την θεατρική σκηνή «Αμφιθέατρο»

Το έργο παίχτηκε την 1 και 2 Ιουλίου στο θέατρο «Σταθμός» όπου μετά την μεγάλη του επιτυχία, ο Δήμος Δωρίδας προσκάλεσε τη θεατρική ομάδα για να παίξουν και εκεί, μέσω του Δημήτρη Ασημάκη που συμμετέχει στην παράσταση.

Η θεατρική σκηνή «Αμφιθέατρο», δημιουργήθηκε το 2009 προκειμένου να αποτελέσει σημείο εκκίνησης για όσους έχουν καλλιτεχνικές και συναισθηματικές ευαισθησίες. Αποτελεί δίαυλο εναλλακτικής επικοινωνίας και έκφρασης μέσα από την «πράξη –δράση» και αποζητά την διαφυγή στο περίπλοκο κόσμο τον οποίο ζούμε.

Η θεατρική σκηνή «Αμφιθέατρο» αποτελεί σίγουρα μια εναλλακτική πρόταση για δημιουργική απασχόληση και εποικοδομητική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου μας. Σκοπός της ομάδας είναι η γνωριμία με τη θεατρική τέχνη και τις αρχές που την διέπουν σε θεωρητικό αλλά κυρίως σε πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την σύσταση ομοιογενή ομάδων (παιδικών, εφηβικών, ενηλίκων,) την γνωριμία μεταξύ τους αλλά και την καλλιέργεια των εκφραστικών μέσων που διαθέτει ο καθένας. Σε τελικό στάδιο επιλέγεται ένα έργο από κάθε ομάδα όπου παρουσιάζεται στο τέλος της χρονιάς σε κάποιο θέατρο.

Οι συντελεστές της παράστασης είναι
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Γιώργος Kαστρούνης
Σκηνοθεσία Καλλιόπη Τζερμάνη
Παίζουν με αλφαβητική σειρά Ιφιγένεια Αντωνίδου, Ασημάκης Δημήτρης, Βασίλειου Μαριάννα , Γκανιάτσα Κωνσταντινα , Κεσεντες-Ξεντες Γιώργος, Κοτροκοη Έλενα, Ντοβινος Άγγελος, Ευθυμία Παπαδάκη, Κυριακή Φραντζή .


Υπόθεση του έργου: Ο δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι μένει άφωνος , όταν διορίζεται σε ένα μικρό χωριό και διαπιστώνει πως όλοι οι κάτοικοι του είναι ηλίθιοι. Το χωριό βαραίνει επί 200 χρόνια η κατάρα της απόλυτης ηλιθιότητας και καθήκον του δασκάλου είναι να σπάσει την κατάρα αυτή.Εάν μέσα σε 24 ώρες δε τα καταφέρει θα γίνει κι αυτός ηλίθιος .

Ο Γέροντας Νεκτάριος για τα 60 έτη του παρακαλεί όλα τα πνευματικά του παιδιά

Του Αρχιμανδρίτη Γέροντος Νεκταρίου Μουλατσιώτη

 Παιδιά μου και αγαπημένοι μου αδελφοί.


Ο άγιος Θεός έως σήμερα μου έδωσε καιρό μετανοίας εξήκοντα (60) ετών. Ας είναι ευλογημένο το Όνομά Του. Τα έτη παρήλθαν κι εγώ ο αμαρτωλός αρχή μετανοίας δεν έκανα ακόμη. Τι λόγο θ’ αποδώσω στον Κύριό μου; Τι θα είπω εις Αυτόν; Ότι άφησα εξήκοντα έτη και παρήλθαν άκαρπα και χωρίς μετάνοια; Ακούω τη φωνή Του να μου λέγει: «Παιδί μου Νεκτάριε, σου έδωσα εξήκοντα έτη ως καιρό μετανοίας κι εσύ τίποτε δεν έκαμες! Ούτε αρχή μετανοίας;»

Παιδιά μου και αδελφοί μου,

Πονά η ψυχή μου, διότι παρήλθαν τα πολλά τα χρόνια άπραγα. Από μικρός και ως νεαρός άκουγα φίλους και συγγενείς να μου λέγουν «χρόνια πολλά»! Τώρα τα πολλά τα χρόνια παρήλθαν, λίγος καιρός έμεινε. Ο πολύς καιρός της μετανοίας έφυγε και έγινε παρελθόν χωρίς έργα, χωρίς δάκρυα, χωρίς μετάνοια, αλλά ζώντας από κοιλίας μητρός εν αμαρτίαι.

Τώρα δεν έχω πολύ καιρό και τα «χρόνια πολλά» που μου εύχονται, τα ακούω ως ένα ψέμμα, διότι γνωρίζω την πραγματικότητα, ότι λίγος καιρός μου απέμεινε. Τα έτη του ανθρώπου έως εβδομήκοντα λέγει η Γραφή, αλλά και ογδοήκοντα να υπάγω, τι είναι τα επιπλέον είκοσι χρόνια όταν έφυγαν άκαρπα τα εξήκοντα;

Αδελφοί μου και παιδιά μου, ένα ζητώ από εσάς. Περιουσία σε όλη μου τη ζωή δεν απέκτησα. Τα πάντα τα πρόσφερα στον Θεό και στους συνανθρώπους μου. Περιουσία μου ήταν, είναι και θα είναι ο Χριστός κι εσείς.

Δι’ αυτό εσάς παρακαλώ, όσο καιρό μετανοίας ακόμη μου προσφέρει ο Άγιος Θεός μας, να προσεύχεσθε να είναι δι’ εμέ καιρός δακρύων, καιρός συντριβής, καιρός ταπείνωσης και καιρός μετανοίας, για να εύρω κι εγώ ο αμαρτωλός έλεος παρά Κυρίου.

Εκείνος μόνον, που με αγάπησε και τον αγάπησα εκ νεότητός μου, μπορεί, εάν θέλει, να ελεήσει κι εμένα.

Αυτή σας παρακαλώ να είναι η προσευχή σας και αυτό ας είναι το δώρο σας προς τον πνευματικό σας πατέρα, φίλο και αδελφό. Τον Χριστό αγάπησα, για τον Χριστό έζησα και προς τον Χριστό υπάγω για να ζήσω μετ’ Αυτού αιωνίως. Αυτόν αγαπήσατε κι εσείς και η χαρά θα είναι πεπληρωμένη εν ταις καρδίαις υμών. Αμήν.

Συνάντηση Μπακογιάννη με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδη

Με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χάρη Γεωργιάδη συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατά την διάρκεια του ταξιδιού του Κ. Μπακογιάννη στην Κύπρο, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών της Περιφέρειας για την εξωστρέφεια της επιχειρηματικότητας και των συνεργασιών των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Κατά την συνάντηση, τόσο ο Χ. Γεωργιάδης όσο και ο Κ. Μπακογιάννης, εξέφρασαν την πεποίθηση ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πεδίο για την υγιή συνεργασία των επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας με εκείνες της Κύπρου.

Ο Κ. Μπακογιάννης αναφέρθηκε στις συνθήκες που προσφέρει η Στερεά Ελλάδα για επενδύσεις από την διεθνή αγορά, τονίζοντας ότι παράγει ανώτερης ποιότητας και παγκοσμίως ανταγωνιστικά προϊόντα αλλά και ότι διαθέτει σχέδιο για την ανάπτυξη επιχειρήσεων που μπορούν να αναπτυχθούν σε περιβάλλον με κανόνες και υποδομές.

«Η διαφορά μας με το κλίμα που επικρατεί στη χώρα, είναι ότι εμείς έχουμε δημιουργήσει ομάδα με τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας. Όχι μόνο δεν είμαστε απέναντί τους αλλά κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να ανοιχτούν στον κόσμο και να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίας. Να αναπτυχθούν, να μεγαλώσουν και να ξεκινήσουν μία ανοδική πορεία ακόμη και στην καρδιά της κρίσης. Στηριζόμαστε στις πρωτοβουλίες που έχουμε συναποφασίσει και ψάχνουμε ευκαιρίες για νέους δρόμους στην παγκόσμια αγορά. Δεν περιμένουμε να βρέξει επενδύσεις και γι’ αυτό κυνηγάμε κάθε ευκαιρία που θα βοηθήσει την οικονομία μας. Ευχαριστώ τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου που άκουσε με προσοχή όσα είχα να του πω για τιε συνθήκες που προσπαθούμε να δημιουργήσουμε στην περιοχή μας» είπε χαρακτηριστικά ο Κ.Μπακογιάννης.
 
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης, συναντήθηκε με τον αρμόδιο για την προώθηση επενδύσεων του CyprousInvestment Promotion Agency Χριστόδουλο Αγκαστινιώτη με τον οποίο συζήτησαν για το ενδεχόμενο δημιουργίας θεσμικών συνεργασιών των επιχειρήσεων και τις συνθήκες επενδύσεων κυπριακών επιχειρήσεων στην Στερεά Ελλάδα. 

Πέμπτη, 6 Ιουλίου 2017

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων Δωρίδας στον τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης της Ν.Δ.

Τα προβλήματα των κτηνοτρόφων της Δωρίδας έθεσαν στην Τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Νέας Δημοκρατίας Φωτεινή Αραμπατζή σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα μαζί της ο πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δωρίδος Νίκος Ασημακόπουλος και ο ειδικός συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος Επαμεινώνδας Τριβήλος.

Η συνάντηση έρχεται σε συνέχεια της επίσκεψης του Κωνσταντίνου Χαλιορή σε κτηνοτροφική μονάδα στο Λιδωρίκι αρχές Ιουνίου με τον πρόεδρο και τα μέλη του συλλόγου να τον ενημερώνουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Εκεί εκφράστηκε και η επιθυμία του προεδρείου να συναντηθούν με την τομεάρχη.

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Τομεάρχη και διήρκησε περίπου μιάμιση ώρα, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δωρίδος Νίκος Ασημακόπουλος έθεσε και ανέλυσε τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Δωρίδας, εστιάζοντας στην ιδιαιτερότητα μεγάλης μερίδας κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής του Λιδωρικίου, δεδομένης της απαγόρευσης έκδοσης λειτουργίας μονάδων σε ακτίνα 1.500μ από την λίμνη του Μόρνου.

Παράλληλα κατέθεσε υπόμνημα με τα πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων όλης της Δωρίδας, εκφράζοντας την ανησυχία του ότι ο κλάδος αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα οδηγείται σε περαιτέρω μαρασμό.

Ο Κωνσταντίνος Χαλιορής ζήτησε από την τομεάρχη να προωθήσει και να στηρίξει τα δίκαια αιτήματα των κτηνοτρόφων. Επιπλέον πρότεινε στην τομεάρχη την συμμετοχή του προέδρου Νίκου Ασημακόπουλου σε ομάδες εργασίας του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων με σκοπό την διαρκή και άμεση ενημέρωση του προεδρείου σε ζητήματα που τους αφορούν, πρόταση που έγινε έγινε αμέσως δεκτή.

Ο Επαμεινώνδας Τριβήλος ανέλυσε τις μέχρι σήμερα ενέργειες της δημοτικής αρχής στην κατεύθυνση στήριξης των κτηνοτρόφων της Δωρίδας, εκφράζοντας την αναγκαιότητα εξεύρεσης πολιτικών λύσεων εκεί που θεσμικά δεν μπορεί να επέμβει η ίδια η δημοτική αρχή.

Τέλος, η Φωτεινή Αραμπατζή παρέλαβε το υπόμνημα και δεσμεύτηκε να εξετάσει με τα μέλη του τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αιτήματα των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, ενημέρωσε τον πρόεδρο Νίκο Ασημακόπουλο ότι θα κληθεί από συνεργάτες του γραφείου της να μετάσχει σύντομα στην ομάδα εργασίας που θα συζητούνται κτηνοτροφικά θέματα. 

Τετάρτη, 5 Ιουλίου 2017

ΔΕΛΦΟΙ :Συνεχίζονται με επιτυχία οι "Δελφικές εορτές και αρχαίο δράμα"


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις της Συνάντησης Νέων Δημιουργών, Δελφικές Εορτές και Αρχαίο Δράμα στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς.

Τρίτη 4 Ιουλίου
πραγματοποιήθηκαν τα εξής.
Αίθουσα Χορού Συνεδριακού Κέντρου
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ο Ένας και το Πλήθος : Σύγκρουση και αφομοίωση   
Διδασκαλία: Γιάννης Λεοντάρης, σκηνοθέτης, Επ. Καθηγητής, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου


Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ 
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Από την ευλάβεια στην αμφισβήτηση
Διδασκαλία: Έρση Πήττα, χορογράφος
Σχεδιασμός βασικών τεχνικών : Λεωνίδας Μεζίλης


Αίθουσα ΔΙΟΝΥΣΟΣ 
ΔΙΑΛΕΞΗ
Βίκτωρ Αρδίττης, σκηνοθέτης, Πρόεδρος Τμήματος Θεάτρου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
Ο Κανών της Επιδαύρου. Συνήθειες και μύθοι ενός “ιδιαίτερου” θεάτρου


Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ   
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ
Ο Ένας και το Πλήθος : Σύγκρουση και αφομοίωση   
Διδασκαλία: Γιάννης Λεοντάρης

Αμφιθέατρο Κ.Καραμανλής
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Εποπτεία-Διδασκαλία : Νίκος Διαμαντής
Ιόλη
Κείμενο - σκηνοθεσία: Αγγελίνα Κλαυδιανού


Τετάρτη 5 Ιουλίου

Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων θεάτρου ΦΡΥΝΙΧΟΣ  
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ με την ΠΑΥΛΙΝΑ ΤΣΙΑΤΣΙΟΥ, χορεύτρια -χορογράφο
Χορός ~ από την Αρχαία Ελλάδα έως το Σήμερα…


Αίθουσα ΔΙΟΝΥΣΟΣ 
Συνάντηση Νέων Δημιουργών και φοιτητών με την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών Πρύτανη Ελένη Αρβελέρ.
ΔΙΑΛΕΞΗ. Βαρβάρα Τερζάκη-Παλλήκαρη, Πανεπιστήμιο των Ορέων – ΠΗΝΕΛΟΠΗ GANDHI MISSION
Η Κρήτη κρατεί την άκρη του νήματος


Αίθουσα ΔΙΟΝΥΣΟΣ 
ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΝΑΛΟΓΙΟ
Αντιγόνη μου του Ανδρέα Φλουράκη
Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Φλουράκης
Σκηνική ανάγνωση: Ελισάβετ Αρσενίου


ΟΙ εκδηλώσεις έκλισαν το βράδυ στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου με την θεατρική παρουσίαση "Και ούτε που ξέρω ποια είναι τούτη η χώρα " με αναφορά στους Όρνιθες του Αριστοφάνη . Σκηνοθεσία : Γεωργία Κανελλοπούλου, Αλέξανδρος Παπάζογλου.
Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών


Αύριο Πέμπτη 6 Ιουλίου
αρχίζουν τα Σεμινάρια – Εργαστήρια με Διδασκαλία του σκηνοθέτη Σωτήρη Χατζάκη.
Συμμετέχουν φοιτητές και νέοι καλλιτέχνες.
Τα Σεμινάρια τελειώνουν την Δευτέρα 10 Ιουλίου.


Ο Σωτήρης Χατζάκης δήλωσε σχετικά με αυτά τα σεμινάρια:

Οι τελετουργικοί κώδικες του αρχαίου δράματος τροφοδοτούν τις ιερές πράξεις του Χριστιανικού λειτουργικού έργου, αποτελώντας έτσι το δίδυμο υλικό απ΄το οποίο θα αντλήσει στοιχεία το δρώμενο της λαϊκής παράδοσης. Η εσχατολογική ερμηνεία του αρχαίου κόσμου, θα συγχρωτιστεί με τον Χριστιανικό θρήνο έτσι ώστε το τραγικό στοιχείο να συναφηγείται τα δραματικά πάθη τουλάχιστον μέχρι τον θρήνο της Μεγάλης Παρασκευής. Οι διαφωνίες των δύο κόσμων (αρχαίος και χριστιανικός) θα ενωθούν σε μια συμφωνία, όσον αφορά στο μαρτύριο της ύπαρξης, μέχρι το σταυρό. Τότε θα διαχωριστούν, επιτρέποντας την επιλογή είτε του οριστικού έσχατου, είτε της αναστάσιμης υπέρβασης.
Οι λαϊκές τελετουργίες, ακολουθώντας το νήμα του αρχαίου κόσμου, θα πάρουν δάνεια απο τον δραματικό μεταχριστιανικό θρήνο, στη φόρμα ή στο περιεχόμενο.
Το στοιχείο της ανεκτικότητας της Ανατολικής Ορθοδόξου εκκλησίας, επιτρέπει στον τραγικό θρήνο να επιμένει εσχατολογικά, στον πυρήνα των δημοτικών τραγουδιών της λαϊκής παράδοσης.
Ανάμεσα σ’ αυτούς τους κόσμους, στις διαφωνίες και στους συγχρωτισμούς τους, θα κινηθεί το εργαστήρι μας, με πρόθεση η θεωρητική προσέγγιση να περάσει γρήγορα σε πρακτική
εφαρμογή, για να εμβιώσουν τα μέλη της ομάδας, τα τελετουργικά εργαλεία της ιερής πράξης και να κατανοήσουν την ποιητική και την βαθύτερη ουσιαστική σημασία της.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας για την επίσκεψη στο νομό του Γεν.Γρ.Αθλητισμού Ι.Συναδινού

Την Τετάρτη 28/6 ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Ι. Συναδινός επισκέφθηκε το νομό μας. Η επίσκεψη αυτή έγινε μετά από πρόσκληση του βουλευτή Φωκίδας του ΣΥΡΙΖΑ Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, ο οποίος σε συνάντηση με τον ΓΓΑ του επεσήμανε τις ελλείψεις της Φωκίδας σε αθλητικές υποδομές και του ζήτησε να επισκεφθεί το Νομό για να έχει ιδία αντίληψη.

Από το πρωί της Τετάρτης ο κ. Συναδινός συνοδευόμενος από τον τεχνικό σύμβουλο κ. Μπουντίνο και το νομικό σύμβουλο κ. Καλούδη με την παρουσία του βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου είχε συνάντηση στην Άμφισσα με τον Δήμαρχο Δελφών κ. Παναγιωτόπουλο και αντιδημάρχους ενώ ακολούθησε επίσκεψη στο Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας και στο γήπεδο της ΕΠΣ (όπου έγινε συζήτηση με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Φωκίδας κ. Κατσανάκη) καθώς και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Ιτέας.

Το μεσημέρι έγινε επίσκεψη στο Λιδωρίκι και συνάντηση στο Δημαρχείο με τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη και παράγοντες του Δήμου Δωρίδας. Ακολούθησε επίσκεψη στο γήπεδο Λιδωρικίου και στο σχολικό συγκρότημα όπου έγινε συζήτηση για τη βελτίωση των χώρων. Ιδιαίτερα θερμή ήταν η φιλοξενία από το ΔΣ του Αθλητικού Συνδέσμου ΑΕΤΟΣ Λιδωρικίου.

Ο ΓΓ Αθλητισμού στις συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανέφερε ότι στόχος του Υπουργείου είναι να διατεθούν χρήματα από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων σε περιοχές που υστερούν σε αθλητικές υποδομές. Και όπως είπε, επειδή η Φωκίδα –σύμφωνα με τα στοιχεία της ΓΓΑ- είναι κάτω από τον μέσο όρο των υπολοίπων νομών της Στερεάς Ελλάδας σε αθλητικές υποδομές, θεωρείται νομός προτεραιότητας για το Υπουργείο.

Οι Δήμοι θα υποβάλλουν τις τεχνικές μελέτες για τα έργα και θα υπογραφεί προγραμματική σύμβαση με το Υπουργείο για τη χρηματοδότηση των έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Προέτρεψε τους Δήμους, πέρα από τις άμεσες ανάγκες, να γίνει ένας προγραμματισμός διετίας ιεραρχώντας τις προτεραιότητες του τόπου.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε στην Ιτέα η συγκέντρωση που διοργάνωσε η Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας όπου μας τίμησαν με την παρουσία τους οι αντιδήμαρχοι Δ. Δελφών κκ Αρ. Αγγελόπουλος, Ν. Μίχος, Αθ. Τσονάκας, ο αντιδήμαρχος Δ. Δωρίδας Δ. Παπακωνσταντίνου, οι Δημ. Σύμβουλοι Δωρίδας κκ. Ι. Μάμαλης, Γ. Αρτινόπουλος, Π. Παπαγεωργίου και οι πρόεδροι ΔΚ Ιτέας κ. Τεντ Γουώρθ, ΔΚ Δεσφίνας κ. Χ. Καλιακούδας και ΤΚ Τολοφώνας Ηλ. Κορομπίλης καθώς και εκπρόσωποι σχεδόν του συνόλου των αθλητικών σωματείων.

Ο Γ.Γ. Αθλητισμού μίλησε με θέμα «Αθλητισμός για όλους-Παρεμβάσεις στη Φωκίδα». Αναφέρθηκε στη σημασία του ερασιτεχνικού Αθλητισμού και στις νομοθετικές πρωτοβουλίες σε θέματα αθλητισμού: κάρτα υγείας αθλητή, προπονητές, αδειοδότηση αθλητικών χώρων κ.ά.

Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στο «Πρόγραμμα κολύμβησης για τα παιδιά της Γ’ Δημοτικού 2016-2017». Όπως είπε, στο πρόγραμμα το οποίο χρηματοδοτήθηκε από την ΓΓΑ, πήραν μέρος 42.500 μαθητές/τριες Γ’ δημοτικού από όλη τη χώρα με εξαιρετικά αποτελέσματα και προανήγγειλε τη συνέχεια του το επόμενο σχ. έτος.

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους εκπροσώπους των σωματείων οι οποίοι επισήμαναν ότι πρώτη φορά Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού επισκέπτεται τη Φωκίδα και πρώτη φορά έχουν την ευκαιρία να του θέσουν τα ζητήματα που τους απασχολούν. Από τη συζήτηση φάνηκε ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με τον αθλητισμό στο νομό μας, είτε είναι καθηγητές Φυσικής Αγωγής είτε συμμετέχουν στις διοικήσεις σωματείων, αγαπούν αυτό που κάνουν, έχουν τεκμηριωμένες απόψεις και αυτό είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρο.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας θεωρεί ότι η επίσκεψη του κ. Συναδινού έχει ιδιαίτερη σημασία για το νομό μας όχι μόνο γιατί είναι η πρώτη φορά που επισκέπτεται Γ. Γραμματέας Αθλητισμού τη περιοχή, αλλά γιατί έβαλε τις βάσεις μιας άμεσης, γόνιμης και παραγωγικής διαδικασίας αναγκαίων και κοινωνικά απαραίτητων αθλητικών έργων, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων κατόπιν σχετικών ενεργειών των δύο Δήμων.
 
Πιστεύουμε ότι οι ευχαριστίες των δημάρχων και δημοτικών εκπροσώπων τόσο στον ΓΓΑ όσο και στον βουλευτή για την όλη ανταπόκριση στις ανάγκες των κατοίκων, σύντομα θα μετουσιωθούν σε ανάλογα χρηστικά έργα, ιεραρχημένα βάσει των κοινωνικών χαρακτηριστικών στην περιοχή.  

Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στη Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης στη Στρώμη


Εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στην ενωμένη αντίσταση των Ελλήνων ενάντια στον ναζιστικό και φασιστικό κατακτητή πραγματοποιήθηκαν την Κυριακή 2 Ιουλίου 2017, στη Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης στη Στρώμη και ακολούθως στην πλατεία της τοπικής κοινότητας.

Στις εκδηλώσεις, που διοργανώθηκαν από το Δήμο Δελφών και την Τ.Κ. Στρώμης, παραβρέθηκαν ο βουλευτής και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, καθώς και ο Βουλευτής του Νομού Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο Δήμαρχος Λαμιέων Νίκος Σταυρογιάννης, ο καθηγητής Άρης Σισσούρας, εκπρόσωποι φορέων και της αυτοδιοίκησης και πλήθος κόσμου.

Ο βουλευτής Η. Κωστοπαναγιώτου στην ομιλία του, ανάμεσα σε άλλα, αναφέρθηκε και σε δύο σημαντικές ενέργειες:

1. Η όλη εκδήλωση από του χρόνου θα είναι υπό την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων και

2. Θα κατασκευαστεί το μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης, από την σπηλιά έως τη γέφυρα του Γοργοπόταμου, με τη στήριξη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και του Υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, αφού πρώτα εκπονηθεί η σχετική μελέτη από τον Δήμο.

Γιατί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Κωστοπαναγιώτου, η ιστορική μνήμη δεν είναι απλά αναμνήσεις, αλλά πρέπει να προτείνει και να δίνει λύσεις, που τονώνουν την ομοψυχία και την ενότητα του λαού, στις δύσκολες σημερινές εποχές.

Ο Μητροπολίτης Ισπανίας στο Τρίκορφο Δωρίδος για τον Άγ. Ιωάννη Μαξίμοβιτς

Μέσα σε πανηγυρικό κλίμα εορτάστηκε η εορτή του Αγίου Ιωάννου του Μαξίμοβιτς την 1η και 2α Ιουλίου 2017 στο Ιερό γυναικείο Ησυχαστήριο Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Δωρίδος.

Στην πανηγυρική ακολουθία του Εσπερινού παρευρέθηκαν ιερείς από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος, ενώ στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας  Πολύκαρπος, πλαισιούμενος από τον Κτήτορα και Πνευματικό του Ιερού Ησυχαστηρίου, Πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος, Γέροντα Νεκτάριο Μουλατσιώτη και ιερομονάχους.

Ο Μητροπολίτης Ισπανίας Πολύκαρπος κάθε χρόνο παρευρίσκεται στην εορτή του Αγίου Ιωάννου του Μαξίμοβιτς στο Τρίκορφο Δωρίδος, διότι ο Άγιος Ιωάννης ο Μαξίμοβιτς χειροτόνησε ιερέα στην Μητρόπολη Ισπανίας, αλλά και ο ίδιος ο Σεβασμιώτατος τον ευλαβείτε και τον έχει προστάτη.

Οι πιστοί που παρευρέθηκαν στις πανηγυρικές ακολουθίες για να τιμήσουν τον Άγιο Ιωάννη, είχαν την τιμή να προσκυνήσουν το αντερί (το οποίο φυλάσσεται ολόκληρο στο Ιερό Ησυχαστήριο), καθώς τεμάχιο Ιερού Λειψάνου και άλλων ιερών κειμηλίων του Αγίου.

Οι μαθητές ανακύκλωσαν πολύ… βιβλίο !

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το πρόγραμμα «Το χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» από τον Περιφερειακό Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Στερεάς Ελλάδας Α.Ε σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) – ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, φορέα του Υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε με τη συνεισφορά των Δήμων – Μελών του, Αγράφων, Αλιάρτου – Θεσπιέων, Αμφίκλειας – Ελάτειας, Δελφών, Διρφύων – Μεσσαπίων, Δομοκού, Δωρίδας, Ερέτριας, Θηβαίων, Ιστιαίας – Αιδηψού, Καρπενησίου, Κύμης – Αλιβερίου, Καρύστου, Λαμιέων, Λίμνης – Μαντουδίου– Αγίας Άννας, Λοκρών, Μώλου – Αγίου Κωνσταντίνου, Ορχομενού, Στυλίδας, Τανάγρας, Χαλκίδας, Μακρακώμης.

Συνολικά συμμετείχαν 33.000 μαθητές από 263 σχολεία Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια) σε 22 Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς, ενώ η συνολική ποσότητα σχολικών βιβλίων ανήλθε σε 77.180 kgr. Τα έσοδα από την ανακύκλωση των βιβλίων θα επιστραφούν ανταποδοτικά στα σχολεία ως χαρτί φωτοτυπικού για τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Όπως ανακοίνωσε ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε θα συνεχίσει τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων, με στόχο την ανακύκλωση και την ολοκληρωμένη διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Με 5€ η διέλευση για τους ΑμεΑ στη γέφυρα του Ρίου - Αντίρριου

Τα διόδια στη γέφυρα του Ρίου – Αντίρριου για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμεΑ) θα είναι 5 ευρώ.

Την απόφαση αυτή πήρε η διοίκηση της Γέφυρας για τη διευκόλυνση της διέλευσης των ΑμεΑ από τη Γέφυρα. Η λύση είναι μεταβατική μέχρι το Δημόσιο να μελετήσει από τυπικής απόψεως το θέμα της ελεύθερης διέλευσης των αναπήρων συμπολιτών μας.

Έτσι, από την Τετάρτη 5 Ιουλίου, με την επίδειξη της γαλάζιας κάρτας στάθμευσης ΑμεΑ, το κόστος για κάθε όχημα (κατηγορίας 2 & 3) στο οποίο επιβαίνει ο δικαιούχος, θα είναι 5€, όσο δηλαδή κοστίζει σήμερα κάθε διέλευση νεφροπαθούς που προμηθεύεται το σχετικό ειδικό προϊόν της Γέφυρας.

Όπως είναι γνωστό, η παραχωρησιούχος εταιρεία έχει εκφραστεί υπέρ της ελεύθερης διέλευσης των ΑμεΑ, εφόσον αυτό γίνεται με τρόπο νομότυπο και ως εκ τούτου συμβατό με τη σύμβαση παραχώρησης (Ν2395/1996).

Για περισσότερες πληροφορίες: Τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών Γέφυρας: Τηλ. 26340-39010 & 3901.

Τρίτη, 4 Ιουλίου 2017

Μεγάλη κινηματογραφική παραγωγή στη Στερεά Ελλάδα

Ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης
Ο Βασίλης Μπισμπίκης
Με τα γυρίσματα της νέας ταινίας του βραβευμένου σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη, «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς», τα οποία θα πραγματοποιηθούν εξολοκλήρου στη Στερεά Ελλάδα, εγκαινιάζεται η υλοποίηση των συμφωνιών του Film Office που δημιουργήθηκε πριν από ένα χρόνο από την Περιφέρεια, σε συνεργασία με το Hellenic Film Office. Πρόκειται για την πρώτη κινηματογραφική παραγωγή που θα γυριστεί στη Λαμία και την ευρύτερη περιοχή.

Η Βίκυ Παπαδοπούλου
«Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» είναι η πέμπτη μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Οικονομίδη, ενώ πρόκειται για μια διεθνή συμπαραγωγή μεταξύ Ελλάδας (Faliro House, Αργοναύτες αε, Γαλλίας (EZ Films), Γερμανίας (Sutor Kolonko) και Κύπρου (Y.E. Films Ltd). Μεταξύ άλλων πρωταγωνιστούν οι: Γιάννης Τσορτέκης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Βασίλης Μπισμπίκης, Γιώργος Γιαννόπουλος, Στάθης Σταμουλακάτος και Βαγγέλης Μουρίκης.

Ο σκηνοθέτης με τους συνεργάτες του, θα βρεθούν στη Λαμία και στην ευρύτερη περιοχή της Στερεάς Ελλάδας, για την προετοιμασία της παραγωγής, από τον Οκτώβριο του 2017 μέχρι και το τέλος του χειμώνα. Η έναρξη των γυρισμάτων της ταινίας είναι προγραμματισμένη για την άνοιξη του 2018.

«Οι συνεργάτες μου και εγώ, καταλήξαμε στην απόφαση ότι «Η μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» θα γυριστεί εξολοκλήρου στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας με επίκεντρο τη Λαμία και τις γύρω περιοχές. Ανταποκριθήκαμε στην πρόσκληση της Περιφέρειας μέσω του τοπικού Film Office που ξεκίνησε να λειτουργεί από πέρσι, καθώς τυγχάνει, με καλλιτεχνικά κριτήρια, η Λαμία να είναι ο ιδανικός τόπος για την ατμόσφαιρα της ταινίας σύμφωνα με το σενάριο», αναφέρει σε δήλωσή του ο σκηνοθέτης Γιάννης Οικονομίδης για να καταλήξει: «στα μέσα του φθινοπώρου θα επισκεφτούμε την Λαμία ώστε να ξεκινήσει η εύρεση των χώρων και η προετοιμασία της παραγωγής. Τα γυρίσματα είναι προγραμματισμένα για την άνοιξη του 2018. «Η Μπαλάντα της τρύπιας καρδιάς» είναι η πρώτη μου ταινία που θα γυριστεί εξ’ ολοκλήρου εκτός Αττικής, σε μια προσπάθεια να αποκεντρωθεί η κινηματογραφική παραγωγή και η μυθολογία του Ελληνικού σινεμά».

Από την πλευρά του, με αφορμή τη συμφωνία για τα γυρίσματα της ταινίας, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε:

«Δημιουργήσαμε το Film Office πριν από ένα χρόνο με σκοπό να προσελκύσουμε κινηματογραφικές παραγωγές που μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να έχουν για την Στερεά Ελλάδα. Η πρώτη διεθνής συμπαραγωγή είναι γεγονός και οι προσπάθειες μας να προβάλουμε τουριστικά την Στερεά Ελλάδα, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας και να ενισχύσουμε την οικονομία μας, αποδίδουν. Αυτό θέλαμε και, όπως δείχνει αυτή η συμφωνία, είμαστε στη σωστή κατεύθυνση. Χαίρομαι γιατί πέρα από τους στόχους μας, έχουμε και μία ποιοτική παραγωγή με έναν βραβευμένο Έλληνα σκηνοθέτη, το Γιάννη Οικονομίδη που τον ευχαριστώ γιατί εκτίμησε τις συνθήκες και το περιβάλλον της Στερεάς Ελλάδας. Συνεχίζουμε τη δουλειά με μεγαλύτερη ένταση και ζήλο».

“Αρχαιολογική ακτινογραφία” της Φωκίδας


Η “αρχαιολογική ακτινογραφία” της Φωκίδας παρουσιάστηκε χθες στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης σε μια θαυμάσια εκδήλωση παρουσία δεκάδων Φωκαέων και επιστημόνων της αρχαιολογίας.

Πρόκειται για το βιβλίο “Φωκίδα: Αρχαιολογικές συμβολές” που περιέχει εξειδικευμένες ομιλίες 10 επιστημόνων για αρχαιολογικά θέματα της Φωκίδας που έγιναν το 2016 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Η παρουσίαση έγινε από τους καθηγητές Πέτρο Θέμελη και Νικόλαο Σταμπολίδη, τον Διευθυντή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, Αλέξανδρο Farnoux, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη και συντονίστρια την επιμελήτρια της έκδοσης, δρ. Σταυρούλα Οικονόμου.

Η έκδοση είναι σε ηλεκτρονική μορφή, ελεύθερη προς όλους στο διαδίκτυο και επισκέψιμη στην διεύθυνση https://issuu.com/museumofcycladicart/docs/, μέχρι να βρεθεί ο χορηγός, όπως ανέφεραν οι παρουσιαστές, ώστε να γίνει και έντυπη έκδοση.

Κάθε ενότητα του βιβλίου είναι “ντυμένη” με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και σχεδιαγράμματα με τα κείμενα απλά και διαφωτιστικά ώστε να είναι κατανοητά από όλους που θέλουν να γνωρίσουν την αρχαιολογία της Φωκίδας.

Για την ιστορία οι θεματικές ενότητες του βιβλίου που καταγράφουν με λεπτομέρεια τα σημαντικότερα ευρήματα από το πρόσφατο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο καθώς επίσης την προβολή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του νομού Φωκίδος,υπογράφουν οι :
Αθανασία Ψάλτη, Έλενα Κουντούρη, Ανθούλα Τσαρούχα, Νικόλαος Πετρόχειλος, Βασιλική Τσούμαρη και Μαρία Βασιλείου, Γεώργιος Κακαβάς, Ελένη - Εύα Τουμπακάρη και Δημοσθένης Σβολόπουλος, Απόστολος Ρίτσος, Γεώργιος Παπανδρέου , Amelie Perrier και Alexandre Farnaux.

Με επιτυχία άρχισαν στους Δελφούς οι “Δελφικές Εορτές και Αρχαίο Δράμα”

Από τα "Βακχείας γυμνάσματα" της Φιλαρέτης Κομνηνού
Άρχισαν την Παρασκευή το απόγευμα 30 Ιουνίου στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών στους Δελφούς , οι εκδηλώσεις για την Συνάντηση Νέων Δημιουργών, Δελφικές Εορτές και Αρχαίο Δράμα.

Την έναρξη των εκδηλώσεων έκανε η Πρόεδρος του Δ.Σ. Πρύτανης Ελένη Αρβελέρ και συνέχισε ο Διευθυντής Καθηγητής Παύλος Καλλιγάς. Ο Καθηγητής Δημήτρης Τσατσούλης του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πάτρας που έχει την Γενική Εποπτεία του προγράμματος τόνισε πόσο σημαντικές είναι οι συναντήσεις για νέους καλλιτέχνες…

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης, video art και εγκαταστάσεις, με τίτλο «Στο τέλος θα τα καταφέρει …Από τον Ηρωα στον Αντιήρωα» Επιβλέπων είναι ο Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών Νίκος Ναυρίδης.

Το βράδυ στον υπαίθριο χώρο της κεντρικής εισόδου του Ξενώνα έγινε η Βιντεοπροβολή του εικαστικού καλλιτέχνη Φίλιππου Τσιτσόπουλου με τίτλο "Les larmes qu'on ne pleure pas, dans notre âme retombent toutes!"

Στο Θέατρο Φρύνιχος πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η θεατρική παράσταση «Αναφορά στον Γκρέκο», Θεατρική προσαρμογή-σκηνοθεσία-εικαστικά: Τάκης Χρυσικάκος

Το Σάββατο 1 Ιουλίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του θεάτρου Φρύνιχος πραγματοποιήθηκε το εργαστήριο “Η Εύα και το μήλο” Τρόποι και μέθοδοι σκηνικής εργασίας της θεατρικής περφόρμανς με υλικό από τη ζωή και το έργο της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού. Διδασκαλία: Βασίλης Νούλας, σκηνοθέτης, Γκίγκη Αργυροπούλου, σκηνοθέτης-θεωρητικός παραστατικών τεχνών.

Στην συνέχεια στην αίθουσα Διόνυσος οι θεατές είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν την εξαιρετική ερμηνεία του Φίλιππου Τσιτσόπουλου στην περφόρμανς Les larmes qu'on ne pleure pas, dans notre âme retombent toutes! Παρουσίασε την ζωή ενός καλλιτέχνη στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει τον κόσμο αλλάζοντας τις στιγμές της ζωής του με το θέατρο.

Η παράσταση – εργαστήριο Αργαλειός - «UrbanDig Δελφοί» σε σκηνοθεσία Γιώργου Σαχίνη, παρουσιάστηκε στον εξωτερικό χώρο και στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του θεάτρου Φρύνιχος. Στο εργαστήριο συμμετείχαν οι φοιτητές του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών κα οργάνωση από την Θεατρική ομάδα Όχι παίζουμε / UrbanDig Project.

Την Κυριακή 2 Ιουλίου το πρωί στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων ολοκληρώθηκε το εργαστήριο “Η Εύα και το μήλο”. Το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο άρχισε η Ημερίδα με θέμα “Από την Δελφική Ιδέα του Άγγελου στη σκηνική πράξη της Εύας Σικελιανού” με ομιλητές τους Σταύρο Τσιτσιρίδη καθηγητή Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας Πανεπιστήμιο Πάτρας, Αθανασία Ψάλτη αρχαιολόγο Προϊσταμένη Αρχαιοτήτων Φωκίδας, Ελισάβετ Αρσενίου Καθηγήτρια Νεοελληνικής Φιλολογίας Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, Αναστασία Σιώψη Καθηγήτρια Αισθητικής της Μουσικής, Τμήμα Μουσικών Σπουδών, Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Βασιλική Μπαρμπούση καθηγήτρια Πρόεδρος Τμήματος Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πατρών, Ναταλί Μηνιώτη Διδάκτωρ Θεατρολογίας, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου Θεατρολόγος, Διδάκτωρ Θεατρολογίας, Τμήμα Θεάτρου Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, Κατερίνα Αρβανίτη, Επ.Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημήτρη Τσατσούλη Καθηγητή Σημειωτικής του Θεάτρου και Θεωρίας της Επιτέλεσης, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πατρών, Λίνα Ρόζη Επ.Καθηγήτρια Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστήμιο Πατρών και Φίλιππο Χάγερ Θεατρολόγο-πανεπιστημιακό.

Το βράδυ στο Αίθριο του Συνεδριακού Κέντρου πραγματοποιήθηκε η θεατρική παρουσίαση “Βακχείας γυμνάσματα”. Εξαιρετική ερμηνεία των φοιτητών - ηθοποιών. Η εποπτεία και διδασκαλία ήταν της ηθοποιού Φιλαρέτης Κομνηνού και της ηθοποιού - χορογράφου Στέλλας Μιχαηλίδου. 

Δευτέρα, 3 Ιουλίου 2017

Ενίσχυση με 250.000€ του Δήμου Δωρίδος από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού


Με το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού Ιούλιο Σιναδινό συναντήθηκε στο Λιδωρίκι αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δωρίδος με επικεφαλής το Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη και συζήτησαν τα θέματα αναβάθμισης των αθλητικών υποδομών του Δήμου.

Ο Δήμαρχος στην παρουσίασή του εξέθεσε την υφιστάμενη κατάσταση των αθλητικών εγκαταστάσεων του Δήμου, τις δυσκολίες που υπάρχουν, καθώς και τις προσπάθειες που γίνονται από όλους για τη συντήρηση και τη λειτουργία τους και παρέδωσε στο Γενικό Γραμματέα ενημερωτικό υπόμνημα, στο οποίο περιλαμβάνονται οι προτάσεις και οι ανάγκες του Δήμου.

Ο Γενικός Γραμματέας ενημέρωσε τους εκπροσώπους του Δήμου για τον σχεδιασμό του Υπουργείου, εξέφρασε ξεκάθαρα το ενδιαφέρον του για την βελτίωση των αθλητικών υποδομών της περιοχής, άλλωστε αυτό συμβολίζει και η επίσκεψή του, αντιμετώπισε θετικά τις προτάσεις του Δήμου και ανέλαβε τη δέσμευση για την προώθηση των προτάσεων του με μια πρώτη ενίσχυση μ’ ένα ποσόν της τάξης των 250.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκαν οι λεπτομέρειες των διαδικασιών για την αποτελεσματικότερη διαχείριση των προβλημάτων, αλλά και η κατάρτιση σχεδίου δράσης για τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών της Δωρίδας και η σταδιακή υλοποίησή του.

Μετά τη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο γήπεδο ποδοσφαίρου Λιδωρικίου, αλλά και στο σχολικό συγκρότημα, όπου ο γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, είχε τη δυνατότητα να διαπιστώσει τις ελλείψεις και τις δυνατότητες βελτίωσης των εγκαταστάσεων.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο ειδικός συνεργάτης του Γενικού Γραμματέα Αναστάσιος Μπουντίνος, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φλέγγας, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κωνσταντίνος Υφαντής, ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Μιλτιάδης Ασημακόπουλος, ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Λιδωρικίου, Κωνσταντίνος Κουτσούμπας και το Διοικητικό Συμβούλιο του Αθλητικού Συνδέσμου ΑΕΤΟΣ Λιδωρικίου. 

Οι αρχαιότητες της Φωκίδας… σε βιβλίο

Παρουσιάζονται σήμερα στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα

Παρουσιάζεται σήμερα Δευτέρα 3 Ιουλίου και ώρα 7 μ.μ. στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα η πρώτη ηλεκτρονική έκδοση με τίτλο «Αρχαιολογικές Συμβολές. Τόμος Δ: Φωκίδα» σε εκδήλωση που διοργανώνουν το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας.

Η έκδοση περιλαμβάνει τα κείμενα των αρχαιολογικών διαλέξεων που έδωσαν στο Μουσείο το 2016 αρχαιολόγοι και συνεργάτες της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος.

Ειδικότερα, περιλαμβάνονται δέκα κείμενα που παρουσιάζουν με λεπτομέρεια τα σημαντικότερα ευρήματα από το πρόσφατο ανασκαφικό και ερευνητικό έργο καθώς επίσης την προβολή, προστασία και ανάδειξη των αρχαιοτήτων του νομού Φωκίδος.

Το βιβλίο έχει πλούσια εικονογράφηση, αφού στις σελίδες του μπορεί κανείς να βρει περισσότερες από 100 έγχρωμες εικόνες, πίνακες και σχέδια.

Τα τουρνουά μπάσκετ και βόλεϊ Ερατεινής

ΕΝΦΙΑ: Σε πέντε δόσεις η πληρωμή, αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού

Στις πέντε δόσεις «κλειδώνει» η φετινή πληρωμή του ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με την υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου.

Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών, επεξεργάζεται και σχέδιο για την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με τις εμπορικές, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη της τρέχουσας χρονιάς, εξέλιξη που θα έχει άμεσο αντίκτυπο στον τρόπο υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ.

Σ’ ό,τι αφορά στην καταβολή του φετινού φόρου για τα ακίνητα, αυτή θα γίνει-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- σε πέντε δόσεις. Αρχικώς, το υπουργείο Οικονομικών είχε προκρίνει τη λύση των τεσσάρων δόσεων, στα πρότυπα του ΕΝΦΙΑ 2016, ωστόσο, όπως διαφαίνεται από τις δηλώσεις της Παπανάτσιου, καταφεύγει στην επιλογή των πέντε δόσεων.

Η υφυπουργός Οικονομικών, μιλώντας στον ΑΝΤ1, αναφέρθηκε και στη μνημονιακή δέσμευση που έχει κυβέρνηση και σχετίζεται με την εναρμόνιση των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές, έως το τέλος του 2017.

Η Παπανάτσιου σημείωσε ότι «σε πολλές περιοχές οι αντικειμενικές αξίες είναι πολύ χαμηλότερες από τις εμπορικές», συμπληρώνοντας ότι «σε ορισμένες περιπτώσεις δεν αποτελούν πανάκεια οι αντικειμενικές».

Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ

Πάντως, εδώ και καιρό, το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σχέδιο που προβλέπει οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και παράλληλα κλιμακωτή αύξηση των αγροτεμαχίων, με στόχευση σ’ αυτά υψηλής αντικειμενικής αξίας.

 Η απόφαση για οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών-με εφαρμογή στον ΕΝΦΙΑ του 2018- έχει ως κεντρικό στόχο την προσέγγιση των τιμών της αγοράς και αποτελεί τρόπον τινά μονόδρομο για το ΥΠΟΙΚ, που παράλληλα ψάχνει τρόπους προκειμένου να αντισταθμίσει απώλειες και αποκλίσεις από τον «σταθερό» δημοσιονομικό στόχο των 2,65 δισ.ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται και στην υιοθέτηση ενός αναλογικότερου «μοντέλου» για τον υπολογισμό των τελών κυκλοφορίας του 2018. Σύμφωνα με την Κατερίνα Παπανάτσιου, θα συνυπολογίζονται κυβικά, ρύποι και παλαιότητα.

Αναφορικά με τις φορολογικές δηλώσεις, η υφυπουργός Οικονομικών επιβεβαίωσε μπορούν να υποβληθούν έως τις 17 Ιουλίου, ενώ ξεκαθάρισε ότι η πρώτη δόση θα πρέπει να καταβληθεί στα τέλη Ιουλίου.