Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 3 Ιουνίου 2017

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία η Ανισόπεδη Διάβαση στην Περιφερειακή Οδό Ιτέας

Παραδόθηκε σε κυκλοφορία η Ανισόπεδη Διάβαση και Περιφερειακή οδό Ιτέας, την Πέμπτη 1η Ιουνίου 2017, ένα σύνθετο έργο που για πέντε δεκαετίες αποτελούσε σημαντικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Φωκίδας. Ένα έργο υποδομής που ανέλαβε η εταιρεία ELMIN BAUXITES S.A. με συνέπεια και υπευθυνότητα και που σε λιγότερο από ένα χρόνο ολοκλήρωσε και παρέδωσε στην κυκλοφορία.

Τα εγκαίνια της Ανισόπεδης Διάβασης και Περιφερειακής Οδού Ιτέας πραγματοποιήθηκαν σε ειδική εκδήλωση από τον Αντιπεριφερειάρχη Βαγγέλη Κατσαγούνο και τον Πρόεδρο της ELMIN BAUXITES S.A. Λυμπέρη Πολυχρονόπουλο παρουσία του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου, του Δημάρχου Δελφών Αθ.Παναγιωτόπουλου, εκπρόσωπων τοπικών και θεσμικών φορέων καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Δήμαρχος Δελφών, Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Εκπληρώθηκε σήμερα ένα αίτημα πολλών ετών που αποτελεί έργο τεράστιας σημασίας για την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και όλων των Ελλήνων. Πρόκειται για ένα έργο ουσίας που συμβάλει καθοριστικά στην περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής της Ιτέας και πραγματοποιήθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία της ΕΛΜΙΝ και τη συνεργασία όλων των φορέων και υπηρεσιών του τόπου.»

Ο Πρόεδρος της ELMIN BAUXITES S.A., Λυμπέρης Πολυχρονόπουλος, αφού ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, τους φορείς και όλους τους συνεργάτες για την υποστήριξη στην υλοποίηση του έργου, είπε μεταξύ άλλων: «Το έργο αυτό έχει πραγματική και συμβολική αξία. Η πραγματική αξία είναι φυσικά η ασφάλεια που παρέχεται στην τοπική κοινωνία και σε όποιον διασχίζει το τμήμα αυτό της εθνικής οδού αλλά και η περιβαλλοντική αναβάθμιση της γύρω περιοχής με την λειτουργία του πλυντηρίου τροχών που θα εμποδίζει το διασκορπισμό σκόνης βωξίτη στην ατμόσφαιρα κατά την κίνηση των φορτηγών από και προς τη σκάλα φορτοεκφόρτωσης. Η συμβολική αξία του έργου βρίσκεται στο γεγονός ότι εκπλήρωσε μια συλλογική επιθυμία της κοινωνίας που αναζητούσε λύση εδώ και πενήντα χρόνια. Χρειάζεται να σκεφτόμαστε θετικά, το οφείλουμε όλοι και πρέπει να μην παρασυρόμαστε απ’ όσους επιμένουν να σκέπτονται μίζερα. Η θετική σκέψη και η συναίνεση μας πηγαίνουν όλους παρακάτω».

Το έργο της Ανισόπεδης Διάβασης και της Περιφερειακής Οδού Ιτέας, αρχικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ , ολοκληρώθηκε σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους (Ιούνιος 2016-Μάϊος 2017), με το τελικό κόστος να ανέρχεται στο1.100.000 ευρώ, δημιουργώντας σημαντικό αριθμό θέσεων εργασίας.

Η λειτουργία του έργου, θα διευθετήσει τη ροή 2.500 - 3.000 οχημάτων που κατά μέσο όρο διέρχονται καθημερινά από την περιοχή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Τροχαίας, καθώς και τη διέλευση 350 εργοταξιακών οχημάτων που διασχίζουν καθημερινά την Περιφερειακή Οδό.

Παράλληλα, ELMIN BAUXITES S.A., προχώρησε στην εγκατάσταση πλυντηρίου τροχών για τα φορτηγά μεταφοράς μεταλλεύματος, μια επένδυση ύψους 100.000ευρώ.

Το πλυντήριο τροχών αποτελεί μια περιβαλλοντική καινοτομία της εταιρείας, αφού θα ανακυκλώνει το 95% του νερού που θα χρησιμοποιεί. Η δυναμικότητα διαχείρισης του πλυντηρίου ανέρχεται σε 350 φορτηγά ημερησίως και όπως υπολογίζεται, σε εβδομαδιαία βάση, περισσότεροι από 15 τόνοι βωξίτη δε θα διασκορπίζονται κατά τη μεταφορά τους προς τη σκάλα φορτοεκφόρτωσης.

Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων
Αναβίωση Γιορτής του Κούρου στο Διχώρι

Το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 11:30 θα αναβιώσει η πατροπαράδοτη γιορτή του κούρου στο Διχώρι !!!

Η κουρά των προβάτων είναι μια εντυπωσιακή γιορτή που λαβαίνει χώρα κάθε χρόνο, τον Ιούνιο, στα πλαίσια της οποίας κάθε κτηνοτρόφος προσκαλεί φίλους και συγγενείς να τον βοηθήσουν στο δύσκολο αυτό έργο και μετά, φυσικά, ακολουθεί πάντα φαγοπότι!

Η γιορτή θα ξεκινήσει το πρωί από την Κρέκιζα όπου ο τσοπάνης Θύμιος Κλώσας μαζί με άλλους θα κουρέψουν τα πρόβατά του, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει γλέντι στο Μαγαζί του Χωριού.

Το ψητό θα είναι άφθονο – προσφορά του Θύμιου  Κλώσα.

Οι Διχωρίτες μας περιμένουν για να γλεντήσουμε, αλλά και για να μάθουν οι νέοι & να θυμηθούν οι παλιότεροι, τι εστί κούρος.

Καθαρίστε τις ακτές του Κορινθιακού

Η Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου ΄΄Η ΑΛΚΥΩΝ΄΄, συγχαίρει τους Πολίτες του Κορινθιακού Κόλπου καθώς και τις Δημοτικές Αρχές που συμμετείχαν και θα συμμετέχουν στις δράσεις ΄΄Καθαρίστε την Μεσόγειο΄΄.

Όλοι μας αντιλαμβανόμαστε την ευθύνη που έχουμε για την αξιοβίωτη προοπτική αυτού του τόπου.

Είναι ανάγκη να αναπτυχθούν πολυποίκιλες δράσεις, καθ’ όλη την διάρκεια του έτους, για να μειωθεί δραστικά η διασπορά των στερεών απορριμμάτων που κατακλύζουν τις ακτές της θάλασσάς μας και τους δημόσιους και δημοτικούς χώρους όλων των Δήμων του Κορινθιακού.

Όσο για τα απορρίμματά μας που έχουν καθίσει στο βυθό της θάλασσάς θα υποστούμε τις συνέπειες της αποσύνθεσής τους στην ποιότητα του φαγητού μας (τρώγοντας θαλασσινά) ή κολυμπώντας στις ακτές.

Ένα στοιχείο θα αναφέρουμε μόνο.

Από το σύνολο των απορριμμάτων που δεν εισέρχονται στο δίκτυο διαχείρισης απορριμμάτων των Δήμων και καταλήγουν στην θάλασσα, μέσω των χειμάρρων και των ποταμών, το 90% καταλήγουν στον βυθό της θάλασσας.

Πάνω από το 35% του βυθού του Κορινθιακού Κόλπου είναι καλυμμένο από ανθρώπινα απορρίμματα και έτσι το ερώτημα για πολλοστή φορά τίθεται από τους ΠΟΛΙΤΕΣ του Κορινθιακού:

ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΜΑΖΕΥΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΜΑΣ, ΤΑ ΠΟΤΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΕΙΜΑΡΡΟΥΣ;;

Δεν υπάρχει λογική όταν άλλοι τα μαζεύουν και άλλοι συνάνθρωποί μας να πετούν ανεξέλεγκτα τα κάθε είδους απορρίμματά τους (πχ οι αγρότες τα υπολείμματα και τις συσκευασίες φυτοφαρμάκων στα χωράφια τους, τα ογκώδη υλικά από τις κατασκευές και επισκευές κτιρίων στους χείμαρρους και τα ποτάμια, οι βιοτεχνίες και βιομηχανίες τα απόβλητά τους διά μέσω αγωγών στα υδατορέματα ή απευθείας στον Κορινθιακό).

Και ποιοι είναι υπεύθυνοι με βάση τους νόμους να κάνουν ολοκληρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων; ΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ!

Και εδώ ανοίγεται ένας μεγάλος φάκελος για αποφάσεις για πρακτικό αποτέλεσμα.

Εμείς θέτουμε ένα ερώτημα στις δημοτικές αρχές του Κορινθιακού Κόλπου:

ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΘΑΒΟΥΜΕ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ ΜΑΣ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΠΟΥΔΕΣ ΜΑΣ Η ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΜΕ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ (ΤΣΑ) ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΕΧΕΤΕ ΨΗΦΙΣΕΙ ΩΣ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΟΥΣ;

Εφαρμόζοντας σύγχρονες πρακτικές με διαλογή στην πηγή (δηλ στο σπίτι, στην βιοτεχνία, στο χωράφι, στα καταστήματα, στις υπηρεσίες κλπ), σιγά σιγά θα αποκτήσουμε όλοι μας μεγαλύτερο επίπεδο ευθύνης και συνείδησης ότι τα απορρίμματά μας θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε όπως και τις υπόλοιπες ατομικές μας ανάγκες.

Γραμματεία ΑΛΚΥΩΝ

Πέμπτη, 1 Ιουνίου 2017

“Μπαράζ”επισκέψεων και ενημερώσεων σε Υπουργεία για τα αντισταθμιστικά Μόρνου

Ενημερωτικές συναντήσεις με τους Γενικούς Γραμματείς των Υπουργείων Εσωτερικών, Υποδομών και Μεταφορών, είχε η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δωρίδος για την επίλυση σειράς προβλημάτων, με κυρίαρχο θέμα την καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος για άρση των επιπτώσεων από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

Με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πουλάκη συναντήθηκε αντιπροσωπεία της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δωρίδος, σε συνέχεια της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε με τον Υπουργό Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Η αντιπροσωπεία του Δήμου αποτελείτο από το Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη, τον Αντιδήμαρχο Δημήτριο Παπακωνσταντίνου και τον Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο Κωνσταντίνο Αντωνόπουλο. Τα θέματα που τέθηκαν προς ενημέρωση του Γενικού Γραμματέα ήταν:

· Η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος για την άρση των επιπτώσεων από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.
· Η στελέχωση του Δήμου με επιστημονικό προσωπικό, κυρίως μηχανικούς για την ενίσχυση της τεχνικής υπηρεσίας.
· Η σύσταση θέσης μετακλητού Γενικού Γραμματέα προκειμένου να ενισχυθεί η οργανωτική και επιχειρησιακή ικανότητα του Δήμου με την απόκτηση επαγγελματικής δημοτικής διοίκησης, όπως αυτή εκφράζεται από τη νομοθεσία για το θεσμό του Γενικού Γραμματέα στους Δήμους.
· Η νομοθετική ρύθμιση για τη συντήρηση και επισκευή των αναμεταδοτών τηλεοπτικού σήματος.
· Η χρηματοδότηση του Δήμου για την αποκατάσταση προβλημάτων λόγω των καιρικών φαινομένων του χειμώνα.
· Η έκδοση Προεδρικού Διατάγματος καθιέρωσης τοπικής αργίας για την επέτειο του ολοκαυτώματος Λιδωρικίου
· Η καταβολή οικονομικής ενίσχυσης ως επιβράβευση σε Δήμους, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και ο Δήμος Δωρίδος, που δεν έχουν δημιουργήσει ληξιπρόθεσμες οφειλές, δεν έχουν καταφύγει σε δανεισμό για το λόγο αυτό, δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα ληξιπροθέσμων του Υπουργείου και ασκούν χρηστή οικονομική διαχείριση.


Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, αντιμετώπισε θετικά τις προτάσεις του Δήμου και ανέλαβε τη δέσμευση να εξετάσει άμεσα την κάθε περίπτωση με εκπροσώπους του Δήμου.

Στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών Γεώργιο Δέδε, εκτός των παραπάνω εκπροσώπων του Δήμου συμμετείχε και ο Αντιδήμαρχος Ανδρέας Ευσταθίου.

Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ θετικό κλίμα, και η αντιπροσωπεία του Δήμου παρουσίασε όλες τις πτυχές του θέματος των επιπτώσεων από τη δημιουργία της λίμνης του Μόρνου και του αιτήματος καταβολής αντισταθμιστικού τιμήματος για την άρση των επιπτώσεων αυτών.

Ο Γενικός Γραμματέας ανέλαβε την υποχρέωση ενημέρωσης του Υπουργού Χρήστου Σπίρτζη και τη συνέχιση των επαφών με εκπροσώπους του Δήμου.

Οι μαθητές των σχολείων της Δωρίδας στο πρόγραμμα της ανακύκλωσης χαρτιού

Ο Περιφερειακός Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Στερεάς Ελλάδας Α.Ε συμμετέχει στο πρόγραμμα «Το χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία» σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών & Εκδόσεων (ΙΤΥΕ) - ΔΙΟΦΑΝΤΟΣ, φορέα του Υπουργείου Παιδείας.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον Περιφερειακό Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε με τη συνεισφορά των Δήμων - Μελών του, Αγράφων, Αλιάρτου - Θεσπιέων, Αμφίκλειας - Ελάτειας, Δελφών, Διρφύων - Μεσσαπίων, Δομοκού, Δωρίδας, Ερέτριας, Θηβαίων, Ιστιαίας - Αιδηψού, Καρπενησίου, Κύμης - Αλιβερίου, Λαμιέων, Λίμνης - Μαντουδίου - Αγίας Άννας, Λοκρών, Μώλου - Αγίου Κωνσταντίνου, Ορχομενού, Σκύρου, Στυλίδας, Τανάγρας, Χαλκίδας.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πέρυσι πιλοτικά με την συλλογή Πανελλαδικά από 114 σχολεία, περίπου 30 τόνων χαρτιού, το οποίο πωλήθηκε προς ανακύκλωση και τα έσοδα επιστράφηκαν ανταποδοτικά στα σχολεία ως χαρτί φωτοτυπικού για τις ανάγκες λειτουργίας τους.

Φέτος συμμετέχουν στο πρόγραμμα 700 σχολεία από όλη την χώρα και αναμένεται να συγκεντρωθεί αρκετά μεγαλύτερη ποσότητα χαρτιού.

Ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε συμμετείχε στο περυσινό πρόγραμμα με 9 σχολεία και συλλογή 3,5 τόνων ανακυκλώσιμων σχολικών βιβλίων.

Εφέτος ο Περιφερειακός Φο.Δ.Σ.Α Στερεάς Ελλάδας Α.Ε και οι 21 Δήμοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συμμετέχουν με 263 σχολεία, περίπου στο ένα τρίτο του Πανελληνίου προγράμματος, και αναμένεται συγκέντρωση πολλαπλάσιας ποσότητας σχολικών βιβλίων.

Το πρόγραμμα θα εξελιχθεί μεταξύ 12 και 16 Ιουνίου 2017, με τη λήξη της σχολικής χρονιάς σε Δημοτικά, Γυμνάσια & Λύκεια.

Ο Φο.Δ.Σ.Α καλεί όλους τους μαθητές & γονείς να συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα «Το χαρτί του Μέλλοντός μας – Ανακύκλωση Χαρτιού στα Σχολεία».

Παρούσα η Δωρίδα στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού Κ.Μητσοτάκη

Το παρών έδωσε και η Δωρίδα στην εξόδιο ακολουθία του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

Ο δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης ήταν εκεί όπου συλλυπήθηκε προσωπικά τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς και τον φίλο του εγγονό του εκλιπόντος Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη.

Παρευρέθηκαν ακόμα στην εξόδιο ακολουθία που έγινε χθες το μεσημέρι στην Μητρόπολη Αθηνών ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Παπακωνσταντίνου, ο πολιτευτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Χαλιορής και ο καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Αυγουστίνου Ιππώνος και Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ και πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Φωκίδας Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Όπως είναι γνωστόν οι δύο τελευταίοι διατηρούσαν στενούς δεσμούς τόσο με τον ίδιο των εκλιπόντα αλλά διατηρούν και με την οικογένεια του.

Εκλογές στον ΤΟΕΒ της πεδιάδος ΜόρνουΤετάρτη, 31 Μαΐου 2017

Ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε με 1-3 στο Πολύδροσο, βγήκε 2ος στο πρωτάθλημα

Του Τάσου Τσόλκα

Η ομάδα του Απόλλωνα Ευπαλίου που πήρε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα,
όπως εμφανίστηκε στην τελευταία αγωνιστική στο Πολύδροσο

"Σπονδυλωτή" έγινε η τελευταία αγωνιστική αφού κάποιοι αγώνες έγιναν σήμερα και οι υπόλοιποι θα γίνουν την Πέμπτη, το Σάββατο και την Κυριακή.

Ο Απόλλων Ευπαλίου πέτυχε μεγάλη νίκη στο Πολύδροσο επί του ισχυρού Διαγόρα με 1 - 3, προηγήθηκε στο ημίχρονο με 0 - 2 και τερμάτισε δεύτερος στο πρωτάθλημα, ασχέτως του αποτελέσματος που θα φέρει την Κυριακή ο Φωκικός. Δύο γκολ πέτυχε ο Γιώργος Φλέγγας και ένα ο Γιάννης Φλέγγας.

Μεγάλη νίκη πέτυχε και η Ένωση Γλυφάδας στο Χρισσό κερδίζοντας τον Απόλλωνα Δελφών με 1 - 2, ημίχρονο 1 - 1.

Τέλος στο τρίτο σημερινό αγώνα η Τολοφώνα Ερατεινή και ο Κρισσαίος Χρισσού αναδείχθηκαν ισόπαλοι με 3 - 3, ενώ στο ημίχρονο η ομάδα των Δελφών είχε προηγηθεί με 0 - 2.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα των τριών σημερινών αγώνων της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος,

Απόλλων Δελφών - Ένωση Γλυφάδας              1 - 2
Τολοφώνα Ερατεινή - Κρισσαίος Χρισσού       3 - 3
Διαγόρας Πολυδρόσου - Απόλλων Ευπαλίου    1 - 3
Αστέρας Ιτέας - Ολυμπιακός Κίρρας                 3 - 0 ά.α.


Οι υπόλοιποι τρείς αγώνες θα γίνουν τις παρακάτω ημερομηνίες,

ΠΕΜΠΤΗ   1η ΙΟΥΝΙΟΥ             5:00 μ.μ.
Ακαδημία Ιτέας - Αετός Λιδωρικίου 


ΣΑΒΒΑΤΟ   3η ΙΟΥΝΙΟΥ            5:00 μ.μ.
Δωρικός Μαλαμάτων - Ακαδημία Άμφισσας


ΚΥΡΙΑΚΗ   4 ΙΟΥΝΙΟΥ               7:00 μ.μ.
Φωκικός Άμφισσας - Αμφισσαϊκός
Ρεπό είχε ο Ησαΐας Δεσφίνας 

Παραδοσιακό πανηγύρι στον Αϊ Γιάννη Ευπαλίου του Αγίου Πνεύματος


Δωρεά οχήματος στην Πυροσβεστική Άμφισσας από ναυτιλιακή εταιρεία


Στις εγκαταστάσεις της ναυτιλιακής εταιρείας LASKARIDIS SHIPPING LTD στην Κηφισιά, ο πρόεδρος της εταιρείας Παναγιώτης Λασκαρίδης ενώπιον αντιπροσωπείας του ΠΣ, αποτελούμενη από τον Υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ Ιωάννη Βασιλειάδη, τον Διοικητή της Π.Υ. Άμφισσας Αντιπύραρχο Σίμο Αποστόλου και την επιτροπή παραλαβών της Π.Υ. Άμφισσας παρέδωσε τα κλειδιά ενός οχήματος μεταφοράς προσωπικού NISSAN NAVARA για τις ανάγκες της Π.Υ. Άμφισσας. Ο Π. Λασκαρίδης ευχήθηκε για την πλήρη επιχειρησιακή αξιοποίηση του οχήματος στην Π.Ε. Φωκίδας.

Έρχονται και με Νόμο πρόστιμα «φωτιά» για όσους δεν κόβουν αποδείξεις

Τσουχτερά" πρόστιμα πρόκειται να επιβληθούν για τη μη έκδοση αποδείξεων στις επιχειρήσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπάγονται στον ΦΠΑ, αλλά και για τη μη έκδοση στοιχείων διακίνησης, σύμφωνα με νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες το απόγευμα στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος.

Η επιβολή προστίμων θα κινηθεί από 100 έως και 1000 ευρώ. Παράλληλα, στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχυθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και να υπάρξει περιορισμός στην χρήση μετρητών με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής, έτσι λοιπόν το Υπουργείο Οικονομικών με βάση την παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010 (Α' 58), θα επιβάλλει πρόστιμο 100 ευρώ για τη μη εξόφληση από τον λήπτη των αγαθών ή των υπηρεσιών φορολογικών στοιχείων συνολικής αξίας 500 ευρώ και άνω, με τη χρήση κάρτας ή άλλων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής.

Την ίδια ώρα, οι διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπουν να αίρεται το επαγγελματικό απόρρητο κατά το φορολογικό έλεγχο. Συγκεκριμένα η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) θα έχει τη δυνατότητα να συλλέγει πληροφορίες για τους φορολογούμενους από τρίτα πρόσωπα που δεσμεύονται από το επαγγελματικό απόρρητο.

Τα πρόσωπα αυτά, υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες όχι μόνο για τις οικονομικές συναλλαγές τους με τους φορολογούμενους αλλά και για οικονομικές συναλλαγές των φορολογούμενων που διενεργούνται μέσω αυτών. Με απόφασή του ο Διοικητής της ΑΑΔΕ θα καθορίσει τις κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίοι θα υποχρεούνται να παρέχουν στην ΑΑΔΕ, χωρίς άλλη διοικητική ενέργεια, πληροφορίες για την επιχειρηματική τους δραστηριότητα, οι οποίες θα αξιοποιηθούν στην ελεγκτική διαδικασία.

Αναλυτικότερα, με ειδικές προσθήκες στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τα πρόστιμα προβλέπονται για τις περιπτώσεις:

1) δεν εκδίδει λογιστικά αρχεία ή εκδίδει ή λαμβάνει ανακριβή λογιστικά αρχεία (παραστατικά), για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ,

2) διακινεί αγαθά χωρίς την ύπαρξη παραστατικών στοιχείων διακίνησης,

3) δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις της παρ. 3 του άρθρου 20 του ν. 3842/2010.

Σύμφωνα με τις παραπάνω περιπτώσεις τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται ανέρχονται στα 500 ευρώ ανά φορολογικό έλεγχο, σε περίπτωση που ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης απλογραφικού λογιστικού συστήματος, και χίλια 1.000 ευρώ, ανά φορολογικό έλεγχο, αν ο φορολογούμενος είναι υπόχρεος τήρησης διπλογραφικού φορολογικού συστήματος στις περιπτώσεις ιε και ιστ της παρ. 1. Στην περίπτωση που καταγραφεί παράβαση στο ιζ της παρ. 1, το πρόστιμο θα ανέλθει στα 100 ευρώ.

Κατά τη διάρκεια φορολογικού ελέγχου βρεθεί να μην έχει εκδώσει αποδείξεις ή τιμολόγια ή άλλα φορολογικά στοιχεία ή να έχει εκδώσει ανακριβή φορολογικά στοιχεία και για πράξεις που δεν επιβαρύνονται με ΦΠΑ θα επιβάλλεται αυτοτελές πρόστιμο σε κάθε επιχειρηματία ή ελεύθερο επαγγελματία.

Οι περιπτώσεις επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών στις οποίες αφορούν τα πρόστιμα αυτά είναι κυρίως τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια και οι γιατροί, δύο κατηγορίες επιχειρηματικών και επαγγελματικών δραστηριοτήτων οι οποίες δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ.

Προχωρά ταχύτατα το έργο επεξεργασίας απορριμμάτων και ΧΥΤΥ του Ν. Φωκίδας

Δρομολογείται εντός του πρώτου τριμήνου του 2018 η ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων του Ν. Φωκίδας, μετά και από την πρόσφατη ένταξη του έργου στο νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 και έτσι το έργο εκτελείται πλέον ταχύτατα.

Το έργο αφορά στην κατασκευή και λειτουργία Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων (εργοστάσιο κομποστοποίησης) δυναμικότητας 6.000 τόνων ετησίως προδιαλεγμένων οργανικών και πράσινων αποβλήτων και Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) Ν. Φωκίδας, ετήσιας δυναμικότητας κατά μέσο όρο 20.000 τόνων/έτος και συνολικής δυναμικότητας 362.487 m3 (Α΄ φάση – 13 έτη) μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων.

Το γήπεδο χωροθέτησης του έργου βρίσκεται στη θέση “Βαρτός” του Δήμου Δελφών, συνολικής έκτασης 139.500 m2. Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τη βελτίωση υφιστάμενης χωμάτινης οδού πρόσβασης μήκους 1,325 km.

Επιπλέον, περιλαμβάνει την προμήθεια του σταθερού εξοπλισμού της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων καθώς και προμήθεια κινητού εξοπλισμού διαχείρισης στερεών αποβλήτων Ν. Φωκίδας και συγκεκριμένα προμήθεια εξοπλισμού για τις ανάγκες λειτουργίας του ΧΥΤΥ Ν. Φωκίδας και της ΜΕΑ όπως: – Συμπιεστή απορριμμάτων – Ερπυστριοφόρο προωθητή – Χωματουργικό φορτηγό – Φορτωτή πρόσθιας φόρτωσης – Αναστροφέα σειραδιών – Δύο containers μεταφοράς υπολειμμάτων.

Τέλος περιλαμβάνει την προμήθεια κάδων συλλογής των οργανικών απορριμμάτων (κάδους κουζίνας 10lt για το σύνολο των νοικοκυριών του Νομού Φωκίδας, δίτροχους κάδους αποκλειστικής χρήσης για το σύνολο των ξενοδοχειακών μονάδων, των σχολικών κτιρίων, των νοσοκομείων και εν γένει των καταστημάτων εστίασης, δίτροχους ή τετράτροχους εξωτερικούς κάδους, χρώματος καφέ, που θα τοποθετηθούν σε κεντρικά σημεία (όπου υπάρχει δηλαδή και σήμερα μπλε κάδος ανακύκλωσης) για τη διαλογή στην πηγή, βιοδιασπώμενες σακούλες, για χρονικό διάστημα 2 μηνών).

Τρίτη, 30 Μαΐου 2017

Σκοτώθηκε 47χρονος από το Λευκαδίτι μεσάνυχτα στο δρόμο από το Λιδωρίκι

Γύρω στα μεσάνυχτα χθες ο 47χρονος Νίκος Σπαής, κτηνοτρόφος από το Λευκαδίτη σκοτώθηκε σε τροχαίο ατύχημα επιστρέφοντας στο χωριό του από το Λιδωρίκι.

Το αυτοκίνητο του 47χρονου για άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, ξέφυγε από την πορεία του και κατέπεσε σε διπλανό ρέμα σε βάθος περίπου δέκα μέτρων με αποτέλεσμα ο οδηγός να τραυματιστεί θανάσιμα.

Το αυτοκίνητο του άτυχου Λευκαδίτη έγινε αργότερα αντιληπτό από άλλον διερχόμενο οδηγό, ο οποίος ειδοποίησε άμεσα αστυνομία, ΕΚΑΒ και Πυροσβεστική.

Τα συνεργεία διάσωσης έφτασαν στο σημείο του ατυχήματος σε δύο ώρες, γύρω στις  1:30  τα ξημερώματα περίπου και απεγκλώβισαν τον άτυχο 47χρονο από το αυτοκίνητό του, αλλά ήδη ήταν πολύ αργά για εκείνον.

Τις έρευνες και την προανάκριση για τα αίτια του θανατηφόρου τροχαίου διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Λιδωρικίου.

"ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ; ΟΧΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ"

Ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού κόλπου «Ο ΑΡΙΩΝ» σε συνεργασία με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, όλους τους δήμους του Κορινθιακού και πολλούς τοπικούς φορείς πραγματοποιούμε εκστρατεία ενημέρωσης με κεντρικό σύνθημα: «Πλαστική Σακούλα στον Κορινθιακό; Όχι Ευχαριστώ», στοχεύοντας στην πρόληψη και μείωση της ρύπανσης που προκαλούν οι πλαστικές σακούλες στο παράκτιο, θαλάσσιο, και όχι μόνο, περιβάλλον του Κορινθιακού κόλπου.

Στο link Πείτε τη γνώμη σας για τη μείωση της πλαστικής σακούλας στον Κορινθιακό παρουσιάζονται τα μέτρα πολιτικής που μπορούν να εφαρμοσθούν και μπορεί ο ερωτώμενος να καταχωρεί την εκτίμησή του, για κάθε μέτρο πολιτικής, για το εάν συμφωνεί ότι μπορεί να εφαρμοσθεί στο δήμο του. Το ερωτηματολόγιο μπορούν να το απαντήσουν από τους δήμους του Κορινθιακού Κόλπου, αλλά και από όλους τους δήμους της Ελλάδας. Παρακαλείστε στο τέλος να δηλώσετε εάν κατοικείτε ή όχι σε δήμο του Κορινθιακού Κόλπου και ποιος είναι αυτός ο δήμος.

Θα ήταν πολύ χρήσιμο εάν μπορούσατε απαντήσετε και να προωθήσετε το παρόν e-mail σε όλες τις επαφές σας με την προτροπή να διαθέσουν 5 μόνο λεπτά για να απαντήσουν το ερωτηματολόγιο, ώστε να έχουμε μία πολύ καλή εικόνα από τις προθέσεις των πολιτών σε τοπικό επίπεδο σε ένα στατιστικά σημαντικό δείγμα απαντήσεων.

Η συμμετοχή στην έρευνα είναι εθελοντική, τα δεδομένα που συλλέγονται ανώνυμα και οι απαντήσεις σας θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της έρευνας. Τα αποτελέσματα από την έρευνα θα δημοσιοποιούνται σταδιακά στην ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης και στο τέλος των δράσεων θα δημοσιοποιηθούν συνολικά στα ΜΜΕ.

Εκ μέρους της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ)

Νίκη Καρδακάρη
Συνεργάτιδα ΟΕΑ

Η Δημοτική Οργάνωση της Ν.Δ. Δωρίδας αποχαιρετά τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη


Έφυγε σήμερα  (χθες) τα ξημερώματα ένας μεγάλος άνδρας της πολιτικής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.
Η απώλεια του επίτιμου Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, μας γεμίζει θλίψη.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης υπήρξε από του πρωταγωνιστές της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας του τόπου μας και η τελευταία μεγάλη προσωπικότητα της πολιτικής σκηνής.
Έζησε όλα τα μεγάλα γεγονότα που σημάδεψαν την νεότερη ιστορία της χώρας.
Αποτέλεσε ορόσημο για τη πολιτική ζωή της σύγχρονης Ελλάδας και για περισσότερες από έξι δεκαετίες υπηρέτησε την Πατρίδα αφήνοντας ανεξίτηλο το στίγμα του στον πολιτικό βίο της χώρας.
Υπήρξε ηγετική μορφή και με την σύνεση, το ήθος και την πολιτική τόλμη που τον διέκρινε σφράγισε μία ολόκληρη εποχή, ενώ ευτύχισε να «δικαιωθεί εν ζωή», για πολλές από τις θέσεις που είχε υποστηρίξει στο πρόσφατο παρελθόν. 
Σε όλους εμάς αφήνει παρακαταθήκη τις αρχές, τις ιδέες και το πάθος για τη συμμετοχή του στα πολιτικά δρώμενα.
Αποχαιρετούμε, με σεβασμό και αγάπη τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, ένα πραγματικό και γνήσιο ευπατρίδη πολιτικό.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του και ιδιαίτερα στον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη και στην κα. Ντόρα Μπακογιάννη.

Καλό σου ταξίδι Πρόεδρε.

Την Παρασκευή οι χορευτικές εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου της Τολοφώνας

Λόγω καιρικών συνθηκών αναβλήθηκαν οι προγραμματισμένες εκδηλώσεις του Σαββάτου 27/5/2017 για την Παρασκευή 2/6/2017.

Εκπαιδευτική επίσκεψη Πυροσβεστικής Άμφισσας στο Φράγμα του Μόρνου

Εκπαιδευτική επίσκεψη στο φράγμα του Μόρνου της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να ενημερωθούν και να αντλήσουν αμφίδρομες εκπαιδευτικές εμπειρίες από το προσωπικό του φράγματος για το σύστημα λειτουργίας και των συστημάτων ασφαλείας αυτού πραγματοποίησε χθες το προσωπικό της πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας.

Η εκπαίδευση πραγματοποιήθηκε από την Προϊσταμένη του φράγματος Εργοδηγού Θέκλα Βαρώτση και τον Μηχανολόγο Μηχανικό του φράγματος Γιώργο Δημάκη.

Έγινε ενημέρωση στο τριπλό σύστημα ασφαλείας λειτουργίας (ψηφιακό, ηλεκτρικό, χειροκίνητο) του φράγματος και εισχώρηση των Πυροσβεστών σε βάθος 140 μέτρων και μήκος 1 χλμ στα έγκατα του φράγματος από την σήραγγα ΣΔ στα αντλιοστάσια των αποστραγγιστικών.

Έγινε επίσης επίδειξη της λειτουργίας των ανιχνευτών μεθανίου και των τριών σεισμογράφων που είναι εγκατεστημένοι σε καίρια σημεία της εγκατάστασης και των συστημάτων άντλησης των διαρροών, υπερχείλισης της λίμνης και εξαερισμού των σηράγγων.

Δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενημέρωση για τις στοές της θυρόφραξης του νερού της λίμνης και των τεσσάρων εισόδων επέμβασης (Σ1, G5, ΣΔ, ανελκυστήρας) σε περίπτωση συμβάντος για την επέμβαση των Πυροσβεστών.

Κυριακή, 28 Μαΐου 2017

“Βρέχει” ακόμα γκολ στη Γλυφάδα 4 - 7 στον αγώνα της Ένωσης με τον Φωκικό

O Απόλλων Ευπαλίου 2 - 6 τον Αμφισσαϊκό στην Άμφισσα
και 3 - 1 ο Αετός Λιδωρικίου τον Απόλλωνα Δελφών


Του Τάσου Τσόλκα


Σπουδαίος αγώνας έγινε στο δημοτικό γήπεδο της Γλυφάδας όπου… “έβρεχε” γκολ και ο Φωκικός επιβλήθηκε τελικά της Ένωσης Γλυφάδας με 4 - 7 !

Επίσης πολλά γκολ είχαμε και στην Άμφισσα όπου ο Απόλλων Ευπαλίου επικράτησε άνετα με 2 - 6 του Αμφισσαϊκού.

Στη Δεσφίνα ο Δωρικός Μαλαμάτων το πάλεψε αλλά τελικά ηττήθηκε με 2 - 1 από τον τοπικό Ησαΐα.

Αντίθετα στο Λιδωρίκι ο Αετός επιβεβαιώνοντας την καλή κατάσταση που βρίσκεται τελευταία κέρδισε με 3 - 1 τον Απόλλων Δελφών.

Τέλος η Τολοφώνα Ερατεινής έχασε με 3 - 1 στην Άμφισσα από την τοπική Ακαδημία.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα του Σαββατοκύριακου για την 29η αγωνιστική του πρωταθλήματος

Αμφισσαϊκός - Απόλλων Ευπαλίου                  2 - 6               
Ησαΐας Δεσφίνας - Δωρικός Μαλαμάτων        2 - 1
Ακαδημία Άμφισσας - Τολοφώνα Ερατεινή     3 - 1
Αετός Λιδωρικίου - Απόλλων Δελφών             3 - 1
Κρισσαίος Χρισσού - Αστέρας Ιτέας                1 - 6
Ένωση Γλυφάδας - Φωκικός Άμφισσας           4 - 7
Ολυμπιακός Κίρρας - Διαγόρας Πολυδρόσου  0 - 3 ά.α
Ρεπό είχε η Ακαδημία Ιτέας
 


Στον αγώνα Κρισσαίου Χρισσού - Αστέρα Ιτέας έγινε και η τελετή απονομής του πρωταθλήματος στον Αστέρα Ιτέας, και των μεταλλείων στους παίχτες Αστέρα από την Αντιδήμαρχο του Δήμου Δελφών Γιάννα Τσακίρη - Πιλάλα. Στη συνέχεια το βράδυ της Κυριακής σε ειδική εκδήλωση στο μόλο του λιμανιού της Ιτέας έγινε όμορφη εκδήλωση που τιμήθηκαν όλα τα σωματεία της Ιτέας στο Ποδόσφαιρο, Μπάσκετ, Βόλεϊ, Υδατοσφαίριση και Τάε Κβον Ντο.

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     29η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                         76    113 - 08
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ *           70     94 - 28
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *               68     95 - 17
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *       52     55 - 32
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ *                     42     59 - 55
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                       42     51 - 43
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                 39     55 - 58
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *            41     43 - 52
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *        38     49 - 54
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                            37     53 - 66
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                  31     44 - 56
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *                25     28 - 80
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ *                  22     30 - 74
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *          13     30 - 85
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *              -6       5 - 96
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
Οι αγώνες της επόμενης 30ης αγωνιστικής,
τελευταίας του πρωταθλήματος 2016-17

Οι αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής θα γίνουν την προσεχή Τετάρτη και το επόμενο Σαββατοκύριακο σύμφωνα με το πρόγραμμα της ΕΠΣ Φωκίδας

Δωρικός Μαλαμάτων  - Ακαδημία Άμφισσας
Ακαδημία Ιτέας  -  Αετός Λιδωρικίου
Τολοφώνα Ερατεινή  - Κρισσαίος Χρισσού
Απόλλων Δελφών  -  Ένωση Γλυφάδας
Αστέρας Ιτέας  -  Ολυμπιακός Κίρρας
Φωκικός  Άμφισσας  -  Αμφισσαϊκός
Διαγόρας Πολυδρόσου  -  Απόλλων Ευπαλίου
Ρεπό έχει ο Ησαΐας Δεσφίνας

Βάνδαλοι κατέστρεψαν φώτα στο Ευπάλιο!

Έκπληκτοι και αγανακτισμένοι οι πολίτες του Ευπαλίου και των γύρω χωριών, είδαν τις τελευταίες μέρες, κάποιοι βάνδαλοι και ανάγωγοι, να έχουν σπάσει και καταστρέψει μια σειρά από φωτιστικά που τοποθετήθηκαν πρόσφατα σε κεντρικό δρόμο.

Πρόκειται για φώτα που έχουν τοποθετηθεί στην κεντρική νότια είσοδο του Ευπαλίου, από το Μοναστηράκι, και είναι δωρεά του γιατρού Αθανασίου Ευθ. Λαγιανδρέου 
Τα φωτιστικά αυτά όχι μόνο κοσμούν τον συγκεκριμένο δρόμο αλλά παρέχουν και τον απαραίτητο φωτισμό ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες και ιδιαίτερα παιδιά και άτομα της τρίτης ηλικίας να τον χρησιμοποιούν άφοβα σε περιπάτους αναψυχής, λόγω της πυκνής κυκλοφορίας οχημάτων που έχει.


Ο δρόμος αυτός δεν είναι μόνο η είσοδος και έξοδος από το Ευπάλιο αλλά και από όλα τα χωριά της νοτιοδυτικής Δωρίδας.

Οι βάνδαλοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο της Αστυνομίας που προχώρησε στις απαραίτητες ενέργειες και ελέγχους μετά την καταγγελία και μήνυση κατ΄ αγνώστων που κατέθεσε ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κωνσταντίνος Τσιούστας.

Η ανακάλυψή τους είναι βέβαιο ότι θα γίνει και σύντομα, σύμφωνα με πηγές της τοπικής αστυνομίας, οι δε ποινές για φθορές σε δημοτική περιουσία είναι βαρύτατες.

ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ MARC : Προβάδισμα αυτοδυναμίας ΝΔ 32,3% - ΣΥΡΙΖΑ 15,7%

Με 16,6 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα  "Πρώτο Θέμα".

Ειδικότερα στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 32,3%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 15,7%. Ακολουθεί το ΚΚΕ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, με ποσοστό 7,1%.

Το 74% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζει ως ασήμαντα τα αντίμετρα που ψηφίστηκαν. Παράλληλα, ποσοστό 80% από τους ερωτηθέντες θεωρεί ότι η συμφωνία με τους δανειστές είναι κακή και θα σκοτώσει την οικονομία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με το δημοσίευμα, η πρόθεση ψήφου έχει ως εξής:

· Νέα Δημοκρατία:            32,3%,
· ΣΥΡΙΖΑ:                         15,7%
· ΚΚΕ                                  7,1%.
· Χρυσή Αυγή                     7,1%
· ΠΑΣΟΚ - ΔΗΣΥ              5,8%
· Ένωση Κεντρώων             3%
· ΑΝΕΛ                                2,4%
· Ποτάμι                               2,3%
· Οικολόγοι                          2%
· Λαϊκή Ενότητα                  1,6%
· Πλεύση Ελευθερίας           1,3%
· ΑΝΤΑΡΣΥΑ                      1,3%


Το 2,4% δηλώνει πως θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ στο 14,5% διαμορφώνεται το ποσοστό των αναποφάσιστων.

Σύμφωνα, πάντα, με τη δημοσκόπηση της Marc, η επόμενη Βουλή θα είναι εξακομματική, με τη ΝΔ να «φλερτάρει» με την αυτοδυναμία.

Ενδεικτικά στην επόμενη Βουλή, η ΝΔ εκτιμάται πως θα λάβει 164 έδρες, 55 ο ΣΥΡΙΖΑ, 25 το ΚΚΕ, 25 η Χρυσή Αυγή, 20 ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη και 11 η Ένωση Κεντρώων.

Στο ερώτημα "Τσίπρας ή Μητσοτάκης", το 35,6% των ερωτηθέντων θεωρεί τον πρόεδρο της ΝΔ ως τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ενώ το 19,5% θεωρεί ως πιο κατάλληλο τον Αλέξη Τσίπρα. Το 44,9% απαντά "Κανέναν ιδιαίτερα".