Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Μαΐου 2017

Ακούστε το ένστικτό σας…

Γράφει ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής*

Δεν σταματώ να απολαμβάνω τις κουβέντες νέων ανθρώπων κυρίως μεταξύ 25 και 40 ετών, με θέμα την επιχειρηματική δραστηριοποίηση τους στην ύπαιθρο. Φυσικά η αγάπη τους για τα χωριά τους είναι ένας από τους κυριότερους λόγους. Και πώς να μην είναι δεδομένων των αναμνήσεων τους;

Η επιστροφή κάθε χρόνο στο χωριό για τους περισσότερους Έλληνες είναι ο φορτιστής της μπαταρίας του χειμώνα. Και μακάρι να μείνει έτσι μεταξύ μας. Κανέναν δεν έβλαψε η αγάπη του για την παράδοση, τις ρίζες του και το φυσικό περιβάλλον.

Μπορεί όμως τελικά να κερδηθεί το στοίχημα της ανάπτυξης στην χώρα μας από την επιχειρηματική δραστηριοποίηση μορφωμένων νέων στην ύπαιθρο. Πολύ ρομαντικό αλλά γιατί όχι αληθινό. Ποιος δεν έχει ζηλέψει το αναπτυξιακό μοντέλο της υπαίθρου κρατών της κεντρικής Ευρώπης; Ποιος δεν έχει θαυμάσει τις προοπτικές της καλλιέργειας αρωματικών φυτών; Ποιος δεν έχει απολαύσει την διαμονή του σε έναν ορεινό ξενώνα;

Η πολιτεία πρέπει και οφείλει να στηρίξει όποια προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι μεγάλη η ευθύνη της τόσα χρόνια που δεν δίνει ουσιαστικά οικονομικά κίνητρα και δεν απλοποιεί τις διαδικασίες από μέρους της. Το κράτος τρομάζει και σίγουρα δεν είναι αυτός ο ρόλος του απέναντι στον πολίτη.

Είναι εξίσου προβληματική όμως και η νοοτροπία του καθενός μας ότι η πολιτεία θα μας κάνει επιχειρηματίες. Ότι θα επιχειρήσει αυτή για εμάς και στο τέλος θα αναλάβουμε το διευθυντικό πόστο που μας αναλογεί στην επιχείρηση της. Η πολιτεία με άλλα λόγια δεν επιχειρεί αλλά διευκολύνει την δράση μας. Επιδοτεί την καλλιέργεια αρωματικών φυτών, δεν καλλιεργεί. Δεν αφήνει λεπτό τον δρόμο κλειστό από τον χιονιά ώστε οι επισκέπτες να φθάσουν με ασφάλεια στον ορεινό ξενώνα του επενδυτή.

Ας γίνουν όσο το συντομότερο διακριτοί αυτοί οι ρόλοι. Και ας ακολουθήσουμε το ένστικτό μας και την φλόγα του ονείρου μας…

* Ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας. Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών στην Αθήνα

Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών διοργανώνει στην Αθήνα από 2 ως 4 Ιουνίου την 3η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.

Η έγκαιρη εκδήλωση συμμετοχής στις Εργασίες της 3ης ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με τη συμπλήρωση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς θα συμβάλλει ΚΑΘΟΡΙΣΤΙΚΑ στη γενικότερη προετοιμασία και εξεύρεση της αναγκαίας υποδομής που θα απαιτηθεί για την πραγματοποίηση της ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ (αίθουσα, υλικοτεχνική υποδομή κ.λπ.).

Υπενθυμίζεται ότι, δικαίωμα συμμετοχής στη ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ έχουν όλα τα ΜΕΛΗ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Προϋπόθεση για τη συμμετοχή τους είναι η συμπλήρωση της ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ.

Για το σκοπό αυτό, προκειμένου η διαδικασία αυτή να είναι ΑΜΕΣΗ και ΕΥΚΟΛΗ, υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης της ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ, με τους ακόλουθους τρόπους:
α. Για τους χρήστες σύγχρονων τεχνολογιών, κατόχους smartphone, tablet και PC, δίνεται η δυνατότητα συμπλήρωσης μέσω ενός ειδικού app, πατώντας ΕΔΩ
β. Μέσω της ιστοσελίδας του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ:http://www.tokinima.gr/iounios2017/iounios2017eggrafi/
γ. Για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, θα υπάρχει δυνατότητα συμπλήρωσης της ΕΙΔΙΚΗΣ ΦΟΡΜΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ από στέλεχος του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ.

Η ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΩΝ

Αυτές ορίζονται στα 20 ΕΥΡΩ και αποτελούν και την ετήσια συνδρομή όλων των ΜΕΛΩΝ, για την οποία και θα παραλάβουν κατά την άφιξή τους στο χώρο διεξαγωγής της ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ, την ΚΑΡΤΑ ΜΕΛΟΥΣ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, με την οποία θα μπορούν και να συμμετάσχουν στις εργασίες της ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗΣ.

Όποιο ΜΕΛΟΣ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ επιθυμεί να ενισχύσει οικονομικά επιπλέον των 20 ΕΥΡΩ, μπορεί να το κάνει με την ίδια εντολή.

Σας ενημερώνουμε ότι, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει προκειμένου να εξευρεθούν εναλλακτικοί τρόποι καταβολής, λόγω των γνωστών περιορισμών που έχουν τεθεί, μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει δυνατόν να ξεπεραστούν τα προβλήματα.

Για το λόγο αυτό, ο πλέον κατάλληλος τρόπος, είναι,

Με κατάθεση στο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ στην ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ και συγκεκριμένα, σε οποιοδήποτε κατάστημα της ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ και στον ακόλουθο λογαριασμό:

ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ
ΙBAN: GR4501106070000060700117462


Για την ταυτοποίηση των στοιχείων, όσον αφορά τη συμμετοχή στη Συνδιάσκεψη και την έκδοση της ΚΑΡΤΑΣ ΜΕΛΟΥΣ, είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να ζητάτε από τους υπαλλήλους της τράπεζας την ΑΝΑΓΡΑΦΗ του ΟΝΟΜΑΤΟΣ και του ΚΙΝΗΤΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΟΥ σας.

Για την Φωκίδα πληροφορίες σχετικά με τη συμπλήρωση της ειδικής φόρμας συμμετοχής τηλ: 6976648395 και mail: tokinimafokidas@gmail.com .

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Στα Μαλάματα με Δωρικό ο Αστέρας Ιτέας στο Λιδωρίκι με Αετό ο Απόλλων Ευπαλίου

Του Τάσου Τσόλκα

Αγώνες εύκολοι για τους πρωτοπόρους Αστέρα Ιτέας και Απόλλωνα Ευπαλίου έχει η 27η αγωνιστική του πρωταθλήματος Φωκίδας, ενώ ο Φωκικός Άμφισσας κάνει το ρεπό του.

Η Τολοφώνα Ερατεινή πάει στην Δεσφίνα όπου θα αγωνιστεί με τον τοπικό Ησαΐα, που τελευταία δείχνει φορμαρισμένος και θα προσπαθήσει να πάρει θετικό αποτέλεσμα.

Χωρίς να ιδρώσει θα πάρει τους τρεις βαθμούς η Ένωση Γλυφάδας που θα αγωνιζόταν με τον Ολυμπιακό Κίρρας, που έχει παραιτηθεί από το πρωτάθλημα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 27ης αγωνιστικής του Σαββατοκύριακου 13 και 14 Μαΐου είναι το εξής:

 ΣΑΒΒΑΤΟ 13 ΜΑΪΟΥ         ΩΡΑ 17:00
Αετός Λιδωρικίου - Απόλλων Ευπαλίου
Κρισσαίος Χρισσού - Αμφισσαϊκός 
Ακαδημία Άμφισσας - Διαγόρας Πολυδρόσου                      

Ησαΐας Δεσφίνας - Τολοφώνα Ερατεινή

ΚΥΡΙΑΚΗ 14 ΜΑΪΟΥ         ΩΡΑ 17:00
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Δελφών
Δωρικός Μαλαμάτων - Αστέρας Ιτέας
Ένωση Γλυφάδας - Ολυμπιακός Κίρρας 3 - 0 ά.α
Ρεπό έχει ο Φωκικός


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     26η αγωνιστική
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                        67         93 - 09
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                62          81 - 16
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  *         61         84 - 24
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *      42         50 - 32                                                                  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                       42         53 - 45
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                39         56 - 47
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *           38        40 - 43                                                                
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *      32        37 - 46
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                     32         39 - 36                                             

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                           31        44 - 57
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                28        35 - 47
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                   22         28 - 56                                                         

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *              22         23 - 65
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *       13         27 - 78
                                                   

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *           -             -
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
*** Δωρικός Μαλαμάτων, Αετός Λιδωρικίου, έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Ο Μιχάλης Σάλλας είναι ο νέος ισχυρός άνδρας στην Παγκρήτια Τράπεζα

H Τράπεζα της Ελλάδος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του SSM, έδωσαν το πράσινο φως στην είσοδο της Lyktos Participations - με ποσοστό 21,49% - ως Στρατηγικού Επενδυτή, στο Μετοχικό Κεφάλαιο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας.

Μετά την έγκριση της ειδικής συμμετοχής της Lyktos Participations στην Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα με 21,49%, ο πρόεδρος της Lyktos Μιχάλης Σάλλας δήλωσε:

«Η συμμετοχή μας στην Παγκρήτια αποτελεί έμπρακτη απόδειξη της εμπιστοσύνης μας στην Οικονομία της Κρήτης, στη δυναμική των Συνεταιριστικών Τραπεζών αλλά και στις προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας συνολικότερα. Άμεσος στόχος μας είναι να στηρίξουμε τη Διοίκηση της Τράπεζας στην εκπόνηση ενός σχεδίου ανάπτυξης των δραστηριοτήτων του πιστωτικού ιδρύματος για την περαιτέρω ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, την προάσπιση των συμφερόντων των 84.000 μεριδιούχων-μετόχων μας και την εξασφάλιση των θέσεων εργασίας».

Στόχος ο 5ος πόλος

Η είδηση κυριάρχησε στα ΜΜΕ και ειδικότερα το έγκυρο τραπεζοοικονομικό site bancingnews γράφει μεταξύ άλλων :

Μετά από μια περίοδο τυπικών ελέγχων από την Τράπεζα της Ελλάδος και τον SSM ο Μιχάλης Σάλλας έλαβε τις εγκρίσεις για να αποκτήσει το 21,5% της Παγκρήτιας Τράπεζας.

Ο Μιχάλης Σάλλας επανατοποθετείται στο banking με στόχο να δημιουργήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ένα ισχυρό τραπεζικό όμιλο με πανελλαδική εμβέλεια, να δημιουργήσει τον 5ο πόλο.

Παίρνοντας και τυπικά την άδεια ο Μιχάλης Σάλλας ο κορυφαίος έλληνας τραπεζίτης αποκτάει τραπεζικό βραχίονα διευρύνοντας τις δραστηριότητες του.

Επανατοποθετείται στο banking με στόχο όχι απλά να αποκτήσει μια μετοχική συνεργασία ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια αλλά να δημιουργήσει μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια ένα ισχυρό τραπεζικό όμιλο με πανελλαδική εμβέλεια.

Ο Σάλλας που έχει αποδείξει τις ικανότητες του στην συγκέντρωση τραπεζών και στην δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων με στόχο την δυναμικότερη παρέμβαση στην οικονομία είναι προφανές ότι δεν θα μείνει μόνο στο 21,5% της Παγκρήτιας.

Π.χ. μια συγχώνευση και άλλων συνεταιριστικών τραπεζών ή άλλων μικρών τραπεζών στην Ελλάδα που έχουν εξυγιανθεί θα μπορούσε σε 2-3 χρόνια να δημιουργηθεί ο πέμπτος πόλος στο ελληνικό banking.

Σε βάθος εύλογου χρόνου στην Ελλάδα θα υπάρχουν 4 συστημικές τράπεζες και ο πέμπτος πόλος ένα νέο τραπεζικό σχήμα που θα προκύψει από οργανική ανάπτυξη, εξαγορές, μεγάλη αύξηση καταθέσεων, ενδυνάμωση από οικονομικούς παράγοντες της χώρας που έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη στις ικανότητες του Μιχάλη Σάλλα.

Παρασκευή, 12 Μαΐου 2017

Στο Μαξίμου ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης για τα αντισταθμιστικά των νερών Μόρνου

Νέα συνάντηση στο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο και στελέχη του Υπουργείου του, είχε αντιπροσωπεία του Δήμου Δωρίδος με επικεφαλής τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη για το θέμα των αντισταθμιστικών του Μόρνου.

Στο τραπέζι των συζητήσεων αναφέρθηκαν οι επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και την καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος από το φορέα διαχείρισης υδάτων.

Η σύσκεψη ήταν συνέχεια προηγούμενης ενημερωτικής συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης και ο π. Αντιδήμαρχος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος με τον Υπουργό Επικρατείας και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Δημήτριο Τζανακόπουλο, για την καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος προς άρση των επιπτώσεων από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου.

Ειδικότερα στη δεύτερη αυτή συνάντηση με τη Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού η συζήτηση είχε ως αντικείμενο το συντονισμό των ενεργειών, προς το σκοπό ένταξης της νομοθετικής ρύθμισης που είχε επεξεργαστεί το Υπουργείο Εσωτερικών, στο υπάρχον νομοσχέδιο του ή σε άλλο συναρμόδιου Υπουργείου.

Συζητήθηκαν επίσης όλες οι πτυχές του θέματος, τεχνικές, περιβαλλοντικές, νομικές, οικονομικές, καθώς και οι τρόποι για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος και η Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού ανέλαβε τον συντονισμό ενημέρωσης των συναρμόδιων Υπουργών για την ένταξη της νομοθετικής ρύθμισης.

Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Αντιδήμαρχος Δημήτρης Παπακωνσταντίνου και ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Αντωνόπουλος.

Υπενθυμίζουμε εδώ ο Δημήτρης Τζανακόπουλος έλκει την καταγωγή του από την Δωρίδα, στην οποία βρέθηκε και το προηγούμενο Σαββατοκύριακο όπως αποκλειστικά είχε γράψει το DORIDA News και όπως δήλωσε γνωρίζει το δίκαιο του θέματος των αντισταθμιστικών και θα στηρίξει την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος.

Αντίστροφη μέτρηση για το 4ο TihioRace

Με εντατικό ρυθμό και εκατοντάδες εθελοντές συνεχίζονται οι προετοιμασίες για τον μεγάλο αγώνα TihioRace την Κυριακή 14 Μαΐου στο Τείχιο.

Το ξενοδοχείο Dasos Theretron στο Παλαιοξάρι που ανοίγει πάλι
τις πύλες του για να δεχθεί επώνυμους αθλητές απ΄όλη τη χώρα
Το TihioRace διοργανώνεται για 4η χρονιά φέτος και αποτελεί θεσμό για το Ορεινό τρέξιμο. Πρόκειται για ένα αγώνα για όλα τα γούστα καθώς έχει αρκετές διαδρομές ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός. Περιλαμβάνει διαδρομές των 8, 18, 28 και 50 χιλιομέτρων ενώ θα πραγματοποιηθεί και ένας αγώνας 1.000 μέτρων για τους μικρούς φίλους.

Η διοργάνωση κεντρίζει το ενδιαφέρον του δρομικού κινήματος και για άλλη μια χρονιά, θα συμμετάσχουν κορυφαία ονόματα του Ελληνικού αθλητισμού.

Φέτος η διοργάνωση έχει εμπλουτιστεί με πολλές και ενδιαφέρουσες δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα για τα παιδιά. Παιχνίδια όπως τοξοβολία, flyfox κλπ, θα κάνουν ευχάριστη την Κυριακή που έρχεται, για όσους δεν θα συμμετάσχουν στον αγώνα.

Στο τέλος, σε ένα απέραντο γλέντι, θα γευτούν όλοι τις λιχουδιές που ετοιμάζουν οι γυναίκες τους χωριού, που ετοιμάζονται για άλλη μια χρονιά να υποδεχτούν τους φιλοξενούμενους με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο.

Τα ξενοδοχεία της Δωρίδας και της Ναυπακτίας είναι ήδη sold out για το Σαββατοκύριακο που έρχεται, κερδίζοντας με άλλη μία δράση το στοίχημα του εναλλακτικού τουρισμού.

Η είδηση είναι ακόμα ότι για πρώτη φορά, ανακαινισμένο πλέον, θα λειτουργήσει το ξενοδοχείο DASOS THERETRON που παρέμεινε κλειστό για 4 σχεδόν χρόνια.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του ωραίου αυτού αγώνα, την Κυριακή 14 Μαίου, όσοι βρεθούν στο Τείχιο, θα ζήσουν μια πολύ όμορφη εμπειρία. 

Πορεία ενεργειών για την αποκατάσταση των ζημιών της Ιεράς Μονής ΒαρνάκοβαςΓια την πορεία των έργων αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας και του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελίστριας Άμφισσας η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας ανακοίνωσε τα εξής :


Με αφορμή την άμεση έναρξη των εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελίστριας Άμφισσας, έργο το οποίο εντάχθηκε στις πιστώσεις του ΕΣΠΑ 2014-2021 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, και την ανάθεση της μελέτης αποκατάστασης της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας, των κελιών και του Καθολικού, επίσης από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των εμπλεκόμενων υπηρεσιών στο Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού την Παρασκευή, 5 Μαϊου τ.ε.

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο Δ/ντής Αναστήλωσης Βυζαντινών Μνημείων, κος Θ. Βλαχούλης, η Δ/ντρια Συντήρησης Μνημείων, κα Μαρία Μερτζάνη, η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Αθανασία Ψάλτη και στελέχη των υπηρεσιών αυτών. Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, κον Ευάγγελο Κατσαγούνο και την Περιφερειακή Σύμβουλο, κα Πέγκυ Αραβαντινού.

Αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν η ομόφωνη απόφαση όλων των εμπλεκόμενων φορέων σχετικά με τον σχεδιασμό των απαιτούμενων ενεργειών που αφορούν στην έναρξη των εργασιών και στα δύο μνημεία, η κρίσιμη κατάσταση των οποίων και η ιστορική σπουδαιότητά τους απαιτούν σε επίπεδο επιστημονικό και διοικητικό προσεκτικούς και καλά σχεδιασμένους χειρισμούς. Η σημασία και των δύο έργων είναι μεγάλη, δεδομένου ότι η αποκατάσταση τόσο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Άμφισσας και της Μονής Βαρνάκοβας θα εξασφαλίσουν την ακεραιότητα και θα συντείνουν καίρια στην προστασία τους.

Σχετικά με το έργο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού διευκρινίστηκε ότι μετά και τον ορισμό υπολόγου από μέρος του Περιφερειακού Ταμείου, η Διεύθυνση Συντήρησης μπορεί να ξεκινήσει εντός του προσεχούς μήνα τη διαδικασία της υλοποίησης του έργου, ενώ ως προς τη Βαρνάκοβα καθορίστηκαν οι εξειδικευμένες μελέτες τις οποίες θα υλοποιήσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας υπό την επίβλεψη των αρμόδιων διευθύνσεων του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος ευχαριστεί θερμά την Ιερά Μητρόπολη Άμφισσας, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελίστριας Άμφισσας και τη Μοναστική Αδελφότητα της Μονής Βαρνάκοβας για την κατανόηση της καθυστέρησης και των δυσχερειών σχετικά με την υλοποίηση των εργασιών, καθώς επίσης για την ευγενική αρωγή έως και σήμερα. Επίσης, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και την Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδος για την άριστη συνεργασία και την οικονομική υποστήριξη χωρίς την οποία η αποκατάσταση των δύο μνημείων θα ήταν ανέφικτη.

Εκδηλώσεις Ναυτικού-Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Σάββατο 13 Μαΐου 2017, 19.30
στο Παρθεναγωγείο Γαλαξιδίου
* «Το Θέατρο της Μεσσήνης και όσα δεν λέγονται» ομιλία του Πέτρου Θέμελη (αρχαιολόγος - καθηγητής)


* «Μουσειακά αντικείμενα μιλούν για τη ζωή τους...» ομιλία της Λουίζας Καραπιδάκη (αρχαιολόγος - ιστορικός Τέχνης)

Κυριακή 14 - Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 9.00 - 15.45
στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξιδίου
* Έκθεση ζωγραφικής και κεραμικής της ζωγράφου Καίτης Καπή - Σκούρτη και του δημιουργού πήλινων αντικειμένων Πέτρου Σκούρτη


Τρίτη 16 - Κυριακή 21 Μαΐου 2017, 10.00 - 14.00
στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο Γαλαξειδίου
* Ξενάγηση από τον Γιώργο Κουρεντή (πλοίαρχος Εμπορικού Ναυτικού - ειδικός σύμβουλος του Μουσείου σε ναυτικά θέματα)


Είσοδος ελεύθερη

Πληροφορίες:

τηλ. 2265041795, 2265041558 www.galaxidimuseum.gr

Για πρώτη φορά η θαυματουργός εικόνα της Θεοτόκου «Άξιον Εστί» στο Βύρωνα

Για πρώτη φορά η θαυματουργός εικόνα του «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» από το Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδας έρχεται για προσκύνημα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Βύρωνα.

Μαζί και τα Ἱερά Λείψανα του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου και του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ.

Η εικόνα «ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ» και τα Ἱερά Λείψανα θα βρίσκονται στο Ναό από την Τρίτη 16 Μαΐου 2017 ημέρα υποδοχής και ώρα 6.30μ.μ. έως την Τετάρτη 31 Μαΐου 2017 ημέρα αναχωρήσεως και ώρα 6.30μ.μ.

Συγκοινωνίες:


ΣΤΑΣΗ «ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ» : Λεωφορείον 209 από Σύνταγμα,  054 από Ακαδημίας & Ευαγγελισμό,  212 από Δάφνη Μετρό,  232 από Πειραιά,  140 από Γλυφάδα, Ηλιούπολη, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδή.

Εκ του Ιερού Ναού

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΒΥΡΩΝΟΣ ΚΑΙ ΥΜΗΤΤΟΥ
ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΒΥΡΩΝΟΣ
Μεταμορφώσεως 1 & Κερασούντος, Τ.Κ. 16232 – Βύρωνας Τηλ.: 210 7624200
 

Η ΝΟ.ΔΕ της Ν.Δ. Φωκίδας στο Λιδωρίκι

Στο πλαίσιο των Νομαρχιακών Συνελεύσεων Στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που προγραμματίζονται σε όλη την Ελλάδα, η Νομαρχιακή Διοικούσα Επιτροπή Φωκίδας, (ΝΟ.Δ.Ε. Φωκίδας), συγκαλεί Νομαρχιακή Συνέλευση Στελεχών της Ν.Δ., την Δευτέρα 15 Μαΐου 2017 και ώρα 19:00 μ.μ. στο Ξενοδοχείο «ΚΑΛΛΙΠΟΛΗΣ» (hotel Kallipolis), στο Λιδωρίκι.

Στη Νομαρχιακή Συνέλευση θα συζητηθούν οι πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις., ενώ τα τοπικά στελέχη θα ενημερωθούν για τις θέσεις και τη γενικότερη στάση του κόμματος.

Προσκεκλημένος στη Νομαρχιακή Συνέλευση (ΝΟ.Σ.), θα είναι ο Βουλευτής Θεσπρωτίας της Ν.Δ. Βασίλειος Γιόγιακας.

ΝΟ.Δ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ  

Πέμπτη, 11 Μαΐου 2017

Ναι μεν αλλά για τον ΕΦΚΑ Ναυπάκτου από τον Διοικητή του Αθαν.Μπακαλέξη

Συνάντηση με εκπροσώπους φορέων Ναυπακτίας και Δωρίδας

Ευρεία συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του Διοικητή ΕΦΚΑ Αθανασίου Μπακαλέξη και εκπροσώπων φορέων από Ναυπακτία και Δωρίδα.


Θέμα της συνάντησης ήταν η παραμονή των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ) στη Ναύπακτο όπου εξυπηρετεί ουσιαστικά τους Δήμους Ναυπακτίας και Δωρίδας, μια περιοχή με 50.000 περίπου κατοίκους.

Ο Μπακαλέξης χωρίς να αναλάβει κάποια συγκεκριμένη δέσμευση, ανέφερε πως το αίτημα είναι λογικό καθώς η περιοχή έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό ασφαλισμένων σε ολόκληρη την Αιτωλοακαρνανία, ενώ καλύπτει και τη Δωρίδα και δήλωσε πως το όλο θέμα θα επανεξετασθεί.

Στην σύσκεψη παρευρέθηκαν, ο δήμαρχος Ναυπακτίας Τάκης Λουκόπουλος, οι πρώην δήμαρχοι Γιάννης Μπουλές και Θανάσης Παπαθανάσης, ο αντιδήμαρχος του δήμου Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και Εργατικού Κέντρου Ναυπακτίας και Δωρίδας Δαβανέλλος και Δ.Χάρος.

Επίσης παρευρέθηκαν και οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κώστας Καραγκούνης από τη ΝΔ και ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος από το ΠΑΣΟΚ - ΔΗΣΥ.

ΚΚΕ : Εκδήλωση για τους βωξίτες Φωκίδας


Τετάρτη, 10 Μαΐου 2017

Νέα γκέλα στην Άμφισσα για τον Φωκικό ενώ ο Απόλλων Ευπαλίου νίκησε με 6 - 1 !


Του Τάσου Τσόλκα

Δύο εξ αναβολής αγώνες είχαμε σήμερα για το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας με μία ακόμα έκπληξη.


Ο Φωκικός Άμφισσας παραχώρησε ισοπαλία 2 - 2 στο γήπεδό του στον Ησαΐα Δεσφίνας σ΄ένα σκληρό και με νεύρα αγώνα όπου αποβλήθηκαν και δύο παίχτες του Φωκικού.

Αντίθετα στο δημοτικό γήπεδο της Μανάγουλης ο Απόλλων Ευπαλίου σύντριψε με 6 - 1 τον συνώνυμό του Απόλλωνα Δελφών παρ΄ ότι στο πρώτο ημίχρονο το σκορ ήταν… 0- 1 !.

Όμως η υπεροχή του Απόλλωνα Ευπαλίου ήταν καταλυτική σε όλο τον αγώνα που είχε ακόμα και τρία δοκάρια.

Τα αποτελέσματα,

Απόλλων Ευπαλίου - Απόλλων Δελφών  6 - 1
Φωκικός Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας   2 - 2


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     26η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                        67         93 - 09
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                62          81 - 16
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  *         61         84 - 24
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *      42         50 - 32                                                    
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                       42         53 - 45
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                39         56 - 47
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *           38        40 - 43                                                           
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                     33         41 - 38                                                      
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *      32        37 - 46
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                           31        44 - 57
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                28        35 - 47
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                   22         29 - 62                                                          
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *              22         23 - 65
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *       13         27 - 78                                                    
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *           -             -
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
*** Δωρικός Μαλαμάτων, Αετός Λιδωρικίου, έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Το επόμενο Σαββατοκύριακο 13 και 14 Μαΐου 
θα γίνουν οι αγώνες της  27ης αγωνιστικής

Ησαΐας Δεσφίνας - Τολοφώνα Ερατεινή
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Δελφών
Δωρικός Μαλαμάτων - Αστέρας Ιτέας
Ακαδημία Άμφισσας - Διαγόρας Πολυδρόσου
Αετός Λιδωρικίου - Απόλλων Ευπαλίου
Κρισσαίος Χρισσού - Αμφισσαϊκός
Ένωση Γλυφάδας - Ολυμπιακός Κίρρας         3 - 0 ά.α
Ρεπό έχει ο Φωκικός

ΚΕΔΕ: Διοργανώνει τον 1ο Μαραθώνιο καινοτομίας για την Αυτοδιοίκηση

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) διοργανώνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον 1ο Μαραθώνιο Ανάπτυξης Εφαρμογών και Υπηρεσιών CITY CHALLENGE - crowdhackathon #smartcity με θέμα την τεχνολογική και επιχειρησιακή καινοτομία στο ευρύτερο πεδίο των έξυπνων πόλεων (smartcities) υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης.

Η δράση διοργανώνεται από τις 12 έως τις 14 Μαΐου 2017 στο Κέντρο Πολιτισμού “Ελληνικός Κόσμος – Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού”, Πειραιώς 254 στο Μοσχάτο Αττικής
To CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity είναι ένας Τριήμερος Μαραθώνιος Ανάπτυξης Καινοτόμων Εφαρμογών και Υπηρεσιών στον οποίο θα αναπτυχθούν πιλοτικές υπηρεσίες και εφαρμογές που λύνουν προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και υποστηρίζουν την τοπική και εθνική ανάπτυξη μέσω των νέων τεχνολογιών.


Κατά τη διάρκεια του τριημέρου νέοι, φοιτητές, στελέχη των Δήμων , αναλυτές , προγραμματιστές, επαγγελματίες και γενικότερα οποιοσδήποτε έχει μια ιδέα σε θέματα που σχετίζονται με την αυτοδιοίκηση και ενδιαφέρεται να την αναπτύξει και να την παρουσιάσει σε ολοκληρωμένη πιλοτική εφαρμογή στο διαδίκτυο ή/και σε κινητά τηλέφωνα σε τεχνολογίες που γνωρίζει, θα μπορεί να διαγωνιστεί στο πλαίσιο μιας ομάδας για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής - υπηρεσίας χρήσιμης για τους Δήμους, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Παράλληλα θα διοργανωθούν εκδηλώσεις (workshop) με σημαντικούς ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και συζητήσεις για καλές πρακτικές σε Δήμους στο πλαίσιο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών. Μέχρι στιγμής υπάρχουν συμμετοχές από 45 ομάδες και πολλούς μεμονωμένους διαγωνιζόμενους που θα οργανωθούν σε ομάδα προκειμένου να συμμετέχουν. Οι αιτήσεις συμμετοχής είναι ακόμα ανοιχτές και ο αριθμός αυξάνεται!

Οι καλύτερες πιλοτικές εφαρμογές και υπηρεσίες που θα υλοποιηθούν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βραβεύονται, θα είναι ελεύθερα διαθέσιμες και θα εξελιχθούν με την υποστήριξη της ΚΕΔΕ.

Συνοπτικά οι στόχοι της δράσης ΚΕΔΕ CITY CHALLENGE – crowdhackathon #smartcity http://crowdhackathon.com/smartcity/ :

 ● Δημιουργία καινοτομίας, στήριξη της νεανικής και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, ευκαιρίες στους νέους, καταπολέμηση της ανεργίας.
● Στήριξη της τοπικής οικονομίας, καθώς θα μπορούν να συμμετέχουν διαγωνιζόμενοι από όλους τους Δήμους, από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι μπορεί στη συνέχεια να δημιουργήσουν τη δική τους επιχείρηση.
● Ανάδειξη και Δημιουργία έξυπνων και καινοτόμων λύσεων στα προβλήματα που απασχολούν δημότες και δήμους.
● Ανάπτυξη και παρουσίαση πιλοτικών εφαρμογών χρήσιμες στους Δήμους κατά τη διάρκεια του τριημέρου και βράβευση των ομάδων με τις καλύτερες εφαρμογές και ιδέες
● Ανοικτή διάθεση αποτελεσμάτων των εφαρμογών.


Θεματικές ενότητες Ενδιαφέροντος για τη
δημιουργία εφαρμογών και υπηρεσιών:

● Ηλεκτρονικές υπηρεσίες των Δήμων – ηλεκτρονική διακυβέρνηση – ανοικτά δεδομένα
● Προώθηση της διαφάνειας και της λογοδοσίας
● Προστασία του περιβάλλοντος και διαχείριση πόρων
● Ανάπτυξη Τουρισμού
● Υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις
● Ανάπτυξη εφαρμογών για την τοπική οικονομία και αειφόρος ανάπτυξη
● Internet of Things, Mobile & Smart Grids, Τεχνολογίες ICT, Τηλεματική, Διαχείριση Ενέργειας – Φωτισμός, Έξυπνα κτίρια – Κτίρια χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, Δίκτυα μεταφορών – Οδικά δίκτυα – Διαχείριση κυκλοφορίας, Μεταφορές (ηλεκτροκίνηση, αεριοκίνηση, υβριδικά οχήματα) & ΜΜΜ, Διαχείριση νερού & αποβλήτων, Υγεία και Τηλεϊατρική
● Ηλεκτρονικές πληρωμές, Crowdfunding
● Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία


Περισσότερες πληροφορίες και Χρήσιμα links
Ενημέρωση
http://crowdhackathon.com/smartcity/#home
Εγγραφή https://www.eventora.com/el/Events/crowdhackathon-smartcity
Νέα και εξελίξεις στο Facebook https://www.facebook.com/events/143826782796324/

Προσκύνημα στη Βυζαντινή Βουλγαρία

Προσκυνηματική εκδρομή πραγματοποιήθηκε στη γειτονική Κεντρική Βυζαντινή Βουλγαρία και συγκεκριμένα στην Σόφια, στην Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη στη Ρίλα, στην Φιλιππούπολη, στη Μονή Μπάτσκοβο, στην πόλη Σαντάσκυ και στο Μπόροβετς.

Επικεφαλής στα 2 πούλμαν των εκδρομέων ήταν ο Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης που τον συνόδευαν εννέα μοναχοί και 110 πολίτες.

Το πρόγραμμα επίσκεψης ήταν επιτυχημένο και πλούσιο σε προσκυνηματική, τουριστική αλλά και πνευματική τροφή αφού εκτός τα προγραμματισμένα που εκτελέστηκαν με πολύ επιτυχία, ο Γέροντας Νεκτάριος μιλούσε καθημερινά επί πνευματικών θεμάτων και κατά την διάρκεια των προορισμών αλλά και κάθε βράδυ στο ξενοδοχείο.

Επιστρέφοντας ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η επίσκεψή στο Ιερό Ησυχαστήριο Τιμίου Προδρόμου στο Ακριτοχώρι Σερρών “μετόχι” της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους το οποίο χτίστηκε το 1981 και είναι ένα από τα πολυαριθμότερα ησυχαστήρια του ελλαδικού χώρου με 45 μοναχές.

Οι εκδρομείς απόλαυσαν την πανέμορφη και καλαίσθητη όψη της Μονής, εντός και εκτός, θαύμασαν τον ιερό ναό με συνολική διάσταση 500 τ.μ, ο οποίος είναι ακριβές αντίγραφο του παλαιού καθολικού της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος (10ου αιώνα) αγιορείτικου ρυθμού, σταυροειδούς με τρούλους.

Τέλος άξιο θαυμασμού ήταν και το εύχαρο ύφος των μοναζουσών αλλά και η αβραμιαία φιλοξενία τους.

Τρίτη, 9 Μαΐου 2017

Σεισμός 3,3 ρίχτερ κούνησε και τη Δωρίδα

Σεισμική δόνηση είχαμε σήμερα πρωι στις 10:25 που έγινε αισθητή στην Δωρίδα και την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Το μέγεθος ήταν 3,3 ρίχτερ σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο. Το επίκεντρο εντοπίζεται στην Αιτωλοακαρνανία στην περιοχή ανάμεσα στο Αντίρριο και τη Μακύνεια.

Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο η δόνηση είχε μέγεθος 3,5 ρίχτερ, εστιακό βάθος 5 χλμ και το επίκεντρο προσδιορίζεται 9 χλμ ΒΑ της Πάτρας και 2 ΒΑ του Ρίου.

Τέλος Μαΐου παραδίδεται και το τμήμα Αντιρρίου - Κλόκοβας της Ιόνιας Οδού


Μεγάλη εξυπηρέτηση και για τους κατοίκους της Δωρίδας


Προχωρά με καλούς ρυθμούς η κατασκευή του τμήματος Αντίρριο - Κλόκοβας της Ιόνιας Οδού που εξυπηρετεί σε μεγάλο βαθμό τους κατοίκους της Δωρίδας λόγω των υποχρεώσεών τους να πηγαινοέρχονται σε υπηρεσίες του Μεσολογγίου (εφορία, δικαστήρια, νοσοκομείο κλπ) αλλά και γενικότερα της στήριξης των εμπορικών και τουριστικών δράσεων.


Σύμφωνα με πληροφορίες του παραχωρησιούχου τα έργα στην περιοχή τρέχουν και υπάρχει η αισιοδοξία ότι θα έχουν ολοκληρωθεί κατασκευαστικά μέχρι το τέλος Μαΐου.

Από εκεί και έπειτα θα οριστεί η ημερομηνία για την παράδοση του τμήματος στην κυκλοφορία και θα αποφασιστεί αν θα γίνει κάποιου είδους "γιορτή" όπως στα υπόλοιπα τμήματα, ή αν απλώς δοθεί στην κυκλοφορία.

Το τμήμα Αντίρριο-Κλόκοβα μήκους 10χλμ έμεινε πίσω κατασκευαστικά λόγω των ανεκπλήρωτων απαλλοτριώσεων κυρίως στην περιοχή της Ρίζας. Αυτό είχε ως συνέπεια την καθυστέρηση των έργων.

Αυτό που επίσης έπαιξε σημαντικό ρόλο ήταν και η ανάγκη χρόνου για τις απαραίτητες "προφορτίσεις" δηλαδή να γίνει η χωμάτωση και στρώση προκειμένου το οδόστρωμα να φτάσει στο απαιτούμενο ύψος και να μην υπάρχουν "βαθουλώματα" που θα επηρέαζαν την ποιότητα οδήγησης στον νέο αυτοκινητόδρομο.

Με την παράδοση του τμήματος αυτού, θα σταματήσει να υφίσταται το "φαινόμενο του μπουκαλιού", που προκαλούσε η στένωση του δρόμου καθώς το Αντίρριο-Κλόκοβα, παρεμβάλλεται ανάμεσα στους αυτοκινητόδρομους της Ολυμπίας Οδού, της Γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου και της Ιόνιας Οδού (στο τμήμα Κλόκοβα-Κεφαλόβρυσο).

Ήταν άλλωστε ένας από τους βασικούς λόγους που την περίοδο του Πάσχα προξενήθηκε μποτιλιάρισμα χιλιομέτρων καθώς από τις 2 φαρδιές λωρίδες (και την ΛΕΑ που κακώς χρησιμοποιούσαν οι οδηγοί κινδυνεύοντας την ασφάλεια όλων) ο δρόμος έπεφτε στην μία στενή λωρίδα χωρίς μάλιστα διαχωριστικό ασφαλείας.

Για τη συνέχεια των έργων που θα ολοκληρώσουν τον αυτοκινητόδρομο των 196χλμ της Ιόνιας Οδού, θα έχουμε τις 2 τελευταίες παραδόσεις τμημάτων που αφορούν το Αμφιλοχία-Άγιος Δημήτριος (αρχή Παράκαμψης Άρτας) και το Πέρδικα-Κοσμηρά (το βόρειο άκρο όπου συνδέεται η Ιόνια Οδός με την Εγνατία φτάνοντας στα Ιωάννινα).

Η Σώτη Τριανταφύλλου απαντά στη μήνυση για τα... "ρατσιστικά σχόλια" σε άρθρο της: "Τα λέμε στα δικαστήρια"

"Δε θα υποχωρήσω" υπογραμμίζει η Σώτη Τριανταφύλλου, απαντώντας στη δίωξη που ασκήθηκε εις βάρος της για «υποκίνηση ισλαμοφοβικής βίας».

Μετά από μήνυση που κατέθεσε εις βάρος της ο διαχειριστής του blog «Παρατηρητήριο Ρατσιστικών Εγκλημάτων» Παναγιώτης Δημητράς, με αφορμή κείμενό της, η συγγραφέας θα παρουσιαστεί στο Μονομελές Εφετείο Αθηνών στις 21 Ιουλίου.

Στο επίμαχο κείμενο, η Σώτη Τριανταφύλλου είχε συμπεριλάβει φράση που αποδίδεται στον περιηγητή Μάρκο Πόλο και έχει ως εξής: «Φανατικός μουσουλμάνος είναι αυτός που σου κόβει το κεφάλι, ενώ μετριοπαθής είναι εκείνος που σε κρατάει για να σου κόψουν το κεφάλι», φράση που αποδίδεται στον Μάρκο Πόλο και είχε γράψει μεταξύ άλλων η Σώτη Τριανταφύλλου.

Όπως τονίζει η ίδια δεν έχει σημασία τι είπε και τι όχι, αλλά με το αν έχει δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη της, έστω κι αν είναι μειονοτική ή ενοχλητική.

Η απάντηση της Σώτης Τριανταφύλλου:

"Η υπόθεση έχει μια φαιδρή πλευρά και μια σοβαρότερη: τη φαιδρή είτε τη βλέπει κανείς, είτε δεν τη βλέπει. Όσο για τη σοβαρή δεν σχετίζεται με το τι είπε ή τι δεν είπε ο… Μάρκο Πόλο, αλλά με το αν έχω δικαίωμα να εκφράζω τη γνώμη μου, έστω κι αν είναι μειονοτική ή ενοχλητική.

Στο συγκεκριμένο πρόβλημα την έχω εκφράσει σε πλήθος άρθρων καθώς και στο δοκίμιο «Πλουραλισμός, πολυπολιτισμικότητα, ένταξη, αφομοίωση». Ο ενάγων ίσως έβρισκε πολύ περισσότερες αφορμές να εξοργιστεί στο βιβλίο απ’ ό,τι στο άρθρο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι είναι οκνηροί: διατρέχουν στα γρήγορα ένα αρθρίδιο, αλλά τους πέφτει πολύ να μελετήσουν ένα βιβλίο 400 σελίδων.

Για το περιεχόμενο του βιβλίου και των άρθρων μπορούμε να συζητάμε επί μακρόν, αλλά δεν είναι αυτό το επίδικο θέμα. Ωστόσο, επισημαίνω με την ευκαιρία ότι το Ισλάμ δεν είναι φυλή ώστε να τίθεται ζήτημα ρατσισμού: είναι θρησκεία και μάλιστα θρησκεία με πολιτικό πρόγραμμα. Πολλοί άνθρωποι ταυτίζουν τη φυλή με τη θρησκεία - η ανάλυση είναι λανθασμένη από την αφετηρία της.

Δεν είναι το μοναδικό λάθος: οι πολιτικώς ορθοί - οι οποίοι είναι κάθε άλλο παρά «ορθοί» - τροφοδοτούν με τον φανατισμό τους ρατσιστικά, ομοφοβικά και κοινωνικά υπερσυντηρητικά αισθήματα και εκδηλώσεις.

Δεν πρόκειται να υποχωρήσω - είμαι αυτή που είμαι και πιστεύω αυτά που πιστεύω. Και δεν αναζητώ ούτε οπαδούς, ούτε θαυμαστές ώστε να κάνω συμβιβασμούς». 

*Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι συγγραφέας-δημοσιογράφος με καταγωγή από την Δωρίδα

Οι μαθητές του Γυμνασίου Ευπαλίου στον χιλιόχρονο βυζαντινό Ναό του Αϊ Γιάννη

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών - περιβαλλοντικών δράσεων, το Γυμνάσιο Ευπαλίου εξέδραμε στον Βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, χθες 8 Μαΐου, ανήμερα της γιορτής του.


Οι μαθητές επισκέφθηκαν τον ερειπωμένο ναό που θαύμασαν μόνο εξωτερικά καθώς η πρόσβαση στο εσωτερικό του είναι πλέον αδύνατη.

Στη συνέχεια μοιράστηκαν φυλλάδια ενημερωτικά για την ιστορία του ναού τα οποία διαβάστηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και τους προκάλεσαν ανάμεικτα συναισθήματα: θαυμασμό για την ιερότητα και παλαιότητα του μνημείου και συγχρόνως αγανάκτηση και λύπη για την εγκατάλειψή του.

Και " ω της νεότητος αυθορμητισμέ!!! " οι μαθητές έγραψαν σε πανό: "TEΛOΣ ΣTHN EΓKATAΛEIΨH - ANAΣTHΛΩΣH TOY ΜΝΗΜΕΙΟΥ TΩPA "

Ακολούθησε φαγητό, τραγούδι και χορός αναβιώνοντας τα έθιμα αλλοτινών καιρών. Με αυτά τα έθιμα που είναι αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της παράδοσής μας τιμάμε τους Αγίους μας πανταχού της Ελλάδας. 
 

Δευτέρα, 8 Μαΐου 2017

Νέα γενιά στελεχών της Ν.Δ. μετά από αξιολόγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ποιοι είναι οι Δωριείς που βρίσκονται μεταξύ αυτών
Μετά από τρίμηνη αξιολόγηση στελεχών που πρέκυψαν απο τα μητρώα που καταρτήστηκαν με εντολή του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, το περασμένο Σάββατο, στον πολυχώρο "Αθηναΐς" στον Βοτανικό κλήθηκαν με προσωπικές προσκλήσεις τα στελέχη που προκρύθηκαν από τις δύο πρώτες φάσεις αξιολόγησης, πανελλαδικά.

Ο Κ.Χαλιορής με τον Εκπρόσωπο Τύπου
της Ν.Δ. Μακάριο Λαζαρίδη
Από αριστερά Επαμ.Τριβήλος, Μάνος Κόνσολας,
βουλευτής Δωδ/σου,Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ,
. Κ.Χαλιορής και ο Δήμαρχος Λειψών Φώτης Μάγγος
Πολλά στελέχη έχουν περάσει ήδη στην 3η και 4η φάση με την διαδικασία να συνεχίζεται με σκοπό την αξιοκρατική στελέχωση της αυριανής δημόσιας διοίκησης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους σε συνάντηση γνωριμίας με στόχο να γνωριστούν και μεταξύ τους τα αξιολογημένα στελέχη.

Από πλευράς Φωκίδας, παρευρέθησαν τρία στελέχη της ΝΔ, ο νεαρός πολιτευτής του νομού και επιχειρηματίας Κωνσταντίνος Χαλιορής, ο επίσης νεαρός επιστημονικός συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος και ηλεκτρολόγος μηχανικός Επαμεινώνδας Τριβήλος και ο πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Δωρίδος Γιώργος Ξηρομάμος, καταγώμενοι και οι τρείς από την Δωρίδα.

Να θυμίσουμε ότι πριν λίγους μήνες είχαν ανακοινωθεί τα πρώτα 15 στελέχη του Μητρώου και τον κομβικό ρόλο έχει η σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ για θέματα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, Ρεβέκκα Πιτσίκα, η οποία έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της τελικής αξιολόγησης καθώς και της ενημέρωσης των ενδιαφερομένων για τη φιλοσοφία του Μητρώου Στελεχών.

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας "Παραπολιτικά"
Η δέυτερη ομάδα που ξεχώρησε από το Μητρώο στελεχών της ΝΔ, που θα ανακοινωθεί της επόμενες ημέρες, αποτελείτε από 40 πρόσωπα με αξιόλογη εμπειρία στους τομείς στους οποίους δραστηριοποιούνται. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας "Παραπολιτικά" στα νέα προσωπα συμπεριλαμβάνεται και ο Κωνσταντίνος Χαλιορής μαζί με σειρά άλλων επιφανών επιστημόνων και τεχνοκρατών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται να «στήνει» τη νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος καθώς και να επιλέγει τα στελέχη για κομβικές θέσεις , όταν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θέλοντας να είναι άνθρωποι με «βαριά» βιογραφικά καθώς και πραγματική θέληση να προσφέρουν στη χώρα και την παράταξη, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά από την Πειραιώς.

Κυριακή, 7 Μαΐου 2017

Σαββατοκύριακο στη Δωρίδα με φίλους ο Υπουργός Επικρατείας Δ.Τζανακόπουλος

Στα πάτρια εδάφη, στη Δωρίδα, βρέθηκε με την παρέα του ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος το Σαββατοκύριακο ξεφεύγοντας λίγο από την καθημερινότητα.

Ο Τζανακόπουλος έχει καταγωγή από την πλευρά της μητέρας του, από την Δωρίδα και συγκεκριμένα από την Στύλια. Είναι εγγονός του αείμνηστου Δημητρίου Π. Γκαβέρα, γιός της
Πηνελόπης Γκαβέρα.

Στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια επισκεπτόταν συχνά τη Δωρίδα και ιδιαίτερα το Μοναστηράκι όπου περνούσε τις καλοκαιρινές διακοπές του.

Εδώ είχε αποκτήσει αρκετούς φίλους που διατηρεί ακόμα και όπως δήλωσε τον συγκινούν οι αναμνήσεις αυτές γεμάτες κολύμπι, ψάρεμα, παιχνίδια μπάσκετ και εφηβικά πάρτι.

Δυστυχώς όμως από τότε οι διάφορες υποχρεώσεις δεν του επέτρεπαν να βρεθεί σε αγαπημένα μέρη όπως είπε και είχε μια απουσία 14 χρόνων.

Όπως ήταν φυσικό δεν παρέλειψε να γευματίσει με την παρέα του στην γνωστή ψαροταβέρνα του Ηλιόπουλου στο Μοναστηράκι, όπου με τα παιδιά Άρη και Νίκο του Ηλιόπουλου θυμήθηκαν όμορφες στιγμές από τα καλοκαίρια τους με παιχνίδια μπάσκετ και κολύμπι στις ωραίες παραλίες της Δωρικής Ριβιέρας.

Εδώ τον συνάντησε και ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας, βρίσκοντας την ευκαιρία να του πει για το μεγάλο πρόβλημα των αντισταθμιστικών του Μόρνου που είναι και το σοβαρότερο για τον Δήμο.

Ο Τζανακόπουλος είπε ότι γνωρίζει το θέμα καλά από ενημέρωση που είχε από τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη σε τελευταία τους συνάντηση.

Η υπόσχεση που έδωσε σε όλους τους φίλους του, όταν του δοθεί η ευκαιρία μέσα στο καλοκαίρι να επισκεφθεί ξανά την όμορφη Δωρική Ριβιέρα.

Έγινε η μεγάλη έκπληξη στην Άμφισσα… και Φωκικός - Ακαδημία Ιτέας 0 - 1 !

Σπουδαίο παιχνίδι στο Πολύδροσο ο Δωρικός Μαλαμάτων ισοφαρίστηκε στο 92΄ σε 1 - 1 από τον ισχυρό Διαγόρα

Του Τάσου Τσόλκα


Τη μεγάλη έκπληξη της αγωνιστικής είχαμε στην Άμφισσα όπου ο Φωκικός έχασε 0 - 1 από την Ακαδημία Ιτέας και απώλεσε πλέον κάθε ελπίδα για τον τίτλο, ενώ την προσεχή αγωνιστική θα κάνει και το ρεπό του.


Αντίθετα ο Αστέρας Ιτέας σάρωσε με 8 - 1 την Τολοφώνα Ερατεινή και θεωρείται πλέον βέβαιος πρωταθλητής.

Φοβερό ματς έγινε στο Πολύδροσο όπου ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδιζε μέχρι το τέλος τον τοπικό Διαγόρα αλλά ισοφαρίστηκε σε 1 - 1 στο 2΄λεπτό της παράτασης !

Η Ένωση Γλυφάδας για μία ακόμα φορά δεν μπόρεσε να αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα και ηττήθηκε 0 - 3 από τον Κρισσαίο Χρισσού.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 26ης αγωνιστικής,

Απόλλων Δελφών - Ησαΐας Δεσφίνας               0 - 6
Αμφισσαϊκός - Ακαδημία Άμφισσας                 1 - 2
Διαγόρας Πολυδρόσου - Δωρικός Μαλαμάτων 1 - 1
Αστέρας Ιτέας - Τολοφώνα Ερατεινή                 8 - 1
Φωκικός Άμφισσας - Ακαδημία Ιτέας                0 - 1
Ένωση Γλυφάδας - Κρισσαίος Χρισσού            0 - 3
Ολυμπιακός Κίρρας - Αετός Λιδορικίου            0 - 3 ά.α.
Ρεπό είχε ο Απόλλων Ευπαλίου


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     26η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                        67         93 - 09
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                 61        79 - 14
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  *         58         78 - 23
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *      42         50 - 32                                                                          ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                       42         53 - 45
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                39         56 - 47
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *           38        40 - 43                                                                    ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *      32        37 - 46
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                     32         39 - 36                                                            ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                           31        44 - 57
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                28        35 - 47
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                   22         28 - 56                                                                       ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *              22         23 - 65
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *       13         27 - 78
                                                           ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ
 *           -             -
*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
*** Απόλλων Ευπαλίου, Δωρικός Μαλαμάτων, Φωκικός Άμφισσας, Αετός Λιδωρικίου, Απόλλων Δελφών και Ησαΐας Δεσφίνας έχουν έναν αγώνα λιγότερο
 Την προσεχή Τετάρτη 10 Απριλίου στις 5:00 το απόγευμα στο Δημοτικό γήπεδο Μαλαμάτων θα γίνει ο εξ αναβολής αγώνας Απόλλωνα Ευπαλίου - Απόλλωνα Δελφών

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν           
οι αγώνες της 27ης αγωνιστικής

Ησαΐας Δεσφίνας - Τολοφώνα Ερατεινή
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Δελφών
Δωρικός Μαλαμάτων - Αστέρας Ιτέας
Ακαδημία Άμφισσας - Διαγόρας Πολυδρόσου
Αετός Λιδωρικίου - Απόλλων Ευπαλίου
Κρισσαίος Χρισσού - Αμφισσαϊκός
Ένωση Γλυφάδας - Ολυμπιακός Κίρρας           3 - 0 ά.α
Ρεπό έχει ο Φωκικός