Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 29 Απριλίου 2017

Με 17 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει Τρίτη 2 Μαΐου το Δημοτικό Συμβούλιο

Την Τρίτη 2 Μαΐου το απόγευμα στις 19:00 στο Δημαρχείο Λιδωρικίου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με 17 θέματα στην ατζέντα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι,                       

1.    Περί διαγραφής ή μη οφειλής προστίμων ΚΟΚ λόγω επιβολής πράξης μείωσης προστίμου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
2.    Περί διαγραφής ή μη οφειλής προστίμων σε πλανόδιους Μικροπωλητές. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
3.    Περί διαγραφής ή μη οφειλών τελών ύδρευσης και νεκροταφείου. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
4.    Περί διαγραφής ή μη οφειλών άρδευσης Μαραθιά, Σκαλώματος. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
5.    Περί διαγραφής ή μη οφειλής προσαυξήσεων τελών ύδρευσης & άρδευσης. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
6.    Περί διαγραφής ή μη προστίμου για παράβαση του Κανονισμού Αυθαίρετης Βόσκησης. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
7.    Περί διαγραφής και μεταφοράς οφειλών ύδρευσης σε κληρονόμους, λόγω θανάτου και συνωνυμίας. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
8.    Περί αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που καταβλήθηκαν λανθασμένα και συμψηφισμού με οφειλές. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
9.    Περί διαγραφής ή μη οφειλής και επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που αφορούσαν σε τέλη ύδρευσης. (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
10.  Επιλογή συνεργαζόμενου Πιστωτικού Ιδρύματος για τοποθέτηση και λειτουργία Προγράμματος Διαχείρισης Συναλλαγών με χρήση καρτών πληρωμής μέσω τερματικών συσκευών (POS). (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
11.  Επικαιροποίηση απόφασης 14/180/12-08-2014 του Δημοτικού Συμβουλίου, με θέμα: «Ορισμός Δικηγόρου για την εξώδικη αντιμετώπιση νομικών ζητημάτων σε σχέση με την δημιουργία του Μητρώου Κοινωφελών Περιουσιών του Δήμου Δωρίδος». (Εισηγητής: Δημοτικός Υπάλληλος Αργυρόπουλος Θεόδωρος)
12.  Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2017, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και έγκριση διενέργειας προμηθειών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)
13.  Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας δημοπρασιών για την εκποίηση ή εκμίσθωση πραγμάτων για το έτος 2017. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού  Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)
14.  Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 3μηνης απασχόλησης, λόγω κατεπειγουσών ή εποχιακών ή πρόσκαιρων αναγκών, για ναυαγοσωστική κάλυψη παραλιών στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Διεύθυνσης Διοικητικού Γουργουλέτης Επαμεινώνδας)
15.  Έκθεση Α΄ τριμήνου έτους 2017 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
16.  Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για την εκτέλεση του έργου: «ΔΑΠΑΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟ ΔΩΡΙΔΟΣ». (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
17.  Επί αιτήσεως Συλλόγου Απανταχού Πανορμιτών Δωρίδος «Η ΠΑΝΟΡΜΟΣ», για κατασκευή προστατευτικής μπάρας οδοστρώματος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)

Πυρκαγιά χθες απόγευμα στην Ερατεινή


Πυρκαγιά είχαμε χθες το απόγευμα στην Ερατεινή και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Μπαρμπερίνο.

Σε λίγη ώρα έφτασαν 10 οχήματα με 20 πυροσβέστες από την Πυροσβεστική Άμφισσας που έδωσαν μάχη για την κατάσβεσή της παρότι ήταν δύσκολη η προσέγγιση γιατί ήταν σε δύσβατη περιοχή.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις η πυρκαγιά αποτέφρωσε περισσότερα από 100 στρέμματα δάσους χωρίς μέχρι το βράδυ να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο λόγω και των ανέμων που φυσούσαν.

Όπως ανέφερε ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Άμφισσας Σίμος Αποστόλου, η κατάσβεση ήταν πολύ δύσκολη αφού δεν υπήρχαν δρόμοι για να πλησιάσουν τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ επειδή άρχισε να νυχτώνει ήταν δύσκολο να δράσουν εναέρια μέσα.

Οι εστίες της φωτιάς ήταν σε δύο σημεία και μέχρι αργά το βράδυ η Πυροσβεστική δεν είχε ανακοινώσει οτιδήποτε που αφορούσε τα αίτια που προκλήθηκε η πυρκαγιά.

Ξεκινά η αντιπυρική περίοδος του 2017 Οδηγίες από Πυροσβεστική Υπηρεσία

Εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου (1η Μαΐου μέχρι 31
Οκτωβρίου) παρακαλούμε τους αγαπητούς συμπολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας & της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, καθώς η μη τήρησή τους επιφέρει σημαντικότατα πρόστιμα και ιδιαίτερες ποινικές ευθύνες. Η ορθή εφαρμογή του Κώδικα Ορθής Γεωργικής Πρακτικής σχετικά με την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών πρέπει να τηρείται χωρίς καμία απολύτως απόκλιση και με τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και μέτρα (άδεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας-εφόσον το επιτρέπουν οι συνθήκες & άδεια από γεωπόνο-σχετικά με την αναγκαιότητα της καύσης).


Η τήρηση των Πυροσβεστικών Διατάξεων 4/2012, 9/2000 και 9Α/2005 σχετικά με το άναμμα της φωτιάς και η εφαρμογή του Ποινικού Κώδικα με τα άρθρα 264,265,266 περί εμπρησμού εφαρμόζονται απαρέγκλιτα από την Υπηρεσία μας.

Για τους παραπάνω λόγους:

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν βρίσκεστε στην ύπαιθρο
· Μην καίτε σκουπίδια ή ξερά χόρτα και κλαδιά κατά τους θερινούς μήνες.
· Μην ανάβετε υπαίθριες ψησταριές στα δάση ή σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα το καλοκαίρι.
· Αποφύγετε εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (π.χ. οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που δημιουργεί σπινθήρες).
· Μην πετάτε αναμμένα τσιγάρα.
· Μην αφήνετε τα σκουπίδια στο δάσος. Υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξης.
· Σεβαστείτε τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιόδους υψηλού κίνδυνου.


Αν το σπίτι σας βρίσκεται
μέσα ή κοντά σε δάσος
· Δημιουργείστε μια αντιπυρική ζώνη γύρω από το σπίτι καθαρίζοντας σε ακτίνα τουλάχιστον 10 μέτρων τα ξερά χόρτα και φύλλα, τις πευκοβελόνες και τα κλαδιά.
· Κλαδέψτε τα δένδρα μέχρι το ύψος των 3 μέτρων, ανάλογα με την ηλικία και την κατάστασή τους.
· Απομακρύνετε τα ξερά κλαδιά από τα δένδρα και τους θάμνους.
· Μην αφήνετε τα κλαδιά των δένδρων να ακουμπούν στους τοίχους, τη στέγη και τα μπαλκόνια του σπιτιού. Κλαδέψτε τα αφήνοντας απόσταση τουλάχιστον 5 μέτρων από το σπίτι.
· Αραιώστε τη δενδρώδη βλάστηση έτσι ώστε τα κλαδιά του ενός δένδρου να απέχουν τουλάχιστον 3 μέτρα από τα κλαδιά του άλλου. Για ακόμη μεγαλύτερη προστασία απομακρύνουμε τη δενδρώδη και θαμνώδη βλάστηση γύρω από το κτίσμα σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων εφόσον οι εργασίες καθαρισμού της φυσικής βλάστησης που επιβάλλονται για την προστασία των κτιρίων δεν προσκρούουν σε καμία περίπτωση στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας.
· Μην τοποθετείτε πλαστικές υδρορροές ή σωλήνες στους τοίχους του σπιτιού.
· Μην τοποθετείτε παραθυρόφυλλα από εύφλεκτα υλικά στα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες.
· Φροντίστε ώστε τα καλύμματα στις καμινάδες και τους αεραγωγούς του σπιτιού να είναι από άφλεκτο υλικό ώστε να μην διεισδύσουν σπίθες.
· Μην αποθηκεύετε εύφλεκτα αντικείμενα κοντά στο σπίτι.
· Τοποθετείτε τα καυσόξυλα σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
· Μην κατασκευάζετε ακάλυπτες δεξαμενές καυσίμου κοντά στο σπίτι.
· Προμηθευτείτε τους κατάλληλους πυροσβεστήρες και φροντίζετε για τη συντήρησή τους.
· Εξοπλιστείτε με σωλήνα ποτίσματος με μήκος ανάλογο της περιοχής που θέλετε να προστατεύσετε.
· Εξοπλιστείτε με μια δεξαμενή νερού, μια απλή αντλία που λειτουργεί χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και ένα σωλήνα νερού.


Μόλις αντιληφθείτε μια πυρκαγιά
· Τηλεφωνήστε ΑΜΕΣΩΣ στην Πυροσβεστική Υπηρεσία (τηλ.199) και δώστε σαφείς πληροφορίες για:
- την τοποθεσία και το ακριβές σημείο που βρίσκεστε,
- την τοποθεσία, το ακριβές σημείο και την κατεύθυνση της πυρκαγιάς.
- το είδος της βλάστησης που καίγεται.


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ

Αν η πυρκαγιά πλησιάζει στο σπίτι σας
· Διατηρείστε την ψυχραιμία σας.
· Μεταφέρετε όλα τα εύφλεκτα υλικά από τον περίγυρο του κτιρίου σε κλειστούς και προφυλαγμένους χώρους.
· Κλείστε όλες τις διόδους (καμινάδες, παράθυρα, πόρτες κλπ.) έτσι ώστε να μην διεισδύσουν οι καύτρες στο εσωτερικό του σπιτιού.
· Κλείστε τις παροχές φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων μέσα και έξω από το σπίτι.
· Μαζέψτε τις τέντες στα μπαλκόνια και στα παράθυρα.
· Διευκολύνετε την πρόσβαση πυροσβεστικών οχημάτων ανοίγοντας την πόρτα του κήπου.
· Τοποθετείστε σκάλα στην εξωτερική πλευρά του σπιτιού, αντίθετα από την κατεύθυνση της πυρκαγιάς ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης πρόσβασης στη στέγη.
· Συνδέστε τους σωλήνες ποτίσματος και απλώστε τους ώστε να καλύπτεται η περίμετρος του σπιτιού.
· Αν η ορατότητα είναι μειωμένη, ανάψτε τα εσωτερικά και τα εξωτερικά φώτα του για να γίνεται ορατό μέσα από τους καπνούς.

Μόλις περάσει η πυρκαγιά· Βγείτε από το σπίτι και σβήστε αμέσως τις μικροεστίες που απομένουν.
· Ελέγξτε για τουλάχιστον 48 ώρες, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την περίμετρο και τους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού για το ενδεχόμενο αναζωπυρώσεων.


Αν η πυρκαγιά έχει φτάσει στο σπίτι σας
· Μην εγκαταλείπετε το κτίριο εκτός αν η διαφυγή σας είναι πλήρως εξασφαλισμένη.
· Μην μπαίνετε μέσα σε αυτοκίνητο. Η πιθανότητα επιβίωσης σε ένα σπίτι κατασκευασμένο από άφλεκτα υλικά είναι πολύ μεγαλύτερη από εκείνη σε ένα αυτοκίνητο που βρίσκεται σε καπνούς και φλόγες.
· Αν παραμείνετε στο σπίτι:
- Κλείστε καλά τις πόρτες και τα παράθυρα.
- Φράξτε τις χαραμάδες με βρεγμένα πανιά για να μην μπει μέσα ο καπνός.
- Απομακρύνετε τις κουρτίνες από τα παράθυρα.
- Μεταφέρετε στο εσωτερικό των δωματίων τα έπιπλα που βρίσκονται κοντά στα παράθυρα και τις εξωτερικές πόρτες.
- Κλείστε τις ενδιάμεσες πόρτες για να επιβραδύνετε την εξάπλωση της πυρκαγιάς.
- Γεμίστε την μπανιέρα, τους νιπτήρες και τους κουβάδες με εφεδρικό νερό.
- Συγκεντρωθείτε όλοι μαζί σε ένα δωμάτιο.
- Φροντίστε να υπάρχει φακός και εφεδρικές μπαταρίες μαζί σας σε περίπτωση διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος.
· Αν το σπίτι σας είναι ξύλινο αναζητείστε καταφύγιο σε κτιστό σπίτι.
· Αν διαταχθεί εκκένωση της περιοχής ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών και τις διαδρομές που θα σας δοθούν.


Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Άμφισσας
Σίμος Ηλία Αποστόλου,  Αντιπύραρχος

Παρασκευή, 28 Απριλίου 2017

Το ΠΑΣΟΚ Φωκίδας καταγγέλλει τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ Φωκίδας, καταγγέλλει τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας, για την απόφασή του να καταργήσει τα Εξεταστικά Κέντρα που λειτουργούσαν στα Γενικά Λύκεια Γραβιάς, Ερατεινής και Λιδωρικίου από τη διαδικασία των Πανελληνίων Εξετάσεων, παρά το γεγονός ότι πληρούν όλες τις προϋποθέσεις.

Η απόφαση του είναι αυθαίρετη, αντιπαιδαγωγική και δημιουργεί πολλά προβλήματα στους μαθητές - υποψήφιους, κυρίως των ορεινών περιοχών, που τουλάχιστον αυτή την κρίσιμη ώρα, πρέπει να λειτουργούν απερίσπαστοι, χωρίς πρόσθετο άγχος, άσκοπες και χρονοβόρες μετακινήσεις, με αντίξοες συγκοινωνιακές συνθήκες.

Οι μαθητές της Φωκίδας, δεν είναι μαθητές δεύτερης κατηγορίας και είναι απαίτηση μας να αντιμετωπισθούν ισότιμα με τους συμμαθητές τους των αστικών κέντρων, προκειμένου να διαφυλαχθεί το αδιάβλητο των εξετάσεων.

Ο συγκεκριμένος Περιφερειακός Διευθυντής, εκτελώντας προφανώς εντολές της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και προκειμένου να είναι αρεστός στους κυβερνώντες, δεν δίστασε να δείξει με την απόφασή του αυτή την αντίληψη που έχουν, για την Ελλάδα της υπαίθρου, τις ορεινές και «ξεχασμένες», για αυτούς, περιοχές της.

Απαιτούμε την άμεση ανάκληση της απόφασης και τη λειτουργία των Γενικών Λυκείων Γραβιάς, Ερατεινής και Λιδωρικίου ως Εξεταστικών Κέντρων των Πανελληνίων Εξετάσεων. 

Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

Κυκλοφορούν σήμερα Σάββατο τα Κυριακάτικα φύλλα λόγω της αργίας της  Πρωτομαγιάς
Δημοπρασία για την εκμίσθωση χώρων στις πλατείες του Καστρακίου και της Φιλοθέης

 
Πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία για την εκμίσθωση χώρων στις πλατείες Καστρακίου και Φιλοθέης των οποίων θα παραχωρηθεί η χρήση για το έτος 2017 θα πραγματοποιήσει ο Δήμος Δωρίδας στις 10 Μαΐου.

Ειδικότερα σύμφωνα με την προκήρυξη της δημοπρασίας παραχωρούνται οι εξής χώροι:

• Στην Τ.Κ. Φιλοθέης : Κ. Πλατεία 50 τ.μ. για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και φορητών ομπρελών χωρίς μόνιμη πάκτωση επί του εδάφους .
• Στην Τ.Κ. Καστρακίου : Κ. Πλατεία 96 τ.μ. για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων και φορητών ομπρελών χωρίς μόνιμη πάκτωση επί του εδάφους.


Η δημοπρασία θα διενεργηθεί την 10η του μήνα Μαΐου του έτους 2017, ημέρα Τετάρτη και ώρα 10:00 έως 11:00 π.μ. στα γραφεία του Δημοτικού Καταστήματος Ευπαλίου και ενώπιον της αρμόδιας Επιτροπής.

Για να γίνουν δεκτοί οι ενδιαφερόμενοι στη δημοπρασία πρέπει να καταθέσουν στην επιτροπή διενέργειας της δημοπρασίας:

Α. ως εγγύηση γραμμάτια σύστασης παρακαταθήκης του Ταμείου Παρ/κών και Δανείων ή εγγυητική επιστολή αναγνωρισμένης Τράπεζας ή βεβαίωση του Ταμείου Παρ/κών και Δανείων για παρακατάθεση σ’αυτό από αυτόν που επιθυμεί να λάβει μέρος στη δημοπρασία ή άλλο που να ενεργεί για λογαριασμό του διαγωνιζομένου, ομολογιών Δημοσίου, Τράπεζας, ή Οργανισμού κοινής ωφέλειας, που αναγνωρίζονται για εγγυοδοσίες, ποσού ίσου προς το ένα δέκατο (1/10) του οριζομένου στη διακήρυξη ελάχιστου ορίου πρώτης προσφοράς που θα αντικατασταθεί μετά την υπογραφή της σύμβασης με άλλη ποσού ίσου με το ανωτέρω ποσοστό επί του μισθώματος που επιτεύχθηκε.
Β. Φορολογική ενημερότητα.
Γ. Βεβαίωση μη οφειλής η διακανονισμού του Δήμου Δωρίδος.
Δ. Ασφαλιστική ενημερότητα
Ε. Προσκόμιση Άδεια καταστήματος ή υπό έγκριση καταστήματος. Κάθε ένας από τους συμμετέχοντες στη δημοπρασία μπορεί να πλειοδοτήσει μόνο για τη μίσθωση ενός κοινόχρηστου δημοπρατούμενου τμήματος.


Οι όροι της σχετικής διακήρυξης, η οποία αναρτήθηκε στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ βρίσκονται στα Γραφεία του Δήμου Δωρίδος στο Δημοτικό Κατάστημα Ευπαλίου, των οποίων οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λάβουν γνώση κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες (αρμόδιος υπάλληλος Μόραλης Θ. τηλ. 2634350025)

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Τον περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης κλαταγγέλει η Δημ.Τοπ.Οργ. Ν.Δ Δωρίδας

Επειδή εξαίρεσε από εξεταστικό κέντρο των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου

Μετά από τις έντονες διαμαρτυρίες, τόσο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου, όσο και των μαθητών και υποψηφίων των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, εκφράζουμε με τη σειρά μας την αγανάκτησή μας, σχετικά με την απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου, με την οποία εξαιρείται το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου και ορίζεται ως εξεταστικό κέντρο για τις πανελλαδικές εξετάσεις 2017 και για τα παιδιά των ορεινών και δυσπρόσιτων χωριών της Δωρίδας, το Γενικό Λύκειο Γαλαξιδίου.

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, σε συνεργασία με τους Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης διερευνούν τη δυνατότητα σύμπτυξης των εξεταστικών κέντρων, όπου αυτό είναι εφικτό, λαμβάνοντας όμως υπόψη τους το γεγονός ότι δεν θα πρέπει να δημιουργηθούν προβλήματα στους υποψηφίους και να διαταραχθεί η εξεταστική διαδικασία, όπως επίσης θα πρέπει να συνεκτιμήσουν τις συγκοινωνιακές και λοιπές συνθήκες κάθε περιοχής, καθώς και όσα είχαν ληφθεί υπόψη το προηγούμενο έτος για το ίδιο θέμα.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια, το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου, κατά τις πανελλαδικές εξετάσεις οριζόταν ως εξεταστικό κέντρο, για τους μαθητές που προέρχονται από τα χωριά της ορεινής Δωρίδας.

Έλαβε άραγε υπόψη του ο κ. Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης τη ψυχολογική φόρτιση την οποία ούτως ή άλλως θα έχουν οι δώδεκα υποψήφιοι του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου που θα μετέχουν στις φετινές εξετάσεις, ώστε φρόντισε να φορτώσει αυτά τα παιδιά και με ένα πρόσθετο άγχος, αυτό της μετακίνησής τους, διανύοντας πολλά χιλιόμετρα από τα απομακρυσμένα χωριά της Δωρίδας, προς το εξεταστικό κέντρο στο Γαλαξίδι ;

Ένας μαθητής από τη Συκιά θα πρέπει να διανύσει περίπου πενήντα έξι (56) χιλιόμετρα, δύο μαθητές από το Λευκαδίτι θα πρέπει να διανύσουν πενήντα ένα (51) χιλιόμετρα, πέντε μαθητές από το Λιδωρίκι θα πρέπει να διανύσουν σαράντα ένα (41) χιλιόμετρα και οι μαθητές από τη Πεντάπολη, το Μαλανδρίνο και την Αμυγδαλιά θα πρέπει να διανύσουν περί τα τριάντα πέντε (35) χιλιόμετρα, προς το Γαλαξίδι, σε μία διαδρομή που καλύπτεται σε μία με δύο ώρες.

Για να βρίσκονται αυτά τα παιδιά στο εξεταστικό κέντρο στις 8:00 π.μ., θα πρέπει να ξεκινήσουν δύο ώρες πιο νωρίς από τις οικίες τους, χωρίς να υπολογιστεί η ώρα που χρειάζονται πριν την αναχώρησή τους.

Έλαβε μήπως υπόψη του ο κύριος αυτός που όρισε τα εξεταστικά κέντρα, τη συγκοινωνιακή κατάσταση και το δύσβατο οδικό δίκτυο της περιοχής ;

Έλαβε υπόψη του τη ψυχική κατάσταση αυτών των παιδιών και το πώς μετά από ένα τέτοιο ταξίδι, (γιατί ως τέτοιο μόνο μπορεί να χαρακτηρισθεί), θα μετέχουν στις εξετάσεις που θα κρίνους σε ένα μεγάλο βαθμό τη μέλλουσα ζωή τους ;

Έλαβε υπόψη του τη γνώμη των συναδέλφων του, εκπαιδευτικών της Δωρίδας ;

Έλαβε μήπως υπόψη του, το γεγονός ότι το Γενικό Λύκειο Λιδωρικίου, έχει χαρακτηρισθεί με νόμο ως δυσπρόσιτο ;

Έτσι αντιλαμβάνονται το αδιάβλητο των εξετάσεων το οποίο επικαλούνται ;

Έτσι αντιλαμβάνονται τους εκπαιδευτικούς και παιδαγωγικούς σκοπούς, τους οποίους υποτίθεται ότι υπηρετούν ;

Τέτοιου είδους και τύπου ενέργειες, δεν συμβάλουν ούτε στο αδιάβλητο των εξετάσεων και ούτε εμπεριέχουν τον οποιοδήποτε εκπαιδευτικό ή παιδαγωγικό σκοπό, παρά μόνο τιμωρούν, για μια ακόμη φορά, τους μόνιμους κατοίκους της ορεινής Δωρίδας, οι οποίοι σε πείσμα των καιρών και παρά τα χίλια μύρια προβλήματα που αντιμετωπίζουν, παραμένουν στις πατρογονικές εστίες τους «φυλάσσοντας Θερμοπύλες».

Δηλώνουμε αλληλέγγυοι στο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου και τους μαθητές του.

Καταγγέλλουμε την απόφαση του αρμόδιου Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, Στερεάς Ελλάδας κ. Δημητρίου, την οποία χαρακτηρίζουμε, λίαν επιεικώς απαράδεκτη και άδικη.

Ζητούμε την άμεση απόσυρσή της απόφασης και τον ορισμό του Γενικού Λυκείου Λιδωρικίου, ως εξεταστικού κέντρου των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, όπως εξάλλου ίσχυε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όταν η αδικία γίνεται νόμος, τότε η αντίσταση γίνεται καθήκον !

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΟΣ
ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

"Μαχαίρι" σε 900.000 κύριες συντάξεις

Οι περικοπές στην προσωπική διαφορά, έχουν ως μεγάλα «θύματα» τις συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ. Κλειδί η θέσπιση «πλαφόν», ποιοι συνταξιούχοι βρίσκονται στη «ζώνη» του κινδύνου

Περίπου 900.000 συνταξιούχοι θα δουν τις συντάξεις τους να μπαίνουν στη «μέγγενη» το 2019, όταν θα εφαρμοστεί η συμφωνία κυβέρνησης και δανειστών για τις περικοπές στην προσωπική διαφορά.


Οι απώλειες που θα υποστεί το περίπου 30% των σημερινών συνταξιούχων στις κύριες συντάξεις του, θα είναι διαφορετικών ταχυτήτων και κλιμάκων, όπου την «μερίδα του λέοντος» θα έχουν κυρίως όσοι λαμβάνουν συντάξεις από 1.000 έως 1.300 ευρώ.

Οι μειώσεις στις εν λόγω συντάξεις, αν τελικώς δεν τεθεί πλαφόν-ταβάνι προστασίας στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς, θα φτάσουν σε ορισμένες περιπτώσεις και τα 350 ευρώ.

Ο μέχρι τώρα επαναϋπολογισμός περίπου του 50% των συντάξεων, εκτός του ΟΓΑ, έχει καταδείξει ότι η προσωπική διαφορά σε συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, φτάνει το άκρως εντυπωσιακό ποσοστό του 40%.

Η κυβέρνηση επιθυμεί διακαώς και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, να θεσπίσει ένα συγκεκριμένο πλαφόν-όριο περικοπής της προσωπικής διαφοράς. Σ’ αυτή την προσπάθεια έχει ως σύμμαχο την Κομισιόν, που στο προσχέδιο μνημονίου της, κάνει λόγο για πλαφόν της τάξης του 22%.

Αντίθετα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν αποδέχεται το «ταβάνι» προστασίας, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και επιπρόσθετα αδιέξοδα, στο νέο γύρο των διαπραγματεύσεων για το ασφαλιστικό.

Από τον μέχρι τώρα επαναϋπολογισμό των καταβαλλόμενων συντάξεων, βάση των όσων δήλωσε η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, προκύπτει ότι δεν υπάρχουν προσωπικές διαφορές στις χαμηλές συντάξεις, ενώ και οι μέσες συντάξεις του ΙΚΑ, δεν θα δεχθούν ισχυρό «ψαλίδισμα».

Ποιοι συνταξιούχοι βρίσκονται
στη ζώνη του κινδύνου


Αντίθετα στις πρώτες θέσεις της κλίμακας «επικινδυνότητας», είναι κυρίως, οι περίπου 270.000 συνταξιούχοι που προέρχονται από το πρώην ΤΕΒΕ, για τους οποίους προκύπτουν προσωπικές διαφορές πάνω και από τα 400 ευρώ

Επίσης μεγάλα «θύματα» αναμένεται να αποτελέσουν οι ένστολοι, οι γιατροί του ΕΣΥ με 35ετία, όπως επίσης και οι συνταξιούχοι του Δημοσίου, όπου οι προσωπικές τους διαφορές υπολογίζονται από 153 έως και 240 ευρώ.

Κόφτης στις επικουρικές το 2019

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο μειώσεων στις επικουρικές συντάξεις, το 2019, σύμφωνα με τα υπό συζήτηση προσχέδια των Κομισιόν και ΔΝΤ.

Η εν λόγω μείωση θα λειτουργεί ως «κόφτης» και θα ενεργοποιείται στην περίπτωση, που η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις κύριες συντάξεις, δεν αποδίδει το δημοσιονομικό στόχο του 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ.ευρώ).

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα "Αλποχώρι"


Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας ΑΛΠΟΧΩΡΙ με πλούσια ύλη από την κοινωνική, πολιτιστική δραστηριότητα που είχε ο Σύλλογος του χωριού μέσα στο 2017

Το 3ο Ράλλυ Σπριντ ΑΣΜΑ στις Καρούτες

Στις Καρούτες Δωρίδας θα πραγματοποιηθεί στις 13 και 14 Μαΐου ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου Κυπέλλου Χώματος και παράλληλα ο τρίτος γύρος του Πανελληνίου πρωταθλήματος Ιστορικών αυτοκινήτων.

Το Ράλλυ Σπριντ ΑΣΜΑ διοργανώνεται από το Αγωνιστικό Σωματείο Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (Α.Σ.Μ.Α.), με το φετινό αγώνα να είναι αφιερωμένος στη μνήμη του 8 φορές πρωταθλητή Ελλάδος στα ράλλυ, Γιώργου Μοσχού που έφυγε από τη ζωή πριν από 6 χρόνια.

Πεδίο δράσης του αγώνα αποτελεί η ειδική διαδρομή Καρούτες, η οποία συμπεριλαμβάνεται και στο φετινό Ράλλυ Ακρόπολις με την ονομασία «Άμφισσα». Αποτελεί με αυτόν τον τρόπο μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για τους αγωνιζόμενους που θα συμμετέχουν στον εθνικό μας αγώνα, να κάνουν μια γρήγορη αναγνώριση της διαδρομής.

Ο διοικητικός και τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Μαΐου από τις 16.00 έως τις 19.00 στο MyKteo που βρίσκεται στο Βιοτεχνικό Πάρκο Άμφισσας. Το πρώτο αγωνιστικό αυτοκίνητο θα εισέλθει στην ειδική διαδρομή «Καρούτες» στις 09.33 το πρωί της Κυριακής 14 Μαΐου, ενώ τα επόμενα δύο σκέλη είναι προγραμματισμένα για τις 11.38 και 13.43 αντίστοιχα.

Ο τερματισμός του αγώνα θα γίνει στις 14.30, ενώ στις 16.30 θα διεξαχθούν οι απονομές. Τα συνολικά αγωνιστικά χιλιόμετρα του αγώνα αγγίζουν τα 43 km.

Οι δηλώσεις συμμετοχής άνοιξαν τη Δευτέρα 24 Απριλίου και θα παραμείνουν ανοιχτές έως την Παρασκευή 5 Μαΐου στις 22.00. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλ. 210 8087267,
email: agonistiko.auto@gmail.com , www.agonistiko.gr.

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

Έγινε η μεγάλη έκπληξη στο Πολύδροσο όπου ο Αστέρας Ιτέας ηττήθηκε με 1 - 0

Του Τάσου Τσόλκα

Την ήττα γνώρισε με 1 - 0 ο Αστέρας Ιτέας στο Πολύδροσο από τον τοπικό Διαγόρα που θεωρείται μια από τις μεγάλες εκπλήξεις του πρωταθλήματος.

Έτσι δίνει τη δυνατότητα ο Αστέρας στον Φωκικό να τον φτάσει αλλά ο τελευταίος έχει το ντεζαβαντάζ ότι δεν έχει κάνει ακόμα το ρεπό του. Επίσης σε περίπτωση ισοβαθμίας την πρώτη θέση παίρνει ο Αστέρας.

Στη συνέχεια του πρωταθλήματος οι δύο ομάδες έχουν το εξής πρόγραμμα:

Ο Αστέρας παίζει κατά σειρά με Ησαΐα Δεσφίνας (εκτός), με Τολοφώνα Ερατεινής (εντός), με Δωρικό Μαλαμάτων (εκτός), με Ακαδημία Άμφισσας (εντός), με Κρισσαίο Χρισσού (εκτός), και Ολυμπιακό Κίρρας που παίρνει τον αγώνα με 3 - 0.

Ο Φωκικός Άμφισσας παίζει με Απόλλωνα Δελφών (εκτός), με Ακαδημία Ιτέας (εντός), με Αετό Λιδωρικίου (εντός), με Ένωση Γλυφάδας (εκτός), με Αμφισσαϊκό (εντός) και το σημερινό παιχνίδι με τον Ησαΐα Δεσφίνας (εντός) που αναβλήθηκε λόγω των υποχρεώσεων του Φωκικού για το Κύπελλο Ερασιτεχνών.

Στην κουτσουρεμένη σημερινή αγωνιστική ο Αετός Λιδωρικίου κέρδισε με 2 - 1 την Ακαδημία Άμφισσας και στο τοπικό Δωρικό ντέρμπυ ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδισε εκτός έδρας με 0 - 3 την Ένωση Γλυφάδας.

Ο αγώνας του Απόλλωνα Ευπαλίου με τον Απόλλωνα Δελφών αναβλήθηκε για την επόμενη Τετάρτη μετά από αίτημα της ομάδας των Δελφών που έκανε αποδεκτό η ΕΠΣ Φωκίδας.

Τέλος σήμερα Πέμπτη στις 4:30 το απόγευμα θα γίνει ο αγώνας Αμφισσαϊκού - Τολοφώνα Ερατεινής.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 24ης αγωνιστικής,

Φωκικός Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας    αναβλήθηκε
Διαγόρας Πολυδρόσου - Αστέρας Ιτέας        1 - 0
Απόλλων Ευπαλίου - Απόλλων Δελφών    αναβλήθηκε
Αμφισσαϊκός - Τολοφώνα Ερατεινή        σήμερα Πέμπτη
Ολυμπιακός Κίρρας - Ακαδημία Ιτέας          3 - 0 ά.α.
Ένωση Γλυφάδας - Δωρικός Μαλαμάτων     0 - 3
Αετός Λιδωρικίου - Ακαδημία Άμφισσας     2 - 1
Ρεπό είχε ο Κρισσαίος Χρισσού

Παρέμβαση για την διάσωση-αναστήλωση του Βυζαντινού ναού Αϊ Γιάννη Ευπαλίου

Την άμεση παρέμβαση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας για να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα και να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες ώστε να μη καταρρεύσει ο ιστορικός βυζαντινός ναός του Αϊ Γιάννη Ευπαλίου ζητά με επιστολή του ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κωνσταντίνος Τσιούστας.

Με την επιστολή που κοινοποιεί και προς την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας και το Δήμο Δωρίδας ο Πρόεδρος ζητά να γίνει τετραμερής συνάντηση που θα συζητηθούν όλα τα θέματα που αφορούν την διάσωση του ιστορικού αυτού βυζαντινού μνημείου, με την χιλιόχρονη ιστορία του.

Ολόκληρη η επιστολή του Προέδρου της Τ.Κ. Ευπαλίου,

Προς : Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος
Κοιν.: 1) Ι.Μητρόπολη Φωκίδος
           2) Δήμο Δωρίδος

Αξιότιμη κ. Προϊσταμένη,


Η Τοπική Κοινότητα Ευπαλίου με την παρούσα επιστολή ζητά την πολύτιμη αρωγή σας στην αναστήλωση και διατήρηση του Βυζαντινού ναού του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Ευπάλιο Δωρίδος.

Ο Βυζαντινός ναός του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου ιστορικά ανήκε στο Ευπάλιο, στους Ευπαλιώτες και στους προσκυνητές του. Το εκκλησάκι είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία του χωριού και της γύρω περιοχής, είναι κομμάτι της ζωής και των θρησκευτικών μας εκδηλώσεων - παραδόσεων. Παράλληλα, αποτελεί πόλο έλξης θρησκευτικού τουρισμού και ανθρώπων με αρχαιολογικά και ιστορικά ενδιαφέροντα.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο ναός, ως σπάνιο μνημείο βυζαντινής τέχνης και αρχιτεκτονικής, μελετήθηκε πολλές φορές στο πλαίσιο σχολικών προγραμμάτων, από μαθητές των σχολείων του Ευπαλίου. Σήμερα η επίσκεψη στο μνημείο είναι αδύνατη καθώς ο ναός παραμένει κλειδωμένος και παραμελημένος.

Το σημαντικότερο ωστόσο ζήτημα είναι πως το μνημείο είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Έχουμε όλοι μας χρέος να το κρατήσουμε όρθιο. Σας παρακαλούμε λοιπόν στο πλαίσιο της αναστήλωσης της Ι.Μ. Βαρνάκοβας να γίνει ταυτόχρονα μελέτη και αναστήλωση του ναού του Αγίου Ιωάννη.

Αίτημά μας, επίσης, είναι να μας επιτραπεί ο καθαρισμός του χώρου και να τελεστεί Θεία Λειτουργία στον προαύλιο χώρο του ναού στις 8 Μαΐου και του Αγίου Πνεύματος, όπως γινόταν κατά παράδοση και είναι απαίτηση πλέον όλων των κατοίκων.

Άλλωστε στα Αρχεία της Μητροπόλεως υπάρχουν πολλά έγγραφα, που φανερώνουν τις ενέργειες συντήρησης και καθαρισμού στο ναό και στον προαύλιο χώρο από τους κατοίκους.

Τέλος, επιθυμούμε άμεσα μια συνάντηση με εσάς, με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Φωκίδας κ.κ. Θεόκτιστο και τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γιώργο Καπεντζώνη, προκειμένου να σας ενημερώσουμε προσωπικά και διεξοδικά για την αναγκαιότητα της αναστήλωσης του σημαντικού ιστορικού μνημείου που έχουμε όλοι μας χρέος να διασώσουμε πριν την οριστική του κατάρρευση.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Ευπαλίου
ΤΣΙΟΥΣΤΑΣ  ΚΩΣΤΑΣ

Τρίτη, 25 Απριλίου 2017

Ενημερωτική συγκέντρωση ΤΟΕΒ Μόρνου


Το Δ.Σ. του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) πεδιάδας Μόρνου καλεί τα μέλη του Οργανισμού σε ενημερωτική συγκέντρωση για τα τρέχοντα θέματα του Οργανισμού ( έργο αναδασμού κλπ), την Κυριακή 30 Απριλίου και ώρα 11:00 το πρωί στην Ταβέρνα Παπαδόπουλου στον Άγιο Πολύκαρπο Μαλαμάτων .

Απαγόρευση αλιείας και καταδύσεων στο θαλάσσιο στενό από Χάνια μέχρι Τριζόνια

Απαγορεύεται στο εξής οι καταδύσεις, η αλιεία, και η αγκυροβολία σκαφών στο θαλάσσιο στενό μεταξύ Χανίων και Τροιζονίων και σε απόσταση 500 μέτρων εκατέρωθεν του υποβρυχίου καλωδίου της ΔΕΗ που ξεκινά από τα παράλια της Δωρίδας στη περιοχή Χάνια και καταλήγει στα Τριζόνια.

Κατ΄ εξαίρεση επιτρέπεται μόνο το αγκυροβόλιο σκαφών εντός του αλιευτικού καταφυγίου Χανίων.

Τα σημεία εκκίνησης και κατάληξης του καλωδίου σημαίνονται με ενδεικτικές πινακίδες στην επιφάνεια της Θάλασσας.

Σχετική απόφαση εξέδωσε το Λιμεναρχείο Μεσολογγίου η οποία καταργεί οποιαδήποτε προηγούμενη άλλη απόφαση για το θέμα αυτό.

Τα… “παραδημοτικά” της Δωρίδας!
Ο Βύρωνας, η Δωρίδα και το πούλμαν

Ένα μικρό πούλμαν παραχώρησε ο Δήμος Βύρωνα στο Δήμο Δωρίδας που θα χρησιμοποιούν τους καλοκαιρινούς βασικά μήνες τα βυρωνιώτικα προσκοπάκια κατά τη διαμονή τους στο Κατασκηνωτικό Κέντρο Τολοφώνας. Το πούλμαν όμως δίνει τη δυνατότητα να καλύπτει ανάγκες του Δήμου Δωρίδας όλο το χρόνο, όπως μακρινές μετακινήσεις αθλητικών ομάδων, χορευτικών τμημάτων από Συλλόγους, θεατρικών τμημάτων μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων κ.ά.

Ο Κατσαγούνος και το φράγμα Τολοφώνας


Παράπονα δεχθήκαμε από φίλους γιατί δεν δημοσιεύσαμε ρεπορτάζ για τη συνάντηση που είχε ο Αντιπεριφερειάρχης Κατσαγούνος για την προώθηση του θέματος κατασκευής του φράγματος Τολοφώνας. Δεν φταίμε εμείς όμως αφού απ΄το γραφείο του δεν μας έστειλαν το σχετικό Δελτίο Τύπου. Απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε όμως δεν υπήρξε, ούτε βγήκε κάτι ουσιαστικό από την συνάντηση αυτή παρά η ανακοίνωση με … ευχές για να προχωρήσει το έργο. Η αλήθεια είναι ότι όλοι θέλουν και περιμένουν να γίνει το σημαντικό αυτό έργο, αφού και ώριμο είναι από πλευράς μελετών του Δήμου από καιρό για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ. Να δούμε πότε θα αποφασίσουν οι παραπάνω να το εντάξουν!

Χρηματοδότηση της Ι.Μ.Βαρνάκοβας
και κελιού Αθ. Διάκου στην Αρτοτίνα
 Στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας εγκρίθηκε μεταξύ άλλων και η χρηματοδότηση τεχνικών συμβούλων για τη δρομολόγηση των παρακάτω έργων,
1. Αποκατάσταση Πυρόπληκτων Κελιών και Καθολικού της Ι. Μονής Βαρνάκοβας, 
2. Αποκατάσταση Κελιού Αθανασίου Διάκου Ι. Μονής Αγ. Ιωάννου Αρτοτίνας,

Ο Καπεντζώνης στη Σερβία

Ούτε στη γιορτή του δεν κάθεται τελικά ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης με την κινητικότητα που τον διακρίνει.
Ως Πρόεδρος του Δικτύου Λιμνών, το Σαββατοκύριακο 22 και 23 Απριλίου έφυγε οδικώς μαζί με τον Δήμαρχο Έδεσσας κι έφτασαν 70 χιλιόμετρα πριν το Βελιγράδι ( κάπου 1000 χιλιόμετρα από την Δωρίδα!) στην πόλη Γκόρνι Μιλάνοβατς της Σερβίας. Η πόλη αυτή είναι αδελφοποιημένη με την Έδεσσα εδώ και χρόνια.
Συζήτησαν με το Δήμαρχό της και συμφώνησαν να ενταχθεί και η πόλη αυτή στο Δίκτυο Λιμνών, ώστε σύμφωνα με ευρωπαϊκές ντιρεκτίβες να υπάρξει η δυνατότητα χρηματοδοτήσεων από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Ανήμερα της γιορτής του επέστρεψε στη Δωρίδα κάνοντας 1000 χιλιόμετρα (!) δηλαδή 2000 χιλιόμετρα μέσα στο Σαββατοκύριακο!

Βυρωνιώτες στη ΔωρίδαΣτο Κατασκηνωτικό Κέντρο Τολοφώνας που έχει δημιουργήσει ο Πολιτιστικός Σύλλογος του Βύρωνα «Άρης Κωσταντόγλου» που εκπροσωπεί τους Προσκόπους του Δήμου εδώ και χρόνια, θα βρεθούν το τριήμερο 5-7 Μαΐου φίλοι Βυρωνιώτες με επικεφαλής τον Δήμαρχό τους. Είναι μια καθιερωμένη επίσκεψη και συνάντησή με ανθρώπους του Δήμου Δωρίδας, για ξεκούραση, αναψυχή, διασκέδαση, ρουμελιώτικο φαγοπότι και ανταλλαγή απόψεων.

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

Σημαντική ημερίδα Διεθνούς Συμβουλίου Μνημείων και Τοποθεσιών στην Αθήνα

Μεταξύ των ομιλητών ο Δωριέας Πολιτικός Μηχανικός
π. Γεν. Δ/ντής του ΕΟΤ Κώστας Κατσιγιάννης           


Το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών ( I.C.O.MO.S.) και η Ελληνική Εθνική Επιτροπή πραγματοποιούν την Τετάρτη 26 Απριλίου σημαντική ημερίδα στο πλαίσιο εορτασµού της Παγκόσμιας Ηµέρας Μνημείων και Τοποθεσιών με θέμα «Η  πολιτιστική  κληρονοµιά  και  η βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη».
Ο Κώστας Κατσιγιάννης
Η Παγκόσµια Ηµέρα Μνηµείων και Toποθεσιών έχει καθιερωθεί από την UNESCO και  το  ∆ιεθνές  Συµβούλιο  Μνηµείων  και  Τοποθεσιών  (ICOMOS)  και  παγκοσµίως εορτάζεται συνήθως στις 18 Απριλίου (Στη χώρα µας, λόγω των εορτών του Πάσχα, μετατέθηκε  για  τις  26  Απριλίου  2017,  κατόπιν  σχετικής  απόφασης  της  Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής του ICOMOS). 
Κάθε  χρόνο  το  ICOMOS  προτείνει  ένα  θέµα,  ώστε  να  αναδειχτεί  το  νόηµα  της ηµέρας  αυτής,  γεγονός  το  οποίο  αποτελεί  αφετηρία  για  τη  διεξαγωγή  σειράς εκδηλώσεων από τις εθνικές και διεθνείς επιστημονικές επιτροπές του.
Το  θέµα  που  επιλέχθηκε  για  το  έτος  2017  είναι  «Η  πολιτιστική  κληρονοµιά  και  η βιώσιµη τουριστική ανάπτυξη». Για τη χώρα µας, η οποία διαθέτει ένα πολύ µεγάλο αριθµό  µνηµείων  όλων  των  ιστορικών  περιόδων  αλλά  και  που  αποτελεί  µια υπολογίσιµη  τουριστική  δύναµη  µε  πλέον  των  25  εκατομμυρίων  ετήσιες  αφίξεις αλλοδαπών  τουριστών,  το  εν  λόγω  θέµα  αποκτά  ιδιαίτερη  σηµασία. 
Πέραν  της στενής  σχέσης  που  υπάρχει  ανάµεσα  στα  µνηµεία  και  τον  τουρισµό,  έχει ενδιαφέρον  να  εξεταστεί  πιο  ειδικά  το  κατά  πόσον  προβάλλεται  ή  µε  ποιες προϋποθέσεις  µπορεί  να  προστατευτεί,  µέσω  του  τουρισµού,  η  πολιτιστική  µας κληρονοµιά. 
Επίσης,  εάν  τα  µνηµεία  µας  κινδυνεύουν  από  την  ανεξέλεγκτη τουριστική ανάπτυξη και ιδιαίτερα πώς µπορεί να γίνει καλύτερα η διαχείριση του µμαζικού  τουρισµού,  που  έχει  επικρατήσει  στην  Ελλάδα,  όπως  για  παράδειγµα  µε  την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ή και την πιο ισορροπημένη διάχυση του τουρισµού σε όλη τη χώρα.
Η  φετινή  εκδήλωση  µε  θέµα  «Η  ανάπτυξη  του  πολιτιστικού  τουρισµού  - προοπτικές» περιλαµβάνει τις οµιλίες που αναφέρονται ακολούθως:
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΜΙΛΙΩΝ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

∆ρ. Έλενα ΚΟΡΚΑ,  Αρχαιολόγος, προϊστάµενη Γενικής ∆ιεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς του Υπουργείου Πολιτισµού και Αθλητισµού, υπεύθυνη διεθνών θεµάτων ∆.Σ. Ελληνικού ICOMOS  με θέμα «Η ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΒΕΛΤΙΣΤΩΝ  ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ  ΣΕ  ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΥΣ  ΧΩΡΟΥΣ  ΚΑΙ  ΜΟΥΣΕΙΑ  ΤΗΣ ΕΛΛΑ∆ΑΣ»
∆ρ.  Σοφία  ΑΥΓΕΡΙΝΟΥ-ΚΟΛΩΝΙΑ,  Αρχιτέκτων,  Καθηγήτρια  Ε.Μ.Π, Αντιπρόεδρος Ελληνικού ICOMOS με θέμα «Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ∆ΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΩΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»
Γιώργος ΤΣΑΚΙΡΗΣ, Πρόεδρος Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδας με θέμα «H ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ»
∆ρ. Έλενα ΣΟΥΛΙΩΤΗ, Αρχαιολόγος, διπλωματούχος ξεναγός, αντιπρόεδρος  του σωµατείου ξεναγών με θέμα «Ο ΝΕΥΡΑΛΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΞΕΝΑΓΟΥ ΣΤΟ ΠΕ∆ΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ  ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»

Κώστας  ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ,  Πολιτικός  Μηχανικός  EMΠ,  πρώην  Γενικός ∆ιευθυντής Ε.Ο.Τ., υπεύθυνος θεµάτων Τουρισµού ∆.Σ. ελληνικού ICOMOS με θέμα « Η  ΣΥΜΒΟΛΗ  ΤΩΝ  ΠΕΡΙΗΓΗΤΩΝ  ΤΟΥ  19ου ΑΙΩΝΑ  ΣΤΗΝ  ΑΝΑΠΤΥΞΗ  ΤΟΥ   ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ»

Η Ημερίδα θα γίνει στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (Κτήριο Αβέρωφ, Αίθουσα Τελετών, 1ος όροφος, είσοδος από Στουρνάρη 35) την Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017, στις 18.00. 

Η καταβολή των συντάξεων Μαΐου 2017

Οι πληρωμές των συντάξεων του Μαΐου από τα διάφορα ταμεία θα γίνουν τις παρακάτω ημερομηνίες : 
  • Το Δημόσιο, το ΙΚΑ, το ΝΑΤ και τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Πέμπτη 27 Απριλίου 2017.
  • Ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλουν τις συντάξεις την Τρίτη 2 Μαΐου 2017.
  • Οι Επικουρικές Συντάξεις (ΕΤΕΑ) του Μαΐου  θα καταβληθούν την Τετάρτη 3 Μαΐου 2017.

ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΦΗΒΩΝ

Το Ευπάλιο εκπροσωπεί φέτος για τρίτη φορά το νομό Φωκίδας στη Βουλή των Εφήβων.

Συγκεκριμένα από το Γενικό Λύκειο Ευπαλίου επιλέχθηκε η Δήμητρα Βασιλάκη, άξια μαθήτρια της Β' Λυκείου ως τακτική έφηβη βουλευτίνα της Φωκίδας στην ΚΒ' Σύνοδο της Βουλής των Εφήβων!


Οι καθηγητές της και οι φορείς του Ευπαλίου με αναρτήσεις στο διαδίκτυο συγχαίρουν την αριστούχα Δήμητρα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι « είμαστε όλοι περήφανοι για σένα και σου ευχόμαστε ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες»!

Κυριακή, 23 Απριλίου 2017

Σπουδαίες νίκες για Αστέρα και Φωκικό, Γλυφάδα εκτός 0 - 3 την Τολοφώνα

Του Τάσου Τσόλκα

Μεγάλη νίκη με 5 - 0 πέτυχε ο Φωκικός στην Άμφισσα επί του Απόλλωνα Ευπαλίου που έθεσε οριστικά εκτός τροχιάς τίτλου την ομάδα της Δωρίδας.


Ο Αστέρας Ιτέας επιβλήθηκε με 4 - 1 του Αμφισσαϊκού κι έκανε ένα ακόμα βήμα για την κατάκτηση του τίτλου, με μόνο ανταγωνιστή πλέον τον Φωκικό Άμφισσας που τον ξεπερνά με 3 βαθμούς ενώ η ομάδα της Άμφισσας δεν έχει κάνει ακόμα το ρεπό της, που σημαίνει ότι η διαφορά είναι στους 6 βαθμούς.

Στο τοπικό ντέρμπυ η Ένωση Γλυφάδας κέρδισε εκτός έδρας με 0 - 3 την Τολοφώνα Ερατεινή.

Ο αγώνας Δωρικού Μαλαμάτων - Αετού Λιδωρικίου αναβλήθηκε με την σύμφωνη γνώμη των δύο ομάδων λόγω θανάτου του πατέρα του Προέδρου του Αετού Λιδωρικίου Παπαδόπουλου και η εξόδιος ακολουθία έγινε Κυριακή απόγευμα. Ο αγώνας θα γίνει την μεθεπόμενη Τετάρτη γιατί και αυτή την Τετάρτη θα έχουμε κανονική αγωνιστική.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 23ης αγωνιστικής

Ησαΐας Δεσφίνας - Διαγόρας Πολυδρόσου    0 - 1
Αστέρας Ιτέας – Αμφισσαϊκός                        4 - 1
Δωρικός Μαλαμάτων - Αετός Λιδωρικίου αναβλήθηκε
Ακαδημία Ιτέας - Κρισσαίος Χρισσού            0 - 5
Τολοφώνας Ερατεινής - Ένωση Γλυφάδας     0 - 3
Φωκικός Άμφισσας - Απόλλων Ευπαλίου       5 - 0
Απόλλων Δελφών - Ολυμπιακός Κίρρας         3 - 0 ά.α.
Ρεπό είχε η Ακαδημία Άμφισσας


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ     23η αγωνιστική

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                        61        79 - 07
ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                 58        73 - 13
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ              55        75 - 23
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *      36        45 - 29
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                  36         49 - 45
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                      36         52 - 42
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *          35         37 - 39
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                      29        33 - 30
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *         28        34 - 42
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                  25        34 - 41

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                          25         36 - 52
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                   22         28 - 44
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *           13         23 - 63
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ *                 13         16 - 63
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                -                -

*  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
*** Δωρικός και Αετός έχουν έναν αγώνα λιγότερο
Η επόμενη 24η αγωνιστική θα γίνει εμβόλιμα την προσεχή Τετάρτη 26
Απριλίου με τους εξής αγώνες,

Φωκικός Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας
Διαγόρας Πολυδρόσου - Αστέρας Ιτέας
Απόλλων Ευπαλίου - Απόλλων Δελφών
Αμφισσαϊκός - Τολοφώνα Ερατεινή
Ολυμπιακός Κίρρας - Ακαδημία Ιτέας       3 - 0 ά.α.
Ένωση Γλυφάδας - Δωρικός Μαλαμάτων
Αετός Λιδωρικίου - Ακαδημία Άμφισσας
Ρεπό έχει ο Κρισσαίος Χρισσού
 
Ο Αγώνας του Φωκικού με τον Ησαΐα δεν θα γίνει,
με απόφαση της ΕΠΣ Φωκίδας, γιατί ο Φωκικός
έχει δύσκολο αγώνα στη Σπάρτη με την ομάδα του Βλαχιώτη
για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ερασιτεχνών