Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 15 Απριλίου 2017

Μεγάλη Εβδομάδα και όπως κάθε χρόνο τα πάθη του Χριστού στο Τρίκορφο Δωρίδος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αρκετοί πιστοί προσήλθαν καθ’ όλη την διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδος, (από την Κυριακή των Βαΐων έως και το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής), στο Μοναστήρι του Τρικόρφου, για να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν στις κατανυκτικές Ιερές Ακολουθίες που τελούνται κατά το μοναστηριακό τυπικό.

Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, 14 Απριλίου 2017, αρκετοί πιστοί από διάφορα μέρη της Ελλάδος κατέφθασαν για να συμμετάσχουν στην κατανυκτική ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως εντός του Καθολικού του Ιερού Ησυχαστηρίου που τελέστηκε με κάθε ιεροπρέπεια και μοναστηριακή τάξη.

Στη συνέχεια όπως κάθε χρόνο, μετά το πέρας της ακολουθίας της Ιεράς Αποκαθήλωσης, τελέστηκε στον χώρο του Ησυχαστηρίου κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό, η αναπαράσταση των παθών του Χριστού. Η δίκη και η καταδίκη του Ιησού στο Πραιτώριο, η πορεία με τον Σταυρό από το Πραιτώριο προς τον Γολγοθά, η Σταύρωση, η Αποκαθήλωση και η ταφή του Χριστού.

Τα Ιεροσόλυμα ζωντανεύουν κάθε χρόνο στο Τρίκορφο Δωρίδος, μιας και είναι το πρώτο μοναστήρι όπου τελούνται οι αναπαραστάσεις κατά το Ιεροσολυμίτικο τυπικό, για πάνω από 25 συνεχόμενα έτη.

Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως κάθε χρόνο γίνεται υποδοχή του Αγίου Φωτός στην είσοδο του Ιερού Ησυχαστηρίου και εν συνεχεία η αναπαράσταση της εις Άδου καθόδου του Κυρίου μας. Έπειτα γίνεται αναπαράσταση της τελετής του Αγίου Φωτός όπως στα Ιεροσόλυμα στο ομοίωμα του Παναγίου Τάφου, που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ησυχαστηρίου.

Τέλος τελείται αγιορείτικη Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία. Κάτι το μοναδικό γι αυτούς που δεν μπορούν να το ζήσουν από κοντά στο Άγιον Όρος.

Ακολουθεί φωτογραφικό υλικό.

 

Πυρκαγιά πριν λίγο στη Χιλιαδού Δωρίδας

Πυρκαγιά ξέσπασε πριν από λίγο, απόγευμα Μεγάλου Σαββάτου γύρω στις 4:00, στην περιοχή της Χιλιαδούς  δυτικά του ξενοδοχείου Γ.Καλαντζή. 

Αμέσως κατέφθασαν διαδοχικά 7 πυροσβεστικά οχήματα με δυνάμεις από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ναυπάκτου όπου δίνουν μάχη να θέσουν υπό έλεγχο την φωτιά γιατί υπάρχει κίνδυνος, εκτός των άλλων, λόγω των δυτικών ανέμων που φυσούν να ξεφύγει βόρια προς τους λόφους του Ευπαλίου.

Από την ώρα που εκδηλώθηκε η φωτιά πρόλαβε και έκαψε αρκετά στρέμματα με καλαμιές καθώς και ελαιόδεντρα από γειτονεύοντα κτήματα και μερικά πεύκα από τον περιβάλλοντα χώρο του ξενοδοχείου.

Τα αίτια της φωτιάς δεν έχουν γίνει γνωστά. Σχετική έρευνα θα ξεκινήσει η Πυροσβεστική όσο και η Αστυνομία Ευπαλίου, όμως οι πρώτες εκτιμήσεις δεν αποκλείουν και τον εμπρησμό.

Μ.Εβδομάδα 2017: Εγώ τάφος, εγώ φίδι, εγώ πόρνη, εγώ Ιερουσαλήμ, εγώ Ιούδας

Του Νεκταρίου Μουλατσιώτη
Αρχιμανδρίτου, Πρωτοσύγκελου Φωκίδος
Η Εκκλησία μας παρουσιάζει κάθε φορά μέσα από τον ετήσιο εορταστικό της κύκλο, διάφορα Δεσποτικά και Θεομητορικά γεγονότα. Σκοπό έχει, προβάλλοντάς τα, ο κάθε ένας από εμάς να αποκομίσει κάτι πνευματικό εξ’ όλων αυτών για να ωφεληθεί ψυχικά. Τον ίδιο σκοπό έχει παρουσιάζοντας επίσης μέσα στον εορταστικό της κύκλο, τις μορφές των διαφόρων Αγίων και των εκκλησιαστικών γεγονότων.
Θέλει η μάνα Εκκλησία με όλα τα ανωτέρω να καθοδηγήσει τα παιδιά της από την έρημο στην Βασιλεία των Ουρανών, από το ψυχικό σκοτάδι στο φως, από την πνευματική νέκρωση στην ανάσταση της ψυχής. Με τον ίδιο σκοπό κατά την Μεγάλη Εβδομάδα η Εκκλησία μάς προβάλλει τα Πάθη του Κυρίου μας και την Ανάστασή Του.
Δυστυχώς όμως πολλοί από εμάς, αντί να βιώνουμε και να λαμβάνουμε όλα τα μηνύματα που εκπέμπονται από τα Πάθη του Κυρίου μας, αλλά και γενικά από όσα συμβαίνουν μέσα στον χώρο της Εκκλησίας μας κατά την διάρκεια του εορταστικού κύκλου, τα προσλαμβάνουμε μάλλον σαν να παρακολουθούμε από τις καρέκλες του σαλονιού μας ένα τηλεοπτικό σήριαλ. Αντιμετωπίζουμε δυστυχώς, όλα τα ιερά πρόσωπα και γεγονότα σαν ξένες προς εμάς μορφές και καταστάσεις, οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με εμάς, την οικογένειά μας, το χωριό μας, την πόλη μας, την Πατρίδα μας. Όπως παρακολουθούμε ως θεατές την τέλεση ενός γάμου ξένων προσώπων, έτσι αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι από εμάς και τα Πάθη του Κυρίου, αλλά και όλα όσα μας παρουσιάζει η Εκκλησία κατά την διάρκεια του εκκλησιαστικού έτους.
Πόσο απέχουμε από την πραγματικότητα! Ακούμε το Ευαγγέλιο και τον Χριστό να λέει: «τάφοι κεκονιαμένοι, οἵτινες ἔξωθεν μὲν φαίνονται ὡραῖοι, ἔσωθεν δὲ γέμουσιν ὀστέων νεκρῶν καὶ πάσης ἀκαθαρσίας». Σκεφθήκαμε ότι αυτοί οι τάφοι που είναι όμορφοι εξωτερικά με τα μάρμαρα και τα λουλούδια, αλλά μέσα υπάρχει σκοτάδι, βρώμα και δυσωδία, είμαστε εμείς; Σκεφθήκαμε ότι απ’ έξω φαινόμαστε όμορφοι και ωραίοι με τα ρούχα που φορούμε, τα αρώματα, τα βαψίματα κτλ. και μέσα η ψυχή μας είναι πλημμυρισμένη από πάθη και αμαρτίες;
Μήπως νομίσαμε αδελφοί μου, ότι αυτά τα έλεγε μόνο για τους Εβραίους ο Χριστός; Ναι, τα είπε μεν τότε για τους Εβραίους, αλλά ταυτόχρονα με διαχρονική αξία και για τον καθένα από εμάς, που εξωτερικά θέλουμε να φαινόμαστε ωραίοι, αλλά αφήνουμε την ψυχή μας να ζει στη βρώμα και στο σκοτάδι. Γι’ αυτό και μας απεκάλεσε υποκριτές, διότι άλλο δείχνουμε και άλλο είμαστε. Εγώ είμαι λοιπόν ο τάφος ο κεκονιαμένος… Ακούγοντας το συγκεκριμένο Ευαγγέλιο της Μεγάλης Εβδομάδος και τα φρικτά «ουαί» που απευθύνει ο Κύριος προς τους γραμματείς και φαρισαίους, πρέπει να λάβω κι εγώ το μήνυμα ότι σήμερα απευθύνονται προς το δικό μου πρόσωπο. Αν δεν αντιλαμβάνομαι αυτό, τότε πάσχω από εγωισμό και είμαι όντως τυφλός, όπως ακριβώς στο ίδιο Ευαγγέλιο με αποκαλεί ο Κύριος.
Ακούμε επίσης στο ίδιο Ευαγγέλιο τον Χριστό να λέει: «ὄφεις, γεννήματα ἐχιδνῶν! πῶς φύγητε ἀπὸ τῆς κρίσεως τῆς γεέννης;». Μήπως νομίζουμε ότι απευθύνεται μόνο στους γραμματείς και φαρισαίους και όχι στους εαυτούς μας, που σαν δηλητηριώδη φίδια δαγκώνουμε και δηλητηριάζουμε με τη γλώσσα μας, με την κατάκρισή μας, καθημερινά τους συνανθρώπους μας; Εγώ είμαι το φίδι και αν τελικά δεν το αντιληφθώ, δεν θα γλιτώσω από την κρίση και την γέεννα του πυρός.
Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, συμμετέχοντας στον Όρθρο της Μεγάλης Τετάρτης, ακούμε το γνωστό τροπάριο της Αγίας Κασσιανής που ομιλεί για μια πόρνη. Το τροπάριο ξεκινά με τη φράση: «Κύριε, ἡ ἐν πολλαῖς ἁμαρτίαις περιπεσοῦσα γυνή», μιλώντας για τη γυναίκα αυτή που με μύρα έπλυνε τα πόδια του Ιησού πριν τον ενταφιασμό Του. Αν και τα τροπάρια της ημέρας μιλούν για εκείνη την πόρνη του Ευαγγελίου, ωστόσο απευθυνόμενος στον Χριστό ο ιερός υμνογράφος μέμφεται τον εαυτό του εκ μέρους όλων μας, λέγοντας: «Ὑπὲρ τὴν Πόρνην Ἀγαθὲ ἀνομήσας». Ποια είναι σήμερα αυτή η πόρνη; Ποιά άλλη εκτός από την πόρνη και μοιχαλίδα ψυχή μου; Αν δεν λάβω το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης αυτό το μήνυμα, τότε υπήρξα θεατής και ακροατής κάποιων γεγονότων που συνέβησαν προ 2000 ετών και πλανώμαι πιστεύοντας ότι ουδεμία σχέση έχουν μαζί μου! Η δική μου ψυχή είναι σήμερα η πόρνη και η μοιχαλίδα, που αντί ν’ αγαπά μόνο τον Κύριο, αγάπησε τα θέλγητρα και τις ηδονές του κόσμου τούτου. Και η πόρνη του Ευαγγελίου είχε μια δικαιολογία, ότι δεν γνώριζε, εγώ όμως που γνωρίζω την αλήθεια σήμερα, πώς θα δικαιολογήσω την πορνεία μου και την μοιχεία μου ενώπιον του Κυρίου κατά την ημέρα της Κρίσεως; Τι θα πω στον Κύριο όταν με ρωτήσει γιατί άφησα την ψυχή μου να εκπορνεύεται να μοιχεύει με άλλες μάταιες και επίγειες αγάπες, την ώρα που ο ιερός υμνωδός μου έλεγε «Τὸν Νυμφίον ἀδελφοὶ ἀγαπήσωμεν»;
Βλέπω τον Κύριό μου, ο οποίος με χίλιους δύο τρόπους, μέσα και λόγους προσπαθεί να με βγάλει από το σκοτάδι της ψυχής μου και να με φέρει στο φως του Παραδείσου, αλλά εγώ σαν νεκρός δεν κατανοώ ότι όλα όσα γίνονται και λέγονται είναι για μένα. Γι’ αυτό με πίκρα και στεναχώρια Τον ακούω να φωνάζει δυνατά, μήπως και ξυπνήσω: «Ιερουσαλήμ, Ιερουσαλήμ… πόσες φορές θέλησα σαν την κλώσα να σε σκεπάσω κάτω από τις πτέρυγές μου αλλά συ δεν θέλησες. Γι’ αυτό αφήνεται ο οίκος σου έρημος». Αντιστοίχως, σήμερα θα μας έλεγε: «Ελλάδα, Ελλάδα… πόσες φορές θέλησα να σε σκεπάσω κάτω από τις πτέρυγές μου… γι’ αυτό αφήνεται ο οίκος σου έρημος». Η τότε Ιερουσαλήμ, σήμερα είναι η κοινωνία μου, είμαι εγώ ο ίδιος που ακούω τη φωνή Του να μου λέει: «Νεκτάριε, Νεκτάριε, Κωνσταντίνε, Κωνσταντίνε, Μαρία, Μαρία, Ελένη, Ελένη… πόσες φορές θέλησα να σε σκεπάσω κάτω από τις πτέρυγές μου… γι’ αυτό αφήνεται ο οίκος σου έρημος». Ναι, η Ιερουσαλήμ είμαι εγώ, αν αυτό δεν το κατανοήσω, τότε ο οίκος της ψυχής μου θα μείνει έρημος, η Θεία Χάρις θα αναχωρήσει. Θα επέλθει τότε η συσκότιση του νου και ως άλλος Ιούδας θα προδώσω τον Κύριό μου, έστω κι αν ψάλλω: «οὐ φίλημά σοι δώσω, καθάπερ ὁ Ἰούδας…» και «φεῦγε ἀκόρεστον ψυχὴν τὴν Διδασκάλῳ τοιαῦτα τολμήσασαν…».
Γι’ αυτό αλλού πάλι ο ιερός υμνωδός μάς λέει: «Ψυχή μου, ψυχή μου, ἀνάστα, τί καθεύδεις;…». Αν θεωρώ λοιπόν ότι όλα όσα γίνονται μέσα στην Εκκλησία και όσα λέγονται είναι για τους άλλους ή αναφέρονται σε γεγονότα του παρελθόντος, βρίσκομαι σε ύπνο βαθύ και πρέπει τάχιστα να ξυπνήσω, πριν μείνει ο οίκος της ψυχής μου έρημος και βρεθώ έξω του Νυμφώνος Χριστού. Τώρα κατανοώ γιατί μετά τα φρικτά Πάθη και τον θάνατο του Ιησού, ακολουθεί η Ανάστασή Του. Τώρα κατανοώ γιατί η Εκκλησία εύχεται και σε εμένα να έχω καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα. Με καλεί να ξυπνήσω απ’ την πνευματική νέκρωση του νου και της καρδιάς μου, ώστε η ψυχή μου να αναστηθεί για να κάνει το δικό της Πάσχα, να περάσει από τη χώρα του θανάτου στη χώρα της Ζωής και του Φωτός.
Τότε μόνο μπορώ να πω ότι πράγματι βίωσα τα πάθη, το δράμα του Γολγοθά και την Ανάσταση του Χριστού, όταν συμπάσχω και συνανασταίνομαι μαζί Του. Σ’ Αυτόν που μου χάρισε τη σωτηρία μου και μου δίδαξε το δρόμο προς τον Παράδεισο, ανήκει πάσα δόξα, τιμή και προσκύνηση εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν.

Πασχαλινές ευχές από τους ΦΙΛΜΟΤΕ

Eυχή μας στους Δωριείς όλου του κόσμου


Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

Λόγω του Πάσχα κυκλοφορούν εκτάκτως 
από σήμερα οι Κυριακάτικες εφημερίδες

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ


 
ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

REAL NEWS

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

ΤΟ ΧΩΝΙ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η ΑΥΓΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ
 

Αναβίωση του χορού του "Ανδρειωμένου"


Ευχές από Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας


Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Ευχές από τους αστυνομικούς Φωκίδας


Πασχαλινές ευχές από τον Αντιδήμαρχο Δωρίδας Ανδρέα Ευσταθίου


Ευχές από τον Σύλλογο Κροκυλιωτών


Πασχαλινές ευχές από Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Ευάγγελο Κατσαγούνο


Ευχές από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο


Πέμπτη, 13 Απριλίου 2017

Τέσσερα έργα συντήρησης της παραλιακής εθνικής οδού της Δωρίδας 1.350.000 ευρώ

Σε τέσσερα σημεία της παραλιακής εθνικής οδού στη Δωρίδα γίνονται παρεμβάσεις συντήρησης συνολικού προϋπολογισμού 1,35 εκατομ. ευρώ.

Πρόκειται για έργα της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας - Δνση Τεχνικών Έργων στα πλαίσια συντήρησης του Εθνικού Δικτύου, που εκτελεί υποέργα του έργου "ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΟΔΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΤΗ 2015-2016 και 2017" συνολικού προϋπολογισμού 4.800.000 €.

Ειδικότερα βρίσκονται σε εξέλιξη οι παρακάτω παρεμβάσεις στην εθνική οδό  Ιτέας – Ναυπάκτου συνολικού προϋπολογισμού 1.350.000 € 

α )Αποκατάσταση τοιχίου στην έξοδο Τολοφώνας , στην περιοχή Ερατεινής και Αποκατάσταση Ασφαλτικού οδοστρώματος τεχνικών έργων και σήμανσης στην περιοχή του Αγίου Σπυρίδωνα, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 200.000 ευρώ,

β) Αποκατάσταση Ασφαλτικού Οδοστρώματος Τεχνικών Έργων και σήμανσης στην περιοχή Κλοβίνο, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 200.000 ευρώ,

γ) Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων στην περιοχή Μαραθιά – Γαλαξιδίου, με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 450.000 ευρώ,

δ )Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων στην περιοχή Άγιος Σπυρίδωνας – Άγιος Νικόλαος , με εγκεκριμένο προϋπολογισμό 500.000 ευρώ .

Πασχαλινές Ευχές Ηλία Κωστοπαναγιώτου


Πασχαλινές ευχές από το ΠΑΣΟΚ Φωκίδας

 

Ευχές από τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών


Σχετικά με τα οικογενειακά επιδόματα

Δελτίο Τύπου της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

            Τη Μεγάλη Τρίτη 11 Απριλίου 2017 πιστώθηκε στους λογαριασμούς 725.000 οικογενειών δικαιούχων ως προκαταβολή, το 50% της πρώτης δόσης των οικογενειακών επιδομάτων του έτους 2017.

Όπως και το 2016, αποδόθηκε ως προκαταβολή το 50% της πρώτης δόσης. Και αυτό διότι δεν έχουν υποβληθεί ακόμα οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα των σχετικών αιτήσεων. Έτσι, αποφεύγεται η πληρωμή μη δικαιούχων που στη συνέχεια αναζητούνται.

Όσον αφορά στην πραγματικότητα:

Το σύνολο των δικαιούχων πολύτεκνων οικογενειών υπερβαίνει τις 101.000 (82.000 τρίτεκνοι, 19.000 πολύτεκνοι).   

Σε σχέση με πέρυσι έχει αυξηθεί το συνολικό ποσό που δίνεται κατά 8,5%.

Το συνολικό ποσό που πιστώθηκε στους λογαριασμούς ξεπερνά τα 101 εκατομμύρια ευρώ.

Τα αναδρομικά παλαιότερων ετών ξεπερνούν τα 29 εκατομμύρια ευρώ.

            Με την υποβολή των νέων φορολογικών δηλώσεων, οι δικαιούχοι θα πρέπει άμεσα να συμπληρώνουν την αίτηση Α21, ώστε στην επόμενη δόση να τους καταβληθεί το σύνολο των ποσών της 1ης και 2ης τριμηνιαίας δόσης.

Για να σταματήσει η παραπληροφόρηση μπορούν οι δικαιούχοι να απευθύνονται στο νέο τηλεφωνικό κέντρο του ΟΓΑ 213 1519300 ή  στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ (www.oga.gr), στην ένδειξη ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΑ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ.
 
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Ευχές από Ένωση Δωριέων Επιστημόνων

             ΕΝΩΣΗ ΔΩΡΙΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ (ΕΔΕΠ)

Ο Πρόεδρος και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου
της ΕΔΕΠ σας εύχονται ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ
 
Με Πατριωτικούς Χαιρετισμούς
       Το Δ.Σ. της ΕΔΕΠ

Τετάρτη, 12 Απριλίου 2017

Στο ίδιο τέμπο και η 21η αγωνιστική με τους πρωτοπόρους να προελαύνουν

Του Τάσου Τσόλκα

Φυσιολογικά ήταν τα αποτελέσματα των αγώνων της 21ης αγωνιστικής που έγιναν σήμερα με την μεγάλη έκπληξη χθες στην Ιτέα όπου ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδισε με 3 - 4 την τοπική Ακαδημία και μεγάλο πρωταγωνιστή τον Α.Τόσκα του Δωρικού που πέτυχε τα 3 από τα 4 γκολ της ομάδας του.

Ο Αστέρας Ιτέας κέρδισε εύκολα με 5 - 0 τον Αετό Λιδωρικίου όπως και ο Φωκικός Άμφισσας με 6 - 0 τον Κρισσαίο Χρισσού.

Η Ένωση Γλυφάδας δεν κατάφερε να πάρει έστω τον βαθμό της ισοπαλίας στο Πολύδροσο χάνοντας με 1 - 0 από τον τοπικό Διαγόρα.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 21ης αγωνιστικής,
Ακαδημία Ιτέας - Δωρικός Μαλαμάτων          3 - 4
Απόλλων Ευπαλίου - Ολυμπιακός Κίρρας      3 - 0 α.α.
Ησαΐας Δεσφίνας - Αμφισσαϊκός                    5 - 0
Διαγόρας Πολυδρόσου - Ένωση Γλυφάδας    1 - 0
Φωκικός Άμφισσας - Κρισσαίος Χρισσού      6 - 0
Αστέρας Ιτέας - Αετός Λιδωρικίου                 5 - 0
Απόλλων Δελφών - Ακαδημία Άμφισσας       1 - 4
Ρεπό είχε η Τολοφώνα Ερατεινή 

 
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ                     21η αγωνιστική

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                           55      70-06
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                  52      72-18
3. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                    52       65-13
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                 35      36-36

5. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                      30      41-45
6. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *         30       39-28
7. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                          30      45-40
8. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                         29      33-26
9. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ               28      34-42
10. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                            25      34-45
11. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                   22      31-37
12. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                    19      25-41

13. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *            13      22-57
14. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ *                  10      13-62
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                 -            -  
*   Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους 
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
Η επόμενη 22η αγωνιστική θα γίνει την Τετάρτη
του Πάσχα, 19 Απριλίου με το εξής πρόγραμμα,
Ησαΐας Δεσφίνας  -  Απόλλων Ευπαλίου
Διαγόρας Πολυδρόσου  -  Αμφισσαϊκός
Φωκικός Άμφισσας -  Ολυμπιακός Κίρρας     3 - 0  ά.ά
Αστέρας Ιτέας  -  Ένωση Γλυφάδας
Απόλλων Δελφών  -  Κρισσαίος Χρισσού
Τολοφώνα Ερατεινή  -  Αετός Λιδωρικίου
Ακαδημία Ιτέας  - Ακαδημία Άμφισσας
Ρεπό έχει ο Δωρικός Μαλαμάτων
Ο Φωκικός Άμφισσας την ίδια μέρα θα παίξει με το Κομπότι Άρτας στο Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας στο πλαίσιο των Play of  για άνοδο στην Γ Έθνική.

Ευχές από τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών

Ο Σύλλογος Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα εις Στερεά Ελλάδα
Σας εύχεται Καλή Ανάσταση

Νέες διοικήσεις σε ΝΠΔΔ του Δ. Δωρίδας και Δημ. Κοινωφελή Επιχείρηση Δωρίδας

Ο Γιάννης Φλέγγας
Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας ορίστηκαν οι νέες Διοικήσεις στο Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) και στη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Δωρίδας.

Το νέο ΝΠΔΔ θα έχει την ονομασία «Οργανισμός παιδείας και Πολιτισμού Δήμου Δωρίδας», διοικείται από 7μελές Συμβούλιο που ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο, τα δύο μέλη του προέρχονται από την αντιπολίτευση και άλλα δύο από πολίτες του Δήμου.
Η νέα Διοίκησή του είναι η εξής:

Φλέγγας Ιωάννης, Πρόεδρος
Μπαρμπούτης Ιωάννης, Αντιπρόεδρος
και μέλη της οι
Υφαντής Κώστας, Κρικέλας Ιωάννης, Γκίκας Χρήστος, Βαλλιάνος Κώστας και Κάρμας Θεμιστοκλής.

Ο Κώστας Φλετούρης
Η νέα Διοίκηση του 7μελούς Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινωφελούς  Επιχείρησης Δωρίδας είναι η εξής:

Φλετούρης Κώστας, Πρόεδρος
Υφαντής Κώστας, Αντιπρόεδρος
και μέλη της οι,

Φάκος Χαράλαμπος, Κουτσούμπας Κώστας, Βαγγέλας Ηλίας, Μασαούτης Νίκος και Καλαντζής Γιώργος.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ

Μεταξύ των αρμοδιοτήτων που έχει ο  “ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΩΡΙΔΑΣ” είναι,

·       Η δημιουργία και λειτουργία βιβλιοθηκών ,
·       Διοργάνωση μορφωτικών σεμιναρίων, διαλέξεων, εκδηλώσεων, εκθέσεων  κλπ
·       Τμήμα εικαστικών τεχνών
·       Τμήμα θεάτρου με δραστηριότητες
·       Δημιουργία και λειτουργία τμήματος μουσικής (μπάντα, φιλαρμονική, χορωδία κλπ)
·       Δημιουργία και λειτουργία τμήματος χορού
·       Τμήμα Κινηματογράφου και φωτογραφίας
·       Συγκέντρωση στοιχείων ιστορικού και λαογραφικού υλικού της περιοχής κ.ά.
·       Η γενικότερη φροντίδα βρεφών και νηπίων εργαζομένων γονέων
·       Η προστασία και υποστήριξη ηλικιωμένων
·       Διοργάνωση αιμοδοσίας
·       Λειτουργία παιδικών κατασκηνώσεων
·       Προγράμματα βοήθειας και υποστήριξης ευπαθών ομάδων κ.ά.

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΦΕΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΩΡΙΔΑΣ
Σκοπός και αρμοδιότητες της “ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΔΩΡΙΔΑΣ” είναι η ανάληψη δραστηριοτήτων και παροχή υπηρεσιών στον τομέα Κοινωνικής Προστασίας και αλληλεγγύης όπως :
·       Υποστήριξη και κοινωνική φροντίδα βρεφών, νηπίων και ατόμων της τρίτης ηλικίας,
·       Μέριμνα, υποστήριξη και φροντίδα ευπαθών κοινωνικών ομάδων,
·       Δημιουργία τοπικών δικτύων κοινωνικής αλληλεγγύης,
·       Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων ανάπτυξης ανθρώπινου δυναμικού της Δωρίδας,
·       Φροντίδα ατόμων με ειδικές ανάγκες,
·       Ανάπτυξη διαδημοτικών συνεργασιών και δράσεων,
·       Εκπόνηση και εφαρμογή προγραμμάτων χρηματοδότησης μέσων φορέων του Δημοσίου, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ιδιωτών  
·       Διοργάνωση ειδικών σεμιναρίων που αποσκοπούν στην εξυπηρέτηση όλων των παραπάνω δράσεων κ.ά.

Πασχαλινές ευχές από τον Πνευματικό Όμιλο Ναυπακτίων και ΔωριέωνΑγγλικό παιχνίδι έγινε στην Ιτέα με τον Δωρικό να κερδίζει 3 - 4 την Ακαδημία!

Του Τάσου Τσόλκα

Μεγάλο μπαμ έγινε στην Ιτέα στον πρώτο αγώνα της 21ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Φωκίδας όπου ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδισε με 3 - 4 την τοπική Ακαδημία.
Το ματς θύμισε αγγλικά σκορ, τόσο με τα πολλά γκολ όσο και με την μεγάλη ανατροπή που έγινε, όπου στο πρώτο ημίχρονο η Ακαδημία προηγήθηκε με 3 - 0.
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Δωρικός μπήκε πιο ψυχωμένα και αποφασισμένα στο παιχνίδι, ισοφάρισε σε 3 - 3 και πέτυχε το νικητήριο τέταρτο γκολ στο 91΄λεπτό!
Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Α.Τόσκα του Δωρικού που πέτυχε τα 3 από τα 4 γκολ της ομάδας του.
Μέχρι τώρα στην 21η αγωνιστική έχουμε,
Ακαδημία Ιτέας  - Δωρικός Μαλαμάτων          3 - 4
Απόλλων Ευπαλίου  -  Ολυμπιακός Κίρρας     3 - 0 α.α.


Σήμερα Μ.Τετάρτη θα γίνουν στις 4:00 μ.μ. οι αγώνες,

Ησαΐας Δεσφίνας  - Αμφισσαϊκός
Διαγόρας Πολυδρόσου  - Ένωση Γλυφάδας
Φωκικός Άμφισσας  -  Κρισσαίος Χρισσού
Αστέρας Ιτέας  -  Αετός Λιδωρικίου
Απόλλων Δελφών  - Ακαδημία Άμφισσας
Ρεπό έχει η Τολοφώνα Ερατεινή

Πασχαλινές ευχές από το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο του Γαλαξειδίου


Πασχαλινές ευχές από Πάνο Α. Ευσταθίου

Ευχές από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας

Η πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ της Ένωσης Γυναικών Φωκίδος σας εύχονται Καλή και Ευλογημένη Ανάσταση