Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Απριλίου 2017

Ευχές για το Πάσχα από τη Δημοτική Τ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Δωρίδας

 

Μεγάλη Τρίτη παραδίδεται σε κυκλοφορία η Πατρών-Κορίνθου εκτός του κόμβου Ρίου

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση και την Μεγάλη Τρίτη θα εγκαινιαστεί τελικά και θα παραδοθεί στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος της Πατρών - Κορίνθου, που είναι κομμάτι της Ολυμπίας Οδού.

Δεν θα παραδοθεί ο κόμβος στο Ρίο που αναμένεται να τελειώσει στο τέλος του καλοκαιριού.

Τα εγκαίνια θα κάνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα επισκεφθεί την Πάτρα.

Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού ακόμα δεν έχει οριστικοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει την Κυριακή.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες θα ακολουθήσει την Μεγάλη Πέμπτη η παράδοση της σήραγγας της Κλόκοβας της Ιονίας Οδού και των 34χλμ, που έπονται μέχρι την περιοχή του Κεφαλόβρυσου, όπου ξεκινάει η παράκαμψη Αγρινίου που βρίσκεται ήδη στην κυκλοφορία.

Στην έδρα τους οι ομάδες της Δωρίδας εκτός του Απόλλωνα που πάει Χρισσό

Του Τάσου Τσόλκα

Στην έδρα τους αγωνίζονται οι ομάδες της Δωρίδας αυτό το Σαββατοκύριακο για την 20η αγωνιστική του πρωταθλήματος Φωκίδας, εκτός του Απόλλωνα Ευπαλίου που παίζει στο Χρισσό με τον Κρισσαίο.


Οι αντίπαλοί τους είναι και αυτοί μέτριας δυναμικότητας και οι Δωριείς με λίγη τύχη και προσπάθεια μπορούν να πάρουν θετικά αποτελέσματα.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των αγώνων του Σαββατοκύριακου,

ΣΑΒΒΑΤΟ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ            ΩΡΑ 16:00
Αετός Λιδορικίου - Διαγόρας Πολυδρόσου
Κρισσαίος Χρισσού - Απόλλων Ευπαλίου
Ακαδημία Άμφισσας - Φωκικός Άμφισσας
Ένωση Γλυφάδας - Αμφισσαϊκός

ΚΥΡΙΑΚΗ 9 ΑΠΡΙΛΙΟΥ             ΩΡΑ 16:00
Δωρικός Μαλαμάτων - Απόλλων Δελφών
Τολοφώνα Ερατεινή - Ακαδημία Ιτέας
Ολυμπιακός Κίρρας - Ησαΐας Δεσφίνας       0-3 ά.α.
Ρεπό έχει ο Αστέρας ΙτέαςΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ                              19η αγωνιστική
1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                  52        65-06
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                      46        64-15
3. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                       46        55-13
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                    32        32-30                                                                 

5. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                           30        38-34
6. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                              29        41-35
7. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                  25        29-37 

8. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *              24        33-28                                                             

9. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                             23        25-26
10. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                       22        30-33                                                           

11. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  *                             22        31-39
12. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                       16        22-36
13. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ *                      10        13-52                                                             

14. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                  12        21-56                                                           
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ              -         -  
 *  Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους 
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα

Συγκοινωνούντα δοχεία Μαραθιάς-Πύργος

Άρθρο του Θάνου Ασημάκη
Αντιπροέδρου Πολιτιστικού &
Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά


Δύο κοινότητες, ο Μαραθιάς και ο Πύργος (Καρούτια), σαν συγκοινωνούντα δοχεία, μιας και οι εκ Πύργο καταγόμενοι μετοίκησαν στα 1960-70 στο Μαραθιά, αλλά και αντίστροφα μιας και οι μόνοι επισκέπτες και υποστηρικτές του Πύργου σήμερα, είναι οι ίδιοι άνθρωποι και οι απόγονοι τους.


Δυστυχώς όμως ανάμεσα σε αυτές τις δύο κοινότητες υπάρχει και ένα εμπόδιο, που δημιουργεί προβλήματα συνεχώς. Τα διοικητικά όρια των δύο κοινοτήτων. Ένα εμπόδιο που θα μπορούσε να είχε ήδη λυθεί από πολύ παλιά, όταν είχε προταθεί,πειραματικά, να γίνει η συγχώνευση σε μια κοινότητα, με ένα πρόεδρο και σαν κίνητρο δινόταν ο διπλασιασμός της κρατικής χρηματοδότησης. Επιπλέον όφελος που θα πρόκυπτε;

Στον Καποδίστρια, υπήρξε πρόβλεψη που έλεγε πως στις περιπτώσεις που είχε γίνει τέτοια συγχώνευση, ο Καποδιστριακός δήμος υποχρεωτικά είχε έδρα σε αυτή την κοινότητα.

Ο πρώην δήμος Ευπαλίου δηλαδή θα είχε έδρα και δημαρχείο (που θα φτιαχνόταν) στο Μαραθιά, ή θα γινόταν άλλος δήμος αντί του Ευπαλίου, πχ τα παραλιακά χωριά, με έδρα το Μαραθιά. Τότε η ευκαιρία χάθηκε και μαζί με αυτήν και τα κίνητρα.

Το επόμενο πρόβλημα της μη συγχώνευσης εμφανίστηκε παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες, όπου τα διοικητικά όρια, μοιράζουν με άδικο τρόπο τα ανταποδοτικά για έργα ανάμεσα στις δύο κοινότητες, όπου ο Μαραθιάς με τους 400-500 περίπου κατοίκους δικαιούται 10.000 € ενώ ο Πύργος με τους 2 κατοίκους 25.000 €, με αποτέλεσμα, ενώ θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα καθημερινότητας των 400-500 κατοίκων, αυτό να μην γίνεται λόγω έλλειψης πόρων.

Τελευταία ανέκυψε και νέο πολύ σημαντικό πρόβλημα που δεν θα υπήρχε αν οι δύο κοινότητες ήταν μία. Οι εκπτώσεις στους μετρητές του ηλεκτρικού, με βάση την Υπουργική Απόφαση ΑΠΕΗΛ/Α/Φ1/23840/23.12.2014 (ΦΕΚ Β’ 3497/2014),δίνονται μόνο στις κοινότητες όπου στα διοικητικά τους όρια είναι εγκατεστημένες οι ανεμογεννήτριες και όχι ο υποσταθμός.

Επίσης, κατά τη διαδικασία προσδιορισμού των δικαιούχων οι Δήμοι στους οποίους επιμερίζονται τα ποσά, δυνάμει της ΑΠΕΗΛ/οικ.181851/09.08.2016 Απόφασης “Ανάρτηση Οριστικού Πίνακα …………”, ενημερώθηκαν για την ανάγκη επιβεβαίωσης των στοιχείων με το Α.Π. ΑΠΕΗΛ/οικ.183510/23.09.2016 έγγραφο.

Η προθεσμία που είχε τεθεί για τους Δήμους ήταν η 30.09.2016. Επίσης στο link: http://onepercent.deddie.gr/OnePerCentReturnsRES/pages/index.html φαίνονται και οι δικαιούχοι. Έτσι οι 4 μετρητές ηλεκτρικού στον Πύργο θα μοιραστούν ένα σημαντικό ποσό, ενώ με συγχωνευμένες τις κοινότητες θα γινόταν μια πιο δίκαιη κοινωνικά μοιρασιά, με μικρές, αλλά υπολογίσιμες, την δύσκολη αυτή εποχή, εκπτώσεις σε όλους.

Το πρόβλημα έχει διαγνωσθεί από παλιά, αλλά παρά τις παρεμβάσεις, είτε Συλλογικά είτε ατομικά, ποτέ δεν ξεκίνησε η ουσιαστικά η διαδικασία. Παρέμενε σε φιλολογικό ενδιαφέρον και προεκλογικές υποσχέσεις.

Όμως πλέον, είναι επιτακτική ανάγκη να ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες και να γίνει η συγχώνευση. Άμεσα, μιας και με βάση τις διαδικασίες αν υπάρξει η παραμικρή καθυστέρηση, η συγχώνευση μπορεί να αναβληθεί για μετά τις επόμενες δημοτικές εκλογές, χάνοντας πολύτιμους πόρους, ή και να χαθεί οριστικά η ευκαιρία, αν αλλάξει ο Καλλικράτης.

Όλοι, λοιπόν πρέπει άμεσα να απαιτήσουμε, να στηρίξουμε και να προωθήσουμε ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση από τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

Διεπιστημονικά σεμινάρια θα γίνουν στη Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών


Εντατικά διεπιστημονικά σεμινάρια, τα οποία θα απευθύνονται σε μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες και τελειόφοιτους προπτυχιακούς φοιτητές θα πραγματοποιηθούν από τις 19 έως τις 29 Ιουνίου 2017 από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών η «Δελφική Ακαδημία Ευρωπαϊκών Σπουδών» με την οικονομική υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Τα Σεμινάρια διδάσκονται στην αγγλική γλώσσα από διεθνώς καταξιωμένους επιστήμονες και έχουν ως στόχο τη διαχρονική και συγχρονική μελέτη και διδασκαλία του ευρωπαϊκού πολιτισμού και ιστορίας και των τρόπων με τους οποίους η Ευρώπη καλείται να ανταποκριθεί στις πολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

Οι διδάσκοντες προσεγγίζουν το θέμα τους διεπιστημονικά, αντλώντας δηλαδή τόσο από τις ανθρωπιστικές όσο και από τις κοινωνικές επιστήμες. Συμπληρώνονται από εξειδικευμένο ερευνητικό εργαστήριο “workshop” ή επιπλέον διαλέξεις επισκεπτών Καθηγητών για θέματα τα οποία άπτονται της ευρωπαϊκής πολιτικής και πολιτισμικής επικαιρότητας.

Το πρόγραμμα και η ακαδημαϊκή λειτουργία της Δελφικής Ακαδημίας Ευρωπαϊκών Σπουδών επιβλέπεται από διεθνή Επιτροπή, αποτελούμενη από τους Καθηγητές:

Homi Bhabha (Harvard; Anne F. Rothenberg Professor of the Humanities, Director of the Mahindra Humanities Center)
Γιώργος Δερτιλής (École des Hautes Etudes en Sciences Sociales, Paris; Directeur d'études)
Peter Frankopan (Oxford; Senior Research Fellow at Worcester College, Oxford; Director of the Oxford Centre for Byzantine Research)
Michelle Lamont (Harvard; Robert I. Goldman Professor of European Studies; Professor of Sociology and African and African-American Studies at Harvard University; Director of the Weatherhead Center for International Affairs;
)
Spiros Pollalis (Harvard; Professor of Design, Technology and Management at the Harvard Design School)
Panagiotis Roilos (Harvard; George Seferis Professor of Modern Greek Studies and Professor of Comparative Literature; Ιδρυτής της Ακαδημίας και Πρόεδρος τηςΔιεθνούς Επιτροπής).


Με την ολοκλήρωση των Σεμιναρίων, θα απονέμεται στους φοιτητές πιστοποιητικό φοίτησης στην Ακαδημία από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου θα αναγράφονται οι τίτλοι των Σεμιναρίων και τα ονόματα των αντίστοιχων καθηγητών.

Για την σημασία των σεμιναρίων μίλησε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης τονίζοντας: «Οι προκλήσεις και τα προβλήματα που έχει μπροστά της η Ευρώπη είναι μεγάλα. Αυτό που χρειάζεται είναι παιδεία, είναι νέες ιδέες και ανανέωση μέσα από τη γνώση των ανθρώπων που θα πάρουν στα χέρια τους τη τύχη της. Η Περιφέρεια μας πρωτοπορεί και στηρίζει τόσο τη θέση της Ελλάδας σε μία δυνατή Ευρωπαϊκή Ένωση που εξελίσσεται, προσαρμόζεται και έχει ως επίκεντρο τους λαούς της, όσο και τους ανθρώπους που θέλουν να αλλάξουν τα δεδομένα με κριτική σκέψη και τεχνογνωσία».

To Σεμινάριο Post-secularism in an Era of Crisis με τον Καθηγητή Peter E. Gordon θα μελετήσει τον επαναπροσδιορισμό του περιεχομένου της κατηγορίας του «κοσμικού» στα σύγχρονα δημοκρατικά κράτη, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν πρωτοφανούς έκτασης πολιτισμικές και θρησκευτικές ανομοιογένειες. Πρόκειται για μία σύνθετη κοινωνικοπολιτική κατάσταση, η οποία επιβάλλει την ανάγκη εξεύρεσης καινούριων εννοιών και πλαισίων δράσης που θα επιτρέψουν την μεγαλύτερη δυνατή ενσωμάτωση ετερόκλητων πολιτισμικών στοιχείων στις σύγχρονες κοινωνίες και θα συμβάλουν στην συνέχιση και ενίσχυση των διαδικασιών δημοκρατικής λήψης αποφάσεων. Το διεπιστημονικό αυτό Σεμινάριο, μεταξύ άλλων, θα διερευνήσει κριτικά την έννοια του «μετα-κοσμικού» του Jürgen Habermas καθώς και άλλες σύγχρονες προσεγγίσεις του κοσμικού δημοκρατικού ιδεώδους.

Το διεπιστημονικό Σεμινάριο Europe in Crisis: Populism, Xenophobia, and the Future of Democracy με τον Καθηγητή Στέφανο Πεσμαζόγλου θα εξετάσει διάφορες εκφάνσεις της πολύπλευρης Ευρωπαϊκής κρίσης, με σημεία αναφοράς τις έννοιες "δημοκρατία" και "Ευρώπη", τις διάφορες κοινωνικοπολιτικές προκλήσεις και τα διαβρωτικά φαινόμενα όπως η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και ο λαϊκισμός.

Το Σεμινάριο European Responses to the Migrant Crisis: Political Divides and Contrasting Narratives με τον Καθηγητή Jacques Rupnik θα εστιασθεί στις διαχωριστικές γραμμές (Ανατολή-Δύση) μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εν σχέσει με την προσφυγική κρίση και στους τρόπους με τους οποίους οι διαφορές αυτές θα μπορούσαν να αμβλυνθούν ή να ξεπερασθούν.

Με το πέρας του προγράμματος των Σεμιναρίων θα απονέμεται στους φοιτητές πιστοποιητικό φοίτησης στην Ακαδημία από το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, όπου θα αναγράφονται οι τίτλοι των Σεμιναρίων και τα ονόματα των αντίστοιχων καθηγητών.

Οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση, η οποία θα συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

1) Βιογραφικό (όχι περισσότερες από 3 σελίδες).
2) Σύντομη περιγραφή ερευνητικών ενδιαφερόντων και στόχων (έως 200 λέξεις).
3) Δύο συστατικές επιστολές. Στην περίπτωση μεταπτυχιακών φοιτητών/υποψηφίων διδακτόρων μία από τις επιστολές πρέπει να προέρχεται από τον επιβλέποντα Καθηγητή. Οι επιστολές συνιστάται να περιλαμβάνουν πληροφορίες για τα μαθήματα σε αντικείμενα σχετικά με την θεματολογία των Σεμιναρίων τα οποία έχουν παρακολουθήσει οι υποψήφιοι και την επίδοσή τους σε αυτά.
4) Αποδεικτικό ικανής γνώσης της αγγλικής.


Οι φοιτητές θα καταβάλουν στο Κέντρο Δελφών δίδακτρα 350 ευρώ. Το ποσό αυτό θα καλύπτει την διαμονή και διατροφή τους στις εγκαταστάσεις του Κέντρου καθώς και την παρακολούθηση των Σεμιναρίων.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 30η Απριλίου. Οι αιτούντες θα πληροφορηθούν για την έκβαση των αιτήσεών τους μέχρι τις 20 Μαΐου. Οι αιτήσεις πρέπει να αποσταλούν στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών (Αθηνά Γκότση, conferences2@eccd.gr)

Παρασκευή, 7 Απριλίου 2017

Δεν χρειάζεται άδεια από...Τρόικα για σωστή χρήση αξονικών τομογράφων!

Του Θανάση Γιαννόπουλου*

Είναι απορίας άξιον πώς οι νοσηλευόμενοι στα περιφερειακά νοσοκομεία διακομίζονται στα πλησίον όμορα νοσοκομεία για να κάνουν μια αξονική τομογραφία άνω κάτω κοιλίας, ΟΜΣΣ, εγκεφάλου, κλπ., εφόσον έχουν ανάγκη, κατόπιν εγκυκλίου – απόφασης του Υπουργείου, ενώ θα μπορούσαν κάλλιστα στα υπάρχοντα διαγνωστικά ιδιωτικά κέντρα της οικίας περιοχής να ολοκληρώσουν τον απεικονιστικό έλεγχο. Πρόσφατα αυτό συνέβη στο Νοσοκομείο Λαμίας.


Οι υπεύθυνοι υπουργοί δεν αναλογίζονται το κόστος της διακομιδής, τις εργατοώρες που χάνονται και την ταλαιπωρία των ασθενών αλλά επειδή είναι ιδεοληπτικοί και δαιμονοποιούν τον ιδιωτικό τομέα δεν δίνουν νομοθετικά την δυνατότητα στις διοικήσεις των Ν.Π.Δ.Δ. να υπογράφουν συμβάσεις με τα υπάρχοντα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα ώστε γρήγορα να έχουμε ολοκληρώσει τον διαγνωστικό έλεγχο και μάλιστα με μικρότερο τιμολόγιο και από αυτό του ΕΟΠΥΥ.
 
Για αυτό δεν χρειάζεται να πάρουν άδεια από την ΤΡΟΪΚΑ…. Αλλά πρέπει να απελευθερωθούν από τις εμμονές που έχουν για τον ιδιωτικό τομέα. Κάποτε πιστεύω θα το καταλάβουν!!!
* Ο Θανάσης Λ. Γιαννόπουλος είναι Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – χειρούργος,
τ.Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Οικολογική καταστροφή στον Κορινθιακό Αφάνισαν το 90% τόνων & μπακαλιάρων!

Τεράστια οικολογική καταστροφή έγινε χθες στο Κορινθιακό κόλπο από γρι -γρι που δρουν ως επί το πλείστων τις νυχτερινές ώρες, καταγγέλλει ο Κρισσαίος Σύλλογος Ελεύθερων & Αυτόνομων Δυτών Νομού Φωκίδας, αναφερόμενος στην αλίευση μεγάλης ποσότητας τόνου.

Όπως βλέπουμε στην φωτογραφία η καταστροφή από τόνους είναι τεράστια. Άδειασαν κυριολεκτικά όλη τη θάλασσα.

Ο κόλπος μας, επισημαίνει ο Σύλλογος, αδειάζει από ψάρια ενώ δεν γίνετε καμιά ουσιαστική προσπάθεια για την προστασία του.

Η υπεραλίευση σε συνδυασμό με την καταστροφή των οικοσυστημάτων έχει αρνητικές επιπτώσεις στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο πληθυσμός του τόνου και του μπακαλιάρου έχει μειωθεί κατά 90% στη περιοχή μας!!

Πρέπει να λυφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για την προστασία του Κορινθιακού κόλπου.

Να απαγορευτούν οι μηχανότρατες, οι παράκτιες τράτες και τα γρι-γρι που δραστηριοποιούνται στο κόλπο.

Πασχαλινό Παζάρι του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά

Φέτος το Πάσχα αγοράζουμε τη λαμπάδα μας, τα κουλουράκια και τα φαναράκια από το παζάρι του Πολιτιστικού Συλλόγου Μαραθιά.

Όλες οι δημιουργίες προέρχονται από τις εθελόντριες του συλλόγου που μαζί με τη βοήθεια του τμήματος ντεκουπάζ, δημιούργησαν μια σειρά από όμορφες λαμπάδες, φαναράκια και άλλα αντικείμενα, με πολύ μεράκι και φαντασία.

Το παζάρι θα λειτουργεί από την Κυριακή των Βαΐων και για όλη την Μεγάλη Εβδομάδα στο Κοινοτικό Κατάστημα Μαραθιά.
Σας περιμένουμε. 

Πέμπτη, 6 Απριλίου 2017

Στον «πάγο» αγροτικά ευρυζωνικά δίκτυα λόγω των... δασαρχείων!

...για να αποκτήσουν Internet αγροτικές και ορεινές περιοχές

Ένα τουλάχιστον χρόνο θα πάνε πίσω τα έργα rural για την υλοποίηση των αγροτικών ευρυζωνικών δικτύων, που θα επιτρέψουν την πρόσβαση χιλιάδων πολιτών, που ζουν σε αγροτικές, ορεινές, νησιωτικές και δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας, σε υπηρεσίες γρήγορου Internet, λόγω της αδυναμίας λήψης των αναγκαίων αδειών εγκατάστασης των κεραιοσυστημάτων.

Στις περιοχές αυτές συμπεριλαμβάνεται και η Φωκίδα, καθώς και οι Νομοί Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αιτωλοακαρνανίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Ευρυτανίας, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας, Άρτας, Κέρκυρας, Κυκλάδων, και Σάμου.

Συγκεκριμένα μόνο 20 από τις 285 κεραίες έχουν πάρει άδεια από τα αρμόδια δασαρχεία, που είτε λόγω πραγματικής αδυναμίας, είτε όχι δεν δίνουν το απαραίτητο πράσινο φως.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν αιτήσεις σε δασαρχεία που έχουν κατατεθεί εδώ και ενάμισι χρόνο και εκκρεμούν.

Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις η απάντηση είναι «αδυνατούμε να σας απαντήσουμε» με αιτιολογία την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού...

Το ενδιαφέρον είναι ότι το συγκεκριμένο έργο, με προφανή αναπτυξιακή σημασία, πλέον έχει περάσει στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 ως έργο-γέφυρα με χρηματοδότηση ύψους 53 εκατ. ευρώ.

Δε ρωτήθηκε όμως η αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία!!
 

7 Απριλίου - Παγκόσμια Ημέρα Υγείας Κατάθλιψη:Η νόσος με τα πολλά πρόσωπα

Τη σημασία της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης γύρω από το θέμα της κατάθλιψης επισημαίνει η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας (ΕΚΨ&ΨΥ) με αφορμή την 7η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, που φέτος είναι αφιερωμένη στην κατάθλιψη σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.).

«Ως φορέας καταβάλλουμε συνεχείς προσπάθειες για την ενημέρωση της κοινότητας γύρω από ένα θέμα που δυστυχώς είναι διαχρονικά επίκαιρο και εντεινόμενο σε μια περίοδο κρίσης λόγω της δοκιμασίας που βιώνουμε σε πολλά και συχνά διαφορετικά επίπεδα», σημειώνει η Μαρία Μπαλωμένου, Κοινωνική Λειτουργός της Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ..

«Πιστεύουμε ότι μόνο με διαρκή, ψύχραιμη και εμπεριστατωμένη πληροφόρηση μπορούμε να εξαλείψουμε το στίγμα γύρω από το θέμα της κατάθλιψης και με αυτό τον τρόπο να ενθαρρύνουμε περισσότερους ανθρώπους στην αναζήτηση της απαραίτητης βοήθειας. Γιατί είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε ότι μπορεί να θεραπευτεί, όπως κάθε ασθένεια», προσθέτει.

Η κατάθλιψη πυροδοτεί μια κατάσταση άρνησης, απώλειας ενδιαφέροντος, ψυχικής ή σωματικής κόπωσης και απόσυρσης ακόμη και από απλές, καθημερινές δραστηριότητες που συχνά δυσχεραίνουν τις σχέσεις στο οικογενειακό, φιλικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

Συχνά μπορεί να συνεπάγεται και έλλειψη της ικανότητας να κερδίσει κάποιος τα προς το ζην. Συνιστά μια κοινή ψυχική διαταραχή και μπορεί να επηρεάσει τους ανθρώπους όλων των ηλικιών ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής, τον τόπο διαμονής, το οικονομικό ή μορφωτικό επίπεδο.

Τα σημεία αυτά επιβεβαιώνουν τα στοιχεία των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας για το 2016, επισημαίνοντας, ωστόσο, κάποια ενδιαφέρουσες τάσεις.

Σύμφωνα με αυτά, η κατάθλιψη εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό σε γυναίκες (68%) σε σύγκριση με τους άνδρες (32%), γεγονός που μπορεί να αποδοθεί και στο γεγονός ότι οι γυναίκες μοιράζονται πιο εύκολα το πρόβλημα και αναζητούν συχνότερα εξειδικευμένη βοήθεια.

Επίσης, οι άνεργοι εμφανίζουν σε υψηλότερο ποσοστό (62% περίπου) συμπτώματα κατάθλιψης ή άλλες συναισθηματικές διαταραχές  σε σχέση με τους εργαζόμενους (38% περίπου συμπεριλαμβανόμενης της σταθερής και περιστασιακής εργασίας), εύρημα που καταδεικνύει ότι η εργασιακή απασχόληση είναι ένας από τους παράγοντες που μπορούν να λειτουργήσουν προστατευτικά ως προς την εμφάνιση αντίστοιχων συναισθηματικών διαταραχών.

Η Ε.Κ.Ψ. & Ψ.Υ. μέσω των Κινητών Μονάδων και των Κέντρων Ημέρας παρέχει ευρύ φάσμα ψυχοκοινωνικής στήριξης σε άτομα με προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, προγραμματίζοντας παράλληλα δράσεις ενημέρωσης των πολιτών μέσα από ενημερωτικές δράσεις και διανομή ενημερωτικού υλικού σε Αθήνα, Αλεξανδρούπολη, Φωκίδα και Λαμία και προώθηση μηνυμάτων στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ. οι κοινές ψυχικές διαταραχές αυξάνουν σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ 1990-2013, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποφέρει από κατάθλιψη και/ή άγχος αυξήθηκε κατά 50%.

Περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού επηρεάζεται από μία από τις δυο αυτές ψυχικές διαταραχές. Σε πολλές χώρες τα άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας λαμβάνουν μικρή ή καθόλου βοήθεια.

Ακόμη και σε χώρες υψηλού εισοδήματος, περίπου το 50% των ανθρώπων με κατάθλιψη δε λαμβάνει θεραπεία. Η έλλειψη θεραπείας για κοινές ψυχικές διαταραχές έχει ένα υψηλό κόστος: τα στοιχεία μιας νέας έρευνας που διεξήχθη από τον Π.Ο.Υ δείχνουν ότι η  κατάθλιψη και το άγχος κοστίζουν στην παγκόσμια οικονομία πάνω από 1 τρις δολάρια το χρόνο. Κατά συνέπεια, η έγκαιρη και αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θα είχε σημαντικά αποτελέσματα σε κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι πρόκειται για μια ψυχική ασθένεια που καταγράφει αυξητική τάση, που μπορεί, ωστόσο, να αντιμετωπιστεί και να θεραπευτεί αποτελεσματικά. Βασική προϋπόθεση είναι να μιλήσουμε ανοιχτά, καθώς το στίγμα γύρω από την ψυχική ασθένεια, συμπεριλαμβανομένης της κατάθλιψης, παραμένει ένα εμπόδιο για ανθρώπους που αναζητούν ή χρειάζονται βοήθεια για να την αντιμετωπίσουν.

Αντίθετα, η εξωστρέφεια, η συζήτηση και η ενημέρωση γύρω από το θέμα βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τις αιτίες και τις συνέπειες, ενώ συμβάλουν καθοριστικά στην αναζήτηση και την εύρεση και λήψη της σωστής βοήθειας όσων τη χρειάζονται δίνοντας παράλληλα χρήσιμα εργαλεία στήριξης και στο οικείο περιβάλλον.

Για περισσότερες πληροφορίες και συνεντεύξεις:
Στοιχεία Επικοινωνίας:
ΚΨ&ΨΥ Ν. Φωκίδας, Εθνικής Αντιστάσεως 13, Άμφισσα
Πρόσωπο Αναφοράς: Ιωάννα Καλλία, Τηλ. 2265022924

Μπακογιάννης: Τώρα πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες μας

Στην ανάγκη κατάρτισης ενός εθνικού σχεδίου στήριξης της γεωργίας και της πρωτογενούς παραγωγής αναφέρθηκε κατά την ομιλία του στο 2ο Αγροτικό Συνέδριο της «Ναυτεμπορικής» ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

Ο Κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τους άξονες στους οποίους πρέπει να βασιστεί ο σχεδιασμός του χάρτη αντιμετώπισης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου, ώστε ο πρωτογενής τομέας να αποτελέσει μέσο ανάπτυξης, με αύξηση των θέσεων εργασίας, της παραγωγής και των εξαγωγών.

«Η Στερεά Ελλάδα είναι μία αγροτική Περιφέρεια, με τον πρωτογενή τομέα να παράγει το 8% του Περιφερειακού ΑΕΠ και να απασχολεί το 19% του εργατικού δυναμικού. Συγκεντρώνει το 10% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας (70.460), το οποίο είναι ωστόσο μικρού φυσικού και οικονομικού μεγέθους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι το 77% των γεωργικών εκμεταλλεύσεων έχουν τυπική οικονομική απόδοση κάτω των 8000 €, που είναι το ελάχιστο μέγεθος που δέχεται ως επιλέξιμο, το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη γεωργικών εκμεταλλεύσεων στο επενδυτικό Μέτρο. Εάν στα ανωτέρω μεγέθη προστεθεί και το οξύ πρόβλημα του ανθρώπινου δυναμικού, όπως αποτυπώνεται στους δείκτες γήρανσης και μορφωτικού επιπέδου, το πρόβλημα γίνεται τοξικό» τόνισε ο Περιφερειάρχης και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν για να αλλάξουν τα δεδομένα του πρωτογενούς τομέα.

Οι παρεμβάσεις αυτές, σύμφωνα με το Κ. Μπακογιάννη, διακρίνονται σε 5 επίπεδα:

1. Ριζική αναδιάρθρωση των μηχανισμών χάραξης και άσκησης γεωργικής πολιτικής.
2. Δημιουργία ενός φορέα εκπροσώπησης των αγροτών μετά τη χρόνια απαξίωση των συνεταιρισμών σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όπου οι αγρότες έχουν ενεργό και σημαντικό ρόλο στην παραγωγική και εμπορική αλυσίδα.
3. Κεντρικός ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την συνεργασία με τον αγροτικό κόσμο, όπως έγινε στη Στερεά Ελλάδα όπου η Περιφέρεια κλήθηκε και αντιμετώπισε με επιτυχία το πρόβλημα της Κωπαΐδας.
4. Άμεση συνεργασία των παραγωγών με ερευνητικά κέντρα και ινστιτούτα για την επίτευξη στοχευμένης παραγωγής, αλλά και την απόκτηση τεχνογνωσίας και εκσυγχρονισμένων μεθόδων.
5. Σύνδεση της παραγωγής με την αγροδιατροφή ,τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας.


Για το πέμπτο επίπεδο, ο Κ. Μπακογιάννης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η Στερεά Ελλάδα έχει κάνει την σύνδεση αυτή μέσω της συμμετοχής της στις μεγαλύτερες διεθνείς εκθέσεις και δίνοντας την ευκαιρία σε παραγωγούς και τουριστικούς φορείς να συμπράξουν για την πρόοδο και στους δύο τομείς.

« Ο δρόμος είναι ανηφορικός αλλά η στόχευση, η μελέτη και οι ιδέες μπορούν να δώσουν στον ελληνικό πρωτογενή τομέα την παγκόσμια θέση που του αξίζει. Έχουμε τη γη, έχουμε τους ανθρώπους, αλλά σε κεντρικό επίπεδο δεν έχουμε σχέδιο. Αυτό χρειαζόμαστε τώρα για να βγούμε από το τέλμα» τόνισε ο Κ. Μπακογιάννης.

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2017

Πασχαλινό Bazzar μαθητών του Ευπαλίου


Ζευγάρι απατεώνων έκανε… έρανο για τις ζημιές της Ιεράς Μονής της Βαρνάκοβας!


Ένα ζευγάρι απατεώνων τριγυρνούσαν σε χωριά της περιοχής Ναυπακτίας και Δωρίδας και… έκαναν έρανο για την αποκατάσταση των ζημιών της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας.


Μέχρι στιγμής έχουν εντοπισθεί τρείς περιπτώσεις απάτης κυρίως σε βάρος ηλικιωμένων.

Δράστες είναι δύο Έλληνες, άντρας και γυναίκα, ηλικίας 20 και 37 ετών αντίστοιχα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για διάπραξη απάτης κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, οι δράστες προφασιζόμενοι ότι διενεργούν έρανο για την αποκατάσταση ζημιών της Ιεράς Μονής Παναγίας Βαρνάκοβας από πρόσφατη φωτιά, προσέγγισαν τρεις πολίτες και τους απέσπασαν συνολικά το χρηματικό ποσό των 60 ευρώ.

Οι απατεώνες, για να γίνουν πιο πειστικοί, προσέφεραν στους ηλικιωμένους μία φθηνή κολόνια, πείθοντας τους ότι πρόκειται για μύρο, το οποίο τους δίνεται από την Ιερά Μονή για ευλογία.

Με αφορμή το κρούσμα αυτό, η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας για μια ακόμα φορά ενημερώνει τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα τους προσεγγίζουν ή τους τηλεφωνούν και με οποιοδήποτε πρόσχημα τους ζητούν χρήματα. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος των δυο δραστών θα υποβληθεί άμεσα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μεσολογγίου.

Σεισμός 4,5 R ταρακούνησε και τη Δωρίδα!

Ισχυρή σεισμική δόνηση 4,5 Ρίχτερ, σημειώθηκε σήμερα το απόγευμα στις 18.43 στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ του Ρίου και το Αγίου Βασιλείου.

Σύμφωνα με την αρχική μέτρηση από το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ο σεισμός είχε μέγεθος 5,2 ρίχτερ.

Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν στα 7 χιλιόμετρα και ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην ευρύτερη περιοχή, με αποτέλεσμα να ταρακουνηθεί και η Δωρίδα.

Ήταν ένας σεισμός επιφανειακός, γι’ αυτό και ακούστηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα, ανησυχώντας τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Ακολούθησε και δεύτερος σεισμός 2 ρίχτερ και είχε εστιακό βάθος 5 χιλιόμετρα. Το επίκεντρο ήταν στην περιοχή της Χιλιαδούς, ενώ όπως δήλωσαν σεισμολόγοι είναι νωρίς να βγάλουμε συμπεράσματα αν θα έχουμε και άλλη σεισμική δόνηση ωστόσο τα μεγέθη των σεισμών αυτών είναι συνηθισμένα για την ευρύτερη περιοχή του Ρίου-Αντίρριου.

Μέχρι αυτή τη στιγμή δεν έχουν αναφερθεί από Πυροσβεστική και Αστυνομία κάποιες ζημιές .

Στη Βουλή η σύνδεση Ιονίας Οδού με την παράκαμψη Ναυπάκτου προς Δωρίδα


Το σοβαρό θέμα της σύνδεσης τη Ιονίας Οδού με την παράκαμψη Ναυπάκτου προς Δωρίδα έφερε στη Βουλή με ερώτηση στον Αρμόδιο Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσνταντόπουλος.

Συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο βουλευτής αναφέρει :

Η ολοκλήρωση του μεγάλου έργου υποδομής της Ιόνιας οδού έχει πρωτεύουσα σημασία για την Αιτωλοακαρνανία. Σε συνδυασμό δε, με τη Γέφυρα "Χαρίλαος Τρικούπης" και την Ολυμπία οδό, η Ιόνια οδός θα αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης και επικοινωνίας για τη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.

Η Ναύπακτος βρίσκεται σε απόσταση μόλις 10 km από τον κόμβο του Αντιρρίου, που ουσιαστικά αποτελεί το σημείο συνάντησης των τριών συγκοινωνιακών αυτών έργων, ενώ το σημείο εισόδου στην παράκαμψη Ναυπάκτου απέχει μόλις 3 km.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η παράκαμψη Ναυπάκτου είναι τμήμα της Εθνικής οδού ΕΟ48 που ενώνει την Ανατολική με την Δυτική Ελλάδα και τους δυο κύριους αυτοκινητόδρομους, μέσω Ναυπάκτου-Ιτέας-Θερμοπυλών. Η δε ΕΟ48 αντίστοιχα, συνιστά Δευτερεύον Εθνικό οδικό δίκτυο της Ευρωπαϊκής Οδού Ε65 (αρ. απόφασης ΔΜΕΟ/ε/Ο/1308/15ΔΕΚ 1995), η οποία ξεκινά από το Μάλμοε της Σουηδίας και καταλήγει στα Χανιά της Κρήτης, διερχόμενη από δώδεκα ευρωπαϊκές χώρες με συνολικό μήκος 3.800 χιλιόμετρα.

Ενώ λοιπόν, θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλεψη για απευθείας σύνδεση της Ιόνιας οδού με την παράκαμψη Ναυπάκτου και το ευρωπαϊκό δίκτυο Ε65/Εθνικό οδικό δίκτυο ΕΟ48, σήμερα ο κόμβος Αντιρρίου της Ιόνιας οδού στην έξοδο προς Ναύπακτο, σταματά στο πουθενά και ένα τμήμα τριών χιλιομέτρων περίπου, μέχρι την παράκαμψη Ναυπάκτου δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται. Έτσι, η κίνηση των οχημάτων διοχετεύεται αναγκαστικά στο τοπικό οδικό Δίκτυο (οδός Ναυπάκτου-Μεσολογγίου).

Τούτο σημαίνει ότι τα οχήματα που θέλουν να κινηθούν από ή προς Λαμία μέσω παράκαμψης Ναυπάκτου, για περίπου τρία χιλιόμετρα εισέρχονται στην κατοικημένη περιοχή του οικισμού Πλατανίτη μέχρι το σημείο εισόδου στην παράκαμψη Ναυπάκτου.

Αποτελεί δε η περιοχή αυτή, σημείο όπου παρατηρείται αυξημένος όγκος τροχαίων ατυχημάτων και μάλιστα θανατηφόρων. Ταυτόχρονα, η έλλειψη σύνδεσης της Ιονίας οδού με την παράκαμψη Ναυπάκτου, δυσχεραίνει την πρόσβαση των κατοίκων των Δήμων Ναυπακτίας και Δωρίδας και γενικότερα των διερχομένων από την Ε65 στην Ιόνια αλλά και στην Ολυμπία οδό μέσω της Γέφυρας, αφού είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν το επιβαρυμένο τοπικό οδικό δίκτυο της Ναυπάκτου.

Κύριε Υπουργέ, η Ναύπακτος αποτελεί ιστορική και τουριστική πόλη, ευρισκόμενη ανάμεσα στις δέκα ραγδαία αναπτυσσόμενες Τουριστικές πόλεις της χώρας. Βρίσκεται στο μέσον της απόστασης των δυο μεγαλύτερων αρχαιολογικών χώρων, της Ολυμπίας και των Δελφών.

Τη θερινή ιδίως περίοδο πλήθος τουριστικών λεωφορείων εκτελούν την διαδρομή Ολυμπία-Δελφοί-Ολυμπία, τα οποία με τα σημερινά δεδομένα είναι αναγκασμένα να κινηθούν εκτός Εθνικού οδικού δικτύου στο σημείο πριν την παράκαμψη Ναυπάκτου.

Εκ των ανωτέρω προκύπτει ότι η σύνδεση της Ιόνιας οδού με την παράκαμψη Ναυπάκτου και συνακόλουθα με την Ε65 είναι επιβεβλημένη και μπορεί να επιτευχθεί με την κατασκευή συνδετήριας οδού μήκους μόλις τριών χιλιομέτρων. Με τον τρόπο αυτό, θα εξασφαλισθεί η αυτονόητη απευθείας σύνδεση των εθνικών οδών, η αποφυγή επιβάρυνσης του τοπικού οδικού δικτύου της Ναυπάκτου καθώς και καλύτερες και ασφαλέστερες μετακινήσεις για τους διερχομένους.

Για τους παραπάνω λόγους ο βουλευτής ερωτά τον Υπουργό:

1. Υπάρχει πρόβλεψη για σύνδεση της Ιόνιας οδού με το ευρωπαϊκό δίκτυο Ε65/Εθνικό οδικό δίκτυο ΕΟ48 μέσω της παράκαμψης Ναυπάκτου;

2. Αν ναι, με ποιες συγκεκριμένες ενέργειες και με ποιο προϋπολογισμό θα πραγματοποιηθεί η σύνδεση αυτή ; Έχει συνταχθεί σχετική μελέτη και χαρτογράφηση της συνδετήριας οδού ; Έχει προχωρήσει η διαδικασία των απαλλοτριώσεων ;

Μεγάλη Δευτέρα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο με 16 θέματα στην ατζέντα

Με 16 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδος την Μεγάλη Δευτέρα 10 Απριλίου και ώρα 19:00΄ στο Δημαρχείο Λιδωρικίου.
Τα θέματα που θα συζητηθούν για να παρθούν οι αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος είναι : 
 
1. Ορισμός Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. «Οργανισμός Παιδείας και Πολιτισμού, ΝΠΔΔ Δήμου Δωρίδος», για το δεύτερο μισό της τρέχουσας δημοτικής θητείας. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Τσώνος Θεόδωρος)
 
2. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 18/210/2014 απόφασης Δ.Σ., για αντικατάσταση Προέδρου, Αντιπροέδρου και Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δωρίδος (ΔΗ.Κ.Ε.Δ.). (Εισηγητής: Προϊστάμενος Τμήματος Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης Τσώνος Θεόδωρος)
 
3. Καθορισμός τμημάτων κοινοχρήστων χώρων για εγκατάσταση τραπεζοκαθισμάτων και διαδικασία χορήγησης άδειας κατασκευών σκίασης στους χώρους αυτούς στην Τ.Κ. Τριζονίων (νησί), καθώς επίσης και ο καθορισμός του ετήσιου τέλους ανά τετραγωνικό μέτρο. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
 
4. Συγκρότηση Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης Δήμου Δωρίδος, για το δεύτερο μισό της τρέχουσας δημοτικής θητείας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Διαβούλευσης - Δημοτικός Σύμβουλος Φάκος Χαράλαμπος)
 
5. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 18/212/2014 απόφασης Δ.Σ., για αντικατάσταση Μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης - Δημοτικός Σύμβουλος Μάμμαλης Ιωάννης)
 
6. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 18/233/2014 απόφασης Δ.Σ., για ορισμό δημοτικού υπαλλήλου για τη γραμματειακή υποστήριξη και την τήρηση των Πρακτικών των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Πρόεδρος Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών-Δημοτικός Σύμβουλος Φλετούρης Κωνσταντίνος.
 
7. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 18/213/2015 απόφασης Δ.Σ., για ορισμό νέων εκπροσώπων του Δήμου μας στο ΔΙΚΤΥΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΩΝ ΠΟΛΕΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 1940-1945 «ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ». (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος) 
 
8. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 16/185/2015 απόφασης Δ.Σ., για αντικατάσταση πολιτικού υπευθύνου και συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Καραχάλιος)
 
9. Ορισμός εκπροσώπων του Δήμου Δωρίδος για την κατάρτιση και τήρηση μητρώου προσώπων που θα συγκροτούν τις επιτροπές διαγωνισμού των έργων στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
 
10. Έκθεση Δ΄ τριμήνου έτους 2016 για την εκτέλεση του προϋπολογισμού του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
 
11. Ανάκληση η μη της υπ’ αριθ. 132/2013 απόφασης Δ.Σ. για χορήγηση Άδειας παροχής υπηρεσιών διαδικτύου, εντός επιχείρησης καταστήματος «Προσφοράς κατά κύριο λόγο οινοπνευματωδών & προσφοράς υπηρεσιών διαδικτύου» που βρίσκεται στην Τ.Κ Ερατεινής του Δήμου μας, ιδιοκτησίας Πολίτη Χαράλαμπους του Κων/νου, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 12/2013 άδεια ίδρυσης και λειτουργίας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
 
12. Αποστολή 2ου Α.Π.Ε. του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ Δ.Δ. ΚΑΜΠΟΥ, ΦΙΛΟΘΕΗΣ, ΤΕΙΧΙΟΥ, ΠΑΛΑΙΟΞΑΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΙΔΑΝΕΙΑΣ ΤΗΣ ΔΕ ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και αριθ. μελέτης 23/2010. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ζέτος Παναγιώτης)
 
13. Καθορισμός αρδευτικής περιόδου, αριθμός υδρονομέων, τομέων δράσης και αμοιβής αυτών στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2017. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Ευσταθίου Ανδρέας)
 
14. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος στο Πρόγραμμα Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)
 
15. Δέσμευση πιστώσεων του άρθρου 158, παρ. 3, Ν. 3463/2006, έτους 2017. (Εισηγητής: Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Προγραμματισμού Φάκος Χαράλαμπος)
 
16. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος στο δίκτυο με την επωνυμία «Αμφικτυονία Αρχαίων Ελληνικών Πόλεων». Ορισμός του Δημάρχου και αναπληρωτή αυτού, ως εκπροσώπων του Δήμου. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος).

Εκδήλωση μνήμης για το ολοκαύτωμα της Αγίας Ευθυμίας τον Απρίλιο του 1943

Εκδήλωση μνήμης πραγματοποιεί την Κυριακή 9 Απριλίου η Αγία Ευθυμία για το ολοκαύτωμα του χωριού, από τις Ιταλικές δυνάμεις κατοχής, στις 9 Απριλίου του 1943.

Την εκδήλωση διοργανώνει ο Δήμος Δελφών και η Τοπική Κοινότητα της Αγίας Ευθυμίας και θα ξεκινήσει από ώρα 9:00 το πρωί.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης,

Ώρα 9:20 π.μ. Άφιξη Επισήμων στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου.
Ώρα 9:30 π.μ. Πέρας Άφιξης Επισήμων.
Ώρα 10:00 π.μ. Μνημόσυνο πεσόντων στον Ιερό Ναό Γέννησης της Θεοτόκου.
Ώρα 10:30 π.μ. Πορεία Επισήμων και κατοίκων προς το μνημείο των πεσόντων.


Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Παναγιώτης-Ηλίας Θεοδ. Κουλός (Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός).

Οι φωτογραφίες είναι του αειμνήστου Αγιαθυμιώτη φωτογράφου Στάθη Στελίγκου, από το αρχείο του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών, λίγο μετά την απελευθέρωση.

 

Τρίτη, 4 Απριλίου 2017

Τα αγροτικά θέματα της Φωκίδας που συζήτησε ο Υπουργός Βαγ.Αποστόλου

Τι δήλωσε για τον αναδασμό Μόρνου και φράγμα Τολοφώνας

Ανακοίνωση της
Νομαρχιακής Επιτροπής
ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου, παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις για την Εθνική εορτή στην Άμφισσα και Ιτέα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου και ο βουλευτής του νομού Ηλίας Κωστοπαναγιώτου αντίστοιχα. 


Με το πέρας των εκδηλώσεων, με πρωτοβουλία του βουλευτή και της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας, έγινε στην Άμφισσα σύντομη συνάντηση εκπροσώπων των συλλόγων ελαιοκαλλιεργητών, του ΤΟΕΒ πεδιάδας Μόρνου καθώς και αγροκτηνοτρόφων της περιοχής.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των συλλόγων ελαιοκαλλιεργητών ο υπουργός επανέλαβε ότι για το έργο άρδευσης του ελαιώνα έχει εξασφαλιστεί ποσό 7 εκ. Ε. Η απόφαση έχει υπογραφεί και το θέμα βρίσκεται στην διαδικασία συμβασιοποίησης.

Όσον αφορά το θέμα του παραδοσιακού ελαιώνα, μέχρι το τέλος Μαΐου 2017 θα έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες ώστε να πραγματοποιηθεί η καταβολή των ποσών στους δικαιούχους.

Στο θέμα που έβαλαν οι εκπρόσωποι του ΤΟΕΒ πεδιάδας Μόρνου σχετικά με το έργο του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου και της κατασκευής δικτύου αρδευτικών και στραγγιστικών διωρύγων, ο υπουργός επισήμανε ότι το χρόνιο πρόβλημα που δημιούργησε ο ανάδοχος του έργου, με αποτέλεσμα την απαξίωση όλων των μέχρι τώρα εργασιών, βρίσκεται σε φάση επίλυσης. Το υπουργείο σε συνεργασία με την περιφέρεια έχουν απεμπλοκάρει την όλη διαδικασία. Οι μελέτες βρίσκονται σε τελικό στάδιο και ξεκινάει μέσα από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης η δέσμευση των πόρων για την αναγκαία χρηματοδότηση.

Όσο για το έργο «Φράγμα Τολοφώνας στη θέση Χάρμισκο» επίκειται συνεννόηση με τον βουλευτή προκειμένου να επισπευτούν οι διαδικασίες.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον υπουργό στις χρόνιες στρεβλώσεις που υπάρχουν και προέρχονται από την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων και αντικρουόμενης ή μη σαφούς νομολογίας. Σαν παράδειγμα ανέφερε τους δασικούς χάρτες και τα διαχειριστικά σχέδια των βοσκοτόπων.

Ο Υπουργός Β. Αποστόλου έκανε ειδική αναφορά και τόνισε τη σημασία που θα έχει για τους παραγωγούς, επικείμενο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί άμεσα και με το οποίο κατοχυρώνεται αφενός η πληρωμή των προϊόντων παραγωγών εντός 60 ημερών από την πώληση τους καθώς και η υποχρεωτική αναγραφή στα γαλακτοκομικά προϊόντα της προέλευσης πρώτης ύλης

Τέλος, αναγνωρίζοντας την ανάγκη πραγματικής επικοινωνίας με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, ανέλαβε την υποχρέωση σύντομα σε συνεννόηση με τον βουλευτή και τη Ν. Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας να επισκεφτεί ξανά την περιοχή, ώστε να περιοδεύσει, να συζητήσει και να δοθούν υπεύθυνα απαντήσεις και λύσεις στο μέτρο του δυνατού στα συσσωρευμένα προβλήματα τόσων χρόνων κακοδιαχείρισης.

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Παραλίγο στα χέρια Δήμαρχοι-Σκουρλέτης!

Σκουρλέτης: Να πάει στο Survivor ο Πατούλης !
Πατούλης: Προσβλητική η αντιμετώπιση των αιρετών

  • Στα "κάγκελα" οι Δήμαρχοι με τον Υπουργό
  • Ποιοι παραβρέθηκαν από τον Δήμο Δωρίδας

Σκηνές απείρου κάλους διαδραματίστηκαν χθες στο Υπουργείο Εσωτερικών σε προγραμματισμένη συνάντηση που είχαν ο Υπουργός Εσωτερικών με το Προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ)
Ειδικότερα μετά από την έκτακτη Συνέλευση της ΚΕΔΕ για τις επικείμενες αλλαγές στον Καλλικράτη, περισσότεροι από 50 δήμαρχοι, αντιδήμαρχοι και μέλη δημοτικών συμβούλων μετέβησαν στο υπουργείο για τη συνάντηση με τον Π. Σκουρλέτη ο οποίος αρνήθηκε να τους δει, λέγοντας ότι είχε συμφωνηθεί να δεχθεί μόνο το ολιγομελές προεδρείο. Ο υπουργός εμφανίστηκε μάλιστα ενοχλημένος από ορισμένους αιρετούς που κατέγραφαν τη σκηνή με τα κινητά τους.

Τα αίματα άναψαν, ο Υπουργός αποχώρησε ακούστηκαν και κάποια …γαλλικά και οι δήμαρχοι επανήλθαν στην αίθουσα του ξενοδοχείου συνεχίζοντας την έκτακτη γενική συνέλευση, με πύρινες ομιλίες που ζητούσαν την παραίτηση του Σκουρλέτη και έκδοση σχετικού ψηφίσματος, ενώ  ζήτησαν επειγόντως συνάντηση με τον Πρωθυπουργό. 
Το υπουργείο Εσωτερικών κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη για δημιουργία τεχνητής έντασης στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση «για να γίνει το χατίρι της ΝΔ».

«Ο κ. Πατούλης θέλησε να πρωταγωνιστήσει, για άλλη μια φορά, σε ένα επικοινωνιακό σόου δημιουργώντας συνθήκες οι οποίες δεν επέτρεψαν να γίνει κανενός είδους συζήτηση, αν και καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια από την πλευρά του υπουργείου», τονίζει το ΥΠΕΣ, το οποίο προσθέτει:
«Δεν τιμά τον θεσμικό ρόλο του κ. Πατούλη η προσπάθειά του να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στις σχέσεις της ΚΕΔΕ με την κυβέρνηση. Διαδικασίες που έχουν γίνει σεβαστές από όλους μέχρι σήμερα, ιδιαίτερα από τους φορείς των εργαζομένων, αγνοήθηκαν προκειμένου να κυριαρχήσουν -μπροστά στις κάμερες κινητών τηλεφώνων- οι κραυγές».

Σύμφωνα με το υπουργείο, «αν ο κ. Πατούλης θέλει να συμμετάσχει σε reality, υπάρχει το ‘’Survivor’’ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ με την πολύ υψηλή τηλεθέαση ή το ‘’X- Factor’’. Ωστόσο, η τηλεοπτική ψυχαγωγία δεν μπορεί να συγχέεται με τον θεσμικό διάλογο και την ουσιαστική συζήτηση, καθώς ευνοεί τους ‘’μονολόγους’’ και τον φθηνό εντυπωσιασμό».

ΠΑΤΟΥΛΗΣ : Η μεταρρύθμιση είναι εθνική υπόθεση
«Η μεταρρύθμιση του Κράτους είναι εθνική υπόθεση και δεν θα επιτρέψουμε συμπεριφορές σαν τη σημερινή να την ακυρώσουν», απαντά ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, στην ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για τα όσα συνέβησαν το πρωί στη συνάντηση των δημάρχων με τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

«Οι στιγμές που ζήσαμε σήμερα στο υπουργείο Εσωτερικών δεν τιμούν την κυβέρνηση και τον κ. Σκουρλέτη. Ο κ. υπουργός δεν γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά στους πολίτες, τους οποίους εκπροσωπούμε ως αιρετοί εκπρόσωποι των τοπικών μας κοινωνιών κι όχι ως εκπρόσωποι κομμάτων», σημειώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Ωστόσο, διαβεβαιώνει ότι «η ΚΕΔΕ θα ανταποκριθεί με συνέπεια στην ιστορική της ευθύνη και θα επιδιώξει με κάθε μέσο να διεξαχθεί ένας ουσιαστικός διάλογος για την αλλαγή του Καλλικράτη», εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα, «την ίδια διάθεση να έχει και ο κ. υπουργός, γιατί το μέλλον της Ελλάδος δεν μπορεί να εξαρτάται από τις προσωπικές εμμονές και προκαταλήψεις κανενός μας».

ΒΟΡΙΔΗΣ: Η Κυβέρνηση ετοιμάζει τη
διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
«’Ο,τι δεν είναι κεντρικό Κράτος, είναι εχθρικό», σχολίασε ο τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, με αφορμή την άρνηση του υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη να συναντήσει εκπροσώπους της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα, ο Μάκης Βορίδης σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «ο υπουργός κ. Σκουρλέτης, ο οποίος προετοιμάζει την διάλυση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αρνήθηκε να συναντήσει τους εκπροσώπους των δημάρχων, δηλαδή αιρετούς εκπροσώπους των πολιτών».
Σύμφωνα με τον τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ, «είναι προφανής ο τρόπος με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται το διάλογο και τη διαβούλευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ό,τι δεν είναι κεντρικό Κράτος, είναι εχθρικό. Ό,τι δεν ελέγχουν, το μισούν».
Καταλήγοντας, τονίζει ότι στη ΝΔ «στεκόμαστε δίπλα στη μαχόμενη Αυτοδιοίκηση και την ΚΕΔΕ».

ΚΕΔΕ: Αλλαγή του Καλλικράτη αλλά….

Κεντρικό θέμα της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΚΕΔΕ ήταν η αλλαγή του Καλλικράτη και κύριο αίτημα να παρουσιάσει η κυβέρνηση την πρότασή της για τη μεταρρύθμιση στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Μιλώντας στις εργασίες της γενικής συνέλευσης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης επανέλαβε τα αίτημα της Αυτοδιοίκησης να ανοίξει τα χαρτιά της η κυβέρνηση και να παρουσιάσει αναλυτικά τις θέσεις της, ενώ την εγκάλεσε γιατί αποφασίζει για όλα όσα αφορούν την Αυτοδιοίκηση χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις θέσεις της και γιατί εδώ και δυόμιση χρόνια , με τον «δήθεν διάλογο που κάνει», δεν έχει καταφέρει να καταθέσει την πρότασή της.


Δεν μπορεί, υπογράμμισε ο Γ. Πατούλης η Τοπική Αυτοδιοίκηση να συνεχίσει με αυτήν την αδράνεια και τόνισε ότι υπάρχει λόγος που είναι «στα κάγκελα» οι δήμοι διότι καταρρέει η χώρα και η ίδια η Αυτοδιοίκηση.

Ο Γ. Πατούλης ζήτησε παράλληλα να ξεκινήσει άμεσα διάλογος με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να συζητηθεί διεξοδικά και πριν την κατάθεση του νομοσχεδίου η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων και των πόρων στους δήμους, σχολιάζοντας ταυτόχρονα ότι παραμένει άγνωστο από πού θα βρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για να γίνει πράξη η όποια μεταρρύθμιση.

Η ΚΕΔΕ, όπως τόνισε ο Γ. Πατούλης απαιτεί την ενίσχυση της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων με συγκεκριμένες πολιτικές, όπως η φορολογική αποκέντρωση, η άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων και θεσμοθετημένων πόρων προηγούμενων ετών, τον σχεδιασμό και υλοποίηση αναπτυξιακού προγράμματος για τους δήμους μέσω ειδικού προγράμματος του ΕΣΠΑ ύψους δυο δις ευρώ. Επίσης ζητά τη θέσπιση συγκεκριμένων πολιτικών για την ενίσχυση της καταστατικής θέσης των αιρετών.

Σε ότι αφορά στην αλλαγή του εκλογικού νόμου και την θέσπιση της απλής αναλογικής για την εκλογή των δημοτικών αρχών ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ δεν συζητά καμία αλλαγή και πρόσθεσε ότι η απλή αναλογική δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα, αντιθέτως θα οδηγήσει στη διάλυση της λειτουργίας των δήμων.

Στο χαιρετισμό του ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης άσκησε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση τονίζοντας ότι πίσω από την πρόταση για εφαρμογή της απλής αναλογικής υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες.

«Θέλουν αναχώματα σε περίπτωση ήττας στις εθνικές εκλογές» και πρόσθεσε ότι «η απλή αναλογική εξασφαλίζει εκπροσώπηση όχι όμως κυβερνησιμότητα. Και τα δύο διασφαλίζει το ισχύον σύστημα». Ο Γ. Καμίνης υπογράμμισε ότι «όσο δεν προτείνεται από πλευράς κυβέρνησης ένα συνεκτικό σχέδιο που να προβλέπει πόρους, αρμοδιότητες» και το οποίο να συμβάλλει «σε ενηλικίωση, σε ισχυροποίηση της αυτοδιοίκησης, δεν υπάρχει από εμάς κανένα περιθώριο υποχώρησης. Δεν πρόκειται να συνυπογράψουμε τη διάλυση των δήμων».

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Απ. Κοιμήσης, τόνισε ότι απέχει πάρα πολύ η κυβερνητική αντίληψη από το πώς πρέπει να λειτουργήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και συμπλήρωσε ότι πρέπει να ξεκινήσει ένας αγώνας διαρκείας απέναντι σ΄ αυτήν την αντίληψη, για να προχωρήσει η αποκέντρωση της εξουσίας και να επιστρέψει το χαμόγελο στον κόσμο που του λείπει το τελευταίο διάστημα συστηματικά.

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Γ. Ιωακειμίδης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν πρέπει να είναι ούτε αντικυβερνητική, ούτε αντικομματική.

«Οι μετωπικές συγκρούσεις δεν βοηθούν κανέναν, δεν θα ρίξουμε καμία κυβέρνηση, ούτε θα στηρίξουμε οποιαδήποτε κυβέρνηση, τους δήμους μας θα στηρίξουμε και για αυτό εκλεχτήκαμε» είπε χαρακτηριστικά.

Ο επικεφαλής της ήσσονος μειοψηφίας στο ΔΣ της ΚΕΔΕ Δημήτρης Μπίρμπας κατηγόρησε την ηγεσία της ΚΕΔΕ γιατί επιδίδεται σε fast truck διαδικασίες, ενώ έχει αναγάγει ως εχθρούς της Αυτοδιοίκησης την απλή αναλογική και τον υπουργό Εσωτερικών. Την εγκάλεσε δε γιατί δεν έχει καμία θέση, ούτε έχει γίνει κάποια συζήτηση επί των πορισμάτων της Επιτροπής του υπουργείου, στην οποία όπως είπε η ΚΕΔΕ συμμετείχε ως απλός παρατηρητής. Επεσήμανε δε ότι αρκετές από τις προτάσεις που περιέχονται στο πορίσματα είναι πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης, και ότι δεν έχει υπάρξει συζήτηση στην ΚΕΔΕ ούτε καν για το αρχικό πολιτικό πλαίσιο που είχε καταθέσει το ΥΠΕΣ.

Στις εργασίες της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης από πλευράς του Δήμου Δωρίδας παραβρέθηκαν οι εκλεγμένοι στην ΚΕΔΕ Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Κώστας Αντωνόπουλος και οι Αντιδήμαρχοι Ανδρέας Ευσταθίου και Κώστας Παλασκώνης.


Το ψήφισμα της Έκτακτης Γενικής
Συνέλευσης της ΚΕΔΕ

Η άρνηση του Υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να συναντηθεί σήμερα με την αντιπροσωπεία των Δημάρχων από όλη την Ελλάδα, που συμμετείχαν στην έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, αποδεικνύει ότι δεν επιθυμεί τον ουσιαστικό διάλογο για την Μεταρρύθμιση της Αυτοδιοίκησης.

Ο Π. Σκουρλέτης δε γύρισε την πλάτη στην ΚΕΔΕ, αλλά τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες που ως αιρετοί εκπροσωπούμε. Καταδικάζουμε τη στάση του η οποία είναι προσβλητική και απαξιωτική, απέναντι στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Η μεταρρύθμιση του Κράτους είναι εθνική υπόθεση, γι΄ αυτό και εμείς ως αυτοδιοίκηση έχουμε ιστορική ευθύνη να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό να αναλάβει πρωτοβουλία ο ίδιος προκειμένου να προχωρήσει ο διάλογος στη βάση όμως συγκεκριμένων και επεξεργασμένων κυβερνητικών προτάσεων.

Η Μεταρρύθμιση για την αλλαγή του Κράτους, της Δημόσιας Διοίκησης και της Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να περιμένει. Η ΚΕΔΕ έχει ανταποκριθεί έγκαιρα. Με συνέπεια έχει καταθέσει συγκεκριμένες θέσεις και προτάσεις.

Ενωμένη η Αυτοδιοίκηση προχωρά μπροστά, για την Ελλάδα που μας ενώνει, για την Ελλάδα της ανάπτυξης.

Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Κ.Ε.Δ.Ε., η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα αποτελεί την αφετηρία ενός αγώνα που στο τέλος του θα βρει την Αυτοδιοίκηση πιο ισχυρή. Μαζί με τους πολίτες και τους εργαζόμενους μας θα διεκδικήσουμε δυναμικά ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα μας.

Η Ελλάδα είναι πάνω από όλα.   

Πολυνομοσχέδιο του ΥΠΕΣ για τους ΟΤΑ
Στο μεταξύ δόθηκε στη δημοσιότητα το Πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που μεταξύ άλλων προβλέπει, ρυθμίσεις σχετικές με την οργάνωση, τη λειτουργία, τα οικονομικά και το προσωπικό των ΟΤΑ. Το Σχέδιο Νόμου, που αποτελείται από 119 άρθρα, δόθηκε στην ΕΝΠΕ, την ΚΕΔΕ και στους εκπροσώπους των εργαζομένων. Εκκρεμεί η εξέτασή του από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και ακολούθως θα εισαχθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση.
Προβλέπει μεταξύ άλλων,

Στους δικαιούχους του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας προστίθενται οι μόνιμοι και δόκιμοι υπάλληλοι και οι υπάλληλοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου, αορίστου και ορισμένου χρόνου, των Ο.Τ.Α. και των νομικών προσώπων αυτών.
Ειδικότερα στην κατηγορία Α των ΒΑΕ με επίδομα 150 ευρώ μηνιαίως εντάσσεται το προσωπικό που απασχολείται σε συνεργεία απολύμανσης, οι απολυμαντές, οι εργάτες και τεχνίτες βιολογικού καθαρισμού, οι υδραυλικοί, τεχνίτες και εργάτες που απασχολούνται στην κατασκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης, αποχέτευσης και τηλεθέρμανσης, στα αντλιοστάσια αποχέτευσης, το προσωπικό που απασχολείται στην εποπτεία καθαριότητας, οι οδηγοί, χειριστές και εργάτες αποφρακτικών μηχανημάτων, καθώς και οι εργάτες καθαριότητας των δημοτικών νεκροταφείων.

Στην κατηγορία Β, με επίδομα 70 ευρώ, συμπεριλαμβάνονται οι ηλεκτροσυγκολλητές, οι εργάτες και τεχνίτες ψεκασμού, οι μηχανοτεχνίτες, οι ηλεκτροτεχνίτες, οι βαφείς και οι φανοποιοί.
Παρέχεται επίσης η δυνατότητα καταβολής αντιμισθίας σε όλους τους αντιδημάρχους χωρίς τους πληθυσμιακούς περιορισμούς που θέτει ο νόμος του Καλλικράτη. Για τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων προβλέπεται αποζημίωση για την κάλυψη βασικών δαπανών σχετικών με τη συμμετοχή των συμβούλων σε έως τέσσερα δημοτικά συμβούλια το μήνα. Το ύψος της αποζημίωσης δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που αντιστοιχεί στο 4% της αντιμισθίας του δημάρχου Αθηναίων, δηλαδή 1% για κάθε συνεδρίαση.

Στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνονται επίσης ρυθμίσεις για την εγκατάσταση και λειτουργία Κέντρων Αποτέφρωσης Νεκρών από ιδιώτες, για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου οργάνωσης και λειτουργίας των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) και για την παροχή κινήτρων σε εργαζόμενους (αστυνομικούς, πυροσβέστες, γιατρούς, νοσηλευτές, εκπαιδευτικούς κ.α.) από Ο.Τ.Α. παραμεθόριων και νησιωτικών περιοχών (δωρεάν σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα διαμονής ).
Περιέχονται διατάξεις για ρυθμίσεις οφειλών προς δήμους, απόδοση χρηματικών διαθεσίμων από τον λογαριασμό για τον Φόρο Ζύθου σε μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, επέκταση ωραρίου προσωπικού Ο.Τ.Α. με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου, καταβολή μισθοδοσίας προσωπικού της Δράσης «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», ρύθμιση θεμάτων μουσικών Ο.Τ.Α., καθώς και παράταση των υπηρεσιών των Κέντρων Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ), των Κέντρων Διημέρευσης - Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΕΔΗΦ) και Κέντρων Στήριξης Ρομά και Ευπαθών Ομάδων και των αντίστοιχων συμβάσεων του προσωπικού των προγραμμάτων αυτών.