Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 1 Απριλίου 2017

Σημαντική έκδήλωση στην Αθήνα για την ενίσχυση της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας

Σημαντική και ωραία εκδήλωση για την ενίσχυση της Ιεράς Μονής Βαρνάκοβας μετά την πρόσφατη πυρκαγιά που κατέστρεψε σημαντικά μέρη της, διοργανώνεται  από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας και τον Σύλλογο Ιστορικών Μελετών & Αγωνιστών Στερεάς Ελλάδας.
 
Πραγματοποιείται  την Κυριακή  2 Απριλίου 2017 και ώρα 6.30 μμ στη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (Λ.Α.Ε.Δ.), Ρηγίλλης 1, στην Αθήνα.
Θα μιλήσουν :
·       Γεώργιος Πάλλης, Λέκτωρ στο Ιστορικό-Αρχαιολογικό Τμήμα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθήνας και
·       Παναγιώτης Κουφάκης, δικηγόρος
Η εκδήλωση θα πλαισιωθεί από την Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και  την Παραδοσιακή Χορωδία Εθνικού Ωδείου, υπό τη Διεύθυνση του Μιχάλη Μακρή.
Τελεί υπό την αιγίδα :
·       Της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας
·       Του Δήμου Δωρίδας και
·       Του Δήμου Δελφών

Χορηγός :
 
   Doric Business Harmony PC ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.
 
 
 
 
Χορηγός επικοινωνίας :

                                                        

aria public relations communication services

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων
Δύσκολα ταξίδια για τους 4 της Δωρίδας στη 19η αγωνιστική του πρωταθλήματος

Του Τάσου Τσόλκα

Δύσκολους εκτός έδρας αγώνες δίνουν οι ομάδες της Δωρίδας εκτός του Απόλλων Ευπαλίου που αγωνίζεται στην έδρα του στο γήπεδο Μαλαμάτων με την Ακαδημία Άμφισσας και αναμένεται να κερδίσει το τρίποντο.


Παιχνίδι βέβαια στα μέτρα της είναι αυτό που θα δώσει η Ένωση Γλυφάδας απέναντι στην ισοδύναμο Ησαΐα στη Δεσφίνα.

Από την πλευρά του ο φορμαρισμένος τελευταία Αετός Λιδωρικίου θα πάει με ψηλά το κεφάλι και αυτοπεποίθηση στην Άμφισσα για να διεκδικήσει ότι καλλίτερο μπορεί από τον Αμφισσαϊκό.

Εύκολο είναι το πρόγραμμα και για τους δύο διεκδικητές του τίτλου Αστέρα Ιτέας και Φωκικό Άμφισσας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 19ης αγωνιστικής,
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΑΠΡΙΛΙΟΥ              ΩΡΑ 4:00
Απόλλων Δελφών - Τολοφώνα Ερατεινή
Ησαΐας Δεσφίνας - Ένωση Γλυφάδας
Αμφισσαϊκός - Αετός Λιδωρικίου
Απόλλων Ευπαλίου - Ακαδημία Άμφισσας

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΑΠΡΙΛΙΟΥ               ΩΡΑ 4:00
Φωκικός Άμφισσας - Δωρικός Μαλαμάτων
Αστέρας Ιτέας - Ακαδημία Ιτέας
Ολυμπιακός Κίρρας - Κρισσαίος Χρισσού      0-3 α.α.
Ρεπό έχει ο Διαγόρας Πολυδρόσου


Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ                18η αγωνιστική

1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                                 49          56-06
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ                     43          60-15
3. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                      43          51-13
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                   32          32-26
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                             29          41-26
6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                        27          35-34
7. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ                  25          29-33
8. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ               24          33-28
9. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                         22          29-29
10. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                          20          21-25
11. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                               19          28-38
12. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                        16          21-34
13. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ *                     10          12-49
14. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ                   9           19-55
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                    -                -
  

*   Με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν κάνει το ρεπό τους 
** Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα

Σε κυκλοφορία οι σήραγγες Παναγοπούλας της Ολυμπίας Οδού, απέναντι από Δωρίδα

Παραδόθηκε από την Ολυμπία Οδό σε λειτουργία χθες το σύμπλεγμα των σηράγγων της Παναγοπούλας στην κατεύθυνση προς Αθήνα, μήκους 4.000μ. και δύο μικρότερων περί τα 550μ. έκαστη, στο πλαίσιο ολοκλήρωσης της κατασκευής των εκατέρωθεν συνδέσεων του κλάδου προς Πάτρα.

Οι σήραγγες αυτές ως γνωστόν βρίσκονται ακριβώς απέναντι από τη Δωρίδα στη βόρεια πλευρά της Πελοποννήσου.

Επισημαίνεται ότι ισχύει προσωρινή απαγόρευση διέλευσης των οχημάτων μεταφοράς επικίνδυνων φορτίων, τα οποία θα εξέρχονται στον προηγούμενο κόμβο του Ρίου και μέσω της Παλαιάς Εθνικής Οδού θα επανεισέρχονται στον νέο αυτοκινητόδρομο της Κορίνθου - Πατρών από τον κόμβο Σελιανιτίκων.

Για τον Έλεγχο, την Επιτήρηση και τη Διαχείριση των σηράγγων, θα λειτουργεί τοπικό (προσωρινό) Κέντρο Ελέγχου Λειτουργίας (ΚΕΛ Παναγοπούλας), που βρίσκεται πριν από την είσοδο της σήραγγας στην κατεύθυνση προς Πάτρα.

Η Ολυμπία Οδός με ανακοίνωσή της παρακαλεί τους οδηγούς να τηρούν τα όρια ταχύτητας και να συμμορφώνονται με τους περιορισμούς της σήμανσης της οδού και της δυναμικής σήμανσης των σηράγγων κατά τη διέλευσή τους από την εν λόγω περιοχή.

Έρευνα Opinion Poll: Απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, θέλουν οι πολίτες!

Σημαντικά ευρήματα για την πορεία της αυτοδιοίκησης έδειξε μεγάλη πανελλήνια έρευνα της εταιρείας Opinion Poll που διεξήχθη για λογαριασμό της Πανελλήνιας Ένωσης Γενικών Γραμματέων Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Κλεισθένης».

Ειδικότερα οι δημότες με μεγάλη πλειοψηφία τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης της απλής αναλογικής στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων, αλλά και υπέρ αλλαγών που θα αναβαθμίσουν τον αναπτυξιακό, οικονομικό και κοινωνικό ρόλο των Δήμων.

Συγκεκριμένα στο ερώτημα ότι «βασική θέση της κυβέρνησης είναι να θεσπίσει την απλή αναλογική στην εκλογή δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων σε δήμους και περιφέρειες, θέση με την οποία διαφωνεί η Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων γιατί θεωρεί ότι υπάρχει κίνδυνος “να διαλυθούν οι δήμοι”, εσείς πιστεύετε ότι πρέπει να θεσπιστεί ή όχι», το 50,18% των συμμετεχόντων στην έρευνα τάσσεται υπέρ της θέσπισης της απλής αναλογικής, το 32,67% κατά και το 17,15% “δεν γνωρίζω”.

Επίσης το 60,05% προτιμά την εκλογή δημάρχου από την πρώτη Κυριακή, με απλή αναλογική, με όποιο ποσοστό και εάν συγκεντρώνει, ενώ το 27,76% επιλέγει την εκλογή δημάρχου, σε δεύτερο γύρο ανάμεσα στους δύο υποψηφίους.

Σε ότι αφορά στη διάρκεια της θητείας, το 53,81% των ερωτηθέντων ζητά επιστροφή στην τετραετή θητεία, κάτι που προτείνεται και από την επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών για την αλλαγή του «Καλλικράτη», ενώ υπέρ της διατήρησης της πενταετούς θητείας τάσσεται το 38,73%.

Όλα τα ευρήματα της έρευνας οδηγούν στο κεντρικό αίτημα να υπάρξουν αλλαγές που θα ισχυροποιήσουν τους δήμους.

Ειδικότερα το 73,56% ζητά νέο πλαίσιο λειτουργίας ώστε να διαδραματίσουν οι δήμοι αυξημένο ρόλο στην παραγωγική ανασυγκρότηση και για αυτό το 80,79% πιστεύει ότι κάθε δήμος πρέπει να επεξεργαστεί και να διαθέτει ένα ολοκληρωμένο Στρατηγικό Επιχειρησιακό Σχέδιο για την κάθε περιοχή.

Το 54,9% θεωρεί ότι θα είναι καλύτερα αν ενισχυθεί η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ, με φορολογική αποκέντρωση και απόδοση σε αυτούς του ΕΝΦΙΑ, αν και το 47,65% θεωρεί ότι δεν διαθέτουν οι δήμοι τους κατάλληλους εισπρακτικούς μηχανισμού.

Το συντριπτικό 70,78% τάσσεται υπέρ της αναπτυξιακής δυνατότητας των δήμων με μέτρα όπως πρόσβαση στο ΕΣΠΑ μέσω ειδικού προγράμματος κ..α, ενώ το 58,22% θεωρεί ότι θα ήταν καλύτερα οι δήμοι να αναλάβουν την ευθύνη και τη διοίκηση του συνόλου του τοπικού κράτους, αντί να υπάρχει πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.

Επίσης το 66,08% ζητάει να περάσουν και άλλες αρμοδιότητες στους δήμους, όπως νοσοκομεία, σχολεία κ.λπ. με προϋποθέσεις την ανακατανομή πόρων και τη διασφάλιση του κατάλληλου προσωπικού, ενώ το 74,46% θεωρεί ότι πρέπει να αποσαφηνιστούν οι αρμοδιότητες των δήμων στο πλαίσιο μιας νέας διοικητικής οργάνωσης του κράτους.

Όσον αφορά το χωροταξικό, έξι χρόνια μετά τον «Καλλικράτη» το 59% κρίνει αρνητικά τη συνένωση Δήμων και Κοινοτήτων (αρνητικά 39,6%, μάλλον αρνητικά 19,41%), τη στιγμή που το 61,25% ζητά αλλαγές στο χωροταξικό των Δήμων σε ένα νέο νόμο.

Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Ο Κωστοπαναγιώτου στο Υπουρ.Δημ.Τάξης για την Τουριστική Αστυνομία των Δελφών

Η λειτουργία του Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας στους Δελφούς ήταν το θέμα συζήτησης στη συνάντηση του βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου με με τον Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης Δημήτριο Αναγνωστάκη, στην οποία παρευρέθηκε και η συντονίστρια της ΕΠΕΚΕ ΠΡΟ.ΠΟ βουλευτής Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη.

Ο βουλευτής εξέφρασε τον προβληματισμό του σχετικά την επαρκή κάλυψη της πόλης από τη σύσταση Σταθμού Τουριστικής Αστυνομίας που προβλέπεται στο πρόσφατο Π.Δ. για την αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών, καθώς πέραν των αναγκών των μόνιμων κατοίκων επισήμανε τις αυξημένες απαιτήσεις που πηγάζουν από το γεγονός ότι ο αρχαιολογικός χώρος και το μουσείο Δελφών είναι 2οι σε επισκεψιμότητα προορισμοί πολιτιστικού και τουριστικού ενδιαφέροντος στη χώρα, καθόλη τη διάρκεια του έτους.

Για το λόγο αυτό, αιτήθηκε να εξεταστεί από το υπουργείο η δυνατότητα σύστασης νέας δομής αστυνομικής υπηρεσίας στη δημοτική ενότητα Δελφών, πέραν της Τουριστικής Αστυνομίας, με την οποία θα διασφαλίζεται η εκπλήρωση όλων των αναγκών στα πλαίσια των αστυνομικών αρμοδιοτήτων.

Ο γενικός γραμματέας δεσμεύτηκε να εξετάσει την πρόταση του βουλευτή για τη νέα δομή, και γνωστοποίησε ότι θα κινηθεί άμεσα προς ενισχυτικές παρεμβάσεις έως ότου οριστικοποιηθούν οι βέλτιστες διορθωτικές ενέργειες.

Δημόσια διαβούλευση για θερμαλιστικό πάρκο στην Στερεά Ελλάδα


Τη στρατηγική της Περιφέρειας για την
εξειδίκευση στις υπηρεσίες και τις υποδομές του τουρισμού ανέπτυξε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, κατά την έναρξη της ημερίδας με θέμα «Η εμπειρία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-Η δημιουργία Θερμαλιστικού Πάρκου».


Η ημερίδα αποτελεί ένα σκέλος της πρωτοβουλίας της Περιφέρειας να θέσει σε δημόσια διαβούλευση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων επιχειρήσεων του τουρισμού, την προοπτική δημιουργίας θερμαλιστικού πάρκου, με σκοπό την προσέλκυση επισκεπτών, από όλο τον κόσμο, που ενδιαφέρονται για τον θεραπευτικό τουρισμό.

Η πρωτοβουλία εντάσσεται στην υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των συνεργειών όλων των επιχειρήσεων και των φορέων του κλάδου.

Στα πλεονεκτήματα της Στερεάς Ελλάδας για την δημιουργία ενός θερμαλιστικού πάρκου αναφέρθηκε κατά την ομιλία του ο κ. Μπακογιάννης, ο οποίος μίλησε για τον σημαντικό αριθμό ιαματικών πηγών, αναγνωρισμένης αξίας από τα αρχαία χρόνια, για το εξαίρετο βιοκλίμα της περιοχής, τις δυνατότητες που παρέχει το φυσικό περιβάλλον, την υψηλού επιπέδου φιλοξενία και την πλούσια γαστρονομία.

«Δεν περιμένουμε το κεντρικό κράτος να μας «σώσει». Έχουμε προχωρήσει πολλά βήματα μπροστά και αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες όλοι μαζί. Ό,τι κάνουμε μέχρι σήμερα, γίνεται με συζήτηση, ιδέες και προτάσεις, γι’ αυτό επιτυγχάνουμε τους στόχους μας. Αυτό το δρόμο ακολουθούμε και στον τουρισμό. Μαζί με όλους τους φορείς του κλάδου, συζητάμε, σχεδιάζουμε και υλοποιούμε. Το θερμαλιστικό πάρκο εντάσσει την Στερεά Ελλάδα σε μία μεγαλύτερη μερίδα του παγκόσμιου τουρισμού. Εξειδικεύουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε και ανοιγόμαστε και στο κοινό που έχει την ανάγκη και την επιθυμία του θεραπευτικού τουρισμού» τόνισε μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

Εκδήλωση της ΛΑΕ στην Άμφισσα με θέμα "βήματα μετάβασης στο εθνικό νόμισμα"

Τα ευρωπαϊκά και διεθνή κέντρα του κατεστημένου και κυρίως το εγχώριο πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο ασκούν πλύση εγκεφάλου και τρομοκρατούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας ως καταστροφή την εγκατάλειψη του ευρώ και τη μετάβαση της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.

Για να προχωρήσει η χώρα μας στην καθιέρωση εθνικού νομίσματος είναι αναγκαία τα εξής βήματα, τα οποία χρειάζεται να υλοποιηθούν άμεσα.

1. Η Τράπεζα της Ελλάδας περιέρχεται σε δημόσια ιδιοκτησία, τελεί υπό εθνικό και κοινωνικό έλεγχο, αποκτά πλήρως και κατ’ αποκλειστικότητα το προνόμιο να εκδίδει εθνικό νόμισμα και η πολιτική της κινείται στο πλαίσιο που χαράσσει η κυβέρνηση και η πολιτική της.

2. H χώρα αποκαθιστά την νομισματική της κυριαρχία, η οποία εκ των πραγμάτων αποτελεί το θεμέλιο και ένα μεγάλο βήμα για την κατάκτηση της εθνικής της κυριαρχίας. Η κυβέρνηση ασκεί κυρίαρχα και κάτω από κοινωνικό έλεγχο τη νέα εθνική νομισματική πολιτική της χώρας σε όλες τις εκφάνσεις της, λαμβάνοντας υπόψη της την γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας.

3. Θεσμική ρύθμιση αυξημένης ισχύος κατοχυρώνει ότι η νομισματική πολιτική της χώρας ασκείται με κύρια κριτήρια την ανάπτυξη, την ενίσχυση της κοινωνικής δικαιοσύνης και την διεύρυνση των θέσεων εργασίας στην κατεύθυνση της πλήρους απασχόλησης.

4. Η κυβέρνηση μετά από γνώμη της Τράπεζας της Ελλάδας καθορίζει την ισοτιμία μετατροπής του ευρώ στο νέο εθνικό νόμισμα. Αυτή καθ’ αυτή η ισοτιμία, σε όποιο μέτρο και αν καθοριστεί δεν επηρεάζει την λειτουργία της οικονομίας. Για πρακτικούς και μόνο λόγους και αποκλειστικά για τις ανάγκες του παρόντος, ορίζουμε ως ισοτιμία μετατροπής το ένα ευρώ προς μια μονάδα νέου εθνικού νομίσματος.

5. Με νομοθετική διάταξη το ευρώ αποσύρεται και το νέο εθνικό νόμισμα τίθεται σε υποχρεωτική κυκλοφορία. Με βάση το νέο αυτό εθνικό νόμισμα πραγματοποιούνται όλες οι εγχώριες οικονομικές λειτουργίες και συναλλαγές.

ΤΙ ΔΙΑΛΕΓΕΙΣ € ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ ΛΙΤΟΤΗΤΑ ;
Ή
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ ΜΕ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ !!!

Η απόφαση έκδοσης άδειας κυκλοφορίας αγροτικού φορτηγού ιδιωτικής χρήσης

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η απόφαση για τους όρους, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) αγροτικών αυτοκινήτων.

Αναλυτικά η απόφαση στο ΦΕΚ Τεύχος Β 1065/28.03.2017

Άρθρο 1
Δικαιούμενα πρόσωπα για την χορήγηση αδειών
 ΦΙΧ αγροτικών αυτοκινήτων
Δικαιούχοι αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής
 χρήσης (ΦΙΧ) αγροτικών αυτοκινήτων είναι:

α. «επαγγελματίες αγρότες» ή / και
β. «κάτοχοι αγροτικής εκμετάλλευσης», οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ).

Άρθρο 2
Δικαιολογητικά για την έκδοση άδειας ΦΙΧ
 αγροτικού αυτοκινήτου στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» ή «κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης»
Για την έκδοση αδειών κυκλοφορίας ΦΙΧ αγροτικού
 αυτοκινήτου στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» ή «κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης» σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν.δ. 49/1968 (Α’ 249) όπως έχει κωδικοποιηθεί με το β.δ. 281/1973 (Α’ 84) και ισχύει, υποβάλλονται τα εξής δικαιολογητικά:
α. Βεβαίωση (πιστοποιητικό) εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), στην οποία να
 αναγράφεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι «επαγγελματίας αγρότης» ή «κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης» και

β. Εφόσον το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης δεν προκύπτει από την ανωτέρω βεβαίωση, υποβάλλεται κατά περίπτωση:
β1. Αντίγραφο της δήλωσης του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης και Ελέγχου (ΟΣΔΕ), για γεωργική
 ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση.
β2. Αντίγραφο του μελισσοκομικού βιβλιαρίου, για μελισσοκομική εκμετάλλευση.
β3. Αντίγραφο της αλιευτικής άδειας του σκάφους σε ισχύ, για τους επαγγελματίες αλιείς.
β4. Αντίγραφο της άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ή της σύμβασης παραχώρησης εκμετάλλευσης της λιμνοθάλασσας, για υδατοκαλλιεργητές (ιχθυοκαλλιεργητές, οστρακοκαλλιεργητές ή φορείς εκμετάλλευσης λιμνοθαλασσών).
β5. Βεβαίωση από δασικό συνεταιρισμό ότι ο αιτών είναι μέλος του και ασκεί δασεργατρική δραστηριότητα, συνοδευόμενη από εκτύπωση ατομικής κατάστασης λογαριασμού ασφαλισμένου από την οποία προκύπτουν τα δασεργατικά ένσημα, για δασεργάτες ή ρητινοσυλλέκτες.

γ. Αποδεικτικό καταβολής της υπέρ του Δημοσίου εφ’άπαξ εισφοράς, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 2 του ν.δ. 49/1968 (Α’ 249) όπως ισχύει.

Άρθρο 3
Διαδικασία έκδοσης άδειας κυκλοφορίας ΦΙΧ
 αγροτικών
Για τη χορήγηση άδειας κυκλοφορίας ενός ή περισσότερων ΦΙΧ αγροτικών αυτοκινήτων στο όνομα «επαγγελματία αγρότη» ή «κατόχου αγροτικής εκμετάλλευσης»,
 υποβάλλεται αίτηση στην κατά τόπον αρμόδια Υπηρεσία Μεταφορών της Περιφέρειας. Ο αριθμός των προς ταξινόμηση ΦΙΧ αγροτικών προσδιορίζεται στην αίτηση.
Επί του εντύπου της άδειας κυκλοφορίας αναγράφεται
 το είδος της αγροτικής εκμετάλλευσης.

Έκδοση άδειας κυκλοφορίας φορτηγού ιδιωτικής χρήσης (ΦΙΧ) αυτοκινήτου μικτού βάρους πάνω από 4.000 χιλ/μα επαγγελματικού ή αγροτικού για ατομικές επιχειρήσεις ή εταιρίες (περιλαμβάνονται γεωργικές κτηνοτροφικές κλπ

ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας του τόπου κατοικίας του ενδιαφερομένου.

Προϋποθέσεις

● Να ασκεί επάγγελμα ή επιχείρηση με τέτοιο μεταφορικό έργο για την εξυπηρέτηση του οποίου είναι αναγκαία η κυκλοφορία Φ.Ι.Χ. αυτοκινήτου αυτής της κατηγορίας.
● Να κατέχει κατά κυριότητα ή με παρακράτηση της κυριότητας φορτηγό αυτοκίνητο μικτού βάρους πάνω από 4 τόνους.
● Τα ακαθάριστα έσοδα (τζίρος) της επιχείρησης κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν την υποβολή της αίτησης να είναι ύψους 2.935 ΕΥΡΩ για κάθε τόνο μικτού βάρους (χορηγείται οριστική άδεια). Για νεοσύστατες επιχειρήσεις να είναι 1.174 ΕΥΡΩ για κάθε τόνο μικτού βάρους. Για μελισσοκόμους, για Φ.Ι.Χ. αυτοκίνητα μικτού βάρους μέχρι 8 τόνους δεν απαιτούνται ακαθάριστα έσοδα.
● Να προσκομίσει το αυτοκίνητο για επιθεώρηση.

Απαιτούμενα δικαιολογητικά

● Αίτηση – υπεύθυνη δήλωση (το παρόν έντυπο)
● Βιβλιάριο μεταβολών κατοχής και κυριότητας οχήματος
● Βεβαίωση Δ.Ο.Υ. σχετικά με το χρόνο έναρξης του αντικειμένου εργασίας και τα ακαθάριστα έσοδα. [Για την περίπτωση ανανέωσης υπάρχουσας άδειας κυκλοφορίας οχήματος (λόγω μεταβολής των κύριων χαρακτηριστικών του), αλλαγής έδρας, επωνυμίας κλπ της επιχείρησης διαφοροποιείται το εν λόγω δικαιολογητικό.]
● Υπεύθυνη δήλωση Ν.1599/86 τεχνίτη για εγκατάσταση ταχογράφου
● Επικυρωμένο φωτοαντίγραφο ισχύοντος δελτίου τεχνικού ελέγχου ΚΤΕΟ για μεταχειρισμένο όχημα
● Ειδική δήλωση για τα τεχνικά στοιχεία του οχήματος (πρόκειται για υπηρεσιακό έντυπο, όχι για νέο όχημα)
● Αποδεικτικό Δημόσιου Ταμείου για καταβολή εισφοράς, τελών κυκλοφορίας, υπεραξίας, κλπ.
● Βεβαίωση της υπηρεσίας που εποπτεύει την επιχείρηση ανάλογα με το είδος (π.χ. βεβαίωση του Υπ. Γεωργίας αν πρόκειται για μεταφορά κρεάτων κλπ)
● Έγκριση τύπου για τα καινούργια οχήματα
● Βεβαίωση της οικείας Υπηρεσίας Γεωργίας της
 Π.Ε. για αναγκαιότητα του αυτοκινήτου από την επιχείρηση (Αναζητείται υπηρεσιακά εφόσον συμφωνεί ο πολίτης)
● Υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 της εγκυκλίου 3000/203/30-1-95 εγκυκλίου ΥΜΕ και δήλωση κατόχου για περιοριστή ταχύτητας για φορτηγά με μικτό βάρος πάνω από 12 τόνους.
● Βεβαίωση σύμφωνα με τη Π.Ε. 32500/1562/2003 για την ύπαρξη
ABS για μεταχειρισμένα εξωτερικού με μικτό βάρος πάνω από 3,5 τόνους.
● Παραστατικό καταβολής ισχύοντος τέλους μεταβίβασης αυτοκινήτου και τέλους αδείας οχήματος από τράπεζα συμβεβλημένη με την αρμόδια Π.Ε., εφόσον δεν υπόκειται σε Φ.Π.Α. (Το ποσό που πρέπει να καταβληθεί γνωστοποιείται στον ενδιαφερόμενο από την Υπηρεσία Μεταφορών και Επικοινωνιών)
● Ξένη άδεια κυκλοφορίας ή έντυπο κατάλογο εργοστασίου για μεταχειρισμένο που ταξινομείται πρώτη φορά.
● Μισθωτήριο για επιχειρήσεις εμπορίας.

Πέμπτη, 30 Μαρτίου 2017

Κατάρτιση καταλόγου εργοληπτών και μελετητών από τον Δήμο Δωρίδας


Ο Δήμος Δωρίδας προχωρά στην κατάρτιση καταλόγου εργοληπτών και μελετητών και ζητά από τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν συμμετοχή με πρόσκληση του Δημάρχου Γιώργου Καπεντζώνη
 

Ερατεινή και Μαραθιάς συμμετέχουν την Κυριακή στο Let's do it Greece

Την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 η Ερατεινή γίνεται Ομορφότερη!

Τόπος συνάντησης εθελοντών: Δημοτικό Σχολείο Ερατεινής, ώρα 11.00.
Θα είμαστε όλοι εκεί!Επίσης ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μαραθιά συμμετέχοντας στην διοργάνωση "Let's do it Greece" διοργανώνει την Κυριακή 2 Απριλίου καθαρισμό του παλιού μονοπατιού Μαραθιά Πύργου, με σκοπό να είναι προσβάσιμο σε όλους. Πληροφορίες Νίκος Μελίστας: 6947004708 & Θάνος Ασημάκης: 6976648395.
Συνάντηση: 9:00, Οίκημα Γκανιάτσου

Κυριακή... Γίνε η Αλλαγή που Περιμένεις!

Με κεντρικό σύνθημα «Γίνε η Αλλαγή που Περιμένεις», εθελοντές από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας βρίσκονται σε ρυθμούς «Let’s Do It Greece», καθώς πλησιάζει η μέρα για τη Μεγαλύτερη Ταυτόχρονη Εθελοντική Δράσης της χώρας, όπου η Ελλάδα θα γίνει ομορφότερη!

Στόχος, οι χιλιάδες πολίτες που μοιραζόμαστε το όραμα μιας καθαρής Ελλάδας, να συντονιστούμε σε ολόκληρη τη χώρα, ομορφαίνοντας και προστατεύοντας περισσότερα από 1.000 σημεία, μέσα σε 1 μέρα!

Η φετινή συμμετοχή έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ, καθώς για την Κυριακή 2 Απριλίου, έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή και υποστήριξη περισσότεροι από 3.100 φορείς σε όλη την Ελλάδα. Ανάμεσά τους, εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι πολιτιστικοί, εξωραϊστικοί, περιβαλλοντικοί, ποδηλατικοί, σπηλαιολογικοί, καταδυτικοί, αθλητικά σωματεία, φορείς πολιτικής προστασίας, το σύνολο των μεγάλων περιβαλλοντικών οργανώσεων, Περιφέρειες και Περιφερειακές Ενότητες, Δήμοι σε όλη τη χώρα, φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, τουριστικοί φορείς, εταιρείες, ιδιώτες, μουσεία, πανεπιστήμια, σχολεία, ο ΣΕΓΑΣ, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, ενώ τη δράση έχουν θέσει υπό την αιγίδα τους το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού, η Ένωση Περιφερειών Ελλάδος και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος.

Επιπλέον, με την έγκριση του Υπουργείο Παιδείας, έχει ήδη ξεκινήσει η «Σχολική Εβδομάδα Εθελοντισμού Let’s Do It Greece 2017», σε περισσότερα από 1.400 σχολεία της χώρας. Οι δράσεις των σχολείων μαζί με όλες τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν στις 2 Απριλίου έχουν ήδη ξεκινήσει να αποτυπώνονται στον διαδραστικό Χάρτη Δράσεων (www.letsdoitgreece.org/map). Την ίδια ημέρα, αντίστοιχες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και στην Κύπρο, στο πλαίσιο της παγκύπριας εθελοντικής εκστρατείας “Let’s Do It Cyprus”, με τις δύο χώρες να συντονίζονται και να συνεργάζονται, για ένα κοινό σκοπό.

Αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια, οι Εθνικοί Υποστηρικτές του Let’s Do It Greece που συμβάλλουν στην κάλυψη των αναγκών της εκστρατειας στο πλαίσιο της zero budget φιλοσοφία της δράσης. COSMOTE, TITAN, SANITAS, Asset Ogilvy, Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ίδρυμα Λασκαρίδη, Ολυμπία Οδός, Μ-STAT, The Mall Αthens, E-Infinity, Antipollution, SKF και Interamerican στηρίζουν και προωθούν το Let’s Do It Greece σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ως χορηγοί επικοινωνίας η ΕΡΤ και πλήθος ΜΜΕ από όλη την Ελλάδα μεταφέρουν τον παλμό της πανελλήνιας δράσης σε κάθε γωνιά της χώρας.

Την Κυριακή 2 Απριλίου, μπορείς κι εσύ να γίνεις κομμάτι αυτής της Οικογένειας. Σε όλη την Ελλάδα, υπάρχει δίπλα σου μια δράση με Εθελοντές που χρειάζονται τη βοήθειά σου. Και αν πιστεύεις ότι η συμβολή σου είναι ασήμαντη, θυμήσου ότι oι μεγάλες αλλαγές ξεκινάνε από τις πιο μικρές, τις πιο απλές ιδέες. Στις 2 Απριλίου, κάνε κι εσύ το πρώτο βήμα.
Γίνε η αλλαγή που περιμένεις!

Εθελοντική Αιμοδοσία στο Ευπάλιο !


Εκδρομή του Συνδέσμου Λιδωρικιωτών Δωρίδας "Η Γκιώνα" στο Λιδωρίκι

Ο Σύνδεσμος Λιδωρικιωτών Δωρίδας "Η Γκιώνα" διοργανώνει την Κυριακή 2 Απριλίου εκδρομή των Λιδωρικιωτών της Αττικής στο Λιδωρίκι για τo γύρισμα επεισοδίου με θέμα «Πάσχα στο Λιδωρίκι» της εκπομπής «Από τόπο σε τόπο» (με τον Χρήστο Μυλωνά, Τηλεόραση της Βουλής)
Πληροφορίες - δηλώσεις συμμετοχής:
info@lidorikiotis.gr

Εκδρομή Πολιτιστικού Συλλόγου Ερατεινής στο Μεσολόγγι για την Επέτειο της Εξόδου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος της Ερατεινής διοργανώνει εκδρομή στο Μεσολόγγι για την Επέτειο της Εξόδου το Σάββατο 8 Απριλίου 2017
Δηλώσεις συμμετοχής: τηλ. 6906064256 και 6945416197
 
 

Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017

Ο Λαζαρίδης, ο Χαλιορής και η Φωκίδα !

Την εξαιρετική σχέση του νεαρού πολιτευτή Κωνσταντίνου Χαλιορή από την Δωρίδα, με την ηγεσία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υποδηλώνουν με ρεπορτάζ τους πολλές εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας κατά καιρούς.

Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και η χθεσινή εμφάνιση του νεαρού πολιτευτή στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Star Κεντρικής Ελλάδας.

Από την γενικότερη συζήτηση με την δημοσιογράφο Λένα Παρασκευά πέραν της ιδιαιτερης αναφοράς του στην Δωρίδα και στο αγαπημένο του Καστράκι, προέκυψε ότι δύο εβδομάδες μετά την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Φωκίδα, τον νομό επισκέφθηκε εκ νέου για λόγους αναψυχής ο Μακάριος Λαζαρίδης, διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ και στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ.

Η επίσκεψη κρατήθηκε κάτω από άκρα μυστικότητα με σκοπό να διασφαλιστεί η ξεκούραση τόσο του Μακάριου Λαζαρίδη όσο και της συζήγου του που τον συνόδευε. Την διαμονή τους εξασφάλισε στην Αγόριανη (Επτάλοφος) Φωκίδας ο Κωνσταντίνος Χαλιορής, μοναδικός γνώστης της επίσκεψης του ζευγαριού.

Το πρόγραμμα εκτός από ξεκούραση περιελάμβανε και επιλεκτικές επισκεψεις τους σε Βαγονέτο, Μαριολάτα, στο Οινοποιείο Αργυρίου, στο τυροκομείο Αυγέρη και στο Χάνι της Γραβιάς. Οι τριήμερες συζητήσεις του νεαρού πολιτευτή με τον διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ αφορούσαν τόσο τοπικά όσο και εθνικά θέματα.

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση προκάλεσε το γεγονός της αποστολής μίας καινούργιας Ελληνικής σημαίας από τον Πρόεδρο της ΝΔ στο Χάνι της Γραβιάς. Μετά την επιστροφή του Μακαριου Λαζαρίδη στην Αθήνα, ο ίδιος ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ ότι η σημαία που δεσπόζει περήφανα στο μνημείο είχε υποστεί φθορές. Μέσα στην επόμενη εβδομάδα πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης απέστειλε μαζί με προσωπική επιστολή στον πρόεδρο της κοινότητας Γραβιάς, μία νέα σημαία.  

Σημαντική Ημερίδα για τον Τουρισμό πραγματοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς

Ημερίδα με θέμα «Η εμπειρία της επιχειρηματικής ανακάλυψης στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας - Η δημιουργία Θερμαλιστικού Πάρκου» πραγματοποιεί την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 και ώρα 10:00 π.μ., στο ξενοδοχείο Galini Wellness Spa & Resort (Γ. Βασιλειάδη 5, ΤΚ 35008, Καμένα Βούρλα) η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Επιδίωξη της ημερίδας είναι η διαβούλευση και η ανάπτυξη συνεργειών μεταξύ φορέων και επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου, για τη δημιουργία «Θερμαλιστικού Πάρκου Στερεάς Ελλάδας», με στόχο την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Περιφέρειας.

Η ημερίδα είναι ανοιχτή να την παρακολουθήσουν όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

SOS, για το Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών του Λαϊκού Νοσοκομείου

 Του Θανάση Γιαννόπουλου *

 Το μεγαλύτερο και ιστορικό Μεταμοσχευτικό Κέντρο Νεφρών που είναι η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Λαϊκού Νοσοκομείου αντιμετωπίζει ένα τεράστιο πρόβλημα μεγάλης ιατρικής και κοινωνικής διάστασης.


Το κέντρο αυτό παρουσιάζοντας το μεγαλύτερο αριθμό στο επίπεδο μεταμοσχεύσεων νεφρών από ζώντες δότες, σήμερα για να πάρει κάποιο περιστατικό τη σειρά του θα υπολογίζει χρόνο χειρουργείου τέλη του 2018.

Κανείς δεν ενδιαφέρεται για αυτό το θέμα παρά τις επίπονες και συνεχείς αναφορές του Δ/ντού του Κέντρου κ. Ζαβού. Θα έλεγε κανείς ότι η συμπεριφορά αυτή των υπευθύνων είναι απάνθρωπη και ανάλγητη μπροστά στην ευαίσθητη αυτή κοινωνική ομάδα των νεφροπαθών να τους κρατάει σε αυτή την ομηρία της αναμονής μη υπολογίζοντας όχι το κόστος που είναι αναγκασμένος να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ που είναι υπερβολικό για τους αρρώστους αυτούς αλλά τη τραυματική φόρτιση που δημιουργεί σε αυτούς τους συνανθρώπους μας.

Υπάρχει λύση? Και βέβαια υπάρχει. Αν διορισθούν άμεσα με διαδικασία επείγοντος 12 νοσηλεύτριες και βρεθούν 2 χειρουργικά τραπέζια την εβδομάδα περισσότερα για τη Μονάδα Μεταμοσχεύσεων.

Οι νοσηλεύτριες μπορούν να βρεθούν από τις πιστώσεις που έχουνε από τις 150 θέσεις που δεν έχουν διορισθεί στο διαγωνισμό που εκκρεμεί για τις ΜΕΘ. Άρα λοιπόν πίστωση χρημάτων υπάρχει.

Φαίνεται όμως ότι υπάρχει εκ μέρους του Υπουργείο Υγείας άγνοια και ανάλγητη πολιτική και συμπεριφορά. Δίνεται η ευκαιρία τώρα να προχωρήσουν άμεσα στην επίλυση του τραγικού αυτού προβλήματος που εμφανίζεται στη χώρα μας. Να έχουμε ζώντες δότες, αλλά να μην μπορούν οι δικοί τους άνθρωποι να δεχτούν τα μοσχεύματα και έτσι να αποκτήσουν μια ευτυχή ζωή. Είναι ανάγκη άμεσα να δοθεί προτεραιότητα στην επίλυση του θέματος αυτού. Τολμήστε!!!

* Ο Θανάσης  Λ. Γιαννόπουλος είναι  Ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών – χειρούργος,
τ.Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Ο Κ.Μπακογιάννης συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο

Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Περιφερειάρχης συζήτησε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Περιφέρεια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την στήριξη των κοινωνικών ομάδων που έχουν ανάγκη, τις νέες δομές που δημιουργούνται για τον λόγο αυτό, αλλά και για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την τουριστική προβολή της Στερεάς Ελλάδας για την ενίσχυση της οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κ. Μπακογιάννης ανέπτυξε τα σημεία του σχεδιασμού που γίνεται για την ενίσχυση και του θρησκευτικού τουρισμού με βάση τα έργα, που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη, για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων σε ολόκληρη την περιφέρεια.

Το ενδιαφέρον του Οικουμενικού Πατριάρχη προκάλεσαν οι δράσεις και οι πρωτοβουλίες που αναπτύσσει η Περιφέρεια για την προστασία του περιβάλλοντος. Κατά τη συνάντηση, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τόνισε ότι τα θέματα περιβάλλοντος αποτελούν όχι μόνο προτεραιότητα για την διατήρηση της ισορροπίας σε ολόκληρη την περιοχή και τη χώρα, αλλά και εργαλεία ήπιας και υγιούς ανάπτυξης.

Αμέσως μετά την συνάντηση, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Ευχαριστώ θερμά τον Παναγιότατο που άκουσε με προσοχή τόσο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Στερεά Ελλάδα όσο και τις προσπάθειες που κάνουμε για να τα αντιμετωπίσουμε. Είχα την ευκαιρία να μιλήσω μαζί του για όλα εκείνα που κάνουμε στην περιφέρειά μας για την διατήρηση και την ανάδειξη των θρησκευτικών μας μνημείων και την στήριξη του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή μας, αλλά και να συζητήσουμε για τις ενέργειές μας για το περιβάλλον, θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως και τον ίδιο τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

Τον Περιφερειάρχη συνόδευε ο Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας και Περιβάλλοντος, Γιάννης Ταγκαλέγκας. 

“ Ότι σπείρεις… θα θερίσεις ! ”

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα 7 συναντήσεων για παιδιά 5 - 10 ετών στη Μανάγουλη
 

Τρίτη, 28 Μαρτίου 2017

ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΔΩΡΙΔΑΣ : Το έργο ενός ευσυνείδητου ιερέα στο χωριό του

Στην σύγχρονη κοινωνία, στον χριστιανικό κυρίως κόσμο, αλλά και μη, μιλούμε συχνά για πνευματικούς ανθρώπους και ανθρώπους που πιστεύουν στο Θεό.
Ο Απόστολος Παύλος μας περιγράφει και λέει: «Οσοι γὰρ Πνεύματι Θεοῦ ἄγονται, οὗτοί εἰσιν υἱοὶ Θεοῦ» (Ρωμ. η’ 14) Όσοι οδηγούνται από το Πνεύμα του Θεού, αυτοί είναι υιοί Θεού. Αυτό είναι και το καθήκον που έχουμε όλοι ως χριστιανοί, αλλά ιδιαιτέρως καθήκον για τους καθοδηγητές του πληρώματος της εκκλησίας.

Αν ανατρέξει κανείς και στα παλαιότερα χρόνια του χριστιανισμού θα διαπιστώσει την πνευματική «εξουσία» που είχαν οι ιερείς, οι προφήτες, οι Κριτές οι οποίοι θεωρούνταν ως οι μόνοι ικανοί να καθοδηγούν σωστά το λαό του Θεού. Στις ημέρες μας, η κοινωνία μας που όλο και καταρρέουν τα ήθη, οι θεσμοί και οι αξίες, χρήζει από σωστούς καθοδηγητές σύμφωνα με τα λεγόμενα του Αποστόλου Παύλου, όπου με ασφάλεια θα οδηγήσουν τον λαό του Θεού στην Βασιλεία των Ουρανών.

Το έργο του ιερέα ήταν και είναι μεγάλο. Δεν είναι απλό και εύκολο. Δεν είναι ένας Εσπερινός και μια Θεία Λειτουργία. Είναι η προς τον Θεό ευσέβεια, ο ζήλος για το θέλημα του Θεού, η ακούραστη πηγή ενέργειας στο να διδάξει, να κατηχήσει, να οδηγήσει, να στηρίξει, να θυσιαστεί για το λαό του Θεού. Είναι το καθαρό και αγιασμένο σκεύος της Χάριτος του Θεού. Γι’ αυτό ο Θεός ζητά από το λαό υπακοή και σεβασμό σ’ αυτούς, «μὴ ἅπτεσθε τῶν χριστῶν μου καὶ ἐν τοῖς προφήταις μου μὴ πονηρεύεσθε» (Ψαλμ. 104,15). Μην αγγίζετε με κακούς λογισμούς αυτούς που έχουν το χρίσμα μου και μην σκέπτεστε πονηρά εναντίον των προφητών μου που οδηγούνται και εμπνέονται από το πνεύμα μου. Εάν ο ιερέας ζει και εφαρμόζει πιστά τις εντολές του Θεού και των Αγίων Πατέρων της Εκκλησίας μας, τότε γίνεται το πιο αξιόπιστο πρόσωπο για να αποκαλύψει ο Θεός τις βουλές του και να μεταδώσει τη θεία Χάρη του στον άνθρωπο και την κτίση.

Γι’ αυτό και η εκλογή – κλήση του Θεού στον ιερέα δεν είναι κάτι το οποίο είναι τυχαίο ή μηχανικό που θα υποχρέωνε τον ιερέα σε μια καταναγκαστική διακονία – αγγαρεία. Η ιερωσύνη δεν είναι μια απλή υπηρεσία, δεν είναι δημόσιος υπάλληλος που θα εμφανιστεί στο Ναό ελάχιστες φορές και κάποιες φορές ανάλογα την εκκλησιαστική περίοδο περισσότερες φορές μόνο και μόνο να δείξει το παρόν, αλλά είναι το μέγιστο αξίωμα που δόθηκε ποτέ στον άνθρωπο, η υψίστη τιμή και αξία που δόθηκε ποτέ σε κτιστά όντα από τον Θεό.

Απευθυνόμενος ο Απόστολος Παύλος προς τον μαθητή του Τίτο λέει τα εξής: «δεῖ γὰρ τὸν ἐπίσκοπον - ἱερέαν ἀνέγκλητον εἶναι ὡς Θεοῦ οἰκονόμον, μὴ αὐθάδη, μὴ ὀργίλον, μὴ πάροινον, μὴ πλήκτην, μὴ αἰσχροκερδῆ, ἀλλὰ φιλόξενον, φιλάγαθον, σώφρονα, δίκαιον, ὅσιον, ἐγκρατῆ, ἀντεχόμενον τοῦ κατὰ τὴν διδαχὴν πιστοῦ λόγου, ἵνα δυνατὸς ᾖ καὶ παρακαλεῖν ἐν τῇ διδασκαλίᾳ τῇ ὑγιαινούσῃ καὶ τοὺς ἀντιλέγοντας ἐλέγχειν.» (Τίτ. Α’ 7-9) Γιατί πρέπει ο επίσκοπος - ιερέας να είναι ακατηγόρητος ως οικονόμος του Θεού, να μην είναι αυθάδης, μήτε οργίλος, μήτε φιλόκρασος, μήτε να δέρνει, μήτε αισχροκερδής. Αλλά φιλόξενος, φιλάγαθος, σώφρονας, δίκαιος, όσιος, εγκρατής, προσκολλημένος στον πιστό λόγο σύμφωνα με τη διδαχή, για να είναι δυνατός επίσης να προτρέπει στη διδασκαλία την υγιή, και αυτούς που αντιλέγουν να ελέγχει.

Κάτω από αυτό το πνεύμα της αληθινής - θεληματικής διακονίας - αγάπης και της ολοκληρωτικής αφέσεως του εαυτού του προς το λαό του Θεού είναι και ο ιερέας μας πατήρ Γρηγόριος Σαμάς στο Καστράκι Φωκίδος, της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδος. Πιστός τηρητής των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω αλλά και των εντολών του Θεού. Από την πρώτη ημέρα που ο μακαριστός μας Ποιμενάρχης κυρός Αθηναγόρας τον διόρισε στην ενορία του χωριού μας, έθεσε τον εαυτό του θυσιαζόμενος νύχτα μέρα, για να δώσει νέα πνοή και να αλλάξει τους κατοίκους του χωριού μας, να μας βοηθήσει να ανέβουμε πνευματικά μεταμορφώνοντας τον εαυτό μας. Αν μας επιτραπεί η έκφραση ο Φεβρουάριος του 2009 θα μείνει ιστορικός για την ολόκληρη ιστορία του χωριού μας. Είναι ο μήνας που διορίστηκε ο π. Γρηγόριος ως ιερέας μας στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Καστρακίου Φωκίδος. Με τον ίδιο ζήλο οι κινήσεις του, οι ενέργειές του, οι δράσεις του εφαρμόζονται κάτω από το πνεύμα, τα σχέδια και τους στόχους του σεβαστού νέου μας Ποιμενάρχου και Πατέρα μας κ. Θεοκτίστου, ο οποίος είναι ο πρώτος που έδωσε τον εαυτό του για την νέα ανοιξιάτικη πνευματική πνοή και αλλαγή του τόπου της Ρούμελης. Κάτω από το πνεύμα του Επισκόπου μας, ο ιερέας των 350 περίπου κατοίκων του χωριού μας, από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε την πνευματική αναδιοργάνωση της ενορίας.

Αρχικά ξεκίνησε με εσωτερική «ανακαίνιση» του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου, ο οποίος σύμφωνα με τα λεγόμενα των κατοίκων όλης της περιοχής είναι ένα υπέρλαμπρο στολίδι. Με την βοήθεια και συνεργασία του Δήμου Δωρίδος, ο ιερέας ζήτησε την παραχώρηση του κλειστού σχολείου που βρίσκεται δίπλα από το Ναό και μετέτρεψε τις δύο παλαιές αίθουσες του σχολείου σε εξαίσιες αίθουσες κατηχητικών. Ένα περικαλλή Πνευματικό Κέντρο με δύο αίθουσες που θα ζήλευαν και μεγάλες ενορίες των πόλεων των χιλιάδων ενοριτών. Συγκρότησε τα κατηχητικά σχολεία, τα οποία δεν είχαμε δει ποτέ άλλοτε στο χωριό μας. Εβδομαδιαίως στις αίθουσες κατηχητικών γίνονται κατηχητικά όλων των βαθμίδων, προσχολική, κατώτερο, μέσο, ανώτερο, φοιτητών – εργαζομένων, ζευγαριών. Κυκλοφόρησε το εβδομαδιαίο φυλλάδιο με τίτλο: «Τα νέα της ενορίας μας», ένα φυλλάδιο πνευματικού περιεχομένου με διάφορα ψυχωφελή κείμενα και ενημερωτικού περιεχομένου για τα νέα της ενορίας και του χωριού μας. Δημιούργησε στο Πνευματικό Κέντρο δανειστική βιβλιοθήκη προς ωφέλεια του χωριού μας, με βιβλία πνευματικού, ιστορικού, παιδαγωγικού, ψυχολογικού, επιστημονικού περιεχομένου κ.α.

Διοργανώνει προσκυνηματικές εκδρομές και μηνιαίες απογευματινές εξορμήσεις σε διάφορα Μοναστήρια και ναούς της χώρας μας, με σκοπό να την ψυχική ανάταση, την πνευματική οικοδομή, αλλά και την ενίσχυση και ενδυνάμωση της πίστης μας μέσω των προσκυνημάτων αυτών. Μηνιαίως στον Ιερό Ναό μας γίνονται παρακλήσεις μετά Θείου κηρύγματος καθώς και άλλες εκκλησιαστικές εκδηλώσεις. Ενώ στο Πνευματικό Κέντρο του Ναού μας μηνιαίως γίνεται κύκλος μελέτης Αγίας Γραφής και βιντεοπροβολές πνευματικού ενδιαφέροντος. Δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε τις διάφορες εκδηλώσεις της ενορίας μας, που στόχο έχουν την πνευματική ωφέλεια και συγχρόνως κάτι πολύ σημαντικό την συνεύρεση όλων των κατοίκων του χωριού μαζί.

Το έργο του πολύτεκνου ιερέα μας δεν σταματά εδώ. Παρόλο που το χωριό μας δεν διαθέτει χιλιάδες κατοίκους, εντούτοις ο ιερέας δεν σταματά να αγωνίζεται για το καλό των ενοριτών. Δεν κάμπτεται από τους λίγους κατοίκους, συνεχίζει να εφαρμόζει πιστά αυτά που έχει διδαχθεί με επιμονή και υπομονή. Μέσα από το παράδειγμά του, τη ζωή του, τα κηρύγματά του μας προτρέπει εκτός από το να αλλάζουμε ως άνθρωποι, να κοιτάμε και τον συνάνθρωπό μας. Δεν είναι λίγες οι φορές όπου η ενορία μας διοργανώνει επισκέψεις σε φυλακές, σε ιδρύματα, φτωχές οικογένειες, στο Λύρειο ίδρυμα, στο Χαμόγελο του Παιδιού κ.α. Επισκέψεις που γίνονται για ηθική, ψυχολογική, οικονομική συμπαράσταση και προσφορά τροφίμων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του απολογισμού της ενορίας μας για το έτος 2016, η ενορία μας πρόσφερε σε ιδρύματα, φυλακές και φτωχές οικογένειες πάνω από 1 τόνο τρόφιμα.
 
Ευχαριστούμε το Θεό για την τιμή που έκανε στο χωριό μας και μας έστειλε τον καλό Σαμαρείτη για να μας βοηθήσει να μεταμορφωθούμε ως άνθρωποι. Είναι πολύ σημαντικό για ένα χωριό, μια ενορία, ο ιερέας να είναι το πρόσωπο που θα ενδιαφέρεται για όλα τα δρώμενα του χωριού, αλλά πάνω απ’ όλα για τους κατοίκους του χωριού. Έναν τέτοιο ιερέα της Χάριτος του Θεού, μας αξίωσε ο Θεός να έχουμε εδώ στο χωριό μας.

Με την ευκαιρία της τελευταίας συνάντησής μας – συνάξεως του χωριού που έγινε έπειτα από πρόσκληση για άλλη μια φορά του ιερέα και της ενορίας μας, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία για την Εθνική μας Επέτειο της 25ης Μαρτίου, μιας και στην εκδήλωση παρευρέθηκαν όλοι σχεδόν οι κάτοικοι του χωριού μας, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον σεβαστό μας Πατέρα Μητροπολίτη Φωκίδος κ. Θεόκτιστο, για την χαρά και ευλογία που έχει δώσει στο χωριό μας, να έχουμε έναν ιερέα που ανταποκρίνεται και τηρεί πιστά τα λόγια του Ευαγγελίου, καθώς και του Επισκόπου του, ώστε το Καστράκι να μεταμορφώνεται σιγά σιγά σε κάστρο και φάρο Ορθοδοξίας.

Ομάδα Σύναξης
Χριστιανών Φοιτητών και Εργαζομένων Καστρακίου Φωκίδος