Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 11 Μαρτίου 2017

Κοπή Πίτας στο Ευπάλιο των ΦΙΛ.ΜΟΤ.Ε

Ομιλία στην Αθήνα για την καπετάνισσα Ασήμω Λιδωρίκη-Γκούρα από τη Δωρίδα Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙKΩΝ ΦΩΚIΔΟΣ επέλεξε να γιορτάσει την εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμώντας τη μνήμη των γυναικών του Αγώνα και ιδιαιτέρως την ηρωική μορφή της Ασήμως Λιδωρίκι - Γκούρα.
Θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου στις 11:30 π.μ. στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου των Αθηναίων ( Κέκροπος 10 - Πλάκα) με ομιλητή τον Ελευθέριο Γ. Σκιαδά.
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά που έχουν ως αφορμή την Εικοστή Επέτειο της Ένωσης Γυναικών Φωκίδος .

Εθελοντική Αιμοδοσία στους Αγίους Πάντες και Γλυφάδα αύριο Κυριακή

Εθελοντική αιμοδοσία θα κάνουν αύριο Κυριακή στη Γλυφάδα και στους Αγίους Πάντες.

Ειδικότερα η εθελοντική αιμοδοσία στους Αγίους Πάντες θα γίνει αύριο Κυριακή 12 Μαρτίου 2017 και τις ώρες από 12.00 - 14.00 στο Ενοριακό Κέντρο της Εκκλησίας των Αγίων Πάντων.

Την αιμοδοσία διοργανώνουν οι Εθελοντές Αιμοδότες Αγίων Πάντων και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας «Ο Πελεκάνος» σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας.

Επίσης
εθελοντική αιμοδοσία θα γίνει και στη Γλυφάδα Δωρίδας  στην αίθουσα Πολιτιστικών Εκδηλώσεων αύριο Κυριακή από 9:30 π.μ. έως 13:30 μ.μ.

Το τελευταίο του χαρτί παίζει στο Χρισσό ο Απόλλων Ευπαλίου για το πρωτάθλημα

Του Τάσου Τσόλκα

Ξεκινά το Σαββατοκύριακο ο Β΄ Γύρος του πρωταθλήματος ΕΠΣ Φωκίδας με το αγώνα Αστέρα Ιτέας – Απόλλωνα Ευπαλίου να κυριαρχεί.
Ο Απόλλων αν θέλει να παραμείνει ζεστός στην διεκδίκηση του τίτλου πρέπει να αποσπάσει θετικό αποτέλεσμα στο γήπεδο του Χρισσού την Κυριακή το απόγευμα.

Αμφίρροπο όμως θα είναι και το παιχνίδι στο Πολύδροσο όπου ο Φωκικός Άμφισσας θα αντιμετωπίσει τον σκληροτράχηλο Διαγόρα.
Ρεπό έχει ο Αετός Λιδωρικίου, ενώ η Τολοφώνα Ερατεινή θα πάρει ξεκούραστα τους τρείς βαθμούς άνευ αγώνα με τον Ολυμπιακό Κίρρας που έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα.

Στο  ντέρμπι «μικρομεσαίων» στη Δεσφίνα η Ένωση Γλυφάδας θα προσπαθήσει να επικρατήσει της Ακαδημίας Ιτέας, κάτι που αναμένεται να το κάνει πιο εύκολα στα Μαλάματα ο Δωρικός εναντίον του Κρισσαίου Χρισσού.
Αναλυτικά το πρόγραμμα της 16ης αγωνιστικής,  

ΣΑΒΒΑΤΟ 11 ΜΑΡΤΙΟΥ               Ώρα 15:00
Ακαδημία Άμφισσας - Ησαΐας Δεσφίνας
Ακαδημία Ιτέας - Ένωση Γλυφάδας        
(γήπεδο Δεσφίνας)
Απόλλων Δελφών - Αμφισσαϊκός 2006    (γήπεδο Χρισσού)
Διαγόρας Πολυδρόσου – Φωκικός Άμφισσας

ΚΥΡΙΑΚΗ 12 ΜΑΡΤΙΟΥ               Ώρα 15:00
Δωρικός Μαλαμάτων - Κρισσαίος Χρισσού
Αστέρας Ιτέας - Απόλλων Ευπαλίου     
(γήπεδο Χρισσού)
Τολοφώνα Ερατεινή - Ολυμπιακός Κίρρας        3-0 ά.α.


Ρεπό έχει ο Αετός Λιδωρικίου
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ            15η αγωνιστική - τέλος Α΄ Γύρου
1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                         40           52-02
2. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ             37          50-09
3. ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ                34          40-06
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ            28           27-21
5. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                     25           37-22
6. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                 25           32-29
7. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                   22           29-24
8. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ        20           31-26
9. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ          19           23-28
10. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                          16           22-29
11. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ               13           18-32
12. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                  13           17-25
13. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                  7           09-48
14. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ            6           15-48
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ             -                -  
* Ο Φωκικός και ο Αμφισσαϊκός έχουν έναν αγώνα λιγότερο
* Ο Ολυμπιακός Κίρρας έχει αποβληθεί από το πρωτάθλημα
 

Παρασκευή, 10 Μαρτίου 2017

Χοντραίνει ο... πόλεμος Αστέρα - Φωκικού με πολιτικο - δημοτικές προεκτάσεις !

Ο Πρόεδρος του Φωκικού Ηλ.Τσίγκας
Με τον τελικό του κυπέλλου Φωκίδας να έχει περάσει στην ιστορία και τον Φωκικό να παίρνει το Κύπελλο στην παράταση, ο Αστέρας Ιτέας με μακροσκελή ανακοίνωση  μετά τη λήξη του αγώνα μιλά για …  «Κλοπή - Ντροπή» και υπότιτλο «Αλλοίωση αποτελέσματος» καταγγέλλοντας τον διαιτητή του αγώνα για σειρά αποφάσεων που πήρε.

Δεν στάθηκε όμως εκεί η διοίκηση του Αστέρα και προχώρησε παραπέρα τονίζοντας με επιστολή που έστειλε στον Δήμαρχο Δελφών ότι η υπόθεση κρύβει πολιτικο-δημοτικό …παρασκήνιο !

Ειδικότερα το κείμενο της επιστολής του Αστέρα αναφέρει:

Αγαπητέ κύριε Δήμαρχε,

Με την επιστολή μας αυτή θα θέλαμε, σύσσωμο το Δ.Σ. του Αστέρα Ιτέας να εκφράσουμε την έντονη αγανάκτησή μας προς το πρόσωπο του προέδρου του Φωκικού και συνάμα συμβούλου σας κυρίου Τσίγκα Ηλία, για την παρατεταμένη επιθετική συμπεριφορά έναντι του σωματείου μας που δυστυχώς υποσκάπτει ακόμη και τις ομαλές σχέσεις των δύο πόλεων.

Την πρώτη φορά (και αναφέρομαι στην αναφορά του site που διαχειριζόταν τότε, το amfissaface), μας είχε αποκαλέσει εγκληματική οργάνωση και τον προπονητή μας Κώστα Λίβα ως ηθικό αυτουργό, θίγοντας βάναυσα την τιμή και την υπόληψή μας, ενώ μας έκανε και σημαντική ζημιά στις επαγγελματικές και προσωπικές μας ασχολίες.

Η δική σας πυροσβεστική ανάμειξη τότε, και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο Αστέρας Ιτέας δεν θέλει να παίξει ρόλο στα πολιτικά δρώμενα, κάναμε πίσω έχοντας τις εγγυήσεις σας ότι η συμπεριφορά του συμβούλου σας θα επιστρέψει στην ομαλότητα.

Δυστυχώς στο τελευταίο παιχνίδι ο εν λόγω κύριος επέστρεψε στις συνήθεις πρακτικές του, προπηλακίζοντας στο ημίχρονο λεκτικά αλλά και κινούμενος απειλητικά προς ποδοσφαιριστές του σωματείου μας με ύβρεις ενώ θα έπρεπε να παίξει πυροσβεστικό ρόλο.

Αυτές οι συμπεριφορές δυστυχώς προκαλούν τον φίλαθλο κόσμο της Ιτέας, ενώ στοχοποιούνε, ΑΔΙΚΩΣ ΚΑΤ’ ΕΜΑΣ, και την δημοτική αρχή, με την οποία ο επίσημος ΑΣΤΕΡΑΣ δεν έχει κανένα απολύτως παράπονο.

Θεωρούμε ότι είναι αδιανόητο ο άνθρωπος που γράφει τα δελτία τύπου του δήμου Δελφών, στα ρεπό του να καθυβρίζει αθλητές και να στοχοποιεί έντιμους επαγγελματίες που παλεύουν να ανταπεξέλθουν στην καρδιά της κρίσης.

ΣΑΝ ΑΣΤΕΡΑΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ:

Ουδεμία σχέση θέλουμε να έχουμε με τον εν λόγω κύριο.

Ουδεμία διάθεση έχουμε να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι μαζί του και να βρούμε συμβιβαστική λύση.

Από εχθές ο σύμβουλός σας είναι δηλωμένος εχθρός πρωτίστως της πόλης της Ιτέας και φυσικά της ομάδας μας.

Τέλος μέσα στις προσεχείς μέρες θα σας ενημερώσουμε και για οποιεσδήποτε κινήσεις θεωρούμε απαραίτητες ώστε να προστατέψουμε την ομάδα, την ΙΤΕΑ και τους εαυτούς μας.

Τέλος επιφυλασσόμεθα για κάθε νόμιμο δικαίωμα στα πλαίσια που ορίζει ο νόμος.

Θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να σας ενημερώσουμε, ξεκαθαρίζοντας ότι ως προς το πρόσωπό σας τρέφουμε αμέριστη εμπιστοσύνη και συμπάθεια ενώ θεωρούμε ότι πραγματικά παλεύετε για το καλό της πόλης μας.

Μην επιτρέπετε σε κανέναν να καταστρέψει ό,τι καλό θέλει να χτίσει η δημοτική αρχή.

Υ.Γ. Ακόμη περιμένουμε την γραπτή του συγγνώμη από την πρώτη φορά που μας αποκάλεσε εγκληματική οργάνωση, πράγμα για το οποίο δεσμεύτηκε παρουσία σας τότε.


ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΦΩΚΙΚΟΥ

Στην επιστολή και ανακοίνωση του Αστέρα απάντησε ο Πρόεδρος του Φωκικού Ηλίας Τσίγκας αναφέροντας :

«Τις τελευταίες μέρες το πρόσωπό μου βρίσκεται παρατεταμένα και με απροκάλυπτη σκοπιμότητα, η οποία είναι αντιληπτή στη συντριπτική πλειοψηφία των συντοπιτών μας, στο κέντρο της επικαιρότητας με αφορμή δήθεν περιστατικό που συνέβη στην ανάπαυλα του κυριακάτικου τελικού της ΕΠΣ Φωκίδας ανάμεσα στο Φωκικό και τον Αστέρα Ιτέας, που ατυχώς, όπως φαίνεται, για μένα απέβη νικηφόρος για την ομάδα της οποίας έχω την τιμή και την ευθύνη να ηγούμαι και που συσχετίζεται αφ ενός με την ιδιότητά μου ως Προέδρου του Φωκικού κι αφ ετέρου και κυριότερα με εκείνη του Ειδικού Συνεργάτη του Δημάρχου Δελφών.

Παραβλέποντας άλλα περιστατικά στην εν λόγω αναμέτρηση που τεχνηέντως αποσιωπήθηκαν είτε από ανακοινώσεις είτε από "ρεπορτάζ" είτε από παντοειδείς παραπολιτικές αναφορές ή σχόλια στα Social Media και που επιθυμώ για το κοινό καλό να θεωρήσω ως λήξαντα, στο προσκήνιο διοχετεύθηκε με μεγάλη επιμονή αλλά με αντιστρόφως ανάλογη φαντασία "συμβάν" που δε συνάδει, υποτίθεται, τόσο με την συμπεριφορά που οφείλει να έχει ένας Πρόεδρος ιστορικού σωματείου, πολλώ δε μάλλον όταν εκείνος συμβαίνει να είναι ταυτόχρονα και στενός συνεργάτης Δημάρχου.

Το να δηλώσω πως ουδεμία σχέση έχω με τα αποδιδόμενα στο πρόσωπό μου, όπως αυτά αναφέρονται σε ανακοινώσεις και που, όχι τυχαία και σε κάθε περίπτωση χωρίς την παραμικρή διασταύρωση, υιοθετούνται κατά το δοκούν και κατά το συμφέρον από μερίδα του Τύπου και "σχολιαστές" του διαδικτύου, είναι κάτι που κινείται απολύτως και κατηγορηματικά στη σφαίρα του αυτονόητου. Και αποδίδει με κάθε πληρότητα την αλήθεια!

Επιπρόσθετα: Αυτό τεκμηριώνεται τόσο από την έκθεση του παρατηρητή του αγώνα, ο οποίος ήταν παρών κατά την παρουσία μου στο χώρο των αποδυτηρίων, όπου πήγα για να εμψυχώσω τους παίκτες της ομάδας μου, από το Φύλλο Αγώνα του διαιτητή, οι οποίοι δεν αναφέρουν το παραμικρό σχετικά με το ‘συμβάν», και σε κάθε περίπτωση με κάθε διαθέσιμο τρόπο από πλήθος μαρτύρων πού ήταν παρών στο χώρο. Τέλος, καλώ όποιον αποδίδει προς εμένα νομικά επιλήψιμη πράξη να το καταθέσει δημοσίως κι επωνύμως. Διαφορετικά να πάψουν να επιδιώκουν άλλα οφέλη μέσα από το πρόσωπό μου ή την κάθε ιδιότητά μου, με την οποία έχω τιμηθεί, είτε από το ΔΣ και τη ΓΣ του Φωκικού είτε από το Δήμαρχο Δελφών!

Με το χώρο του ποδοσφαίρου και ειδικότερα με τα κοινά του Φωκικού ασχολούμαι επί σειρά ετών, όπως είναι γνωστό σε όλους. Η εμπλοκή μου αυτή έχει κατά το πολύ πρόσφατο παρελθόν συμπέσει με αναμετρήσεις και καταστάσεις σε πολύ μεγαλύτερες κατηγορίες, πολύ πιο "ειδικών συνθηκών", με μεγαλύτερη προβολή και με ανώτερα διακυβεύματα. Το ότι το όνομά μου ουδέποτε συνδέθηκε με ανάλογο ή όποιο αρνητικό περιστατικό φαίνεται πως δεν απασχόλησε όλους όσοι βιάστηκαν να διακινήσουν τα συγκεκριμένα μυθεύματα εις βάρος μου. Λογικό, ιδίως όταν δεν τους απασχολεί πρώτιστα η δική τους αξιοπιστία. Τέλος, και σε κάθε περίπτωση, οι μαρτυρίες που αποδεικνύουν την αλήθεια και την πλήρη βασιμότητα των γραφομένων μου, και ιδίως από πρόσωπα με θεσμική ευθύνη, φυσικά και υπάρχουν, όπως προείπα, και, εφ όσον απευκταία χρειαστεί, θα κατατεθούν όπου δή.

Το ότι το εν λόγω κατασκευασμένο "περιστατικό" δε θα απασχολούσε την επικαιρότητα εφ όσον δε συνέβαινε να είμαι συνεργάτης του Δημάρχου Δελφών και μέσω αυτού επιχειρήθηκε να πληγεί η αξιοπιστία της δημοτικής Αρχής και του Θανάση Παναγιωτόπουλου προσωπικά είναι επίσης κατανοητό από μακριά από τον καθένα. Με τα κοινά και τα δημόσια πράγματα καταπιάνομαι αρκετά χρόνια και με διάφορες ιδιότητες στην πορεία του χρόνου.

Η προσωπική σπίλωση ανθρώπων και η προσπάθεια επικράτησης των ιδεών και των απόψεών μου με μεθόδους σαν αυτές που χρησιμοποιούνται εναντίον μου αυτές τις μέρες είναι για εμένα μακρινές και ξένες και τελείως έξω από το δικό μου αξιακό σύμπαν. Πάντα η δημόσια παρουσία μου πραγματοποιούταν με τεκμηρίωση, με επιχειρήματα, χωρίς τυφλή ή όποια προσωπική εμπάθεια και με όρους κοινωνίας. Και στο μικρό μας τόπο αυτό είναι γνωστό και εμπεδωμένο πολύ καιρό τώρα. Και το αποδεικνύουν η εκτίμηση προς το πρόσωπό μου και η φιλία που με συνδέει και με την πλειοψηφία δημοσίων προσώπων αντίθετων πολιτικών καταβολών, απόψεων και χώρων. Έτσι θα συνεχίσω να πορεύομαι. Σε όσους αυτό δεν αρέσει ή πλήττει τα συμφέροντα τους, τούς καλώ να σκεφτούν τρόπους προσαρμογής τους με περισσότερη ευρηματικότητα κι επινοητικότητα. Όσοι, τέλος, ευτελίζουν το δημόσιο λόγο στον τόπο μας τους καλώ να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους συντοπίτες μας.

Κλείνοντας μια παρατήρηση: Πλην άλλων, μού αποδόθηκε η "ταυτότητα" του "εχθρού" της ίδιας της πόλης της Ιτέας. Το να μην είμαι αντικειμενικά ιδιαίτερα δημοφιλής ως Πρόεδρος του Φωκικού αυτή την εποχή κατά την οποία οι ομάδες της Άμφισσας και της Ιτέας συναγωνίζονται για μια αγωνιστική διάκριση είναι κατανοητό. Το να μην είμαι ομοίως δημοφιλής σε εκείνους που είναι αντίθετοι πολιτικά με τη δημοτική Αρχή επίσης. Για το πόσο έχω συνδράμει, μέσα από διάφορες ιδιότητες τα τελευταία χρόνια, φορείς, συλλόγους και γενικότερα την προβολή της πόλης έχουν μιλήσει δημόσια οι πλέον αρμόδιοι. Για την απόδοση σε μένα της "ταυτότητας" αυτής, όμως, φυσικά δεν πρόκειται να επιχειρηματολογήσω. Πέρα από το ότι κάτι τέτοιο με ξεπερνάει, καλύτερα είναι να μιλήσουν οι όχι λίγοι εκείνοι Ιτιώτες που διαχρονικά με τιμούν με τη φιλία τους και που την έχω κατακτήσει προφανώς κάθε άλλο παρά συγκυριακά!


Η παρούσα τοποθέτηση απευθύνεται και αφορά εκείνους που ψύχραιμα, σφαιρικά κι αντικειμενικά επιθυμούν να σχηματίσουν άποψη για τα "γεγονότα" της επικαιρότητας. Δηλώνω ότι με αυτό τον τρόπο δεν πρόκειται να επανέλθω. Διατηρώ πάντα το δημοκρατικό μου δικαίωμα να επιλέγω εγώ τους συνομιλητές μου κι όχι εκείνοι εμένα. Ευτυχώς, 43 χρόνια στη ζωή είναι αρκετά ώστε να ξέρει ο οποιοσδήποτε ποιος είναι ποιος σε αυτό τον τόπο. Ίσως είναι εκείνο που ακόμα ορισμένοι δεν έχουν καταλάβει. Και για αυτό, όμως, εγώ είμαι ο τελευταίος που ευθύνεται!»

Ηλίας Τσίγκας
Πρόεδρος ΔΣ ΦΩΚΙΚΟΣ ΑΣ

Νέα παρέμβαση για τα αντισταθμιστικά Μόρνου του π.Προέδρου Γ.Φωτόπουλου

Διάβασα ότι θα διεξαχθεί δημόσια συνεδρίαση του Δ.Σ. "για ενημέρωση/συζήτηση για την πορεία και τις εξελίξεις του ζητήματος απόδοσης αντισταθμισμάτων στον Δήμο Δωρίδας, λόγω ζημιών που υφίσταται η περιοχή από τον ταμιευτήρα του Μόρνου".

Και μόνο ο τίτλος τής πρόσκλησης είναι χαρακτηριστικός της σύγχυσης που επικρατεί στους αιρετούς μας και συντάκτες τής πρόσκλησης.
Ποιός όμως, πότε και πώς αποφάσισε ότι υπάρχει ζήτημα διεκδίκησης αντισταθμισμάτων από ,ολόκληρο προφανώς, τον Δήμο Δωρίδας, με ποιά επιχειρήματα και σκεπτικό­? , <<λόγω  τον ζημιών που υφίσταται η περιοχή <<,ποιά όμως περιοχή­­ ,μήπως άραγε ο συντάκτης εννοεί, όλου του Δήμου, οπότε εχει δικαίωμα να γελάσει ο  ,, πάσα πικραμένος,, ενώ ταυτόχρονα εξασθενεί μέχρι γελοιοποίησης η επιχειρηματολογία μας.!!!

Ποιά λοιπόν  ακριβώς  περιοχή εννοεί ο ποιητής, μήπως_ όλης της Φωκίδας όπως ο κ. Δήμαρχος Δελφών , ο νύν και οι πρώην βουλευτές Φωκίδας!!!!! Φανταστείτε την γελοιοποίηση που θα υφιστατο κάποιος αν ζητούσε να περιέλθουν τα αντισταθμίσματα από ανεμογεννήτριες, που σωστά και με τον νόμο καταβάλλονται σε κάποιες παράλιες κοινότητες ,σε ολόκληρο τον Δήμο η γιατί όχι  σ όλη την Φωκίδα.!!
Διάβασα κάπου πρόσφατα ότι η σημερινή Δημοτική Αρχή, για πρώτη περίπου φορά.... έθεσε  και σε σωστό μάλιστα πλαίσιο.. το θέμα των αντισταθμιστικών.... και άλλα γλαφυρά και παρόμοια....,

ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ, για την ιστορία  αλλά και για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, αφού οι περισσότεροι σημερινοί μας αιρετοί, ήταν αγέννητοι ή ανήλικοι με κοντά πανταλονάκια... όταν άρχισαν οι αγώνες για τα προβλήματα που δημιουργούσες το ακόμα σχεδιαζόμενο και αργότερα εκτελεσθέν έργο τού Μόρνου.
Φυσικά δεν φταίνε οι ίδιοι για την ηλικία τους, ή για το ότι  στην πλειοψηφία τους κατάγονται/κατοικούν από κοινότητες εκτός της πληγείσης περιοχής, αλλά γιατί δεν αναζητούν μνήμες και γνώσεις από την ιστορική εξέλιξη του ζητήματος.... ίσως χρήσιμες για  τις παραπέρα μεθοδεύσεις ΜΑΣ, αντι την συνεχιζόμενη οδό της «πεπατημένης»....

Οι ανησυχίες ,τα βάσανα και οι συγκρούσεις Λιδωρικιωτών και όλων των κατοίκων των γύρω χωριών κυρίως των Καλλιέων  με την Κεντρική Εξουσία, άρχισαν με τα πρώτα βήματα του έργου, παρότι η  τότε Δικτατορία τις περιόριζε σε συναντήσεις/ παραστάσεις με τούς εξουσιαστές κυρίως υψηλόβαθμους αξιωματικούς καταγόμενους από την ορεινή Δωρίδα. Τα παράπονα καπνός και οι υποσχέσεις άπειρες.                                               

Άπειρα προβλήματα που φυσικά αγνοούν οι νεώτεροι.. όπως εναλλακτικού δρόμοι για την καταστροφή υπαρχόντων  δρόμων, εναλλακτική ύδρευση  για το Λιδωρίκι λόγω καταστροφής του αντλιοστασίου μας που βρισκόταν στον σημερινό πυθμένα της Λίμνης, /1968/καταστροφή αποθηκών, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων , αργότερα ο δραματικός εκτοπισμός των κατοίκων του Καλλίου , είναι λίγα παραδείγματα.    
Τόσο επί Δικτατορίας όσο και μετά την μεταπολίτευση έως σήμερα οι παραστάσεις προς την Κεντρική Εξουσία  ήταν προσωπικές και προφορικές, οι ελπίδες στηρίζονταν σε γνωστούς και γνωστούς γνωστών, αρχικά αξιωματικούς, ύστερα πολιτικούς, πολιτευτές και πολιτικάντηδες οι οποίοι επίσης προφορικά πάντα έβλεπαν ευνοϊκά τα  «δίκαια αιτήματα μας» και υπόσχονταν να παρέμβουν στην Κυβέρνηση για να ικανοποιηθούν....

 Όλοι  οι αιρετοί  άρχοντες του Λιδωρικίου και των  γύρω  κοινοτήτων (ποτέ βεβαίως και είναι φυσικό των παράλιων κοινοτήτων, με εξαίρεση αυτών του κάμπου του Μόρνου που έχασαν το νερό που πότιζαν) έθεταν το ζήτημα, οι εκάστοτε ,Μαυρογιαλούροι, της Φωκίδας και όχι μόνο, έδιναν προφορικά πάντα, ανέξοδες υποσχέσεις οι οποίες ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν....
Ο ίδιος ως κοινοτάρχης Λιδωρικίου το 1992,πιεζόμενος από τις δυσκολίες με τα σκουπίδια, τον υπό κατασκευή βιολογικό καθαρισμό (Δημοσιεύματα στον αθηναϊκό Τύπο ,παράπονα της ΕΥΔΑΠ κλπ) και την νέα αυστηρή περιβαλλοντολογική νομοθεσία προστασίας  και της λεκάνης απορροής Μόρνου  προσπάθησα κατά  δύναμη να θέσω πάλι τα ζητήματα,... δημαρχεύοντος ενός εχθρικού διορισμένου νομάρχη, σε μια εχθρική απέναντι στην κοινοτική μας Αρχή Κυβέρνηση.

 Ηλθα φυσικά σε επαφή με όλους τους κοινοτάρχες των πληγεισών κοινοτήτων, μερικοί εκ των οποίων στήριξαν την προσπάθεια/τουλάχιστο στα λόγια/,άλλοι όχι, λόγω  «ιδεολογικών διαφορών».... έλεος, αν υπάρχει !!!!!Τελικά σε συνεργασία με τον αείμνηστο Περικλή Πέτρου, πρόεδρο τότε τής Δωρικής Αδελφότητας, (ο οποίος έκλεισε και το ραντεβού) και τον αείμνηστο μαχητικό κοινοτάρχη  Καλλίου Τσιτούρα, γίναμε δεκτοί από τον τότε Υπ. Περιβάλλοντος και Δημοσίων Έργων Αχιλλέα Καραμανλή.
Του θέσαμε αρχικά το πρόβλημα του παραλίμνιου δρόμου Λιδωρικίου, Καλλίου, Διακοπίου... Δάφνου κλπ Χωματόδρομου σε άθλια κατάσταση ως το Λευκαδίτι, παρά τις υποσχέσεις ότι ως παραλίμνιος και σε αντικατάσταση της καλυμμένης απο την Λίμνη εθνικής οδού Λιδωρικίου, Καλλίου, Διακοπίου.. κλπ θα είχε περατωθεί πριν τα εγκαίνια του έργου το 1976.Μας είπε ότι θα δει το θέμα στα πλαίσια των δυνατοτήτων χωρίς καμία δέσμευση ή συσχετισμό με προηγούμενες υποσχέσεις. Τελικά ο δρόμος ασφαλτοστρώθηκε με 20 χρόνια καθυστέρηση γύρω στ 1995.

Του έθεσα τά  άλλα προβλήματα   που μας προκάλεσε το έργο με τελευταίο την απρόβλεπτη μέχρι τότε αυστηρή νομοθεσία, που έκανε απαγορευτική οποιαδήποτε ουσιαστικά μεταποιητική αλλά και αγροτική δραστηριότητα , σημειώνοντας ότι στην προσπάθειά μας να προσελκύσουμε επενδυτές στην περιοχή  και θέσεις εργασίας για τους άνεργους  την βρίσκαμε  μπροστά μας και τον ρώτησα πως  τέλος πάντων βλέπει  την μελλοντική επιβίωση τών κατοίκων της πληγείσης περιοχής μας. Δεν απάντησε, ούτε έδειξε να κατανοεί τα προβλήματα  ή να έχει  αίσθημα ευθύνης για προηγούμενες υποσχέσεις πολιτικών τής παράταξής του ,που  όπως είναι φυσικό αγνοούσε αφού ήταν προφορικές δηλαδή  « έπτεα πτερόεντα,».
Κατέθεσα λεπτομερές Υπόμνημα για τα ,,αντισταθμιστικά,, στην λογική  της σημερινής πρότασής μου... επισημαίνοντας προηγούμενες   υποσχέσεις της Κεντρικής Εξουσίας  που δέχτηκε αδιάφορα σαν να ζητούσαμε κάποιο ρουσφέτι και στίς πιέσεις του Περικλή Πέτρου και του πράγματι μαχητικού κοινοτάρχη Καλλίου  Τσιτούρα για κάποια δέσμευση  εξαγριώθηκε και μας  «πέταξε»  σχεδόν έξω από το Υπουργείο παρά το ότι οι δύο ήταν ομοϊδεάτες του....

Ήρθα σε επαφή με την διοίκηση της Δημόσιας τότε ΕΥΔΑΠ, έθεσα τα ίδια προβλήματα και ζήτησα στήριξη της περιοχής μας ,ανάληψη ευθυνών από μια  κρατική επιχείρηση ,  ανθούσα οικονομικά κλπ Καμιά ανταπόκριση το αντίθετο μάλιστα, κριτική για τα σκουπίδια και τα απόβλητα τών κοινοτήτων μας  και υπογράμμιση του οτι ως Ανώνυμη Εταιρία, δεν έχουν ευθύνες απέναντι σε κανένα παραπέμποντάς μας με τα παράπονα και προβλήματα μας στην Κυβέρνηση..... απ την οποία  είχαμε πρόσφατα επιστρέψει άπρακτοι..., δαρμένοι κι απαυτωμένοι ...όπως λένε στα χωριά μας.
Εκτοτε, χωρίς να κρύβω ότι είχα για ένα διάστημα ελπίδες, μιας πιο θετικής αντιμετώπισης από κάποια πιο σοβαρή κυβέρνηση..... που δυστυχώς γρήγορα αποδείχτηκαν ψευδαισθήσεις, άρχισα να σκέπτομαι την  δικαστική προσφυγή σαν μοναδική διέξοδο. Συζήτησα το θέμα με σοβαρούς πολιτικούς και νομομαθείς που βρέθηκαν στον δρόμο μου, φυσικά επιφανειακά και στο πόδι, οι οποίοι μου τόνισαν ότι το κράτος μας και τα πολιτικά του στελέχη δεν έχουν συνέχεια και μνήμη... ότι δεν δεσμεύουν οι προφορικές υποσχέσεις, οτι ακόμα και ευνοϊκές Υπουργικές αποφάσεις και νομοθετήματα ανατρέπονται  ανα πάσα στιγμή  και  ο νοών νοήτω....... Οι δικαστικές όμως αποφάσεις είναι εκτελεσταίες.

Τίς σκέψεις αυτές μετέφερα  εδώ και χρόνια, προφορικά βέβαια σε γνωστούς μου αιρετούς μια και δεν είχα καμιά θεσμική ιδιότητα , κάποιου τις εύρισκαν ενδιαφέρουσες αλλά δεν μπορούσαν να τίς προωθήσουν γιατι δεν ήταν στα πράγματα.... κλπ....
Στα χρόνια που ακολούθησαν με Καλλικράτη και Καποδίστρια οι αιρετοί μας και κυρίως οι αιρετοί Νομάρχες αλλά και βουλευτές  έθεταν το αίτημα , τουλάχιστο στα ΜΜΕ αλλά ξαφνικά και αναιτιολόγητα(o ευρών το γιατί αμειφθείσεται) για όλο τον Νομό Φωκίδας. Επεδίωκαν απ ότι γνωρίζουμε κάτι από φίλιες και μή κυβερνήσεις και πολιτικούς με τα γνωστά αποτελέσματα αλλά και ψιλογελοιοποίση του προβλήματος (νοοτροπία του δώσε κι εμένα μπάρμπα λέγεται στο χωριό μου) όπως φαίνεται και εκ τού αποτελέσματος.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή συνέχισε, απ ότι γνωρίζω, με την ίδια μέθοδο.. .ενώ ταυτόχρονα και πάλι ο βουλευτής Φωκίδας ζητά αντισταθμιστικά για όλη την Φωκίδα.... ο κ. Δήμαρχος Δελφών επίσης, ο καθένας ζητά περίπου ότι του κατέβει  και η εικόνα που εκπέμπεται προς τα έξω, προς τούς συνδημότες μας αλλά και την κυβέρνηση, αν κάποιος σ αυτή ασχολείται ...θυμίζει την ,,Βαβυλωνία,, του Βυζάντιου.

Υπενθυμίζω ότι στην πρότασή μου θέτω και άλλα ζητήματα (ενώ όλοι οι άλλοι ζητούν αντισταθμιστικά σε ζεστό  χρήμα!!!!)  οπός απεριόριστη άντληση νερού, ειδικό καθεστώς υψηλής επιδότησης,  για μη ρυπογόνες δραστηριότητες που θα έφερναν θέσεις εργασίας σε μια περιοχή που πνέει τα λοίσθια. Κάτι που μου διέφυγε στην πρόταση και προσθέτω τώρα είναι κάλυψη της υπέρογκης δαπάνης βιολογικού καθαρισμού των αποβλήτων που λόγω Λίμνης πρέπει να κάνουν βόλτες στον ανήφορο μέχρι να καταλήξουν εκτός λεκάνης απορροής κ.α.

Με αυτά τα ολίγα θεωρώ άτι η μόνη δυνατή προοπτικά είναι αυτή που αναφέρω και αιτιολογώ στην πρότασή μου προς το ΔΣ από τίς 10/2/2017,δηλαδη η  Προσφυγή  σε όλα αν χρειαστεί τα επίπεδα Δικαιοσύνης, ακόμα και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Καταλήγω επισημαίνοντας ότι η προσφυγή ,δεν αποκλείει παράλληλες ενέργειες  δια της ,,πεπατημένης,, απ όσους κι όσες αντέχουν την κοροϊδία  δεκαετιών εκ μέρους της Κεντρικής Εξουσίας και κυρίως των διαμεσολαβητών μ αυτή πολιτικάντηδες.

VERBA VOLANT SCRIPTA MANEM
Γιώργος Φωτόπουλος
Μ.Sc.Τέως Κοινοτάρχης Λιδωρικίου

Nέο τεύχος της εφημερίδας “Το Ευπάλιο”Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ με πλούσια ύλη για θέματα επικαιρότητας, δημοτικά, πολιτιστικά, ιστορικά, αθλητικά, κοινωνικά.

Ειδικότερα μεταξύ των θεμάτων που μπορείτε να διαβάσετε είναι :
·       Η καταστροφή της Ι.Μ. Βαρνάκοβας από την μεγάλη πυρκαγιά στο τέλος Ιανουαρίου και όλες οι ενέργειες που γίνονται για να επιδιορθωθούν οι ζημιές και σύντομα το ιστορικό Μοναστήρι να ανακαινιστεί και να συνεχίσει το ιερό του έργο.
·       Όλα όσα έγιναν στη μεγάλη εκδήλωση της κοπής πίτας της Ένωσης Ευπαλιωτών Δωρίδας στο Μέγαρο της Λέσχης Αξιωματικών Αθήνας με πλούσιο φωτορεπορτάζ.
·       Οι νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δωρίδας και οι αρμοδιότητές τους.
·       Ιστορικό κείμενο για το Μνημείο Ηρώων Ευπαλίου του ε.τ. Λυκειάρχη Νίκου Ζέρβα.
·       Τα μηνύματα που στέλνουν οι μαθητές Λυκείου μέσα από το Πολιτιστικό Πρόγραμμα “Διαβάζω και Γράφω”.
·       Οι πλούσιες αποκριάτικες εκδηλώσεις του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου με “Tralaland”, “Δωρινέλλα”  και κούλουμα σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα.
·       Τα πλούσια δρώμενα του Συλλόγου Δροσάτου-Πευκακίου που συνεχίζει να είναι πρωτοπόρος.
·       Ποιοι φορείς και τι ζητούν για την στήριξη του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου.
·       ΣΠΟΡ και γιατί αρχίζουν τώρα τα δύσκολα για την κορυφαία ομάδα της Δωρίδας, Απόλλων Ευπαλίου.
·       Οι νέες προσθήκες στους σπουδαίους αγώνες  Tihioarace 2017 με επίκεντρο το Τείχιο, που αποκτούν διεθνές κύρος, εκατοντάδες συμμετοχές και με επώνυμους αθλητές και φέτος θα γίνουν στις 14 Μαΐου.
·       Ένα καλαίσθητο φωτορεπορτάζ-μοντάζ για το “Aλπικό… Ευπάλιο” !
·       Πλούσιο κοινωνικό ρεπορτάζ και όπως πάντα η ενδιαφέρουσα σελίδα με “Πρόσωπα και Γεγονότα”.
Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Δωρίδας με τιράζ 2.500 φύλλων εκτός των συνδρομητών της, διατίθεται και από το περίπτερο της Κεντρικής Πλατείας Ευπαλίου.

Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2017

Ο Βαγγέλης Γερμανός από τη Δωρίδα γιορτάζει 35 χρόνια… "Κρουαζιέρας"!

Κάθε Παρασκευή στην Μουσική Θεατρική Σκηνή της Αθηναΐδας

 
Γράφει ο Σταύρος Ξηντάρας

Ο Βαγγέλης Γερμανός γιορτάζει εφέτος τα 35 χρόνια της «Κρουαζιέρας» του και μας προσκαλεί σε μια μουσική παράσταση στην Μουσική Σκηνή της Αθηναΐδας, βασισμένη στις μελωδίες και στα στιχάκια του, που αγαπάμε και τραγουδάμε.

Ο ροκ τροβαδούρος με την αντισυμβατική ματιά, παραμένει για πάντα «σκλάβος» του τραγουδιού και μας κάνει και μια βόλτα στα ηρωικά «Μπαράκια» του, που άνοιξαν τον δρόμο στην νέα ελληνική τραγουδοποιία.

Ο Βαγγέλης με την κιθάρα του, την συμφωνική ορχήστρα του εαυτού του όπως την αποκαλεί, έρχεται να τραγουδήσουμε παρέα, να αυτοσχεδιάσει και να μας χαρίσει μια μοναδική οπτική και ακουστική εμπειρία.

Ανατρεπτικός, τρυφερός, bluesy και πάντα μελωδικός ανεβαίνει τις Παρασκευές στη Μουσική Θεατρική Σκηνή της Αθηναΐδας για να μας τραγουδήσει «Ταξίδια Αλλιώτικα».

Πληροφορίες:

Κάθε Παρασκευή
Ώρα έναρξης: 22.30
Είσοδος: €15, €10 (μειωμένο)
Διάρκεια: 2 ώρες και 45 λεπτά (με διάλειμμα)
Πολυχώρος Πολιτισμού Αθηναΐς

Μουσική Θεατρική Σκηνή
Καστοριάς 34-36, Βοτανικός
Τηλέφωνο ταμείου-κρατήσεις: 210 3480080
Ώρες ταμείου: 10.00-13.00 & 17.00-22.00


* Ο Βαγγέλης Γερμανός κατάγεται από τη Δωρίδα και από
 τους δύο γονείς του (Βαγγέλης Γωργουλόπουλος το όνομά του)

Παρών στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού "ITB" στο Βερολίνο η Στερεά Ελλάδα


Μόνο θετικά σχόλια έχει προκαλέσει η συμμετοχή
 της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Τουρισμού «ITB» στο Βερολίνο. Στο πλαίσιο της εκστρατείας για την ενίσχυση του τουρισμού, η Περιφέρεια συνεχίζει να δίνει το «παρών» σε όλες τις διεθνείς εκδηλώσεις προβολής των τοπικών προϊόντων και των τουριστικών υποδομών της Στερεάς Ελλάδας.


Το Βερολίνο αποτελεί τον 5ο σταθμό για τον σκοπό αυτό καθώς έχουν προηγηθεί οι επιτυχείς συμμετοχές σε αντίστοιχου κύρους διεθνείς εκθέσεις στο Λονδίνο, το Τελ Αβίβ, το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι.

Με σκοπό την ενίσχυση των επαφών που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της έκθεσης για την προσέλκυση τουριστών, στο Βερολίνο βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, προκειμένου να στηρίξει τις συναντήσεις που πραγματοποιούνται με τουριστικούς πράκτορες και επιχειρηματίες του τουρισμού.

Είναι σημαντικό ότι η συμμετοχή της Περιφέρειας σε αυτή, αλλά και τις άλλες εκθέσεις, αποφασίστηκε έπειτα από διάλογο με τους επιχειρηματίες του αντικειμένου που υπέδειξαν τις σημαντικές διεθνείς εκδηλώσεις που θα προωθήσουν και θα προβάλουν την Στερεά Ελλάδα.

Στον απολογισμό της πρώτης ημέρας της έκθεσης, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Έχουμε δημιουργήσει μία καλή ομάδα με όλους τους ανθρώπους του τουρισμού της Στερεάς Ελλάδας. Αποφασίσαμε ότι θα γυρίσουμε τον κόσμο αλλά θα πετύχουμε τον στόχο μας. Να κάνουμε την Στερεά Ελλάδα πρότυπο τουριστικής ανάπτυξης, να δείξουμε σε όλους ότι δεν διαθέτουμε μόνο τη φυσική ομορφιά που έχουμε κληρονομήσει, αλλά και υποδομές που θα ζήλευαν πολλοί στην Ευρώπη. Έχουμε τεχνογνωσία, έχουμε τη θέληση και αυτό θέλουμε να το κάνουμε γνωστό σε ολόκληρο τον πλανήτη. Για κάθε επισκέπτη που κερδίζουμε ανοίγουν θέσεις εργασίας, ενισχύεται η οικονομία μας και αντιμετωπίζουμε την κρίση. Είναι μάχη, αλλά έχουμε δυνατά όπλα».

Δενδρύλλια χασίς στη Μαγούλα Ευπαλίου

Άλλη μια επιτυχία της Αστυνομίας Ευπαλίου. Αξιοποιώντας σχετικές πληροφορίες οι αστυνομικοί εντόπισαν σε δύσβατη περιοχή στη Μαγούλα Ευπαλίου έξι δενδρύλλια ινδικής κάνναβης (χασίς).

Τα δενδρύλλια ήταν ύψους από 30 εκατοστά έως ενάμιση μέτρο καλυμμένα σε μικρά θερμοκήπια

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες η μικρή φυτεία ήταν σε απόμακρη περιοχή και αυτό βάζει σε υποψίες τους αστυνομικούς του Τμήματος Ευπαλίου ότι μπορεί να υπάρχουν και σε άλλα σημεία της περιοχής ανάλογες μικρές φυτείες.

Τα δενδρύλλια εκριζώθηκαν και μεταφέρθηκαν στο Α.Τ. Ευπαλίου και ταυτόχρονα γίνονται οι σχετικές έρευνες για τον εντοπισμό των δραστών. 

Π.Σκουρλέτης: Το καλοκαίρι ο Νόμος για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση

Από την Ξάνθη ο Υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης ανακοίνωσε ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση νέων αλλαγών στην Αυτοδιοίκηση. Επίσης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί η δυνατότητα και σε ιδιώτες να συγκροτούν και να δημιουργούν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών.

" Ξεκινάμε σε όλη την Ελλάδα επικοινωνία με τους Δήμους και τους Περιφερειάρχες. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει μια πρώτη επεξεργασία που αφορά στις θεσμικές αλλαγές, στο πλαίσιο που σχετίζεται με την Αυτοδιοίκηση, τον «Καλλικράτη». Θέλουμε αυτή η συζήτηση να συνεχιστεί, πια, με έναν απευθείας διάλογο, να καταγράψουμε τα προβλήματα, να ακούσουμε παρατηρήσεις και προτάσεις. Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα της περιοδείας εδώ στην Ξάνθη, αύριο θα επισκεφτούμε τη Δράμα, το Παρανέστι και την Καβάλα. Νομίζω ότι αυτή η επικοινωνία θα είναι ωφέλιμη για όλους".

Για τις αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση
"Επειδή είμαστε φανατικοί οπαδοί του διαλόγου, μας ενδιαφέρει -πριν οριστικοποιήσουμε τις θέσεις που θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή- να εξαντλήσουμε όλες τις δυνατές μορφές επικοινωνίας και διαβούλευσης. Και για αυτό βρισκόμαστε και εδώ στην Ξάνθη σήμερα. Ο εκλογικός νόμος είναι μία από τις αλλαγές που σκοπεύουμε να φέρουμε προς ψήφιση. Υπάρχει επίσης το θέμα των αρμοδιοτήτων, των πόρων της αυτοδιοίκησης, των σχέσεων της κεντρικής εξουσίας με την αποκεντρωμένη διοίκηση. Αντιλαμβάνεστε ότι πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο πλέγμα αλλαγών που πρέπει να αποσαφηνιστεί. Θεωρούμε ότι μέχρι τα μέσα της χρονιάς θα είμαστε σε θέση να έχουμε ολοκληρώσει αυτή την επικοινωνία με τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και να προχωρήσουμε στη θεσμοθέτηση νέων αλλαγών."

Για τους συμβασιούχους στην καθαριότητα
" Η κυβέρνηση ήδη έχει κάνει αυτό που πρέπει ώστε να μην εμφανίζονται αυτά τα προβλήματα είτε της μη παράτασης των συμβάσεων είτε της μη πληρωμής. Γνωρίζετε ότι μόλις περίπου πριν από μία εβδομάδα, υπήρξε συγκεκριμένη ρύθμιση, η οποία αποσαφήνιζε πλήρως τις προϋποθέσεις πληρωμής. Αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να μην πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα. Θεωρώ ότι, προφανώς, πρόκειται τώρα πια για ένα διαδικαστικό θέμα και έχει ουσιαστικά λυθεί".

Για τα ΚΑΝ
" Η Πολιτεία με δύο νομοθετικές παρεμβάσεις που έχει κάνει, επί των ημερών της δικής μας Κυβέρνησης, έδωσε ένα πλήρες νομοθετικό πλαίσιο στους Δήμους για να μπορούν να συστήσουν-δημιουργήσουν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών. Και πραγματικά είναι απορίας άξιο, γιατί οι δήμοι σήμερα δεν προχωρούν σε αυτό. Σκεφτόμαστε να δώσουμε τη δυνατότητα και σε ιδιώτες να συγκροτούν και να δημιουργούν Κέντρα Αποτέφρωσης Νεκρών".

Βιβλίο για την Ιστορία-Γλωσσολογία της Δωρίδας από τον Τάσο Φιλιππόπουλο

Εκδόθηκε το τελευταίο βιβλίο του Δωριέα συγγραφέα Τάσου Φιλιππόπουλου που αποτελεί και το κύκνειο άσμα του.

Τίτλος του βιβλίου Ιστορία - Γλωσσολογία Δωρίδας. Άπαντα Τρικόρφου.


Ειδικότερα όπως αναφέρει και στο εξώφυλλο του βιβλίου ο συγγραφέας πραγματεύεται και παρουσιάζει θέματα Κοινωνιογραφίας, Δημογραφίας, Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Τοπωνυμιών της Δωρίδας

Συμμετοχή επιχειρήσεων της Στερεάς Ελλάδας στην έκθεση FRESKON 2017


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στην έκθεση για τα φρέσκα φρούτα και τα λαχανικά «FRESKON 2017», που θα πραγματοποιηθεί από 27 έως 29 Απριλίου στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ ΗΕLEXPO στη Θεσσαλονίκη.

Η FRESKON αποτελεί το μεγαλύτερο εμπορικό γεγονός Φρούτων και Λαχανικών που διεξάγεται στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Πρόκειται για ένα διεθνές σημείο συνάντησης εταιρειών, παραγωγών και εμπόρων μέσα από το οποίο επιτυγχάνεται η ανάπτυξη του εμπορίου και των εξαγωγών και η διεύρυνση συνεργασιών μέσα από μια ποιοτική εκθεσιακή διοργάνωση, πρόγραμμα Β2Β συναντήσεων, Διεθνή Συνέδρια, παράλληλες εκδηλώσεις, ομιλίες, κλπ.

 Όπως δήλωσε ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Θεμιστοκλής Χειμάρας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα καλύψει το κόστος μίσθωσης και κατασκευής ενιαίου περίπτερου, για παραγωγούς του κλάδου των φρέσκων φρούτων και λαχανικών που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής της αρμοδιότητας, με στόχο να συμβάλει στην ενίσχυση της ανάδειξης των Στερεοελλαδίτικων προϊόντων στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παραγωγών και επιχειρήσεων στο περίπτερο της Περιφέρειας προϋποθέτει την παρουσία εκπροσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Τα έξοδα μετάβασης και διαμονής των εκπροσώπων βαρύνουν την ίδια την επιχείρηση.

Όσοι επιθυμούν να τιμήσουν με την συμμετοχή τους το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, να εκδηλώσουν ενδιαφέρον το συντομότερο, και όχι αργότερα από την Δευτέρα 3 Απριλίου 2017, συμπληρώνοντας σχετική φόρμα συμμετοχής προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr ή στο fax: 2221036055).

Επισημαίνεται ότι θα δοθεί προτεραιότητα σε επιχειρηματικές δραστηριότητες συνεταιρισμών και ομάδων παραγωγών, καθώς επίσης θα ληφθεί μέριμνα στο περίπτερο της Περιφέρειας να υπάρχουν εκθέτες από όλες τις Περιφερειακές Ενότητες.

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση http://freskon.helexpo.gr/el.

Τετάρτη, 8 Μαρτίου 2017

Σήμερα η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας γιορτάζουμε σήμερα 8 Μαρτίου και ο Κώστας Χαλιορής μας έστειλε μια ωραία ευχή-κάρτα.

Το ιστορικό…


Η παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (διεθνής ημέρα των δικαιωμάτων των γυναικών) εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε έτους. Έχει τις ρίζες της στις διαμαρτυρίες των γυναικών στις αρχές του εικοστού αιώνα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, που ζητούσαν ίσα δικαιώματα, καλύτερες συνθήκες εργασίας καθώς και δικαίωμα ψήφου. Θεσμοθετήθηκε το 1977 από τον ΟΗΕ ο οποίος κάλεσε όλες τις χώρες του κόσμου να γιορτάσουν την ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών.

Είναι μια μέρα κινητοποιήσεων σε όλο τον κόσμο για την υποστήριξη της ισότητας, και την αξιολόγηση της θέσης των γυναικών στην κοινωνία. Παραδοσιακά, ενώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών και ακτιβιστές διαδηλώνουν σε όλο τον κόσμο για να κάνουν γνωστά τα αιτήματά τους για βελτίωση της θέσης των γυναικών, καθώς και να εορτάσουν τις νίκες και τα επιτεύγματα του κινήματος.

Η παγκόσμια ημέρα των γυναικών ξεκίνησε ως ένας εορτασμός στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, της Ρωσίας, καθώς και του πρώην σοβιετικού μπλοκ. Σήμερα, σε πολλές περιοχές, η ημέρα έχει χάσει το πολιτικό της νόημα, και έχει γίνει απλώς μια ευκαιρία για τους άνδρες να εκφράσουν την αγάπη τους για τις γυναίκες όπως συμβαίνει και με τη γιορτή της μητέρας και την ημέρα του αγίου Βαλεντίνου. Σε άλλες περιοχές, ωστόσο, παραμένει ισχυρή η αρχική πολιτική σημασία της ημέρας για την υποστήριξη της ενδυνάμωσης και της ισότητας των γυναικών.

Ο εορτασμός, ύστερα από πολύχρονη καθυστέρηση καθιερώθηκε το 1910 με πρόταση της Γερμανίδας σοσιαλίστριας Clara Zetkin κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς ενώ εορτάσθηκε για πρώτη φορά το 1911.

Τρίτη, 7 Μαρτίου 2017

6 Μαρτίου 2017: Ευρωπαϊκή Ημέρα Λογοθεραπείας

Δυσφαγία … Τρώω και Πίνω με ασφάλεια: Γεύομαι τη ζωή!!!


Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Ηµέρα Λογοθεραπείας σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και φέτος είναι αφιερωμένη στη Δυσφαγία.


Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού για τη Δυσφαγία και η ενημέρωση για τις υπάρχουσες δοµές και υπηρεσίες, τη θεραπευτική προσέγγιση και τυχόν ομάδες στήριξης.

Για πολλούς από εμάς τα φαγητά και τα υγρά είναι πηγές ευχαρίστησης. Με αυτό τον τρόπο ικανοποιείται η πείνα και η δίψα μας. Βοηθούν στο να οργανωθούμε κατά τη διάρκεια της ημέρας και μας παρέχουν ευκαιρίες για αλληλεπίδραση. Μην ξεχνάμε ότι στην Ελληνική κουλτούρα το φαγητό συνδέεται με γιορτές, με συνεστιάσεις, με γενέθλια. Εμείς αποφασίζουμε το τι θα φάμε, πότε θα φάμε, πόσο θα φάμε. Επίσης, αναγνωρίζουμε ένα φαγητό από τη μυρωδιά, από τις γεύσεις.

Ο σκοπός της σίτισης και της πόσης είναι η θρέψη και η ενυδάτωσή μας, αλλά και η επικοινωνία, η κοινωνικότητα, η εκμάθηση κοινωνικών δεξιοτήτων. Είναι μία σημαντική παράμετρος για να αναπτυχθούν γλωσσικές δεξιότητες, όπως είναι η ομιλία, ο λόγος και η αντίληψη.

Τι είναι δυσφαγία; 
Οι δυσκολίες σίτισης και κατάποσης (γνωστές και ως Δυσφαγία) συμπεριλαμβάνουν δυσκολίες σε κάθε βήμα της διαδικασίας σίτισης. Από την εισαγωγή στερεών και υγρών από το στόμα μέχρι την είσοδό τους στο στομάχι και στα έντερα. Μια διαταραχή σίτισης ή κατάποσης συμπεριλαμβάνει αναπτυξιακά άτυπες συμπεριφορές απέναντι στις τροφές και τα υγρά. Για παράδειγμα: να μην αποδέχεται το παιδί κατάλληλες για την ηλικία του τροφές και υγρά, να μην είναι σε θέση να χρησιμοποιεί κατάλληλες για την ηλικία του συσκευές (πιρούνι, κουτάλι κ.λ.π.) και σκεύη ή να μη μπορεί να φάει μόνο του.

Συχνότητα Εμφάνισης
Εκτιμάται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι κάποια στιγμή στη ζωή τους αντιμετωπίζουν για μικρό χρονικό διάστημα μια δυσκολία στην κατάποση, αλλά και ένα ποσοστό ανθρώπων που πλησιάζει το 10% αναγκάζεται να ζήσει σε χρόνια βάση με τα προβλήματα αυτά. Η έκταση αυτών των προβλημάτων μπορεί να ποικίλλει από μια μικρή δυσχέρεια έως την πλήρη αδυναμία κατάποσης.

Παιδιά
Ένα παιδί με Δυσφαγία μπορεί να αρνείται το φαγητό, να δέχεται μόνο περιορισμένη ποικιλία ή ποσότητα τροφών και υγρών ή να επιδεικνύει κατά τη διάρκεια του γεύματος ανάρμοστη σε σχέση με την ηλικία του συμπεριφορά.

Είναι γνωστό ότι το 25% - 45% των τυπικά αναπτυσσόμενων παιδιών εμφανίζουν προβλήματα σίτισης και κατάποσης. Η συχνότητα εμφάνισής της στα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές είναι 30% – 80%. Σημαντικά προβλήματα σίτισης έχουν αναφερθεί σ’ ένα ποσοστό της τάξεως του 3% – 10% των παιδιών με σωματικές αναπηρίες (26%-90%), ασθένειες και προωρότητα (10% – 49%).

Σημάδια και Συμπτώματα
Μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν:

1. Δυσκολίες στην αναπνοή κατά τη διάρκεια της σίτισης που μπορεί να σηματοδοτούνται από:
 •  Αυξημένο αναπνευστικό ρυθμό κατά τη διάρκεια της σίτισης
 • Αλλαγή στο χρώμα του δέρματος (κυάνωση).
 •  Άπνοια.
 •  Σταματάει συχνά εξαιτίας λόγω δυσκολιών στις διαδοχικές κινήσεις του μοτίβου πιπιλίζω –καταπίνω – αναπνέω.
 •  Υποξία (μείωση του οξυγόνου).
2. Αλλαγές στους φυσιολογικούς ρυθμούς των χτύπων της καρδιάς (βραδυκαρδία/ταχυκαρδία) σε σχέση με τη σίτιση:
 •  Βήχας και πνιγμός κατά τη διάρκεια ή μετά την κατάποση.
 •  Κλάμα κατά τη διάρκεια της σίτισης.
 •  Μειωμένη απόκριση κατά τη διάρκεια της σίτισης.
 •  Αφυδάτωση.
3. Δυσκολία στη μάσηση τροφών των οποίων η υφή μπορεί να είναι κατάλληλη για την ηλικία (μπορεί να φτύσει μερικώς μασημένη τροφή).
4. Δυσκολία στην έναρξη της κατάποσης.
5. Δυσκολία στη διαχείριση εκκρίσεων (συμπεριλαμβανομένων των εκκρίσεων σίελου που δεν σχετίζονται με την οδοντοφυΐα).
6. Σημάδια δυσφορίας, όπως μορφασμοί, απλώνει τα δάχτυλα μπροστά από το στόμα, γυρνάει το κεφάλι σε αντίθετη κατεύθυνση από το φαγητό.
7. Συχνή συμφόρηση, συγκεκριμένα μετά τα γεύματα.
8. Συχνές ασθένειες του αναπνευστικού συστήματος.
9. Πνίξιμο.
10. Απώλεια τροφής/υγρών από το στόμα όταν τρώει.
11. Θορυβώδης ή υγρή φωνή (γουργούρισμα) κατά τη διάρκεια και κατόπιν της σίτισης.
12. Άρνηση τροφών που έχουν συγκεκριμένο τύπο και υφή.
13. Λήψη μικρών ποσοτήτων, παραγέμισμα στο στόμα και αποθήκευση τροφών.
14. Εμετός (περισσότερο από το τυπικό «φτύσιμο»).
15. Απώλεια βάρους ή έλλειψη του κατάλληλου βάρους.

Ενήλικες
Τα ηλικιωμένα άτομα ανήκουν στην ομάδα ανθρώπων με την μεγαλύτερη επικινδυνότητα διότι στην πλειοψηφία τους χαρακτηρίζονται από μια φθίνουσα πορεία σε αρκετές φυσιολογικές λειτουργίες που ελέγχονται από το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της δυσφαγίας είναι:

Υποσιτισμός και Αφυδάτωση. Η Δυσφαγία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολη για ένα άτομο ώστε να λάβει επαρκή τροφή και υγρά και να έχει μια επαρκή θρέψη.
Αναπνευστικά Προβλήματα. Αν η τροφή ή τα υγρά εισέρθουν στους αεραγωγούς ενός ατόμου (εισρόφηση) και προσπαθήσει να καταπιεί, δημιουργούνται αναπνευστικά προβλήματα ή λοιμώξεις, όπως συχνές εξάρσεις πνευμονίας ή άλλες λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.

Παράλληλα με τις συνέπειες που επιφέρει η διαταραχή στην υγεία του ασθενή, δεν πρέπει να υποτιμηθεί η ψυχοκοινωνική της διάσταση. Ένας ασθενής που βήχει συχνά κατά τη διάρκεια του γεύματος, δεν μπορεί πλέον να απολαύσει και να συμμετέχει σε ένα τόσο σημαντικό κοινωνικό γεγονός, το φαγητό. Το αποτέλεσμα είναι να αποσύρεται κοινωνικά και να οδηγείται στην εσωστρέφεια.

Σημάδια κακής κατάποσης
Ο βήχας, το αίσθημα πνιγμονής ή γουργουρητό στη φωνή στη διάρκεια λήψης τροφής ή υγρών.
Αίσθημα ότι η τροφή σταματά στο θώρακα η στο στόμα.
Εκροή υγρών από το στόμα.
Αδυναμία για βήχα ή αδύνατη φωνή.
Δυσκολία ή επώδυνη κατάποση.

Σημάδια και Συμπτώματα
 • Πόνος κατά την κατάποση (Οδυνοφαγία).
 • Αδυναμία κατάποσης.
 • Το αίσθημα ότι η τροφή κολλάει στο λαιμό, στο στήθος ή πίσω από το στέρνο.
 • Εκροή υγρών από το στόμα.
 • Βραχνάδα.
 • Αναγωγές τροφών.
 • Καούρα πίσω από το στέρνο.
 • Όξινες ερυγές.
 • Απροσδόκητη απώλεια βάρους.
 • Βήχας ή αίσθημα πνιγμού κατά την κατάποση.
Ποια είναι μερικά από τα κυριότερα
αίτια της Δυσφαγίας;
 • Οξεία βλάβη του κεντρικού νευρικού συστήματος (αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, κρανιοεγκεφαλική κάκωση κ.α.).
 • Χρόνια νευρολογική πάθηση (ν. Πάρκινσον, Άνοια, Σκλήρυνση κατά Πλάκας κ.α.).
 • Όγκοι και νεοπλάσματα    
 • Καρδιοπάθειες.
 • Αναπνευστικές παθήσεις.    
 • Γαστρεντερικές παθήσεις.    
 • Επεμβάσεις κεφαλής και τραχήλου.
 • Τραχειοστομία.    
 •  Λαρυγγεκτομή    
 • Ασθένειες που επιβάλλουν σίτιση με ρινογαστρικό καθετήρα (Levine) ή γαστροστομία.
 • Κρανιοπροσωπικές ανωμαλίες (σχιστίες χειλιών ή υπερώας).
 • Γενετικά σύνδρομα (π.χ. σύνδρομο Down).
 • Εγκεφαλική Παράλυση.
 • Αποδιοργανωμένα πρότυπα θηλασμού σε βρέφη.
 • Συμπεριφορικές Διαταραχές (άρνηση σίτισης ή/και μετάβασης σε πιο στερεές τροφές).
 • Ψυχογενείς παράγοντες.
Θεραπεία
Η θεραπεία ποικίλλει σημαντικά, ανάλογα με το αίτιο, τα συμπτώματα και το είδος του προβλήματος κατάποσης. Όταν υπάρχει υπόνοια Δυσφαγίας, η διάγνωση και η θεραπεία είναι μια ομαδική προσπάθεια Ακτινολόγου, Λογοθεραπευτή, Διαιτολόγου, Ψυχολόγου, ΩΡΛ, καθώς και άλλες θεραπευτικές ειδικότητες σε συνεργασία με τον ασθενή και την οικογένειά του.

Ο Λογοθεραπευτής, σε συνεργασία με τον θεράποντα ιατρό, μπορεί να βοηθήσει ακόμα και να εξαλείψει Δυσφαγίες που αφορούν στο στοματικό και στο φαρυγγικό στάδιο της κατάποσης. Ενδεικτικά μερικές από τις θεραπευτικές τεχνικές που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο λογοθεραπευτής είναι:
 • Ασκήσεις ενδυνάμωσης κάτω γνάθου και γλώσσας.
 •  Βελτίωση εύρους χειλιών, γλώσσας και κάτω γνάθου.
 • Βελτίωση ανύψωσης της μαλακής υπερώας.    
 •  Βελτίωση της αισθητικότητας προσώπου και στόματος.
 • Αλλαγές στην στάση του σώματος και την θέση κεφαλής στην κατάποση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος διείσδυσης ή/και εισρόφησης.
 • Ασκήσεις βελτίωσης της ανύψωσης του λάρυγγα κατά την κατάποση.
 • Ασκήσεις βελτίωσης της ανύψωσης της ρίζας της γλώσσας.
 • Τροποποίηση τροφών και υγρών που καταπίνονται ευκολότερα και ασφαλέστερα (αλλαγές στο είδος της τροφής).
 • Παρακολούθηση της προσλαμβανόμενης ποσότητας τροφής και υγρών.
 • Κάνοντας σίτιση σε ασθενείς με Δυσφαγία, όπου αυτό είναι απαραίτητο.
Το ευρύ κοινό έχει ταυτίσει την έννοια της Λογοθεραπείας με την αποκατάσταση των δυσκολιών σε παιδιά. Όμως και οι ενήλικες μπορεί να αντιμετωπίζουν μια σειρά από ήπιες και σοβαρές δυσκολίες οι οποίες επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα και κατ’ επέκταση τη ζωή τους.

Οι δυσκολίες των ενηλίκων
μπορεί να είναι οι εξής:
Επίκτητες Διαταραχές λόγου – ομιλίας, ανάγνωσης και γραφής, Διαταραχές σε Φωνή, Ροή Ομιλίας, Κατάποση λόγω κάποιου εγκεφαλικού επεισοδίου ή κάποιας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης.

Το εκάστοτε πρόγραμμα θεραπείας έχει σαν στόχο όχι μόνο την πιο άμεση αποκατάσταση των δυσκολιών, αλλά ταυτόχρονα και την ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση του ατόμου στοχεύοντας στην ομαλή κοινωνική επανένταξή του.

Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας είναι ένα επιστημονικό Σωματείο, μη κερδοσκοπικό, μη κυβερνητικό. Η Εταιρία στελεχώνεται από μία ομάδα ειδικών επαγγελματιών ψυχικής υγείας, πάνω στις αρχές της Κοινωνικής και Κοινοτικής Ψυχιατρικής, με σκοπό να προσεγγίσουν, με ευαισθησία, όλο το φάσμα των ηλικιών – παιδιά, έφηβοι, ενήλικες – που χρήζουν τη βοήθειά του σε σχέση με την πρόληψη των προβλημάτων ψυχικής υγείας και την έγκαιρη παρέμβαση σε αυτά. Οι υπηρεσίες παρέχονται συγκεκριμένα μέσω της Κινητής Μονάδας Ψυχικής Υγείας και του Κέντρου Ημέρας για Παιδιά, Εφήβους και Ενήλικες στο Ν. Φωκίδας. Είναι δωρεάν και τα θεραπευτικά προγράμματα είναι εξατομικευμένα, προσαρμοσμένα στις ανάγκες της κάθε οικογένειας, με σεβασμό στον χαρακτήρα και τις ιδιαιτερότητές της.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στο τηλέφωνο επικοινωνίας 22650 22924 (Εθνικής Αντιστάσεως 13, Άμφισσα).

Για την Ε.Κ.Ψ.&Ψ.Υ. Δομής Φωκίδας
Αθανασία Τζιμαρά,
Λογοθεραπεύτρια

Εθελοντική Αιμοδοσία στην Ερατεινή!

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τρίτη 7 Μαρτίου 2017, και ώρες 17.30 - 20.30,στην Ερατεινή.

Η αιμοδοσία θα γίνει στο Περιφερειακό Ιατρείο Ερατεινής και διοργανώνεται από τον Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ιτέας «Ο Πελεκάνος» σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσα.

Κέντρο κυνηγετικού τουρισμού η Στερεά


Με αντικείμενο την ενίσχυση του κυνηγετικού τουρισμού μέσω πρωτοβουλιών και δραστηριοτήτων πραγματοποιήθηκε σήμερα η συνάντηση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη με τους εκπροσώπους των κυνηγετικών συλλόγων. Κατά την διάρκεια της συνάντησης, ο Κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε την συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση «ΚΥΝΗΓΕΣΙΑ» που αφορά σε κυνηγούς από ολόκληρη την Ελλάδα και την Ευρώπη αλλά και για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνονται για την ανάδειξη των δυνατοτήτων που προσφέρει η Στερεά Ελλάδα για το ψάρεμα, την ορειβασία, την πεζοπορία και τον αγροτουρισμό, στο πλαίσιο της πολιτικής της για την ενίσχυση της οικονομίας και του τουρισμού.

Στην ίδια συνάντηση συζητήθηκαν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυνηγετικοί σύλλογοι της Στερεάς Ελλάδας καθώς και οι τρόποι με τους οποίους η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας μπορεί να συνδράμει στην επίλυσή τους.

Μετά την συνάντηση, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε: «Στη Στερεά Ελλάδα λειτουργούν 32 Κυνηγετικοί Σύλλογοι, στους οποίους είναι οργανωμένοι 17.000 κυνηγοί. Η Περιφέρειά μας διαθέτει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορούν να την καταστήσουν το κέντρο του κυνηγετικού τουρισμού στη χώρα μας. Με την συμμετοχή μας στην έκθεση αλλά και με όλες τον σχεδιασμό που κάνουμε για την προβολή των δυνατοτήτων της Στερεάς Ελλάδας για το κυνήγι, το ψάρεμα και όλες τις δραστηριότητες στη φύση, μπορούμε να ενισχύσουμε τον τουρισμό μας και την οικονομία μας.»