Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Παρασκευή, 3 Μαρτίου 2017

Στον Μητροπολίτη ο Κυρ. Μητσοτάκης


Τον Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο επισκέφθηκε σήμερα το μεσημέρι ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Κώστα Μπακογιάννη και τον Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Ελευθέριο Αυγενάκη.

Ως γνωστό ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας περιόδευσε στην Άμφισσα και την Ιτέα όπου σήμερα το απόγευμα θα μιλήσει στο 2ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Εκτός των άλλων σταθμών εξέφρασε την επιθυμία να συναντηθεί με τον Μητροπολίτη Φωκίδος, αλλά και να ξεναγηθεί στον Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμφίσσης, για να ενημερωθεί για τις εργασίες αναστήλωσης του εν λόγω Ιερού Ναού.

Ο Πρόεδρος με την συνοδεία του παρευρέθηκαν στο Μητροπολιτικό Μέγαρο της Άμφισσας, όπου εκεί είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει και να πληροφορηθεί από τον Μητροπολίτη για την Εκκλησία της Φωκίδος και διάφορα ζητήματα που την απασχολούν.

Στη συνέχεια μετέβηκαν στον Μητροπολιτικό Ναό, όπου έγινε μια μικρή ξενάγηση από την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη, για τις εργασίες αναστήλωσης που πρόκειται εντός ολίγων ημερών να ξεκινήσουν στον Ιερό Ναό.


Περιοδεία Κυρ. Μητσοτάκη στη Φωκίδα

Για την ανάγκη να υπάρξουν χαμηλότεροι φορολογικοί συντελεστές, αλλά και βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης, έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας πως «η Νέα Δημοκρατία είναι το κόμμα το οποίο θα στηρίξει την υγιή επιχειρηματικότητα και θα αποποινικοποιήσει στη συνείδηση του Έλληνα πολίτη την έννοια της επιχειρηματικότητος».

Μιλώντας σε σύσκεψη με παραγωγικούς φορείς της Φωκίδας, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σήμερα στην περιοχή, ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε έτοιμος να πάρει το ρίσκο να μειώσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις, ξεκαθαρίζοντας όμως, πως θα είναι αμείλικτος σε φαινόμενα φοροδιαφυγής.

«Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι», πρόσθεσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, «ότι σήμερα το να ασκεί κανείς επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, περίπου δεν βγάζει νόημα, όταν μεταξύ φόρων, εισφορών, προκαταβολών, καταλήγεις να τα δίνεις σχεδόν όλα στο κράτος. Δεν είναι βιώσιμη αυτή η λύση. Εμείς έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ αναλυτικό σχέδιο για μια στοχευμένη μείωση φορολογικών συντελεστών, σε συνδυασμό με ένα περαιτέρω συμμάζεμα και εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών. Χρειαζόμαστε ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Αυτοί οι φόροι και αυτές οι εισφορές δεν μας οδηγούν πουθενά. Θέλω να είμαι τελείως ξεκάθαρος σε αυτό, ότι υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν τον οποίο ακολουθεί η κυβέρνηση».

Ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε την ανάγκη να συνδεθεί η ανάπτυξη με την ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής στους πιο αδύναμους, τονίζοντας πως «η άλλη πλευρά του κράτους είναι το κοινωνικό κράτος, είναι η φροντίδα για τους πιο αδύναμους, είναι η φροντίδα για ένα σύστημα υγείας το οποίο θα παρέχει αξιοπρεπή ποιότητα υπηρεσιών, ειδικά στην περιφέρεια, όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και βέβαια φροντίδα για τους ασθενέστερους. Οι ασθενέστεροι, συχνά, είναι οι πολύ μεγάλες ηλικίες και τα παιδιά, τους οποίους συχνά τους ξεχνάμε, αλλά πρέπει να είναι στο επίκεντρο των πολιτικών μας προτεραιοτήτων» είπε χαρακτηριστικά.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της αλλαγής του άρθρου 16 του Συντάγματος, τονίζοντας πως θα πρέπει να δημιουργηθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια στην Ελλάδα, με τις κλασικές σπουδές να είναι στο επίκεντρο.

Αναφερόμενος στη Φωκίδα, ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε, πως «υπάρχουν συμπυκνωμένα στον υπερθετικό βαθμό όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της πατρίδας μας. Πλεονεκτήματα που πρέπει να αξιοποιήσουμε για να βάλουμε τη χώρα ξανά σε αναπτυξιακή τροχιά. Την απαράμιλλη φυσική ομορφιά, το βουνό, τη θάλασσα και ένα πολιτιστικό θησαυρό παγκόσμιου μεγέθους. Σε συνδυασμό με ένα δυναμικό πρωτογενή τομέα που παράγει ποιοτικά προϊόντα. Η Φωκίδα αποτελεί μια ευκαιρία για να δημιουργήσουμε δουλειές, να κρατήσουμε τα νέα παιδιά, τους επιστήμονες εδώ στην Ελλάδα και να δημιουργήσουμε πλούτο, κυρίως, για την Περιφέρεια» είπε προσθέτοντας πως για τη ΝΔ, τουρισμός και πολιτισμός πάνε μαζί.
«Πρέπει να συνδέσουμε τον πολιτισμό με τον τουρισμό. Να γίνει η Ελλάδα ένας τόπος που οι τουρίστες δεν θα έρχονται μόνο για να απολαύσουν τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και για να δουν από κοντά μνημεία πολιτιστικά παγκόσμιου βεληνεκούς» συνέχισε ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Αναφερόμενος στην εικόνα που παρουσιάζει η δημόσια Υγεία στη Φωκίδα σημείωσε: «Επισκέφθηκα το νοσοκομείο. Η κατάσταση, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του προσωπικού, είναι απογοητευτική. Είναι ξεκάθαρο ότι στο θέμα των προσλήψεων στον τομέα της Υγείας, έχουν γίνει τα τελευταία δυο χρόνια, σημαντικές αστοχίες».

Τέλος, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη ευελιξία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Να ξεφύγει από τον ασφυκτικό έλεγχο, ο οποίος της ασκείται συχνά».

Το πρωί ο Μητσοτάκης επισκέφθηκε στην Ιτέα το γηροκομείο και το ΚΑΠΗ της πόλης, ενώ συνομίλησε και με κατοίκους της περιοχής, θέλοντας -όπως τόνισε- να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας συνολικά για την πορεία της χώρας.

«Σκοπός μου είναι να ενώσω όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο...
Σκοπός μας δεν είναι να απευθυνθούμε μόνο στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας. Ο δικός μου σκοπός είναι να ενώσω όλους τους Έλληνες σε μια μεγάλη εθνική προσπάθεια για να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Πιστεύω ότι μπορούμε να το καταφέρουμε. Το χαμόγελό σας και η αισιοδοξία με την οποία με υποδεχθήκατε είναι η καλύτερη απόδειξη ότι αυτή η χώρα αξίζει ένα καλύτερο μέλλον», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, προσθέτοντας πως έχει αναλάβει τη δέσμευση να γυρίσει όλη την Ελλάδα, με στόχο να ακούσει τα τοπικά προβλήματα και να συνομιλήσει με τους κατοίκους για τις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου.

Σύμφωνα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η Ιτέα είναι ένας τόπος με τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και ευκαιρίες, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων την ανάγκη αναβάθμισης του λιμανιού με στόχο την προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε πως ξέρει τι πρέπει να γίνει σε επίπεδο κεντρικής εξουσίας αλλά και Περιφέρειας, λέγοντας πως ο περιφερειάρχης έχει ήδη δρομολογήσει μια σειρά από πολύ σημαντικά έργα που έχουν να κάνουν με τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Η Φώφη Γεννηματά στο Φόρουμ Δελφών


Όπως ανακοινώθηκε από το Γραφείο Τύπου της Νομαρχιακής ΠΑΣΟΚ Φωκίδας, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά θα παραστεί την Κυριακή 5 Μαρτίου στις εργασίες του 2ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, όπου ενώπιον του κοινού θα απαντήσει στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ιορδάνη Χασαπόπουλου (11:45 πμ).

Έκπληξη Κ.Χαλιορή στον Κυρ.Μητσοτάκη!

Μία έκπληξη περίμενε σήμερα τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την περιοδεία του στο νομό Φωκίδας, όπου ο νεαρός πολιτευτής Κωνσταντίνος Χαλιορής του δώρισε ένα σκίτσο, με αφορμή τα γενέθλια του που είναι αύριο 4 Μαρτίου.

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας ξαφνιάστηκε ευχάριστα και αφού τον ευχαρίστησε για το δώρο ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι ευφυέστατο και θα το τοποθετήσει στο γραφείο του, με παρόντες τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Λευτέρη Αυγενάκη και τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη.

Το σκίτσο απεικονίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη "Συμφωνία Αλήθειας" στην πλάτη του να περιοδεύει σε ολόκληρη τη χώρα.

Για τα αντισταθμιστικά οφέλη από την κατασκευή του ταμιευτήρα Μόρνου

Του Κώστα Κουτσόπουλου

Τον τελευταίο καιρό, κυρίως με τις πρωτοβουλίες διεκδίκησης του Δήμου Δωρίδας, μπήκε στη δημόσια συζήτηση το θέμα των «αντισταθμιστικών οφελών» από την κατασκευή του ταμιευτήρα στον ποταμό Μόρνο, στο Λιδορίκι. Συζήτηση που, σε κάποιες περιπτώσεις, παίρνει και τη μορφή αντιπαράθεσης όσον αφορά τους δικαιούχους ωφελημάτων.

Είναι θεμιτό -και επιβεβλημένο σε μια περίοδο έντονης οικονομικής κρίσης όπου ο δημόσιος κορβανάς στερεύει- η Αυτοδιοίκηση να αναζητά νέες (εναλλακτικές) πηγές χρηματοδότησης.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, πρέπει να τεκμηριώνεται το δίκαιο του αιτήματος, για να είναι κατ’ αρχάς θεμιτή και στη συνέχεια αποτελεσματική η συνακόλουθη διεκδίκησή του. Χρειάζεται να συνοδεύεται από επιχειρήματα, τα οποία όσο πιο τεκμηριωμένα είναι, τόσο πιο σίγουρη έκβαση θα έχει η διεκδίκηση. Προδήλως, η απαίτηση από κάποιον (φορέα ή άτομο) για αντισταθμιστικά οφέλη, οφείλει να στηρίζεται στο νόημα της ίδιας της λέξης «αντισταθμιστικά». Ζητά δηλαδή κάποιος αντιστάθμισμα για κάποια ζημία που του προκάλεσαν εξωγενείς παράγοντες. Με αόριστα και, πολύ περισσότερο, σαθρά επιχειρήματα, προφανώς και δεν μπορεί να πείσει για το δίκιο του. Και βέβαια τότε προσπαθεί να πείσει δια της πλαγίας οδού, με «άνωθεν επεμβάσεις», μέθοδος πολύ διαδεδομένη στη χώρα μας.

Πρέπει να υπάρχουν αντισταθμιστικές
οφειλές από τον ταμιευτήρα Μόρνου;

Είναι γνωστό ότι, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες υδροδότησης της Αττικής, κατασκευάστηκε και άρχισε να λειτουργεί από το 1981 ο ταμιευτήρας νερού του ποταμού Μόρνου στο Λιδορίκι. Ένα πρωτόγνωρο και τεράστιο σε μέγεθος έργο., του οποίου όμως η κατασκευή επέφερε και σημαντικές περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις. Τόσο στην περιοχή εκτέλεσης του έργου, την ευρύτερη περιοχή Λιδορικίου, όσο και στην περιοχή της πεδιάδας και των εκβολών του π. Μόρνου.

Στην πρώτη περίπτωση, αφαιρέθηκε μια μεγάλη παραγωγική έκταση από την περιοχή του Λιδορικίου, περιορίστηκαν οι δυνατότητες για παραγωγικές δραστηριότητες λόγω των περιβαλλοντικών περιορισμών που τέθηκαν και επιβαρύνθηκαν σημαντικά οι τοπικές μετακινήσεις. Με λίγα λόγια, η τοπική οικονομία και κοινωνία υπέστησαν σημαντικές επιβαρύνσεις (για τις οποίες βεβαίως άλλοι, με πληρέστερη γνώση του θέματος, μπορούν να αναφερθούν αναλυτικότερα).

Στη δεύτερη περίπτωση, οι συνέπειες προκλήθηκαν από τη δραστική μείωση των απορροών του ποταμού στο κατάντη από το φράγμα τμήμα του. Δηλαδή στην πεδιάδα Μόρνου, στην κοίτη και στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών του ποταμού. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία της «ΜΠΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ Ε/Β ΕΡΓΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΜΟΡΝΟΥ» που εκπονήθηκε το 1995 από την ΓΑΜΜΑ 4 ΕΠΕ – Κ. ΜΠΛΑΘΡΑΣ – Ι. ΑΡΓΥΡΟΚΑΣΤΡΙΤΗΣ – Η. ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, για λογαριασμό του Υπουργείου Γεωργίας:

Η πεδιάδα Μόρνου αρδευόταν μέχρι την κατασκευή του ταμιευτήρα κατά κύριο λόγο με τα επιφανειακά νερά του ποταμού. Πριν από την κατασκευή του ταμιευτήρα η έκταση της λεκάνης απορροής μέχρι το σημείο εισόδου του ποταμού στην πεδιάδα ήταν 830 Km2 με τα δε επιφανειακά νερά του ποταμού αρδευόταν το 70% περίπου των 23.000 στρεμμάτων γεωργικής γης της πεδιάδας. Μετά την κατασκευή του ταμιευτήρα, η λεκάνη απορροής περιορίστηκε στα 270 Km2 και κατά συνέπεια μειώθηκαν και οι αρδευόμενες εκτάσεις αφού τα επιφανειακά νερά του ποταμού δεν επαρκούσαν. Σε αντιστάθμισμα των μειωμένων παροχών του ποταμού, ανορύχθηκαν αρκετές γεωτρήσεις με σημαντικότατη οικονομική επιβάρυνση της γεωργικής παραγωγής. Ωστόσο, η άρδευση παρέμεινε ανεπαρκής.

Παράλληλα, η κατακράτηση των επιφανειακών υδάτων στον ταμιευτήρα, έχει ως αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση της μεταφοράς και εναπόθεσης φερτών υλών στην κοίτη και στις εκβολές του ποταμού, με συνέπεια τα εμφανέστατα πλέον φαινόμενα της υποχώρησης και διάβρωσης των ακτών στην ευρύτερη περιοχή των εκβολών, της διάβρωσης των πρανών και των εγκιβωτισμένων τμημάτων του ποταμού και, σε συνδυασμό με την ανεξέλεγκτη αμμοχαλικοληψία, εκβάθυνσης της κοίτης του ποταμού. Επιπλέον, η άντληση του νερού από τις γεωτρήσεις επιφέρει υποβιβασμό της στάθμης του υπόγειου υδροφόρου ορίζοντα, με σοβαρό ενδεχόμενο την θαλάσσια διείσδυση στην ενδοχώρα. Σοβαρότατες λοιπόν είναι και οι ζημιές -περιβαλλοντικές και οικονομικές- που υπέστη η ευρύτερη περιοχή της πεδιάδας και των εκβολών του Μόρνου.

Από τα παραπάνω προκύπτει αβίαστα η απάντηση στο ερώτημα:

Οι αντισταθμιστικές οφειλές λόγω της εκτροπής των νερών του ποταμού Μόρνου για την ύδρευση της Αττικής αποτελούν στοιχειώδη ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ της Πολιτείας έναντι των περιοχών που επλήγησαν.

Ποιον και σε τι πρέπει να αφορούν τα αντισταθμίσματα;

Και σε αυτό το ερώτημα η απάντηση προκύπτει αβίαστα: τα αντισταθμιστικά οφέλη, ως αντισταθμιστική υποχρέωση της πολιτείας, αφορούν τις περιοχές που επλήγησαν, δηλαδή:

· την ευρύτερη περιοχή Λιδορικίου,
· την πεδιάδα Μόρνου και την ευρύτερη περιοχή των εκβολών του ποταμού.


Είναι δε φανερό ότι, τα αντισταθμιστικά οφέλη πρέπει να στοχεύουν στην, κατά το δυνατό, άρση των αρνητικών επιπτώσεων. Ο προσδιορισμός, το μέγεθος και ο τρόπος αντιμετώπισης αυτών των επιπτώσεων θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ειδικής μελέτης. Με αυτή τη θεώρηση, προφανώς και νομιμοποιείται ο Δήμος Δωρίδας –αλλά και γιατί όχι, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας-, για τη διεκδίκηση αντισταθμισμάτων. Κάθε άλλη απαίτηση (π.χ. με το επιχείρημα της γεωγραφικής θέσης των πηγών του ποταμού) ούτε νόμιμη, αλλά και ούτε ηθική είναι.

Υ.Γ.: Την παροιμία «Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα» θυμίζουν τα μέχρι σήμερα διαδραματισθέντα σχετικά με το θέμα των αντισταθμιστικών. Στη χώρα όπου «δια της πλαγίας οδού και των άνωθεν παρεμβάσεων όλα γίνονται», ο Δήμος Δελφών τα κατάφερε και «τσίμπησε» κάπου 35 εκ. από την ΕΥΔΑΠ, κάτι για το οποίο υπερηφανεύεται η κ. Μανδρέκα. Ίσως γιατί συνέβαλε σ’ αυτό. Και καλά, η πρώην βουλευτής Φωκίδας (που συμπεριφερόταν ως βουλευτής Παρνασσίδας, αφού η Δωρίδα και ιδιαίτερα η πεδινή, της ήταν άγνωστη). Ο σημερινός βουλευτής όμως, ο κ. Κωστοπαναγιώτου, που προέρχεται από την πληγείσα περιοχή, ποια είναι τα επιχειρήματα που ανέπτυξε στον κ. Σκουρλέτη, αφού, όπως διαβάζουμε στο δελτίο τύπου που εξέδωσε το γραφείο του «…ο Βουλευτής εισηγήθηκε, με συγκεκριμένα επιχειρήματα, να ενταχθούν στην συγκεκριμένη ρύθμιση και οι δύο δήμοι του νομού, Δ.Δελφών και Δ.Δωρίδας»; Αλλά, σε ανορθόδοξο δρόμο κινείται και ο Δήμος Δωρίδας. Όρισε αυθαίρετα ένα χρηματικό αντιστάθμισμα, χωρίς να προσδιορίζει πώς προέκυψε αυτό και, πολύ περισσότερο, για πού το προορίζει. Έτσι, γενικά και αόριστα, ενώ είναι πολύ δύσκολο να πείσει, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, είναι πολύ εύκολο να «κάψει» το δίκαιο αίτημα.
Κ. Κουτσόπουλος
kkoutso@sch.gr

Η Κυβέρνηση δεν παραχωρεί την Έκθεση Λαμίας στην Περιφέρεια της Στερεάς

Με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δ. Παπαδημητρίου συναντήθηκαν σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης  Φθιώτιδας, Ευθύμιος Καραΐσκος, προκειμένου να συζητηθεί το κοινό αίτημα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, των Δήμων και των φορέων ώστε να περιέλθει η εποπτεία της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της επιστολής που απέστειλε ο Περιφερειάρχης και στην οποία επισήμανε ότι θα πρέπει να ληφθούν άμεσα αποφάσεις καθώς η πίεση χρόνου είναι μεγάλη σε σχέση με την διεξαγωγή της 51ης  έκθεσης και του Ράλλυ Ακρόπολις.

Ο Κ. Μπακογιάννης, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ενημέρωσε τον υπουργό για την κρίσιμη καμπή στην οποία βρίσκεται ο θεσμός, αλλά και για την πρόθεση της Περιφέρειας να αναλάβει όλες τις οικονομικές εκκρεμότητες που έχουν προκύψει.

Για άκαμπτη θέση του υπουργού έκανε λόγο στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα αποφάσεις, χάνεται μία ουσιαστική ευκαιρία για τον τουρισμό, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία της Στερεάς Ελλάδας.

 «Δυστυχώς δεν βρήκαμε ανταπόκριση στο κοινό αίτημα της κοινωνίας της Στερεάς Ελλάδας για να αναλάβουμε την τύχης της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας. Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι προτιμούμε να αφήνουμε έναν θεσμό 50 ετών να καρκινοβατεί από το να εκμεταλλευτούμε ως χώρα τις ευκαιρίες που μας δίνει. Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη πρόταση που μπορεί να κρατήσει ζωντανή την έκθεση και να δώσει ανάσα στο εμπόριο, την επιχειρηματικότητα και την οικονομία μας αλλά βρεθήκαμε μπροστά στην άκαμπτη στάση του υπουργού και φοβάμαι ότι θα χάσουμε ακόμη μία ευκαιρία» επισήμανε ο Κ. Μπακογιάννης.

Υποβάθμιση υπηρεσιών ΕΦΚΑ Ναυπάκτου που εξυπηρετεί και την περιοχή Δωρίδας

Στη Βουλή έφερε το θέμα ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος  


Στη Βουλή έφερε το θέμα της υποβάθμισης των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Ναυπάκτου ο βουλευτής Δημήτρης Κωνσταντόπουλος με ερώτηση στον αρμόδια Υπουργό Εργασίας.

Επισημαίνει μάλιστα ότι ο ΕΦΚΑ Ναυπάκτου εκτός της περιοχής του Δήμου Ναυπακτίας εξυπηρετεί και τον Δήμο Δωρίδας όπου είναι εγκαταστημένες και λειτουργούν πάρα πολλές βιομηχανικές, βιοτεχνικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Ολόκληρη η ερώτηση του βουλευτή έχει ως εξής :

Κυρία Υπουργέ,
Στο νέο οργανόγραμμα του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης που πρόκειται να εφαρμοστεί, προτείνεται η υποβάθμιση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ Ναυπάκτου από Διεύθυνση σε Αποκεντρωμένο Τμήμα Κοινωνικής Ασφάλισης υπαγόμενο στην Τοπική Διεύθυνση Μεσολογγίου.


Στην περιφέρεια του Δήμου Ναυπακτίας εδρεύει πλήθος επιχειρήσεων και από τις Υπηρεσίες της Ναυπάκτου εξυπηρετείται μεγάλος αριθμός εργοδοτών και ασφαλισμένων. Ανάμεσα σε αυτούς και οι πολίτες της Ορεινής Ναυπακτίας, χωριά στα οποία η πρόσβαση είναι δύσκολη, με μεγάλες αποστάσεις και δυσχερές οδικό δίκτυο. Οι Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο διαθέτουν μάλιστα ιδιόκτητο κτίριο, το οποίο είναι προς διαμόρφωση από τις Τεχνικές Υπηρεσίες. Ταυτόχρονα, τα υποκαταστήματα των ασφαλιστικών ταμείων της Ναυπάκτου, εξυπηρετούν και τους πολίτες τμήματος του όμορου Δήμου Δωρίδας, όπου εδρεύουν πολλές βιομηχανικές, βιοτεχνικές και τουριστικές επιχειρήσεις.

Εάν τεθεί σε ισχύ το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ, οι πολίτες της Ναυπακτίας θα είναι αναγκασμένοι να μεταβαίνουν στο Μεσολόγγι και το Αγρίνιο για την πρόσβαση στις Υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Δεδομένου ότι η Αιτωλοακαρνανία αποτελεί τον μεγαλύτερο σε έκταση Νομό της χώρας και ότι οι αποστάσεις εντός αυτού είναι δυσανάλογα μεγάλες, οι πολίτες θα επωμιστούν ένα υπέρμετρο κόστος μετακίνησης στη σημερινή δυσχερή οικονομική συγκυρία. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Ναύπακτος απέχει 45 χλμ από το Μεσολόγγι και 80 χλμ από το Αγρίνιο, οι δε πρώην καποδιστριακοί δήμοι της Ορεινής Ναυπακτίας βρίσκονται σε ακόμη μεγαλύτερη απόσταση, με τον πρώην Δήμο Πλατάνου να απέχει 100 χλμ από το Μεσολόγγι και 140 χλμ από το Αγρίνιο, τον πρώην Δήμο Αποδοτίας να απέχει 110 χλμ από το Μεσολόγγι και 150 χλμ από το Αγρίνιο και τον πρώην Δήμο Πυλλήνης να απέχει 90 χλμ από το Μεσολόγγι και 130 χλμ από το Αγρίνιο. Την ίδια στιγμή οι πολίτες της Δωρίδας παραπέμπονται στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ Άμφισσας, η οποία βρίσκεται σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από τις κατοικίες τους.

Η αναβάθμιση, ο εκσυγχρονισμός και η πραγματική μείωση του κόστους λειτουργίας της Δημόσιας Διοίκησης δεν επιτυγχάνεται με προχειρότητα και διοικητική αποδυνάμωση των περιφερειακών Υπηρεσιών. Απαιτείται διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, την τοπική αυτοδιοίκηση, την ομοσπονδία επαγγελματοβιοτεχνών, το εργατικό κέντρο, το ΤΕΕ, τις ενώσεις και συλλόγους των επαγγελματιών και των εργαζομένων. Οι τοπικοί φορείς ήδη με ψήφισμά τους εκφράζουν την πλήρη αντίθεσή τους στο ενδεχόμενο υποβάθμισης των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου, ώστε να υιοθετηθούν βιώσιμες λύσεις, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Εκ των παραπάνω κρίνεται αναγκαία η λειτουργία Διεύθυνσης ΕΦΚΑ στην πόλη της Ναυπάκτου κι όχι Τμήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε κυρία Υπουργέ:

1. Με ποια κριτήρια καταστρώθηκε το προτεινόμενο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ με το οποίο υποβαθμίζονται οι Υπηρεσίες ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου; Υπήρξε διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς και κοστολόγηση της λειτουργίας των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ της Ναυπάκτου η οποία οδήγησε στο συγκεκριμένο οργανόγραμμα;

2. Υπάρχει πραγματικό όφελος του Δημοσίου από την υποβάθμιση των Υπηρεσιών ΕΦΚΑ στη Ναύπακτο, το οποίο να κρίνεται σημαντικότερο από την ταλαιπωρία και τα έξοδα στα οποία θα υποβληθούν οι πολίτες της Ναυπακτίας και της Δωρίδας και αν ναι πόσο συγκεκριμένα είναι αυτό; Σκοπεύετε να αναθεωρήσετε την επιβλαβή για το Δήμο Ναυπακτίας και το Δήμο Δωρίδας απόφασή σας;

Ο ερωτών Βουλευτής
Δημήτρης Κωνσταντόπουλος

Τα δρομολόγια πλοίων Χάνια - Τριζόνια

Ανακοινώθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο τα δρομολόγια της επιβατικής γραμμής Χάνια – Τριζόνια με τα σκαφάκια για την χρονική περίοδο από 1η Μαρτίου έως 31 Μαϊου που έχουν ως εξής,

Πέμπτη, 2 Μαρτίου 2017

Ομιλία στην Αθήνα για την καπετάνισσα Ασήμω Λιδωρίκη - Γκούρα από Δωρίδα


 Η ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙKΩΝ ΦΩΚIΔΟΣ επέλεξε να γιορτάσει την εορτή της Εθνικής Παλιγγενεσίας αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας τιμώντας τη μνήμη των γυναικών του Αγώνα και ιδιαιτέρως την ηρωική μορφή της Ασήμως Λιδωρίκι - Γκούρα.
Η εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων που έχουν ως αφορμή την Εικοστή Επέτειο της Ένωσης Γυναικών Φωκίδος

Εκδρομή στα Μετέωρα 18-19 Μαρτίου του Περβαλλοντικού Συλλόγου Μανάγουλης

ΟΙ “ΓΑΛΑΖΙΕΣ ΛΙΣΤΕΣ” ΣΤΗ ΦΩΚΙΔΑ

Τι αναφέρει η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ που επιβεβαιώνει ρεπορτάζ του  DORIDA NEWS πριν από μέρες

Σε πολιτικό ρεπορτάζ η εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ για τις λίστες υποψηφίων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα αναφέρεται και στη Φωκίδα δίνοντας ονόματα πιθανών υποψηφίων για τις τρείς θέσεις.

Επισημαίνει μάλιστα ότι  όλο και περισσότεροι είναι οι ενδιαφερόμενοι για συμμετοχή στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας όποτε και αν γίνουν οι επόμενες εκλογές.

Το δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά παραδείγματα περιοχών που υπάρχει ήδη συνωστισμός για τις γαλάζιες λίστες όπως είναι η Φωκίδα, όπου παλαιοί και νέοι προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Πειραιώς προκειμένου να εξασφαλίσουν θέση στο ψηφοδέλτιο.

Στη Φωκίδα, τα ονόματα που είναι στο τραπέζι των συζητήσεων και εξετάζονται από την Πειραιώς είναι η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα, ο πρώην υποδιοικητής του ΙΚΑ Κώστας Παπαθανασίου, ο πρώην υφυπουργός, επί Καραμανλή, Γιάννης Μπούγας, ο νεαρός επιχειρηματίας και πολιτευτής Κωνσταντίνος Χαλιορής καθώς και ο πρώην βουλευτής και δικηγόρος Πέτρος Μαντούβαλος του οποίου θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο της Φωκίδας.

Εκτός αυτών των στελεχών που αναμφισβήτητα «κατεβαίνουν» με τις καλύτερες προσδοκίες και με δεδομένη μια αξιόλογη παρουσία, υπάρχουν και άλλοι κομματικοί παράγοντες αλλά και επιχειρηματίες της περιοχής που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ.

Το παραπάνω δημοσίευμα  επιβεβαιώνει πλήρως το ρεπορτάζ του DORIDA NEWS πριν από αρκετές μέρες που ανέφερε τα ονόματα των 7 στελεχών της Ν.Δ. στη Φωκίδα  που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι στο Νομό.

Τετάρτη, 1 Μαρτίου 2017

Οι αρμοδιότητες των Αντιδημάρχων και Εντεταλμένων Δημοτικών Συμβούλων

Με απόφαση του ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης όρισε τους 3 νέους Αντιδημάρχους, Αν. Ευσταθίου, Κ. Παλασκώνη και Παν. Ζέτο με θητεία από 1-3-2017 μέχρι 31-8-2019, εντός της τρέχουσας δημοτικής περιόδου.

Με την ίδια απόφαση μεταβίβασε σε κάθε έναν και τις αρμοδιότητες που θα έχουν.

Ο τέταρτος Αντιδήμαρχος Δημήτρης Παπακωνσταντίνου θα τοποθετηθεί αφού πρώτα ορκιστεί ως Δημοτικός Σύμβουλος παίρνοντας τη θέση του παραιτηθέντα Χρήστου Τσιλίκη. Θα έχει αρμοδιότητα για τη Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου και όποιες άλλες του εκχωρηθούν με νέα απόφαση του Δημάρχου.

Αναλυτικά οι αρμοδιότητες που μεταβιβάζονται σε κάθε Αντιδήμαρχο είναι οι εξής :
 
Στον Αντιδήμαρχο Ευσταθίου Ανδρέα:

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ
Της Δημοτικής Ενότητας Ευπαλίου με αρμοδιότητες και ευθύνη:

1. Λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη Δημοτική Ενότητα,
2. Μέριμνας για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα,
3. Υπογραφής βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας (άρθρου 279 του Ν. 3463/2006) και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας,
4. Συνεργασίας με τους Προέδρους τα Μέλη και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους,
5. Εποπτείας και έλεγχου για τη διαφύλαξη των εντός του πρώην Δημαρχείου υλικών περιουσιακών στοιχείων,
6. Έλεγχο τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης, των υπαλλήλων του Δήμου που υπηρετούν στην Δημοτική Ενότητα, τη σύμφωνη γνώμη του για τη χορήγηση αδειών με ή χωρίς αποδοχές, έλεγχο τήρησης των δικαιουμένων ημερών των κανονικών αδειών, καθώς και έλεγχο των πάσης φύσεως αδειών του προσωπικού.
7. Ενημέρωση και επίλυση θεμάτων των πολιτών σε αιτήματα – αναφορές σε σχέση με το αντικείμενό του, 

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘ’ ΥΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
1. Έλεγχο του τομέα καθαριότητας, συντήρησης κοινοχρήστων χώρων, συντήρησης του δικτύου αποχέτευσης, καθώς και της Δημοτικής Αστυνόμευσης,
2. Συντήρηση, εποπτεία και καλή λειτουργία των παιδικών χαρών,
3. Συντήρηση των κοιμητηρίων,
4. Συντήρηση του δικτύου δημοτικού ηλεκτροφωτισμού,
5. Συντήρηση των δικτύων άρδευσης,
6. Εποπτεία για τον εορταστικό και πανηγυρικό διάκοσμο,
7. Τέλεση πολιτικών γάμων,
8. Ενημέρωση και επίλυση θεμάτων των πολιτών σε αιτήματα – αναφορές σε σχέση με το αντικείμενό του,
9. Την υπογραφή όλων των σχετικών εγγράφων που σχετίζονται με την άσκηση των παραπάνω καθ’ ύλη αρμοδιοτήτων,
10. Τη συνεργασία με τους Προέδρους τα Μέλη και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων όλου του Δήμου για θέματα των παραπάνω καθ’ ύλη αρμοδιοτήτων του.

Στον Αντιδήμαρχο Ζέτο Παναγιώτη:

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ
Της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνος με αρμοδιότητες και ευθύνη:
1. Λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στη Δημοτική Ενότητα,
2. Μέριμνας για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα,
3. Υπογραφής βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας (άρθρου 279 του Ν. 3463/2006) και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας,
4. Συνεργασίας με τους Προέδρους τα Μέλη και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους,
5. Εποπτεία και έλεγχο για τη διαφύλαξη των εντός του πρώην Δημαρχείου υλικών περιουσιακών στοιχείων,
6. Έλεγχο τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης, των υπαλλήλων του Δήμου που υπηρετούν στην Δημοτική Ενότητα, τη σύμφωνη γνώμη του για τη χορήγηση αδειών με ή χωρίς αποδοχές, έλεγχο τήρησης των δικαιουμένων ημερών των κανονικών αδειών, καθώς και έλεγχο των πάσης φύσεως αδειών του προσωπικού.
7. Ενημέρωση και επίλυση θεμάτων των πολιτών σε αιτήματα – αναφορές σε σχέση με το αντικείμενό του.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘ’ ΥΛΗ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
1. Περιβάλλοντος και ειδικότερα: 

 • Προστασία και αναβάθμιση του περιβάλλοντος στην περιοχή   του Δήμου,
 • Εφαρμογή των ρυθμίσεων για τις προστατευόμενες περιοχές,
 • Αποκατάσταση ανενεργών (ΧΑΔΑ),
 • Την περιβαλλοντικά ορθή λειτουργία των σφαγείων, ιχθυοκαλλιεργειών, μεταλλείων, ελαιοτριβείων, καθώς και των πάσης φύσεως επιχειρήσεων,
 • Καθορισμό χώρων νέων κοιμητηρίων,
 • Παροχή γνώμης για καθορισμό Βιομηχανικών, Βιοτεχνικών και Επιχειρησιακών Περιοχών και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων τους,
 • Μέριμνα για και λήψη μέτρων προστασίας και αναβάθμισης της αισθητικής των Τοπικών Κοινοτήτων και οικισμών,   
2. Συντήρηση των εγκαταστάσεων βιολογικών καθαρισμών,
3. Συντήρηση των δημοτικών δρόμων,
4. Εποπτεία και έλεγχο της Τεχνικής Υπηρεσίας και ειδικότερα:
 •  Μελετών και τεχνικών έργων
 •  Εγκαταστάσεων,
 •  Κυκλοφοριακού σχεδιασμού και σήμανσης,
 •  Την εποπτεία της ακτομηχανικής προστασίας και τον εμπλουτισμό των παραλιών του Δήμου σε συνεργασία με την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ) και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
5. Υπογραφή μετακίνησης εντός και εκτός έδρας των Μηχανικών της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου,
6. Εποπτεία και έλεγχο της Υπηρεσίας Πολεοδομίας και του χωροταξικού σχεδιασμού,
7. Σχεδιασμό και συντονισμό για την υποστήριξη του Δήμου Δωρίδος από την υπηρεσία δόμησης του Δήμου Δελφών,
8. Λατομείων,
9. Χορήγηση αδειών καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, εμπορίου, λαϊκών αγορών,
10. Συντήρηση δημοτικών κτιρίων,
11. Τέλεση πολιτικών γάμων,
12. Ενημέρωση και επίλυση θεμάτων των πολιτών σε αιτήματα – αναφορές σε σχέση με το αντικείμενό του,
13. Την υπογραφή όλων των σχετικών εγγράφων που σχετίζονται με την άσκηση των παραπάνω καθ’ ύλη αρμοδιοτήτων,
14. Τη συνεργασία με τους Προέδρους τα Μέλη και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων όλου του Δήμου για θέματα των παραπάνω καθ’ ύλη αρμοδιοτήτων του.

Στον Αντιδήμαρχο Παλασκώνη Κωνσταντίνο:

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΤΑ ΤΟΠΟ
Της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων με αρμοδιότητες και ευθύνη:
1. Λειτουργίας των δημοτικών υπηρεσιών που είναι εγκατεστημένες στις Δημοτικές Ενότητες,
2. Μέριμνας για την καλή κατάσταση και λειτουργία του εξοπλισμού που βρίσκεται στις Δημοτικές Ενότητες,
3. Υπογραφής βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, βεβαιώσεων μόνιμης κατοικίας (άρθρου 279 του Ν. 3463/2006) και λοιπών διοικητικών εγγράφων που εκδίδονται από τις δημοτικές υπηρεσίες που λειτουργούν στα όρια της Δημοτικής Ενότητας,
4. Συνεργασίας με τους Προέδρους τα Μέλη και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων για την επίλυση των προβλημάτων τους,
5. Εποπτεία και έλεγχο για τη διαφύλαξη των εντός των πρώην Δημαρχείων υλικών περιουσιακών στοιχείων,
6. Έλεγχο τήρησης του ωραρίου προσέλευσης και αποχώρησης, των υπαλλήλων του Δήμου που υπηρετούν στην Δημοτική Ενότητα, τη σύμφωνη γνώμη του για τη χορήγηση αδειών με ή χωρίς αποδοχές, έλεγχο τήρησης των δικαιουμένων ημερών των κανονικών αδειών, καθώς και έλεγχο των πάσης φύσεως αδειών του προσωπικού.
7. Ενημέρωση και επίλυση θεμάτων των πολιτών σε αιτήματα – αναφορές σε σχέση με το αντικείμενό του.

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΚΑΘ’ ΥΛΗΝ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΔΗΜΟ
1. Πολιτικής Προστασίας,
2. Διαχείρισης οχημάτων και μηχανημάτων έργων,
3. Εποπτεία του Γραφείου Κίνησης οχημάτων και μηχανημάτων έργων
4. Συντήρησης των αγροτικών δρόμων,
5. Γεωργικού σχεδιασμού και υποδομών,
6. Την αντιμετώπιση και διαχείριση των προβλημάτων και τις απαραίτητες ενέργειες για την ολοκλήρωση του έργου αναδασμού της πεδιάδας Μόρνου,
7. Τις ενέργειες για τη διανομή του κάμπου, αποχαρακτηρισμένης δημόσιας έκτασης στην περιοχή των Τοπικών Κοινοτήτων Ελαίας και Τριζονίων.
8. Κτηνοτροφικού σχεδιασμού και υποδομών,
9. Αλιευτικού σχεδιασμού και υποδομών,
10. Μεταφορών και ειδικότερα αδειοδοτήσεις σχετικά με τον τομέα των μεταφορών και συγκοινωνιών,
11. Εποπτεία και έλεγχο του τουριστικού σχεδιασμού και υποδομών,
12. Τέλεση πολιτικών γάμων,
13. Ενημέρωση και επίλυση θεμάτων των πολιτών σε αιτήματα – αναφορές σε σχέση με το αντικείμενό του,
14. Την υπογραφή όλων των σχετικών εγγράφων που σχετίζονται με την άσκηση των παραπάνω καθ’ ύλη αρμοδιοτήτων,
15. Τη συνεργασία με τους Προέδρους τα Μέλη και τους Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων όλου του Δήμου για θέματα των παραπάνω καθ’ ύλη αρμοδιοτήτων του,

Β. Οι Αντιδήμαρχοι ενημερώνονται για την εξέλιξη των έργων και των εργασιών που εκτελούνται στις Δημοτικές Ενότητες τους, από τον καθ΄ ύλη αρμόδιο Αντιδήμαρχο.

Γ. Όταν ο Δήμαρχος απουσιάζει ή κωλύεται τα καθήκοντά του θα ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Ευσταθίου Ανδρέας και σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος και του Αντιδημάρχου κ. Ευσταθίου Ανδρέα, τα καθήκοντα του Δημάρχου θα ασκεί ο Αντιδήμαρχος κ. Ζέτος Παναγιώτης.

Εννοείται ότι τα παραπάνω ισχύουν και στις περιπτώσεις απουσίας ή κωλύματος του Δημάρχου να παραστεί ενώπιον άλλων Αρχών ή Οργάνων της Πολιτείας (Υπουργών, Υφυπουργών, Βουλευτών, Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων, Γενικών Γραμματέων Υπουργείων, Περιφερειαρχών, Γενικών Γραμματέων Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κλπ, ενδεικτικά και όχι περιοριστικά αναφερομένων),

Δ. Οι ανωτέρω Αντιδήμαρχοι κατά τη διάρκεια της θητείας τους δεν μπορούν να εκλεγούν μέλη του προεδρείου του δημοτικού συμβουλίου. Η ανάκληση Αντιδημάρχου πριν τη λήξη της θητείας του είναι δυνατή με ειδικά αιτιολογημένη απόφαση του Δημάρχου.

Ε. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των Αντιδημάρχων οι καθ΄ ύλη αρμοδιότητές τους θα ασκούνται από τον Δήμαρχο.

ΣΤ. Σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος των Αντιδημάρχων οι κατά τόπο αρμοδιότητές τους θα ασκούνται ως εξής: Τον κ. Ευσταθίου Ανδρέα θα αναπληρώνει ο κ. Παλασκώνης Κωνσταντίνος και τον κ. Παλασκώνη Κωνσταντίνο ο κ. Ευσταθίου Ανδρέας. Τον κ. Ζέτο Παναγιώτη θα αναπληρώνει ο κ. Ευσταθίου Ανδρέας.

Ζ. Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1, του άρθρου 92 του Ν. 3852/2010, όπως τροποποιήθηκε με τις παρ. 3ε και 3στ, του άρθρου 3, του Ν. 4051/2012, καθώς και των διατάξεων του άρθρου 3, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/Α/31-12-2012), οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Ευσταθίου Ανδρέας και Ζέτος Παναγιώτης θα είναι έμμισθοι και θα λαμβάνουν την προβλεπόμενη αντιμισθία από τον Δήμο Δωρίδος. Ο Αντιδήμαρχος κ. Παλασκώνης Κωνσταντίνος θα είναι άμισθος και θα έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 3, της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 256/Α/31-12-2012).

ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Με άλλη απόφαση του ο Δήμαρχος όρισε τους παρακάτω Δημοτικούς Συμβούλους της πλειοψηφίας ως Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους και τους αναθέτει χωρίς αμοιβή, την εποπτεία και το συντονισμό δράσεων του Δήμου ως ακολούθως:

1. Αντωνόπουλο Κωνσταντίνο, ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο με ευθύνη την επίβλεψη, εποπτεία και συντονισμό των παρακάτω δράσεων του Δήμου:
 • Ανάπτυξη και παρακολούθηση της διαδικασίας Οργάνωσης και Πιστοποίησης Διαχειριστικής Επάρκειας κατά ISO. Μηχανοργάνωσης όλων των υπηρεσιών του Δήμου, των Συστημάτων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών, νέων τεχνολογιών, καινοτομιών και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Διαφάνειας, 
 • Εποπτεία, έλεγχο και παρακολούθηση αυτοτελών προγραμμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικών προγραμμάτων. Παρακολούθηση προγραμμάτων και δράσεων σε σχέση με την επιχειρηματικότητα και την εκπόνηση μελετών και ερευνών προς το σκοπό της οικονομικής ανάπτυξης του Δήμου,
 • Εποπτεία των διαδικασιών, συνεργασιών και δράσεων που σχετίζονται με το Σύμφωνο των Δημάρχων,
 • Εποπτεία των διαδικασιών, συνεργασιών, δράσεων, κλπ σχετικά με τη συμμετοχή του Δήμου σε Δίκτυα με Περιφέρειες, Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ, καθώς και άλλους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού,
 • Ενέργειες προς το σκοπό διεκδίκησης αντισταθμιστικού τιμήματος από την κατασκευή της τεχνητής Λίμνης του Μόρνου και την επικοινωνία με τους αρμόδιους φορείς,
 • Το σχεδιασμό και υλοποίηση του Τοπικού Συμφώνου Ποιότητας,
 • Τη σύνδεση με Υπουργεία και των εποπτευόμενων φορέων τους και την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας,
 • Την επικοινωνία με αρμόδιους φορείς για την άσκηση των παραπάνω καθηκόντων.
2. Μάμαλη Ιωάννη, ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο με ευθύνη την επίβλεψη, εποπτεία και συντονισμό των παρακάτω δράσεων του Δήμου:
 •  Τις ενέργειες για την υλοποίηση του έργου «Ταμιευτήρας Τολοφώνος – Χάρμισκο». Ωρίμανση και ένταξη του έργου σε αντίστοιχα προγράμματα γέφυρες στο νέο ΕΣΠΑ.  
 •  Την επικοινωνία με αρμόδιους φορείς για την άσκηση των παραπάνω καθηκόντων.
3. Φάκο Χαράλαμπο, ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο με ευθύνη την επίβλεψη, εποπτεία και συντονισμό των παρακάτω δράσεων του Δήμου:
 •    Εποπτεία αποτύπωσης των παροχών νερού και των υδρομετρητών. Kαταγραφής των καταναλώσεων στους υδρομετρητές για την είσπραξη του εσόδου από το τέλος ύδρευσης, καθώς και την εποπτεία των υπηρεσιών για τον έλεγχο της κατάστασης των φρεατίων, υδρομέτρων, κλπ,
 •  Την εποπτεία, έλεγχο και παρακολούθηση είσπραξης των εσόδων από την αποχέτευση στις Τοπικές Κοινότητες που έχουν βιολογικό καθαρισμό, καθώς και αποχετευτικό δίκτυο, 
 •  Την εποπτεία, έλεγχο και παρακολούθηση, είσπραξης των εσόδων από τα δημοτικά τέλη φωτισμού και καθαριότητας, τον έλεγχο προς επιβεβαίωση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων στεγασμένων χώρων για τον υπολογισμό των αντίστοιχων τελών,
 •   Εποπτεία και έλεγχο του αυτοτελούς τμήματος Προγραμματισμού Οργάνωσης και Πληροφορικής, 
 •  Εποπτεία, έλεγχο και παρακολούθηση συγχρηματοδοτούμενων από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτυξιακών προγραμμάτων (ΕΣΠΑ, ΣΕΣ, LEADER),
 • Την επικοινωνία με αρμόδιους φορείς για την άσκηση των παραπάνω καθηκόντων.
4. Φλετούρη Κωνσταντίνο, ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο με ευθύνη την επίβλεψη, εποπτεία και συντονισμό των παρακάτω δράσεων του Δήμου:
 •   Κοινωνικών Υπηρεσιών (Υγείας, Πρόνοιας, κλπ),
 •  Ευπαθών ομάδων πληθυσμού,
 •  Ανάπτυξης εθελοντισμού,
 •  Λειτουργία Κοινωνικών Δομών (Κοινωνικό Παντοπωλείο, κλπ) 
 •  Την επικοινωνία με αρμόδιους φορείς για την άσκηση των παραπάνω καθηκόντων.
5. Υφαντή Κωνσταντίνο, ως Εντεταλμένο Δημοτικό Σύμβουλο με ευθύνη την επίβλεψη, εποπτεία και συντονισμό των παρακάτω δράσεων του Δήμου:
 •  Τη συντήρηση των δικτύων ύδρευσης σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου,
 •  Τον έλεγχο ποιότητας του πόσιμου νερού (χημικές, μικροβιολογικές και λοιπές αναλύσεις), σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου,
 •  Την εποπτεία και έλεγχο αποτύπωσης των κοιμητηρίων του Δήμου, καθώς και των μνημείων κάθε κοιμητηρίου, προς το σκοπό είσπραξης των αντίστοιχων εσόδων,  
 •  Την εκπροσώπηση του Δήμου στο σύνδεσμο των σφαγείων και τον έλεγχο για την καλή λειτουργία τους,
 •  Την επικοινωνία με αρμόδιους φορείς για την άσκηση των παραπάνω καθηκόντων.
Β. Εξουσιοδοτούνται οι προαναφερόμενοι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι για την υπογραφή με εντολή Δημάρχου, των σχετικών με τα προαναφερθέντα θέματα, εγγράφων, βεβαιώσεων και πιστοποιητικών, πλην χρηματικών ενταλμάτων.

Γ. Οι προαναφερόμενοι Εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ενεργούν πάντα σε συνεννόηση με το Δήμαρχο. Επίσης ενεργούν σε συνεννόηση με τους Αντιδημάρχους όταν ανακύπτουν θέματα που ανάγονται στην κατά τόπο ή καθ’ ύλη αρμοδιότητά τους. 

Στον ΟΣΕ ο Κωστοπαναγιώτου για σιδηροδρομικό δίκτυο και Φωκίδα

Συνάντηση ενημέρωσης είχε ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΟΣΕ Κωνσταντίνο Πετράκη.

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ενημέρωση από τον οργανισμό σχετικά με τα δεδομένα που αφορούν το νέο σιδηροδρομικό δίκτυο και τις συνέπειες του συγκεκριμένου σχεδιασμού για την υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή η οποία εξυπηρετεί το νομό Φωκίδας.

Ο βουλευτής στην συζήτηση τόνισε την ανάγκη διατήρησης σε λειτουργία της υπάρχουσας γραμμής, καθόσον πλήθος οικισμών και επιχειρήσεων, σε μεγάλο τμήμα του νομού, εξυπηρετούνται συγκοινωνιακά με τις γύρω πόλεις, αλλά και με την Αθήνα.

Από την διατήρηση της υπάρχουσας γραμμής και την συνέχιση της λειτουργίας της μπορούν να ωφεληθούν όχι μόνο οι κάτοικοι του νομού και οι τουρίστες/επισκέπτες αλλά σε μεγάλο βαθμό και οι επιχειρήσεις με την διακίνηση των εμπορευμάτων τους μέσω αυτής.

Ο Κ. Πετράκης συμφώνησε στην παραπάνω αναγκαιότητα και δήλωσε ότι πρόθεση του οργανισμού αποτελεί η συνέχιση της λειτουργίας της γραμμής αυτοτελώς από Λιανοκλάδι έως Αθήνα, εξυπηρετώντας έτσι τις τοπικές ανάγκες.

Όπως δήλωσε ο Κωστοπαναγιώτου στα πλαίσια του σχεδιασμού για την καλύτερη συγκοινωνιακή κάλυψη των πολιτών του νομού Φωκίδας οι αναγκαίες πρωτοβουλίες θα συνεχιστούν.

Κανονικά το Πρόγραμμα Δακοκτονίας 2017

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ενημερώνει ότι το Πρόγραμμα Δακοκτονίας του 2017 θα εφαρμοστεί έγκαιρα με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και την προηγούμενη χρονιά.

Όπως ανακοίνωσε το ΥΠΑΑΤ και το Υπουργείο Εσωτερικών συνεργάζονται για την επιτυχή και αποτελεσματική εφαρμογή του Προγράμματος.

Ήδη το Υπουργείο Εσωτερικών έχει κάνει την κατανομή του προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια και το ΥΠΑΑΤ έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες για την προμήθεια των υλικών δακοκοτονίας.

Ας σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε δακοκτόνα υλικά για τον 1ο ψεκασμό, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα χρειαστεί να πραγματοποιηθεί στις αρχές Ιουνίου, είναι ήδη καλυμμένες.

Εθελοντική αιμοδοσία στο Καστράκι

Ο Αιμοδοτικός Σύλλογος Καστρακίου Δωρίδος
"Η Αγία Παρασκευή" την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 από 8:30 - 13:30 θα πραγματοποιήσει εθελοντική αιμοδοσία στα γραφεία του στο Καστράκι.

Τρίτη, 28 Φεβρουαρίου 2017

Οι νέοι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δωρίδας

Ποιοι αναλαμβάνουν Εντεταλμένοι Σύμβουλοι με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και ποιος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου


Ανδρέας Ευσταθίου

Τους νέους Αντιδημάρχους Δωρίδας ανακοίνωσε σήμερα ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης, για το υπόλοιπο της θητείας της Δημοτικής Αρχής μέχρι τις εκλογές του 2019.


Κώστας Παλασκώνης
Οι νέοι Αντιδήμαρχοι είναι:

- Ευσταθίου Ανδρέας για τη Δημοτική Ενότητα Ευπαλίου
- Παλασκώνης Κωνσταντίνος για τη Δημοτική Ενότητα Βαρδουσίων
- Ζέτος Παναγιώτης για τη Δημοτική Ενότητα Τολοφώνας
Παναγιώτης Ζέτος


- Παπακωνσταντίνου Δημήτριος για τη Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου.Ο Παπακωνσταντίνου που ήταν πρώτος επιλαχών του συνδυασμού Καπεντζώνη, θα πάρει στο Συμβούλιο τη θέση του Χρήστου Τσιλίκη που θα παραιτηθεί, κάτι που είχε ζητήσει ο ίδιος


Δημήτρης Παπακωνσταντίνου
 από τον Δήμαρχο εδώ και
 καιρό.

Με απόφαση του Δημάρχου σε κάθε έναν από τους Αντιδημάρχους θα εκχωρηθούν και άλλες συγκεκριμένες αρμοδιότητες.


ΕΝΤΕΤΑΛΜΕΝΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Επίσης ο Δήμαρχος ανακοίνωσε και τους 4 Εντεταλμένους Δημοτικούς Συμβούλους που ήταν πρώην Αντιδήμαρχοι, με ειδικές αρμοδιότητες που θα τους ανατεθούν και είναι οι :
- Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
- Φάκος Χαράλαμπος
- Φλετούρης Κωνσταντίνος
- Υφαντής Κώστας

Μέσα στις επόμενες ημέρες ίσως ορισθούν και άλλοι δύο Εντεταλμένοι Σύμβουλοι.

Να υπογραμμίσουμε εδώ ότι στους Εντεταλμένους Συμβούλους θα εκχωρηθούν συγκεκριμένες αρμοδιότητες για πρώτη φορά.

ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Μετά από πρόσκληση του Προεδρεύοντος Συμβούλου Ανδρέα Ευσταθίου την Κυριακή 5 Μαρτίου 2017 και ώρα 11:00΄, θα διεξαχθεί στο Δημαρχείο στο Λιδωρίκι η προβλεπόμενη από τα άρθρα 64 και 74 του Ν. 3852/2010 εκλογή των μελών του Προεδρείου του Δημοτικού Συμβουλίου, των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και των μελών της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής.
Δημήτρης Καραχάλιος

Σύμφωνα με πληροφορίες ως Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου θα προταθεί από την πλειοψηφούσα παράταξη την Κυριακή ο Καραχάλιος Δημήτριος.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 10 Μαρτίου στις 6:00 το απόγευμα στο Δημαρχείο Λιδωρίκι, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συνεδρίαση για τους δημότες του Δημοτικού Συμβουλίου με πλήρη απολογισμό της Δημοτικής Αρχής.

ΤΑ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑΠένυ Σπυροπούλου
Μέσα στο Μάρτιο θα ορισθούν οι συνθέσεις των τριών (3) Νομικών Προσώπων του Δήμου ήτοι,
- η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση (αρμόδια για το πρόγραμμα "Βοήθεια στο Σπίτι"),
- το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου και

- το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο.


Γιάννης Φλέγγας
Στα Νομικά Πρόσωπα θα γίνουν ριζικές αλλαγές στη σύνθεσή τους, όπου σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της Δημοτικής Παράταξης του Δημάρχου, για επικεφαλής του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου προαλείφεται ο Φλέγγας Ιωάννης και για το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο η Σπυροπούλου Πένυ.
 

Επίσκεψη Κυρ. Μητσοτάκη στη Φωκίδα

Στη Φωκίδα θα βρεθεί την Παρασκευή 3 Μαρτίου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης όπου το βράδυ θα μιλήσει στο Φόρουμ των Δελφών.

Νωρίτερα το πρωί θα περιοδεύσει στο Νομό όπου θα επισκεφθεί:

- το Γηροκομείο Ιτέας και την πόλη της Ιτέας,
- στη συνέχεια την Άμφισσα και επίσκεψη στο Μητροπολίτη και τον Μητροπολιτικό Ναό,

- μετά στο Δημαρχείο όπου θα έχει και συνάντηση με τους παραγωγικούς φορείς,
- ακολούθως θα κάνει επίσκεψη για καφέ στο κέντρο της πόλης και τέλος
- θα επισκεφθεί τον Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Άμφισσας στο  Βιομηχανικό Πάρκο. 

Αναβολή της συνεστίασης των μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας

Σας ενημερώνουμε ότι, η προγραμματισμένη συνεστίαση μελών και φίλων της Νέας Δημοκρατίας, για το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017 στο Ξενοδοχείο «Delphi Beach», αναβάλλεται, λόγω έκτακτων υποχρεώσεων της Βουλευτού Α΄Αθήνας, πρώην Υπουργού Τουρισμού και Τομεάρχη Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ν.Δ. κας Όλγας Κεφαλογγιάνη.

Με νεώτερη ανακοίνωσή μας, θα γνωστοποιηθεί η νέα ημερομηνία της συνεστίασης. 

ΝΟ.Δ.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ             ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΑΣ

Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017

ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ… ΚΑΠΟΙΟΙ ΜΑΛΩΝΑΝΕ ΣΕ ΞΕΝΟ ΑΧΥΡΩΝΑ

Πρόταση προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος


Του Γιώργου Φωτόπουλου
M. sc. Τέως Προέδρου Κοινότητας Λιδωρικίου

 Παρακολουθώντας επί δεκαετίες τις δημόσιες τοποθετήσεις τοπικών αρχόντων, πολιτικών, πολιτικάντηδων, αλλά και τις καφενειακές συζητήσεις για τα αντισταθμιστικά της λίμνης Μόρνου, είπα τώρα που γέρασα να καταθέσω κι εγώ κάποιες σκέψεις και μία πρόταση.


Όσο πιο πολλά χρόνια περνούν, τόσο αυξάνονται οι μνηστήρες αντισταθμιστικών όσο και οι απαιτήσεις τους, γεγονός που εξασθενεί τις δίκαιες απαιτήσεις των πραγματικά πληγειθησών περιοχών και κοινοτήτων.

Διάβασα π.χ. ότι ο κ. Δήμαρχος Δελφών απαιτεί λέει αντισταθμιστικά…γιατί η ΕΥΔΑΠ τους πήρε το νερό (πηγάζει από τα βουνά που τώρα με τον Καλλικράτη ανήκουν στο Δήμο Δελφών, ενώ όταν έγινε το έργο ανήκαν στις τοπικές κοινότητες). Ξεχνάει ο κ.Δήμαρχος, ότι οι τ. Δήμοι Άμφισσας, Ιτέας, Γαλαξιδίου, Δεσφίνας, κ.ά. αν και ουδόλως επλήγησαν από το φράγμα του Μόρνου, παίρνουν επί δεκαετίες αντισταθμιστικά με τη μορφή δωρεάν περίπου ύδρευσης και δεκάδες θέσεις εργασίας της ΕΥΔΑΠ στην Άμφισσα.

Ποιες όμως είναι πραγματικά πληγείσες κοινότητες και σε ποιο βαθμό;

Ολοσχερώς του Καλλίου, αλλά και έμμεσα του Κλήματος που ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το Κάλλιο. Το Λιδωρίκι έχασε το 100% της ιδιωτικής καμπίσιας αρδεύσιμης γόνιμης γης, τα καλύτερα δημοτικά εδάφη για βοσκοτόπια και ζωτικό χώρο ανάπτυξης που βρίσκονται τώρα στον πυθμένα της Λίμνης. Είναι σαν η Αθήνα να καλύφθηκε με νερό και να μείνει μόνο ο Υμηττός και η Πάρνηθα. Το Λευκαδίτι έχασε όλα τα ποτιστικά του χωράφια.
Η Γρανίτσα (Διακόπι) μεγάλο μέρος απ’ τα ισιάδια (καμπίσια χωράφια και βοσκοτόπια), αλλά κυρίως αποκόπηκε συγκοινωνιακά από το Λιδωρίκι – Άμφισσα – Αθήνα, αφού τετραπλασιάστηκε η απόσταση οδικώς ως το Λιδωρίκι.
Ο Κόκκινος είχε την ίδια τύχη, δηλαδή σκεπάστηκαν με νερό όλα τα καλά χωράφια και οι λογγές και πενταπλασιάστηκε η απόσταση ως το Λιδωρίκι.
Για τα χωριά της Βορειοδυτικής Δωρίδας (Κροκύλειο – Πενταγοί– Αρτοτίνα – Δάφνος – Διχώρι – Ψηλό Χωριό – Κριάτσι – Αλεποχώρι – Κερασιά – Τρίστενο) πολλαπλασιάστηκε η απόσταση ως Λιδωρίκι – Άμφισσα.
Τα χωριά Άβορος και Δωρικό (Σεβεδίκο) έχασαν όλα τα παραποτάμια χωράφια και ζωτικό παραποτάμιο δημόσιο χώρο, ενώ και γι’ αυτά πολλαπλασιάστηκε η απόσταση έως το Λιδωρίκι – Άμφισσα.
Η Λεύκα και Πεντάπολη έχασαν όλα τα καλύτερα χωράφια τους και όλα τα δυνητικά ποτιστικά.
Επιπλέον, όλα τα προαναφερθέντα χωριά και ο Κονιάκος, Μαλανδρίνο, Βραίλα, Αμυγδαλιά, Σκαλούλα, Σώταινα επλήγησαν από την αυστηρή Νομοθεσία προστασίας της λεκάνης απορροής που απαγορεύει κάθε βιοτεχνική ή βιομηχανική δραστηριότητα 1.500 μέτρα από την Ανώτερη στάθμη της Λίμνης και για ρυπογόνες δραστηριότητες ως τις κορυφές των βουνών.

Τα χωριά που αναφέρω καταδικάστηκαν έτσι σε θάνατο, αφού τους αφαιρέθηκαν «γη και ύδωρ», απαραίτητα για τη Γεωργία και τους
απαγορεύτηκε το επόμενο στάδιο επιβίωσης, δηλαδή η βιοτεχνική – βιομηχανική παραγωγή.


Ας μη μιλήσουμε ότι απαγορεύονται οι κτηνοτροφικές μονάδες που προϋπήρχαν!!! 1.500 μέτρα από τη Λίμνη, η χρήση λιπασμάτων ή φυτοφαρμάκων αν κάποιος θέλει να καλλιεργήσει π.χ. φρουτόδεντρα στα λίγα χωράφια που απέμειναν και άλλα γλαφυρά και ωραία, διότι οι νομοθέτες αντιμετώπισαν την περιοχή μας σαν να ήταν ακατοίκητη και ουσιαστική συνέπεια της νομοθεσίας είναι να καταλήξει ακατοίκητη!
 
Σε ποιον ανήκει το νερό;

Οι Αμφισσείς κ.ά. θεωρούν ότι τους ανήκει γιατί πηγάζει απ’ τα βουνά που ανήκουν (τώρα) διοικητικά στον Δήμο τους. Όλοι οι Φωκείς ότι τους ανήκει γιατί τότε διοικητικά υπήρχε ο νομός Φωκίδας.

Το νερό όμως ανήκει κατά παράδοση και διεθνώς στους κοντινότερους άμεσους χρήστες, και όσο συνεχίζει τον ρου του στους επόμενους, μεθεπόμενους κ.λ.π.

Απ’ τη Στρώμη, Μαυρολιθάρι και Αθανάσιο Διάκο, Κονιάκο, Λευκαδίτι, Λιδωρίκι κ.λ.π. ως το σημερινό φράγμα υπήρχαν ποτιστικά αυλάκια που ξεκινούσαν απ’ το ποτάμι και πότιζαν χωράφια, περιβόλια και λογγές, ενώ κατά μήκος του ποταμού υπήρχαν δεκάδες νερόμυλοι, οι οποίοι αφού δε χρειάζονται σήμερα, θα μπορούσαν να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα, πηγή πλούτου αλλά και άλλων δραστηριοτήτων για τις κοινότητες αυτές. Το υπόλοιπο νερό έφθανε στο Δέλτα του Μόρνου όπου κι εκεί ποτίζονταν χωράφια.

Αν λοιπόν οι Αθηναίοι κ.ά. έπαιρναν το νερό από τις εκβολές του Μόρνου αντί να χύνεται στη θάλασσα, ουδέν πρόβλημα. Το πήραν όμως για μερικούς (που αναφέρω παραπάνω και όχι όλους τους Φωκείς) μέσα από το σπίτι τους, άλλων (Καλλιέων) αφού το κατέστρεψαν, άλλων αφού πήραν το μισό και τη μισή αυλή τους και άλλων λίγο ή πολύ αφού τους πήραν τα χωράφια και τον ζωτικό τους χώρο.

Αυτές λοιπόν οι συγκεκριμένες κοινότητες επλήγησαν – ΟΧΙ ΟΛΗ Η ΔΩΡΙΔΑ/ΦΩΚΙΔΑ – και πρέπει να αποζημιωθούν-ενισχυθούν για να επιβιώσουν και αν είναι δυνατόν να ξανανθίσουν.

Τα αντισταθμιστικά επί δεκαετίες επαναλαμβάνονται ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ ή ΓΡΑΠΤΑ σε συζητήσεις με πολιτικούς, υπουργούς κ.λ.π. που έρχονται και παρέρχονται, όπως και οι τοπικοί άρχοντες για τους οποίους δεν υπάρχει συνέχεια. Ο ίδιος προσωπικά υπήρξα για ένα φεγγάρι Πρόεδρος Κοινότητας Λιδωρικίου, αλλά και λόγω ηλικίας έχω παρακολουθήσει την ιστορική εξέλιξη του θέματος.

Οι πολιτικοί διαχρονικά όχι μόνο αθέτησαν τις υποσχέσεις τους (από το σχεδιασμό, περάτωση του έργου και μέχρι σήμερα), αλλά δεν τις μετέφεραν στους επόμενους. Η ΕΥΔΑΠ οδεύει προς ιδιωτικοποίηση, επομένως οι πολιτικοί – Κυβέρνηση της οποίας οι πληγείσες περιοχές είχαν ως συνομιλητές κι υποσχεσιολόγους ως σήμερα, θα χάσουν τον έλεγχο της ΕΥΔΑΠ και επειδή η χώρα μας δε διαθέτει ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΥΔΑΤΩΝ ( ναι, υπάρχει και τέτοιο στη Σουηδία με τα πολλά ποτάμια και τις λίμνες, που δικάζει τέτοιες υποθέσεις) επείγει κατά την κρίση μου και γι’ αυτό προτείνω…

«Την άμεση Προσφυγή του Δήμου Δωρίδας, για λογαριασμό του πρώην Δήμου Λιδωρικίου και ακριβώς και μόνο των πληγεισών κοινοτήτων, στα Ελληνικά Δικαστήρια κατά του ελληνικού κράτους απαιτώντας»:
  • Αποζημιώσεις (αντισταθμιστικά) για τις μέχρι σήμερα απώλειες-ζημιές των πληγεισών κοινοτήτων.
  • Επιβολή μόνιμης αντισταθμιστικής αποζημίωσης υπέρ της ανάπτυξης των πληγεισών κοινοτήτων και ΟΧΙ ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
  • Δικαίωμα απεριόριστης δυνατότητας χρήσης των νερών των ποταμιών και της Λίμνης για οποιαδήποτε χρήση (αρδευτική, βιομηχανική) από τους κατοίκους και μελλοντικούς κατοίκους των πληγεισών κοινοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της υδροδύναμης για παραγωγή ηλεκτρισμού.
  • Αποκλειστικό δικαίωμα αλίευσης και αδειοδότηση ερασιτεχνικής αλιείας για ξένους στις πληγείσες κοινότητες και τους κατοίκους τους.
  • Ελάφρυνση των περιβαλλοντολογικών περιορισμών που επιβάλλει η νομοθεσία ή αντίστοιχα ισχυρή ενίσχυση από το κράτος ήπιων μη ρυπογόνων επενδύσεων, για να εξασφαλιστούν θέσεις εργασίας.
  • Οτιδήποτε λογικό και αιτιολογημένο ζήτημα ενδεχομένως μου διαφεύγει στο παρόν συνοπτικό σημείωμα.
Η Δημοτική Αρχή για λόγους συνέχειας και συνέπειας(η διαδικασία θα είναι μακροχρόνια, παρεμβάλλονται εκλογές νέων δημοτικών αρχόντων κ.λ.π.) θα πρέπει κατά τη γνώμη μου να ορίσει επιτροπή υποστήριξης, αποτελούμενη από ένα κάτοικο εγνωσμένου κύρους από κάθε πληγείσα κοινότητα, η οποία θα υποστηρίζει με συλλογή λεπτομερειακών στοιχείων, επιχειρημάτων κ.λ.π. τους νομικούς του Δήμου.
Επίσης, θα επιδιώκει δημοσιότητα για να κρατά στην επικαιρότητα το θέμα, θα ενημερώνει τους δημότες και μετοικίσαντες συγχωριανούς μας, δεδομένου ότι οι νέοι μας φυσικά έχουν άγνοια για το ιστορικό υπόβαθρο του ζητήματος.

Ο Δήμος οφείλει να κάνει έκκληση σε Νομικούς και Ειδήμονες στην Ελλάδα και το εξωτερικό, για να βοηθήσουν, με επιχειρήματα ή δεδικασμένα παρομοίων υποθέσεων, τους δικηγόρους που θα ορίσει ο Δήμος. Σε περίπτωση αρνητικού για μας αποτελέσματος, ο Δήμος να ετοιμάζεται για εφέσεις μέχρι εξάντλησης των ένδικων μέσων στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Υ.Γ. Οι κατά φαντασίαν και μη άμεσα πληγέντες διεκδικητές αντισταθμιστικών, αν συνεχίσουν να μη ντρέπονται ας πράξουν κατά την κρίση τους. Υπάρχουν δε ψυχίατροι και πολύ καλά ψυχοφάρμακα.
Πρέπει όμως εν κατακλείδι να καταλάβουν ότι κάνουν ζημιά στις πραγματικά πληγείσες κοινότητες, διότι τα δικαστήρια δε λειτουργούν σαν τους πολιτικάντηδες, ούτε επιδικάζουν αποζημιώσεις σε θύματα και τραυματίες και ταυτόχρονα στους θεατές του δυστυχήματος.