Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου 2017

Γενική Συνέλευση, αρχαιρεσίες, πίτα και συνεστίαση Ένωσης Δαφναίων Δωρίδας

Αύριο Κυριακή 12 Φεβρουαρίου η Ένωση Δαφναίων Δωρίδας θα πραγματοποιήσει Γενική Συνέλευση και συνεστίαση και θα κόψει την πίτα της.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί στην αίθουσα “Ευρώπη” στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ στην οδό Πανεπιστημίου 52 , Ομόνοια.

Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης θα διεξαχθούν και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβούλιου για την τριετία 2017 – 2020.

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


Τέσσερα Αστυνομικά Τμήματα στη Φωκίδα

Στην Άμφισσα, στην Ιτέα, στο Λιδωρίκι και στο Ευπάλιο

Τέσσερα Αστυνομικά Τμήματα θα λειτουργούν στη Φωκίδα στο εξής, δύο στο Δήμο Δελφών και δύο στο Δήμο Δωρίδας, μετά την αναδιοργάνωση που γίνεται στην Ελληνική Αστυνομία σε όλη τη χώρα και σύμφωνα με Προεδρικό Διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.


Τα τμήματα αυτά θα έχουν έδρα την Άμφισσα, την Ιτέα, το Λιδωρίκι και το Ευπάλιο.

Ειδικότερα στη Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας στην Άμφισσα θα λειτουργούν,
1. Αστυνομικό Τμήμα Άμφισσας - Δελφών,
2. Τμήμα Ασφάλειας Άμφισσας - Δελφών,
3. Τμήμα Τροχαίας Άμφισσας - Δελφών,
4. Τμήμα Μεταγωγών - Δικαστηρίων Άμφισσας,
5.  Σταθμός Τουριστικής Αστυνομίας Δελφών


Τέλος θα λειτουργεί και ο Αστυνομικός Σταθμός Γραβιάς, με έδρα την Γραβιά και θα υπάγεται διοικητικά στο Αστυνομικό Τμήμα Άμφισσας - Δελφών.

Δύσκολη έξοδος στην Ιτέα του Δωρικού και στο Ευπάλιο του Αετού Λιδωρικίου

Του Τάσου Τσόλκα

Με τον Απόλλωνα Ευπαλίου και τον Αστέρα Ιτέας να δίνουν εύκολα παιχνίδια στην έδρα τους με Αετό Λιδωρικίου και Δωρικό Μαλαμάτων αντίστοιχα και τον Φωκικό να κάνει το ρεπό του συνεχίζεται το πρωτάθλημα Φωκίδας με την 12η αγωνιστική αυτό το Σαββατοκύριακο.


Η Ένωση Γλυφάδας στο γήπεδο της Δεσφίνας αγωνίζεται με τον ουραγό Ολυμπιακό Κίρρας και αναμένεται να πάρει το τρίποντο.

Η Τολοφώνα Ερατεινή στο γήπεδό της αναμένεται έστω και δύσκολα να νικήσει τον ισοδύναμό της Ησαΐα Δεσφίνας.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της 12ης αγωνιστικής το Σαββατοκύριακο,

ΣΑΒΒΑΤΟ  11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ        ΩΡΑ 15:00
Απόλλων Δελφών - Ακαδημία Ιτέας (γήπεδο Χρισσού)
Διαγόρας Πολυδρόσου - Ακαδημία Άμφισσας
Αμφισσαϊκός - Κρισσαίος Χρισσού
Ολυμπιακός Κίρρας - Ένωση Γλυφάδας
(γήπεδο Δεσφίνας)

ΚΥΡΙΑΚΗ  12 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ         ΩΡΑ 15:00
Απόλλων Ευπαλίου - Αετός Λιδωρικίου (γήπεδο Μαλαμάτων)
Αστέρας Ιτέας - Δωρικός Μαλαμάτων (γήπεδο Χρισσού)
Τολοφώνα Ερατεινή - Ησαΐας Δεσφίνας
Ρεπό έχει ο Φωκικός

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ                    11η αγωνιστική


1. ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                                  28           33-01
2. ΦΩΚΙΚΟΣ                                                 28           33-06
3. ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ *                      27           33-06
4. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ *                    22           21-12
5. ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *                            16           22-17
6. ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                                 16           25-20
7. ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ *                        16           19-16
8. ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                                    15           16-21
9. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ *                   13           18-21
10. ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ                            12           15-24
11. ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *              11           20-17
12. ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                               9           13-21
13. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *                    6           13-37
14. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ *                          6           08-29
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ *                     0           05-45   


* Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους
** Διαγόρας Πολυδρόσου και Ησαΐας Δεσφίνας έχουν έναν αγώνα λιγότερο

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: Η πανελλήνια Έκθεση Λαμίας να γίνει πνεύμονας ανάπτυξης της Περιφέρειας ΣτερεάςΕυρεία σύσκεψη για το παρόν και το μέλλον της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας πραγματοποιήθηκε χθες, στην Περιφέρεια, έπειτα από πρόσκληση που απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης στους βουλευτές της Φθιώτιδας, στο Δήμο Λαμιέων και τους υπόλοιπους Δήμους του νομού, τα επιμελητήρια, τους εμπορικούς, αγροτικούς, βιοτεχνικούς συλλόγους και ενώσεις, τη Φθιωτική Αναπτυξιακή και το σύνολο των παραγωγικών φορέων της περιοχής.


Αντικείμενο της συζήτησης αποτέλεσε αφενός η άμεση λύση που πρέπει να δοθεί ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να πραγματοποιηθεί κανονικά η 51η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας, και αφετέρου η βιωσιμότητα της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, έτσι ώστε η Έκθεση να τεθεί υπό την ευθύνη των κοινωνικών και αυτοδιοικητικών δυνάμεων της περιοχής, για τη συνολική μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση των εγγενών ζητημάτων, προκειμένου να διασφαλιστεί ο ρόλος της, ως αναπτυξιακός πόλος της Στερεάς Ελλάδας.

Πρωτίστως, υπήρξε η απόλυτη συμφωνία μεταξύ των παρευρισκομένων για την από κοινού προσπάθεια, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής διοργάνωση της έκθεσης και αυτή τη χρονιά, αναλαμβάνοντας συντονιστικό ρόλο η Π.Ε Φθιώτιδας και ο αντιπεριφερειάρχης Ευθύμιος Καραΐσκος.

Επιπρόσθετα και σχετικά με το μέλλον του θεσμού, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας επιμένει στην πάγια άποψη της να μεταφερθεί η εποπτεία σε ένα μικτό αυτοδιοικητικό σχήμα, ενώ προβαίνει άμεσα, μέσω της Φθιωτικής Αναπτυξιακής, στη μελέτη ενός σχεδίου βιωσιμότητας.

Επισημαίνοντας την αναγκαιότητα να περάσει η Έκθεση Λαμίας στα χέρια των αναπτυξιακών φορέων της περιοχής, καθώς η τοπική κοινωνία και η τοπική οικονομία, έχει τα περισσότερα να χάσει με τη παράταση των διαλυτικών τάσεων που κυριαρχούν σε ένα θεσμό, ο οποίος εισπράττει εδώ και χρόνια την παντελή αδιαφορία του κεντρικού κράτους, όπως επίσης και τα περισσότερα να κερδίσει από την εκπλήρωση του αναπτυξιακού της ρόλου, ο Κ. Μπακογιάννης χαρακτήρισε της Έκθεση «κοιμώμενο γίγαντα», ο οποίος πρέπει να λειτουργήσει από εδώ και στο εξής, ως πνεύμονας ανάπτυξης για την Περιφέρεια.

Εκφράζοντας δε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την πρόθεση της Περιφέρειας να αναλάβει τις υποχρεώσεις του εν λόγω νομικού προσώπου, αλλά και τη διερεύνηση περεταίρω χρηματοδοτικών εργαλείων που θα οδηγήσουν στον εκσυγχρονισμό και την ανάκαμψή του, δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Για ακόμη μία φορά καλούμαστε να βγάλουμε τα κάστανα από τη φωτιά και να κρατήσουμε ζωντανό έναν θεσμό σημαντικό όχι μόνο για την Στερεά Ελλάδα αλλά και για την επιχειρηματικότητα όλης της χώρας. Αυτό αποτελεί κοινή πεποίθηση όλων όσοι βρεθήκαμε σήμερα και αποφασίσαμε να δώσουμε μαζί τη μάχη πρώτα απ’ όλα για να πραγματοποιηθεί κανονικά για εφέτος η 51η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας και σε δεύτερο επίπεδο για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχεια του θεσμού. Είναι άλλη μία μάχη που καλούμαστε να δώσουμε για να προωθήσουμε την επιχειρηματικότητα, την καινοτομία, την οικονομία και το εμπόριο».

Παρασκευή, 10 Φεβρουαρίου 2017

ΤihioRace 2017 : 14 Μαΐου οι αγώνες

Από φέτος προστίθεται και ένας νέος αγώνας δρόμου από Δελφούς στο Τείχιο, 70 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου

Το "TihioRace" έγινε θεσμός πλέον για τους δρομείς και κάθε χρόνο ανεβάζει … χιλιόμετρα !

Όπως ανακοίνωσε η οργανωτική επιτροπή σε συνέντευξή της το Σάββατο στην Αθήνα, μετά την περυσινή επιτυχημένη προσθήκη των 50χλμ στον αγώνα, φέτος ετοιμάζονται και νέες προκλήσεις!

Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων του Tihiorace ανακοίνωσε ότι η  διεξαγωγή του  "TihioRace 2017" θα γίνει στις 14 Μαίου 2017. Ο Αγώνας περιλαμβάνει τις διαδρομές 5 , 15, 27 χιλιομέτρων και τον Αγώνα Wolfs’ Race 50 χιλιομέτρων.

Παράλληλα όμως, ανακοίνωσε και έναν νέο αγώνα με την επωνυμία ΔΕΛΦΟΙ -ΤΕΙΧΙΟ, απόστασης 70 χιλιομέτρων, που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου 2017 με αφετηρία τους Δελφούς και τερματισμό στο Τείχιο Δωρίδος.

Ο αγώνας αυτός θα δώσει διεθνείς διαστάσεις και αναβαθμίζει συνολικά την ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας, της Φωκίδας αλλά και της Ναυπακτίας.

Λεπτομέρειες για το "TihioRace 2017"  θα υπάρχουν στην διάθεση των ενδιαφερόμενων να συμμετέχουν τις επόμενες μέρες από το επίσημο site της διοργάνωσης www.tihiorace.gr

Όταν ένα σκίτσο… είναι χίλιες λέξεις !

Όπως είναι γνωστό η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία ημερήσια εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ προχθές έβγαλε το τελευταίο φύλλο της.

Ένα τεράστιο χτύπημα στην ενημέρωση, στην ελευθεροτυπία, στη δημοκρατία...

Στο εξώφυλλο αυτό είχε τις μικρές φωτογραφίες όλων των δημοσιογράφων της.

Ο γνωστός σκιτσογράφος Δημήτρης Χατζόπουλος ( που κατάγεται από την Άνω Χώρα Ναυπακτίας ) στην εφημερίδα που εργάζεται ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ δημοσίευσε το παρακάτω σκίτσο του.Μια κινέζικη παροιμία λέει… «μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις».
Τα σχόλια είναι περιττά…

Η ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΜΑΚΡΟΝ ΚΑΙ Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ευρώπη περνάει τη δυσκολότερη περίοδο της μεταπολεμικής της ιστορίας… Σχεδόν έχει αρχίσει να συνθλίβεται από τα εσωτερικά της μέτωπα, κυρίως τις μεγάλες αντιθέσεις που αναπήδησαν με την κρίση μεταξύ των κρατών μελών της, αλλά, πλέον, και από τα εξωτερικά μέτωπα, πρωτίστως την διαγραφόμενη απομάκρυνση των Ηνωμένων Πολιτειών από το πλευρό της Ευρώπης και δευτερευόντως την έξοδο της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Η Ευρώπη, ως μία ενιαία οντότητα και με προοπτική, βρίσκεται σήμερα σε κίνδυνο, εξαιτίας του ελλείμματος στρατηγικής που τη διακρίνει, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον το οποίο αναδιατάσσεται πλήρως.

Κατά το 2017, έτος κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στα μεγαλύτερα κράτη μέλη, αλλά και αφετηρία της νέας ηγεσίας των ΗΠΑ που ξεκίνησε να ρίχνει τα πρώτα της βέλη κατά της Γερμανίας, η συνοχή της Ευρώπης θα δοκιμαστεί σκληρά.

Τη στιγμή αυτή, το υπ αριθμόν ένα ζωτικό ζήτημα για την Ευρωζώνη είναι οι προεδρικές εκλογές του Μαίου στη Γαλλία. Εάν τυχόν εκλεγεί η Λεπέν, η Γαλλία αλλάζει εντελώς προσανατολισμό, θα αποχωρήσει από την Ευρωπαική Ένωση, το ευρώ και η Ευρώπη μαζί θα διαλυθούν.

Ο κόσμος ολόκληρος θα ταρακουνηθεί από μια τέτοιας διάστασης εξέλιξη και περισσότερο οι ασθενέστερες οικονομικά χώρες της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες θα πονέσουν πολύ και θα γίνουν φτωχότερες μέσα στο σημερινό παγκοσμιοποιημένο και άκρως ανταγωνιστικό διεθνές περιβάλλον.

Το 2017 δεν είναι ούτε 1977 ούτε 1987… Εξαπατώνται όσοι πιστεύουν ότι η επιστροφή στα κλειστά σύνορα και τα εθνικά νομίσματα στην Ευρώπη θα είναι σωτήρια, επειδή η νέα ηγεσία της Αμερικής θέλει να κηρύξει τον οικονομικό πόλεμο στην Κίνα και τη συμφέρει στο πλάνο αυτό η αποδόμηση της Ευρώπης.

Οι συνέπειες δεν θα είναι ποτέ μονοσήμαντες, ούτε σημαίνει ότι η διχόνοια που μεθοδεύει να σπείρει ο Τράμπ στην Ευρώπη για να αποδυναμώσει τη Γερμανία, ευνοούν τους υπόλοιπους εταίρους. Κάθε άλλο !

Στη Γαλλία, λοιπόν, το πολιτικό παιγνίδι δείχνει να είναι αμφίρροπο, εάν και δεν θα στοιχημάτιζε κάποιος σήμερα υπέρ της εκλογής της Λεπέν. Εντούτοις, οι πιθανότητες δεν είναι μικρές και το διακύβευμα είναι κολοσσιαίο για το μέλλον των λαών της Ευρώπης.

Η υποχώρηση της δημοτικότητας του Φιγιόν, μετά τα όσα αποκαλύφθηκαν για τις απολαβές της συζύγου του, είναι φανερό ότι θα συνεχιστεί, ο ίδιος μπορεί να αποσυρθεί από την κούρσα για την προεδρία, από φαβορί έγινε ήδη αουτσάιντερ.

Αυτό γεννά την ανησυχία ότι ένα μέρος των πιο συντηρητικών ψηφοφόρων του μπορεί να μετακινηθεί στη Λεπέν ή να την ψηφήσει στο δεύτερο γύρο, οπότε θα έχουμε σε εξέλιξη το απευκταίο καταστροφικό σενάριο.

Τα ερωτήματα λοιπόν που τίθενται αυτόματα τώρα είναι : πρώτον, ποιος θα νικήσει τη Λεπέν και δεύτερον, εν συνεχεία, που θα πάει η Ευρώπη ;

Η αισιόδοξη εξέλιξη, με βάση τις σφυγμομετρήσεις, είναι ότι κερδίζει συνεχώς έδαφος ο κεντρώος Μακρόν και αυτό δημιουργεί μία ελπίδα, με δεδομένο ότι ο Μακρόν θα αποσπάσει σίγουρα πολλούς ψήφους από τους σοσιαλιστές, μετά την κομματική επιλογή του σκληροπυρηνικού Αμόν.

Ο ευρωπαϊστής Μακρόν, εξάλλου, έχει ταχθεί ανοικτά υπέρ της επαναλειτουργίας του γαλλο-γερμανικού άξονα, για να τρέξει ξανά η Ευρώπη.
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ με καταγωγή από την Δωρίδα

Σημαντική ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας στη Θήβα για αγρότες

ΘΕΜΑ:
"Οι Δυνατότητες που παρέχει στους Αγρότες της Περιφέρειάς Στερεάς το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020"

Στην Άμφισσα, θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου

Ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στη Θήβα για τους αγρότες με θέμα: «οι δυνατότητες που παρέχει στους αγρότες της περιφέρειάς μας το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης 2014 -2020»

Θα γίνει τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17.00 στην Αίθουσα Συνεδρίων του Διοικητηρίου της Π.Ε. Βοιωτίας (Φίλωνος 35- 39 , Λιβαδειά)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

17.00 - 17.30: Προσέλευση
17.30 - 17.45: Χαιρετισμός από Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά
17.45 - 18:00: Εισαγωγή – Παρουσίαση Ημερίδας Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Κώστας Αποστολόπουλος
18.00 - 18.45: Παρουσίαση των Επενδυτικών Μέτρων που Διαχειρίζεται η Περιφέρεια
Εισηγητής: Νίκος Βώρος, Δρ. Χημ Μηχανικός,
18.45 - 19.15: Ερωτήσεις - Απορίες
19.15 -19.45: Παρουσίαση των Μέτρων που σχετίζονται με εκτάσεις και ζωικό κεφάλαιο – Οριζόντια Μέτρα

Εισηγητής: Δημήτρης Λιανός, Μs MMM
19.45 - 20.30: Ερωτήσεις - Απορίες


Οι εισηγητές της ημερίδας είναι στελέχη του Τεχνικού Συμβούλου της Περιφέρειας για τις δράσεις του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, παρόμοιες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιήσει και στις πέντε πρωτεύουσες των Νομών της Στερεάς.

Στην Άμφισσα, θα γίνει την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017 και ώρα 17:00, στην Ισόγεια Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου, Δήμου Δελφών (Πλατεία Κεχαγιά, Άμφισσα)

Πέμπτη, 9 Φεβρουαρίου 2017

Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές Φωκίδας

Ποια χωριά και συνοικισμοί της Δωρίδας εντάσσονταιΗ Φωκίδα εντάχθηκε, στο μεγαλύτερο τμήμα της, στο έργο με τίτλο «Ανάπτυξη Ευρυζωνικών Υποδομών σε Αγροτικές “Λευκές” Περιοχές της Ελληνικής Επικράτειας και Υπηρεσίες Εκμετάλλευσης - Αξιοποίησης των Υποδομών με ΣΔΙΤ» και συγκεκριμένα στο Lot 2 (περιοχή όπου εντάσσεται η Στερεά Ελλάδα) με ανάδοχο την εταιρεία ειδικού σκοπού RURAL CONNECT ΕΥΡΥΖΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ ΑΕΕΣ (ΙΝΤΡΑΚΑΤ).

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου εντός του έτους, διαβεβαίωσε η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, αναμένεται και η υλοποίηση του έργου, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα.

Τα χωριά και οι συνοικισμοί της Δωρίδας που εντάχθηκαν είναι:

Άβορος, Αλποχώρι, Αμυγδαλιά , Αρτοτίνα, Βραΐλα, Δάφνος, Διακόπι, Διχώρι, Δροσάτο, Δωρικό, Ζωριάνος, Ι.Μ. Βαρνάκοβας, Κάλλιο, Κάμπος, Καρούται, Καστράκι, Κερασιά, Κλήμα, Κόκκινος, Κονιάκος, Κουπάκι , Κριάτσι, Κροκύλειο, Λεύκα, Λευκαδίτη, Μαγούλα, Μοναστηράκι, Παλαιόμυλος, Παλαιοχώρι, Παραλία Σεργούλας, Πενταγιοί, Πεντάπολη, Περιβόλι , Περιθιώτισσα, Πηγή, Πύργος, Σκάλωμα, Στύλια, Συκιά , Σώταινα, Τείχιο, Τρίστενο, Υψηλό Χωριό, Φιλοθέη, Χιλιαδού.

Με μεγάλη επιτυχία η κοπή πίτας της Δωρικής Αδελφότητας στο Παγκράτι

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πίτας της Δωρικής Αδελφότητας την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου στη Δωρική Στέγη στο Παγκράτι. Στην εκδήλωση προσήλθαν Δωριείς από κάθε γωνιά της Αττικής και της Δωρίδας.

 Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον αγιασμό της βασιλόπιτας μπροστά στην εικόνα της Παναγίας Βαρνάκοβας που δώρισε πέρυσι στη Δωρική Αδελφότητα η Ηγουμένη της Ιεράς Μονής, όταν την
επισκέφθηκαν μέλη του Δ.Σ.
 
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Δ.Σ. Ιωάννης Μπαλατσούρας ξεκίνησε την ομιλία του εκφράζοντας την οδύνη όλου του Δ.Σ. για το δυσάρεστο γεγονός της πρόσφατης πυρκαγιάς στην ιστορική Μονή Βαρνάκοβας προτρέποντας παράλληλα όλους για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας για την αποκατάσταση του ξεχωριστού αυτού θρησκευτικού μνημείου της Δωρίδας. Για το σκοπό αυτό υπήρχε ειδικό κουτί για Έρανο το οποίο συγκεντρώθηκε για μία πρώτη αρωγή προς τη Μονή μέσω της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας, η οποία έχει ανοίξει σχετικό λογαριασμό στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον Πρόεδρο στα μέλη του νεοεκλεγέντος Δ.Σ. για την τριετία 2017-2019, τα οποία, όπως επισήμανε, συνδυάζουν την εμπειρία παλαιότερων στελεχών με βαθιά γνώση με την κατάρτιση, επιστημοσύνη και διάθεση για προσφορά των νεότερων μελών. Επισημάνθηκε επίσης ότι κάθε μέλος του Δ.Σ. έχει αναλάβει συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες.Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η Δωρική Αδελφότητα, ιδιαίτερα στις μέρες μας, λόγω των αντίξοων συνθηκών της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα μας, καλείται να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της θέτοντας νέους στόχους και προωθώντας σημαντικά θέματα που συμβάλλουν στην ευρύτερη ανάπτυξη της Δωρίδας. Επισήμανε επίσης ότι η νέα ανανεωμένη ιστοσελίδα της Δ.Α. αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα. Παράλληλα προέτρεψε όλους να έχουν πιο ενεργό ρόλο στο διαδραστικό facebook group της Δ.Α., εμπλουτίζοντάς το με περισσότερο σχετικό περιεχόμενο και φωτογραφίες.
Ο Πρόεδρος επίσης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη γόνιμης και δημιουργικής συνεργασίας με όλους τους Προέδρους και Συλλόγους της Δωρίδας καθώς και με τοπικές αρχές, εκπροσώπους τοπικών κοινοτήτων και πολιτιστικών συλλόγων
Έκανε τέλος ειδική αναφορά στη στρατηγική της Δ.Α. για τη νέα 3ετία, αξιοποιώντας τα σημαντικά αποτελέσματα του 18ου Συνεδρίου της ΔΑ στο Ευπάλιο Φωκίδας, η οποία περιλαμβάνει κυρίως την ανάδειξη του διατροφικού κεφαλαίου της Δωρίδας μέσα από συνεργασία με καταξιωμένους επιστήμονες και διατροφολόγους, την ανάδειξη του περιβαλλοντικού, πολιτιστικού και ιστορικού κεφαλαίου της Δωρίδας και την προώθηση εναλλακτικών δραστηριοτήτων τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή όπως η διοργάνωση μεγάλης αθλητικής εκδήλωσης (τρίαθλο) στη λίμνη του Μόρνου τον Ιούλιο σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς. Επίσης προανήγγειλε πρωτοβουλίες όπως την συγγραφή και έκδοση βιβλίων λαογραφικού περιεχομένου. Τέλος εξέφρασε την πρόθεση για εκδήλωση Δωρικού ανταμώματος τον προσεχή Ιούνιο στην Αττική.
 
Στη σύντομη παρέμβασή του ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου εξέφρασε την βαθιά του λύπη για την μη αναστρέψιμη καταστροφή που υπέστη η Ι.Μ. Βαρνάκοβας και ιδιαίτερα το αρχειακό υλικό από Βυζαντινή εποχή για το οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχουν αντίγραφα. Επίσης, εξέφρασε τη συμπαράστασή του προς την Ηγουμένη και τις μοναχές και ενημέρωσε για τις επικείμενες ενέργειες του Υπουργείου Πολιτισμού με σκοπό την άμεση αποκατάσταση - αναστήλωση της Ιστορικής Ιεράς Μονής.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν ο Μιχάλης Δρίτσας, Α’ Αντιπρόεδρος Δ.Α., ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο των νέων αναπτυξιακών προγραμμάτων στη Δωρίδα, ο Χρήστος Κρικέλας, Γενικός Γραμματέας, ανέλυσε εν συντομία τη στρατηγική της Δ.Α., ο Δημήτρης Μπέσκος, Έφορος, έκανε αναφορά στις πολιτιστικές δραστηριότητες της Δ.Α. καθώς και στην πρόθεσή της να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο αντάμωμα αρχές Ιουνίου σε άλσος της Αττικής ενώ ο Κωνσταντίνος Παναγιωτόπουλος, μέλος Δ.Σ., παρουσίασε τα βασικά σημεία της μελέτης του για την εφαρμογή της τηλεϊατρικής στη Νοτιοδυτική Δωρίδα η οποία στερείται ανάλογης υπηρεσίας.
Τιμητικές διακρίσεις δόθηκαν στους ακολούθους πολιτιστικούς συλλόγους που διακρίθηκαν για τη σημαντική προσφορά τους στα τοπικά και ευρύτερα πολιτιστικά δρώμενα της Δωρίδας: Πολιτιστικός Σύλλογος Τολοφώνας, Ένωση Τειχιωτών Δωρίδας, Σύλλογος Πενταγιωτών Δωρίδας και Πολιτιστική Κίνηση Μαλανδρίνου «ο Φύσκος». Όπως επισήμανε ο Πρόεδρος αντίστοιχες βραβεύσεις θα υπάρξουν και στο μέλλον για άλλους Πολιτιστικούς Συλλόγους.
Τέλος, τιμητική διάκριση δόθηκε στην Δρ Κούρνια Ζωή, με καταγωγή από της Μηλιά Δωρίδος, σε αναγνώριση των ερευνητικών δραστηριοτήτων και της σημαντικής προσφοράς της στον αγώνα κατά του καρκίνου.
Ανάμεσα στους προσκεκλημένους που τίμησαν με την παρουσία τους τη Δωρική Αδελφότητα, παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο τ. Γενικός Γραμματέας ΥΠΕΣ και Δικαιοσύνης Αθανάσιος Ανδρεουλάκος, η τ.Βουλευτής Φωκίδας Ασπασία Μανδρέκα, ο τ. Βουλευτής Πέτρος Μαντούβαλος, η τ. Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Κωνσταντίνα Γιαννακοπούλου, οι πολιτευτές Φωκίδας Κωνσταντίνος Χαλιορής και Αναστάσιος Φλώρος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας Κωνσταντίνος Λιάπης, ο τ. Καθηγητής Παιδαγωγικής στην Παιδαγωγική Ακαδημία Ρόδου Παπαδημητρίου, ο Κατσιγιάννης Κωνσταντίνος, τ. Γενικός Δ/ντής Ε.Ο.Τ., ο Θεοχάρης Μπίρμπος, π. Πρόεδρος Εφετών, η Δρ Άννα Παναγιωτοπούλου, καθηγήτρια Χορολογίας από το Μαλανδρίνο, ο Παναγιώτης Παπαδάκης, Πτέραρχος ε.α., ο Παναγιώτης Σταμάτης, Αντιστράτηγος ε.α, ο Μίμης Καλαντζής τ. Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος, ο Ζυγορονίκος Μιχάλης, δημοσιογράφος του «astronafpaktos», Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων και Συλλόγων από τα χωριά της Δωρίδας.
 
Τον Δήμαρχο Δωρίδας Γιώργο Καπεντζώνη, λόγω προσωπικού κωλύματος, εκπροσώπησαν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Ευσταθίου και Κώστας Παλασκώνης.Αναμνηστική φωτογραφία του νέου Δ.Σ. της Δ.Α. Από αριστερά προς τα δεξιά: Λουκάς Καραγιάννης (Ταμίας), Δημήτριος Μπέσκος (Έφορος), Μιχάλης Δρίτσας (Α’ Αντιπρόεδρος), Ιωάννης Μπαλατσούρας (Πρόεδρος Δ.Σ.), Γεώργιος Τσίτουρας, (μέλος Δ.Σ), Μαρία Ανδρίτσου (Ειδική Γραμματέας), Γεώργιος Χαϊδόγιαννος (μέλος Δ.Σ), Κων/νος Λιάπης (επίτιμος Πρόεδρος Δ.Α.), Γεώργιος Ηλιόπουλος, (μέλος Δ.Σ), Χρήστος Κρικέλας (Γενικός Γραμματέας), Χαράλαμπος Μποτίνης (Β’ Αντιπρόεδρος), Κων/νος Παναγιωτόπουλος (μέλος Δ.Σ), Γεώργιος Καλαντζής (μέλος Δ.Σ).

Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου 2017

Οι «ατυχίες» του Μαρτίου

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Ο Μάρτιος πλησιάζει. Αν η κυβέρνηση δεν κλείσει την πληγή που άνοιξε με τη δεύτερη αξιολόγηση, η οικονομία θα καταβυθιστεί στη δυστυχία που φέρνει η απογοήτευση όταν όλα έδειχναν ότι θα τα είχαμε καταφέρει καλύτερα. Αν πάμε προς τα πίσω, θα δείτε γιατί φοβάμαι το φάντασμα του πάντοτε καταστροφικού Μαρτίου.


Τον Μάρτιο 2008, η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει να πλήττει τον κόσμο και την Ελλάδα. Το πετρέλαιο ήταν στα 112 δολάρια και οι κεντρικές τράπεζες ΗΠΑ, Ευρωζώνης, Ελβετίας, Βρετανίας και Καναδά έριχναν τρομακτικές ποσότητες φρέσκου χρήματος για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στις αγορές. Εμείς όμως κοιτούσαμε αλλού: η ΓΣΕΕ καταδίκαζε την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, μια απλοϊκή συγχώνευση πάντοτε αυτόνομων ταμείων, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αναπέμψει το σχέδιο νόμου ή να κηρύξει δημοψήφισμα, ενώ το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο καταργούσε το ανώτατο όριο στο εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων και των ΔΕΚΟ, που είχε θέσει ο νόμος Σιούφα του 1992!

Μάρτιο 2009 ο Καραμανλής ζητούσε από τους αρχηγούς να μαζέψουν για λίγο τον κομματικό τους στρατό για να πάρει κάνα μέτρο προτού σκάσει το δημόσιο χρέος, για να εισπράξει την περιφρόνησή τους.

Ένα Μάρτιο αργότερα, το 2010, ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επέβαλε βαρύτατη λιτότητα χωρίς να μπορεί να σταματήσει την κατρακύλα, που μας οδηγούσε εκτός αγοράς κεφαλαίων και εντός μνημονίου.

Μάρτιο 2011 ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζητούσε συζήτηση με τα κόμματα επί του Μεσοπρόθεσμου, που περιέγραφε όσα πρέπει να γίνουν πέραν του ήδη εφαρμοζόμενου πρώτου μνημονίου, για να εισπράξει την πλήρη άρνηση των κομμάτων, πρωτοστατούσης της Ν.Δ. του κ. Σαμαρά.

Μάρτιο 2012 είχαμε κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Λουκά Παπαδήμο, που πέτυχε τη μεγαλύτερη «κουρά» χρέους στην ιστορία του καπιταλισμού με ταυτόχρονη έγκριση του δεύτερου μνημονίου χάρις στο οποίο πήραμε νέα κεφάλαια για να ορθοποδήσουν οι τράπεζες, να πληρωθούν τα ελλείμματα και να συνεχίσουμε, με ηπιότερο ρυθμό, τη λιτότητα.

Μάρτιο 2013 τοποθετήθηκαν νέοι επόπτες στις διασωθείσες τράπεζες και το Συμβούλιο Επικρατείας απέρριπτε αίτημα πολιτών για την κατάργηση του ορίου των 1.500 ευρώ πέραν του οποίου οι συναλλαγές γίνονται μόνον με «πλαστικό χρήμα».

Μάρτιο 2014 έκλεισε ο Στουρνάρας την τελευταία αξιολόγηση: μεσολάβησαν τέσσερις εκλογές μέχρι να κλείσει η επόμενη το 2016.

Μάρτιο 2015 ο κ. Τσίπρας είχε ανά χείρας πολύτιμη συμφωνία συμβιβασμού και χρηματοδότησης, την οποία εγκατέλειψε.

Μάρτιο 2016 δεχθήκαμε μέτρα 5,4 δισ. και νέα αύξηση στα καύσιμα για να πουν οι δανειστές ότι κλείνει το δημοσιονομικό κενό και ο νέος επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ ζητούσε από τους Ευρωπαίους να πιέσουν την Ελλάδα για περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές με ταυτόχρονη ελάφρυνση του χρέους της.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στον ΣΚΑΪ , με καταγωγή από την Δωρίδα

Δημοσκόπηση RASS: η Νέα Δημοκρατία προηγείται με 11,8 μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ

Σε πανελλαδική έρευνα της RASS, για λογαριασμό του γνωστού site, iefimerida, η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου ανέρχεται σε 11,8 ποσοστιαίες μονάδες, με τη ΝΔ να συγκεντρώνει το 28,6% στις προτιμήσεις των πολιτών και τον ΣΥΡΙΖΑ το 16,8%.

Η έρευνα διεξήχθη σε 1.504 εκλογείς στο διάστημα 31 Ιανουαρίου έως 3 Φεβρουαρίου και κατέγραψε περαιτέρω διεύρυνση της διαφοράς στην πρόθεση ψήφου υπέρ της ΝΔ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ή έρευνα εμφανίζει για πρώτη φορά τρίτο κόμμα το ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ, ενώ στη Βουλή μπαίνουν μόνο 6 κόμματα, Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, ΚΚΕ και ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ.

Τα ποσοστά των κομμάτων στην πρόθεση ψήφου,

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ     28,6%
ΣΥΡΙΖΑ                           16,8%
ΠΑΣΟΚ - ΔΗΣΥ               8,1%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ                  7,8%
ΚΚΕ                                   7,3%
ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ       3,0%

ΕΚΤΟΣ ΒΟΥΛΗΣ
ΑΝΕΛ                                 2,8%
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ                      2,2%
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ  1,8 %
ΑΝΤΑΡΣΙΑ                        1,2%

ΑΛΛΟ ΚΟΜΜΑ                3,0%
ΛΕΥΚΟ/ΔΕΝ ΞΕΡΩ        17,4%

 Δείτε σε πίνακες μερικά από τα ευρήματα της δημοσκόπησης

Τρίτη, 7 Φεβρουαρίου 2017

Τιμήθηκε από τη Δωρική Αδελφότητα η ερευνήτρια από τη Δωρίδα Ζωή Κούρνια

Τη Δρ. Ζωή Κούρνια τίμησε η Δωρική Αδελφότητα, σε εκδήλωση της στην Αθήνα την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 για το σημαντικό επιστημονικό και ερευνητικό έργο της.

Η Δρ. ζωή Κούρνια, που κατάγεται από την Δωρίδα, σπούδασε πάνω στη Χημεία στην Ελλάδα, Γερμανία και ΗΠΑ και είναι πλέον ερευνήτρια στο Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών.

Εργάζεται εντατικά πάνω στο σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων και σε προσομοιώσεις βιομορίων με την βοήθεια υπέρ-υπολογιστών, γεγονός που συνεχώς αποσπά διεθνείς διακρίσεις.

Αξιοσημείωτο είναι ότι πολλές επιστημονικές ιστοσελίδες αναφέρονται στις σπουδές και την έρευνά της.

Η Δρ Ζωή Κούρνια μετά τη βράβευσή της με τους γονείς της
και τον Πρόεδρο της Τολοφώνας Ηλία Κορομπίλη

Οι Μητροπολίτες Σπάρτης και Φωκίδας στις Μονές Βαρνάκοβας και Τρικόρφου


Την καταστραφείσα από την πυρκαγιά Ιερά Μονή Παναγίας Βαρνάκοβας, επισκέφθηκε σήμερα ο Μητροπολίτης Μονεμβασίας και Σπάρτης  Ευστάθιος μαζί με επιτελείο κληρικών του,  προσφέροντας εις την αδελφότητα της Ιεράς Μονής σημαντική οικονομική βοήθεια, αλλά και υλική.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε μαζί με τον Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστο το γυναικείο Ιερό Ησυχαστήριο των Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου, όπου δέχθηκε την αβραμιαία φιλοξενία των εκεί μοναζουσών.

Αμέσως μετά οι Σεβασμιώτατοι επισκέφθηκαν και το Ιερό Ανδρώο Ησυχαστήριο του Γέροντα Νεκταρίου Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Οι πατέρες υποδέχθηκαν με κάθε τιμή και σεβασμό τους δυο Ιεράρχες όπου στο Συνοδικό του Ησυχαστηρίου δέχθηκαν το μοναστηριακό κέρασμα.

Ακολούθησε ξενάγηση σε όλους τους χώρους του Ησυχαστηρίου και το απόγευμα ο Μητροπολίτης Ευστάθιος αναχώρησε με το επιτελείο του για την Σπάρτη, που είναι και η ιδιαιτέρα πατρίδα του Μητροπολίτη Φωκίδας Θεόκτιστου.

Συνάντηση Μπακογιάννη με κτηνοτρόφους


Συνάντηση με εκπροσώπους των κτηνοτρόφων είχε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης.

Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε το θέμα των αποζημιώσεων τους, λόγω της πρόσφατης σφοδρής κακοκαιρίας αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος σε σχέση με τη φορολογία και το ασφαλιστικό.

Ο Κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς το αρμόδιο υπουργείο, για τις αποζημιώσεις, προκειμένου να μην καθυστερήσει η διαδικασία και να ξεπεραστούν τα γραφειοκρατικά κολλήματα.

«Σε μία περίοδο που οι κτηνοτρόφοι μας δέχονται συνεχείς επιθέσεις, με το φορολογικό, το κόστος παραγωγής και το ασφαλιστικό, βρέθηκαν αντιμέτωποι και με τα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία που έπληξε την Στερεά Ελλάδα. Έχουμε μπει μπροστά για να τρέξουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε άμεσα με τις αποζημίωσής τους. Παράλληλα όμως, θεωρώ ότι ο κλάδος αυτός έχει στοχοποιηθεί και το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να αντιληφθούμε ως κράτος και ως χώρα ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να αποτελέσουν εργαλείο ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας» τόνισε χαρακτηριστικά.

Χαμός στους κόλπους της Ν.Δ. Φωκίδας με... 7 υποψηφίους για το ψηφοδέλτιο !

Ένα κομφούζιο επικρατεί στους κόλπους της Ν.Δ. στη Φωκίδα με τις πιθανές υποψηφιότητες στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές.

Ως γνωστόν στη μονοεδρική Φωκίδα και σύμφωνα με τον εκλογικό Νόμο κάθε κόμμα έχει δικαίωμα μέχρι τρείς υποψηφίους.

Το βέβαιο είναι ότι άσχετα πότε θα γίνουν οι εκλογές και ποιο θα είναι το γενικό αποτέλεσμα, στη Φωκίδα η ΝΔ έχει την πρωτοκαθεδρία πλέον και θα πάρει την έδρα.

Έτσι εδώ και καιρό επτά τουλάχιστον υποψήφιοι διεκδικούν τις τρείς θέσεις στο ψηφοδέλτιο.

Μέσα σ΄ αυτούς δεν θα είναι η Ιωάννα Γκελεστάθη, κόρη του πρώην Υπουργού Νίκου Γκελεστάθη που θα κατέβει υποψήφια στη Β΄ Περιφέρεια Αθήνας.

Επίσης δεν θα είναι υποψήφιος και ο Κώστας Παπαθανασίου, κάτι που το έχει δηλώσει εδώ και καιρό, επιθυμώντας να πάρει κάποια κυβερνητική θέση όπως και παλαιότερα που ήταν Υποδιοικητής του ΙΚΑ.

Μία από τις υποψήφιες θα είναι η τελευταία βουλευτής του κόμματος στη Φωκίδα Ασπασία Μανδρέκα που έχει πολλούς φίλους στον κομματικό μηχανισμό αλλά και πολλές αντιπάθειες με «συντροφικά μαχαιρώματα».

Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσει και το νεαρότερο στέλεχος του κόμματος στη Φωκίδα Κώστας Χαλιορής που ήταν υποψήφιος και στις προηγούμενες εκλογές με καλές σχέσεις στην νέα ηγετική ομάδα.

Ένας τρίτος υποψήφιος είναι και πρώην Δήμαρχος Άμφισσας Νίκος Φουσέκης μετά την τελευταία αθώωση του από τα δικαστήρια για την περιβόητη υπόθεση των Δελφών. Όμως το άσχημο είναι γι΄ αυτόν ότι το Δημόσιο άσκησε έφεση στην απόφαση αυτή κάτι που τον καθιστά υπόδικο μέχρι να τελεσιδικήσει οριστικά η υπόθεση και αυτό θα είναι ένα «βαρίδι» στην πιθανή υποψηφιότητά του.

Έντονο ενδιαφέρων δείχνει τελευταία και ο πρώην βουλευτής Πειραιά Πέτρος Μαντούβαλος με δηλώσεις και συνεντεύξεις δίνοντας και αυτός το παρών στις υποψηφιότητες. Ο Μαντούβαλος δεν έχει καταγωγή από την Φωκίδα αλλά η γυναίκα του κατάγεται από τη Δωρίδα και ο ίδιος τονίζει ότι μετά από 30 χρόνια με περιουσία και συχνές επισκέψεις στο Νομό αισθάνεται και είναι Φωκαεύς.

Ένα άλλο βαρύ χαρτί υποψηφιότητας είναι ο πρώην βουλευτής και Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας που διατηρεί ζωντανό ένα καλό κομματικό ακροατήριο που έχει και προσπαθεί αθόρυβα με παρεμβάσεις κοινωνικές και επαγγελματικές να το διευρύνει για τη στιγμή που θα το χρειαστεί.

Σε τελευταίο εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας REAL NEWS για τις νέες υποψηφιότητες που προωθεί η Ν.Δ. σε όλη την Ελλάδα, για τη Φωκίδα παρουσιάζει τον άγνωστο μέχρι τώρα πολιτικά δικηγόρο από την Δεσφίνα Άθω Φαρδέλλο. Σίγουρα το όλο ρεπορτάζ έχει δοθεί από τις «καμαρίλες» κεντρικά του κόμματος αφού το όνομα του συγκεκριμένου δικηγόρου εμφανίζεται για πρώτη φορά στο πολιτικό προσκήνιο.


Τέλος υποψήφιος δηλώνει ότι επιθυμεί να είναι και ο Δημοτικός Σύμβουλος π.Αντιδήμαρχος Δωρίδας Δημήτρης Καραχάλιος με ισχυρή παρουσία για χρόνια στο συνδικαλιστικό χώρο του κόμματος στο ΙΚΑ πανελλαδικά.

Το σίγουρο είναι ότι μπροστά σ΄αυτή τη διαμορφούμενη κατάσταση στους κόλπους του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Φωκίδα, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς ακόμα και από βδομάδα σε βδομάδα.

Τέλος δεδομένη είναι και η βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρησιμοποιήσει νέο αίμα σε όλα τα ψηφοδέλτια της χώρας κάνοντας βαθειά ανανέωση κάτι που θα έχει αντίχτυπο και στη Φωκίδα.