Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 24 Δεκεμβρίου 2016

Χριστουγεννιάτικη Έκθεση στην Ερατεινή

Μια ωραία Χριστουγεννιάτικη Έκθεση Χειροτεχνών Ερατεινής παρουσιάζεται από 22 Δεκεμβρίου 2016 έως 4 Ιανουαρίου 2017 (εκτός 25 Δεκεμβρίου και 1 Ιανουαρίου) και ώρες 10.00 - 13.00 και 17.00 - 20.00 στο πρώην ΚΑΠΗ Ερατεινής

Ευχές από Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας


Ευχές από τον Δημήτρη Κωνσταντόπουλο

Ευχές από Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου


Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

Χριστουγέννων
a1
a2
a3
a4
a5
SEL 1 KYRIAKIS
a6
a7
a8
a9
a10
a11
a12
a13
a14

Παρασκευή, 23 Δεκεμβρίου 2016

Ευχές από τον "Φίσκο" του Μαλανδρίνου


Ευχές από την Οργάνωση Ν.Δ. Φωκίδας

Ευχές Αντιπεριφερειάρχη Ε.Κατσαγούνο

Ευχές Ναυταθλητικού Ομίλου Γλυφάδας

Ευχές Πολιτιστικού Συλλόγου Αγ. Πάντων

Ευχές από τον Ηλία Κωστοπαναγιώτου

Ευχές από Νομαρχιακή ΠΑΣΟΚ Φωκίδας


Το θαύμα της γέννησης του Θεανθρώπου ευχόμαστε να φέρει στον καθένα από εσάς Υγεία κι Ευτυχία.
Οι ημέρες των Χριστουγέννων να είναι γεμάτες από Αγάπη και Δύναμη.
Το 2016 που φέυγει ας πάρει μαζί του όλες τις δυκολίες και
Το 2017 ας είναι μια Νέα Χρονιά και μια Νέα Αρχή για όλους μας.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑ.ΣΟ.Κ. Φωκίδας

Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου 2016

Ευχές από τον Σύνδεσμο Λιδωρικιωτών Δωρίδος "Η Γκιώνα"


Τα χριστούγεννα ήρθαν νωρίτερα φέτος στην Πενταγιού χάρη στην UPS Ελλάδας

Η UPS Ελλάδας, εταιρεία logistics, προχώρησε σε μια διαφορετικού τύπου αποστολή το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου, φέρνοντας δώρα και συσκευές για το σπίτι σε ένα από τα πιο απομακρυσμένα μέρη της Ελλάδας.

Οι κάτοικοι του χωριού Πενταγιοί, οι οποίοι ζουν υπό δύσκολες συνθήκες το χειμώνα, έλαβαν δώρα όπως μπουφάν, ηλεκτρικές κουβέρτες και παιχνίδια για τα παιδιά.

Η UPS δώρισε επίσης στο χωριό ένα φορητό υπολογιστή με προπληρωμένη σύνδεση mobile internet ενός έτους, μια πολύ σημαντική υπηρεσία για ένα χωριό που δεν μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο.

«Οι άνθρωποι που ζουν σε μεγάλες πόλεις συχνά παίρνουν ως δεδομένες τις σύγχρονες ανέσεις» είπε ο Jim Kearney, Country Manager της UPS Ελλάδας.

«Για τα φετινά Χριστούγεννα θελήσαμε να κάνουμε λίγο ευκολότερη τη ζωή των ανθρώπων που βρίσκονται ξεκομμένοι από την υπόλοιπη χώρα».

Τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των μονίμων κατοίκων του χωριού μειώνεται συνεχώς, όπως συμβαίνει σχεδόν σε όλα τα ορεινά χωριά της Ελλάδας.

Παρόλα αυτά, υπάρχει ακόμα μια ζωντανή κοινότητα 35 κατοίκων που ασχολούνται κυρίως με τη γεωργία και την κτηνοτροφία.

Η UPS, η μεγαλύτερη logistics εταιρεία του κόσμου, διαθέτει ένα παγκόσμιο δίκτυο που εξυπηρετεί ακόμα και τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας.

Αναπόσπαστο κομμάτι της στρατηγικής της εταιρείας αποτελεί η στήριξη των τοπικών κοινοτήτων ανά τον κόσμο.

Κατά τον Παγκόσμιο Μήνα Εθελοντισμού της UPS τον περασμένο Οκτώβριο, οι εργαζόμενοι της εταιρείας προσέφεραν 325.000 ώρες εθελοντισμού.

Στην Ελλάδα, η UPS και οι υπάλληλοί της στήριξαν τέσσερις φιλανθρωπικές οργανώσεις (Race for the Cure, Make a wish, Χαμόγελο του Παιδιού, Παιδικά Χωριά SOS) με πάνω από 360 εθελοντικής εργασίας.

Ευχές από Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδος


Ευχές από Πολιτιστικό Σύλλογο Ερατεινής

Ευχές από Πολιτιστικό Όμιλο Λιδορικίου

Ευχές από την Ε.Π.Σ. Φωκίδας


Ευχές από την Ιουλία Κιούπη


Ευχές από Ένωση Αστυνομικών Φωκίδας

Τιμήθηκε ο Άγιος Ιγνάτιος στο Λιδωρίκι

Με λαμπρότητα και θρησκευτική κατάνυξη εορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Ιγνατίου του Θεοφόρου στο Λιδωρίκι, όπου στον Ιερό Ενοριακό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής φυλάσσεται απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Ιγνατίου.

Της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας η οποία τελέστηκε το πρωί της Τρίτης 20 Δεκεμβρίου προεξήρχε ο Μητροπολίτης Φωκίδος Θεόκτιστος, πλαισιούμενος από τον εφημέριο του ναού Αρχιμανδρίτη Θεοφύλακτο Μπαλιάκο.

Ο Μητροπολίτης Φωκίδος στο κήρυγμά του αναφέρθηκε στην αγία βιοτή του Αγίου Ιγνατίου.

Στην προσφώνησή του ο π. Θεοφύλακτος καταρχάς ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Φωκίδος για την παρουσία του στην Ιερά πανήγυρη, ενώ εν συνεχεία τον προέτρεψε να είναι πάντα Θεοφόρος, ως ο Άγιος Ιγνάτιος, παράλληλα δε να εξακολουθεί να είναι και άνθρωπος της αγάπης προς όλο το ποίμνιο της Θεοσώστου Μητροπόλεως.

Συμμετοχή επιχειρήσεων Στερεάς Ελλάδας στην 4η Διεθνή Έκθεση FOOD EXPO 2017

Στην Αθήνα 18 - 20 Μαρτίου 2017 , στο Athens Metropolitan Expo

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συμμετέχει στην 4η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών, «FOOD EXPO 2017», που θα πραγματοποιηθεί από 18 έως 20 Μαρτίου στο Athens Metropolitan Expo, παρέχοντας στις επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών που δραστηριοποιούνται εντός της χωρικής της αρμοδιότητας, τη δυνατότητα προβολής και προώθησης των προϊόντων τους σε ένα ευρύ αλλά ειδικό αγοραστικό κοινό σε προνομιακά σημεία της Έκθεσης.

Η FOOD EXPO (http://www.foodexpo.gr/) αποτελεί σήμερα τον κορυφαίο εκθεσιακό θεσμό, αλλά και το σημαντικότερο εμπορικό φόρουμ για τα Τρόφιμα και Ποτά στη χώρα μας, καθώς έχει επιβεβαιώσει τη φήμη της ως μια πραγματικά μεγάλη διεθνής έκθεση, που όχι μόνο καλύπτει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς, αλλά συγχρόνως ανταποκρίνεται πλήρως και στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών παραγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου.

Οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί που θα αποφασίσουν να συμμετάσχουν, θα λάβουν ειδικό χώρο (~8 τ.μ. ανά εκθέτη) στο ομαδικά διαμορφωμένο περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε κεντρικό προνομιακό σημείο στην είσοδο του Hall 1 (για τους εκθέτες τροφίμων & ποτών) και στο Hall 4 (για τους εκθέτες με κρασί), στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η παράλληλη έκθεση OENOTELIA.

Το κόστος συμμετοχής στην έκθεση, καθώς και η κατασκευή του περιπτέρου στηρίζεται κατά το μεγαλύτερο μέρος οικονομικά από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, στο πλαίσιο του στρατηγικού της σχεδίου για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας. Η οικονομική συμμετοχή για κάθε εκθέτη ανέρχεται στα €500 (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Παρακαλούμε τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να συμμετέχουν, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από τις 13 Ιανουαρίου 2017, συμπληρώνοντας τη φόρμα συμμετοχής προς την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (αποστολή στο e-mail: siozou.e@evia.pste.gov.gr ή στο fax: 2221036055).

Γενικές Παροχές:

Με την συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση παρέχονται σε όλους τους εκθέτες της: προσκλήσεις (hardcopy και σε ηλεκτρονική μορφή), κάρτες «εκθέτη» με barcode για την ελεύθερη πρόσβαση στον χώρο της Έκθεσης των επιχειρήσεων και των στελεχών τους για όλες τις ημέρες λειτουργίας της έκθεσης ,συνεργεία παλετοφόρων και ανυψωτικών για την φορτοεκφόρτωση των εμπορευμάτων, καθημερινός καθαρισμός του περιπτέρου, πρόσβαση σε όλες τις εκδηλώσεις και σεμινάρια που θα πραγματοποιηθούν παράλληλα με την FOOD EXPO.

Γενικές υπηρεσίες - Υπηρεσίες προβολής:

Προβολή της συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε όλα τα κλαδικά περιοδικά που εκδίδει η διοργανώτρια εταιρεία, με εκτενή ρεπορτάζ και άρθρα. Παρουσίαση της συμμετοχής στον κατάλογο εκθετών της FOOD EXPO με αναλυτική προβολή όλων των επιχειρήσεων.

Συμμετοχή των εκθετών της
περιφέρειας στις Β2Β συναντήσεις:

Παρέχεται η δυνατότητα σε όλες τις επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν μέσω της Περιφέρειάς στην έκθεση να πραγματοποιήσουν προσωπικές συναντήσεις με τους ξένους αγοραστές τους οποίους θα φιλοξενήσει η διοργανώτρια εταιρεία καθ όλη την διάρκεια της Έκθεσης. Ο αριθμός των ξένων αγοραστών που θα ενταχτούν στο πρόγραμμα hosted buyers θα ξεπεράσουν τους 630 και προέρχονται από σημαντικές αγορές στόχους του εξωτερικού. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο συνολικός αριθμός των ξένων επισκεπτών που θα επισκεφθούν την έκθεση θα ξεπεράσει τους 2.500.

Γαστρονομικές – Πολιτιστικές εκδηλώσεις και ημερίδες:

Η συμμετοχή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας θα πλαισιωθεί από γαστρονομική εκδήλωση με στόχο την ανάδειξη και την προώθηση των τοπικών παραγόμενων προϊόντων. Τα μενού θα παρουσιάσουν καταξιωμένοι chefs από την Λέσχη Αρχιμαγείρων Ελλάδος στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του “Mediterranean Food Experience” .

Για περισσότερες πληροφορίες:

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, (Αρμόδια Υπάλληλος:  Ελευθερία Σιώζου, Τ. 2221353594 & 6977578754).

Ευχές Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας του Νομού Φωκίδας


Τετάρτη, 21 Δεκεμβρίου 2016

Έργα 5,9 εκατομ. για την Στερεά Ελλάδα

Στην υλοποίηση τριών σημαντικών έργων που χρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, της εξωστρέφειας αλλά και την υγεία-πρόνοια.

Η προσπάθεια για την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων πηγών χρηματοδότησης και η διεκδίκηση της ενίσχυσης του προϋπολογισμού που διαχειρίζεται η Περιφέρεια, αρχίζει να αποκτά απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα.

Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 5,9εκατ. ευρώ που αφορούν σε:

1. Καινοτόμες πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανικές συστάδες στην περιοχή της Μεσογείου, με προϋπολογισμό 2,5 εκ Ευρώ και δεκαέξι (16) συμμετέχοντες εταίρους από τις χώρες της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας και Σλοβενίας.

Στόχος του Έργου αποτελεί η ενδυνάμωση της καινοτομίας των επιχειρήσεων πολιτιστικής και δημιουργικής παραγωγής, μέσω της ενίσχυσης της αλληλεπίδρασης και συνεργασίας μεταξύ εταιριών, ερευνητικών σχημάτων, δημόσιων φορέων και της κοινωνίας.

2. Συμμαχία Περιφερειακών Δημιουργικών Κλάδων – Από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες στις βέλτιστες πολιτικές Περιφερειών στον τομέα της Πολιτιστικής και Δημιουργικής Βιομηχανίας με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, με προϋπολογισμό 1,9 εκατ. Ευρώ και εννιά (9) συμμετέχοντες εταίρους από τις χώρες της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ρουμανία και Σλοβενίας.

Το έργο στοχεύει στην ενίσχυση των «δημιουργικών» ΜΜΕ για επίτευξη μεγαλύτερης ανάπτυξης, στον επαναπροσδιορισμό του Δημιουργικού Κλάδου ως «σύνδεσμο» καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας μεταξύ διαφορετικών τομέων.

3. Ισχυροποίηση φροντίδας με βάση την κοινότητα προς ελάττωση ανισοτήτων στην υγεία και βελτίωση της ενσωμάτωσης μειονεκτούντων προσφύγων και μεταναστών στις τοπικές κοινότητες, με προϋπολογισμό 1,5 εκ Ευρώ και δεκατέσσερεις (14) συμμετέχοντες εταίρους από τις χώρες της Ιταλίας, Ισπανίας, Γαλλίας, Ρουμανία και Σλοβενίας.

Το Έργο στοχεύει στη δημιουργία ενός οδικού χάρτη για μοντέλα φροντίδας με βάση τις τοπικές κοινωνίες.

Μιλώντας για την συμμετοχή της Περιφέρειας σε αυτά τα προγράμματα, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε:

«Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια επιτυγχάνει την ένταξη έργων απευθείας σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα. Το πετύχαμε γιατί συνεχίζουμε να δουλεύουμε ως ομάδα με πολύ συγκεκριμένους στόχους. Να αξιοποιούμε κάθε δυνατότητα χρηματοδότησης και να παίρνουμε αυτά που δικαιούται ο κάθε πολίτης της Στερεάς Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, τα αποτελέσματα της προσπάθειας που κάνει αυτή η ομάδα υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Θεμιστοκλή Χειμάρα, είναι απολύτως θετικά και έτσι θα συνεχίσουμε».

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα “Αγιαθυμιώτικα Νέα” του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών


Εορταστικό, πολύχρωμο και με πλούσιο περιεχόμενο, κυκλοφόρησε το χριστουγεννιάτικο (υπ' αρ.103) φύλλο των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Στις 32 έγχρωμες σελίδες του μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα θέματα. Πιο συγκεκριμένα περιλαμβάνονται:
 • Νέα για τον Σύλλογο Αγιοευθυμιωτών (Εκδρομή-προσκύνημα στο χωριό για τον εορτασμό του Αγίου Ευθυμίου, Κοπή πίτας-βράβευση φοιτητών και εορτασμός του Αγίου Ευθυμίου στην Αθήνα).
 • «Μικρά χριστουγεννιάτικα θαύματα», πραγματικές ιστορίες από το παρελθόν του χωριού.
 • Τα «Λυρικά Χριστούγεννα», του Αλέξη Ζακυθηνού.
 • Η έρευνα του Δημήτρη Παλούκη με τίτλο «Διαθήκη Νικ. Γιαγτζή: Τα πρώτα προβλήματα της πολύπαθης δωρεάς και η υπέρβασή τους».
 • Το επίκαιρο κείμενο του Αρχιμανδρίτη π. Νεκταρίου Καλύβα με τίτλο «Η ανάπλασις του ανθρώπου».
 • Η γραπτή απόδοση της παρουσίασης της Βασιλικής Ηλ. Κονιάκου, στα πρόσφατα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, με τίτλο «Παιδιά και Διαδίκτυο: Κίνδυνοι, οφέλη και προστασία».
 • Η παρουσίαση των υπολοίπων εκδηλώσεων από τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2016.
 • Το κείμενο της Δέσποινας Παπαϊωάννου που αναφέρεται στην εκδήλωση των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ με τίτλο «Τι αγαπώ/τι μ' αρέσει στο χωριό μου».
 • Η παρουσίαση του βιβλίου του Ευθυμίου Ποντίκη «Στης ζωής μου τα μονοπάτια» από την ποιήτρια Εύα Χαλκιαδάκη-Παπαδημητρίου.
 • Η 5η συνέχεια της πολύ ενδιαφέρουσας εργασίας με τίτλο «Η ιστορία μέσα από το ελληνικό γραμματόσημο».
 • Αφιέρωμα στην Αγιαθυμιώτικη αγροτική ζωή.
 • Αναφορά σε ένα μνημείο του τόπου μας, τις παλιές στέρνες.
 • Τα οικονομικά των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ.
 • Ειδήσεις και σχόλια για όσα συνέβησαν στην Αγία Ευθυμία αλλά και την ευρύτερη περιοχή το τελευταίο τρίμηνο.
 • Παρουσίαση του βιβλίου της Ελένης Ρένεση «Η παραδοσιακή βυρσοδεψία στην Άμφισσα, 18ος-20ος αι.», από τον Γιάννη Κολιαβά.
 • Όλη η κοινωνική δραστηριότητα που αφορά την Αγία Ευθυμία.
 • Πρόσφατα νέα από το χωριό.
 • Επιτυχόντες σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία και ανακοίνωση για το βραβείο «Γ. Χατζής».
Η εφημερίδα ταχυδρομήθηκε σήμερα Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου και αναμένεται να φτάσει στους παραλήπτες από την παραμονή των Χριστουγέννων έως την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Μαζί με το φύλλο της εφημερίδας εστάλη και το Ημερολόγιο του 2017 του Συλλόγου με θαυμάσιες φωτογραφίες από την Αγία Ευθυμία. Όσοι δεν είναι συνδρομητές και επιθυμούν να τους σταλεί το συγκεκριμένο φύλλο και το Ημερολόγιο μπορούν να τα ζητήσουν τηλεφωνώντας στο 2103250354.

Ευχές από τον Θανάση Γιαννόπουλο


Ευχές από την Ασπασία Μανδρέκα


Ξεκινά η δωρεάν περισυλλογή νεκρών ζώων των κτηνοτρόφων της Στερεάς

Από την 1η Ιανουαρίου 2017 ξεκινά και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας η υλοποίηση του προγράμματος περισυλλογής, διαχείρισης και απόρριψης νεκρών βοοειδών, αιγών και προβάτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα διαχείρισης των νεκρών ζώων.

Οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων οφείλουν να ειδοποιούν άμεσα τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες ή/και το φορέα υλοποίησης του προγράμματος, για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκμετάλλευσή τους

- ηλικίας άνω των 18 μηνών για τις αίγες και τα πρόβατα
- ηλικίας άνω των 24 μηνών για βοοειδή που γεννήθηκαν σε Βουλγαρία, Ρουμανία ή 3ες χώρες και
- ηλικίας άνω των 48 μηνών για βοοειδή που γεννήθηκαν σε Ελλάδα και τις λοιπές χώρες τις Ε.Ε..


Ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει τις ακόλουθες πληροφορίες κατά την κλήση :

α) ονοματεπώνυμο κτηνοτρόφου
β) έδρα εκμετάλλευσης
γ) κωδικός εκμετάλλευσης
δ) αριθμός ενωτίων νεκρών ζώων


Η συλλογή των νεκρών ζώων θα γίνεται σε χώρο προσβάσιμο από το εγκεκριμένο όχημα συλλογής του φορέα υλοποίησης του προγράμματος, έξω από την εκμετάλλευση, κατά τρόπο που να μην έχουν πρόσβαση άλλα ζώα και αρπακτικά.

Σε δύσβατες περιοχές, το νεκρό ζώο μεταφέρεται σε κάποιο σημείο όπου μπορεί να το παραλάβει ο ανάδοχος, ενώ ζώα υπό σήψη δεν παραλαμβάνονται, αφού το εγκεφαλικό δείγμα θεωρείται ακατάλληλο.

Το νεκρό βοοειδές, πρόβατο ή αίγα θα πρέπει να φέρει ενώτιο, να είναι ηλικιακά κατάλληλο για δειγματοληψία ΜΣΕ και να συνοδεύεται από το διαβατήριο (βοοειδές) ή το μητρώο εκμετάλλευσης (αίγα ή πρόβατο).

Κατά τη συλλογή των ζώων, τα νεκρά ζώα ζυγίζονται και συντάσσεται το εμπορικό έγγραφο με ευθύνη του κτηνοτρόφου. Το ζυγολόγιο και το εμπορικό έγγραφο υπογράφονται από τον κτηνοτρόφο και τον οδηγό του οχήματος περισυλλογής. Αντίγραφο του εμπορικού εγγράφου φυλάσσεται στο αρχείο της εκτροφής για 3 χρόνια.

Η ορθή διαχείριση γενικά των νεκρών παραγωγικών ζώων, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, αποτελεί υποχρέωση των κτηνοτρόφων. Όμως, η συλλογή, μεταφορά και διαχείριση των προαναφερόμενων νεκρών ζώων που εντάσσονται στο πρόγραμμα, γίνεται δωρεάν και δεν συνεπάγεται οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για τους κτηνοτρόφους.

Επιπρόσθετα, οι κτηνοτρόφοι βοοειδών, αιγών και προβάτων που ενημερώνουν τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες, για τα συγκεκριμένα νεκρά ζώα εντός 48 ωρών από το θάνατο του ζώου, ανεξαρτήτως αιτιολογίας θανάτου, αποζημιώνονται με 120 ευρώ για κάθε νεκρό βοοειδές άνω των 24 ή 48 μηνών και 30 ευρώ για κάθε νεκρή αίγα ή νεκρό πρόβατο άνω των 18 μηνών.

Οι κτηνοτρόφοι απευθύνονται άμεσα για την ύπαρξη νεκρών ζώων στην εκτροφή τους, στην τοπική κτηνιατρική υπηρεσία ή στο φορέα υλοποίησης του προγράμματος, στο ακόλουθο τηλεφωνικό κέντρο σε 24ωρη βάση.

Τηλέφωνο φορέα υλοποίησης προγράμματος 210-8960100

Υπό διωγμό η επιχειρηματικότητα

Γράφει ο Κώστας Χαλιορής*

Οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν έναν αριθμό κρίσιμων και σημαντικών προβλημάτων τα οποία επηρεάζουν δυσανάλογα σε σχέση με το μέγεθος τους από την οικονομική ύφεση, λόγω των περιορισμένων οικονομικών πόρων τους και την κύρια εξάρτησή τους από τον τραπεζικό δανεισμό.


Η έλλειψη ρευστότητας, η υψηλή φορολογία, η χαμηλή καταναλωτική ζήτηση, το υψηλό λειτουργικό κόστος, ο έντονος ανταγωνισμός από φθηνότερα εισαγόμενα προϊόντα, ο έντονος ανταγωνισμός από μεγαλύτερες επιχειρήσεις αλλά κυρίως η ρευστότητα σε πολιτικό και οικονομικό πεδίο,δημιουργεί ένα αρνητικό περιβάλλον όχι μόνο για νέες επιχειρήσεις αλλά και για τις ήδη υπάρχουσες.

Σύµφωνα µε έρευνα του διεθνούς ελεγκτικού οίκου Grant Thornton το 80% των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έχουν την µορφή της οικογενειακής-Μ.Μ.Ε. Είναι επιχειρήσεις που κατά κύριο λόγο είναι μικρές, οικογενειακές που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική εργασία και που σήμερα παρά τη µεγάλη θνησιµότητα τους, αυτές αντιπροσωπεύουν το 90% των ενεργών επιχειρήσεων και παράγουν σχεδόν το 50% του ΑΕΠ απασχολώντας πάνω από το 50% του εργατικού δυναµικού της χώρας.Είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας και είναι και αυτοί που καλούνται να πληρώσουν το «μάρμαρο» για την οικονομική κρίση.Είναι οι επιχειρήσεις που ποτέ κανείς δεν έσκυψε στα προβλήματα τους και που δυστηχώς σήμερα χάνονται.

Είναι αναγκαία μία κεντρική πολιτική και οικονομική κυβερνητική στρατηγική,με μακροχρόνιο σχεδιασμό που θα στηρίζεται στην πραγματική οικονομία και όχι σε σχέδια επί χάρτου σε ότι αφορά τις Μ.Μ.Ε. ώστε να επιτευχθούν διάφοροι οικονοµικοί, κοινωνικοί αλλά και εθνικοί στόχοι.

Η πολύπαθη ελληνική περιφέρεια και τα τεράστια ποσοστά ανεργίας κυρίως νέων έχουν ανάγκη ενός σχεδίου που θα διαμορφώσει το περιβάλλον αυτό ώστε να συνεχίσουν αλλά και να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις που θα δώσουν θέσεις εργασίας σε νέους ώστε να παραμείνουν και να προσφέρουν στους τόπους καταγωγής τους, παράλληλα µε τη µείωση της εσωτερικής µετανάστευσης.

Μια επιτυχηµένη εθνική στρατηγική για την τόνωση των Μ.Μ.Ε στην περιφέρεια, θα αποτελέσει τον πυρήνα για την οικονοµική ανεξαρτησία της περιφέρειας, τη µείωση της ανεργίας αλλά και την διατήρηση ή ακόμα και την αύξηση του πληθυσµού η οποία µπορεί σε ένα βαθµό να δηµιουργήσει την ανάγκη νέων υποδοµών (σχολεία, νοσοκοµεία, µεταφορές, επικοινωνία κα), έτσι ώστε να βελτιωθεί και το βιοτικό επίπεδο της ελληνικής περιφέρειας. Ένας ιδιαίτερα σηµαντικός λόγος, αφορά στην απασχόληση ευαίσθητων και αποκλεισµένων από την εργασία κοινωνικών οµάδων.

Η µικρή και µεσαία επιχείρηση αποτελεί απάγκιο για ανθρώπους που βλέπουν την εργασία όχι µόνο σαν καριέρα. Μητέρες µε λίγο χρόνο ή ξεχωριστές ανάγκες και συνταξιούχοι συχνά βρίσκουν ευέλικτη εργασία στα πλαίσια ενός πνεύµατος κατανόησης των ειδικών τους αναγκών. Η εργασία σε Μ.Μ. επιχειρήσεις παρέχει σε πολλές περιπτώσεις, εκτός από την εµπειρία, και τη δυνατότητα αφοµοίωσης ενός πλαισίου επαγγελµατικής ηθικής που τόσο λείπει από την Ελληνική επιχειρηµατική ζωή. Είναι εµφανές ότι η αναγκη για στηριξη της Μ.Μ.Ε είναι επιτακτική.

Η δημιουργία ενός σταθερού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος,η μείωση της φορολογίας,η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και η πιο ευέλικτη χρηματοδότηση δεν είναι µόνο οικονοµική ανάγκη, µα και κοινωνική.

Η Μ.Μ.Ε είναι η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να της δώσουμε την δυνατότητα να δημιουργήσει και να ωθήσει την ελληνική οικονομία στην ανάπτυξη.
 * Ο Κώστας Χαλιορής είναι οικονομολόγος και επιχειρηματίας, πολιτευτής της Ν.Δ. στη Φωκίδα

Ευχές του Περιφερειάρχη Κ.Μπακογιάννη


Ευχές του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών Ιερού Αγώνα Στερεάς Ελλάδας


Βελτιώσεις στην οδό Ιτέας - Δ.Ε.Ευπαλίου


Στη συντήρηση και βελτίωση τμημάτων της εθνικής οδού από Ιτέα έως Δ.Ε. Ευπαλίου προχωρά η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Συγκεκριμένα όπως  ανακοίνωσε αποφάσισε την υλοποίηση  τεσσάρων νέων  έργων που αφορούν στην αντιμετώπιση των κατολισθήσεων και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου, στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας.
Πρόκειται για έργα προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνουν ουσιαστικές παρεμβάσεις για την δημιουργία συνθηκών ασφαλούς διέλευσης και κυκλοφορίας σε συγκεκριμένα σημεία της Στερεάς Ελλάδας.

Μιλώντας για τα έργα, ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, τόνισε ότι πρόκειται για αναγκαίες και σημαντικές παρεμβάσεις για να αλλάξουν οι συνθήκες στην Στερεά Ελλάδα.

«Πρέπει να αντιμετωπίσουμε την εγκατάλειψη δεκαετιών και να προχωρήσουμε στον εκσυγχρονισμό των δρόμων που χρησιμοποιούν καθημερινά οι πολίτες και οι επισκέπτες μας» επισήμανε.

Αναλυτικά τα έργα:

1.    Συντήρηση και βελτίωση του οδοστρώματος, κατασκευή τάφρων, τοποθέτηση πινακίδων, διαγράμμιση και κατασκευή αγωγού ομβρίων υδάτων στην Περιφερειακή Ενότητα Βοιωτίας. Προϋπολογισμός έργου: 1.550.000 ευρώ.

2.    Συντήρηση και βελτίωση τμημάτων της Νέας Εθνικής Οδού Ιτέας-Αντιρρίου, στην Π.Ε. Φωκίδας. Η συγκεκριμένη οδός παρουσιάζει ρηγµατώσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα, λόγω παλαιότητας. Για τους λόγους αυτούς επιβάλλεται η αποκατάσταση του οδοστρώματος. Οι παρεμβάσεις προβλέπουν: Ασφαλτικές εργασίες, αντικατάσταση πινακίδων,  τοποθέτηση στηθαίων ασφαλείας. Προϋπολογισμός έργου: 450.000 ευρώ.

3.    Εκτέλεση εργασιών για την αποκατάσταση ζημιών, λόγω κατολισθήσεων στην Εθνική Οδό Λαμίας- Καρπενησίου και συγκεκριμένα σε τμήματα  της, μετά την Τοπική Κοινότητα  Αγ. Γεωργίου, στη Φθιώτιδα. Ο προϋπολογισμός του έργου, ανέρχεται στο ποσό των  300.000,00 ευρώ  και προβλέπουν την  ανακατασκευή τμημάτων του δρόμου και κατασκευή στηθαίων ασφαλείας.

4.    Παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση των κατολισθήσεων στον οδικό άξονα Αταλάντης-Καλαποδίου στην Φθιώτιδα, προϋπολογισμού 200.000 ευρώ που προβλέπουν καθαρισμό της επιφάνειας των ενδιάμεσων πλατφορμών του πρανούς και κατασκευή τριπλών κλιμακωτών συρματοκιβωτίων.