Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Δεκεμβρίου 2016

Πέρασε κι από Δεσφίνα ο Απόλλων 2-0 Ηττήθηκε με 4-0 η Γλυφάδα στην Ιτέα

Του Τάσου Τσόλκα


Νικηφόρα πέρασε και από την Δεσφίνα ο Απόλλων Ευπαλίου κερδίζοντας με 0 - 2 τον τοπικό Ησαΐα δείχνοντας ότι παραμένει ένας από τους διεκδικητές του τίτλου. Έχοντας σε όλο τον αγώνα την εδαφική υπεροχή, πέτυχε από ένα τέρμα σε κάθε ημίχρονο με τους Γ. Αθανασόπουλο και Γ. Φλέγκα.

Αντίθετα η Ένωση Γλυφάδας στην Ιτέα δεν κατάφερε να αντισταθεί στην ανωτερότητα του Αστέρα και έχασε με 4 - 0 που και αυτός είναι ένας από τους διεκδικητές του τίτλου.

Στον τρίτο αγώνα που έγινε σήμερα για το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας στο Πολύδροσο ο Διαγόρας κέρδισε με 5 - 2 τον Αμφισσαϊκό.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ           0 - 2
ΔΙΑΓΟΡΑΣ  ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ             5 - 2
ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ – ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                      4 - 0

Αύριο Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες,

ΦΩΚΙΚΟΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ                
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ   ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ        
ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗ   ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ  
ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΙΤΕΑΣ   ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  
Ρεπό έχει ο ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ

Ποιους στοχοποιεί ο Σύλλογος Κτηματιών Μόρνου ως υπεύθυνους για το… μη έργο του αναδασμού της πεδιάδας του Μόρνου

Με επιστολή-καταγγελία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Εισαγγελέα

Ευθείες και στοχευμένες βολές κατά προσώπων και φορέων κάνει ο Σύλλογος Κτηματιών Αναδασμωτέας Γης Πεδιάδας Μόρνου με επιστολή-καταγγελία προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και τον Εισαγγελέα για τις καθυστερήσεις και μη ολοκλήρωση του έργου Αναδασμού Πεδιάδας Μόρνου.

Στην καταγγελία του μάλιστα ο Σύλλογος επισημαίνει ότι εφ΄ όσον χρειαστεί θα προσφύγει και στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άμεσο κίνδυνο να ζητηθούν επιστροφές χρημάτων από τη χώρα μας, περίπου 19,5 εκατομμύρια ευρώ,  που δόθηκαν από Ευρωπαϊκά Ταμεία για το έργο.

Ολόκληρο το κείμενο της καταγγελίας του Συλλόγου:

Τον Νοέμβριο 2009 η Ανάδοχος Εταιρεία ΤΕΝΑ Α.Ε. απέσυρε το εργοτάξιό της διότι το έργο υποτίθεται είχε ολοκληρωθεί. Αμέσως αποστείλαμε στις 17/9/2009 εξώδικο στο οποίο αναφέρονται όλες οι ατέλειες του έργου, οι οποίες υπάρχουν μέχρι σήμερα και σε μεγαλύτερο βαθμό λόγω της παντελούς εγκατάλειψης. Παράλληλα αποστείλαμε έγγραφο στο Υπουργείο Οικονομικών για οικονομικό και τεχνικό έλεγχο του έργου, από εξειδικευμένα κρατικά όργανα, για να διαπιστώσουν σε ποια κατάσταση ήταν το έργο. Δυστυχώς τις εκθέσεις τους τις παραλάβαμε, μετά από εισαγγελική εντολή, τον Ιούνιο του 2013 και εκπλαγήκαμε.

Εκθέσεις αρμοδίων ειδικευμένων υπηρεσιών από επιστημονικά μέλη να είναι άθλιες και ανεξήγητες όπως της 56 ΕΔΕΛ, του ΕΣΠΕΠ και η διοικητική παραλαβή του ΤΟΕΒ Μόρνου με βάση των οποίων το έργο είχε τελειώσει με τα χαρακτηριστικά: «Άριστης ποιότητας, πρώτης κατηγορίας, δεν χρήζει επανελέγχου και δεν πρέπει να παρακρατηθεί κανένα ποσό από την ανάδοχο» αναφέρονται σε αυτές. Μπροστά λοιπόν στην κατάσταση αυτή και προκειμένου να την αναστρέψουμε, συγκεντρώσαμε όλα τα απαραίτητα στοιχεία, βιντεοσκοπήσαμε όλο το έργο σε DVD και στις 9/7/2013 προβήκαμε σε καταγγελία αποστέλλοντας και όλα τα στοιχεία προς όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, ζητώντας επανέλεγχο του έργου, τονίζοντας ότι το έργο είναι ακατάλληλο προς χρήση.

Πράγματι ο Γενικός Διευθυντής Δημοσίων Έργων κ. Λούρμας, διέταξε τον επανέλεγχο, ο οποίος πραγματοποιήθηκε στις 8/1/2014 από τον επιθεωρητή κ. Τραπεζιώτη, ο οποίος διαπίστωσε ότι το έργο είναι πράγματι ακατάλληλο, συντάσσοντας τη σχετική έκθεση, η οποία δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν έχει κοινοποιηθεί -παρά το γεγονός ότι την έχουμε ζητήσει με αίτησή μας από τον εισαγγελέα από τον Οκτώβριο του 2014- θεωρώντας την απόρρητη για εμάς, ενώ την έχουν όλες οι υπηρεσίες.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια, πλην όμως παρά τις ανακρίσεις που έγιναν, δεν έχουμε ακούσει καμία κατηγορία για κανέναν. Πληροφορηθήκαμε πώς όλος ο φάκελος έχει φύγει από την Εισαγγελία της Άμφισσας και πήγε στη Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικού Ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Σε επίσκεψή μας ο αρμόδιος υπάλληλος μας ενημέρωσε ότι η υπόθεσή μας θα ελεγχθεί με τη σειρά της, περίπου σε έναν χρόνο, λόγω φόρτου εργασίας. Σε ερώτησή μας για τον λόγο που εστάλη εκεί, μας είπε με το ερώτημα: «Να αποφανθεί η υπηρεσίας του εάν προκύπτει ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο.». Άρα λοιπόν το μόνο πράγμα που μας ενδιαφέρει εάν ζημιώνεται το Ελληνικό Δημόσιο και όχι εάν καταστράφηκαν 800 αγροτικές οικογένειες εξ’ αιτίας της ανικανότητας του κράτους να ελέγξει με επιτυχία αν έχει εκτελεστεί σωστά το έργο από τον ανάδοχο.

Ακολουθώντας λοιπόν τις χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες κερδίζεται χρόνος και προχωράμε ολοταχώς στην παραγραφή των διαπραχθέντων αδικημάτων.

Το εάν υπάρχει ζημία για το Ελληνικό Δημόσιο θα σας το απαντήσουμε εμείς και δεν χρειάζεται να ασχολείται η υπηρεσία αυτή.

Από την έκθεση της 56 ΕΔΕΛ έχουν διαπιστωθεί επιλέξιμες δαπάνες.
 • Κοινοτική Δαπάνη της Ε.Ε. 13.188.827,74
 • Εθνική Δημόσια Δαπάνη 3.297.206,93
 • Ωφειλόμενη ηρτημένη εσοδεία από το 2001 έως σήμερα, περίπου 3.000.000,00€
 • Συνολική Δαπάνη 19.486.034,67
Εδώ θα πρέπει να προστεθεί και η ηρτημένη εσοδεία μέχρι αποπεράτωσης του έργου, χωρίς να γνωρίζουμε πότε θα γίνει αυτό, με βάση τον νόμο 3669/2008 περί Δημοσίων Έργων.

Εάν λοιπόν εμείς, βλέποντας τον εμπαιγμό, την αδιαφορία και την εγκατάλειψη από όλες τις υπηρεσίες υποχρεωθούμε -και αυτό πιστεύουμε πώς τελικά θα γίνει οπωσδήποτε- να προσφύγουμε στην Επιτροπή Δημοσιονομικού Ελέγχου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στον OLAF, αποστέλλοντας όλα τα στοιχεία που έχουμε, είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι το έργο θα απενταχθεί και τότε δυστυχώς η ζημιά για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι ολόκληρο το αναφερόμενο ποσό των: 19.486.034,67 €, συν όλα τα υπόλοιπα.

Και δεν είναι μόνο αυτό γιατί θα ακολουθήσουν και αγωγές από όλους τους αγρότες ζητώντας την αποκατάσταση της περιουσίας τους και όλα τα απολεσθέντα εισοδήματα.

Σήμερα με την παρούσα σας αναφέρουμε ονομαστικά όλους τους υπευθύνους της καταστροφής της πεδιάδας του Μόρνου και θα περιμένουμε να δούμε τις ενέργειες όλων των αρμοδίων υπηρεσιών, οι οποίες υποτίθεται ότι φροντίζουν και ενδιαφέρονται για την τυχόν ζημία του Ελληνικού Δημοσίου χρήματος.

Όλοι οι κατωτέρω με τις ενέργειές τους ή παραλήψεις, τους ελέγχους ή τις εγκρίσεις τους, δεδομένου ότι είχαν λεπτομερή και τακτική ενημέρωση για τα τεκτενόμενα στο έργο του Μόρνου, δεν φρόντισαν έτσι ώστε να εκτελεστεί σωστά.

Ο σύλλογός μας παρακολουθούσε από τη δημοπράτηση το έργο μέχρι και τη δήθεν ολοκλήρωσή του τον Νοέμβριο τυ 2009, αλλά και μετέπειτα μέχρι και σήμερα.

Τακτικά ενημερώναμε τις αρμόδιες διευθύνσεις, τηλεφωνικά, προσωπικά και εγγράφως και δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για την αδιαφορία που δείξανε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ΕΔΕΛ 56 και 52, ΕΣΠΕΛ, Νομαρχία, Δήμος και ΤΟΕΒ, παρά την ενημέρωση ενήργησαν σε όλες τις περιπτώσεις εις βάρος του έργου και των αγροτών, με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή καταστροφή και πλήρη ακαταλληλότητα του έργου σπαταλώντας δημόσιο χρήμα άνω των 20 εκατομμυρίων ευρώ.

Κατά σειρά λοιπόν, το βάρος της υπευθυνότητας είναι:

 
1) Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
α) Καρασαχινίδης Οδυσσέας, πολιτικός μηχανικός, προϊστάμενος υπεύθυνος του έργου.
β) Μπαϊρακτάρης Γεώργιος, πολιτικός μηχανικός, επιβλέπον του έργου.
γ) Γαστουνιώτης Νικόλαος, μηχανολόγος ηλεκτρολόγος, επιβλέποντου έργου.
Αδιαφόρησαν πλήρως για την παρακολούθηση και εκτέλεση του έργου.

Στη σύσκεψη στις 13/4/2010 στο ΥΠΑΑΤ με τη συμμετοχή της επιτροπής της 56 ΕΔΕΛ, τον ΤΟΕΒ και ΟΤΑ Μανάγουλης, η επιτροπή τους έθεσε τα 14 σημεία τα οποία εντόπισε κατά τον έλεγχο πλην όμως αυτά ήταν κάποια ασήμαντα όπως χρωματισμοί, μεταλλικά καλύμματα και άλλα και το μόνο σοβαρό ήταν οι δρόμοι. Δεν είδαν φυσικά την ακατάλληλη δεξαμενή, τους ραγισμένους τσιμενταύλακες
, τους απαράδεκτους αποστραγγιστικούς τάφρους, τον υποτιθέμενο στα χαρτιά υδροβιότοπο, τη μη ύπαρξη μελέτης αποστράγγισης για την περιοχή άνω του αναδασμού και φυσικά δεν είδαν ότι ένα τμήμα 200-250 μέτρα τσιμενταύλακα δίπλα στο αντλιοστάσιο το οποίο δεν συνδέεται με τσιμενταύλακα προς την περιοχή της Χιλιαδούς. Γιατί όλα αυτά; Γιατί πιστεύουμε ότι όλοι είχαν τον ίδιο σκοπό με αυτόν που αναφέρουμε στην παρατήρησή τους στη σύσκεψη της Άμφισσας που αναφέρουμε παρακάτω -ότι δηλαδή το έργο είναι τελειωμένο.

 2) Υπουργείο Οικονομικών, 56 και 52 ΕΔΕΛ
 Επιτροπή της 56 ΕΔΕΛ που διετάχθει να κάνει έλεγχο του έργου:
α) Θωμαδάκης Δημήτριος, πρόεδρος.
β) Μπάζης Στέλιος, μέλος.
Έκαναν την προσωρινή έκθεση αρ. πρωτ. 1420/0056/15-10-2010
 γ) Πρόεδρος της 56 ΕΔΕΛ, Καρακάτση Βιολέττα.
Υπέγραψε την οριστική έκθεση υπ. αριθμ. 1606/0056/22-11-2010 όπου αναφέρεται ότι όλες οι παρατηρήσεις της επιτροπής για το έργο έχουν ολοκληρωθεί, βάζοντας έστι την υπόθεση στο αρχείο. Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει κανένα έγγραφο περί τούτου και όλες οι εκκρεμότητες υπάρχουν.
 δ) Πρόεδρος της 52 ΕΔΕΛ, Βασίλειος Κατριβέσης.
Με το υπ. αριθμ. 971/0052/21-3-2014 έγγραφό του κάλυψε πλήρως την Επιτροπή Ελέγχου, στην καταγγελία μας της 9/7/2013 σχετικά με την έκθεσή τους.

3) ΕΣΠΕΛ
 Αρμόδια υπηρεσία για τον τεχνικό έλεγχο των Δημοσίων Έργων, ενήργησε έλεγχο 13 και 14/10/2010 και αναφέρει πως το έργο είχε τελειώσει κατά 98% και ότι το υπόλοιπο 2% ήταν οι δοκιμές. Το χαρακτήρισε Α κατηγορίας, ότι δεν χρήζει επανελέγχου και να μην εκπέσει κανένα ποσό από τον ανάδοχο.

Σημειωτέων ότι τον έλεγχο αυτόν πραγματοποίησε η πεπειραμένη ομάδα των:
α) Κόκκος Σπυρίδων, πολιτικός μηχανικός, επικαφαλής.
β) Νικηφοράκης Γεώργιος, μηχανολόγος μηχανικός, μέλος.
γ) Κανταρέλης Χαρίλαος, πολιτικός μηχανικός, μέλος.

 Υπεύθυνοι που παρέλαβαν και ενέκριναν την έκθεση:
α) Francisco Martinez Lorano, διευθυντής ποιότητας.
β) Αργυρίου Βασίλειος, μηχανικός αξιολόγησης ποιότητας.
γ) Κουρής Νικόλαος, γενικός διευθυντής.

Εδώ συζητάμε για έκθεση τεχνικού ελέγχου στα γραφεία της εταιρείας χωρίς εξέταση δειγμάτων του φυσικού αντικειμένου, αλλά δειγμάτων που τους έδωσε η εταιρεία. Πιστεύουμε ότι ο ΕΣΠΕΛ δεν είδε τα προβλήματα του έργου όπως και η 56 ΕΔΕΛ πιθανότατα για τον ίδιο σκοπό.

4) Νομαρχία Φωκίδας
α) Ριγανέλας Απόστολος, προϊστάμενη αρχή.
β) Τζαβάρας Ιωάννης.
γ) Δημητρέλλος Ηλίας.

Συμμετείχαν στις συσκέψεις για την πορεία του έργου και είχαν αναλάβει άμεσες ενέργειες για την ολοκλήρωσή του, πλην όμως αδιαφόρησαν πλήρως και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα.
Σύσκεψη στη διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων στην Άμφισσα, συμμετείχαν η επιτροπή της 56 ΕΔΕΛ, από τη Νομαρχία Ιωάν. Τζαβάρας, Ηλ. Δημητρέλλος, από το ΥΠΑΑΤ Καρασαχινίδης, Μπαϊρακτάρης, Αναστόπουλος, Κωστοπούλου, από τον ΟΤΑ Μανάγουλης Β. Κλημογιάννης. Πρακτικό σύσκεψης υπ. αριθμ. 02/20-3-2010.

Παρατήρηση: «Για να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του έργου θα πρέπει η έκθεση που θα καταθέσει η 56 ΕΔΕΛ να είναι τέτοια ώστε να φαίνεται ότι όλα προχωρούν κανονικά και το έργο δεν έχει τελματώσει.»

5) Τοπική Αυτοδιοίκηση
Οι Δήμαρχοι Ευπαλίου σαν άμεσα προϊστάμενοι του ΤΟΕΒ Μόρνου που έπρεπε να ενδιαφερθούν για το έργο, δεν έδειξαν κανένα ενδιαφέρον:
α) Τσιακούμης Κωνσταντίνος
β) Παγώνης Αναστάσιος
γ) Καπεντζώνης Γεώργιος

6) ΤΟΕΒ Μόρνου
Ο τότε πρόεδρος του ΤΟΕΒ κ. Τσιακούμης Κωνσταντίνος, στις 4/3/2011, προέβη σε Διοικητική Παραλαβή ενός έργου ακατάλληλου, χαρακτηρίζοντάς το ότι είναι σε άριστη κατάσταση.

Άρα λοιπόν το ενδιαφέρον όλων των υπευθύνων ήταν πώς θα χρηματοδοτηθεί το έργο προκειμένου να εξοφληθεί η ανάδοχος εταιρεία και όχι να τελειώσει το έργο. Ακριβώς αυτό έγινε. Συνεχίστηκε η χρηματοδότηση με όλες τις άσχετες εκθέσεις και εγκρίσεις των υπευθύνων, εξοφλήθει και αποχώρησε η ανάδοχος πλην όμως το έργο έμεινε ακριβώς όπως ήταν τον Νοέμβριο του 2009. Αδιαφόρησαν όλοι για την καταστροφή της πεδιάδας του Μόρνου και για τους αγρότες.

Έχουμε στη διάθεση κάθε αρχής όλα τα σχετικά έγγραφα βάση των οποίων προβαίνουμε στην καταγγελία μας αυτή.

Ελπίζουμε και ευελπιστούμε πως η νέα διοίκηση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και όλες οι υπόλοιπες κρατικές υπηρεσίες να ενδιαφερθούν προκειμένου να διαλευκανθεί το σκάνδαλο με το έργο του Μόρνου και να μην χρονοτριβούν με τις συσκέψεις. Έχουμε ήδη συμπληρώσει ενάμιση χρόνο και ακόμα δεν έχουμε λάβει μία ξεκάθαρη απάντηση τι θα γίνει.

Ένα σκάνδαλο για το οποίο αποκλειστικά υπεύθυνο είναι το κράτος γιατί το επέβαλε με τον αναγκαστικό αναδασμό και με την παρουσία αστυνομίας και ΜΑΤ, καταστρέφοντας 800 και πλέον αγρότες, εγκαταλείποντάς τους στην τύχη τους.

Υπάρχουν διάφορα υποέργα τα οποία θα μπορούσαν να εκτελεστούν από τις υπηρεσίες της περιφέρειας άμεσα και να βοηθήσουν αποτελεσματικά τους αγρότες. Τέτοια είναι:
 • Η εξυγίανση εδαφών των παλαιών δρόμων και αυλάκων άρδευσης και αποστράγγισης
 • Η οριστική οριοθέτηση των νέων ιδιοκτησιών βάση της υπάρχουσας μελέτης. Αυτό θα έδινε τη δυνατότητα σε αγρότες να προβούν και οι ίδιοι στη διαμόρφωση και καλλιέργειά τους
 • Η κατασκευή ισόπεδων διαβάσεων στις νέες ιδιοκτησίες. Αν και εφόσον αρχίσουν να εκτελούνται οι εργασίες αυτές, πιστεύουμε ότι θα δώσουν την ελπίδα και την εντύπωση στους αγρότες ότι το έργο προχωράει και δεν έχει εγκαταλειφθεί από την νέα ηγεσία του Υπουργείου σας
 • Επίσης άμεση και επιτακτική είναι η ανάγκη καταβολής της ηρτημένης εσοδείας δεδομένου ότι έχει να καταβληθεί από το 2010 και έχει φέρει σε απόγνωση όλους τους αγρότες της περιοχής.

Ευχές από τη Δωρική Αδελφότητα


Τα επίσημα αναμνηστικά της Παναχαϊκής


Στη διάθεση των χιλιάδων φίλων της Παναχαϊκής βρίσκονται πλέον τα επίσημα αναμνηστικά της ομάδας.

Η πώληση τους ξεκινά από σήμερα το πρωί σε ειδικό περίπτερο που διέθεσε για το σκοπό αυτό ο Δήμος Πατρέων στην πλατεία Γεωργίου.
Το περίπτερο θα είναι ανοικτό από τις 11 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα και θα λειτουργεί όλο το Σαββατοκύριακο.


Ο επισκέπτης θα μπορεί εκεί να βρει ολόκληρη τη γκάμα των επίσημων προϊόντων της Παναχαϊκής και φυσικά να αγοράσει τα αναμνηστικά της αρεσκείας του.

Η πρώτη σειρά προϊόντων περιλαμβάνει t-shirt και φούτερ σε όλα τα μεγέθη ανδρικά, γυναικεία και παιδικά, κασκόλ, καπελάκια και σκούφους σε μαύρο και κόκκινο χρώμα και φυσικά τις αυθεντικές φανέλες της ομάδας, τόσο την κλασική «ριγωτή» όσο και την κόκκινη!

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέρος των εσόδων από την πώληση των επίσημων αναμνηστικών της Παναχαϊκής θα διατεθούν με σκοπό την ενίσχυση ιδρυμάτων της πόλης όπως είναι η «Κιβωτός της Αγάπης» και η «Μέριμνα»!

Με την ευκαιρία της «πρώτης επίσημης» των αναμνηστικών προϊόντων της ομάδας, σήμερα Σάββατο στις 12.15 το μεσημέρι οι Κώστας Χαλκιάς, Γιώργος Φωτάκης, Δημήτρης Σιαλμάς, Κώστας Κωνσταντινίδης και άλλοι ποδοσφαιριστές των «κοκκινόμαυρων» θα βρίσκονται στο περίπτερο της Παναχαϊκής στην πλατεία Γεωργίου.

Οι παίκτες συνοδευόμενοι από τον Γενικό Αρχηγό της Παναχαϊκής Τάκη Κυριακόπουλο και τον προπονητή Σωκράτη Οφρυδόπουλο θα φωτογραφηθούν στο περίπτερο της Παναχαϊκής ενώ θα υπογράφουν και τα επίσημα αναμνηστικά της ομάδας.

Παρουσιάζεται σήμερα Σάββατο στη Ναύπακτο το βιβλίο της Σάντρα Μποττέα - Νούλα "Οι Κοσμοπολίτισσες"

Το βιβλίο της "Οι Κοσμοπολίτισσες" παρουσιάζει σήμερα Σάββατο στη Ναύπακτο η Σάντρα Μποττέα-Νούλα.

Η παρουσίαση θα γίνει από την δημοτική σύμβουλο Ναυπακτίας Μαρία Ζιαμπάρα στο «Hotel Nafpaktos» στην παραλία Γριμπόβου.

Μετά την παρουσίαση του βιβλίου θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα jazz μουσικής με τους Μαρία Μαρκοπούλου, Σπύρο Παναγιωτόπουλο και Γιώργο Κατσίκα.

Το βιβλίο παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες με μεγάλη επιτυχία και στην Αθήνα.

Δωρικό ντέρμπι ουραγών την Κυριακή με Τολοφώνα Ερατεινή - Αετό Λιδωρικίου

Του Τάσου Τσόλκα

Με τους αγώνες της 7ης Αγωνιστικής συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας που είναι και η τελευταία για το 2016. Το πρωτάθλημα διακόπτεται για τις εορτές των Χριστουγέννων και θα συνεχιστεί με τους αγώνες της 8ης Αγωνιστικής που θα γίνουν στις  6 και 7 Ιανουαρίου 2017.


Από τις ομάδες της Δωρίδας η Ένωση Γλυφάδας θα έχει ένα δύσκολο απόγευμα που αγωνίζεται στο Χρισσό κόντρα στον ισχυρό Αστέρα Ιτέας.

Από την πλευρά του ο Απόλλων Ευπαλίου θεωρείται το φαβορί στον αγώνα που θα δώσει στην Δεσφίνα κόντρα στον τοπικό Ησαΐα.

Αύριο ενδιαφέρων παρουσιάζει το Δωρικό ντέρμπι μεταξύ Τολοφώνας Ερατεινής και Αετού Λιδωρικίου, ενώ το ρεπό του κάνει ο Δωρικός Μαλαμάτων.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ         Γήπεδο Δεσφίνας,
Διαιτητές:   Ανδρεόπουλος, Καραγιάννης, Μπακαλιός
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ            Γήπεδο Πολυδρόσου, 
Διαιτητές:   Καραπλής, Κατσαρέλης, Οικονόμου
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ – ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ                      Γήπεδο Χρισσού, 
Διαιτητές:     Κουφογιάννης, Βαρζακάνος, Κουτρογιάννου

Κυριακή 18 Δεκεμβρίου
ΦΩΚΙΚΟΣ – ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                        Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας,
Διαιτητές:     Βαρζακάνος, Σμαραγδής, Καψάλης
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ – ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ           Γήπεδο Χρισσού,
Διαιτητές:    Καραγιάννης, Καραπλής, Γούρας
ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ – ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ      Γήπεδο Τολοφώνας, 
Διαιτητές:    Μπούνος, Καρέλης, Πλέσσας
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ – ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ             Γήπεδο Δεσφίνας,
Διαιτητές:    Ποντίκας, Μπακαλιός, Προβιά
Ρεπό έχει ο ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ

 
Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ        6η αγωνιστική

1.  ΦΩΚΙΚΟΣ                                  16          21-2
2.  ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ             15          23-5  
3.  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΙΤΕΑΣ                   13          14-9   
4.  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ *                     13          15-0
5.  ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ *               10          14-5     
6.  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ                 10          10-8    
7.  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ           10         10-10
8.  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ *                        9            6-6
9.  ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ *      6          10-11     
10.  ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                  6            9-15
11.  ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ               6           6-14
12. ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ         4          11-16  
13. ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ *               3            5-12 
14. ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗ *        3           5-22 
15. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ              0           3-27  
* Με αστερίσκο οι ομάδες που έκαναν το ρεπό τους

Ευχές από την Ένωση Γυναικών Φωκίδας


Την Κυριακή η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Απολογιστική Συνέλευση του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών με τα εξής θέματα:
• Απολογισμός πεπραγμένων για το 2016
• Οικονομικός απολογισμός
• Προτάσεις των μελών για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συλλόγου.


Η Γενική Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του Συλλόγου (Αριστογείτονος 11-13, 2ος όροφος, Βαρβάκειος Αγορά, Αθήνα) και από ώρα 10.30 π.μ.

Το Δ.Σ. χρειάζεται την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων μελών σ' αυτή. Η ανταλλαγή απόψεων για το μέλλον του Συλλόγου, η επισήμανση λαθών ή παραλείψεων και η κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της λειτουργίας του μπορούν να γίνουν και να φέρουν αποτελέσματα μόνο δια της φυσικής παρουσίας. Γι' αυτό παρακαλούνται τα μέλη του Συλλόγου να θυσιάσουν λίγες ώρες από την ξεκούραση της Κυριακής και να παρευρεθούν στη Γενική Συνέλευση.

Ως μέλη θεωρούνται όλοι όσοι κατάγονται από μητέρα ή πατέρα, παππού ή γιαγιά από την Αγία Ευθυμία καθώς και οι σύζυγοι αυτών (νύφες και γαμπροί).

Παρασκευή, 16 Δεκεμβρίου 2016

Εκδόθηκε η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης

Ποιοι το δικαιούνται και ποιοι εξαιρούνται
 
Εκδόθηκε πριν από λίγο η απόφαση για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και τον καθορισμό του ύψους, των δικαιούχων, των προϋποθέσεων και της διαδικασίας που θα γίνουν οι αιτήσεις στο TAXISnet.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών χορηγείται επίδομα πετρελαίου θέρμανσης σε φυσικά πρόσωπα άγαμα ή έγγαμα ή σε πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει, τα οποία για τη θέρμανσή τους καταναλώνουν πετρέλαιο εσωτερικής καύσης θέρμανσης και πληρούν τα κριτήρια που καθορίζει παρακάτω η απόφαση.

Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

Το επίδομα χορηγείται στα ως άνω φυσικά πρόσωπα, για την κατανάλωση πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.

Εξαιρούνται από τη χορήγηση του επιδόματος:

α) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του Ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης καθώς και τα φυσικά πρόσωπα που διαθέτουν Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) ή ποσοστά συνιδιοκτησίας, επί Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δύο (2) αυτοκίνητα, ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σε ακινησία.

δ) Η επαγγελματική στέγη.

ε) Τα ιδρύματα, οι οργανισμοί και κάθε είδους νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού ή μη χαρακτήρα ή νομικές οντότητες.

στ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

Ειδικά, για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2016, ενώ για τον προσδιορισμό των εξαιρέσεων των λοιπών περιπτώσεων του φορολογικού έτους 2015 και άλλες πηγές.

Κριτήρια χορήγησης του
επιδόματος θέρμανσης

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται επιδόματος θέρμανσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Εισοδηματικά: Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους που λαμβάνεται υπόψη για την επιβολή της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης του άρθρου 29 του ν.3986/2011, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, ανέρχεται έως 12.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο και 20.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο.

Ομοίως, για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται σε 22.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε τέκνο μετά το πρώτο τέκνο.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των τέκνων καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2015.

Τα δεδομένα της ίδιας ως άνω δήλωσης χρησιμοποιούνται και στις περιπτώσεις των εν διαστάσει ή διαζευγμένων συζύγων ή των φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης καθώς και των έγγαμων που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της περ. β' της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013.

Ακίνητης Περιουσίας: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προσδιορίζεται για τον υπολογισμό του συμπληρωματικού ΕΝ.Φ.Ι.Α., η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2016, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον Κ.Φ.Ε, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2015, να μην υπερβαίνει το ποσό των 100.000 ευρώ για τους άγαμους και το ποσό των 200.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Καθορισμός του ύψους του επιδόματος

Για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης, η Ελληνική Επικράτεια κατανέμεται σε τέσσερις κλιματικές ζώνες, ως ακολούθως


Οι Δήμοι που κατά τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν.3852/2010 ορίζονται ως «ορεινοί», εντάσσονται στην αμέσως ανώτερη ζώνη από αυτήν στην οποία εντάσσεται ο Νομός στον οποίο ανήκουν.

Η πληροφορία αυτή, δύναται να αντληθεί και από τρίτους φορείς ή υπηρεσίες.

Για κάθε κατοικία, ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα σε άγαμους για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα και έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και μονογονεϊκές οικογένειες για τα πρώτα 100 τετραγωνικά μέτρα, με ανώτατη κατανάλωση λίτρων πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, ανά κλιματική ζώνη και ανά τετραγωνικό μέτρο της κατοικίας, ως ακολούθως

Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου 2016

Ευχές από τον Σύλλογο Γυναικών Κονιάκου


Χριστουγεννιάτικη μοναστηριακή αγορά στην Ομόνοια Αθήνας 17 Δεκ. έως 2 Ιαν.

Η Ιερά Μονή Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Τρικόρφου Φωκίδος, σας προσκαλεί στην ΟΜΟΝΟΙΑ της Αθήνας, από 17 Δεκεμβρίου 2016 έως 2 Ιανουαρίου 2017, όπου θα διαθέσει τα μοναστηριακά προϊόντα που παράγει η Μονή, προς ενίσχυση της φιλανθρωπίας στις άνεργες οικογένειες, καθώς και για τα έργα της Ιεράς Μονής.

Ευχές από Σύλλογο Αρτοτινών "Αθ.Διάκος"


Ας γίνει φέτος η ψυχή μας η φάτνη που θα γεννηθεί η αγάπη και η ειρήνη. – Η Γέννησή του Χριστού μας ας σημάνει την αρχή για μια καλύτερη ζωή γεμάτη αλήθεια και φως. Ευχές για Καλά Χριστούγεννα και ένα Ευτυχισμένο, Ειρηνικό και Τυχερό 2017, γεμάτο Υγεία και χαρά.

!!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!!! 
Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. του
    Συλλόγου Αρτοτινών "Ο Αθανάσιος Διάκος"     

Ευχές από τον Κωνσταντίνο Χαλιορή


Συμμετοχή Περιφέρειας Στερεάς το 2017 σε Διεθνείς Επιχειρηματικές Εκθέσεις

Ο Αντιπεριφερειάρχης Θέμης Χειμάρας
Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο το πλάνο συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας σε Επιχειρηματικές Εκθέσεις Εσωτερικού και Εξωτερικού για το έτος 2017, μετά την εισήγηση του Αντιπεριφερειάρχη Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Επιχειρηματικότητας & Εξωστρέφειας, Θεμιστοκλή Χειμάρα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνεπής στο στρατηγικό σχεδιασμό της για την επανεκκίνηση της οικονομίας της, αποφάσισε για πρώτη φορά να προχωρήσει στην κατάρτιση πλάνου συμμετοχής σε επιχειρηματικές εκθέσεις του αγροδιατροφικού κλάδου, για το σύνολο του επόμενου έτους, με στόχο την πληρέστερη ενημέρωση των επιχειρήσεων, αλλά και την καλύτερη προετοιμασία της παρουσίας της.

Αναλυτικά, το πλάνο συμμετοχής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το έτος 2017:


Α/Α
Ημερομηνία
Έκθεση
Πόλη
Χώρα
1
27-30/1/2017
ΕΞΠΟΤΡΟΦ & ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ
4η έκθεση Ελληνικών τροφίμων και ποτών
Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας
2
18-20/3/2017
FOOD EXPO
Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ
Διεθνής έκθεση τροφίμων & ποτών
Metropolitan Expo
3
19-21/3/2017
PROWEIN 2017
Ντίσελντορφ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Διεθνής Έκθεση Οίνων-Ποτών
Fair ground Düsseldorf
4
Ιούνιος 2017
51η Πανελλήνια Έκθεση Λαμίας
Λαμία
ΕΛΛΑΔΑ
5
20-22/10/2017
Έκθεση Super Market Mini Market & περίπτερο
Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ
(στοχευμένη για αγορά λιανικής)
6
7-11/11/2017
ANUGA - Διεθνής έκθεση τροφίμων & ποτών
Κολωνία
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
7
22-26/11/2017
FOOD & LIFE
Μόναχο
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
(gourmet τρόφιμα, παραδοσιακά, μη βιομηχανοποιημένα)
8
Δεκέμβριος 2017
9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Μελιού και Προϊόντων Μέλισσας
Αθήνα
ΕΛΛΑΔΑ

Οι στόχοι που υπηρετούνται μέσω των συμμετοχών της Περιφέρειας στις εκθέσεις, εστιάζουν:
 • Στην αύξηση της αναγνωρισιμότητας των προϊόντων της Περιφέρειας τόσο στον αγροδιατροφικό τομέα όσο και σε άλλους κρίσιμους κλάδους με εξαγωγικές δυνατότητες.
 • Στην αύξηση των πωλήσεων και των εξαγωγών των επιχειρήσεων της Περιφέρειας.
 • Στη καλλιέργεια της εξαγωγικής κουλτούρας μεταξύ των επιχειρήσεων.
 • Στην αύξηση του αριθμού των εξαγωγικών επιχειρήσεων αλλά και των εν δυνάμει εξαγωγικών επιχειρήσεων.
 • Στην ενιαία παρουσία και προβολή των προϊόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, μέσω ενός ισχυρού brand name).
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θέμης Χειμάρας, μετά την ψήφιση του ετήσιου πλάνου, δήλωσε:

"Από τη πρώτη στιγμή θέσαμε ως στόχο την συνένωση των δυνάμεων και τη δημιουργία ενός ενιαίου πλαισίου ενεργειών, το οποίο θα υπηρετήσει το κοινό μας όραμα, για τη δημιουργία και τη διατήρηση του «Made in Central Greece», ως ενός ισχυρού brand name, το οποίο θα συναρτάται με την ποιότητα και την αξιοπιστία στις αγορές που θα απευθύνεται.

Για πρώτη φορά, λαμβάνοντας υπόψη τις παροτρύνσεις της επιχειρηματικής κοινότητας, προγραμματίζουμε ολοκληρωμένα και έγκαιρα τη συμμετοχή μας στις εκθέσεις του επόμενου έτους, ώστε να δοθεί σε όλους η δυνατότητα της καλύτερης προετοιμασίας αλλά και του ελέγχου των αποτελεσμάτων τους".

Ευχές από Ένωση Αστυνομικών Φωκίδας


Γιορτή της Περιφέρειας στην Άμφισσα με Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών


                                  Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η 
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, γιορτάζει μαζί σας 
&
σας προσκαλεί στη Χριστουγεννιάτικη Συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016 και ώρα 20.30
  στο Πνευματικό Κέντρο Άμφισσας, Κορδώνη 1, Πλατεία Ησαα
                                                      
                                                      Είσοδος Ελεύθερη

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας                    Ο Αντιπεριφερειάρχης  Φωκίδας
        Κώστας  Μπακογιάννης                                        Βαγγέλης  Κατσαγούνος
 
αυτά τα Χριστούγεννα ας ευχηθούμε με πράξεις
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας
www.pste.gov.gr

Αποδείξεις που θα “χτίζουν” αφορολόγητο με τη χρήση του πλαστικού χρήματος

Μία ημέρα μετά την κατάθεση του σχετικού νομοσχεδίου στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών συντάσσει τη λίστα με τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές προκειμένου να «χτίζεται» το αφορολόγητο με τη χρήση του πλαστικού χρήματος.

Σε ρεπορτάζ του της εφημερίδας “ Έθνος” παρουσιάζει τη λίστα με τις δαπάνες που θα γίνονται δεκτές και θα περιλαμβάνουν αγορές από:
 • σούπερ μάρκετ
 • πολυκαταστήματα
 • καύσιμα
 • αγορές ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών
 • έπιπλα
 • είδη οικιακής χρήσης
 • ξενοδοχεία
 • παροχή υπηρεσιών από υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους, λογιστές, ψυχολόγους
 • εστιατόρια, ταβέρνες, μπαρ, κέντρα διασκέδασης.
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ δεν θα γίνονται δεκτές οι αποδείξεις από:
 • λογαριασμούς ΔΕΚΟ
 • κινητή και σταθερή τηλεφωνία
 • δόσεις δανείων
 • ενοίκια, κοινόχρηστα
 • ασφάλιστρα
 • διόδια
Υπενθυμίζεται ότι βάσει των διατάξεων που κατατέθηκαν στη Βουλή η υποχρέωση για πληρωμές με πλαστικό χρήμα ορίζεται ως εξής:
Εισόδημα 1-10.000 ευρώ: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα 10%. Άρα για εισόδημα 5.000 ευρώ πρέπει κατ’ ελάχιστον να δαπανηθούν 500 ευρώ μέσω κάρτας, αλλιώς επιβάλλεται πέναλτι φόρου έως 22% ή 110 ευρώ.

Εισόδημα 10.000,01-30.000 ευρώ: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 15%. Αυτό σημαίνει υποχρέωση δαπάνης 15% από το πρώτο ευρώ και άρα απαιτούνται 1.500-4.500 ευρώ με κάρτες. Η παράλειψη θα τιμωρείται με ποινή φόρου έως 3520 ευρώ (22%).
Εισόδημα 30.000,01 και άνω: Ποσοστό ελάχιστης δαπάνης με ηλεκτρονική συναλλαγή και μέσα πληρωμής με κάρτα (Προοδευτική εφαρμογή) 20% και μέχρι 30.000 ευρώ. Το όριο αυξάνεται «προοδευτικά» από το πρώτο ευρώ και «οριζόντια», οπότε θα απαιτούνται ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών ύψους 6.000 ευρώ –και έως 30.000 ευρώ κατ’ ανώτατον όριο για εισόδημα 150.000 ευρώ το χρόνο.