Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 12 Νοεμβρίου 2016

Επόμενος στόχος η Ελλάδα ;

Ένα άρθρο του Γέροντα Νεκτάριου Μουλατσιώτη τον Ιανουάριο του 2009

Γράφει ο Αρχιμ. Νεκτάριος Μουλατσιώτης
Γέροντας Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ Τρικόρφου Δωρίδος


Τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στην Πατρίδα μας και στα Βαλκάνια, δημιουργούν σε… κάθε λογικό άνθρωπο προβληματισμό. Ιδιαίτερα προβληματισμένοι είναι όσοι έχουν διαβάσει τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, που αναφέρονται στο βιβλίο του Μητροπολίτη πρ. Φλωρίνης Αυγουστίνου Καντιώτη, αθώς και τις προφητείες του οσίου Γέροντος Παϊσίου.

Πριν εξετάσουμε τις προφητείες, θα ήθελα να δούμε πρώτα τα πολιτικά και τα εθνικά γεγονότα που συμβαίνουν στον τόπο μας και στα Βαλκάνια. Έχοντας τις προφητείες των δυο ανωτέρω Αγίων μας, ελεύθερα μετά μπορούμε να κάνουμε τις ανάλογες συγκρίσεις.

Πολιτικά και Εθνικά Γεγονότα

Η Αμερική τεμαχίζει την πρώην πανίσχυρη Γιουγκοσλαβία σε μικρά κρατίδια, στηρίζοντας Καθολικούς και Μουσουλμάνους.

Τοποθετεί δε μετά, πάντοτε κατόπιν εθνικών εκλογών, κυβερνήσεις της αρεσκείας της. Ένα παρόμοιο σχέδιο έχει η Αμερική, ισχυρίζονται αρκετοί ειδήμονες και για την Ελλάδα. Το σχέδιο αυτό η Αμερική το έχει βαφτίσει «Σχέδιο Κίσινγκερ», το οποίο προβλέπει φυσικά το διαμελισμό της Ελλάδος. Το νέο κρατίδιο ξεκινά από την Άρτα και πάνω, με την ονομασία Μεγάλη Αλβανία. Το δεύτερο κρατίδιο έχει να κάνει με τα Σκόπια, όπου δημιουργείται το κράτος της Μακεδονίας που φθάνει έως τη Λάρισα.

Το τρίτο κρατίδιο είναι η Θράκη. Σας θυμίζουμε τι είχε πει η πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου κ. Άννα Ψαρούδα Μπενάκη στις 12/3/2005 προς τον ορκιζόμενο νεοεκλεγέντα Πρόεδρο κ. Κάρολο Παπούλια:

«Αναλαμβάνετε, κύριε Πρόεδρε, την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας για μία πενταετία όπου θα σημειωθούν σημαντικά γεγονότα και εξελίξεις:
Η Ευρωπαϊκή ενοποίηση θα προωθηθεί με την ψήφιση ενδεχομένως και της Συνταγματικής Συνθήκης, τα εθνικά σύνορα και ένα μέρος της εθνικής κυριαρχίας θα περιορισθούν χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας στη διευρυμένη Ευρώπη, τα δικαιώματα του ανθρώπου και του πολίτη θα υποστούν μεταβολές καθώς θα μπορούν να προστατεύονται, αλλά και να παραβιάζονται από αρχές και εξουσίες πέραν των γνωστών και καθιερωμένων και πάντως η Δημοκρατία θα συναντήσει προκλήσεις και θα δοκιμασθεί από ενδεχόμενες νέες μορφές διακυβέρνησης…».

Το «Σχέδιο Κίσινγκερ» της Αμερικής ήταν και είναι γνωστό στην πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδος κ. Κωνσταντίνος Καραμανλής, γνώστης φυσικά του σχεδίου αυτού, φρόντισε να ανατρέψει τα σχέδια της Αμερικής. Πώς; Μα φυσικά κάνοντας συμφωνίες μετά της Ρωσίας. Η πιο ισχυρή συμφωνία μετά της Ρωσίας, εκτός της αδείας που έδωσε η χώρα μας να περάσει ο αγωγός «Μπουργκάς» μέσα από όλη την βόρειο Ελλάδα, είναι η στρατιωτική συμφωνία Ελλάδος – Ρωσίας, η οποία προβλέπει ότι εάν κινδυνεύσει ο ρωσικός αγωγός Μπουργκάς, από Αλεξανδρούπολη έως Ηγουμενίτσα, η Ρωσία έχει το δικαίωμα να επέμβει με τις δυνάμεις του στρατού της, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της εντός του ελληνικού εδάφους.

Αυτό ανατίναξε στον αέρα, το «Σχέδιο Κίσινγκερ» της Αμερικής. Πώς θα δημιουργηθεί τώρα η Μεγάλη Αλβανία, το κράτος της Μακεδονίας μέχρι τη Λάρισα και το κράτος της Θράκης; Αν τολμήσει κάτι τέτοιο η Αμερική, θα αντιμετωπίσει το ρωσικό στρατό. Πανέξυπνη η κίνηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, ο οποίος έχοντας τις πλάτες πλέον των Ρώσων τολμά και λέει και ένα ισχυρό ΟΧΙ στα Σκόπια. Ο Καραμανλής γίνεται ενοχλητικός πλέον για την Αμερική. Πρέπει να πέσει. Έτσι αρχίζουν τα «παρατράγουδα». Οι φωτιές που κατέκαψαν όλη την Πελοπόννησο και την Ελλάδα, που ανάγκασαν τον Υπουργό της Κυβέρνησης κ. Βύρωνα Πολύδωρα να πει στις 26/8/2007 ότι: «δεχόμεθα ασύμμετρη απειλή», που για εμάς σημαίνει ότι δεχόμεθα απειλή από μια χώρα, που δεν μπορούμε να συγκριθούμε μαζί της.

Όλα αυτά γίνονται προεκλογικά. Η Αμερική πιστεύει ότι ο Καραμανλής δεν θα μπορέσει να πάρει τις εκλογές στις 2/10/2007, τα εκδοτικά λόμπυ της χώρας μας, μιλούν συνέχεια για ανίκανη Κυβέρνηση να αντιμετωπίσει ακόμα και τις φωτιές. Τελικά ο Καραμανλής παίρνει τις εκλογές έστω και με 2 παραπάνω βουλευτές, κάτι που με τίποτα δεν το περίμενε η Αμερική. Ακολουθεί τον Μάρτιο, το ΟΧΙ στα Σκόπια και ξεκινά αμέσως από τα «αμερικάνικα συμφέροντα» ο πόλεμος κατά του Καραμανλή. Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες του άρθρου μας, ότι όταν η Ελληνική Κυβέρνηση το 1973 είχε πει ΟΧΙ στην Αμερική, για την προσγείωση πολεμικών αεροσκαφών στην Κύπρο, που πήγαιναν προς ενίσχυση του Ισραήλ, μετά από 6 μήνες περίπου χάσαμε την μισή Κύπρο.

Μετά το ΟΧΙ στα Σκόπια για την ένταξή τους στο Νάτο, οι Τούρκοι απειλούν σήμερα το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι. Τυχαίο; Όλους τους προηγούμενους μήνες, έχουμε συνεχείς «αποκαλύψεις» με υπαρκτά ή και εντελώς ανύπαρκτα σκάνδαλα εις βάρος της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως Ζαχόπουλος, Ομόλογα, Καρτέλ, Siemens, Βατοπαίδι, Κάψιμο Αθήνας, Κοινωνικές αναταραχές κτλ. Στόχος και πάλι ένας: Να φανεί ανίκανη η Κυβέρνηση Καραμανλή στα μάτια των Ελλήνων, (κάτι που συνεχώς επαναλαμβάνουν σχεδόν όλα τα Μ.Μ.Ε.), ώστε η Αμερική να μπορέσει να ρίξει τον Καραμανλή οδηγώντας τον σε εκλογές ή να τον κάνει να προσκυνήσει…

Εάν βλέπατε ότι η οικογένειά σας, δεχόταν ξαφνικά την μια ημέρα επίθεση της εφορίας, μετά από λίγες μέρες της Νομαρχίας, μετά από λίγες μέρες πάλι της Πολεοδομίας κ.ο.κ., θα πιστεύατε ότι οι «επισκέψεις» όλων αυτών των υπηρεσιών στο σπίτι σας, θα ήταν τυχαίες; Ή ότι κάποιος θέλει να εξοντώσει την οικογένειά σας; Το αυτό συμβαίνει με την ελληνική Κυβέρνηση. Μόνο χαζοί ή κομματικοί υπάλληλοι δεν μπορούν να το δουν, ποιος είναι πίσω από όλα αυτά και γιατί κάνει πόλεμο κατά της σημερινής Ελληνικής Κυβέρνησης. Όσα προαναφέραμε, είναι τα όσα συμβαίνουν σήμερα στην πολιτική και εθνική σκηνή μας. Για να δούμε τώρα τι λέγουν οι προφητείες των Αγίων μας και να τις συγκρίνουμε με τις πολιτικές και εθνικές εξελίξεις. Προφητείες Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Οσίου Γέροντος Παϊσίου.

1ον «Αν ο πόλεμος πιάσει από πάνω, θα πάθετε πολλά δεινά. Αν πιάσει από κάτω θα πάθετε λίγα». (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός) Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο Άγιος Κοσμάς, βρίσκεται στην Ήπειρο όταν προφητεύει, άρα η Αλβανία και τα Σκόπια είναι από πάνω του. Το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι είναι γεωγραφικά από κάτω. Κατά δύναμην ερμηνεία: Αν η Αμερική επιτύχει τελικά να εφαρμόσει το «Σχέδιο Κίσινγκερ», που θέλει την Ελλάδα να φτάνει στη Λάρισα, τότε θα χυθεί πολύ αίμα για να το πετύχουν αυτό οι Αμερικανοί. Αν ο πόλεμος ξεκινήσει από κάτω, τότε θα πάθουμε λίγα δεινά. Από κάτω βρίσκεται όμως και το Ισραήλ, που ήδη βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση.

2ον «Όταν δείτε το χιλιάρμενο στα ελληνικά νερά, τότε θα έλθει το ποθούμενο». (Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός) Κατά δύναμην ερμηνεία:
Το ποθούμενο όλοι γνωρίζουμε, για τον Άγιο Κοσμά τον Αιτωλό, είναι η απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης. Τι είναι όμως το χιλιάρμενο; Αρμενίζω σημαίνει ταξιδεύω, είναι καράβι που έχει κάνει χίλια ταξίδια; Άρμενα όμως λέγονται και τα κατάρτια των καραβιών. Την εποχή του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, υπήρχαν καράβια ακόμη με κατάρτια. Θα πρέπει να προσέξουμε ότι, ο Άγιος δεν λέγει τα χιλιάρμενα, οπότε να εννοήσουμε ότι θα είναι καράβια πολλά, που στο σύνολό τους θα έχουν χίλια κατάρτια, αλλά λέγει το χιλιάρμενο. Ένα δηλαδή καράβι μεγάλο, το οποίο θα έχει δύναμη και ισχύ όσο θα είχαν, όλα μαζί τα καράβια με τα χίλια κατάρτια. Αυτό είναι το χιλιάρμενο. Ξαφνικά βλέπουμε, με την άδεια της ελληνικής Κυβερνήσεως, να παρουσιάζεται στα ελληνικά νερά για ασκήσεις, -εντελώς τυχαία;- ένα τεράστιο ρωσικό πολεμικό καράβι, μήκους 991 πόδια, με 2646 άτομα πλήρωμα, 12 μαχητικά αεροπλάνα, 24 ελικόπτερα και 12 εκτοξευτές πυραύλων 3 με βεληνεκές 400 χιλιομέτρων κ.α. Όσοι είδαν αυτό το καράβι από τηλεοράσεως είπαν, αυτό είναι το χιλιάρμενο! Πώς όμως ξαφνικά ήρθε ρωσικός στόλος να κάνει ασκήσεις κοντά στο Ελληνικό νησί Αγαθονήσι και πηγαινοέρχεται το χιλιάρμενο μέχρι Κρήτη; Έχει μιλήσει άραγε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, με τον Πρωθυπουργό της Ρωσίας, δια τα όσα μας κάνει η Αμερική και ότι υπάρχει περίπτωση πολέμου εις βάρος της Ελλάδος, εκ μέρους της Τουρκίας με τις πλάτες των Η.Π.Α.;

Ας μη ξεχνούμε ότι η Αμερική, για να εξασφαλίσει τα συμφέροντά της και να πάρει τα πετρέλαια από το Ιράκ και να τοποθετήσει στη χώρα αυτή αμερικάνικη Κυβέρνηση, έπεισε τα περισσότερα Κράτη, ότι ο Σαντάμ Χουσείν έχει πυρηνικά όπλα και κινδυνεύει ο πλανήτης από ένα τρομοκράτη! Το αποτέλεσμα γνωστό, έκανε πόλεμο, σκότωσε τον Σαντάμ, τοποθέτησε δική της Κυβέρνηση, πήρε τα πετρέλαια και φυσικά τα πυρηνικά όπλα δεν βρέθηκαν! Το ίδιο προσπαθεί να κάνει στην Ελλάδα και στον Πρωθυπουργό της, τον Καραμανλή; Εδώ τα πράγματα όμως είναι σήμερα πιο δύσκολα. Διότι έχει ανακατευθεί η Ρωσία. Θα τολμήσει η Αμερική να εφαρμόσει το «Σχέδιο Κίσινγκερ»; Για να δούμε τι έχει πει και ο όσιος Γέροντας Παΐσιος.

3ον «Όταν θα είναι ο καιρός για τα σπανάκια…».
(Οσίου Γέροντος Παϊσίου) Μία παρέα στρατιωτικών περίμενε στον φράχτη του γέροντα, στην Παναγούδα. Σήκωσαν τα μάτια και κοίταξαν τον γέροντα να έρχεται προς το μέρος τους. Άνοιξε την συρματένια πόρτα του φράχτη και τους καλωσόρισε. Τους έβαλε να καθίσουν κάτω από ένα δέντρο και άρχισε την συζήτηση μαζί τους. Κάποια στιγμή, ένας από την παρέα του είπε: – Δεν αντέχω άλλο γέροντα. Θα παραιτηθώ από το στράτευμα… Ο γέροντας γύρισε, τον κοίταξε και του είπε: – Εσύ δεν θα παραιτηθείς. Εσύ θα είσαι ο αρχηγός της άμυνας της χώρας μας όταν θα μας επιτεθούν οι Τούρκοι… Όλοι κοιτάχτηκαν γεμάτοι έκπληξη. – Και πότε θα γίνει γέροντα αυτό; Τον ρώτησαν… – Όταν θα είναι ο καιρός για τα σπανάκια… τους είπε και άλλαξε την κουβέντα… Έχουν περάσει χρόνια πολλά από τότε, ο γέροντας Παΐσιος «κοιμήθηκε» και ο αξιωματικός παρέμεινε στο στράτευμα και προόδευσε. Είναι ο σημερινός αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο κ. Γράψας… Υπάρχουν άραγε προφητείες; Και αν ναι, τι μέλλει γενέσθαι, μιας και διανύουμε ήδη την εποχή για τα σπανάκια… 4ον «Οι Ρώσοι θα έχουν συμφέροντα από την Ελλάδα και μετά τον πόλεμο θα χαρίσουν στους Έλληνες την Πόλη». (Οσίου Γέροντος Παϊσίου) Κατά δύναμην ερμηνεία: Όταν ο όσιος Γέροντας Παΐσιος, έλεγε τα ανωτέρω λόγια, ουδεμία συμφωνία είχε υπάρξει μεταξύ Ελλάδος και Ρωσίας για τον αγωγό «Μπουργκάς». Η Ελλάδα όμως σήμερα, εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ρωσίας και η Ρωσία έχει κάθε λόγο, να προστατεύσει την Ελλάδα απ’ όπου διέρχεται ένας από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου της Ρωσίας.

4ον Αν τολμήσει η Αμερική και βάλει τους Τούρκους να μας χτυπήσουν, τότε η Ρωσία να είστε σίγουροι ότι θα επέμβει υπέρ της Ελλάδος, για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Έτσι θα εκπληρωθεί και η προφητεία του Γέροντος Παϊσίου. Η Ρωσία θα καταλάβει την Κωνσταντινούπολη και τα στενά των Δαρδανελίων, για να ανακόψει τον τουρκικό ανεφοδιασμό εις βάρος της Ελλάδος και μετά μη συνορεύοντας η Ρωσία μετά της Κωνσταντινουπόλεως, θα χαρίσει την Πόλη στους Έλληνες.


5ον «Η Ελλάδα δεν θα πάθει κακό από τον πόλεμο, αλλά θα έλθει μεγάλη πείνα για μερικούς μήνες. Να είστε έτοιμοι να την αντιμετωπίσετε». (Οσίου Γέροντος Παϊσίου)
Κατά δύναμην ερμηνεία: Εάν ξεσπάσει πόλεμος και ανακατευθεί η Ρωσία, σίγουρα θα υπάρξει ανάμιξη της Αμερικής και άλλων δυνάμεων. Η Ελλάδα κατά τον όσιο Γέροντα Παΐσιο δεν θα πάθει κακό από τον πόλεμο, αλλά, ίσως από την διεθνή απομόνωση που θα δεχθεί, να διέλθει μεγάλη πείνα. Αν υπολογίσουμε και την διεθνή οικονομική κρίση, τότε η πείνα θα είναι ισχυρή. Αυτά αναφέρουν μερικές από τις προφητείες του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού και του Οσίου Γέροντος Παϊσίου. Αν συγκρίνουμε τώρα τις εξελίξεις στα πολιτικά και εθνικά μας θέματα, μαζί με τις προφητείες των Αγίων, τότε βλέπουμε ότι είμαστε ίσως ενώπιον μεγάλων εξελίξεων. Όλα όμως τα ανωτέρω γεγονότα μαρτυρούν και βοούν ένα γεγονός.

Ότι η Ορθοδοξία και ο Χριστιανισμός είναι πίστη αληθινή. Αναδεικνύει αγίους, που πριν εκατοντάδες ή δεκάδες χρόνια μας μετέφεραν, όσα ο Θεός τους είπε στο δικό τους αυτί. Ξεκάθαρα βλέπουμε, πως το χέρι του Θεού κρύβεται πίσω από την ανθρώπινη ιστορία. Ξεκάθαρα οι πιστοί, ως νέος Ισραήλ βλέπουν το χέρι του Θεού να κατευθύνει το ανθρώπινο γένος. Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε ότι στόχος και σχέδιο του Θεού είναι ένα, η σωτηρία του ανθρώπου. Οι άγιοι υπηρέτησαν με ταπείνωση αυτό το σχέδιο, έχοντας σκοπό την μετάνοια και τη σωτηρία αυτού του λαού. Η μόνη οδός σωτηρίας μας είναι η ταπείνωση και η μετάνοια, που είναι η μόνη ικανή να ανατρέψει όλα τα δεινά και να τα μεταφέρει σε άλλη εποχή, που οι άνθρωποι δεν θα θέλουν να μετανοήσουν. Είθε αυτή η εποχή της αμετανοησίας να μην είναι η δική μας γενεά.

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


a1
a2
a3
a4
a5
a6
SEL 1 KYRIAKIS
a7
a8
a9
a10
a11
a12
a13

Στο ντέρμπι Αστέρα Ιτέας με Φωκικό τα βλέμματα όλων στη 2η Αγωνιστική

 
Του Τάσου Τσόλκα
 
Συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της ΕΠΣ Φωκίδας για την 2η αγωνιστική με το τα βλέμματα όλων στραμμένα στο ντέρμπι Αστέρα Ιτέας – Φωκικού.

Ενδιαφέρων παρουσιάζει και ο αγώνας που θα γίνει στο γήπεδο της Τολοφώνας μεταξύ Τολοφώνα Ερατεινής – Απόλλωνα Ευπαλίου.

Αναλυτικά όλοι οι αγώνες , τα γήπεδα που θα διεξαχθούν και οι διαιτητές.


ΣΑΒΒΑΤΟ         12/11/2016        Ώρα 15:00
 
ΑΚΑΔΗΜΙΑ 94 - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ      Γήπεδο ΕΠΣΦ Άμφισσα
Διαιτητές : ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤ      ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ ΑΝΤ      ΠΛΕΣΣΑΣ Ν  
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΦΩΚΙΚΟΣ       Γήπεδο Ιτέας
Διαιτητές : ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ      ΜΠΟΥΝΟΣ Κ      ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ Γ    
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ    Γήπεδο Χρισσού
Διαιτητές : ΠΟΝΤΙΚΑΣ Δ      ΧΛΕΜΠΟΓΙΑΝΝΗΣ Χ      ΜΠΑΚΑΛΙΟΣ ΧΡ
 
ΚΥΡΙΑΚΗ     13/11/2016        Ώρα 15:00 
ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ - ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ    Γήπεδο Λιδωρικίου
Διαιτητές : ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ Ν       ΠΟΝΤΙΚΑΣ Δ        ΜΑΣΤΡΟΓΙΑΝΝΠΟΥΛΟΣ
ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ    Γήπεδο Τολοφώνας
Διαιτητές : ΜΠΟΥΝΟΣ Κ        ΜΠΑΚΑΛΙΟΣ ΧΡ       ΚΟΥΤΡΟΓΙΑΝΝΟΥ Ζ        
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ      Γήπεδο Ιτέας
Διαιτητές : ΚΑΡΑΠΛΗΣ Ν       ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΣΤ        ΓΟΥΡΑΣ Ι
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ Γήπεδο Μαλαμάτων
Διαιτητές : ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ Γ      ΚΟΥΦΟΓΙΑΝΝΗΣ Δ     ΠΡΟΒΙΑ Λ.

 Ρεπό έχει η ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ
 

Η Ελευσίνα ανακηρύχτηκε Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021

Την επιλογή της Ελευσίνας ως «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2021», ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με το Νόβισαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας.

Η Ελευσίνα κατάφερε να αφήσει πίσω της την Ρόδο και την Καλαμάτα, επίσης υποψήφιες πόλεις από την Ελλάδα.

Ικανοποίηση σκόρπισε η είδηση και στη Δωρίδα αφού ως γνωστόν ο Δήμαρχος της Ελευσίνας που συντόνισε την όλη προσπάθεια Γιώργος Τσουκαλάς, έλκει την καταγωγή του από την πλευρά της μητέρας του από το Ευπάλιο.

«Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, ανέφερε επίσης πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».

«Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει πλέον και η Ελευσίνα», κατέληξε ο επίτροπος Νάβρατσις.

Λυδία Κονιόρδου:

"Η Ελευσίνα έκανε την υπέρβαση"

Η Υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου συγχαίρει
τον Δήμαρχο Ελευσίνας Γιώργο Τσουκαλά

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λυδία Κονιόρδου, συνεχάρη και τις τρεις πόλεις, που προκρίθηκαν στην τελική φάση της διαδικασίας διεκδίκησης, για τη σπουδαία τους προσπάθεια κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Η Υπουργός στην ομιλία της επεσήμανε ότι, ο θεσμός της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί έμπνευση της αείμνηστης Μελίνας Μερκούρη, έχει καθιερωθεί στη συνείδηση των πολιτών ως μία γιορτή πολιτισμού που προβάλλει αφενός την ιδιαίτερη πολιτιστική φυσιογνωμία κάθε λαού και αφετέρου, τις κοινές πτυχές της ευρωπαϊκής πολιτιστικής μας ταυτότητας. Παράλληλα, δημιουργεί έμπνευση και πολύτιμες υποδομές, εξασφαλίζοντας έτσι διαρκή παρουσία ζωντανών κυττάρων πολιτισμού στις πόλεις.

«Ιδιαίτερα σε μία εποχή που η Ελλάδα και η Ευρώπη βρίσκονται αντιμέτωπες με πολλές προκλήσεις και έχουν ανάγκη από ένα νέο όραμα για να επαναπροσδιορίσουν τον ρόλο τους και την αποστολή τους, ο πολιτισμός μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο δύναμη για να εμπνεύσει, να ευαισθητοποιήσει και να δραστηριοποιήσει τους λαούς προς μία νέα κατεύθυνση, με γνώμονα τον σεβασμό στην διαφορετικότητα, την πολιτιστική πολυμορφία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέσα σε ένα πνεύμα κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης.

Η Ελευσίνα, μία πόλη που θεωρούνταν υποβαθμισμένη επί δεκαετίες, έκανε την υπέρβαση.

Σήμερα, ατενίζοντας το μέλλον, καλείται να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά και δημιουργικά τη νέα πρόκληση, ώστε να αποτελέσει παράδειγμα έμπνευσης και για άλλες πόλεις».


Γιώργος Τσουκαλάς, Δήμαρχος Ελευσίνας:
"η δουλειά τώρα αρχίζει"

 Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γιώργος Τσουκαλάς μετά την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ελευσίνα επιλέχθηκε ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2021.

«Η δουλειά τώρα αρχίζει. Πρέπει όλοι μαζί, δημοτική Αρχή και πολίτες, να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχή έκβαση της μεγάλης υποχρέωσης που αναλάβαμε»,

Επίσης τόνισε την ανάγκη «να φέρουμε στο ευρωπαϊκό προσκήνιο την Ελευσίνα και να αποδώσουμε στην πόλη αυτά που αξίζουν», ενώ απηύθυνε «θερμά συγχαρητήρια» στις άλλες δύο συνδιεκδικίτριες πόλεις (Καλαμάτα, Ρόδος) «για τον αγώνα που διεξήγαγαν σε όλη τη διάρκεια της προετοιμασίας».

Επιπλέον, ο δήμαρχος εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς:
- Την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων «για την άψογη και διαφανή διαδικασία».
- Το υπουργείο Πολιτισμού «για τη διοργάνωση της διαδικασίας».
- Την Περιφέρεια και όλους τους δήμους της Αττικής «που στηρίζουν την υποψηφιότητα».
- Τους συνδυασμούς της αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου.
- Τον επιχειρηματικό κόσμο και τις τοπικές επιχειρήσεις «που στηρίζουν έμπρακτα και συμμετέχουν στην προσπάθεια».
- Το Εργατικό Κέντρο και το ανθρώπινο δυναμικό της Ελευσίνας.
- Τους συλλόγους, τους κατοίκους και τους φορείς της πόλης «που στήριξαν την υποψηφιότητα».
- Τους 150 εκπροσώπους του επιχειρηματικού, καλλιτεχνικού και ακαδημαϊκού χώρου «που πήραν την πρωτοβουλία να στηρίξουν την υποψηφιότητα της Ελευσίνας».
- Όλους τους καλλιτέχνες και τους πολιτιστικούς οργανισμούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό «που συνεργάστηκαν μαζί μας για τη διαμόρφωση του καλλιτεχνικού προγράμματος».

Την ομάδα του Eleusis 2021 «που διαμόρφωσε τον φάκελο υποψηφιότητας και έδωσε τον καλύτερο εαυτό της για την προώθηση της ιδέας και την τελική επιτυχία».

Η συνέντευξη του Γ. Τσουκαλά
στην εφημερίδα “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”
 

Ο Γιώργος Τσουκαλάς με τον συνεργάτη της
εφημερίδας  ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ  Κώστα Ζέρβα


 

Ο Δήμαρχος Ελευσίνας Γ. Τσουκαλάς έδωσε μακροσκελή συνέντευξη στην εφημερίδα “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ” που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της, όπου ρωτήθηκε μεταξύ άλλων και για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα

Ερ. Περάσατε στο Β΄ Γύρο αξιολόγησης και διεκδικείτε μαζί με την Καλαμάτα και τη Ρόδο την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Ευρώπης 2021 αφήνοντας πίσω άλλες 10 – 12 σημαντικές ελληνικές πόλεις, όπως την Κέρκυρα, τη Μυτιλήνη, τους Δελφούς, τα Γιάννενα κλπ. Ποια είναι τα ατού της Ελευσίνας σ’ αυτή την κούρσα και τι ελπίδες δίνετε στην προσπάθειά σας ;
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ: Το σχέδιο μας δεν αφορά μόνο την τουριστική ανάπτυξη της πόλης, αλλά τη μεταμόρφωση της πόλης με οδηγό την πολιτιστική ανάπτυξη, τις πολιτιστικές υποδομές, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις. Δεν πρόκειται για επιμέρους αλλαγές αλλά για συνολικότερη ποιοτική μεταρρύθμιση της πόλης.


ΕΡ. Ποια είναι τα όνειρα και τα οράματά σας για την Ελευσίνα;
ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ : Πόλη που θα σέβεται κατοίκους και επισκέπτες. Πόλη στην οποία θα συγκεντρώνονται πλήθος πολιτιστικών υποδομών. Πόλη στην οποία θα υπάρχουν πολιτιστικές επιλογές

Η πρόταση της Ελευσίνας είχε
τίτλο «Μετάβαση στην Euphoria»

Η πρόταση της Ελευσίνας εστίασε στην ποιοτική αναβάθμιση που μπορούν να παράγουν οι τέχνες και ο πολιτισμός εφόσον τεθούν στο επίκεντρο κάθε ανθρώπινης δραστηριότητας.

«Η “EUphoria” αποτελεί μια προσπάθεια να συνδέσουμε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας με την τέχνη και τον πολιτισμό, αντιμετωπίζοντας υπό ένα νέο πρίσμα τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας· περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές. Η “EUphoria” δεν είναι απλώς μία ιδέα: είναι τρόπος σκέψης και δράσης, νοοτροπία και λειτουργία. Γι’ αυτό τρέφεται και δυναμώνει από την ουσιαστική συμβολή των ανθρώπων, γίνεται ρεύμα και κίνημα», έγραφαν στον φάκελο της υποψηφιότητάς τους.

Πρωτοβουλία της Μελίνας Μερκούρη

Οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ξεκίνησαν το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το αρχικό κίνητρο του θεσμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: να δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό κάθε χώρας, να απολαμβάνουν την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους και να αρχίσει διαπολιτισμικός διάλογος.

Με την πάροδο των ετών, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης διευρύνθηκαν σε μέγεθος και εμβέλεια και συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων και των γειτονικών τους περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2016

"Περίεργα παιχνίδια" στο Ευπάλιο και οι αποκαλύψεις-μομφές του Προέδρου του

Το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου
Για περίεργα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος του Ευπαλίου μιλά ο Πρόεδρος του Ευπαλίου σε ανάρτησή του στο facebook που ανέβασε σήμερα.

Αφορά την μετακόμιση και εγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος στο κτίριο του ΚΕΓΕ που κάποιοι την υπονομεύουν, αφήνοντας και υπονοούμενα για την άρνηση των 2 υπαλλήλων που στεγάζονται στο κτίριο αυτό και αρνούνται να μεταφερθούν σε άλλο κτίριο του Δήμου.

Ολόκληρη η δήλωση που ανέβασε στο facebook ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας :

«Περίεργα παιχνίδια στην πλάτη του ΕΥΠΑΛΙΟΥ σχετικά με την περιβόητη μετακόμιση του ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΟΥ Κ Ε Γ Ε δίπλα στο ιατρείο του χωριού. Κάτι για το οποίο δεσμεύτηκε ότι θα συμβεί ο ίδιος ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης στην προ μηνών επίσκεψη του στην πλατεία του Ευπαλίου και σε σχετική δικιά μου πρόταση, με την ταυτόχρονη μετακίνηση των δυο υπαλλήλων που αυτή την στιγμή στεγάζονται στο εν λόγω (300 m² ) κτίριο στο δημαρχείο του Ευπαλίου.

Εδώ πρέπει να πούμε ότι πανελλαδικά έχουν δοθεί στην ελληνική αστυνομία έξι τέτοια κτίρια. Κάτι το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατό αφού με διάφορα τερτίπια κάποιοι προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την κατάσταση και να πάρουν τη μία υπηρεσία ή και τις δύο από το Ευπάλιο.

Ο Δήμος έχει προτείνει διάφορες λύσεις οι οποίες απορρίπτονται από τους (αρμόδιους) η μία μετά την άλλη με το πρόσχημα ότι τα κτίρια δεν επαρκούν εντός του Ευπαλίου.

Έχει πολύ δρόμο ακόμη από ότι φαίνεται αυτή η υπόθεση την οποία παρακολουθώ στενά και εγώ και το τοπικό συμβούλιο του Ευπαλίου από την πρώτη στιγμή. Υπάρχει άλλωστε και σχετική μας απόφαση προς το Δήμο.

Στην κοινωνία του Ευπαλίου ψιθυρίζονται πολλά για τους λόγους που κωλυσιεργούμε. Δεσμεύομαι ότι ο κόσμος θα ξέρει όλη την αλήθεια για όλη την πορεία των διαπραγματεύσεων και φυσικά για την κατάληξη που θα έχουνε και όλοι θα κριθούμε....

Υ.Γ. Ελπίζω και εύχομαι να μην επιβεβαιωθούν αυτοί που λένε ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα!!!!!!»

Η Ένωση των Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας καταγγέλλει :

Η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας υπονομεύει ρουσφετολογικά τις υπηρεσιακές ανάγκες για σωστή αστυνόμευση του Νομού

Για ρουσφετολογικές παρεμβάσεις που καταστρατηγούν και υπονομεύουν τις υπηρεσιακές ανάγκες καταγγέλλει την Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας, η Ένωση Αστυνομικών Φωκίδας.

Αφορμή για την σκληρή επίθεση της Ένωσης κατά της Διεύθυνσης Φωκίδας έδωσαν οι εσωτερικές μεταθέσεις αστυνομικών εντός Φωκίδας από το αρμόδιο Συμβούλιο.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Φωκίδας έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα 07 Νοεμβρίου 2016 το συμβούλιο μεταθέσεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας, με θέμα τις τοποθετήσεις των συναδέλφων που έρχονται στη Φωκίδα με τις έκτακτες μεταθέσεις για το τρέχον έτος.


Δυστυχώς αυτή τη φορά οι αποφάσεις του συμβουλίου μεταθέσεων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν έως και ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΕΣ.

Το συμβούλιο αποφάσισε την τοποθέτηση συναδέλφου στον Α.Σ. Ερατεινής, μία υπηρεσία που επίκειται η κατάργησή της και την τοποθέτηση συναδέλφου στο Επιτελείο της Δ.Α. Φωκίδας, χωρίς την ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

Σας γνωρίζουμε ότι, ο εκπρόσωπος της ένωσής μας στο συμβούλιο μεταθέσεων και γενικός γραμματέας της ένωσης, καίτοι τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών που έχουν κενές οργανικές θέσεις και ιδιαίτερα του Τ.Μ.Δ. Άμφισσας, όπου η υποστελέχωσή του είναι τεράστια και καθημερινά ενισχύεται από τις υπόλοιπες υπηρεσίες και από τις επιχειρησιακές ομάδες της Διεύθυνσης, με τα γνωστά σε όλους μας αποτελέσματα στο θέμα της αστυνόμευσης, αποχώρησε από το συμβούλιο διαμαρτυρόμενος και αρνούμενος να συνυπογράψει το συνταχθέν ανεκδιήγητο πρακτικό.

(Υ.Γ.: Αυτές οι επιτροπές που συνεδριάζουν κάθε λίγο και λιγάκι και διαμόρφωσαν τον νέο κώδικα μεταθέσεων του σώματος, έχουν επιτέλους σκοπό να θεσπίσουν όπως επιτακτικά εδώ και πολλά έτη ζητάμε τη θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τις τοποθετήσεις και τις μεταθέσεις εντός των Διευθύνσεων Αστυνομίας με το σύστημα της μοριοδότησης, ή θα συνεχίζουμε μόνοι ως πρωτοβάθμιο σωματείο να παλεύουμε τον εκάστοτε ΄΄ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΗ ΚΟΡΩΝΗ΄΄;;;).

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                      ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Δρόσος
Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ     ΝΤΕΛΗΣ Χρήστος
Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ            ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Βασίλειος
Ο ΤΑΜΙΑΣ                            ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ Βησσαρίων
Ο ΟΡΓ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ      ΣΠΥΡΟΥ Δημήτριος
ΤΑ ΜΕΛΗ                             ΤΟΥΦΕΚΟΥΛΑΣ Κωνσταντίνος ΚΑΚΑΝΑΣ Φώτιος

Ξεναγήσεις στα Οινοποιεία της Στερεάς

Την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2016, 11.00 -17.00
τα επισκέψιμα Οινοποιεία της Στερεάς Ελλάδας ανοίγουν τις πύλες τους
για ξεχωριστές ξεναγήσεις και μοναδικές γευστικές δοκιμές,
στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ημέρας Οινοτουρισμού.
Η Στερεά Ελλάδα σας περιμένει να δοκιμάσετε τα κρασιά της!!!

Η ΧΑΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΤΗΣ ΜΕΣΑΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση και η ανικανότητα των ηγεσιών της Ευρώπης να ξεπεράσουν τα στείρα οικονομικά δόγματα και να δώσουν λύσεις βιώσιμες για τις οικονομίες, έχουν οδηγήσει στον εισοδηματικό ακρωτηριασμό και στην απόλυτη αποδόμηση της μεσαίας τάξης. 


Αυτό συμβαίνει στην πλειοψηφία των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αποτελεί πραγματικά τη χειρότερη εξέλιξη, που υπονομεύει εκ βάθρων το παρόν και το μέλλον της Ευρώπης.

Το ικανοποιητικό επίπεδο διαβίωσης, σε συνδυασμό με το ευρωπαϊκό επίπεδο δημοκρατίας και πολιτισμού, ήταν αυτά που συντηρούσαν και ανατροφοδοτούσαν άλλοτε την ισχυρή θέση και το εύρος της μεσαίας τάξης, τώρα δυστυχώς διαλύονται όλα μαζί… Ο βασικότερος αρμός του μεταπολεμικού κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου, δυστυχώς, διερράγη πολύ επικίνδυνα

Πράγματι, τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης, η μεσαία τάξη, πολύ περισσότερο στις κοινωνίες του ευρωπαικού νότου, υπέστη μεγάλες απώλειες εισοδήματος, ενώ παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, τμήματα του ενεργού πληθυσμού οδηγήθηκαν από την εργασιακή ασφάλεια στην ανεργία, στην οικονομική και την κοινωνική απαξίωση. Πρόκειται για μία εξέλιξη τερατώδη για τα δεδομένα των τελευταίων δεκαετιών και τα μεταπολεμικά κεκτημένα των λαών της Γηραιάς Ηπείρου.

Η υποβάθμιση του επιπέδου διαβίωσης κατά τρόπο που δεν δημιουργούσε την ελπίδα αντιστροφής των εξελίξεων, είχε στη συνέχεια ως αποτέλεσμα την έντονη αμφισβήτηση των πολιτικών και οικονομικών ελίτ ανά χώρα και κατ ακολουθία την κοινωνική αναστάτωση. Η μείωση των εισοδημάτων, η ανεργία και η απελπισία αποτελούν το πρώτο βασικό κρατούμενο.

Το δεύτερο είναι ότι, ταυτόχρονα, η παρατεταμένη κρίση και η υπερχρέωση πολλών κρατών μελών, είχαν ως άμεση συνέπεια να καταρρεύσει πολύ γρήγορα και το κοινωνικό κράτος, ένας άλλος βασικός πυλώνας του μοντέλου ανάπτυξης και διακυβέρνησης των κοινωνιών της Ευρώπης, απόλυτα συνδεδεμένος με το ρόλο και της δυναμική της μεσαίας τάξης στην οικονομία και τις κοινωνίες της Δύσης.

Η πτώση του κοινωνικού κράτους στην Ευρώπη έσπασε ένα συμβόλαιο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων, που λειτούργησε εξαιρετικά εποικοδομητικά για τη δημοκρατία, την ασφάλεια των πολιτών και την ανάπτυξη για περίπου 60 χρόνια.

Ήταν το δίχτυ προστασίας για τα ασθενέστερα τουλάχιστον εισοδηματικά στρώματα, με άξονες το συνταξιοδοτικό σύστημα, το σύστημα της υγείας και ασφαλώς την παιδεία σε όλα τα επίπεδα. Το κοινωνικό κράτος αποτελούσε το έρμα της σταθερότητας και της κοινωνικής ειρήνης.

Η παιδεία είναι ένα τρίτο κολοσσιαίας σημασίας ζήτημα, καθώς αποτελεί από τη φύση της την ατμομηχανή για την αναβάθμιση των οικονομιών, την εξέλιξη των κοινωνιών, την τεχνολογική πρόοδο, τις επιστήμες και τον πολιτισμό.

Στην παιδεία πρόσβαση είχαν όλες σχεδόν οι κοινωνικές ομάδες, πολύ περισσότερο βέβαια η μεσαία τάξη η οποία ήταν και αποτέλεσμα του συστήματος εκπαίδευσης. Πράγματι, η παιδεία (και ειδικότερα σε φτωχότερες χώρες σαν την Ελλάδα) υπήρξε ο μεγάλος κοινωνικός αναβατήρας και ο παράγοντας σύγκλισης ισοδυνάμων ευκαιριών και δυνατοτήτων, πεμπτουσία δηλαδή της δημοκρατίας και κάθε πολιτισμένης και ανεπτυγμένης κοινωνίας.

Τα τελευταία χρόνια όμως που η κρίση και οι ανικανότητες των ηγεσιών οδήγησαν στο τέλμα και την απαξίωση, τα περιθώρια που έχουν οι περισσότερες κοινωνικές ομάδες να σπουδάσουν τα παιδιά τους συμπιέστηκαν αφόρητα, αυξάνοντας τις ανισότητες και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς.
*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2016

Ορίστηκε το 7μελές Δ.Σ του νεοσύστατου Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας


Άγιος Νικόλαος, έδρα του Λιμενικού Ταμείου
Τη συγκρότηση του επταμελούς (7μελούς)
Διοικητικού Συμβουλίου του Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος», αποφάσισε στη σημερινή του συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο μετά από εισήγηση του Αντιδημάρχου Κώστα Αντωνόπουλου.

Σύμφωνα με την απόφαση Πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου θα είναι ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης με αναπληρωτή το Δημοτικό Σύμβουλο Γιάννη Μάμμαλη.

Αντιπρόεδρος και τακτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Δημοτικός Σύμβουλος Παναγιώτης Ζέτος.

Ειδικότερα σύμφωνα με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκαν τα παρακάτω τακτικά και αναπληρωματικά μέλη:

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Θωμοπούλου Μαρία
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ : Γιάννης Λάιος
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Παναγιώτης Ζέτος
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ : Γιάννης Φλέγγας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Κώστας Ζωητός
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ : Ελισσάβετ Καραγιάννη
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Αγγελική Καλιαμπέτσου
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ : Γιώργος Αρτινόπουλος

Επίσης ορίστηκαν :

ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Αθ.Πολυμερόπουλος (Δ/τής Λιμεναρχείου Γαλαξιδίου)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ : Κωνσταντίνος Αγουρίδης
ΤΑΚΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ : Θεόδωρος Βαβάτσικος  (από τον Σύλλογο Επαγγελματιών Αλιέων « Η Δωρίδα»)
ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟ : Αγγελική Μουζακίτη

Τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος αναπληρώνει ο Αντιπρόεδρος. 


Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος εκπροσωπείται στα δικαστήρια και σε κάθε δημόσια αρχή από τον Δήμαρχο και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και όταν αυτός κωλύεται ή απουσιάζει από τον Αντιπρόεδρο.

Η θητεία των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδος ακολουθεί τη δημοτική περίοδο και λήγει πάντοτε με την εγκατάσταση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου.

Έδρα του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας θα είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Η νίκη του Τραμπ σημαίνει επανάσταση της μεσαίας τάξης εναντίον των ελίτ

Σημαντική ανάλυση στην εφημερίδα  Le Figaro του καναδού κοινωνιολόγου Mathieu Bock-Côté, καθηγητή στο Μόντρεαλ

Ο καναδός κοινωνιολόγος Mathieu Bock-Côté, καθηγητής στο Μόντρεαλ, κάνει μια από τις καλύτερες αναλύσεις για το «φαινόμενο» Τραμπ ως αυτή τη στιγμή.

Γράφει ο καθηγητής στην Le Figaro:

Είχαν όλοι προβλέψει ότι η επικράτησή του ήταν αδύνατη. Όλοι θεωρούσαν τον Τραμπ σαν τον εκπρόσωπο της απελπισίας ενός όλο και αυξανόμενου αριθμού Αμερικανών. Ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ήταν το σύμπτωμα μιας πολιτικής και πολιτισμικής μιζέριας που χτύπησε τις λαϊκές τάξεις των ΗΠΑ.

Πάρα πολλοί τον έβλεπαν ως τερατώδη κλόουν, σεξιστή, ρατσιστή και χυδαιολόγο. Τώρα θα πρέπει να αλλάξουμε το βλέμμα μας και να τον δούμε αλλιώς. Αυτός που ο Ομπάμα έλεγε ότι δυστυχώς μπορεί να πάρει τους πυρηνικούς κωδικούς, θα είναι για τα επόμενα τέσσερα χρόνια ο ισχυρότερος άνθρωπος στον κόσμο.

Θα πρέπει να πούμε ότι οι φόβοι του Ομπάμα δεν ήταν αστήρικτοι. Η φήμη του μεγαλομανούς και περιπετειώδους Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι χωρίς επιχειρήματα.

Μετά την νίκη του, τα πρόσωπα των παρουσιαστών στα κανάλια ήταν για κλάματα. Δεν μπορούσαν να κρύψουν την βαθιά τους απογοήτευση. Η επίσημη εξήγηση έχει ήδη αρχίσει να κυκλοφορεί, και θα την ακούμε όπου κι αν σταθούμε τις επόμενες ημέρες: η παλιά, μουχλιασμένη Αμερική έφερε τον Τραμπ στην εξουσία. Ότι υπάρχει ταυτοτική σύγχυση, ότι υπάρχει κλείσιμο στον εαυτό μας, ότι φοβόμαστε τη διαφορετικότητα: όλες αυτές οι φράσεις είναι ήδη έτοιμες. Ορισμένοι θα βάλουν και σάλτσες και θα κουνήσουν το κουδουνάκι του αντιφασισμού. Θα αρχίσουν τις δήθεν ιστορικές συγκρίσεις και ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ θα ναζικοποιηθεί σε πολλές κουβέντες. Πολλοί θα αναρωτηθούν αν ο Τραμπ σηματοδοτεί την επιστροφή στον Δυτικό κόσμο του 1930. Κάποιοι θα πουν ότι οι αμερικανοί θα πρέπει να ντρέπονται. Δυστυχώς, είναι αναπόφευκτο. Αυτό είναι το συνηθισμένο ρεφρέν.

Κι όμως, κάτι άλλο έχει συμβεί, κατά τη γνώμη μου. Από την νίκη του Brexit ως την επανάσταση του Τραμπ, περνώντας από την άνοδο των λαϊκιστικών κινημάτων της Ευρώπης, είναι η ίδια επανάσταση εναντίον της παγκοσμιοποίησης που μοιάζει να σχηματίζεται. Κάθε φορά, τα θέματα είναι τα ίδια: οι πολίτες ζητούν σύνορα, θέλουν να επανιδρύσουν την κυριαρχία των κρατών, θέλουν να συγκρατήσουν την μαζική μετανάστευση, θέλουν να υπερασπιστούν την εθνική ταυτότητα. Κάθε χώρα το κάνει με τον τρόπο της, λαμβάνοντας υπόψιν τις δικές της πολιτικές παραδόσεις και τα δικά της αρχέτυπα. Συχνά, κάποιες ατυπικές και εκκεντρικές προσωπικότητες αναλαμβάνουν να εκφράσουν αυτές τις έννοιες ή τουλάχιστον που κατορθώνουν να τις κατεβάσουν στη δημόσια σφαίρα, όπως έγινε στην περίπτωση του Νάιτζελ Φάρατζ, στο Brexit.

Μπορούμε να μιλάμε για το τέλος της ευτυχισμένης παγκοσμιοποίησης; Ισως, το μόνο που μπορούμε να λέμε είναι ότι ποτέ η παγκοσμιοποίηση δεν έγινε θετικά δεκτή από τις λαϊκές τάξεις και τις μεσαίες τάξεις. Αλλά αυτή η απροθυμία τους ποτέ δεν ελήφθη στα σοβαρά και όλοι το έβλεπαν σαν σημάδι μιας κακής νοσταλγίας σε ένα σύμπαν ήδη παγκοσμιοποιημένο. Ξεχνούσαμε ότι οι ρίζες είναι μια ουσιώδης ανάγκη της ανθρώπινης ψυχής και ότι μπορούμε να αδιαφορήσουμε ή να την παγώσουμε αλλά αυτή καταλήγει να επικρατήσει. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη από πλαίσια, από όρια, από άγκυρες. Όταν θέλουμε να τον ξεριζώσουμε από τον κόσμο του, επαναστατεί. Η πολιτική επανάσταση δεν είναι πάντα όμορφη, ελαφριά ή ντελικάτη. Μπορεί να πάρει και τραγικές όψεις.

Ένας κόσμος μοιάζει να πεθαίνει, ένας άλλος μοιάζει να γεννιέται. Η επανάσταση Τραμπ είναι εν πολλοίς ένα είδος δημοψηφίσματος εναντίον του συστήματος -με την Χίλαρι Κλίντον να εκπροσωπεί το σύστημα. Αυτή η επανάσταση παραμένει ακατανόητη αν δεν καταλάβουμε ότι ο Τραμπ γύρισε την απόρριψη του συστήματος και των ελίτ υπέρ του. Κι αυτό γιατί συστηματικά το μιντιακό κατεστημένο έκανε εμετό πάνω στον «παραδοσιακό Αμερικανό», τον οποίο κατηγορούσε για όλες τις πιθανές και απίθανες δυστυχίες. Κι αυτό προκάλεσε μια βαθιά αντίδραση ή αν προτιμάτε, ένα ισχυρό αντίθετο αποτέλεσμα.

Το μιντιακό κατεστημένο παρουσίαζε τον «παραδοσιακό Αμερικανό» σαν καρτούν, σαν έναν μικρό λευκό ανθρωπάκο, ετεροφυλόφιλο, ο οποίος εμμένει στα αποκτήματά του και ποθεί να καταπιέσει τις μειονότητες. Αυτή η απαξίωση των μεσαίων και λαϊκών τάξεων γύρισε μπούμερανγκ στο μιντιακό και πολιτικό σύστημα. Αυτές οι τάξεις έβαλαν όλα τα λεφτά τους πάνω στον υποψήφιο τον πιο brutal και ριζοσπαστικό που υπήρχε. Η υποψηφιότητα του Τραμπ ήταν μια ευκαιρία διαμαρτυρίας που αυτές οι τάξεις άρπαξαν κυριολεκτικά, θέλοντας να καταργήσουν την αηδία που ο Τραμπ προκαλούσε σε άλλες τάξεις.

Κάποιοι ήδη ζητούν από το μιντιακό κατεστημένο να αναρωτηθεί μήπως συνεισέφερε στη νίκη του Τραμπ. Με άλλα λόγια, μήπως το γεγονός ότι δεν τον πήραν στα σοβαρά επιτάχυνε την επέλασή του. Αλλά τα μίντια ποτέ δεν έχασαν την ευκαιρία να τον κακολογήσουν. Και ο ίδιος έκανε ό,τι μπορούσε για να γίνει καρτούν. Αλλά στην πραγματικότητα, η δαιμονοποίησή του τον εξυπηρέτησε πολύ. Οσο περισσότερο ο Τραμπ κράσσαρε στην επικοινωνία, τόσο εκείνοι που ταυτίζονταν μαζί του τον έβλεπαν θετικότερα. Το politically correct είναι μια πραγματική ιδεολογική τυραννία. Αλλά από το Brexit ως την επανάσταση Τραμπ, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες, αυτή η τυραννία κατέρρευσε.
Το μιντιακό κατεστημένο θα αντεπιτεθεί σύντομα και θα ξεκινήσει ένα ιδεολογικό αντάρτικο, χωρίς προηγούμενο, κατά τη γνώμη μου.

Ας βγάλουμε ένα γενικό συμπέρασμα από αυτές τις εκλογές. Οσοι στην πολιτική μιλούν για αδύνατα ή απίθανα πράγματα, θα πρέπει να σκεφτούν πολύ περισσότερο τις αμερικανικές εκλογές του 2016. Ο Ντόναλντ Τραμπ παραμένει μια θολή προσωπικότητα, συχνά χυδαίος, για να τα πούμε κομψά. Δεν ήταν φτιαγμένος για να κατοικήσει στον Λευκό Οίκο και πρέπει να διερωτηθούμε πώς από κλόουν διαμαρτυρίας θα γίνει ενωτικός πρόεδρος σε μια χώρα που είναι διχασμένη όσο ποτέ.
 
Η προσωπική πολιτική του σκέψη δεν είναι ιδιαίτερα καλά χτισμένη: θα βρει κατά τη διάρκεια της προεδρίας του την σταθερότητα που του λείπει; Ο ρόλος θα κατορθώσει να τον μεταμορφώσει; Γιατί η επανάσταση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός.

Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου 2016

Η Περιφέρεια της Στερεάς στο Λονδίνο

Στη Διεθνή Έκθεση Τουρισμού World Travel Market, στο Λονδίνο συμμετείχε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με σκοπό την προβολή των τουριστικών πλεονεκτημάτων και υποδομών ολόκληρης της Στερεάς.

Την Περιφέρεια εκπροσώπησαν, σε όλες τις επαφές που έγιναν με ξένα τουριστικά πρακτορεία και επιχειρήσεις, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Γιάννης Κοτζιάς, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός και ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Ταγκαλέγκας.

Στην έκθεση βρέθηκαν εκπρόσωποι ενώσεων, φορέων και επιμελητηρίων που είχαν την δυνατότητα να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους για τις απαιτήσεις του σύγχρονου διεθνούς τουρισμού σε ένα ευρύ κοινό επιχειρηματιών του κλάδου του τουρισμού.

Το περίπτερο της Περιφέρειας, εντός του περιπτέρου του ΕΟΤ επισκέφθηκε και η Yπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά η οποία ενημερώθηκε από τον Γ. Κοτζιά για τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προωθεί η Περιφέρεια στην Ευρυτανία, τη Φθιώτιδα, τη Φωκίδα, την Εύβοια και τη Βοιωτία αλλά και για τις δράσεις ενίσχυσης του χειμερινού τουρισμού.

Ο ΚΑΚΟΣ (ΤΡΑΜΠ) ΚΕΡΔΙΣΕ ΤΗ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ (ΧΙΛΑΡΙ)...

Του Νίκου Φελέκη


Την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ δεν έχει ξεκαθαρίσει. Οι κάλπες άνοιξαν και αντί για τη Χίλαρι Κλίντον που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις νικητής εξέρχεται ο Τραμπ. Κερδίζει πολιτείες που οι Δημοκρατικοί είχαν σίγουρες. Κέρδισε την πολυπληθή Φλόριντα με τους 29 εκλέκτορες, το Οχάϊο που παραδοσιακά βγάζει Πρόεδρο, το Τέξας παρότι ο ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος Μπους έστειλε σήμα εναντίον του ψηφίζοντας λευκό.

Η πρωτοφανής κινητοποίηση των ισπανόφωνων εναντίον του, όπως και η ψήφος κατά 88% των μαύρων υπέρ της Κλίντον δεν καταφέρνουν, όπως φαίνεται, να του κόψουν το δρόμο προς το Λευκό Οίκο. Ακόμη και η ελίτ της μουσικής, του κινηματογράφου, οι άνθρωποι της διανόησης στρατεύτηκαν εναντίον του, αλλά η Χίλαρι δεν θα καταφέρει να πάρει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη προεδρική τετραετία των ΗΠΑ.

Τελικά, οι αντισυστημικές υπόγειες διεργασίες, που συντελούνται και στην αμερικανική κοινωνία, είναι μεγάλες και βρήκαν στο πρόσωπο και τη ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ τη ρωγμή για να βγουν στην επιφάνεια. Όπως τη βρήκαν στο πρόσωπο και τα λόγια του Φάρατζ στη Βρεττανία με το Brexit, στην Ιταλία με τον Μπέπε Γκρίλο και τα "πέντε αστέρια" του, όπως φαίνεται ότι θα τη βρούν στη Γαλλία με τη Λεπέν και πάει λέγοντας.

Οι συντηρητικοί έως ακροδεξιοί ακόμη και οι φασίστες σηκώνουν κεφάλι σε όλο τον κόσμο. Είναι οι δυνάμεις του ρατσισμού, της ξενοφοβίας, του εθνικισμού, του λαϊκισμού, του απομονωτισμού -και όχι οι προοδευτικές δυνάμεις της ανοχής, των δικαιωμάτων, της πολυπολιτισμικότητας- που κερδίζουν το παιχνίδι.

Οι λαοί έχουν βαρεθεί και αγανακτήσει με την πολιτική διαφθορά, την συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια λίγων και ισχυρών, με την κυριαρχία των αγορών και την ακραία λιτότητα στο όνομα της ανταγωνιστικότητας των κρατών στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Εξυπακούεται πως ο Τραμπ είναι επίλεκτο στέλεχος αυτού που οι πολίτες απεχθάνονται και καταψηφίζουν. Διεφθαρμένος, πάμπλουτος, άνθρωπος του οικονομικού κατεστημένου. Όμως οι πολίτες δεν στέκονται στο είναι του ανδρός, αλλά παρασύρονται από τη ρητορική του. Ακούνε από το στόμα του αυτά που τους χαϊδεύουν τα αυτιά και τους εξιτάρουν και τους διεγείρουν ένστικτα, όπως το μίσος για το άλλο, το διαφορετικό και γι' αυτό που οι ίδιοι δεν είναι.

Δεν είναι όμως αυτά που δίνουν τη νίκη στον Τραμπ. Είναι η Χίλαρι που του την πρόσφερε. Η εκπρόσωπος των Δημοκρατικών ήταν ότι πιο συστημικό είχε να επιδείξει το αμερικανικό πολιτικό σύστημα. Όλοι οι συμβιβασμοί ακόμη και η διαφθορά κούμπωναν πάνω της. Το μόνο ουσιαστικό της προσόν ήταν το φύλο της.

Το να εκλεγεί μια γυναίκα στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ, και μάλιστα μετά τον πρώτο μαύρο Πρόεδρο, ήταν όντως κάτι θελκτικό. Δυστυχώς, όπως αποδεικνύεται δεν ήταν η κατάλληλη γυναίκα να το πετύχει.

Ενδεχομένως, ο αντισυστημικός των Δημοκρατικών, ο Σάντερς, να είχε περισσότερη τύχη. Σε κάθε πάντως περίπτωση οι δύο υποψήφιοι δεν ήταν οι δημοφιλέστεροι και καλύτεροι για τα κόμματά τους. Δεν είναι τυχαίο ότι και οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι ουσιαστικά σ' αυτές τις εκλογές εμφανίστηκαν διασπασμένοι και στήριξαν τους εκλεκτούς τους με κρύα καρδιά.

Τώρα, και εφόσον επιβεβαιωθεί η νίκη του Τραμπ, αρχίζουν τα δύσκολα για τις ΗΠΑ, αλλά και τον κόσμο. Ήδη οι πρώτες αντιδράσεις ήταν αρνητικές. Το μεξικανικό πέσος υποχώρησε 10%, το σαϊτ της υπηρεσίας μετανάστευσης του Καναδά έπεσε από τα πολλά χτυπήματα, οι ασιατικές αγορές άνοιξαν με αρνητικό πρόσημο, το δολάριο υποχωρεί, ο χρυσός ανεβαίνει.

Και φυσικά η αμερικανική κοινωνία είναι για πρώτη φορά τόσο διχασμένη, με τους μισούς να εχθρεύονται ακόμη και να μισούν τους άλλους μισούς. Εφεξής, θα χρειαστεί πολλή προσπάθεια για να υπάρξει καταλλαγή, να κλείσουν πληγές που άνοιξαν στην προεκλογική περίοδο και να μην έχουμε κοινωνικές εντάσεις άμα και μικρούς εμφυλίους στις ΗΠΑ.

Το άγνωστο φέρνει πάντα αναστάτωση και ταραχή. Όλοι θέλουμε να ελπίζουμε πως τα πράγματα δεν θα είναι εξελιχθούν τόσο δυσάρεστα όσο τα προφητεύουν οι αντίπαλοι του Τραμπ ή όσο πιθανώς τα θέλουν κάποιοι ακραίοι οπαδοί του. Εξελέγη ο "κακός", τα κεφάλια μέσα. Μέχρι να δούμε τι θα κάνει και τι θα κάνουμε και μεις εδώ στην Ευρώπη.

Πάντως και εν κατακλείδι, η εκλογή Τραμπ ουσιαστικά ακυρώνει και την επίσκεψη Ομπάμα στην Αθήνα. Εκτός από απερχόμενος Πρόεδρος είναι και ένας ηττημένος και βαρύτατα τραυματισμένος Πρόεδρος. Δεν έχασε απλώς η υποψήφια του κόμματός του. Έχασε προσωπικά και ο ίδιος, αφού, ειδικά τον τελευταίο μήνα, πολιτεύθηκε σα να ήταν ο ίδιος υποψήφιος.

Έκανε τα πάντα υπέρ της Χίλαρι και σε κάθε τόνο προέτρεπε τους Αμερικανούς να μαυρίσουν τον Τραμπ.


Οι Αμερικανοί δεν τον άκουσαν. Και μάλλον είναι λάθος και του Τσίπρα να τον ακούσει. Το καλύτερο που έχει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός, για προφανείς λόγους, είναι να ψάξει να βρει επαφή με τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου...

Σύντομο βιογραφικό-πορτραίτο του νέου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ


Νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ εξελέγη ο Ρεπουμπλικανός Ντόναλντ Τραμπ.

Ξεκίνησε ως Δημοκρατικός το 1987 και μέχρι σήμερα άλλαξε «στρατόπεδα», από τους Δημοκρατικούς στους Ρεπουμπλικανούς και αντίστροφα, παραπάνω από μία φορά!

Σύντομη αναδρομή σε σταθμούς της ζωής του νέου προέδρου των ΗΠΑ :

14 Ιουνίου 1946: Γέννηση στη Νέα Υόρκη.

1964-1968: Εμπορικές σπουδές.

1968: Μπαίνει στην επιχείρηση του πατέρα του.

1971: Αναλαμβάνει την επιχείρηση του πατέρα του, γίνεται δισεκατομμυριούχος κτίζοντας πολυτελή ξενοδοχεία, καζίνο, γήπεδα γκολφ.

1977: Πρώτος από τρεις γάμους.

1978: Γέννηση του Ντόναλντ Τραμπ τζούνιορ.

Μέχρι το 1987: Δημοκρατικός.

1987-1999: Ρεπουμπλικανός.

1999-2001: Μεταρρυθμιστικό κόμμα.

2001-2009: Δημοκρατικός.

2004-2015: παρουσιαστής του τηλεριάλιτι «The Apprentice».

2012: Πάλι Ρεπουμπλικανός!

Ιούνιος 2015: Υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

Μάιος 2016: Νικητής των προκριματικών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος.

8 Νοεμβρίου 2016: Νικητής των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ!

ΕΝΩΣΗ ΔΩΡΙΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ : Διεύρυνση Επιστημονικής Επιτροπής

ΕΝΩΣΗ  ΔΩΡΙΕΩΝ  ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ - ΕΔΕΠ
Τη διεύρυνση της Επιστημονικής Επιτροπής ανακοίνωσε η Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ) με τελευταία απόφαση του Διοικητικού της Συμβουλίου.

Σε ανοιχτή επιστολή το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΔΕΠ αναφέρει.

Αγαπητοί συμπατριώτες,


Θέτουμε υπόψη σας ότι, ένας από τους κύριους στόχους της ΕΔΕΠ είναι η παραγωγή επιστημονικού έργου, για την ειδική συμβολή στην ανάπτυξη της Δωρίδας ,αλλά και του νομού Φωκίδας γενικώς , καθώς και για την προβολή αλλά και τη συμμετοχή Δωριέων επιστημόνων και όχι μόνο , σε ποικίλους τομείς και πεδία επιστημονικού ενδιαφέροντος , όπως είναι το Ιστορικό , Αρχαιολογικό , Τουριστικό , Αγροτο-κτηνοτροφικό πεδίο έρευνας και επιστημονικής υποστήριξης.

Στα πλαίσιο αυτό, με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Δ.Ε.Π , συστήθηκε πρόσφατα Επιστημονική Επιτροπή για την προετοιμασία του τριετούς επιστημονικού προγράμματος της ΕΔΕΠ προκειμένου έγκαιρα και έγκυρα να προχωρήσουμε στο δύσκολο αλλά σημαντικό αυτό έργο.

Για το λόγο τούτο και επειδή το έργο της Επιτροπής είναι πολυσχιδές και απαιτεί την εμπλοκή Επιστημόνων διαφόρων ειδικοτήτων, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Δ.Ε.Π. αποφάσισε τη διεύρυνση της Επιστημονικής Επιτροπής , με στόχο αφενός τον εμπλουτισμό της και αφετέρου την αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της ΕΔΕΠ και της Δωρίδας γενικότερα.

Κατόπιν αυτού απευθυνόμαστε σε όλα τα μέλη της ΕΔΕΠ , αλλά και σε όλους τους συμπατριώτες μας και σας καλούμε να μας υποδείξετε ή προτείνετε Επιστήμονες, που εκτιμάτε ότι θα μπορούσαν να ενταχθούν στην Επιστημονική Επιτροπή της ΕΔΕΠ που αποτελεί βασικό όργανό της και τη διαφοροποιεί από άλλους ενδεχομένως συναφείς Φορείς, ώστε να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών για τον τόπο μας και για τη Χώρα .

Ο Πρόεδρος,

Δ. Παναγιωτόπουλος   697735747, 210/3810312,   
email: panagiod@otenet.gr

Ο Γενικός Γραμματέας,

Γ. Παπαθανασίου    6976994590, 22940 31410,           
email: gpap1944@gmail.com 

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα "Ο Κονιάκος"

 Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας "Ο ΚΟΝΙΑΚΟΣ" με ενδιαφέρουσα ύλη για κοινωνικά, πολιτιστικά και άλλα θέματα του Κονιάκου.

Έχει ειδικό αφιέρωμα  στον πρόωρα χαμένο Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κωνσταντίνο Μίχο που ήταν Κονιακιώτης.

Η εφημερίδα εκδίδεται από την Αδελφότητα Κονιακιωτών Δωρίδος " Ο Άγιος Γεώργιος".

Επετειακή εκδήλωση του Ψηλού Χωριού

Επετειακή εκδήλωση για τον εορτασμό των 70 χρόνων από την ίδρυσή του πραγματοποιεί ο Σύλλογος Υψηλοχωριτών Δωρίδας,
Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 19.00
στο Πνευματικό Κέντρο Ρουμελιωτών (Σίνα και Δαφνομήλη, Κέντρο Αθήνας)

Η εκδήλωση περιλαμβάνει ομιλίες, χορωδιακά παραδοσιακά τραγούδια, βραβεύσεις και την προβολή του ντοκιμαντέρ «Νούτσομβρος - Το Ψηλό Χωριό μέσα στους Aιώνες».

Χοροεσπερίδα Γενικού Λυκείου Ευπαλίου

Το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016 και από ώρα 20.30 οι τελειόφοιτοι του Γενικού Λυκείου Ευπαλίου πραγματοποιούν την ετήσια χοροεσπερίδα τους στο Κτήμα Σίνης (Copa Campana), στη Δάφνη Ναυπακτίας

Για περισσότερες πληροφορίες: www.facebook.com/events/1459621130720143

Μονοήμερη εκδρομή του Συλλόγου Καλλιθέας "Ο Πλάτανος" στην Καλαμάτα


Τρίτη, 8 Νοεμβρίου 2016

Αύξηση πληθυσμού 84 % στα χωριά της Βορειοδυτικής Δωρίδας σε μία δεκαετία

Έναν πίνακα με τον πληθυσμό των χωριών της Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας από τις απογραφές που έγιναν από την Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία το 2001 και το 2011, παρουσίασε ο Σύλλογος, στον οποίον ο πληθυσμός τους εμφανίζει αύξηση 84%.

Πέρα από χρήσιμες πληροφορίες που μας δίνει, μπορούμε να εξάγουμε και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο μόνιμος πληθυσμός (που ζει όλο το χρόνο) και όχι ο πραγματικός, ο οποίος επηρεάζεται και από τις μαζικές κινητοποιήσεις που πραγματοποιούν τα χωριά την περίοδο της απογραφής.


ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ
ΜΟΝΙΜΟΣ
ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ
2001
2011
2001
2011
ΔΗΜΟΤΙΚΗ   ΕΝΟΤΗΤΑ ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ
Κοινότητα Αλποχωρίου
30
36
105
98
Κοινότητα Αρτοτίνας
179
174
499
479
Κοινότητα Διχωρίου
9
204
189
203
Κοινότητα Ζωριάνου
85
153
195
272
Κοινότητα Κερασεών
6
64
99
183
Κοινότητα Κοκκίνου
39
46
91
80
Κοινότητα Κουπακίου
22
65
86
186
Κοινότητα Κριατσίου
25
43
82
156
Κοινότητα Κροκυλείου
162
155
256
179
Κοινότητα Πενταγιών
128
246
267
342
Κοινότητα Περιβολίου
32
53
77
79
Κοινότητα Τριστένου
43
91
89
113
Κοινότητα Υψηλού Χωρίου
21
61
181
171

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ
Κοινότητα Δάφνου
49
129
80
170
Κοινότητα Διακοπίου
94
230
326
304
Κοινότητα Καλλίου
38
75
171
113
Κάλλιο
(24)
(63)
(90)
(66)
Κλήμα
(11)
(4)
(49)
(27)
Τριβίδι
(3)
(8)
(32)
(20)
Κοινότητα Κονιάκου
124
213
244
212
ΣΥΝΟΛΟ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
1086
2038
3037
3340

Σύμφωνα λοιπόν με τον παραπάνω πίνακα ο μόνιμος πληθυσμός των χωριών της ορεινής Δωρίδας παρουσίασε πολύ μεγάλη αύξηση το 2011 κατά 84% (από 1086 σε 2038 κατοίκους).

Η αύξηση αυτή παρατηρείται στην πλειονότητα των χωριών με εντυπωσιακότερη την περίπτωση του Διχωρίου όπου ο μόνιμος πληθυσμός εμφανίζεται από 9 άτομα το 2001 να αυξάνει στα 204 το 2011 (αύξηση 2167% !!!) . Έτσι το χωριό από τη 12η θέση που είχε μεταξύ των δεκατριών της Δημοτικής Ενότητας Βαρδουσίων, εμφανίζεται τώρα 2ο μετά την Πενταγιού που και αυτή εμφάνισε σημαντική άνοδο 92% (από 128 σε 246 άτομα).

Εντυπωσιακές επίσης είναι οι αυξήσεις της Κερασιάς 967% (από 6 σε 64 άτομα), του Κουπακίου 195% (από 22 σε 65 άτομα), του Δάφνου 163% (από 49 σε 129 άτομα) και του Διακοπίου 145% (από 94 σε 230 άτομα).

Τα μόνα χωριά που δεν εμφάνισαν άνοδο αλλά εμφανίζονται να συγκρατούν τον πληθυσμό τους είναι η Αρτοτίνα (από 179 σε 174 άτομα) και το Κροκύλειο (από 164 σε 165), που τυχαίνει να είναι και τα μεγαλύτερα της απογραφής του 2001 με πληθυσμό πάνω από 150 μόνιμους κατοίκους.

Τώρα με την απογραφή του 2011 υπάρχουν πλέον 7 "μεγάλα" χωριά με πάνω από 150 μόνιμους κατοίκους: η Αρτοτίνα, το Διακόπι, το Διχώρι, η Ζωριάνος, ο Κονιάκος, το Κροκύλειο και η Πενταγιού.

Τα αποτελέσματα μόνο ως ενθαρρυντικά μπορούν να θεωρηθούν και επιβεβαιώνουν μία αίσθηση που επικρατεί στους περισσότερους ότι υπάρχει τουλάχιστον κάποιος σταθερός πληθυσμός που ανανεώνεται έστω και με νέους συνταξιούχους. Δεν γνωρίζουμε εάν υπάρχουν άγνωστοι παράγοντες που επηρέασαν τις μετρήσεις, αλλά είναι βέβαιο πως οι πληθυσμοί μεταβάλλονται πάρα πολύ κατά τη διάρκεια του έτους.

Τον χειμώνα οι μόνιμοι κάτοικοι είναι ελάχιστοι, λιγότεροι και από τον εμφανιζόμενο ως μόνιμο πληθυσμό ενώ αντιθέτως τον Αύγουστο ξεπερνούν πολύ στα περισσότερα χωριά τον πραγματικό πληθυσμό.