Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 22 Οκτωβρίου 2016

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

a1
a2
a3
a4
a5
a6
SEL 1 KYRIAKIS
a7
a8
a9
a10
a12
a11
a13

Τα φαβορί τελικά επικράτησαν εύκολα για την 2η φάση του Κυπέλλου ΕΠΣ Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Όπως αναμενόταν τα φαβορί της 2ης Φάσης του Κυπέλλου Φωκίδας, Απόλλων Ευπαλίου και Αστέρας Ιτέας επικράτησαν εύκολα στον πρώτο αγώνα που έδωσαν εκτός έδρας και το άλλο Σαββατοκύριακο 29 και 30 Οκτωβρίου θα πιστοποιήσουν στην έδρα τους και τυπικά το πέρασμα στην 3η φάση του Κυπέλλου, δηλαδή στους ημιτελικούς.

Στους αγώνες που έγιναν λοιπόν σήμερα είχαμε


Αμφισσαϊκός - Αστέρας Ιτέας                   0 - 4
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Ευπαλίου      1 - 5

Αύριο Κυριακή 23 Οκτωβρίου και ώρα 15:30 θα γίνουν οι άλλοι δύο αγώνες :


Διαγόρας Πολυδρόσου - Φωκικός
Δωρικός Μαλαμάτων - Ακαδημία Άμφισσας

Το Σαββατοκύριακο η Β΄ φάση Κυπέλλου

Για τη Β΄φάση του Κυπέλλου ΕΠΣ Φωκίδας 2016-2017 θα γίνουν αυτό το Σαββατοκύριακο οι αγώνες:

ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 15:30
Αμφισσαϊκός - Αστέρας Ιτέας
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Ευπαλίου


ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΩΡΑ 15:30
Διαγόρας Πολυδρόσου - Φωκικός
Δωρικός Μαλαμάτων - Ακαδημία Άμφισσας

Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής των αμπελώνων

Οι ενδιαφερόμενοι οινοπαραγωγοί της Φωκίδας καλούνται να υποβάλλουν αίτηση υπεύθυνη δήλωση έως τις 30 Νοεμβρίου 2016 για ένταξη στο συμπληρωματικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων 2016-17, στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Π.Ε. Φωκίδας.

Τα επιλέξιμα μέτρα του επιδοτούμενου προγράμματος είναι, η εκρίζωση και η προετοιμασία εδάφους, η αναφύτευση, ο επανεμβολιασμός και η βελτίωση των τεχνικών διαχείρισης.

Ο Διοικητικός έλεγχος των αιτήσεων θα ολοκληρωθεί έως τις 10 Δεκεμβρίου 2016 (ο επιτόπιος έλεγχος ολοκληρώνεται έως τις 15 Ιανουαρίου 2017). Ακολούθως και μετά το χρονικό διάστημα των 10 ημερών εντός του οποίου μπορούν να γίνουν ενστάσεις, εκδίδονται από τις Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής αποφάσεις έγκρισης με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (εκρίζωση/ αναφύτευση κλπ).

Οι δικαιούχοι του μέτρου «Εκρίζωση και προετοιμασία εδάφους – Αναφύτευση» για την περίοδο 2016-17, μετά την παραλαβή της απόφασης έγκρισης και χωρίς άλλη ειδοποίηση προβαίνουν σταδιακά στην εκρίζωση των αμπελοτεμαχίων τους κατ’ εξαίρεση και το αργότερο μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2017.

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Ενημέρωση για θέματα Μελισσοκομίας

Από το τμήμα Φυτικής και Ζωικής Παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Φωκίδας, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

1) Όλοι οι μελισσοκόμοι – κάτοχοι μελισσοκομικών βιβλιαρίων πρέπει να υποβάλλουν αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης στην Υπηρεσία ΔΑΟΚ της Π.Ε. Φωκίδας μέχρι τις 31/12/2016, διαφορετικά θα αποκλείονται από όλα τα επιδοτούμενα προγράμματα.

2) Στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης 3.1 «Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, του νέου τριετούς προγράμματος μελισσοκομίας 2017-2019», θα ενισχύεται η δαπάνη για την προμήθεια   καινούργιων κυψελών, κατά το χρονικό διάστημα από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε έτους έως και την 20η Μαρτίου του επόμενου έτους.

Οι δικαιούχοι μελισσοκόμοι της δράσης πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:

α) Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον 20 κυψελών.

β) Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ μέχρι την λήξη του κάθε ετήσιου προγράμματος, δηλ. μέχρι 31 Ιουλίου του έτους του προγράμματος.

Το ποσοστό αντικατάστασης θα ανέρχεται μέχρι και 10% των κατεχόμενων κυψελών ανά μελισσοκόμο και η σχετική αίτηση δήλωσης για συμμετοχή θα υποβληθεί μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

3) Οι δικαιούχοι Ενίσχυσης της Δράσης 3.2 «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» πρέπει να πληρούν τα εξής βασικά κριτήρια:

α) Να έχουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες.

β) Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικής εκμετάλλευσης τουλάχιστον εκατόν δέκα (110) παραγωγικών μελισσοσμηνών και η ελάχιστη ακαθάριστη αξία της παραγωγής τους να είναι 8.000 Ευρώ.

γ) Να είναι κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου σε ισχύ μέχρι την λήξη του κάθε ετήσιου προγράμματος, δηλ. μέχρι 31 Ιουλίου του έτους του προγράμματος δ) Να υποβάλλουν την αίτηση δήλωσης κυψελών διαχείμασης στην Υπηρεσία μας έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους.

ε) Να υποβάλλουν την αίτηση δήλωσης για συμμετοχή στη δράση 3.2. «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» στην Υπηρεσία μας και να την ενημερώνουν πριν την μετακίνηση τους.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στη Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της. Π.Ε. Φωκίδας στο τηλέφωνο 2265 350 549 (αρμόδιος υπάλληλος ο Μιχαλάκης Πέτρος).

Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ
Δ/ΝΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΚΤΗΝ/ΚΗΣ


ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα «Αρτοτίνα»

Με πλούσια ύλη για τα δρώμενα της Αρτοτίνας κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας «Αρτοτίνα» που εκδίδει ο Σύλλογος Αρτοτινών Φωκίδας.

Μεταξύ άλλων θα διαβάσουμε για κοινωνικά θέματα, ιστορικά, ρεπορτάζ για τα Διάκεια 2016, σχόλια, πολιτιστικές εκδηλώσεις, επαγγελματικό οδηγό Αρτοτινών κ.ά.

Κύριο ιστορικό θέμα της εφημερίδας το άρθρο της Δρ. Άννας Παναγιωτοπούλου « Η διείσδυση των τραγουδιών και του χορού των κλεφτών του έπους του ΄21 και του Αθανασίου Διάκου στο πολιτιστικό γίγνεσθαι σήμερα».

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στη Δωρίδα

Όταν το κράτος συναντά το κόμμα

Του Μπάμπη Παπαδημητρίου*

​​«Να ξέρουμε τι ψηφίζουμε!», αναφώνησε ο κ. Τσίπρας όταν το συνέδριο, το «σώμα» κατά τον πρόεδρο του κόμματος, αποφάσισε ότι μόνον ένα στα τέσσερα μέλη του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, της Κεντρικής Επιτροπής, θα μπορεί να συμμετέχει σε κρατικές θέσεις εξουσίας.


Γρήγορος υπολογισμός έδειχνε ότι αν συνυπολογιστούν και οι βουλευτές στην έννοια «κράτος», τα μέλη της Κ.Ε. θα ήσαν εντελώς διαφορετικά από τα στελέχη του κόμματος στα οποία ο κ. Τσίπρας εμπιστεύεται το κράτος. Θα μπορούσε να ζητήσει τη διόρθωση ο πρόεδρος του συνεδρίου, αλλά για να αποφεύγονται περαιτέρω μπλεξίματα, το πήρε πάνω του ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε τελευταία ανάλυση, δικό του είναι το κόμμα! Τουλάχιστον μέχρις ότου χάσει την εξουσία, αυτός και μόνον, μαζί με την πολύ στενή ομάδα ανθρώπων «του», θα κάνει κουμάντο στο κράτος.

Ως προς αυτό δεν υπάρχει τίποτε που να χρειάζεται να μάθουν: κράτος και κόμμα έσονται εις σάρκα μίαν και μοναδική. Το δίδαξε ο Λένιν, το είχαν όμως «ευαγγέλιο» όλα τα κυβερνητικά κόμματα της χώρας, πριν και μετά τη δικτατορία, αφού ως προς αυτό (και αρκετά άλλα, δυστυχώς) η μεταπολίτευση δεν βελτίωσε ιδιαίτερα την ποιότητα της δημοκρατίας.

Το δεύτερο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν, όπως το είχαμε προβλέψει, ένα συνέδριο στέψης του Αλέξη Τσίπρα, του ανθρώπου που έφερε την ευρύτερη κομμουνιστική παράταξη από την ήττα του ένοπλου εμφυλίου στη νίκη του συγκεντρωτικού κοινοβουλευτισμού. Δεν είναι μικρό πράγμα!


Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου πέτυχε, στην εποχή του, την εκλογή κι επανεκλογή του ριζοσπαστικού Κέντρου, αρχίσαμε να αισθανόμαστε μια κάποια ασφάλεια, και ορθώς, επειδή φάνηκε ότι η πολυκομματική δημοκρατία μπορεί να λειτουργήσει και στην Ελλάδα.

Στην πράξη πάντως, η εναλλαγή των κομμάτων δεν βοήθησε το κράτος να αντιμετωπίσει τις πάμπολλες αδυναμίες του. Το διαπιστώσαμε με τον χειρότερο τρόπο όταν ο λαός χρειάστηκε αρωγό για να κρατηθεί όρθιος απέναντι στην ορμή της κρίσης.

Δυσκολεύομαι να κατανοήσω γιατί τα κόμματα δεν έχουν, επί σαράντα χρόνια, αντιληφθεί ότι αυτό που χρειάζονται για να αφήνουν πίσω τους έργο άξιο αναφοράς είναι έναν πολύ πιο αποτελεσματικό κρατικό μηχανισμό. Αντιθέτως, αυτό που κάθε φορά επιδιώκουν είναι να φτιάξουν το δικό τους, κομματικώς ελεγχόμενο, κράτος.

Ο κ.Τσίπρας έχει πάρει τον ίδιο δρόμο: θα την πατήσει και αυτός με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που την πάτησαν οι προηγούμενοι.


Επιδιώκοντας τη συγκρότηση του δικού τους κράτους, έναν μηχανισμό εξουσίας αυστηρά ελεγχόμενο από τη μικρή ομάδα του Μαξίμου και το μονολιθικό κόμμα του Τσίπρα, με τη βοήθεια βεβαίως του ακροδεξιού εθνικιστή συμμάχου που του προσέφερε η συγκυρία της βαθιάς κρίσης και η ανοργανωσιά της δεξιάς παράταξης.

Άλλωστε, το κόμμα του δεύτερου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει μετά τις επόμενες εκλογές· θα το έχει καταβροχθίσει το κομματικό κράτος.

* Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος σε ΣΚΑΪ και ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα

Νέο τεύχος εφημερίδας "τα Μαραθιώτικα"

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της περιοδικής έκδοσης του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά "τα Μαραθιώτικα" με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του Συλλόγου τους τελευταίους μήνες.

Πλούσια η ύλη της εφημερίδας με κοινωνικά θέματα, πολιτιστικές εκδηλώσεις, άρθρα Μαραθιωτών, προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Μαραθιάς, αναπτυξιακά έργα του χωριού κλπ

Κ.Μπακογιάννης: Φουλάρουμε τις μηχανές


Πραγματοποιήθηκε χθες η 2η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».


Την συνεδρίαση άνοιξε ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος, κατά την εισήγησή του, παρουσίασε τον απολογισμό των ενεργειών που αφορούν στο πρόγραμμα αλλά και τον προγραμματισμό για τις επόμενες κινήσεις για την επίτευξη των στόχων της περιφέρειας.

Ο Κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε την Επιτροπή για την έκδοση προσκλήσεων για υποβολή προτάσεων που έως το τέλος του 2016 θα έχουν καλύψει το 53% των πόρων του προγράμματος και αντιστοιχούν σε 100,1 εκατ. ευρώ σε έργα και δράσεις. Σημειώνεται ότι σήμερα, οι προσκλήσεις ήδη ανέρχονται στα 80 εκατ. Ευρώ.

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης της Επιτροπής, ο Περιφερειάρχης έδωσε και τα στοιχεία της ένταξης έργων τα οποία ανέρχονται σήμερα στα 20 εκατ. ευρώ και ποσοστό σχεδόν 11%, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα ξεπεράσουν τα 73 εκατομμύρια και ποσοστό που θα αγγίξει το 40%. Τα έργα αυτά αφορούν τόσο στις παρεμβάσεις για την βελτίωση ή την δημιουργία υποδομών σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και στην στήριξη των δομών κοινωνικής πρόνοιας.

Πιο συγκεκριμένα, ο Περιφερειάρχης έκανε λόγο για την ένταξη του μεγάλου έργου της κατασκευής και λειτουργίας του δικτύου Φυσικού Αερίου. Καθώς, η σύνδεση της Λαμίας, της Χαλκίδας, της Λιβαδειάς, της Θήβας, της Άμφισσας και του Καρπενησίου και η διάθεση Φυσικού Αερίου στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, αλλάζει τον ενεργειακό χάρτη του τόπου μας.

Επίσης έδωσε έμφαση στο έργο της ολοκλήρωσης του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Το οποίο προχωράει με εντυπωσιακούς ρυθμούς, παρά το γεγονός ότι παρελήφθη σε ακινησία και δεν υπήρχε σχεδόν καμία προοπτική ολοκλήρωσης. Σήμερα οι πληρωμές ξεπερνούν τα 40 εκατομμύρια και το έργο θα ολοκληρωθεί στο 1ο εξάμηνο του 2017.

Έκανε ακόμη αναφορά στις προσκλήσεις που θα εκδοθούν για τα δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικών καθαρισμών, στην κατάρτιση και έγκριση από το Περιφερειακό Συμβούλιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων, και φυσικά στην εξυγίανση της περιοχής των Οινοφύτων/Σχηματαρίου, με την ολοκληρωμένη Χωρική Παρέμβαση στον Ασωπό.

«Φουλάρουμε τις μηχανές» τόνισε ο Περιφερειάρχης στην ομιλία του, λέγοντας ότι η στρατηγική που έχει ακολουθήσει τους τελευταίους 15 μήνες η περιφερειακή αρχή έχει αποδώσει ποσοτικά αλλά και ποιοτικά. «Όλα τα στοιχεία και οι αριθμοί δείχνουν ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Με την ίδια ένταση στην προσπάθειά μας, συνεχίζουμε όχι μόνο με γνώμονα την επίτευξη των στόχων σε ποσοστά και αριθμούς, κάτι που έχουμε ήδη επιτύχει, αλλά και να κάνουμε ουσιαστικές παρεμβάσεις, να ανεβάσουμε κι άλλο τον πήχη στην ποιότητα, στα έργα εκείνα που λύνουν ριζικά χρόνια προβλήματα σε όλη την Περιφέρεια. Δεν σταματάμε εδώ. Παρά την υφιστάμενη αδικία της Στερεάς Ελλάδας στο ζήτημα των Ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων, εμείς συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε ευρώ και φυσικά να διεκδικούμε ακόμη περισσότερα. Κάθε επίτευξη στόχου σημαίνει μια νέα πρόκληση» είπε χαρακτηριστικά. 

Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Ιδρύθηκε το Λιμενικό Ταμείο της Δωρίδας


Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, φύλλο 193/Α/18-10-2106, το Προεδρικό Διάταγμα για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του Λιμενικού Ταμείου Φωκίδας στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και η σύσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ), με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος».

Με τη δημοσίευση ολοκληρώνεται με απόλυτη επιτυχία, η προσπάθεια του Δήμου Δωρίδος να διαχειρίζεται ο ίδιος, τις λιμενικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται στα γεωγραφικά του όρια.Το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο ενδεικτικά θα έχει τη δυνατότητα:

 •  Να συντηρεί και να κατασκευάζει τις αναγκαίες υποδομές λιμενικών έργων,
 •  Να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες, στα ελλιμενιζόμενα σκάφη αναψυχής, στους επαγγελματίες και στους ερασιτέχνες αλιείς,
 •  Να ανασύρει σκάφη που είναι βυθισμένα σε λιμάνια, όπως στα Τριζόνια,
 •  Να μεριμνά για την ασφαλή παραμονή των σκαφών στα λιμάνια και τα καταφύγια, 
 •  Να συμβάλλει στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή της Δωρίδας,
 •  Να οριοθετεί τις χερσαίες ζώνες λιμένων, κ.ά.
Με τη σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου δεν σημαίνει ότι θα λυθούν με μιας όλα τα προβλήματα. Μας δίνεται όμως η δυνατότητα να τα διαχειριζόμαστε άμεσα και αποτελεσματικά, ιεραρχώντας και αξιολογώντας μια σειρά προβλημάτων που χρονίζουν στο παραλιακό μέτωπο του Δήμου μας.
Ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης εκφράζει τις ευχαριστίες της Δημοτικής Αρχής, σε όσους βοήθησαν στη σύσταση του Λιμενικού Ταμείου και συγκεκριμένα στον Υπουργό και τον Υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και Ιωάννη Μπαλάφα, στον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θεόδωρο Δρίτσα, στο Βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου, στους συμβούλους των Υπουργών, στους υπηρεσιακούς παράγοντες των δύο Υπουργείων, καθώς και στα στελέχη του Δήμου Δωρίδος που παρακολούθησαν και έτρεξαν τις διαδικασίες μέχρι τη δημοσίευση του Προεδρικού Διατάγματος.
 
Ως γνωστόν με απόφαση που έχει πάρει ήδη το Δημοτικό Συμβούλιο έδρα το Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας θα είναι ο Άγιος Νικόλαος.

Πολιτικός πολιτισμός: Από τις ωραίες στιγμές του Ελληνικού Κοινοβουλίου!

 Ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας, φωτογραφίζεται παρέα με τον Κωνσταντίνο Χαλιορή, υποψήφιο βουλευτή της ΝΔ στη Φωκίδα, προ λίγων ημερών στο Εντευκτήριο της Βουλής.

Με την υποσημείωση ότι η Φωκίδα είναι μονοεδρική και είναι η πρώτη φορά στη μεταπολίτευση που εκλέγεται βουλευτής που δεν πρόσκειται στην Νέα Δημοκρατία,(σ.σ. έχει εκλέξει και το ΠΑΣΟΚ) καταλαβαίνει αμέσως κανείς ότι το ενσταντανέ αποκτά μεγαλύτερη αξία στο πλαίσιο ενός πολιτικού πολιτισμού, που δεν αποτελεί μόνο ευφυολόγημα.

Ο κ. Κωστοπαναγιώτου, γνωστός και ως «ο χειρουργός των φτωχών», είναι εξαιρετικά δημοφιλής στο νομό και σε ένα άκρως υπερκομματικό πλαίσιο, αποδεικνύει του λόγου του αληθές με ενωτικές, συμβολικές και μη κινήσεις.

Ο κ. Χαλιορής από την πλευρά του, που αποτελεί μια από τις πιο φρέσκιες και ανανεωτικές επιλογές του κόμματός του για τη Φωκίδα, δηλώνει υπέρ της γεφύρωσης κάθε χάσματος, ηλικιακού και κομματικού, αρκεί να μπορεί κάθε φορά να επιτυγχάνεται ο στόχος, που για εκείνον είναι το καλό των Φωκιδαίων και η επίλυση των προβλημάτων τους.

«Για να πάμε μπροστά, πρέπει να δουλέψουμε από κοινού. Όπου ο βουλευτής κάνει κάτι λάθος, θα μας βρει με κριτική διάθεση μπροστά του αλλά πάντα με καλή πρόθεση. Όμως, στο ίδιο πνεύμα, θα τον επαινέσουμε και θα ταχθούμε στο πλευρό του αν επιχειρήσει να λύσει ένα μεγάλο θέμα που βασανίζει για χρόνια τον νομό μας όπως η οργάνωση του Νοσοκομείου Άμφισσας», τόνιζε ο νεότερος πολιτικός για την ευχάριστη σύμπτωση να τους δούμε μαζί στο χώρο χαλάρωσης των βουλευτών.

Η συνάντηση ήταν τυχαία, καθώς ο κ. Χαλιορής βρισκόταν στο χώρο της Βουλής για μια σειρά επαφών που είχε με βουλευτές και την ηγεσία του κόμματός του.

Ο κ. Κωστοπαναγιώτου που βρισκόταν εκεί σε ένα μικρό διάλλειμα μιας ακόμη μεγάλης διάρκειας συνεδρίασης της Ολομέλειας, με χαρά προσκάλεσε τον νεότερο «αντίπαλό» του να τα πουν και να ανταλλάξουν απόψεις για τα θέματα του νομού τους, ενώ τον ευχαρίστησε για την στήριξή του σε καίρια ζητήματα, τονίζοντας πως αυτά τα προβλήματα μόνο με υπερκομματική διάθεση λύνονται και δεν ξαναδημιουργούνται μέσα στα επόμενα χρόνια.

Εμείς ευχόμαστε να βλέπουμε όλο και πιο συχνά τέτοια στιγμιότυπα από τους πολιτικούς μας, παλιότερους και νέους!...
ΠΗΓΗ:http://inthecity.gr

Ενίσχυση με 241 εκατ. ευρώ για την εγκατάσταση 12.000 νέων αγροτών

 Δίνεται χθες στη δημοσιότητα (www.agrotikianaptixi.gr) η προκήρυξη του μέτρου 6.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, που αφορά την ενίσχυση νέων, έως και 40 ετών, για την είσοδό τους στη γεωργική απασχόληση και την πρώτη τους εγκατάσταση σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Η συνολική δημόσια δαπάνη για το μέτρο είναι 241 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ενταχθούν 12.000 περίπου νέοι γεωργοί που θα κληθούν να υλοποιήσουν τετραετές επιχειρηματικό σχέδιο.

Η ενίσχυση που θα λάβουν κυμαίνεται από 17.000 έως 22.000 ευρώ ανάλογα με την κατεύθυνση της καλλιέργειας / εκτροφής και την περιοχή εγκατάστασης. Οι εισερχόμενοι στην κτηνοτροφική παραγωγή, καθώς και οι κάτοικοι των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών ή των μικρών νησιών μέχρι και 3.000 κατοίκους, έχουν αυξημένη στήριξη.

Α/Α
ΚΡΙΤΗΡΙΟ
ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΙΜΩΝ-ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΡΙΤΗΡΙΟΥ
ΥΨΟΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ (€)
1.
Προσανατολισμός παραγωγής εκμετάλλευσης στη μελλοντική κατάσταση
Φυτική
17.000
Μικτή
17.000
Κτηνοτροφική
19.500
2.
Προσαύξηση στα ανωτέρω ποσά ανάλογα με την περιοχή μόνιμης κατοικίας του αρχηγού της εκμετάλλευσης
Ορεινή
2.500
Μειονεκτική
2.500
Μικρά νησιά με πληθυσμό μέχρι και 3.000 κατοίκους
2.500
Λοιπές περιοχές
0
Ύψος στήριξης που μπορεί να χορηγηθεί – Σύνολο
Μέγιστο
22.000
Ελάχιστο
17.000

Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση και φάκελο από τις 31 Οκτωβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου 2016.
 
Ο σχεδιασμός του μέτρου έγινε με τη λογική της απλοποίησης, απλούστευσης του θεσμικού πλαισίου και επιτάχυνσης των διαδικασιών εφαρμογής του σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο και συγκεκριμένα μέσω:
 • της εκχώρησής του στις ελληνικές Περιφέρειες,
 • της αύξησης της μέσης ενίσχυσης ανά δικαιούχο,
 • της υιοθέτησης ηλεκτρονικών και διαδικτυακών μηχανογραφικών εφαρμογών για την ταχεία υποβολή, αξιολόγηση, ένταξη, παρακολούθηση και πληρωμή των δικαιούχων και διασύνδεσή τους με λοιπές υποστηρικτικές βάσεις (Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων, ΟΠΣΑΑ, eΠΔΕ, κλπ.),
 • της δυνατότητας για πρώτη φορά συμμετοχής νομικών προσώπων στο μέτρο ως δικαιούχων στήριξης,
 • της απλούστευσης προσδιορισμού και τεκμηρίωσης του χρόνου πρώτης εγκατάστασης, με την αίτηση και εγγραφή των υποψηφίων στο μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων ως «νεοεισερχόμενοι» στον αγροτικό τομέα επαγγελματίες αγρότες, αντί της υποβολής πληθώρας λοιπών δικαιολογητικών,
 • της μη υποχρεωτικότητας τήρησης μακροχρόνων δεσμεύσεων πενταετίας μετά την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου των δικαιούχων και υποβολής των σχετικών δικαιολογητικών.

Η ένταξη των νέων γεωργών στο μέτρο μπορεί να συνδυαστεί με την ενίσχυσή τους (και μάλιστα με προνομιακούς όρους) από άλλα μέτρα του ΠΑΑ 2014 -2020, όπως:
- 4.1 Επενδύσεις σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις με αυξημένα ποσοστά ενίσχυσης,
 - 1.1 Επαγγελματική κατάρτιση και απόκτηση δεξιοτήτων με δράση κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς,
 - 3.1 Συστήματα ποιότητας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων,
 - 2.1 Χρήση συμβουλευτικών υπηρεσιών,
 - 9.1 Σύσταση ομάδων και οργανώσεων παραγωγών.
 
Σε δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου αναφέρει τα εξής:
 
«Η αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού και η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στις αγροτικές περιοχές, είναι βασικός μας στόχος, δεδομένης και της διαφαινόμενης τάσης επιστροφής νέων στην ύπαιθρο. Αν δεν ανανεωθεί ο αγροτικός πληθυσμός δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε τις σύγχρονες τάσεις της γεωργίας και να δημιουργήσουμε ένα βιώσιμο και ανταγωνιστικό μοντέλο.
 
Ενισχύουμε λοιπόν την είσοδο νέων γεωργών στο επάγγελμα και την ανάληψη της αρχηγίας γεωργικών εκμεταλλεύσεων από τις προηγούμενες γενιές, με επαρκές αρχικό παραγωγικό δυναμικό».

Τετάρτη, 19 Οκτωβρίου 2016

Την Κυριακή Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας με μοναδικό θέμα απολογισμό-πεπραγμένα


Σε ανοιχτή συνεδρίαση το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας την Κυριακή 30 Οκτωβρίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Λιδωρίκι θα έχει ως μοναδικό θέμα συζήτησης τον «απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής σε ότι αφορά την οικονομική κατάσταση, τη διοίκηση του Δήμου και την εφαρμογή του προγράμματος δημοτικής δράσης».

Έκδοση βιβλίου "Θρύλοι για την Δωρίδα"

Η Δωρική Αδελφότητα - ως πολιτιστικός οργανισμός των χωριών της Δωρίδος - μετά την πετυχημένη έκθεση «βιβλίων και εφημερίδων με αναφορά στη Δωρίδα» που πραγματοποιήθηκε σε Ευπάλιο - Ποτιδάνεια - Κροκύλειο και η οποία θα επαναληφθεί στην Αθήνα μέχρι τέλος του έτους, στον προγραμματισμό των δραστηριοτήτων της, έχει εντάξει την συγγραφή βιβλίων (κυρίως ιστορικού και λαογραφικού περιεχομένου) με σκοπό να φωτισθεί το πολιτιστικό παρελθόν και παρόν του τόπου μας.

Για το σκοπό αυτό το Δ.Σ. της Δ∕Α αποφάσισε την έκδοση ενός βιβλίου με τίτλο «Θρύλοι για την Δωρίδα» για την διάσωση και ανάδειξη αυτού του πολύτιμου πολιτιστικού πλούτου της Δωρίδας. Στο πλαίσιο αυτό:

Πρώτον: Για την καλύτερη οργάνωση και διαχείριση της εκπόνησης του βιβλίου έχει συσταθεί ειδική εθελοντική ομάδα εργασίας (ίδια με αυτή που είχε ασχοληθεί, με την έκθεση βιβλίων- εφημερίδων της Δ∕Α) που θα κάνει τη συλλογή- επεξεργασία- συγγραφή κειμένων και άλλων στοιχείων για το βιβλίο.

Δεύτερον: Ζητάμε την συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους, τα Τοπικά Συμβούλια, την Δημοτική Αρχή και τους ανθρώπους των γραμμάτων του τόπου μας, παρέχοντας στην ομάδα εργασίας της Δ∕Α χρήσιμο υλικό και πληροφορίες για τους θρύλους και τις παραδόσεις του τόπου μας. Μπορείτε να μας αποστείλετε στοιχεία που αναφέρονται σε σημαντικούς θρύλους της περιοχής σας και ειδικότερα:

− ό,τι είναι καταγεγραμμένο σε βιβλίο ή εφημερίδα ή
− σε δικό σας κείμενο γραμμένο για τον συγκεκριμένο θρύλο.


Επιπλέον τα μέλη της ομάδας εργασίας θα είναι σε συνεχή επικοινωνία μαζί σας, για την παροχή χρήσιμων πληροφοριών, διευκρινίσεων και άλλων στοιχείων.

Πρέπει να επισημανθεί ότι το βιβλίο αυτό θα περιέχει και πρόσθετα ενημερωτικά- πληροφοριακά στοιχεία για περιβαλλοντικές - πολιτιστικές διαδρομές, πολιτιστικές υποδομές, σημαντικές πολιτιστικές δραστηριότητες των Συλλόγων (γιορτές κ.λπ.) καθώς και για τον πολιτιστικό χάρτη της Δωρίδας.

Σε πρώτη φάση θα γίνει η συγγραφή του βιβλίου και σε επόμενη φάση η παραγωγή του σε αρκετά αντίτυπα, εξετάζοντας τη δυνατότητα χρηματοδότησης εκπόνησης αυτού από τα τρέχοντα προγράμματα ή από χορηγούς. Τα πνευματικά δικαιώματα του βιβλίου θα ανήκουν στη Δ∕Α. Η ομάδα εργασίας για τη συγγραφή του βιβλίου θα είναι εθελοντική και όταν ολοκληρωθεί η εκπόνηση του βιβλίου, αρκετά από αυτά θα διατεθούν στους Συλλόγους και τα Τοπικά Συμβούλια.

Η ομάδα εργασίας της Δ∕Α για την συγγραφή του βιβλίου και για την συλλογή στοιχείων εκπόνησης αυτού είναι:

1) Μπέσκος Δημήτριος (μέλος Δ.Σ. της Δ∕Α Υπεύθυνος σε θέματα Πολιτισμού)
Τηλ: 6940116735, e−mail: dimitris.beskos@gmail.com
2) Καλαντζής Δ. Γεώργιος (Καθηγητής Φυσικός και μέλος Δ.Σ. της Δ∕Α )
Τηλ: 6972438492, e−mail:
filothei.doridos@gmail.com
3) Ηλιόπουλος Ιωάννης (συνταξιούχος δάσκαλος και λαογράφος)
Τηλ:6982617829, e−mail: giannoszorianos@yahoo.com
4) Αναγνωστοπούλου Λένα (Φιλόλογος)
Τηλ:6937640697, e−mail: lena8797@gmail.com
5) Αλεξανδρής Χαράλαμπος (Πρόεδρος Συλλόγου Δροσάτου)
Τηλ: 69446159

 
Από το Δ.Σ. της Δωρικής Αδελφότητας

Μια ωραία πρωτοβουλία στο Ζωριάνου

Μια καλαίσθητη πινακίδα τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ζωριάνου.

Η πρωτοβουλία, η έμπνευση και η τοποθέτηση της πινακίδας αυτής στην είσοδο του χωριού ανήκει στον Λευτέρη Κων. Ρήγα.

Για το σκοπό αυτό συγκέντρωσε χρήματα και από άλλους Ελληνοαμερικανούς Πατριώτες κυρίως Ζωριανίτες. Ήτοι: Αυγεράκη Αθανάσιο 200 δολάρια, Καλκούνο Γεώργιο 200 δολάρια, Ρήγα Γιάννη του Κωνσταντίνου 100 δολάρια, Πωλ και Δέσποινα Τσατούχα 100 δολάρια και Νικολόπουλο Κωνσταντίνο του Αθανασίου 100 δολάρια.

Προσωπική εργασία και οικονομική βοήθεια προσέφερε και ο ίδιος ο Λευτέρης Ρήγας. Την πινακίδα σχεδίασε και πρόσφερε δωρεάν ο Στεργιόπουλος Γρηγόριος, συγγενής του Αυγεράκη Αθανασίου.


Ο Σύλλογος Ζωριανιτών Δωρίδας «Ο Άγιος Νικόλαος» τους ευχαριστεί όλους για την σημαντική αυτή προσφορά τους.

Τρίτη, 18 Οκτωβρίου 2016

ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ "ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ"

Του Γιάννη Κοτόφωλου*

«Επιστροφή στο σπίτι» μπορεί κατά κάποιο τρόπο να χαρακτηριστεί η εποχή που ξεκινάει για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, μετά την εκρηκτική περίοδο της εξάπλωσης των τραπεζών από τη μία άκρη του πλανήτη στην άλλη, στο ρυθμό και τις επιταγές έως τώρα της παγκοσμιοποίησης.


Η τάση αυτή, των δύο προηγούμενων δεκαετιών, φαίνεται να παίρνει τώρα αντίστροφη κατεύθυνση, ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης κρίσης και της συνεπακόλουθης ανάγκης των ευρωπαϊκών τραπεζών για κεφάλαια.

Η ανάγκη για άντληση νέων κεφαλαίων γενικώς δεν ευνοεί την πιστωτική επέκταση και αυτό δεν είναι ένα θετικό στοιχείο, τόσο για την προοπτική των οικονομιών στο άμεσο μέλλον, όσο όμως και για την πορεία των ίδιων των τραπεζών και της κερδοφορίας τους βραχυπρόθεσμα.

Το γεγονός επίσης ότι στην Ευρώπη η έξαρση του εθνικισμού και του λαϊκισμού δημιουργεί ένα όχι και πολύ γόνιμο έδαφος για την πραγματοποίηση επενδύσεων και την ανάπτυξη των οικονομιών σχετικά άμεσα, το παιχνίδι με τις τράπεζες περιπλέκεται λίγο περισσότερο.

Μιλάμε μάλλον για τρία ή τέσσερα χρόνια που θα κινηθούν οι τράπεζες με μεγαλύτερη εσωστρέφεια παρά εξωστρέφεια, με αναδιοργάνωση και ενασχόληση των χρηματοπιστωτικών μηχανών κυρίως με τα του οίκου τους… Ετσι δείχνουν τα πράγματα !

Στην Ελλάδα, μπορεί η χρεοκοπία του κράτους να παρέσυρε στην πτώση και τις εγχώριες τράπεζες, στην Ευρώπη γενικότερα όμως, οι εξελίξεις ήταν από την αντίθετη φορά προερχόμενες, καθώς την κρίση την προκάλεσαν οι αδυναμίες ελέγχου και τα μεγάλα επενδυτικά και πιστωτικά ανοίγματα των διεθνών και ευρωπαϊκών τραπεζικών ομίλων.

Αυτές οι οικονομικές πληγές είναι προφανές ότι ακόμη δεν έχουν επουλωθεί (βλέπε χαρακτηριστικά και την περίπτωση Deutsche Bank) και τώρα, υπό μία έννοια, καταστρώνεται η θεραπευτική νέα αρχιτεκτονική, με πολύ είναι η αλήθεια όμως συντηρητισμό, για να μπορέσει να ισχυριστεί κανείς ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα μπορέσουν εύκολα στο εξής να αποτελέσουν τα δυνατά μοτέρ της πολυπόθητης οικονομικής ανάπτυξης, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια.

Αυτό είναι ένα σημαντικό θέμα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων, για την πιο άμεση προοπτική των ευρωπαικών οικονομιών, αλλά και τις ιδιαιτερότητες (ή τις διαφορετικές προτεραιότητες) που μπορεί και πρέπει να έχει κάθε χώρα ξεχωριστά.

Οι τράπεζες λειτουργούν ανά τον κόσμο στηριζόμενες πάνω σε δύο θεμελιώδεις άξονες, ο πρώτος είναι ότι αποτελούν επιχειρήσεις που πρέπει να αποδίδουν και ο δεύτερος ότι αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες των σύγχρονων οικονομιών.

Αυτή η σχέση ισορροπίας θα πρέπει κατά το δυνατόν πάντα να διατηρείται σε υψηλό βαθμό για τη σταθερότητα αλλά και την οικονομική πρόοδο των κοινωνιών. Εάν σήμερα, περισσότερο από ποτέ, κάποιος έχει ανάγκη αυτόν τον γόνιμο κανόνα, αναμφισβήτητα είναι η Ευρώπη!

Επανερχόμενοι ωστόσο στη διεθνή τάση των πραγμάτων, να υπογραμμίσουμε ότι στο πλαίσιο της επανα-συγκέντρωσης των τραπεζών γύρω από το «εθνικό» τους κέντρο και με βάση την ανάγκη τους για ενίσχυση κεφαλαίων τα προσεχή δύο χρόνια, οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα οδηγηθούν γρήγορα και σε μεγάλες περικοπές κόστους (προφανώς και μείωσης προσωπικού).

Εκεί τις ωθεί η απαίτηση των επενδυτών για την κερδοφορία, με δεδομένη την πρόβλεψη ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν τα προσεχή χρόνια χαμηλά.

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας στο Παρίσι

Το ενδιαφέρον χιλιάδων επισκεπτών προσέλκυσε το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην μεγαλύτερη έκθεση τροφίμων και ποτών στο Παρίσι, την Sial. Είναι η πρώτη φορά που η Περιφέρεια συμμετέχει στην συγκεκριμένη έκθεση, στηρίζοντας 14 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.


Στην έκθεση δόθηκε η δυνατότητα και στις 14 επιχειρήσεις να προβάλουν τα προϊόντα τους και να έρθουν σε επαφή με εμπόρους από όλο τον κόσμο.

Το περίπτερο της Περιφέρειας επισκέφθηκε ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής, Κώστα Αποστολόπουλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας, Εξωστρέφειας & Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Θέμη Χειμάρα και τον Πρόεδρο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Ελλάδας, Γιώργο Κελαϊδίτη.

Ο Κ. Μπακογιάννης μίλησε για τα προϊόντα της Στερεάς Ελλάδας και τις δυνατότητες συνεργασίας ελληνικών επιχειρήσεων με εμπόρους και επιχειρηματίες από άλλες χώρες.

"Αυτή είναι η πρώτη και σίγουρα όχι η τελευταία φορά που η Περιφέρεια έχει δυναμική παρουσία σε μία τέτοια έκθεση. Είναι μέρος της στρατηγικής που έχουμε προκειμένου να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις της Στερεάς Ελλάδας για να βγουν στον κόσμο. Με λίγα λόγια προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε από την μιζέρια και την εσωστρέφεια και να βρούμε λύσεις σε διεθνές επίπεδο. Τα προϊόντα μας και οι επιχειρήσεις μας πρέπει να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει στην παγκόσμια αγορά και αυτή τη θέση θα την κατακτήσουμε ως ομάδα, με την Περιφέρεια να βρίσκεται δίπλα τους», δήλωσε χαρακτηριστικά. 

Ποιοι ποδοσφαιριστές τιμωρήθηκαν από τους μέχρι τώρα αγώνες του Κυπέλλου

Πότε θα γίνουν οι τέσσερις αγώνες της 2ης φάσης του Κυπέλλου

 
Του Τάσου Τσόλκα

 Τις ποινές των ποδοσφαιριστών από τους αγώνες του Κυπέλλου ανακοίνωσε ο πρόεδρος της πειθαρχικής Επιτροπής ΕΠΣ Φωκίδας Δημήτρης Παπαγεωργίου μετά από ομόφωνη απόφαση των μελών της Επιτροπής

 Α) ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:
1. Στο ποδοσφαιριστή της ΕΝΩΣΗΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ , Βλαχογιάννη Χ. ποινή αποκλεισμού μιας (1) αγωνιστικής και χρηματική ποινή δέκα (10,00) ευρώ,
2. Στο ποδοσφαιριστή του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΔΕΛΦΩΝ, Αλεξανδρή Ε. ποινή αποκλεισμού μιας (1) αγωνιστικής και χρηματική ποινή δέκα (10,00) ευρώ (2η Κίτρινη).
3. Στο ποδοσφαιριστή του ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΥ, Παπαγεωργίου Κ. ποινή αποκλεισμού τριών (3) αγωνιστικών και χρηματική ποινή τριάντα (30,00) ευρώ,

Β) ΚΙΤΡΙΝΕΣ ΚΑΡΤΕΣ:
Βάσει του Άρθρου 13, παρ. 8, της Προκήρυξης του Κυπέλλου, ποδοσφαιρικής περιόδου 2016 - 2017 καθώς και των παρατηρήσεων των Διαιτητών, με Κίτρινη Κάρτα παρατηρήθηκαν οι ποδοσφαιριστές των παρακάτω ομάδων :

· ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ, παρατηρήθηκαν (3) τρεις ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή τριών (3) ευρώ.
· ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ, παρατηρήθηκαν (3) τρεις ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή τριών (3) ευρώ.
· ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔ. ΙΤΕΑΣ, παρατηρήθηκαν (2) δύο ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.
· ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ, παρατηρήθηκαν (2) δύο ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.
· ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ, παρατηρήθηκαν (2) δύο ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.
· Ο ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ, παρατηρήθηκαν (2) δύο ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.
· ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ, παρατηρήθηκε (1) ένας ποδοσφαιριστής και επιβάλλεται χρηματική ποινή ένα (1) ευρώ.
· ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ, παρατηρήθηκαν (2) δύο ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.
· ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ, παρατηρήθηκαν (2) δύο ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή δύο (2) ευρώ.
· ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ, παρατηρήθηκαν (3) τρεις ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή τριών (3) ευρώ.
· ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ , παρατηρήθηκαν (4) τέσσερις ποδοσφαιριστές και επιβάλλεται χρηματική ποινή τεσσάρων (4) ευρώ.

Οι αγώνες της 2ης φάσης Κυπέλλου

ΣΑΒΒΑΤΟ 22  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ       ΩΡΑ    15:30
Αμφισσαϊκός - Αστέρας Ιτέας
Ακαδημία Ιτέας  -  Απόλλων Ευπαλίου
 
ΚΥΡΙΑΚΗ  23 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ         ΩΡΑ 15:30
Διαγόρας Πολυδρόσου -  Φωκικός
Δωρικός Μαλαμάτων -  Ακαδημία Άμφισσας
 

Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΣΕΒΕΕ: στην 4η θέση η παράταξη που στήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ !

Δυσάρεστη έκπληξη για το κυβερνών κόμμα αποτέλεσαν τα αποτελέσματα των εκλογών στη Γενική Συνομοσπονδία Ελλήνων Βιοτεχνών και Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΓΣΕΒΕΕ).
Στις εκλογές για την ανάδειξη του διοικητικού συμβουλίου της ΓΣΕΒΕΕ, η «Συνεργαζόμενοι Ανεξάρτητη Συνδικαλιστική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων» (ΑΣΚΕΒΕ), η οποία στηρίζεται από το ΣΥΡΙΖΑ και ήταν δεύτερη στις προηγούμενες εκλογές του 2013, βρέθηκε στην τέταρτη θέση, με τα ποσοστά της να κατρακυλούν από το 21,4% στο 14,55% και τις έδρες της να μειώνονται από 11 σε 7.

Στην πρώτη θέση ήρθε η παράταξη ΠΑΣΚΜΜΕ που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ, η οποία και συγκέντρωσε το 50,7% των ψήφων (πρώτη είχε έρθει και το 2013, αλλά τώρα αύξησε τα ποσοστά της κατά 2,7% και τον αριθμό των εδρών της από 25 σε 27).
 
Ο μέχρι σήμερα πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθάς συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους.
 
Στη δεύτερη θέση ήρθε η ΔΑΚΜΕ η οποία στηρίζεται από τη ΝΔ και η οποία αύξησε το ποσοστό της από 12,66% σε 16,43% και τον αριθμό των εδρών της 6 σε 8.
 
Στην τρίτη θέση ήρθε η Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση, που στηρίζεται από το ΚΚΕ, και η οποία είδε επίσης τα ποσοστά της να πέφτουν, λαμβάνοντας 15,02% από 17,9% και 9 έδρες από 8, το 2013.
 
Στην τέταρτη θέση ήρθε το ΑΣΚΕΒΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και στην πέμπτη η ΡΑΚΕΒΕ, Ριζοσπαστική Αγωνιστική Κίνηση Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων, που στηρίζεται από τη ΛΑΕ συμμετείχε για πρώτη φορά και έλαβε 3,28% και 1 έδρα.
 
Το διοικητικό συμβούλιο της ΓΣΕΒΕΕ θα συγκροτηθεί σε σώμα την ερχόμενη Κυριακή. Η ΓΣΕΒΕΕ έχει στην δύναμή της 70 τοπικές και 30 κλαδικές Ομοσπονδίες Επαγγελματιών Βιοτεχνιών και Εμπόρων με 140.000 εγγεγραμμένα μέλη - φυσικά πρόσωπα.

Κυριακή, 16 Οκτωβρίου 2016

Πραγματικό ντέρμπι στη Γλυφάδα όπου ο Απόλλων Ευπαλίου νίκησε 0-2 την Ένωση

Μεγάλη πρόκριση - ανατροπή στην παράταση με 7 - 0 του Δωρικού Μαλαμάτων επί του Κρισσαίου Χρισσού !

 Του Τάσου Τσόλκα


Ο Γλωσσόπουλος με πέναλτι επιτυγχάνει
το πρώτο γκολ του Απόλλωνα Ευπαλίου
Πραγματικό ντέρμπι είχαμε στο γήπεδο της Γλυφάδας όπου ο Απόλλων Ευπαλίου επικράτησε της τοπικής Ένωσης με 0 - 2 και προκρίθηκε στην επόμενη φάση του Κυπέλλου αφού στον πρώτο αγώνα η Ένωση Γλυφάδας είχε κερδίσει με 0 - 1 στην έδρα του Απόλλωνα στο δημοτικό γήπεδο των Μαλαμάτων.

Ο αγώνας αμφίρροπος και στα 90 λεπτά κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρων των αρκετών φιλάθλων που παρακολούθησαν το ματς.

Το ημίχρονο έληξε με 0 - 0 με τον Απόλλωνα να χάνει σειρά ευκαιριών αλλά την Ένωση να έχει δύο δοκάρια.

Στο Β΄ ημίχρονο ο Απόλλων πάτησε πιο γερά στα πόδια του είχε τρία δοκάρια και πέτυχε δύο γκολ με τον Γλωσσόπουλο (πέναλτι) και τον Γ. Φλέγγα.

Μεγάλη πρόκριση πήρε ο Δωρικός Μαλαμάτων κερδίζοντας στην παράταση με 7 - 0 τον Κρισσαίο Χρισσού.

Ο κανονικός αγώνας βρήκε τον Δωρικό να προηγείται με 3 - 0, σκορ που είχε χάσει στο πρώτο γύρο στο Χρισσό.

Στην παράταση που ακολούθησε πέτυχε άλλα 4 γκολ παίρνοντας πανηγυρικά την πρόκριση.

Η ομάδα του Χρισσού έπαιξε με αρκετούς αναπληρωματικούς, εκτιμώντας ότι έχει εξασφαλίσει την πρόκριση λόγω του 3 - 0 του πρώτου αγώνα!

Την συντριβή γνώρισε με 6 - 1 στο γήπεδο του Χρισσού ο Τολοφώνας Ερατεινής από τον Φωκικό, ενώ και ο Αετός Λιδωρικίου ηττήθηκε στην Ιτέα από την Ακαδημία με 1 - 0.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ακαδημία Άμφισσας με κλήρωση είχε περάσει κατ΄ ευθείαν στον δεύτερο γύρο.
 
Αναλυτικά τα αποτελέσματα. Σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα. Με μαύρα γράμματα οι ομάδες που προκρίνονται.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ – ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                0 - 5 (0 - 4)
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  – ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ                        4 - 1 ( 1 - 0)               
ΑΚΑΔΑΔΗΜΙΑ ΠΟΔ. ΙΤΕΑΣ – ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ 1 - 0 (3 - 1)     
ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ – ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ     7 - 0 (3-0) (0 - 3)      
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ           0 - 2 (1 - 0)           
ΔΙΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ – ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ   2 - 1 (2 - 1)       
ΦΩΚΙΚΟΣ – ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ                       6 - 1 (1 - 1)                      

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΦΑΣΗ
Μετά την ολοκλήρωση της 1ης φάσης των αγώνων και σύμφωνα με την κλήρωση που έχει κάνει η ΕΠΣ Φωκίδας στη 2η φάση του Κυπέλλου θα συναντηθούν τα εξής ζευγάρια :
 
Διαγόρας Πολυδρόσου - Φωκικός
Δωρικός Μαλαμάτων - Ακαδημία Άμφισσας
Ακαδημία Ιτέας - Απόλλων Ευπαλίου
Αμφισσαϊκός - Αστέρας Ιτέας
 
Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 22 & 23 Οκτωβρίου και οι επαναληπτικοί το Σαββατοκύριακο 29 & 30 Οκτωβρίου.

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


a1
a2
a3
a4
a5
a6
a13
a7
a8
a9
a12
a10
a11
a14