Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2016

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων


a1
a2
a3
a4
a5
a6a13
a7
a8
a12

a10
a11
a14
 

Η "ανοιχτή επιστολή" προς τον Δήμαρχο Δελφών για τα αντισταθμιστικά Μόρνου


Τα αντισταθμιστικά για τα νερά της Λίμνης Μόρνου διεκδικεί εδώ και ένα χρόνο ο Δήμος Δωρίδας με τεκμηριωμένες προτάσεις και συνεχείς επαφές τόσο με τους αρμόδιους Υπουργούς όσο και με τις ηγεσίες όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων .

Από τις κινήσεις αυτές φαίνεται ότι κάτι καλό θα προκύψει αφού σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος, κυβέρνηση και κόμματα αντιπολίτευσης, στέκονται θετικά απέναντι στο αίτημα του Δήμου Δωρίδας.

Οι εξελίξεις αυτές «ζέσταναν» το ενδιαφέρων τόσο του Δήμου Δελφών όσο και του Δήμου Θέρμου ( και αύριο δεν ξέρουμε ποιών άλλων!) να ζητούν κι αυτοί αντισταθμιστικά!

Το παράλογο της κίνησης αυτής έρχεται να αποκαλύψει ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Δελφών Γεώργιος Δρακάκης με ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Δελφών Θ. Παναγιωτόπουλο.

«ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ»


Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε ,

Με κατάπληξη είδαμε την ανοιχτή επιστολή σας την οποία απευθύνετε στον Βουλευτή Φωκίδας Κον Κωστοπαναγιώτου βάσει της οποίας εγκαλείτε τον βουλευτή αλλά και τα πολιτικά κόμματα να λάβουν θέση περί διεκδίκησης αντισταθμιστικών για τον Δήμο Δελφών από την ΕΥΔΑΠ .

Αρχίζετε δε την επιστολή σας με την εξής φράση «Τον τελευταίο καιρό έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που οφείλονται στις περιοχές οι οποίες συμβάλλουν στο υδατικό δυναμικό της χώρας.

Μόνο που κύριε Δήμαρχε η συζήτηση έχει ανοίξει ήδη από τον Ιανουάριο 2016 με πρωτοβουλία των Δήμων Δωρίδας και Ναυπακτίας. Εκτοτε έχουν γίνει αλλεπάλληλες συναντήσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών παρόντος του Υπουργού Κου Κουρουμπλή (ή εκπροσώπου του) με εκπροσώπους της ΕΥΔΑΠ και των διοικήσεων των Δήμων Δωρίδας και Ναυπακτίας . Υπήρξε κοινή διαπίστωση και συμφωνήθηκαν εκατέρωθεν να δοθούν αντισταθμιστικά τόσο στον Δήμο Δωρίδας όσο και στον Δήμο Ναυπακτίας λόγω της κατασκευής των ταμιευτήρων νερού Μόρνου και Ευήνου και λόγω των μόνιμων περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τα συγκεκριμένα έργα στην περιοχή .

Εσείς ο Δήμαρχος Δελφών ουδεμία συμμετοχή είχατε, ούτε ποτέ είχατε αναλάβει πρωτοβουλία , ούτε ποτέ είχατε αιτηθεί , ούτε προς το Υπουργείο , ούτε προς την ΕΥΔΑΠ για διαβουλεύσεις με σκοπό να εκφράσετε το ενδιαφέρον του Δήμου μας για τυχόν αντισταθμιστικά και μάλιστα όταν στην πολιτική σας ατζέντα όλα τα προηγούμενα χρόνια (αλλά και των προκατόχων σας) κυριαρχούσε το πάγιο αίτημα της μη πληρωμής τελών για το αδιύλιστο νερό που παρέχει στον Δήμο Δελφών η ΕΥΔΑΠ με το γνωστό «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ» 

Με το ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ ΛΟΙΠΟΝ το θέμα έκλεινε για εσάς δεν διαπραγματευόσασταν τίποτα ΕΙΧΑΤΕ ΑΥΤΟΙΚΑΝΟΠΟΙΗΘΕΙ θεωρώντας ότι με αυτό τον τρόπο διεκδικείτε για τον τόπο !!! Δυστυχώς όμως απεδείχθη ότι τέτοιου είδους επιχειρήματα λειτούργησαν και λειτουργούν αποτρεπτικά για τις όποιες διεκδικήσεις. Κανείς δεν σας παίρνει στα σοβαρά και το μόνο που κάνετε είναι ο τόπος να χάνει ευκαιρίες και βαθμηδόν να καταστρέφετε . 

Κύριε Δήμαρχε δεν γνωρίζετε ότι το επιχείρημα που διαιωνίζετε «ΤΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΟ ΜΑΣ» έχει καταρριφθεί παταγωδώς από τα Ελληνικά δικαστήρια ?

Από την δεκαετία του 1990 έχουν τελεσιδηκήσει αρνητικά για τον Δήμο ΔΕΛΦΏΝ όλες οι δικαστικές διενέξεις με την ΕΥΔΑΠ και μάλιστα σε ανώτατο επίπεδο (Εφετείο , Άρειος πάγος) ΚΑΙ πάντα στις δικαστικές αποφάσεις κυριαρχούσε «ΟΤΙ ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΠΑΡΑ ΜΟΝΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΗΣ !!!»

Άλλωστε ήσασταν και ο πρώτος δικηγόρος που είχε αναλάβει την υπόθεση εναντίον της ΕΥΔΑΠ από τον χειρισμό της οποίας (υπόθεσης) παραιτηθήκατε για επαγγελματικούς λόγους . Συνεπώς το να συντηρείτε ένα επιχείρημα το οποίο ήδη έχει απορριφθεί πολλάκις από την Ελληνική πολιτεία και η ακατανόητη στάση σας να μην συνεργάζεστε με την ΕΥΔΑΠ ΜΟΝΟΝ αρνητικές συνέπειες για τον Δήμο έχει. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ για τον τόπο !!!

Ακόμα δεν αντιληφθήκατε ότι η Ελληνική πολιτεία δεν αποδέχετε τα επιχειρήματά σας αυτά δηλαδή που αναγράφετε και στην ανοιχτή επιστολή σας ότι ο Δήμος Δελφών συμβάλει στους ταμιευτήρες της ΕΥΔΑΠ με νερό δηλαδή με άλλα λόγια το «νερό είναι δικό μας» ?

Ακόμα δεν αντιληφθήκατε ότι η Ελληνική πολιτεία αναγνωρίζει ΜΟΝΟΝ το θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων από τυχόν κατασκευαστικά έργα της ΕΥΔΑΠ Και όχι τις επιεικώς αστειότητες ότι το νερό είναι δικό μας ?

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΕ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ? 
ΠΩΣ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙΤΕ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΑ ?

ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΑΣ ΣΤΟ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ?

ΜΕ ΤΟ ΝΑ ΕΡΩΤΑΤΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ?

ΥΠΟΒΑΛΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΟ ΑΙΤΗΜΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΜΟΝΟΜΕΡΟΥΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΑΣ ΤΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ?

ΥΠΟΒΑΛΑΤΕ ΚΑΠΟΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΚΑΙ ΣΑΣ ΑΡΝΗΘΗΚΑΝ ?

ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΟΙ ΕΜΜΟΝΕΣ ΣΑΣ !!!!

Και τελικά επειδή τώρα τελευταία βλέπετε ότι τόσο ο Δήμος Δωρίδας όσο και ο Δήμος Ναυπακτίας είναι πολύ κοντά στο να καρποφορήσουν οι προσπάθειές των και να τους αποδοθούν αντισταθμιστικά και για να αποποιηθείτε των ευθυνών σας λόγω της αποτυχημένης πολιτικής που ακολουθήσατε όλα αυτά τα χρόνια προσπαθείτε να παραπλανήσετε τους δημότες με μεταφορά ευθυνών εκεί που δεν υπάρχουν !!!

Oι εποχές του λαϊκισμού και της μικροπολιτικής για εσωτερική κατανάλωση έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί . Μην συνεχίζετε μια καταστροφική πολιτική που κληρονομήσατε ! Και μάλιστα όταν πολύ καλά γνωρίζετε ότι ο Δήμος αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην διαχείριση της υδροδότησης για καθαρό πόσιμο νερό ειδικά τώρα με ένα διαλυμένο διυλιστήριο με αγωγούς από αμίαντο με αμφιβόλου ποιότητας γεωτρήσεις με ανειδίκευτο προσωπικό κλπ 

ΣΑΣ έχω πολλάκις αναφέρει και σας εγκαλώ για άλλη μια φορά ότι το συμφέρον του Δήμου είναι η συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ η οποία ΕΥΔΑΠ είναι ανοιχτή και έτοιμη να συνεργαστεί ούτως ώστε οι δημότες μας να πίνουν πραγματικά πόσιμο νερό .

Τα μόνα αντισταθμιστικά που μπορεί ο Δήμος Δελφών να διεκδικήσει είναι ακριβώς αυτό : Η ΑΝΑΛΗΨΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΗΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΔΑΠ ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ.

Η ΕΥΔΑΠ και τις υποδομές έχει και το αντίστοιχο εκπαιδευμένο προσωπικό . Θα μπορούσαν κάλλιστα να αναλάβουν τόσο τα εξωτερικά δίκτυα (αγωγούς κλπ) , όσο και το διυλιστήριο (να το αναβαθμίσουν να κατασκευάσουν και νέο εάν χρειαστεί) Έτσι και Ο ΔΗΜΟΣ θα ΑΠΑΛΛΑΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΓΧΟΣ ΤΗΣ ΑΣΦΑΛΟΥΣ ΥΓΕΙΟΥΣ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ .

Γεώργιος Δρακάκης
Δημοτικός Σύμβουλος
“Απολλώνειο Φως” 

Συνάντηση Μπακογιάννη με συνταξιούχους

Με την αντιπροσωπεία συνταξιούχων από τη Στερεά Ελλάδα συναντήθηκε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φθιώτιδας, Ευθύμιος Καραΐσκος.

Οι συνταξιούχοι που συμμετείχαν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κέντρο της Λαμίας, ζήτησαν να επιδώσουν ψήφισμα στα γραφεία της Περιφέρειας και εκπρόσωποί τους συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, σε σχέση με τις μειώσεις των συντάξεών τους, με τον Περιφερειάρχη.

Ο Κ. Μπακογιάννης προσκάλεσε τους συνταξιούχους στην επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, ώστε να παραστούν και να επιδώσουν το ψήφισμα που παρέλαβε σήμερα, και να εισηγηθεί ο ίδιος να υιοθετηθεί από το σώμα του συμβουλίου.

«Οι λύσεις δεν βρίσκονται με ψεκασμούς και κατασταλτικά μέσα, βρίσκονται με διάλογο και συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης, απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των συνταξιούχων, και πρόσθεσε «Προφανώς ζούμε, όχι σε άλλη χώρα, αλλά σε άλλο πλανήτη με εκείνους που υποστηρίζουν ότι οι συντάξεις δεν έχουν μειωθεί. Εμείς ζούμε μία εντελώς διαφορετική πραγματικότητα από εκείνους που το υποστηρίζουν αυτό».

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΡΗΜΑ: Από πότε θα ισχύσει το μέτρο

Διευκρινίσεις ότι ούτε εφέτος οι φορολογούμενοι έχουν τη νομική υποχρέωση να κρατούν αποδείξεις έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό Αντένα.

Ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε ότι όπως το 2015 έτσι και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν φέτος και θα δηλωθούν στην εφορία το 2017 δεν θα υπάρχει η σχετική υποχρέωση αφού άλλωστε δεν το προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Ωστόσο όπως είπε ο υπουργός «αφήνουμε ανοιχτό το εάν από ένα διάστημα και μετά, από 1η Νοεμβρίου, από 1η Δεκεμβρίου θα ισχύσουν και για το 2016 αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή θα πάμε από 1/1/2017».

Κάπως έτσι ο κ. Αλεξιάδης αν και είπε ότι μένει να φανεί από το τι θα ψηφίσει η Βουλή άφησε να εννοηθεί ότι χωρίς καμία προειδοποίηση οι πολίτες ίσως να υποχρεωθούν να παρουσιάσουν αποδείξεις με δαπάνες που θα γίνουν μέσω πλαστικού χρήματος μέσα στους δυο τελευταίους μήνες του χρόνου.

Η σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τις αποδείξεις θα γίνει από το 2017 και για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το έτος αυτό με βάση τις διατάξεις που θα προβλέπονται στο νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.

Το νομοσχέδιο για την επέκταση των συναλλαγών με κάρτες θα θέτει ως προϋπόθεση για το αφορολόγητο τη διενέργεια από τον φορολογούμενο συναλλαγών με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα ενός συγκεκριμένου ελάχιστου ποσοστού του εισοδήματος του.

Επίσης αναμένεται ότι θα προβλέπει σειρά άλλων κινήτρων προς τους φορολογούμενους και τους επαγγελματίες για την μεγαλύτερη χρήση του πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές τους.

Ξεκινούν το Σαββατοκύριακο οι αγώνες Κυπέλλου Φωκίδας περιόδου 2016-2017


Του Τάσου Τσόλκα

Ξεκινούν το Σαββατοκύριακο 8 και 9 Οκτωβρίου οι αγώνες του 1ου κύκλου για το Κύπελλο Φωκίδας 2016-2017.

Η Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας ανακοίνωσε τα γήπεδα που θα γίνουν οι αγώνες, την ώρα και τους διαιτητές.

 ΣΑΒΒΑΤΟ  8  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   ΩΡΑ 15:30

 ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ - ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ          Γήπεδο Χρισσού        Διαιτητές  (ΠΟΝΤΙΚΑΣ-ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ –ΚΟΥΤΡΟΓΙΑΝΝΟΥ)

ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ      Γήπεδο Ιτέας                                        Διαιτητές (ΜΠΟΥΝΟΣ -ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ-ΚΑΡΕΛΗΣ)

 ΚΥΡΙΑΚΗ  9  ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ   ΩΡΑ 15:30  

ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΟΡΙΚΙΟΥ - ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΤΕΑΣ                      Γήπεδο Λιδωρικίου                Διατητές (ΒΑΡΖΑΚΑΝΟΣ-ΚΑΤΣΑΡΕΛΗΣ-ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ)

ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΔΟΑΓΟΡΑΣ ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΥ Γήπεδο Χρισσού                            Διατητές(ΣΜΑΡΑΓΔΗΣ-ΓΟΥΡΑΣ-ΠΡΟΒΙΑ)

ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ              Γήπεδο Δεσφίνας                                       Διατητές (ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ-ΚΑΡΑΪΝΔΡΟΣ-ΚΑΨΑΛΗΣ)

ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ - ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ             Γήπεδο Μαλαμάτων           Διαιτητές (ΚΑΡΑΠΛΗΣ-ΤΣΙΠΟΥΡΑΣ-ΠΛΕΣΣΑΣ)    

ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ - ΦΩΚΙΚΟΣ             Γήπεδο Τολοφώνας                              Διατητές (ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΠΑΚΑΛΙΟΣ-ΚΟΥΤΡΟΓΙΑΝΝΟΥ)        
 

Οδηγίες σε άτομα που πραγματοποιούν Ορειβασία και Ορεινή Πεζοπορία

Με αφορμή το τελευταίο περιστατικό ανεύρεσης ,  εντοπισμού και διάσωσης του αγνοουμένου ατόμου στην Οροσειρά της Γκιώνας, όπου κινητοποιήθηκε σημαντικός αριθμός προσωπικού και διασωστικών μέσων για την διάσωση και ασφαλή μεταφορά του , παραθέτουμε κάποιες οδηγίες σε συμπολίτες μας που επιδίδονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες , προς αποφυγή δυσάρεστων καταστάσεων.

Οι οδηγίες αυτές είναι αναρτημένες και στο επίσημο site του Πυροσβεστικού Σώματος  

1. Άτομα μεγάλης ηλικίας ή με προβλήματα υγείας να μην επιδίδονται σε τέτοιες δραστηριότητες μεμονωμένα, αλλά σε ομάδες 2-3 ατόμων τουλάχιστον. Η κατάλληλη προετοιμασία και ο ιατρικός έλεγχος (check up) είναι χρήσιμα πριν ξεκινήσουν οι δραστηριότητες. «Αφουγκραζόμαστε» το σώμα μας και όταν είναι η ώρα να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια , το κάνουμε.


2. Να ενημερώνεται πάντα κάποιος (π.χ. ξενοδοχείο, συγγενείς , κ.λ.π ) , για την ακολουθούμενη πορεία και τον τόπο προορισμού (τοποθεσία, καταφύγιο, σπήλαιο , κ.τ.λ.), τα στοιχεία των ατόμων που θα συμμετάσχουν, την ώρα αναχώρησης και την πιθανή ώρα επιστροφής

3. Ανάλογα με τη φυσική κατάσταση των ατόμων να επιλέγονται αντιστοίχου βαθμού δυσκολίας μονοπάτια.


4. Να ακολουθούν πιστά τις σημάνσεις των ορειβατικών μονοπατιών και των μονοπατιών μεγάλων αποστάσεων Ε4 και Ε6 χωρίς να παρεκκλίνουν της πορείας τους ή να προξενούν βλάβες στην πανίδα και χλωρίδα συμβάλλοντας στην προστασία της φύσης.


5. Να φέρουν κατάλληλη περιβολή και τον κατάλληλο εξοπλισμό. 

Ενδεικτικά αναφέρονται:

· Σακίδιο - Χάρτες - Φακό κεφαλής με εφεδρικές μπαταρίες
· Παπούτσια πεζοπορίας ελαφρά και εύκαμπτα
· Νερό 1,5 λίτρο τουλάχιστον – τρόφιμα
· Πυξίδα – σφυρίχτρα – σουγιά ή πολυεργαλείο – ρολόι
· Καπέλο και γυαλιά ηλίου - Αντηλιακό προσώπου και χειλιών
· Ένα (1) ζεύγος εφεδρικές κάλτσες
· Αντιανεμικό – αδιάβροχο μπουφάν - Αναπτήρα και καθρέπτη
· Κινητό τηλέφωνο με εφεδρική μπαταρία και ραδιόφωνο
· Ατομικό φαρμακείο – προσωπικά είδη υγιεινής
· Κατάλληλο ορειβατικό εξοπλισμό
· Ηλεκτρονικές συσκευές προηγμένης τεχνολογίας (Συσκευή GPS, προσωπικός ραδιοφάρος ένδειξης θέσης κινδύνου - Personal Locator Beacon s/ PLBs) και σύγχρονα υλικά παρατήρησης (διόπτρες νυχτερινής όρασης, κιάλια , κ.τ.λ.)
· Μπαστούνι ή εξειδικευμένο μπατόν πεζοπορίας
· Σακούλα για απορρίμματα


Αν έχει προγραμματισθεί διανυκτέρευση, αυτή πρέπει να γίνεται σε καταφύγιο ή ασφαλές σημείο με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ενδεικτικά αναφέρονται:
· Αντίσκηνο
· Στρώμα μονωτικό
· Υπνόσακος
· Καμινέτο-μαγειρικά σκεύη

Να μειώνεται στο ελάχιστο το βάρος που μεταφέρεται και η μεταφορά να γίνεται με εργονομικά σακίδια.
Να έχουν βασικές γνώσεις παροχής πρώτων βοηθειών.
Να γνωρίζουν το τηλέφωνο του καταλύματός τους και τους αριθμούς κλήσης ανάγκης όπως: 199 Πυροσβεστική Yπηρεσία, 100 Ελληνική Αστυνομία, 166 Ε.Κ.Α.Β., 112 Πανευρωπαϊκός αριθμός κλήσης.


Σε περίπτωση ανάγκης να ειδοποιήσουν τις αρμόδιες υπηρεσίες με ψυχραιμία δίνοντας όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την θέση τους, παραμένοντας σε ασφαλές σημείο ως ομάδα και τηρώντας τις οδηγίες των διασωστών.
  • Να επιλέγουν πάντα τρία σημεία για τον ακριβή προσανατολισμό τους.
  • Να είναι ενήμεροι για τις τοπικές καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν σε όλη τη διάρκεια της ορειβασίας - ορεινής πεζοπορίας τους , γνωρίζοντας ότι ο καιρός στο βουνό αλλάζει συχνά και απότομα.
  • Να μην επιχειρήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στις περιόδους που επικρατούν αντίξοες καιρικές συνθήκες (παγετός, χιονόπτωση, έντονη βροχόπτωση, συνθήκες χαμηλής ορατότητας, καύσωνας, ισχυροί άνεμοι, ξηρές καταιγίδες (κεραυνοί) κ.α.).
  • Να αποφεύγουν την πορεία κατά τις νυχτερινές ώρες.
  • Να αποφεύγονται απομονωμένες, δυσπρόσιτες και επικίνδυνες περιοχές (όπως πεδία βολής, ναρκοπέδια, κ.α.) , από μη πεπειραμένα άτομα και χωρίς οδηγούς βουνού.
  • Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί τις κυνηγετικές περιόδους σε περιοχές όπου δραστηριοποιούνται κυνηγοί.   
Τέλος, να μην αφήνουν σκουπίδια συντηρώντας τη φυσική μορφή των βουνών και να προσέχουν ιδιαίτερα στην πρόκληση πυρκαγιών στο δάσος. Επισημαίνεται ότι από 1η Μαΐου έως 31η Οκτωβρίου κάθε έτους απαγορεύεται να ανάβεται και να διατηρείται για οποιοδήποτε σκοπό φωτιά στην ύπαιθρο.   
 
Η ορθολογική και ώριμη επιλογή στόχου, χρόνου και δράσης μέσα στις δυνατότητές μας, θα μας βοηθήσει να απολαύσουμε τις ομορφιές του έντονου ανάγλυφου των Ελληνικών βουνών με ασφάλεια χωρίς απρόοπτα. Δυστυχώς, στα Ελληνικά βουνά έχουμε περισσότερους από δύο θανάτους ορειβατών και δεκάδες τραυματισμούς το χρόνο. Το να απειλείται η σωματική μας ακεραιότητα είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, προκαλεί την ανησυχία φιλικών και συγγενικών μας προσώπων και την κινητοποίηση των Υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης με την απασχόληση δυνάμεων που μπορεί ταυτόχρονα να χρειαστεί να αντιμετωπίσουν άλλα σοβαρά περιστατικά.
 
Ο Διοικητής Π.Υ. Άμφισσας και Δ.Π.Υ. Ν. Φωκίδος
Ανδρέας Στεφ. Μωράτης 
Αντιπύραρχος

Πέμπτη, 6 Οκτωβρίου 2016

Η ΕΥΡΩΠΗ, Η LEHMAN ΚΑΙ ΤΑ ΟΚΤΩ ΧΡΟΝΙΑ ΚΡΙΣΗΣ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου*

Τα σύννεφα της αβεβαιότητας φαίνεται να πυκνώνουν πάνω από την Ευρώπη, αυξάνοντας απειλητικά τους κινδύνους. Στη  Γηραιά Ήπειρο επικρατεί η απόλυτη ρευστότητα σε πολιτικό επίπεδο και σε οικονομικό επίπεδο μία εμφανής έλλειψη εμπιστοσύνης , μία αγωνία για την επόμενη ημέρα.
Ακόμη και το μεγάλο πρόβλημα που έσκασε με την  Deutscche Bank, καταδεικνύει  ότι η απειλή των κρίσεων δεν έχει εξαλειφθεί στην Ευρώπη. Δεν φρόντισε η Ευρώπη γι  αυτό…, οκτώ ακριβώς  χρόνια μετά από την κατάρρευση  της Lehman Brothers (Σεπτέμβριος του 2008).

Το γεγονός ότι η Deutscshe Bank (τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη Lehman Brohers) κλονίζετε, είναι τεράστιο θέμα όχι μόνο για τη Γερμανία,  αλλά για την Ευρώπη ολόκληρη.  Τι πρόκειται να συμβεί λοιπόν;
Δυστυχώς, όπως φαίνεται, δεν πρόκειται  να συμβεί τίποτε συνταρακτικό και  σπουδαίο  για έναν τουλάχιστον χρόνο. Και αυτή είναι μία διαπίστωση θλιβερή, ίσως αποδειχθεί και μία πορεία  επικίνδυνη  για το 2017.

Η Ευρώπη βρίσκεται σε μια πολύ λεπτή και  κρίσιμη καμπή για το μέλλον της. Δεν δείχνει έτοιμη ούτε να παίξει επίθεση,  αλλά ούτε ίσως να κρατήσει γερά και  την άμυνα. 
Υπάρχει ένα μεγάλο έλλειμμα πολιτικής ηγεσίας, ένα πρόβλημα συνοχής, μία κρίση στρατηγικής και αρκετές  κρατικές δυνάμεις με διαφορετικούς η κάθε μία στόχους, με διαφορετικές προτεραιότητες τούτη την ώρα. 

Είναι ολοφάνερο ότι δεν υπάρχουν σαφείς στόχοι, δεν υπάρχει άμεσα προοπτική. Είναι χαρακτηριστικό πως,  ότι  έγινε στην Ευρώπη κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια της κρίσης, είναι προσπάθειες ημιτελείς. Γι αυτό και τα προβλήματα διαιωνίζονται, ο Νότος  εξακολουθεί να ταλανίζεται οικονομικά  και ο Βορράς να κρύβει πράγματα σημαντικά και δύσκολα (βλέπε  τώρα Deutsche Bank).
Παράλληλα, σήμερα, η Ευρώπη αδυνατεί να προάγει αποφάσεις μεγάλες για το μέλλον της, να αντιμετωπίσει τα προβλήματα – πολιτικά και οικονομικά – με υπερεθνικής εμβέλειας πολιτικές, με εξαίρεση μόνο την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τον Ντράγκι.

Ποιος να πάρει σήμερα τις αποφάσεις  για την Ευρώπη και σε ποια κατεύθυνση να ρίξει το βάρος ; Ο Ολάντ έχει  βουλιάξει στις δημοσκοπήσεις και η Μέρκελ  χάνει τη μία μετά την άλλη τις περιφερειακές εκλογές… 
Πολύ δύσκολη περίοδος, εάν ταυτόχρονα υπολογίσει κανείς  το σοκ της Ευρώπης με την απόφαση των Βρετανών να υπερψηφίσουν την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διαρκή άνοδο των ακροδεξιών και αντι-ευρωπαικών κομμάτων σε Γαλλία και Γερμανία.

Εικόνα πραγματικά αποκαρδιωτική, κρίνοντας  αντικειμενικά τα πράγματα και με γνώμονα την ανάγκη να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ενοποίηση και την οικονομική ανάπτυξη.
Υπάρχει μία μεγάλη έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ εκλογικού σώματος και παραδοσιακών πολιτικών δυνάμεων, όπως όμως και μία δυσπιστία μεταξύ των κρατών μελών, εξελίξεις που επιτείνουν την αβεβαιότητα και τους κινδύνους.

Τα οκτώ χρόνια της κρίσης ανέδειξαν την ανεπάρκεια ενός  συστήματος διαχείρισης στην Ευρώπη. Τα πράγματα συνεπώς πρέπει να αλλάξουν, αλλά αυτό δεν φαίνεται ότι είναι ικανές να το υποστηρίξουν  οι πολιτικές ηγεσίες των μεγάλων κρατών μελών για τον επόμενο ένα με ενάμιση χρόνο. Δεν είναι λίγο… Διότι τα βαθειά προβλήματα της πολιτικής ανεπάρκειας, θα επιδεινώνουν την ανεργία, την επενδυτική αποχή και την οικονομική άπνοια, διογκώνοντας το αντι-ευρωπαικλό κύμα, τη συνοχή.
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Προοπτικές ανάπτυξης στη Στερεά Ελλάδα από ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία

Οι δυνατότητες και οι προοπτικές ανάπτυξης που δημιουργούνται μέσα από τα νέα χρηματοδοτικά ευρωπαϊκά εργαλεία παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, το Δήμο Λαμιέων, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας, το Επιμελητήριο Ευβοίας, το Επιμελητήριο Βοιωτίας, το Επιμελητήριο Ευρυτανίας, το Επιμελητήριο Φωκίδας, την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας, το ΣΒΣΕ και το Europe Direct του Δήμου Λαμίας την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου στη Λαμία.

Στην εκδήλωση οι έγκριτοι ομιλητές παρουσίασαν εναλλακτικές δυνατότητες που παρέχονται από τα διάφορα μέσα και τις πολιτικές που αναπτύσσουν θεσμοί και φορείς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν ως στόχο, σε μια δύσκολη οικονομική περίοδο, όπως αυτή που περνά η Ελλάδα, να στηρίξουν με στοχευμένους πόρους και χρηματοδοτική ρευστότητα το παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Την εκδήλωση προλόγισαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνος Μπακογιάννης ο οποίος αναφέρθηκε στις δυνατότητες που παρέχονται από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Περιφερειακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας, την ανάγκη να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες ένταξης των νέων έργων στο Πρόγραμμα έτσι ώστε να υπάρχει άμεση και αποτελεσματική απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων και επεσήμανε την ανάγκη να «ακολουθήσουμε το δύσκολο δρόμο, της πολύ και σκληρής δουλειάς που είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξουν τα πράγματα», υιοθετώντας νέες λογικές και δυνατότητες όπως είναι η μόχλευση των ευρωπαϊκών πόρων με ιδιωτικά κεφάλαια που θα δημιουργήσουν νέες επενδύσεις και νέες διατηρήσιμες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους που έχουν τη θέληση να παράγουν και να δημιουργήσουν.

Επίσης, την εκδήλωση προλόγισε ο  Επικεφαλής του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα  Λεωνίδας Αντωνακόπουλος ο οποίος τόνισε ότι η  «στήριξη της Ε.Ε. μέσω των ευρωπαϊκών διαρθρωτικών και επενδυτικών ταμείων είναι σημαντική για τη διασφάλιση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου επενδύσεων και την αντιμετώπιση σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της κρίσης». Χαιρετισμό απηύθυναν και  οι Νικόλαος Σταυρογιάννης, Δήμαρχος Λαμιέων ο οποίος τόνισε ότι οι πολιτικές της Ε.Ε. θα πρέπει να συντείνουν στη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και ο Αλέξανδρος Διαμαντάρας, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Φθιώτιδας που αναφέρθηκε στην ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της ελληνικής περιφέρειας.

Παρέμβαση στην εκδήλωση από τις Βρυξέλλες έκανε μέσω skype, η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας  Μαρία Σπυράκη, η οποία αναφέρθηκε στις δυνατότητες που ανοίγονται μέσα από το Σχέδιο Junler καθώς και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που παρουσιάζονται για ελληνικές επιχειρήσεις αλλά και για μεγάλα project. Ως παράδειγμα ανέφερε ότι πρόσφατα εγκρίθηκε συγκεκριμένο πρόγραμμα που είχε προτείνει η ίδια, ανάμεσα σε πολλά που είχαν προταθεί, το οποίο θα ξεκινήσει άμεσα.

Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Αργύρης Περουλάκης, παρουσίασε αναλυτικά το νέο αναπτυξιακό μοντέλο που σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση το οποίο στηρίζεται σε τρεις θεμελιώδεις πυλώνες που είναι η δημοσιονομική ισορροπία, οι διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και η προσέλκυση νέων επενδύσεων. Ο Αργ. Περουλάκης έδωσε έμφαση στις δυνατότητες και στους πόρους που διατίθενται μέσα από τα αναπτυξιακά ταμεία για την ελληνική οικονομία επισημαίνοντας ότι την περίοδο 2014-2020 μέσω των ευρωπαϊκών αναπτυξιακών ταμείων «έχουν δεσμευτεί για την Ελλάδα 20,6 δισεκατομμύρια Ευρώ,  και δόθηκε κατ’ εξαίρεση επί πλέον1 δισ. Ευρώ». Συμπληρωματικά σε αυτό τόνισε ότι θα λειτουργήσουν πόροι που διατεθούν από το νέο Επενδυτικό Σχέδιο για την Ευρώπη, το σχέδιο Junker μέσω του οποίου ήδη έχουν ενταχθεί 4 σημαντικά χρηματοδοτικά έργα για την ελληνική οικονομία και ελληνικές επιχειρήσεις. Μιλώντας για τον πρώτο χρόνο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη ο Αργ. Περουλάκης τόνισε ότι μέσα σ΄ αυτόν το χρόνο υλοποιήθηκαν «97 έργα μακροπρόθεσμων επενδύσεων με δανειοδότηση ύψους 13,6 δισ., συνάφθηκαν 192 συμφωνίες χρηματοδότησης ΜμΕ, χρηματοδοτώντας 200.000 ΜμΕ με δανειοδότηση ύψους 6,8 δισ., ενώ η εκτιμωμένη κινητοποίηση επενδύσεων μέσω μόχλευσης με ιδιωτικούς πόρους σε όλη την Ευρώπη θα είναι συνολικού ύψους 115.7 δισ.». Ο Αργ. Περουλάκης επεσήμανε ότι σ΄ αυτή τη δύσκολη περίοδο «οι θεσμοί, τα κράτη-μέλη και οι πολίτες πρέπει να δουλέψουμε μαζί για να κάνουμε την Ένωση ακόμα πιο αποτελεσματική».

Ο  Νίκος Μαντζούφας, Ειδικός Γραμματέας ΣΔΙΤ, παρουσίασε αναλυτικά τις δυνατότητες που παρέχει το θεσμικό πλαίσιο των συγχρηματοδοτούμενων έργων δημόσιων και ιδιωτικών (ΣΔΙΤ) και επεσήμανε ότι τα έργα που συγχρηματοδοτούνται από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (ΣΔΙΤ) δίνουν διέξοδο στο κομμάτι των υποδομών. Όπως είπε «αυτήν τη στιγμή, με τον συγκεκριμένο τρόπο πραγματοποιούνται έργα συνολικού προϋπολογισμού 565 εκατ. ευρώ, αλλά η δυναμική που υπάρχει είναι για πολύ περισσότερα, δεδομένου, μάλιστα, ότι οι ανάγκες για νέα σχολεία, δικαστικά μέγαρα, οδοφωτισμό και αστικές αναπλάσεις είναι μεγάλες». Επιπλέον τόνισε ότι τα έργα ΣΔΙΤ μπορεί να υπάρχει μίξη ιδιωτικών  και κοινοτικών πόρων πρακτική που συνάδει και με το σχέδιο Junker. Τέλος και στο πλαίσιο του χρηματοδοτικού εργαλείου Jessikα, υποστήριξε  ότι υλοποιούνται 43 έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα συνολικού προϋπολογισμού 292 εκατ. αξιοποιώντας 98 εκατ., κοινοτικούς πόρους μοντέλο το οποίο επιτυγχάνει τη μόχλευση κοινοτικών και ιδιωτικών πόρων στην παραγωγή ποιοτικών υποδομών στη χώρα.

Ο Ηλίας Παπαγεωργίου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, μιλώντας για τις δυνατότητες χρηματοδότησης στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων αναφέρθηκε στις διαδικασίες με τις οποίες οι ελληνικές επιχειρήσεις μπορούν να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και παρουσίασε τους βασικούς τομείς στόχευσης που είναι οι υποδομές (π.χ. μεταφορές, ενέργεια και ψηφιακός εκσυγχρονισμός), καινοτομία (π.χ. έρευνα και ανάπτυξη, υγεία, εκπαίδευση), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, περιβάλλον (π.χ. αστική ανάπτυξη)  και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις μέσω της στήριξης  ενδιάμεσων χρηματοπιστωτικών οργανισμών. 

Αντιστοίχως, ο Άλκης Δρακινός, Αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου της EBRD στην Ελλάδα παρουσίασε τις προτεραιότητες και το στρατηγικό προσανατολισμό της EBRD στην χώρα μας επισημαίνοντας την αναγκαιότητα «να υποστηριχθεί η ανταγωνιστικότητα του ιδιωτικού τομέα στα νέα δεδομένα ενισχύοντας την παραγωγικότητα και τον εξαγωγικό του προσανατολισμό ως νέο βασικό μοντέλο ανάπτυξης». Αναφέρθηκε επίσης στην συμμετοχή της EBRD στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, στις δράσεις σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα και στα εργαλεία ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών που παρέχει η EBRD ώστε να αποκατασταθεί η πρόσβαση του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση μέσω του τραπεζικού συστήματος και τόνισε ότι «η Τράπεζα θα βοηθήσει στην αντιμετώπιση του θέματος της ανεπαρκούς χρηματοδοτικής στήριξης για τις ελληνικές ιδιωτικές επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», ενώ σημείωσε ότι «η EBRD έχει ήδη συμφωνήσει με τις τράπεζες όρια παροχής εγγυήσεων για την προώθηση των εξαγωγών από ελληνικές επιχειρήσεις».

Ο Κωνσταντίνος Λέμας, Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Στερεάς Ελλάδας, παρουσίασε τις δυνατότητες για ανταγωνιστικότητα και επιχειρηματικότητα μέσω του ΕΣΠΑ 2014-2020 περιγράφοντας τις συνθήκες και τους στόχους της Στερεάς Ελλάδας με στόχο τη δημιουργία νέων διατηρήσιμων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, δίνοντας κίνητρα και δημιουργώντας κατάλληλες συνθήκες για τους νέους και τους ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να παράγουν, έτσι ώστε να μετατρέψουν την ιδέα τους σε επιχειρήσεις.

Με επιτυχία ξεκίνησαν στο Ευπάλιο οι κατηχητικές συνάξεις της νέας χρονιάς


Με τεράστια
επιτυχία έγινε στο Ευπάλιο την
Κυριακή που μας πέρασε η έναρξη των κατηχητικών συνάξεων για την νέα ιεραποστολική χρονιά 2016-2017 που διοργανώνει το Γραφείο Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεως Φωκίδας.

Το Δημαρχείο, κυριολεκτικά, γέμισε από παιδιά και νέους σχολικής ηλικίας, γονείς καθώς και από τους ανάλογους κατηχητές και ιερείς της περιφέρειας.

Πρωταγωνιστές της βραδιάς ήταν φυσικά τα παιδιά των κατηχητικών συνάξεων παιδιά προσχολικής ηλικίας, Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου!
Η έναρξη ξεκίνησε με τον αγιασμό, από τον υπεύθυνο του Γραφείου Νεότητας της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, π. Αυγουστίνο Σύρρο, και από τον εφημέριο του Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου Ευπαλίου π. Δημήτριο Αδαμόπουλο.
 
Τη γιορτή παρουσίασαν οι κατηχήτριες του
Δημοτικού σχολείου Ευπαλίου, Μαρία Κοτσιφάκη και Κατερίνα Γεωργακοπούλου, με εξαιρετική φυσικότητα και ευφυΐα.

Η εκδήλωση που είχε διάρκεια περίπου 1,5 ώρα περιελάμβανε:

- ανάρτηση φωτογραφιών και κολάζ από τις δραστηριότητες των παιδιών, χειροτεχνίες και κατασκευές αλλά και ανασκόπηση του περασμένου ιεραποστολικού έτους 2015-16 και τα όσα έκανε η τοπική κατηχητική κοινότητα, το πετυχημένο βίντεο Εγώπολη-Εσύπολη με πρωταγωνιστές παιδιά των κατασκηνώσεων της Μητροπόλεώς μας, καθώς και διαγωνισμό τραγουδιού ΚΑΡΑΟΚΕ.

Το βραβείο του διαγωνισμού κέρδισαν τα αδέρφια Παναγιώτης, Θανάσης, Αρχοντία και Ανθή Φρομουζοπούλου, γνωστοί πλέον ως Four-From (!!!) παιδιά ιερατικής οικογένειας προερχόμενα από τον Μαραθιά Δωρίδος.

Πριν την λήξη της γιορτής, τον λόγο πήρε ο πατἐρας Αυγουστίνος τονίζοντας πως η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ φορέας που ασχολείται συστηματικά με την καλλιέργεια της ψυχής του ανθρώπου. «Είναι ανάγκη», είπε, «η προσωπική καλλιέργεια της ψυχής μας, η δική μας μεταμόρφωση, ΕΜΑΣ των ιερέων αρχικά, των κατηχητών επίσης για να μπορούμε κατόπιν να το μεταδώσουμε αυτό και στα παιδιά. Αν εγώ που μιλάω δεν έχω μεταμορφωθεί, τότε τι θα διδάξω στα παιδιά; Αν δεν βιώνω την δική μου αλλαγή του χαρακτήρα μου, των αδυναμιών μου, τότε πώς θα αποτελώ παράδειγμα για τους νέους»;

«Ο σκοπός και ο ρόλος της Εκκλησίας», συνέχισε, «η οποία είναι η μόνη που μπορεί να αλλάξει τον άνθρωπο στοχεύει στην μεταμόρφωση του ανθρώπου, να πάρει τον λύκο και να τον κάνει πρόσβτο, να πάρει τον περίεργο τον δύσκολο χαρακτήρα και να τον κάνει εύπλαστο, γλυκύ, καλό!»

«...Και αυτό το προϊόν το «ΠΟΥΛΑΕΙ» στα «ράφια της» ΜΟΝΟ η Εκκλησία, κανείς άλλος! Αυτό δεν το μαθαίνεις στο σχολείο, δεν το μαθαίνεις (δυστυχώς) στο σπίτι, γιατί πολλές φορές και το σπίτι είναι δυσλειτουργικό! Ούτε στο Πανεπιστήμιο το μαθαίνεις! Και αυτό επιδιώκουμε όλοι, να μεταμορφωθούμε προς το καλό και το καλύτερο, προς το άριστο, αλλά ο εγωισμός μας όμως στέκει εμπόδιο!»

Επίσης αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα του μυστηρίου της Θείας Λειτουργίας και στο όφελος που έχει η ψυχή μας όταν συμμετέχουμε αφενός μεν στις κατηχητικές συνάξεις αλλά και κάθε Κυριακή στη Θεία Λειτουργία!

Τέλος μια μικρή έκπληξη για τους μικρούς φίλους ήταν η Πινιάτα, (παιχνίδι με ένα μπαλόνι που περιέχει γλυκά και προσπαθούν με κλειστά μάτια να σπάσουν οι παίχτες), όπου νικήτρια αναδείχθηκε η Μαρία Κυρίτση μαθήτρια Β’ Γυμνασίου.

 
 
 
 
 

ΒΑΣ. ΛΕΒΕΝΤΗΣ : Δίκαιο το αίτημα του Δ.Δωρίδας για αντισταθμιστικά Μόρνου

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ενημέρωσης των πολιτικών κομμάτων για τις επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης του Μόρνου και την καταβολή από το φορέα διαχείρισης υδάτων αντισταθμιστικού τιμήματος, με την ενημέρωση του Προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.
Η ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή. Από την Ένωση Κεντρώων Παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος Βασίλης Λεβέντης, ο Άρης Ασλανίδης Φυσικός και η Γρηγορία Λεβέντη Γεωπόνος Περιβαλλοντολόγος.

Το Δήμο Δωρίδος εκπροσώπησαν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης και ο Αντιδήμαρχος Κώστας Αντωνόπουλος.

Από τη μεριά του Δήμου Δωρίδος αναλύθηκαν λεπτομερώς οι επιπτώσεις από την κατασκευή του Φράγματος του Μόρνου όπως:

Το άδικο και ασφυκτικό πλαίσιο περιοριστικών όρων που έχει επιβληθεί σε μεγάλη ακτίνα γύρω από τη λίμνη, γεγονός που δεν επιτρέπει καμία νέα ήπια αναπτυξιακή πρωτοβουλία.

 
Τη μεγάλη αύξηση των αποστάσεων των κοινοτήτων και οικισμών, τόσο μεταξύ τους, όσο και με τα αστικά και εμπορικά κέντρα, με επακόλουθο την πολύ μεγάλη αύξηση του κόστους των πάσης φύσεως προϊόντων, από και προς τις περιοχές γύρω από τη λίμνη.
Την κοινωνική και οικονομική υποβάθμιση του τοπικού πληθυσμού από την αλλαγή χρήσεων γης, κλπ, γεγονότα που είχαν ως αποτέλεσμα τον οικονομικό μαρασμό της περιοχής και την εγκατάλειψη της από τον ενεργό πληθυσμό.

Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις όπως, την αλλαγή του μικροκλίματος της περιοχής γύρω από το φράγμα, τη μείωση της ποσότητας του νερού στο ποτάμι κάτω από το φράγμα λόγω της έλλειψης της υποχρεωτικής για τον φορέα διαχείρισης οικολογικής παροχής νερού και συνακόλουθα την αποσάθρωση των εδαφών λόγω αυτής της έλλειψης, τη διάβρωση των ακτών γύρω από τις εκβολές του ποταμιού από τη μείωση της αναγκαίας φερτής ύλης, κ.ά και γενικά στο αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα που έχει αφήσει η κατασκευή της λίμνης σε πολύ μεγάλη γεωγραφική έκταση του Δήμου Δωρίδος.

Αναλύθηκε διεξοδικά, γιατί η καταβολή αντισταθμιστικού τιμήματος από τον φορέα διαχείρισης υδάτων στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και στους άλλους Δήμους, που μέσα στα γεωγραφικά τους όρια υπάρχουν τεχνητές ή φυσικές λίμνες που υδροδοτούν την Περιφέρεια Αττικής, είναι επιβεβλημένη.

Επίσης παρουσιάστηκε η νομική βάση για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος που είναι το υφιστάμενο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και οι σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Βασίλης Λεβέντης και τα στελέχη της Ένωσης Κεντρώων ευχαρίστησαν την αντιπροσωπεία του Δήμου για την ενημέρωση, αναγνώρισαν το δίκαιο αίτημα του Δήμου Δωρίδος και δήλωσαν ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του, για την καταβολή του αντισταθμιστικού τιμήματος, αναλαμβάνοντας σχετικές κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία με το Δήμο Δωρίδος.
 

Υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας της Περιφέρειας Στερεάς και του Δημόκριτου

Το πρωτόκολλο συνεργασίας με το Κέντρο Ερευνών Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» υπέγραψε σήμερα ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Η συνεργασία, που έχει ως στόχο την υποστήριξη υποτροφιών, μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, για νέους ερευνητές σε Βιομηχανίες της Στερεάς Ελλάδας, επικυρώθηκε σήμερα με την υπογραφή του πλαισίου δραστηριοτήτων και πρωτοβουλιών.

Το πρωτόκολλο προβλέπει:

1.Τη συμβολή στη διάχυση της καινοτομίας στην Περιφερειακή Διοίκηση


2.Την ενίσχυση του τομέα Έρευνας και Τεχνολογίας και προώθηση της καινοτομίας στη τοπική βιομηχανία

3.Την ισχυροποίηση του ερευνητικού έργου και των ερευνητικών προϊόντων

4.Την ανάπτυξη ευρύτερων τεχνολογικών και ερευνητικών ανταλλαγών

5.Την ανάπτυξη και μεταφορά υψηλού επιπέδου τεχνογνωσίας προς τον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα.

6.Την ενίσχυση της Περιφερειακής Στρατηγικής για την Έρευνα και τη Καινοτομία, μέσω της στήριξης της έξυπνης επιχειρηματικότητας

7.Την δικτύωση του επιχειρηματικού οικοσυστήματος με καταξιωμένα κέντρα επιστημονικής αριστείας

Μετά την υπογραφή του πρωτοκόλλου, ο Κ. Μπακογιάννης δήλωσε:

«Η υπογραφή αυτής της συμφωνίας δεν κάνει τίποτε άλλο από το να επισημοποιεί την πρόθεση και το σχέδιό μας για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και της έρευνας, αλλά και τη στήριξη σε νέους ανθρώπους και νέες ιδέες. Είναι θετικό σε αυτή τη πορεία να βρίσκεις συμμάχους και ανθρώπους με την ίδια θέληση. Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και ο «Δημόκριτος» έχουν αποδείξει, και συνεχίζουν να το κάνουν, ότι όταν στηρίζεις την δημιουργία και την πρόοδο, υπάρχει ελπίδα και πεδίο για να αλλάξουμε πράγματα».

Τα χορευτικά του Πολιτιστικού Ερατεινής

Ξεκινούν από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 τα μαθήματα περιόδου 2016-2017 στα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ερατεινής & Συλλόγου Γυναικών Ερατεινής.

Δασκάλα θα είναι η Χαρά Μιχαηλίδου.

Εγγραφές – έναρξη μαθημάτων:
Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016
17.00 – 18.00 Νήπια 18.00 – 19.00
Παιδιά (Δημοτικό - Γυμνάσιο)
19.00 – 20.00 Ενήλικες

Πληροφορίες: τηλ. 6979692146, 6944153589, 6906064526

Τρίτη, 4 Οκτωβρίου 2016

Υποψήφιος Μητροπολίτης ο ΜουλατσιώτηςΥποψήφιος Μητροπολίτης είναι από σήμερα ο Αρχιμανδρίτης και Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδας Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Η εκλογή του έγινε από την 80μελή Ιερά Σύνοδο μετά από ψηφοφορία, όπου ο Αρχιμανδρίτης Μουλατσιώτης με μεγάλη πλειοψηφία μπήκε στον Πίνακα Υποψηφίων Μητροπολιτών.

Την ευχάριστη είδηση ο Μουλατσιώτης πληροφορήθηκε στο Άγιος Όρος, από τηλέφωνο που του έκανε ο Μητροπολίτης Φωκίδας  Θεόκτιστος αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της ψηφοφορίας της Ιεράς Συνόδου.

Ο Νεκτάριος Μουλατσιώτης αυτές τις ημέρες βρίσκεται σε Προσκυνηματική επίσκεψη στο Άγιο Όρος μαζί με δημοτικά στελέχη του Δήμου Δωρίδας.

Το τηλέφωνο του δεν σταμάτησε να χτυπά και να δέχεται συγχαρητήρια από διάφορους Μητροπολίτες και ιερωμένους μεταξύ των οποίων από τους πρώτους ήταν ο Μητροπολίτης της γειτονικής Ναυπακτίας Ιερόθεος με τον οποίο διατηρεί άριστες σχέσεις.

Ως γνωστό ο Μουλατσιώτης είναι Κτίτορας και Ηγούμενος της Ιεράς Μονής του Αγίου Σεραφείμ Σαρώφ στο Τρίκορφο της Δωρίδας.
 

Κυριακή, 2 Οκτωβρίου 2016

Η Ιόνια οδός θα ενώνει Δωρίδα - Ήπειρο σε λιγότερο από 2 ώρες και με ασφάλεια

…Και ακόμα η Δωρίδα σε 3,5 ώρες από την Θεσσαλονίκη!


Με ταχύτητα συνεχίζονται τα έργα της «Ιόνιας Οδού» που θα ενώνει το Αντίρριο με τα Ιωάννινα και ήδη έχει ολοκληρωθεί το 85% του έργου.
Υπολογίζεται από τα στελέχη των εταιριών που κατασκευάζουν το έργο ότι μέχρι την Άνοιξη του 2017 ο δρόμος  θα παραδοθεί στην κυκλοφορία.

Ήδη στο κομμάτι Κεφαλόβρυσο - Αμφιλογία απομένουν οι σηματοδοτήσεις για να παραδοθεί όπως είχε εξαγγελθεί ότι θα γίνει από τα τέλη Αυγούστου.
Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμα ότι τα ώριμα τμήματα προς παράδοση έχουν χαρακτηριστεί τόσο το τμήμα Φιλιππιάδα - Αβγό όσο και το τμήμα Γαβρολίμνη - Κουβαράς.

Έτοιμη είναι επίσης και η μεγάλη σήραγγα της Κλόκοβας μήκους 3χλμ που θα είναι και η μεγαλύτερη σήραγγα σε όλο το μήκος της Ιόνιας Οδού.
Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι το έργο για την κατασκευή της Ιόνιας Οδού έχει ξεκινήσει από το 2008 αλλά τα μνημόνια και η κρίση έριξαν αρκετά πίσω το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης.

Πέρα από την αναπόφευκτη ανυπομονησία των φορέων και των οδηγών, η κατασκευή της Ιόνιας Οδού έρχεται να αναδείξει το φυσικό κάλλος της περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας αλλά και της Ηπείρου.
Η διαδρομή του αυτοκινητόδρομου είναι ομολογουμένως στο μεγαλύτερο τμήμα εντυπωσιακή με το καλύτερο τμήμα να βρίσκεται στην Ήπειρο μεταξύ Άρτας και Ιωαννίνων.

Τα 196χλμ της Ιόνιας Οδού  θα μειώσουν την χρονοαπόσταση Ιωαννίνων - Αντιρρίου από 3 ώρες σήμερα σε περίπου 1 ώρα και 40 λεπτά σε ένα άνετο αυτοκινητόδρομο δύο λωρίδων ανά κατεύθυνση και με διαχωριστικό διάζωμα ασφαλείας. Και βέβαια σε συνδυασμό με την Εγνατία Οδό η Δωρίδα θα απέχει 3,5 ώρες από την Θεσσαλονίκη!
Δείτε μερικές φωτογραφίες από το έργο …