Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 24 Σεπτεμβρίου 2016

Έβαλαν τα ξίφη στη θήκη οι Πρόεδροι του Φωκικού Άμφισσας και του Αστέρα Ιτέας !

Έδωσαν τα χέρια παρουσία του Δημάρχου Θ. Παναγιωτόπουλου και του Προέδρου της ΕΠΣ Φωκίδας  Χαρ. Κατσανάκη
 
Του Τάσου Τσόλκα
 

Από αριστερά ο Δήμαρχος Θ.Παναγιωτόπουλος, ο Πρόεδρος
του Αστέρα Γ.Σταύρου, ο Πρόεδρος του Φωκικού Η.Τσίγκας
και ο Πρόεδρος της ΕΠΣΦ Χ.Κατσανάκης
Με διαιτητή τον Δήμαρχο Δελφών Θ. Παναγιωτόπουλο… έληξε ισόπαλο το ματς Φωκικού - Αστέρα Ιτέας. Οι μονομάχοι έβαλαν στη θήκη τα ξίφη που έβγαλαν για τα πόδια του Νιγιριανού ποδοσφαιριστή Omasere Ogenerobu  και έδωσαν τα χέρια.

Η συνάντηση των δύο Προέδρων Ηλία Τσίγκα του Φωκικού και Γιώργου Σταύρου του Αστέρα Ιτέας  έγινε σήμερα τα πρωί στο γραφείο του Δημάρχου Θ. Παναγιωτόπουλου παρουσία και του προέδρου της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας Χαράλαμπου Κατσανάκη.

Όπως ανακοινώθηκε μετά τη συνάντηση υπήρξαν αμοιβαίες εξηγήσεις και το θέμα φαίνεται ότι διευθετήθηκε ώστε να «εκτονωθεί η κατάσταση έντασης που δημιουργήθηκε».

Τελικά ο Νιγιριανός ποδοσφαιριστής υπέγραψε στον Αστέρα με τα χρώματα του οποίου θα αγωνίζεται στην νέα σαιζόν.

Η κοινή ανακοίνωση που έβγαλαν οι δύο Πρόεδροι μετά τη συνάντηση:

Οι πρόεδροι των Δ.Σ. των αθλητικών σωματείων Φωκικός και Αστέρας Ιτέας συναντήθηκαν σήμερα, Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016, προκειμένου να πετύχουν την εκτόνωση της κατάστασης έντασης που δημιουργήθηκε τις τελευταίες ημέρες μεταξύ των δύο ποδοσφαιρικών ομάδων και να ανανεώσουν τους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης μεταξύ τους.

Από κοινού και οι δύο πρόεδροι δηλώνουν ότι επιθυμούν να ξεπεραστούν οι όποιες παρεξηγήσεις των τελευταίων ημερών, ότι υπάρχει απόλυτη εκτίμηση στο προσωπικό ήθος των μελών και των δύο διοικήσεων και ουδεμία σκιά μπορεί, ούτε επιτρέπεται να βαραίνει τις διαπροσωπικές σχέσεις αυτών, όντας οι ίδιοι στο σύνολό τους αναγνωρισμένες προσωπικότητες της τοπικής μας κοινωνίας, τυχόν δε ατυχείς χαρακτηρισμοί στις εκδοθείσες ανακοινώσεις σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα πρόσωπα των διοικήσεων, των προπονητών και των αθλητών, που είναι όλα ευυπόληπτα και εξαιρετικά αγαπητά στον τόπο μας.

Επί του συγκεκριμένου περιστατικού που σκίασε τις σχέσεις των δύο ομάδων το τελευταίο διήμερο, δόθηκαν αμοιβαίες εξηγήσεις και υπήρξε δέσμευση για ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας, ώστε στο εξής να αποφεύγονται δυσάρεστες καταστάσεις και παρεξηγήσεις.

Οι πρόεδροι των ομάδων καλούν τους φιλάθλους και των δύο σωματείων να στηρίξουν την προσπάθεια των ομάδων τους με την αγάπη τους, αλλά πάντα μακριά από φανατισμούς και ακρότητες, αναλογιζόμενοι τους πολλαπλούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο ιστορικά σωματεία της Φωκίδας, τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν, αλλά αντίθετα αγωνίζονται για τον ίδιο ευγενή στόχο του ερασιτεχνικού αθλητισμού, σε μια τοπική κοινωνία που από καιρό έχει αφήσει πίσω της μικρο-τοπικισμούς και τεχνητούς διαχωρισμούς.

                            ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
         Ηλίας Τσίγκας            Γιώργος Σταύρου

Πρόγραμμα εκδηλώσεων για την 445η επέτειο της Ναυμαχίας Ναυπάκτου

 

Οικονομικό συμμάζεμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας

Στο πλαίσιο ενημέρωσης όλων των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας για τον απολογισμό των δύο ετών της Περιφερειακής Αρχής, δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας τα στοιχεία που αφορούν στην μείωση κόστους λειτουργίας της, αλλά και στον εκσυγχρονισμό της με σκοπό την εξοικονόμηση πόρων και την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. 
 Συγκεκριμένα:
 • Έως σήμερα, το κόστος λειτουργίας της Περιφέρειας μειώθηκε κατά 30%.
 • Εξορθολογίστηκαν οι δαπάνες και εξασφαλίστηκε 1.000.000€ για τις κοινωνικές και προνοιακές ανάγκες των πολιτών, τον τουρισμό και τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των υπηρεσιών της Περιφέρειας. 
 • Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας είναι η πρώτη περιφέρεια που λειτουργεί με διπλογραφικό σύστημα στα πρότυπα των σύγχρονων επιχειρήσεων και οργανισμών ώστε να μπορούμε να προγραμματίσουμε με καλύτερο τρόπο την διαχείριση των οικονομικών της.
 • ΄Εγινε απογραφή της περιουσίας της περιφέρειας και προχωρά η μελέτη πλήρους αξιοποίησής της.
 • Αντιμετωπίζονται και κλείνουν οι δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούσαν για χρόνια και προκαλούσαν ημερήσιο κόστος 6.000 ευρώ για όλους τους πολίτες της Στερεάς Ελλάδας.
 • Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στεγάστηκαν στο νέο διοικητήριο στη Λαμία μειώνοντας το κόστος των ενοικίων της περιφέρειας κατά 300.000 ευρώ, επιτυγχάνοντας συγχρόνως σημαντική εξοικονόμηση σε λειτουργικά έξοδα και παρέχοντας καλύτερη και πιο άμεση εξυπηρέτηση στους πολίτες.
 • Ολοκληρώθηκε η μελέτη και προχωρά άμεσα η αντικατάσταση του παλαιού και ρυπογόνου στόλου οχημάτων με νέα μικρότερου κυβισμού, τεχνολογίας diesel μέσω leasing μειώνοντας το κόστος λειτουργίας.
Ο περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης σε δηλώσεις του ανέφερε :

«Το νοικοκύρεμα του σπιτιού μας δεν είναι υποχρέωση λόγω της οικονομικής κρίσης. Είναι πολιτική, φιλοσοφία και στρατηγική μας επιλογή. Ο χρόνος και το χρήμα που χάναμε, πρέπει και διατίθεται σε όλους τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας. Τα χρήματα που εξοικονομούνται πρέπει και πηγαίνουν εκεί όπου υπάρχουν ανάγκες για τους πολίτες.Η καταγραφή και η αξιοποίηση της περιουσίας μας δημιουργεί ευκαιρίες νέων εσόδων και επιλύει πολλά προβλημάτων. Είναι απόφαση και τρόπος ζωής για όλους μας στην Περιφέρεια ,η αξιοποίηση και του τελευταίου ευρώ για να πάει εκεί που πρέπει, στους ανθρώπους της Στερεάς Ελλάδας».

Επιχειρηματικότητα στην Πράξη: έναρξη 3ης σειράς εκπαιδευτικού προγράμματος

Από το Κέντρο Έρευνας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Για ανθρώπους με ιδέες


Εάν έχετε κάποια επιχειρηματική ιδέα που διστάζετε να υλοποιήσετε γιατί νιώθετε πώς δεν έχετε τις κατάλληλες γνώσεις και δυνατότητες, το Εργαστήριο Επενδυτικών Εφαρμογών του Πανεπιστημίου Αθηνών δημιούργησε το κατάλληλο Πρόγραμμα. Χάρη σε σημαντικούς Χορηγούς, το Πρόγραμμα παρέχεται έναντι συμβολικής συμμετοχής, με στόχο να βοηθήσει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα.

Το πρόγραμμα συνοπτικά

• 130 ώρες διδασκαλίας
• ολοκληρωμένη εκπαιδευτική διαδικασία δράσης και ανάδρασης
• πρακτική και ρεαλιστική προσέγγιση
• ομιλίες στελεχών αγοράς
• σύμβαση εμπιστευτικότητας για τις επιχειρηματικές ιδέες
• εκπόνηση επιχειρηματικού πλάνου
• χρηματικό έπαθλο 3.000€
• μαθήματα σαββατοκύριακο
• πανελλαδικός χαρακτήρας
• εγγραφή συμμετοχής 250€

πότε & που


Αιτήσεις: Έως Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου 2016

Έναρξη προγράμματος (1ο μάθημα): Σάββατο, 5 Νοεμβρίου 2016

Ολοκλήρωση μαθημάτων: Κυριακή, 19 Μαρτίου 2017

Λήξη προγράμματος / Παρουσίαση επιχειρηματικών σχεδίων: Παρασκευή, 9 Ιουνίου     2017

Τόπος διεξαγωγής: Γρυπάρειο Μέγαρο, Σοφοκλέους 1, Αθήνα

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://epefa.econ.uoa.gr


Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου 2016

“Πόλεμος” Φωκικού με Αστέρα Ιτέας για τα… πόδια του Νιγηριανού Ogenerobu!

Ο Δήμαρχος κάλεσε επειγόντως το πρωί σε σύσκεψη τις Διοικήσεις των δύο ομάδων πριν το θέμα πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις

 Του Τάσου Τσόλκα
     

                      

Πριν ακόμα ξεκινήσει το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας και ο Φωκικός με τον Αστέρα Ιτέας άνοιξαν «πόλεμο» για τα… πόδια ενός Νιγηριανού ποδοσφαιριστή.

Πρόκειται για τον Omasere Ogenerobu, Νιγηριανής καταγωγής που κατά το παρελθόν έχει παίξει στον Αχέροντα Άρτας και στον Βύζαντα Μεγάρων στη θέση του στόπερ.

Ο μάνατζερ του παίκτη είχε συζητήσει σύμφωνα με το ρεπορτάζ με την διοίκηση του Φωκικού για να υπογράψει, παίρνοντας όμως μια σοβαρή προκαταβολή, την οποία τελικά δεν του την έδωσαν.

Έτσι μετά από δύο ημέρες παραμονής του σε ξενοδοχείο της Ιτέας, τα βρήκε οικονομικά με την διοίκηση του Αστέρα και φαίνεται ότι θα υπογράψει σ΄ αυτόν.

Η υπόθεση πήρε αστραπιαία μεγάλη έκταση όμως μετά την σκληρή ανακοίνωση που έβγαλε ο Φωκικός που μιλά μεταξύ άλλων για «εγκληματική οργάνωση» και άμεση υπήρξε η ανταπάντηση με ανακοίνωση που έβγαλε ο Αστέρας.

Την ανακοίνωση του Φωκικού με τον τίτλο περί «εγκληματικής οργάνωσης» ανέβασε πρώτο το site Amfissaface του Ηλία Τσίγκα που είναι πρόεδρος του Φωκικού και ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου Δελφών.

Το θέμα πήρε διάσταση με αποτέλεσμα ο Δήμαρχος Δελφών Θ. Παναγιωτόπουλος να καλέσει επειγόντως για αύριο Σάββατο πρωί στις 8:30 τις Διοικήσεις των δύο ομάδων και την ηγεσία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας (ΕΠΣΦ) για να συζητήσουν το θέμα και να δοθεί η λύση που θα κατευνάσει τα πνεύματα .

Ας δούμε όμως το όλο θέμα μέσα από τις ανακοινώσεις που έβγαλαν οι δύο ομάδες.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΩΚΙΚΟΥ ΑΜΦΙΣΣΑΣ
Ο Φωκικός στο πλαίσιο της ενίσχυσής του εν όψει της νέας αγωνιστικής χρονιάς ανακοίνωσε προχθές το βράδυ την απόκτηση τεσσάρων νέων ποδοσφαιριστών. Μεταξύ αυτών και ο Omasere Ogenerobu ή “Rubo”, που είχε έρθει από τη Δευτέρα στην Άμφισσα και σιτιζόταν με έξοδα των ανθρώπων του ΔΣ.

Xθες, στις 6:30 τα ξημερώματα ο εν λόγω παίκτης από το σπίτι που του είχε παραχωρηθεί από τον σύλλογό μας κάλεσε εσπευσμένα στο τηλέφωνο μέλος του Δ.Σ. του συλλόγου μας και τον ενημέρωσε πως επιθυμεί να φύγει από την ομάδα μας. Ο λόγος που προέβαλε ήταν προβλήματα υγείας της συζύγου του. Αν και έγινε σοβαρή προσπάθεια να μεταπειστεί, ζήτησε και πήρε πίσω τα χαρτιά που είχε προσκομίσει στο ΔΣ προκειμένου χθες να κατατεθούν στην ΕΠΣ Φωκίδας και να προχωρήσουν οι διαδικασίες έκδοσης του δελτίου του.

Αργότερα την ίδια μέρα πληροφορηθήκαμε πως ο “Rubo” είχε “μαντρωθεί” σε γνωστό κεντρικό ξενοδοχείο της Ιτέας, σε πλήρη άγνοια του ανθρώπου από την Αθήνα που μας είχε γνωρίσει τον ποδοσφαιριστή και μας είχε παροτρύνει προκειμένου να αποκτηθεί από τον Φωκικό.

Παράλληλα, γίναμε δέκτες ενημέρωσης για απειλές τρομοκρατικού τύπου προς το πρόσωπό του από ποδοσφαιρικό παράγοντα κοντινού στη Φωκίδα νομού, που παραπέμπουν, αν δεν υπερβαίνουν, στις σκοτεινές μεθόδους των ανθρώπων του υποκόσμου, προκειμένου ο εν λόγω αθλητής να εγκαταλείψει τον Φωκικό και να αγωνιστεί για λογαριασμό του Αστέρα Ιτέας.

Δεν ασπαζόμαστε, και πολύ περισσότερο, δεν υιοθετούμε αυτές τις πληροφορίες που κάνουν ήδη τον γύρο της Φωκίδας. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι δεν ευσταθούν. Γιατί είναι αδιανόητο και εξωφρενικό να ευσταθούν και να χαρακτηρίζουν τα ήθη και τις πρακτικές του τοπικού ποδοσφαίρου της Φωκίδας.

Η αναστάτωση που έχει προκαλέσει η εξέλιξη αυτή είναι ήδη τεράστια στην πόλη της Άμφισσας και το ΔΣ καταβάλλει τις ανθρωπίνως δυνατές, αν και εύλογα αβέβαιες, προσπάθειες διαχείρισης του ζητήματος και του τεταμένου θυμικού του κόσμου της ομάδας μας. Για την επιτυχία του σκοπού αυτού και για να μη δυναμιτιστεί το ποδόσφαιρο της Φωκίδας καλούμε:

– Την Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας να λάβει κάθε αναγκαία πρωτοβουλία για την εκτόνωση του ζητήματος που θα κρίνει σκόπιμη
– Τον προπονητή του Αστέρα Ιτέας, κάτοικο Άμφισσας, μέλος του συνδέσμου των βετεράνων και παλιά δόξα της ομάδας μας να αποδείξει ότι δεν φέρει ευθύνη σε αυτή την εξέλιξη, να καταδικάσει με κάθε πρόσφορο μέσο το όλο συγκεκριμένο γεγονός και να αποκηρύξει τη δημιουργία ομάδας βασιζόμενης σε αρπαγές παικτών που έχει κλείσει αντίπαλο σωματείο. Διαφορετικά, θα έχει δώσει κάθε δικαίωμα να θεωρηθεί ως ενορχηστρωτής και αυτουργός αυτού του γεγονότος.
Το ΔΣ του ΦΩΚΙΚΟΥ ΑΣ

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΑ ΙΤΕΑΣ

Με αφορμή το εμετικό ανοσιούργημα-κατασκεύασμα του site Amfissaface που το υπογράφει ο κύριος Τσίγκας Ηλίας που τυγχάνει να είναι πρόεδρος του Φωκικού και ειδικός σύμβουλος του Δημάρχου έχουμε ομόφωνα να δηλώσουμε τα εξής:

Ποτέ στα χρονικά του αθλητισμού στα 80 χρόνια ένδοξης ιστορίας του συλλόγου, ο Αστέρας έχει απασχολήσει την φίλαθλη γνώμη με φήμες σχετικά με το αθλητικό του ύφος .

Οι όροι εγκληματική οργάνωση και πρακτικές υποκόσμου δεν μας αγγίζουν , δεν τους ξέρουμε και δεν τους ενστερνιζόμαστε. Σαν Δ.Σ δεν έχουμε να αποδείξουμε τίποτα και σε κανένα. Αντιθέτως ο εμπνευστής και θιασώτης του κίτρινου τύπου στον νομό μας οφείλει να αποδείξει τους ισχυρισμούς που θίγουν ανεπανόρθωτα, σπιλώνουν συνειδήσεις και προκαλούν άμεση ηθική και υλική βλάβη σε βιοπαλαιστές ανθρώπους που από το υστέρημα τους στηρίζουν την ομάδα της πόλης τους.

Παράλληλα καλούμε το Δ.Σ του Φωκικού να κατονομάσει τον άνθρωπο που αναφέρεται ως μεσολαβητής και να μας ενημερώσει σε ποιά ομάδα είναι ποδοσφαιρικός παράγοντας.

Ο ποδοσφαιριστής Omasere Ogenerobu έφτασε στην ομάδα της πόλης μας όντας ελεύθερος από την προηγούμενη του ομάδα τον Βύζαντα Μεγάρων. Ένας ποδοσφαιριστής με τον οποίο το σωματείο του Αστέρα Ιτέας βρισκόταν σε συζητήσεις για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 20 ημερών.

Η διοικητική ανεπάρκεια κάποιων να κάνουν ένα παίχτη να οραματιστεί το project τους, καθώς και ο ερασιτεχνισμός με τον οποίο προέβησαν στην ανακοίνωση του την στιγμή που ο παίχτης είχε ακόμη την ελευθέρας του, καταδεικνύουν τον τρόπο που αντιλαμβάνονται το ποδόσφαιρο.

Το γεγονός ότι την Δευτέρα παράγοντας του Φωκικού πλησίασε παίχτη του Αστέρα Ιτέας σε καφετέρια της πόλης της Ιτέας , όπου βρεθήκανε τυχαία με σκοπό να αποσπάσει το δελτίο του για την Άμφισσα δείχνει τον ποδοσφαιρικό πολιτισμό και το πως αντιλαμβάνονται την ισονομία.

Το γεγονός ότι η ομάδα της πόλης μας δεν δημοσιοποιεί τα όσα ευτράπελα έχουν συμβεί αυτή την μεταγραφική περίοδο από ευτυχώς μόνο 2-3 ανθρώπους (σχεδόν δεν υπήρξε ποδοσφαιριστής της ομάδας μας που να μην προσεγγίστηκε από τον Φωκικό, ακόμη και σε περιπτώσεις που ο Φωκικός γνώριζε ότι ο παίχτης έχει συμφωνήσει με τον Αστέρα), δεν σημαίνει αδυναμία αλλά προσπάθεια να λειανθούν οι όποιες διαφορές για να έχουμε ένα πιο υγειές πρωτάθλημα.

Εμείς σαν Αστέρας καλούμε το Amfissaface να αποδείξει τους αποτρόπαιους ισχυρισμούς του η να ζητήσει συγνώμη.

Όπως και να έχει πάντως κερδίζει μια θέση στα πιο ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΑ SITE της χώρας μας.

Υ.Γ 1  Ο Αστέρας Ιτέας καλεί επισήμως τον δήμαρχο Δελφών να πάρει θέση για τα όσα γράφονται από ανθρώπους που πληρώνονται από όλους εμάς, για να τον συμβουλεύουν στις δύσκολες αυτοδιοικητικές αποφάσεις που έχει να πάρει
Υ.Γ 2  Είναι πολύ κρίμα τέτοια ζωηρά μυαλά να χαραμίζονται στο δημόσιο τομέα, την στιγμή που θα μπορούσαν να κάνουν τεράστια καριέρα σαν σεναριογράφοι του Χόλυγουντ.
Υ.Γ 3  Καλούμε την Ε.Π.Σ Φωκίδας δια του προέδρου της, Χαράλαμπου Κατσανάκη να καταδικάσει τα σχόλια του άρθρου, που στο μόνο που αποσκοπούν είναι στην δημιουργία εντυπώσεων και στην εκτράχυνση των σχέσεων των 2 ιστορικών σωματείων, δίνοντας αφορμή σε θερμόαιμους να βγάλουν όλα τα πρωτόγονα ένστικτα τους στο γήπεδο.
Υ.Γ 4  Η αναφορά ως προς το πρόσωπου του προπονητή μας Κώστα Λίβα, ενός ανθρώπου με ήθος και τεράστια προσφορά στο Φωκικό ποδόσφαιρο , περώ ηθικού αυτουργού ξεπερνάει τα όρια ακόμη και της ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΗΤΕΙΑΣ
Υ.Γ 5  Επιφυλασόμεθα για καθένα έννομο δικαίωμα του σωματείου μας απέναντι σε συκοφάντες (Φράσεις όπως εγκληματική οργάνωση είναι πολύ βαριά και δεν μπορεί να περάσει ατιμώρητη)
Το Δ.Σ του ΑΣΤΕΡΑ ΙΤΕΑΣ 

Η Ν.Δ. προηγείται με 9,6% του ΣΥΡΙΖΑ σε δημοσκόπηση της marc για τον Αlpfa

 

Με 9,6 ποσοστιαίες μονάδες προηγείται στην πρόθεση ψήφου η ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας marc για τον Alpha.
 
Την ίδια ώρα, συντριπτικά είναι τα ποσοστά που καταγράφονται στη λεγόμενη «παράσταση νίκης» για τη ΝΔ, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ίδιας δημοσκόπησης οι πολίτες πιστεύουν σε ποσοστό 64,9% ότι η ΝΔ θα κερδίσει τις απόμενες εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ να περιορίζεται στο 15,5%.
 
Εντυπωσιακά μακριά από τις απόψεις που εκφράζουν οι πολιτικοί αρχηγοί βρίσκονται οι πολίτες. Σύμφωνα με το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της marc για τον Alpha μόλις το 14% των πολιτών ταυτίζεται με τις απόψεις του Αλέξη Τσίπρα, ενώ το 21% δηλώνει ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη.
 
Η δημοσκόπηση που διενεργήθηκε κατά το διάστημα 19- 21 Σεπτεμβρίου σε 1.005 νοικοκυριά σε όλη την Ελλάδα, έγινε με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τις εκλογές, μετά τη ΔΕΘ και μετά τη διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών.

Το κυρίαρχο στοιχείο που καταγράφει η έρευνα είναι η κατάρρευση του προεκλογικού συνθήματος του ΣΥΡΙΖΑ «Η ελπίδα έρχεται», αφού απογοητευμένοι και χωρίς ελπίδα δηλώνουν οι 8 στους 10 Έλληνες.
 
Δείτε τις κάρτες της δημοσκόπησης

 
  

Πέμπτη, 22 Σεπτεμβρίου 2016

Στο 107% η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων για τη Στερεά Ελλάδα

Στο 107,13% έφτασε η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων, από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τα τελευταία δύο χρόνια.

Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή αρχή κλήθηκε το 2014 να διαχειριστεί την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος 2007-2013, προϋπολογισμού 141,52 εκατ. ευρώ.

Μόνο στη διετία 2014-2015 ολοκληρώθηκαν 139 έργα για τα οποία απορροφήθηκαν 48 εκατ. ευρώ, φτάνοντας τη συνολική απορρόφηση του προγράμματος στα 151,62 εκατ. ευρώ, δηλαδή σε ποσοστό 107,13%.

Τον Ιανουάριο του 2016 η απαίτηση από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ολοκλήρωση 25 έργων του προγράμματος ήταν 37,20 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 30 εκατ. ευρώ για το Νοσοκομείο Χαλκίδας και 7,20 εκατ. ευρώ για τα υπόλοιπα.

Σήμερα, τα 3,4 εκατ. ευρώ έχουν ήδη πληρωθεί και οι απαιτήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είναι 3,7 εκατ. ευρώ. Με την ολοκλήρωση των συνολικά 164 έργων, έως τον Μάρτιο του 2017, αναμένεται να «κλείσει» το πρόγραμμα 2007-2013.

Ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης έκανε την εξής δήλωση :

«Κλείσαμε δύο χρόνια στην Περιφέρεια. Ένα ταξίδι με απίστευτες δυσκολίες, με τεράστιες προκλήσεις και εμπόδια. Πολύ μικρά όλα αυτά μπροστά στην ικανοποίηση να λύνεις προβλήματα, να βοηθάς, να αλλάζεις και να δημιουργείς. Ακολουθούμε τον δύσκολο δρόμο, αυτόν που θέλει δουλειά, επιμονή και προσπάθεια, αλλά είναι ο μοναδικός δρόμος για να αλλάξει η Στερεά Ελλάδα, ο δικός μας δρόμος».

Ένας χρόνος από τις εκλογές της 20ης Σεπτ. 2015 με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

Του Κωνσταντίνου Εμ. Χαλιορή*

«Αρχή άνδρα δείκνυσι», έγραφε ο Σοφοκλής γύρω στο 442π.Χ στην «Αντιγόνη», μια αποφθεγματική φράση τόσο σοφή και αξιακά διαχρονικώς σταθερή. Επιβεβαιώνεται, ακόμα πολλούς αιώνες μετά, κρίνοντας κανείς την πολιτική κατάσταση, που εξακολουθεί να βιώνει η χώρα μας. Ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απεδείχθησαν ελλιπέστατοι, κατώτεροι των περιστάσεων, αλλά και των προσδοκιών που είχαν δημιουργήσει, ακόμη και σε όσους τους εμπιστεύτηκαν τη διακυβέρνηση και την τύχη της χώρας.

20 Σεπτεμβρίου 2015 ήταν, όταν οι Έλληνες δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο στον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Απεδείχθη, ότι σκοπός τους ήταν απλώς η διακυβέρνηση. Χωρίς στόχους, χωρίς πλαίσιο δεοντολογίας, χωρίς γνώσεις διαχείρισης και ικανότητες υλοποίησης. Το αριστερό ηθικό πλεονέκτημα για το οποίο επαίρεται η συγκεκριμένη κυβέρνηση, δεν είναι άλλο από το μεγαλείο της ανηθικότητας το οποίο τη χαρακτηρίζει.

Μία αναδρομή στο παρελθόν, κατά τους μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, συγκλονίζει. Μετά το οδυνηρό καλοκαίρι του 2015 η αγορά εξακολουθεί να κινείται στο πλαίσιο, που επιβάλλουν τα capital controls, σε συνδυασμό με τις ολέθριες συνέπειες ενός αδικαιολόγητου δημοψηφίσματος.


Μια αγορά, που αργοπεθαίνει χάρη στην επιβολή του αυξημένου ΕΝΦΙΑ, που κατά τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις θα καταργούσαν, αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, που νομοθετήθηκε με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του κυρίου Κατρούγκαλου, κατακρεουργώντας την αξιοπρέπεια των ελευθέρων επαγγελματιών και των αγροτών, αφήνοντας κάθε εξαγγελία τους μετέωρη.

Μηδενική στήριξη της επιχειρηματικότητας με απροσπέλαστα εμπόδια να υψώνονται και την ανεργία να έχει αγγίξει πρωτοφανή επίπεδα.

Συνταξιούχοι είδαν το ΕΚΑΣ να εξανεμίζεται και τις επικουρικές συντάξεις να μειώνονται, τη στιγμή που οι κυβερνώντες διατείνονταν την επιστροφή της 13ης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων. Η δυσχερής αγοραστική δυνατότητα των πολιτών έχει φτάσει σε επίπεδα άνευ προηγουμένου μετά το πακέτο των έμμεσων φόρων, το οποίο περικλείει την αύξηση του ΦΠΑ στις νησιωτικές περιοχές και την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στο κρασί, με κορωνίδα όλων, την αύξηση του ανώτερου συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%

Κανένα κοστολογημένο πρόγραμμα, καμία ουσιαστική προσπάθεια χάραξης πορείας για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Μόνο κοινωνική ισοπέδωση και εφαρμογή διχαστικής πολιτικής ασκείται. Η διατήρηση του κρατισμού και οι αλόγιστες δαπάνες ενισχύονται, η αύξηση της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας διατηρούνται με αυξητική τάση με άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση των κρατικών εσόδων.

Η απειλή για την έξοδο της χώρας τόσο από τη ζώνη του Ευρώ, όσο και από τη ζώνη Σένγκεν πάντα ορατή και οι χειρισμοί του κυρίου Τσίπρα, προσωπικά, και των αρμοδίων Υπουργών του στο θέμα του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ερασιτεχνικοί με τη χώρα μας να αποτελεί διάδρομο εισόδου για όποιον επιθυμεί να μεταβεί προς την Ευρώπη ανεμπόδιστα.

Η ισοπέδωση της αξιοπιστίας της χώρας μας στο εξωτερικό είναι αποκλειστική ευθύνη του Πρωθυπουργού, όπως και οι μηδενικές προσπάθειες ανατροπής της.

 
Οι νέοι επιστήμονες, σε τρομακτικά ποσοστά, αναζητούν ένα αξιόπιστο, υγιές και οικονομικά αξιοπρεπές, εργασιακό περιβάλλον, αφήνοντας την Ελλάδα με το βλέμμα στραμμένο προς τις χώρες της Ευρώπης.

Δεν υπάρχει πια αμφιβολία, ότι ο κύριος Τσίπρας και η κυβέρνησή του είναι πλέον επικίνδυνοι. Όσο παραμένουν στην εξουσία, που τόσο λαχτάρησαν, άλλο τόσο η θέση της χώρας μας δυσχεραίνει. Η λύση είναι πάντα στα χέρια των πολιτών.

* Ο Κωνσταντίνος Εμ.Χαλιορής είναι Οικονομολόγος, πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας

Τριήμερο εμποροπανήγυρης στην Ερατεινή


“Πρωταθλητές” σε τζόγο και αλκοόλ οι Έλληνες μαθητές, σύμφωνα με μεγάλη ευρωπαϊκή έρευνα σε 35 χώρες !

Οι έφηβοι στην Ελλάδα μείωσαν το κάπνισμα, παρ’ ότι βρίσκουν εύκολα τσιγάρα, αλλά αύξησαν το αλκοόλ, που το ξεκινούν ακόμη και από τα 13 τους χρόνια. Δεν προτιμούν -όσο οι συνομήλικοί τους Ευρωπαίοι- τις παράνομες ουσίες, αλλά είναι πρωταθλητές στον τζόγο, καθώς διπλάσιοι Έλληνες μαθητές δηλώνουν ότι έχουν στοιχηματίσει στο διαδίκτυο ή σε άλλους χώρους, σε σχέση με παιδιά ίδιας ηλικίας στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Αυτά είναι ορισμένα από τα κύρια ευρήματα της πανευρωπαϊκής έρευνας ESPAD, που καταγράφει τη συμπεριφορά και τις αντιλήψεις των 16χρονων μαθητών, σχετικά με ουσίες όπως ο καπνός, τα οινοπνευματώδη, τη χρήση του διαδικτύου και τον τζόγο.

Η έρευνα ESPAD υλοποιήθηκε το 2015 σε 35 ευρωπαϊκές χώρες και τα αποτελέσματά της δημοσιοποιήθηκαν , στη Λισαβόνα.

Σύμφωνα με αυτά, παρατηρείται μείωση στην κατανάλωση οινοπνευματωδών και στο κάπνισμα στους εφήβους, αλλά υπάρχει ανησυχία για τη χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών και νέων εξαρτητικών συμπεριφορών στο σύνολο της Ευρώπης.

Όσον αφορά στη χώρα μας, η καπνιστική συνήθεια δείχνει ελεγχόμενη και κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αλλά τα ελληνόπουλα είναι πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στη χρήση αλκοόλ και τον τζόγο.

Αναλυτικά, στην Ευρώπη το κάπνισμα και η κατανάλωση οινοπνευματωδών φαίνεται να μειώνονται στους 15-16χρονους μαθητές. Ωστόσο, υπάρχει ανησυχία για την χρήση «νέων» ψυχοδραστικών ουσιών, όπως συνθετικών κανναβινοειδών, καθινόνων και νέων εξαρτητικών συμπεριφορών στον πληθυσμό αυτό. Η χρήση παράνομων ουσιών παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, παρουσιάζεται σταθερή την τελευταία 12ετία.

Η χώρα μας συμμετέχει στο ερευνητικό πρόγραμμα ESPAD, μέσω του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Στην έρευνα του 2015 συμμετείχε πανελλήνιο αντιπροσωπευτικό δείγμα 3.202 μαθητών, ηλικίας 15-16 ετών, από 175 λύκεια της χώρας.

Κάπνισμα

Μολονότι υψηλότερο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν «εύκολη» πρόσβαση σε τσιγάρα, συγκριτικά με τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, στη χώρα μας παρατηρούνται χαμηλότερα ποσοστά 15- 16χρονων μαθητών που έχουν καπνίσει, έστω και μία φορά σε όλη τους τη ζωή. Τα ποσοστά του πρόσφατου και του καθημερινού καπνίσματος κυμαίνονται στη χώρα μας στα επίπεδα του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Η Ελλάδα παρουσιάζει επίσης χαμηλότερα ποσοστά πρώιμης (σε ηλικία κάτω των 13) δοκιμής του πρώτου τσιγάρου και έναρξης του συστηματικού καπνίσματος.

Οινοπνευματώδη ποτά

Σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε υψηλότερα ποσοστά κατανάλωση οινοπνευματωδών, έστω και μία φορά σε όλη τη ζωή και κατανάλωση κατά τη διάρκεια των 30 ημερών πριν από την έρευνα. Η χώρα μας τοποθετείται σχετικά υψηλότερα και ως προς την υπερβολική, ανά περίσταση, κατανάλωση οινοπνευματωδών. Υψηλότερο ποσοστό εφήβων στη χώρα μας θεωρούν, επιπλέον, «εύκολη» την πρόσβαση σε οινοπνευματώδη ποτά και ξεκινούν την κατανάλωση αλκοόλ σε πολύ μικρή ηλικία (<13 ετών), όχι όμως και τη μέθη. Στη χώρα μας τα ποσοστά μέθης και η μέση κατανάλωση αλκοόλης κατά την τελευταία περίσταση, δεν ξεπερνούν εκείνα του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Παράνομες ουσίες

Η Ελλάδα παρουσιάζει χαμηλότερα ποσοστά σε όλους τους δείκτες που αφορούν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, την ηλικία έναρξης και την πρόσβαση στις ουσίες, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Εξαίρεση αποτελούν τα υψηλότερα ποσοστά στη χώρα μας στη χρήση εισπνεόμενων ουσιών και στις αντιλήψεις για «εύκολη» πρόσβαση στα ηρεμιστικά/υπνωτικά φάρμακα.

Χρήση διαδικτύου

Οι έφηβοι στην Ελλάδα χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά μέσον όρο 5,8 ημέρες την εβδομάδα, όσο δηλαδή και στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών. Ωστόσο, συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, οι έφηβοι στην Ελλάδα αναφέρουν σε χαμηλότερα ποσοστά συχνή χρήση του διαδικτύου για διαδικτυακά παιχνίδια, αγοραπωλησίες και αναζήτηση πληροφοριών και σε υψηλότερα ποσοστά για το «κατέβασμα» διαδικτυακού υλικού (ταινιών, μουσικής, εφαρμογών κτλ).

Τζόγος

Η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των Ευρωπαϊκών χωρών στον στοιχηματισμό / τζόγο στους 16χρονους: (υπερ)διπλάσιο ποσοστό εφήβων στην Ελλάδα αναφέρουν ότι έχουν στοιχηματίσει τον τελευταίο χρόνο, είτε διαδικτυακά, είτε σε ειδικούς χώρους στοιχηματισμού.

Όπως επισημαίνει η Ά. Κοκκέβη, ομότιμη καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας ESPAD στο ΕΠΙΨΥ, «οι εξαρτητικές συμπεριφορές που αποτελούν κίνδυνο για την ψυχική και σωματική υγεία των εφήβων, θα λέγαμε ότι δεν εμφανίζουν σημαντικές αρνητικές μεταβολές κατά τη διάρκεια της τελευταίας 20ετίας. Η αλματώδης όμως αύξηση, στο διάστημα αυτό, των τεχνολογιών, και η διείσδυσή τους στον πληθυσμό των νέων, φαίνεται να απειλεί με επιπρόσθετους κινδύνους, αυτόν, τον ούτως ή άλλως ευάλωτο πληθυσμό. Τα ευρήματα της έρευνας ESPAD θέτουν προκλήσεις στις ευρωπαϊκές χώρες - και ιδιαίτερα και στη χώρα μας -, τις οποίες οφείλουμε να λάβουμε σοβαρά υπόψη και να αναπτύξουμε εγκαίρως τα κατάλληλα μέτρα πρόληψης».

Εξόφληση λογαριασμών και σε Περίπτερα

Συμφωνία της Τράπεζας Πειραιώς με το Συνδικάτο Περιπτερούχων

Σε συμφωνία συνεργασίας για ένα ευρύ φάσμα εξειδικευμένων υπηρεσιών προχώρησε η Τράπεζα Πειραιώς με το Συνδικάτο Επαγγελματιών Περιπτερούχων – Καπνοπωλών και Ψιλικών Ειδών.

 
Η συμφωνία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
 •  Kαταθετικά προϊόντα
 • Υπηρεσίες αποδοχής συναλλαγών με κάρτες πληρωμών (χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωμένες), τερματικά αποδοχής καρτών και ειδική τιμολόγηση μικροσυναλλαγών προσαρμοσμένη στις ανάγκες του κλάδου
 • Υπηρεσία easypay POINT για την εξόφληση λογαριασμών με χρήση μετρητών, για τις ΔΕΚΟ, τις ασφαλιστικές εταιρίες, την κινητή τηλεφωνία κ.α.
 •  Άλλες υπηρεσίες που αφορούν την κίνηση κεφαλαίων και τα εμβάσματα, τις υπηρεσίες ηλεκτρονικής τραπεζικής Winbank και χρηματοδοτικά προϊόντα.
Τη συμφωνία υπέγραψαν από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς η Μαρία Καραφουλίδου, Senior Director της Τραπεζικής Μικρών Επιχειρήσεων και Επαγγελματιών, ενώ από την πλευρά του Συνδικάτου ο πρόεδρος Γιώργος Δούκας.
 
Η Μ. Καραφουλίδου σημειώνει την παραδοσιακά δυναμική παρουσία της Τράπεζας στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών διαμορφώνοντας νέα για το σκοπό αυτόν προϊόντα και υπηρεσίες που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των πελατών του κλάδου. Παράλληλα όμως αναφέρθηκε στη νέα συναλλακτική πραγματικότητα μετά την επιβολή των capital controls, που οδήγησε την Τράπεζα να προτείνει λύσεις με σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του κλάδου.
 
Tη συναντίληψή του για το συγκεκριμένο θέμα εξέφρασε ο πρόεδρος του Συνδικάτου  Γιώργος Δούκας, σημειώνοντας την καταλυτική επίδραση που είχαν συνολικά στο επιχειρείν, οι κεφαλαιακοί περιορισμοί. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη να καλυφθούν οι καταναλωτικές ανάγκες σε μια νέα πραγματικότητα, επιτρέποντας ωστόσο σε έναν κλάδο με μικρά περιθώρια κέρδους να επιβιώσει, παρά την επένδυση. Τα δύο παραπάνω στοιχεία διαμόρφωσαν και τους όρους της συγκεκριμένης συμφωνίας.
 
Οι δυνατότητες που προσφέρουν οι προνομιακές υπηρεσίες της Τράπεζας στους επιχειρηματίες της μικρής λιανικής θα παρουσιαστούν και στην 5η έκθεση Super Market, Mini Market & Περίπτερο η οποία θα πραγματοποιηθεί στο διάστημα 30/09 έως 02/10 στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, στο Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος.
 
Η Τράπεζα Πειραιώς θα βρίσκεται εκεί με δικό της περίπτερο, παρουσιάζοντας το ολοκληρωμένο φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών της στον ευρύτερο κλάδο.

Ένταξη στο πρόγραμμα των νέων γεωργών

Τo Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εν αναμονή της προκήρυξης του προγράμματος 2016, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών ότι μπορούν να προσέλθουν στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ ή στα κατά τόπους Γραφεία του, έως τις 05.10.2016 να υποβάλλουν Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) έτους 2016, εφόσον δεν έχουν ακόμα υποβάλλει.

Ειδικότερα, οι ενδιαφερόμενοι του Νομού Φωκίδας πρέπει να απευθύνονται στην Περιφερειακή Μονάδα του ΟΠΕΚΕΠΕ Στερεάς Ελλάδας, στην διεύθυνση: Κ. Καραμανλή, Τ.Κ 35133, Λαμία.

Επισημαίνεται ότι ο υποψήφιος νέος γεωργός για να κριθεί επιλέξιμος δικαιούχος για ένταξη στο πρόγραμμα νέων γεωργών πρέπει, μεταξύ άλλων, να έχει υποβάλλει Ενιαία Δήλωση Εκμετάλλευσης (ΟΣΔΕ) κατά το έτος υποβολής της αίτησης ενίσχυσης προς ένταξη στο Υπομέτρο 6.1, ήτοι το 2016, για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσής του, σύμφωνα με την από 20/04/2016 Προδημοσίευση που αφορά το Υπομέτρο 6.1.«Εκκίνηση Επιχείρησης από Νέους Γεωργούς» του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020.

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016

Αρχίζουν τα ματς… και στη Φωκίδα για Κύπελλο και Πρωτάθλημα 2016-2017


Του Τάσου Τσόλκα

Τον Οκτώβριο ξεκινά επίσημα η ποδοσφαιρική περίοδο 2016 - 2017 στη Φωκίδα για αγώνες Κυπέλλου κατ΄ αρχήν και στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Χθες έγιναν οι σχετικές κληρώσεις στα γραφεία της ΕΠΣ Φωκίδας στην Άμφισσα.

Φέτος θα έχουμε έναν όμιλο με 15 ομάδες στη Α΄ Κατηγορία και ο πρωταθλητής ανεβαίνει κατ΄ ευθείαν στην Γ΄ Εθνική.

Αξιοσημείωτο ότι ο Φωκικός που την περσινή περίοδο αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική (
football league ) από φέτος θα συμμετέχει στο πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας.

Από την Δωρίδα θα συμμετέχουν οι ομάδες του Απόλλωνα Ευπαλίου, Τολοφώνα Ερατεινή, Ένωση Γλυφάδας, Αετού Λιδωρικίου και Δωρικού Μαλαμάτων.

Στο φετινό πρωτάθλημα δεν συμμετέχουν οι ομάδες του Ανδρούτσου Γραβιάς και του Ηρακλή Μοναστηρακίου.

Αντίθετα συμμετέχει ο Φωκικός όπως αναφέραμε, ο Διαγόρας Πολυδρόσου που απουσίαζε την περσινή σαιζόν και η νεοφώτιστη Ακαδημία Ιτέας.

Τον όμιλο συμπληρώνουν οι Αστέρας Ιτέας, Αμφισσαϊκός, Κρισσαίος Χρισσού, Απόλλων Δελφών, Ησαΐας Δεσφίνας και Ολυμπιακός Κίρρας

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

Η πρώτη φάση των αγώνων του Κυπέλλου Φωκίδας θα γίνει στις 8 και 9 Οκτωβρίου με τους επαναληπτικούς στις 15 και 16 Οκτωβρίου.

Η δεύτερη φάση για όσους προκριθούν θα γίνει στις 22-23 Οκτωβρίου και οι επαναληπτικοί στις 29-30 Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με την κλήρωση οι αγώνες του κυπέλλου έχουν ως εξής:

1η φάση (8-9/10 και 15-16/10)
1. Ακαδημία Άμφισσας (πρόκριση άνευ αγώνα)
2. Αετός Λιδωρικίου – Ακαδημία Ιτέας
3. Κρισσαίος Χρισσού – Δωρικός Μαλαμάτων
4. Απόλλων Δελφών – Διαγόρας Πολυδρόσου
5. Αστέρας Ιτέας – Ολυμπιακός Κίρρας
6. Ησαΐας Δεσφίνας – Αμφισσαϊκός 2006
7. Φωκικός – Τολοφώνα Ερατεινή
8. Απόλλων Ευπαλίου – Ένωση Γλυφάδας

2η φάση (22-23/10 και 29-30/10)
9. Νικητής 4 – Νικητής 7
10. Νικητής 3 – Ακαδημία Άμφισσας
11. Νικητής 2 – Νικητής 8
12. Νικητής 6 – Νικητής 5

ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΦΩΚΙΔΑΣ 2016-2017

Χθες έγινε και η κλήρωση για το πρωτάθλημα της Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας χωρίς όμως να ορισθεί η ημερομηνία έναρξης.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η κλήρωση έβγαλε με το καλημέρα της 1ης Αγωνιστικής το ντέρμπυ Απόλλωνα Ευπαλίου – Αστέρα Ιτέας και για τη 2η Αγνωστική το Αστέρας Ιτέας – Φωκικός, τις τρείς ομάδες δηλαδή που θα είναι από τους διεκδικητές του τίτλου.


Πρόγραμμα Πρωταθλήματος 2016-2017

1η αγωνιστική 16η
Ησαΐας Δεσφίνας – Ακαδημία Άμφισσας
Κρισσαίος Χρισσού – Δωρικός Μαλαμάτων
Ένωση Γλυφάδας – Ακαδημία Ιτέας
Ολυμπιακός Κίρρας – Τολοφώνα Ερατεινή
Αμφισσαϊκός 2006 – Απόλλων Δελφών
Απόλλων Ευπαλίου – Αστέρας Ιτέας
Φωκικός – Διαγόρας Πολυδρόσου
Αετός Λιδωρικίου (ρεπό)

2η αγωνιστική 17η
Αετός Λιδωρικίου – Ησαΐας Δεσφίνας
Ακαδημία Άμφισσας – Κρισσαίος Χρισσού
Δωρικός Μαλαμάτων – Ολυμπιακός Κίρρας
Ακαδημία Ιτέας – Αμφισσαϊκός 2006
Τολοφώνα Ερατεινή – Απόλλων Ευπαλίου
Απόλλων Δελφών – Διαγόρας Πολυδρόσου
Αστέρας Ιτέας – Φωκικός
Ένωση Γλυφάδας (ρεπό)

3η αγωνιστική 18η
Ησαΐας Δεσφίνας – Κρισσαίος Χρισσού
Ένωση Γλυφάδας – Αετός Λιδωρικίου
Ολυμπιακός Κίρρας – Ακαδημία Άμφισσας
Απόλλων Ευπαλίου – Δωρικός Μαλαμάτων
Διαγόρας Πολυδρόσου – Ακαδημία Ιτέας
Φωκικός – Τολοφώνα Ερατεινή
Απόλλων Δελφών – Αστέρας Ιτέας
Αμφισσαϊκός 2006 (ρεπό)

4η αγωνιστική 19η
Ένωση Γλυφάδας – Ησαΐας Δεσφίνας
Κρισσαίος Χρισσού – Ολυμπιακός Κίρρας
Αετός Λιδωρικίου – Αμφισσαϊκός 2006
Ακαδημία Άμφισσας – Απόλλων Ευπαλίου
Δωρικός Μαλαμάτων – Φωκικός
Ακαδημία Ιτέας – Αστέρας Ιτέας
Τολοφώνα Ερατεινή – Απόλλων Δελφών
Διαγόρας Πολυδρόσου (ρεπό)

5η αγωνιστική 20η
Ησαΐας Δεσφίνας – Ολυμπιακός Κίρρας
Αμφισσαϊκός 2006 – Ένωση Γλυφάδας
Απόλλων Ευπαλίου – Κρισσαίος Χρισσού
Διαγόρας Πολυδρόσου – Αετός Λιδωρικίου
Φωκικός – Ακαδημία Άμφισσας
Απόλλων Δελφών – Δωρικός Μαλαμάτων
Ακαδημία Ιτέας – Τολοφώνα Ερατεινή
Αστέρας Ιτέας (ρεπό)

6η αγωνιστική 21η
Αμφισσαϊκός 2006 – Ησαΐας Δεσφίνας
Ολυμπιακός Κίρρας – Απόλλων Ευπαλίου
Ένωση Γλυφάδας – Διαγόρας Πολυδρόσου
Κρισσαίος Χρισσού – Φωκικός
Αετός Λιδωρικίου – Αστέρας Ιτέας
Ακαδημία Άμφισσας – Απόλλων Δελφών
Δωρικός Μαλαμάτων – Ακαδημία Ιτέας
Τολοφώνα Ερατεινή (ρεπό)

7η αγωνιστική 22η
Ησαΐας Δεσφίνας – Απόλλων Ευπαλίου
Διαγόρας Πολυδρόσου – Αμφισσαϊκός 2006
Φωκικός – Ολυμπιακός Κίρρας
Αστέρας Ιτέας – Ένωση Γλυφάδας
Απόλλων Δελφών – Κρισσαίος Χρισσού
Τολοφώνα Ερατεινή – Αετός Λιδωρικίου
Ακαδημία Ιτέας – Ακαδημία Άμφισσας
Δωρικός Μαλαμάτων (ρεπό)

8η αγωνιστική 23η
Διαγόρας Πολυδρόσου – Ησαΐας Δεσφίνας
Απόλλων Ευπαλίου – Φωκικός
Αμφισσαϊκός 2006 – Αστέρας Ιτέας
Ολυμπιακός Κίρρας – Απόλλων Δελφών
Ένωση Γλυφάδας – Τολοφώνα Ερατεινή
Κρισσαίος Χρισσού – Ακαδημία Ιτέας
Αετός Λιδωρικίου – Δωρικός Μαλαμάτων
Ακαδημία Άμφισσας (ρεπό)

9η αγωνιστική 24η
Ησαΐας Δεσφίνας – Φωκικός
Αστέρας Ιτέας – Διαγόρας Πολυδρόσου
Απόλλων Δελφών – Απόλλων Ευπαλίου
Τολοφώνα Ερατεινή – Αμφισσαϊκός 2006
Ακαδημία Ιτέας – Ολυμπιακός Κίρρας
Δωρικός Μαλαμάτων – Ένωση Γλυφάδας
Ακαδημία 94 – Αετός Λιδωρικίου
Κρισσαίος Χρισσού (ρεπό)

10η αγωνιστική 25η
Αστέρας Ιτέας – Ησαΐας Δεσφίνας
Φωκικός – Απόλλων Δελφών
Διαγόρας Πολυδρόσου – Τολοφώνα Ερατεινή
Απόλλων Ευπαλίου – Ακαδημία Ιτέας
Αμφισσαϊκός 2006 – Δωρικός Μαλαμάτων
Ένωση Γλυφάδας – Ακαδημία Άμφισσας
Κρισσαίος Χρισσού – Αετός Λιδωρικίου
Ολυμπιακός Κίρρας (ρεπό)

11η αγωνιστική 26η
Ησαΐας Δεσφίνας – Απόλλων Δελφών
Τολοφώνα Ερατεινή – Αστέρας Ιτέας
Ακαδημία Ιτέας – Φωκικός
Δωρικός Μαλαμάτων – Διαγόρας Πολυδρόσου
Ακαδημία Άμφισσας – Αμφισσαϊκός 2006
Αετός Λιδωρικίου – Ολυμπιακός Κίρρας
Κρισσαίος Χρισσού – Ένωση Γλυφάδας
Απόλλων Ευπαλίου (ρεπό)

12η αγωνιστική 27η
Τολοφώνα Ερατεινή – Ησαΐας Δεσφίνας
Απόλλων Δελφών – Ακαδημία Ιτέας
Αστέρας Ιτέας – Δωρικός Μαλαμάτων
Διαγόρας Πολυδρόσου – Ακαδημία Άμφισσας
Απόλλων Ευπαλίου – Αετός Λιδωρικίου
Αμφισσαϊκός 2006 – Κρισσαίος Χρισσού
Ολυμπιακός Κίρρας – Ένωση Γλυφάδας
Φωκικός (ρεπό)

13η αγωνιστική 28η
Ησαΐας Δεσφίνας – Ακαδημία Ιτέας
Δωρικός Μαλαμάτων – Τολοφώνα Ερατεινή
Ακαδημία Άμφισσας – Αστέρας Ιτέας
Αετός Λιδωρικίου – Φωκικός
Κρισσαίος Χρισσού – Διαγόρας Πολυδρόσου
Ένωση Γλυφάδας – Απόλλων Ευπαλίου
Ολυμπιακός Κίρρας – Αμφισσαϊκός 2006
Απόλλων Δελφών (ρεπό)

14η αγωνιστική 29η
Δωρικός Μαλαμάτων – Ησαΐας Δεσφίνας
Τολοφώνα Ερατεινή – Ακαδημία Άμφισσας
Απόλλων Δελφών – Αετός Λιδωρικίου
Αστέρας Ιτέας – Κρισσαίος Χρισσού
Φωκικός – Ένωση Γλυφάδας
Διαγόρας Πολυδρόσου – Ολυμπιακός Κίρρας
Απόλλων Ευπαλίου – Αμφισσαϊκός 2006
Ακαδημία Ιτέας (ρεπό)

15η αγωνιστική 30η
Ακαδημία Άμφισσας – Δωρικός Μαλαμάτων
Αετός Λιδωρικίου – Ακαδημία Ιτέας
Κρισσαίος Χρισσού – Τολοφώνα Ερατεινή
Ένωση Γλυφάδας – Απόλλων Δελφών
Ολυμπιακός Κίρρας – Αστέρας Ιτέας
Αμφισσαϊκός 2006 – Φωκικός
Απόλλων Ευπαλίου – Διαγόρας Πολυδρόσου
Ησαΐας Δεσφίνας (ρεπό)

Πρόγραμμα στήριξης των αγροτών από τον Όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς

H Τράπεζα Πειραιώς, συνεπής με τη δέσμευσή της για ολοκληρωμένη στήριξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας, μέσω της θυγατρικής της Πειραιώς Leasing, ανέπτυξε πρόγραμμα χρηματοδότησης των αγροτικών εκμεταλλεύσεων που είναι εγκατεστημένες ή δραστηριοποιούνται στην ελληνική επικράτεια.

Το νέο πρόγραμμα δίνει την απαιτούμενη υποστήριξη για την ορθολογικής εκμηχάνισης της παραγωγικής διαδικασίας, την οποία η αγροτική οικονομία έχει απόλυτη ανάγκη, τα τελευταία χρόνια.

Το «Πρόγραμμα χρηματοδοτικής μίσθωσης εξοπλισμού και επαγγελματικών οχημάτων για αγρότες» καλύπτει ανάγκες παγίων όπως αγροτικά αυτοκίνητα, τρακτέρ, συλλεκτικές μηχανές, αμελκτικές μηχανές, κ.τ.λ., και αποτελεί μια εξειδικευμένη πρόταση με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και ευελιξίες, αλλά και ιδιαίτερα προνομιακούς όρους.


Λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές ανάγκες των αγροτών με βάση την δυναμικότητα των εκμεταλλεύσεών τους και την εποχικότητα των χρηματοροών τους, προβλέποντας τους πλέον κατάλληλους όρους αποπληρωμής.

Επιπρόσθετα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματα του προγράμματος, όπως η δυνατότητα ανάπτυξης της αγροτικής εκμετάλλευσης,

 • χωρίς δέσμευση των κεφαλαίων της, τα οποία πλέον μπορεί να χρησιμοποιηθούν για παραγωγικούς, εμπορικούς ή άλλους επενδυτικούς σκοπούς
 • αποπληρωμή του εξοπλισμού και του αναλογούντος ΦΠΑ (σε περίπτωση μη απαλλαγής) μεσο-μακροπρόθεσμα, κάτι που επιτρέπει καλύτερο έλεγχο των χρηματοροών της αγροτικής εκμετάλλευσης
 • αναγνώριση των τόκων που αναλογούν στο μίσθωμα ως λειτουργικές δαπάνες
Η συμφωνία εντάσσεται στον ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό της Τράπεζας Πειραιώς που στοχεύει στην ολιστική προσέγγιση και κάλυψη όλων των αναγκών των αγροτών για την υποστήριξη της επιστροφής της Αγροτικής Οικονομίας σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης.

Η νέα αυτή δυνατότητα χρηματοδότησης έρχεται την κατάλληλη στιγμή για να συμβάλει έμπρακτα και καθοριστικά στην ενίσχυση των αγροτών δίνοντας τους την στήριξη να προχωρήσουν στον εκσυγχρονισμό των εκμεταλλεύσεών τους με την απόκτηση του αναγκαίου μηχανολογικού εξοπλισμού.
 

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

Σοκ για τους εργαζόμενους με "μπλοκάκια" Έως και 50% επιβάρυνση οι εισφορές !


Χαράτσι για εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες με «μπλοκάκι» απογειώνει τις ασφαλιστικές εισφορές από 1/1/2017 πάνω και από το 50%.

Οι απασχολούμενοι με καθεστώς μη εξαρτημένης σχέσης εργασίας (ελεύθεροι επαγγελματίες που ασκούν ατομικά τη δραστηριότητά τους) με μπλοκάκι θα «τιμωρούνται» διπλά από την 1η/1/2017 αν έχουν παράλληλα για την ίδια απασχόληση σχέση εξαρτημένης εργασίας αφενός διότι οι ατομικές τους εισφορές όπως και των ελευθέρων επαγγελματιών (επιτηδευματίες, έμποροι, βιοτέχνες) θα υπολογίζονται με το 26,95% του φορολογητέου εισοδήματός τους και αφετέρου διότι θα εξακολουθούν να πληρώνουν εισφορά και για σύνταξη και για ασθένεια για την απασχόλησή τους ως μισθωτοί.

Διπλές εισφορές

Αν έχουν ασφάλιση στο ΙΚΑ, θα εξακολουθήσουν να πληρώνουν το 16% των μικτών τους αποδοχών. Αν, λόγω ιδιότητας, ασφαλίζονται σε άλλο φορέα (π.χ. ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, Ταμείο Νομικών) και συνδέονται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας με εργοδότες ή επιχειρήσεις, θα συνεχίσουν να καταβάλλουν την εισφορά εργαζομένου που τους αναλογεί από τη σχέση μισθωτής εργασίας, ενώ ταυτόχρονα για τη δεύτερη δραστηριότητά τους (μπλοκάκι) θα καταβάλλουν έξτρα εισφορά σύνταξης και ασθένειας που θα είναι 26,95% από το πρώτο ευρώ της αμοιβής τους (20% για σύνταξη και 6,95% για ασθένεια).

Η συνολική επιβάρυνση -μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές- για μισθωτούς ΙΚΑ που ασκούν και ατομικό επάγγελμα, με μπλοκάκι, φτάνει στο 43% (16% ως μισθωτοί και 26,95% ως ελεύθεροι επαγγελματίες) ενώ σε περιπτώσεις εργαζομένων που ασφαλίζονται ως μισθωτοί σε Ταμεία (π.χ. ΔΕΚΟ, τραπεζών), όπου οι εισφορές «εργαζομένου» είναι υψηλότερες από τις αντίστοιχες που ισχύουν στο ΙΚΑ και φτάνουν στο 22%, η πρόσθετη επιβάρυνση αν έχουν ταυτόχρονα και μπλοκάκι ασκώντας ατομικό επάγγελμα θα ανεβάσει το κόστος της ασφάλισής τους σχεδόν στο 50% του εισοδήματος.

Aν προστεθούν και οι φόροι (φόρος εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος και τυχόν προκαταβολή φόρου), τότε η επιβάρυνση στο εισόδημα από τη διπλή ασφαλιστική εισφορά και τους φόρους αγγίζει το 80%.

Η ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Στη Μπρατισλάβα, οι πολιτικές ηγεσίες προσπάθησαν να απαντήσουν στις αγωνίες των πολιτών της Ευρώπης, δείχνοντας ότι ενεργούν και σχεδιάζουν…, αλλά προφανώς έτσι δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους. 


 Η αιτία η οποία καθηλώνει την Ευρώπη και στρώνει το έδαφος για να αναπτυχθούν ο λαικισμός και ο εθνικισμός, είναι η οικονομική καθίζηση στο ευρωπαικό περιβάλλον και η διόγκωση της ανεργίας.

Είναι δηλαδή η συνεχής πτώση των εισοδημάτων, η συρρίκνωση της μεσαίας τάξης και η ανασφάλεια που επεκτείνεται, καθώς αυξάνει ο αριθμός των ανέργων και δεν διαφαίνονται καινούργιες δουλειές, επενδύσεις και ανάπτυξη.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθεί στην πρώτη γραμμή το μεταναστευτικό, όχι εξαιτίας της διεθνούς συγκυρίας μόνο, αλλά, κυρίως, επειδή εκμεταλλεύονται την αβεβαιότητα και το φόβο οι λαικιστές, οι εθνικιστές και όλο το αντι-ευρωπαικό μπλόκ, στη βάση ενός οικονομικού τέλματος.

Το μεταναστευτικό υπάρχει, γιατί υπάρχει μεγάλο πρόβλημα εισοδημάτων και ανεργίας. Εάν οι οικονομίες πήγαιναν περίφημα, κανείς δεν θα πρόκρινε το ζήτημα των μεταναστών, εύκολα θα τους απορροφούσε η οικονομική ανάπτυξη, η διαχείριση θα ήταν διαφορετική.

Η βάση του προβλήματος για την Ευρώπη είναι οι οικονομικές ανισότητες, σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο. Οι μεγάλες ανισότητες οι οποίες άρχισαν να αναπτύσσονται τα τελευταία οκτώ χρόνια, με το ξέσπασμα της κρίσης, αφενός μεταξύ των πλουσιότερων χωρών-μελών του Βορρά και των ασθενέστερων του Νότου και αφετέρου εντός των κρατών-μελών.


Η μεσαία τάξη παρουσίασε εισοδηματική αποσυναρμολόγηση και η ανεργία αυξήθηκε δραματικά τσακίζοντας τα φτωχότερα οικονομικά στρώματα.

Οι οικονομικά ισχυρότερες τάξεις υπέστησαν βέβαια πολύ μικρότερες απώλειες και όλα αυτά μαζί προκάλεσαν ένα εκρηκτικό κοινωνικό μίγμα, το οποίο αναζήτησε τις εύκολες και ακραίες πολιτικές διεξόδους. Απογοήτευση, φτώχεια, ανεργία, τροφοδότησαν τα πολιτικά άκρα και η Ευρώπη έγινε ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει, αλλά αυτό δεν το συζήτησε η κορυφή των ηγεσιών της Ευρώπης στη Μπρατισλάβα ! Φταίει οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης, αλλά και οι εθνικές πολιτικές ηγεσίες… Αλλωστε, πρόκειται για τους ίδιους (!), οι ίδιοι οι ηγέτες που κινούνται με τον ένα τρόπο στη μία περίπτωση, στον εθνικό χώρο, είναι αυτοί που υποτίθεται ότι σχεδιάζουν και τις εξελίξεις σε πανευρωπαικό ορίζοντα. Και αυτό, από μόνο του, είναι μία παγίδα, μία αυτοαναίρεση.


Διότι, οι ηγέτες των κρατών – μελών παρουσιάζουν τις επιτυχίες της πολιτικής της Ευρώπης σαν προσωπικές μεγάλες νίκες, ενώ, αντιθέτως, τις αποτυχίες, τις δυσκολίες και οποιαδήποτε άλλη δυσάρεστη εξέλιξη, τις χρεώνουν ευθέως στα υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων και τη συνολική οντότητα της Ευρωζώνης ή της Ευρωπαικής Ενωσης. Ετσι ήρθε το Brexit και η άνοδος στα ποσοστά της Λεπέν.

Συνεπώς, οι ίδιες οι σημερινές πολιτικές ελίτ είναι αυτές που τροφοδοτούν με τις αδυναμίες τους και την πολιτική τους διγλωσσία τον λαικισμό και τον εθνικισμό. Αυτή είναι η αλήθεια !

Η Ευρώπη για να αλλάξει και να σταθεί γερά στα πόδια της χρειάζεται να εκπληρώσει δύο προυποθέσεις : η πρώτη είναι να δημιουργήσει ικανούς μηχανισμούς διαχείρισης των κρίσεων σε ενιαίο πανευρωπαικό επίπεδο και η δεύτερη να βρεί τον τρόπο να βάλει μπροστά την παραγωγική της μηχανή, επενδύσεις μεγάλες, νέες δουλειές και θέσεις απασχόλησης. 

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

"Τραγούδι & χορός από ψυχής" της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας ΙωνίαςΤην Παρασκευή συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στο Λιδωρίκι

Θα συζητηθεί και το θέμα οργάνωσης και διεξαγωγής της εμποροπανήγυρης στην Ερατεινή


 Την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο στο Λιδωρίκι στις 7:00 το απόγευμα σύμφωνα με πρόσκληση του προέδρου Χρήστου Τσιλίκη.
 
Τα 4 θέματα που θα συζητηθούν με εισηγητή τον Αντιδήμαρχο Χαράλαμπο Φάκο είναι τα εξής:  
 1.  Διεξαγωγή και οργάνωση εμποροπανήγυρης στην Τ.Κ. Ερατεινής. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 2. Έγκριση Πρωτοκόλλου προσωρινής και οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΤΩΝ Τ.Δ. ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ - ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΠΑΛΙΟΥ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ» και αριθ. μελέτης 37/2008. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 3. Ανάκληση ή μη της υπ’ αριθ. 13/2014 άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφενείο - εστιατόριο) του κ. Χρήστου Σταματογιάννη του Αθανασίου στο νησί τριζόνια.(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 4. Ανάκληση ή μη της υπ’ αριθ. 16/2012 άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος {Καφέ μπαρ - εστιατόριο (ψαροταβέρνα)}, με την επωνυμία: «Όστρια», της κας Σίνη Ιωάννας στο νησί Τριζόνια. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2016

Η Πληρωμή των συντάξεων του Οκτωβρίου

Οι συντάξεις του Οκτωβρίου από κάθε Ταμείο θα καταβληθούν στις εξής ημερομηνίες:

Το Δημόσιο, το ΙΚΑ καθώς και τα υπόλοιπα ταμεία του Υπουργείου Εργασίας θα τις καταβάλλουν την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου.

Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα τις καταβάλλουν την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου

Ο ΟΓΑ και ο ΟΑΕΕ θα τις καταβάλλουν την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου.

Το ΕΤΕΑ θα καταβάλλει τις επικουρικές συντάξεις Οκτωβρίου 2016 την Τρίτη 4 Οκτωβρίου.

Σεβασμός στα ΜΑΤ

Της Ιωάννας Γκελεστάθη*

Απορημένη η κοινή γνώμη παρακολουθεί εδώ και αρκετούς μήνες την παγίωση ενός καθεστώτος απόλυτης ανομίας στην περιοχή των Εξαρχείων.

Αναρχικοί με ορμητήριο το κτήριο του Πολυτεχνείου στήνουν σχεδόν κάθε Παρασκευή και Σάββατο βράδυ σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στο κέντρο της πρωτεύουσας καταλαμβάνοντας το οδόστρωμα, καταστρέφοντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία και εξαπολύοντας δολοφονικές επιθέσεις εναντίον των παρακείμενων διμοιριών της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ..

Αντί άλλης απαντήσεως στους ταραξίες η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. αποφάσισε να δώσει εντολή στις δυνάμεις της Δ.Α.Ε. να παρακολουθούν παθητικά τις διαλαμβανόμενες εγκληματικές ενέργειες χωρίς να παρεμβαίνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο.

Ακολούθως και ελλείψει στοιχειώδους ασφάλειας η διοίκηση των ΕΛ.ΤΑ. αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας του καταστήματος της περιοχής, η διοίκηση του Ο.Α.Σ.Α. την τροποποίηση των δρομολογίων των διερχόμενων από την περιοχή οχημάτων του τις επίμαχες ημέρες και ώρες και η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων την απόσυρση των κάδων απορριμμάτων από την περιοχή δίνοντας το μήνυμα, πως το κράτος οπισθοχωρεί ενόψει της επέλασης μιας θράκας αντιεξουσιαστών.

Γιατί ενώ οι δυνάμεις της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ. έχουν την επιχειρησιακή επάρκεια να εξαλείψουν το φαινόμενο εν μια νυκτί απαλλάσσοντας τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής από το άλγος, στο οποίο τους υποβάλουν οι αναρχικοί, δε λαμβάνουν εντολή να το πράξουν;

Γιατί δεν επιτρέπεται στις διμοιρίες η επέμβαση για την αντιμετώπιση των έκνομων ενεργειών με απόρροια την καταρράκωση του κύρους της υπηρεσίας;

Γιατί υποχρεώνονται οι υπηρετούντες στη Δ.Α.Ε. να τηρούν αμυντική στάση με αποτέλεσμα να τίθεται ευθέως σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα αλλά και η ίδια τους η ζωή, όπως άλλωστε καταδεικνύει και ο μεγάλος αριθμός τραυματιών από επεισόδια στην περιοχή;

Στον αντίποδα της αδράνειας, στην οποία υποχρεώνονται οι διμοιρίες, στις περιπτώσεις των υπό την προστασία της κυβέρνησης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ενεργούντων αντιεξουσιαστών βρίσκεται η δράση, την οποία αυτές καλούνται να αναλάβουν, όποτε βρίσκονται σε εξέλιξη διαδηλώσεις κατά της κυβερνητικής πολιτικής.

Αν δε η κινητοποίηση των δυνάμεων της Δ.Α.Ε. εγείρει αντιδράσεις η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. αντί να στηρίξει τις διμοιρίες, οι οποίες στο πλείστο των περιπτώσεων λειτουργούν με παραδειγματικό επαγγελματισμό, δίνει εντολή για διενέργεια Ε.Δ.Ε. κατά δικαίων και αδίκων.

Μέσω της φάμπρικας των Ε.Δ.Ε. στη Δ.Α.Ε. η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. δεν αφήνει απλώς έκθετο το προσωπικό απέναντι στην κακόβουλη κριτική αλλά το δίνει η ίδια βορά σε όσους την ασκούν, προκειμένου να αποσείσει τις δικές της ευθύνες.

Οι δυνάμεις της υπηρεσίας χρησιμοποιούνται το πρωί από την κυβέρνηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυματοθραύστης των αντιδράσεων, τις οποίες προκαλούν οι αντιλαϊκές της πολιτικές και το βράδυ ως εξιλαστήριο θύμα, στο οποίο χρεώνεται ο αντίκτυπος της καταστολής των αντιδράσεων αυτών.

Παραβλέπεται, ωστόσο, πως η διενέργεια Ε.Δ.Ε. ακολουθεί τον αστυνομικό, σε βάρος του οποίου διατάσσεται, στο υπόλοιπο της σταδιοδρομίας του ακόμη και αν το πόρισμά της είναι απαλλακτικό. Παραγνωρίζεται, επίσης, πως, ενώ η διενέργεια αχρείαστων Ε.Δ.Ε. διατάσσεται ελαφρά τη καρδία, οι εύφημες μνείες δίνονται με ιδιαίτερη φειδώ. Έτσι, όμως, κάμπτεται το φρόνημα και πλήττεται το ηθικό των υπηρετούντων στην Υ.ΜΕ.Τ. και στην Υ.Α.Τ. με εύλογο επακόλουθο να επηρεάζεται δυσμενώς και η απόδοσή τους.

Καθίσταται σαφές, πως οι υπηρετούντες στην Υ.ΜΕ.Τ. και στην Υ.Α.Τ. είναι αδύνατο να λειτουργήσουν κάτω από αυτές τις συνθήκες, αφού στις μισές περιπτώσεις εμποδίζονται να επιτελέσουν τα καθήκοντά τους και στις άλλες μισές καταλήγουν διωκόμενοι, επειδή τα επιτελούν. Είναι, επομένως, επιβεβλημένο να θεσπιστούν άμεσα κανόνες εμπλοκής για τον τρόπο επιχείρησης των δυνάμεων της Δ.Α.Ε..

Με προκαθορισμένο πλαίσιο δράσης θα υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα προσαρμογής των εντολών, τις οποίες λαμβάνουν οι διμοιρίες, ανάλογα με τις περιστάσεις αλλά θα διασφαλίζεται, πως αυτές θα κινούνται εντός προδιαγεγραμμένων κανόνων και δε θα καταλήγουν στη σουρεαλιστική κατάσταση να ακινητοποιούν τις δυνάμεις, ενώ ενώπιον τους λαμβάνουν χώρα κακουργηματικές πράξεις.

Επιπλέον, οι κανόνες εμπλοκής θα προστατεύουν τους υπηρετούντες στη Δ.Α.Ε. και σε περίπτωση διενέργειας Ε.Δ.Ε., αφού κινούμενοι μέσα σε ένα σαφέστερο πλαίσιο θα είναι λιγότερο ευάλωτοι στην άδικη δίωξη.

Στην κατεύθυνση της θωράκισης των δυνάμεων της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ. σε περίπτωση διενέργειας Ε.Δ.Ε. θα μπορούσε περεταίρω να βοηθήσει η θέσπιση κανόνα για σαφή διατύπωση των εντολών, οι οποίες δίνονται στις διμοιρίες, ώστε να μη μπορούν αυτές κατόπιν εορτής να ερμηνεύονται κατά το δοκούν, προκειμένου να μετακυλίονται ευθύνες αλλά και η καταγραφή των επιχειρήσεων, τις οποίες φέρνουν σε πέρας οι διμοιρίες, ώστε να μπορεί εύκολα να διαπιστωθεί η ορθότητα ή μη του τρόπου, με τον οποίο αυτές ενήργησαν.
Κρίσιμη για τη λειτουργία της υπηρεσίας είναι όμως και η επάρκειά της σε ανθρώπινο δυναμικό.

Η αποψίλωση της Υ.ΜΕ.Τ. και της Υ.Α.Τ. έχει ως αποτέλεσμα την οριακή δυνατότητα των διμοιριών να λειτουργούν με τρόπο τέτοιο, ο οποίος να διασφαλίζει αφενός την αποτελεσματικότητα στη διεκπεραίωση των ανατεθειμένων σε αυτές καθηκόντων και αφετέρου την ασφάλεια για το προσωπικό τους.

Στην επιτακτική ανάγκη για άμεση στελεχιακή ενίσχυση θα μπορούσε να συνεισφέρει η θεσμοθέτηση μοριοδότησης ενόψει μεταθέσεων στους υπηρετούντες στη Δ.Α.Ε., η οποία θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο προσέλκυσης προσωπικού αλλά και η θέσπιση εξαίρεσης από το γενικό κανόνα, ο οποίος προβλέπει, πως εφεξής οι εξερχόμενοι από τις αστυνομικές σχολές θα επανδρώνουν μόνο Α.Τ..
* Η Ιωάννα Γκελεστάθη είναι δικηγόρος , πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας 

Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2016

Σύλληψη εμπόρου ναρκωτικών στη Δωρίδα

Προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα του Ευπαλίου

Από αστυνομικούς της Ο.Ε.Π.Τ.Α. Φωκίδας συνελήφθη 39χρονος ημεδαπός, ο οποίος μετέφερε σε Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο πάνω από (22) κιλά ναρκωτικά (κάνναβη).

Συνολικά κατασχέθηκαν (22.820) γραμμάρια κάνναβης, το χρηματικό ποσό των (2.263,80) ευρώ, (4) κινητά τηλέφωνα κ.α.

Η σύλληψη έγινε την Παρασκευή το απόγευμα στο 59 χλμ της Εθνικής Οδού Ιτέας – Αντιρρίου στη Δωρίδα (μεταξύ Γλύφας και Σεργούλας), από αστυνομικούς της Ομάδας Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας.

Ειδικότερα, κατά τη διενέργεια αστυνομικού ελέγχου, ο 39χρονος κατελήφθη να κατέχει εντός του προαναφερόμενου οχήματος, δύο σάκους ταξιδίου που περιείχαν είκοσι (20) αυτοσχέδιες συσκευασίες, με ποσότητες κάνναβης, συνολικού μεικτού βάρους (22.820) γραμμαρίων, οι οποίες κατασχέθηκαν.

Επίσης στη κατοχή του συλληφθέντα, βρέθηκαν επιπλέον και κατασχέθηκαν:
· το χρηματικό ποσό των (2.263,80) ευρώ,
· (4) κινητά τηλέφωνα και (5) κάρτες SIM,
· (2) βιβλιάρια τραπέζης και (1) κάρτα ανάληψης μετρητών,
· (2) χαρτονομίσματα Αλβανίας, καθώς και
· (3) μπλοκ σημειώσεων.

Σε νομότυπη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκε και κατασχέθηκε ποσότητα αδασμολόγητου καπνού, βάρους (430) γραμμαρίων.

Το ανωτέρω Ι.Χ.Φ. αυτοκίνητο, κατασχέθηκε ως μέσο μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου, ενώ ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Άμφισσας.

Τα Κυριακάτικα πρωτοσέλιδα εφημερίδων