Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2016

Η μαύρη κωμωδία "Αρσενικό και παλιά Δαντέλα" σήμερα στην Άμφισσα


ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΝΑΓΝΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ APPLE

Του Γιάννη Κοτόφωλου*

Η βαριά ποινή που επιφύλασσε η Κομισιόν στην Apple, επιβεβαιώνει ότι οι υπερεθνικοί θεσμοί της Ευρώπης – όταν ασκούν τις εξουσίες που διαθέτουν – μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πολυεθνικούς κολοσσούς, οι οποίοι αποδεικνύονται πολλές φορές ισχυρότεροι και από τη θέληση των εθνικών κρατών.

Στον οικονομικό κόσμο της παγκοσμιοποίησης είναι φύσει αδύνατο να επιβληθούν οι κανόνες μίας ελεύθερης και υγιούς αγοράς, εάν δεν υπάρχει υπερεθνική συνεργασία και υπερεθνικές εξουσίες. Αυτό καταδεικνύουν οι ίδιες οι εξελίξεις απέναντι σε πάμπολλες παραβάσεις και καταχρηστικές δράσεις πολυεθνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η διαπίστωση αυτή είναι και η πιο ορθή πολιτικά ανάγνωση του προστίμου μαμούθ – ύψους 13 δισεκ. ευρώ – που επιδικάστηκε στην αμερικανική Apple, για τεράστιες φορολογικές διαφορές δεκαετίας.

Η άλλη ανάγνωση, της ίδιας σπουδαίας υπόθεσης, είναι η ανάδειξη της μεγάλης ανάγκης να εναρμονιστεί σε ενιαία βάση το φορολογικό καθεστώς για τα κέρδη των επιχειρήσεων στην Ευρώπη.

Σίγουρα δεν είναι εύκολη ιστορία, διότι προϋποθέτει την περαιτέρω εκχώρηση εθνικών εξουσιών προς υπερεθνικά κέντρα αποφάσεων και θεσμούς…, πλην όμως είναι φανερό ότι δεν μπορεί να γίνει πλέον και αλλιώς. Αναπόφευκτα αυτή είναι η κατεύθυνση και εύλογα έχουν αρχίσει να μελετούν στις Βρυξέλλες αντίστοιχα σενάρια, για μία σταδιακή προσαρμογή σε ενιαίους φορολογικούς συντελεστές για τα κέρδη.

Διότι, δεν μπορεί να νοείται πραγματικά μία ενιαία ευρωπαϊκή αγορά (με όλα τα πλεονεκτήματα για τους πολίτες) και να είναι βαριά άνισος ο ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων, εξαιτίας της διαφορετικής προνομιακής μεταχείρισης στους φόρους, ακόμη και από κράτος μέλος σε άλλο κράτος μέλος.


Και αυτό, όπως κανείς αντιλαμβάνεται, να αποβαίνει εις όφελος των πολυεθνικών κολοσσών, εις βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και εις βάρος φυσικά του Ευρωπαίου καταναλωτή, ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, φορολογείται με υψηλότερους συντελεστές από τα κέρδη των επιχειρήσεων. Με διαφορετικά φορολογικά καθεστώτα δεν μπορεί πραγματικά να έχεις και ενιαία αγορά…

Επίσης, όμως, όλα αυτά αναδεικνύουν και το μεγαλύτερο σήμερα πολιτικό πρόβλημα της Γηραιάς Ηπείρου. Δηλαδή ότι, δεν μπορεί τελικά να υπάρχει και να λειτουργεί δίκαια και αποδοτικά η Ευρώπη, ως ενιαία οντότητα, εάν δεν υπάρξουν υπερεθνικά ισχυρά όργανα διακυβέρνησης, τα οποία οπωσδήποτε θα πρέπει να είναι εκλεγμένα από τη βάση και να λογοδοτούν απ ευθείας στους πολίτες, με εκλογές πανευρωπαϊκού επιπέδου.

Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και ουσιαστικά η μεγάλη προοπτική για την Ευρώπη, την επιβίωσή της και το μέλλον της, ως μία οικονομική και γεωπολιτική δύναμη στον παγκόσμιο χάρτη.

Η υπόθεση της Apple, για να το πούμε και με άλλα λόγια, αποκαλύπτει και την αδυναμία των εθνικών κρατών απέναντι στα πολυεθνικά μεγαθήρια, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις εθνικές οικονομίες, ειδικότερα τις μικρές, που οποιαδήποτε ώρα και στιγμή μπορεί να τις γονατίσουν τα κερδοσκοπικά παιγνίδια και η δύναμη των διεθνών αγορών.

Είναι μία πικρή αλήθεια, την οποία έχουμε βιώσει σκληρά στην Ελλάδα με την δημοσιονομική κατάρρευση. Σε εθνικό επίπεδο οι κυβερνήσεις φοβούνται να αντιπαρατεθούν με τους διεθνείς επιχειρηματικούς κολοσσούς.


Χρειάζεται μία υπερεθνική πολιτική και προστασία. Η Κομισιόν απέδειξε ότι όταν έχεις και αξιοποιείς τις υπερεθνικές εξουσίες, ασκείς πολύ σημαντική πολιτική και μπορεί να έχεις αποτελέσματα.
*
Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Παρασκευή, 9 Σεπτεμβρίου 2016

Η θεατρική ομάδα των μαθητών Ευπαλίου στο θέατρο του Κάστρου της Άμφισσας

... με το έργο “Αρσενικό και παλιά δαντέλα” του Τζόζεφ Κέσελρινγκ που έχει μαγέψει όσους την παρακολούθησαν


Μια ξεχωριστή θεατρική παράσταση αποτελεί τη συνέχεια των "Φωκικών 2016" στο Θέατρο Κάστρου της Άμφισσας το βράδυ του Σαββάτου.

Μετά τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του προηγούμενου σαββατοκύριακου, σειρά έχει η Θεατρική παράσταση με το έργο “Αρσενικό και παλιά δαντέλα” του Τζόζεφ Κέσελρινγκ, από τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου-Λυκείου Ευπαλίου, με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Ιωάννας Κατσαρού και Κατερίνας Νανοπούλου, στο Θέατρο Κάστρου στις 8 το βράδυ.

Οι μαθητές του Ευπαλίου καταθέτουν τον ενθουσιασμό και το μεράκι τους σε μια παράσταση που κατέκτησε όλους όσοι την έχουν παρακολουθήσει μέχρι τώρα και προσκαλούν τους φίλους του θεάτρου της περιοχής μας να γνωρίσουν τη δουλειά τους και να περάσουν μαζί τους ευχάριστες και ξεκαρδιστικές ώρες στον υποβλητικό χώρο του ανανεωμένου Κάστρου της Άμφισσας.

Η παράσταση υπόσχεται να αποζημιώσει τις απαιτήσεις όσων θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν, ενισχύοντας με την παρουσία και το χειροκρότημά τους την αξιέπαινη προσπάθεια των νεαρών ερασιτεχνών ηθοποιών του μαθητικού θιάσου του Ευπαλίου.

Θέατρο Κάστρου Άμφισσας
Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016

Είσοδος ελεύθερη

 Λίγα λόγια για το έργο

Μια μαύρη κωμωδία, με πρωταγωνίστριες δύο γλυκές γριούλες που έχουν ένα περίεργο χόμπι!

Σε ένα μικρό σπίτι δίπλα από το νεκροταφείο του Μπρούκλιν κατοικούν δυο ευγενικές και αξιαγάπητες ηλικιωμένες κυρίες, η Άμπι και η Μάρθα Μπρούστερ. Mε βοηθό τον ανιψιό τους Τέντι, οι εν λόγω κυρίες έχουν αποκτήσει μια ιδιαίτερα… κακή συνήθεια.

Κάποια στιγμή στο σπίτι τους καταφθάνει ο άλλος τους ανιψιός, Μόρτιμερ Μπρούστερ, δημοσιογράφος και κριτικός, ο οποίος, παρά το γεγονός ότι δήλωνε ορκισμένος εργένης, γνώρισε τον έρωτα στο πρόσωπο της Ελέιν Χάρπερ, την οποία σκοπεύει να παντρευτεί. Ο Μόρτιμερ σοκάρεται όταν ανακαλύπτει το χόμπι που έχουν οι θείες του.

Και ενώ ο Μόρτιμερ δεν έχει ακόμα συνέλθει από την έκπληξη, τις θείες του αποφασίζει να επισκεφτεί και ο τρίτος ανιψιός, ο παρανοϊκός δραπέτης Τζόναθαν, κουβαλώντας μαζί τον συνεργό του, πλαστικό χειρουργό Αινστάιν και τις δικές του «εκπλήξεις».

Μια σειρά από κωμικοτραγικά επεισόδια λαμβάνουν χώρα σ' εκείνο το σπίτι, με την αστυνομία να εμφανίζεται μόνο και μόνο για να κάνει τα πράγματα χειρότερα…..

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ:
ΙΩΑΝΝΑ ΚΑΤΣΑΡΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΝΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΠΑΙΖΟΥΝ (με σειρά εμφάνισης):
ΒΑΣΙΛΑΚΗ ΔΗΜΗΤΡΑ   Abby Brewster
ΖΕΚΑ ΕΙΡΗΝΗ                  Teddy Brewster
ΚΑΛΟΥΔΗ ΣΟΦΙΑ           Officer Klein
ΚΑΛΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ          Officer Brophy
ΔΡΟΣΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ        Martha Brewster
ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΥ ΛΑΜΠΡΙΝΗ Elaine Harper
ΚΑΤΣΑΡΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ     Mortimer Brewster
ΜΕΛΙΣΤΑ ΕΦΗ                 Mr. Gibbs
ΛΥΜΠΕΣΑΡΙ ΑΛΦΡΕΝΤ Jonathan Brewester
ΖΕΚΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ   Dr. Einstein
ΦΡΟΜΟΥΖΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Officer O’Hara
ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ Lt. Rooney
ΑΝΔΡΕΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ Mr. Witherspoon

ΣΚΗΝΟΓΡΑΦΙΑ: KARLHEINZ GRATZL
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΦΩΤΙΣΜΟΥ: ΚΟΛΟΤΖΙΕΪ ΝΤΟΜΙΝΙΚ 
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ / ΒΙΝΤΕΟΣΚΟΠΗΣΗ: ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ

 Λίγα λόγια ….
…για τον συγγραφέα Joseph Kesselring και το έργο 

Ο Τζόζεφ Όττο Κέσελρινγκ (21 Ιουλίου 1902 – 5 Νοεμβρίου 1967) ήταν Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, γνωστός περισσότερο για το έργο του «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», που έγινε τεράστια επιτυχία στο Μπρόντγουεϊ αλλά και σε πολλές χώρες. Γεννημένος στη Νέα Υόρκη, γιος Γερμανών μεταναστών, ο Κέσελρινγκ πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του δουλεύοντας για και γύρω από το θέατρο.

Το 1939, το ιδανικό του Λευκού Αγγλοσαξονικού Προτεσταντικού προτύπου μπήκε στο στόχαστρο του Κέσελρινγκ με τη μαύρη κωμωδία «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», που αποτέλεσε το αριστούργημά του, με 1.444 παραστάσεις του στο Μπρόντγουεϊ και 1.337 στο Λονδίνο.

Ο Κέσελρινγκ μέσα από μια κωμωδία, η οποία είναι άλλωστε κι ένα από τα μεγαλύτερα μέσα και εργαλεία σχολιασμού κάθε κοινωνίας, σατιρίζει μεταξύ άλλων τον πουριτανισμό, την “τρέλα” ή τη διαφορετικότητα των ανθρώπων και αναφέρεται με μια μεγάλη δόση ειρωνείας, στην “ευσπλαχνία” για την ανθρώπινη ύπαρξη, η οποία μπορεί να παρουσιαστεί με ανορθόδοξο ενίοτε τρόπο, όπως στην περίπτωση των δυο ηλικιωμένων κυριών με το ιδιαίτερα μακάβριο “χόμπι”!

Οι δύο αγαπημένες θείες, ισχυρίζονται πως προσπαθούν αενάως να βρουν τη γαλήνη, όχι μόνο για τον εαυτό τους, αλλά και για να την προσφέρουν απλόχερα στους μοναχικούς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, παρά μόνο την τελευταία τους ημέρα επάνω στη γη.

Η κινηματογραφική εκδοχή του έργου, το 1944 με πρωταγωνιστή τον Κάρι Γκράντ, σε σκηνοθεσία του Φρανκ Κάπρα, απογείωσε τη δημοτικότητα του έργου.

Ο Κέσελρινγκ πέθανε στη Νέα Υόρκη το 1967, σε ηλικία 65 ετών.


…για τον ηθοποιό Boris Karloff

Καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Βρετανού ηθοποιού του θεάτρου και του κινηματογράφου Γουίλιαμ Χένρι Πρατ (William Henry Pratt). Ήταν το νεότερο από τα οκτώ παιδιά ενός διπλωμάτη.


Ο ρόλος του Φρανκενστάιν (1931) στην ταινία του Τζέιμς Γουέιλ ήταν καθοριστικός για την καριέρα του.

Το 1941 εμφανίστηκε στο Μπρόντγουεϊ, στο έργο «Αρσενικό και παλιά δαντέλα», ερμηνεύοντας ο ίδιος τον χαρακτήρα του Τζόναθαν Μπρούστερ, του παρανοϊκού εγκληματία ανιψιού, ο οποίος, προκειμένου να διαφύγει της σύλληψης από την αστυνομία, κάνει πλαστικές επεμβάσεις στο πρόσωπό του, με την πιο πρόσφατη να τον κάνει να μοιάζει με τον Μπόρις Κάρλοφ!

Χορήγηση 5 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ),  σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ) - Τομέας Γυναικών Μάνατζερ και Επιχειρηματιών (ΤΟΓΜΕ), στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Ψηφιακή Συμμαχία για τη Γυναικεία Απασχόληση»,  χορηγεί πέντε (5) υποτροφίες σε γυναίκες απόφοιτες Πανεπιστημιακής εκπαίδευσης για τη συμμετοχή τους στα μεταπτυχιακά προγράμματα της εταιρείας στον τομέα της «Διοίκησης Επιχειρήσεων».

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα είναι μια πιλοτική συνεργασία και αφορά μόνο το τμήμα της Αθήνας. Σε αυτό μπορούν να συμμετέχουν γυναίκες απόφοιτοι Ανώτερων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων εσωτερικού και εξωτερικού (αναγνωρισμένα από το ΔΟΑΤΑΠ), με κατεύθυνση θετικών και οικονομικών σπουδών.

Επιπλέον κριτήρια: 

 
                             ΜΟΡΙΑ
Βαθμός πτυχίου
 
ΑΡΙΣΤΑ:                    30
ΛΙΑΝ ΚΑΛΩΣ:          25
Οικογενειακό εισόδημα
 
Μικρότερο από :
10.000€:                 55
25.000€:                 45
Μονογονεϊκή οικογένεια
(Γονέας ή τέκνο μονογονεϊκής οικογένειας)
 
 
                                 50
Πολύτεκνη οικογένεια
(Γονέας ή τέκνο πολύτεκνης οικογένειας)
 
                                50
ΑΜΕΑ
 
                                50
Ρομά
 
                                50
Πρόσφυγας
 
                                50

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Συμμετοχές γίνονται δεκτές, μέχρι και 19/9/2016 (σφραγίδα ταχυδρομείου) στην:

Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων
ΔΡΑΓΑΤΣΑΝΙΟΥ 8, Τ.Κ. 10559, 3ος όροφος (Πρωτόκολλο ΓΓΙΦ), ΑΘΗΝΑ
με την ένδειξη: ΥΠΟΤΡΟΦΙΕΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ

Για τους φακέλους των υποψηφίων, τα απαραίτητα επισυναπτόμενα έγγραφα, είναι τα εξής:
  • Βιογραφικό σημείωμα
  • Αντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Αντίγραφο πτυχίου ή Αναλυτική Βαθμολογία 
  • Εκκαθαριστικό φορολογικής δήλωσης έτους 2015
  • Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης πρόσφατης έκδοσης
  • Πιστοποιητικό πρωτοβάθμιας υγειονομικής επιτροπής (Για την κατηγορία ΑΜΕΑ)
  • Τα κατάλληλα έγγραφα για τις ευάλωτες ομάδες.
Πληροφορίες για την συμμετοχή:

Γενική Γραμματεία Ισότητας 213- 15 11 147 και 213 – 15 11 111 (ώρες: 12:00-14:00)
Πληροφορίες για το περιεχόμενο των μεταπτυχιακών στο site της ΕΕΔΕ:

Σε περίπτωση ισοβάθμησης θα γίνει κλήρωση.

Τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (www.isotita.gr) μετά τις 3 Οκτώβρη.

Πέμπτη, 8 Σεπτεμβρίου 2016

Παράταση συμβάσεων εργαζόμενων στην καθαριότητα, στο Δημόσιο και στους ΟΤΑ

Παρατείνονται
αυτοδικαίως έως
τις 31Δεκεμβρίου του 2017 όλες οι ισχύουσες ατομικές συμβάσεις, όσες πρόκειται να υπογραφούν μέχρι τις 31.12.2016 καθώς και όσες ατομικές συμβάσεις έχουν λήξει την 1.3.2016, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, των εργαζομένων στην καθαριότητα των κτιρίων των δημοσίων υπηρεσιών, των ανεξάρτητων αρχών, των Ν.Π.Δ.Δ. των Ν.Π.Ι.Δ. και των Ο.Τ.Α.

Όπως μας ενημέρωσε ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, η σχετική τροπολογία την οποία υπογράφουν ο υπουργός εσωτερικών και διοικητικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο αναπληρωτής υπουργός Χριστόφορος Βερναρδάκης, εντάσσεται στο Νομοσχέδιο που αφορά την «Κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της κυβέρνησης της Δημοκρατίας της Βουλγαρίας, περί διασυνοριακής αστυνομικής συνεργασίας».

Η συζήτηση του Νομοσχεδίου, αρχίζει σήμερα Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Είστε σίγουροι ρε παιδιά ότι έβρεξε στη Δυτική Ελλάδα ή… μας κήρυξαν πόλεμο;

 
Υποστήριξη μαθητών με ειδικές ανάγκες από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες ένταξης για την χρηματοδότηση από το ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας με το ποσό των 296.875 ευρώ προκειμένου να υποστηριχθούν οι μαθητές της Περιφέρειάς μας με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες.

Η Πράξη αφορά στη στήριξη και ενίσχυση του θεσμού της εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης σε μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες που φοιτούν σε σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το σχολικό έτος 2016-2017, μέσω της στελέχωσης τους με το αναγκαίο Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Με αφορμή την έναρξη του προγράμματος, ο Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης τόνισε ότι τέτοια προγράμματα βάζουν την σφραγίδα τους στην ισονομία και τον πολιτισμό μας. «Οι ευκαιρίες πρέπει να δίνονται σε όλους. Όλοι ανεξαιρέτως έχουν το δικαίωμα πρόσβασης στην παιδεία και τη γνώση και εμείς έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να την εξασφαλίζουμε» είπε χαρακτηριστικά. 

Τετάρτη, 7 Σεπτεμβρίου 2016

Ναυαγεί στο… Ποτάμι η προσπάθεια δημιουργίας νέας Κεντροαριστεράς

Σε ναυάγιο καταλήγει η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ ΠΑΣΟΚ/Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα που θα προσπαθήσει να ενώσει τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς.

Αντί να οδηγήσει σε «γάμο», το φλερτ εξελίσσεται σε αντιπαράθεση για τον βασικό πολιτικό προσανατολισμό του νέου σχήματος και τις μελλοντικές κυβερνητικές συνεργασίες του.

Η ουσιαστική διαφωνία αφορά το αν η «ενιαία κεντροαριστερά» θα συνεργασθεί σε κυβερνητικό επίπεδο με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ – δηλαδή ποιο κόμμα θα βοηθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις επόμενες εκλογές.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει πρόωρες δεσμεύσεις και αποκλεισμούς, το Ποτάμι αποκλείει συνεργασία με ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ - και εισπράττει την κατηγορία ότι προτιμά τη συμπόρευση με τη ΝΔ.

Κοινοβουλευτικοί παράγοντες και πολιτικοί σχολιαστές επισημαίνουν ότι η επιλογή κάθε πλευράς συναρτάται και με τη ιδεολογικοπολιτική φυσιογνωμία που θέλει να δώσει στον νέο φορέα.

Η κόντρα αφορά δηλαδή τη... δοσολογία «κέντρου» και «αριστεράς» που θα έχει ο νέος κεντροαριστερός σχηματισμός.

Η φυσιογνωμία του νέου κόμματος

Από τις τελευταίες ανακοινώσεις των κομμάτων που εμπλέκονται στις σχετικές διεργασίες και από τις πληροφορίες που διαρρέουν, φαίνεται ότι,

-  Οι του ΠΑΣΟΚ θέλουν έναν πολιτικό φορέα πολυσυλλεκτικό, με ανοιχτές γέφυρες προς τον ΣΥΡΙΖΑ και χωρίς αποκλεισμούς προς την πλευρά της ΝΔ
-  Οι προερχόμενοι από τη ΔΗΜΑΡ προτιμούν ένα «αριστερόστροφο» νέο κόμμα, που θα μπορεί να συνεργασθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και θα έχει ανοιχτό μέτωπο προς τις δεξιές απόψεις και τον νεοφιλελευθερισμό»
-  Η ηγεσία του Ποταμιού θέλει ένα κόμμα περισσότερο «κεντρώο, μεταρρυθμιστικό» και λιγότερο «αριστερό» ή αγκιστρωμένο στη σοσιαλδημοκρατία και σε ιδεολογικά στερεότυπα.

Τορπίλη
Πριν ακόμη προχωρήσουν οι διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση του νέου σχήματος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έσπευσε να προκαταλάβει τους συνομιλητές του και να θέσει εμμέσως όρους: Σε ανοικτή επιστολή προς ΠΑΣΟΚ-ΔΗΣΥ, το Ποτάμι απέκλεισε εκ προοιμίου «οποιαδήποτε
μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ». 

Παράλληλα, απέρριψε πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για συνάντηση εκπροσώπων των δύο κομμάτων, προκειμένου να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα κινήσεων και ενεργειών για τη συγκρότηση του νέου πολιτικού φορέα.

Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά τορπίλισε τις προσπάθειες συνεννόησης και συνεργασίας, προκαλώντας οργίλες αντιδράσεις και σφοδρές επικρίσεις από την πλευρά των παρ’ ολίγον πολιτικών εταίρων του.

Στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης δεν ενδιαφέρεται πραγματικά να συμμετάσχει στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της κεντροαριστεράς, φοβούμενος ότι ο ίδιος και το κόμμα του θα εξαφανισθούν μέσα στη μεγάλη «χοάνη» της νέας παράταξης.

Θεωρούν μάλιστα ότι μέχρι τώρα έχει λειτουργήσει ως τροχοπέδη, καθυστερώντας διαδικασίες και διεργασίες για την προσέλκυση άλλων «πολιτικών κινήσεων και προσωπικοτήτων που ανήκουν πραγματικά στον κεντροαριστερό χώρο»

Επιλέγει ΝΔ;
Ενδεικτικές του κλίματος που διαμορφώνεται είναι οι χθεσινές δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ: «Δυστυχώς επιβεβαιώνονται οι φόβοι μας ότι πίσω από την κωλυσιεργία, τη διγλωσσία και την υπαναχώρηση υπάρχουν σκοπιμότητες. Δυστυχώς, την ώρα που η χώρα και ο λαός το έχουν τόσο ανάγκη, το Ποτάμι φαίνεται ότι δεν υποστηρίζει τη λογική του αυτόνομου πόλου της Κεντροαριστεράς».

Ακόμη πιο επικριτικές οι δηλώσεις από πλευράς ΔΗΜΑΡ: «Ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη υποστηρίζει ότι δεν είναι συμπλήρωμα ούτε της ΝΔ ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι τονίζει ότι δεν είναι λύση η συγκυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Συνεπώς προτείνει συνεργασία με τη ΝΔ».

Οι εξελίξεις αυτές βάζουν προς το παρόν(;) ταφόπλακα στις πολύμηνες προσπάθειες προσέγγισης Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Ποταμιού για τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού φορέα, που θα συσπείρωνε όλες τις δυνάμεις της κεντροαριστεράς και θα αποτελούσε τον τρίτο πόλο στο πολιτικό σύστημα.

Συζητήσεις σε ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ
Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν πλέον επιβεβλημένη την αναθεώρηση των σχεδιασμών που έχουν γίνει στην προοπτική συμπόρευσης-συνεργασίας με το Ποτάμι και την ανάληψη πρωτοβουλιών προς άλλες κατευθύνσεις.

Η Φώφη Γεννηματά συγκαλεί το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος, που θα συνεδριάσει αύριο. Θα ακολουθήσει ευρεία σύσκεψη των μελών του ΠΣ και της κοινοβουλευτικής ομάδας, με βασικό θέμα συζήτησης την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς και το ρόλο του ΠΑΣΟΚ σ’ αυτές τις διεργασίες.

Πρωτοβουλίες στο μέτρο των δυνάμεων της ετοιμάζεται να αναλάβει και η ΔΗΜΑΡ. Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το κεντρικό συντονιστικό όργανο του κόμματος για να εξετάσει τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.


Φώφη κατά Θεοδωράκη :
Η Κεντροαριστερά για να

πετύχει χρειάζεται μπέσα.
Εδώ τελειώνει η συζήτηση

Έτσι μετά τις έντονες αντεγκλήσεις των δύο κομμάτων μέσω διαρροών και δημοσίων κειμένων, η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά ξεκαθάρισε μιλώντας στον Real FM:

«Έχουμε κάνει υποχωρήσεις, υπομονή, δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές, αλλά εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Προχωράμε με αυτούς που θέλουν και μπορούν».

Η Φώφη Γεννηματά είπε ακόμη πως «η Κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Και πίστη στο εγχείρημα». Και εκτίμησε πως η ηγεσία του Ποταμιού «δεν θέλει», για να συμπληρώσει: «Είναι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες, κάπου αλλού θέλουν να πάνε».

Όπως εξήγησε, πήρε η ίδια προ καιρού την πρωτοβουλία για συνένωση των όμορων χώρων, καθώς «στην κοινωνία υπάρχει δίψα και προσδοκία να ξαναγεννηθεί αυτή η παράταξη και περιμένουν έργο χειροπιαστό».

Η Φ. Γεννηματά σημείωσε με νόημα: «Δώσαμε χρόνο στο Ποτάμι να αποφασίσει το στίγμα του. Ανήκει στην Κεντροαριστερά; Θέλει κεντρικό ρόλο ή είναι άλλες οι επιδιώξεις του; Χθες είδαμε στην επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της ΝΔ».

Όσο για το τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ σε περίπτωση που του ζητηθεί να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ήταν ξεκάθαρη: «Τα δύο πρώτα κόμματα των επόμενων εκλογών πρέπει να συνεργαστούν. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ πρέπει να δημιουργήσουν μια ισχυρή κυβέρνηση. Σε μια τέτοια κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ θα βάλει πλάτη», κατέληξε η Φ. Γεννηματά. Εκτίμησε, δε, ότι «ανίσχυρες κυβερνήσεις με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι έχει αποδειχθεί ότι δεν λειτουργούν».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης μίλησε, επίσης, για την ελληνική οικονομία, ρίχνοντας την αποκλειστική ευθύνη στην τωρινή κυβέρνηση. «Η χώρα με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ μπαίνει σε επικίνδυνη στασιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει πτώση των εσόδων, αδυναμία των Ελλήνων να πληρώσουν φόρους. Σε λίγο τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα είναι πάνω από 100 δισ. ευρώ», τόνισε.

Ωστόσο, εμφανίστηκε βέβαιη ότι «αυτή η χώρα δεν είναι καταδικασμένη. Έχει πλούτο, έχει δυνατότητες, δεν θα πάει χαμένος ο αγώνας του ελληνικού λαού».

Ποικιλία… ασθενειών στα ελαιόδεντρα !

Tην τελευταία πενταετία παρατηρείται μεγάλη ποικιλία όσον αφορά την συμπτωματολογία των ασθενών ελαιοδένδρων, τόσο στο ελαιώνα της Άμφισσας, όσο και στην παραλιακή ζώνη.

Όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Βαγγέλης Κατσαγούνος η Υπηρεσία παρακολουθεί το θέμα με ελέγχους, αυτοψίες και λήψη δειγμάτων προς εργαστηριακή εξέταση. 

Ενημερώνουμε τους ελαιοπαραγωγούς, επισημαίνει ο Αντιπεριφερειάρχης,  ότι τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα δείχνουν ότι τα παθογόνα τα οποία έχουν εντοπισθεί και οι ζημιές που προκαλούνται είναι αντιμετωπίσιμες με σωστές καλλιεργητικές φροντίδες και σε ορισμένες περιπτώσεις με επεμβάσεις με κατάλληλα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι ελαιοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στους κατά τόπους Γεωπόνους και στις Γεωτεχνικές Υπηρεσίες.   

Οι προτάσεις ΠΑΣΟΚ & Ποταμιού για τα επόμενα βήματα στην κεντροαριστερά

Μάλλον συμφώνησαν... ότι διαφωνούν σε πολλά !

Την επιστολή και τις προτάσεις για τη συγκρότηση ενιαίου κομματικού φορέα και την εκλογή ηγεσίας, απέστειλαν χθες ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης, και ο Χρήστος Πρωτόπαπας ως εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, προς το Ποτάμι και προκάλεσαν την απάντηση - ανοικτή επιστολή του Ποταμιού σήμερα το απόγευμα, έδωσε στη δημοσιότητα η Χαριλάου Τρικούπη.

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τα επόμενα βήματα είναι οι εξής:

1. Συναντήσεις των ηγεσιών των ενδιαφερόμενων δυνάμεων (ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεις, κ.α), για την συμφωνία ως προς τον κοινό στόχο της συγκρότησης ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης και ως προς τον οδικό χάρτη για την επίτευξη του στόχου αυτού. Παράλληλα, ολοκληρώνεται η διερεύνηση της δυνατότητας της συνεργασίας και με άλλες δυνάμεις που δεν συμμετέχουν στην Επιτροπή Διαλόγου (ΚΙΔΗΣΟ κ.α.). (Σεπτέμβριος 2016).

2. Συγκρότηση ολιγομελούς οργάνου (επιχειρησιακού χαρακτήρα) με εκπροσώπηση όλων των φορέων που συμμετέχουν, το οποίο θα έχει την ευθύνη υλοποίησης του οδικού χάρτη και των κοινών δραστηριοτήτων που θα αποφασισθούν. (Σεπτέμβριος 2016).

3. Κατάθεση υποψηφιοτήτων για την εκλογή του επικεφαλής της Παράταξης. Οι επικεφαλής των κομμάτων που θα συμμετάσχουν και των κινήσεων που ήδη συμμετέχουν στο εγχείρημα, μπορούν αυτοδίκαια να είναι υποψήφιοι. Η υποβολή άλλων υποψηφιοτήτων για την ηγεσία της Παράταξης προϋποθέτει συλλογή 1.000 τουλάχιστον υπογραφών, από τουλάχιστον 30 εκλογικές περιφέρειες - νομούς της χώρας. Εξ αυτών για το Λεκανοπέδιο Αττικής τίθεται ως ανώτατο όριο το 50% του συνολικού αριθμού, (500 υπογραφές), για την Θεσσαλονίκη ως ανώτατο όριο το 20% (200 υπογραφές), και για κάθε άλλο νομό - εκλογική περιφέρεια το 10% (100 υπογραφές). (Οκτώβριος 2016).

4. Συγκρότηση Εφορευτικής Επιτροπής (κοινής αποδοχής) για την οργάνωση και πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη του επικεφαλής της Παράταξης από την βάση, με την συμμετοχή των πολιτών και ανοιχτές-πλήρως διαφανείς διαδικασίες χωρίς αποκλεισμούς.
Η εφορευτική επιτροπή σε συνεργασία με το ολιγομελές όργανο (που θα έχει ορισθεί) θα καταλήξει σε όλες τις ενέργειες που θα διασφαλίσουν απόλυτα την διαφάνεια και την εγκυρότητα της εκλογής.(Οκτώβριος 2016).

5. Κοινή «συνέλευση» των θεσμικών οργάνων των φορέων και συλλογικοτήτων που συμμετέχουν στο εγχείρημα, με την συμμετοχή σημαντικών στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των κινημάτων των παραγωγικών φορέων, της επιστήμης και της αυτοδιοίκησης. Η συνέλευση επικυρώνει το πόρισμα της επιτροπής, ώστε να υπάρχει κοινή προγραμματική βάση.(Οκτώβριος 2016).

6. Διαμόρφωση Κανόνων δεοντολογίας για την αξιοπιστία, την διαφάνεια και την ισοτιμία προβολής όλων των υποψηφίων, κατά την διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα.
Προκαταβολική σαφής δέσμευση όλων των υποψήφιων για την αυτονόητη ενεργή υποστήριξη τόσο στο πρόσωπο που θα εκλεγεί, όσο και στην συνέχιση του συλλογικού εγχειρήματος και της προοπτικής του. (Οκτώβριος 2010).

7. Εκλογή ηγεσίας από την βάση με ανοιχτό μητρώο.
Όσοι (ες) συμμετέχουν αποτελούν την βάση του νέου φορέα (μέλη και φίλοι).
Επανάληψη της εκλογής μεταξύ των δύο επικρατέστερων εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει το 50%+1 των έγκυρων ψηφοδελτίων στην πρώτη εκλογή.
Σε αυτή την περίπτωση δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες συμμετείχαν στην πρώτη ψηφοφορία.(Α΄ δεκαπενθήμερο Δεκεμβρίου 2016).

8. Αμέσως μετά την εκλογή, ενοποιούνται οι κοινοβουλευτικές ομάδες και συγκροτείται πολιτική - οργανωτική επιτροπή, η οποία θα έχει την ευθύνη μαζί με τον (την) επικεφαλής για την πολιτική διεύθυνση της παράταξης και την πορεία προς το Συνέδριο.
Την ευθύνη συγκρότησης της Επιτροπής Συνεδρίου έχει ο (η) επικεφαλής της παράταξης, με την πρόβλεψη συμμετοχής όλων των «συλλογικοτήτων» που συμμετέχουν στο εγχείρημα, χωρίς λογικές πλειοψηφίας. (Δεκέμβριος 2016).

9.  Οργάνωση Συνεδρίου της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης, το οποίο θα αποφασίσει για την συλλογική συγκρότηση και λειτουργία και την εκλογή κεντρικού πολιτικού οργάνου. (Απρίλιος 2017).

Βάση τα σημεία που διαφάνηκαν συγκλίσεις

Στην επιστολή τους οι εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης σημειώνουν ότι στέλνουν γραπτώς τις προτάσεις μας για τα «επόμενα βήματα» προς την δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού χώρου, ώστε ουδείς κακοπροαίρετος να έχει την δυνατότητα να δυναμιτίσει την προσπάθειά.

Τα στελέχη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης επισημαίνουν, ότι συμπεριλαμβάνουν τα σημεία που διαφάνηκαν συγκλίσεις, ιδιαίτερα κατά την συνάντησή των δύο πλευρών την περασμένη Παρασκευή, για να βρούν λύσεις εκεί που υπήρξαν διαφορετικές οπτικές.

Τονίζουν μάλιστα ότι η διαδικασία διαλόγου που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2016, πρέπει να οδηγήσει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα και δεν μπορεί να παραπεμφθεί στις καλένδες, και ουσιαστικά να εκφυλισθεί.

«Αναμένουμε κατά την νέα συνάντησή μας την Τετάρτη 7/09 (όπως από κοινού έχουμε προσδιορίσει), τις παρατηρήσεις και τις συγκεκριμένες προτάσεις σας στο σχέδιο που σας αποστείλαμε. Είναι ώρα να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες κινήσεις. Να βρούμε την «συνισταμένη» που θα οδηγήσει στην συνάντηση των επικεφαλής των κομμάτων μας, μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως από κοινού είχαμε στοχεύσει», υπογραμμίζουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και προσδιορίζουν ως στόχους:

- Την δημιουργία του νέου ενιαίου πολιτικού φορέα του Δημοκρατικού Προοδευτικού Μεταρρυθμιστικού χώρου, ιδεολογικά και πολιτικά οριοθετημένο από την συντηρητική πολιτική της Ν.Δ. και τον εθνολαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

- Την ανάγκη από μια εθνική γραμμή και ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης που θα την υλοποιήσει, καθώς «δεν θα είμαστε κυβερνητικό συμπλήρωμα ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Επίσης, η συνύπαρξη στην μεγάλη προοδευτική συμμαχία γίνεται με όρους πολιτικής αυτονομίας και σεβασμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του κάθε φορέα, που συμμετέχει στο εγχείρημα.
Με την συμπόρευση, την κοινή δράση στην Βουλή (ενοποίηση Κοινοβουλευτικών Ομάδων) και στην κοινωνία, δυναμώνουμε τους πολιτικούς δεσμούς, ξεπερνάμε τις επιφυλάξεις, οικοδομούμε την αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να προχωρήσουμε δυναμικά στον στόχο μας: στον νέο ενιαίο πολιτικό φορέα του προοδευτικού χώρου.

Τα 10 σημεία που προτείνει το Ποτάμι

Με ανοιχτή επιστολή υπό τον τίτλο: «Η δημιουργία ενός νέου πολιτικού κινήματος πέρα από διαρροές και ανακρίβειες», το Ποτάμι τοποθετείται για τις συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ και δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και προτείνει 10 σημεία για να διαμορφωθεί συμφωνία και να οδηγηθεί το εγχείρημα σε εκλογή αρχηγού και δημιουργία ενιαίου πολιτικού φορέα.

Η εκλογή του νέου αρχηγού, δεν είναι μια τυπική διαδικασία κενού πολιτικού περιεχομένου, ούτε πρέπει να καταλήξει σε μια αναμέτρηση κομματικών μηχανισμών, υποστηρίζει το Ποτάμι.

Συγκεκριμένα, προτείνει: «Ανοιχτές διαδικασίες με πολιτική διαφάνεια και επαρκή χρόνο που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή πολιτών.

Προτείνονται 10 σημεία για συμφωνία

«Όλα ανοιχτά» είναι η προϋπόθεση που θέτουμε για να ξεφύγουμε από τις διαρροές και τους ψιθύρους που δημιουργούν νοσηρό κλίμα και υπονομεύουν το εγχείρημα:

1. Συγκρότηση μιας εφορευτικής συντονιστικής επιτροπής με εκπροσώπηση όλων των κομμάτων και των κινήσεων του χώρου που θέλουν να λάβουν μέρος στο εγχείρημα.

2. Υποβολή υποψηφιοτήτων για την θέση του επικεφαλής του νέου Κινήματος.

3. Τρίμηνη προεκλογική περίοδος μετά το κλείσιμο των υποψηφιοτήτων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα στους υποψηφίους να παρουσιάσουν το σχέδιό τους, για την ανόρθωση της χώρας και τις θέσεις των πολιτικών ρευμάτων που εκφράζουν.

4. Διοργάνωση ντιμπέιτ, ει δυνατόν σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, για να αντιπαρατεθούν και σε τοπικό επίπεδο οι απόψεις και οι προτάσεις των υποψηφίων.

5. Εκλογές με ηλεκτρονικές «κάλπες», στις οποίες μπορούν να πάρουν μέρος όλοι οι πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δηλώνουν ότι θέλουν να συμμετέχουν, είτε ως μέλη είτε ως φίλοι στο νέο εγχείρημα. Η ηλεκτρονική διαδικασία είναι η μόνη που διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο της διαδικασίας.

6. Αν κανείς από τους υποψηφίους δεν συγκεντρώσει το 50% συν 1, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται σε 21 ημέρες. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν και πολίτες που δεν ψήφισαν την πρώτη Κυριακή.

7. Ο νέος αρχηγός αναλαμβάνει επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων που πήραν μέρος στην διαδικασία.

8. Το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την εκλογή του νέου αρχηγού, συγκαλείται συνέδριο για την ψήφιση των πολιτικών θέσεων, του νέου καταστατικού και των οργάνων του νέου κινήματος.

9. Οι σύνεδροι εκλέγονται από την βάση με διαδικασίες ανάλογες αυτών της εκλογής του αρχηγού και μπορούν να πάρουν μέρος όσοι πολίτες έχουν ήδη δηλωθεί ως μέλη στο νέο κίνημα.

10. Τα κόμματα που συμμετέχουν, διακόπτουν την πολιτική τους δραστηριότητα με την εκλογή του νέου αρχηγού.

11. Ο νέος αρχηγός και τα νεοεκλεγέντα όργανα οδηγούν το Κίνημα στις εθνικές εκλογές»
Επίσης, το Ποτάμι προτείνει την εβδομάδα μετά τη ΔΕΘ, η Φώφη Γεννηματά και ο Σταύρος Θεοδωράκης σε κοινή συνέντευξη Τύπου να παρουσιάσουν την συμφωνία διατυπώνοντας τις θέσεις τους, για το χαρακτήρα και το πολιτικό στίγμα του ενιαίου φορέα.

Στην επιστολή, που υπογράφουν οι εκπρόσωποι του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας και Παντελής Αβραμίδης, τονίζεται ότι οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις του πολιτικού χώρου από την ΝΔ έως τον ΣΥΡΙΖΑ, μπορούν να συγκροτήσουν «μια παράταξη που δεν θα είναι μόνο άθροισμα του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αλλά θα είναι ένα νέο πολιτικό κίνημα, το οποίο θα συσπειρώσει όλους τους πολίτες που ασφυκτιούν από τις συντηρητικές και λαϊκίστικες πολιτικές. Ένα κίνημα δυνατό, που θα καθορίζει τις εξελίξεις και θα δίνει λύσεις», καθώς και ότι «... ο μεγάλος δημοκρατικός χώρος δεν έχει ανάγκη ούτε από προστάτες, ούτε από ιδιοκτήτες. Και πρέπει να πάψει να είναι πεδίο πρόσφορο σε λεηλασίες είτε από τα δεξιά είτε από τα αριστερά».

Στην επιστολή γίνεται λόγος για «καταστροφή που προκαλεί στην χώρα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που μας υποχρεώνει να αφήσουμε πίσω τις διαφορές μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλοι έχουμε κάνει την αυτοκριτική μας για τα λάθη και τις παθογένειες του παρελθόντος»
Και καταλήγει: «Οφείλουμε εδώ μια απάντηση σε όσους εμφανίζουν ως «κοινή θέση» και «προϋπόθεση συνεργασίας» την πρόταση για «Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης». Κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ποτέ προς συζήτηση στις μεταξύ μας συναντήσεις.

Το Ποτάμι πιστεύει ότι πρέπει να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» σε μείζονα θέματα (πχ: πρόταση προς τους δανειστές για μείωση του χρέους), αλλά δεν θεωρεί ότι η λύση στο αδιέξοδο της χώρας είναι οποιαδήποτε μορφή συγκυβέρνησης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ».

Επιστολή διαμαρτυρίας Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αποστόλου

Στέρησε από την Περιφέρεια Στερεάς 14,5 εκατομ. Ευρώ


Την έντονη διαμαρτυρία για την κατανομή των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης εξέφρασε το Περιφερειακό Συμβούλιο που εξέδωσε ψήφισμα το οποίο εστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελο Αποστόλου.

Στο ψήφισμα, που εκδόθηκε και με την συμμετοχή της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, ζητείται από τον Υπουργό να παρέμβει ώστε στην επόμενη κατανομή να διορθωθεί η αδικία που στερεί από την Στερεά Ελλάδα περίπου 14,5εκατ. ευρώ από τα 1,2 δις. που θα εκχωρηθούν στις περιφέρειες και να ληφθεί υπόψη το κριτήριο βάσει του οποίου η Στερεά Ελλάδα παράγει το 9,4 % του Αγροτικού ΑΕΠ.

«Είναι γνωστό σε όλους πλέον ότι η Στερεά Ελλάδα είναι θύμα μιας στατιστικής στρέβλωσης με αποτέλεσμα να μην παίρνει αυτά που δικαιούται. Η Περιφέρεια που έχει πολύ μεγαλύτερο Αγροτικό ΑΕΠ από άλλες, δεν μπορεί να παραμένει φτωχός και αδικημένος συγγενής. Δεν επαιτούμε, ζητούμε την εφαρμογή των αντικειμενικών κριτηρίων που μας δίνουν αυτά που πρέπει να πάρουμε» τόνισε στις δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης, Κώστας Μπακογιάννης για το θέμα.

Αναλυτικά  η επιστολή  με ολόκληρο το ψήφισμα.

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Με τις ανακοινώσεις σας της  31ης  Αυγούστου για την εκχώρηση στις αιρετές Περιφέρειες της διαχείρισης  του 37,4% των πόρων  του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης  2014-2020 , ενός  ζωτικής σημασίας για τον πρωτογενή τομέα και την Ελληνική Περιφέρεια Προγράμματος,  συνδράματε στον διαχρονικό αγώνα της Αυτοδιοίκησης για ουσιαστική αποκέντρωση και Περιφερειακή ανάπτυξη, το οποίο και χαιρετίζουμε.

Η Περιφέρειά μας εκφράζει την ετοιμότητά της να ανταποκριθεί ακέραια στην  ευθύνη της ώστε με την παραγωγική συνεργασία του ΥΠΠΑΤ, ταχύτητα και αποφασιστικότητα να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα όσον αφορά την εκπλήρωση του κοινά ομολογημένου στόχου «να πιάσουν τόπο» αυτοί οι πόροι και να συμβάλλουν  στην κοινωνική ευημερία.

Ταυτόχρονα επαναφέρει το σταθερό αίτημα της Αυτοδιοίκησης στα πλαίσια επίτευξης του στόχου της Ευρώπης των Περιφερειών  το σύνολο των πόρων του ΠΑΑ σε έναν χρονικό ορίζοντα να περάσει στη διαχείριση των φυσικών φορέων του, αυτών της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης.

Η μεγάλη σημασία του πρωτογενή τομέα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, τη δεύτερη μεγαλύτερη σε έκταση περιφέρεια, με όρους εισοδήματος και απασχόλησης, είναι γνωστή. Αποτυπώνεται στο σύνολο των στατιστικών στοιχείων , στην αυξημένη βαρύτητα της αγροδιατροφικής βιομηχανίας της Περιφέρειας  στα συνολικά εθνικά μεγέθη της χώρας (9.4% της εθνικής γεωργικής προστιθέμενης αξίας), όπως επίσης και σε συγκεκριμένα  προϊόντα: βαμβάκι– εκκοκκιστήρια -εριουργία, δημητριακά, κηπευτικά, βρώσιμη ελιά, ζωική παραγωγή.

Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο, αξιολογώντας την πρώτη φάση της κατανομής των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης που εκχωρούνται στις Περιφέρειες και αποδίδει περίπου το 8,36% των συνολικών πόρων στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας , με απογοήτευση, διαπιστώνειπως για άλλη μια φορά η Στερεά Ελλάδα αδικείται.

Δεν έφτανε που η Περιφέρειά μας τα τελευταία χρόνια είναι θύμα της γνωστής στατιστικής στρέβλωσης που την κατατάσσει στον «Στόχο 2» και την υποχρεώνει σε διαρκή υποχρηματοδότηση με αποτέλεσμα να λαμβάνει αθροιστικά (εθνικούς και κοινοτικούς πόρους) περίπου το 50% από το μέσο όρο των πόρων συγκριτικά με άλλες περιφέρειες της χώρας. Με την εξαγγελθείσα κατανομή πόρων, δεν τηρείτε και δεν ακολουθείται  στοιχει-ωδώ,ςέστω και με απλή αναλογική εφαρμογή, το απλό κριτήριο του αγροτικού ΑΕΠ (9.4%) στερώντας έτσι στη Στερεά Ελλάδα περίπου 14,5 εκατομμύρια συνολικά (στα 1,2 δις που θα εκχωρηθούν πλην Leader στις Περιφέρειες).

Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη η αρχή της σύγκλισης / συνοχής μεταξύ των Περιφερειών που διέπει τις ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις, και ενισχύει με αυξημένους πόρους τις πιο αδύναμες Περιφέρειες, θα έπρεπε σε Περιφέρειες όπως η Στερεά Ελλάδα,  που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει βυθιστεί ταχύτατα λόγω της κρίσης (61% του μέσου ευρωπαϊκού το 2014) και η ανεργία, ειδικά η νεανική, είναι στις τρεις υψηλότερες της χώρας (πάνω από 60%), να δοθούν και επιπλέον πόροι από την απλή αναλογική κατανομή.
 
Ιδιαίτερα για την Στερεά,που κινδυνεύει στον πρωτογενή τομέα από σημαντική γήρανση του πληθυσμού που έχει ως κύριο επάγγελμα αυτό του γεωργού, οι αυξημένοι πόροι καθώς και πρόσθετες ευνοϊκές ρυθμίσεις και παρεμβάσεις θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό κίνητρο για να μπουν στο αγροτικό επάγγελμα και στη μεταποίηση νέοι άνθρωποι, που βρίσκονται σε μακροχρόνια ανεργία.

Κάνουμε έκκληση το Υπουργείο

·        Να διορθώσει στην επόμενη κατανομή των υπολοίπων του ποσού την εμφανή αδικία.
·        Να ενισχύσει για την Περιφέρειά  μας  τουλάχιστον τους πόρους των κρατικών ενισχύσεων και της επιχειρηματικότητας, ιδίως για τους νέους αγρότες και επιχειρηματίες (εκκίνηση νέων επιχειρήσεων, startups) στις αγροτικές περιοχές (Υπομέτρα4.1,6.1, 6.2, 6.3, 16.1 & 16.4). ώστε να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε  και να υλοποιήσουμε αποτελεσματικά  τις αναμενόμενες προσκλήσεις ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας στον αγροτικό τομέα, επιτυγχάνοντας την μείωση της ανεργίας και την  αναστροφή της τάσης  εγκατάλειψης της γης.
·        Να εγκρίνει- ως ελάχιστο πρώτο διορθωτικό μέτρο - τα 6 προγράμματα Leader που θα κατατεθούν για περιοχές της Στερεάς, στον μέγιστο  επιλέξιμο προϋπολογισμό .
Οι αρχές της ισονομίας και της ισοπολιτείας θα πρέπει να διέπουν όλες τις αποφάσεις του κεντρικού κράτους ιδιαίτερα όταν σχετίζονται με την κατανομή των πόρων. Για πολλά χρόνια η Στερεά Ελλάδα έχει πέσει θύμα διαδοχικών αδικιών. Το Περιφερειακό μας Συμβούλιο ζητάει και απαιτεί για τους Πολίτες του ΙΣΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ με αυτά των υπόλοιπων Ελλήνων.