Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Εντυπωσίασε η ημερίδα στο Λιδωρίκι ''Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά''


Με ιδιαίτερη επιτυχία και μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημαρχείου Λιδωρικίου η ημερίδα με τίτλο ''Αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά'', μια εκδήλωση που οργανώθηκε από τον Δήμο Δωρίδος και το σύλλογο Πενταγιωτών και στην συνέχεια ετέθη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης με προτροπή του δημάρχου  Γιώργου Καπεντζώνη κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τον άδικο και πρόωρο χαμό του συμπατριώτη μας και πρώην Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κώστα Μίχου.

Στην πρώτη ομιλία της ημερίδας ο Νίκος  Σιδηρόπουλος, διευθυντής αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής Π.Ε Φωκίδας,  παρουσίασε πολλά και χρήσιμα στοιχεία για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών καθώς και τα προγράμματα ενίσχυσης τέτοιον πρωτοβουλιών.

Αμέσως μετά στην τοποθέτηση του ο Γρηγόρης Ιατρού καθηγητής βιολογίας πανεπιστημίου Πατρών, αναφέρθηκε στην σημασία των εναλλακτικών  προσεγγίσεων αναφορικά με καλλιέργειες για περιοχές που τα χώματα τους δεν μπορούν να αποδώσουν σε νορμάλ καλλιέργειες. Θεωρεί ότι είναι και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να επιχειρήσουν νέοι άνθρωποι να δραστηριοποιηθούν στον χώρο των καλλιεργειών τέτοιου είδους.

Παρέθεσε πολλά επιστημονικά στοιχεία για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών, αλλά ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Στερεά Ελλάδα κατέχει την δεύτερη θέση πανελλαδικά αναφορικά με το δυναμικό φυτικών πόρων αρωματικών φυτών την στιγμή που η Ελλάδα σας χώρα κατατάσσεται στους κορυφαίους τόπους καλλιέργειας ΑΦ παγκοσμίως. 

Στη εισήγηση της η Ελένη Μαλούπα διευθύντρια ινστιτούτου γενετικής βελτίωσης και φυτογεννετικών πόρων ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, παρουσίασε το όραμα της για την δημιουργία βοτανικών κήπων σε όλη την Ελλάδα και στην δημιουργία μιας κοινή στρατηγικής μεταξύ επιστημών και κράτους. Επίσης μέσω μιας γλυκύτατης μικρής παρουσίας  δειγματίστηκαν στο κοινό αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά.

Ενδιαφέρον παρουσίασε το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι η πλουσιότερη χώρα της Ευρώπης ανά μονάδα επιφάνειας σε αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά. Ενθουσίασαν το κοινό οι εικόνες και οι πληροφορίες για τον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσσίων τον οποίο η ίδια με τους συνεργάτες της δημιούργησε.

Αναφορά έγινε στο δίκτυο βοτανικών κήπων στον οποίο θα ενταχθεί φυσικά μετά την δημιουργία του και ο βοτανικός κήπος Δωρίδας. Ιδιαίτερη δε εντύπωση προκάλεσαν τα οικονομικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν από την Ελ. Μαλούπα από την παγκόσμια διακίνηση ΑΦΦ που αγγίζουν τα 500 δις ευρώ και στην διατροφή και στον χρόνια των καλλυντικών.  

Στην συνέχεια ο Γιώργος Δημητρέλλος μέλος του ειδικού επιστημονικού προσωπικού του πανεπιστημίου Πατρών κατά κύριο λόγο πέραν τις επιστημονικής του ανάλυσης για τα είδη καλλιέργειας ΑΦΦ, παρουσίασε τον χώρο που προτείνει η συντονιστική ομάδα στην οποία ανήκει και ο ίδιος να δημιουργηθεί ο βοτανικός κήπος στην Πενταγιού αλλά και του κτηρίου που θα στεγάσει την διοίκηση του βοτανικού κήπου, τους χώρους παρασκευαστηρίου αλλά και λοιπών δραστηριοτήτων.

Αμέσως μετά τον λόγο πήρε η Γρηγοριάδου Κατερίνα, γεωπόνος - βιοτεχνολόγοι / σύμβουλος έρευνας επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα αλλά και καλλιεργητής η ίδια, η οποία στην τοποθέτηση της εστίασε στους κινδύνους που υπάρχουν λόγω εσφαλμένων εντυπώσεων που δημιουργούν δημοσιεύματα αστικού τύπου συνήθως και ωθούν τον νέο κόσμο να ασχοληθεί με κάτι εξαιρετικά επικερδές. ''Δεν παύει να είναι μια αγροτική καλλιέργεια όπως όλες οι άλλες με τους κινδύνους που υπάρχουν'', τόνισε.

Επίσης ανέφερε ότι δεν μπορεί κάποιος να είναι καλλιεργητής στην Αρτοτίνα για παράδειγμα και να ζει και κατοικεί στην Αθήνα. Χωρίς κόπο και τεχνογνωσία δεν μπορεί να επιτευχθεί αποτέλεσμα. Η Κ. Γρηγοριάδου είναι επίσης μέλος της Ένωσης Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδας.   

Προτελευταία εισηγήτρια ήταν η Διαμάντω Λάζαρη Επ. Καθηγήτρια φαρμακογνωσίας Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία εκτενώς ανέλυσε τα συστατικά και τις ιδιότητες των πλέον διαδεδομένων αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Τέλος στην εισήγηση του ο Σπύρος Παπαγεωργίου καθηγητής εφαρμογών κοσμητολογίας ΤΕΙ Αθηνών αναφέρθηκε στο μεγάλο πεδίο δράσης που υπάρχει στον τομέα της βιομηχανίας καλλυντικών και δη βιολογικών.

Τα ''πηγαδάκια'' έδιναν και έπαιρναν μεταξύ των παρευρισκόμενων καθόλη την διάρκεια της ημερίδας,  οι οποίοι αντάλλασσαν και δικά τους εμπειρικά βιώματα σχετικά με την καλλιέργεια ΑΦΦ συνδυάζοντας τα πλέον και με επιστημονικές διαδικασίες που αναλύθηκαν.

Στην ημερίδα χαιρετισμούς απεύθυναν ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Βαγγέλης Κατσαγούνος, ο δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης και περιφερειακός σύμβουλος  Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος, ο πρόεδρος του συλλόγου Πενταγιωτών και εκ των βασικών εμπνευστών δημιουργίας βοτανικού κήπου στην Πενταγιού Τσιώρης Στέλιος και ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας  Ιωάννης Μπαλατσούρας.

Με τη παρουσία τους τίμησαν την εκδήλωση επίσης ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου ο οποίος τόνισε στον σύντομο χαιρετισμό του την αλλαγή στο αναπτυξιακό νόμο για την Φωκίδα που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη και ορίζει την κατά 100% χρηματοδότηση στις μικρομεσαίες επιχείρησης, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Φωκίδας Κ. Γάτος, οι αντιδήμαρχοι Δωρίδος Υφαντής Κώστας και Φλετούρης Κώστας, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδος Τσιλίκης Χρήστος, ο δημοτικός σύμβουλος Δωρίδος Κουτσούμπας Κώστας και ο ειδικός συνεργάτης του δημάρχου Δωρίδος και εντεταλμένος για τον βοτανικό κήπο Τριβήλος Επαμεινώνδας.

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

Στις ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης ο Νομός Φωκίδας με τον νέο αναπτυξιακό νόμο

Ο νομός της Φωκίδας είναι από τους λίγους νομούς της Ελλάδας ο οποίος εντάχθηκε σχεδόν εξολοκλήρου (91,5% της Π.Ε. Φωκίδας) στις Ειδικές Περιοχές Ενίσχυσης της χώρας με τον Αναπτυξιακό Νόμο που ψηφίστηκε εχθές στην Βουλή.

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου με αυτό τον τρόπο επιτεύχθηκε το ανώτατο ποσοστό ενισχύσεων λόγω ορεινότητας, μείωσης πληθυσμού, στοιχείων ανεργίας και ειδικών χαρακτηρισμών πχ Δελφικό Τοπίο, Natura, Λίμνη Μόρνου.

Εξαιρείται η Δ.Ε. Ιτέας αλλά πιθανότητα θα έχει το ανώτατο ποσοστό ενίσχυσης και αυτή σχεδόν στο σύνολο των επενδυτικών σχεδίων μέσω των επενδύσεων του αγροδιατροφικού τομέα.

Παρασκευή, 17 Ιουνίου 2016

Με 33 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή το Δημοτικό Συμβούλιο

Με 33 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή 24 Ιουνίου στο Λιδωρίκι στις 7:00 μ.μ. το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης τα θέματα που θα συζητηθούν για να ληφθούν αποφάσεις και οι αντίστοιχοι εισηγητές είναι τα εξής :                                                         

1. Ορισμός εξουσιοδοτημένου αντιπροσώπου του Δήμου Δωρίδος και αναπληρωτή αυτού, στην Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων του Φο.Δ.Σ.Α. Στερεάς Ελλάδας Α.Ε.. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Υφαντής Κωνσταντίνος)

2. Ορισμός εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος και αναπληρωτή αυτού, για τη σύνθεση της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD-LEADER κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο και στα πλαίσια υποβολής από την ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε φακέλου υποψηφιότητας τοπικού προγράμματος για την Φωκίδα στο Μ.19 CLLD- LEADER του ΠΑΑ 2014-2020 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων. (Εισηγητής: Δήμαρχος κ. Καπεντζώνης Γεώργιος)

3. Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 2μηνης απασχόλησης (πρόσληψη προσωπικού πυρασφάλειας) στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Υφαντής Κωνσταντίνος)

4. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 4/2016 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΠΕΝΤΑΓΙΩΝ Δ.Ε. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

5. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 5/2016 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Τ.Κ. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

6. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 6/2016 επικαιροποιημένης μελέτης του έργου με τίτλο: «ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ Τ.Κ. ΜΑΛΑΝΔΡΙΝΟΥ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

7. Περί αιτήματος Νικολάου Κριατσιώτη για τοποθέτηση χρηστικών - εξωραϊστικών κινητών αντικειμένων σε πρασιά στην παραλία Σκαλώματος Τ.Κ. Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)
 

8. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 6/69/2016 απόφασής μας, που αφορά την παραχώρηση χρήσης χώρου στο πάρκο Παραλίας Σεργούλας στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

9. Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης της εργασίας «Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων που αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις γηπέδου Τ.Κ. Μαλαμάτων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

10. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2016, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

11. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος στη 10η Πανελλήνια Σύνοδο των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟ.Δ.Σ.Α.), με τίτλο: «Το παρόν και το μέλλον στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων», που θα γίνει στα Ιωάννινα στις 30 Ιουνίου - 1 & 2 Ιουλίου 2016 – κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής & διατροφής. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.)

12. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος στο 12ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων, που θα γίνει στη Μήλο 8 - 9 Ιουλίου 2016, με θέμα: «Πρόληψη στην Υγεία με πρωταγωνιστές τους Δήμους. Υγιείς και Ανθεκτικές Κοινότητες» - κάλυψη εξόδων μετακίνησης, διαμονής & διατροφής. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ.)

13. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ με αριθμ. μελέτης 11/2011 και προϋπολογισμό 10.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

14. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ-ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΠΕΡ. ΧΩΡΟΥ ΝΕΟΥ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Τ.Κ. ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ με αριθμ. μελέτης 11/2013 και προυπολογισμό 43.800,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

15. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΔΡΑΓΩΓΕΙΩΝ ΜΑΝΑΓΟΥΛΗΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΣΤΡΑΚΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 37/2008 και προϋπολογισμό 950.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

16. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 9/2013 και προϋπολογισμό 73.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

17. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΚΟΙΝΟΧΡΗΣΤΩΝ ΧΩΡΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 12/2013 και προϋπολογισμό 16.700,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

18. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΕΠΙΣΚΕΥΗ ΣΤΕΓΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ Τ.Κ. ΠΕΝΤΑΠΟΛΕΩΣ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 16/2013 και προϋπολογισμό 55.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

19. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΓΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Τ.Κ. ΠΥΡΓΟΥ με αριθμ. μελέτης 20/2013 και προϋπολογισμό 19.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

20. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 13/2013 και προϋπολογισμό 27.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

21. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 21/2013 και προϋπολογισμό 64.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

22. Έγκριση απολογισμού οικονομικού έτους 2016 του Κληροδοτήματος (κεφαλαίου αυτοτελούς διαχείρισης) με την επωνυμία «Κληροδότημα Ιωάννη Κοντώση» της Τοπικής Κοινότητας Υψηλού Χωριού. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

23. Λήψη απόφασης για την τοποθέτηση της Προτομής του διατελέσαντος Δασκάλου στην Τ.Κ Τρικόρφου Σπυρίδωνος Μποκολίνη και ορισμός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του για την συμμετοχή του στην Επιτροπή κρίσης περί της αισθητικής αρτιότητας καλλιτεχνικών έργων του Π.Δ. 28/80. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

24. Λήψη απόφασης για την τοποθέτηση της Προτομής του διατελέσαντος Γυμνασιάρχη στην Τ.Κ Ευπαλίου Γεωργίου Τσάκα και ορισμός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του για την συμμετοχή του στην Επιτροπή κρίσης περί της αισθητικής αρτιότητας καλλιτεχνικών έργων του Π.Δ. 28/80. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

25. Κλείσιμο τραπεζικού λογαριασμού πρώην Κοινότητας Τρικόρφου διαχείρισης κληροδοτήματος Κωνσταντίνου Ευθυμίου. Άνοιγμα νέου ξεχωριστού λογαριασμού για το κληροδότημα Κωνσταντίνου Ευθυμίου (Κεφάλαιο Αυτοτελούς Διαχείρισης) στο όνομα του Δήμου Δωρίδος. Ορισμός εκπροσώπων διαχειριστών για την κίνηση του λογαριασμού. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)

26. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΘΕΣΗ ΛΑΓΕΡΙ ΠΡΟΣ ΕΛΑΙΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ με αριθμ. μελέτης 10/2013 και προϋπολογισμό 108.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

27. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ με αριθμ. μελέτης 1/2013 και προϋπολογισμό 44.000,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

28. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΕΠΕΚΤΑΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Δ.Ε. ΒΡΑΔΟΥΣΙΩΝ με αριθμ. μελέτης 2/2013 και προϋπολογισμό 14.832,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

29. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΕΓΗΣ ΞΕΝΩΝΑ ΔΑΦΝΟΥ Δ.Ε. ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 19/2013 και προϋπολογισμό 22.500,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

30. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ με αριθμ. μελέτης 7/2013 και προϋπολογισμό 20.320,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

31. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΤΣΙΜΕΝΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ με αριθμ. μελέτης 8/2013 και προϋπολογισμό 11.757,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

32. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΟΔΟΠΟΙΙΑ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ με αριθμ. μελέτης 17/2013 και προϋπολογισμό 11.120,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

33. Σύσταση επιτροπής προσωρινής - οριστικής παραλαβής του έργου ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΑΓΩΓΟΥ ΟΜΒΡΙΩΝ Τ.Κ. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ με αριθμ. μελέτης 15/2013 και προϋπολογισμό 25.500,00€. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)

Ν.Δ:Νομαρχιακή Συνέλευση στην Ερατεινή

Στο πλαίσιο της εσωκομματικής συζήτησης που διεξάγεται ταυτόχρονα σε όλες τις περιφερειακές οργανώσεις, η ΝΟΔΕ Φωκίδας θα πραγματοποιήσει Νομαρχιακή Συνέλευση την Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 στις 7.00 μ.μ. στην Ερατεινή (καφέ Χρήστου Γκίκα) με κεντρικό ομιλητή τον τ. Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και Βουλευτή Περιφέρειας Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο Βαγγέλης Κατσαγούνος στο Κονιάκο για επιμνημόσυνη δέηση του Κώστα Μίχου


Η πρώτη συμβολική κίνηση του Νέου Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Ευάγγελου Κατσαγούνου ήταν η μετάβασή του σήμερα το πρωί στο Κονιάκο, όπου τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στον εκλιπόντα Κώστα Μίχο, την θέση του οποίου κατέλαβε.

"Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τιμήσω τη μνήμη του, συνεχίζοντας το έργο του" δήλωσε ο νέος Αντιπεριφερειάρχης, δίνοντας την υπόσχεση στους κατοίκους του Κονιάκου ότι θα είναι δίπλα στο χωριό τους όπως και ο συγχωριανός τους Κώστας Μίχος.

Στην επιμνημόσυνη δέηση εκτός των κατοίκων του Κονιάκου παραβρέθηκαν ακόμα, ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης, οι Αντιδήμαρχοι Κώστας Αντωνόπουλος και Κώστας Υφαντής, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Φλέγγας και ο Πρόεδρος του χωριού Νίκος Μάρκος.

Από αυτό το Σαββατοκύριακο η εκπτωτική κάρτα "μαζί" στη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου

Η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ενεργοποιεί από τις 18 Ιουνίου 2016 τη 10ωρη εκπτωτική μετ’ επιστροφής κάρτα «ΜΑΖΙ», για όλα τα Σαββατοκύριακα της θερινής περιόδου μέχρι και το δεύτερο του Σεπτεμβρίου (10 & 11/9).

Η Κάρτα «ΜΑΖΙ» πρωτοεμφανίστηκε το 2011 ως 8ωρη και αποκλειστικά κυριακάτικη και εξελίχθηκε σε 10ωρη (μέσα από διάλογο με φορείς της περιφέρειας ο οποίος συνεχίζεται), καλύπτοντας τόσο το Σάββατο, όσο και την Κυριακή.

Η κάρτα «MAZI», προσφέρει σύντομη και οικονομική διάσχιση του στενού Ρίου - Αντιρρίου, με επιστροφή μέσα σε 10 ώρες στην τιμή των 13,60€.

Η προσφορά ισχύει για ΙΧ οχήματα κατηγορίας 2 (επιβατικά).

Μετά το πέρας των 10 ωρών, ισχύουν οι κανονικές χρεώσεις τιμοκαταλόγου απλών διελεύσεων.

Οι Δήμοι επιβαρύνονται με 10 εκατ. λόγω των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ

Επιπλέον επιβάρυνση των δήμων κατά 10 εκ. ευρώ επέφεραν οι αλλαγές  στον ΕΝΦΙΑ μετά την ψήφιση του Ν. 4389/2016.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου...

 "η επιπλέον επιβάρυνση των δήμων εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 10 εκ. ευρώ, σε μια εποχή που μόνο αφαιρούνται πόροι από την Αυτοδιοίκηση".

Επισήμανε παράλληλα ότι δεν έχουν αναπληρωθεί οι απώλειες στα έσοδα των δήμων από την κατάργηση του φόρου Ζύθου το περασμένο καλοκαίρι, την κατάργηση του 15% των πετρελαιοειδών που κατανέμονταν σε 15 δήμους, την κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για παραχωρησιούχους, την απώλεια τελών από βοσκοτόπια κ.λπ.

"Πρέπει να σταματήσει η συρρίκνωση των οικονομικών των δήμων και να συλλογιστεί η Πολιτεία τη συνεισφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διατήρηση των κοινωνικών δομών των δήμων με τα μειωμένα οικονομικά δεδομένα που διαθέτουν την τελευταία εξαετία", τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και συμπλήρωσε:

"Ο ΕΝΦΙΑ, είναι ένας άδικος και άνισος φόρος με τον τρόπο που ήδη διαχειρίζεται από την Πολιτεία. Μπορεί να αναδιαμορφωθεί, να επανασχεδιαστεί και να αποτελέσει ουσιαστικό αναπτυξιακό έσοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".
 

Η επίσκεψη στη Φωκίδα του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος Ιωάννη Τσιρώνη

Ικανοποιητικά ήταν τα αποτελέσματα από την πρόσφατη περιοδεία στη Φωκίδα του Αν.Υπουργού Ιωάννη Τσιρώνη.

Εκτός των συσκέψεων με τους τοπικούς άρχοντες και τους φορείς στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και στο Δημαρχείο του Δήμου Δελφών, πραγματοποιήθηκαν και επισκέψεις στις πιο κρίσιμες τοποθεσίες με συμβολικό χαρακτήρα.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, αρχικά ο Υπουργός επισκέφθηκε την θέση Άμπλιανη για να δει τα αποτελέσματα της επιφανειακής εξόρυξης των μεταλλείων δίπλα σε χαρακτηρισμένες περιοχές Natura και μετά τον χώρο του ΧΥΤΥ στην θέση Βαρτό.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε την τοποθεσία Λαρνάκι και τέλος το Αρχαίο Μονοπάτι των Δελφών όπου και ενημερώθηκε για την ρύπανση- μόλυνση που προκαλείται από τις κακοτεχνίες των αγωγών λυμάτων της Τ.Κ. Δελφων.

Ο Αν.Υπουργός δεσμεύθηκε για περιοδεία σε ολόκληρο το νομό σε σύντομο χρονικό διάστημα για ενημέρωση και επί των υπολοίπων προβλημάτων.

ΗΛΙΑΣ ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ : Οριστική Μετάθεση Νεφρολόγου στο Γ.Ν. Άμφισσας

Οριστικοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου η επί τρία χρόνια εκκρεμούσα μετάθεση – διορισμός της Ιατρού Κυριακής Κόλλια από το Γ.Ν. Λιβαδειάς στο Γ.Ν. Άμφισσας σε κενή οργανική θέση διατηρώντας τον βαθμό της ως Ε.Β' Νεφρολογίας.

Η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού (Αιμοκάθαρσης) συνεχίζει, με αυτό τον τρόπο, απρόσκοπτα το σημαντικότατο έργο της.

Όπως ανακοίνωσε ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου το σχετικό έγγραφο, με υπογραφή του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξανθού, έφτασε ήδη στην Διοίκηση του Γ.Ν. Άμφισσας.

Ρεμπέτικη-λαϊκή βραδιά στο Μαλανδρίνο


Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Ο Ευάγγελος Κατσαγούνος αναλαμβάνει νέος Αντιπεριφερειάρχης στη Φωκίδα

Ο Ευάγγελος Κατσαγούνος, μέχρι τώρα Περιφερειακός Σύμβουλος αναλαμβάνει καθήκοντα Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών εκλογής του σήμερα στη Λαμία.

Η εκλογή έγινε με μυστική ψηφοφορία αυτή τη φορά στη Περιφέρεια, όπου ψήφισαν οι Αντιπεριφερειάρχες της Στερεάς Ελλάδας και οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στερεάς του Συνδυασμού Κ. Μπακογιάννη.

Οι υποψήφιοι ήταν δύο, ο Ευάγγελος Κατσαγούνος που έλαβε 23 ψήφους και ο Στάθης Κάππος που έλαβε 8 ψήφους, ενώ 4 Σύμβουλοι δεν παρέστησαν να ψηφίσουν.

Υπενθυμίζουμε ότι την προηγούμενη φορά για την εκλογή του Κώστα Μίχου είχαν ψηφίσει μόνο οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Φωκίδας.

Αν αυτό συνέβαινε και σε αυτή την εκλογή θα εκλεγόταν ο Στάθης Κάππος αφού την προτίμησή τους σ΄ αυτόν είχαν εκδηλώσει οι άλλοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Φωκίδας.

Τελικά το εκλεκτορικό σώμα με απόφαση του Περιφερειάρχη διευρύνθηκε και οι συσχετισμοί άλλαξαν υπέρ του Ε. Κατσαγούνου.

Το DORIDA NEWS είχε γράψει από τις 5 Ιουνίου ότι νέος αντιπεριφερειάρχης θα εκλεγόταν ο Στάθης Κάππος εφ΄όσον η εκλογή γινόταν μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων Φωκίδας !

Ο Μπακογιάννης για τον Κατσαγούνο

Με αφορμή την ανάληψη των καθηκόντων του Ε. Κατσαγούνου, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης τόνισε την ανάγκη άμεσης ενεργοποίησής του για την επίλυση των θεμάτων της Φωκίδας που είναι ανοιχτά και του ευχήθηκε να έχει μία εποικοδομητική θητεία στα βήματα του αείμνηστου Κώστα Μίχου.

" Ο Βαγγέλης αναλαμβάνει τη θέση του αντιπεριφερειάρχη σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο και σε μία περιοχή που χρειάζεται άμεσα λύσεις, αλλά και συνέχεια στα έργα που έχουμε ξεκινήσει. Σε αυτή τη πορεία δεν είναι μόνος του γιατί μέχρι σήμερα έχουμε δείξει ότι λειτουργώντας ως ομάδα είμαστε πιο δυνατοί και πιο αποτελεσματικοί . Έχει μαζί του μία προίκα δουλειάς που άφησε ο Κώστας Μίχος και του εύχομαι καλή δύναμη".

Δήλωση του νέου Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας
Βαγγέλη Κατσαγούνου για την εκλογή του


“ Είναι μεγάλη η τιμή αλλά και η ευθύνη, να αναλαμβάνω τη θέση του Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας. Θα καταβάλω κάθε προσπάθεια προκειμένου να ανταποκριθώ επάξια στα νέα μου καθήκοντα. Βρίσκομαι εδώ έπειτα από το δυσάρεστο γεγονός του χαμού του αγαπημένου μας συνεργάτη και φίλου, Κώστα Μίχου. Το ελάχιστο που μπορώ να κάνω είναι να τιμήσω τη μνήμη του, συνεχίζοντας το έργο του. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους που με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και στον συνυποψήφιό και φίλο μου, Στάθη Κάππο, με τον οποίο θα δώσουμε μαζί τον μεγάλο αγώνα για να πάμε τη Φωκίδα μπροστά. Ευχαριστώ επίσης θερμά τον Περιφερειάρχη, Κώστα Μπακογιάννη, του οποίου το όραμα κληθήκαμε όλοι να υπηρετήσουμε”.

Ο Ευάγγελος Κατσαγούνος είναι Φαρμακοποιός στην Άμφισσα και στις Περιφερειακές εκλογές του Ιουνίου 2014 είχε εκλεγεί τρίτος παίρνοντας 2000 ψήφους με το Ψηφοδέλτιο του Κ. Μπακογιάννη.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
των εκλογών Ιουνίου 2014:

Ράμμος Ιωάννης υποψήφιος Αντιπεριφερειάρχης
Μίχος Κωνσταντίνος                          3207
Κάππος Ευστάθιος                              2215
Κατσαγούνος Ευάγγελος                    2000
Κατσαρός Χαράλαμπος                      1536
Αραβαντινού-Τζε Μαρία Παγωνίτσα 1529
Γούβαλης Θωμάς του Κωνσταντίνου 1100

 

Η νέα σύνθεση της Τ.Ο. Δωρίδος της Ν.Δ.

Ανακοινώθηκε από την Οργάνωση η νέα σύνθεση της Δημοτικής Τ.Ο. Δωρίδος  Νέας Δημοκρατίας καθώς και οι αρμοδιότητες των μελών της.

Πρόεδρος:

Ξηρομάμος Γεώργιος
κιν.: 697200279(xiromamos_diakopi@hotmail.gr)
Αντιπρόεδρος:

Γκίκας Χρήστος κιν.:6977271158
Γραμματέας:

Καγιάς Ιωάννης κιν.: 6974635111(ikaggias@gmail.com)
Ταμίας:

Κατσίκας Δημήτριος κιν.: 6948112145 (katsikas_dim@hotmail.com)

 Τακτικά Μέλη - Υπεύθυνοι Τομέων Δράσης 

Τομέας Εμπορίου & Αγροτικού:
Γκίκας Δημήτριος
κιν.: 694564502(dimitris.gkikas2015@gmail.com)


Τομέας Μισθωτών & Παιδείας:
Σκούρας Γεώργιος

κιν.: 6977246341(skouras63@gmai.com)

Τομέας Υγείας & Κοινωνικής Πολιτικής:
Κρικέλας Ιωάννης

κιν.: 6986149040 (hotel_kallipolis@hotmail.gr)

Τομέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης &Ετεροδημοτών:
Καγιάς Ιωάννης 

κιν.: 6977271158 (ikaggias@gmail.com)

Τομέας Δικαιοσύνης & Πολιτισμού:
Ηλιόπουλος Κωνσταντίνος 

κιν.: 6944344326 (kostaskoukoura12@gmail.com)

Τομέας Οικονομίας & Περιφέρειας:
Τριβήλος Επαμεινώνδας 

 κιν.: 6976114200 (ntrivilos@gmail.com)

Τομέας Γυναικών:
Γεραντώνη Γεωργία

κιν.: 6951849602 (ggerantoni@gmail.com)

Στη σύνθεση της ΔΗΜ.Τ.Ο. Δωρίδος συμμετέχει και ο Πρόεδρος ΟΝΝΕΔ Δωρίδος Κουτσούμπας Κωνσταντίνος κιν.: 6949199020 

Η εορτή του Αγίου Αυγουστίνου στο Τρίκορφο και χειροτονία νέου ιερέαΣτο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ στο Τρίκορφο Δωρίδας λειτούργησε την 15η Ιουνίου 2016, μνήμη των Αγίων Αυγουστίνου επισκόπου Ιππώνος και Μόνικας της Μητρός αυτού, ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος.

Κατά την Θεία  Λειτουργία χειροτόνησε πρεσβύτερο τον εκ Δωρικού Φωκίδος και από 3ης Μαΐου ε.ε. ευλαβέστατο διάκονο Αθανάσιο Κολοκυθά.
Ο π. Αθανάσιος είναι  συνταξιούχος αστυνομικός και πολύτεκνος πατέρας. Μάλιστα δυο εκ των τέκνων του, ο μοναχός Σεραφείμ και η μοναχή Παντάνασσα μονάζουν στα μοναστήρια του Τρικόρφου.
Έως της χειροτονίας του υπήρξε ιεροψάλτης και Εκκλησιαστικός Επίτροπος της ενορίας Αγίας Παρασκευής Δωρικού, ενώ διετέλεσε κατά το παρελθόν και επίτροπος του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως Αττικής.
Ο Μητροπολίτης, πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας μιλώντας προς τους προσελθόντες πιστούς, τους προσκάλεσε να μένουν ενωμένοι με τον Χριστό και είπε πως αυτό επιτυγχάνεται με το να προσεύχονται και να μετέχουν συχνά στα Ιερά Μυστήρια.
Απευθυνόμενος προς τον νεοχειροτονηθέντα κληρικό και παραδίδοντας του, το Ιερατικό και ένα Ιερό Αντιμήνσιο για να τελεί με αυτά την Θεία Λειτουργία, τον παρότρυνε να είναι πάντοτε προσεδρεύων στο Ιερό Θυσιαστήριο με φόβο Θεού και αγάπη για τον λαό Του.
Τέλος, ευχήθηκε  για την ονοματική εορτή τους, στην εορτάζουσα Καθηγουμένη της Ιεράς Μονής Αγίων Νεκταρίου και Φανουρίου Μοναχή Μόνικα και τον αδελφό και συνκτήτορα της μονής Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ και Αρχιερατικό του επίτροπο στην περιφέρεια Ευπαλίου και Ποτιδανείας, Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο Σύρο.
Τον Σεβασμιώτατο, ευχαρίστησε για την προσφορά της αναιμάκτου Θυσίας αλλά και την χειροτονία του πνευματικού του τέκνου π. Αθανασίου, ο Πρωτοσύγγελλος του και Καθηγούμενος της εορτάζουσας Μονής Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Επτά εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν για τα σχολεία της Στερεάς Ελλάδας

Γυμνάσιο και Λύκειο Λιδωρικίου
Με απόφαση του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, εντάχθηκαν στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό
Γυμνάσιο και Λύκειο Ευπαλίου
Πρόγραμμα τα έργα αναβάθμισης υποδομών προσχολικής, πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης συνολικού κόστους 7 εκατ. ευρώ που συγχρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στη νέα ιστοσελίδα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας έχει αναρτηθεί η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων σε σχέση με τα έργα που αφορούν στην αναβάθμιση των υποδομών όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης αλλά και στην δημιουργία νέων.

Ο Περιφερειάρχης δήλωσε για την ένταξη των έργων στο πρόγραμμα:

"Όταν πηγαίνουν χρήματα για την παιδεία και τις υποδομές της, μιλάμε για επένδυση. Ανάπτυξη δεν σημαίνει μόνο επιχειρηματικές επενδύσεις από το εξωτερικό, αλλά και να δημιουργείς τις συνθήκες εκείνες που θα σου επιτρέπουν να αναπτύσσεσαι με τα δικά σου μέσα και τους δικούς σου ανθρώπους. Σε αυτό προσβλέπουμε, στην αναβάθμιση των υποδομών στην εκπαίδευση για να αποκτήσουμε ανάπτυξη".

Τετάρτη, 15 Ιουνίου 2016

Το 18ο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας τέλη Ιουλίου στο Ευπάλιο

Παράλληλα θα παρουσιαστεί και "Έκθεση Εφημερίδων & Βιβλίων" με αναφορά στη Δωρίδα 

Η Δωρική Αδελφότητα η οποία φέτος συμπληρώνει 110 χρόνια από ίδρυσή της, έχει προγραμματίσει το 18ο Δωρικό Αναπτυξιακό Συνέδριο το οποίο θα διεξαχθεί στις 30 - 31 Ιουλίου 2016 στο ΕΥΠΑΛΙΟ (Αίθουσα εκδηλώσεων Δημαρχείου).

Στις αίθουσες εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ευπαλίου θα
πραγματοποιηθεί το 18ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας
Πρόκειται για ένα διήμερο συνέδριο με ευρύ θεματολόγιο, δίνοντας έμφαση στις σύγχρονες προκλήσεις, στα προβλήματα και την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας, στον διατροφικό πλούτο της Δωρίδας και στην αξιοποίηση των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.

Ταυτόχρονα με τη διεξαγωγή του συνεδρίου και στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί έκθεση:

· Εφημερίδων των Συλλόγων και του τύπου γενικότερα της Δωρίδας.
· Βιβλίων που έχουν εκδώσει οι Σύλλογοι ή άλλοι συγγραφείς με αναφορά στη Δωρίδα.

Ειδικότερα όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δωρική Αδελφότητα:

Με την καταγραφή και παρουσίαση εφημερίδων - βιβλίων στοχεύουμε να γνωρίσουμε καλύτερα και φωτίσουμε περισσότερο τον ιστορικό, λαογραφικό και πολιτιστικό πλούτο γενικότερα της Δωρίδας.

Για τον σκοπό αυτό ζητούμε από τους Συλλόγους ή τα Συμβούλια των Τοπικών Κοινοτήτων της Δωρίδας καθώς και από εκδότες εφημερίδων ή συγγραφείς βιβλίων για τη Δωρίδα:

1) Να μας διαθέσουν ορισμένα φύλλα εφημερίδων τους, (τουλάχιστον 3-4 από τα τελευταία) για την έκθεση, καθώς επίσης και άρθρα ειδικού ενδιαφέροντος, παλαιών εφημερίδων (για πιθανή ανάρτηση στο χώρο της έκθεσης).


2) Να μας διαθέσουν τα βιβλία τους (από ένα έως τρία για το καθένα) για την έκθεση και τα οποία θα επιστραφούν.


3) Να ενημερώσετε όλα τα μέλη σας και ιδιαίτερα τους νεότερους, να προσέλθουν στο Συνέδριο για να ενημερωθούν για τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και προοπτικές της Δωρίδας

Για τις εφημερίδες και τα βιβλία θα γίνει ηλεκτρονική καταγραφή, ενώ ο κατάλογός τους θα είναι στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.

Για την συγκέντρωση και παρουσίαση εφημερίδων – βιβλίων, καθώς και για περισσότερες πληροφορίες, ως υπεύθυνοι εκ μέρους της Δωρικής Αδελφότητας έχουν οριστεί τα μέλη της
Δημήτριος Μπέσκος (τηλ. 6940-116735 και Γεώργιος Καλαντζής (τηλ. 6972-438492).

Επίσης για την καλύτερη οργάνωση το προαναφερόμενο υλικό σας ζητούμε να μας το διαθέσετε όσο το δυνατόν συντομότερα και όχι αργότερα από την 10η Ιουλίου 2016.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Δωρικής Αδελφότητας


 Με Τιμή     
                                                             
Ο Πρόεδρος                              Ο Γενικός Γραμματέας Α.Α.
Μπαλατσούρας Γιάννης            Κρικέλας Χρήστος
Τηλ 6977309242                        Τηλ. 6944372237

 

Πρόσκληση.."Αρσενικό και παλιά δαντέλα" από το Γυμνάσιο και Λύκειο Ευπαλίου


Ο Καπεντζώνης έδειξε τις "πληγές" της Δωρίδας στον Υπουργό Περιβάλλοντος

 Τα χρόνια μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δωρίδα παρουσίασε ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης στον Υπουργό Περιβάλλοντος Ι.Τσιρώνη στην συνάντηση που είχαν μαζί του οι Δήμαρχοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας χθες στη Λαμία.

Διακρίνονται από αριστερά ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος  Καπεντζώνης, ο Βουλευτής Φωκίδας
Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο Υπουργός Περιβάλλοντος Ιωάννης Τσιρώνης, ο Δήμαρχος
Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος και ο εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου
Δωρίδας Ανδρέας Ευσταθίου 

Όπως τόνισε ο Καπεντζώνης στην ολιγόλεπτη (που είχε στη διάθεσή του) τοποθέτησή του, τα προβλήματα αυτά είναι καθοριστικά και στην αναπτυξιακή πορεία του Δήμου Δωρίδας.

Ειδικότερα, ο Δήμαρχος Δωρίδας έθεσε το θέμα που αφορά την ευρύτερη περιοχή του τριγώνου Μαλάματα  - Καστράκι - Μανάγουλη και που απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, ανέλυσε το πλαίσιο των πολυεπίπεδων περιορισμών που υφίστανται στο συγκεκριμένο σημείο της πεδιάδας του Μόρνου, όπου αναπτύσσεται και το «Βιοτεχνικό Πάρκο Δωρίδας», όπως οι ζώνες προστασίας “Natura”, ο αναδασμός της πεδιάδας του Μόρνου κι άλλους ανασχετικούς παράγοντες. Από τον Γ. Τσιρώνη για το θέμα αυτό ο Γ. Καπεντζώνης ζήτησε τη χάραξη χωροθέτησης των σχετικών αρμοδιοτήτων.

Αναφορικά με τη λίμνη του Μόρνου εξέθεσε το ασφυκτικό πλαίσιο περιορισμών, το οποίο δεν επιτρέπει τη δόμηση σε σημεία γύρω από αυτήν. Πραγματικότητα που δεν βασίζεται σε επαρκή επιστημονική τεκμηρίωση, όπως υπογράμμισε, και τόνισε ότι η λύση που επιβάλλεται να προωθήσει το Υπουργείο είναι η εκπόνηση κι η ψήφιση ενός ειδικού χωροταξικού πλαισίου για την ανάπτυξη παράλληλα και ήπιων δράσεων στο παραλίμνιο πεδίο.

Τέλος, ανέφερε ότι ο δήμος Δωρίδας, στερείται υπηρεσιών Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας, ενώ οι αντίστοιχοι στο Δήμο Δελφών, από τον οποίο εξυπηρετείται κι αυτός της Δωρίδας σε αυτούς τους τομείς, είναι υποστελεχωμένος.

Και ο Γ.Καπεντζώνης τόνισε με έμφαση ότι…“Η πραγματικότητα αυτή, κ. Υπουργέ, αποτελεί ανασχετικό παράγοντα σε πολλά πράγματα είτε διαχείρισης της καθημερινότητας είτε αναπτυξιακού χαρακτήρα και επιβάλλεται να ληφθεί σοβαρά υπ όψιν”.

Κ.Μπακογιάννης: Δουλειά πέρα από τα κόμματα και τις παρατάξεις


Τι συζητήθηκε στη συνάντηση με τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ι.Τσιρώνη

Με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιάννη Τσιρώνη συναντήθηκε χθες ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης.

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποίησε ο υπουργός στη Στερεά Ελλάδα, συζητήθηκαν όλα τα προβλήματα της Περιφέρειας που τέθηκαν από τους αντιπεριφερειάρχες αλλά και τα έργα που αφορούν στο περιβάλλον και έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ο Περιφερειάρχης έθεσε το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα «νομοτεχνικής» φύσης που αφορά σε όλους και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα, με την συνεργασία όλων, αποφάσεις. « Δεν υπάρχει χώρος για εγωισμούς όταν μιλάμε για τα σκουπίδια και την υγεία των πολιτών» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης.

Κατά τη συνάντηση ο υπουργός ενημερώθηκε και για την πορεία των ενεργειών που γίνονται από την Περιφέρεια για την εξυγίανση και την ανάπτυξη του Ασωπού.

"Ευχαριστώ τον υπουργό που καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του, έχουμε καταφέρει να συνεργαζόμαστε θέτοντας ως προτεραιότητα αυτά που πρέπει να γίνουν για το περιβάλλον, πέρα από κόμματα και παρατάξεις. Το περιβάλλον και η ζωή όλων μας θέλει ομαδική δουλειά και χαίρομαι που μπορούμε να συνεργαζόμαστε για τόσο σημαντικά θέματα με τους εκπροσώπους του κεντρικού κράτους. Χαίρομαι επίσης που στην διαδρομή μας για την υλοποίηση των έργων που κάνουμε για το περιβάλλον, βρίσκουμε ακόμη έναν συμπαραστάτη"

δήλωσε ο Κ. Μπακογιάννης μετά το τέλος της συνάντησης με τον Γιάννη Τσιρώνη.  

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

Πνίγηκε άνδρας 88 χρόνων στη Γλύφα

Νεκρός ανασύρθηκε σε θαλάσσια περιοχή της Γλύφας ηλικιωμένος άνδρας 88 χρόνων.

Ό άτυχος 88χρονος διεκομίσθη με ασθενοφόρο όχημα του ΕΚΑΒ στο Κέντρο Υγείας Ναυπάκτου, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του.

Στη συνέχεια η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Περιφερειακό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου Πατρών για τη διενέργεια νεκροψίας και νεκροτομής.

Τα ακριβή αίτια του πνιγμού δεν έχουν γίνει γνωστά και τις σχετικές έρευνες πραγματοποιεί το Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου.

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΛΙΔΩΡΙΚΙ ΜΕ ΘΕΜΑ: “Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά”Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας,
ο Δήμος Δωρίδος και η ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 

σας προσκαλούν
στην Ημερίδα που συνδιοργανώνουν με Θέμα:
“Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά”
στο Λιδωρίκι,
το Σάββατο 18 Ιουνίου 2016, ώρα 10:00
Αίθουσα Συνεδριάσεων Δημοτικού Συμβουλίου
Με την υποστήριξη του Συλλόγου Πενταγιωτών

     Πληροφορίες:    22660 22066 και 22147 (γραμματεία Δημάρχου)
                                 22653 50656 (γραμματεία Αντιπεριφερειάρχη)

        Πρόγραμμα Ημερίδας
1η Συνεδρία
 
10:00 – 10:20       Προσέλευση – Εγγραφή
10:20 – 11:00       Χαιρετισμοί
11:00 – 11:30        «Αρωματικά φυτά – Καλλιέργεια»
                                 Σιδηρόπουλος Νικόλαος
                                 Δ/ντής Αγροτικής Οικονομίας
                                 & Κτηνιατρικής Π.Ε. Φωκίδας
11:30 – 12:00         «Η ενδημική χλωρίδα της Ελλάδας- Μοναδικός                     
                                  πλούτος για αξιοποίηση και ανάπτυξη άγονων  
                                  και ορεινών περιοχών»
                                  Καθ. Γρηγόρης Ιατρού, Καθηγητής Βιολογίας,  
                                  Πανεπιστημίου Πατρών
12:00 – 12:30         «Προστασία και Αξιοποίηση της Ελληνικής
                                  χλωρίδας: Βοτανικοί κήποι, καλλιέργεια και
                                  μεταποίηση ΑΦΦ, εναλλακτικός τουρισμός»
                                  Δρ. Μαλούπα Ελένη, Τακτική Ερευνήτρια,
                                  Διευθύντρια Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης
                                  και Φυτογενετικών Πόρων, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ
12:30                       Λήξη 1ης Συνεδρίας
 
Πρόγραμμα Ημερίδας

2η Συνεδρία
13:30 – 14:00         «Η Δημιουργία Θεματικού Βοτανικού κήπου στην 
                                  Πενταγιού Δωρίδας με Αρωματικά 
                                  Φαρμακευτικά Φυτά»
                                  Δρ. Γεώργιος Δημητρέλλος, Ειδικό Επιστημονικό                      
                                  Προσωπικό του Πανεπιστημίου Πατρών
14:00 – 14:30          «Η Καλλιέργεια Αρωματικών Φαρμακευτικών
                                   Φυτών – Προϋποθέσεις Δημιουργίας  
                                   Επιτυχημένης Μονάδας καλλιέργειας/                  
                                   Μεταποίησης ΑΦΦ»
                                   Δρ. Κατερίνα Γρηγοριάδου,
                                   Γεωπόνος-Βιοτεχνολόγος / σύμβουλος Έρευνας
                                   επιχειρήσεων αγροδιατροφικού τομέα
15:00 – 15:30           «Αξιοποίηση Αρωματικών Φαρμακευτικών
                                   Φυτών με βάση τις ιδιότητές τους»
                                   Δρ. Διαμάντω Λάζαρη,
                                   Επ. Καθηγήτρια Φαρμακογνωσίας,
                                   Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
                                   «Η φύση στη σύγχρονη Κοσμητολογία. Έρευνα 
                                   και Ανάπτυξη Φυσικών και Βιολογικών     
                                   καλλυντικών»
                                   Παπαγεωργίου Σπύρος
                                   Καθηγητής Εφαρμογών Κοσμητολογίας,
                                   ΤΕΙ Αθηνών
15:30                         Συμπεράσματα - συζήτηση -
                                   Λήξη 2ης  Συνεδρίας