Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Μαΐου 2016

Ανοιχτή επιστολή της ΕΣΗΕΑ προς όλους τους βουλευτές - δημοσιογράφους


«ΜΗΝ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΣΑΣ ΣΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ»

Συνάδελφε,
Σήμερα το πρωί το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς όλους τους βουλευτές-δημοσιογράφους. Τους καλεί να συναισθανθούν το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και των δημοσιογράφων και τους ζητεί να μη συναινέσουν.
Συνάδελφε,
Σου υπενθυμίζουμε ότι αύριο στις 12 το μεσημέρι συγκεντρωνόμαστε στην ΕΣΗΕΑ για να διαδηλώσουμε στη Βουλή που εκείνη την ώρα θα συνεδριάζει για να ψηφίσει το καταστροφικό ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο – εκτός όλων των άλλων – θέλει να τελειώσει τα Ταμεία και την περίθαλψή μας. Πρέπει να είμαστε όλοι εκεί για να βροντοφωνάξουμε την αντίθεση και την αγανάκτησή μας, για να κατανικήσουμε αυτήν την εγκληματική και απάνθρωπη πολιτική.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής:
Ανοιχτή Επιστολή του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ προς τους βουλευτές-δημοσιογράφους όλων των πολιτικών κομμάτων στο  Ελληνικό Κοινοβούλιο. 
ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟ        (ΣΥΡΙΖΑ)
ΒΑΡΕΜΕΝΟ ΓΕΩΡΓΙΟ             (ΣΥΡΙΖΑ)
ΚΑΒΒΑΔΙΑ ΙΩΑΝΝΕΤΑ            (ΣΥΡΙΖΑ)
ΞΥΔΑΚΗ ΝΙΚΟΛΑΟ                 (ΣΥΡΙΖΑ)
ΦΙΛΗ ΝΙΚΟΛΑΟ                      (ΣΥΡΙΖΑ)
ΑΜΥΡΑ ΓΕΩΡΓΙΟ                    (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ ΣΤΑΥΡΟΣ         (ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ)
ΑΝΔΡΙΑΝΟ ΙΩΑΝΝΗ              (Ν.Δ.)
ΒΟΥΛΤΕΨΗ ΣΟΦΙΑ                (Ν.Δ.)
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΑΝΝΑ             (Ν.Δ.)
ΚΑΝΕΛΛΗ ΓΑΡΥΦΑΛΛΙΑ       (Κ.Κ.Ε.)
ΚΟΥΙΚ ΤΕΡΕΝΣ                        (ΑΝΕΛ)
Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,
Το Σχέδιο Νόμου για το ασφαλιστικό, που έχει, ήδη, κατατεθεί στη Βουλή προκειμένου να ψηφιστεί την Κυριακή, επιφέρει τελειωτικό χτύπημα στη Δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση της χώρας.
Ήδη, έχει κριθεί αντισυνταγματικό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατά κοινή ομολογία δημιουργεί ένα θνησιγενή ενιαίο φορέα.
Καταργεί, όμως, με διαδικασίες fast track το δημοσιογραφικό επάγγελμα, την ελεύθερη ενημέρωση και βάζει λουκέτο στα δημοσιογραφικά Ταμεία και τις Ενώσεις Συντακτών.
Είναι τόσο προφανής η επιδίωξη της νομοθετικής αυτής πρωτοβουλίας, ώστε με το άρθρο 38, παρ. 9, το οποίο προσετέθη σκοπίμως την τελευταία στιγμή στο κείμενο του νομοσχεδίου, καταργείται με ρητή διάταξη όλη η Νομοθεσία από το 1941 μέχρι σήμερα, που αφορά το αγγελιόσημο.
Πρόκειται για τον κοινωνικό πόρο, εγγύηση της ελευθερίας της έκφρασης, που υποκαθιστά χρόνια τώρα την οιονεί εργοδοτική εισφορά όπως και τη συμμετοχή του κράτους στην κοινωνική ασφάλιση, αλλά και τα Tαμεία ανεργίας και αλληλοβοηθείας των εργαζομένων στα ΜΜΕ.
Είναι τόσο προκλητική η εν ψυχρώ εκτέλεση την ενημέρωσης και του διακριτού ρόλου που οφείλουν να υπηρετούν οι δημοσιογράφοι, αφού σε αντίθεση με όλα τα άλλα άρθρα του νομοσχεδίου, που εφαρμόζονται από την 1.1.2017, αυτό, το συγκεκριμένο άρθρο, ισχύει από της δημοσιεύσεως (δηλαδή αμέσως μετά την ψήφισή του).
Με τον τρόπο αυτό, οι δημοσιογράφοι άνεργοι, απλήρωτοι, όσοι  ακόμη εργάζονται και οι συνταξιούχοι μαζί, σκοπίμως και εκδικητικά μένουν από την  ψήφιση του νομοσχεδίου χωρίς ασπιρίνη, δίχως περίθαλψη επειδή επιμένουν να διαφωνούν με τις ανάλγητες πρακτικές σε βάρος της κοινωνίας και της ενημέρωσης.
Ταυτόχρονα, όμως,  με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΠ –ΜΜΕ στον ΕΦΚΑ καταργούνται οι ΣΣΕ, η μισθωτή εργασία και όλες οι καταστατικές διατάξεις των Ταμείων μας, που εναρμονισμένες με τα καταστατικά των Ενώσεων Συντακτών, διασφαλίζουν τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία στην κατεύθυνση της συνταγματικής επιταγής.
 Έτσι, οι συντάκτες μεταβάλλονται υποχρεωτικά σε εμπόρους ή πλασιέ ειδήσεων, ώστε να εξυπηρετηθεί ο στόχος  της απόλυτης χειραγώγησης της κοινής γνώμης από εργοδοτικά και πολιτικά κέντρα στο νέο τοπίο που διαμορφώνεται  στην ενημέρωση. 
 Η μόνη σωστή επιλογή δεν μπορεί να είναι άλλη από την απόσυρση του εκτρώματος Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου και των άρθρων που αφορούν την κατάργηση των δημοσιογραφικών Ταμείων, του συνδικαλιστικού δικαιώματος και των Ενώσεων Συντακτών.
Η ψήφιση αυτού του σχεδίου νόμου αποτελεί «αιτία πολέμου» με την Κυβέρνηση.
Το γνωρίζετε. Σας έχουμε ενημερώσει. Ουδείς μπορεί να προφασισθεί άγνοια.
Θεωρούμε  ότι την ύστατη αυτή στιγμή θα συναισθανθείτε κι εσείς το έγκλημα εκ προμελέτης που συντελείται σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας και, βεβαίως, κατά της ενημέρωσης και κατά των δημοσιογράφων.
Έχετε, λοιπόν, υποχρέωση να μη συναινέσετε με την ψήφο σας. Όλοι κρινόμαστε…
                              Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ
                  Ο Πρόεδρος                                           Η Γενική Γραμματέας
              Σταμάτης Νικολόπουλος                         Νανά Νταουντάκη

Παρασκευή, 6 Μαΐου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΙΑΣΩΜΑΤΕΙΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 48ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΑ ΜΜΕ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΑΘΗΝΩΝ
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΙΘΟΓΡΑΦΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ENΩΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΑΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Αθήνα, 5 Μαΐου 2016
  
 
Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟΣ ΒΑΖΕΙ
ΤΑΦΟΠΛΑΚΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ
 
 

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, μετά την αιφνιδιαστική εισαγωγή προς ψήφιση του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου που φτωχοποιεί και εξαθλιώνει το σύνολο του ελληνικού λαού, ενοποιεί βίαια το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, καταργεί το αγγελιόσημο και θέτει τον κόσμο του Τύπου υπό ομηρία, κατά τη σημερινή της συνεδρίαση αποφάσισε τη συμμετοχή στην 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και η ΠΟΕΣΥ από τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2016 έως τις 6 π.μ. της Κυριακής, 8 Μαΐου 2016 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης στην ΕΡΤ, στη ΓΓΕΕ, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στα Γραφεία Τύπου.

Δίνουμε αγώνα για να μην περάσει ο νόμος-λαιμητόμος για το ασφαλιστικό και το νέο φορολογικό, που εξαθλιώνει όχι μόνο τους εργαζόμενους στην ενημέρωση αλλά και το σύνολο του ελληνικού λαού.   

Το υπό ψήφιση νομοσχέδιο-καρμανιόλα εξανεμίζει τα ασφαλιστικά και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και των συνταξιούχων, ενώ αφήνει στο έλεος των μνημονίων τους ανέργους.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ καλεί όλους τους συναδέλφους να περιφρουρήσουν την απεργία, να διασφαλίσουν την επιτυχία της και να πάρουν μέρος στις αγωνιστικές και απεργιακές συγκεντρώσεις, που θα πραγματοποιηθούν σε όλη τη χώρα.

Δηλώνουμε ότι όποια κι αν είναι η κατάληξη της ψηφοφορίας στη Βουλή, οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου δεν θα πάψουν να αγωνίζονται για τη δικαίωση των αιτημάτων τους, την αξιοπρέπειά τους και την ελευθεροτυπία.
 
Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΣΥΝΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ

Ούτε αριστερό, ούτε δεξιό μαύρο στην ενημέρωση

Η οριστική υποταγή της κυβέρνησης στους δανειστές και στη διαπλοκή, βάζει τίτλους τέλους στην ελεύθερη ενημέρωση, στη δημοσιογραφική ανεξαρτησία και στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Με το νόμο λαιμητόμο Κατρούγκαλου-Πετρόπουλου να ψηφίζεται άρον-άρον την Κυριακή, 8 Μαΐου η κυβερνητική πλειοψηφία Τσίπρα-Καμμένου μαζί με άλλες κοινοβουλευτικές παρουσίες, που τους στηρίζουν αλά καρτ, βάζει ταφόπλακα στην ελληνική κοινωνία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ κατά τη σημερινή συνεδρίασή του αποφάσισε 48ωρη απεργία από κοινού με την ΠΟΕΣΥ, τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ, από τις 6 π.μ. της Παρασκευής, 6 Μαΐου 2016 έως τις 6 π.μ. της Κυριακής, 8 Μαΐου 2016.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στη διαδήλωση διαμαρτυρίας, η οποία θα ξεκινήσει με συγκέντρωση μπροστά στην ΕΣΗΕΑ (Ακαδημίας 20) την Κυριακή, 8 Μαΐου 2016 στις 12 το μεσημέρι και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.

Η απεργία αφορά τους δημοσιογράφους που εργάζονται:

Σε όλα τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
Στην ΕΡΤ, στο ΑΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.

Διεκδικούμε

– την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.

– κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.

Συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.

Στη διάρκεια της απεργίας η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΕΣΥ θα επιτρέψουν:

Τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.
Τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για αναρτήσεις απεργιακών θεμάτων τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία, ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό και από τους συναδέλφους, που καλύπτουν τα εργατικά θέματα.

Οι δημοσιογράφοι, που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στην απεργιακή επιτροπή της Ένωσης εκ των προτέρων, από τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Συζήτηση στην Άμφισσα το Σάββατο για το μέλλον της Κεντροαριστεράς

Ανοιχτή συζήτηση πραγματοποιεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη (ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ – ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΠΟΛΙΤΩΝ) με βασικό θέμα το μέλλον της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Μαΐου 2016 το απόγευμα στις 7:00 μ.μ. στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου της 'Άμφισσας.

Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι ο Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, από το ΠΑΣΟΚ και ο Βασίλης Κόλλιας από τη ΔΗΜΑΡ.

Αντίστροφη μέτρηση του Ράλλυ Ακρόπολις

Λίγες ώρες απομένουν για την τελετή εκκίνησης του Seajets Ράλλυ Ακρόπολις 2016 που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 6 Μαΐου, στις 6 μ.μ. στις Θερμοπύλες.

Η ειδική διαδρομή στη Δωρίδα θα γίνει το Σάββατο 7 Μαϊου στις Καρούτες και είναι 14,3 χιλιομέτρων.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή, το Επιμελητήριο Φθιώτιδας και όλους τους Δήμους που συμμετέχουν, απευθύνει πρόσκληση σε όλους να παρακολουθήσουν από κοντά τον αγώνα που έχει κατοχυρώσει μία από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο μηχανοκίνητο αθλητισμό και θα διεξαχθεί με φόντο τις πανέμορφες διαδρομές της Στερεάς Ελλάδας.

Η εκκίνηση για τα 82 πληρώματα που λαμβάνουν μέρος, θα δοθεί σήμερα Παρασκευή το απόγευμα στις 6:30 μ.μ. από το μνημείο του Λεωνίδα.

«Αθλητισμός, αγώνας, επαφή με τη γη και τη φύση της Στερεάς Ελλάδας είναι τα κίνητρα για να βρεθεί κάποιος αυτές τις ημέρες στην καρδιά της Ελλάδας. Αυτούς τους θεσμούς που αναδεικνύουν διεθνώς τη χώρα μας, τους αγκαλιάζουμε και καλούμε όλους να έρθουν και να ενώσουν τα χέρια τους με τα δικά μας για να γίνει η αγκαλιά μεγαλύτερη» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με αφορμή την έναρξη των αγώνων.

Χρήσιμες πληροφορίες για τις διαδρομές, αλλά και τα σημεία από όπου μπορείτε να παρακολουθήσετε τον αγώνα θα βρείτε εδώ:
http://www.acropolisrally.gr/2016/index.php/gr/

Πέμπτη, 5 Μαΐου 2016

Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα


Νέος Πρόεδρος στην Ένωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Φωκίδας επανεξελέγη χθες ο Χαράλαμπος Κατσανάκης που ήταν και ο μόνος που εκδήλωσε ενδιαφέρων για τη θέση αυτή, μετά τις εκλογές που έγιναν την Μεγάλη Τρίτη.

Επίσης συγκροτήθηκε σε Σώμα και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο καθώς και οι Επιτροπές της Ένωσης.

Το νέο Συμβούλιο καλείται να αντιμετωπίσει κυρίως το μεγάλο πρόβλημα που είναι τα οικονομικά της Ένωσης που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, με αρκετούς συλλόγους του Νομού να είναι σε πορεία… διάλυσης !

Ακόμα ενδιαφέρων παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσει στην επερχόμενη σύγκρουση στις εκλογές της ΕΠΟ που θα έχει αντιπάλους από την μία το μπλοκ του Προέδρου του Ολυμπιακού Μαρινάκη και από την άλλη το μπλοκ των τριών άλλων Προέδρων των μεγάλων, Μελισσανίνη - Σαββίδη και Αλαφούζο.

Βλέπετε η εκάστοτε Διοίκηση της ΕΠΟ έχει τον τρόπο να ενισχύει οικονομικά κάποιες Ενώσεις.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες πάντως μιλούν για φιλική διάθεση του νέου Συμβουλίου προς την παράταξη των τριών.

Η σύνθεση του νέου Διοικητικού Συμβούλιου

Πρόεδρος:               Κατσανάκης Χαράλαμπος
Α΄ Αντιπρόεδρος:   Σπυρόπουλος Δημήτριος
Β΄ Αντιπρόεδρος:    Παύλου Παναγιώτης
Γεν. Γραμματέας:   Παπαδόπουλος Διονύσης
Αν. Γ.Γραμματέας: Φωστιέρη Χριστίνα
Ταμίας:                    Μανέττας Παναγιώτης
Αν. Ταμίας:             Κοκολόγος Νικόλαος
Μέλη:                      Γκούσαρης Ευθύμιος, Καπεντζώνης Ιωάννης

 Η σύνθεση των Επιτροπών

 Επιτροπής Διαιτησίας
Πρόεδρος:         Κοκολόγος Νικόλαος
Αρχιδιαιτητής: Ρήγας Γεωργιος
Μέλος:               Κατσαρέλης Αντώνης

Επιτροπή Προμηθειών
Πρόεδρος:    Κατσανάκης Χαράλαμπος
Μέλη:           Μανέτας Παναγιώτης, Παύλου Παναγιώτης

Επιτροπή Πρωταθλήματος και Κυπέλλου:
Πρόεδρος:  Παπαδόπουλος Διονύσης
Μέλη:         Σπυρόπουλος Δημήτρης, Κοκολόγος Νικόλαος

Επιτροπή Μικτών Ομάδων
Πρόεδρος:  Γκούσαρης Ευθύμιος
Μέλη:         Παύλου Παναναγιώτης, Φωστιέρη Χριστίνα, Τρισμπιώτης Νικόλαος

Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

ΠΑΡΑΛΥΣΙΑ: ΑΠΟ ΒΡΕΤΑΝΙΑ ΚΑΙ ΙΣΠΑΝΙΑ ΕΩΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση πολιτικής αδράνειας το τελευταίο διάστημα, με συνέπεια τα προβλήματα που την ταλαιπωρούν να οξύνονται καθημερινά και να δημιουργούν νέες τάσεις αποσταθεροποίησης του συνολικού οικοδομήματος στην κρίσιμη αυτή περίοδο.

Η εικόνα δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική και το συμπέρασμα συνάγεται αβίαστα, εάν παρακολουθήσει κανείς το φάσμα των εξελίξεων όλων, από την μία άκρη της Ευρώπης έως την άλλη, από την Βρετανία για παράδειγμα ή την Ισπανία, έως την Ιταλία και φυσικά την Ελλάδα.

1. Στη Βρετανία, στην προκειμένη περίπτωση, η καυτή υπόθεση ενός Brexit - δύο μήνες πριν από το καθοριστικό δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδο των Βρετανών από την Ευρωπαϊκή Ένωση - παραμένει απολύτως ανοικτό. Αυτό καταδεικνύουν οι συνεχείς σφυγμομετρήσεις της βρετανικής κοινής γνώμης, αναγεννώντας μεγάλες αβεβαιότητες για το μέλλον. Στην περίπτωση εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., τα πράγματα στην Ευρώπη αλλάζουν άρδην από πλευράς ισορροπίας δυνάμεων, τόσο εντός του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αλλά και όσον αφορά στη δύναμη της εξωτερικής πολιτικής και την επιρροή της Ευρώπης στη διεθνή σκακιέρα.

2. Η πολιτική ρευστότητα που κυριαρχεί στην Ισπανία σήμερα, αποτελεί ένα άλλο αγκάθι προβληματισμού γύρω από τον βηματισμό και τη δυναμική της Ευρώπης κατά την προσεχή περίοδο, μία ακόμη εστία αβεβαιότητας. Η Ισπανία παραμένει επί της ουσίας ακυβέρνητη, πάνω από τέσσερις μήνες πλέον και οι Ισπανοί οδηγήθηκαν αναπόφευκτα σε νέες βουλευτικές εκλογές που προσδιορίστηκαν για 26 Ιουνίου, αφού οι «Ποδέμος» δεν συνεργάστηκαν με τους Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Νέα συνεπώς παράταση επί των ισπανικών εξελίξεων, με άγνωστο φυσικά αποτέλεσμα στην κυβερνητική σταθερότητα της χώρας για το άμεσο μέλλον.

3. Στη Γαλλία, από την άλλη πλευρά, η οποία αποτελεί κομμάτι του βασικού κορμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και τον δεύτερο υποτίθεται ισχυρό εταίρο, το κυβερνών κόμμα και ο πρόεδρος Ολάντ εμφανίζουν σημάδια πολιτικής παραλυσίας. Δεν προάγουν καμία ουσιαστικά μεγάλη απόφαση για την οικονομία, δείχνουν περισσότερο αδύναμοι και ανίσχυροι να χαράξουν μία πορεία. Χαρακτηριστικό γεγονός του κλίματος που επικρατεί είναι και η αναγγελία δημιουργίας νέου πολιτικού κόμματος από το νεαρό υπουργό Οικονομίας Εμμανουέλ Μακρόν, προφανώς για να προετοιμάσει το ενδεχόμενο καθόδου του στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου.

4. Στην Ιταλία, η κυβέρνηση του σοσιαλδημοκράτη Ρέντσι φαίνεται σαν να έχει κουράσει τους Ιταλούς, οι οποίοι ξαναδείχνουν ότι εισέρχονται σε κλίμα αμφισβήτησης και αποτυπώνουν τη δυσαρέσκειά τους αυτή στα γκάλοπ, δίνοντας την πρόθεση προτίμησης στο κόμμα του Πέπε Γκρίλο. Ο Ρέντσι δεν μπορεί να πάρει τώρα εύκολα αποφάσεις, έχει πρόβλημα στο εσωτερικό , αλλά βρίσκεται και σε φάση αποστάσεων από τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, με δεδομένη τη διαφωνία τους πάνω στο προσφυγικό ζήτημα και τη χρηματοδότηση του. Αυτή την ώρα δείχνει χωρίς την υποστήριξη που απολάμβανε άλλοτε.

5. Στην Ελλάδα τα πράγματα φαίνεται να εξαντλούνται στις συνεχείς διαβουλεύσεις περί των μέτρων ανάταξης της οικονομίας, εν μέσω μίας ακραία παρατεταμένης αβεβαιότητας και αγωνίας στην ελληνική αγορά ( η οποία έχει διαλυθεί) και στην ελληνική κοινωνία επίσης, η οποία περνάει συνεχώς και δυσκολότερα. Κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει με την Ελλάδα !

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΘΗΚΕ ΙΕΡΟΔΙΑΚΟΝΟΣ ΣΤΟ Μοναστηράκι Δωρίδας ο Αθαν. Κολοκυθάς

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΘΕΟΚΤΙΣΤΟΣ : Αναζητώ χριστιανούς να αγαπούν τον Χριστό και την Εκκλησία για να γίνουν ιερείς

Χθες το πρωί Τρίτη της Διακαινησίμου, ανήμερα της εορτής του Ευαγγελιστού Μάρκου, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης των μαρτύρων, Τιμοθέου και Μαύρας, Αγίου Πέτρου Αρχιεπισκόπου Άργους, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Ευαγγελιστού Μάρκου στο Μοναστηράκι Δωρίδος.

Με κάθε ιεροπρέπεια και σε κλίμα κατάνυξης τελέστηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, όπου κατά την διάρκεια αυτής ο Μητροπολίτης  Θεόκτιστος χειροτόνησε τον συνταξιούχο Αθανάσιο Κολοκυθά σε ιεροδιάκονο.
Στην σύντομη ομιλία του, ο Θεόκτιστος ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Αναζητώ χριστιανούς να αγαπούν τον Χριστό και την Εκκλησία, που έχουν ζήλο και θέλουν να θυσιάσουν τη ζωή τους για την Εκκλησία. Όπως ο εν λόγω υποδιάκονος Αθανάσιος, που σε λίγο θα τελέσουμε την χειροτονία του σε διάκονο, ο οποίος αγαπά χρόνια τώρα τον Χριστό και την Εκκλησία, έχει ζήλο και φόβο Θεού, όπου πρόσφερε στην Εκκλησία του Χριστού δύο από τα έξι παιδιά του, τον π. Σεραφείμ και την μοναχή Παντάνασσα όπου έχουν λάβει το αγγελικό σχήμα.


Αναζητώ ευσεβείς χριστιανούς σαν τον Αθανάσιο, όπου με χαρά σε οποιαδήποτε δύσκολη και κρίσιμη περίοδο για την Εκκλησία και το Έθνος μας, αυτοί θα μεταδώσουν την αγάπη τους για τον Χριστό σε όλο τον κόσμο. Ήδη διερχόμεθα μια δύσκολη περίοδο, το κράτος έχει κόψει τους διορισμούς των κληρικών, εμείς όμως αναζητούμε εκείνους που αγαπούν τον Χριστό και όχι τον χρυσό, για να υπηρετήσουν την Εκκλησία».
Στην Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Θεόκτιστος ήταν πλαισιούμενος από τον Πρωτοσύγκελο της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος, Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Μουλατσιώτη, ο οποίος είναι και ο πνευματικός του νεοχειροτονηθέντα π. Αθανασίου και ολοκλήρου της οικογενείας του, από τον Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως Αθηνών Αρχιμανδρίτη Σεραφείμ Δημητρίου μετά του Σέρβου Ιερομονάχου π. Ευσεβίου, από κληρικούς της περιφερείας Ευπαλίου καθώς και τους δύο ιεροδιακόνους της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδας.
Πλήθος επίσης ιερέων συμμετείχαν συμπροσευχόμενοι, ιερομόναχοι, μοναχοί και μοναχές, αλλά και πλήθος κόσμου λάμπρυναν με την παρουσία τους την πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, καθώς και την χειροτονία του ιεροδιακόνου π. Αθανασίου Κολοκυθά.
Όλοι εκ βάθους καρδίας ανεφώνησαν το άξιος και ευχήθηκαν να βρεθούν και άλλοι ευσεβείς χριστιανοί που ποθούν από αγάπη στον Χριστό, να υπηρετήσουν την Εκκλησία Του.
 

Τρίτη, 3 Μαΐου 2016

Η Δωρίδα γέμισε με επισκέπτες και στο Ευπάλιο Πάσχα με χορό στη… βροχή !


Γέμισαν τα χωριά της Δωρίδας από Πασχαλινούς επισκέπτες. Σίγουρα το πενθήμερο αργιών βοήθησε σ΄ αυτό.
Όλες οι εκκλησιές στόλισαν τους επιτάφιους, ο ένας καλύτερος απ΄ τον άλλον.
Το Χριστός Ανέστη, αντιλάλησε στα βουνά και τις λαγκαδιές της Δωρίδας μαζί με τις κωδωνοκρουσίες και τα βεγγαλικά των παιδιών.
Όλα τα σπίτια ανοιχτά και ποτάμια κόσμου με το αναστάσιμο φως των κεριών  να κατευθύνονται από τις εκκλησιές προς αυτά για την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Και το πρωί της Κυριακής από νωρίς το ψήσιμο του οβελία σε αυλές και γειτονιές με ευχές, τραγούδια, φιλιά, χορούς και ντουφεκιές.
Πάσχα των Ελλήνων Πάσχα, Πάσχα της Ρούμελης Πάσχα !
Στο Ευπάλιο το βράδυ γιόρτασαν όπως θέλει το έθιμο και η παράδοση,με τον «χορό της αγάπης».
Εκατοντάδες μαζεύτηκαν και από τα γύρω χωριά στην κεντρική πλατεία για χορό και τραγούδι, όμως…  κάπου ενδιάμεσα ο καιρός τους το χάλαγε με λίγο σιγαλοψιχάλισμα.
Αλλά αυτοί εκεί με ομπρέλες μέσα στη βροχή έφτασαν χορεύοντας μέχρι την αυγή !

Το φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση στο Ευπάλιο είναι από τον συνεργάτη Σπύρο ΠριόβολοΚι ο πιανίστας της ορχήστρας και τραγουδιστής Βασίλης Φλέγγας
έπαιζε κάτω απ΄ τη βροχή και χρειάστηκε νάιλον... για προστασία!

Στο Ευπάλιο, χωριό του άνδρα της Γιώργου Λύρα,  έκανε Πάσχα
και η γνωστή τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα με όλη την οικογένεια
 

Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

Πάσχα στο μοναστήρι Τρικόρφου Δωρίδος

Τη χαρά και τις πνευματικές ανατάσεις που βιώνουν οι πιστοί τη Μεγάλη Εβδομάδα στις ενορίες τους και ιδιαίτερα στα Μοναστήρια μας είναι κάτι το μοναδικό.

Ιδιαίτερα οι πιστοί βιώνουν την Ανάσταση του Ιησού γενόμενοι μέτοχοι της Αναστάσεώς Του, κατά τη διάρκεια της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας, κοινωνώντας του Σώματος και του Αίματος του Χριστού. Στιγμές μοναδικές για κάθε πιστό που αγαπά και ποθεί να έχει στην καρδιά του τον Ιησού. 

Οι πνευματικές αυτές στιγμές βιώνονται ομοίως στον Εσπερινό της Αγάπης, στη μοναστηριακή τράπεζα που είναι συνέχεια της Θείας Λειτουργίας.

Λίγες φωτογραφίες από τις τελετές που έγιναν στο Μοναστήρι Αγίων Αυγουστίνου Ιππώνος και Σεραφείμ του Σάρωφ στο Τρίκορφο Δωρίδας, που πρόσφεραν στιγμές πνευματικής χαράς στις ψυχές των μοναχών και των πιστών.

 

Μεγάλη Παρασκευή, Σταύρωση και αποκαθήλωση
Εκατοντάδες άνθρωποι κατέφθασαν πρωί πρωί της Μεγάλης Παρασκευής στο Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδος για να συμμετάσχουν στην κατανυκτική ακολουθία της Ιεράς Αποκαθηλώσεως.

Ο Καθηγούμενος Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης μετά των πατέρων της Μονής τέλεσαν με κάθε ιεροπρέπεια εντός του Καθολικού της Μονής την Ιερά Ακολουθία της Αποκαθηλώσεως.

Στις 12.00 το μεσημέρι στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μονής τελέστηκε η αναπαράσταση της δίκης, της πορείας προς τον Γολγοθά, της Σταύρωσης, της Αποκαθήλωσης και της Ταφής του Ιησού σύμφωνα με το Ιεροσολυμιτικό τυπικό.
 

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΛΕΓΓΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ ο MVP του πρωταθλητή Ναυπακτιακού

Του Τάσου Τσόλκα

Πρωταθλητής Αιτωλοακαρνανίας αναδείχτηκε για την περίοδο 2015-2016 ο Ναυπακτιακός Αστέρας που θα δώσει αγώνες play of με τον Αστέρα Ιτέας , τον Τηλυκράτη Λευκάδας και την  Αμβρακία Κωστακιών   Άρτας  για άνοδο στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Από τις τέσσερις ομάδες θα ανέβουν στη Γ΄Εθνική οι δύο πρώτοι.

Σύμφωνα με τα στατιστικά του πρωταθλήματος Αιτωλοακαρνανίας ο ποδοσφαιριστής  του Ναυπακτιακού Αστέρα  Γιώργος Φλέγγας  από το Ευπάλιο, παίρνει δικαιωματικά τον τίτλο του MVP, δηλαδή του  πολυτιμότερου παίκτη του Ναυπακτιακού Αστέρα  στο πρωτάθλημα.

Είχε τις περισσότερες συμμετοχές ως βασικός (31) παρ΄ ότι αμυντικός που θα μπορούσε να εισπράξει αρκετές κάρτες  αλλά και τραυματισμούς και να χάσει παιχνίδια.

Σε όλο το πρωτάθλημα έλλειψε μόνο τρείς αγωνιστικές και αυτό λόγο ελαφρών τραυματισμών.

Ειδικότερα  οι 10 πρώτοι  του Ναυπακτιακού Αστέρα με τις περισσότερες συμμετοχές  ως βασικοί  ήταν :
 
Φλέγγας  Γιώργος    (αμυντικός)                   31
Ανδριτσόπουλος  Σπύρος   (επιθετικός)           30
Πιστιόλης  Κώστας   (επιθετικός)                       30
Καλαβρουζιώτης  Ανδρέας (μέσος)                    29
Καζανάς  Λεωνίδας  (αμυντικός)                         27
Ανδρεόπουλος  Γιώργος (τερματοφύλακας)   24
Ζαχαρόπουλος  Αλέξης  (αμυντικός)                  23
Βρουσάϊτ Μιχάλης  (αμυντικός)                          23
Δημόπουλος  Κώστας  (αμυντικός)                     21
Θεοχάρης Γιώργος  (μέσος)                                   20

Επίσης ο Γ. Φλέγγας παρ΄ ότι αμυντικός πέτυχε 8 γκολ. Αναλυτικά οι 10 πρώτοι σκόρερ του Ναυπακτιακού :

Πιστιόλης  Κώστας   (επιθετικός)                   18
Φλέγγας  Γιώργος  (αμυντικός)                   8
Θεοχάρης  Γιώργος  (μέσος)                               8
Ανδριτσόπουλος  Σπύρος  (επιθετικός)          7
Ψυχογιός  Κώστας  (επιθετικός)                       7
Ζαχαρόπουλος  Αλέξης (αμυντικός)                 5
Λαγός  Σταύρος  (μέσος)                                      5
Δημητρακόπουλος  Σπύρος (επιθετικός)        4
Καμμένος  Θανάσης  (μέσος)                               4
Καλαβρουζιώτης  Ανδρέας  (μέσος)                  2
 
Αξίζει  τέλος να σημειωθεί ότι  ο Γ. Φλέγγας και στα 31 παιχνίδια που αγωνίστηκε δεν είχε γίνει σε κανένα αλλαγή !!
Δικαιωματικά λοιπόν κατέχει τον τίτλο του MVP του πρωταθλητή Αιτωλοακαρνανίας 2015-2016 Ναυπακτιακού Αστέρα.

Κυριακή, 1 Μαΐου 2016

Το Ράλι ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ 2016 και στη Δωρίδα

Στις 6 έως 8 Μαΐου θα διεξαχθεί φέτος το Ράλι Ακρόπολις 2016, που μετά από δέκα χρόνια θα έχει επίκεντρο τη Στερεά Ελλάδα και φέρνει στο επίκεντρο ειδικές διαδρομές που έχουν χαρακτηρίσει τον αγώνα, τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μία από τις ειδικές διαδρομές είναι και στη Δωρίδα στη περιοχή Καρούτες.


Ήδη πριν από την απόφαση για επιστροφή του αγώνα στη Στερεά Ελλάδα, η Οργανωτική Επιτροπή είχε αρχίζει να εξετάζει αυτό το ενδεχόμενο και, πρακτικά, να χαράσσει τη διαδρομή (231,52 χλμ. ειδικών) που θα κληθούν να ακολουθήσουν οι πρωταγωνιστές του Ευρωπαϊκού και του Ελληνικού Πρωταθλήματος Ράλι στις 6-8 Μαΐου, με βάση τις απαιτήσεις των συγκεκριμένων θεσμών.

Έτσι, με πεδίο μια περιοχή που πάνω απ’ όλα φημίζεται για τις χωμάτινες ειδικές διαδρομές, το πρώτο αγωνιστικό σκέλος, το Σάββατο 7 Μαΐου, περιλαμβάνει τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές που είναι:


· η Νέα Γραβιά, μήκους 25,7 χλμ. η οποία είναι το κλασικό Δροσοχώρι με αντίθετη φορά
· η Άμφισσα, μήκους 14,29 χλμ. που είναι οι Καρούτες με ανηφορική κατεύθυνση, και
· το Παλαιοχώρι, μήκους 12,43 χλμ. που ξεκινάει από την έξοδο του ομώνυμου χωριού και καταλήγει στο Ελευθεροχώρι.

Η δεύτερη μέρα περιλαμβάνει επίσης τρεις επαναλαμβανόμενες ειδικές διαδρομές, ως εξής:


· το κλασικό Ελευθεροχώρι, μήκους 17,87 χλμ.
· το επίσης κλασικό Ρεγκίνι των 11,61 χλμ. και
· τη μήκους 33,86 χλμ. Ελάτεια-Καρυά, η οποία ξεκινάει από το χωριό Ελάτεια και με κατεύθυνση προς Ζέλι τερματίζει στην Καρυά, πάνω από τα Καμένα Βούρλα.

Νωρίτερα, την Παρασκευή 6 Μαΐου στις 18:30 οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά όλα τα πληρώματα του Ράλι Ακρόπολις 2016 κατά τη διάρκεια της πανηγυρικής εκκίνησης, που θα πραγματοποιηθεί στις Θερμοπύλες, εμπρός από το άγαλμα του Λεωνίδα.

Αρωγοί του αγώνα είναι τόσο η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο Δήμος Λαμιέων, όσο και οι Δήμοι Αμφίκλειας-Ελάτειας, Δελφών, Δωρίδας και Μώλου-Αγ. Κωνσταντίνου-Καμένων Βούρλων, που θα βρίσκονται στο πλευρό της ΟΜΑΕ (Ομοσπονδία Μηχανοκίνητου Αθλητισμού Ελλάδος) σε ρόλο συνδιοργανωτή.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας θα συνεδριάσει την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 6:00 το απόγευμα στο Λιδωρίκι όπου με εισηγητή τον Δήμαρχο Γιώργο Καπεντζώνη θα εγκρίνει την σχετική πίστωση για οργανωτικά θέματα του Ράλι Ακρόπολις 2016 που αφορούν τη Δωρίδα.

Χριστός Ανέστη... η Ρωμιοσύνη γιορτάζει !