Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 9 Απριλίου 2016

Ντέρμπι γοήτρου Γλυφάδας με Δωρικό και ο Απόλλωνας υποδέχεται την Ακαδημία

Του Τάσου Τσόλκα


Η Β΄ φάση του πρωταθλήματος Φωκίδας οδεύει προς το τέλος της με τον Αστέρα Ιτέας να έχει κατακτήσει το τίτλο για την περίοδο 2015-2016.


Το Σαββατοκύριακο αυτό θα γίνουν οι αγώνες της 9ης αγωνιστικής με τον Αμφισσαϊκό να υποδέχεται τον Αστέρα Ιτέας, σ΄ έναν αγώνα τοπικού ντέρμπι και γοήτρου κυρίως για τον Αμφισσαϊκό που θα  διεκδικήσει τη νίκη για να πλασαριστεί στη δεύτερη θέση σε περίπτωση στραβοπατήματος του Απόλλωνα Ευπαλίου.
Από την πλευρά του ο περσινός πρωταθλητής Απόλλωνας περιμένει στα Μαλάματα την Ακαδημία Άμφισσας στοχεύοντας στη νίκη, για  να εδραιωθεί στη δεύτερη θέση και να αποδείξει ότι έχει την καλύτερη ομάδα, αλλά οι απανωτές αρνητικές συγκυρίες απουσιών (τραυματισμοί, τιμωρίες, αποδεσμεύσεις) του στέρησαν την πρωτιά.
Αγώνας τοπικού ντέρμπι και γοήτρου θα γίνει ανάμεσα στην Ένωση Γλυφάδας και τον Δωρικό Μαλαμάτων με την ομάδα της Γλυφάδας να αναζητά τους πρώτους της βαθμούς.
Αναλυτικά το πρόγραμμα του Σαββατοκύριακου :

ΣΑΒΒΑΤΟ    09/04/16       Ώρα  16:30 
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ         Δημοτικό Γήπεδο Άμφισσας

KYΡIAKH   10/04/16       Ώρα 16:30     
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ          Δημοτικό Γήπεδο Γλυφάδας
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ        Δημοτικό Γήπεδο Μαλαμάτων     

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ            8η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
                                                                                                                                                                     ΓΚΟΛ           ΒΑΘΜΟΙ
1. Αστέρας Ιτέας                                  35-6      27
2. Απόλλων Ευπαλίου                       12-10    19
3. Αμφισσαϊκός                                   29-9      17
4. Ακαδημία Άμφισσας                      17-22    10
5. Δωρικός Μαλαμάτων                       9-51      4
6. Ένωση Γλυφάδας                            8-32      1
* Ο Απόλλων Ευπαλίου και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους 3 βαθμών ως πρώτοι στους ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
* Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.

                                                               
   ΠΑΙΔΙΚΟ  ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ                 
Συνεχίζεται αυτό το Σαββατοκύριακο το παιδικό πρωτάθλημα με τους εξής αγώνες :                    
ΣΑΒΒΑΤΟ    09/04/16     Ώρα 16:30 
ΑΕΤΟΣ  ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ   -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ      Δημοτικό Γήπεδο Λιδωρικίου
ΚΥΡΙΑΚΗ     10/04/16     Ώρα  14:30  
ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  - ΤΟΛΟΦΩΝΑΣ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ      Δημοτικό Γήπεδο Μαλαμάτων       

Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας κήρυξε τον πόλεμο στα… κουνούπια !

- Oι "μάχες" ξεκίνησαν από την Λαμία και απλώνονται παντού
- Βασικό όπλο εξολόθρευσης η προνυμφοκτονία !

Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λαμία της Διαπαραταξιακής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που παρακολουθεί την εφαρμογή του προγράμματος κουνουποκτονίας.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, από την  μεγάλη έξαρση του πληθυσμού των  κουνουπιών κυρίως στην περιοχή της Λαμίας, και να δώσει κατευθύνσεις για την αντιμετώπισή τους.
Από την εξέταση των δεδομένων προκύπτει ότι στην περιοχή της Λαμίας τις τελευταίες  ημέρες παρατηρείται έντονη όχληση που οφείλεται σε κουνούπια του είδους Ochlerotatus caspius. Τα κουνούπια αυτά εναποθέτουν τα αυγά τους στο χώμα. Με την κατάκλιση με νερό των εκτάσεων αυτών προκαλείται μία σύγχρονη και μαζική εκκόλαψη αυγών, χιλιάδων ανά τετραγωνικό μέτρο.
Οι έντονες βροχοπτώσεις που παρατηρήθηκαν από τις 12 έως τις 18 Μαρτίου στην περιοχή  (>100mm βροχής) προκάλεσαν την κατάκλιση με νερό χιλιάδων στρέμματων (>5.000) υγροτοπικού και αγροτικού συστήματος γεγονός που είχε, σε συνδυασμό με την απότομη  αύξηση της θερμοκρασίας μαζικές εκκολάψεις του συγκεκριμένου είδους.
Η μεγάλη πτητική ικανότητα του συγκεκριμένου είδους (πάνω από 10 χιλιόμετρα), αλλά και των σύγχρονων και μαζικών εκκολάψεων είχε σαν αποτέλεσμα την εμφάνισή τους στην πόλη της Λαμίας.
Η όχληση που προκαλούν αυτά τα κουνούπια είναι ιδιαίτερα σημαντική κατά το σούρουπο.
Πρέπει να τονίσουμε ότι το συγκεκριμένο είδος δεν αποτελεί φορέα μετάδοσης ασθενειών (ιός Δυτικού Νείλου, ελονοσία) και επομένως δεν υπάρχει κίνδυνος για την Δημόσια Υγεία.
Από το τέλος των βροχοπτώσεων και ειδικότερα το τελευταίο 15νθημερο καταβλήθηκε προσπάθεια καταπολέμησης των σύγχρονων και μαζικών εκκολάψεων με συνέπεια τα επόμενα  24ωρα να αναμένεται  αποκλιμάκωση του φαινομένου της όχλησης στους πολίτες.

Το έργο της κουνουποκτονίας ξεκίνησε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή της Λαμίας από τις 15 Μαρτίου 2016 πολύ πριν από ότι ξεκίνησε σε οποιαδήποτε άλλη περιοχή της χώρας. Παράλληλα η κουνοποκτονία γίνεται με βάση τα επιστημονικά δεδομένα και τις οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Υπουργείου Υγείας. Όμως οι ιδιαίτερες καιρικές συνθήκες με τις βροχοπτώσεις δεν επέτρεψαν να φανούν τα αποτελέσματα των παρεμβάσεων που έτσι και αλλιώς συνεχίζονται και εντείνονται.
Τέλος η Επιτροπή υπενθυμίζει στους πολίτες  ότι η Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, λειτουργώντας προς όφελος των πολιτών και διασφαλίζοντας τη δημόσια υγεία, έχει θέσει σε άμεση προτεραιότητα την ορθολογική διαχείριση των κουνουπιών.
Στα πλαίσια του ολοκληρωμένου προγράμματος διαχείρισης των κουνουπιών και με βάση πάντοτε τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας εφαρμόζει για την αντιμετώπιση του φαινομένου την μέθοδο της προνυμφοκτονίας. Δηλαδή ράντισμα της επιφάνειας των στάσιμων υδάτων με ειδικά εγκεκριμένα φάρμακα τα οποία δεν επιτρέπουν στις προνύμφες των κουνουπιών να μεταμορφωθούν σε ακμαία κουνούπια.
Επίσης αναδείχθηκε για άλλη μια φορά το ζήτημα των αναγκαίων παράλληλων ενεργειών των Δήμων και τονίστηκε ιδιαιτέρως ότι δεν είναι δυνατή μια επιτυχής αντιμετώπιση της έξαρσης των πληθυσμών των κουνουπιών χωρίς την ενεργή συμμετοχή τους με βάση και τις αρμοδιότητες τους ( πχ. καθαρισμός φρεάτιων όμβριων,  επιχωμάτωση πλημμυρισμένων εκτάσεων μετά από έντονη βροχόπτωση ή ενημέρωση από τους Τοπικού Προέδρους των συνεργείων για τη θέση των νέων πλημμυρισμένων εκτάσεων).
Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην σημαντικότητα της  ενεργοποίησης και συμμετοχής των πολιτών στην διαχείριση των κουνουπιών μια και προγράμματα καταπολέμησης στο αστικό σύστημα είναι δύσκολο να εφαρμοστούν από την πολιτεία διότι περιορίζεται μόνο στους δημόσιους χώρους και όχι στους ιδιωτικούς χώρους όπου υπάρχουν χιλιάδες εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.
Για αυτό το λόγο,  η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας  καλεί τους πολίτες να εφαρμόσουν μέτρα ατομικής προστασίας προκειμένου να προστατευτούν από το συγκεκριμένο έντομο με κυριότερο και βασικότερο μέτρο τον περιορισμό ή την εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης γύρω από τις κατοικίες τους, ενημερώνοντας άμεσα αν εντοπίσουν εστία ανάπτυξης κουνουπιών στην γειτονιά τους τον Δήμο τους ή την Περιφέρεια στα τηλ 22313 53150 22313 51275 ή στο τηλέφωνο  801 11 88284 (αστική χρέωση) που έχει ενεργοποιηθεί για τον σκοπό αυτό.
Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει τις προσπάθειες για εξάλειψη των εστιών ανάπτυξης και το τελικό έλεγχο των κουνουπιών αλλά και τον δραστικό περιορισμό  της όχλησης των πολιτών στο μακρύ δρόμο που έχουμε μέχρι το τέλος του καλοκαιριού. Σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους πολίτες και φορείς να συμβάλλουν στο μέτρο του δυνατού
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Εντεταλμένο Περιφερειακό Σύμβουλο σε θέματα Πολιτικής Προστασίας Αθανάσιο Καρακάτζα,  συμμετείχαν  τα μέλη της Επιτροπής  Θωμάς Γρεβενίτης, Αθανάσιος Σόρκος, Απόστολος Γκλέτσος και Χρήστος Πολύμερος καθώς επίσης  ο Γενικός Διευθυντής  Αγροτικής Οικονομίας - Κτηνιατρικής και Δημόσιας Υγείας - Κοινωνικής Μέριμνας Σταύρος Τσελάς, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Κωνσταντίνος Κούτρας  και  ο ανάδοχος του έργου Παναγιώτη Περγαντάς.

Προσοχή στα αμνοερίφια… του Πάσχα !

Με γνώμονα την πληρέστερη ενημέρωση και προστασία του καταναλωτικού κοινού, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενημερώνει τους πολίτες – καταναλωτές για τις αγορές που θα πραγματοποιήσουν ενόψει της εορτής του Πάσχα, επισημαίνοντας τα ακόλουθα :

Α. Σήμανση αμνοεριφίων  


Αμνοερίφια ελληνικών ή κοινοτικών εκτροφών που εσφάγησαν στην Ελλάδα

Τα σφάγια αμνοεριφίων που εκτράφηκαν στην Ελλάδα ή σε κοινοτικές χώρες και έχουν σφαγεί στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν:
- σφραγίδα καταλληλότητας σχήματος ωοειδούς, χρώματος «λαμπρού κυανού» (χρωστική Ε 133), στο κέντρο της οποίας αναγράφεται ο κωδικός αριθμός του σφαγείου όπου έγινε η σφαγή τους και περιφερειακά αναγράφονται τα αρχικά GR και τα διακριτικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) και
-  σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου, ιδίου χρωματισμού, στο εσωτερικό της οποίας αναγράφεται το όνομα της χώρας προέλευσης (π.χ. «ΕΛΛΑΣ», «ΟΥΓΓΑΡΙΑ» κλπ.).


Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε άλλη κοινοτική χώρα (εντός ΕΕ)

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε άλλες κοινοτικές χώρες και διακινούνται προς τη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά :
- όλες τις σφραγίδες σε χρώμα επιλογής της κάθε κοινοτικής χώρας, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της κοινοτικής χώρας


Αμνοερίφια που εσφάγησαν σε τρίτη χώρα (εκτός ΕΕ)

Τα σφάγια αμνοεριφίων που έχουν σφαγεί σε τρίτες χώρες και εισάγονται στη χώρα μας, πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά :
-  όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας

P Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

P Οι σημάνσεις καταλληλότητας και προέλευσης πρέπει να είναι ευανάγνωστες και να μην έχουν την όψη χρωματισμένου «λεκέ» στην επιφάνεια των σφάγιων.

Β. Σήμανση αυγών  

Αναφορικά με τη σήμανση των αυγών, αυτά πρέπει να φέρουν
σφραγίδα με κωδικό, ο οποίος αποτελείται από τα εξής τμήματα :

α) μονοψήφιο  αριθμό, που υποδηλώνει τη μέθοδο εκτροφής
-  0  «Βιολογική παραγωγή»
-  1  «Ελευθέρας βοσκής» 
-  2  «Δάπεδο με στρωμνή»
-  3  «Εμπλουτισμένοι κλωβοί»
β) τον κωδικό της χώρας παραγωγής (π.χ. EL = Ελλάδα)
γ) τον κωδικό αριθμό εκτροφής

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού

Ραγδαία επιδείνωση θα παρουσιάσει το σκηνικό του καιρού. Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, αναμένονται να σημειωθούν από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου σε αρκετές περιοχές κυρίως της ηπειρωτικής χωράς.

Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και παροδικά ισχυρούς άνεμους.

Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:

1. Αύριο Σάββατο (09-04-2016) τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες η Ηπειρος, η Δυτική Στερεά, η Δυτική Πελοπόννησος και η Μακεδονία.

2. Την Κυριακή (10-04-2016) αρχικά το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Στερεά και μέχρι το μεσημέρι η υπόλοιπη ηπειρωτική χωρά και από τις νυχτερινές ώρες πιθανόν τα νησιά του βορείου και Ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

3. Τη Δευτέρα (11-04-2016) μέχρι τις πρωινές ώρες πιθανόν τα νησιά του ανατολικού αιγαίου και τα Δωδεκάνησα

Οι Τρικορφιώτες της Αθήνας ζωντάνεψαν μετά από διετή αδράνεια την Ένωσή τους

Μετά από διετή αδράνεια της "ΕΝΩΣΗΣ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ", η προσωρινή διοικούσα επιτροπή, που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών, ολοκλήρωσε τις διαδικασίες αρχαιρεσιών και η Ένωση ανασυγκροτήθηκε με την εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, με την εξής σύνθεση:


Πρόεδρος:              Κουτσογιάννη Σπ. Παρασκευή
Αντιπρόεδρος:       Μπαλάφας Απ. Μιλτιάδης
Γραμματέας:          Τσαούσης Περ. Παύλος

Ταμίας:                  Διαμάντης Αναστ. Δημήτριος
Έφορος /Μέλος:    Γιαννόπουλος Ευθ. Δημήτριος
Μέλος :                   Κωτσικογιάννης Φωτ. Ανδρέας
Μέλος:                    Φιλιππόπουλος Ιωαν. Φίλιππος

 Αναπληρωματικά Μέλη                               Ελεγκτική Επιτροπή

Αδαμόπουλος Γεωργ. Κων/νος                          Βασιλάκη Απ. Ζωή
Αλεξοπούλου Γεωργ. Αικατερίνη                     Μπαλάφας Απ. Κων/νος
Αλεξόπουλος Κων. Ιωάννης                             Μπομποτάς Γεωρ. Αναστάσιος
Χριστοπούλου Βασ. Ιωάννα                            
Αναπλ/κα Μέλη Ελεγκτικής
Γάρδος Γεωρ. Ιωάννης                                      Χολέβας Νικ. Παναγιώτης
Τσαούση Δημοσθ. Χρυσούλα                           Κανούρης Δημ. Ιωάννης

 Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το νέο Δ.Σ.:

 Στόχος μας είναι να ενώσουμε ξανά στο κοινό μας όραμα,
- όλους τους Τρικορφιώτες, που κάποτε συμμετείχαν (και είναι πολλοί αυτοί) στις δραστηριότητες του Συλλόγου της γενέτειράς μας,
- όλους τους Τρικορφιώτες που, χωρίς οι γενέτειρες ρίζες τους να είναι από το Τρίκορφο, νοιώθουν την ίδια αγάπη για αυτό,
- όλους τους Τρικορφιώτες, όπου και αν ζουν.

 Γι΄ αυτό θα εργαστούμε ώστε,
- να εμποδίσουμε την απομάκρυνση και την συναισθηματική αποξένωση από τις ρίζες μας,
- να δημιουργήσουμε τις υποδομές για ουσιαστική δράση και επικοινωνία,
- να υποστηρίξουμε εκδηλώσεις που μας συνδέουν με το αγαπημένο μας Τρίκορφο και τη ζωή του,
- να στηρίξουμε και να δώσουμε χώρο στις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες των Τρικορφιωτών.

 Η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας
Η πρώτη προγραμματισμένη εκδήλωση της Ένωσης ήταν η κοπή της Πρωτοχρονιάτικής πίτας στον όμορφο και φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Αναψυκτηρίου του Δήμου Ηλιούπολης.

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των Τρικορφιωτών στο κάλεσμα , ένδειξη της επιθυμία τους για την επανεργοποίηση της Συλλογικότητας.

Ωραίο θέαμα , με παραδοσιακούς χορούς και στολές , πρόσφερε το χορευτικό τμήμα του Λαογραφικού Ομίλου “ΗΛΙΔΑΣ” υπό την επιμέλεια της Τρικορφιώτισσας, Γωγώς Μπελαλή , η οποία συμμετείχε στο χορευτικό σχήμα , δημιούργησε ατμόσφαιρα ευχάριστης διάθεσης. Τα μουσικά ακούσματα με σκοπούς του τόπου μας, συνεχίζονταν για πολλή ώρα. Το κέφι για χορό ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Τρικορφιωτών Πάτρας Ανδρέας Δημόπουλος, οι Τοπικοί Σύμβουλοι του χωριού Ουρανία Κωτσικογιάννη και Αριστομένης Σωτηρόπουλος , ο Δημήτρης Μπέσκος , εκπροσωπώντας την Δωρική Αδελφότητα, οι πρώην Πρόεδροι Απόστολος Ραυτόπουλος και Γιάννης Τάγκαλος κ.ά.
 

Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016

Δημοπρασία μίσθωσης Ξενώνα Πενταγιών

Δημοσιεύθηκε στη διαύγεια του Δήμου Δωρίδας η διακήρυξη δημοπρασίας για την εκμίσθωση του δημοτικού ακινήτου, Ξενώνα Πενταγιών, λιθόκτιστου κτιρίου, ιδιοκτησίας του Δήμου Δωρίδος, που βρίσκεται στον οικισμό της Τ.Κ. Πενταγιών, Δ.Ε. Βαρδουσίων Δήμου Δωρίδος, συνολικής επιφάνειας 285,44 τ.μ., το οποίο αναπτύσσεται σε δύο (2) ορόφους, ισόγειο και α’ όροφο.

Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Δωρίδος, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Λιδωρικίου, την 15/4/2016, ημέρα Παρασκευή & ώρα 10:30 π.μ.

Ως ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς, ορίζεται το ποσό των 180,00 €/μήνα. Το μίσθωμα που θα προκύψει από τον διαγωνισμό τα δύο (2) πρώτα έτη της σύμβασης θα παραμείνει αμετάβλητο.

Η δημοπρασία θα επαναληφθεί σε περίπτωση κατά την οποία δεν παρουσιασθεί κανένας κατά την ημέρα της δημοπρασίας. Η επαναληπτική δημοπρασία θα γνωστοποιηθεί με περιληπτική διακήρυξη του Δημάρχου, που θα αναφέρεται στους όρους της πρώτης διακήρυξης και θα δημοσιευθεί (5) ημέρες πριν από την ημερομηνία διενέργειας της επαναληπτικής δημοπρασίας.

Πληροφορίες για τη δημοπρασία παρέχονται από το Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων Δ.Ε. Λιδωρικίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Πληροφορίες : Ευθύμιος Μπάκας
Τηλέφωνο: 22663 50100 - 50118
FAX: 22660 22390

Αντίγραφο της διακήρυξης χορηγείται ή αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στην παραπάνω διεύθυνση.

ΕΣΗΕΑ : Απεργούν και οι δημοσιογράφοι
24ωρη απεργία της ΕΣΗΕΑ και απεργιακά
δελτία για την ενημέρωση των πολιτών 
Περιγραφή: https://www.esiea.gr/wp-content/uploads/knewstemplates/esiea-newsletter/images/spacer1x25.png
Η ΕΣΗΕΑ συμμετέχει μαζί με όλους τους κοινωνικούς φορείς στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ, την Πέμπτη, 7 Απριλίου 2016 και καλεί τους συναδέλφους να πάρουν μέρος μαζικά στη συγκέντρωση που γίνεται στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

          Η απεργία αρχίζει στις 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 7 Απριλίου 2016 έως τις 06.00 π.μ. της Παρασκευής, 8 Απριλίου 2016 και αφορά τους δημοσιογράφους και τους διοικητικούς υπαλλήλους που εργάζονται:

-      Σε όλα  τα ΜΜΕ (έντυπα, ραδιοτηλεοπτικά και διαδικτυακά) του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

-      Στην ΕΡΤ, στο ΑΜΠΕ, στους δημοτικούς ραδιοφωνικούς σταθμούς, στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και στα Γραφεία Τύπου.

1. Διεκδικούμε την αυτονομία των ασφαλιστικών Ταμείων του κλάδου και τη διασφάλιση των πόρων τους.
2. Απεργούμε μαζί με όλη την κοινωνία, τους άνεργους, τους εργαζόμενους, τους απλήρωτους και τους συνταξιούχους, απέναντι στα μνημόνια που:
-   Φτωχοποιούν την ελληνική κοινωνία.

-   Ανατρέπουν ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.

-   Διαλύουν τον κοινωνικό ιστό και προσπαθούν να χειραγωγήσουν την ενημέρωση.

3. Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.

Οι δημοσιογράφοι απαιτούμε:

-      Κανόνες διαφάνειας στην αδειοδότηση και λειτουργία των ΜΜΕ και δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι στη συγκέντρωση των ΜΜΕ, είτε αυτό εξυπηρετεί την πολιτική εξουσία είτε επιχειρηματικά συμφέροντα.

-      Συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.

          Στη διάρκεια της απεργίας η ΕΣΗΕΑ σε συνεννόηση με την ΠΟΣΠΕΡΤ θα επιτρέψουν:

-      Τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τα ραδιόφωνα στις 13:15-13:30.

-      Τη μετάδοση 15λεπτου απεργιακού δελτίου από τους τηλεοπτικούς σταθμούς στις 20:00-20:15.

Την ώρα των συγκεκριμένων μεταδόσεων έχουν τη δυνατότητα για απεργιακό δελτίο τα ειδησεογραφικά sites και οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των εφημερίδων (πολιτικών, οικονομικών και αθλητικών), όπως και το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για ροή ειδήσεων σε αυτό το 15λεπτο.

Η κάλυψη των θεμάτων, η μετάδοση και οι αναρτήσεις θα γίνουν σε αυτά τα απεργιακά δελτία, ΜΟΝΟ από το απολύτως απαραίτητο συντακτικό και τεχνικό προσωπικό και από τους συναδέλφους, που καλύπτουν τα εργατικά θέματα.

Οι δημοσιογράφοι, που θα απασχοληθούν, θα αναγγελθούν στην απεργιακή επιτροπή της Ένωσης εκ των προτέρων, από τους εκπροσώπους της ΕΣΗΕΑ σε κάθε ΜΜΕ ή τους υπεύθυνους των δελτίων.

Η ΕΣΗΕΑ επαναλαμβάνει για μια ακόμη φορά ότι η αξιολόγηση γίνεται στους δρόμους, στα μπλόκα, στα συσσίτια, στα σύνορα και στα hot spots.

                                                  ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 

“ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ 360ο ”: Νέο πρόγραμμα για τις μικρές επιχειρήσεις από την Τράπεζα Πειραιώς


Με κεντρική φιλοσοφία την προώθηση της ελληνικής
επιχειρηματικότητας, η Τράπεζα Πειραιώς στηρίζει τις μικρές επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα εντάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια στις δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020.

Για το λόγο αυτό, δημιούργησε το «Πειραιώς Επιχειρείν 360ο», το νέο πακέτο που απαντάει στις ανάγκες της σύγχρονης επιχείρησης μέσα από έναν συνδυασμό προϊόντων και υπηρεσιών, όπως ανακοίνωσε.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «το πακέτο αυτό δίνει τη δυνατότητα πέντε επιλογών για τον επιχειρηματία:

1. Ανάπτυξη της επιχείρησης με ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κάνοντας χρήση τόσο της ρευστότητας του ομίλου Πειραιώς, όσο και των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλείων, σε συνδυασμό με το ολοκληρωμένο πλαίσιο διαχείρισης των ταμειακών ροών κατά την υλοποίηση της επένδυσης.

Mέσω της υπηρεσίας αυτής και χωρίς καμία επιπλέον χρέωση για τους πελάτες, προσφέρεται παρακολούθηση της συνάφειας των δαπανών με τα τεχνικά παραρτήματα της επένδυσης, επιβεβαιώνεται η επιλεξιμότητα και η ορθή εξόφληση των παραστατικών και ενημερώνονται οι πελάτες της τράπεζας για τυχόν ασυμβατότητες μεταξύ της έγκρισης της επένδυσης και τυχόν τροποποιήσεις.

2. Διαχείριση των καθημερινών συναλλαγών για τις εισπράξεις και τις πληρωμές στην επιχείρηση.

3. Ενίσχυση της επιχείρησης, μέσω συμβουλευτικών υπηρεσιών, για τη σύνταξη του επενδυτικού φακέλου μέσα από τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς Εξέλιξη ΑΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Κρήτη.

4. Εξασφάλιση της επιχείρησης, μέσω εξειδικευμένων ασφαλιστικών καλύψεων.

5. Διαμόρφωση ανταγωνιστικότερων συνθηκών για την επιχείρηση, μέσω της ένταξής της στο yellowday, τη νέα πρωτοποριακή online υπηρεσία προσφορών του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, συνεργάτες μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών των καταστημάτων, καθώς και τα εξειδικευμένα στελέχη των κέντρων επιχειρηματικότητας της Τράπεζας Πειραιώς, είναι διαθέσιμοι να ακούσουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες των επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των δράσεων που εντάσσονται στο ΕΣΠΑ 2014-2020 και που είτε έχουν ήδη ανακοινωθεί είτε πρόκειται να ανακοινωθούν στο μέλλον.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις του ΕΣΠΑ 2014-2020 που έχουν ήδη ανακοινωθεί, αφορούν στην:

* Ενίσχυση τουριστικών ΜΜΕ για τον εκσυγχρονισμό και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

* Αναβάθμιση πολύ μικρών και μικρών υφιστάμενων επιχειρήσεων με την ανάπτυξη των ικανοτήτων τους στις νέες αγορές.

* Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης

* Νεοφυής επιχειρηματικότητα


 

5ος Διεθνής Αγώνας Δρόμου ΔΟΛΙΧΟΣ ΔΕΛΦΟΙ – ΟΛΥΜΠΙΑ , 22-24 Απριλίου

Οι συμμετέχοντες θα τρέξουν περνώντας απ΄ όλα τα παραλιακά χωριά της Δωρίδας


Ήρθε η στιγμή που περίμεναν αρκετοί αθλητές για να τρέξουν στον ποιο όμορφο αγώνα της χώρας μας το ΔΟΛΙΧΟ από άποψη φυσικής ομορφιάς της διαδρομής αλλά και συναισθημάτων.

Παράλληλα όμως με τους αθλητές και οι εθελοντές που είναι αναπόσπαστο κομμάτι αυτού του αγώνα και αναφερόμαστε στους κατοίκους τω περιοχών που περνάει η διαδρομή και περιμένουν με ανυπομονησία να βοηθήσουν όλους τους αθλητές ώστε να πραγματοποιήσουν το όνειρο τους και φυσικά μια ομάδα ανθρώπων έμπειρων εθελοντών που έρχονται από την Αθήνα για να κρατήσουν σταθμούς σε απόμερα σημεία αρκετές ώρες και να προσφέρουν απλόχερα την αγάπη τους και την στήριξη τους σε αυτόν τον αγώνα που πλέον έχει γίνει θεσμός.

Ο αγώνας ξεκίνησε το 2012 από το Αθλητικό Σωματείο ΟΛΥΜΠΙΟΙ με έδρα την Νέα Ιωνία Αττικής και φέτος για 5η. συνεχόμενη χρονιά θα διεξαχθεί στις 22, 23 και 24 Aπριλίου 2016.

Συνδέει τους δύο σημαντικότερους αρχαιολογικούς αλλά και σύγχρονους χώρους της Ελληνικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο και πλέον ενδιαφέροντα non stop αγώνα δρόμου σε Ελληνικό επίπεδο και έναν από τους μεγαλύτερους σε ότι αφορά το μήκος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η διαδρομή κινείται μέχρι το Ρίο στον κύριο οδικό άξονα Ιτέας-Ρίου με προσέγγιση όπου είναι δυνατό σε δρόμους δίπλα στην θάλασσα περνώντας παράλληλα παραθαλασσίους οικισμούς.

Από το Ρίο και μετά αφού προηγουμένως οι δρομείς έχουν περάσει την γέφυρα Ρίου-Αντίρριου διασχίζουν δύο βουνά, το Παναχαϊκό και τον Ερύμανθο, περνώντας μέσα από χωριουδάκια, δασικές περιοχές, παράλληλα με ποτάμια και γενικά εκπληκτικής φυσικής ομορφιάς περιοχές μέχρι να καταλήξει στην Αρχαία Ολυμπία έξω από τον αρχαιολογικό χώρο.

Ένας αγώνα που συνδέει τον κέντρο του κόσμου τους ΔΕΛΦΟΥΣ με το κέντρο της Ολυμπιακής ιδέας την ΟΛΥΜΠΙΑ.

Εκκίνηση θα πάρουν 40 αθλητές με τεράστια ψυχική δύναμη θα ξεκινήσουν από τους Δελφούς την Παρασκευή το απόγευμα στις 17.00 τρέχοντας για να φτάσουν στην Ολυμπία την Κυριακή το απόγευμα για να τερματίζουν αυτό τον δύσκολο αγώνα εκ των οποίων αρκετοί από χώρες του εξωτερικού και λόγω της απίστευτης δυσκολίας ευχόμαστε να καταφέρουν να τερματίσουν όλοι υγιείς.

Θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι όσον αφορά την εξέλιξη του αγώνα όσοι ενδιαφέρονται θα μπορούν να την παρακολουθούν από την ηλεκτρονική σελίδα του αγώνα
www.doliho.gr τα περάσματα των αθλητών όπως προηγούμενη χρονιά θα ανακοινώνονται σε 13 σταθμούς.

Την φετινή διοργάνωση την στηρίζουν και θέλουμε να ευχαριστήσουμε,

- Τους Δήμους Δελφών, Δωρίδας, Ναυπακτίας και Αρχαίας Ολυμπίας για την επάνδρωση των σταθμών τροφοδοσίας όσον αφορά σε έμψυχο δυναμικό αλλά και τα απαραίτητα υλικά τροφοδοσίας στους σταθμούς της δημοτικής τους περιφέρειας.

- Ακόμη την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας όσον αφορά την ενημέρωση των κατοίκων και των τοπικών εφημερίδων για την διεξαγωγή του αγώνα.
- Τον Δήμο Ν. Ιωνίας προσφέροντας στους διοργανωτές τις φανέλες των εθελοντών.
- Τους ραδιοερασιτέχνες Αχαΐας βοηθώντας τους διοργανωτές σε 6 σταθμούς ώστε να μπορεί να υπάρχει επικοινωνία μεταξύ αυτών.
- Την Τροχαία Φωκίδας, Ναυπακτίας και Ρίου για ασφαλή διέλευση των αθλητών σε κεραία σημεία.
- Την ομάδα διάσωσης Φωκίδας για την εποπτεία της διαδρομής στην περιφέρεια της και ένα μεγάλο αριθμό εθελοντών, ιατρών, φυσιοθεραπευτών, Σαμαρειτών.
- Την εταιρία New Balance για την ευγενική χορηγία της παρέχει τις αθλητικές φανέλες των αθλητών.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί η τεράστια προσπάθεια που απαιτείται τόσο από πλευράς διοργανωτών ειδικά στο κομμάτι της σηματοδότησης της διαδρομής και του συντονισμού όσο και από πλευράς αθλητών οι οποίοι καλούνται να τρέξουν για 40 έως 46 ώρες χωρίς ύπνο κάτω από αντίξοες συνθήκες, ζέστη την ημέρα κρύο τις νυχτερινές ώρες, δύσβατο τερέν, πόνοι, εξάντληση και όλα όσα βιώνουν όλες αυτές τις ώρες αναδεικνύοντας έτσι την τεράστια ψυχική και σωματική αντοχή του ανθρώπου.

Καταλήγοντας θέλοντας να τονίσουμε την σπουδαιότητα αυτού του αγώνα όσον αφορά την ανάδειξη και αναβίωση της ιστορικότητας της διαδρομής, των δύο σημαντικών αυτών τόπων που στην ουσία αποτελεί ένα προσκύνημα στον μεγαλείο του πνεύματος, της διάθεσης για την ειρήνη, αλλά και των μηνυμάτων που στέλνει στον σύγχρονο άνθρωπο κάτι που αποτελεί και τον ζητούμενο στην μεγάλη αυτή προσπάθεια που καταβάλλεται από όλους μας.

Επιπλέον πληροφορίες για την διαδρομή του αγώνα και τα χαρακτηριστικά του, φωτογραφίες θα τα βρείτε στην ιστοσελίδα του αγώνα
www.doliho.gr; η αν επιθυμείτε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία παρακαλούμε επικοινωνήσατε μαζί μας στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση info@doliho.gr

Δήμητρα Κούρκουλα, Γενικός Συντονισμός Αγώνα
www.doliho.gr        e-mail: info@doliho.gr
Tηλ. 210 2529592 και 697 6698322

Ιωάννης Γερμακόπουλος, Τεχνικός Δ/ντης αγώνα
Tηλ. 210 2524772- 6944338410

Τετάρτη, 6 Απριλίου 2016

Πασχαλινό Παζάρι & Kυνήγι Κρυμμένου Θησαυρού μαθητών Λυκείου Ευπαλίου


Σύλληψη 2 ατόμων στην περιοχή Ευπαλίου

“Σαρωτικοί έλεγχοι” από τα αστυνομικά τμήματα Στερεάς Ελλάδας

Συνελήφθησαν δύο άτομα στην περιοχή του Ευπαλίου από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος  Ευπαλίου για διάφορες παραβάσεις όπως ανακοίνωσε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας.

Οι συλλήψεις έγιναν στο πλαίσιο στοχευμένων ελέγχων που έχει ξεκινήσει η Αστυνομία με σκοπό την πρόληψη ληστειών, κλοπών και διαρρήξεων, την καταπολέμηση της διάδοσης των ναρκωτικών, τον εντοπισμό φυγόποινων, την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και γενικότερα την αντιμετώπιση κάθε μορφής παραβατικής συμπεριφοράς.

Ο ένας από τους συλληφθέντες στην ευρύτερη περιοχή του Ευπαλίου συνελήφθη γιατί σε βάρος του  εκκρεμούσαν καταδικαστικές Αποφάσεις.

Ο άλλος για παράβαση του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού.

Υπενθυμίζουμε  ότι πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών,  είχαν συλληφθεί και άλλα δύο άτομα στην περιοχή Ερατεινής για διάφορες παραβάσεις που εκκρεμούσαν σε βάρος τους.

Από τους ελέγχους αυτούς που έχει εξαπολύσει τελευταία η Αστυνομική Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας έχουν συλληφθεί μέχρι στιγμής 42 άτομα για διάφορες παραβάσεις.

ΘΕΑΤΡΟ : "Καφενείον το τέρμα"

Μια σπουδαία θεατρική παράσταση, μια σπαρταριστή κωμωδία, παρουσιάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Αποφοίτων Κολλεγίου Αθηνών, στο «Θέατρο Χωρέμη» του Κολλεγίου Αθηνών στο Ψυχικό.

Η υπόθεση, όπως μας τη δίνει η συμπατριώτισσά μας Ειρήνη Μακαρώνα που συμμετέχει στη θεατρική ομάδα…

Ένα καφετζής με άποψη για όλα, η στωική γυναίκα του, η πληθωρική υπάλληλός τους, θαμώνες στον κόσμο τους, νεκροθάφτες με φιλοσοφικές αναζητήσεις, ένας παπάς που βιάζεται, μια οικογένεια σε πένθος, ένα πτώμα κι ένα κερδισμένο δελτίο του τζόκερ είναι οι πρωταγωνιστές μιας κωμωδίας χαρακτήρων όπου η πραγματικότητα ξεπερνά τη φαντασία  και η τύχη φλερτάρει με τον θάνατο…

Θα δοθούν μόνο 5 παραστάσεις από 15 έως 19 Απριλίου και ώρα 21:00
Εισιτήρια και πληροφορίες στο τηλέφωνο  210-67.22.067
Οι παραστάσεις δίνονται προς ενίσχυση του «Κάνε Μια Ευχή Ελλάδας»

Ο Μπακογιάννης στην δεξίωση για την ανεξαρτησία της Ελλάδας, στις ΗΠΑ

Στην δεξίωση για την επέτειο ανεξαρτησίας της Ελλάδας που παρατέθηκε στον Λευκό Οίκο, παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας  Μπακογιάννης.

Ο Κ. Μπακογιάννης είχε σύντομο χαιρετισμό με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama, συνομίλησε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Joe Biden, τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο αλλά και με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας.

Ο Περιφερειάρχης, μετά τη δεξίωση δήλωσε:
 
«Είναι συγκινητικό να βρίσκεσαι μεταξύ ανθρώπων που μιλούν με τόσο θερμά λόγια για την Ελλάδα. Και είναι ακόμη πιο συγκινητικό να συναντάς Έλληνες που δίνουν καθημερινό αγώνα για την σταθερή παρουσία του ελληνισμού σε όλο τον κόσμο. Σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο που διανύει η χώρα μας, η στήριξη και η συμπαράσταση δεν είναι απλώς καλοδεχούμενη, είναι αναγκαία».

Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

Ενέργειες και εργασίες που απαιτούνται για την χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο


Εγκύκλιος με οδηγίες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Φωκίδας


Από 1ης Μαΐου 2016 έως και 31ης Οκτωβρίου 2016  α π α γ ο ρ ε ύ ε τ α ι , λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο. Επιτρέπεται μόνο ύστερα από άδεια ατομική ή ομαδική, που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία , η καύση αγροτικών εκτάσεων, υπό την επίβλεψη του ενδιαφερόμενου .

Με εγκύκλιο της η Διεύθυνση Πυροσβεστικής Φωκίδας ενημερώνει αγρότες , μελισσοκόμους , κτηνοτρόφους και γενικά όλους τους κατοίκους της Φωκίδος τα εξής : 

Λόγω των κλιματολογικών και καιρικών συνθηκών που επικρατούν κατά την διάρκεια της Αντιπυρικής περιόδου στη χώρα μας παρακαλούνται οι αγρότες , οι μελισσοκόμοι , οι κτηνοτρόφοι και όλοι οι κάτοικοι της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδος , να μην εκτελούν εργασίες στην ύπαιθρο με χρήση φωτιάς , προς αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιών από αμέλεια. 

Ακόμη και αυτοί που έχουν λάβει ειδική άδεια από την υπηρεσία μας , για καύση σιτοκαλαμιών & άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των οργάνων της υπηρεσίας μας και να λαμβάνουν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται .

 Εφιστούμε την ΠΡΟΣΟΧΗ τους , σε περιπτώσεις εκτέλεσης ελεγχόμενων καύσεων όπως :

1. Να μην φυσάει αέρας και να μην επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια της καύσης.

2. Η καύση να γίνεται τις πρωινές ώρες μέχρι την 10η πρωινή και με δείκτη επικινδυνότητας 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση).

3. Να δημιουργείται ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον τριών (3) μέτρων,

4. Να τεμαχίζεται με άροση ή άλλο τρόπο η υπό καύση έκταση, έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχός της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.

5. Να διαβρέχεται την ψιλή ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.

6. Να εξασφαλίζεται η παρουσία φορητών μέσων (υδροφόρων - γεωργικών ελκυστήρων - πτυοσκαπάνων , κ.λ.π.) , για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια καθώς και ικανής ποσότητας νερού.

7. Η καύση να αρχίζει από την άκρη και να προχωράει προς το κέντρο.

8. Καθ’ όλη τη διάρκεια της καύσης να παρευρίσκεται εκεί ικανός αριθμός ατόμων για την επιτήρηση της καύσης και επέμβαση σε περίπτωση επεκτάσεως της φωτιάς,

9. Μετά το πέρας της καύσης να γίνεται πλήρης κατάσβεση της φωτιάς και επιτήρηση της καμένης έκτασης προς αποφυγή εκδήλωσης φωτιάς μη ελεγχόμενης.

 Υπενθυμίζεται, αναφέρει η εγκύκλιος της Πυροσβεστικής,   ότι σε περίπτωση μεταδόσεως της φωτιάς ο ενεργών την ελεγχόμενη καύση φέρει ακέραια την ευθύνη για οποιαδήποτε ζημιά προκληθεί. 

Κατάλληλο είναι το νερό στις περιοχές της Ιτέας-Κίρρρας, Χρισσού και Δελφών

Κατάλληλο είναι το πόσιμο νερό στις περιοχές Ιτέας-Κίρρρας, Χρισσού και Δελφών όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κωνσταντίνος Μίχος.

Όπως δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης, σχετικά με δημοσιεύματα που κυκλοφορόν τελευταία στο διαδίκτυο για την ποιότητα του πόσιμου νερού στις περιοχές της Ιτέας –Κίρρας- Χρισσού- και Δελφών, ανακοινώνουμε τα παρακάτω:

Έπειτα από δειγματοληψία πόσιμου νερού που πραγματοποίησε η Δ/νση Δημόσιας Υγείας & Κοιν. Μέριμνας, Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου, της Π.Ε. Φωκίδας, στις 8 Μαρτίου του 2016, από τα δίκτυα υδροδότησης των δημοτικών και τοπικών κοινοτικών Άμφισσας, Ιτέας, Κίρρας, Χρισσού , Δελφών, Γαλαξιδίου, σας γνωρίζουμε ότι, από μικροβιολογικής άποψης το νερό είναι ΚΑΤΑΛΛΗΛΟ για πόση, ήτοι πληροί της προϋποθέσεις της ΚΥΑ 2600/2001, όπως αυτή τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ 38295/07.

Οι αναλύσεις έγιναν στο Περιφερειακό εργαστήριο Δημόσιας Υγείας Θεσσαλίας.

Όσο για την καταλληλότητα του θαλασσινού νερού στις περιοχές των ακτών κολύμβησης, η ίδια υπηρεσία, όπως κάθε χρόνο, θα πραγματοποιήσει δειγματοληψία, πριν την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, όπου θα βγάλουμε σχετική ανακοίνωση, για την καταλληλότητα αυτών ή μη. 

Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

Η Ισλαμική τρομοκρατία, οι Βρυξέλλες και οι πολιτικοί νάνοι

Του Θανάση Λουκόπουλου *
Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Εκατοντάδες οι αναλύσεις και δεκάδες χιλιάδες οι λέξεις που γράφτηκαν ,και θα γραφτούν, για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες. Για τα αίτια και τις παράπλευρες απώλειες. Για τις επιπτώσεις στην ασφάλεια και την εκτεταμένη κοινωνικοπολιτική αναταραχή που δημιουργούν.

Οι συζητήσεις και οι συσκέψεις στα κλειστά γραφεία θα συνεχιστούν, για να επιβεβαιωθεί για μια ακόμη φορά, οτι οι ειδήμονες και οι πάσης φύσεως υπεύθυνοι, αφιερώνουν ατελείωτες ώρες για το θεωριτικό μέρος των σχετικών υποθέσεων τρομοκρατίας, αλλά υστερούν στο πρακτικό και κυρίως στις μεθόδους πρόληψης.
 

Μπορεί οι Βρυξέλλες να μοιάζουν με πόλη σε εμπόλεμη κατάσταση, όμως σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κτεβάσουν ρολά. Η ζωή, μοιραία,δεν μπορεί να σταματήσει. Βεβαίως οι αστυνομικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν με αμείωτη ένταση σε όλες τους Δήμους και σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας, που ακόμη παραμένει σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού. Οι πολίτες ανησυχούν και η κυκλοφορία στους δρόμους είναι περιορισμένη.

Πολλοί απο τους πολίτες καταφεύγουν σε περιοχές της Φλάνδρας που θεωρείται πιο ασφαλής. Οι εξελίξεις έχουν φέρει την πολιτική ζωή της χώρας σε κατάσταση μερικού διχασμού, καθώς οι παραιτήσεις δύο κορυφαίων υπουργών (που δεν έγιναν δεκτές) σηματοδοτούν ρήγματα στον πολιτικό συνασπισμό της κυβέρνησης Σαρλ Μισελ.

Για όσους γνωρίζουν το μικρό Βέλγιο με τις πολλές εθνοτικές ιδιομορφίες δεν υπάρχουν απορίες γιατί κάποια "συστήματα"που μοιάζουν να υπολειτουργούν. Ο γλωσσικός διαχωρισμός και οι πολλές τοπικές αυτονομίες δεν διευκολύνουν τον ομοσπονδιακό συντονισμό.


Παρόλα αυτά, στο Βέλγιο λειτουργούν άριστα τα... χρήσιμα "υπο-συστήματα" της καθημερινότητας. Έτσι η χώρα, ως παζλ Δήμων μπορεί να διατηρήσει την άψογη λειτουργία της χωρίς κεντρική κυβέρνηση, αλλά δεν μπορεί να συντονίσει την εθνική της ασφάλεια.

Οι Βρυξέλλες είναι η πλέον ιδιόμορφη διοικητικά και δημογραφικά πόλη της Ευρώπης. Εδώ ζουν τρεις κόσμοι: ο ευρω-πληθυσμός, οι γκετοποιημένοι εμιγκρέδες και οι Βέλγοι (ως μειοψηφία). Κανείς δεν έχει σχέση με τα συμφέροντα ή το περιβάλλον του άλλου. Χωροταξικά δεν υπάρχουν συμπτώσεις. Εργασιακά δεν υπάρχουν σταυροδρόμια. Πολιτισμικά δεν υπάρχουν κοινές συνισταμένες. Όλα ξέχωρα. Κι όλα μαζί.

Ετσι άλλωστε εξηγείται,σε ένα βαθμό βεβαίως, και η αδυναμία των αρχών ασφαλείας να καταστρώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο προστασίας της πόλης απο ακραία μουσουλμανικά στοιχεία, που κρύβονται πίσω απο την πολυπλοκότητα της αντιρατσιστικής νομοθεσίας και την ιδιότυπη κάλυψη που τους παρέχουν οι υπεράνω υποψίας, ομοθρησκοί τους.

Για τους Βέλγους κυκλοφορούν πολλά γνωστά ανέκδοτα, αλλά... οι Βέλγοι δεν είναι ούτε α-νόητοι, ούτε άφρονες. Είναι μεθοδικοί, ανεκτικοί, συντηρητικοί (με την έννοια των σταθερών βηματισμών), πειθαρχημένοι και περισσότερο αυστηροί με τους εαυτούς τους από κάθε άλλο ευρωπαϊκό λαό.

Οι Βέλγοι δεν κάνουν τους έξυπνους. Τις περισσότερες φορές παριστάνουν τους χαζούς. Στο τέλος, όμως, βγαίνουν κερδισμένοι (έστω επιπλέοντας) επειδή ξέρουν τι και πως το θέλουν.

Το χτύπημα που δέχτηκαν ήταν, δυστυχώς, σχεδόν αναμενόμενο. Γι αυτό και δέχονται σφοδρές επικρίσεις, επειδή ακριβώς δεν μπόρεσαν να το αποτρέψουν, αν και είχαν πολλές και συγκεκριμένες πληροφορίες. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που κάνει τους πολίτες στο Βέλγιο να αισθάνονται τρομακτική ανασφάλεια.


Αυτό το διαπιστώνει κανείς στην καθημερινότητα των πολιτών. Απο τους ελέγχους ακόμα και στις σακούλες των σούπερ μάρκετ, μέχρι την απενεργοποίηση των περιςότερων τούνελ της πόλης που κάνει το κυκλοφοριακό ανυπόφορο. Απο την ασφυκτική αστυνομική επιτήρηση των σχολείων, μέχρι την στενή παρακολούθηση όλων των συρμών του μετρό , των τράμ και των λεωφορείων. Οι αστυνομικές επιχειρήσεις είναι ασταμάτητες. Μερικές υπό συνθήκες πανικού. Όλοι είναι ύποπτοι (;) και όλοι είναι διώκτες (!).

Δυστυχώς, σε σχεδόν όλες τις αστυνομικές επιδρομές υπάρχουν «ευρήματα»... Αλλού όπλα, αλλού εκρηκτικά, αλλού στοιχεία που συνδέουν τρομοκρατικές δραστηριότητες, αλλού ένοχες σιωπές.

Δηλωτικό της σχετικής απώλειας ψυχραιμίας είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είχαμε πυροβολισμούς. Και μάλιστα από την πλευρά της αστυνομίας. Όσοι «ύποπτοι» δεν υπάκουαν στις εντολές παράδοσης ή δεν καταλάβαιναν γλωσσικά τις εντολές του τηλεβόα τρώγανε μια σφαίρα στο πόδι.


Έτσι, έγιναν οι περισσότερες συλλήψεις. Με πιστολιές ελεύθερων σκοπευτών. Αλλά, σε αυτό το σκηνικό η πόλη μεταβλήθηκε σε περιβάλλον εμπόλεμης κατάστασης. Πυροβολισμοί ή ελεγχόμενες εκρήξεις από την αστυνομία και ελικόπτερα εποπτεύουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

Η αυξημένη παρουσία βαριά οπλισμένων στρατιωτών είναι εμφανής σε όλη την πόλη και κυρίως σε σιδηροδρομικούς σταθμούς, στο Μετρό και στον περίγυρο των κτιρίων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Η κυβέρνηση αποφάσισε να μην επιβάλει lockdaown, δηλαδή να μην απονευρώσει τη λειτουργία της χώρας, όπως είχε συμβεί πριν από λίγους μήνες, και έτσι τα μέσα μαζικής μεταφοράς λειτουργούν (αλλά με μία πόρτα ελεγχόμενης εισόδου στους κλειστούς σταθμούς), τα τρένα λειτουργούν αλλά με μεγάλες καθυστερήσεις ή ακυρώσεις στάσεων και τα σχολεία φυλάσσονται.


Παρά τα αυστηρά μέτρα ασφαλείας, όμως, όλοι γνωρίζουμε πως οι Βρυξέλλες είναι μια πόλη-μόνιμος στόχος. Η οχύρωσή της είναι εξαιρετικά δύσκολη, δεδομένου ότι εδώ συνυπάρχουν χιλιάδες αξιωματούχοι και εκατοντάδες ύποπτοι που ζουν σε γκετοποιημένες περιοχές δορυφορικών Δήμων.

Μια άλλη διάσταση είναι οι σκηνές φυλετικού διαχωρισμού. Οι Βέλγοι φοβούνται τους ξένους και οι ξένοι (κυρίως οι μουσουλμάνοι) φοβούνται τους Βέλγους. Με τέτοια ψυχολογία δεν είναι παράδοξο ότι το μνημείο θυμάτων (με τα κεριά στα σκαλοπάτια του παλιού Χρηματιστηρίου) στήθηκε από μέλη κοινοτήτων διαφόρων εθνικοτήτων που επιζητούν την απενοχοποίησή τους στη συνείδηση των Βέλγων πολιτών.


« Δεν είμαστε όλοι τρομοκράτες», «η τρομοκρατία δεν είναι θρησκεία» ήταν τα βασικά συνθήματα. Αλλά, δυστυχώς, όλοι γνωρίζουν μια πικρή αλήθεια: όλοι οι μουσουλμάνοι δεν είναι τρομοκράτες, αλλά οι τρομοκράτες είναι μουσουλμάνοι ή ως «ξένοι μαχητές» έχουν ασπαστεί των ισλαμικό φονταμενταλισμό.

Οι Βέλγοι πολίτες είναι ανήσυχοι. Κανείς, πλέον, δεν είναι βέβαιος αν οι διαρκείς επιχειρήσεις κόβουν τα πλοκάμια του χταποδιού ή προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μια Λερναία Ύδρα. Παρά το γεγονός πως οι στατιστικές αποδεικνύουν ότι η τρομοκρατία έχει τα λιγότερα θύματα από κάθε άλλη ασύμμετρη απειλή (όπως ο καρκίνος ή τα τροχαία δυστυχήματα) στη συνείδηση των Ευρωπαίων έχει καταγραφεί ως ο υπ’ αριθμόν ένα κίνδυνος της καθημερινότητάς τους.

Και περισσότερο, επειδή βλέπουν πως οι γενεσιουργές αιτίες αυτής της τρέλας δεν αντιμετωπίζονται. Η Ευρώπη των πολιτικών εξαντλείται σε ρηξικέλευθες ανακοινώσεις και υπέρογκες δαπάνες για την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας. Αυτό ομως ούτε τους πολέμους σταματά, ούτε τη φτώχεια.


Έτσι, οι πόλεμοι προκαλούν ξεριζωμούς με συνέπεια και τους κινδύνους πολιτισμικής αλλοίωσης της Ευρώπης από «αλλόθρησκους εισβολείς» (sic) και η απόγνωση των νέων χωρίς μέλλον αυξάνει τα φαινόμενα ριζοσπαστικοποίησης και ιδεασμούς ηρωικών «ακτιβιστών», που πιστεύουν ότι πολλαπλασιάζοντας τα θύματα θα καταστρέψουν στο ευρωπαϊκό – καπιταλιστικό κατεστημένο.

Λάθη και από τις δυο πλευρές, που συντηρούνται και εξαιτίας των πολλών πολιτικών νάνων που διαφεντεύουν αυτή την περίοδο τις τύχες της ανθρωπότητας: τα χρήματα που δαπανώνται ή θα δαπανηθούν για την ενίσχυση των συστημάτων ασφαλείας είναι πολλαπλάσια των χρημάτων που δαπανώνται για κοινωνικές πολιτικές, ενώ ο άτακτος πόλεμος του Ισλαμικού Κράτους είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα ηττηθεί βάναυσα επειδή κανένας άνθρωπος δεν θέλει να μεγαλώνει τα παιδιά του σε μια κοινωνία βουτηγμένη στο αίμα.


Αλλά, όσο ο πλανήτης διχάζεται σε δύο κόσμους δεν θα μπορεί να δει τον νέο κόσμο που δημιουργούν οι γεωπολιτικές μεταβολές. Αυτόν τον νέον κόσμο – πρόκληση που από τη μια προσκαλεί σε μόνιμη διαμάχη τους πολιτισμούς και από την άλλη δεν προστατεύει τους υπάρχοντες.

* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα