Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ : Συγκροτείται το Περιφερειακό Συντονιστικό Στερεάς Ελλάδας

Συγκροτείται με ανοιχτό κάλεσμα συμμετοχής το Περιφερειακό Συντονιστικό Δημοκρατικής Συμπαράταξης Στερεάς Ελλάδας την Κυριακή (21.2) στις 11:00 π.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο στην Λαμία.

Στο Περιφερειακό Συντονιστικό καλούνται να συμμετάσχουν:


• οι βουλευτές, όλοι οι πρώην βουλευτές καθώς και υποψήφιοι της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στις εκλογές του Σεπτεμβρίου.
• τα μέλη των Κ.Ε και οι Γραμματείς των Ν.Ε. των κομμάτων που συμμετέχουν στην Δημοκρατική Συμπαράταξη
• τα μέλη των αυτοδιοικητικών παρατάξεων σε επίπεδο Δήμου – Περιφέρειας
• τα στελέχη μαζικών κινημάτων από συνδικαλιστικές-συνεταιριστικές οργανώσεις, επιμελητήρια, επιστημονικούς συλλόγους κ.α
• προσωπικότητες, στελέχη και ενεργοί πολίτες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς.


Στην διαδικασία θα παρευρεθεί κλιμάκιο αποτελούμενο από:

Μανιάτης Γ. βουλευτής
Χατζησωκράτης Δ. από την ΔΗΜΑΡ
Εκπρόσωπος από τις Κινήσεις Πολιτών για την Σοσιαλδημοκρατία

Στόχος των διαδικασιών είναι να οργανωθούν τα επόμενα βήματα και η μελλοντική πορεία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης προς την Πολιτική και Προγραμματική Συνδιάσκεψη.

Συνεδριάζει την Τρίτη στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Δωρίδας

Συνεδριάζει την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο της Δωρίδας.

Τα θέματα που θα συζητηθούν και οι εισηγητές του σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης είναι :

1. Επικαιροποίηση Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
2. Αποδοχή εξοπλισμού-οχήματος από τον ΦΟ.Δ.Σ.Α  Α.Ε. προς τον Δήμο μας και ορισμός εκπροσώπου για την παραλαβή αυτού. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
3. Έγκριση 1ου και Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο: «Ασφαλτοστρώσεις δημοτικών δρόμων Δ.Ε. Ευπαλίου (Τ.Κ. Μαλαμάτων, Μανάγουλης, Μοναστηρακίου)» και αριθ. μελέτης 16/2014. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
4. Έγκριση διενέργειας προμήθειας καυσίμων και λιπαντικών του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος κ. Φάκος Χαράλαμπος)
5. Έγκριση εκμίσθωσης δημοτικού χώρου στον περίβολο του κλειστού Δημοτικού Σχολείου Μοναστηρακίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
6. Εκτέλεση της εργασίας: «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ Δ.Ε. ΒΑΡΔΟΥΣΙΩΝ» από ιδιώτη - αιτιολόγηση. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Υφαντής Κωνσταντίνος)
7. Εκτέλεση της εργασίας: «ΑΠΟΚΟΜΙΔΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΑΠΟ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» από ιδιώτη - αιτιολόγηση. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
8. Ψήφιση πιστώσεων Προϋπολογισμού εσόδων - εξόδων οικονομικού έτους 2016, παρ. 3, άρθρου 158, Ν. 3463/2006. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
9. Έγκριση διαδικασιών υλοποίησης προμηθειών στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2016. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
10.Ψήφισμα για την καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνικής Γλώσσας και Παιδείας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Τσιλίκης Χρήστος)
11.Έγκριση εκτός έδρας μετακινήσεων του Δημάρχου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
12.Ορισμός Δικηγόρου για την νομική αντιμετώπιση ενώπιον του 7ου Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ανάκληση Πράξης αρ. 85 του Επιτρόπου), της υπόθεσης «εργασίες για την αδειοδότηση των φακέλων υποβληθέντων δικαιολογητικών για τη χορήγηση άδειας χρήσης νερού στα διοικητικά όρια του Δήμου Δωρίδος», σύμφωνα με το άρθρο 281, παρ. 3, του Ν. 3463/2006. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
13.Έγκριση συγκρότησης επιτροπών κοιμητηρίων στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δωρίδος, σύμφωνα με τις διατάξεις του κανονισμού ίδρυσης, λειτουργίας και διαχείρισης κοιμητηρίων, μετά από προτάσεις των Προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και των Εκπροσώπων των Τοπικών Κοινοτήτων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
14.Πρόταση συνεργασίας για τους Δήμους Δελφών, Δωρίδος, Αμφίκλειας–Ελάτειας, Διστόμου–Αράχωβας–Αντίκυρας. (Εισηγητής: Δήμαρχος  Καπεντζώνης Γεώργιος)

Αγώνες πρωταθλήματος Σαββατοκύριακου

Συνεχίζεται  με την 3η αγωνιστική αυτό το Σαββατοκύριακο το πρωτάθλημα της  2ης ΦΑΣΗΣ  Α΄ κατηγορίας ΕΠΣ Φωκίδας,  ποδοσφαιρικής περιόδου 2015 – 2016.

Οι αγώνες  που θα διεξαχθούν  :

ΣΑΒΒΑΤΟ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  ώρα 15:00       
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ -  ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ             Δημοτικό Γήπεδο Άμφισσας

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ  ώρα 15:00
ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ      Γήπεδο Γλυφάδας 
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ -  ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                 Γήπεδο Μαλαμάτων

Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου 2016

Πίτες & συνεστιάσεις Συλλόγων Δωρίδας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΕΝΤΑΠΟΛΗΣ    συνεστίαση και πίτα την Παρασκευή  19 Φεβρουαρίου στις 22.00 στο μουσικό κέντρο VOICE, Πέτρου Ράλλη 29 & Κρήτης στον Ταύρο. Τραγουδούν οι Γιώργος Βελισσάρης, Γωγώ Τσαμπά, Νίκος Βλαχοδήμος και Ευτέρπη Λημναίου. Μαζί  θα είναι και ο Σύλλογος της Βραΐλας. Τιμή πρόσκλησης 20€ (περιλαμβάνει κρασί, αναψυκτικά και πλήρες μενού).

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΑΚΟΠΙΟΥ, θα πραγματοποιήσει τον αποκριάτικο χορό του το Σάββατο 20 Φεβρουαρίου, από 9:30 μ.μ. στο κέντρο “ΚΕΦΙ”, Ελλησπόντου 41,  στον  Βύρωνα.

ΕΝΩΣΗ ΔΑΦΝΑΙΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ,  θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα και θα διασκεδάσει την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου ώρα 12:30 στο  ξενοδοχείο “ΤΙΤΑΝΙΑ” 11ος όροφος, στην οδό Πανεπιστημίου.

ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΚΟΝΙΑΚΟΥ-ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ-ΣΥΚΙΑΣ Συνεστίαση και πίτα την  Κυριακή 21 Φεβρουαρίου, το μεσημέρι 13:00  στο κέντρο “VOICE” , Π.Ράλλη 29 κ Κρήτης 1, στον Ταύρο.

ΕΝΩΣΗ ΤΕΙΧΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 1:00 το μεσημέρι στο εστιατόριο Νέο Κάστο, Τριπόλεως 3 Δάφνη, δίπλα στην Γυμναστική Ακαδημία, 50 μέτρα από τον σταθμό του Μετρό Δάφνης.

ΕΝΩΣΗ ΤΡΙΚΟΡΦΙΩΤΩΝ ΔΩΡΙΔΑΣ θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του την Κυριακή 21 Φεβρουαρίου στις 10:30 μ.μ. στην αίθουσα Δημοτικού Αναψυκτηρίου Ηλιούπολης “Δ. Κιντής”, Μνησικλέους και Ύδρας εντός του Πάρκου. 

Μ.Σάλλας προς Γερμανούς επενδυτές: "Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα"


Τη βεβαιότητα ότι, στην Ελλάδα υπάρχουν «καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες» εξέφρασε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, Mιχάλης Σάλλας, καλώντας τους επενδυτές να εμπιστευτούν την ελληνική οικονομία.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», ο Μ. Σάλλας υπογράμμισε πως «η Γερμανία έχει κάνει ήδη παρά πολλά για την Ελλάδα στην κρίση», καθώς συμβάλλει με το μεγαλύτερο ποσοστό στο πρόγραμμα στήριξης.

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «εδώ και πολύ καιρό συνεργαζόμαστε στενά με πολλές γερμανικές επιχειρήσεις, όπως Φράπορτ, Λιντλ, Χόχτιφ, Τούι, Μπάιερσντορφ». «Εάν μπορώ να εκφράσω μια επιθυμία: Επενδύστε στην Ελλάδα» είπε, απευθυνόμενος προς τους Γερμανούς επενδυτές.

«Σε πείσμα των επικριτών: Υπάρχουν καλές επιχειρηματικές ευκαιρίες», επισήμανε ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς.

«Δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο», σημειώνει ο πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς, ερωτηθείς πού οφείλεται η πτώση των μετοχών ελληνικών τραπεζών μετά την ανακεφαλαιοποίηση τους. 

«Πρέπει να ληφθεί υπόψη το περιβάλλον όλης της αγοράς. Οι αγορές αυτή τη στιγμή παρακολουθούν ακόμα πιο επιφυλακτικά τη νομισματική πολιτική. Οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες όπως ο Dow Jones και ο Dax έχουν σημειώσει σαφώς απώλειες από την αρχή του έτους, κάτι που επηρέασε όλες τις τράπεζες- δεν πρόκειται αποκλειστικά για ελληνικό φαινόμενο. Δικό μας έργο είναι η συνεπής εκτέλεση των εργασιών μας, η βελτίωση των αδύνατων σημείων μας και η εφαρμογή μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής» επισημαίνει ο Μ. Σάλλας

Ερωτηθείς ειδικότερα σε τι ακριβώς συνίσταται αυτή η μεσοπρόθεσμη στρατηγική ο Μ. Σάλλας αναφέρει συγκεκριμένα: «Στη συνεχή περαιτέρω μείωση των εξόδων μας, στην άγρυπνη παρακολούθηση των πηγών κερδών μας και στην εστίαση στην ελληνική αγορά, ώστε να εξασφαλίσουμε τη δύναμή μας εδώ. Ωστόσο, επιθυμούμε να απευθυνθούμε, δυνατοί πλέον, και σε ξένες επιχειρήσεις που επενδύουν στην Ελλάδα» και επισημαίνει ότι «σημειώνουμε ικανοποιητική πρόοδο στην αναδιάρθρωση των επισφαλών δανείων μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν οι χρηματοοικονομικοί οργανισμοί χρειάζονται και άλλες ενέσεις κεφαλαίου, ο Μ. Σάλλας επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς με ένα ποσοστό βασικού κεφαλαίου της τάξεως του 19,6% βρίσκεται προς το παρόν σε καλή θέση,

Αναφερόμενος στο πρόβλημα των επισφαλών δανείων, σημείωσε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει ιδρύσει ήδη από το 2013 μια δική της μονάδα διακανονισμού για επισφαλή δάνεια, η οποία γνωρίζει μεγάλη επιτυχία στο έργο της.
 

Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου 2016

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

Σήμερα Πέμπτη 18 Φεβουαρίου 2016 και ώρα 18:00, στην αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Άμφισσας, Πλατεία Κεχαγιά,  θα πραγματοποιηθεί συζήτηση σχετικά με το ασφαλιστικό, αγροτικό, φορολογικό.

Προσκεκλημένοι ομιλητές θα είναι οι
Βασίλης Κεγκέρογλου - Βουλευτής Ηρακλείου,
Νίκος Μπουνάκης  - Γραμματέας Τομέα Αγροτικού,
Μενέλαος Γαρδικίωτης Γραμματέας Γεωτεχνικου Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Υποχρεωτική η Δήλωση της Παραγωγής Επαγγελματικών Αλιευτικών Σκαφών

Σύμφωνα με  εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - Γενική Διεύθυνση Βιώσιμης Αλιείας, όπως ανακοίνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Κων.Μίχος, τίθεται σε υποχρεωτική παραγωγική λειτουργία η εφαρμογή «Μηνιαία Δήλωση Παραγωγής του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης και Καταγραφής Αλιευτικών Δραστηριοτήτων (Ο.Σ.Π.Α.) ως ακολούθως :
 
  • Υπόχρεοι υποβολής του μηνιαίου δελτίου είναι οι πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών με ολικό μήκος μικρότερο των 10 μέτρων , εκτός των σκαφών που τηρούν ηλεκτρονικό ημερολόγιο.
  • Σε περίπτωση περισσοτέρων των ενός πλοιοκτητών, το δελτίο υποβάλλεται από έναν εκ των πλοιοκτητών, κατά δήλωση και εν γνώσει των υπολοίπων.
  • Τα μηνιαία δελτία παραγωγής, υποβάλλονται μέχρι τις 3 του μήνα που έπεται του μήνα αναφοράς, στο Τμήμα Αλιείας της Περιφερειακής Ενότητας όπου τηρείται ο φάκελος του σκάφους αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του πλοιοκτήτη , είτε με επιστολή μέσω ταχυδρομείου,fax,email (σαρωμένο και υπογεγραμμένο).
  • Μηνιαία δελτία υποβάλλονται ακόμη και εάν δεν υπάρχει παραγωγή το μήνα αναφοράς ή καθόλου αλιευτική προσπάθεια.
  • Ειδικά για το έτος 2015, θα συμπληρωθεί από τα υπόχρεα σκάφη ένα Δελτίο Παραγωγής για το σύνολο του έτους και θα υποβληθεί μαζί με το μηνιαίο δελτίο παραγωγής του Ιανουαρίου 2016, μέχρι τις 3 Μαρτίου 2016.

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνούν με
την
Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής, Τμήμα Αλιείας στην Δ/νση: Ι. Γιδογιάννου 31, και στα τηλέφωνα 2265 350 546 & 2265 350 656 ή στο
Γραφείο Αγροτικής Οικονομίας Ευπαλίου στο τηλέφωνο 26340 51297

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Παμφωκικό συλλαλητήριο για την υγεία

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ
ΚΑΛΕΣΜΑ
ΣΤΟ ΠΑΜΦΩΚΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016 ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Αγαπητοί συνδημότες,
Μετά από ομόφωνη απόφαση  του Δημοτικού μας Συμβουλίου

 ΚΑΛΟΥΜΕ

κάθε συμπολίτη μας, κάθε συλλογικό φορέα της περιοχής μας, τους συλλόγους των συμπατριωτών μας στην Αθήνα καθώς και κάθε άλλο δημόσιο και ιδιωτικό φορέα του τόπου μας, στο
« ΠΑΜΦΩΚΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ
 
ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ
ΚΑΙ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ

ΜΟΝΑΔΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΜΑΣ »

που θα πραγματοποιηθεί

 
την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 11:30 π. μ.

στο Υπουργείο Υγείας (Αριστοτέλους 17, Αθήνα)

Για την μετακίνηση των συμμετεχόντων ο Δήμος Δωρίδος θα διαθέσει μισθωμένα λεωφορεία που θα αναχωρήσουν την 19/2/2016 για Αθήνα από τα παρακάτω σημεία:

 
*  Από το Ευπάλιο,               Δημαρχείο     ώρα 6:30

* Από την Ερατεινή,            περίπτερο      ώρα 7:00

* Από το Λιδωρίκι,             Αλωνάκι         ώρα 7:00

 
Όσοι επιθυμούν να πάρουν μέρος να μας ενημερώσουν μέχρι την Πέμπτη 18/2/2016 και ώρα 7 το απόγευμα στα παρακάτω τηλέφωνα:
1.Ευσταθίου Ανδρέας, για την περιοχή Ευπαλίου τηλ: 6970111440
2.Φάκος Χαράλαμπος για την περιοχή Τολοφώνας τηλ: 6944378191
3.Υφαντής Κων/νος για την περιοχή Λιδωρικίου τηλ: 6981214158 
Η συμμετοχή μας πρέπει να είναι μαζική.

Απαιτούμε την άμεση επίλυση των τεραστίων προβλημάτων του Νοσοκομείου της Άμφισσας και των άλλων δομών υγείας του Νομού μας που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές μας.

Οδικά έργα για τη Δωρίδα υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κωσ. Μπακογιάννης

Τις συμβάσεις με τους αναδόχους για τρία σημαντικά οδικά έργα, που κύρια αφορούν τη Δωρίδα, συνολικού προϋπολογισμού 820.000 ευρώ, που θα ξεκινήσουν άμεσα, υπέγραψε o Περιφερειάρχης Κώστας Μπακογιάννης .

Ειδικότερα πρόκειται για τα έργα:

1.Αποκατάσταση ζημιών ασφαλτικού οδοστρώματος και τεχνικών έργων στην Εθνική Οδό Ιτέας-Ναυπάκτου, προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

Το εν λόγω έργο προβλέπει τη συντήρηση και βελτίωση τμημάτων της Ν.Ε.Ο. Ιτέας-Αντιρρίου. Η συγκεκριμένη οδός παρουσιάζει ρηγματώσεις και καθιζήσεις στο οδόστρωμα. Λόγω παλαιότητας του οδοστρώματος, των υφισταμένων ρηγματώσεων και των κατακρημνίσεων κατά τη χειμερινή περίοδο, υπάρχει επικινδυνότητα ολισθηρότητας και διεύρυνσης των μερικών αστοχιών.

2.Αποκατάσταση Ασφαλτικού Οδοστρώματος και τεχνικών έργων επί της υπ αριθμ 48 Ε.Ο Άμφισσα- Λιδωρίκι- Όρια Νομού και Άμφισσα-Δελφοί-Όρια Νομού, προϋπολογισμού 140.000 ευρώ.

Το έργο προβλέπει την αποκατάσταση των ζημιών σε τμήματα του ασφαλτικού οδοστρώματος επί της υπ αριθμ Νο 48 παλαιάς Ε.Ο από Άμφισσα έως Φράγμα Μόρνου – Ευπάλιο. Ο συγκεκριμένος δρόμος αποτελεί κεντρική αρτηρία που συνδέει τα δημοτικά διαμερίσματα της περιοχής, καθώς και το Νομό Φωκίδας με το Νομό Αιτωλοακαρνανίας. Η σημερινή κατάσταση του οδοστρώματος σε πολλά τμήματα παρουσιάζει μεγάλες φθορές και καθιζήσεις, γεγονός που καθιστά επικίνδυνη την κίνηση των οχημάτων .

3.Βελτίωση επαρχιακού δρόμου Κονιάκου-Κάτω Μουσουνίτσας (Β’ φάση), προϋπολογισμού 80.000 ευρώ.

Με την παρούσα μελέτη προβλέπεται η συντήρηση και βελτίωση τμημάτων του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου του Νομού Φωκίδας και ειδικότερα: στην Επαρχιακή Οδό αρ. 5 συντήρηση και επισκευή στο τμήμα Κάτω Μουσουνίτσα- Κονιάκος και στην Ν. Εθνική Οδό Ιτέας-Ναυπάκτου στη θέση γέφυρα Αγίου Σπυρίδωνα. Στο μεν πρώτο τμήμα γίνονται παρεμβάσεις προκειμένου να εξασφαλιστεί η βατότητα στο δρόμο λόγω των πολλών υδάτων στο οδόστρωμα της οδού, με την κατασκευή τεχνικών έργων απορροής όμβριων υδάτων, ενώ στο δεύτερο θα πραγματοποιηθούν εργασίες αποκατάστασης στη γέφυρα της Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου στο ύψος του Αγίου Σπυρίδωνα, η οποίο έχει υποστεί αποκάλυψη οπλισμού λόγω έντονης υγρασίας από το κατάστρωμα της οδού.

Ο Κ. Μπακογιάννης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

“Πρόκειται για τρία έργα σημαντικά. Η ασφάλεια στις μετακινήσεις, δεν είναι απλή προτεραιότητα, είναι υποχρέωση και πάντα προσπαθούμε να εξοικονομήσουμε κονδύλια που έχουν αυτό τον σκοπό. Είμαστε από αυτούς που πιστεύουν ότι τα σημαντικά έργα είναι αυτά που βελτιώνουν τις συνθήκες της καθημερινής και δίνουν ποιότητα ζωής”.


Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ - ΚΡΑΤΟΥΣ, ΤΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ευρώπη δεν μπορεί να αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό πρόβλημα, εάν δεν επιλύσει πρώτα το μείζον πρόβλημα της οικονομικής κρίσης.


Εάν δηλαδή δεν δημιουργήσει συνθήκες βιώσιμης ανάπτυξης για τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια, εξέλιξη που είναι απαραίτητη για την ισορροπία των κοινωνιών μετά από οκτώ χρόνια λιτότητας και ανεργίας, αλλά και βασική προϋπόθεση για την σωστή απορρόφηση του ξένου ανθρώπινου δυναμικού που έχει ανάγκη η γερασμένη Ευρώπη.

Όμως, για να συμβούν όλα αυτά, η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο. Η Ευρώπη θα πρέπει να αποκτήσει ένα «αφεντικό» υπερεθνικού διαμετρήματος. Θα πρέπει να αναβαθμιστεί σε μία μορφή Ομοσπονδίας, δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Διαφορετικά θα διαλυθεί…

Μετά από οκτώ χρόνια βαριάς οικονομικής ταλαιπωρίας και αναπαραγωγής των αδιεξόδων, την εβδομάδα αυτή κτύπησαν τον πολιτικό συναγερμό ο Ιταλός Ματέο Ρέντσι και οι υπουργοί Εξωτερικών των έξη ιδρυτικών χωρών της ΕΟΚ που συναντήθηκαν στη Ρώμη. Μίλησαν για την άμεση ανάγκη να επιταχύνει η Ευρώπη την οικονομική ενοποίηση, να αναδειχθεί στο πλαίσιο αυτό ένας υπουργός Οικονομικών με γερές αρμοδιότητες και να προχωρήσει η πολιτική ένωση.


Χωρίς την πολιτική ένωση, δεν υπάρχει καμία τύχη στο σημερινό νέο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον για τις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. Θα τις τσακίσουν ολότελα η οικονομική και η μεταναστευτική κρίση. Θα γκρεμιστούν οι θεσμοί, θα παρακμάσουν οι δημοκρατικές διαδικασίες. Το πιο επικίνδυνο είναι το ημιτελές. Θα γίνουν χώρες έρμαια μιας βαριάς οικονομικής υποβάθμισης και της τρομοκρατίας.

Ο Ρέντσι ευχήθηκε ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης να είναι εκλεγμένος απ ευθείας από τους πολίτες της Ευρώπης στο πλαίσιο μίας μορφής Ομοσπονδίας. Πράγματι, αυτή είναι η λύση, με μία συμπυκνωμένη έκφραση. Η πολιτική ένωση, η Ομοσπονδία. Οι αποφάσεις που απαιτούνται είναι μεγάλες και αναγκαστικά είναι υπερεθνικές, γιατί μιλάμε για πανευρωπαϊκά στρατηγικά προβλήματα.

 
Μπορεί ένα έθνος -κράτος, να αντιμετωπίσει μόνο του σήμερα την άγρια κρίση και τις διεθνείς αγορές ; Όχι βέβαια.

Μπορεί να ανταπεξέλθει μόνο του ένα έθνος – κράτος στα ογκώδη μεταναστευτικά κύματα και την ασφάλεια των πολιτών ; Όχι βέβαια.

Μπορεί να ανταποκριθεί μόνο του απέναντι σε απειλητικές συνοριακές επιθέσεις ; Όχι βέβαια.

Μπορεί να διαχειριστεί μόνο του τις νέες ενεργειακές προκλήσεις και την απόλυτη αλληλεξάρτηση των οικονομιών ; Όχι βέβαια.

Μπορεί να καταπολεμήσει μόνο του την τρομοκρατία ; Όχι βέβαια.

Μπορεί να επιλύσει μόνο του το πρόβλημα των οδυνηρών επιπτώσεων από την καταστροφή του περιβάλλοντος ; Όχι βέβαια.

Τα κράτη, ως δυνάμεις μεμονωμένες λοιπόν, δεν έχουν καμία τύχη σήμερα. Με άλλα λόγια, η πιο βαθειά κρίση είναι αυτή που περνάνε σήμερα τα έθνη – κράτη, τα οποία μεταλλάσσονται ή πρέπει αναγκαστικά να μετεξελιχθούν σε ευρύτερους πολιτειακούς σχηματισμούς, προκειμένου να επιβιώσουν.


Αυτή η θεμελιώδης ιστορική αλλαγή είναι που κυοφορείται, επώδυνα, και πρέπει να ολοκληρωθεί οπωσδήποτε. Με τα έθνη – κράτη της Γηραιάς Ηπείρου σε πορεία επαπειλούμενης κατάρρευσης, υπό από το βάρος της ανικανότητας των εθνικών πολιτικών ηγετών να πάρουν μεγάλες ιστορικές αποφάσεις, πανευρωπαικού διαμετρήματος και ομοσπονδιακής διαχείρισης, δεν υπάρχει διαφορετικά καμία τύχη. Η Ομοσπονδία είναι επιβεβλημένη. Μία κατακερματισμένη Ευρώπη δεν μπορεί να επιζήσει επί μακρόν, είναι μαθηματικά βέβαιο.

*
Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Ο χορός της Ένωσης Τειχιωτών Δωρίδας


Ο χορός του Συλλόγου Πενταπολιτών


Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Σεισμός 4 R με επίκεντρο τη Δωρίδα


Σεισμική δόνηση 4 R κούνησε για τα καλά την περιοχή της Νοτιοανατολικής Δωρίδας αφού είχε επίκεντρο την πεδιάδα του Μόρνου.

Σημειώθηκε στις 08:53 σήμερα το πρωί και έγινε αισθητός στις περιοχές, της Αιτωλοακαρνανίας, της Αχαΐας και της Φωκίδας.

Ενώ για το επίκεντρο του σεισμού συμφωνούν τα διάφορα σεισμολογικά κέντρα διαφορετική άποψη έχουν για το ύψος αυτού.

Έτσι το σεισμολογικό εργαστήρι του Πανεπιστημίου της Αθήνας, μιλά για ένταση ένταση 3,6.R και εστιακό βάθος τα 5 Km.

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο μιλά για σεισμός 3,7 Ρίχτερ και εστιακό βάθος 2 χλμ.

Τέλος το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, αναφέρει ότι ο σεισμός είχε μέγεθος 4 βαθμών ρίχτερ.

Όπως ανέφεραν πηγές του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου σε κανένα χωριό της Δωρίδας δεν έχουν παρατηρηθεί ζημιές και ο έλεγχος από τις δυνάμεις του με δύο περιπολικά συνεχίζεται παντού.

Υπενθυμίζεται ότι χθες βράδυ είχαμε στην Ηλεία μεγαλύτερο σεισμό της κλίμακας των 5,2 ρίχτερ, όπου σημειώθηκαν και μικροζημιές στα χωριά της.

Δήμαρχοι στα... “κάγκελα” για την Υγεία

Καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για κινήσεις πανικού που φορτώνει στους Δήμους τη… λυπητερή !


Στα “κάγκελα” οι Δήμαρχοι της χώρας για το νομοσχέδιο-τροπολογία που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της υγείας και σήμερα η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) κάλεσε έκτακτα Γενική Συνέλευση για να πάρει τις αποφάσεις της.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις και δηλώσεις εκπρόσωπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης επισημαίνονται μεταξύ άλλων τα εξής :

Η τροπολογία που κατετέθη στις 12/2/2016 είναι άκρως αποκαλυπτική του σημείου στο οποίο έχει περιέλθει η Χώρα. 

Το ελληνικό Κράτος στην ουσία ομολογεί ότι πλέον αδυνατεί να παρέχει στους πολίτες ένα από τα σημαντικότερα συνταγματικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην Υγεία. 

Και για να μην γίνει ορατή η γύμνια του, μέσα σε έναν πρωτοφανή πανικό, χωρίς διαβούλευση, παραβιάζοντας σωρεία θεσμικών δικλείδων, χωρίς καν τη στοιχειώδη νομοτεχνική επεξεργασία, επιχειρεί να φορτώσει τις δικές του ευθύνες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η θεσμική επίθεση στην Αυτοδιοίκηση φθάνει πλέον στα όρια του παραλογισμού, καθώς πρόκειται για επιχείρηση μεταφοράς των εξόδων μιας αρμοδιότητας (ούτε καν της ίδιας της αρμοδιότητας, μόνο των δαπανών της), χωρίς την αντίστοιχη μεταφορά πόρων και προσωπικού, όπως ρητά επιβάλλει το Σύνταγμα.

Ειδικότερα, το αδιανόητο σχέδιο ρύθμισης ορίζει ότι οι Ο.Τ.Α. Α’ και Β’ βαθμού και τα νομικά πρόσωπά τους, δύνανται να επιχορηγούν μέσω πιστώσεων του προϋπολογισμού τους, λειτουργικές ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων και γενικά των δημόσιων δομών Υγείας, που βρίσκονται εντός των ορίων τους.  

Η διάταξη, επιχειρώντας ένα θεσμικό άλμα, γεννά σωρεία ερωτημάτων, γιατί ρητά εξαιρεί την απόφαση επιχορήγησης από τον προληπτικό έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. 

Ταυτοχρόνως, δεν θέτει καμία δικλείδα αποσαφήνισης και διασφάλισης της νομιμότητας πρακτικής εφαρμογής της όλης διαδικασίας. Αποφεύγει να ορίσει προϋποθέσεις υποβολής του αιτήματος, ή έστω αιτιολόγησής του (όπως θα ήταν λ.χ. να μην επαρκεί ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου, να έχουν αρνηθεί το αίτημα οι αρμόδιοι Υπουργοί κλπ). 

Όσο για το ποιές λειτουργικές δαπάνες αφορά η τροπολογία, αυτές περιγράφονται τόσο ενδεικτικά και γενικά, ώστε να μπορεί να ζητηθεί οτιδήποτε. 

Τούτο διότι, μπορεί στον τίτλο της ρύθμισης και στο α’ εδάφιο να ορίζονται ως “έκτακτες”, σε άλλο σημείο όμως και στην αιτιολογική έκθεση περιγράφονται πιο γενικά ως “άμεσες και απαραίτητες”, ενώ η ενδεικτική τους απαρίθμηση φθάνει στο σημείο να αναφέρει έως και “το ιατρικό υλικό, ιατρικά μηχανήματα, τεχνικά έργα και επισκευές, ενεργειακές ανάγκες καύσιμα”.

Είναι προφανές πως η Κυβέρνηση επιχειρεί να μετακυλήσει σε άλλους, εν προκειμένω στους Δήμους και στις Περιφέρειες, τις δικές της ευθύνες. Στην υποθετική περίπτωση που η σχεδιαζόμενη ρύθμιση ψηφιστεί και τεθεί σε ισχύ, η Αυτοδιοίκηση θα είναι υπεύθυνη για τις δυσλειτουργίες και τις ελλείψεις του Ε.Σ.Υ. Θα φέρει την πλήρη πολιτική ευθύνη, αλλά και σωρεία λοιπών νομικών ευθυνών, στην περίπτωση που αίτημα επιχορήγησης απορριφθεί και στην πράξη προκύψουν μη αναστρέψιμα αποτελέσματα για την υγεία πολίτη. 

Η τροπολογία πρέπει ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ άμεσα. 

Εάν Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ομολογεί την αποτυχία και την αδυναμία της να παράσχει στους πολίτες το θεμελιώδες αγαθό της δημόσιας Υγείας, ΟΦΕΙΛΕΙ με ειλικρίνεια να το παραδεχτεί και ΝΑ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΣΕΙ τις σχετικές αρμοδιότητες προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση. 

Οι Δήμοι της Χώρας δηλώνουν παρόντες να στηρίξουν την κοινωνία και να αναλάβουν αρμοδιότητες Υγείας.

Με τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας περί μεταφοράς των αντίστοιχων πόρων και προσωπικού. Χωρίς αιφνίδιες ανατροπές θεμελιωδών προϋποθέσεων νομιμότητας όπως ο έλεγχος του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Και μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, συναπόφασης, υλοποίησης και εφαρμογής ενός ρεαλιστικού εθνικού σχεδίου αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων Υγείας στην Αυτοδιοίκηση.  

"ΨΩΜΙ - ΠΑΙΔΕΙΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ"…

Του Θάνου Ασημάκη *

…ήταν το σύνθημα της γενιάς του Πολυτεχνείου. Ένα σύνθημα βγαλμένο από τη ζωή. Τη ζωή ανθρώπων, που έζησαν μέσα σε 40 χρόνια, ένα παγκόσμιο πόλεμο, έναν εμφύλιο και μια χούντα. Άνθρωποι που γεννήθηκαν και πολέμησαν το ’40, βίωσαν τον εμφύλιο που αδερφός σκότωνε αδερφό και ανέθρεψαν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της χούντας. Τα ανέθρεψαν όμως σωστά, με αξίες και ιδανικά. «Ψωμί παιδεία ελευθερία» απαιτούσαν οι τότε νέοι γονείς μας, σημερινοί 60αρηδες.

Μετά την πτώση της χούντας, και αφού επετεύχθη η «Ελευθερία» και άρχισε ο εκδημοκρατισμός της κοινωνίας μας, με το δημοψήφισμα για το πολίτευμα της χώρας, λέγοντας ΟΧΙ στη βασιλεία, ήρθε η ώρα για τα άλλα δύο αιτήματα. Ψωμί και παιδεία. 


Αυξήθηκαν οι μισθοί, προσελήφθη κόσμος στο δημόσιο, δοθήκαν προνοιακά επιδόματα, επιδοτήσεις στους αγρότες ξαναυξήθηκαν μισθοί και έτσι ικανοποιήθηκε και το δίκαιο μέχρι τότε αίτημα για «Ψωμί». 


Κάπου εκεί πάγωσαν όλα. Οι πολίτες μεγάλωσαν, κουράστηκαν και χόρτασαν. Χόρτασαν το ψωμί και επαλήθευσαν την παροιμία πως «Τρώγοντας έρχεται η όρεξη». Ποιός να τρέχει για την παιδεία; Τι να την κάνουμε, εάν δεν αγοράσουμε σπίτι, με τη γνωστή δεκαετία του ’90 και τον πανικό ιδιοκατοίκησης, που φτάσαμε να κληρώνουν μεζονέτες οι εφημερίδες μαζεύοντας κουπόνια. Τι να την κάνουμε την παιδεία εάν δεν αγοράσουμε αυτοκίνητο, με τις πωλήσεις στα τέλη της δεκαετίας του ’90 να ξεπερνούν τις 150.000 αυτοκίνητα το χρόνο και μετά να ξεφεύγουν πάνω από 200.000!!! Τι να την κάνουμε την παιδεία, εάν δεν πάμε διακοπές, με τα γνωστά διακοποδάνεια, για Χριστούγεννα στην Ελβετία για σκι, το Πάσχα στο χωριό, το καλοκαίρι μια εβδομάδα τουλάχιστον σε κάποιο ελληνικό νησί. Τι να την κάνουμε την παιδεία, πρέπει να πάμε στα μπουζούκια να πετάξουμε λουλούδια «γιατί με χώρισε η γκόμενα, γιατί πήρα πτυχίο, γιατί θα πάει εκείνος ο ψηλός ο ωραίος, γιατί κάνει πάρτι η σχολή, γιατί έβγαλε καινούριο τραγούδι ο Χ. !!!»


Κάπως έτσι φτάσαμε στο σήμερα, όπου η οικονομική κρίση ξεσκέπασε τα πολιτισμικά και πολιτιστικά ελλείμματα της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που δεν έμαθε ποτέ να σκέφτεται την επόμενη μέρα, την επόμενη γενιά. Μια κοινωνία που μεγάλωσε με τα πρότυπα του, «Όσα φάμε, αφού όλοι το ίδιο κάνουν». Μια κοινωνία που έδινε το φακελάκι στο γιατρό, στον έφορο, στον πολεοδόμο, στον τελωνειακό, αλλά τους έβριζε με το που έβγαινε στο δρόμο, που έβριζε όλους τους πολιτικούς καθώς «όλοι ίδιοι είναι», αλλά που πήγαινε στο γραφείο για το ρουσφέτι και τον διορισμό. Δεν αναρωτήθηκε ποτέ κανένας από πού έρχονται όλα τα λεφτά;

Έγινε παιδεία της κοινωνίας, να κυνηγάει τον εύκολο και γρήγορο (ηθικό ή ανήθικο) πλουτισμό και όταν έπρεπε να ξεμάθει, αγανακτεί, βγαίνει στο δρόμο, φωνάζει, κάνει πορείες, σπάει βιτρίνες, αμάξια! Το χειρότερο όμως είναι πως διασπάται η κοινωνική συνοχή. Οδηγούμαστε σε προεμφυλιακές καταστάσεις. Δικηγόροι εναντίων γιατρών, ταξιτζήδες εναντίον καθηγητών, αγρότες εναντίων δημοσίων υπαλλήλων, γενιά εναντίον γενιάς. Οι άλλοι έφταιξαν περισσότερο, έφαγαν περισσότερο, βολευτήκαν περισσότερο. Έτσι κατάντησε η κοινωνία από το έλλειμμα παιδείας.


Τώρα όμως, είναι ευκαιρία, μέσα από τα λάθη μας και τη γνώση της ιστορίας, να αποκτήσουμε κοινωνική και πολιτική παιδεία. Η κοινωνία πρέπει να μάθει ότι οι πολιτικοί θα λένε, τόσο μεγάλα ψέματα, όσο μεγαλύτερα η κοινωνία πιστεύει. Δεν γίνεται πλέον να πιστεύουμε σε υποσχέσεις πού ούτε την εποχή των παχιών αγελάδων δεν δινόντουσαν.

Είναι η ώρα της αλλαγής. Αλλαγής νοοτροπίας. Οι διχασμοί, όπως έχει δείξει και η ιστορία, δεν έκαναν ποτέ καλό στην Ελλάδα. Σε όλες τις δύσκολες, ιστορικά στιγμές, η ομόνοια και η συνεργασία έδιναν τη λύση στα προβλήματα. Έτσι και τώρα η διέξοδος από την κρίση δεν είναι οι λαϊκισμοί και οι αλληλοκατηγορίες. Πρέπει πρώτα, όλοι μαζί, να κατανοήσουμε τι και ποιός έφταιξε και φτάσαμε ως εδώ, να καταλογισθούν οι ευθύνες, να αναλάβει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί, και όλη η κοινωνία, πολίτες και πολιτικοί, να έρθουν σε συνεννόηση για την επόμενη μέρα. Μια συνολική ελληνική λύση, κτήμα των πολιτών, η εφαρμογή της οποίας θα φέρει την χώρα σε ασφαλή πορεία και θα αφήσει παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές την συνεργασία και την συλλογικότητα.

Και για όποιον αναρωτιέται αν υπάρχει ελπίδα για αλλαγή. Υπάρχει. Στους όλο και περισσότερους που αδιαφορούν για τις εκλογικές αναμετρήσεις. Στους νέους, που απεγνωσμένα επιθυμούν διαφάνεια και αξιοκρατία. Στους μεγαλύτερους που βλέπουν το μέλλον τον παιδιών τους να αργοσβήνει.

*
Ο Θάνος (Αθανάσιος) Ασημάκης, είναι Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου


Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου 2016

Κωστοπαναγιώτου: με το νέο Νομοσχέδιο λύνονται προβλήματα Υγείας στη Φωκίδα

Την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε η 4η ανάγνωση του σ/ν του Υπ. Υγείας «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» στις αντίστοιχες επιτροπές της Βουλής, όπου και ψηφίστηκε επί της αρχής και εισέρχεται προς συζήτηση και ψήφιση στην Ολομέλεια την Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016.

Το σ/ν αυτό, δήλωσε ο ιατρός, βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, έρχεται να δώσει λύση σε πολλά από τα προβλήματα που υπάρχουν στον χώρο της υγείας δεκαετίες τώρα.

Συγκεκριμένα:

1) Γιατροί που επιθυμούν την παραμονή τους σε κενή οργανική θέση στο νοσοκομείο που ήδη υπηρετούν με απόσπαση, θα το ζητούν με μια απλή αίτηση (Άρθρο 62, §2, σελ.135). Με την ρύθμιση αυτή λύνεται το πρόβλημα της μετακίνησης της Νεφρολόγου στην Μ.Τ.Ν. του Γ.Ν. Άμφισσας.


2) Γιατροί που επιθυμούν την μετακίνησή τους σε κάποιο νοσοκομείο, το οποίο έχει χαρακτηριστεί άγονο (όπως χαρακτηρίστηκε το Γ.Ν. Άμφισσας το καλοκαίρι του ’15), θα λαμβάνουν επιπλέον κίνητρα των οικονομικών (Άρθρο 66, §5, σελ.136-137), όπως αυτό της 5πλούν αναγνώρισης της προϋπηρεσίας τους (Άρθρο 66, §1, σελ.136). Με την ρύθμιση αυτή δίνεται άμεσα λύση στο πρόβλημα των κλειστών κλινικών, όπως της παθολογικής.

3) Αν παρόλα αυτά δεν καλυφθούν οι κενές θέσεις, τότε και πάλι δίνεται λύση με αυτό το σ/ν, αρχικά με την παράταση της θητείας των ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου που ήδη υπηρετούν (Άρθρο 66, §2, σελ.136) και αν δεν υπάρχει ενδιαφέρον από τον υπηρετούντα ιατρό, από άλλους, εντός της ίδιας Υ.Π.Ε..

4) Επιπλέον, για να αποφευχθεί και να προληφθεί στο μέλλον η δημιουργία νέων κενών θέσεων, δίνεται με αυτό το σ/ν η δυνατότητα προκήρυξης κάλυψής τους, 5 μήνες πριν την λήξη θητείας των υπηρετούντων ιατρών σε αυτές, και όχι αφού δημιουργηθεί το κενό, όπως γινόταν μέχρι τώρα. (Άρθρο 67, §6α, σελ.137)

5) Μια σημαντική ρύθμιση, που αφορά τους προϋπολογισμούς των μονάδων υγείας, βρίσκεται στην τελευταία πρόταση του κεφαλαίου Ε, όπου αναφέρεται στην δυνατότητα του Διοικητή της ΔΥΠε να εκδίδει την απόφαση κατανομής ή ανακατανομής των εγκεκριμένων πιστώσεων μεταξύ των Νοσοκομείων εποπτείας του. (Άρθρο 104, §8, σελ.156) Ρύθμιση που λύνει τις τυχόν καθυστερήσεις των εγκρίσεων από το Υπ. Υγείας των τροποποιήσεων των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων.

Όσων αφορά, λοιπόν, στο Μόνιμο Ιατρικό Προσωπικό του Γ.Ν. Άμφισσας και συγκεκριμένα τους Παθολόγους, αυτή τη στιγμή υπηρετεί ένας, ένας βρίσκεται σε άδεια μέχρι το καλοκαίρι όπου και θα επιστρέψει στην θέση του, και για την μια κενή θέση που μένει έχει ήδη εγκριθεί η προκήρυξη για την κάλυψή της, μαζί με μία Καρδιολόγου. Παρόλα αυτά, έχει ζητηθεί από τον Βουλευτή η τροποποίηση των οργανικών θέσεων των Παθολόγων από τρεις σε τέσσερις. Έτσι, με το άνοιγμα της Παθολογικής κλινικής του Γ.Ν. Άμφισσας θα δοθεί και η δυνατότητα στο Κ.Υ. Ιτέας να λειτουργήσει σε 24ωρη βάση. Επίσης, έχει ήδη δρομολογηθεί η πρόσληψη του Ορθοπεδικού Χειρουργού από το Γ.Ν. Λειβαδιάς, η οποία εκκρεμούσε από το 2011. Τέλος, αποδέχθηκε τον διορισμό του και ο μόνιμος Οδοντίατρος στο Κ.Υ. Λιδωρικίου.

Όσων αφορά στους Επικουρικούς Ιατρούς, το πρόβλημα δεν είναι η μη προκήρυξη των κενών θέσεων, αλλά η μη αποδοχή των διορισμών από τους ίδιους τους Γιατρούς. Το προηγούμενο διάστημα είχαν ήδη εγκριθεί και δοθεί στην δημοσιότητα μέσω της Διαύγειας οι διορισμοί δύο Παθολόγων και ενός Καρδιολόγου για το Γ.Ν. Άμφισσας, οι οποίοι όμως αρνήθηκαν οι ίδιοι τον διορισμό τους. Με την ψήφιση αυτού του σ/ν και με τα κίνητρα που αυτό δίνει, οικονομικά και εις 5πλούν αναγνώριση θητείας, αυτή η κατάσταση πρόκειται να αλλάξει.

Όσων αφορά τους Ιατρούς Υπαίθρου, 14 υπηρετούν ήδη στα ΚΥ του νομού, αριθμός που πρόκειται να αυξηθεί με την νέα προκήρυξη κενών και κενούμενων θέσεων για την κάλυψή τους από Γενικούς Ιατρούς, Ιατρούς υπόχρεους υπηρεσίας υπαίθρου και Ιατρούς υπηρεσίας υπαίθρου με θητεία, από τις 29/01/2016, η οποία δημοσιοποιείται στην παρακάτω σελίδα:
http://www.ygeianet.gr/images/site/1504/50228_large/prokhryjh_1os_2016__2_.pdf
 

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Κάρτα Αγρότη από την Τράπεζα Πειραιώς

Με μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία για τον αγροτικό κόσμο προχωρά η Τράπεζα Πειραιώς, προσφέροντας την «Κάρτα Αγρότη». Η νέα αυτή πρωτοβουλία εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατηγικής δέσμευσης της Τράπεζας για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική υποστήριξη του πρωτογενούς και εν γένει του αγροδιατροφικού τομέα, ο οποίος διαθέτοντας τεράστιες δυνατότητες μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη χώρα.

Η «Κάρτα Αγρότη» δίνει τη δυνατότητα στους παραγωγούς να χρηματοδοτήσουν άμεσα τις δαπάνες που συνδέονται με τις καλλιεργητικές και άλλες συναφείς ανάγκες τους κατά τη διάρκεια της παραγωγικής περιόδου, όπως λιπάσματα, ζωοτροφές, φάρμακα, καύσιμα κλπ. Επίσης, μέσω της «Κάρτας Αγρότη» οι παραγωγοί μπορούν να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στον ΕΛΓΑ, ΟΓΑ, τη δαπάνη για την αγορά εργοσήμων, την πληρωμή αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος, τελών άρδευσης κ.α.

Πρόκειται για ένα σύγχρονο τραπεζικό προϊόν, με πιστοδοτικό όριο συνδεδεμένο με την ετήσια επιδότηση που λαμβάνουν οι παραγωγοί. Στην ουσία, η «Κάρτα Αγρότη» προεξοφλεί μέρος των ετήσιων αγροτικών επιδοτήσεων που δικαιούται ο κάθε παραγωγός, προσφέροντάς του άμεσα την αναγκαία ρευστότητα, τη στιγμή που την χρειάζεται, για τις ανάγκες της παραγωγής του.

Η «Κάρτα Αγρότη» εξοφλείται αυτόματα με την καταβολή των επιδοτήσεων και το όριο της επαναπροσδιορίζεται στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο. Όμως, εφόσον ο κάτοχος το επιθυμεί, μπορεί, εντός της περιόδου χρήσης, να πραγματοποιεί ελεύθερα καταβολές ποσών, μειώνοντας το υπόλοιπο της κάρτας του και αποκτώντας τη δυνατότητα να επαναχρησιμοποιήσει τα σχετικά ποσά.

Η κάρτα είναι αποδεκτή από όλα τα POS που είναι εγκατεστημένα σε καταστήματα αγρο-εφοδίων και πρατηρίων καυσίμων της αγοράς. Δικαιούχοι της «Κάρτας Αγρότη» είναι όλοι οι αγρότες ηλικίας έως 70 ετών που είναι δικαιούχοι αγροτικών επιδοτήσεων και μπορούν να την αποκτήσουν χωρίς έξοδα έκδοσης, χωρίς ετήσια συνδρομή και χωρίς πρόσθετες διασφαλίσεις όπως υποθήκες, προσημειώσεις κτλ.

Επιπλέον, για τους κατόχους «Κάρτας Αγρότη» προσφέρονται ασφαλιστικά προγράμματα σε προνομιακή τιμή από συνεργαζόμενες εταιρείες.

H κάρτα θα εμπλουτίζεται συνεχώς με ειδικές προσφορές εκπτώσεων προς τους αγρότες για προϊόντα συνεργαζόμενων επιχειρήσεων του πρωτογενούς και άλλων τομέων της οικονομίας.

Η προσφορά της «Κάρτας Αγρότη» θα ξεκινήσει από τη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016, από το δίκτυο των καταστημάτων τα Τράπεζας Πειραιώς.

Τα πρωτοσέλιδα των Κυριακάτικων αθλητικών εφημερίδων


 

Πρωτοσέλιδα Κυριακάτικων εφημερίδων

a1
a2
a3
a4
a5
a6
a7
a8
a9
a10
a11
a12
a13
a14