Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 6 Φεβρουαρίου 2016

Πρωτοσέλιδα κυριακάτικων εφημερίδων

 

a1
a2
a3
a4
a5
a6
a7
a8
a9
a10
a11


a14

 

Είκοσι χρόνια χωρίς Ανδρέα Παπανδρέου

…και οι προφητείες του για Μέρκελ και μνημόνια!Του Νίκου Φελέκη

Σαν σήμερα 5 Φεβρουαρίου  γεννήθηκε ο Ανδρέας Παπανδρέου και πριν από 20 χρόνια έφυγε από τη ζωή.  Ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε το 1919 και πέθανε το 1996.

Κυβέρνησε τη χώρα για 11 χρόνια και σε έρευνα της εφημερίδας ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ το 2007, η πρώτη κυβέρνησή του (1981) αναδείχθηκε η καλύτερη της Μεταπολίτευσης και ο ίδιος ο σημαντικότερος πρωθυπουργός της περιόδου.

Ομοίως, σε δημοσκόπηση για την εφημερίδα Real News το 2010 και σε έρευνα της εταιρείας ALCO το 2013, ψηφίσθηκε ως ο καλύτερος πρωθυπουργός μετά το 1974.

Οι γνώμες για την προσωπικότητα και το έργο του διχάζονται, όμως όλοι αναγνωρίζουν ότι, ο Ανδρέας μαζί με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή είναι οι πολιτικοί που διαμόρφωσαν τη μεταπολιτευτική Ελλάδα.

Όμως ο καλύτερος έπαινος ήταν ίσως αυτός της Μάργκαρετ Θάτσερ… "Δεν τον συμπάθησα, αλλά ποτέ δεν έφυγε από Διάσκεψη Κορυφής της ΕΟΚ, χωρίς να πάρει κάτι για τη χώρα του" είχε πει η γνωστή και ως "σιδηρά κυρία" συντηρητική πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, που ήταν πολέμιος του κράτους πρόνοιας και των παροχών στις χώρες του Νότου και τη δεκαετία του '80 είχε συγκρουστεί πολλές φορές με τον Ανδρέα.

Σήμερα δεν θέλω να κάνω κάποια ιστορική και πολιτική αποτίμηση του Ανδρέα, αλλά να αναφερθώ σε δύο "προφητείες" του. Και οι δύο για την Ευρώπη.

Η πρώτη έγινε τον Ιούλιο του 1992, με ομιλία του στη Βουλή όταν ήρθε προς κύρωση η συμφωνία του Μάαστριχτ, συμφωνία που οδήγησε στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση της Ευρώπης και στο ευρώ.

Η δεύτερη τον Ιούνιο του 1995 σε συνέντευξη τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής των Καννών. Σημειώνω πως η σύνοδος των Καννών υπήρξε μια κομβική στιγμή της σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας γιατί δρομολόγησε, ουσιαστικά, την Ευρώπη των δυο ταχυτήτων και επισημοποίησε την πολιτική κυριαρχία της Γερμανίας έναντι των εταίρων της.

"Πορευόμαστε προς μια ευρωπαϊκή Γερμανία, ή προς μια Γερμανική Ευρώπη;" αναρωτιέται ο Ανδρέας στη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή και συμπληρώνει "...ήδη προβλέπονται, έστω και αν δεν ομολογούνται, δύο ταχύτητες στην Ενωμένη Ευρώπη, ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη μας το τεράστιο κοινωνικό κόστος και τις εκρηκτικές κοινωνικές καταστάσεις, τις οποίες θα αντιμετωπίζουμε σε αυτήν την πορεία, τουλάχιστον για τις χώρες του Νότου... Θα πρέπει ο έλληνας πολίτης να ξέρει τι να περιμένει στο τέλος της πορείας, αλλά και τι θα έχει καταβάλει για να φθάσει στο τέρμα αυτής της δύσκολης και άνισης πορείας... Σοβεί πάντα η σύγκρουση βορρά και νότου και αυτό γιατί η ενιαία αγορά στην απουσία μιας άλλης πολιτικής σύγκλισης και συνοχής πολύ υψηλότερου επιπέδου, οξύνει τις αντιθέσεις, οξύνει τις ανισότητες"...

Τι άλλο να πει ο άνθρωπος και μάλιστα πριν από 23 χρόνια.

Και τρία χρόνια μετά στις Κάννες, σε ρόλο πολιτικού Κάλχα, αποφαίνεται, λες και ήξερε αυτά που θα μας συμβούν με τα μνημόνια: "...Βρίσκω ότι πάμε σ ένα είδος συρρίκνωσης της εθνικής δύναμης αλλά όχι στο βωμό μιας συλλογικής δημοκρατικής διαδικασίας. Στο βωμό των κρίσεων και των συμφερόντων. Συμφερόντων, το λέγω ρητά,... δεν θέλω ν' αποκαλύψω ονόματα. Σας λέγω όμως ότι εδώ υπάρχει σαφές σχέδιο για τη μηδενοποίηση των εθνικών κυβερνήσεων οι οποίες δεν θα μπορούν να παίξουν δημοκρατικά αποτελεσματικό ρόλο, αλλά θα υπόκεινται στις κατευθύνσεις που μας δίνει το διευθυντήριο...". Στη θέση του διευθυντηρίου βάλτε την τρόϊκα και είστε μέσα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Εξυπακούεται πως διάλεξα τις δύο αυτές στιγμές του Ανδρέα επειδή αυτές συνδέονται με τα όσα σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα και καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Σχόλιο για τα τεκταινόμενα σήμερα δεν θέλω να κάνω. Κανένα. Ούτε συγκρίσεις. Μια προτροπή μόνο: Όσοι θέλετε ανάψτε ένα κερί στη μνήμη του Ανδρέα. Έτσι για την ψυχή του. Και την ψυχή μας... Ο Ανδρέας και οι «κατασκευασμένοι»
άρθρο του Τηλέμαχου Χυτήρη *


Τον Ιούνιο του 1995, έναν χρόνο ακριβώς πριν από τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, βρισκόμασταν στις Κάννες στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17.6.95).

Στη διάρκεια των εργασιών της πρώτης ημέρας, ο Πρωθυπουργός με ειδοποίησε να μπω στην αίθουσα συνεδριάσεων. Το διάστημα που κάθισα μέσα παρακολούθησα τις παρεμβάσεις των πρωθυπουργών.


Παρατήρησα ότι όταν μίλαγαν οι συνάδελφοί τους δεν τους έδιναν και ιδιαίτερη σημασία, κάτι σημείωναν ή ψιθύριζαν με τον υπουργό τους, των Εξωτερικών, που καθόταν δίπλα τους. Οταν όμως πήρε τον λόγο ο Παπανδρέου, τότε όλοι σαν να έλαβαν μια αόρατη εντολή, παράτησαν ψιθύρους και μολύβια και παρακολούθησαν με κατάνυξη τον ομιλητή.

Στο τέλος της παρέμβασης, του ανέφερα την παρατήρησή μου και την εντύπωση που μου προκάλεσε. Τότε ο Ανδρέας μού είπε κοφτά: «Μην αυταπατάσαι, δεν ακούν τι λέω, παρακολουθούν πόσο αντέχω ακόμα. Ολα τελειώσανε!». Και συμπλήρωσε με ένα χαμόγελο: «Είμαι ο τελευταίος των Μοϊκανών»!

Η αντίδρασή του αυτή με εντυπωσίασε όχι μόνο για την πολιτική, αλλά και την προσωπική χροιά της (ήταν ήδη πολύ καταβεβλημένος). Το ίδιο βράδυ τού ζήτησα να μου εξηγήσει τι εννοούσε ακριβώς. «Αλλάζουν όλα», μου είπε, «τα οικονομικά κέντρα πήραν το πάνω χέρι, τέλειωσαν με τον κομμουνισμό και τώρα τελειώνουν και με τον σοσιαλισμό!».

Κι όταν αυθορμήτως ρώτησα μα οι πολιτικοί δεν θα αντιδράσουν; απάντησε έντονα: «Ποιοι πολιτικοί; Αυτοί δεν θα υπάρχουν. Θα είναι κατασκευασμένοι»!

Στο τέλος της Συνόδου στη συνέντευξη στους δημοσιογράφους μίλησε έξω από τα δόντια και άφησε να εννοηθούν πολλά για το μέλλον της Ευρώπης που δυστυχώς τα ζούμε σήμερα.

Στο αεροπλάνο της επιστροφής, του ξανάνοιξα τη συζήτηση ρωτώντας τον: εμείς στην Ελλάδα τι θα κάνουμε στη νέα κατάσταση που προδιαγράφεται; «Η Ελλάδα δεν έχει άλλον δρόμο», απάντησε, «παρά να επιδιώξει το ταχύτερο να μπει στην ΟΝΕ».

Τα επόμενα χρόνια, με πρωθυπουργό τον Σημίτη, ολοκληρώθηκε η ένταξή μας στην ευρωζώνη. Το 2003 διεξήγαμε με επιτυχία τη Σύνοδο Κορυφής στη Χαλκιδική.

Είχαμε έτσι την ευκαιρία να γνωρίσουμε από κοντά αρκετούς νέους πρωθυπουργούς από τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη, πολλά κράτη της οποίας είχαν γίνει νέα μέλη της Ενωσης. Από πολλούς έλειπε μόνο το καρτελάκι στο μέτωπο «Made in…». Αδεια κοστούμια! Θυμήθηκα το «κατασκευασμένοι» του διεισδυτικότερου πολιτικού αναλυτή, που ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Τον θυμόμαστε και σήμερα 20 χρόνια από τον θάνατό του.»

*
Ο Τηλέμαχος Χυτήρης είναι πρώην υπουργός  και τότε Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Ο ανώτερος Απόλλων Ευπαλίου ισόπαλος 1-1 με τον Αμφισσαϊκό μέσα στην Άμφισσα

…με έντονες διαμαρτυρίες για τον σφαγιασμό του από την διαιτησία που απέβαλε άδικα τον αρχηγό του Ηλία Κοντό

Του Τάσου Τσόλκα
 

Παρά τις ελλείψεις τεσσάρων παικτών του, ο Απόλλων Ευπαλίου ανώτερος σε όλο τον αγώνα οδηγήθηκε από την διαιτησία σε ισοπαλία 1-1 με τον Αμφισσαϊκό στο δημοτικό στάδιο Αμφίσσης σε αγώνα για την Β΄ φάση του πρωταθλήματος Φωκίδας.

Στο πρώτο ημίχρονο με γκολ του Χρήστου Φλέγγα ο Απόλλων προηγήθηκε με 0-1 δημιουργώντας και άλλες φάσεις να επιτύχει τέρμα χωρίς να απειληθεί.

Με την έναρξη του δεύτερου ημίχρονου έχασε ευκαιρία πάλι με τον Χρ. Φλέγγα, από αυτές που δεν χάνονται, για να διπλασιάσει τα τέρματά του, ώσπου ήρθε η παρέμβαση στο 78΄του διαιτητή αποβάλλοντας άδικα τον αρχηγό του Ηλία Κοντό.

Στο σημείο αυτό ο Κοντός παρότρυνε συμπαίκτη του να παίζει πιο δυνατά και όχι σαν «χεσμένος», ο διαιτητής εξέλαβε ότι ήταν φράσεις προς τον επόπτη και τον απέβαλε !

Παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των παιχτών του Απόλλωνα, και την ομολογία του επόπτη ότι οι φράσεις δεν απευθύνονταν σ΄ αυτόν, δυστυχώς ο διαιτητής επέμεινε και δεν ανακάλεσε την άδικη απόφασή του.

Στα επόμενα λεπτά ο Αμφισσαϊκός εκμεταλλευόμενος την αρνητική ψυχολογία και τον εκνευρισμό των παικτών του Απόλλωνα κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1, όχι με ευκαιρία που δημιούργησε αλλά την… κλοτσοπατινάδα μέσα σε σύμπλεγμα παικτών.

Στη συνέχεια ο Απόλλων ισορρόπησε το παιχνίδι και δεν κινδύνεψε στιγμή παρ΄ ότι αγωνιζόταν με 10 παίκτες !

Το βέβαιο είναι ότι αν δεν αποβάλλονταν ο Κοντός, που ήταν μέχρι εκείνη τη στιγμή καλύτερος παίκτης του αγώνα, ο Απόλλων θα έφευγε νικητής από την Άμφισσα.


Εκπέμπει SOS η μαρίνα των Τριζονίων !

Τι καταγγέλλει με επιστολή διαμαρτυρίας ο τοπικός Ναυταθλητικός, Πολιτιστικός & Προστασίας Περιβάλλοντος  Σύλλογος “Τα Τριζονήσια”
Το καμάρι του Κορινθιακού, η μαρίνα των Τριζονίων εκπέμπει SOS, βρίσκεται σε κακά χάλια από κάθε άποψη και δικαιολογημένα οι κάτοικοι του νησιού και οι σύλλογοι εδώ και αρκετό καιρό διαμαρτύρονται απεγνωσμένα προς κάθε κατεύθυνση.

Ο Δήμος Δωρίδας πριν δύο χρόνια σχεδόν έχει πάρει απόφαση για την σύσταση Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας, με έδρα τα Τριζόνια, που με τη λειτουργία του θα ξεκινήσουν σειρά ενεργειών για να μπεί μια τάξη στα πράγματα.

Δυστυχώς η επικύρωση της σύστασης του Λιμενικού Ταμείου από τα συναρμόδια Υπουργεία , Εσωτερικών και Ναυτιλίας, σκοντάφτει στη συνηθισμένη αδικαιολόγητη γραφειοκρατία με το θέμα να πηγαίνει από τον… Άννα στο Καϊάφα!

Είναι πραγματικά κρίμα γιατί η Μαρίνα των Τριζονίων έχει γίνει διεθνές αγκυροβόλι και η σωστή λειτουργία της θα είναι ένα κόσμημα όχι μόνο για την περιοχή αλλά την Ελλάδα ολόκληρη και βέβαια θα αποφέρει και αρκετά έσοδα στο Δήμο Δωρίδας, ώστε να γίνουν στη συνέχεια σειρά έργων εξωραϊσμού και στήριξης της τουριστικής ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή.

Ο τοπικός Ναυταθλητικός, Πολιτιστικός & Προστασίας Περιβάλλοντος Σύλλογος “Τα Τριζονήσια” για δεύτερη φορά επανέρχεται με Διαμαρτυρία-Καταγγελία προς όλους τους συναρμόδιους φορείς και κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και της αφύπνισης.

Ολόκληρη η επιστολή διαμαρτυρίας του Συλλόγου :

 Καθυστερούν τις αποζημιώσεις για ένα χρόνο από τα τέλη αιολικών πάρκων

  • Σε 2 χωριά της Δωρίδας και 8 του Δήμου Δελφών
  • Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ

Για ένα και περισσότερο χρόνο καθυστερεί η Κυβέρνηση να κατανείμει το ποσόν των 20 εκατομ. ευρώ που έχει εισπραχθεί ως Ανταποδοτικό Τέλος Αιολικών Πάρκων, σε οικιακούς καταναλωτές των κατοίκων 272 ορεινών κοινοτήτων της χώρας, σε 111 Δήμους, μεταξύ των οποίων της Σεργούλας και του Πύργου του Δήμου Δωρίδας

Σχετική ερώτηση προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ.

Πιο συγκεκριμένα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, γιατί η Κυβέρνηση επί 1 χρόνο και παρά τις δεσμεύσεις της, δεν έχει κατανείμει κονδύλια ύψους 20 εκ. ευρώ έως το 2014 και πότε προτίθεται να πιστώσει τα αντίστοιχα ποσά στους λογαριασμούς των δικαιούχων οικιακών καταναλωτών στις 272 ορεινές κοινότητες των 111 δήμων της χώρας, στις οποίες είναι εγκατεστημένα τα Αιολικά Πάρκα.

Όπως επισημαίνουν στην ερώτησή τους μεταξύ άλλων οι βουλευτές στον Υπουργό, σύμφωνα με σχετική απάντησή σας σε επίκαιρη ερώτησή μας της 09.11.2015, ενημερώσατε το εθνικό Κοινοβούλιο ότι η διαδικασία για τα ποσά μέχρι 31.12.2014 βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ για τα ποσά που αντιστοιχούν στο έτος 2015 η απόδοσή τους θα γίνει μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2016.


Σημειώνουμε ότι με σχετικό Δελτίο Τύπου του ΥΠΕΚΑ είχε ήδη ανακοινωθεί η κατανομή ανά χωριό του ανωτέρω ποσού.
 
Στη Φωκίδα δικαιούνται ανταποδοτικό τέλος οι κάτοικοι 10 τοπικών κοινοτήτων σε 2 δήμους και συνολικό ποσό 518.802,18 ευρώ, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:
 
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ         39.253,73
ΑΜΦΙΣΣΗΣ                 137.690,89
ΒΟΥΝΙΧΩΡΑΣ              83.615,47
ΓΑΛΑΞΙΔΙΟΥ               78.507,46
ΔΕΛΦΩΝ                         3.995,42
ΕΠΤΑΛΟΦΟΥ                6.867,89
ΛΙΛΑΙΑΣ                         6.867,89
ΠΕΝΤΕΟΡΙΩΝ             68.828,22


ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ

ΠΥΡΓΟΥ                      46.587,61
ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ               46.587,61


ΣΥΝΟΛΟ       518.802,18

ΟΙ ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
Μανιάτης Ιωάννης
Αρβανιτίδης Γεώργιος
Θεοχαρόπουλος Αθανάσιος
Κεγκέρογλου Βασίλειος
Κεφαλίδου Χαρά
Κουτσούκος Γιάννης
Κρεμαστινός Δημήτριος
Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας
Κωνσταντόπουλος Δημήτριος
Λοβέρδος Ανδρέας
Παπαθεοδώρου Θεόδωρος
Σκανδαλίδης Κωνσταντίνος
Τζελέπης Μιχαήλ
Χριστοφιλοπούλου Παρασκευή (Εύη)       

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Συνεδριάζει την Πέμπτη στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας

Την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου και ώρα 17:30 μ.μ το δημοτικό συμβούλιο Δωρίδας συνεδριάζει στο Λιδωρίκι

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που εξέδωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης τα θέματα που θα συζητηθούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι τα εξής :

1. Προγραμματισμός προσλήψεων τακτικού προσωπικού στο Δήμο Δωρίδος  για το έτος 2016.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνο)

2. Ορισμός μελών επιτροπής κατάρτισης ετησίων μητρώων αρρένων Δήμου Δωρίδος.
(Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)

3. Διεξαγωγή εκπαιδευτικής εκδήλωσης,  με την Ένωση Ελλήνων Φυσικών, με θέμα  «Η Φυσική μαγεύει».
(Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)

4.Διαγραφή οφειλών από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών Νεκροταφείου Τ.Κ. Δροσάτου έτους 2015.
(Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

5.Διαγραφή οφειλών από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών Νεκροταφείου Τ.Κ. Φιλοθέης έτους 2015.
(Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

6. Διαγραφή οφειλής Τσαούση Γεωργίου του Βασιλείου από βεβαιωτικούς καταλόγους τελών Νεκροταφείου Τ.Κ. Τρικόρφου.
(Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

Δολοφονικό χτύπημα δημοσιογράφου του Ρ/Φ "Αθήνα 9,84" στην Ομόνοια

Επίθεση από ομάδα 15 ατόμων, δέχτηκε ο δημοσιογράφος του ραδιοφωνικού σταθμού «Αθήνα 9,84» Δημήτρης Πέρρος, ο οποίος κάλυπτε την πορεία διαμαρτυρίας κατά του ασφαλιστικού.

Η επίθεση σημειώθηκε στη συμβολή των οδών Πατησίων και Πανεπιστημίου, στην Ομόνοια.
Ο δημοσιογράφος δέχθηκε χτυπήματα στο πίσω μέρος του κεφαλιού με αποτέλεσμα να σωριαστεί στο έδαφος αιμόφυρτος. Mεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Άμεση αντίδραση υπήρξε από τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, ο οποίος καταδίκασε το περιστατικό με μήνυμά του στο twitter ενώ ανακοίνωση έβγαλαν, μεταξύ άλλων, όλα τα κόμματα,, ο δήμος Αθηναίων και η ΕΣΗΕΑ καταδικάζοντας την επίθεση.

Στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ αναφέρεται:

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο τη δολοφονική επίθεση από «άγνωστους», μέχρι στιγμής δράστες, που δέχθηκε σήμερα το μεσημέρι ο συνάδελφος Δημήτριος Πέρρος, συντάκτης αστυνομικού ρεπορτάζ, συμβασιούχος του «Αθήνα 9,84», που κάλυπτε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.


Οι άγνωστοι που τον πλησίασαν στην οδό Πανεπιστημίου τον ρώτησαν πρώτα αν είναι δημοσιογράφος και μόλις εκείνος απάντησε καταφατικά άρχισαν να τον χτυπούν με καδρόνια, με θεατές αστυνομικές δυνάμεις.

Το χτύπημα που δέχθηκε από πίσω στο κεφάλι και στην πλάτη είναι αποκαλυπτικό για τις προθέσεις των δραστών με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι και το πρόσωπο και να μεταφερθεί από άλλους συναδέλφους στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου και νοσηλεύεται.

Η κλιμάκωση αυτή των επιθέσεων, εκτός από την ανάδειξη των κινδύνων που ελλοχεύουν σε κάθε περίπτωση για τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, δύσκολα μπορεί να αποσυνδεθεί από την επιλογή στοχοποίησης των δημοσιογράφων.

Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ εκφράζει τη συμπαράστασή του στον συνάδελφο και καλεί την κυβέρνηση και τα κόμματα να καταδικάσουν αμέσως την άνανδρη και δολοφονική απόπειρα.

Η ΕΣΗΕΑ έχει ήδη καταγγείλει ότι στις επιλογές του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είναι η υποταγή της ενημέρωσης.

Η επίθεση όμως την ώρα της παλλαϊκής διαμαρτυρίας και για αυτή την επιλογή δείχνει ότι κάποιοι ίσως θέλουν να τελειώνουν και με τους δημοσιογράφους.

Θα μας βρουν απέναντι σε όλα…

Δωρεάν περιήγηση στο Μαντείο Δελφών

Την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, 10 π.μ. θα γίνει δωρεάν περιήγηση στο μαντείο των Δελφών και παρουσίαση των νέων εργασιών στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013.

Την παρουσίαση θα πραγματοποιήσει η Προίσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος, Αθανασία Ψάλτη.

Η είσοδος  είναι δωρεάν.

Σημείο συνάντησης, είσοδος αρχαιολογικού χώρου Δελφών.

Με μαύρες σημαίες τα τρακτέρ της Δωρίδας στην χθεσινή διαδήλωση

Ήταν η μεγαλύτερη απεργία στα χρονικά της Δωρίδας
και της Ναυπακτίας !

Καθολική ήταν η χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση των αγροτών, επαγγελματιών, συνταξιούχων, υπαλλήλων και όλων των κοινωνικών τάξεων της Δωρίδας και της Ναυπακτίας.

Τα πάντα νέκρωσαν και ο κόσμος από όλα τα χωριά, με επικεφαλής το Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας, ξεχύθηκε στους δρόμους της Ναυπάκτου στη μεγαλύτερη απεργιακή διαδήλωση των τελευταίων χρόνων.

Οι αγρότες μπήκαν στη πόλη με μαύρες σημαίες στα τρακτέρ τους, ενώ από κοντά ακολουθούσαν οι ταξιτζήδες και οι φορτηγατζήδες.

Οι κτηνοτρόφοι έχυσαν τα γάλατα στις κεντρικές πλατείες, και παραγωγοί έκαψαν αγροτικά προϊόντα.

Μαζικά οι καταστηματάρχες είχαν κατεβάσει τα ρολά.

Εκατοντάδες πολίτες της Δωρίδας και της Ναυπακτίας κάτω από βροχή διαδήλωσαν στους κεντρικούς δρόμους της Ναυπάκτου με συνθήματα κατά της άγριας λιτότητας, των μνημονίων και της λαίλαπας του ασφαλιστικού.

Όπως ανέφερε έμπειρο παλαιό αυτοδιοικητικό στέλεχος, ήταν η μεγαλύτερη απεργιακή διαδήλωση που έγινε ποτέ στη περιοχή της Δωρίδας και Ναυπακτίας.


Επαναληπτική Δημοπρασία Εκμίσθωσης Ακινήτου στην Κοινότητα Πεντάπολης

Ο Δήμαρχος Δωρίδος έχοντας υπ’ όψιν:

την υπ’ αριθμ. 234/2015 (ΑΔΑ: ΩΗ3ΓΩ9Ζ-2ΗΣ) απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου με την οποία εγκρίθηκαν τα πρακτικά της από 15/12/2015 άγονης δημοπρασίας & την επιστροφή του φακέλου από τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας Γεν.Δ/νση Εσωτερικής Λειτουργίας Διεύθυνση Διοίκησης Τμήμα Διοικητικού - Οικονομικού Ν. Φωκίδας την 16/1/2016 (ημερομηνία αρχειοθέτησης 14/1/2016), καθορίστηκε η επανάληψη της δημοπρασίας εκμίσθωσης ισογείου δημοτικού ακινήτου (πρώην Ταπητουργική Σχολή), που βρίσκεται στον οικισμό της Τ.Κ. Πενταπόλεως (πλησίον της παιδικής Χαράς) της Δ.Ε. Λιδωρικίου,

προκηρύσσει επαναληπτική πλειοδοτική φανερή και προφορική δημοπρασία, σύμφωνα με τους όρους της υπ’ αριθμ. 13854/4-12-2015 (ΑΔΑ: ΒΝ5ΖΩ9Ζ-07Κ) διακήρυξης του Δημάρχου, για την εκμίσθωση ισογείου δημοτικού ακινήτου (πρώην Ταπητουργική Σχολή), που βρίσκεται στον οικισμό της Τ.Κ. Πενταπόλεως πλησίον της παιδικής Χαράς) της Δ.Ε. Λιδωρικίου, επιφάνειας 213,01 τ.μ. με ελάχιστο όριο πρώτης προσφοράς (κατώτερο μηνιαίο μίσθωμα) 150,00 ευρώ και διάρκεια μίσθωσης έξι (6) χρόνια.

Η δημοπρασία θα γίνει στο Δημοτικό Κατάστημα του Δήμου Δωρίδος που βρίσκεται στο Λιδωρίκι, την 9η Φεβρουαρίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρα 10:30 π.μ., ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Στη δημοπρασία γίνονται δεκτοί οι ενδιαφερόμενοι αφού προσκομίσουν γραμμάτιο σύστασης παρακαταθήκης από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή εγγυητική επιστολή ανεγνωρισμένης Τράπεζας ποσού 180,00 ευρώ υπέρ του Δήμου, για την συμμετοχή τους στην αναφερόμενη δημοπρασία.

Οι συμμετέχοντες στην δημοπρασία είναι υποχρεωμένοι να προσκομίσουν φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και βεβαίωση από την οικονομική υπηρεσία του Δήμου ότι δεν οφείλουν στο Δήμο Δωρίδος, καθώς και οι εγγυητές τους που θα υπογράψουν το πρακτικό της δημοπρασίας και το σχετικό συμφωνητικό. Επιπλέον θα πρέπει να προσκομίσουν υπεύθυνη δήλωση ότι έχουν λάβει γνώση και αποδέχονται όλους τους όρους της διακήρυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 13854/4-12-2015 (ΑΔΑ: ΒΝ5ΖΩ9Ζ-07Κ)

Πληροφορίες για την επαναληπτική δημοπρασία παρέχονται από το Γραφείο Οικονομικών Θεμάτων Δ.Ε. Λιδωρικίου, κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.

Πληροφορίες : Ευθύμιος Μπάκας 

Τηλέφωνο:  22663 50118  -  FAX: 22660 22390

Αντίγραφο της διακήρυξης με αριθμό πρωτοκόλλου 13854/4-12-2015(ΑΔΑ: ΒΝ5ΖΩ9Ζ-07Κ) αναζητείτε ηλεκτρονικά ή χορηγείται ή αποστέλλεται στους ενδιαφερόμενους, ύστερα από αίτηση που υποβάλλεται στη διεύθυνση: Δήμος Δωρίδος Τ.Κ. 33 053 Λιδωρίκι.

 Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗΣ

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

Κοπή Πίτας Ένωσης Ποτιδανείων Δωρίδας

Το Δ.Σ του συλλόγου της  Ένωσης Ποτιδανείων Δωρίδας  σας προσκαλεί στην κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Πίτας, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 12:30 στη ταβέρνα
''ΤΟ ΕΛΑΤΟ'' Λ.Φυλής 2 & Ανθέων 1, Άνω Λιόσια, Μέσω Αττικής Οδού: Έξοδος 6 Λ.Φυλής – Χασιάς. 

Τιμή Εισόδου: 15 ευρώ.

Θα χαρούμε πολύ να σας έχουμε κοντά μας, να βρεθούμε όλοι μαζί και να ανταλλάξουμε όμορφες ευχές για την καινούργια χρονιά. Είναι μια καλή ευκαιρία να συζητήσουμε διάφορα θέματα για το χωριό μας και να περάσουμε ένα ιδιαίτερο και ξεχωριστό μεσημέρι, αφήνοντας για λίγο στην άκρη την καθημερινότητα με τα προβλήματά της. Σας περιμένουμε όλους! Η παρουσία σας είναι για μας η δύναμή μας.

Ας υποδεχτούμε αισιόδοξα το Νέο Έτος με προσδοκίες που θα βγουν αληθινές.


ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΣ ΧΡΟΝΟΣ!

Παρακαλούμε, επιβεβαιώστε την παρουσία σας στα μέλη του Δ.Σ. ώστε να γίνει κράτηση των καθισμάτων και προετοιμασία του μενού.

Τηλέφωνο: Θύμιος Μηλιώνης: 6972345703, Γεώργιος Σωτηρόπουλος 6970131247.

Τετάρτη, 3 Φεβρουαρίου 2016

Σύσκεψη με τον Υπουργό Εσωτερικών για τα αντισταθμιστικά της Λίμνης Μόρνου


Οι επιπτώσεις από την κατασκευή των τεχνητών λιμνών Μόρνου και Ευήνου, συζητήθηκαν σε νέα σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής με τις Δημοτικές Αρχές Δωρίδας και Ναυπακτίας.

Στη σύσκεψη διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων του Υπουργού και των Δημάρχων για τους πόρους που έπρεπε να είχαν αποδοθεί ως αντιστάθμισμα των επιπτώσεων (οικονομικών, αναπτυξιακών, περιβαλλοντικών, κλπ) στις περιοχές αυτές από την κατασκευή των τεχνιτών λιμνών Μόρνου και Ευήνου και ζήτησε από τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ΑΕ να επανακαθορίσει τις απόψεις της για την καταβολή των αντισταθμιστικών πόρων. Η Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις απόψεις του Υπουργού.

Για το σκοπό αυτό συγκροτήθηκε Επιτροπή αποτελούμενη από εκπρόσωπο του Υπουργείου Εσωτερικών, τη Διοίκηση της ΕΥΔΑΠ και αντιπροσωπίες των Δήμων Δωρίδος και Ναυπακτίας, με αντικείμενο:

α) τον καθορισμό αντισταθμιστικών πόρων,

β) τη συμβολή της ΕΥΔΑΠ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, για περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργα των Δήμων, το σχεδιασμό, τη βελτίωση και την ολοκλήρωση έργων (π.χ βιολογικών, γέφυρα Στενού, κλπ) που πρέπει να γίνουν από την ΕΥΔΑΠ.

Η πρώτη συνάντηση της Επιτροπής έχει καθοριστεί για σήμερα Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016 στην Αθήνα.

Όπως τονίστηκε από όλες τις πλευρές και κύρια από τον Υπουργό, το έργο της επιτροπής πρέπει να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα, προκειμένου να περάσουμε στη φάση της εφαρμογής των πορισμάτων της.

Στη σύσκεψη που αποτελεί συνέχεια αυτής που πραγματοποιήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του Δήμου Δωρίδος, έλαβαν μέρος εκτός του Υπουργού, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ευάγγελος Καπετάνιος, ο Δήμαρχος Δωρίδος Γιώργος Καπεντζώνης, ο Δήμαρχος Ναυπακτίας Παναγιώτης Λουκόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Δωρίδος Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ναυπακτίας Γιώργος Σιαμαντάς, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ Α.Ε Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος και Γιάννης Μπενίσης, οι Σύμβουλοι του Υπουργού Δημήτριος Μπαϊρακτάρης και Χάρης Γαργαρέτας και ο Ειδικός Συνεργάτης του Δημάρχου Δωρίδος
Μιλτιάδης Ασημακόπουλος.

ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΜΕ


Οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, σύμφωνα με σχετική απόφασή στην από 25/1/2016 συνεδρίαση και στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ που έχει εξαγγελθεί για την Πέμπτη 4/2/2016, πραγματοποιούμε 24ωρη απεργία από τις 06.00 π.μ. της Τετάρτης, 3 Φεβρουαρίου 2016 έως τις 06.00 π.μ. της Πέμπτης, 4 Φεβρουαρίου 2016 σε όλη τη χώρα.

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ, ως αναπόσπαστο κομμάτι της δοκιμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας, ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ενάντια στο καίριο πλήγμα που επιφέρει το σχέδιο Κατρούγκαλου στα ασφαλιστικά Ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης, οδηγεί το σύνολο των (ακόμη) εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των απλήρωτων και των οικογενειών τους, στην πλήρη εξαθλίωση, επιβραβεύοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και τη μαύρη εργασία.
 

Μετά τις διαδοχικές ληστείες των αποθεματικών των ασφαλιστικών Ταμείων, το κούρεμα του PSI, τις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών Τραπεζών, τώρα σειρά έχει και η δήμευση όσων αποθεματικών έχουν ακόμη απομείνει.
 

Επισημαίνοντας για άλλη μια φορά ότι το Ασφαλιστικό είναι μείζον θέμα για τον κλάδο αφού εντάσσεται στην γενικότερη κατεύθυνση διάλυσης της κοινωνικής ασφάλισης και της μετατροπής, ενός κοινωνικού δικαιώματος σε ατομική υπόθεση, οι Συνεργαζόμενες Ενώσεις διατρανώνουν προς κάθε κατεύθυνση την πάγια και αδιαπραγμάτευτα αγωνιστική τους θέση για:

• Την αυτονομία και την αυτοτέλεια των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των πόρων τους, που αποτελούν εργοδοτική εισφορά και υποκαθιστούν στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ τη συμμετοχή του κράτους στην τριμερή χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης. Το αγγελιόσημο αποτελεί κατάκτηση και δεν είναι προνόμιο, όπως επιδιώκουν να το εμφανίσουν κάποιοι για να προκαλέσουν κοινωνικά αντανακλαστικά εναντίον των εργαζομένων στα ΜΜΕ.


 • Τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ είναι αυτοχρηματοδοτούμενα και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό. Αντίθετα, παρά τα εκατομμύρια που τους οφείλει το Δημόσιο από το ΙΚΑ, τα δομημένα ομόλογα, τη διαδοχική ασφάλιση και την ΕΡΤ, συνεισφέρουν και στα δημόσια έσοδα.

 
 • Τα Ταμεία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των Ενώσεων ΜΜΕ είναι αδιαπραγμάτευτη ζώνη ανεξαρτησίας και διασφάλισης για την ελευθερία της έκφρασης, τις ΣΣΕ και το δικαίωμα της κοινής γνώμης για υπεύθυνη ενημέρωση.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ, ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ
• τη διατήρηση του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου, ενιαίου και αυτοτελούς Ταμείου στα ΜΜΕ με ένταξη στην ασφάλισή του όλων των κατηγοριών εργαζομένων στα Μέσα Ενημέρωσης.
• τη διασφάλιση του αγγελιοσήμου, με επέκτασή του στα διαδικτυακά ΜΜΕ, ως πόρου χρηματοδότησης των Ταμείων μας κύριας και επικουρικής ασφάλισης.
• την απόσυρση του σχεδίου Κατρούγκαλου, το οποίο επιχειρεί να αποδομήσει τα εναπομείναντα ασφαλιστικά δικαιώματα όχι μόνο του κλάδου αλλά και όλων των εργαζομένων.

Καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση της αυτονομίας και αυτοτέλειας των ασφαλιστικών Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, της δήμευσης των αποθεματικών τους και την κατάργηση του βασικού τους εσόδου, του αγγελιοσήμου και φυσικά δεν πρέπει να πάψει να χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό των εργαζομένων στον Τύπο.

ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ, ΔΙΧΩΣ ΑΛΛΗ ΑΝΑΒΟΛΗ, να δώσουμε αγωνιστική απάντηση στο νέο γύρο της αντεργατικής και αντασφαλιστικής επίθεσης που έχουν ήδη αποφασίσει και που θα σημάνει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά Ταμεία και τη νέα μείωση στις συντάξεις και τις παροχές, και θα επιφέρει καίριο και καταλυτικό πλήγμα στον όποιο συνεκτικό ιστό της κοινωνίας και της ελληνικής οικογένειας έχει απομείνει.

Η Συντονιστική Επιτροπή των Συνεργαζομένων Ενώσεων καλεί όλους τους εργαζόμενους στο χώρο του Τύπου να συμμετάσχουν αγωνιστικά στην 24ωρη απεργία της Τετάρτης 3/2/2016 και στην απεργιακή συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 12 το μεσημέρι στο Υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

  Διεκδικούμε δουλειά, αξιοπρεπείς ΣΣΕ, κοινωνική ασφάλιση για όλους και σοβαρή, αξιόπιστη και δημοκρατική ενημέρωση με βάση τις αληθινές ανάγκες της κοινωνίας.
  Ζητάμε συλλογικά δικαιώματα, που θα εγγυώνται την αξιοπρέπεια και την ανεξαρτησία των εργαζομένων στα ΜΜΕ και της Ενημέρωσης.

 Τα Δ.Σ. των Συνεργαζόμενων Ενώσεων

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΕΝΩΣΗ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ
 

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΤΡΙΜΗΝΟ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η Ελλάδα πρέπει αναμφίβολα να σοβαρευτεί και να λάβει γενναίες πολιτικές αποφάσεις για την επιβίωσή της… Αλλά πρέπει να σοβαρευτεί επιτέλους και η Ευρώπη. Το προσεχές τρίμηνο (Φεβρουαρίου – Απριλίου) αποδεικνύεται όπως φαίνεται για την Ελλάδα το κρισιμότερο των τελευταίων δεκαετιών. Και αυτό εξαιτίας μίας μυωπικής πολιτικής, κοντόθωρης, μικρόψυχης και αυτοκαταστροφικής, από την πλευρά των ηγεσιών των ισχυρότερων δυνάμεων της Ευρώπης.

Η Ελλάδα, εάν δεν αντιστρέψει τους όρους του παιγνιδιού, κινδυνεύει να γίνει Λίβανος ! Και αυτό είναι δική της ευθύνη. Τη στιγμή αυτή είναι ο πλέον αδύναμος κρίκος της Ευρωπαικής Ενωσης. Θα πρέπει επειγόντως λοιπόν να κλείσει στο οικονομικό επίπεδο το θέμα των μεταρρυθμίσεων και της αξιολόγησης και παράλληλα, να κλείσει το πλέον καυτό πρόβλημα στο μεταναστευτικό με τα σύνορα, για να μην πεταχτεί η χώρα από τη συνθήκη του Σέγκεν και γίνει η Ελλάδα στρατώνας συγκέντρωσης (πρόσθετων) εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών. Απομονωμένη και ευρωπαικά τελειωμένη.

Το ελληνικό πολιτικό σύστημα και πρώτα από όλους εννοείται η ελληνική κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα πρέπει να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πάρουν τις αναγκαίες ιστορικές αποφάσεις. Το πρόβλημα τείνει να γίνει υπαρξιακό. Θα πρέπει να διασώσουν τη χώρα από την άβυσσο. Να αλλάξουν τον ρού των εξελίξεων, να μη γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος και τσακιστεί ολότελα. 


Το ελληνικό πολιτικό σύστημα, η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, θα πρέπει να σηκώσουν ένα τεράστιο εθνικό φορτίο στη συνέχεια εάν δεν κάνουν την λογική πολιτική υπέρβαση σήμερα… Εάν φοβάσαι τις ενέσεις δεν γίνεσαι γιατρός. Εάν φοβάσαι να παίρνεις μεγάλες αποφάσεις, απλά δεν μπορεί να γίνεσαι πολιτικός. Ας σταθούν λοιπόν στο ύψος του θεσμικού και του ιστορικού τους ρόλου.

Κομματικές σκοπιμότητες και συμψηφιστικοί μέσοι όροι δεν χωρούν στις κρίσιμες ιστορικές στιγμές. Και αυτό αφορά το σύνολο σχεδόν της ελληνικής πολιτικής τάξης, η οποία - δυστυχώς - στα δύσκολα το βάζει πάντα στα πόδια.

Ας συνειδητοποιήσουμε μόνο ότι η αποπομπή από τη Σέγκεν μπορεί και να καταστεί χειρότερη από την έξοδο από το ευρώ. Και κυρίως, ας γνωρίζουμε όλοι, πολίτες και πολιτικοί, ότι ενώ με την έξοδο από το ευρώ θα υπήρχαν αλυσιδωτές οικονομικές συνέπειες και για την υπόλοιπη Ευρώπη, με την απομάκρυνση της χώρας από τη Σέγκεν τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι.

Αντιθέτως, μία τέτοια διαδικασία θα διευκολύνει αρκετούς κοντόθωρους πολιτικούς ηγέτες της Ευρώπης να εκμεταλλευτούν την εξέλιξη στα εσωτερικά τους ακροατήρια, η Ελλάδα θα «τιμωρηθεί» άσχημα, η οικονομία της θα διαλυθεί πλήρως. Αυτή θα είναι η κορύφωση της κρίσης!

Ασφαλώς μία τέτοια εξέλιξη όχι μόνο θα τελειώσει το σημερινό πολιτικό σύστημα, αλλά θα δημιουργήσει και συνθήκες κοινωνικών εκρήξεων… Μονομερής, απαράδεκτη η αντίληψη των Ευρωπαίων ηγετών, αλλά ακόμη και η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αδύναμη περισσότερο παρά δυνατή εμφανίζεται μετά τη μεταναστευτική κρίση, οι ευρω-σκεπτικιστές εξάλλου, εθνικιστικές και λαϊκιστές, κερδίζουν έδαφος.

Αλλά, άμεσα, ένα είναι το απολύτως βέβαιο : το μάρμαρο θα το πληρώσει η Ελλάδα. Επώδυνα.

Η ελληνική πολιτική ηγεσία πρέπει να κινηθεί καθαρά, αποφασιστικά, σχεδόν αστραπιαία. Για την επιβίωση της Ελλάδας είναι μονόδρομος.


*Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥΛΑΤΣΙΩΤΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ: Νέοι και αχρήματη κοινωνία


Ακόμα σε μια συνάντηση νέων από 18 - 40 ετών, που έλαβε χώρα στην αίθουσα του Ιερού Ναού Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως, παρευρέθηκε την Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016 ο Γέροντας Νεκτάριος Μουλατσιώτης και ο Υπεύθυνος Νεότητος της Ι.Μ. Φωκίδος Αρχιμ. Αυγουστίνος Σύρρος.

Η αίθουσα ακόμα μια φορά ήταν κατάμεστη από νέους και νέες που ήρθαν στις 7.30 για να ακούσουν και να συνομιλήσουν για δύο ώρες περίπου με τους πατέρες για σύγχρονα προβλήματα. Το θέμα της συζητήσεως ήταν «πού μας οδηγεί η αχρήματη κοινωνία;»

Ο π. Αυγουστίνος ανέπτυξε πολύ σωστά το θέμα όπου με την βοήθεια της τεχνολογίας και με την προβολή βίντεο έδωσε στους νέους να καταλάβουν τι γίνεται γύρω μας.

Δεν χρειάζεται κάποιος να είναι ιδιαίτερα μορφωμένος για να καταλάβει τι συμβαίνει στον κόσμο μας ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Η Νέα Παγκόσμια Τάξη πραγμάτων βρίσκεται δίπλα μας, ζούμε με αυτή και η οποία προσπαθεί να επιβάλει το στυγνότερο καθεστώς δικτατορίας όλων των εποχών που θα εξαφανίσει την προσωπικότητα του ανθρώπου και θα τον μετατρέψει σε ένα μοναδικό αριθμό.

Το δήθεν πρόβλημα που δημιουργήθηκε στη χώρα μας με τα “capital control” και η εισαγωγή του πλαστικού χρήματος σιγά σιγά στην ζωή της κοινωνίας μας, είναι ένα παιχνίδι της Νέας Τάξης Πραγμάτων και των τραπεζών όπου θα έχουν όλους τους χρήστες τους όμηρους σε μια αχρήματη κοινωνία, όπου κανείς δεν θα μπορεί να αγοράζει ή να πουλά, εάν δεν το έχει, μετατρέποντας σε σκλάβους όλη την ανθρωπότητα. Κοπή της βασιλόπιτας στην Αθήνα για τους φίλους
της Μονής Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ

Το απόγευμα της Κυριακής 31 Ιανουαρίου 2016 η Ιερά Μονή Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ έκοψε την ετήσια βασιλόπιττα για το έτος 2016, για τους φίλους της Ιεράς Μονής των Αθηνών, στον κατάμεστο Ιερό Ναό Αγίας Μαρίνης Ηλιουπόλεως.

Η εκδήλωση ξεκίνησε 5.00 το απόγευμα όπου ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αρχιμ. Σεραφείμ Δημητρίου με ιερείς του Ιερού Ναού Αγ. Μαρίνης και τον αρχιμανδρίτη Μουλατσιώτη ευλόγησαν και έκοψαν την βασιλόπιτα.

Ακολούθησε η ομιλία του Γέροντα, ο οποίος αναφέρθηκε στα προβλήματα της οικογένειας, για ποιον λόγο υπάρχουν προβλήματα στην οικογένεια και γενικά γιατί το σπίτι μας πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Καθώς και τι μπορούμε να κάνουμε γι αυτό.

Η ομιλία θα αναρτηθεί σε λίγες ημέρες στο blog του Γέροντα
http://www.gerontasnektarios.gr

Εν συνεχεία ο Αρχιμανδρίτης Μουλατσιώτης μοίρασε σε όλο τον κόσμο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση τα κομμάτια της βασιλόπιτας και τους ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά. Αυτή τη χρονιά δεν ήταν ένα το φλουρί, αλλά πέντε όπου δόθηκαν στους τυχερούς πέντε δώρα από την Ιερά Μονής. Επίσης ο Γέροντας μοίρασε ως ευλογία σε όλον τον κόσμο, περίπου 500 ημερολόγια της Ι. Μητροπόλεως Φωκίδος. 
 

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Η ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ

Του Αντώνη Ζέρβα *

Ο πρόσφατος διορισμός του νέου διευθυντή στο Μουσείο Μπενάκη αποτελεί πρωτόφαντη καινοτομία του δημόσιου βίου.

Η Ελλάδα θέλει με το δίκιο της να
εκσυγχρονισθεί πάση θυσία και άρα είναι πρόθυμη να υιοθετήσει ασυζητητί κάθε νέα τάση, όπως της επάνδρωσης σημαντικών εθνικών φορέων επί τη βάσει διεθνών διαδικασιών προσλήψεως.

Το πρώτο βήμα στα καθ’ ημάς φαίνεται να είναι η επιλογή 
του κ. Ολιβιέ Ντεκότ στην κεφαλή του Μουσείου Μπενάκη, το οποίο, επί σειρά ετών, υπηρέτησε ο κ. Δεληβορριάς με γνώση, πάθος και δημιουργική φαντασία. Σε αυτόν οφείλεται άλλωστε και η ιδιαίτερη αίγλη του Μουσείου κατά τα τελευταία χρόνια, ως τόπου πνευματικής διαμεσολάβησης μεταξύ παρόντος και παρελθόντος.


Ο κ. Δεληβορριάς κατάφερε να διασυνδέσει την τοπική με την πανελλήνια κλίμακα, τον εθνικό χώρο με την οικουμένη, καθιστώντας το Μουσείο μια πύλη του παρόντος προς τα μέσα και προς τα έξω, δίνοντας έτσι νόημα σ’ αυτό που αποκαλούμε Πολιτισμό, χωρίς να πολυκαταλαβαίνουμε τι ακριβώς εννοούμε.

Ο τρόπος που ζούμε και τα ερωτήματα που μας βασανίζουν δεν ταυτίζονται υποχρεωτικά. Ενα σοβαρό Μουσείο θα δείχνει πάντα πώς βιώθηκε στο παρελθόν, και άρα πώς διασχηματίζεται στο παρόν, η αντινομία αυτή. Καλείται να κάνει αισθητό τον συνεκτικό πυρήνα των διεστώτων μεταξύ ιστορικής ζωής και τέχνης, μεταξύ γηγενών και εξωγενών διασταυρώσεων, αφήνοντας ανοικτά τα ερωτήματα.

Το Μουσείο Μπενάκη
Δεν υπάρχει πολιτισμός χωρίς ερωτήματα, όπως δεν υπάρχει διαχρονικότητα χωρίς παρόν και συγκεκριμένο τόπο. Καλώς ή κακώς, παρόν μας είναι η Ελλάδα.

Ανεξαρτήτως βιογραφικού και ατομικών προσόντων, η επιλογή ενός ξένου υπηκόου στη διεύθυνση του Μουσείου Μπενάκη θέτει ένα δεινό ερώτημα: πώς είναι δυνατόν να ανατίθεται ο πνευματικός προσανατολισμός ενός σημαίνοντος φορέα εθνικής αυτοκατανόησης σε έναν διπλωμάτη της Γαλλίας;Ένα μουσείο δεν εξαρτάται απλώς από την αποτελεσματική διαχείρισή του, είναι και έκφραση της εθνικής ψυχής, πράγμα που δεν έχει να κάνει τίποτε απολύτως με τους εθνικισμούς ή την ξενοφοβία.

Γίνεται ίσως ντεμοντέ να χρησιμοποιούνται όροι που απάδουν προς το -κακοχωνεμένο- ήθος του παγκοσμιοποιημένου εκσυγχρονισμού, αλλά οι ίδιοι οι Γάλλοι θα αντιδρούσαν έντονα, έστω και ανεπιτυχώς, μπροστά σε μια παρόμοια απόφαση.

Ποια μπορεί να είναι η ευαισθησία ενός ξένου σε ζητήματα, όπως η διαμάχη περί γλωσσικού, περί τόνων κ.λπ. που σημάδεψαν τη νεότερη Ιστορία μας; Τι μπορεί να καταλάβει σχετικά με την ιδιόρρυθμη σχέση κράτους και Εκκλησίας φερ’ ειπείν, όταν οι εταίροι μας θεωρούν ότι θα μπορούσε να λυθεί μια χαρά à l’ européenne; Τίποτε, φοβάμαι.

Γι’ αυτό και δεν πρέπει να παραθεωρούνται οι εθνικές ιδιαιτερότητες τις οποίες και υπερασπίζεται, ή τουλάχιστον υπερασπιζόταν μέχρι πρότινος, η Ενωμένη Ευρώπη στα καταστατικά της κείμενα.

Τι εγγυήσεις υπάρχουν για τον μουσειακό σχεδιασμό ενός λαμπρού πιθανώς διαχειριστή, πλην εντελώς αναρμόδιου ως προς τα πνευματικά προβλήματα που θέτει ένα ελληνικό μουσείο;

Με τη συγκεκριμένη απόφαση διορισμού καταδεικνύεται ότι δεν λαμβάνεται πλέον υπόψη τίποτε πέραν της περιβόητης εξωστρέφειας, δηλ. της οικονομικής απόδοσης. Αλλά κι αν συμφωνήσουμε ότι χωρίς απόδοση, κινδυνεύει η ύπαρξη του Μουσείου, τότε οι καινοτόμοι θα έπρεπε να προβούν και σε μιαν επιπρόσθετη καινοτομία: να διαχωρίσουν τη θέση του Διευθυντού στα δύο, και να επιλέξουν έναν πεπειραμένο Ελληνα που θα έχει την πνευματική ευθύνη του μουσειακού προγραμματισμού.

Είναι κωμικό, πάντως, να θεωρείται ότι κανείς από τους Ελληνες δεν ενδείκνυται ούτε για το ήμισυ της θέσης αυτής, εφόσον το Μουσείο Μπενάκη δεν είναι ποδοσφαιρική ομάδα ούτε επιχειρησιακός όμιλος.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έτυχε να συνεργασθώ ως εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών με τον κ. Δεληβορριά για την έκδοση μιας βιογραφίας του Αγγελου Σικελιανού. Εκτοτε δεν τον ξαναείδα.

Η συνεργασία πάντως ευοδώθηκε, διότι ο κ. Δεληβορριάς γνώριζε ποιος είναι ο Άγγελος Σικελιανός και τι σημαίνει Σικελιανός για τον τόπο. Σκέπτομαι ότι κάτι παρόμοιο θα είναι πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τελεσφορήσει με έναν διεκπεραιωτή, ο οποίος δεν είναι καν Ελληνιστής.

Σήμερα, ο Βορειοηπειρώτης π.χ. πρέπει να πείσει ότι διαθέτει εθνική συνείδηση για να αποκτήσει ελληνική υπηκοότητα. Και την αποκτά ένα πολύ μικρό ποσοστό και μόνο. Πώς συμβαίνει λοιπόν να προκρίνεται Γάλλος υπήκοος μεταξύ των εκατό σχεδόν υποψηφιοτήτων για τη διεύθυνση ενός σπουδαίου κέντρου ελληνικού πολιτισμού!

Έζησα όλη μου τη ζωή στην Ευρώπη και ξέρω πως οι Γάλλοι, μεταξύ άλλων, είναι κατά πολύ ανώτεροί μας, αλλά τότε γιατί τέλος πάντων δεν εισάγουμε και πάλι έναν άξιο κυβερνήτη της ανωτάτης σχολής πρωθυπουργών για να μας βγάλει από τα μίζερα αδιέξοδά μας;


*
Ο Αντώνης Ζέρβας είναι ποιητής-συγγραφέας, πρ.στέλεχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,   με καταγωγή από την Δωρίδα

Ενημερωτική εκδήλωση στο Ευπάλιο για νέα προγράμματα LEADER στη Φωκίδα
ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ CLLD/LEADER
ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΦΩΚΙΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020

ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Η Τοπική Ανάπτυξη με πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων (CLLD) 2014-2020, βασισμένη στην προσέγγιση LEADER, είναι μια μέθοδος σχεδιασμού και υλοποίησης τοπικών ολοκληρωμένων αναπτυξιακών στρατηγικών, με τη συμμετοχή των εταίρων σε τοπικό επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνίας των πολιτών , των τοπικών οικονομικών και κοινωνικών φορέων, προκειμένου να αντιμετωπισθούν αποτελεσματικά οι οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές και δημογραφικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αγροτικές περιοχές.

Οι εν λόγω προκλήσεις – στόχοι θα αντιμετωπισθούν μέσω της υλοποίησης παρεμβάσεων δημοσίου ή ιδιωτικού χαρακτήρα (ενίσχυση υποδομών και υπηρεσιών, υποστήριξη της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας, υλοποίηση «άυλων» παρεμβάσεων δικτύωσης, συνεργασιών , προβολής περιοχών και προϊόντων κ.λ.π).

Ενδεικτικές παρεμβάσεις ιδιωτικού χαρακτήρα: Επενδύσεις επιχειρηματικού χαρακτήρα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του δευτερογενή τομέα (μεταποίηση) και τριτογενή τομέα (υπηρεσίες παροχής υπηρεσιών) της τοπικής οικονομίας, όπως: δημιουργία , εκσυγχρονισμός και επέκταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, βελτίωση ανταγωνιστικότητας του αγροδιατροφικού τομέα, αύξηση της προστιθέμενης αξίας των τοπικών προϊόντων , ενθάρρυνση ενεργειών συνεργασίας και δικτύωσης.(για συμπλήρωση ερωτηματολογίου

ΜΕΡΟΣ Α). Ενδεικτικές παρεμβάσεις δημόσιου χαρακτήρα: Οι παρεμβάσεις αυτές συμβάλλουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας, όπως: βελτίωση, αποκατάσταση και επέκταση δημοσίων κτιρίων για κοινωφελή χρήση (μουσεία, χώροι άθλησης και εκδηλώσεων, βιβλιοθήκες , εκθετήρια κ.λ.π) , διατήρηση , αποκατάσταση και αναβάθμιση πολιτιστικών χαρακτηριστικών της υπαίθρου, έργα υποδομών ή υπηρεσιών για εξυπηρέτηση του τοπικού πληθυσμού, έργα δημιουργίας , ανάπτυξης ή βελτίωσης υποδομών και υπηρεσιών αναψυχής , πολιτισμού , περιβαλλοντικής αναβάθμισης , και ενεργειών ανάδειξης – προβολής για την αύξηση της ελκυστικότητας της περιοχής. (για συμπλήρωση ερωτηματολογίου

ΜΕΡΟΣ Β). ΜΕΡΟΣ Α (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ:
ΟΝΟΜΑ:………………………………………………………………………………. ΕΠΩΝΥΜΟ:…………………………………………………………………………… ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ:………………………………………………....................................... ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ:………………………………………………………… (εφόσον πρόκειται για νομικό πρόσωπο Ο.Ε , Α.Ε κλπ).
Δ/ΝΣΗ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ:…………………………………………………………………..
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ:……………………………………………. ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή Email:……………………………………………………………….
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ:(όταν πρόκειται για επιχείρηση που ήδη λειτουργεί).
ΟΝΟΜΑ:………………………………………………………………………………. ΕΠΩΝΥΜΟ:…………………………………………………………………………… (όταν πρόκειται για ατομική επιχείρηση)
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ:………………………………………………………… (όταν πρόκειται για νομικό πρόσωπο Ο.Ε , Α.Ε κλπ)
ΕΙΔΟΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ:…………………………………………………………. (κύρια δραστηριότητα όταν πρόκειται για περισσότερες της μιας)
ΤΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ:………………………………………. ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: (αφορά μόνο ιδιωτικές επενδύσεις)
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΣΗ:……………………………………………………... ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟΣ ΤΟΠΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:……………………………………….. (Δήμος / Δημ. Ενότητα) Πρόκειται για δημιουργία νέας επιχείρησης ή για εκσυγχρονισμό – επέκταση υφιστάμενης επιχείρησης ; (συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία με Χ). Δημιουργία νέας επιχείρησης Επέκταση υφιστάμενης επιχείρησης Εκσυγχρονισμός υφιστάμενης επιχείρησης
ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ ΕΠΕΝΔΥΣΗΣ (σε ευρώ):…………………………... (δεν αναγράφεται υποχρεωτικά και οποιαδήποτε αναφορά σε ποσό δεν αποτελεί δέσμευση) Η προτεινόμενη επένδυση πρόκειται να λειτουργήσει ως ατομική επιχείρηση ή ως νομικό πρόσωπο (ΟΕ , ΑΕ κλπ) ; ……………………………………………………………(αναγράφεται η μορφή της)

ΜΕΡΟΣ Β
 (ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ δημόσιου χαρακτήρα όπως π.χ εορταστικές τοπικές εκδηλώσεις , έντυπα προβολής , θεματικές εκθέσεις κ.λ.π ) ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΦΟΡΕΑ (ΟΤΑ α΄ή β΄ βαθμού , συλλογικοί – συνεταιριστικοί φορείς , οργανώσεις, κ.λ.π):
ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΦΟΡΕΑ:…………………………………………………………………..
ΟΝΟΜΑ (εκπροσώπου):………………………………………………………………... ΕΠΩΝΥΜΟ(εκπροσώπου):……………………………………………………………... ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ(εκπροσώπου):……………………………………………….................. ΙΔΙΟΤΗΤΑ (εκπροσώπου):………………………………………………………………
Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΕΑ:………………………………………………………………………….
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ή Email:………………………………………………………..
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ: (αφορά μόνο δημόσια έργα – παρεμβάσεις δημοσίου χαρακτήρα κοινής ωφέλειας )
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΡΓΟ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ :……………………………… …………………………………………………………………………………………… ……………………………………………………………………………………………. ΧΩΡΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΕΡΓΟΥ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ:…………………………….. (Δήμος / Δημ. Ενότητα) Πρόκειται για δημιουργία νέου έργου – παρέμβαση ή για βελτίωση , επέκταση υφιστάμενου ; (συμπληρώστε τα παρακάτω πεδία με Χ).
Δημιουργία νέου έργου- παρέμβασης Βελτίωση υφισταμένου έργου - παρέμβασης Επέκταση υφισταμένου έργου - παρέμβασης ΠΡΟΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟ ΚΟΣΤΟΣ (σε ευρώ):…………………………......................... (δεν αναγράφεται υποχρεωτικά και οποιαδήποτε αναφορά σε ποσό δεν αποτελεί δέσμευση)
ΦΟΡΕΑΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ:……………………………………………
Ημερομηνία συμπλήρωσης ερωτηματολογίου:…………………

Παρατηρήσεις- οδηγίες συμπλήρωσης ερωτηματολογίου:
- Το ως άνω ερωτηματολόγιο αφού συμπληρωθεί μπορεί να αποσταλεί στην εταιρεία με Email στην ηλεκτρονική διεύθυνση anfokiki@hol.gr ή με fax στο τηλ. 2265350696 ή ταχυδρομικά στην ταχ. δ/νση: Αναπτυξιακή Φωκική Α.Α.Ε-ΟΤΑ Γιδογιάννου 37 Άμφισσα Τ.Κ 33100.
- Για περισσότερες της μίας προτάσεις μπορεί ο ενδιαφερόμενος να συμπληρώσει περισσότερες φορές τις παραπάνω φόρμες Α ή και Β στα πεδία αντίστοιχα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Α για ιδιωτικές επενδύσεις) ή και ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ (ΜΕΡΟΣ Β για δημόσια έργα).

Τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΥ ή τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΦΟΡΕΑ και του εκπροσώπου αναγράφονται μία φορά.
- Σημειώνεται ότι τα ως άνω στοιχεία θα χρησιμοποιηθούν για την διερεύνηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και τον σχεδιασμό του τοπικού προγράμματοςCLLD/ LEADER από την ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε κατά την νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020. Σε καμιά περίπτωση δεν δεσμεύουν την ΑΝ.ΦΩ.Α.Ε και δεν δημοσιοποιούνται χωρίς την έγγραφη άδεια του ενδιαφερομένου. Πληροφορίες για το ερωτηματολόγιο παρέχονται κατά τις εργάσιμες ημέρες από 09:00-14:00 στο τηλ. 2265350696 (κ. Ιωάννα Θεοχαροπούλου).

Δευτέρα, 1 Φεβρουαρίου 2016

Η Τράπεζα Πειραιώς επεκτείνει την Συμβολαιακή Τραπεζική

Στον τομέα της εμπορίας γεωργικών εφοδίων, καθώς και στον ξενοδοχειακό κλάδο

Την επέκταση της Συμβολαιακής Τραπεζικής στον τομέα της εμπορίας γεωργικών εφοδίων, καθώς και στον ξενοδοχειακό κλάδο ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, με την ευκαιρία συμπλήρωσης τριών ετών λειτουργίας του πρωτοποριακού προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε δύο νέες πρωτοβουλίες, με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και τη διασύνδεση των συμβολαιακών δραστηριοτήτων με τα δίκτυα λιανικής διακίνησης.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέσα από το πρόγραμμα της Συμβολαιακής Τραπεζικής, η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει χρηματοδοτικά με κεφάλαια κίνησης φορείς λιανικής εμπορίας γεωργικών εφοδίων, κάτι που παρέχει στους φορείς αυτούς, δυνατότητα καλύτερης πρόσβασης στους προμηθευτές τους και προνομιακής τιμολόγησης λόγω της δυνατότητας που αποχτούν να πληρώνουν τοις μετρητοίς.

Η πρόκληση για την αλυσίδα εμπορίας είναι να κατανείμει δίκαια τα οφέλη αυτά στους συμμετέχοντες έτσι ώστε, τα αγροτικά προϊόντα να γίνουν πιο ανταγωνιστικά και να υποστηριχθεί και το εισόδημα των παραγωγών.

Ήδη από τις αρχές του έτους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει ξεκινήσει συνεργασία με την εταιρεία Bayer.

Στον τομέα του τουρισμού, με στόχο τη σύνδεση του με τον αγροτικό τομέα, η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει κρίσιμες συνέργειες για τη διάθεση ποιοτικών προϊόντων στα ξενοδοχεία της χώρας. Μέσω του προγράμματος πλέον, χρηματοδοτεί ξενοδοχειακές μονάδες για να προμηθευτούν επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα από επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς ενταγμένους στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας.

Η πρώτη συνεργασία της Τράπεζας Πειραιώς στο συγκεκριμένο πεδίο έχει συναφθεί ανάμεσα στην TerraCreta, μία από τις πλέον σύγχρονες καθετοποιημένες μονάδες τυποποίησης ελαιολάδου, με τα ξενοδοχεία του Ομίλου

«Ledra Hotels and Villas»: Domes of Elounda, Elounda Blue Hotel και Pleiades Luxurius Villas.

Στην εκδήλωση μίλησαν ο Νίκος Χριστοδουλάκης, Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης Σύμβουλος Διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, και ο Γιάννης Χανιωτάκης, διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας.

Ο Ν. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε την αγροτική μεταποίηση, ως τον νέο πρωταγωνιστή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Όπως είπε η αγορά απαιτεί σταθερή ποιότητα, επαρκή τροφοδοσία και καλές τιμές, ενώ για τις επιχειρήσεις του αγροτοδιατροφικού τομέα σημείωσε ότι για να ανταποκριθούν έχουν ανάγκη από εκσυγχρονισμό τεχνολογίας, ρευστότητα, οργανωμένη παραγωγή και οριζόντιες υπηρεσίες.

Από την πλευρά του ο Χριστόδουλος Αντωνιάδης υπογράμμισε ότι η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα συνιστά στρατηγική επιλογή της Τράπεζας Πειραιώς από τριετίας. Ταυτόχρονα επισήμανε ότι η επιτυχία της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας αποδεικνύεται από το γεγονός ότι πάνω από το 20% των ετήσιων εξαγωγών ελληνικών αγροτικών προϊόντων αφορούν προϊόντα που παράγονται μέσα από προγράμματα Συμβολαιακής Τραπεζικής.

Ο Χρ. Αντωνιάδης επισήμανε ότι η Τράπεζα Πειραιώς το επόμενο διάστημα θα επενδύσει στην ανάπτυξη της ευφυούς γεωργίας, με την πεποίθηση ότι με αυτό τον τρόπο συμβάλλει στον εκσυγχρονισμό της αγροτικής παραγωγής της χώρας.

Στα αποτελέσματα των τριών πρώτων χρόνων της εφαρμογής των προγραμμάτων Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας (170 επιχειρήσεις με 14.000 εργαζομένους, 17.000 παραγωγοί, πάνω από 50 προϊόντα, χρηματοδοτήσεις 680 εκατ. ευρώ, εξαγωγές 1,35 δισ. ευρώ το χρόνο) αναφέρθηκε ο διευθυντής Αγροτικού Τομέα της Τράπεζας Γιάννης Χανιωτάκης. Παράλληλα αναφέρθηκε εκτενώς στις δύο νέες πρωτοβουλίες της Τράπεζας παρουσιάζοντας τον τρόπο λειτουργίας τους, τις δυνατότητες και τις προοπτικές για όλους τους εμπλεκόμενους.

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Επικράτησαν τα φαβορί στην έναρξη της Β΄φάσης στο πρωτάθλημα ΕΠΣ Φωκίδας

Του Τάσου Τσόλκα

Νικηφόρα ξεκίνησαν τα φαβορί στην Β΄φάση του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας.

Ο Απόλλων Ευπαλίου στο τοπικό ντέρμπι της Δωρίδας κέρδισε με 2-1 την Ένωση Γλυφάδας. Ο Απόλλων έμεινε με 10 παίχτες από το 25΄λεπτό μετά από αποβολή του Ντέμου Ζέκα για εξύβριση, ενώ στο 80΄ λεπτό αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και ο Τσιριμώκος. Και σαν να μην έφταναν αυτά τραυματίστηκε στο α΄ ημίχρονο και αποχώρησε ο Γιώργος Ζέρβας. Το ημίχρονο έληξε 0-0 και στο δεύτερο ο Απόλλων με δύο γκολ του Χρ. Φλέγκα πήρε τελικά το ματς. Στο 88΄λεπτό αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη και ο Ηλιόπουλος της Γλυφάδας.  Μεγάλα παράπονα για την διαιτησία είχαν και οι δύο ομάδες και κύρια ο Απόλλωνας.

Ωραίο ματς έγινε και στην Άμφισσα όπου ο Αμφισσαϊκός επιβλήθηκε της Ακαδημίας Άμφισσας  με 5-2. Το τελικό σκορ αδικεί την Ακαδημία που ήταν ισάξια της αντιπάλου της , ισοφάρισε δύο φορές σε 1-1 και 2-2 χάνοντας σπουδαία ευκαιρία και να προηγηθεί. Εδώ λίγο η τύχη, λίγο η εμπειρία των παιχτών του Αμφισσαϊκού, διαμόρφωσαν το τελικό 2-5.

Στο γήπεδο της Ιτέας, το αδιαφιλονίκητο φαβορί για τον φετινό τίτλο Αστέρας Ιτέας αντιμετώπισε τον πιο αδύναμο ίσως από τους μονομάχους της δεύτερης φάσης Δωρικό Μαλαμάτων, που συνέτριψε με 7-1.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της 1ης Αγωνιστικής

Αστέρας Ιτέας – Δωρικός Μαλαμάτων            7-1 (3-0)
Ακαδημία Άμφισσας – Αμφισσαϊκός 2006     2-5 (0-1)
Απόλλων Ευπαλίου – Ένωση Γλυφάδας          2-1 (0-0)


ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  1η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ

                                                                            ΓΚΟΛ          ΒΑΘΜΟΙ
1. Αστέρας Ιτέας                  7-1       6
2. Απόλλων Ευπαλίου        2-1       6
3. Αμφισσαϊκός                    5-2      4
4. Ένωση Γλυφάδας            1-2       1
5. Ακαδημία Άμφισσας      2-5       0
6. Δωρικός Μαλαμάτων    1-7       0

*  Ο Απόλλων Ευπαλίου  και ο Αστέρας Ιτέας ξεκίνησαν με μπόνους  3 βαθμών ως πρώτοι στους  ομίλους τους στη πρώτη φάση του πρωταθλήματος.
     Ο Αμφισσαϊκός και η Ένωση Γλυφάδας ξεκίνησαν με μπόνους 1 βαθμού.