Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016

Σύλλογοι από Δωρίδα που θα κόψουν τις πίτες τους αύριο Κυριακή 24 Ιανουαρίου


Αρκετοί είναι οι Σύλλογοι που κόβουν τις πρωτοχρονιάτικες πίτες τους αύριο Κυριακή 24 Ιανουαρίου.

Ειδικότερα θα κόψουν τις πίτες τους :

 · Ο Σύλλογος Απανταχού Δαφνοχωριτών στις 10.30 το πρωί στα Γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας στο Παγκράτι

· Ο Σύλλογος "ΤΟ ΝΕΟΝ ΚΑΛΛΙΟΝ" στις 10.45 το πρωί στο ξενοδοχείο DIVANI PALACE (Παρθενώνος 19) περιοχή Ακρόπολης.

· Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου στις 18:00 το απόγευμα στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Ευπαλίου.

· Ο Σύνδεσμος Απόστρατων Ενόπλων Δυνάμεων & Σωμάτων Ασφαλείας Ν. Φωκίδας στις 13.00 το μεσημέρι θα κόψει πίτα και συνεστίαση με τιμή πρόσκλησης 20 € στο ξενοδοχείο ΑΜΑΛΙΑ στο Σύνταγμα (Λεωφόρο Αμαλίας, έναντι Εθνικού Κήπου).

· Ο Σύλλογος Παλαιοξαρίου στις 13:00 το μεσημέρι στο κέντρο «Αλκυόνες» Ζησιμοπούλου 5, Π. Φάληρο (στη Συγγρού στο ρεύμα προς Αθήνα, μετά το μαιευτήριο Ρέα).

· Ο Πολιτιστικός Σύλλογο Τολοφώνας στις 18:00 το απόγευμα στο Δημοτικό Σχολείο Τολοφώνος.

· Σύλλογος Πεντάπολης στις 11:00 το πρωί στην καφετέρια Crystal, Μενελάου 135 στο Ίλιον (Νέα Λιόσια).
 

Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2016

Κοπή πίτας του Συλλόγου Πενταπολιτών


Πίτα Συλλόγου Λιδωρικιωτών “Η Γκιώνα”

Την πίτα του θα κόψει την Κυριακή 24 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Λιδωρικιωτών “Η Γκιώνα” την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 11:00 το πρωί στα γραφεία του Συλλόγου, Μέλιτος 3, Βύρωνας.

H χαμένη τιμή ενός μετακλητού

της Φένιας Ρουγκούνη*

Πολύς λόγος τελευταία για τους μετακλητούς υπαλλήλους που προσλαμβάνονται σε πολιτικά γραφεία μελών της κυβέρνησης ή του Κοινοβουλίου. Πολλή παραφιλολογία, υψηλοί τόνοι, μαθήματα ηθικής από ακατάλληλους δασκάλους, πολύ υλικό για ανθρωποφαγία, ελάχιστη πληροφόρηση επί της ουσίας.

Ας ξεκινήσουμε με μια απλή παραβολή. Πείτε πως ένα γύρισμα της τύχης, ένα χέρι μαγικό σάς χρίζει υπουργό. Δεν είναι και κανένας άθλος άλλωστε, «γερό στομάχι χρειάζεται μόνο» έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου, τα υπόλοιπα βρίσκονται. Το πρώτο πράγμα που θα κάνετε μόλις κοπάσει ο αλαλαγμός των συγχαρητηρίων είναι η επιλογή συνεργατών. Και εδώ αρχίζει ο τρόμος του πολιτικού. Ποιος θα με στηρίξει; Ποιος θα με προστατεύσει από παγίδες και διαρροές; Ποιος θα δουλεύει για μένα χωρίς συγχρόνως να οργανώνει τη δική του ανέλιξη πάνω στις αστοχίες μου; Ποιος θα με κοιτά στα μάτια και θα τραγουδά χαρωπά κάθε πρωί το λαϊκό άσμα «όλα δικά σου μάτια μου και ο πόνος σου δικός μου»;

Η απάντηση είναι μία και προφανής. Ο δικός μας άνθρωπος. Ο εξ αίματος ή εξ αγχιστείας ή εκ κουμπαρείας. Αρχίζουμε με τον αδερφό μας, και στην ατυχή περίπτωση που ο αδερφός μάς έχει φάει κάνα κτηματάκι παραθαλάσσιο στη Μεσσηνία και νοιώθουμε προδομένοι, τον αφήνουμε και προχωράμε στον ξάδερφο. Αν τώρα ο ξάδερφος τύχει να είναι ευεπίφορος στις ηδονές, και κατά συνέπεια ασταθής, προχωράμε στον κουμπάρο. Και αν δεν ευδοκιμήσει και αυτός, τότε αναζητούμε πρόσωπο από τη δεξαμενή των ξένων, των κοινών θνητών. Και αφού κάποια στιγμή καταλήξουμε ότι τα μείζονα κριτήρια της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης πληρούνται, προχωράμε στο επόμενο στάδιο, στη διερεύνηση των τεχνικών προδιαγραφών και την εξέταση των βιογραφικών.

Επειδή η εμπιστοσύνη όμως είναι το πρώτο και το μείζον ζητούμενο, το οποίο δυστυχώς δεν απεικονίζεται στα βιογραφικά, ο νομοθέτης δίνει τη δυνατότητα στα πολιτικά πρόσωπα να επιλέξουν κατά την κρίση τους έναν αριθμό συνεργατών για το ιδιαίτερο γραφείο τους και να προχωρήσουν στην πρόσληψή τους κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διαδικασιών προσλήψεων στο δημόσιο. Οι συνεργάτες αυτοί αποκαλούνται μετακλητοί. Ο όρος δεν είναι επιτυχής, ούτε ακριβής, αλλά δεν θα ασχοληθώ με τη γλωσσική αστοχία, σε αυτό το κείμενο. Το πλαίσιο των δικαιωμάτων και των υποχρεώσεων των μετακλητών ορίζεται ρητά από το νόμο. Είναι δημόσιοι υπάλληλοι με ημερομηνία λήξεως. Ο χρόνος της εργασιακής τους ζωής ταυτίζεται με τη θητεία του πολιτικού προσώπου, φεύγουν αυτοδίκαια μαζί του μετά από ανασχηματισμό ή εκλογές, καθώς και οποιαδήποτε στιγμή κρίνει ο πολιτικός εν μέσω θητείας, δεν δικαιούνται επίδομα ανεργίας μετά την αποχώρηση και δεν επιτρέπεται εδώ και πολλά χρόνια τώρα η προσωρινή τους ιδιότητα ως μετακλητών να οδηγήσει σε μόνιμη σχέση εργασίας με το δημόσιο. Αυτό αξίζει να αναφερθεί, διότι μια δεκαετία πριν μετακλητοί υπό κάποιες προϋποθέσεις, νόμιμες πάντα, μετεξελίσσονταν σε μονίμους υπαλλήλους. Σκανδαλώδες αλλά αληθές.

Κάποιες φορές οι μετακλητοί δεν είναι συγγενείς των πολιτικών προσώπων. Ούτε κουμπάροι, ούτε συγχωριανοί. Κυρίως, οι μετακλητοί ειδικών προσόντων και εμπειρίας σπανίως είναι συγγενείς. Κάποια γνωριμία από το κοινωνικό περιβάλλον, κάποιες σοβαρές συστάσεις που να εγγυώνται το αξιόπιστο του υποψηφίου, οι εκλεκτικές συγγένειες που φέρνουν ανθρώπους ενστικτωδώς κοντά οδηγούν συχνά ένα πολιτικό, αν δεν είναι φοβικός και συνωμοσιολόγος, στην επιλογή ατόμων με τα οποία δεν τον συνδέει τίποτε από το παρελθόν. Και πολλές φορές μεταξύ αυτών των δύο αγνώστων φτιάχνονται σχέσεις αγάπης και εμπιστοσύνης, ισχυρότερες από κουμπαριές και από συγγένειες. Επίσης θα δείτε κάποιες φορές το φαινόμενο μετακλητοί ενός κόμματος να συνεχίζουν να εργάζονται και στον επόμενο πολιτικό του αντίπαλου κόμματος. Και εδώ προϋπόθεση είναι αφενός ο πολιτικός να μην είναι φοβικός, ώστε να μπορεί να αξιολογεί ψύχραιμα την ποιότητα του εργαζομένου, και αφετέρου ο συνεργάτης να είναι ικανός και να μην είναι απολίθωμα κομματικό.

Το ερώτημα που πλανάται στην ατμόσφαιρα και προκαλεί πολλές αναταράξεις είναι τι προσφέρει επιτέλους κατ? ουσίαν αυτός ο φοβερός τύπος που η μοίρα τον όρισε μετακλητό. Η απάντηση είναι απλή. Οι μετακλητοί, όπως και οι αμετάκλητοι, γράφουν την ιστορία τους ανάλογα με το ανάστημά τους. Αν ο μετακλητός είναι υπεύθυνος, δουλεύει 12 με 14 ώρες τη μέρα, και τα σαββατοκύριακα συνεργάζεται αρμονικά με τους μονίμους υπαλλήλους του φορέα του, γιατί σ? αυτούς αναγνωρίζει τη θεσμική μνήμη της διοίκησης, ξεχνά ότι υπάρχει ζωή εκτός γραφείου, παραμελεί την υγεία του και τους δικούς του, και όταν η θητεία του τελειώσει καταλήγει άνεργος χωρίς επίδομα ανεργίας. Έχει το πλεονέκτημα της εμπειρίας και το μειονέκτημα της ταύτισης με ένα πολιτικό πρόσωπο. Το ονομάζω μειονέκτημα, γιατί στις άγουρες δημοκρατίες σαν τη δική μας η συνεργασία με ένα πολιτικό πρόσωπο, ακόμα και για ένα εξάμηνο, δημιουργεί στρατόπεδα και στεγανά. Ωστόσο, το μεγαλύτερο «δώρο» που αποκομίζει από τη θητεία του σ? ένα πολιτικό γραφείο ο ευπρεπής μετακλητός είναι η λησμοσύνη. Μετά την αποχώρηση, πορεύεται μόνος, με την κούρασή του, το βιογραφικό του και τις αναμνήσεις του. Ωστόσο, στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο μετακλητός είναι φιγουρατζής παραγοντίσκος, δουλεύει ελάχιστα έως καθόλου, πουλάει εξουσία, καταδυναστεύει τους υπηρεσιακούς, λατρεύει την καρέκλα του και κάνει εκδουλεύσεις. Είναι βέβαιο δε ότι μετά την αποχώρησή του από τη θέση θά ?χει εξασφαλίσει και μια διάδοχη κατάσταση κάπου αλλού, όπου θα συνεχίσει να ανθεί ανέμελα και παρασιτικά.

Από το ήθος του πολιτικού προϊσταμένου και την εσωτερική του συγκρότηση εξαρτάται ποιο μοντέλο μετακλητού θα ευδοκιμήσει στο γραφείο του. Το πολιτικό πρόσωπο είναι αυτό που φέρει την απόλυτη ευθύνη της επιλογής, της πρόσληψης, της αξιολόγησης, της επιβράβευσης ή της αποπομπής του μετακλητού. Οι πολιτικοί σε όλο τον κόσμο έχουν το πλεονέκτημα της επιλογής των στενών συνεργατών τους. Η διαχείριση αυτού του πλεονεκτήματος εξαρτάται από τον πολιτικό πολιτισμό της κάθε χώρας. Ας αποφασίσει ο πολιτικός κόσμος της δικής μας χώρας με σοβαρότητα αν ο θεσμός των μετακλητών πρέπει να παραμείνει, να αυστηροποιηθεί ή να καταργηθεί. Ας αποδεχθεί όμως πρώτα ότι αυτός τον συνέλαβε ως κατασκευή, εν συνεχεία τον επέβαλε ως πάγια πρακτική, τον θωράκισε νομοθετικά, και εδώ και δεκαετίες, με ελάχιστες διορθωτικές ενέργειες στο ενδιάμεσο, σύσσωμος τον αγκαλιάζει και ευλαβικά τον συντηρεί.

*
Η Φένια Ρουγκούνη έχει σπουδάσει αγγλική λογοτεχνία, νομικά και μάνατζμεντ. Σήμερα εργάζεται στον Συνήγορο του Πολίτη και είναι πολίτης της Δωρίδας

Διαγωνισμός φωτογραφίας για λίμνες

Η Ance Ngo αγαπάει τη φύση και διοργανώνει ένα Project φωτογραφίας για να τη τιμήσει. Σε μια προσπάθεια ανάδειξης των λιμνών της Ελλάδας, η Ance διοργανώνει ένα διαγωνισμό φωτογραφίας μέσω Instagram.

Ο τρόπος είναι απλός. Φωτογραφίζετε μια λίμνη στην Ελλάδα και την ανεβάζετε στο Instagram με το hashtag #lakeme.

Οι φωτογραφίες θα δημοσιευθούν σε φωτογραφικό λεύκωμα με αναφορά ονόματος.

Μόνες απαραίτητες προϋποθέσεις συμμετοχής είναι:

1. Η φωτογραφίες να είναι από λίμνες στην Ελλάδα.
2. Το Instagram Account σας να είναι public.

Συμμετοχές από 29/12/2015 έως και τις 29/02/2016.

Βρείτε μας στο Instagram:
www.instagram.com/ancengo

Καλή φωτογράφιση!!

Η Τράπεζα Πειραιώς μέλος του Sustainability Yearbook 2016

H Τράπεζα Πειραιώς επιλέχθηκε ως μέλος του ‘Sustainability Yearbook 2016’, της RobecoSAM Corporate Sustainability Assessment, σε συνέχεια της ένταξής της στο διεθνή δείκτη αξιολόγησης ‘Dow Jones Sustainability Index Emerging Markets’.

Το ‘Sustainability Yearbook’ (επετηρίδα αειφορίας) απαριθμεί τις καλύτερες εταιρείες σε θέματα αειφορίας σε κάθε κλάδο και παγκοσμίως, σύμφωνα με τη βαθμολογία τους στην αντίστοιχη ετήσια αξιολόγηση από τη RobecoSAM.

Με την ένταξη στην επετηρίδα η Τράπεζα Πειραιώς ανήκει στο κορυφαίο 15% του τραπεζικού κλάδου παγκοσμίως και είναι μία από τις 37 τράπεζες και η μοναδική εταιρεία με έδρα στην Ελλάδα, που συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο. Εκτός από την εξέταση της βαθμολογίας, πραγματοποιήθηκε επίσης ποιοτική ανάλυση των δράσεων της Τράπεζας στα κρίσιμα ζητήματα αειφορίας, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια του έτους, βάσει πληροφοριών στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Κατά την αξιολόγηση του 2015 η βαθμολόγηση της Τράπεζας (77/100) ήταν υψηλότερη από το 72% του συνόλου των αξιολογημένων τραπεζών.

Για την αξιολόγηση λαμβάνονται υπόψη οι παγκόσμιες τάσεις αειφορίας και εξετάζονται οι στρατηγικές και πρακτικές που ακολουθούνται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την κατανάλωση ενέργειας, την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού, τη διαχείριση των σχέσεων με τα ενδιαφερόμενα μέρη και την εταιρική διακυβέρνηση.

Η RobecoSAM και οι δείκτες Dow Jones Sustainability Indices παρακολουθούν τις επιδόσεις εταιρειών, οι οποίες δραστηριοποιούνται με όρους εταιρικής αειφορίας (corporate sustainability), και απευθύνονται σε διεθνείς επενδυτές που αναζητούν βιώσιμες επενδυτικές ευκαιρίες με μακροπρόθεσμη μετοχική αξία.

Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου 2016

Από την επικοινωνία στην πραγματικότητα


Του Μπάμπη Παπαδημητρίου *

Το μεγαλύτερο «κενό» στις διαπραγματεύσεις της
κυβέρνησης με τους εταίρους είναι το δημοσιονομικό κενό. Ηταν αναπόδραστο. Μετά την καταστροφή που προξένησε στην οικονομία η τραγική «διαπραγμάτευση» του πρωθυπουργού και όσων αυτός διόρισε, το ήδη υπαρκτό άνοιγμα στο ταμείο του κράτους διευρύνθηκε. Ακόμη χειρότερα, προβλέπεται σημαντική αδυναμία στην πλευρά των εσόδων για την τριετία, μέχρι το 2018, στην οποία εκτείνεται η περίοδος εφαρμογής του τρίτου μνημονίου.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα πρόβλημα για το οποίο δεν είναι καθόλου προετοιμασμένος να χειριστεί. Περισσότερο από οιαδήποτε άλλη κυβερνητική πλειοψηφία μετά το 2009, η παρούσα ομάδα εξουσίας δεν διαθέτει σχέδιο και αποφασιστικότητα για όσα χρειάζεται να γίνουν ώστε να επιτευχθούν τα δημοσιονομικά αποτελέσματα για τα οποία δεσμεύτηκε μετά τον θερινό συμβιβασμό.

Αντιλαμβανόμενοι τη δυσκολία αλλά και υπό την πίεση των τροϊκανών, υπουργοί της κυβέρνησης προτάσσουν ήδη ολοένα και πιο αισιόδοξες προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας. Η σκέψη είναι απλή: αν η ύφεση είναι μικρότερη, τα έσοδα θα είναι καλύτερα, άρα η υποχρέωσή μας για πρόσθετα μέτρα περιορίζεται.

Όταν ο Γιάννης Στουρνάρας ήταν υπουργός, είχε μια μακρά αντιπαράθεση με τους τροϊκανούς επί του ιδίου ζητήματος. Θα θυμάστε κάποιοι τις συζητήσεις για τον φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, για παράδειγμα. Τις ίδιες αντιρρήσεις περιέκλειε και το περίφημο «mail Χαρδούβελη», στο οποίο εκτενώς αμφισβητούσε τις προβλέψεις των τροϊκανών για την εξέλιξη της οικονομίας.

Όμως, υπάρχει διαφορά μεταξύ εκείνων των αντιρρήσεων και εκείνης της τακτικής με αυτήν που τηρούν οι σημερινοί υπουργοί, και είναι σημαντική. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα στηρίζει τις προσπάθειές του, και μάλιστα σε απίθανα μεγάλο βαθμό, επί ενός συστηματικού επικοινωνιακού παιγνίου και όχι επί πραγματικών εκτιμήσεων και γεγονότων.

Με τον τρόπο αυτόν όμως προκαλεί συνεχώς μεγαλύτερη δυσπιστία στους ελεγκτές. Έχουν αρκούντως καταγράψει, οι τελευταίοι αυτοί, πόσο απέχουν οι υποσχέσεις και τα λόγια των υπουργών από τις πράξεις τους. Ακόμη και νόμοι ψηφίζονται χωρίς όμως να εφαρμόζονται, επειδή απαιτείται μια... υπουργική απόφαση, η οποία βεβαίως δεν εκδίδεται ποτέ!

Είναι χαρακτηριστική η σχέση μεταξύ των διατάξεων και των δημοσίων εξηγήσεων του σχεδίου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό. Στο σχέδιο αυτό υπάρχουν θετικές ρυθμίσεις. Κυρίως όσες περιγράφουν για την αρχιτεκτονική του νέου συστήματος. Υπάρχουν όμως απελπιστικά φορομπηχτικές διατάξεις, που καταλήγουν σε υπέρμετρη εκμετάλλευση όσων ήδη συνεισφέρουν τα μέγιστα. Και, παρά ταύτα, το σχέδιο απορρίπτεται ήδη από τους ελεγκτές επειδή δεν δίνει πειστικές απαντήσεις ως προς το δημοσιονομικό κενό.

Με τα ψέματα δεν πρόκειται να αλλάξουν τη σκληρή πραγματικότητα. Το γνωρίζουν άριστα οι παλαιότεροι. Βεβαίως, για τα νέα ελλείμματα ευθύνονται οι σημερινοί υπουργοί. Τα γεγονότα εκδικούνται!

*Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και τον ΣΚΑΪ TV , με καταγωγή από την Δωρίδα


 

Πίτα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου

Την πρωτοχρονιάτικη πίτα του θα κόψει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ευπαλίου την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2016 και ώρα 18.00  στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου.
Το Διοικητικό Συμβούλιο προσκαλεί όλες και όλους τους φίλους του Συλλόγου να παραβρεθούν για  να περάσουν μαζί  ένα ευχάριστο απόγευμα με καφέ και εδέσματα.
 

Με 4 ευκαιρίες ο Αστέρας Ιτέας κέρδισε στον Α΄ ημιτελικό με 1-3 τον Απόλλωνα

Του Τάσου Τσόλκα


Πολλές φορές στο ποδόσφαιρο το τελικό αποτέλεσμα δεν
δείχνει την πραγματική εικόνα ενός αγώνα.

Αυτό επιβεβαιώθηκε στον χθεσινό πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου Φωκίδας που διεξήχθη στο Δημοτικό γήπεδο Μαλαμάτων μεταξύ του Απόλλωνα Ευπαλίου και του Αστέρα Ιτέας.

Νικητής ο Αστέρας Ιτέας με 1-3 πετυχαίνοντας σχεδόν γρήγορα τα δύο πρώτα του γκολ από στημένες φάσεις και καραμπόλες μετά από απόκρουση του τερματοφύλακα.

Ο Απόλλωνας είχε την πλήρη υπεροχή σχεδόν σε όλο τον αγώνα, δημιούργησε φάσεις και ευκαιρίες, αλλά δυστυχώς η μπάλα δεν του έκανε το χατίρι.

Αντίθετα ο Αστέρας που είναι μια καλοδουλεμένη ομάδα, έχοντας μάλιστα ενισχυθεί και στις μεταγραφές του Ιανουαρίου, ευτύχησε να πετύχει 3 γκολ με μόνο τέσσερις ευκαιρίες που δημιούργησε στην αντίπαλη άμυνα.

Ο αγώνας διεξήχθη κάτω από άσχημες καιρικές συνθήκες, με δυνατό αέρα και βροχή κατά διαστήματα.

Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει την επόμενη Τετάρτη στο Γήπεδο της Ιτέας.

Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2016

Στα άσπρα ντύθηκε η ορεινή Δωρίδα !

Στα άσπρα ντύθηκε όλη η ορεινή Δωρίδα από το πυκνό χιόνι που έπεφτε από χτες το βράδυ μέχρι και σήμερα το μεσημέρι.

Στα πολύ ορεινά Βαρδούσια, Γκιώνα, Τρίκορφο κλπ. το ύψος του χιονιού πλησίασε το ένα μέτρο αλλά και στα χαμηλότερα χωριά Τείχιο, Κάμπος, Παλαιοξάρι, Ποτιδάνεια έφτασε τους 40 πόντους.

Η διακίνηση στο ορεινό οδικό δίκτυο γίνεται με δυσκολία και πάντως με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρότι τα εκχιονιστικά μηχανήματα του Δήμου βρίσκονται σε συναγερμό για να κρατήσουν όσο μπορούν περισσότερο το δίκτυο ανοιχτό.

Προβλήματα πάντως αποκλεισμών ή άλλου είδους δεν έχουν παρατηρηθεί ή αναφερθεί μέχρι αυτές τις ώρες.

Επειδή όμως μια φωτογραφία, χίλιες λέξεις , όπως λέει και το κινέζικο ρητό σας δίνουμε μερικές εικόνες από την κάτασπρη Δωρίδα μας !Το Λιδωρίκι ντυμένο στα άσπρα
Το χάνι Φασουλά σήμερα το μεσημέρι
ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗ PULSE : Προβάδισμα με 4,5 μονάδες για τη Νέα Δημοκρατία


Κατά 4,5 μονάδες προηγείται η Νέα Δημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, σε νέα δημοσκόπηση της Pulse, για λογαριασμό του Action24.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρείται καταλληλότερος πρωθυπουργός από τους ερωτηθέντες, ενώ στην παράσταση νίκης προηγείται η ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο αναλυτικά, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει το 28% έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΚΕ και την Χρυσή Αυγή να ακολουθούν με 5,5%.

Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή επί των εγκύρων, η διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στις 4,5 ποσοστιαίες μονάδες- 31% έναντι 26,5%- με το ΚΚΕ και τη Χρυσή Αυγή να ακολουθούν με 6%.

Οι ερωτηθέντες θεωρούν καταλληλότερο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη (27%) έναντι του Αλέξη Τσίπρα (25%), ενώ το 41% απαντά «κανένας από τους δύο».

Στις δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών ο Κυριάκος  Μητσοτάκης προηγείται με 52% στις θετικές απόψεις και 41% αρνητικές, ακολουθεί ο Βασίλης Λεβέντης με 36% θετικές και 56% αρνητικές, ο Αλέξης Τσίπρας με 35% θετικές και 60% αρνητικές, η Φώφη Γεννηματά με 33% θετικές γνώμες και 61% αρνητικές, ο Δημήτρης Κουτσούμπας με 33% θετικές και 58% αρνητικές, ο Σταύρος Θεοδωράκης με 30% θετικές και 63% αρνητικές, ο Πάνος Καμμένος με 25% θετικές και 68% αρνητικές και τελευταίος ο Νίκος Μιχαλολιάκος με 10% θετικές απόψεις και 84% αρνητικές.

Ακόμη, το 71% απάντησε ότι αντιμετωπίζει απαισιόδοξα την πορεία της ελληνικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, ενώ το 51% εκτιμά ότι δεν θα αλλάξει τίποτα αν η κυβέρνηση πετύχει ελάφρυνση χρέους, με το 39% να δηλώνει ότι θα είναι περισσότερο αισιόδοξο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. 
 

Σήμερα ο πρώτος ημιτελικός Κυπέλλου Απόλλωνας Ευπαλίου - Αστέρας Ιτέας


Μεγάλο παιχνίδι σήμερα μεταξύ των δύο πρωτοπόρων των Ομίλων Φωκίδας , Απόλλωνα Ευπαλίου και Αστέρα Ιτέας στον πρώτον αγώνα των ημιτελικών Κυπέλλου μεταξύ των δύο ομάδων.

Ο αγώνας θα γίνει στο Δημοτικό Γήπεδο Μαλαμάτων σήμερα Τετάρτη 20 Ιανουαρίου και ώρα 15:00.

Διαιτητές θα είναι οι Μπούνος Κ. , Βαρζακάνος Γ. και Μπακαλιός Χρ.

Ο επαναληπτικός αγώνας θα γίνει την άλλη εβδομάδα στο γήπεδο της Ιτέας για την πρόκριση της ομάδας που θα περάσει στον τελικό του Κυπέλλου, με πιθανό αντίπαλο την ομάδα του Φωκικού.

Σε σπάσιμο εκλογικών περιφερειών προχωρά με νέο νόμο η Κυβέρνηση


«Φωτιές» άναψε στα κόμματα και στους βουλευτές ο
υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Κουρουμπλής, ανακοινώνοντας σαρωτικές αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Μεταξύ άλλων, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο Υπουργός προανήγγειλε πως θα σπάσουν όλες οι μεγάλες εκλογικές περιφέρειες και όχι μόνο η Β’ Αθηνών και πρόσθεσε πως κατά την προσωπική του άποψη «δεν θα πρέπει να υπάρξουν περιφέρειες με πάνω από 6 βουλευτές».

Χαρακτήρισε τις μεγάλες περιφέρειες ως «τα μεγαλύτερα εκκολαπτήρια διαφθοράς». Ενώ τόνισε ότι στο τραπέζι του διαλόγου θα μπει και το θέμα των θητειών των βουλευτών.

Μετά τις ανακοινώσεις Κουρουμπλή, άπαντες άρχισαν να... ψάχνονται για το πώς θα δημιουργηθεί ο χάρτης των περιφερειών ανά τη χώρα, εφόσον προκριθούν αυτές οι αλλαγές από την κυβέρνηση.

Από τις 55+1 εκλογικές περιφέρειες (με την επικρατείας) οι 10 εξ αυτών – οι λεγόμενες «μεγάλες» εκλέγουν πάνω από 6 βουλευτές.

Πρόκειται για τις περιφέρειες:

Α' Αθηνών                          – Εκλέγει 14 βουλευτές
Β' Αθηνών                          – Εκλέγει 44
Αιτωλίας και Ακαρνανίας  – Εκλέγει   7
Αττικής (υπόλοιπο)            – Εκλέγει 15
Α' Θεσσαλονίκης                – Εκλέγει 16
Β' Θεσσαλονίκης                – Εκλέγει   9
Β' Πειραιά                           – Εκλέγει  8
Αχαΐας                                – Εκλέγει   8
Ηρακλείου                          – Εκλέγει   8
Λαρίσης                              – Εκλέγει   8

Η κυβέρνηση λοιπόν προειδοποιεί ότι θα σπάσει το «τερατούργημα» της Β' Αθηνών αλλά και άλλα «εκτρώματα» των προηγούμενων εκλογικών νόμων που έχουν ως αποτέλεσμα - για παράδειγμα - το δεύτερο κόμμα, όπως είναι η ΝΔ σήμερα να μην εκλέγει ούτε έναν βουλευτή σε νομούς όπως η Κομοτηνή ή η Πιερία.

Παράλληλα, αναταραχή επικρατεί για την πρόθεση της κυβέρνησης να θεσπίσει όριο στις θητείες των βουλευτών. Έτσι, τα επιτελεία των κομμάτων, όπως και οι νυν αλλά και επίδοξοι υποψήφιοι βουλευτές όλων των κομμάτων ξεκινούν να κάνουν τους σχεδιασμούς τους.
 

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών FOODEXPO GREECE - OENOTELIA 2016


Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας έχοντας ως βασικό της
μέλημα την υποστήριξη ενεργειών προβολής και προώθησης των αγροτικών προϊόντων των παραγωγών μας, αναλαμβάνει πρωτοβουλίες συμμετοχής από κοινού με τους παραγωγούς μας σε επιλεγμένες κλαδικές εκθέσεις.

Σε συνεργασία με τα Επιμελητήρια Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Φωκίδας η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας ανακοινώνει την συμμετοχή της στην 3η Διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών “ FOODEXPO GREECE - OENOTELIA 2016 ”η οποία θα λάβει χώρα από τις 19 έως 21 Μαρτίου 2016 στο εκθεσιακό κέντρο METROPOLITAN EXPO στην Αθήνα στο διεθνές αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τα Επιμελητήρια μας θα καλύψουν από κοινού το κόστος μίσθωσης και κατασκευής ενιαίου περίπτερου, μέσα στο οποίο θα έχουν την δυνατότητα οι ίδιοι οι παραγωγοί μας να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων παραγωγών και επιχειρήσεων στο περίπτερο της Περιφέρειας προϋποθέτει την παρουσία εκπροσώπου καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης, ενώ σημαντική θα είναι για την καλύτερη εικόνα της προσπάθειάς μας η ύπαρξη προωθητικού υλικού εκ μέρους των συμμετεχόντων.

Όσοι και όσες επιθυμούν να τιμήσουν με την παρουσία και συμμετοχή τους το περίπτερο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των Επιμελητηρίων μας, να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους το συντομότερο, και όχι αργότερα από την 1η Φεβρουαρίου 2016, επικοινωνώντας με τα στελέχη της Διεύθυνσης στo τηλέφωνο 2221353494 είτε αποστέλλοντας αίτημα συμμετοχής με τα στοιχεία τους, στο email
kamagianni.s@evia.pste.gov.gr

Περισσότερα στοιχεία για την έκθεση μπορείτε να αναζητήσετε στην παρακάτω ηλεκτρονική διεύθυνση
www.foodexpo.gr  

Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2016

ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΠΑΤΡΑΣ: ξεκινά το Σάββατο

Σε καρναβαλικούς ρυθμούς μπαίνει η Πάτρα, καθώς έχουν ήδη ξεκινήσει οι προετοιμασίες για την τελετή έναρξης, η οποία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στην πλατεία Γεωργίου.

Η τελετή ήταν αρχικά προγραμματισμένη για το προηγούμενο Σάββατο 16 του μηνός, αναβλήθηκε όμως λόγω κακοκαιρίας.

Για το ερχόμενο Σάββατο, η κοινωφελής επιχείρηση του δήμου Πατρέων «Καρναβάλι Πάτρας» έχει σχεδιάσει ημερήσιο πρόγραμμα δράσεων που θα κορυφωθεί με την βραδινή τελετή έναρξης στις 21.00.

Οι δράσεις θα αρχίσουν από τις 10 το πρωί με το μουσικό άρμα και τον τελάλη να δίνουν γιορτινή ατμόσφαιρα.

Στις 11.30 θα ξεκινήσει από το Ρωμαϊκό Ωδείο η πομπή του τελάλη και της καρναβαλικής συνοδείας του, με κατεύθυνση το δημαρχείο.


Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί εκεί η παράδοση του καρναβαλικού λαβάρου στον δήμαρχο Πατρέων Κώστα Πελετίδη. Η μπάντα του δήμου θα παιανίζει αποκριάτικη μουσική και θα ακολουθήσει η παραδοσιακή ρίψη σοκολατών από τους συλλόγους «Σοκολατορίχτες», «Σοκολατομαχίες», «Σοκολατοδρομίες», «Σοκολατομανίες» και «Σοκολατοπαίκτες».

Το λάβαρο του πατρινού καρναβαλιού θα υψωθεί στο δημαρχείο, σηματοδοτώντας εμβληματικά τη μεγάλη γιορτή της πόλης που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Μαρτίου.

Η τελετή έναρξης

Στις 9:00 το βράδυ του Σαββάτου θα γίνει στην πλατεία Γεωργίου η τελετή έναρξης, στην οποία θα πάρουν μέρος 106 μουσικοί, χορευτές και τραγουδιστές από έξι χώρες και πολλοί Πατρινοί.

Τίτλος του προγράμματος, του οποίου τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Νίκος Τουλιάτος, θα είναι Τα Κρουστά της Ειρήνης στην Τελετή Εναρξης του Πατρινού Καρναβαλιού.

Στην τελετή θα συμμετέχουν η ομάδα κρουστών των Ολυμπιακών αγώνων «Ηχόδραση», η ομάδα αφρικάνικων κρουστών και χορού Λευτέρης Γρηγορίου, η ομάδα βραζιλιάνικων κρουστών Bloco Swingueira, το κουβανέζικο γκρουπ Havana Tropical, η ομάδα κρουστών με βαρέλια Croussis, μουσικοί σολίστ κ.ά.

Στην συνέχεια, ο δήμαρχος Κώστας Πελετίδης θα κηρύξει και επίσημα την έναρξη του πατρινού καρναβαλιού και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η συναυλία με τραγούδια από όλο τον κόσμο. Φέτος


θα συμπράξουν μουσικοί από 5 χώρες με τη συμμετοχή 10 πατρινών μουσικών και 60 σπουδαστών ηθοποιών και μουσικών.

Το καρναβαλικό κέφι αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αργά τη νύχτα με ντιτζέι που θα αναλάβουν τη διασκέδαση στην πλατεία.

Παρουσιάστρια της τελετής έναρξης του πατρινού καρναβαλιού θα είναι η δημοσιογράφος Νατάσα Τραγουστή.

Ο Ανδρέας Μήτσου στις “Συναντήσεις με Συγγραφείς” στο Βιβλιο - Cafe ΙΑΝΟΣ

Στο πλαίσιο των «Συναντήσεων με Συγγραφείς» που έχει καθιερώσει το Βιβλιο - Cafe ΙΑΝΟΣ στην οδό Σταδίου
ο Νίκος Θρασυβούλου συνομιλεί με τον συγγραφέα Ανδρέα Μήτσου. 

Μια συζήτηση, σε πρώτο πρόσωπο, για την τέχνη, την κοινωνία, τη ζωή, με τη συμμετοχή του κοινού.

Η συνάντηση - συζήτηση θα γίνει την

Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2016 , 20:30μ.μ.

Το "κοινωνικό πρόσωπο" της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς τους μαθητές

Καθημερινά γεύματα για 2.500 μαθητές από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, μέσω του προγράμματος ΔΙΑΤΡΟΦΗ του Ινστιτούτου «Prolepsis» και του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος»


Ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο με ευρεία πλειοψηφία η συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο πρόγραμμα «ΔΙΑΤΡΟΦΗ» που αφορά στη σίτιση και την προώθηση της υγιεινής διατροφής σε μαθητές σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Το πρόγραμμα αποτελεί σκέλος του «Κοινωνικού Πακέτου για τη Στερεά» της Περιφέρειας, για την καταπολέμηση της φτώχειας και τη στήριξη των οικογενειών που έχουν ανάγκη.

Το πρόγραμμα στο οποίο συμμετέχει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 150.000 ευρώ, υλοποιείται από το ινστιτούτο «Prolepsis» κυρίως με δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» και παράλληλη οικονομική στήριξη και από άλλα ιδρύματα και ιδιώτες.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, που εισηγήθηκε την εφαρμογή του προγράμματος στο Περιφερειακό Συμβούλιο, δήλωσε για το θέμα:

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά στο πιο ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά. Αν δεν καταφέρουμε να στηρίξουμε αυτές τις οικογένειες που βρίσκονται αντιμέτωπες με τη φτώχεια, θα έχουμε αποτύχει. Εδώ που έχουμε φτάσει ως κοινωνία, οφείλουμε όλοι μας να δείχνουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα μας, όχι μόνο στα λόγια, αλλά με πράξεις. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στο ινστιτούτο «Prolepsis» και το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».

Ο μονόδρομος για την Αθήνα, η αβεβαιότητα για το Βερολίνο

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα έχει μία μόνο επιλογή για να επιτύχει, να οδηγήσει την οικονομία πολύ γρήγορα σε τροχιά ανάπτυξης. Κλείνοντας δηλαδή με τους εταίρους τα μεγάλα δημοσιονομικά θέματα και ολοκληρώνοντας την τρέχουσα πορεία με την αξιολόγηση, να δημιουργήσει τις προυποθέσεις για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, μετά από τόσα χρόνια κρίσης,  αποδόμησης της επιχειρηματικότητας και βαθειάς ύφεσης.
Για να συμβεί αυτό, αναγκαία πολιτική συνθήκη είναι η κυβέρνηση να στραφεί άμεσα υπέρ της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει…
Μόνο έτσι θα ανοίξουν καινούργιες δουλειές, θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, νέα εισοδήματα κ.λ.π. Μόνο έτσι θα γεννηθούν νέες προσδοκίες, θα επιστραφούν στις τράπεζες χρήματα, θα αυξηθεί η ρευστότητα και οι χρηματοδοτήσεις, θα υπάρξουν πάλι κέρδη, θα μεγαλώσουν τα φορολογικά έσοδα κ.ο.κ.
Η ανάπτυξη είναι η μόνη διέξοδος για την οικονομία, αλλά και για την επιβίωση μεσοπρόθεσμα της σημερινής κυβέρνησης.

Στη ρεαλιστική στροφή και την αναπτυξιακή κατεύθυνση, βοηθούν σημαντικά : πρώτον ο μοντέρνος λόγος του νέου αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκου Μητσοτάκη, δεύτερον η δεδηλωμένη πρόθεση του Μάριο Ντράγκι να προχωρήσει στην ποσοτική χαλάρωση εάν όλα πάνε καλά μέχρι τον Μάρτιο, τρίτον η συζήτηση που θα ανοίξει με τους θεσμούς για την αναδιάρθρωση του χρέους (γεγονός πολύ σημαντικό και ως μήνυμα προς τις αγορές και τη διεθνή επενδυτική κοινότητα) και τέταρτον η προβλεπόμενη μεγάλη φέτος αύξηση του τουρισμού, με την αντίστοιχη τόνωση του εθνικού εισοδήματος.

Είναι λοιπόν τώρα μία ευκαιρία κρίσιμη για τον τόπο, η δεύτερη μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Η πρώτη πήγε χαμένη, ας αξιοποιήσει τη δεύτερη!

Στην ίδια κατεύθυνση θα βοηθήσει καθοριστικά μία πιθανή στροφή της Ευρώπης σε πολιτικές πιο ισορροπημένες και χαλαρές για την οικονομία, ενθαρρυντικές για την προοπτική της ανάπτυξης των οικονομιών σταδιακά.
Οι αλλαγές που συντελούνται στο  πολιτικό σκηνικό και ειδικότερα οι μετατοπίσεις που σημειώνονται εκλογικά στις χώρες του ευρωπαικού νότου, προβληματίζουν έντονα πλέον τα κέντρα των αποφάσεων, προκαλούν αβεβαιότητες στις Βρυξέλλες και ακόμη μεγαλύτερες στο Βερολίνο.
Αλλάζουν τις ισορροπίες στο εσωτερικό των υπολοίπων μεγάλων χωρών ενόψει επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων, ενώ διαφοροποιούν επιπλέον τους συσχετισμούς δυνάμεων μεταξύ της Γερμανίας και άλλων εταίρων, από το Παρίσι το ίδιο, τη Ρώμη και τη Μαδρίτη, μέχρι όπως είδαμε πρόσφατα τη Βαρσοβία. Η εικόνα που σχηματίζεται δείχνει να κυοφορούνται νέα πράγματα, οι εξελίξεις στην πράξη ωστόσο θα διαμορφώσουν το μέλλον.
Η ηγεμονία της Γερμανίας, πάντως, όπως τη ζούμε σήμερα - από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008 και έως τώρα αρχές του 2016 – φαίνεται να φθάνει στο τέλος της. Απέτυχε. Δίχασε περισσότερο παρά ένωσε, αποδείχθηκε αναποτελεσματική, εκτίναξε την ανεργία, προφανώς δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι.
Η Ευρώπη έχει ανάγκη επείγουσα την ενότητα και τη συνοχή, για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της εν μέσω τόσο και τόσο νέων και παλαιών τρομακτικών πράγματι προκλήσεων.

Κατακερματισμένη δεν διαθέτει καμία δύναμη. Πρέπει να αλλάξει για να επιβιώσει. Όπως και για την Ελλάδα έτσι και για την Ευρώπη, αυτή είναι η ώρα της δεύτερης ευκαιρίας !

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 17 Ιανουαρίου 2016

Νέος εκλογικός νόμος με μείωση βουλευτών και bonus εδρών

Eπιδιώκεται η συναίνεση της αντιπολίτευσης για να περάσει με μεγάλη πλειοψηφία και να ισχύσει άμεσα από τις επόμενες

Νέο εκλογικό νόμο, που θα είναι αναλογικότερος και θα προβλέπει μικρότερο bonus εδρών για το πρώτο κόμμα ετοιμάζει η κυβέρνηση. Επιδιώκει μάλιστα τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ψηφισθεί στη Βουλή με μεγάλη πλειοψηφία και να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές.

Το θέμα έχει ανοίξει πλέον και παίρνει τον δρόμο του.

Σχετικά το ενδεχόμενο της αλλαγής δεν απέκλεισε ακόμη και εντός του 2016 ο αρμόδιος υπουργός, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Αναφερόμενος στις πιθανές αλλαγές της υφιστάμενης νομοθεσίας ο υπουργός Εσωτερικών  μιλώντας στο Mega είπε πως στο τραπέζι των συζητήσεων θα μπουν περισσότερα από 7 - 8 ζητήματα ώστε τελικά ο νέος νόμος να προτρέπει τους πολίτες να ψηφίσουν και όχι να τους στρέφει προς την αποχή.

"Είμαι υπέρ της μείωσης του bonus (σσ των 50 εδρών)", είπε ο Π. Κουρουμπλής και πρόσθεσε: "Δεν είναι μόνο το bonus που πρέπει να μπει στο τραπέζι είναι και ο αριθμός των βουλευτών".

Ο ίδιος προανήγγειλε και αλλαγές στο θέμα των ποσοστών που χρειάζεται ένα κόμμα για να εκλέξει βουλευτή σε μια περιφέρεια και ανέφερε ως παράδειγμα την Κομοτηνή, όπου παρά το γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία είναι δεύτερο κόμμα δεν έχει εκλέξει βουλευτή.
Υπενθυμίζεται ότι oι κυβερνητικές προθέσεις είχαν γνωστοποιηθεί με επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα

Η αναλογικότητα και η μείωση του bonus εδρών ευνοεί όλα τα υπόλοιπα κόμματα πλην του... πρώτου, καθιστώντας δυσχερέστερη την επίτευξη κοινοβουλευτικής αυτοδυναμίας. 
Γίνεται λοιπόν αναγκαία η συνεννόηση κομμάτων για τη συγκρότηση κυβερνήσεων συνεργασίας.

Τότε σύμφωνα με πηγές του ΚΚΕ, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Δ. Κουτσούμπα τη βοήθεια του κόμματός του για να περάσει από τη Βουλή τον νέο "αναλογικότερο και δημοκρατικότερο" εκλογικό νόμο, όπως και για την αναθεώρηση του Συντάγματος.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο γγ του ΚΚΕ απάντησε ότι «αν είναι να γίνει το μπόνους από πενήντα έδρες σαράντα δεν έχει νόημα» και ότι το ΚΚΕ «είναι πάγια υπέρ της απλής αναλογικής».

Απόλλων Ευπαλίου, Γλυφάδα και Δωρικός στην επόμενη φάση του πρωταθλήματος

Ο Δωρικός Μαλαμάτων κέρδισε 4-3 τον Απόλλωνα Ευπαλίου και μπήκε στην τριάδα
Του Τάσου Τσόλκα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση του πρωταθλήματος Φωκίδας για τον Β΄ Όμιλο της Δωρίδας με την σημερινή αγωνιστική, και Απόλλωνας Ευπαλίου , Ένωση Γλυφάδας και Δωρικός Μαλαμάτων κατέλαβαν τις τρείς πρώτες θέσεις που τους δίνει το δικαίωμα να συνεχίσουν στην δεύτερη μαζί με τους τρείς πρώτους του Α΄ Ομίλου από τον Δήμο Δελφών.
Στο γήπεδο των Μαλαμάτων ο Δωρικός φιλοξενούσε τον Απόλλωνα που προηγήθηκε με 0-2 στο πρώτο 20άλεπτο και το ημίχρονο να λήγει με 1-2.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Απόλλωνας που αγωνίστηκε με πολλές ελλείψεις και έχοντας το μυαλό του στον αγώνα Κυπέλλου της Τετάρτης με τον Αστέρα Ιτέας κατέβασε ταχύτητα και τελικά ηττήθηκε από τον Δωρικό με 4-3.
Η νίκη αυτή του Δωρικού τον ανέβασε στην τρίτη και προνομιούχα θέση.

Την ίδια στιγμή στο ντέρμπι της Γλυφάδας η τοπική ομάδα αναδείχθηκε ισόπαλη 1-1 με την Τολοφώνα Ερατεινής.
Τέλος στον τρίτο αγώνα στο Λιδωρίκι ο Αετός κέρδισε με 5-1 τον Ηρακλή Μοναστηρακίου.

Στον Α΄ Όμιλο του Δήμου Δελφών τα αποτελέσματα των αγώνων κρίνονται φυσιολογικά με τον Κρισσαίο Χρισσού να κερδίζει με 5-0 τον Ολυμπιακό Κίρρας και να κυνηγά την τρίτη προνομιούχα θέση μαζί με την Ακαδημία Άμφισσας.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα και οι βαθμολογίες στους δύο Ομίλους

Β΄ Όμιλος (Δήμος Δωρίδας) - 10η Αγωνιστική

Δωρικός Μαλαμάτων - Απόλλων Ευπαλίου         4-3 (1-2)
Ένωση Γλυφάδας - Τολοφώνα Ερατεινή                1-1 (0-0)
Αετός Λιδωρικίου - Ηρακλής Μοναστηρακίου     5-1 (2-1)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΕΛΙΚΗ (Β΄ Ομίλου) - 10η Αγωνιστική

                                                                               ΒΑΘΜΟΙ          ΓΚΟΛ

1. Απόλλων Ευπαλίου             24       34-10
2. Ένωση Γλυφάδας                19       34-13
3. Δωρικός Μαλαμάτων           17       24-24
---------------------------------------------------------------
4. Τολοφώνα Ερατεινής           14       23-21
5. Αετός Λιδωρίκου                    9       19-25
6. Ηρακλής Μοναστηρακίου      0         8-50
* Ο Αετός Λιδωρικίου ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -2 βαθμούς από ποινή της περσινής περιόδου
Α΄ Όμιλος (Δήμος Δελφών) - 12η Αγωνιστική

Ακαδημία Άμφισσας - Αστέρας Ιτέας               0-2 (0-2)
Απόλλων Δελφών - Αμφισσαϊκός                      2-5 (0-2)
Ολυμπιακός Κίρρας - Κρισσαίος Χρισσού        0-5 (0-0)
Ανδρούτσος Γραβιάς - Ησαΐας Δεσφίνας         0-3 α.α.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Α΄ Ομίλου) 12η Αγωνιστική

                                                                   ΒΑΘΜΟΙ                             ΓΚΟΛ

1. Αστέρας Ιτέας                         36                     66-5
2. Αμφισσαικός                          27                     42-19
3. Ακαδημία Άμφισσας              20                     24-22 
4. Κρισσαίος Χρισσού               18                     29-22
5.Ολυμπιακός Κίρρας                16                     17-33
6. Ησαΐας Δεσφίνας                   16                     25-23
7. Απόλλων                                  4                        9-45
8. Ανδρούτσος Γραβιάς              0                        2-45
* Ο Κρισσαίος Χρισσού έχει -2 βαθμούς από τιμωρία της περσινής περιόδου 2014-2915
** Ανδρούτσος Γραβιάς έχει αποχωρήσει από το πρωτάθλημα