Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 5 Δεκεμβρίου 2015

Αναβάλλεται η εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ


Λόγω ξαφνικού κωλύματος στο πρόσωπο του Γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής η σημερινή συγκέντρωση αναβάλλεται.

Θα ενημερωθούν οι φίλοι και τα μέλη για τη νέα ημερομηνία και τον τόπο συνάντησης  με καινούργιο Δελτίο Τύπου.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΑ.ΣΟ.Κ. ΦΩΚΙΔΑΣ 

Ανοιχτή επιστολή της Μανδρέκα για τα Αστυνομικά Τμήματα του Ν. Φωκίδας

Προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Κουρουμπλή και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νικόλαο Τόσκα

 Όπως έκανε γνωστό το Υπουργείο σας, βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία αναδιοργάνωσης των περιφερειακών Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την αλλαγή του Νομοθετικού πλαισίου του Ν. 4249/2014, (ΦΕΚ 73/24-3-2014), που αφορά στις Δομές της Ελληνικής Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.

Ειδικότερα, στην παρούσα φάση, από την πολιτική και φυσική ηγεσία του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας εξετάζονται και αξιολογούνται κατά τρόπο συνολικό και ορθολογικό, οι προτάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων και Γενικών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων της χώρας, αναφορικά με τις απαιτούμενες μεταβολές στις υπηρεσίες δικαιοδοσίας τους, ώστε να καταστούν αποτελεσματικότερες για τον πολίτη, (Δελτίο Τύπου Υπουργείου από 13-10-2015).

Στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, όπως αυτές διατυπώθηκαν από τον αρμόδιο Υπουργό δεν έγινε καμιά παρουσίαση του σχεδίου στη Βουλή παρά μόνο διατυπώθηκε η εξής αναφορά: «Θέλουμε μια Αστυνομία που να περιβάλλεται με κύρος, κοινωνική συναίνεση, που να εμπνέει σεβασμό και διάθεση συνεργασίας. Σε αυτά τα πλαίσια η αναδιοργάνωση θα έχει μεταξύ άλλων κύριο σκοπό την εξοικονόμηση του προσωπικού και των τεχνικών μέσων, για την αποτελεσματικότερη δράση και πρόληψη μαζί με τον αναπροσανατολισμό της φιλοσοφίας της δράσης τους, ώστε πράγματι να αντιμετωπίζεται η ακραία εγκληματικότητα και να τίθενται υπό έλεγχο κρίσιμα περιστατικά και τομείς κινδύνου αντί μιας συνήθους τάξης ρουτίνας».

Επιπρόσθετα, αν παρακολουθούσε κανείς την από 13-10-2015 Συνέντευξη Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού, κ. Τόσκα, θα τον άκουγε να λέει, μεταξύ άλλων: «…έχουμε υποχρέωση, όχι με λογιστική αντίληψη, όπως σας είπα πριν, γιατί υπάρχουν και ιδιαιτερότητες. Υπάρχουν γεωγραφικές ιδιαιτερότητες, υπάρχουν άλλες ιδιαιτερότητες, υπάρχουν ιστορικοί τόποι. Υπάρχουν ιδιαιτερότητες….. Δεν πρόκειται να δεχτούμε περιοχές που δεν υπάρχει πρόσβαση στην Αστυνομία, γιατί αυτό δεν εξυπηρετεί τον πολίτη».

Όμως, το σχέδιο αναδιάρθρωσης, όπως αυτό παρουσιάζεται σχετικά με το Νομό Φωκίδας - που είναι ένας Νομός με πλείστες όσες ιδιαιτερότητες - περιλαμβάνει το κλείσιμο του Αστυνομικού Τμήματος Γραβιάς, του Αστυνομικού Τμήματος Δελφών, του Αστυνομικού Σταθμού Γαλαξειδίου και του Αστυνομικού Σταθμού Ερατεινής.

Η αναφορά και μόνο των ανωτέρω Αστυνομικών Μονάδων φανερώνει ότι η σχετική πρόταση για την αναδιοργάνωση στη Φωκίδα δεν έλαβε υπόψη της τις συγκεκριμένες περιστάσεις αλλά και τις ιδιαιτερότητες που επικρατούν σχετικά με τις προαναφερόμενες περιοχές, ενώ δεν εκτίμησε καθόλου τις δυσμενείς επιπτώσεις που θα προκύψουν από το «κλείσιμο» των Τμημάτων αυτών, αποδεικνύοντας ξεκάθαρα ότι οι προτάσεις έγιναν με μοναδικό γνώμονα και σκοπό την περικοπή εξόδων και την εξοικονόμηση δαπανών.

Είναι αδιανόητο να προτείνεται το «λουκέτο» του Αστυνομικού Τμήματος Γραβιάς, αντί να προτείνεται η αναβάθμισή του, καθόσον στην τοπική του αρμοδιότητα ανήκουν τρεις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου Δελφών, (Γραβιάς, Παρνασσού και Καλλιέων). Οι Δημοτικές αυτές Ενότητες που ανήκουν στην Αστυνομική δικαιοδοσία του Τμήματος της Γραβιάς έχουν αναπτυχθεί σε ένα εξαιρετικά δύσκολο γεωγραφικό ανάγλυφο, συνολικής ορεινής εκτάσεως 450 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και αποτελούνται από 16 χωριά στα οποία κατοικούν συνολικά 10.000 πολίτες.

Η ευρύτερη αυτή περιοχή του Α.Τ Γραβιάς αξίζει να σημειωθεί ότι περικλείεται από δύσβατους ορεινούς όγκους, διαθέτει άσχημο οδικό δίκτυο στο οποίο επικρατούν χιονοπτώσεις το μεγαλύτερο μέρος του έτους, ενώ διατρέχεται από το μοναδικό συνδετήριο δρόμο Θεσσαλονίκης – Θερμοπυλών – Μπράλλου – Πατρών.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το τμήμα αυτό της Ε.Ο της Γραβιάς αποτελεί και τη μοναδική βόρεια πύλη εισόδου και εξόδου του Νομού Φωκίδας.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί και το γεγονός ότι στο Νομό Φωκίδας υφίστανται δύο Σωφρονιστικά Καταστήματα, (Μαλανδρίνου και Άμφισσας). Πρέπει, λοιπόν, και για το επιχειρησιακό σκέλος, να ληφθεί υπόψη και η περίπτωση αποδράσεως κρατουμένων ή άλλων δραστών αξιόποινων πράξεων, οι οποίοι επιλέγουν το συγκεκριμένο δρόμο, όχι μόνο γιατί αποτελεί το μοναδικό δρόμο διαφυγής προς το βορρά, αλλά και επειδή ο δρόμος αυτός και οι παράπλευροι αγροτικοί ή δασικοί δρόμοι του, προσφέρουν τη μέγιστη δυνατή κάλυψη αφού διέρχονται από ψηλά βουνά, χαράδρες, κ.λ.π.

Είναι αυτονόητο ότι και για το λόγο αυτό, θα πρέπει η περιοχή αυτή να φυλάσσεται σε μόνιμη βάση.

Εξάλλου, θα πρέπει να συνυπολογισθεί ότι, σε περίπτωση καταργήσεως του Α.Τ Γραβιάς, το πλησιέστερο Αστυνομικό Τμήμα είναι αυτό της Άμφισσας, το οποίο απέχει από 1 έως 2 ώρες ανάλογα με το σε ποιό χωριό βρίσκεσαι.

Έτσι, λοιπόν, καθίσταται σαφές ότι αν καταργηθεί το Α.Τ της Γραβιάς οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής και εννοούμε οι κάτοικοι των 16 χωριών των Δημοτικών Ενοτήτων Γραβιάς, Παρνασσού και Καλλιέων, αποκλείονται παντελώς από την πρόσβασή τους σε Αστυνομικό Τμήμα. Γεγονός το οποίο είναι άδικο για τους πολίτες της περιοχής αλλά και που αντίκειται στις προθέσεις του Υπουργείου σας, όπως αυτές έχουν διατυπωθεί δημόσια.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι η Γραβιά είναι ιστορικό χωριό στο οποίο υφίσταται και το γνωστό «Χάνι της Γραβιάς» που αποτελεί τόπο προορισμού χιλιάδων επισκεπτών καθόλη της διάρκεια του έτους. Το ίδιο εξάλλου, συμβαίνει, και με τις ορεινότερες Δημοτικές Ενότητες Παρνασσού και Καλλιέων που αποτελούν τόπο προορισμού και κυρίως χειμερινού τουρισμού. Στην περιοχή, εξάλλου, ανήκει και το Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού το οποίο κατά τις μέρες αιχμής δέχεται 5.000 επισκέπτες ημερησίως.

Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να καταργηθεί το Α.Τ Γραβιάς το οποίο επιλαμβάνεται, σε όλη αυτή την περιοχή, για Αστυνομικά θέματα, αλλά και θέματα Ασφαλείας και θέματα Τροχαίας, δεδομένου ότι η περιοχή αυτή δεν καλύπτεται από άλλες Υπηρεσίες Ασφαλείας ή Τροχαίας.

Το Αστυνομικό αυτό τμήμα, κατά συνέπεια όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθεί αλλά είναι από αυτά τα Τμήματα που είναι απαραίτητο να επανδρωθεί περαιτέρω, αφού η περιοχή του, που είναι εξαιρετικά μακριά από οποιοδήποτε άλλο Αστυνομικό Τμήμα, έχει ανάγκη από τον καθημερινό και 24ωρο έλεγχο των κρίσιμων περιστατικών και τομέων κινδύνου για τους πολίτες της.

Σας είναι εξάλλου, γνωστό, ότι οι Δελφοί με το ευρύτατο εδαφικά Αρχαιολογικό τους χώρο και το Αρχαιολογικό Μουσείο τους, αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα Αρχαιολογικά Μνημεία, όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρου του Πλανήτη.

Η ευρύτερη Ζώνη, δε, του Δελφικού τοπίου αποτελεί ανακηρυγμένο Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομίας, το οποίο προστατεύεται από την UNESCO.

Δεν είναι δυνατό, λοιπόν, να «κλείσει» το Α.Τ των Δελφών, οι οποίοι υποδέχονται χιλιάδες τουριστών όλο το χρόνο. Δεν είναι δυνατόν να μείνουν χωρίς αστυνόμευση και ασφάλεια οι άνθρωποι αυτοί, αλλά και οι μόνιμοι κάτοικοι οι οποίοι, ως επί το πλείστον είναι επιχειρηματίες του τουρισμού. Δεν είναι δυνατόν, εξάλλου, να μείνουν χωρίς ασφάλεια οι χιλιάδες άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μαθητές και φοιτητές, που προσέρχονται κάθε χρόνο στους Δελφούς και για διάφορες εκδηλώσεις, συνέδρια, κ.λ.π, που διοργανώνονται, είτε από το Υπουργείο Πολιτισμού, είτε από του Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, είτε από άλλους φορείς.

Οι Δελφοί, «το κέντρο του κόσμου», έχουν απόλυτη ανάγκη από την Αστυνομική δύναμη του Α.Τ Δελφών, ώστε αυτή να προβαίνει στις άμεσες δικονομικές και υπηρεσιακές ενέργειες που θα προωθούν την ασφάλεια των μόνιμων κατοίκων αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών των Δελφών.

Δεν είναι δυνατόν, εξάλλου, να «κλείσει» ο Αστυνομικός Σταθμός του πασίγνωστου τουριστικού προορισμού, δηλαδή, της ευρύτερης περιοχής του παραδοσιακού οικισμού του Γαλαξειδίου, με το τεράστιο φυσικό κάλλος, το αξιοσημείωτο οικιστικό ενδιαφέρον αλλά και την τεράστια ιστορία.

Το Γαλαξείδι, αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών καθόλη τη διάρκεια του χρόνου ενώ τους θερινούς μήνες ο μόνιμος πληθυσμός του τριπλασιάζεται τουλάχιστον. Υφίστανται, δε, πολυάριθμές εξοχικές κατοικίες.

Το ίδιο ισχύει και για τον Αστυνομικό Σταθμό της Ερατεινής που αποτελεί περιοχή με αυξημένη τουριστική κίνηση, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες.

 Επίσης, ο Αστυνομικός Σταθμός της Ερατεινής έχει στην αρμοδιότητά του πολλά χωριά της Δημοτικής Ενότητας Τολοφώνας του Δήμου Δωρίδας αλλά και την Τοπική Κοινότητα Αγίων Πάντων που διοικητικά ανήκει στη Δ.Ε Γαλαξειδίου του Δήμου Δελφών. Έτσι, σε περίπτωση που «κλείσει» αυτός θα αποκλεισθεί κάθε πρόσβαση των κατοίκων σε Αστυνομική Υπηρεσία, με ότι αυτό συνεπάγεται.    

Κύριε Υπουργέ,

Θα μού επιτρέψετε να πω ότι θα μπορούσε, σε κάποιες περιπτώσεις, οι προτάσεις για την αναδιάρθρωση να ήταν και εύλογες.

Όμως, αυτό θα συνέβαινε και θα ήταν λογικό, αποκλειστικά και μόνο, στην περίπτωση που παράλληλα με την σκοπούμενη αναδιάρθρωση – κλείσιμο αστυνομικών μονάδων, υπήρχαν οι συνθήκες εκείνες που θα εξασφάλιζαν την αστυνόμευση και την ασφάλεια των πολιτών με κάποιο άλλο τρόπο.

Για παράδειγμα - όπως και εσείς επικαλείστε - με άλλες στοχευμένες αστυνομικές δράσεις, (πεζές – εποχούμενες περιπολίες, εξορμήσεις, κλιμάκια – ομάδες ελέγχων, κ.λ.π), οι οποίες θα αξιοποιούσαν πλήρως το προσωπικό της Αστυνομίας.

Αυτό, όμως, όπως γνωρίζετε, είναι παντελώς αδύνατο, καθόσον η Αστυνομία στη Φωκίδα δεν διαθέτει τα απαραίτητα τεχνικά μέσα και τον εξοπλισμό εκείνον που θα επέτρεπαν τις επί 24ώρου βάσεως περιπολίες, εξορμήσεις, κ.λ.π. των αστυνομικών στις περιοχές που θα «κλείσουν» τα Αστυνομικά Τμήματα.

Σάς είναι γνωστό κ. Υπουργέ, ότι δεν διαθέτουμε περιπολικά, είτε αστυνομικές μηχανές, ή άλλα οχήματα. Τα ελάχιστα που διαθέτει η Αστυνομική μας Διεύθυνση και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις περιοχές του Νομού Φωκίδας, είναι σε άσχημη κατάσταση και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε την ασφάλεια των ίδιων των αστυνομικών που επιβαίνουν σε αυτά.

Σας είναι, επίσης, γνωστό ότι δεν υπάρχουν κονδύλια για την επισκευή των οχημάτων αυτών, ούτε για την αγορά των απαιτούμενων ανταλλακτικών. Δεν υπάρχουν, άλλωστε, κονδύλια ούτε για την προμήθεια καυσίμων.

Πρόκειται, μήπως, να αγοράσει σύντομα η Αστυνομία νέα περιπολικά, τόσα σε αριθμό, ώστε να μπορεί να καλυφθεί αστυνομικά όλη η περιφέρεια του Νομού Φωκίδας από 24ώρες περιπολίες αστυνομικών όπως εσείς προτείνετε;;;;;;

Προφανώς και αυτό δεν είναι εφικτό, όπως προκύπτει και από τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου σας.

Πώς λοιπόν, κ, Υπουργέ σκέφτεστε να «κλείσετε» όλα τα ανωτέρω αναφερόμενα Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμούς, τα οποία για να είμαστε ειλικρινείς, όχι κλείσιμο δεν θέλουν, αλλά χρειάζονται άμεση αναβάθμιση, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό, όσο και σε εξοπλισμό… Άν θέλουμε να λέμε ότι αυτά επιτελούν το ρόλο τους..!

Κατόπιν όλων αυτών, σάς γνωρίζουμε ότι οι προτεινόμενες αλλαγές βρήκαν, δικαίως, τους πολίτες της Φωκίδας πλήρως αντίθετους, όπως εξάλλου, και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών αλλά και του Δήμου Δωρίδας, που οργάνωσαν και σχετικές κινητοποιήσεις, (συμβολικό κλείσιμο της Ε.Ο στο ύψος της Γραβιάς την 2-12-2015 που οργανώθηκε από το Δήμο Δελφών).

 Καθίσταται σαφές, δε, ότι οι σχετικές προτάσεις «αναδιάρθρωσης» για τη Φωκίδα δεν εξυπηρετούν τους στόχους που έχει θέσει το Υπουργείο σας. Επιπρόσθετα, θεωρούμε ότι αυτές δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες, τις γεωγραφικές, ιστορικές και άλλες ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και δεν έχουν καταρτισθεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Φωκίδας, αλλά και ούτε και εξυπηρετούν το πνεύμα της αναβάθμισης του προσφερομένου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και της βελτίωσης του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών.

Δεν μπορεί, λοιπόν, με τον τρόπο αυτό να υπάρξει η συστηματική, ουσιαστική και συντονισμένη αστυνομική δράση, που όλοι επιθυμούμε.

Αντίθετα, αν γίνουν δεκτές οι εν λόγω προτάσεις η ποιότητα ζωής των πολιτών της Φωκίδας θα υποβαθμιστεί, αφού η προστασία τους θα εκμηδενιστεί, άλλως θα είναι ελλιπής σε μέγιστο βαθμό, η εγκληματικότητα θα αυξηθεί μετά βεβαιότητας και, εν τέλει, το αίσθημα ασφάλειας θα απολεσθεί.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1)     Οι κατατιθέμενες προτάσεις για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας στο Νομό Φωκίδας, σύμφωνα με όλα τα ανωτέρω εκτιθέμενα, είναι, κατά την άποψή σας, δυνατόν να εξυπηρετήσουν το στόχο της αστυνόμευσης και της ασφάλειας των πολιτών των περιοχών αρμοδιότητας των Μονάδων των οποίων προτείνεται η κατάργηση, με δεδομένο ότι αυτές, (προτάσεις), δεν έχουν λάβει υπόψη τους τις πραγματικές ανάγκες, τις γεωγραφικές, ιστορικές και άλλες ιδιαιτερότητες της περιοχής μας και δεν έχουν καταρτισθεί με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία των Αστυνομικών Υπηρεσιών της Φωκίδας αλλά ούτε και με στόχο την αναβάθμιση του προσφερομένου έργου στον τομέα της αστυνόμευσης και της βελτίωσης του επιπέδου προστασίας και εξυπηρέτησης των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών;

Σάς διαβεβαιώνουμε ότι τα προτεινόμενα για «κλείσιμο» Αστυνομικά Τμήματα και Σταθμοί της Φωκίδας παρέχουν άμεσες, καθημερινές και σε 24ώρη βάση Αστυνομικές Υπηρεσίες, Υπηρεσίες Ασφαλείας και Τροχαίας, οι οποίες, αν αυτά καταργηθούν, δεν μπορούν επ’ ουδενί να παρασχεθούν στους πολίτες από άλλες Αστυνομικές Μονάδες του Νομού.

2)     Έχετε σκοπό, μετά από ουσιαστική εμβάθυνση στο θέμα, ορθολογική αξιολόγηση των πραγματικών δεδομένων και αφού λάβετε υπόψη σας τις γεωγραφικές, ιστορικές και άλλες ιδιαιτερότητες και τις επικρατούσες συνθήκες, να διατηρήσετε σε λειτουργία αλλά και να αναβαθμίσετε, όπως είναι αναγκαίο, τα Αστυνομικά Τμήματα Γραβιάς και Δελφών και τους Σταθμούς Γαλαξειδίου και Ερατεινής;

Με τιμή,
Ασπασία Π. Μανδρέκα
π. Βουλευτής Φωκίδας.

 Κοινοποίηση:

1.      Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, κ. Δημ. Αναγνωστάκη,

2.      Αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο, κ. Δημ. Τσακνάκη,

3.      Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Στερεάς Ελλάδας, Υποστράτηγο, κ. Ανδρέα Αποστολόπουλο,

4.      Διευθυντή Αστυνομικής Διεύθυνσης Φωκίδας, Ταξίαρχο, κ. Ιωάννη Πολύζο,

5.      Βουλευτή Ν. Φωκίδας, κ. Ηλ. Κωστοπαναγιώτου,

6.      Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κ. Μπακογιάννη,

7.      Αντ/ρχη Π.Ε Φωκίδας, κ. Κ. Μίχο,

8.      Δήμαρχο Δελφών, κ. Αθ. Παναγιωτόπουλο,

9.      Δήμαρχο Δωρίδας, κ. Γ. Καπεντζώνη,

10.   Γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας Ν.Δ

11.   Γραμματέα Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ, κ. Α. Παπαμιμίκο,

12.   Τομεάρχη Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ, κ. Δημ. Κυριαζίδη,

13.   ΝΟΔΕ Φωκίδας.

Υ.Γ. Η ανοικτή αυτή  επιστολή θα κατατεθεί και ως κοινοβουλευτική ερώτηση επισημαίνει η π.Βουλευτής

Εκδήλωση του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

Σήμερα Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015 και ώρα 17:00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συζήτηση
σχετικά με το ασφαλιστικό. 
 
Προσκεκλημένος ομιλητής θα είναι ο Μιχάλης
Κωνσταντίνου – Δικηγόρος.

Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2015

Μετεγκατάσταση του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου

Το Ευπάλιο επισκέφθηκε σήμερα η ιεραρχία της Ελληνικής Αστυνομίας Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας όπου είχε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή Δωρίδας για το θέμα του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου.

Επικεφαλής του κλιμακίου ήταν ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, συνοδευόμενος από τον Γενικό Διευθυντή Φωκίδας ταξίαρχο Ιωάννη Πολύζο καθώς και τον Διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου Χρήστο Τρίκα.

Επισκέφθηκαν και εξέτασαν διαφόρους χώρους για την οριστική λύση στη στέγαση του Αστυνομικού Τμήματος.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έμειναν ικανοποιημένοι από κάποια κτίρια που εξέτασαν και θα δρομολογηθούν οι αναγκαίες διαδικασίες ώστε το Αστυνομικό Τμήμα να στεγαστεί οριστικά σε κάποιο από αυτά.

Από την πλευρά της Δημοτικής Αρχής στην συνάντηση και την εξέταση των διαφόρων κτιρίων ήταν ο Δήμαρχος Γιώργος Καπεντζώνης , ο Αντιδήμαρχος Ευπαλίου Κώστας Αντωνόπουλος, ο Πρόεδρος του Ευπαλίου Κώστας Τσιούστας και ο Δημοτικός Σύμβουλος Γιάννης Καγιάς καθώς και ο Ευπαλιώτης Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας Αλέξανδρος Κοντογιάννης.
Υπενθυμίζεται ότι ο Υποστράτηγος Αποστολόπουλος ήταν ο εισηγητής της αναδιάρθρωσης των Αστυνομικών Τμημάτων Στερεάς Ελλάδας, όπως αυτή παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες στη Λαμία, παρουσία του Γενικού Γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρη Αναγνωστάκη, του Διευθυντού του Πολιτικού Γραφείου του Υπουργού Βασίλη Μαστρογιάννη και ανώτατων επιτελικών αξιωματικών του Αρχηγείου της ΕΛΑΣ.

Σύμφωνα με την εισήγηση αυτή παραμένουν και ενισχύονται τα Αστυνομικά Τμήματα Λιδωρικίου και Ευπαλίου ενώ καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός της Ερατεινής και οι αρμοδιότητες αστυνόμευσης που είχε περνούν στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας.

Εδώ να πούμε ότι όπως και στη σύσκεψη της Λαμίας, ο Δήμαρχος Γ.Καπεντζώνης ανέφερε στον Υποστράτηγο, ότι στο πλαίσιο της διαβούλευσης που θα έχει το Υπουργείο με τους αρμόδιους τοπικούς φορείς για τις οριστικές αποφάσεις, να δοθεί η αρμοδιότητα που είχε ο Αστυνομικός Σταθμός Ερατεινής στο Αστυνομικό Τμήμα Ευπαλίου γιατί έτσι θα υπάρξει καλύτερη και αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της περιοχής.

Ντέρμπι θα έχουμε για την εκλογή Προέδρου στη Νέα Δημοκρατία

Τι δείχνει τελευταία δημοσκόπηση του Ελεύθερου Τύπου

Ντέρμπι για την κάλπη της ΝΔ στις 20 Δεκεμβρίου δείχνει η δημοσκόπηση της εταιρείας e-voice για το e-typos.com.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», στην πρώτη έρευνα μετά το φιάσκο της διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών και των πυρών που αντάλλαξαν υποψήφιοι για την ηγεσία του κόμματος, μικρό προβάδισμα έχει ο Απόστολος Τζιτζικώστας έναντι του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου συνολικά μεταξύ των ερωτηθέντων ο Τζιτζικώστας συγκεντρώνει το 27,1%, ο Μεϊμαράκης 23%, ο Μητσοτάκης 20% και ο Άδ. Γεωργιάδης 8,8%.

Ωστόσο η εικόνα διαφοροποιείται όταν η ερώτηση «Εάν ψηφίζατε για την ανάδειξη προέδρου της ΝΔ στις προσεχείς εκλογές, ποιον από τους τέσσερις υποψηφίους θα ψηφίζατε;» απευθύνεται σε πολίτες που δήλωσαν ότι θα πάνε για να ψηφίσουν.

Εκεί ο Τζιτζικώστας προηγείται με 34% με οριακή διαφορά από τον Μεϊμαράκη, ο οποίος συγκεντρώνει 33,1%, ο Μητσοτάκης 22,2% και ο Γεωργιάδης 9%.

Διαφορετική είναι, επίσης, η εικόνα όταν το ίδιο ερώτημα απευθύνεται σε πολίτες που έχουν ψηφίσει έστω και μια φορά στο παρελθόν ΝΔ. Ο Απόστολος Τζιτζικώστας συγκεντρώνει ποσοστό 29,2%, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης 25,8%, ο Κυριάκος Μητσοτάκης 20,7% και ο Άδωνις Γεωργιάδης 8,4%.

Στην ερώτηση ποιος από τους τέσσερις υποψηφίους μπορεί να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα και τη διαφθορά, προβάδισμα έχει ο Τζιτζικώστας με ποσοστό 23,6%, ακολουθεί ο Μεϊμαράκης με 18,7%, ο Μητσοτάκης με 14,7% και ο Γεωργιάδης με 7,2%.

Η πλειοψηφία πάντως των ερωτηθέντων (52,8%) απάντησε ότι δεν θα συμμετάσχει στις εκλογές ανάδειξης του νέου προέδρου της ΝΔ που θα γίνουν στις 20 Δεκεμβρίου.

ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος

Προϊόντα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες

Η Περιφέρεια Στερεάς  Ελλάδας / Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας στα πλαίσια ενίσχυσης των ευάλωτα κοινωνικά ομάδων  , συνεργάζεται με παραγωγικές οργανώσεις και παραλαμβάνονται ποσότητες προϊόντων που πληρούν τις ποιοτικές προδιαγραφές εμπορίας με σκοπό τη δωρεάν διανομή στους ωφελούμενους κατοίκους της περιοχής.
Ο Δικαιούχος Φορέας Κοινωνική Σύμπραξη Π.Ε. Φωκίδας δεσμεύεται ότι θα διαθέτει τα προϊόντα που παραλαμβάνει δωρεάν , αποκλειστικά για τις ανάγκες των μελών του και   θα δέχεται κάθε κοινοτικό και εθνικό έλεγχο.
Η παραλαβή των προϊόντων πραγματοποιείται  από συσταθείσα αρμόδια επιτροπή και  υπό την εποπτεία  της  Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας  , που διενεργεί ελέγχους στα πλαίσια των ισχυουσών αποφάσεων.
Τα προϊόντα μετά την παραλαβή τους , διατίθενται στους συμπράττοντες φορείς , Δήμο Δελφών , Δήμο Δωρίδας , Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας κ.τ.λ για τελική διανομή στους ωφελούμενους.
Έως σήμερα έχουν  ήδη παραδοθεί παιδικές-βρεφικές τροφές  και συνεχίζουμε με τη διανομή  ποσότητας  ακτινιδίων .
Οι ωφελούμενοι –πολίτες οφείλουν να ελέγχουν από τα κέντρα διανομής την παραδοτέα ποσότητα.

Εκδήλωση από την ΛΑΕ Φωκίδας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Τη Δευτέρα 07/12/2015 στις 7.00 το απόγευμα  θα γίνει στο Κυριακοπούλειο στην Ιτέα Συγκέντρωση-Συζήτηση με θέμα:

«Ιδιωτικοποίηση του νερού: ένα ακόμη μέτρο οικονομικής και κοινωνικής καταπίεσης» με ομιλητές τη Νάντια Βαλαβάνη και εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ.

Η εκδήλωση αυτή είναι η πρώτη μιας σειράς συζητήσεων που οργανώνει η ΛΑΕ Φωκίδας με στόχο την ενημέρωση, συμμετοχή και  κινητοποίηση των συμπολιτών μας προκειμένου να αγωνιστούμε για την αντιμετώπιση των καταιγιστικών νέων μέτρων εναντίον του Ελληνικού λαού, που προκύπτουν από την ψήφιση στη Βουλή του 3ου μνημονίου από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με τη συνδρομή όλων των μνημονιακών δυνάμεων. 

Στα προαπαιτούμενα μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνεται η συγκρότηση του νέου Ταμείου ιδιωτικοποιήσεων- ξεπουλήματος του Δημόσιου πλούτου και η ιδιωτικοποίηση του Νερού και του ΑΔΜΗΕ.

Το θέμα της ιδιωτικοποίησης του νερού μας αφορά άμεσα, γιατί:
  • το νερό είναι Δημόσιο αγαθό, 
  • στην περιοχή μας βρίσκεται ο Μόρνος και τέλος 
  • η άρδευση του Ελαιώνα  σχετίζεται με την προοπτική της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Απευθυνόμαστε σε σας, τους ευαισθητοποιημένους, ενεργούς συμπατριώτες μας και σας καλούμε να συμμετάσχετε ενεργά στην εκδήλωση για να ακούσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις σας, προκειμένου να μπορέσουμε να οργανώσουμε καλύτερα μαζί και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα την αντίστασή μας. 

Το προσωρινό συντονιστικό της Λαϊκής Ενότητας Φωκίδας

Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου 2015

Σημαντική και εθνικής σημασίας η επίσκεψη στη Φωκίδα του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου


Ιδιαίτερα επιτυχημένη κρίνεται  η 3ήμερη επίσημη επίσκεψη του Προέδρου της Βουλής των
Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου στην Άμφισσα, τους Δελφούς και το Γαλαξίδι ύστερα από πρόσκληση του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας Κ. Μίχου.
 Η επίσκεψη έγινε σε πολύ φιλόξενο και συγκινησιακά φορτισμένο  κλίμα που αντανακλά τα συναισθήματα αγάπης, συμπαράστασης και αλληλοϋποστήριξης Ελλαδιτών και Κυπρίων στην ιδιαίτερα δύσκολη παρούσα συγκυρία για το λαό μας στις δύο χώρες και διεθνώς.

Η επίσκεψη έδωσε την ευκαιρία στον Υψηλό Προσκεκλημένο μας και  στην εκλεκτή ακολουθία του  για ανταλλαγές απόψεων με την Π.Ε Φωκίδας, χρήσιμες και μελλοντικά αμοιβαία επωφελείς, πρώτα για τη σύσφιγξη των σχέσεων Ελλάδας - Κύπρου και ύστερα για την ανάπτυξη: πολιτική, οικονομική, τουριστική, εμπορική και πολιτιστική Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Κύπρου.

Το προσεκτικά ετοιμασμένο από την Περιφερειακή Ενότητα  πρόγραμμα επίσκεψης-φιλοξενίας, ουσιαστικά ξεκίνησε με την εκδήλωση του Σαββάτου 29.11.2015 που ο καθηγητής από την Κύπρο του Ε.Κ.Π.Α. Ανδρέας Βοσκός μίλησε για το Κυπριακό και την ιστορική πορεία του Κυπριακού Ελληνισμού στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών, καλεσμένος από την  Εταιρεία Φωκικών  Μελετών.

Η κύρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο μεγάλο αμφιθέατρο του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών  το βράδυ της Κυριακής 30.11.2015 παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κωνσταντίνου Μπακογιάννη, των Δημάρχων Δελφών Θανάση Παναγιωτόπουλου και  Δωρίδας Γιώργου Καπεντζώνη, Περιφερειακών και  Δημοτικών Συμβούλων  και πλήθους κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Κολιαβάς που παρουσίασε σύντομα και διαχρονικά τις σχέσεις –ανταλλαγές του τόπου μας με τη Μεγαλόνησο Κύπρο. Σύντομο χαιρετισμό απεύθυνε ο Περιφερειάρχης  Κ. Μπακογιάννης καλωσορίζοντας τον  Κύπριο Πρόεδρο και  ευχόμενος ό,τι καλύτερο για την επίλυση του εθνικού προβλήματος.

Συγκινητικά, ο καθηγητής του Ε.Κ.Π.Α. Ανδρέας Βοσκός εκ μέρους της Επιτροπής Κύπρου του Πανεπιστημίου Αθηνών προσφώνησε τον Πρόεδρο και την Κυπριακή Αντιπροσωπεία και αναφέρθηκε στη κοινή  Ιστορική πορεία Ελλάδας και Κύπρου.

Με μία εμπνευσμένη ομιλία ο Πρόεδρος Γιαννάκης Ομήρου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, τα προβλήματα και τις άμεσες επόμενες κινήσεις σε διεθνές επίπεδο που μπορεί  να οδηγήσουν, όπως και ελπίζουμε, σε μία δίκαιη και βιώσιμη λύση 42 χρόνια  μετά την εισβολή.
 
Ο Αντιπεριφερειάρχης και οικοδεσπότης της εκδήλωσης Κωνσταντίνος Μίχος πήρε στη συνέχεια το λόγο και αναφέρθηκε στη διαδρομή και το έργο του Προέδρου της Κυπριακής Βουλής, εξαίροντας  την πατριωτική δράση του και προσφέροντας στο τέλος της ομιλίας του τιμητική πλακέτα  στον  Γ. Ομήρου.

Την εκδήλωση έκλεισαν με τον πιο όμορφο τρόπο η χορωδία Ωδείου Άμφισσας της Ελένης  Ιντέρνου και  τμήμα  του χορευτικού  ομίλου Άμφισσας  του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας.

Την επομένη, Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2015 ο Κύπριος  Πρόεδρος και η αντιπροσωπεία ξεναγήθηκαν στον  Αρχαιολογικό χώρο και Μουσείο Δελφών θαυμάζοντας τα εκθέματα του Αρχαίου Ιερού  ονομαστού στο Πανελλήνιο και όλο τον κόσμο.

Ο Πρόεδρος και η ακολουθία του, στην συνέχεια επισκέφτηκαν τον Αντιπεριφερειάρχη στο Διοικητήριο της Π.Ε. Φωκίδας όπου έγινε σύσκεψη για θέματα Περιφέρειας και Κύπρου, δόθηκαν δώρα και από τις δύο πλευρές και προσφέρθηκαν τοπικά προϊόντα.

Ακολούθως, η αντιπροσωπεία  μετέβη στο Γαλαξίδι όπου επισκέφτηκε - ξεναγήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου καθώς και στο Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της γραφικής κωμόπολης   του Γαλαξιδίου. Το μεσημέρι της Τρίτης η αντιπροσωπεία επέστρεψε στη Κύπρο.

Τέτοιες επισκέψεις, που άφησαν άριστες ομολογουμένως εντυπώσεις, δεν έχουν μόνο εθνική και μεγάλη συμβολική σημασία, αλλά δείχνουν και την ορθή πορεία ανάδειξης κι ανάπτυξης που χρειάζεται o τόπος μας.

Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2015

"Κλείδωσε"για 20 Δεκεμβρίου οι εκλογές για νέο Πρόεδρο στη Νέα Δημοκρατία

"Κλείδωσε" για τις 20 Δεκεμβρίου η ημερομηνία των εκλογών στη Νέα Δημοκρατία, ενώ στις 10 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ο δεύτερος γύρος, σε περίπτωση που χρειαστεί.

Μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, ήταν εξαιρετικά αμφίβολο αν τελικά θα πραγματοποιούντο οι εκλογές της Νέας Δημοκρατίας. Μετά το τελευταίο φιάσκο, καμία σοβαρή εταιρεία δεν αναλάμβανε την ευθύνη της συνεργασίας με τη Ν.Δ.

Για αυτό τον λόγο αναβλήθηκε και η χθεσινή προγραμματισμένη συνεδρίαση της (περίφημης) ΚΕΦΕ.

Πριν από λίγο όμως, φαίνεται ότι τα δεδομένα άλλαξαν, αφού η αδιαμφισβήτητου κύρους πολυεθνική εταιρεία Vodafone έστειλε επιστολή στη Ν.Δ., με την οποία δύναται να αναλάβει τη διαδικασία, καταθέτοντας μάλιστα ικανοποιητική οικονομική προσφορά.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι η Vodafone δηλώνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη μόνον αν ο πρώτος γύρος των εκλογών διεξαχθεί στις 20/12, και όχι στις 13/12, γεγονός που σημαίνει ότι οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν είτε στις 20/12 με επαναληπτική ημερομηνία την 10η/1/2016, είτε στις 10/1 με επαναληπτική ημερομηνία την 17η/1/2016.

Το βέβαιο είναι ότι τελικά οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν. Εκτός και αν διαφωνήσουν και με αυτό οι υποψήφιοι «πρόεδροι», παρατείνοντας την εκκρεμότητα και απαξιώνοντας ακόμα περισσότερο τη Ν.Δ. 

Απεργούν σήμερα οι δημοσιογράφοι σε τηλεοράσεις,ραδιόφωνα και εφημερίδες

 Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) αποφάσισε τη συμμετοχή των δημοσιογράφων όλης της χώρας στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στις κυβερνητικές μεθοδεύσεις κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος, κατ' επιταγή των δανειστών.