Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2015

Η Πάτρα κορυφαία πόλη στη χώρα μας σε γιορτινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση

Η Πάτρα φόρεσε τα γιορτινά της από χθες, έτσι όπως αυτή γνωρίζει ως “βασίλισσα του καρναβαλιού” και των στολισμών και σίγουρα θεωρείται η κορυφαία πόλη στη χώρα μας με πρωτοπόρο και πλούσιο χριστουγεννιάτικο διάκοσμο.

H πλούσια εμπειρία των ανθρώπων της για δεκαετίες σε στολισμούς και διακοσμήσεις, λόγω ακριβώς του καρναβαλιού της, σίγουρα έχει συμβάλει καθοριστικά για την πανέμορφη νυχτερινή εμφάνιση της πόλης που μας παρουσίασε σε δρόμους και πλατείες.
Πατρινοί και επισκέπτες ξεχύθηκαν στους δρόμους απολαμβάνοντας αυτές τις ωραίες εικόνες.

Σας δίνουμε μερικές από αυτές…
 
 

 

 

Στην τσιμπίδα του Εισαγγελέα ο Χαράλαμπος Κόκκινος !

http://www.dimokratianews.gr/sites/default/files/uhefr8we.jpg
Αναφορά-καταγγελία σε βάρος του αντιπεριφερειάρχη Δωδεκανήσου και πρώην προέδρου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) Χαράλαμπου Κόκκινου κατέθεσαν στην εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Ράικου ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης και ο διευθύνων σύμβουλος της αναπτυξιακής ανώνυμης εταιρίας Ενεργειακή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Λοΐζος Σορωνιάτης.

Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015

Καβγάδισαν Φώφη-Τσίπρας στο τηλέφωνο

 

 

 

 


Τουλάχιστον επεισοδιακή ήταν η συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τη Φώφη Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών, αρνήθηκε όμως να λάβει μέρος στην συζήτηση για το ασφαλιστικό. Ο πρωθυπουργός της τηλεφώνησε το πρωί και την προσκάλεσε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για αύριο στις 12.

Ο Τσίπρας πρότεινε στην Γεννηματά να ανοίξει η συζήτηση για τρία θέματα: Ασφαλιστικό, προσφυγικό και συνταγματική αναθεώρηση. Η Γεννηματά δέχτηκε τη συζήτηση για το προσφυγικό, αλλά όχι για το ασφαλιστικό και εκεί οι τόνοι ανέβηκαν.

«Αν ήθελες να μας ενημερώσεις για το ασφαλιστικό θα μπορούσες να το κάνεις στη Βουλή με προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση ή στην ΟΚΕ (Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή). Γι’ αυτό και δεν θα συμμετάσχω σε τέτοια συζήτηση» είπε η Γεννηματά στον Τσίπρα αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα αποχωρήσει από την Σύσκεψη των Πολιτικών Αρχηγών όταν η συζήτηση πάει στο Ασφαλιστικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Τσίπρας απάντησε με το επιχείρημα ότι το καλοκαίρι είχε επιτευχθεί συναίνεση. Η απάντηση της Γεννηματά ήταν πως τότε το ΠΑΣΟΚ συναίνεσε, γιατί η χώρα κινδύνευε να βγει από τη ζώνη του ευρώ…
 
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να μεταπείσει την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ αλλά δεν τα κατάφερε.

Τι λένε τα στελέχη της Ν.Δ. Φωκίδας για την επόμενη μέρα του κόμματος

Με αγωνία αλλά και αισιοδοξία αντιμετωπίζουν την επόμενη μέρα του κόμματος τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Φωκίδας μετά την αναβολή των εκλογών για ανάδειξη Προέδρου την προηγούμενη Κυριακή.

Όλοι μιλούν για ενότητα, που απαιτούν και θέλουν οι πολίτες που στηρίζουν την Νέα Δημοκρατία.

Γιάννης Μπούγας, π. Υφυπουργός
«… Δεν τίθεται θέμα διάσπασης της ΝΔ, γιατί τη συνοχή δεν την επιβάλλει ούτε ο εκάστοτε πρόεδρος, ούτε τα υψηλόβαθμα στελέχη. Την επιβάλει η βάση. Και σήμερα η βάση δεν δείχνει ότι θέλει διάσπαση».


 
Ασπασία Μανδρέκα, π. Βουλευτής
«….   Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει άμεσα και να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στην εκλογή προέδρου του κόμματος. Θα πρέπει να μάθουμε όλοι να λειτουργούμε με κανόνες. Υπάρχει καταστατικό. 
Εξάλλου, πάντα υπάρχουν προσωπικές απόψεις αλλά το κόμμα της ΝΔ δεν λειτουργεί έτσι. Λειτουργεί με βάση την αρχή της πλειοψηφίας. Όλα τα θέματα τίθενται στα θεσμικά όργανα και οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται κατά πλειοψηφία. Το κόμμα δεν είναι ενός. Ας μάθουμε να λειτουργούμε δημοκρατικά μέσα από τους θεσμούς. Τούτη την ώρα το πρώτιστο ζήτημα είναι η ενότητα και αυτή θα πρέπει να διαφυλαχθεί με κάθε τρόπο. Όπως είπα προηγουμένως να προχωρήσουμε τάχιστα και ψύχραιμα στη διαδικασία εκλογής προέδρου. Αυτό επιτάσσει το καλό της παράταξής μας, αλλά και η Δημοκρατία που απαιτεί μια ισχυρή και συγκροτημένη Αξιωματική Αντιπολίτευση». 

Γιώργος Ξηρομάμος, Γραμματέας Δημ. Οργ. Ν.Δ. Δωρίδας
…. «Οφείλουμε να ζητήσουμε συγνώμη από όλους τους φίλους και τα μέλη μας , από τη βάση της ΝΔ και να τους διαβεβαιώσουμε ότι όλοι μαζί, ενωμένοι θα συνεχίσουμε και θα ολοκληρώσουμε τη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της παράταξής μας .Η ενότητα στη ΝΔ είναι αδιαπραγμάτευτη.»

Ανθή Μητσάκη, Πρόεδρος ΝΟΔΕ Φωκίδας
«… Ένα ειλικρινές συγγνώμη και ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές της εκλογικής διαδικασίας, που παρά τις όποιες δυσκολίες επάνδρωσαν όλα τα εκλογικά τμήματα της Φωκίδας. Γιατί η Νέα Δημοκρατία είναι πρώτα απ’ όλα αυτός ο απλός κόσμος, είναι η ψυχή της και το ζητούμενο όλων πια είναι να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες ώστε η Νέα Δημοκρατία να εκπροσωπείται από τον Πρόεδρο που θα  εγγυηθεί  για την Ενότητα και την Επιβίωση της παράταξης. Σε αυτή την κρίσιμη για την πατρίδα μας καμπή, η Νέα Δημοκρατία οφείλει και πρέπει να σταθεί  Ενωμένη και Δυνατή. Τώρα περισσότερο από ποτέ.»

Θανάσης Μανανάς, π. Δήμαρχος Δ. Δελφών
«…Αυτό που πρωταρχικά πρέπει να μας απασχολήσει είναι να πέσουν οι τόνοι από τα στελέχη που στηρίζουν τους υποψήφιους. Είναι σίγουρο πως ότι σπέρνει ο καθένας θα θερίσει. Την επόμενη μέρα όλοι θα στηρίξουμε αυτόν που θα αναδειχθεί πρόεδρος, ανεξαρτήτου ποιον προτιμήσαμε προεκλογικά. Ίσως αυτή η αναβολή στην εκλογή να είναι χρήσιμη για να γίνει ένας διάλογος μεταξύ μας και να καταλάβουμε ότι ανεξαρτήτως προτιμήσεων είμαστε όλοι ΝΔ και θα πρέπει να συνεργαστούμε».

Κώστας Χαλιορής, υποψήφιος Βουλευτής της Ν.Δ.
«… Ελπίζω και εύχομαι να βρούμε σύντομα τον βηματισμό μας και να γίνει και πάλι η Νέα Δημοκρατία η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, η παράταξη των εθνικών επιλογών, η παράταξη που στέκεται δίπλα στον κάθε Έλληνα πολίτη».

Την Άμφισσα επισκέπτεται αύριο Σάββατο ο Απόστολος Τζιτζικώστας

Πληροφοριακά ΣτοιχείαΜετά την αναβολή των εκλογών στην Νέα Δημοκρατία για ανάδειξη Προέδρου την προηγούμενη Κυριακή, και εν όψει του καθορισμού της νέας ημερομηνίας, οι υποψήφιοι διοργανώνουν νέο κύκλο επισκέψεων και επαφών.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Απόστολος Τζιτζικώστας, αύριο  Σάββατο θα επισκεφτεί την Άμφισσα, αποτελώντας τον πρώτο εκ των υποψηφίων που συμπεριλαμβάνει την πρωτεύουσα της Φωκίδας στο πλαίσιο των προεκλογικών του περιοδειών.

Ειδικότερα όπως ανακοινώθηκε ο Τζιτζικώστας στην Άμφισσα το Σάββατο το πρωί θα επισκεφθεί τα γραφεία της ΝΟΔΕ και θα συνομιλήσει με στελέχη της Νέας Δημοκρατίας Φωκίδας, στη συνέχεια θα επισκεφθεί ελαιοτριβείο και θα καταλήξει σε Καφέ στο κέντρο της πόλης, όπου θα ανταλλάξει σκέψεις και απόψεις με φίλους και οπαδούς του κόμματος στην περιοχή.

“Ευφυής Γεωργία” μια νέα πρωτοβουλία από την Τράπεζα Πειραιώς

Της Χριστίνας Δαμουλιάνου

Η γεωργία στη χώρα μας, χάρη στη νέα πρωτοβουλία της Τράπεζας Πειραιώς “Ευφυής Γεωργία”, αποκτά πλέον τη δική της νοημοσύνη και μάλιστα η εμβέλεια των επιδιωκόμενων θετικών στόχων από την ανάπτυξή της θα αλλάξει την όψη της αγροτικής περιφέρειας, και όχι μόνο.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο επένδυσης που προβλέπει σε βάθος πέντε ετών τη σταδιακή εγκατάσταση ενός δικτύου 10.000 τηλεμετρικών σταθμών που θα καλύπτει το σύνολο της καλλιεργήσιμης γης της χώρας, για εφαρμογές γεωργίας ακρίβειας, με περιβαλλοντικά δεδομένα όπως προειδοποιήσεις για ασθένειες καλλιεργειών, για άρδευση, λίπανση, καιρικά φαινόμενα κ.ά.

Η τράπεζα αναλαμβάνει το επενδυτικό κόστος του δικτύου. Και εκτιμά ότι η εγκατάσταση και η λειτουργία του θα συντελέσουν στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση της αγροτικής παραγωγής, ότι θα μειώσει το κόστος, θα βελτιώσει το εισόδημα των αγροτών και ότι θα εξοικονομήσει και φυσικούς πόρους, που είναι ένα από τα μεγάλα ζητούμενα της εποχής μας.

Παράλληλα, θα δημιουργήσει ευκαιρίες αξιοποίησης επενδυτικών πρωτοβουλιών και προσέλκυσης ανάλογων κεφαλαίων στην αγροτική οικονομία – που θα δώσουν άλλη όψη στην αγροτική περιφέρεια.

Η σημαντική αυτή πρωτοβουλία εμπίπτει στην ευρύτερη στρατηγική της τράπεζας και στη δέσμευσή της να υποστηρίξει τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς και αγροτοδιατροφικού τομέα στη χώρα μας. Τομείς, που μπορούν να γίνουν ο ισχυρός πυλώνας ενός νέου παραγωγικού μοντέλου λειτουργίας, χάρη στο ανεκτίμητο αναπτυξιακό δυναμικό και τις προοπτικές που διαθέτουν, και να συμβάλουν στην έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση.

Παράλληλα, ιδιαιτέρως σημαντική ελληνική πρωτιά της Τράπεζας Πειραιώς είναι και η υιοθέτηση του Μανιφέστου Θετικών Επιδράσεων των Ηνωμένων Εθνών (Positive Impact Manifesto) το οποίο και συνυπέγραψε με άλλες -συνολικά εννέα- μεγάλες τράπεζες από διάφορες χώρες.

Το μανιφέστο καλεί τράπεζες και άλλους φορείς του χρηματοπιστωτικού τομέα «να σκεφτούν περισσότερο ολιστικά τον ρόλο τους στην οικονομία, στην κοινωνία και στο ευρύτερο περιβάλλον».

Η Τράπεζα Πειραιώς ήδη καινοτομεί αφού έχει θέσει τη χρηματοδότηση της πράσινης οικονομίας ως μια από τις προτεραιότητές της. Η Τράπεζα Πειραιώς αποτελεί από το 2007 μέλος του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για τον Χρηματοπιστωτικό Τομέα (UNΕP IF) – που είναι μια σύμπραξη του περιβαλλοντικού προγράμματος και ενός παγκόσμιου δικτύου που αριθμεί περισσότερους από 200 τραπεζικούς, ασφαλιστικούς και επενδυτικούς οργανισμούς σε 51 κράτη. Δημιουργήθηκε το 1992 με την αποστολή να ενσωματώσει την αειφορία σε ολόκληρο τον χρηματοπιστωτικό τομέα, προσφέροντας μια πλατφόρμα επαφής μεταξύ χρηματοδότησης, επιστήμης και πολιτικής.

Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015

ΜΕΤΑΜΟRΦΟSΙS : Κίνησε ο τροχός της ιστορίας για τους ΔEΛΦΟΥΣ 2021 Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Όλη η Ρούμελη ήταν εκεί χθες βράδυ, στο Μέγαρο της Παλιάς Βουλής στην Αθήνα  όπου έγινε η παρουσίαση του φακέλου για τους Δελφούς 2021-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Εκατοντάδες πολίτες έδωσαν το παρόν για να στηρίξουν την σημαντική αυτή προσπάθεια του Δήμου Δελφών, σε μια τρίωρη σπουδαία εκδήλωση.

Και τρείς φορές μεγαλύτερη να ήταν η αίθουσα, ο κόσμος δεν θα χωρούσε που πλημμύρισε γεμίζοντας  το φουαγιέ, τους διαδρόμους μέχρι έξω στις σκάλες της παλιά Βουλής

Όπως τονίστηκε από όλους τους ομιλητές οι Δελφοί στη συνείδηση του Έλληνα και του Ευρωπαίου πολίτη αποτελούν ένα ορόσημο που συμβολίζει τις βαθύτερες και σημαντικότερες ρίζες του σημερινού δυτικού Πολιτισμού.

Τον συντονισμό  της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση και την σκηνοθεσία η Λένα Γεωργιάδου.
H Λυδία Κονιόρδου απαγγέλουσα
Η  παρουσίαση της Υποψηφιότητας έγινε από τον καθηγητή του Τμήματος Συντήρησης Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης του ΤΕΙ Αθήνας Γιώργο Παναγιάρη.

Μίλησαν για την όλη προσπάθεια ο Δήμαρχος Δελφών Θανάσης Παναγιωτόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, ο Δ/ντής του Ε.Π.Κε. Δελφών καθηγητής Αθανάσιος Μαρκόπουλος, ο Πρόεδρος της περιφερειακής Ένωσης Δήμων Στερεάς Ελλάδας, Δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος και ο Επίτιμος Πρόεδρος στο Δίκτυο των Πολιτιστικών Πρωτευουσών Ευρώπης Σπύρος Μερκούρης.


Ο Καθηγητής Dr.Michael Scott
Συγκίνησε και καταχειροκροτήθηκε η ομιλία του καθηγητή Κλασικής και Αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Warwick, Dr, Michael Scott που για την τεράστια προβολή και στήριξη των Δελφών ανακηρύχθηκε Επίτιμος Δημότης Δελφών με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μάγεψε με τις απαγγελίες ποιημάτων η ηθοποιός Λυδία Κονιόρδου καθώς και για τα τραγούδια που ερμήνευσε ο τραγουδιστής Βασίλης Γισδάκης, ο τελευταίος συνεργάτης του Μάνου Χατζηδάκη.
Εξαιρετικό το βίντεο που προβλήθηκε με αφιέρωμα στην υποψηφιότητα των Δελφών που ετοίμασε ο Άκης Θεοχαρόπουλος.

Σπουδαίες μουσικές παρουσιάσεις του Νίκου Ξανθούλη για το «Δελφικό ανάκρουσμα» (μουσική εμπνευσμένη από την υποψηφιότητα των Δελφών), και τις «Ευμενίδες» του Αισχύλου.
Συγκίνησαν και χειροκροτήθηκαν η Παιδική Χορωδία Ωδείου Άμφισσας, σε διεύθυνση της Ελένης Ιντέρνου καθώς και το Σύνολο Πνευστών των Καθηγητών Δημοτικών Ωδείων Δήμου Δελφών.

Μεταξύ των εκατοντάδων παρευρεθέντων διακρίναμε τον βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου, τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κωνσταντίνο Μίχο, τους Δημάρχους Δωρίδας (Γ.Καπεντζώνη), Λαμίας (Σταυρογιάννη), Θηβών (Νικολάου), Λειβαδιάς (Πούλου), Ορχομενού (Υπερήφανου), Καρπενησίου ( Σουλιώτη), Αιδηψού ( Λίνα Σπανού), Διστόμου-Αράχωβας-Αντικύρρων (Γεωργακός) και Ψαχνών ( Ψαθάς).
Επίσης τον τ. Υπουργό Νίκο Γκελεστάθη, την π.βουλευτή Ασπασία Μανδρέκα, τον Αντιδήμαρχο Αθήνας Αντώνη Καφετζόπουλο, την Προϊσταμένη Εφορίας Αρχαιοτήτων Δελφών Αθανασία Ψάλτη και δεκάδες εκπροσώπους της Δημοτικών Αρχών Δελφών και Δωρίδας καθώς και Συλλόγων του Νομού Φωκίδας.

Όπως ανακοινώθηκε την υποψηφιότητα στηρίζουν δεκάδες προσωπικότητες των γραμμάτων, των τεχνών με τον κατάλογο συνεχώς να διευρύνεται με επικεφαλής την Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.
Αξίζει να τονισθεί ότι για την συμπλήρωση του Φακέλου της Υποψηφιότητας των Δελφών ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2021 συνεργάστηκαν και εργάστηκαν 66 πολίτες από διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς.

Ο κύβος ερρίφθη! Με το σύνθημα “METAMΟRΦΟSΙS” να είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021.
Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις. Τελικά να μεταμορφωθούμε !

Ντέρμπι Απόλλωνα Ευπαλίου με Αστέρα Ιτέας έβγαλε η κλήρωση του Κυπέλου

Του Τάσου Τσόλκα

Ντέρμπι μεταξύ Αστέρα Ιτέας και Απόλλωνα Ευπαλίου έβγαλε η κλήρωση για τους ημιτελικούς αγώνες του Κυπέλου Φωκίδας.

Στον άλλο αγώνα θα συναντηθούν ο Φωκικός με τον Κρισσαίο Χρισσού που θα είναι διαδικαστικός για την ομάδα της Άμφισσας λόγω μεγάλης διαφοράς δυναμικότητας μεταξύ των δύο ομάδων.

Οι αναμετρήσεις θα είναι διπλές και οι ημερομηνίες θα προκύψουν μετά από συνεννόηση των σωματείων και αναμένεται γίνουν μέσα στον προσεχή Ιανουάριο.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ των σωματείων, τις ημερομηνίες θα καθορίσει η ΕΠΣ Φωκίδας, ως διοργανώτρια αρχή.

Το βέβαιο είναι ότι οι αγώνες του Απόλλωνα Ευπαλίου με τον Αστέρα Ιτέας παρουσιάζουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρων για τους φιλάθλους αφού οι δύο ομάδες είναι επικεφαλείς στους δύο ομίλους του πρωταθλήματος

Ο τελικός του κυπέλου θα διεξαχθεί το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015

Νέα σεμινάρια του Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Μαραθιά

 

Όλοι οι δρόμοι οδηγούν στη Παλιά Βουλή

  •  Παρουσίαση στην Αθήνα του φακέλου υποψηφιότητας "Δελφών 2021"- Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης
  •  Όλοι οι Σύλλογοι της Αθήνας από την Δωρίδα θα   πρέπει να δώσουν το παρόν

Σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015, στις 6:00 το απόγευμα, στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο (Μέγαρο Παλαιάς Βουλής, οδός Σταδίου 13) στην Αθήνα, ο Δήμος Δελφών ανακοινώνει την Υποψηφιότητά του για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2021.


Αξίζει να σημειωθεί πως η υποψηφιότητα των Δελφών υποστηρίζεται και επιχειρείται από κοινού με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας και το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά ο συνθέτης Νίκος Ξανθούλης, ζωντανεύοντας την αρχαία λύρα των Δελφών, ο μοναδικός ερμηνευτής Βασίλης Γισδάκης, η τραγουδίστρια και συνθέτης Φένια Χρηστίδου, η οποία απέσπασε το 1ο βραβείο για το 2015 από τη στέγη Τεχνών και Γραμμάτων, ο διεθνώς καταξιωμένος κρουστός Αλέκος Χρηστίδης και η χορωδία του Ωδείου Άμφισσας. Το συντονισμό και την παρουσίαση της βραδιάς θα έχει η δημοσιογράφος Κλέλια Χαρίση.

Λίγα λόγια για τους “Δελφούς 2021”

Στο πέρασμα των αιώνων, η δελφική επικράτεια βίωσε πολιτισμούς, γεγονότα και στιγμές που άφησαν αναλλοίωτο το σημάδι τους. Αρχαιολογικοί χώροι, θρύλοι, καστροπολιτείες, δρόμοι επανάστασης, παραδοσιακά επαγγέλματα, ναυτικές υπερδυνάμεις, άνθρωποι του πνεύματος και της τέχνης, φυσικός πλούτος, όλα μαζί δημιούργησαν έναν τόπο-σταυροδρόμι που ο σημερινός επισκέπτης μπορεί να γνωρίσει σε κάθε του γωνιά.

Μνημεία και χώροι, μουσεία, παράδοση, διαδρομές, γιορτές και ιστορικές μνήμες αποτελούν το πολιτιστικό εκείνο δίκτυο που κάνουν τους Δελφούς και ευρύτερα το Δήμο Δελφών ένα από τα ιστορικότερα σημεία της Ελλάδας.

Πιστεύουμε βάσιμα και όχι άκριτα, συναισθανόμενοι ταυτόχρονα την ουσιαστική ευθύνη της επιλογής μας, ότι οι Δελφοί μπορούν να εκφράσουν στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ένα μήνυμα οικουμενικό, μπορούν να διατυπώσουν έναν γνήσιο πνευματικό λόγο, που θα ακουστεί ταυτόχρονα ως κραυγή αγωνίας, αλλά και ως άγγελμα ελπίδας για τη θέση της χώρας μας στη σύγχρονη Ευρώπη, αλλά και για την πολιτιστική παρουσία της σημερινής Ευρώπης, που οφείλει να γονιμοποιηθεί από τις εξαιρετικές κοινωνικές προκλήσεις και να «μεταμορφωθεί», όπως πάντα στο παρελθόν της, μέσα από την εμπεδωμένη κουλτούρα της ανεκτικότητας, της πολυσυλλεκτικότητας, της αλληλεγγύης και της προόδου.

Το σύνθημα “ΜΕΤΑΜΟΡΦOSIS” είναι ο πρώτος χρησμός που στέλνουν οι Δελφοί στην Ευρώπη του 2015, στην Ευρώπη του 2021. Όπως όλοι οι μεγάλοι λαοί και πολιτισμοί του αρχαίου μας παρελθόντος, στη σύγχρονη Ελλάδα και Ευρώπη μας απομένει να ερμηνεύσουμε το χρησμό αυτόν με τον σωστό τρόπο, να μετουσιώσουμε το μήνυμα σε δημιουργική δύναμη και σε αφορμή για νέες εξερευνήσεις. Τελικά …να μεταμορφωθούμε!

Κυκλοφορεί το νέο χαρτονόμισμα των 20€

Από σήμερα Τετάρτη 25 Νοεμβρίου κυκλοφορεί επισήμως στην Ευρωζώνη το νέο χαρτονόμισμα των 20 ευρώ που το παρουσίασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Η παρουσίασε έγινε ενώπιον μαθητών της Α’ τάξης του Πρότυπου Γυμνασίου της Βαρβακείου Σχολής, οι οποίοι πραγματοποιούσαν εκπαιδευτική επίσκεψη στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Ο Ι. Στουρνάρας ανέφερε ότι το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει ένα πρόσθετο και καινοτόμο χαρακτηριστικό ασφαλείας, το παράθυρο με προσωπογραφία στο ολόγραμμα. Το παράθυρο είναι διαφανές και όταν το τραπεζογραμμάτιο παρατηρείται στο φως, αποκαλύπτεται μια προσωπογραφία της Ευρώπης, η οποία είναι ορατή και από τις δύο όψεις του.

Το νέο τραπεζογραμμάτιο έχει έντονο ελληνικό στοιχείο, καθώς η συγκεκριμένη εικόνα της Ευρώπης, η οποία κοσμεί όλα τα τραπεζογραμμάτια της νέας σειράς, προέρχεται από ένα αρχαιοελληνικό αγγείο που βρίσκεται στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι και το οποίο κατασκευάστηκε από Έλληνα τεχνίτη, το δεύτερο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. στην περιοχή του Τάραντα, στην Κάτω Ιταλία.


«Σήμερα 338 εκατομμύρια πολίτες σε 19 ευρωπαϊκές χώρες μοιράζονται το ευρώ. Η εμπιστοσύνη στο κοινό μας νόμισμα, το οποίο έχει αποδείξει την αξιοπιστία του διεθνώς, μας κάνει όλους πιο δυνατούς», κατέληξε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.

Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015

ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ: Οι τιμές εισιτηρίων με Λάρισα και Παναθηναϊκό

Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ, για τον αγώνα της 10ης Αγωνιστικής της Football League απέναντι στην ΠΑΕ ΛΑΡΙΣΑ που θα διεξαχθεί στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο το Σάββατο 28/11/15 και ώρα 19:00, ενημερώνει τους φιλάθλους της ομάδας τα εξής:

Οι τιμές των εισιτηρίων είναι 1, 2, 5, 10 ευρώ. Για τις ειδικές κατηγορίες εισιτηρίων οι ενδιαφερόμενοι οφείλουν να επιδεικνύουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά κατά την αγορά (Αστυνομική Ταυτότητα, Έντυπη Ηλεκτρονική Πιστοποίηση Ανεργίας, Φοιτητικό Πάσο – Στρατιωτική Ταυτότητα, μαθητική ταυτότητα).

Με την αγορά ΚΑΝΟΝΙΚΟΥ εισιτηρίου για το παιχνίδι με την Λάρισα οι ενδιαφερόμενοι φίλαθλοι θα έχουν την δυνατότητα να αγοράζουν εισιτήριο και για το παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό με 10 ευρώ επιπλέον. Αυτό ισχύει ΜΟΝΟ για αγορά των δύο εισιτηρίων μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου που θα σταματήσει η προπώληση των εισιτηρίων για το παιχνίδι με τη Λάρισα.

Τα εισιτήρια για το παιχνίδι κυπέλλου με τον Παναθηναϊκό που θα διατίθενται από την Τρίτη θα κοστίζουν 15 και 20 ευρώ.

Η διάθεση των εισιτηρίων θα γίνεται Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή 10:00 – 19:00 και Σάββατο 10:00-15:00 από τα γραφεία της ΠΑΕ  (Ρήγα Φεραίου 75, 1ος όροφος).

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
* Επειδή στη διοργάνωση του κυπέλλου τα εισιτήρια διαρκείας ΔΕΝ ισχύουν, η ΠΑΕ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ καλεί του κατόχους εισιτηρίων διαρκείας, οι οποίοι έχουν αποδείξει την έμπρακτη στήριξή τους, να περάσουν από τα γραφεία της ΠΑΕ για να παραλάβουν ΔΩΡΕΑΝ εισιτήριο για το παιχνίδι με τον Παναθηναϊκό. Οι κάτοχοι καρτών διαρκείας θα μπορούν να παραλάβουν το εισιτήριό τους (Τρίτη-Τετάρτη 1-2 Δεκεμβρίου 10:00-19:00 και Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 10:00-15:00) με την επίδειξη της κάρτας διαρκείας και της Αστυνομικής τους Ταυτότητας.

** Οι κάτοχοι καρτών διαρκείας δεν θα μπορούν να εισέλθουν στο γήπεδο με την επίδειξη της κάρτας διαρκείας.

*** Η είσοδος για παιδιά μέχρι 6 ετών είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2610 241002, στο info@panachaikifc.gr και στην επίσημη σελίδα της ΠΑΕ στο Facebook.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ:Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για ιδιοκτήτες και στελέχη μικρομεσαίων ξενοδοχείων

Στη διοργάνωση ενός νέου εξειδικευμένου εκπαιδευτικού προγράμματος SETE Training, για το digital marketing ξενοδοχειακών μονάδων, προχωρά το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων-ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ) σε συνεργασία με το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη, μέλος του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς.

Σκοπός του 16ωρου προγράμματος είναι να μυηθούν οι συμμετέχοντες στη θεωρία, τις στρατηγικές και τα εργαλεία που θα τους βοηθήσουν να αξιοποιούν με τον καλύτερο τρόπο τις δυνατότητες του διαδικτύου, προς όφελος της μονάδας τους. Έτσι θα μπορούν να πετύχουν αυξημένες πληρότητες, καλύτερες τιμές, παράταση της τουριστικής περιόδου για τη μονάδα τους, μείωση της εξάρτησης από αλλά κανάλια διακίνησης τουριστών και κατ’ επέκταση αύξηση των πωλήσεων και της κερδοφορίας τους.

Το «Digital Marketing in Hospitality» Θα πραγματοποιηθεί στις 11 και 12 Δεκεμβρίου 2015 στην Αθήνα, στο Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη και στις 18 και 19 Δεκεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, ενώ θα ακολουθήσουν και άλλες διοργανώσεις σε άλλες πόλεις εντός του 2016.


Απευθύνεται σε ιδιοκτήτες και στελέχη μικρομεσαίων ξενοδοχειακών μονάδων, σε ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων και δωματίων, καθώς και σε στελέχη τμημάτων marketing ξενοδοχειακών μονάδων. Για τα μέλη του ΣΕΤΕ το κόστος συμμετοχής επιδοτείται.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Πειραιώς στο πλαίσιο του Πειραιώς Tourism 360ο, του ολοκληρωμένου πακέτου υπηρεσιών για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
www.insete.gr, www.excelixi.org

ΤΑ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΝΟΥΝ ΤΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΑΦΗΓΗΜΑ ΤΗΣ Ε.Ε.

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου και μάλιστα στην καρδιά της Ευρώπης μετά τον θλιβερό απολογισμό της  αποτρόπαιης δράσης των τζιχαντιστών.  Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις πραγματικές συνέπειες  στην πολιτική , κοινωνική και οικονομική συμπεριφορά κορυφαίων ευρωπαϊκών οργανισμών, αλλά και μεγάλων ομάδων πολιτών , που συναπαρτίζουν τα κέντρα λήψης ευρωπαϊκών αποφάσεων .
Οι γνωρίζοντες άρχισαν να το υπολογίζουν, όμως ελάχιστοι θεωρούσαν οτι η εισαγομένη τρομοκρατία και το εντεινόμενο προσφυγικό ζήτημα θα πυροδοτούσαν τόσο πυκνές εξελίξεις, ακόμα και επί θεμάτων που αποτελούν απαράβατους , υποτίθεται, ευρωπαϊκούς κανόνες.
Συνθήκη Σένγκεν , σύμφωνο σταθερότητας ,  πολιτικές λιτότητας , ελευθερίες στην κίνηση κεφαλαίων και ανθρώπων μπαίνουν ξανά στο μίξερ της επεξεργασίας και επαναδιατύπωσης.
Το πρωτοφανές τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι ,οι κλιμακούμενες απειλές εναντίον διοικητικών κέντρων της Ευρώπης και ο εντεινόμενος φόβος για τα επερχόμενα ,δημιουργούν το αναγκαίο πλαίσιο για μια συνολική πολιτική αντιποίνων εναντίον των ακραίων ισλαμιστικών κύκλων ,είτε στή Συρία στο Ιράκ και σε άλλες μουσουλμανικές περιοχές ,είτε εντός του Ευρωπαϊκού εδάφους.

Αυτή είναι η μία πλευρά του τεράστιου ζητήματος που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.  Υπάρχει βεβαίως και άλλη μία που αφορά τις εσωτερικές ευρωπαϊκές διεργασίες και εστιάζεται στην αλλαγή αποφασισμένων πολιτικών που διχάζουν τις ευρωπαϊκές κοινωνίες , περιθωριοποιούν μεγάλα λαϊκά στρώματα και οδηγούν σε παρατεταμένες εντάσεις.

Τα αναπάντητα ερωτήματα είναι πολλά. Και είναι απλοϊκή η προσέγγιση οτι τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα  είναι αποτέλεσμα «αντιποίνων» μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής της Δύσης προς διάφορες χώρες του μουσουλμανικού τόξου.
Αντιστοίχως απλοϊκή μπορεί να κριθεί η προσέγγιση ότι τα γεγονότα είναι μια αλληλουχία τυχαιοτήτων  που προέρχεται από αποσπασματικές ακραίες συμπεριφορές μεμονωμένων όσο και προβληματικών ατόμων.
Σε κάθε περίπτωση οι συνέπειες των τυφλών τρομοκρατικών χτυπημάτων αλλά και η αφόρητη πίεση που ασκούν στις ευρωπαϊκές ηγεσίες  οι εντεινόμενες προσφυγικές ροές , θα είναι μεγαλύτερες του αναμενομένου , για το ασταθές ,πλέον , ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Δυστυχώς τα αίτια είναι τόσα πολλά και τόσο περίπλοκα που αφενός υπερκαλύπτονται από την δραματικότητα της επικαιρότητας και αφετέρου ακόμη και αν εντοπιστούν η αντιμετώπισή τους έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα.

Η «επόμενη μέρα» της Ιστορίας καταγράφει μόνον περιστατικά. Άλλωστε ιστορικές χαρακτηρίζονται και οι αποφάσεις της ευρωπαϊκής ηγεσίας, με αφορμή τα τρομοκρατικά χτυπήματα, καθώς λαμβάνονται μετά από 40 και 50 χρόνια.  Και αυτό  παρά το γεγονός οτι  πολλές από τις πολυ-παραμετρικές ασύμμετρες απειλές θα μπορούσαν να είχαν προβλεφτεί και φυσικά  αποφευχθεί.  

Πρώτη συνέπεια από το χτύπημα των τζιχαντιστών στο Παρίσι ήταν η μερική ανάκληση των ελευθεριών της Συνθήκης Σένγκεν.

Το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ δέχτηκε και τα τρία αιτήματα της Γαλλία: καταγραφή των στοιχείων ταξιδιωτών με αεροπλάνο (PNR), έλεγχο στην διακίνηση των πυροβόλων όπλων, έλεγχο και των ευρωπαίων υπηκόων στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Ο στόχος για τον εντοπισμό των ξένων μαχητών στο πλευρό των τζιχαντιστών δεν είναι βέβαιο ότι θα επιτευχθεί, αλλά... η αναβίωση των ελέγχων στα σύνορα είναι βέβαιο ότι αποψιλώνει το ευρωπαϊκό οικοδόμημα της ενοποιητικής διαδικασίας. Αν αναλογιστεί κανείς και το εύρος των ελέγχων στις οικονομικές συναλλαγές, μπορεί εύκολα να θεωρήσει πως η «Ένωση» ξαναγίνεται μια Τελωνειακή Κοινότητα. Και, μάλιστα, υπό δημοσιονομική παρακολούθηση.

Όσες από τις αποφάσεις του Συμβουλίου ανακοινώθηκαν συντείνουν στον συντονισμό εκτεταμένων ελέγχων, με συνέπεια τον περιορισμό κεκτημένων ελευθεριών και την απώλεια της ιδιωτικότητας.  Ορισμένοι αδιαφορούν αν με αυτό τον τρόπο ανοίγει το κουτί της Πανδώρας , καθώς μιά  συνθήκη που ραβόταν επι δεκαετίες κινδυνεύει  ξηλωθεί σε λίγες ημέρες!

Η Κομισιόν προτείνει, ως μόνιμο μέτρο, να ενεργοποιηθούν από τον Μάρτιο του 2016 τα λεγόμενα “ευφυή σύνορα”. Δηλαδή, η υποχρεωτική συμμετοχή των ταξιδιωτών στη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων, εικόνας προσώπου, εικόνας ίριδας, ο ηλεκτρονικός έλεγχος της αυθεντικότητας των ταξιδιωτικών εγγράφων, αλλά και ένα σύστημα  υπολογισμού της επιτρεπόμενης διαμονής κάθε ταξιδιώτη που εισέρχεται από τρίτες χώρες σε ευρωπαϊκό έδαφος. Επομένως, η κατάκτηση της ελεύθερης κυκλοφορίας προσώπων καταρρέει. Έτσι, απαξιώνεται η προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού διαβατηρίου και επανέρχεται ο αντικατοπτρισμός του συγκυριακού κύρους της κάθε ευρωπαϊκής χώρας ξεχωριστά.

Επίσης, στόχος είναι από την 1η Ιανουαρίου 2016 να λειτουργεί το ευρωπαϊκό κέντρο συντονισμού της Europol, με ένα ενοποιημένο σύστημα ανταλλαγής ευαίσθητων πληροφοριών. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, εκτιμά πως οι έλεγχοι που προτείνει η Κομισιόν θα μπορούν να εντοπίζουν τρομοκράτες που μπορεί να παρισφρύουν στις μεταναστευτικές ροές, όμως τέτοιου είδους γραφειοκρατικές εκτιμήσεις απέχουν πολύ από την πραγματικότητα των παράνομων διελεύσεων.

Αυτή είναι η κακή πλευρά ενός   ζητήματος  με πολλές αθέατες πλευρές  και που αναμένεται βάλει βαριά τη σφραγίδα του.
Μπορεί όμως υπό προϋποθέσεις να καταγραφεί και μια θετική  πλευρά.     Αφορά στην ορθολογική  και εποικοδομητική   αντιμετώπιση τόσο  του προβλήματος των ανεξέλεγκτων προσφυγικών ροών , που αποτελεί μια βραδυφλεγή βόμβα για τις ευρωπαϊκές οικονομίες.  Όσο  και στη χαλάρωση του σφιχτού συμφώνου σταθερότητας , που αποτελεί φραγμό στις ευέλικτες οικονομικές πολιτικές που επιζητούν τα κράτη τα οποία πρωτίστως πλήττονται από το τεράστιο αυτό ζήτημα.

Ήδη η αρχή έγινε από την Γαλλία και την Ιταλία ,με την μορφή συγκεκριμένων προτάσεων που υποβλήθηκαν στα κοινοτικά όργανα και την Κομισιόν.  Εκτιμάται οτι θα συνεχιστεί και από Ελλάδα ,Ισπανία ,Πορτογαλία ,Βέλγιο και Κύπρο.  Μεγάλο ζητούμενο είναι η συμπεριφορά της Γερμανίας και των δορυφόρων της , επί  του θέματος που θα τεθεί.
Σε κάθε περίπτωση εκτιμάται οτι θα ενταθούν οι διεργασίες σε ανώτερο  επίπεδο, μεταξύ των ευρωπαϊκών πολιτικών ηγεσιών.  Το αποτέλεσμα είναι νωρίς για να προβλεφθεί με βεβαιότητα. Πάντως δεν μπορεί να είναι τυχαία η εκτίμηση κορυφαίων στελεχών της Κομισιόν οτι η χαλάρωση των σφιχτών δημοσιονομικών πολιτικών και πολιτικών λιτότητας, θα έρθει πολύ νωρίτερα του αναμενομένου. Όπως έλεγαν κανείς δεν διακινδυνεύει να μετατρέψει την ΕΕ σε ένα διαρκές ναρκοπέδιο, με ανοιχτά όλα τα καυτά ζητήματα.

*Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ, που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα.

Η Ευρώπη χρειάζεται μία ενιαία κυβέρνηση

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Το βαρύ τρομοκρατικό κτύπημα που υπέστη το Παρίσι την προηγούμενη Παρασκευή, επιτείνει τις αβεβαιότητες σχετικά με το μέλλον της Ευρώπης και επιταχύνει (ή τουλάχιστον πρέπει επειγόντως να επιταχύνει) τις εξελίξεις της πολιτικής ένωσης.
Η ανάγκη είναι άμεση και ζωτική, υπάρχει ένα τεράστιο πολιτικό κενό στο κέντρο του ευρωπαικού οικοδομήματος και πρέπει να καλυφθεί πολύ γρήγορα. Διαφορετικά η μία κρίση θα διαδέχεται την άλλη και η Ευρώπη θα διαλυθεί.
Με τη σημερινή της μορφή η Ευρώπη απεδείχθη ανοχύρωτη και πολύ αδύναμη, από την οικονομία μέχρι την τρομοκρατία. Τώρα χρειάζεται μία μεγάλη αλλαγή για να επιβιώσει. Και δεν περισσεύει καθόλου χρόνος.
Η δολοφονική επίθεση που δέχθηκε σε τόσο μαζική κλίμακα η καρδιά της Γαλλίας, κατέδειξε οτι το μόνο πράγμα που μπορεί να διασφαλίσει τα δημόσια αγαθά και τα κεκτημένα της Ευρώπης, είναι ένα ισχυρό πολιτικό κέντρο διακυβέρνησης, μία πολιτική ένωση, που σημαίνει και  μία υπερεθνική κυβέρνηση για την Ευρώπη.
Η διατήρηση του κατακερματισμού της Ευρώπης, απειλεί ανοικτά και αδιαμφισβήτητα πλέον την ίδια της την ύπαρξη. Κανένα ευρωπαικό κράτος, μικρότερο ή μεγαλύτερο όπως έγινε φανερό την προηγούμενη εβδομάδα, δεν μπορεί πλέον να σταθεί από μόνο του.

Άρα, η Ευρώπη ή θα ενωθεί πολιτικά ή δυστυχώς θα τελειώσει… Η ανάγκη να υπάρξει το πολιτικό κέντρο που θα παίρνει τις αποφάσεις γρήγορα, που θα διαμορφώνει και θα εκφράζει την εξωτερική πολιτική της Ευρώπης, την πολιτική άμυνας και ασφάλειας, είναι σήμερα επιβεβλημένη.

Η δραματική υπόθεση του Παρισιού διαβάζεται και ως μνημειώδης αποτυχία των κατακερματισμένων πολιτικών ηγεσιών της Γηραιάς Ηπείρου, οι οποίες εξακολουθούν και ομφαλοσκοπούν και να παραμένουν κολλημένες στις εθνικές ή κομματικές τους σκοπιμότητες.

Πολιτικοί ηγέτες πολύ κατώτεροι των περιστάσεων για να γράψουν ιστορία, όπως προκύπτει, δημιουργούν επιπλέον τον κίνδυνο να στείλουν την Ευρώπη στον γκρεμό. Μόνα τους τα κράτη μέλη είναι αδύνατον σήμερα να διαχειριστούν το μείζον θέμα της συλλογικής ασφάλειας, ούτε η Ευρώπη μπορεί να λειτουργεί σε ένα γεωπολιτικό κενό.

Οι εξελίξεις έχουν ξεπεράσει  τη σημερινή απαρχαιωμένη δομή της Ευρωπαικής Ενωσης, χρειάζεται μία γενναία πολιτική αντίδραση. Αυτή θα είναι και η καλύτερη απάντηση σε όλους όσοι επιδιώκουν να κλείσουν τα σύνορα των κρατών μελών, να περιχαρακώσουν την Ευρώπη και να την πνίξουν ως υπόδειγμα και προοπτική  ελευθερίας, δημοκρατίας και ανοικτής κοινωνίας.

Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει πολιτειακή υπόσταση, αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση και αυτή θα είναι η κολοσσιαία ιστορική αλλαγή για το άμεσο μέλλον, την επιβίωση.

Η Ευρώπη ή θα ζήσει μέσα από αυτή την αλλαγή ή θα πεθάνει αναπόφευκτα. Η παρατεταμένη οικονομική κρίση όπως και οι δολοφονικές τρομοκρατικές επιθέσεις, καταδεικνύουν την απουσία των αναγκαίων μηχανισμών πρόληψης και παρέμβασης στην Ευρώπη, το έλλειμμα κατά βάση παραγωγής σπουδαίων συλλογικών αποφάσεων.

Λείπει το κέντρο εξουσίας, το κέντρο στρατηγικής και αυτό γίνεται τώρα καταστροφικό. Σε μία εποχή συγκλονιστικών ανακατατάξεων και ανατροπών, η Ευρώπη εμφανίζεται να μην ξέρει τι θέλει και τι πρέπει να κάνει, στο Ιράκ, στο Ιράν, στη Συρία κ.ο.κ.

Η Ευρώπη είναι χωρίς θωράκιση, χωρίς σχέδιο, χωρίς αφεντικό!
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Από το bullying στη συναίνεση;

Του Θάνου (Αθανασίου) Ασημάκη*

Πως τα φέρνει έτσι η μοίρα, που ο άνθρωπος που δημιουργήθηκε χρησιμοποιώντας τον φόβο, μέσω του εκφοβισμού των άλλων, να έρθει αντιμέτωπος με ανθρώπους που αντιστέκονται στο bullying. Από υποκινητής και καλλιεργητής του bullying, στις πορείες και τις πλατείες όπου ξεσήκωνε πολίτες με το φόβο της απώλειας κυρίως χρημάτων, να «τρομοκρατήσουν» πολιτικούς, από υποστηρικτής στους νταήδες του «κινήματος δεν πληρώνω» που με τσαμπουκά και θράσος σηκώνανε τις μπάρες στα διόδια και διαπληκτίζονταν με απλούς εργαζόμενους, από ηθικός αυτουργός της μεταφοράς των μεταναστών στη Νομική Αθηνών οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι το πανεπιστημιακό άσυλο, εκβιάζαν την κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου για να τους δώσουν παράτυπα άδεια παραμονής, από εκμεταλλευτής των «αγανακτισμένων» ψηφοφόρων που παραλίγο να κάψουν τη Βουλή, τους βουλευτές και τη Δημοκρατία, έφτασε να τα βρίσκει όλα μπροστά του.

Με τον αέρα από τις πορείες και τις πλατείες πήγε στην Ευρώπη «περήφανα» να διαπραγματευτεί, αλλά εκεί μια φωνή, ένας τσαμπουκάς και bullying δεν φτάνουν, θέλουν στοιχεία, αποδείξεις, έργα, αποτελέσματα. Πήγε και τους είπε δεν πληρώνω και νόμιζε θα σηκώσει την μπάρα των διοδίων και θα περάσει, πως θα του δώσουν έτσι κι άλλα δανεικά. «Μετέφερε» τους μετανάστες, από τα στρατόπεδα «υποδοχής και φιλοξενίας» όπως τα ονόμασε η Νέα Δημοκρατία, στις πλατείες να λιάζονται προκαλώντας την εκρηκτική αύξηση της μεταναστευτικής ροής από την Ελλάδα, δημιουργώντας τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα, πρωτίστως στα νησιά.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά  οι «αγανακτισμένοι» αρχίζουν να ξανακάνουν την εμφάνιση τους. Αυτή τη φορά, αγανακτούν, για την κοροϊδία τριών διαδοχικών εκλογικών διαδικασιών. Τις δύο φορές, γιατί έκανε τα αντίθετα από όσα υποσχόταν και την τρίτη γιατί ζήτησε μια δεύτερη ευκαιρία, να διορθώσει σταδιακά κατά την εφαρμογή την «εκβιαστική» όπως ονόμαζε συμφωνία. Οι πολίτες όμως δεν τρώνε πλέον κουτόχορτο. Και αυτό τον φοβίζει. Όχι μην κάψουν τη Βουλή, δεν θα συμβεί αυτό. Η Ελλάδα έχει δημιουργήσει τη δημοκρατία και οι πολίτες της θα βρουν δημοκρατικές διεξόδους.

Ο φόβος, έφερε τις πρώτες σπασμωδικές αντιδράσεις της κυβέρνησης. Με τις δηλώσεις Καμμένου (ΑΝΕΛ) και Παππά (ΣΥΡΙΖΑ), και την επιβεβαίωση Τσίπρα, ότι οι βουλευτές ΗΞΕΡΑΝ τι μέτρα θα έπρεπε να φέρουν προς ψήφιση μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου (με λίστα, όπως με νόημα δήλωσε ο Τσίπρας), καθώς περιλαμβάνονται στο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Όπως και το 23% ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση που με νέες «περήφανες» διαπραγματεύσεις αντικαταστάθηκε με αύξηση στα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας και στη φωτογραφική φορολόγηση του κρασιού (κατ’ εξοχήν ελληνικού προϊόντος). Ο ίδιος φόβος, έφερε και τις δηλώσεις περί συναίνεσης σε ασφαλιστικό, παιδεία κλπ. Φόβος περί απώλειας της δεδηλωμένης. Φόβος περί απώλειας της εξουσίας. Bullying προς τους βουλευτές του, μην τολμήσουν και δεν ψηφίσουν τα επόμενα μέτρα.
 
* Ο Θάνος (Αθανάσιος) Ασημάκης είναι Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου