Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015

Το Κροκύλειο απέκτησε σύνδεση wi-fi

Με μεγάλη χαρά ο Σύλλογος Κροκυλειοτών ο Μακρυγιάννης ανακοινώνει πως από σήμερα το Κροκύλειο γίνεται το πρώτο χωριό του πρώην Δ.Δ. Βαρδουσίων που αποκτά ελεύθερη wi-fi σύνδεση και μάλιστα με δύο σημεία hotspot.

Η πρώτη κεραία ξεκίνησε να εκπέμπει από το ΚΕΠ (παλαιό Κοινοτικό κατάστημα και Δημαρχείο) και η δεύτερη από το Δημοτικό Ξενοδοχείο προκειμένου έτσι να καλύπτεται ασύρματα η περιοχή της αγοράς και της πλατείας που συγκεντρώνουν τον περισσότερο κόσμο.

Η διάθεση της adsl γραμμής έγινε από τον Δήμο Δωρίδας στο Λιδωρίκι, ενώ το κόστος της ασύρματης αναμετάδοσης του σήματος μέχρι το χωριό, το ανέλαβε ο Σύλλογος με διενέργεια σχετικού εράνου που ξεκίνησε στις αρχές του καλοκαιριού.

Σημειώνεται πως το wi-fi είναι μία παροχή του Δήμου και του Συλλόγου, έχει κάποιους περιορισμούς και σε καμία περίπτωση δεν επιχειρεί να καλύψει τις πάγιες ανάγκες σύνδεσης διαδικτύου που μπορεί να έχει το χωριό (στο οποίο δεν έχει έρθει ακόμα οπτική ίνα). Σε κάθε περίπτωση όσα σπίτια έχουν οπτική επαφή με τις δύο κεραίες μπορούν ενδεχομένως να συνδεθούν στο wi-fi, εγκαθιστώντας με δική τους ευθύνη κάποιον τοπικό αναμεταδότη.

Ο Σύλλογος εκτός από τον Δήμο Δωρίδας, ευχαριστεί όσους στήριξαν το εγχείρημα αυτό και ιδιαίτερα τον ομογενή Μακρυκώστα Κων/νο και τον Σύλλογο Γαμβρών και Νυφών Κροκυλείου.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Η Γεν. Γραμματέας                          Ο Πρόεδρος  


Ασπασία Τριανταφύλλου             Γραββάνης Ευάγγελος 

Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας καλεί τους νέους σε συνάντηση και συζήτηση


Η χορήγηση αδειών για την φύτευση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Φωκίδας ενημερώνει όσους παραγωγούς ενδιαφέρονται να αποκτήσουν άδεια για φύτευση οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου να υποβάλουν δηλώσεις ενδιαφέροντος για χορήγηση άδειας φύτευσης έως 15 Δεκεμβρίου 2015 στα γραφεία της ΔΑΟΚ  στην Άμφισσα και το Ευπάλιο.

Όπως μας ενημερώνει ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δημήτρης Γκούλτας τα ελάχιστα στοιχεία της αίτησης είναι
i) της αιτούμενης έκτασης
ii) της περιοχής (Νομός, Δ. Διαμέρισμα, Τοποθεσία) στην οποία υποβάλλεται η δήλωση αυτή
iii) αν ο ενδιαφερόμενος διαθέτει ιδιόκτητο ή ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο για την αιτούμενη έκταση.

Είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις ενδιαφέροντος δεν αποτελούν αίτηση για χορήγηση άδειας φύτευσης καθώς η διαδικασία σύμφωνα με τα κριτήρια επιλεξιμότητας και προτεραιότητας που θα αποφασιστούν θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 1ης Μαρτίου 2016.

Θα πρέπει επίσης να σας ενημερώσουμε ότι σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί μέχρι αυτή τη στιγμή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι άδειες φύτευσης που θα χορηγούνται από το 2016 και μετά δεν ενισχύονται οικονομικά μέσω του προγράμματος αναδιάρθρωσης. Αντίθετα δικαιώματα φύτευσης, δικαιώματα αναφύτευσης και δικαιώματα από μεταβίβαση που έχουν χορηγηθεί ως 31-12-2015 ενισχύονται μέσω του προγράμματος αναδιάρθρωσης κανονικά.

Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι η φύτευση αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες χωρίς την χορήγηση άδειας φύτευσης από το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαγορεύεται και όσοι παράνομοι αμπελώνες εντοπιστούν θα πρέπει να εκριζωθούν άμεσα ειδάλλως επιβάλλονται βαρύτατα πρόστιμα σύμφωνα με την ισχύουσα Εθνική και Κοινοτική Νομοθεσία.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να απευθύνεστε στην Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Άμφισσας (Τσιάμης Απόστολος 2265350544)   


Ο Σμιτ και οι άλλοι μεγάλοι της ιστορικής πολιτικής τομής

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Ο Χέλμουτ Σμιτ,  που έφυγε την εβδομάδα αυτή στα 96 του χρόνια, υπήρξε ένας πολύ μεγάλος πολιτικός για την  Ευρώπη.  Κορυφαίος ευρωπαιστής και πολιτικός στοχαστής, συνέβαλε μαζί με τον Ζισκάρ Ντ Εστέν, τον Φρανσουά Μιτεράν, τον Χέλμουτ Κολ, αλλά και τον επί μία  δεκαετία χαρισματικό πρόεδρο της Κομισιόν Ζακ Ντελόρ, στο όραμα και την προοπτική της Ενωμένης Ευρώπης. Με έμπνευση, με στρατηγική και απαράμιλλη ιστορική ευθύνη.
Πρωταγωνιστής αυτός, όπως και οι άλλοι, στο μεγαλύτερο πολιτικό πρότζεκτ που γνώρισε ο κόσμος τα τελευταία διακόσια χρόνια, στο κρισιμότερο ιστορικό εγχείρημα που ανέλαβε ποτέ η ίδια η  ευρωπαική ήπειρος για το μέλλον και την επιβίωσή της. Την οικονομική και την πολιτική δηλαδή ένωση των λαών και των κρατών της Ευρώπης. Σε μία ενιαία, δομημένη, δύναμη  γεωπολιτικού διαμετρήματος.
Ο Χέλμουτ Σμιτ λειτούργησε ως  πρωτεργάτης του ευρωπαικού οράματος, κυβερνώντας τη Γερμανία από το 1974  μέχρι το 1982, την περίοδο ακριβώς που θεμελιωνόταν η ενιαία αγορά και άρχισαν να προστίθενται, ο ένας μετά τον άλλον, οι επόμενοι εταίροι, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Βασικός συνοδοιπόρος του Γερμανού καγκελάριου ήταν ο Γάλλος πρόεδρος Βαλερύ Ζισκάρ Ντ Εστέν, κατ εξοχήν επίσης ευρωπαιστής, με ιδιαίτερη προσφορά στην ευρωπαική ολοκλήρωση και τους υπερεθνικούς θεσμούς.

Μαζί,  βάζουν μπροστά τον περίφημο γαλλο – γερμανικό άξονα, ο οποίος αποδεικνύεται κολοσσιαίας πολιτικής σημασίας για την προώθηση των διαδικασιών της ευρωπαικής ενοποίησης. Ο Σμιτ πίστεψε και δούλεψε πολύ, από την αρχή, σε αυτή τη βασική κατεύθυνση, τονίζοντας πάντα ότι δεν πρόκειται να κάνει τίποτε χωρίς τη Γαλλία στο πλευρό του.

Ο γαλλο - γερμανικός άξονας γνωρίζει δόξες μεγάλες, αμέσως μετά, όταν τη σκυτάλη παραλαμβάνουν δύο άλλοι, τεράστιου μεγέθους ευρωπαιστές πολιτικοί ηγέτες, ο Φρανσουά Μιτεράν στη Γαλλία και ο Χέλμουτ Κόλ στη Γερμανία. Ο πρώτος κυβερνά επί δεκατέσσερα χρόνια τη Γαλλία και ο δεύτερος επί δεκαέξη τη Γερμανία. Το ευρωπαικό οικοδόμημα παίρνει άλλη μορφή, άλλο ύψος και αναμφίβολα άλλο βάθος.

Το 1992 υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, ξεκινώντας με άμεσους στόχους την οικονομική και νομισματική ενοποίηση. Πολλά βήματα μπροστά… Μιλάμε για ιστορική τομή, η οποία θα γεννήσει κατ αρχάς  το ενιαίο νόμισμα (το ευρώ) και θα ανοίξει αναπόφευκτα τη συζήτηση και τις διαδικασίες για την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Οσα χρόνια ακόμη και εάν χρειαστεί να περάσουν…

Τα βήματα προς την ευρωπαική ολοκλήρωση εμπεδώνουν άλλωστε την ειρήνη στη Γηραιά Ηπειρο – απίστευτη πολιτική και ανθρωπιστική κατάκτηση, μετά από δύο καταστροφικούς πολέμους μέσα στα σπλάχνα της ευρωπαικής ηπείρου !

Το ιστορικό μέγεθος των ηγετών αυτού του βεληνεκούς, αλλά και τον τεράστιο ρόλο του γαλλο – γερμανικού άξονα (ο οποίος αποδυναμώθηκε τα τελευταία χρόνια, προκαλώντας την παρέμβαση των ΗΠΑ μέσα στην κρίση για να κρατηθεί κάποια ισορροπία), τον επιβεβαιώνει η απόφαση του Μιτεράν να ανάψει το 1990 το πράσινο φώς  για την επανένωση των δύο Γερμανιών, παρά τις πολλές αντιρρήσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ. Ο Κόλ επιδιώκει διακαώς την επανένωση, πολύ σωστά.  Ο Μιτεράν, που πίστευε πολύ στην ενωμένη Ευρώπη (όπως φυσικά και ο Κολ) και διακρινόταν για την διορατικότητα του, αίρει κάθε επιφύλαξη. Με μια Γερμανία σπασμένη για πάντα στα δύο δεν θα υπήρχε καμία μα καμία σοβαρή πρόοδος. Πάνω από όλα η Ευρώπη !  

* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 19 Νοεμβρίου 2015

Οι στόχοι του Προϋπολογισμού 2016 της Περιφέρειας Στερεάς που ψηφίστηκε

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για το 2016.

Για πρώτη φορά κατατέθηκε προϋπολογισμός με τόσο σημαντικές μειώσεις των δαπανών της προς όφελος των έργων, των υποδομών και της ενίσχυσης των κατοίκων της Στερεάς Ελλάδας, μέσω των κοινωνικών προγραμμάτων.

Πρόκειται για ένα ρεαλιστικό σχέδιο που έχει ως βάση τον άνθρωπο και τις ανάγκες κάθε οικογένεια της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Τύπου του Περιφερειάρχη:

Μειώνουμε το κόστος λειτουργίας της περιφέρειας κατά 35% εξοικονομώντας πόρους ύψους 2.9000.000 ευρώ, τους οποίους επιστρέφουμε στην Στερεά ενισχύοντας δράσεις.

1.000.000 € από τους πόρους που εξοικονομούμε τους χρησιμοποιούμε για δράσεις που αφορούν στη δημιουργία κοινωνικής ομπρέλας (500.000€), την ενίσχυση του τουρισμού (300.000€) και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση/αναβάθμιση των υπηρεσιών μας (200.000€).

Καλύπτουμε το επιπλέον κόστος των τοκοχρεωλυτικών δόσεων των δανείων κατά 550.000€ και προχωρούμε άμεσα στην εκ νέου ρύθμιση τους με στόχο την αποδέσμευση πόρων ύψους 350.000€ ετησίως.

Αυξάνουμε το αποθεματικό της περιφέρειας κατά 25%, παρόλες τις μειώσεις των πόρων που έχουν υποστεί οι Περιφέρειες τα τελευταία έτη.

Αντιμετωπίζουμε τις δικαστικές εκκρεμότητες που προέρχονται από τα προηγούμενα έτη, αυξάνοντας το ποσό για την αποπληρωμή τους κατά 70%.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης δήλωσε μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού:
«Κάναμε μεγάλη και σοβαρή προσπάθεια για να καταρτίσουμε έναν προϋπολογισμό που θα μας επιτρέπει να επιστρέψουμε σε όλους τους κατοίκους της Στερεάς Ελλάδας αυτά που δικαιούνται. Όταν αναλάβαμε, υποσχεθήκαμε ότι θα παλέψουμε για να αλλάξουμε νοοτροπίες και δεδομένα που αποτελούσαν εμπόδιο στην ανάπτυξη και την εξέλιξη. Το κάνουμε πράξη και ασχολούμαστε μόνο με τις ανάγκες των ανθρώπων της Στερεάς Ελλάδας και σε αυτούς στηρίζουμε όλες τις αλλαγές που θέλουμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε, με αυτούς θέλουμε να είμαστε ομάδα και να αποδείξουμε ότι η ανάπτυξη δεν έρχεται με ευχές αλλά με ιδέες, γνώση και ενότητα».

Ενημέρωση των Κτηνοτρόφων για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

Το Τμήμα Κτηνιατρικής της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Άμφισσας Π.Ε. Φωκίδας ανακοινώνει ότι μετά την εμφάνιση του νοσήματος της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (αρχικά στην περιοχή Έβρου και στη συνέχεια στις Π.Ε Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Λήμνου και Χαλκιδικής) και την εξέλιξη του νοσήματος κρίνεται επιτακτική η ανάγκη για την παύση των μετακινήσεων βοοειδών σε όλη την Επικράτεια. Ηδη μέχρι 31/12/2015 θα επιτρέπεται η μετακίνηση των βοοειδών μόνο για άμεση σφαγή.

Η Οζώδης Δερματίτιδα είναι μια νόσος των βοοειδών (συμπεριλαμβανομένων ειδών βουβαλιών), υποχρεωτικής δηλώσεως, η οποία οφείλεται σε ιό του γένους Capripoxvirus της οικογένειας των Poxviridae (περιλαμβάνει ιούς της ευλογιάς όπως του προβάτου).

Πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας τον Αύγουστο του 2015, σε δύο εκτροφές αγελαίων βοοειδών με έδρα στο Δέλτα του Έβρου, προερχόμενη από την Τουρκία.

Η νόσος μεταδίδεται με διάφορα είδη μύγας, τσιμπούρια, κουνούπια, εκκρίσεις των ασθενών ζώων (σάλιο, σπέρμα), την τροφή ή το νερό, ζωικά προϊόντα και υποπροϊόντα, οχήματα και είναι η αιτία σοβαρότατων οικονομικών ζημιών στον τομέα της βοοτροφίας.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν εμφάνιση και σταδιακή αύξηση επώδυνων, σκληρών οζιδίων (έως 5 εκ.) κυρίως σε κεφαλή, αυχένα, μαστό και περίνεο, που στην αρχή γίνονται αντιληπτά έπειτα από ψηλάφηση, δημιουργία ελκών στις δερματικές αλλοιώσεις 1-2 εβδομάδων, διόγκωση λεμφαδένων, οιδήματα (πρηξίματα) στα πόδια και αδυναμία βάδισης, οίδημα στην λαμυρίδα (προγούλι), πνευμονία, μαστίτιδα, ορχίτιδα, τύφλωση.

Οι άμεσες και έμμεσες απώλειες περιλαμβάνουν: απότομη πτώση της παραγωγής γάλακτος, απώλεια βάρους του σώματος, αποβολές, υπογονιμότητα στα θηλυκά ζώα, προσωρινή ή μόνιμη στειρότητα στους ταύρους, απώλειες χρηματοοικονομικών αποδόσεων λόγω της απαγόρευσης διακίνησης των ζώων και εμπορίας ή εξαγωγής αυτών και των προϊόντων ή υποπροϊόντων τους, υψηλές δαπάνες για τον εμβολιασμό.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το νόσημα δεν προσβάλει τον άνθρωπο.

Η έγκαιρη διάγνωση του νοσήματος και η άμεση ενημέρωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών για τη λήψη των προβλεπόμενων μέτρων είναι υψίστης σημασίας για τον περιορισμό πιθανών οικονομικών απωλειών των κτηνοτρόφων. Επομένως, οι κτηνοτρόφοι καλούνται σε περίπτωση εμφάνισης των ανωτέρω συμπτωμάτων στο κοπάδι τους να ενημερώσουν χωρίς χρονοτριβή την Κτηνιατρική Υπηρεσία της περιοχής τους στα παρακάτω τηλέφωνα:

Τμήμα Κτηνιατρικής Φωκίδας: 2265352 717, 22660 22050, 26340 51260

Η Φωκίδα θα τιμήσει τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Γιαννάκη Ομήρου

Η Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, διοργανώνει στις 29 Νοεμβρίου 2015, ημέρα Κυριακή και ώρα 19:00, στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, ειδική εκδήλωση για να τιμήσει τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Κυριακή  29 Νοεμβρίου  2015

19:00 – Καλωσόρισμα παρευρισκομένων
-        Χαιρετισμός Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας  Κωνσταντίνου Μπακογιάννη
-        Προσφώνηση από τον Καθηγητή Ανδρέα Βοσκό
-        Ομιλία Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιαννάκη Ομήρου
-        Ομιλία του Αντιπεριφερειάρχη Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας   Κωνσταντίνου Μίχου
-        Απονομή Τιμητικής Πλακέτας
-        Χορωδία Ωδείου Άμφισσας
-        Χορευτικός Όμιλος Άμφισσας του Πολιτιστικού Κέντρου Φωκίδας

Βιογραφικά Στοιχεία Γιαννάκη Ομήρου

Γεννήθηκε στην Κάτω Πάφο στις 18 Σεπτεμβρίου 1951. Σπούδασε Νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του στην Ελλάδα αναμίχθηκε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα και ανέπτυξε αντιδικτατορική δράση, συμμετέχοντας στην κατάληψη της Νομικής Σχολής και στην εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Πολιτική Σταδιοδρομία

Εξελέγη βουλευτής Πάφου με το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ (Σ.Κ. ΕΔΕΚ) στις εκλογές της 24ης Μαΐου 1981 και επανεξελέγη στις εκλογές της 8ης Δεκεμβρίου 1985, της 19ης Μαΐου 1991 και της 26ης Μαΐου 1996, αξίωμα το οποίο διατήρησε έως το 1998, οπότε διορίστηκε Υπουργός Άμυνας.
Το 1998 διορίστηκε Υπουργός Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη, παραιτήθηκε όμως στις 4 Ιανουαρίου 1999 λόγω διαφωνίας του με την απόφαση της κυβέρνησης για ματαίωση της έλευσης στην Κύπρο του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.
Στις εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 επανεξελέγη βουλευτής Πάφου με το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών (ΚΙ.ΣΟΣ.) (στις 19 Φεβρουαρίου 2000 το κόμμα μετονομάστηκε σε ΚΙ.ΣΟΣ.). Στις 22 Ιουλίου 2001 εξελέγη πρόεδρος του Κινήματος και επανεξελέγη στις 18 Μαρτίου 2007. Είναι μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2006 εξελέγη βουλευτής Λευκωσίας με το Κ.Σ. ΕΔΕΚ (στις 29 Ιουνίου 2003 το Κίνημα μετονομάστηκε σε Κ.Σ. ΕΔΕΚ) και επανεξελέγη στις εκλογές της 22ας Μαΐου 2011. Διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, μέλος της Επιτροπής Επιλογής, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας και αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.
Στις 2 Ιουνίου 2011 εξελέγη Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη Δέκατη Βουλευτική Περίοδο. Είναι ex officio πρόεδρος της Επιτροπής Επιλογής και πρόεδρος της Ad Hoc Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής και της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Πόθεν Έσχες.
Τον Ιανουαρίου του 2015 υπέβαλλε την παραίτηση του από τη θέση του προέδρου της ΕΔΕΚ.Παρέμεινε στη θέση αυτή μέχρι την 1η Μαρτίου του 2015 όταν διεξήχθησαν εκλογές για την ανάδειξη του διαδόχου του.

ΦΩΚΙΔΑ : Σημαντική ημερίδα για διαχείριση Άγχους και Διαπροσωπικών συγκρούσεων στο χώρο της Εργασίας

Το Κέντρο Ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές Ν. Φωκίδας της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας και με τη συμβολή του Δικτύου Συνεργαζόμενων φορέων για την υγεία «Ακεσώ», διοργανώνουν ημερίδα με θέμα «Διαχείριση Άγχους και Διαπροσωπικών συγκρούσεων στο Χώρο της Εργασίας».
Έχει διαπιστωθεί πως το παθολογικό άγχος κατά την πραγματοποίηση των εργασιακών καθηκόντων οδηγεί σε σημαντική έκπτωση σε πολλούς τομείς της καθημερινότητας του ατόμου, ενώ η χρόνια συσσώρευσή του  συντελεί στην επιβάρυνση της σωματικής και ψυχικής υγείας. Δεδομένα καταδεικνύουν τη σημαντική επιβάρυνση των εργαζομένων ιδιαίτερα στον χώρο της υγείας και της εκπαίδευσης.
Σκοπός της παρούσας ομιλίας είναι η ευαισθητοποίηση στα συμπτώματα παθολογικού άγχους καθώς και η εκμάθηση πρακτικών τρόπων αντιμετώπισής τους. Επιπλέον, είναι η ενημέρωση των συμμετεχόντων για τα γνωρίσματα και τις ιδιαιτερότητες του συνδρόμου εργασιακής εξουθένωσης, ειδικότερα όσον αφορά τα επαγγέλματα υγείας (Burn out).
Η ημερίδα θα έχει διάρκεια 3 ωρών και θα περιλαμβάνει θεωρητικό και βιωματικό μέρος. Απευθύνεται σε εργαζόμενους σε διαφόρους τομείς και υπηρεσίες υγείας, σε γονείς – εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς καθώς και γενικότερα σε ανθρώπους που ταλαιπωρούνται από συμπτώματα εργασιακού stress – εξουθένωσης.
Πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015, ώρα έναρξης 18.00, στο χώρο του Κέντρου Ημέρας Παιδιών, Εφήβων και Ενηλίκων με ψυχικές διαταραχές ν. Φωκίδας (Σαλώνων 29, Άμφισσα).
Θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης στους συμμετέχοντες κατόπιν αίτησης.
Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 2265023333 και στο e-mail kentrohmerasfoki@gmail.com  
Περισσότερες πληροφορίες για την Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.ekpse.gr

ΧΑΛΙΟΡΗΣ: Να ανοίξουμε νέους δρόμους

Του Κώστα Χαλιορή

Μετά από μια μακρά κι επίπονη ψυχολογικά διαδικασία φτάσαμε στη στιγμή της αλήθειας. Η παράταξή μας, η μεγάλη φιλελεύθερη παράταξη των μεγάλων επιλογών και των εθνικών αποφάσεων, βρίσκεται μπροστά σε ένα από τα πιο κρίσιμα σταυροδρόμια της. Και ένας σοβαρός λόγος παραπάνω είναι ότι οι τύχες της χώρας βρίσκονται στα χέρια μιας κυβέρνησης που είναι φανερό σε όλους μας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον κρίσιμο ρόλο της.

Για αυτό ακριβώς χρειάζεται τώρα περισσότερο από ποτέ μια δυνατή,ενωμένη και το κυριότερο εντυπωσιακά ανανεωμένη Νέα Δημοκρατία. 

Όσοι έχουμε αγωνιστεί για αυτή την παράταξη, όσοι αγωνιούμε για την προοπτική της και πάνω από όλα όσοι αγωνιούμε για το μέλλον της χώρας και των νέων παιδιών της οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι σε αυτή την εσωκομματική διαδικασία δε σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Και σε κεντρικό επίπεδο και στο "σπίτι" μας τη Φωκίδα. Δεν συζητήσαμε, δεν εμβαθύναμε στα αίτια της καθίζησής μας και δεν προτείναμε ξεκάθαρες ιδέες για το στίγμα που επιβάλλεται να μας διακρίνει.

Ωστόσο, κάθε πραγματικός νεοδημοκράτης, κάθε φίλος της μεγάλης φιλελεύθερης ευρωπαϊκής παράταξης, αυτές τις στιγμές χρειάζεται να γίνει ξανά πρωτοπόρος. Να ξεπεράσει τις φθαρμένες κεντρικές και τοπικές εξουσίες και να γίνει ξανά αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων στην Ελλάδα και τη Φωκίδα παρασύροντας με τη συμμετοχή του κάθε εσωστρέφεια, κάθε ιδιοτέλεια και κάθε σκοπιμότητα. Αφού οι ηγεσίες απέτυχαν να εμπνεύσουν την κοινωνία, είναι η ώρα η κοινωνία να εμπνεύσει τις ηγεσίες!

Την Κυριακή προσερχόμαστε μαζικά στην εσωκομματική κάλπη. Ανοίγουμε τους νέους δρόμους για την παράταξη, τη χώρα και τον πληγωμένο τόπο μας. Δεν περισσεύει κανείς και δεν υπάρχει καμιά πολυτέλεια για απογοήτευση, απάθεια κι αδιαφορία. Η Νέα Δημοκρατία είμαστε εμείς!

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ-ΔΥΝΑΜΩΝΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής
Οικονομολόγος
Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδος

Γενική Συνέλευση και Αρχαιρεσίες στην Ένωση Δωριέων Επιστημόνων (ΕΔΕΠ)

 

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
 
Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων (Ε.Δ.ΕΠ.) προσκαλεί τα μέλη της Ε.Δ.ΕΠ. να παρευρεθούν στην Πρώτη Τακτική Γενική Συνέλευση , η οποία θα πραγματοποιηθεί στα Γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ)(1ος όροφος) Ακαδημίας 20, Αθήνα, στις 7 Δεκεμβρίου 2015 ημέρα Δευτέρα και ώρα 18.00΄μέχρι 21.00΄

Θέματα ημερήσιας διάταξης:

1. Απολογισμός πεπραγμένων Προσωρινής Διοικούσας  Επιτροπής

2. Προοπτικές της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων – Διάφορες ανακοινώσεις
 
3. Εκλογή  του πρώτου Διοικητικού Συμβουλίου και της πρώτης  Εξελεγκτικής Επιτροπής της Ε.Δ.ΕΠ.

Όσοι εκ των μελών της Ε.Δ.ΕΠ. επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα για το Διοικητικό Συμβούλιο ή την Εξελεγκτική Επιτροπή θα πρέπει το αργότερο μέχρι την 30/11/2015 να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους και να υποβάλλουν την υποψηφιότητά τους είτε σύμφωνα με το συνημμένο υπόδειγμα είτε μέσω της Ιστοσελίδας της ΕΔΕΠ (http://www.doriep.gr/index.php/forma-ypovolis ).

Μπορείτε να επικοινωνήσετε  http://www.doriep.gr/index.php/epikoinonia


Με πατριωτικούς χαιρετισμούς
                   

                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                  Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Δημήτρης Παναγιωτόπουλος                    Γιώργος Παπαθανασίου

 
Στοιχεία επικοινωνίας για την υποβολή υποψηφιοτήτων στο προεδρείο

 Emails : panagiod@otenet.gr  ,  gpap1944@gmail.com Fax:210 3810372, 2294031410

 Τηλέφωνα:  Παναγιωτόπουλος  Δημήτριος                (τηλ. 6977357473)
    Παπαθανασίου Γεώργιος                            (τηλ  6976994590)

      
Προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Δ.ΕΠ. 

 
Με την παρούσα δηλώνω την υποψηφιότητα  συμμετοχής μου στις εκλογές για  το  Διοικητικό Συμβούλιο /την Εξελεγκτική Επιτροπή της Ε.Δ.ΕΠ. (διαγράφεται ένα εκ των δύο) ,   που θα διεξαχθούν κατά τη  Γενική Συνέλευση της 7ης Δεκεμβρίου 2015 .

 
Αθήνα … Νοεμβρίου 2015

 
……………………………..

Τακτικό Μέλος της ΕΔΕΠ

email: …………     Τηλέφωνα ……………

Τετάρτη, 18 Νοεμβρίου 2015

ΜΕ ΤΟ ΝΕΟ ΠΛΑΝΟ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ “τρώνε” τον αστυνομικό σταθμό Ερατεινής

Ποια αστυνομικά τμήματα καταργούνται στη Φωκίδα


Με τον νέο Επιχειρησιακό σχεδιασμό της Ελληνικής Αστυνομίας καταργείται ο Αστυνομικός Σταθμός της Ερατεινής.

Τον νέο σχεδιασμό για την Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας ανακοίνωσε σήμερα στη Λαμία ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης.

Σύμφωνα με την αναδιάρθρωση που αποφάσισε το Υπουργείο για τη Φωκίδα προβλέπεται :

- Για τον Δήμο Δωρίδας η κατάργηση του Αστυνομικού Σταθμού της Ερατεινής και η αστυνόμευση της περιοχής που είχε στην αρμοδιότητα του να περάσει στο Αστυνομικό Τμήμα Ιτέας. Παράλληλα την διατήρηση των Αστυνομικών Τμημάτων Λιδωρικίου και Ευπαλίου.

- Για τον Δήμο Δελφών κατάργηση των Αστυνομικών Τμημάτων Γραβιάς και Δελφών και του Αστυνομικού Σταθμού Γαλαξιδίου, με διατήρηση των Αστυνομικών Τμημάτων Άμφισσας και Ιτέας καθώς και το Τμήμα Τροχαίας και η Αστυνομική Διεύθυνση Φωκίδας που θα παραμείνουν στην Άμφισσα.


Όπως αναφέρθηκε στη συνέντευξη, μέχρι τέλος τους έτους ο νέος χάρτης της αστυνομίας, που θα προκύψει από την αναδιάρθρωση, θα είναι γεγονός.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης τόνισε ότι ο στόχος είναι η καλύτερη αστυνόμευση του πολίτη και αυτό θα γίνει όταν οι αστυνομικοί βγουν έξω στο δρόμο και όχι να κάθονται να φυλάνε τα αστυνομικά τμήματα. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι για να λειτουργήσει ένα αστυνομικό τμήμα με το καλημέρα θέλει 15 άτομα προσωπικό, χωρίς αν υπολογίσει κανείς αυτούς που πρέπει να βγουν έξω.

Βέβαια αυτό που παρουσιάστηκε είναι το σχέδιο του Υπουργείου είπε ο Γενικός Γραμματέας και όπως σε όλη τη χώρα θα τεθεί σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς.

Τον Γενικό Γραμματέα συνόδευαν ο Διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Βασίλης Μαστρογιάννης, ο προϊστάμενος επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Μανώλης Κατριαδάκης, ο Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδας της ΕΛΑΣ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Μιχαιρίνας και ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδας, υποστράτηγος Ανδρέας Αποστολόπουλος, που παρουσίασε και το σχέδιο για τους νομούς της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Στην παρουσίαση του νέου επιχειρησιακού σχεδιασμού παραβρέθηκε και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, μαζί με Δημοτικούς Συμβούλους και σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της διαβούλευσης θα ζητήσει από το Υπουργείο, τουλάχιστον η περιοχή που αστυνόμευε ο Αστυνομικός Σταθμός Ερατεινής να περάσει στην αρμοδιότητα του Αστυνομικού Τμήματος Ευπαλίου που είναι και στον ίδιο Δήμο και όχι σε αυτό της Ιτέας, ώστε να υπάρξει καλύτερη αστυνόμευση.

Να πούμε εδώ ότι στην αρμοδιότητα του Αστυνομικού Σταθμού Ερατεινής υπαγόταν η Ερατεινή, η Τολοφώνα και η Πάνορμος.

Δολοφονική επίθεση σε Ομοσπονδιακό Θηροφύλακα στην περιοχή Ευπαλίου

Ενα ακόμη βίαιο περιστατικό εναντίον Ομοσπονδιακού Θηροφύλακα έλαβε χώρα στην ορεινή Δωρίδα την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου.

 Πιο συγκεκριμένα ο Ομοσπονδιακός Θηροφύλακας της Δ’ ΚΟΣΕ με έδρα τον Κυνηγετικό Σύλλογο Ευπαλίου Γιώργος Μαχάς ήταν σε υπηρεσία την Τετάρτη το πρωί και σε δασικό δρόμο κοντά στο χωριό Τείχιο έκανε έλεγχο σε διερχόμενα αυτοκίνητα κυνηγών.

Οι περισσότεροι κυνηγοί ήταν ευγενικοί και πρόθυμοι να βοηθήσουν στον έλεγχο που τους έκανε ο θηροφύλακας όμως δεν έγινε το ίδιο και με τους επιβαίνοντες σε ένα αγροτικό αυτοκίνητο.

Ο θηροφύλακας ζήτησε τις άδειες θήρας από τους τρεις επιβαίνοντες (ο συνοδηγός στο αγροτικό αυτοκίνητο), ο ένας όμως από αυτούς αρνήθηκε να τη δώσει και ειρωνικά είπε στον Θηροφύλακα “Θα σου πω αύριο”.

Ο Θηροφύλακας ξαναζήτησε την άδεια θήρας και τότε ο “κυνηγός” βγήκε από το αυτοκίνητο και επιτέθηκε βίαια στον Θηροφύλακα. Άρπαξε από τον λαιμό τον εμβρόντητο Θηροφύλακα και τον έριξε στο πρανές του δρόμου. Ήταν τόσο μεγάλη η μανία του “κυνηγού’ που η ζωή του Θηροφύλακα κρεμόταν σε μια κλωστή. Οι άλλοι δυο κοιτούσαν χωρίς να επεμβαίνουν και μόνο όταν κατάλαβαν ότι κινδυνεύει η ζωή του Θηροφύλακα βγήκαν από το αυτοκίνητο και προσπάθησαν να απομακρύνουν τον “κυνηγό”.

Τελικά ο δράστης διέφυγε και λίγες ώρες αργότερα κατέφθασε στον Κυνηγετικό Σύλλογο Ναυπάκτου όπου και ζήτησε από την γραμματέα του συλλόγου να εκδώσει άδεια θήρας με ημερομηνία έκδοσης παλαιότερη.

Εντωμεταξύ άμεση ήταν η επέμβαση του αστυνομικού τμήματος Ευπαλίου αφού πολύ γρήγορα εντόπισαν τον δράστη και τον οδήγησαν στο αυτόφωρο. Ο δράστης πήρε ημερομηνία για τακτική δικάσιμο για την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου.

Την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου δεν εμφανίστηκε επικαλούμενος λόγους υγείας και πήρε νέα δικάσιμο για τις 15 Δεκεμβρίου.

Τέτοιου είδους περιστατικά μπορούν να κάνουν και τους πιο δύσπιστους να καταλάβουν τους κινδύνους που διατρέχουν οι Ομοσπονδιακοί Θηροφύλακες. Εξάλλου δεν είναι λίγοι οι θηροφύλακες που έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της υπηρεσίας τους.
 Πηγή ihunt.gr

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015

Ποιος είναι με ποιόν σε Δωρίδα-Φωκίδα για την εκλογή νέου προέδρου στη Ν. Δ.

Ο “εσωκομματικός χορός” της προεκλογικής περιόδου στη Νέα Δημοκρατία για εκλογή νέου Πρόεδρου έχει ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες, μπαίνοντας ήδη στην τελική ευθεία εξόδου και επιλογής την Κυριακή 22 Νοεμβρίου.

Στη Δωρίδα και τη Φωκίδα οι ζυμώσεις βρίσκονται σε εξέλιξη με τα τοπικά στελέχη να έχουν πλέον αποφασίσει με ποιόν θα πάνε και … ποιόν θ΄ αφήσουν.

ΜΕ ΜΕΪΜΑΡΑΚΗ
Η πρώην βουλευτής Ασπασία Μανδρέκα είναι δεδηλωμένη από καιρό ότι βρίσκεται στο πλευρό του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Άλλωστε ήταν αυτός που παραβρέθηκε και μίλησε πριν μερικές εβδομάδες στην προεκλογική της συγκέντρωση στην Αθήνα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στηρίζουν ακόμα ο Γραμματέας της Ν.Δ. Δωρίδας Γιώργος Ξηρομάμος , ο Αντιδήμαρχος Κώστας Υφαντής, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Χαράλαμπος Κατσαρός, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κώστας Παλασκώνης, Ιωάννης Κρικέλας, Χρήστος Γκίκας , Γιαννόπουλος Αντώνης, Γλυμίτσας Γιώργος και ο π.Περιφερειακός Σύμβουλος Γιάννης Λυμπέρης.

Χωρίς να παίρνουν ανοιχτά θέση, αλλά τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση πρέπει να διαφυλαχτεί η ενότητα του κόμματος, φαίνεται ότι κλείνουν προς την πλευρά Μεϊμαράκη και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ανδρέας Ευσταθίου, Δημήτρης Καραχάλιος και Παναγιώτης Ζέτος.

ΜΕ ΤΖΙΤΖΙΚΩΣΤΑ
Με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, άλλοι φανερά και άλλοι σιωπηρά, έχουν στρατευθεί οι πολιτευτές Κώστας Χαλιορής, Κώστας Παπαθανασίου και Θύμιος Αλεξανδρής, οι πρώην Δήμαρχοι Άμφισσας Νίκος Φουσέκης και Θανάσης Μανανάς, οι πρώην Δήμαρχοι Ευπαλίου Κώστας Τσιακούμης και Τάσος Παγώνης, και ο Πρόεδρος Λιδωρικίου Κώστας Κουτσούμπας.

ΜΕ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχουν ταχθεί με διακριτικότητα ο πρώην Υφυπουργός Γιάννης Μπούγας, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Μίχος και η οικογένεια του Νίκου Γκελεστάθη.

Τέλος ανοιχτά υπέρ του Άδωνι Γεωργιάδη δεν έχουν πάρει θέση κάποια πολιτικά και αυτοδιοικητικά στελέχη της Δωρίδας και γενικότερα της Φωκίδας.

Αξίζει πάντως να αναφέρουμε ότι από το ρεπορτάζ και τα στοιχεία που έχουμε, τα περισσότερα τοπικά στελέχη της Ν.Δ. στα Χωριά της Δωρίδας διάκεινται ευνοϊκά προς την πλευρά του Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

Να υπενθυμίσουμε εδώ για τους φίλους της Νέας Δημοκρατίας ότι οι κάλπες των εκλογών την Κυριακή στη Δωρίδα θα στηθούν στα ΚΕΠ Λιδωρικίου, Ευπαλίου, Ερατεινής και Κροκυλείου. 

Συσκευή προειδοποίησης για τσουνάμι θα εγκατασταθεί στον Κορινθιακό κόλπο

Μία νέα πειραματική συσκευή χαμηλού κόστους για την καταγραφή της στάθμης της θάλασσας, που θα προειδοποιεί έγκαιρα για επερχόμενο τσουνάμι, ανέπτυξαν επιστήμονες του Κοινού Ερευνητικού Κέντρου (Joint Research Center-JRC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι πρώτες τέσσερις συσκευές εγκαταστάθηκαν ήδη τον Οκτώβριο στην Ισπανία και στην Πορτογαλία (από δύο σε κάθε χώρα), ενώ άλλες 16 θα εγκατασταθούν στη Μεσόγειο. Σύμφωνα με το JRC, μία από αυτές θα τοποθετηθεί σύντομα στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο, σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για τσουνάμι βασίζονται τόσο σε σεισμογράφους, όσο και σε σταθμούς μέτρησης της στάθμης των υδάτων. Οι σταθμοί αυτοί εγκαθίστανται συνήθως κατά μήκος των ακτών.

Η νέα συσκευή Inexpensive Device for Sea Level Measurement (IDSL) μετρά τη στάθμη του νερού σε πραγματικό χρόνο. Η μέτρηση γίνεται κάθε πέντε δευτερόλεπτα και τα στοιχεία μεταδίδονται στους κεντρικούς υπολογιστές του JRC. Τα δεδομένα είναι άμεσα διαθέσιμα για ανάλυση και πρόσβαση σε αυτά από μια ειδική ιστοσελίδα.

Εκτός από τον Κορινθιακό, τέτοιες συσκευές θα τοποθετηθούν στην Ιταλία, στο Λίβανο, στο Μαρόκο, στη Ρουμανία, στην Τυνησία και στην Τουρκία. Το όλο δίκτυο θα ενταχθεί στο ευρύτερο Σύστημα Προειδοποίησης για Τσουνάμι σε Βόρειο Ατλαντικό και Μεσόγειο (NEAMTWS), που έχει στήσει η διακυβερνητική ωκεανογραφική επιτροπή της Unesco

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τα νέα τέλη της κυκλοφορίας για τα ΙΧ

Τέλος της επόμενης εβδομάδας τα ειδοποιητήρια στο TAXISnet

Προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας τα ειδοποιητήρια στοΑποφασίστηκαν από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης οι αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων για το 2016. Στόχος του επιτελείου είναι να κάνει δικαιότερη την κατανομή των βαρών, μιας και το δημοσιονομικό αποτέλεσμα από την είσπραξη των τελών, θα είναι το ίδιο με πέρσι.

Έτσι, προβλέπονται αυξήσεις από 4,25% έως 6,67% στα τέλη κυκλοφορίας για όσους κατέχουν ΙΧ αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας μέχρι 10 ετών και μειώσεις κατά 4,55% έως και 6,82% για όσους διατηρούν αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού «ηλικίας» άνω των 10 ετών αποφάσισε τελικά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Με την ίδια απόφαση, καταργείται η απαλλαγή για περίπου 100.000 «καθαρά» ΙΧ.
Αναλυτικότερα τα ειδοποιητήρια για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας του 2016, που θα αναρτηθούν στο TAXISnet στα τέλη της επόμενης εβδομάδας και θα πρέπει να πληρωθούν μέχρι 31 Δεκεμβρίου, περιέχουν τις ακόλουθες αλλαγές:

1. Αυξήσεις 4,55% έως 6,67% στα τέλη κυκλοφορίας για Ι.Χ. αυτοκίνητα άνω των 1.357 κ.ε. που ταξινομήθηκαν και κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά από το 2006 και μέχρι την 30ή Οκτωβρίου 2010, δηλαδή παλαιότητας 5 έως 10 ετών.

2. Μειώσεις στα τέλη κυκλοφορίας για ορισμένα Ι.Χ. αυτοκίνητα μεσαίου και μεγάλου κυβισμού παλαιότητας άνω των 10 ετών. Ειδικότερα: α) Για τα ΙΧ άνω των 1.928 κ.ε. με έτος ταξινόμησης από το 2001 έως το 2005 τα τέλη μειώνονται 4,55%. β) Για τα ΙΧ άνω των 1.357 κ.ε. με έτος ταξινόμησης το 2000 ή και προγενέστερα τα τέλη θα μειωθούν κατά 5,66%-6,82%.

3. Κατάργηση της απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας για περίπου 97.000 ΙΧ που τέθηκαν σε κυκλοφορία για πρώτη φορά στην Ελλάδα μετά την 30ή Οκτωβρίου 2010 και τα οποία εκπέμπουν ρύπους από 90 έως και 100 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Το όριο απαλλαγής από τα τέλη κυκλοφορίας, το οποίο ισχύει για όσα ΙΧ αυτοκίνητα κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά, θα πέσει από τα 100 στα 90 μικρογραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα. Τα αυτοκίνητα αυτά υπολογίζονται σε περίπου 97.000 και οι ιδιοκτήτες τους θα πληρώσουν τέλη από 81 έως και 90 ευρώ.
4. Αύξηση των τελών κυκλοφορίας για τα ΙΧ αυτοκίνητα που κυκλοφόρησαν από την 1η Νοεμβρίου 2010 και μετά στην Ελλάδα και εκπέμπουν ρύπους άνω των 100 μικρογραμμαρίων διοξειδίου το άνθρακα ανά χιλιόμετρο. Τα ετήσια τέλη που ήδη πληρώνουν οι κάτοχοι αυτών των αυτοκινήτων αναμένεται να αυξηθούν κατά 10 έως και 50 ευρώ.
Ειδικότερα, στα αυτοκίνητα αυτά αναμένεται να επιβληθούν αυξήσεις από 8 έως 32 λεπτά του ευρώ στα ποσά των τελών ανά μικρογραμμάριο εκπεμπόμενων ρύπων. Έτσι, για ένα αυτοκίνητο που εκπέμπει ρύπους 120 μικρογραμμαρίων, η επιβάρυνση αναμένεται ότι θα είναι της τάξεως των 10-12 ευρώ.

Με δέκα θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει Παρασκευή το Δημ.Συμβούλιο Δωρίδας

Με δέκα θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει την Παρασκευή 20 Νοεμβρίου στις 5:30 το απόγευμα στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.
 
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι τα εξής :
  1. Τριμηνιαία έκθεση (Γ΄ τριμήνου 2015) για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
  2. Έγκριση 2ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο: «Βελτίωση ύδρευσης Τ.Κ. Ελαίας», Δήμου Δωρίδος (Α.Μ. 4/2011). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
  3. Επί αιτήσεως του Εκπολιτιστικού Εξωραϊστικού Συλλόγου Φιλοθέης «Η ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ» για την εκτέλεση εργασιών στην Τ.Κ. Φιλοθέης με έξοδα του Συλλόγου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
  4. Περί σύμβασης μίσθωσης ακινήτου (αίθουσας) κας Κατσένιου Βασιλικής του Χαραλάμπους στην Τ.Κ. Λιδωρικίου, για τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
  5. Έγκριση συμμετοχής του Δήμου Δωρίδος στην Αστική μη κερδοσκοπική Εταιρεία με την επωνυμία «ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΙΚΗ ΣΥΜΠΡΑΞΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φλετούρης Κωνσταντίνος)
  6. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2015, έγκριση διενέργειας προμηθειών, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Φάκος Χαράλαμπος)
  7. Τροποποίηση της υπ’ αριθ. 213/2014 απόφασής μας, για αντικατάσταση μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ.Σ. Σχολικής Επιτροπής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δήμου Δωρίδος - Δημοτικός Σύμβουλος Ζέτος Παναγιώτης)
  8. Προτάσεις Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Δωρίδος προς το Υ.ΝΑ.Ν.Π. Δ.Θ.Σ.Β’, την Κοινοπραξία γραμμής Τριζόνια – Χάνια και το Λιμενικό Σταθμό Ναυπάκτου, για τα δρομολόγια της γραμμής Τριζόνια – Χάνια για τη χειμερινή περίοδο. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος  Ζέτος Παναγιώτης)
  9. Έγκριση μείωσης μισθώματος διαμερίσματος Κεφαλαίου Αυτοτελούς Διαχείρισης Ι. Κοντώση. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος  Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)
  10. Διαγραφές τελών από βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγήτρια: Δημοτική Υπάλληλος  Μπαουστάνου Ιωάννα)