Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

Ο Απόλλων Ευπαλίου εύκολα με 4 - 0 τον Αετό Λιδωρικίου στο γήπεδο Τολοφώνας

Στο ντέρμπι του 1ου Ομίλου ο Αστέρας Ιτέας κέρδισε με 1-0 τον Αμφισσαϊκό

Ο Απόλλων Ευπαλίου για την 2η Αγωνιστική του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας Φωκίδας (2ος Όμιλος) επικράτησε εύκολα εκτός έδρας του Αετού Λιδωρικίου με 0-4 στο γήπεδο της Τολοφώνας.
Τα γκολ πέτυχαν οι Χρ. Φλέγγας, Ηλ. Κοντός (με πέναλτι), Κ. Ζέρβας και Ιωαν. Φλέγγας.

Αύριο Κυριακή θα γίνουν οι άλλοι δύο αγώνες
ΔΩΡΙΚΟΣ  ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ  -  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ        ώρα 12:15    Γήπεδο Μαλαμάτων
ΗΡΑΚΛΗΣ  ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ  -  ΤΟΛΟΦΩΝΑ ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ   ώρα 15:15     Γήπεδο Μαλαμάτων

1ος ΟΜΙΛΟΣ    4η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
Στον 1ο Όμιλο του πρωταθλήματος έγιναν τρείς αγώνες για την  4η Αγωνιστική

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                                     0-1
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ  -  ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ                  0-3
ΑΚΑΔΗΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ  -  ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ     4-0

Αύριο Κυριακή θα γίνει και ο τέταρτος αγώνας
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ          ώρα  15:00    Γήπεδο  Χρισσού

Το νέο βιβλίο της Σώτης Τριανταφύλλου

Σήμερα οι δυτικές χώρες είναι εγκλωβισμένες σ’ ένα αδιέξοδο παρακμής, αυτο-απέχθειας και υπερσυναισθηματισμού.

Eκτός από τις οικονομικές και θεσμικές αναταράξεις, αντιμετωπίζουν τις συνέπειες της μεταναστευτικής τους πολιτικής και των πολυπολιτισμικών πρακτικών διαχείρισης των μεταναστών που εφάρμοσαν από τα τέλη της δεκαετίας του 1950.

Αυτές οι συνέπειες επιβαρύνονται από τη διεθνή συγκυρία, την αναβίωση του ισλαμοφασισμού και της σύγκρουσης μεταξύ της Ανατολής και της Δύσης.

Στο εσωτερικό των δυτικών δημοκρατιών, οι πολυπολιτισμικές πρακτικές – καθώς και οι αντίστοιχες θεωρητικές αντιλήψεις – έχουν οδηγήσει στη δημιουργία περίκλειστων μειονοτήτων που απομονώνονται από τον κύριο κοινωνικό και πολιτισμικό κορμό με αποτέλεσμα τον κατατεμαχισμό και η δυσπιστία μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, την εχθρότητα και τις βίαιες αντιπαραθέσεις.


Ενώ αναπτύσσεται, με ποικίλες μορφές, ο ισλαμικός φονταμενταλισμός και ενώ η θρησκοληψία και ο σκοταδισμός μεταφέρονται και καλλιεργούνται στη Δύση, οι κυβερνήσεις των δυτικών χωρών επιμένουν σ’ ένα πολυπολιτισμικό πρόγραμμα που βασίζεται στον κοινωνικό
εφησυχασμό και στην εθελοτυφλία.


Αυτόν τον εφησυχασμό διαταράσσει η διαφαινόμενη τάση να περάσει η εξουσία από τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα στα ακροδεξιά, ή σε εκείνα που χαρακτηρίζονται ακροδεξιά, επειδή επιδεικνύουν σκεπτικισμό έναντι όχι μόνο της μεταναστευτικής πολιτικής, αλλά και της πολιτικής έναντι του ισλαμοφασισμού.

Πράγματι, τα σκεπτικιστικά κόμματα –συχνά σκεπτικιστικά και ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και την παγκοσμιοποίηση– κερδίζουν έδαφος, μολονότι έχουν άδικο σχεδόν σε όλα. Έχουν όμως δίκιο στο ότι η Δύση απειλείται από το πολεμικό Ισλάμ ενώ συγχρόνως αυτοκαταστρέφεται προδίδοντας τις αξίες της.

Αυτό το δοκίμιο σχολιάζει τις ρεπουμπλικανικές αξίες πάνω στις οποίες θεμελιώνεται το κράτος δικαίου, επιχειρηματολογεί υπέρ της ελεγχόμενης μετανάστευσης που δε θα υπονομεύει την κοινωνική συνοχή και επικρίνει την πολυπολιτισμικότητα ως πρακτική κατακερματισμού και εξασθένισης των δημοκρατικών θεσμών.

Τέλος, προτείνει έναν τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων στη βάση της αναγνώρισης της συνεισφοράς των μεταναστών στην οικονομία, αλλά και της επιθυμίας τους να ενσωματωθούν στην κοινωνία αποδεχόμενοι τους δυτικούς νόμους και τις δυτικές αξίες.

* Η Σώτη Τριανταφύλλου είναι ιστορικός και συγγραφέας με καταγωγή από τη Δωρίδα.

Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση της Δωρίδας στα ερτζιανά

Στο στούντιο διακρίνονται όρθιοι από αριστερά, Αιμιλία
Βρεττού, Γιώργος Λεκάκης, Χρήστος Κρικέλας και
καθιστοί από αριστερά, Ανδρέας Μαζαράκης,
Ιωάννης Μπαλατσούρας και Μιχάλης Δρίτσας
Τα ξημερώματα Τρίτης προς Τετάρτη 4 Νοεμβρίου, έγινε παρουσίαση της Δωρίδας και της Δωρικής Αδελφότητας στην πολύ επιτυχημένη εκπομπή «Κάνουμε τη νύχτα Μέρα», με τους δημοσιογράφους κκ Ανδρέα Μαζαράκη και Γιώργο Λεκάκη στο σταθμό Παραπολιτικά 90,1 FM.

Στην εκπομπή, σε μία χαλαρή μεταμεσονύκτια ατμόσφαιρα, έγινε μια εκτεταμένη παρουσίαση της Δωρίδας, ξεκινώντας από το παρελθόν, προχωρώντας στο παρόν και κλείνοντας με τις ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζει στο άμεσο μέλλον.

Στην δίωρη εκπομπή δόθηκε με σαφήνεια το γεωγραφικό στίγμα της Δωρίδας, η ιστορική της διαδρομή από αρχαιοτάτους χρόνους (Δρύοπες και εν συνεχεία Δωριείς) μέχρι και τα νεότερα χρόνια (οπλαρχηγοί που πρωταγωνίστησαν στην Επανάσταση του 1821 και η συμβολή τους στον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα), την διάσημη για την ομορφιά της Μαρία Πενταγιώτισσα, φτάνοντας στους νεότερους χρόνους (αντίσταση κατά της Γερμανικής κατοχής και ολοκαυτώματα).

Μέσα από τις εύστοχες δημοσιογραφικές ερωτήσεις δόθηκε μία παραστατική εικόνα του ιδιαίτερου ανάγλυφου της Δωρίδας και του φυσικού της κάλλους (δαντελένιες παραλίες, οροπέδιο με την γραφική λίμνη του Μόρνου στο επίκεντρο, ποτάμια και ρυάκια, βρύσες και παραδοσιακοί οικισμοί, καταπράσινα βουνά με ανεπηρέαστη χλωρίδα και πανίδα, ορεινά μονοπάτια και υπέροχα μοναστήρια).

Η εικόνα που εξέπεμψε η εκπομπή κατέληξε σε μια «ανοικτή» πρόσκληση σε όλο κόσμο (οικογένειες και νέους για εναλλακτικό τουρισμό, σχολεία, πολίτες μεγαλύτερης ηλικίας για ιστορικό και θρησκευτικό τουρισμό) να επισκεφθούν τη Δωρίδα όλες τις εποχές του χρόνου και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία από την ανέγγιχτη φύση, τις παραλίες και τα νησάκια της, το υπέροχο τοπίο της λίμνης του Μόρνου και την σημαντική «επαναστατική» ιστορία της.

Αναφορικά με τη λίμνη του Μόρνου, αναδείχθηκαν οι αναπτυξιακές προοπτικές που διανοίγονται μετά την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας γύρω από το καθεστώς δραστηριοτήτων πέριξ και εντός της λίμνης με δυνατότητα ανάπτυξης ήπιων αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα αναδείχθηκε η αναπτυξιακή προοπτική της Δωρίδας στο σύνολό της μέσα από την καθιέρωση αναγνωρίσιμης ταυτότητας στο πανελλήνιο και διεθνώς (brand name «Δωρίδα»), τα τοπικά της προϊόντα που είναι ιδιαίτερης βιολογικής και διατροφικής αξίας αλλά και γεύσης (ελιές, ελαιόλαδο, γάλα, τυριά κ.λπ. γαλακτοκομικά προϊόντα, κηπευτικά κ.ά.), την υποστήριξη της μεταποίησης με προϊόντα με Προστασία Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και του τουρισμού εμπειρίας (εναλλακτικού τουρισμού, οικοτουρισμού). Η συνάρθρωση των 3 τομέων (πρωτογενής, δευτερογενής και τριτογενής) αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση για τους σύγχρονους Δωριείς προς μία βιώσιμη αναπτυξιακή προοπτική. Doric Society / Ieronos 6 &Timotheou, 11634 Pangrati, Athens, Greece, Phone. / FAX: +30 210-7513646 E-mail: dorikiadelfotits@gmail.com –Site: www.dorikiadelfotis.gr 2

Στην εκπομπή για τη Δωρίδα μίλησαν τα μέλη του ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας:
 Ιωάννης Μπαλατσούρας, (Πρόεδρος) , Μιχάλης Δρίτσας, (Αντιπρόεδρος) Μηχανολόγος Μηχανικός - Οικονομολόγος (ΜΒΑ), Αιμιλία Βρεττού, Ιστορικός - Αρχαιολόγος και ο Χρήστος Κρικέλας, Αγροτο-οικονομολόγος

Την εκπομπή άκουγαν όχι μόνο οι ακροατές των ερτζιανών στην Ελλάδα αλλά και πάρα πολλοί ομογενείς με καταγωγή από τη Δωρίδα μέσω του διαδικτύου οι οποίοι έστελναν συνεχώς μηνύματα!

Η Δωρική Αδελφότητα ευχαριστεί ιδιαίτερα τους εκλεκτούς Δημοσιογράφους κκ Ανδρέα Μαζαράκη και Γιώργο Λεκάκη οι οποίοι μας κάλεσαν στην επιτυχημένη εκπομπή τους «Κάνουμε τη νύχτα Μέρα» και έδωσαν στη Δωρική Αδελφότητα ένα βήμα επικοινωνίας με το ευρύ κοινό για να παρουσιάσει την Δωρίδα και την ιστορία της καθώς επίσης τις πολύπτυχες δραστηριότητες του Συλλόγου.

Στην παρακάτω ηλεκτρονική διασύνδεση μπορείτε να κατεβάσετε το σχετικό αρχείο και να ακούσετε την εκπομπή.

https://www.dropbox.com/s/mbfu6rs1572bta6/FM%20Radio%20001.wav?dl=0

Επίσης ευχαριστούμε ιδιαίτερα το μέλος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Πέτρο Πενταγιώτη που έκανε την διαδικτυακή "ηχοληψία" και μας το διέθεσε!

Κυκλοφόρησε το φθινοπωρινό φύλλο της εφημερίδας ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ

Πολυσέλιδο, με 56 (!!) έγχρωμες σελίδες και με πλούσιο περιεχόμενο, κυκλοφόρησε το φθινοπωρινό φύλλο (υπ' αρ.98) των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Η κυκλοφορία του έγινε με κάποια καθυστέρηση για διαφόρους λόγους: αφενός λόγω του μεγάλου όγκου της ύλης και αφετέρου λόγω των αυξημένων επαγγελματικών υποχρεώσεων, τον τελευταίο καιρό, του υπεύθυνου έκδοσης. Επιπλέον, η πρώτη εκτύπωση του φύλλου δεν ήταν αντάξια της ποιότητας των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ (μουντές φωτογραφίες) κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα να τυπωθεί ξανά. Πιστεύουμε ότι η ύλη του φύλλου 98 θα αποζημιώσει τους αναγνώστες του για την καθυστέρηση στην έκδοσή του. Ευχαριστούμε πολύ όλους όσοι εξέφρασαν την ανησυχία τους και την αγωνία τους για την τύχη των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ. Είναι κάτι που δείχνει την αγάπη τους και το ενδιαφέρον τους για το έντυπο του Συλλόγου μας.

Στις 56 έγχρωμες σελίδες του φύλλου 98 μπορεί να διαβάσει κανείς πολλά και ποικίλα θέματα:

* Νέα για τον Σύλλογό μας (Γενική Συνέλευση της 13ης Δεκεμβρίου, Προετοιμασία για το Ημερολόγιο του 2016 και για την Επετειακή έκδοση για τα 100 φύλλα των ΑΓΙΑΘΥΜΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ)
* Κείμενο για τον Τίμιο Σταυρό (Εύρεση-Ύψωση-Συμβολισμός)
* Τις μεγάλες διακρίσεις (σε πανελλήνιο επίπεδο) των νέων με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία
* Ερμηνευτικό της σύνταξης του "διηνεκούς" ημερολογίου
* Το "ταξίδι" του Γιάννη Σκαρίμπα στο εξωτερικό
* Αφιέρωμα στις βραβεύσεις του Συλλόγου
* Χρονογράφημα με τίτλο "Οι Τυραννίσκοι"
* Πολυσέλιδη αναλυτική παρουσίαση των ιδιαίτερα πετυχημένων εκδηλώσεων ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2015
* Δημοσιεύματα άλλων εντύπων για τα φετινά ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ
* Την πολύ σημαντική ομιλία, από τα φετινά ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ, του Στέφανου Ροζάνη με θέμα “Η νεκρική θάλασσα του Γιάννη Σκαρίμπα και η θάλασσα της φυγής του Νίκου Καββαδία” αλλά και το κείμενο του Στέφανου Οικονόμου με τίτλο “Νίκος Καββαδίας, 40 χρόνια από το θάνατό του: μια προσωπική μαρτυρία”
* Ειδήσεις για την Αγία Ευθυμία και την γύρω περιοχή
* Όλη τη κοινωνική δραστηριότητα του τόπου μας
* Τα οικονομικά των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ
* Τα αποτελέσματα της λαχειοφόρου αγοράς του Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών
* Τα ονόματα των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία.

Το φθινοπωρινό τεύχος των Α.Ν. ταχυδρομήθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου και αναμένεται να φτάσει στους παραλήπτες του αυτή την εβδομάδα. Όποιος δεν είναι συνδρομητής και επιθυμεί να του στείλουμε το συγκεκριμένο φύλλο παρακαλούμε να επικοινωνήσει μαζί μας στο τηλέφωνο 2103250354.
 

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Έναρξη απογραφής των αιγοπροβάτων και στη Δωρίδα μέχρι στις 15 Δεκεμβρίου

Η Γενική Διεύθυνση Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ενημερώνει τους αιγοπροβατοτρόφους ότι ξεκίνησε η ετήσια διαδικασία απογραφής του ζωικού κεφαλαίου τους στη Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων.

Οι κοινοποιήσεις των απογραφών στις κατά τόπους Κτηνιατρικές Υπηρεσίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί δεσμευτικά έως τις 15 Δεκεμβρίου 2015, ώστε να μην θεωρηθούν εκπρόθεσμες, οπότε προβλέπονται διοικητικές κυρώσεις και επιπτώσεις στις επιδοτήσεις.

Ειδικά από φέτος, η απογραφή μπορεί να κοινοποιείται είτε
  1. με την προσέλευση του κάθε κατόχου στις κτηνιατρικές υπηρεσίες, όπως συνέβαινε έως σήμερα, είτε
  2. με τη χρήση ψηφιακής εφαρμογής που έχει τεθεί σε λειτουργία στον ιστότοπο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στην ηλεκτρονική διεύθυνση: e-services.minagric.gr.
Στην δεύτερη περίπτωση, ο κάτοχος των αιγοπροβάτων συμπληρώνει τα στοιχεία του στην αντίστοιχη φόρμα που εμφανίζεται στην ανωτέρω διεύθυνση και του αποστέλλονται με e-mail κωδικοί πρόσβασης, με τους οποίους μπορεί να υποβάλει τα απογραφικά στοιχεία. Κατά την υποβολή των απογραφικών στοιχείων εκδίδεται σχετική βεβαίωση, που ο χρήστης εκτυπώνει και επισυνάπτει στο μητρώο της εκμετάλλευσής του.

Η ανωτέρω ηλεκτρονική διαδικασία δεν απαλλάσσει τον κάτοχο από την ευθύνη της ενημέρωσης και του έντυπου μητρώου της εκμετάλλευσης που έχει στην κατοχή του.

Η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής απογραφικών στοιχείων περιορίζεται σε μια μόνο φορά ετησίως (κατά την απογραφική περίοδο), ενώ σε περίπτωση υποβολής λανθασμένων στοιχείων, ο κτηνοτρόφος θα πρέπει να απευθύνεται στο Αγροτικό Κτηνιατρείο της περιοχής του.

Καλούμε τους ενδιαφερόμενους αιγοπροβατοτρόφους, προκειμένου να αποφύγουν άσκοπη ταλαιπωρία, είτε να χρησιμοποιήσουν την ηλεκτρονική εφαρμογή, είτε να προσέλθουν στις κατά τόπους Κτηνιατρικές υπηρεσίες, όσον το δυνατόν συντομότερα και να μην περιμένουν τις τελευταίες μέρες λήξης της προθεσμίας.

Σε περίπτωση μη τήρησης των προθεσμιών διενέργειας και κοινοποίησης των απογραφικών στοιχείων  της εκμετάλλευσης η Κτηνιατρική Υπηρεσία θα προβαίνει στην επιβολή μέτρων συμμόρφωσης.

Άλλο ένα ισοδύναμο;

Άρθρο του Θάνου (Αθανάσιος) Ασημάκη*

Αν δεν με απατά η μνήμη μου μετά από μία γενναία και περήφανη διαπραγμάτευση 6 και πλέον μηνών η κυβέρνηση ψήφισε στα μέσα του Αυγούστου το 3ο μνημόνιο. Τα μέτρα που περιλαμβάνονται σε αυτό, στην πλειοψηφία φορολογικά, ύψους 13 δις κατανεμήθηκαν και κοστολογήθηκαν από τους υπουργούς και τον πρωθυπουργό. Για τους βουλευτές δεν ξέρω, γιατί όπως είπε και ο Καμμένος, της δεξιάς συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ, το μνημόνιο ήρθε βιαστικά, νύχτα, 15Αύγουστο και στα αγγλικά στη βουλή και για αυτό είχε ζητήσει και συγνώμη.

Φτάσαμε στο Νοέμβριο, με μία ακόμη εκλογική διαδικασία να έχει περάσει, και σαν να μην πέρασε μια μέρα οι ίδιοι πρωταγωνιστές ξαναδιαπραγματεύονται τα μέτρα.!!! Ναι, τα ίδια μέτρα που ψήφισαν τον Αύγουστο και που για πρώτη φορά καταλαβαίνουν από πολιτικό κόστος. Μετράνε λοιπόν τις ψήφους, για να δουν ποιους θα δυσαρεστήσουν.

Την ιδιωτική εκπαίδευση και τα φροντιστήρια με 23%, που είχαν συμπεριλάβει και στη συμφωνία του Αυγούστου; Μπα, φωνάζουν οι γονείς και τα φροντιστήρια. Μήπως να το μεταφέρουμε στα τέλη κυκλοφορίας; Τα 300 εκατομμύρια ευρώ διά τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν, ωχ, ανεβαίνει πολύ η τιμή ανά αυτοκίνητο. Να το πάμε στα τσιγάρα και τα ποτά. Μπα, είναι ήδη υψηλά θα μας κράξουν, φωνάζει και ο Καμμένος της συγκυβέρνησης για τις μικροζυθοποιίες!!!

Δεν γίνεται, κάτι πρέπει να γίνει να πάρουμε τη δόση μας, σαν τοξικομανείς όπως έλεγε ο περήφανος Βαρουφάκης το Φλεβάρη. Πρέπει να πάρουμε τα πρώτα 2δις από τα 86 που συμφωνήσαμε. Όχι τίποτα άλλο έχει κι άλλη αξιολόγηση σύντομα για το φορολογικό νομοσχέδιο, τις κατασχέσεις που ξεκινάνε και το ασφαλιστικό!

Αλήθεια, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να βρούμε τα 300εκατομμύρια που λείπουν; Ίσως, αν πχ ελέγχαμε τη διακίνηση των καυσίμων όλων των ειδών (πετρέλαιο κίνησης, θέρμανσης, ναυτιλιακό, βενζίνη, υγραέριο), από την έξοδο από τα διυλιστήρια μέχρι το ρεζερβουάρ και σταματούσαμε την φοροαποφυγή και τη νοθεία; Εγώ σαν καταναλωτής, στο βενζινάδικο πληρώνω όλη την τιμή. Δεν μου κάνουν έκπτωση στους φόρους από το νοθευμένο! Άρα τους φόρους τους εισπράττει αυτός που νοθεύει τα καύσιμα.

Πόσα χρήματα θα κόστιζε στο κράτος, η προσπάθεια; Πόσα χρήματα θα μπορούσε να εισπράξει το κράτος; Πόσα χρήματα δεν θα χρειαζόταν να διπλοπληρώνουμε για να φτάνουν τα μισά;

* Ο Θάνος (Αθανάσιος) Ασημάκης είναι Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

Σημαντική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες


Στα Καλύβια της Λίμνης Πλαστήρα, το Σάββατο και την Κυριακή 7, 8 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες.

Σύμφωνα με την πρόσκληση της ημερήσιας διάταξης που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Δικτύου Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής :

Σάββατο 7 Νοεμβρίου, ώρα 10:30
1η Θεματική Ενότητα, Διοικητικά – Οικονομικά 

Θέμα 1ο : Αποδοχή αιτήσεων εισαγωγής νέων μελών
Θέμα 2ο : Τροποποιήσεις Καταστατικού
Θέμα 3ο : Έγκριση Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας
Θέμα 4ο : Έγκριση προϋπολογισμού οικονομικού έτους 2015
Θέμα 5ο : Διεύρυνση Δικτύου με εκτός Ελλάδος μέλη

Κυριακή 8 Νοεμβρίου, ώρα 10:30
2η Θεματική Ενότητα : Ευρωπαϊκά Προγράμματα – Παρουσιάσεις λιμνών

Θέμα 1ο : Παρουσίαση Βάσης Δεδομένων – Μητρώου λιμνών Ελλάδας, Δικτύου
Θέμα 2ο : Παρουσίαση λιμνών νέων μελών του Δικτύου
Θέμα 3ο : Αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων για τις λίμνες των μελών του δικτύου.
Προτάσεις προγραμμάτων για κάθε μέλος.
Θέμα 4ο : Συμμετοχή του Δικτύου στα προγράμματα (Balkan Med και Europe for citizens)
Θέμα 5ο : Ελεύθερη συζήτηση - προτάσεις

Ως γνωστόν μέλη του Δικτύου είναι οι Δήμοι Αγράφων , Αγρινίου, Αλάσσας-Επαρχίας Λεμεσού, Αργιθέας, Βορόκλινης-Επαρχίας Λάρνακας, Δωρίδος, Θηβαίων, Καρδίτσας, Λάρνακας, Λίμνης Πλαστήρα, Μαραθώνα, Ναυπακτίας, Ορχομενού, Παραλιμνίου και Σοφάδων                                           

Στο μεταξύ άλλοι 30 Δήμοι έχουν κάνει αίτηση προς ένταξη στο Δίκτυο μεταξύ των οποίων είναι οι Δήμοι Αιγιαλίας, Αμφιλοχίας, Βέροιας, Έδεσσας, Ιωαννίνων, Καρπενησίου, Καστοριάς, Μετσόβου κ.ά.

Τα δώρα του Κ.Χαλιορή στον Τζιτζικώστα

Ένα συμβολικό βιβλίο - αφιέρωμα στο Στρατηγό Μακρυγιάννη - αλλά και το λογότυπο της υποψηφιότητας των Δελφών για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 χάρισε ο πολιτευτής της ΝΔ στη Φωκίδα Κώστας Χαλιορής στον υποψήφιο Πρόεδρο της ΝΔ Απόστολο Τζιτζικώστα κατά την περιοδεία του στη Βοιωτία.

 Ως γνωστόν ο Κ.Χαλιορής είναι ο πρώτος από τα στελέχη της ΝΔ στη Φωκίδα που τάχθηκε ανοιχτά υπέρ της υποψηφιότητας του Τζιτζικώστα.

Ο Απ. Τζιτζικώστας στην περιοδεία του αυτή υποσχέθηκε αλλαγές σε πρόσωπα αλλά και στη λειτουργία του κόμματος, εάν εκλεγεί νέος πρόεδρος, τονίζοντας ότι ο ίδιος επέλεξε να εγκαταλείψει «την ασφάλεια της καρέκλας» του περιφερειάρχη και επιτέθηκε στη συγκυβέρνηση λέγοντας ότι οδηγεί τη χώρα στο γκρεμό.

Όπως είπε ο Τζιτζικώστας, οι δρόμοι για τη Ν.Δ είναι δύο, «ο ένας που λέει παιδιά μια χαρά είμαστε μικροί συσπειρωμένοι και αυτό μας αρκεί και κάποια στιγμή ο Τσίπρας θα πέσει μόνος τους» και ο άλλος δρόμος, ο δικός του, που έφυγε από τη βολή του Περιφερειάρχη.

Είναι ο δρόμος της αλλαγής είπε ο Περιφερειάρχης, προσθέτοντας ότι «εγώ στις 23 Νοεμβρίου με την δική σας εντολή θα ξεκινήσω αλλαγές στη νοοτροπία, αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας, αλλαγές στις δομές και στα πρόσωπα όπου χρειάζεται πρέπει να ξαναμεγαλώσουμε την παράταξη μας. Είμαστε οι μόνοι που μπορούμε να δώσουμε λύση στα δύσκολα προβλήματα της χώρας».

Έκανε λόγο και για αλλαγή στην επιλογή των υποψηφίων βουλευτών λέγοντας πως θα γίνονται ψηφοφορίες για το 50% των υποψηφίων ανά νομό ενώ δεν παρέλειψε να σημειώνει πως εάν εκλεγεί πρόεδρος και δεν είναι στη Βουλή αυτό δεν θα αποτελεί πρόβλημα.

Παράλληλα εξαπέλυσε επίθεση στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ και προσωπικά τον πρωθυπουργό.

«Σήμερα βλέπουμε μια κυβέρνηση που με τις δικές της ιδεοληψίες και τη δική της ανικανότητα οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τη χώρα στο γκρεμό», τόνισε μεταξύ άλλων και συμπλήρωσε: «φορολογούν ότι κινείται προκειμένου να συντηρήσουν την παλιά λογική και για αυτό ακριβώς λέω ξεκάθαρα στον κόσμο την άποψή μου, ότι δηλαδή ο κ. Τσίπρας, είναι η προσωποποίηση του παλιού, στη λογική και τη νοοτροπία έχει ένα προσωπείο νέου αλλά μέχρι εκεί, η λογική αυτή είναι που οδήγησε τη χώρα εδώ, όλα αυτά τα χρόνια και τώρα την συντηρεί».

Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου 2015

Ημερίδα για το Μεγάλο Μαθηματικό - Τέκνο της Δωρίδας Δημήτριο Κάππο

Από τον Δ.Δωρίδας και την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία
 

H Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία και ο Δήμος Δωρίδος, πραγματοποιούν Ημερίδα  την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2015 στις 9.30 π.μ. στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δωρίδος, στο Λιδωρίκι, προς τιμή του Λιδωρικιώτη Μαθηματικού, Δημητρίου Κάππου.

Δυο λόγια για το Δημήτριο Κάππο :

Γεννήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1904 στο Λιδωρίκι Φωκίδας. Διέπρεψε ως σύγχρονος Μαθηματικός. Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μαθητής του μεγάλου Έλληνα Μαθηματικού, Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, που θεωρείται ένας από τους 10 μεγαλύτερους Μαθηματικούς του κόσμου στον 20ο αιώνα. Δημιουργός της σημερινής Ελληνικής Μαθηματικής Σχολής και θεμελιωτής των σύγχρονων μαθηματικών στη Μέση Παιδεία της πατρίδας μας (πατέρας των μαθηματικών της Ελλάδος, όπως αναγνωρίζουν οι Έλληνες Μαθηματικοί).
 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
09.30– 10.00   Προσέλευση
10.00– 10.20   Χαιρετισμοί: * Καπεντζώνης Γιώργος, Δήμαρχος Δήμου Δωρίδος                                * Αλεξανδρής Νικόλαος, Πρόεδρος της Ελληνικής  Μαθημ. Εταιρείας
10.25 – 10.55  Κερασαρίδης Γιάννης: “ Δημήτριος Κάππος: ποιος ήταν ”
Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας
10.55 – 11.10 Διάλειμμα
11.15 – 11.45  Αντωνίου Γιάννης: “ Η συμβολή του Δ. Κάππου στην κβαντική Λογική ”
Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης
11.50 – 12.20  Παπαναστασίου Νίκος:     “Το μάθημα του Δ. Κάππου και αποσπάσματα από αυτό”
Καθηγητής στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών

ΠΟΕ-ΟΤΑ : Συμβολικές καταλήψεις σήμερα στα δημαρχεία

Από τις 10:00 έως τις 13:00 θα διαρκέσουν σήμερα οι συμβολικές καταλήψεις της ΠΟΕ-ΟΤΑ στα δημαρχεία όλης της χώρας, αλλά και σε ΚΑΠΗ, δημοτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς και δημοτικά γκαράζ.

Το διάστημα αυτό οι δημοτικοί υπάλληλοι θα σταματήσουν την εργασία τους προκειμένου να συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσεις και συγκεντρώσεις για τα μέτρα του νέου μνημονίου που αφορούν τον κλάδο τους.

Από τους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς κάποιοι δεν θα λειτουργήσουν καθόλου αύριο, ενώ άλλοι θα διακόψουν τη λειτουργία τους στις 10 το πρωί.

Η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα συμμετάσχει, επιπλέον, στην 24ωρη γενική πανελλαδική απεργία την Πέμπτη 12 Νοεμβρίου, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει «για τον προγραμματισμό των επόμενων αγωνιστικών δράσεων και παρεμβάσεων».

Οι εργαζόμενοι στους δήμους αντιδρούν στην επικείμενη, όπως υποστηρίζουν, κατάργηση του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών των υπαλλήλων στην καθαριότητα, σε ρυθμίσεις του νέου ασφαλιστικού, καθώς και στο νέο μισθολόγιο και το σύστημα αξιολόγησης που ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ανακοίνωση - Καταγγελία ΚΚΕ Φωκίδας

…για την προσπάθεια τρομοκράτησης των εργατών από την εργοδοσία της «Ευρωπαϊκοί Βωξίτες ΑΕ»

H Τομεακή Επιτροπή Φωκίδας του ΚΚΕ καταγγέλλει τον τραμπουκισμό της μεταλλευτικής εταιρείας «Ευρωπαϊκοί  Βωξίτες ΑΕ» απέναντι στα Σωματεία, στο Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, στο συνδικαλιστικό κίνημα γενικότερα.   

Συγκέντρωσε τους εργαζόμενούς στα γραφεία της και υπό την απειλή της απόλυσης τους ανάγκασε μαζεύοντας υπογραφές να οργανώσουν πορεία και συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Εργατικού Κέντρου προκειμένου με πανό και με συνθήματα να έρθουν απέναντι στους εκλεγμένους συνδικαλιστές που υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Την εργοδοσία την πείραξαν οι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Μεταλλείων, ύστερα από καταγγελίες των σωματείων, για τα συνεχή ατυχήματα και την παραβίαση της μεταλλευτικής και εργατικής νομοθεσίας αλλά και του ΚΟΚ σύμφωνα με τους ελέγχους της τροχαίας.

Την πείραξε που το σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας υπερασπίζονται το δικαίωμα των εργατών να δουλεύουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας. Η διεύθυνση του έργου βάζει τους εργάτες απέναντι τόσο στα σωματεία όσο και στην ίδια τη νομοθεσία προκειμένου να μπορεί να συνεχίσει το θεάρεστο έργο της, την απεριόριστη εκμετάλλευση των εργατών και την καταστροφή του περιβάλλοντος για τον πολλαπλασιασμό των κερδών της.

Λειτουργεί για μια ακόμη φορά ως κράτος εν κράτη καταδεικνύοντας ποιος κάνει κουμάντο στην περιοχή και γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων της, την τοπική και πολιτική εξουσία που έτσι κι αλλιώς της δίνει Γή και ύδωρ. Ελπίζουμε οι τοπικοί παράγοντες να μην κάνουν για ακόμα μία φορά τα στραβά μάτια.

Οι εργαζόμενοι ξέρουν καλά ποιοι είναι μαζί τους και ποιοι απέναντι τους ακόμα και αυτοί που υπέγραψαν κάτω από την πίεση του εργοδότη και των οργάνων του. Οι εργαζόμενοι πρέπει να συσπειρωθούν στο σωματείο και το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας που με συνέπεια υπερασπίζεται τα συμφέροντα τους. Να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να απομονώσουν τέτοιους είδους ενέργειες από μέρους της εταιρίας, να βάλουν τέρμα στον εκφοβισμό και την εργοδοτική τρομοκρατία.

Πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να δώσουν την απάντησή τους στην εργοδοσία με την καθολική συμμετοχή τους στην Πανελλαδική 24ωρη ΑΠΕΡΓΙΑ στις 12 Νοέμβρη και τη συγκέντρωση στις 10:30 πμ στην πλ. Λαού στην Άμφισσα. Να δώσουν με τη συμμετοχή τους σαφές μήνυμα αντίστασης στα σχέδια εξαθλίωσης του λαού μας από την κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους καπιταλιστές.

Άμφισσα 3/11/2015

Δευτέρα, 2 Νοεμβρίου 2015

Παρουσίαση 2 βιβλίων του Αντώνη Ζέρβα

  
 
Ο Αντώνης Ζέρβας γεννήθηκε το 1953 και
κατάγεται από το Ευπάλιο. Σπούδασε κοινωνιολογία
της λογοτεχνίας στο Παρίσι και αγγλική φιλολογία
στο Λονδίνο (1970-1980).

Οι δύο μεταπτυχιακές του εργασίες αφορούσαν στη
 "Λειτουργία της αναπαράστασης στα 'Pisan Cantos'
του Έζρα Πάουντ" και στα "Προβλήματα των
ευρωπαϊκών πρωτοποριών του 20ού αιώνα:
Ιμαγισμός και Βορτικισμός", αντίστοιχα.

Το 1978 άρχισε υπό τη διεύθυνση του Henri Meschonnic
τη διδακτορική του διατριβή με θέμα: "Η μετάφραση
ως δομική δύναμη των Cantos του Έζρα Πάουντ", η οποία
έμεινε ατέλειωτη.

Μετά τη στρατιωτική του θητεία (1980-1982), ανέλαβε
καθήκοντα συμβούλου διευθύνσεως στο Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό
 Κέντρο Δελφών και ανέπτυξε ποικίλη δράση στον τομέα
των πολιτιστικών θεμάτων τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο.
Από το 1984 εργάζεται στο μεταφραστικό τμήμα της
Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες.

Εμφανίστηκε στα γράμματα το 1972 με τις δύο ποιητικές συλλογές
 "Τετράδιο" και "Τελχίνες", ουσιαστικώς όμως το πρώτο βιβλίο του
 ήταν η "Ανάσταση της Κυρά Τσίνης" (Καστανιώτης, 1983).

Συνεργάστηκε με τα σημαντικότερα λογοτεχνικά περιοδικά της
εποχής του, αρχής γενομένης από τη "Συνέχεια" (1973), και συμμετείχε
στη συντακτική επιτροπή των περιοδικών "Χώρα" (1977) και "Ίνδικτος".
Έχει συμμετάσχει επίσης ως ομιλητής σε πολλά συμπόσια και συνέδρια.
Τακτικός συνεργάτης της κυριακάτικης "Καθημερινής" και της
 κυριακάτικης "Αυγής".

Το μεταφραστικό του έργο συμπεριλαμβάνει Αμερικανούς, Γάλλους,
 Εγγλέζους και Ιταλούς ποιητές, φιλοσοφικές και φιλολογικές μελέτες.
Τα "Άσματα της Πίζας" του Έζρα Πάουντ ήταν υποψήφια για το
Ευρωπαϊκό Αριστείο Μετάφρασης 1996.
  
Βιβλία που έχει εκδώσει ο Αντώνης Ζέρβας
(2014)
(2013)
(2010)
Μερικά μερικά, Ίνδικτος
(2008)
Οι συλλογές, Ίνδικτος
(2006)
Μεταθυμικά, Ίνδικτος
(2003)
(2001)
Επισκέψεις 2, Ίνδικτος
(2001)
(2000)
Μαρσέλ Προυστ, Ίνδικτος
(1999)
(1998)
(1997)
Εικόνος απορροαί, Ίνδικτος [κείμενα, επιμέλεια σειράς]
(1996)
(1996)
Τα Άκτα, Ίνδικτος

 

 
 
 

Η ΔΩΡΙΔΑ... σε ραδιοφωνική εκπομπή

Ραδιόφωνο “Παραπολιτικά”  90,1 FM,  βράδυ Τρίτης προς Τετάρτη πρωί, ώρα 00.00 - 02.00


Στην εκπομπή «Κάνουμε τη νύχτα Μέρα», με τον Ανδρέα Μαζαράκη και τον Γιώργο Λεκάκη, θα γίνει μια εκτεταμένη παρουσίαση της Δωρίδας στο παρελθόν, στο παρόν καθώς και αναφορά στις ανεκμετάλλευτες αναπτυξιακές δυνατότητες που παρουσιάζει.

Στην εκπομπή για τη Δωρίδα θα μιλήσουν τα μέλη του ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας :

· ο Ιωάννης Μπαλατσούρας, Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας
· ο Μιχάλης Δρίτσας, Αντιπρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας
· η Αιμιλία Βρεττού, Ιστορικός - Αρχαιολόγος
· ο Χρήστος Κρικέλας, Αγροτο-οικονομολόγος


Ο σταθμός αναμεταδίδεται και μέσω internet στη διεύθυνση :

http://live24.gr/radio/generic.jsp?sid=1986

Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015

Ξεκίνησε το πρωτάθλημα και στη Δωρίδα με διπλό στην Τολοφώνα του Δωρικού

Του Τάσου Τσόλκα

 
Με το καλημέρα ο Απόλλων Ευπαλίου κερδίζοντας με 7-1 τον Ηρακλή Μοναστηρακίου έδειξε ποιος θα είναι το αφεντικό στον 2ο Όμιλο της Δωρίδας για το  πρωτάθλημα Φωκίδας που ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο.

Στους άλλους αγώνες ο Δωρικός Μαλαμάτων έκανε την έκπληξη κερδίζοντας  εκτός έδρας με 1-2 την Τολοφώνα Ερατεινής, ενώ χωρίς γκολ 0-0 έληξε το ντέρμπι μεταξύ Ένωσης Γλυφάδας και Αετού Λιδωρικίου.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα
ΤΟΛΟΦΩΝΑ  ΕΡΑΤΕΙΝΗΣ – ΔΩΡΙΚΟΣ ΜΑΛΑΜΑΤΩΝ       1-2
ΕΝΩΣΗ ΓΛΥΦΑΔΑΣ  -  ΑΕΤΟΣ ΛΙΔΩΡΙΚΙΟΥ                          0-0
ΑΠΟΛΛΩΝ ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ    7-1

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (2ος όμιλος Δωρίδας) – 1η Αγωνιστική

                                                                       ΒΑΘΜΟΙ          ΓΚΟΛ

1. Απόλλων Ευπαλίου              3          7-1
2. Δωρικός Μαλαμάτων            3          2-1
3. Αετός Λιδωρίκου                   1          0-0
4. Ένωση Γλυφάδας                 1          0-0
5. Τολοφώνα Ερατεινής            0         1-2
6. Ηρακλής Μοναστηρακίου     0         1-7

1ος ΟΜΙΛΟΣ (Δήμος Δελφών)

Με τους αγώνες της 3ης αγωνιστικής συνεχίστηκε το Σαββατοκύριακο πρωτάθλημα Φωκίδας του 1ου Ομίλου (Δήμος Δελφών) με τους ισχυρούς να επικρατούν και σπουδαία νίκη του Ολυμπιακού Κίρρας επί του Απόλλωνα Δελφών με 4-0.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα

ΗΣΑΪΑΣ  ΔΕΣΦΙΝΑΣ  -  ΑΚΑΔΗΜΙΑ  ΑΜΦΙΣΣΑΣ       2-2
ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ  ΧΡΙΣΣΟΥ  -  ΑΣΤΕΡΑΣ  ΙΤΕΑΣ                   0-6
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ  ΓΡΑΒΙΑΣ  -  ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ               0-4
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ  ΚΙΡΡΑΣ  -  ΑΠΟΛΛΩΝ  ΔΕΛΦΩΝ     4-0

 ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (1ου Ομίλου) 3η Αγωνιστική

 
                                                                   ΒΑΘΜΟΙ                             ΓΚΟΛ

1. Αστέρας Ιτέας                          9                       24-0
2. Αμφισσαικός                           9                       16-4
3. Κρισσαίος Χρισσού                4                         7-8
4. Ολυμπιακός Κίρρας                6                        8-12
5. Ησαΐας Δεσφίνας                    2                         6-8
6. Ακαδημία Άμφισσας               2                        4-10 
7. Απόλλων Δελφών                  1                        1-12
8. Ανδρούτσος Γραβιάς             0                        2-14