Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 24 Οκτωβρίου 2015

Κρίση, μια λέξη μικρή και απλή, αλλά ταυτόχρονα δυναμική και δισήμαντη

Είμαστε η γενιά, που πίστεψε πως το τρίπτυχο «facebook, κλαρίνο και freddo-capuccino» σημαίνει επιτυχία.

Του Θεόδωρου Νίκου
( ...Η "κραυγή" αυτοκριτικής ενός 25άρη)

Κρίση. Τόσο επίκαιρη και βιασμένα χιλιοειπωμένη, που δυστυχώς εκδηλώνει πλέον μόνο την πιο ασήμαντη από τις μορφές της, την οικονομική. Η κρίση λοιπόν, είναι γεγονός ότι δεν δηλώνει μόνο μία κατάσταση όπως για παράδειγμα κοινωνική, οικονομική, πολιτική, πνευματική και πολλές άλλες, μα και ένα αποτέλεσμα «τριβής» του μυαλού και λογικής σκέψης. Που το τελευταίο δημιουργεί τελικά τον χαρακτήρα, την ταυτότητα και την νοοτροπία μας.

Εμείς οι Έλληνες λοιπόν, που θεωρούμε τους εαυτούς μας περήφανους, ορθότερους όλων, ευφυέστατους, φιλόσοφους, απόγονους των ηρώων και των δημιουργών της σύγχρονης δομής του κοινωνικού κράτους και της δημοκρατίας, καταφέραμε να φοβόμαστε για την αυριανή μέρα και να αισθανόμαστε κακόμοιροι και κακότυχοι. Εισάγαμε από άλλα κράτη υλικά αγαθά και εξάγαμε σε αυτά λαμπρό πνεύμα. Κάπου όμως στη διάρκεια της συναλλαγής αυτής, λησμονήσαμε ποιοι είμαστε, από πού ερχόμαστε και κυρίως που πραγματικά θέλουμε να φτάσουμε.

Είναι επιτακτική πλέον η ανάγκη να κάνουμε όλοι ένα βήμα πίσω, για να μπορέσουμε αργότερα να κάνουμε περισσότερα μπροστά.

Να κοιτάξουμε τον εαυτό μας στον καθρέπτη, όχι για να βελτιώσουμε την εμφάνιση της κόμης μας, αλλά για να αναλογιστούμε, να σκεφτούμε, να κοιτάξουμε μέσα μας και μέσα στο σπίτι μας, όχι στο σπίτι του γείτονα ή του ξένου που τόσο εύκολα κρίνουμε. Ναι, ήρθε η ώρα της κρίσης, της αυτοκριτικής.

Φτάνει πια να τα περιμένουμε όλα από τη «μαμά» πατρίδα. Ποιος έφταιξε πραγματικά; Τι έγινε τόσο ξαφνικά; Φταίνε οι παλαιές γενεές ή οι νεότερες καλομαθημένες;

Φτάνουν τα ερωτηματικά. Δεν περισσεύει χρόνος όταν οι εξελίξεις των γεγονότων μας προσπερνούν. Το θέμα είναι τι μπορεί να γίνει από εδώ και πέρα, τι μπορούμε όλοι να κάνουμε για τη χώρα μας, που μας έχει ανάγκη. Τη χώρα που υποτίθεται τόσο αγαπάμε, αλλά δεν σκεφτόμαστε, δηλώνοντας σιωπηλά ότι δεν σεβόμαστε τον εαυτό μας.

Πρέπει όλοι να έχουμε τη θέληση να αλλάξουμε, για να αλλάξει και η χώρα μας, γιατί πιστεύω πως κάθε Έλληνας πολίτης, θέλει μια σύγχρονη ευρωπαϊκή Ελλάδα, με συμμετοχή και λόγο στις παγκόσμιες εξελίξεις.

Κλείνοντας θα ήθελα να αναφερθώ στη δική μου γενιά, μια γενιά που «γαλουχήθηκε» για να κάνει συλλογή από πτυχία, με απώτερο σκοπό την κάλυψη κάποιας θέσης κυρίως στο δημόσιο τομέα. Ώστε να ξεκουραστούμε στην πιο αποδοτική ηλικία μας, διότι κουράστηκαν αρκετά οι γονείς μας, μην τυχόν και πιεστούμε, μην παράγουμε κάποιο έργο και κάνουμε λάθος λόγω έλλειψης εμπειρίας, απλά να διακοσμήσουμε μία θέση με τα προσόντα μας. 


Τη γενιά, που πίστεψε πως το τρίπτυχο «facebook, κλαρίνο και freddo-capuccino» σημαίνει επιτυχία.

Δυστυχώς, ο «ωχαδερφισμός» και η ατέρμονη φιλοσοφία του καναπέ μας, μας κοίμισε.

Μας έκανε να νομίζουμε λογικό το βανδαλισμό, να πετάμε κάτω τα σκουπίδια μας, το «φακελάκι», το «μέσον», να παρκάρουμε σε θέσεις A.M.E.A., να μη προσφέρουμε τη θέση μας σε ηλικιωμένα άτομα, να μην πληρώνουμε εισιτήριο και πολλά πολλά ακόμα «όμορφα» πράγματα.

Ήρθε η στιγμή να δείξουμε ότι μπορούμε, ότι θέλουμε και να φανούμε αντάξιοι των Ελλήνων που θαυμάζουμε. Μια γενιά που παλεύει και τα καταφέρνει.

Ο σκοπός του κειμένου αυτού, δεν είναι ούτε να το παίξω έξυπνος ή καλύτερος, να «κράξω» ή να χρησιμοποιήσω πομπώδεις εκφράσεις για να δημαγωγήσω, αλλά να προσπαθήσω να αφυπνίσω όσους έχουν την ίδια διάθεση με εμένα να αλλάξουν τους εαυτούς τους και να γίνουν τελικά η αλλαγή για τη χώρα μας.

Κανείς δεν θα το κάνει για μας και κανείς δεν μας χαρίσει τίποτα, όχι πια. Πολλά από τα παραπάνω τα έχω κάνει και εγώ. Το κατάλαβα όμως, στα 25 μου, καλώς ή κακώς. Το παραδέχομαι και θέλω να αλλάξω τον εαυτό μου. Για αυτό το λόγο, κοίταξα το πρόσωπό μου στον καθρέπτη, για να μου έρθουν οι λέξεις αυτές και οι ιδέες που θα μου έλεγα.

Έχουμε την υποχρέωση, να καταβάλουμε το μέγιστο των ικανοτήτων και δυνατοτήτων μας, έτσι δημιουργηθήκαμε. Η ανθρώπινη φύση και αυτό που μας ξεχωρίζει από τα ζώα, δεν είναι μόνο η λογική, η ευφυΐα, αλλά η κρίση.

Ας χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την «κρίση» μας και ας φτιάξουμε όλοι μαζί μια σύγχρονη Ελλάδα, που δεν ντρέπεται, δεν φοβάται, αλλά πάει μπροστά. Δεν στέκεται στο παρασκήνιο, αλλά πρωταγωνιστεί και δημιουργεί το μέλλον της.
 

Παρασκευή, 23 Οκτωβρίου 2015

Αλλαγή ώρας τα χαράματα της Κυριακής


Αλλάζει η ώρα για το χειμώνα, όπως κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου.

 Έτσι το βράδυ του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου και όταν φτάσουμε 04:00 ξημερώματα της Κυριακής, γυρνάμε το ρολόι μας μία ώρα πίσω ώστε τα ρολόγια μας να δείξουν 03:00.

Αυτό για τη χειμερινή αλλαγή ώρας συμβαίνει πάντα κάθε χρόνο, την τελευταία Κυριακή του Οκτώβρη.


Η Γιορτή του τσίπουρου στο Αλποχώρι

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλποχωριτών Δωρίδας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» σας προσκαλέσει στη «Γιορτή του Τσίπουρου» που θα πραγματοποιηθεί στις 24 Οκτωβρίου 2015, ημέρα Σάββατο.

Η γιορτή θα ξεκινήσει από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα.

Tο φαγητό και το ποτό είναι προσφορά του Συλλόγου μας.

Σας περιμένουμε όλους να γλεντήσουμε παρέα με άφθονο κέφι όπως πάντα.
 
Με τιμή
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
         Η Πρόεδρος                              Η Γεν. Γραμματέας
Παναγιώτα Τσακατούρα                 Λουκία Μαστροπέρρου

Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου στη Δωρίδα


 
 

Τα υπερεθνικά προβλήματα θέλουν υπερεθνικούς ηγέτες

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Η ισορροπία με τα εθνικά τους ακροατήρια και η δημοτικότητα την οποία παρουσιάζουν οι σημαντικότεροι  Ευρωπαίοι ηγέτες, εμφανίζονται σήμερα ως παράμετροι αρκετά ευμετάβλητοι, σε συνάρτηση απόλυτη με τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Κατά κανόνα,  οι εθνικοί ηγέτες που προσπαθούν να διαμορφώσουν μία υπερεθνική πολιτική αντίληψη για το συνολικότερο συμφέρον και την προοπτική της Ευρώπης, έρχονται σε αναντιστοιχία με την κυρίαρχη ιδεολογία ή τους φόβους των ψηφοφόρων τους. Και το γεγονός αυτό, βεβαίως, υπό την πίεση του πολιτικού κόστους, υπονομεύει την επίλυση των προβλημάτων.
Έτσι  όμως, η εικόνα δεν γίνεται καλύτερη, θολώνει. Τα καυτά θέματα διογκώνονται, οι ηγεσίες αλλοιώνουν προτεραιότητες και οι κοινωνίες γίνονται ακόμη πιο επιφυλακτικές απέναντι στο στόχο της ενοποίησης, που αποτελεί και το μονόδρομο επιβίωσης της Ευρώπης στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.
Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να ξανανοίξουν στις ευρωπαικές πρωτεύουσες τα θέματα διακυβέρνησης της Ευρωπης ; Να αναλάβουν τις πολιτικές τύχες της και την αναβάθμιση του ρόλου της υπερεθνικοί ηγέτες ; Μήπως είναι η ώρα να βάλουμε μπροστά την πολιτική από την οικονομία, το υπερεθνικό συμφέρον των λαών της Ενωσης πάνω από τις εθνικές στρατηγικές των μεγάλων κρατών μελών ; Μήπως θα πρέπει σιγά – σιγά να αρχίσουμε να εκλέγουμε τους ηγέτες αυτούς σε υπερεθνικό επίπεδο, με απ ευθείας εκλογές, για να αποκαταστήσουμε και την τραυματισμένη μας  δημοκρατία ;

Η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, αντανακλά ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σύγκρουσης μεταξύ εθνικής αντίληψης και υπερεθνικής πολιτικής. Η θέση της  για την επίλυση του μεταναστευτικού προβλήματος σε πανευρωπαική βάση και οι παράλληλες πρωτοβουλίες για τη Γερμανία, ήρθαν σε αντίθεση με το εθνικό της ακροατήριο.
Η δημοτικότητα της πανίσχυρης κας Μέρκελ έκτοτε πήρε τον κατήφορο… Το πιθανότερο μάλιστα είναι πως τίποτε ουσιαστικό δεν πρόκειται να εφαρμοστεί από τους Ευρωπαίους στην πράξη για την προσφυγική κρίση – παρά τα ωραία λόγια στην προχθεσινή Σύνοδο Κορυφής -  με αποτέλεσμα να τρωθεί για μία ακόμη φορά η αξιοπιστία της Ευρωπαικής Ενωσης !
 Ένα άλλο επίσης καλό παράδειγμα, αποτελεί ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ. Κάθε φορά που ο κ. Ολάντ σηκώνει το ανάστημά του  για να παίξει έναν εποικοδομητικό πανευρωπαικό ρόλο, ως βασικός εταίρος και συμπράττων με την κα Μέρκελ, συναντά την αντίδραση της  εθνικής και της εσωκομματικής του αντιπολίτευσης.
Διότι, η λιτότητα που εκφράζει η γερμανική πλευρά προβληματίζει το εθνικό του ακροατήριο, αλλά επίσης, επειδή –κυρίως αυτό – η πολιτική και οικονομική ελίτ της Γαλλίας δεν θέλουν να παραχωρήσουν κομμάτια της εθνικής τους κυριαρχίας στις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη ή σε άλλα υπερεθνικά κέντρα εξουσίας της Ευρώπης.
Πως μπορούμε όμως, να προχωρήσουμε έτσι ;  Πώς να σταθεί η Ευρώπη απέναντι στα μεγάλα πανευρωπαικά προβλήματα και τις παγκόσμιες προκλήσεις που απαιτούν λύσεις υπερεθνικού διαμετρήματος ;
Η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη : με υπερεθνικά θεσμικά όργανα πολιτικής και αντίστοιχους ηγέτες ευρωπαικής εμβέλειας και ισχύος. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από την οικονομική ολοκλήρωση και την πολιτική ένωση της Ευρώπης. Ο συγκερασμός των συμφερόντων των κρατών – μελών ( μικρών και μεγάλων) σε ηπειρωτική κλίμακα είναι η μόνη λύση.
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Πέμπτη, 22 Οκτωβρίου 2015

ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: Στα 900 μέτρα η διάνοιξη της σήραγγας Κλόκοβας

Μέχρι στις αρχές του 2016 θα παραδοθούν 90 χλμ της Ιόνιας Οδού από το Μεσολόγγι έως το Μενίδι


Το μεγαλύτερο τεχνικό έργο της Ιόνιας Οδού, η Σήραγγα Κλόκοβα συνεχίζει να διανοίγεται χωρίς προβλήματα και ήδη μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχει ξεπεράσει τα 900 μέτρα και από τις 2 πλευρές, έχοντας καλύψει το 30% του συνολικού μήκους της.

Οι εργασίες που ξεκίνησαν μόλις πριν 6 μήνες αναμένεται (αν φυσικά δεν προκύψει κάτι απρόοπτο στη συνέχεια) να έχει διανοιχθεί πλήρως σε ένα χρόνο και να τεθεί σε λειτουργία ως το τελευταίο τμήμα του έργου το καλοκαίρι του 2017.

Με τη λειτουργία της η Σήραγγα Κλόκοβας θα μπει στο «κλαμπ» των μεγάλων τούνελ της χώρας καθώς θα αποτελέσει μία από τις 10 μεγαλύτερες. Αναφορικά με την περιοχή θα είναι η 2η μεγαλύτερη σήραγγα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, πίσω από τη Σήραγγα Παναγοπούλας της Ολυμπίας Οδού και φυσικά θα είναι η μεγαλύτερη σήραγγα τόσο στην Αιτωλοακαρνανία όσο και όλη την Ιόνια Οδό.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΣΗΡΑΓΓΑ ΚΛΟΚΟΒΑΣ
Το τεχνικό έργο της διέλευσης του αυτοκινητοδρόμου «Ιόνια Οδός» από το όρος Κλόκοβα (Παλιοβούνα) περιλαμβάνει την κατασκευή δύο δίδυμων σηράγγων, μονής κατεύθυνσης, με χωρητικότητα δύο λωρίδων κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση.
Το μέγιστο μήκος του κάθε κλάδου είναι  2.890μ. και 2.880μ.  αντίστοιχα, ενώ στον εξοπλισμό  τους περιλαμβάνονται  συστήματα πυρανίχνευσης, πυρόσβεσης, αερισμού και πληροφόρησης των οδηγών. Τα κέντρα ελέγχου των σηράγγων θα λειτουργούν στα μέτωπα εισόδου και εξόδου.
Για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης θα κατασκευαστούν  εφτά συνδετήριες  (κάθετες) σήραγγες  διαφυγής, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα αναστροφής της κυκλοφορίας στα αντίθετα ρεύματα, προ και μετά τα μέτωπα των σηράγγων.

Με την επιλογή της κατασκευής σήραγγας, αντί της διέλευσης του αυτοκινητόδρομου από τον ορεινό όγκο της Κλόκοβας μέσω περιπορείας, παραμένει ανέπαφη η υφιστάμενη Εθνική Οδός Αντιρρίου – Ιωαννίνων, τόσο στη φάση κατασκευής, όσο και στη φάση λειτουργίας της Ιόνιας Οδού.

Με δεδομένη τη διατήρηση της υφιστάμενης Ε.Ο. θα αναπτυχθεί πλήρης Ανισόπεδος Κόμβος στη Γαυρολίμνη, ενώ προβλέπεται και η λειτουργική αποκατάσταση του παράπλευρου και κάθετου τοπικού δικτύου, καθώς και των προσβάσεων στους τοπικούς οικισμούς.
Σήμερα η σήραγγα βρίσκεται στη φάση της εκσκαφής , η οποία ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, έπειτα και από την έγκριση των οικείων περιβαλλοντικών όρων και πραγματοποιείται ταυτόχρονα και από τα δύο μέτωπα. H πρόοδος στα μέσα Οκτωβρίου ήταν 585 μέτρα στα μέτωπα εξόδου και 280 μέτρα στα μέτωπα εισόδου.

Υπενθυμίζεται ότι όπως ανακοινώθηκε το έργο της Ιόνιας Οδού προχωρά κανονικά σε όλα τα εργοτάξια και μέχρι τις αρχές του 2016 θα δοθεί στην κυκλοφορία το τμήμα Μεσολογγίου – Μενιδίου συνολικού μήκους 90 χλμ.
 
πηγή: ypodomes.com

Ρεμπέτικη βραδιά στο Μαλανδρίνο


Τετάρτη, 21 Οκτωβρίου 2015

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα ΑΡΤΟΤΙΝΑ

Με πλούσιο φωτορεπορτάζ και ρεπορτάζ από τα φετινά ΔΙΑΚΕΙΑ 2015 κυκλοφόρησε το νέο τεύχος της εφημερίδας ΑΡΤΟΤΙΝΑ που εκδίδει ο Σύλλογος Αρτοτινών Φωκίδας .

Επίσης ρεπορτάζ :
 • από τις ωραίες εκδηλώσεις ΦΛΑΜΠΟΥΡΟ
 • τα εγκαίνια του νέου γηπέδου καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης
 • τις επιτυχίες των μαθητών σε ΑΕΙ και ΤΕΙ
 • για την Αρτοτίνα και την ιστορία της
και αναλυτικό κατάλογο με τους επαγγελματίες από την Αρτοτίνα

 

Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Συνεδριάζει την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερ. Ελλάδας

Την Δευτέρα 26 Οκτωβρίου και ώρα 1:00 μ.μ. θα συνεδριάσει το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας στη Λαμία.

 Τα θέματα που θα συζητηθούν και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη της Προέδρου του Συμβουλίου Ασημίνας Παπαναστασίου είναι τα ακόλουθα :

- Ανακοινώσεις Προέδρου Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ασημίνας Δ. Παπαναστασίου,
- Ανακοινώσεις Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κωνσταντίνου Π. Μπακογιάννη.

Θέμα 1ο
Έγκριση για την μεταβολή του τόπου διεξαγωγής της 13ης Τακτικής Συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας για την αμέσως επόμενη συνεδρίαση, βάσει του προκαθορισμένου χρονοδιαγράμματος, ήτοι την 30η Νοεμβρίου 2015 ή οποτεδήποτε αυτή ήθελε οριστεί, από τη Λαμία στο Σχηματάρι.
Εισηγήτρια
Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Στερεάς Ελλάδας Ασημίνα Δ. Παπαναστασίου

ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ

Θέμα 2ο
Έγκριση πρόσληψης προσωπικού ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο (2) μηνών, για αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Π. Ε. Ευρυτανίας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Ευρυτανίας Αριστείδης Τασιός

Θέμα 3ο
Έγκριση πρόσληψης προσωπικού με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, διάρκειας δύο (2) μηνών, για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών, εποχικών και πρόσκαιρων αναγκών της Π. Ε. Φθιώτιδας, κατά την χειμερινή περίοδο 2015-2016.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος

ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ

Θέμα 4ο
Ορισμός εκπροσώπων Επιτροπής Πειθαρχικού Συμβουλίου για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων στα διοικητικά όργανα των φορέων παροχής συγκοινωνιακού έργου και στους ιδιοκτήτες λεωφορείων ΠΕ Βοιωτίας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά

Θέμα 5ο
Ορισμός εκπροσώπου της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του «Κέντρου Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας - ‘‘ΔΙΑΔΡΟΜΗ’’ ».
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας Κωνσταντίνος Μίχος

ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ

Θέμα 6ο
Έγκριση Προγράμματος Καταπολέμησης Κουνουπιών ετών 2016 & 2017.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Κωνσταντίνος Μπακομήτρος

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θέμα 7ο
Εφαρμογή δακοκτονίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας κατά τα έτη 2016 και 2017.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Γεώργιος Κελαϊδίτης

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ - ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Θέμα 8ο
Γνωμοδότηση επί του Β1 σταδίου της μελέτης «Αξιολόγηση αναθεώρηση και εξειδίκευση του Περιφερειακού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Χωροταξίας & Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Σανιδάς

ΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΕΡΓΑ

Θέμα 9ο
Ρύθμιση κυκλοφορίας στην επαρχιακή οδό 1 «Σ.Σ. Λιανοκλαδίου Υπάτης προς Μαυρολιθάρι και 'Αμφισαν διά Κομποτάδων Μεξιατών - Λουτρών Υπάτης, Αργυροχωρίου, Αμαλώτας, Μονής Αγάθωνος και Νεοχωρίου Υπάτης και μετά διακλαδώσεως προς Αμούριον», για κατασκευή τεχνικού άνω διάβασης Σ.Σ. Λειανοκλαδίου.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 10ο
Έγκριση τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Ευρυτανίας (τροπ.03), για το έτος 2015.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 11ο
Έγκριση επικαιροποίησης του χρονοδιαγράμματος της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Δήμου Μώλου - Αγ. Κωνσταντίνου, για την εκτέλεση του έργου «ΕΠΙΣΚΕΥΗ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ, ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΟΙΚΙΣΚΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗΣ, ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΚΑΜΕΝΩΝ ΒΟΥΡΛΩΝ» και της σύστασης της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 12ο
Τροποποίηση της ΣΑΕΠ 066 και εντάξεις νέων έργων.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 13ο
Έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και 5ης Υ.Π.Ε. Θεσσαλίας & Στερεάς για την υλοποίηση του έργου “ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ (ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΜΕΣΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ)” και ορισμός μελών για τη στελέχωση της Κοινής Επιτροπής Παρακολούθησης της Προγραμματικής Σύμβασης.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας Ευθύμιος Καραΐσκος

Θέμα 14ο
Έγκριση 4ης τροποποίησης Τεχνικού Προγράμματος ΠΕ Φθιώτιδας, για το έτος 2015.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας κ. Ευθύμιος Καραΐσκος

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ - ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Θέμα 15ο
Έγκριση α) της σύναψης δανείου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (Τ.Π.& Δ.) με σκοπό την αναχρηματοδότηση συναφθέντων δανείων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και β) των όρων του δανείου.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας Ιωάννης Περλεπές

Θέμα 16ο
9η Τροποποίηση Προϋπολογισμού έτους 2015.
Εισηγητής
Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών & Διαχείρισης Δημόσιας Περιουσίας Ιωάννης Περλεπές

Η προσφυγική κρίση, οι Ελληνικοί στόχοι και η Τουρκική ματαιοδοξία

Του Θανάση Λουκόπουλου *

Ως συνήθως, τα πάντα έμειναν ανοιχτά μετά την πρόσφατη σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.  Είναι άλλωστε πάγια τακτική , όταν η γνωστή ευρωπαϊκή ηγεσία δεν θέλει να πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις, καταφεύγει σε  κείμενα επιδεχόμενα πολλών ερμηνειών. Οι εκβιασμοί και τα ανατροφοδοτούμενα σενάρια θα πάρουν, για άλλη μια φορά, τη θέση θαρραλέων αποφάσεων που έχει ανάγκη η Ευρώπη.
Παρά ταύτα , υπό προϋποθέσεις, η Ελλάδα μπορεί με όχημα την πρωτοφανή προσφυγική κρίση, να προωθήσει δύο-τρία μείζονος σημασίας ζητήματα.  Όπως για παράδειγμα, την ανάδειξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, που είναι τα σύνορα της Ελλάδας, σε κοινή ευρωπαϊκή υπόθεση η οποία θα λειτουργεί για τα επόμενα χρόνια ως παράγοντας σταθεροποίησης και σε καμιά περίπτωση αμφισβήτησης των αρχών που διαπνέονται από το διεθνές δίκαιο.

Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα , καθώς κορυφαίοι κύκλοι της ΕΕ, θα επιχειρήσουν να αναγορεύσουν την Τουρκία σε προνομιακό συνομιλητή, με αφορμή την μεταναστευτική κρίση. Εκτιμάται ότι οι ίδιοι κύκλοι θα επιχειρήσουν να δώσουν στον Ερντογάν και την νέα πολιτική τάξη που εκπροσωπεί, την χαμένη αίγλη ώστε να μπορέσει να παίξει πρωτοπόρο ρόλο στις σχέσεις ΕΕ και μουσουλμανικών χωρών της Μέσης Ανατολής και να σταθεί ανάχωμα στις επιθετικές πρωτοβουλίες της Ρωσίας στην περιοχή.
Όμως και μόνο το γεγονός ότι στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής, οι ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν πολλά, όμως αποφάσεις πήραν για πολύ λίγα, φανερώνει και το μέγεθος του γεωπολιτικού παιχνιδιού που παίζεται αυτή τη στιγμή στην ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Μεσογείου, αλλά και την εμφανή αδυναμία της Ευρώπης  να διαμορφώσει τους όρους αυτού του παιχνιδιού.       

Από πολιτικής απόψεως, η Ευρώπη ανησυχεί από την ανθεκτικότητα του ISIS και την τρομοκρατία που εγκαθιδρύει σε περιοχές με πολιτική αστάθεια. Εξακολουθεί όμως να μην κατανοεί , ότι  αυτή η αστάθεια είναι αποτέλεσμα των παλινωδιών και των κατακερματισμένων πολιτικών των ευρωπαϊκών οργάνων στο Ιράκ, στη Συρία, στον Λίβανο, στην Αίγυπτο, ακόμη και στην Ουκρανία. Παλινωδίες που  επιτρέπουν  σε ΗΠΑ και Ρωσία να προωθούν τα συμφέροντά τους και να διανέμουν ρόλους κατά το δοκούν.
Μέσα σε αυτό το βαρύ κλήμα καλείται η Ελληνική εξωτερική πολιτική ,παρά τα γνωστά ενδογενή προβλήματα, να αποκτήσει εξωστρεφή ανακλαστικά και επεξεργασμένες προτάσεις βάσει των πληροφοριών και προκλήσεων ,που θα είναι καθοριστικές το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ρήγματα είναι βέβαιο ότι θα δημιουργηθούν .Το ζητούμενο είναι κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα έχει την ωριμότητα να τα εκμεταλλευτεί.  
Περίπτωση πρώτη.   Εκφράστηκε ομοθύμως από τους ευρωπαίους ηγέτες, η ετοιμότητα της ΕΕ για αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και ιδιαίτερα της θαλάσσιας περιοχής του Αιγαίου.   Έμειναν ωστόσο ανοιχτά θέματα που αφορούν στα όρια της επιχειρησιακής δράσης , της λειτουργίας της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής και των πόρων συντήρησής της, καθώς και των ομάδων ταχείας δράσης υπό την εποπτεία της FRONTEX.

Αυτό σημαίνει πως μέχρι το ευρωπαϊκό συμβούλιο του Δεκεμβρίου, η Ελληνική κυβέρνηση πρέπει να παρουσιάσει συνεκτικές και αξιόπιστες προτάσεις ώστε ο έλεγχος των συνόρων να αποτελέσει ,προφανώς ελληνική υπόθεση ,αλλά με την σφραγίδα της ΕΕ. Εξέλιξη που θα γίνει σεβαστή από όλους όσους εξακολουθούν να αμφισβητούν τα αυτονόητα ,αλλά αυτή τη φορά κατά τρόπο μόνιμο και οριστικό.
Περίπτωση δεύτερη.   Η Τουρκία θεωρεί ότι οι διαπραγματεύσεις που άρχισε με την ΕΕ, θα της επιφέρουν οικονομική ενίσχυση-ενδεχομένως ναι- αλλά κυρίως αναβάθμιση του ρόλου της και επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με κατάργηση της βίζας για τους τούρκους πολίτες Επειδή είναι σχεδόν βέβαιο ότι για άλλη μια φορά θα επιχειρήσει να κινηθεί μεταξύ εκβιασμών και αναβλητικότητας ,για όσα η ίδια αναλάβει να διεκπεραιώσει,   θα δώσει πολλές αφορμές ώστε στο τέλος να αναγκάσει την ηγεσία της ΕΕ να την αντιμετωπίσει ως μία χώρα που όχι μόνο δεν μπορεί να συγχρονιστεί με τους ευρωπαϊκούς κανόνες αλλά συνεχίζει να λειτουργεί υπονομευτικά των ευρωπαϊκών συμφερόντων. Όσο αυτό θα ωριμάζει, τόσο θα δίνεται η ευκαιρία στην Ελλάδα να προωθεί τις θέσεις της , αναφορικά με την διαχρονική απειλή που αποτελούν οι επεκτατικές πολιτικές της γείτονος.

Περίπτωση τρίτη.   Με κατάλληλες πολιτικές και υποστηρικτικές συνεργασίες ,η Ελλάδα μπορεί να συνδέσει την λειτουργία των hot Spots ,που εγκρίθηκαν στη σύνοδο κορυφής , με την δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού διαχείρισης των προσφυγικών ροών και αυτοματοποίησης της διαδικασίας επαναπατρισμού. Την μεγάλη ευρωπαϊκή ανάγκη για κάτι τέτοιο, θα πρέπει η Ελληνική κυβέρνηση να συνδέσει  με την αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου 2, η οποία λειτούργησε ετεροβαρώς και κατά των ελληνικών επιδιώξεων. Μια ανάλογη αντιμετώπιση θα απομακρύνει τον ορατό κίνδυνο να μετατραπεί η Ελλάδα σε αποθήκη μεταναστών και θα επισπεύσει τις διαδικασίες δημιουργίας ζωνών διαχείρισης μεταναστευτικών ροών ,στις ίδιες τις μουσουλμανικές χώρες. Η ορατή απειλή να πληρώσει η Ελλάδα ένα δυσβάσταχτο τίμημα που δεν της αναλογεί , εκτιμάται στις Βρυξέλλες ότι θα δημιουργήσει για την χώρα μας ευνοϊκούς συσχετισμούς κατανόησης των προτάσεών της.
Περίπτωση τέταρτη.  Το ζήτημα της διαχείρισης της προσφυγικής κρίσης, έχει επαναφέρει στην επιφάνεια τη διαφωνία μεταξύ εκείνων των χωρών που τάσσονται υπέρ της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας όπως η Γερμανία και των χωρών εκείνων που επιθυμούν μια ευρύτερη ερμηνεία των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Ορισμένες χώρες (όπως η Ιταλία και η Αυστρία) αιτήθηκαν επισήμως τη χαλάρωση αυτού του αυστηρού πλαισίου, λόγω των «εξαιρετικών περιστάσεων» που αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες εξαιτίας των προσφυγικών ροών.  Τα αιτήματα  εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς όμως να είναι ξεκάθαρο αν αυτή η δημοσιονομική χαλάρωση θα επιβαρύνει αποκλειστικά τα κράτη-μέλη ή θα συνδυάζεται με επαύξηση των κοινοτικών πόρων για την αντιμετώπιση των δαπανών που συνδέονται με το κόστος της ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέχουν κυρίως οι χώρες πρώτης υποδοχής. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένεται να αποδώσει μια ερμηνεία εφαρμογής της ρήτρας ευελιξίας του Συμφώνου Ανάπτυξης και Σταθερότητας έως τον Δεκέμβριο. Αν και το θέμα φαίνεται εξαιρετικά τεχνικό, ενδέχεται να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική πολιτική της Ευρώπης και να προκαλέσει σημαντική ρήξη μεταξύ του Συμβουλίου και της Επιτροπής.
Γίνεται ευλόγως αντιληπτό, πόσο κρίσιμο είναι η Ελλάδα να είναι έτοιμη και ευέλικτη, προκειμένου να αποκομίσει τα άκρως αναγκαία δημοσιονομικά και οικονομικά οφέλη ,που της αναλογούν.

*Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα

Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου 2015

Με "Τραγούδι και Χορό … από Ψυχής!!!"

Το σλόγκαν της έναρξης των δράσεων της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας

Με την πανηγυρική και ελπιδοφόρο ιαχή «Με Τραγούδι και Χορό … από Ψυχής», δεκάδες μέλη και φίλοι της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας κήρυξαν την έναρξη των πολυσχιδών δράσεων του Συλλόγου κατακλύζοντας το χώρο υποδοχής του φιλόξενου συγκροτήματος των 3ου Γυμνασίου και 6ου Λυκείου στον Περισσό!!  
Η βραδιά ξεκίνησε με τον καθιερωμένο αγιασμό τον οποίο τέλεσε ο Ρουμελιώτης συμπατριώτης μας, πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Κατσαούνης ευχόμενος υγεία, προκοπή και στερεή πίστη στα νάματα της Παράδοσής μας.
Αντιφωνώντας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας Αθανάσιος Ραφτόπουλος, παρουσία όλου του Διοικητικού Συμβούλιου, τόνισε μεταξύ άλλων:
 «Για εμάς που συνιστούμε τη γνήσια και άδολη φωνή της Ρουμελιώτικης Ψυχής στην πόλη μας , είναι τιμή που εκκινούμε και πάλι τη Συλλογική Χρονιά, με τον αγιασμό γιατί η πίστη συνιστά δομικό στοιχείο των Παραδόσεων που μας κληροδότησαν οι πρόγονοί μας, εγκολπώνεται δε άρρηκτα στη ζωή χθες, σήμερα και αύριο.  
Ζούμε σε μια εποχή που ο λαός μας αναζητά στοχευμένες ευκαιρίες αναψυχής και διασκέδασης. Γι αυτό είμαστε εδώ, έστω με λιγοστά μέσα αλλά με περίσσευμα Ψυχής η οποία όταν ενσωματώνει το τραγούδι και το χορό, τότε αναπτερώνει την ελπίδα και δικαιώνει την ύπαρξή μας. 
Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, όλοι εμείς, είμαστε Σύλλογος με ισχυρή κοινωνική, λαϊκή και πολιτιστική αναφορά στο χθες και στο σήμερα. Ο Σύλλογός μας είναι κάτι παραπάνω από το επιμέρους άθροισμα των μελών της, όπως άλλωστε και οι ανθρώπινες κοινωνίες. Σε αυτήν την κατεύθυνση εργαζόμαστε και θα συνεχίσουμε αρκεί να σας έχουμε κοντά μας. 
Η αυτοέκφραση, η κοινωνική προσφορά με ζήλο αλλά και επίγνωση, η ψυχοφελής και ψυχοθεραπευτική δίοδος μέσα από την διδασκαλία του χορού, του τραγουδιού, του θεάτρου αποτελούν παράγοντα εσωτερικής ισορροπίας και διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Γι αυτό και προχωρούμε ακόμη πιο δυνατά! 
Ό,τι μας δόθηκε από τους προγόνους μας είναι πολύτιμη κληρονομιά. Ανά πάσα στιγμή μπορείς να την απορρίψεις, να την αρνηθείς. Μπορείς όμως και να τη γνωρίσεις. Η κληρονομιά είναι και ευκαιρία και δυνατότητα. Δυνατότητα υπέρβασης , δικαίωσης, αυτοπραγμάτωσης, ειλικρίνειας, άδολης αγάπης και ελευθερίας. Αξίες που τόσο έχουμε ανάγκη σήμερα που η ενότητα του λαού μας και πάλι πρέπει να ενισχυθεί. Μόνοι μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Η ζωή τελικά κερδίζεται με το ρίσκο του μεγάλου και την τόλμη του καινούργιου.»
Υπενθυμίζουμε και πάλι τα Τμήματα στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλες και όλοι!
 •  Όμιλος Παραδοσιακών Χορών για Ενήλικες στον Περισσό και την Αλσούπολη
 • Νεανικό Χορευτικό Τμήμα για παιδιά Γυμνασίων και Λυκείων στον Περισσό
 • Παιδικό Χορευτικό Τμήμα για παιδιά Δημοτικού στην Αλσούπολη
 • Εργαστήρι Παραδοσιακού Τραγουδιού για Ενήλικες στον Περισσό
 • Εργαστήρι Ελληνικής Χορωδιακής Μουσικής για Ενήλικες (έντεχνη, ρεμπέτικη, λαϊκή) στον Περισσό
 • Ομάδα Θεατρικής Έκφρασης και Δημιουργίας για Ενήλικες και νέους
 • Σεμινάρια Παραδοσιακών Χορών.
Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά στον ζωντανό αυτό Σύλλογο μπορούν να να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6979047801,
ή στο Email: enosiroumeliotonionias@yahoo.gr   

Σας καλωσορίζουμε στην Επιχειρηματική Πύλη της Στερεάς Ελλάδος www.doricharmony.gr
Όραμα και στόχοι μας είναι η παροχή αξιόπιστων, εξατομικευμένων, οικονομικών και εφαρμόσιμων επιχειρηματικών υπηρεσιών και λύσεων τόσο σε υφιστάμενους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Επιχειρηματίες όσο και σε Νέους Επαγγελματίες (Start-ups) αλλά και σε κάθε άλλο φορέα δημόσιο ή ιδιωτικό που έχει ανάγκη υποστήριξης για υποδομές Νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνίας.

Συγκεκριμένα η Εταιρεία μας παρέχει ολοκληρωμένες επιχειρηματικές λύσεις και προσωποποιημένες συμβουλές σε θέματα Ίδρυσης, Οργάνωσης &Διοίκησης Επιχειρήσεων, Oικονομικά, Eμπορικά, Xρηματιστηριακά ,Στρατηγικού Σχεδιασμού, Διοίκησης και Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (mentoring ,marketing, business development and strategic planning) σε επιχειρηματίες και ελευθέρους επαγγελματίες.

Επίσης παρέχουμε εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες για την ένταξη των επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε Επιχειρησιακά προγράμματα του Νέου ΕΣΠΑ και τον Αναπτυξιακό Νόμο καθώς και παροχή υπηρεσιών οργάνωσης, διοίκησης και υλοποίησης για τα προγράμματα αυτά.

Για να καλύψουμε ένα μεγάλο κενό που υπήρχε σχετικά με την γνωστοποίηση και υποστήριξη των Ρουμελιωτών Στερεοελλαδιτών επαγγελματιών χτίσαμε στην Διαδικτυακή μας Πύλη τον Ηλεκτρoνικό Επαγγελματικό Κατάλογο Ρουμελιωτών στον οποίο προβάλλουμε, γνωστοποιούμε, διαφημίζουμε και φέρνουμε σε επαφή τους Απανταχού Ρουμελιώτες- Στερεοελλαδίτες Ελεύθερους Επαγγελματίες και Επιχειρηματίες με τα εκατομμύρια των Ρουμελιωτών Στερεό-Ελλαδιτών της οικουμένης.(B2B & B2C)

Στον εν λόγω κατάλογο μπορούν να γίνουν μέλη όσοι επαγγελματίες- επιχειρηματίες δραστηριοποιούνται ή ζουν ή κατάγονται από τους επτά Νομούς της Στερεάς Ελλάδας
(Αιτωλοακαρνανία-Αττική-Βοιωτία-Εύβοια-Ευρυτανία-Φθιώτιδα-Φωκίδα).
Οι παραπάνω υπηρεσίες παρέχονται με μία συμβολικότατη ετήσια συνδρομή.
 
Στα πλαίσια της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης μας δημιουργήσαμε μια ακόμη εφαρμογή (δωρεάν) μέσα στο web portal για να φέρνουμε σε επαφή τους Στερεοελλαδίτες Ανέργους με τους Στερεοελλαδίτες Επαγγελματίες που θα έχουν ανάγκη από προσωπικό και θα προσφέρουν θέσεις εργασίας.
 
Έχουμε την πεποίθηση ότι δημιουργήσαμε έναν καινοτόμο,οικείο και χρηστικό Πολυχώρο Επιχειρηματικότητας και ότι συμβάλλουμε στην προαγωγή της επιχειρηματικότητας με γνώμονα την Ηθική και τις αρχές της Δωρικής Αρμονίας ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική συνοχή και την αλληλεγγύη.

Επιθυμία μας είναι να γίνουμε στην αντίληψη των πελατών μας οι άνθρωποι που θα προσφέρουν αξιόπιστες και ρεαλιστικές λύσεις (Solutions Providers).

Πλήρη περιγραφή των Υπηρεσιών μας θα βρείτε στην Διαδικτυακή μας Πύλη
www.doricharmony.gr

Για την Ιδρυτική Ομάδα και τους Συνεργάτες

της Δωρικής Επιχειρηματικής Αρμονίας
Κωνσταντίνος Ι. Λιάπης
Οικονομολόγος, MSc in E-Commerce Business Operations Manager                                       
                      

Όχι άλλες προχειρότητες με τις συντάξεις

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ασφαλιστικό σύστημα όπως είναι σήμερα, παρά τις δραματικές περικοπές, εξακολουθεί να μην είναι βιώσιμο. Καταρχήν λόγω του μεγάλου αριθμού συνταξιούχων,2,6 εκατομμύρια ,της τεράστιας ανεργίας και της γήρανσης του πληθυσμού.

Περίπου 3 εκατομμύρια εργαζόμενοι, με πετσοκομμένες αμοιβές δεν είναι δυνατόν να συντηρήσουν το σημερινό σύστημα παροχών. Αν στο δυσοίωνο αυτό τοπίο προστεθούν τα λάθη, οι παλινωδίες και η κακοδιαχείριση των προηγούμενων χρόνων , η κατάσταση γίνεται εφιαλτική.


Ασφαλώς χρειάζονται άμεσα μέτρα και διορθωτικές κινήσεις .Το ερώτημα είναι αν το πόρισμα που παρουσίασε η επιτροπή Κατρούγκαλου μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα ή απλώς συνεχίζει τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη τακτική των διαρκών περικοπών, που οδηγούν τελικά αντί για σύνταξη σε ένα βοήθημα επιβίωσης. Γιατί αυτό που προκύπτει είναι ότι ουσιαστικά οι συντάξεις πάνω από 1000 ευρώ θεωρούνται πλέον πολυτέλεια.

Είναι αυτονόητο ότι όταν η οικονομία τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί κατά 25 % τουλάχιστον και αντίστοιχα τα έσοδα του κράτους και ων ταμείων, ότι οι συντάξεις δεν θα μπορούσαν να μείνουν αλώβητες. 


Και πράγματι οι συντάξεις πάνω από 1500 ευρώ είναι αυτές που επηρεάστηκαν περισσότερο, αφού υπέστησαν περικοπές από 30 έως και 50%.Περικοπές που ανέτρεψαν δραματικά πολλές φορές και άδικα τις ζωές χιλιάδων πολιτών, που είδαν τον προγραμματισμό ζωής που είχαν κάνει να καταρρέουν.

Η συνταγή των περικοπών έχει λοιπόν και ένα όριο. Το οποίο με το σχέδιο της επιτροπής Κατρούγκαλου τείνει να ξεπεραστεί. Όσο ασφυκτικά κι αν είναι τα χρονικά πλαίσια που καλείται να νομοθετήσει η κυβέρνηση, χρειάζεται ένας ευρύτερος διάλογος και αναζήτηση όλων των εφικτών και ρεαλιστικών λύσεων. Γιατί όπως έχει επισημανθεί όταν ανατρέπεται η αρχή της ανταποδοτικότητας, επιβραβεύεται επί της ουσίας η εισφοροδιαφυγή και τιμωρείται η ασφαλιστική συνέπεια. 


Επιβάλλεται λοιπόν οι όποιες περικοπές και προσαρμογές να γίνουν με τρόπο τεκμηριωμένο και με δίκαιο επιμερισμού του κόστους, για να μπορέσουν να γίνουν αποδεκτές και από την κοινωνία και να μην ξαναζήσουμε φαινόμενα του παρελθόντος.

 * Άρθρο από ΤΟ ΒΗΜΑ 

Κυριακή, 18 Οκτωβρίου 2015

Συνεχίζει να βρέχει γκολ στη Φωκίδα και στην 1η αγωνιστική του πρωταθλήματος

Του Τάσου Τσόλκα

Ξεκίνησε αυτό το Σαββατοκύριακο με πολλά γκολ το πρωτάθλημα Α΄  κατηγορίας της ΕΠΣ Φωκίδας με τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου.

Τα αποτελέσματα κρίνονται φυσιολογικά με μόνη έκπληξη την ισοπαλία 1 - 1 της θεωρητικά αδύναμης Ακαδημίας Άμφισσας με τον Κρισσαίο Χρισσού. Μάλιστα η Ακαδημία για μισό ημίχρονο έπαιζε με ένα παίκτη λιγότερο.

Στο γήπεδο του Χρισσού ο Αστέρας Ιτέας έκανε περίπατο κερδίζοντας με 7 - 0 τον Απόλλωνα Δελφών.

Στη Δεσφίνα έγινε ένα ωραίο παιχνίδι με τον Αμφισσαϊκό να επικρατεί τελικά με 3 - 5 του Ησαΐα.

Τέλος στο μοναδικό παιχνίδι που έγινε σήμερα Κυριακή στο γήπεδο του Χρισσού ο Ολυμπιακός Κίρρας επικράτησε με 4 - 1 του Ανδρούτσου Γραβιάς.

Αναλυτικά τα  αποτελέσματα της 1ης αγωνιστικής του Α΄ ομίλου:

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ        1 - 1 (1 - 1)
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ                     0 - 7 (0 - 4)
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ                          3 - 5 (1 - 4)
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ     4 - 1 (2 - 1)

Το επόμενο Σαββατοκύριακο θα γίνουν οι αγώνες της 2ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου :

ΣΑΒΒΑΤΟ        24/10/2015     
ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ   ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ               Δημοτικό Στάδιο Άμφισσας
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ   ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ             Γήπεδο Χρισσού
ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ   ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ       Γήπεδο Γραβιάς

ΚΥΡΙΑΚΗ         25/10/2015     
ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ   ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ                Γήπεδο Χρισσού

Όλοι οι αγώνες ξεκινούν στις 15:30

Συνάντηση Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων με εκπροσώπους Συλλόγων της Δωρίδας


Όπως είναι γνωστό, μετά από πρωτοβουλία Επιτροπής
 Δωριέων, στις 15/11/2014 έγινε Ιδρυτική Συνέλευση για τη σύσταση συλλογικού οργάνου με τίτλο “ΕΝΩΣΗ ΔΩΡΙΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ” - Ε.Δ.ΕΠ .

Η Προσωρινή Διοικούσα Επιτροπή της ΕΔΕΠ, στο χρονικό διάστημα που πέρασε αφενός ενήργησε για τη διαμόρφωση του τελικού Καταστατικού και τη νομιμοποίηση της και αφετέρου προέβη σε ορισμένες πρωτοβουλίες, που είχαν σαν στόχο τη δημιουργία των πρώτων υποδομών.

Συγκεκριμένα κατασκεύασε την ιστοσελίδα, αναγκαίο εργαλείο για την επικοινωνία και την προβολή των έργων και δραστηριοτήτων του Σωματείου (www.doriep.gr)
και στις 24/6/2015 πραγματοποίησε ημερίδα στην Αθήνα (Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ) με θέμα “Τουρισμός και Ανάπτυξη της Δωρίδας”, θέμα το οποίο θα απασχολήσει το Σωματείο και όχι μόνο, την αμέσως προσεχή χρονική περίοδο.

Η Ημερίδα είχε ικανοποιητική ανταπόκριση και συμμετοχή, υπήρξαν πρωτότυπες προτάσεις και τα αποτελέσματά της θα ανακοινωθούν σύντομα σε συνδυασμό με τη δρομολόγηση συγκεκριμένων ενεργειών.

Η ΕΔΕΠ με επιστολή της προσκάλεσε τους Συλλόγους της Δωρίδας να παρευρεθούν με εκπροσώπους τους σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 21/10/2015 και ώρα 18.00΄, στα Γραφεία της Δωρικής Αδελφότητας (Δωρική Στέγη, Ιέρωνος 6 & Τιμοθέου στο Παγκράτι).

Η συνάντηση γίνεται ενόψει της προγραμματιζόμενης για τις αρχές Δεκεμβρίου πρώτης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΔΕΠ και θα έχει σαν κυρίως θέμα τη συνεργασία της με τους Συλλόγους, θέμα που αποτελεί αναγκαία συνθήκη ευόδωσης της συλλογικής προσπάθειας και την υπόδειξη από την πλευρά τους μελών -επιστημόνων τους, που εκτιμούν ότι θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο, για να υπάρξει επαφή μαζί τους.

Οι επισημάνσεις και παρατηρήσεις κατά την συνάντηση θα αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και αξιολόγησης στη συνέχεια, προκειμένου να παρουσιαστούν και στη Γενική Συνέλευση.