Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015

Κ. Μπακογιάννης : Ο νέος αρχηγός της ΝΔ θα φοράει στεφάνι με αγκάθια


Ο νέος πρόεδρος της ΝΔ θα παραλάβει ένα κόμμα σε μία πολύ δύσκολη στιγμή, όχι μόνο για την παράταξη αλλά και για την ίδια τη χώρα, όπως τόνισε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης.

 «Ο νέος αρχηγός δεν θα φοράει ένα στεφάνι με δάφνες, αλλά ένα στεφάνι με αγκάθια» είπε χαρακτηριστικά ο Κ. Μπακογιάννης μιλώντας στον ραδιοσταθμό «Βήμα FM».

«Δεν πρέπει να σκεπτόμαστε μόνο με τους όρους της προεκλογικής αναμέτρησης, αλλά πρέπει να σκεπτόμαστε και με τους όρους της επόμενης μέρας, όχι μόνο της 23ης Νοεμβρίου 2015, αλλά και του 2016, για να δούμε πού βρισκόμαστε», συνέχισε ο νεαρός πολιτικός.

Σύμφωνα με τον Μπακογιάννη, η ΝΔ χρειάζεται να ματώσει, να πονέσει, να λάβει το μήνυμα της κοινωνίας.

«Δεν μπορεί να νομίζει ότι ο κόσμος γύρω της έχει αλλάξει, αλλά εκείνη θα μένει σταθερή. Η αρχή βεβαίως είναι να αποδεχθούμε στην πράξη – γιατί στα λόγια όλοι καλοί είμαστε – μια πιο συλλογική λειτουργία, διότι είμαστε όμηροι ενός ζωτικού ψεύδους, το οποίο ονομάζεται αρχηγικό κόμμα. Τα αρχηγικά κόμματα έχουν πεθάνει. Όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο»,σημείωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας.

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΜΙΑΣ ΕΙΚΟΣΙΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ ΚΑΙ Η ΝΕΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ

Του  Γιάννη  Κοτόφωλου *

Μεγάλες   ιστορικές αλλαγές , οικονομικές και πολιτικές , έχει βιώσει  η Ευρώπη στα 26 χρόνια που μεσολάβησαν από την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ και την επανένωση των δύο Γερμανιών πριν από 25 χρόνια.
Παρ όλα αυτά, το αίτημα των καιρών παραμένει το ίδιο και μάλιστα τώρα  γίνεται ακόμη πιο κραυγαλέο και επιτακτικό : η Ευρώπη δεν μπορεί να σταματήσει στο σημείο που έχει φτάσει σήμερα. Πρέπει  οπωσδήποτε να προχωρήσει, γρήγορα και αποφασιστικά, για να ολοκληρώσει την οικονομική και την πολιτική της ένωση.
Αυτός είναι ο σημαντικότερος και κρισιμότερος στόχος για την πολιτική Ευρώπη : η ένωση , η οποία αποτελεί ουσιαστικά υπόθεση επιβίωσης, σταθερότητας  και  ευημερίας των λαών της Ευρώπης. Την επιβάλλουν οι κολοσσιαίες μεταβολές που ξεκίνησαν και βρίσκονται σε ανάπτυξη, σε παγκόσμια κλίμακα. 

Τις δυόμιση δεκαετίες για τις οποίες συζητούμε, ο κόσμος πράγματι άλλαξε και  μάλιστα εντυπωσιακά.
Πρώτον,  με τη βαθειά οικονομική κρίση που ξέσπασε στη Δύση  πριν από οκτώ  (πλέον!) χρόνια και δεύτερον, με την μετατόπιση του κέντρου βάρους των εξελίξεων προς την Ανατολή, όπου ξεδιπλώνονται οικονομικά νέες ισχυρές δυνάμεις,  με πρώτη φυσικά  την Κίνα που  αναδεικνύεται σε πανίσχυρο  πολιτικό και οικονομικό πόλο.
Η κρίση τραυμάτισε σοβαρά  την ευημερία και την συνοχή των κοινωνιών. Η μεταφορά δύναμης από το ένα μισό του πλανήτη στο άλλο, όξυνε δραματικά τον οικονομικό ανταγωνισμό και τους όρους ανταγωνιστικότητας.
Και η πολιτική Ευρώπη, όμως,  σε αυτό το μεταξύ διάστημα, παρά τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες,  έκανε ασύλληπτα βήματα, θέτοντας νέα θεμέλια για την πορεία και τον ρόλο της στη διεθνή σκακιέρα.
Η πιο τρανταχτή απόδειξη είναι η ένωση της  διχοτομημένης  Γηραιάς Ηπείρου, στο έως τότε δυτικό και το ανατολικό μπλοκ. Και δέκα χρόνια αργότερα, η θεμελίωση και η εφαρμογή του ενιαίου ευρωπαικού νομίσματος, του ευρώ.
Το γιγαντιαίο εγχείρημα της ενοποίησης της Ευρώπης,  με μία μορφή  ομοσπονδοποίησης και με εργαλεία τη συνεννόηση, τη συνεργασία και τη θεσμική αναβάθμιση,  συνιστά αναμφίβολα μία τεράστια  πρόκληση της ιστορίας  και το σημαντικότερο πολιτικό πρότζεκτ που «τρέχει» η Ευρώπη τα τελευταία εκατό  ή διακόσια  χρόνια. 

Υπό μία έννοια,  η πολιτική ένωση της Ευρώπης, με τα υπερεθνικά εκλεγμένα όργανα και την ενιαία διακυβέρνηση, θα είναι η… απάντηση της Ευρώπης στην Ιστορία. Και αυτό βαρύνει (και πρέπει να εμπνέει) όλες τις πολιτικές ηγεσίες των κρατών μελών, μικρών και μεγάλων.

Στις μεγάλες αλλαγές που σημειώθηκαν αυτά τα τελευταία εικοσιπέντε χρόνια και υπογραμμίζουν την ανάγκη της  ευρωπαικής ολοκλήρωσης ως  Ενωμένης Ευρώπης, πρέπει επίσης να συμπεριλάβουμε ειδικότερα :  
Πρώτη, τη σχεδόν πλήρη κατάργηση των οικονομικών συνόρων με την απελευθέρωση συναλλαγών και επενδύσεων(παγκοσμιοποίηση). Αυτό οδήγησε στην παντοδυναμία των διεθνών αγορών, που - όπως κατ΄επανάληψη φάνηκε - μπορεί να νικήσουν από μόνες τους κάθε  εθνική οικονομία.
Δεύτερη, την έκταση των νέων παγκόσμιων προκλήσεων που εκδηλώνονται με επίκεντρο -  ή με χώρο αντανάκλασης της γεωπολιτικής κρίσης  - την Ευρώπη.  Ας επισημάνουμε πολύ χαρακτηριστικά το φλέγον μεταναστατευτικό πρόβλημα, ακόμη το κρίσιμο θέμα της ενέργειας  αλλά και πολλά άλλα. Όλα αυτά χρειάζονται άμεσα ενιαία πολιτική λύση, απαιτούν  πανευρωπαική συγκρότηση και διακυβέρνηση… 

 * Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Παρασκευή, 16 Οκτωβρίου 2015

Ξεκινά το Σάββατο 17/10 το Πρωτάθλημα Φωκίδας με τον Α΄ Όμιλο του Δ.Δελφών

Του Τάσου Τσόλκα

Ξεκινά αύριο Σάββατο 17 Οκτωβρίου το Πρωτάθλημα Α΄ Κατηγορίας ΕΠΣ Φωκίδας ( Α΄φάση) με τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής του Α΄ Ομίλου, που συμμετέχουν οι ομάδες του Δήμου Δελφών.

Οι αγώνες του Β΄ Ομίλου με τις ομάδες του Δήμου Δωρίδας θα αρχίσουν 2 εβδομάδες αργότερα.

Στον Α΄ Όμιλο συμμετέχουν 8 ομάδες (Αστέρας Ιτέας, Αμφισσαϊκός, Απόλλων Δελφών, Ησαΐας Δεσφίνας, Κρισσαίος Χρισσού, Ανδρούτσος Γραβιάς, Ακαδημία Άμφισσας και Ολυμπιακός Κίρρας) και στον Β΄ Όμιλο συμμετέχουν 6 ομάδες (Απόλλων Ευπαλίου, Αετός Λιδωρικίου, Τολοφώνα Ερατεινής, Ένωση Γλυφάδας, Δωρικός Μαλαμάτων και Ηρακλής Μοναστηρακίου).

 Οι τρείς πρώτοι από τον κάθε Όμιλο θα δημιουργήσουν έναν νέο Όμιλο με 6 ομάδες για την Β΄ φάση του πρωταθλήματος όπου θα αναδειχθεί και ο πρωταθλητής.

Ώρα έναρξης όλων των αγώνων 15:30

Σαββάτο 17 Οκτωβρίου
ΗΣΑΪΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ - ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ        γήπεδο Δεσφίνας
ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΕΛΦΩΝ - ΑΣΤΕΡΑΣ ΙΤΕΑΣ    γήπεδο Χρισσού
ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ - ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ ΧΡΙΣΣΟΥ   γήπεδο ΕΠΣ Άμφισσας


Κυριακή 18 Οκτωβρίου
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΚΙΡΡΑΣ - ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ ΓΡΑΒΙΑΣ    
γήπεδο  Χρισσού

Πρωτοβουλίες με μικρό ή καθόλου κόστος. Διάθεση;

Άρθρο του Θάνου (Αθανάσιου) Ασημάκη *

Το κράτος και οι δήμοι, τρέχουν να εισπράξουν τέλη και φόρους. Να βάλουν νέα πρόστιμα. Όχι άδικα ή παράνομα. Απλά όταν υπήρχαν χρήματα δεν τα διεκδικούσαν. Κάναν τα στραβά μάτια γιατί υπήρχε πολιτικό κόστος. Τώρα όμως δεν υπάρχουν. Αντί μόνο να ζητάνε χρήματα, θα έπρεπε να βοηθήσουν τους πολίτες να τα αποκτήσουν. Πώς αλλιώς θα τα εισπράξουν.

   Χρήματα να ξοδεύεις χωρίς αντίκρισμα δεν υπάρχουν ούτε για πλάκα. Ούτε όμως δικαιολογίες του τύπου δεν έχουμε χρήματα και δεν μπορούμε να κάνουμε έργα. Χρειάζεται απλά σωστός σχεδιασμός. Ιεράρχηση «προτεραιοτήτων» και σωστή και τίμια αξιοποίηση μέχρι και του τελευταίου ευρώ.

   Όμως, όταν οι αιρετοί, δημάρχοι, βουλευτές και πρωθυπουργοί, έχουν εκλεγεί με τις γνωστές τακτικές: «Θα σου ασφαλτοστρώσω το δρόμο», «θα σου σβήσω τα τέλη», «θα προσλάβω το παιδί σου», αλλά και τις μεγάλες υποσχέσεις: «θα φτιάξω μαρίνα», «θα φέρω τουρίστες» «θα φέρω επενδύσεις» «θα φέρω ανάπτυξη», χωρίς όμως διάθεση για δουλειά και μόνο στόχο, την καρέκλα, η έκφραση «δεν υπάρχουν λεφτά» ηχεί σαν αντίλαλος. Αλλά ευτυχώς υπάρχει η «Διαύγεια»!

    Αντί τα χρήματα να πηγαίνουν σε μπουφέδες, πανηγύρια, στεφάνια, σκυλοτροφές, ταξίδια, αναθέσεις ημετέρων, επιπλώσεις γραφείων και μελέτες που ανατίθενται για να μην υλοποιηθούν, προγραμματίστε έργα. Το ΕΣΠΑ ξεκινάει, το πρόγραμμά Γιούνκερ και αυτό. Τι τους πληρώνετε τόσους συμβούλους και παρασυμβούλους;

   Σωστό προγραμματισμό. Πρόβλεψη και σχεδιασμό. Όταν καίγονται οι λάμπες δεν αγοράζουμε απλά λάμπες. Βλέπουμε τι φταίει για να μην καίγονται χωρίς τελειωμό. Όταν πλημμυρίζει ένας δρόμος, δεν τον καθαρίζουμε ξανά και ξανά, φτιάχνουμε φρεάτιο. Όταν θέλουμε τουρίστες, δεν περιμένουμε το τουριστικό γραφείο να ανακαλύψει τα μέρη μας σαν εξωτικούς παραδείσους, αλλά στέλνουμε εμείς φωτογραφίες και τα προσκαλούμε να έρθουν. Όταν θέλουμε βιομηχανίες ή βιοτεχνίες να επενδύσουν και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, δεν περιμένουμε τον general manager να δει στο χάρτη που βρισκόμαστε, αλλά του στέλνουμε το χάρτη σημαδεμένο με την περιοχή μας και ένα φάκελο με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Όταν δεν θέλουμε να φεύγουν οι νέοι, τους δίνουμε κίνητρα να μείνουν. Κίνητρα δεν είναι μόνο οι δουλειές. Κίνητρο είναι να διατηρήσεις και να συντηρήσεις τα σχολεία, να φτιάξεις παιδικές χαρές για τα παιδιά τους, νοσοκομεία και κέντρα υγείας. Κίνητρο είναι να τους κάνεις χρήσιμους στην κοινωνία.
 
   Και αν δεν ξέρεις πώς να τα κάνεις όλα αυτά, απλά ρωτάς αυτούς που τα έχουν ήδη κάνει και ξέρουν.

* Ο Θάνος (Αθανάσιος) Ασημάκης είναι Στέλεχος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου     Facebook page: Αθανάσιος Ασημάκης

Πέμπτη, 15 Οκτωβρίου 2015

Στα 275 εκατ.ευρώ τα επαναλαμβανόμενα κέρδη του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς

Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων και προβλέψεων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς ανήλθαν στα 275 εκατ. ευρώ το 2ο τρίμηνο 2015, αυξημένα κατά 2% σε τριμηνιαία βάση, ενώ για το 1ο εξάμηνο ανήλθαν στα 545 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 11% σε ετήσια βάση.

Τα καθαρά έντοκα έσοδα του 2oυ τριμήνου 2015 ανήλθαν στα 472 εκατ. ευρώ, 4% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, λόγω της επιβάρυνσης από την αυξημένη χρήση του μηχανισμού ELA (π.χ. 39 εκατ. ευρώ επίπτωση το 2ο τρίμηνο έναντι 21 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο, λόγω μη αποδοχής χρεογράφων και εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου για αναχρηματοδότηση από την ΕΚΤ).

H περαιτέρω αποκλιμάκωση του κόστους προθεσμιακών καταθέσεων στην Ελλάδα το 2ο τρίμηνο 2015 συνέβαλε στο μετριασμό της επίπτωσης του ELA (νέες προθεσμιακές 174 μ.β. τον Ιούνιο 2015 έναντι 227 μ.β. τον Ιούνιο 2014).

Τα καθαρά έσοδα προμηθειών το 2ο τρίμηνο 2015 ανήλθαν στα 79 εκατ. ευρώ έναντι 81 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Η επικρατούσα οικονομική αβεβαιότητα κατά το 2ο τρίμηνο επηρέασε την παραγωγή προμηθειών, η οποία, παρόλα αυτά, επέδειξε ανθεκτικότητα.

Τα καθαρά λειτουργικά έσοδα το 2ο τρίμηνο 2015 ανήλθαν στα 589 εκατ. ευρώ, αυξημένα 2% σε τριμηνιαία βάση. Τα επαναλαμβανόμενα καθαρά λειτουργικά έσοδα το 1ο εξάμηνο 2015 ανήλθαν στα 1.185 εκατ. ευρώ, αυξημένα 4%, ετησίως.

Το επαναλαμβανόμενο λειτουργικό κόστος το 2ο τρίμηνο 2015 διαμορφώθηκε στα 321 εκατ. ευρώ, σχεδόν σταθερό σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ το 1ο εξάμηνο παρουσίασε μείωση 4% σε ετήσια βάση.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθε στο 39,4% στις 30 Ιουνίου 2015. Η δημιουργία καθαρών νέων δανείων σε καθυστέρηση περιορίσθηκε το 2ο τρίμηνο σε σχέση με το 1ο τρίμηνο για τον όμιλο (+111 εκατ. ευρώ από +264 εκατ. ευρώ) και την Ελλάδα (-7 εκατ. ευρώ από +191 εκατ. ευρώ).

Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν στα 38,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 35,1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, οι πυκνές οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις προκάλεσαν σημαντικές εκροές καταθέσεων το 1ο εξάμηνο 2015, με σταθεροποίηση να παρατηρείται από τη λήξη της τραπεζικής αργίας στην Ελλάδα στις 20 Ιουλίου, λόγω και των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα ανήλθε στα 37,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2015 από 30,3 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2015, εκ των οποίων τα 22,2 δισ. ευρώ από το μηχανισμό ELA. Ωστόσο, παρατηρείται αποκλιμάκωση της χρηματοδότησης από το Ευρωσύστημα σε σχέση με τον Ιούνιο 2015 (35,8 δισ. ευρώ στα τέλη Σεπτεμβρίου 2015, εκ των οποίων τα 21,2 δισ. ευρώ από το μηχανισμό ELA).

Τα δάνεια προ προβλέψεων διαμορφώθηκαν στα 70,0 δισ. ευρώ τον Ιούνιο 2015 (εκ των οποίων 64,2 δισ. ευρώ στην Ελλάδα) έναντι 70,6 δισ. ευρώ τον Μάρτιο 2015 (εκ των οποίων 64,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα).

Το δίκτυο καταστημάτων του ομίλου αριθμούσε 1.098 μονάδες στο τέλος Ιουνίου 2015, με 804 καταστήματα στην Ελλάδα (778 στο τέλος Σεπτεμβρίου 2015) και 294 στο εξωτερικό (293, αντίστοιχα). Το δίκτυο καταστημάτων στην Ελλάδα μειώθηκε περαιτέρω κατά 51 καταστήματα στη διάρκεια του εννεαμήνου 2015, με το στόχο του σχεδίου αναδιάρθρωσης για την Ελλάδα το 2017 (870 καταστήματα) να έχει ήδη επιτευχθεί.

Το ανθρώπινο δυναμικό του ομίλου διαμορφώθηκε, στο τέλος Ιουνίου 2015, σε 19.895 άτομα, εκ των οποίων 15.743 στην Ελλάδα.
 

Ανακοινώθηκαν 4 προγράμματα του Νέου ΕΣΠΑ προϋπολογισμού 350.000.000 €

Όπως ανακοίνωσε η εταιρεία Δωρική Επιχειρηματική Αρμονία τα 4 προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) αφορούν:

- Ενίσχυση της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης γεννημένων πριν το 1991 συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ. Μέσω του προγράμματος, αναμένεται να ενισχυθούν 2200 πτυχιούχοι για την πραγματοποίηση επενδύσεων προϋπολογισμού 5.000 με 25.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση αφορά το 100% της επένδυσης.

- Ενίσχυση νεοφυών επιχείρησεων. Προϋπολογισμού 120 εκατ. ευρώ και αφορά επενδύσεις έως 60.000 ευρώ για το 100% της επένδυσης. Στοχεύει σε αξιοποίηση από 2.500 επιχειρήσεις.

Αναβάθμιση επιχειρήσεων που αναπτύσσονται σε νέες αγορές, με έμφαση στην εξωστρέφεια, προϋπολογισμού 130 εκατ. ευρώ. Αφορά έως 1800 επιχειρήσεις και ενίσχυση των μικρών τουριστικών επιχειρήσεων συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ που αφορά επενδύσεις από 15.000-150.000 ευρώ και στοχεύει στην ενίσχυση έως 700 επιχειρήσεων.

Η Δράση για την "Ενίσχυση Τουριστικών Επιχειρήσεων για τον εκσυγχρονισμό τους και την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών", αναμένεται να ανακοινωθεί εντός του Οκτωβρίου 2015 και στόχο έχει την ενίσχυση υφιστάμενων και μόνο τουριστικών επιχειρήσεων (επιχειρήσεις που λειτουργούν τουλάχιστο επί μια διετία) για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να βελτιωθεί η θέση τους στην αγορά του τουριστικού κλάδου. Οι επιχειρήσεις που θα ενισχυθούν δύναται να είναι κατά τον ορισμό της Ε.Ε. πολύ μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 10 εργαζομένους σε ετήσιες μονάδες εργασίας και ο κύκλος εργασιών τους ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνουν τα 2 εκατ. ευρώ.) και μικρές (που απασχολούν λιγότερους από 50 εργαζομένους σε ετήσιες μονάδες εργασίας και ο κύκλος εργασιών τους ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού τους δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.) που δραστηριοποιούνται αποκλειστικά στον κλάδο του Τουρισμού. Τα επενδυτικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να σχετίζονται με τον εκσυγχρονισμό της υποδομής των μονάδων και τη λειτουργία τους μέσω της ανάπτυξης νέων υπηρεσιών.

Ο υπουργός Οικονομίας κ. Σταθάκης, απαντώντας στη φημολογία του τελευταίου διαστήματος ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, είπε ότι ήδη προγράμματα του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου τρέχουν από τον περασμένο Ιούνιο με δράσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ για παιδικούς σταθμούς, την πρόσληψη αναπληρωτών καθηγητών και την κοινωφελή εργασία, ενώ επιπλέον 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν το επόμενο διάστημα για τη δημιουργία 30 κέντρων εξυπηρέτησης δανειοληπτών, για προγράμματα πρακτικής άσκησης φοιτητών και για προγράμματα κοινωνικής και συνεταιριστικής οικονομίας.

Αναλυτικά τα στοιχεία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ παρατίθενται παρακάτω:

Δράση: «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ

ΠΤΥΧΙΟΥΧΩΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ»

Ωφελούμενοι Πτυχιούχοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991 και είναι Άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή φυσικά πρόσωπα πτυχιούχοι τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991, ασκούν συναφή με την ειδικότητά τους επαγγελματική δραστηριότητα και δεν έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Αναγκαιότητα Δράσης

• Η ανεργία των νέων πτυχιούχων στη χώρα μας αυξήθηκε κατά 13,5 ποσοστιαίες μονάδες, από το 2008 έως το 1ο τρίμηνο του 2015, (από 6.3% έφθασε στο 19.8%). • Το ποσοστό ανεργίας (1ο τρίμηνο 2015) των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι το υψηλότερο στην ΕΕ-27

• Σύμφωνα με την έκθεση του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ το 2012 1 στους 4 εργαζόμενους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (26,4%) απασχολείται σε θέση εργασίας που απαιτεί χαμηλότερο εκπαιδευτικό επίπεδο από αυτό που κατέχει (η Ελλάδα κατέχει το 5ο υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των 27 μελών της ΕΕ στη συγκεκριμένη κατηγορία).

Οικονομικά Στοιχεία Δράσης Συνολικός Διαθέσιμος Προϋπολογισμός: 50 εκατ. € σε δύο κύκλους

• A κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2015 - αρχές Δεκεμβρίου): 17,5 εκατ. € (35% του Π/Υ)

• Β κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2016 - αρχές Ιουλίου : 32,5 εκατ. € (65% του Π/Υ)

Ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 5.000 έως 25.000€. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

• 2.200 πτυχιούχοι
• 500 νέες θέσεις εργασίας

Δράση : «ΝΕΟΦΥΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Ωφελούμενοι Φυσικά πρόσωπα που έχουν γεννηθεί πριν την 1.1.1991 ή ενώσεις αυτών, τα οποία:

• είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ κατά την υποβολή της αίτησης ή
• ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και δεν είναι έχουν σχέση μισθωτής εργασίας.

Οικονομικά Στοιχεία Δράσης

Συνολικός Διαθέσιμος Προϋπολογισμός: 120 εκατ. € σε δύο κύκλους

• A κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2015 - αρχές Δεκεμβρίου): 48 εκατ. € (40% του Π/Υ)
• Β κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2016 - αρχές Ιουλίου : 72 εκατ. € (60% του Π/Υ) Ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) έως 60.000,00€. Το ποσοστό ενίσχυσης των επενδυτικών προτάσεων ορίζεται σε 100% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης. Εισοδηματικά κριτήρια και για τις δύο κατηγορίες δικαιούχων θα τεθούν στην Πρόσκληση του Προγράμματος.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

• 2.500 νέες επιχειρήσεις
• 4.500 νέες θέσεις εργασίας

Δράση: «ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΠΟΛΥ ΜΙΚΡΩΝ & ΜΙΚΡΩΝ

ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
ΤΩΝ ΙΚΑΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥΣ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Ωφελούμενοι Υφιστάμενες (έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους 8 στρατηγικούς τομείς του ΕΠΑΝΕκ

• Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων,
• Πολιτιστικές και Δημιουργικές Βιομηχανίες (ΠΔΒ),
• Υλικά / Κατασκευές,
• Εφοδιαστική Αλυσίδα,
• Ενέργεια,
• Περιβάλλον,
• Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ,
• Υγεία.

Οικονομικά Στοιχεία Δράσης

Συνολικός Διαθέσιμος Προϋπολογισμός: 130 εκατ. € σε δύο κύκλους

• A κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2015 - αρχές Δεκεμβρίου): 52 εκατ. € (40% του Π/Υ)
• Β κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2016 - αρχές Ιουλίου : 78 εκατ. € (60% του Π/Υ) Ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000€ έως 200.000 €

Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα
• 1.600 - 1.800 επιχειρήσεις
• 1.500 νέες θέσεις εργασίας

Δράση «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΩΝ ΜΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ
ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΕΧΟΜΕΝΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ»

Ωφελούμενοι Υφιστάμενες (έχουν συσταθεί έως την 31/12/2013) πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, που απασχολούν κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία τουλάχιστον μια (1) ΕΜΕ μισθωτής εργασίας.

Οικονομικά Στοιχεία Δράσης

Συνολικός Διαθέσιμος Προϋπολογισμός: 50 εκατ. € σε δύο κύκλους

• A κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2015 - αρχές Δεκεμβρίου): 20 εκατ. € (40% του Π/Υ)
• Β κύκλος υποβολή προτάσεων μέσα στο 2016 - αρχές Ιουλίου : 30 εκατ. € (60% του Π/Υ)
Ενισχύονται έργα συνολικού προϋπολογισμού ύψους επένδυσης (επιχορηγούμενος π/υ) από 15.000€ έως 150.000 €
Το ποσοστό ενίσχυσης ορίζεται κατά μέγιστο στο 40% των επιλέξιμων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου. Στην περίπτωση πρόσληψης νέου προσωπικού, το ποσοστό επιχορήγησης προσαυξάνεται κατά 10 μονάδες μόνο μετά την πιστοποίηση επίτευξης αυτού του στόχου.

Αναμενόμενα Αποτελέσματα

• 600-700 επιχειρήσεις
• 500 νέες θέσεις εργασίας

Η εταιρεία Δωρική Επιχειρηματική Αρμονία IKE www.doricharmony.gr σε συνεργασία και με άλλους εξειδικευμένους συμβούλους &επαγγελματίες του χώρου θα βρίσκεται στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου επιχειρηματία η Φορέα για την αξιόπιστη υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων, που μπορεί να είναι Ευρωπαϊκά με Εθνική συμμετοχή, αμιγώς Ευρωπαϊκά η και Εθνικά, Περιφερειακά, Επιχειρησιακά ή τομεακά.

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την ένταξη και υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων επικοινωνήστε ηλεκτρονικά (όλο το 24 ωρο) στο email , info@doricharmony.gr ή τηλεφωνικά στο 210 9709770 τις εργάσιμες ημέρες και ώρες 9:00 π.μ. έως 14:00 μ.μ.


 

Διέλυσαν τη μεσαία τάξη στην Ελλάδα : Έκθεση της Credit Suisse αποκαλύπτει

Η μεσαία τάξη, που για δεκαετίες ήταν η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, έχει υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Η αποκαλυπτική έκθεση της Credit Suisse δείχνει με ανάγλυφο τρόπο την αλλαγή, επί τα χείρω, που υπέστησαν τα μεσαία στρώματα της Ελλάδας που μέχρι το 2007 θεωρούνταν από τα πλουσιότερα του κόσμου.

Συγκεκριμένα, από το 2008 έως σήμερα περίπου 1,2 εκατομμύρια Έλληνες υποβαθμίστηκαν σε χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, ενώ η αξία των περιουσιακών τους στοιχείων μειώθηκε κοντά στα 500 δισεκατομμύρια ευρώ.

Πρόκειται για μείωση της τάξης του 43% και άνω, αν αναλογιστεί κανείς ότι η σημερινή αξία των περιουσιακών στοιχείων της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα αγγίζει τα 678 δισ. δολάρια, από σχεδόν 1,2 τρισ. δολάρια που άγγιζε στην κορυφή του 2007.

Οι αιτίες του αφανισμού

της μεσαίας τάξης
Η κατάρρευση της αξίας των ακινήτων, η βουτιά του χρηματιστηρίου και της κεφαλαιοποίησης των μετοχών, αλλά και το σημαντικό έδαφος που έχασε το ευρώ είναι οι βασικοί «υπεύθυνοι» για τον αφανισμό του πλούτου του Έλληνα της μεσαίας τάξης.

Η μεσαία τάξη το 2008 αριθμούσε 5,8 εκατομμύρια πολίτες και σήμερα έχουν «εξαφανιστεί» 1,2 εκατ. από αυτούς, αφού ο αριθμός του αγγίζει τα 4,6 εκατομμύρια. Το 2000, τη μεταβατική χρονιά ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, τη μεσαία τάξη διαμόρφωναν 4,7 εκατομμύρια Ελληνες.

Ο πλούτος των Ελλήνων υπέστη τεράστια μείωση μεταξύ του 2007 και του 2008 κατά 216 δισ. δολάρια και μεταξύ του 2008 έως και τα μέσα του 2015 βυθίστηκε κατά 272 δισ. δολάρια περαιτέρω.

Πόσο υποχώρησε ο μέσος

πλούτος του κάθε Ελληνα
Εν τω μεταξύ, ο μέσος πλούτος κάθε Έλληνα υποχώρησε στα 81.300 δολάρια φέτος, όταν πριν αρχίσει ο… κατήφορος, το 2007, διαμορφωνόταν στα 136.800 δολάρια.

Αξίζει να σημειώσουμε πως στα τέλη του 2007 η αποτίμηση του ελληνικού χρηματιστηρίου ήταν στα 196,390 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με το χθεσινό κλείσιμο της αγοράς, η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 39,6 δισ. ευρώ. Ούτε λίγο ούτε πολύ, έχουν χαθεί 157 δισεκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια στιγμή, η αξία των ακινήτων σε κάποιες κατηγορίες έχει μειωθεί ακόμη και κατά 60-65% από το 2008 έως σήμερα, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος.

Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015

Με πλούσια ύλη και θέματα της Δωρίδας κυκλοφόρησε η εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ

Με πλούσια ύλη και θέματα επικαιρότητας της Δωρίδας κυκλοφόρησε η εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ Φ.123.

Μεταξύ των θεμάτων θα διαβάσετε :
 • Η τεράστια επιτυχία (88%) των αποφοίτων του Λυκείου Ευπαλίου στα ΑΕΙ και ΤΕΙ
 • Τα αναλυτικά με πίνακες αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών στη Δωρίδα, που ψήφισε… ανάποδα!
 • Η σπουδαία εκδήλωση και το ρεπορτάζ για τα “20 χρόνια - Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου”
 • Ποιο χωριό της Δωρίδας ήταν ο “πρωταθλητής” των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων
 • Ποιοι είναι οι “ξέγνοιαστοι καβαλάρηδες” των ΦΙΛ.ΜΟΤ.Ε  πως δραστηριοποιούνται και ποιοί οι στόχοι τους
 • Παρουσίαση γεγονότων και δραστηριοτήτων που έγιναν στη Δωρίδα τελευταία
 • Οι αθλητικές δραστηριότητες , άρθρα και άλλα κοινωνικά θέματα.

Η μεγαλύτερη εφημερίδα της Δωρίδας κυκλοφορεί σ΄ ένα τιράζ 2.500 φύλλων σε συνδρομητές και διατίθεται από το περίπτερο του Ευπαλίου.

Κ.ΧΑΛΙΟΡΗΣ:Γιατί στηρίζω Τζιτζικώστα για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας

Φίλες και φίλοι,
συνοδοιπόροι του κοινού και καλού αγώνα,

η παράταξή μας, η παράταξη των μεγάλων διαχρονικών επιλογών και των σημαντικών αποφάσεων, βρίσκεται
μπροστά σε μια πραγματικά κρίσιμη καμπή.


Βρίσκεται μπροστά σε μια δοκιμασία που θα κρίνει το μέλλον και τις προοπτικές της. Που θα κατευθύνει σε δύσκολα αναστρέψιμο βαθμό την πορεία της στα επόμενα χρόνια. Και μαζί την πορεία της χώρας σε καθοριστικό βαθμό.

Όσοι έχουμε αγωνιστεί όλα αυτά τα χρόνια για την επικράτηση των φιλελεύθερων επιλογών, για τις ευρωπαϊκές μας ιδέες και την κοινωνική δικαιοσύνη καλούμαστε σε σύντομο χρονικό διάστημα να αναδείξουμε το νέο αρχηγό του κόμματός μας.

Κυρίως, όμως, καλούμαστε να υπερβούμε τους ίδιους μας τους εαυτούς, τις νοοτροπίες και τις επιλογές μας, που σμίκρυναν την παράταξή μας κι άφησαν άπλετο χώρο στις δυνάμεις της λαϊκιστικής παλινόρθωσης να ρισκάρει τις τύχες της χώρας, τις προοπτικές της νέας γενιάς, τις προοπτικές των ζωτικών παραγωγικών δυνάμεων του τόπου μας.

Τα προηγούμενα χρόνια δεν κατορθώσαμε να είμαστε συμβατοί με τις ανάγκες και τα μηνύματα των καιρών. Δε δώσαμε την προσοχή που επιβαλλόταν στις ανάγκες των ανθρώπων του μόχθου. Δεν επιδείξαμε την απαραίτητη προσήλωση στην ανανέωση των ιδεών μας και των προσώπων του στελεχιακού μας δυναμικού. Δεν προωθήσαμε την αξιοκρατία, δεν ακούσαμε την κραυγή αγωνίας των νέων ανθρώπων, των μεγαλύτερων θυμάτων της κρίσης, φοβηθήκαμε αδικαιολόγητα να ανοιχτούμε στο πέλαγος και τις φουρτούνες της κοινωνίας. Λειτουργήσαμε ως εσωστρεφές, αυτιστικό κι αυτοαναπαραγόμενο κλειστό σύστημα, μακριά από τα προβλήματα της κοινωνίας.


Απομείναμε κόμμα των φατριών, των βαρονιών, των ελίτ και των εχόντων. Πρωτίστως, όμως, πάψαμε να σκεφτόμαστε. Πάψαμε να παράγουμε Πολιτική. Και μοιραία, δυστυχώς γεράσαμε! Και βιολογικά και ιδεολογικά. Κι η κοινωνία νομοτελειακά μας αποξένωσε. Το μήνυμα που έστειλε σε τρεις διαδοχικές αναμετρήσεις μέσα στο 2015 ήταν εκκωφαντικό και ξεκάθαρο!

Προσωπικά, όλα αυτά τα είχα επισημάνει επανειλημμένα εδώ και καιρό. Με κόστος και προσωπικό και πολιτικό. Στο κόμμα, όμως, οφείλουμε όλοι απαράγραπτα να βάζουμε το κοινό συμφέρον πάνω από προσωπικές στρατηγικές και μικροσυμφέροντα, που σε μια παράταξη των μεγάλων επιλογών κι αποφάσεων, όπως διαχρονικά υπήρξε η Νέα Δημοκρατία, δεν έχουν απολύτως καμία θέση. Και ιδίως στη Νέα Δημοκρατία του αύριο που θέλουμε να ξαναδημιουργήσουμε. Καιρός να ξαναθυμηθούμε ότι κόμμα δεν είναι άθροισμα προσώπων κι ιδιοτελών στρατηγικών. Κόμμα είναι οργανωμένη άποψη πρωτίστως.

Στις προσεχείς εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο κόμμα μας αναμετρώνται ως συναγωνιστές κι όχι ως ανταγωνιστές τέσσερις προσωπικότητες με τη δική τους πορεία, με τα δικά τους χαρακτηριστικά και με το δικό τους συμβολισμό.


Πιστός στη διαχρονική άποψή μου, ότι πάνω από όλους είναι το συμφέρον της παράταξης και της χώρας, διατήρησα με όλους τις καλύτερες των σχέσεων.

Με όλους θα συνεργαστώ την επαύριο των εκλογών, από όποια θέση τους επιφυλάξει ο κόσμος της παράταξης, με τον ίδιο ενθουσιασμό και με την ίδια αγωνιστικότητα που με χαρακτήριζε και θα με χαρακτηρίζει πάντα.

Με όλους με ενώνει κοινότητα ιδεών κι αξιών, συναντίληψη του συλλογικού συμφέροντος και βαθιά πεποίθηση για την αναγκαιότητα μια σαρωτικά ανανεωμένη, ενωμένη και στιβαρή Νέα Δημοκρατία να αναλάβει σύντομα ξανά τα ηνία της χώρας για την αποτελεσματική προάσπιση των λαϊκών - και μόνο - συμφερόντων.

Φίλες και φίλοι,

γνωρίζετε ότι δεν έχω μάθει να κρύβομαι. Γνωρίζετε ότι πάντα με διέκρινε η ευθύτητα λόγου κι η ειλικρίνεια των σχέσεών μου. Γνωρίζετε, επίσης, ότι δεν έχω μάθει να αντιμετωπίζω τους συμπατριώτες μου ως πολίτες περιορισμένης ευθύνης. Όλοι σας έχετε μεράκι για την παράταξη, έχετε κρίση κι άποψη, έχετε γνώση κι επίγνωση για ποιους λόγους το κόμμα μας οπισθοχωρεί συνεχώς. Για ποιους λόγους έχουμε χάσει τη σύνδεση και την επαφή μας με την κοινωνία και τους παραγωγικούς ανθρώπους, με τις δραματικές αγωνίες των νέων παιδιών. Γνωρίζω καλά κι εγώ ότι δεν έχετε ανάγκη υποδείξεων, νουθεσιών και πατερναλιστικών συστάσεων για το τι θα πράξετε και τι θα ψηφίσετε. Πάντα, άλλωστε, αισθανόμουν άβολα να δίνω συμβουλές. Έχοντας γνωρίσει πολλούς από εσάς προσωπικά είμαι βέβαιος ότι θα προβείτε στην πλέον κατάλληλη επιλογή.

Σε ότι με αφορά, ως πολιτευόμενος όφειλα να έχω και πάντα είχα προσωπική και διακριτή άποψη. Να αναλαμβάνω πλήρως το μερίδιο της ευθύνης που μου αναλογεί.Δεν κρύφτηκα ποτέ από εσάς, δεν επέλεξα ότι επιλέγει ο συρμός, δεν κινήθηκα σε διαδρόμους, δε σύναψα μυστικές συμμαχίες. Αυτό θα κάνω και τώρα. Με στέρεα την πεποίθηση ότι υποχρεούμαστε κι οφείλουμε να έχουμε κρυστάλλινη τοποθέτηση για το μέλλον της παράταξης, με αποκλειστικό γνώμονα το κοινό συμφέρον του κόμματος και του τόπου, κάνω πρώτος την αναγκαία υπέρβαση που έχει αυτή τη στιγμή ανάγκη περισσότερο από ποτέ η φιλελεύθερη παράταξη κι η χώρα:


Δηλώνω την υποστήριξή μου ως πρώτο μεταξύ ίσων στην υποψηφιότητα του Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολου Τζιτζικώστα.

Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής
Οικονομολόγος

Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδος

Τρίτη, 13 Οκτωβρίου 2015

Με επιτυχία η 1η Συνάντηση Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού στη Στερεά Ελλάδα

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 1η Συνάντηση Εργασίας των Αντιπεριφερειαρχών Τουρισμού που έλαβε χώρα την Παρασκευή 9 και το Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015, στα Καμένα Βούρλα.

Η εν λόγω συνάντηση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, Κώστα Μπακογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη, αρμόδιου για θέματα τουρισμού, Ηλία Σανίδα, με τη συμμετοχή δέκα Περιφερειών από όλη την Ελλάδα και του Γενικού Γραμματέα Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, Γιώργου Τζιάλλα.

Από την «Καρδιά της Ελλάδας», οι αυτοδιοικητικοί του τουρισμού μοιράστηκαν τεχνογνωσία και εμπειρίες. Μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο έργο τους, τα οποία και μετέφεραν, μέσω του Γενικού Γραμματέα στο Υπουργείο. Κατέθεσαν κοινές προτάσεις και συζήτησαν για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός στη δύσκολη αυτή οικονομική συγκυρία.

Συμφώνησαν δε, η συνάντηση να θεσμοθετηθεί και να επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε διαφορετική κάθε φορά Περιφέρεια, ενώ το σύνολο των πρώτων προτάσεων θα συλλεχθούν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και θα αποσταλούν στην Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

 Ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού Στερεάς Ελλάδας Ηλίας Σανίδας, δήλωσε μετά την συνάντηση:

«Επιτυχία της συνάντησης δεν αποτελεί η πρωτοβουλία της Περιφέρειας μας για τη διοργάνωση αυτής, αλλά η ευρεία συμμετοχή των συναδέλφων μου από όλη την Ελλάδα. Ο μεγάλος κερδισμένος σήμερα είναι ο τουρισμός. Καταφέραμε να συσφίξουμε τις διαπεριφερειακές μας σχέσεις, να θέσουμε σημαντικά ζητήματα στο κεντρικό κράτος μέσω του Γενικού Γραμματέα, κ. Τζιάλλα και να βρούμε ένα πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ μας, το οποίο θα μας επιτρέψει να γίνουμε αποτελεσματικότεροι και πιο αποδοτικοί. Η ισχύς εν τη ένωση λοιπόν, με την αρχή να γίνεται μέσω ενός γεγονότος που προτάθηκε και θεσμοθετήθηκε από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς που βρέθηκαν σήμερα από κάθε γωνία της Ελλάδας στη δική μας Περιφέρεια, Αντιπεριφερειάρχες και συμβούλους, καθώς επίσης και στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, τον κ. Τζιάλλα».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Μιχάλης Αμοιρίδης, Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Αγγελόπουλος, Δυτικής Μακεδονίας Παύλος Τσότσος, Ηπείρου Στράτος Ιωάννου, Θεσσαλίας Γεωργία Κόκκαλη, Κεντρικής Μακεδονίας Ιωάννης Γιώργος,  Πελοποννήσου Αντωνία Μπούζα και οι Εντεταλμένοι Σύμβουλοι Τουρισμού Αττικής Ελένη Δημοπούλου και Κρήτης Μιχάλης Βαμιεδάκης.
 

Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΙΤΕΡΑΝ - ΚΟΛ ΚΑΙ Η ΠΑΡΑΚΜΗ ΜΕΡΚΕΛ - ΟΛΑΝΤ

Του Θανάση Λουκόπουλου *

 Προφανώς και κάτι γνώριζαν παραπάνω οι υποψιασμένοι Γάλλοι πολιτικοί ,που πρίν 25 χρόνια , τις ημέρες της ενοποίησης των Γερμανιών και παρά τον ενθουσιασμό των γεγονότων, κρατούσαν στην άκρη του μυαλού τους τον φόβο και την ανησυχία για τον τρόπο που θα συμπεριφερόταν, μετά από χρόνια, η ενοποιημένη πλέον κυρίαρχη πολιτική και οικονομική γερμανική τάξη. Δεν το έκρυβε ούτε ο τότε Γάλλος ηγέτης Φρ.Μιτεράν στις ιδιωτικές εκμυστηρεύσεις του.

 Αυτός ήταν και ο βαθύτερος λόγος που μέσω των ιστορικών κοινών εμφανίσεών του με το τότε καγκελάριο Χέλμουτ Κόλ, θέλησε να περάσει το μήνυμα οτι η Γαλλία θα είναι ο θεματοφύλακας των αξιών της ενωμένης Ευρώπης ακόμα και τις περιόδους που η Γερμανία αισθανόμενη ,προφανώς, ισχυρή και κραταιά , θα επιχειρήσει να γερμανοποιήσει το ευρωπαϊκό όνειρο. Υπήρξε όντως ιστορική η κοινή εμφάνιση Μιτεράν-Κόλ στο Ευρωκοινοβούλιο τον Οκτώβρη του1989, γιατί δρομολόγησε τις συνταρακτικές εξελίξεις που οδήγησαν στην ενοποίηση των Γερμανιών. Παρά ταύτα ο τότε Γαλλικός τύπος εξέφραζε ανοιχτά φόβους για ένα ..πέμπτο ράιχ.  

Μπορεί να ήταν υπερβολές .Oμως πολλοί ευρωπαίοι αναλυτές κρατούσαν ζωηρές επιφυλάξεις για την διαχρονική ισχύ των αξιών της ευρωπαϊκής ένωσης που ήταν η πολιτική ολοκλήρωσή της μέσω της εμβάθυνσης και επί τη βάσει των αρχών της αλληλεγγύης της ισόρροπης ανάπτυξης και της εξάλειψης των κοινωνικών αδικιών.              


 Τότε Μιτεράν και Κόλ άλλαξαν την πορεία της ιστορίας. Σήμερα οι Μέρκελ και Ολάντ κακοποιούν την ευρωπαϊκή ιστορία.

 Τότε ο ανθρωπισμός κυριάρχησε και η Ευρώπη, αποδεχόμενη το κλείσιμο μιας ιστορικής πληγής με κόστος τρισεκατομμυρίων ecu (πρόδρομος του ευρώ), εστίασε την προσοχή στην ενοποίηση, στην κοινωνική συνοχή, στην ανάπτυξη. Κανένα περιθώριο αμφισβήτησης μιας ιστορικής πολιτικής απόφασης. Πολιτικοί και κοινωνία έγιναν μια γροθιά και εξοβέλισαν κάθε διχαστικό μήνυμα, απ’ όπου κι αν προέρχονταν. Σήμερα οι ευρωπαίοι πολίτες ζούν μέσα σε ένα περιβάλλον ανασφάλειας ,οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής αποσύνθεσης.

 Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν και σήμερα η Γερμανία συνιστά μια οικονομικά κυρίαρχη δύναμη στην Ευρώπη, ενώ η Γαλλία παραμένει μια ισχυρή πολιτική οντότητα. Οι ηγέτες των δύο χωρών εξακολουθούν να καθορίζουν τις τύχες των ανθρώπων και το μέλλον της γηραιάς ηπείρου, αλλά αδυνατούν να δώσουν διέξοδο και συγκεκριμένες λύσεις.

Στην πρόσφατη κοινή παρουσία τους, και πάλι στο Στρασβούργο, ο Φρανσουά Ολάντ και η Άνγκελα Μέρκελ προσπάθησαν να αρθούν στο ύψος των νεότερων ιστορικών περιστάσεων αλλά...το μόνο που κατάφεραν ήταν να παρατείνουν τα αδιέξοδα και τις μεγάλες αγωνίες των ευρωπαίων.

 Αντί οράματος και αποφασιστικών σχεδιασμών για το μέλλον της Ευρώπης, εμφανίστηκαν μέτριοι διαχειριστές μιας πολυεπίπεδης κρίσης, αναζητώντας εναγωνίως συνταγή επανασυγκόλλησης των απειλητικών διαλυτικών παραμέτρων της Ένωσης, χωρίς όμως να μπορούν και να κινήσουν τους μηχανισμούς υλοποίησης. 

Δυστυχώς γι΄αυτούς , αλλά και μάς, έχουν να διαχειριστούν πλέον την πρόκληση της διάλυσης και την ατυχή οικονομική εξέλιξη του οράματος των προκατόχων τους. Η κατάσταση τους ξέφυγε και τώρα προσπαθούν να συμμαζέψουν αυτό το διάτρητο γραφειοκρατικό τέρας που δημιούργησαν στις Βρυξέλλες, οι πολιτικές και οικονομικές ελίτ των χωρών τους. 

Οι μεγάλες προκλήσεις τώρα είναι το προσφυγικό, η λιτότητα, η τρομοκρατία, η πολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή και στις παραμεσόγειες χώρες, η αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, η κλιματική αλλαγή, η ανεργία, η απειλή του Brexit. Και φυσικά η αποτελεσματική, αυτή τη φορά, αντιμετώπιση του Ελληνικού χρέους. Η σχετική αναφορά στο όλο θέμα ,ήταν ενθαρρυντική. Αυτό όμως δεν αρκεί για να ανοίξει τον ελληνικό ορίζοντα.

 Αναφερόμενος στο προσφυγικό ο Φρανσουά Ολάντ τόνισε πως οι χώρες της ΕΕ πρέπει να αντισταθούν στον πειρασμό να "κλειστούν στα εθνικά τους καβούκια", και υπερασπίστηκε το μοντέλο μιας Ευρώπης ανοιχτής και ικανής να διασφαλίσει τις "απλές και καθαρές αρχές της αλληλεγγύης, της υπευθυνότητας και της σταθερότητας".

Η Γερμανίδα Καγκελάριος ζήτησε έμπρακτη αλληλεγγύη από όλες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην ανάγκη προστασίας των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης. Χαρακτήρισες σημαντικό το ρόλο της Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών, επισήμανε ότι το προσφυγικό αλλάζει τον προσανατολισμό της Ευρώπης και προέτρεψε στην υιοθέτηση πολιτικών ενσωμάτωσης των χιλιάδων ανθρώπων που θα παραμείνουν στην Ευρώπη, χαρακτηρίζοντας ως «θετική πρόκληση» τη συμβολή των μεταναστών στην μελλοντική ανάπτυξη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Μέρκελ και Ολάντ ανέπτυξαν απόψεις για τον «νέο κόσμο», σαν οι δυο τους να αντικατοπτρίζουν μια κοινή ευρωπαϊκή σκέψη και σαν οι δυο τους να νοούνται αμέτοχοι στα σημερινά προβλήματα.

 Δυστυχώς, δεν έπεισαν. Ούτε για τις καλές προθέσεις. Ούτε για τη βαρύτητα των οραματικών τους στόχων. Οι πόλεμοι τριγύρω από την Ευρώπη δεν σταματούν με λόγια. Οι τεράστιες μεταναστευτικές ροές, χωρίς ανοιχτές πολιτικές ασύλου, χωρίς αλλαγή νοοτροπίας, χωρίς αναθέρμανση της οικονομίας, χωρίς πολιτικές ανασύνταξης των χωρών προέλευσης δεν σταματούν με ευχολόγια.

 Το νέο ραντεβού Γαλλίας - Γερμανίας θα τεθεί σε απτή δοκιμασία τον Δεκέμβρη, σε μια παγκόσμια διάσκεψη στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των οικονομικών συνεπειών της. Με φιλόδοξους στόχους για μείωση των εκπομπών ρύπων οι δυο πλέον ρυπαίνουσες χώρες της Ευρώπης θα χρειαστεί πρώτες να δώσουν το «καλό παράδειγμα». Αλλά και τότε... το συμπέρασμα θα είναι το ίδιο: «λέμε για να λέμε» ή σε απλούστερα ελληνικά.... «κουβέντα να γίνεται».

 Η σύγκριση του «τότε» με το «τώρα» είναι ανισοβαρής. Κολ και Μιτεράν κατάφεραν, μέσα σε 10 μέρες, να αλλάξουν τον ευρωπαϊκό χάρτη και να μπολιάσουν τους Ευρωπαίους με οράματα ενοποίησης. Μέρκελ και Ολάντ προσπαθούν επί 10 χρόνια να αποτρέψουν τη διάλυση αυτής της Ευρώπης, χωρίς να προσφέρουν τίποτε, ως ελάχιστη προοπτική ανασύνταξης, πριν από το 2030.


* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης, μέλος της ΕΣΗΕΑ που εργάζεται στις Βρυξέλλες, με καταγωγή από την Δωρίδα

Τα 14 θέματα που θα συζητηθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής


Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου στις 6:00 το απόγευμα θα συνεδριάσει στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδας.
 
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης τα 14 θέματα που θα συζητηθούν και θα ληφθούν αποφάσεις καθώς και οι εισηγητές των θεμάτων αυτών είναι :
 1. Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου μας – καθορισμός ειδικοτήτων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)   
 2. Παραλαβή εκμισθωμένου δημοτικού ακινήτου στην Τ.Κ. Πενταπόλεως της Δ.Ε. Λιδωρικίου και έγκριση νέας εκμίσθωσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)   
 3. Έγκριση νέας εκμίσθωσης δημοτικού ακινήτου (άγονου βοσκοτόπου στη θέση «Αποστόλη Λούζα») στην Τ.Κ. Μαλανδρίνου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
 4. Λήψη απόφασης σχετικά με τον ορισμό πολιτικού υπευθύνου, συντονιστή και συντονιστικής επιτροπής για την υλοποίηση του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης)   
 5. Διάλυση σύμβασης της μελέτης: «Μελέτη Συγκοινωνιακή και τεύχη δημοπράτησης για την ασφαλτόστρωση οδού στην ΤΚ Κουπακίου ΔΕ Βαρδουσίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)    
 6. Διάλυση σύμβασης της μελέτης: «Μελέτη Τοπογραφική για την κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης και διάνοιξη δρόμου στην ΤΚ Κουπακίου ΔΕ Βαρδουσίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)    
 7. Ορισμός του Δημάρχου ως Εκπροσώπου του Δήμου Δωρίδος στο Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες και του νόμιμου αναπληρωτή του, καθώς και υπαλλήλου για γραμματειακή υποστήριξη. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)   
 8. Κάλυψη εξόδων μετακίνησης και διαμονής των εκπροσώπων του Δήμου μας, που θα συμμετάσχουν στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Δικτύου Πόλεων με λίμνες, στα Καλύβια Πεζούλας της Λίμνης Πλαστήρα στις 7 και 8 Νοεμβρίου 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος)   
 9. Παράταση σύμβασης παροχής υπηρεσιών επιστημονικής υποστήριξης για την ανάπτυξη του Σχεδίου Δράσης για την αειφόρο ενέργεια στο Σύμφωνο των Δημάρχων, με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (Κ.Α.Π.Ε) του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Αντωνόπουλος Κωνσταντίνος
 10. Κάλυψη εξόδων συμμετοχής του Αντιδημάρχου Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου στο «Πρώτο Πανελλήνιο Συνέδριο Τουριστικοί Λιμένες, Μαρίνες» του Εργαστηρίου Λιμενικών έργων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, στην Αθήνα στις 12-14 Οκτωβρίου 2015. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος
 11. Ορισμός Εκπροσώπου με τον αναπληρωτή του για την συγκρότηση Επιτροπής Διοικητικής Παραλαβής του έργου «Βελτίωση και Σήμανση Μονοπατιών στην περιοχή της νήσου Τριζονίων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος
 12. Επί αιτήσεως Αθανασίου Σταματογιάννη για την χορήγηση άδειας διέλευσης υπογείου αγωγού μεταφοράς λυμάτων από κοινόχρηστο χώρο (πλατεία) στη νήσο Τριζόνια. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος
 13.  Διαγραφές οφειλών, που αφορούν παραβάσεις Κ.Ο.Κ., από τους βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών
 14. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2015, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών Χασούρας Ξενοφών)

Από αύριο οι δολωματικοί ψεκασμοί κατά του δάκου στη Δ.Ε. Ευπαλίου

Από αύριο Τρίτη 13 Οκτωβρίου θα ξεκινήσουν οι δολωματικοί ψεκασμοί στην Δ.Ε. Ευπαλίου (Ευπάλιο, Μαλάματα, Μανάγουλη κλπ).

ΟΙ ψεκασμοί αυτοί, όπως ανακοίνωσε ο διαχειριστής της αναδόχου Κοινοπραξίας που ανέλαβε το έργο Χρήστος Σιτές, εντάσσεται  στα πλαίσια του Προγράμματος Συλλογικής Καταπολέμησης του Δάκου της Ελιάς στην Π.Ε. Φωκίδας.

Παρακαλούνται οι ιδιοκτήτες των περιφραγμένων ελαιοκτημάτων που επιθυμούν τον ψεκασμό να αφήσουν διόδους για την ομαλή διέλευση των ψεκαστικών συνεργείων καθώς και όσοι ιδιοκτήτες δεν επιθυμούν τον ψεκασμό να έχουν σημάνει κατάλληλα τα κτήματα τους (πινακίδες, κορδέλες).

Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2015

Έβρεξε πάλι γκολ στους αγώνες Κυπέλλου

Του Τάσου Τσόλκα

Πολλά ήταν τα γκολ που είχαμε στους τρείς αγώνες που έγιναν το Σαββατοκύριακο για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Φωκίδας.

Κερδισμένοι που προκρίνονται στους ημιτελικούς ο Αστέρας Ιτέας, ο Κρισσαίος Χρισσού και ο Απόλλων Ευπαλίου.

Για τον τέταρτο που θα συμπληρώσει την τετράδα θα περιμένουμε μέχρι την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου όπου θα γίνει ο αγώνας Ησαΐας Δεσφίνας - Φωκικός στο γήπεδο της Δεσφίνας.

Χθες Σάββατο έγιναν δύο αγώνες , με τον Αστέρα να κερδίζει τον Αμφισσαϊκό με 7 - 1 (ημίχρονο 3 - 1)  και τον Κρισσαίο Χρισσού να κερδίζει την Τολοφώνα Ερατεινή με 7 - 0 (ημίχρονο 4 - 0).

Για τα παιχνίδια δεν χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία αφού τα σκορ τα λένε όλα.

Σήμερα στο γήπεδο των Μαλαμάτων έγινε ένα συναρπαστικό παιχνίδι, με εναλλαγή του σκορ, όπου ο Απόλλων Ευπαλίου κέρδισε με 5 - 3 την Ακαδημία Άμφισσας, ημίχρονο 2 - 1.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Αστέρας Ιτέας - Αμφισσαϊκός 2006                       7-1  (3-1)

Κρισσαίος Χρισσού - Τολοφώνα Ερατεινή         7-0  (4-0)

Απόλλων Ευπαλίου - Ακαδημία Άμφισσας          5-3  (2-1)