Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 19 Σεπτεμβρίου 2015

Και ο λαός έχει ευθύνη

Του Άγγελου Στάγκου

Φτάνει η ώρα να μιλήσει ο λαός. Ο ίδιος λαός που μιλάει σε κάθε εκλογική αναμέτρηση από το 2009, εφόσον θέλουμε να λάβουμε υπόψη τα χρόνια της κρίσης. Από τότε στήθηκαν κάλπες επτά φορές, συμπεριλαμβανομένων των ευρωεκλογών και του δημοψηφίσματος, και η επόμενη Κυριακή θα είναι η όγδοη.

Σε αυτό το διάστημα οι πολίτες δοκίμασαν τα πάντα και όλους, οπότε υποτίθεται ότι τώρα γνωρίζουν και θα πάρουν τις σωστές αποφάσεις για τους ίδιους και τη χώρα. Είναι γνωστή, άλλωστε, η ευρέως εμπεδωμένη πεποίθηση ότι «ο λαός είναι σοφός» και στη «δημοκρατία δεν υπάρχουν» αδιέξοδα γιατί υπάρχει η διέξοδος των εκλογών για να δώσει ο κόσμος τις λύσεις.

Μακάρι να αποδειχθεί την Κυριακή ότι τα παραπάνω ισχύουν. Οτι δηλαδή ο λαός έχει καταλάβει την πραγματικότητα, ότι αφού δοκίμασε τα πάντα και όλους, τώρα ξέρει και ότι θα ψηφίσει πλέον με σοφία.


Με λίγα λόγια, αυτή τη φορά δεν θα παραμυθιαστεί και με την ψήφο του θα φροντίσει ώστε η χώρα να αποκτήσει μία συνετή και αποφασιστική κυβέρνηση, με προοπτική παραμονής στην εξουσία κάποια χρόνια για να υπάρχει πολιτική σταθερότητα, ότι ο δρόμος είναι ένας, χωρίς παράδρομους και ότι θα μείνουν εκτός Βουλής διάφοροι αλλοπαρμένοι και κάποια «τσακάλια» που δεν διστάζουν μπροστά σε τίποτα, προκειμένου να λασπώσουν και να πουν ψέματα, είτε εκτελώντας παραγγελία, είτε αυτοβούλως.

Ωστόσο, μέχρι να αποδειχθεί ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος. Οι δημοσκοπήσεις, στον βαθμό που μπορεί να τις εμπιστευθεί κάποιος αυτή την εποχή, δείχνουν ότι ακόμη υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό πολιτών που διατηρεί φρούδες ελπίδες. Γιατί δεν κατάλαβε τίποτα από την αρχή της κρίσης και ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, γιατί πιστεύει ακόμη σε δοξασίες, γιατί παραμένει ευκολόπιστο, γιατί κρίνει επιπόλαια, γιατί νομίζει ότι τα προβλήματά του θα λυθούν με μαγικό τρόπο, γιατί θεωρεί ότι περνάει το «νταηλίκι», γιατί σκέπτεται μηδενιστικά.


Αν εκείνο το 55% και άνω, που ψήφισε αντιμνημονιακά - αντιευρωπαϊκά κόμματα τον περασμένο Ιανουάριο δεν μειωθεί δραστικά σε αυτές τις εκλογές, σημαίνει ότι ο λαός δεν έχει αλλάξει μυαλά, παρά τα capital controls και τις άλλες συμφορές που συνέβησαν. Περί αυτού θα πρόκειται...

Ασφαλώς και δεν μπορούμε να προδικάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα. Κρίνοντας όμως από το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την πρωτιά με πολλές πιθανότητες και παρά τα κραυγαλέα ψέματα της ηγεσίας του, ότι ενδεχομένως να ξαναδούμε τον Καμένο στη Βουλή, ότι το νέο εναντίον του παλιού εκπροσωπείται επάξια και ενδεχομένως πειστικά από τους Φλαμπουράρη, Βούτση, Δραγασάκη, Χρ. Παππά, Μπαλτά, Δρίτσα και άλλους «θαλερούς» εβδομηντάρηδες, ότι αν ανέβει η Ν.Δ. θα το καταφέρει σε βάρος του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες έτοιμοι να δώσουν την ψήφο τους στο ΚΚΕ και τη ΛΑΕ, άλλοι πρόθυμοι να πάνε με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή, δεν δικαιολογείται μεγάλη αισιοδοξία για τη συνέχεια, ασχέτως αποτελέσματος.

Όποιος υποστηρίζει ακόμη ότι ο λαός δεν έχει καμία ευθύνη για όσα συνέβαιναν στην Ελλάδα επί πάρα πολλά χρόνια, για όσα συνέβησαν στη διάρκεια της κρίσης και για εκείνα που θα συμβούν, ανάλογα με την ψήφο του, δεν είναι ειλικρινής.


Ο λαός έχει μεγάλες ευθύνες για τις στρεβλώσεις που χαρακτηρίζουν το ελληνικό κράτος, για τις συλλογικές συμπεριφορές στην καθημερινότητα, στις παραλείψεις και τα λάθη που γίνονται. Με αυτή την έννοια, ευθύνεται και εκείνος που ψηφίζει, όταν μάλιστα «γνωρίζει» πια, όπως σήμερα. Οι λαοί βρίσκονται πάντα μέσα στην εξίσωση της πολιτικής.

Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ στη Φωκίδα

Τα βιογραφικά των υποψηφίων στη Φωκίδα ανακοίνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αγώνα του ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ Δημοκρατική Συμπαράταξη

 
 

Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2015

ΣΥΡΙΖΑ : Και η Φωκίδα την Κυριακή ξεμπερδεύει με το παλιό!

Τη στέρεα πεποίθησή τους ότι η Κυριακή 20 του Σεπτέμβρη θα είναι μια μέρα νίκης του λαού μας, μια μέρα νίκης για το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα και μια μέρα νίκης για το ψηφοδέλτιο της Φωκίδας διατύπωσαν χθες Πέμπτη στην Ιτέα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, οι υποψήφιοι του κόμματος στη Φωκίδα και το πολυπληθές ακροατήριο που παραβρέθηκε στη συγκέντρωση.

Σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυναν ο Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, η Κατερίνα Στεφοπούλου κι ο Γιάννης Παναγόπουλος έδωσαν το στίγμα της κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό μας την επαύριο των εκλογών και κάλεσαν τους συντοπίτες μας να πυκνώσουν τις τάξεις του κόμματος και να διαδώσουν το μήνυμα του παντού.

Ο Νίκος Φίλης, όπως πάντα σοβαρός και μετρημένος, ανέλυσε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβει η νέα κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα για τις πολιτικές ελάφρυνσης των συνεπειών της συμφωνίας διάσωσης για τα ασθενέστερα στρώματα που εκφράζει η Αριστερά και περιέγραψε τις προοπτικές που ανοίγονται για τη μεσαία τάξη στο πλαίσιο της συνεχούς διαπραγμάτευσης που θα ασκήσει με συνέπεια.

Επεσήμανε τη σταδιακή διαμόρφωση κοινών αντιλήψεων και συμφερόντων των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, τονίζοντας ότι η επικράτηση του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή θα ανοίξει το δρόμο για τη νίκη των προοδευτικών δυνάμεων στις εκλογές τους προσεχείς μήνες στις χώρες αυτές και που θα στρέψουν τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φιλολαϊκότερες πολιτικές και σε σταδιακή μεταβολή του νεοφιλελεύθερου δόγματος συσχετίζοντας τις εξελίξεις αυτές και με την επικράτηση Κόρμπιν στο Εργατικό κόμμα της Αγγλίας.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ στο δίλημμα συνέχιση ή τερματισμός της διαπλοκής. Ο Νίκος Φίλης χαρακτήρισε ως καθοριστική για τη χώρα και τους πολίτες την επιλογή της Κυριακής να δοθεί ένα τέλος στα ακραία φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς που δηλητηρίασαν επί σαράντα χρόνια την πολιτική ζωή της χώρας και που ευθύνονται σε καθοριστικό βαθμό στη φτωχοποίηση των Ελλήνων και στη στρέβλωση της δημοκρατίας και της λαϊκής κυριαρχίας. Παράλληλα, κάλεσε τους δημοκρατικούς πολίτες με την ψήφο τους να ξεριζώσουν το πελατειακό κράτος και τις ρουσφετολογικές αντιλήψεις στη διαχείριση της εξουσίας και της δημόσιας διοίκησης.

Αναφέρθηκε, επίσης, και στο μεγάλο ζήτημα των ημερών, το Προσφυγικό, στιγματίζοντας τη μικροπολιτική προσέγγιση της ΝΔ για τις εκτεταμένες αφίξεις προσφύγων από τη Συρία στη χώρα μας και υπενθύμισε την αναποτελεσματική πολιτική της κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε πως το προσφυγικό ζήτημα διαμορφώνει αργά αλλά σταθερά στις συνειδήσεις των ευρωπαίων πολιτών νέες ενότητες και προοπτικές αλληλεγγύης των λαών της.

Αναφορικά με τη Φωκίδα εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη στασιμότητα ενός νομού που διαθέτει όλα τα χαρίσματα αλλά παρόλα αυτά φθίνει συνεχώς κι απέδωσε αυτή την εξέλιξη στις πολιτικές και τις προτεραιότητες που ακολουθήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Η επιλογή Κωστοπαναγιώτου είναι μονόδρομος για τον τερματισμό της πορείας αυτής και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι οι πολίτες της Φωκίδας θα ανανεώσουν την εμπιστοσύνη τους στο Βουλευτή τους, καθώς κι αυτός, όπως ολόκληρος ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεσμεύεται ούτε διαπλέκεται με συμφέροντα κι εξαρτήσεις, εκφράζοντας το σεβασμό του για το ήθος και την πολιτική συνέπεια του Ηλία Κωστοπαναγιώτου.

Τέλος, ακολούθησε κι αυτή τη φορά ζωντανός κι εποικοδομητικός διάλογος σε κλίμα ενθουσιασμού και προσμονής της νέας νίκης με τους σκεπτόμενους και δημοκρατικούς πολίτες της Φωκίδας, όπως οφείλει να κάνει, κι όπως πάντα κάνει, ένα κόμμα που αντλεί τη δύναμή του κατ ευθείαν από τους πολίτες. 

Κοινό συμπέρασμα ότι την Κυριακή κι η Ελλάδα κι η Φωκίδα ξεμπερδεύει με το παλιό και διεκδικεί το μέλλον που της αξίζει.

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

Συστήνεται ως ΝΠΔΔ Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδας με έδρα τα Τριζόνια

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Τη σύσταση Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Δωρίδας ως Ν.Π.Δ.Δ. θα αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας στην συνεδρίασή του στο Λιδωρίκι την προσεχή Τρίτη  22 Σεπτεμβρίου 2015 και ώρα 18:30΄.
 
Σύμφωνα με παλαιότερες εισηγήσεις έδρα του Λιμενικού Ταμείου θα είναι τα Τριζόνια.
 
Ειδικότερα στην συνεδρίαση, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστου Τσιλίκη  θα συζητηθούν και θα παρθούν αποφάσεις για τα εξής θέματα.
  1. Σύσταση Ν.Π.Δ.Δ. με την επωνυμία «Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Δωρίδος». (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
  2. Έγκριση 1ου και Τελικού Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο: «Διευθέτηση ομβρίων υδάτων (Τρίστενο, Αρτοτίνα) Δ.Ε. Βαρδουσίων» και αριθ. μελέτης 22/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  3. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 11/2015 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΕΡΓΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΧΑΡΩΝ Τ.Κ. ΕΥΠΑΛΙΟΥ ΚΑΙ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΤΙΚΩΝ Τ.Κ. ΕΥΠΑΛΙΟΥ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  4. Τριμηνιαία έκθεση (Β΄ τριμήνου 2015) για τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
  5. Προσωρινή Αναστολή της υπ’ αριθ. 2/2015 άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (ΚΑΝΤΙΝΑΣ) του κ. Σκρέκα Ευθυμίου του Αριστείδη σε χώρο τοποθέτησης: Επί του Αιγιαλού & Παραλίας στην θέση Χιλιαδού Τ.Κ. Μανάγουλης της Δ.Ε. Ευπαλίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  6. Προσωρινή Αναστολή της υπ’ αριθ. 3/2015 άδειας άσκησης υπαίθριου στάσιμου εμπορίου (ΚΑΝΤΙΝΑΣ) του κ. Τσιγάρα Βασιλείου του Ιωάννη σε χώρο τοποθέτησης: Επί του Αιγιαλού & Παραλίας στην θέση Χιλιαδού Τ.Κ. Μανάγουλης της Δ.Ε. Ευπαλίου. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  7. Επιστροφή αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών από τέλη ύδρευσης. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών  Χασούρας Ξενοφών)
  8. Παράταση προθεσμίας ολοκλήρωσης της εργασίας με τίτλο: «Νομιμοποίηση αυθαίρετων κτισμάτων που αφορά αθλητικές εγκαταστάσεις γηπέδου Τ.Κ. Μαλαμάτων». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  9. Διάλυση της σύμβασης με τίτλο: «Εργασίες καθαριότητας και αποκομιδής απορριμμάτων από Νήσο Τριζόνια Δ.Ε. Τολοφώνος». (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
  10. Αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2015, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)

Επίσκεψη υποψηφίων ΠΑΣΟΚ Φωκίδας στο Δήμο Δωρίδας και την Αντιπεριφέρεια

Θέματα που απασχολούν τη Δωρίδα συζήτησαν χθες στο Δημαρχείο Λιδωρικίου οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική συμπαράταξη  Λ. Καραμπάρμπας και Ανδριανή Παπακώστα με τους Χρήστο Τσιλίκη Πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Δωρίδας και τον Αντιδήμαρχο Κώστα Υφαντή.

Χθες επίσης οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ είχαν συνάντηση και με τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας Κώστα Μίχο.

Στο μεταξύ οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Φωκίδα με κοινό ανακοίνωση τονίζουν :
"Είμαστε τρείς άνθρωποι που κληθήκαμε  και αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε ενεργά στην πιο κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση  που θα σηματοδοτήσει το παρόν και το μέλλον της πατρίδας μας, για μια Ελλάδα εντός της ευρωζώνης και εντός του ευρώ. 
Εκπροσωπούμε την Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΠΑΣΟΚ για το Νομό Φωκίδας κάτω από το πρίσμα της ομαδικότητας , της συνεργασίας, της αλληλεγγύης της ανιδιοτέλειας ,( αφού και η αναγραφή των ονομάτων μας στη λίστα έγινε αποκλειστικά με αλφαβητική σειρά.)

Απευθυνόμαστε σε όλους τους Πολίτες, αλλά κυρίως σε εκείνους  που έχουν διαχρονικά ψηφίσει ΠΑΣΟΚ. Ευχή και  ελπίδα να αποτελέσουμε την τρίτη δύναμη ως θετικός καταλύτης για τις πολιτικές εξελίξεις  για μια σταθερή Κυβέρνηση 4ετίας με Δημοκρατικό, Μεταρρυθμιστικό και Προοδευτικό πρόγραμμα. Για να συνεχισθεί ομαλά η πορεία προς την ανάπτυξη, τώρα που οι ψευδαισθήσεις γκρεμίστηκαν.
Για να προκύψει   μια κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας και μεγάλης λαϊκής υποστήριξης

 Για να πετύχουμε κοινωνική ειρήνη με την συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων.
Όλες οι δυνάμεις που πιστεύουν στην παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και τη Ευρωζώνη έχουμε χρέος να συνεννοηθούμε και να συνεργαστούμε σε ένα κυβερνητικό σχήμα στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας, με ορίζοντα τετραετίας
Εμείς δεν λέμε ΜΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Εμείς λέμε ΜΟΝΟ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Ζητάμε την υποστήριξη σας, την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας. 
Πάμε πάλι μαζί, ξανά δυνατοί."
 

ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΦΙΣΣΑ

Σήμερα Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άμφισσας στην Πλατεία Κεχαγιά θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των υποψήφιων βουλευτών Ν. Φωκίδας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ. ΑΡ., στην οποία βασικός ομιλητής θα είναι το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αντρέας Σπυρόπουλος.

ΝΔ:Στις 20 Σεπτεμβρίου τα ψέματά τους τελειώνουν οριστικά και αμετάκλητα


Οι εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου είναι ένα κρίσιμο ορόσημο για τον τόπο.
Δεν υπάρχει περιθώριο να χαθεί κι άλλος χρόνος και είναι αδιανόητο να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες των Ελλήνων.
Απαραίτητη προϋπόθεση γι αυτό είναι η πολιτική και κυβερνητική σταθερότητα. Στις 21 Σεπτεμβρίου η χώρα χρειάζεται αποτελεσματική κυβέρνηση, με ευρεία κοινωνική αποδοχή.
Αυτή την προοπτική διασφαλίζει μια όσο το δυνατόν ισχυρότερη Νέα Δημοκρατία.
Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον αγώνα για τη νίκη της παράταξής μας.
Όλες και όλοι μαζί, πάμε τώρα με απαράμιλλη πίστη, με ενότητα και με αποφασιστικότητα, στη μεγάλη εκλογική μάχη που θα σηματοδοτήσει την ανατολή μιας νέας εποχής για την Ελλάδα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου οι πολιτικοί απατεώνες, και οι λαοπλάνοι του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, θα πάρουν την αποστομωτική απάντηση από τους Έλληνες πολίτες, από αυτούς που εξαπάτησαν στις 25 Ιανουαρίου, προκειμένου να τους υφαρπάξουν την ψήφο.
Στις 20 Σεπτεμβρίου τα ψέματά τους τελειώνουν οριστικά και αμετάκλητα.
Στις 20 Σεπτεμβρίου, ξεκινάμε τη μεγάλη συλλογική προσπάθεια για να πάμε την Ελλάδα και πάλι μπροστά!

ΔΗΜ.Τ.Ο. ΔΩΡΙΔΟΣ

Προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας στην Δεσφίνα

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Ενότητας στην Δεσφίνα. Μίλησαν ο Παναγιώτης Μέγγος, ο Γιάννης Σταθάς, ο Ευστάθιος Τσίντζηρας και ο Χαράλαμπος Γεωργαντάς.

Ιδιαίτερα καυστικός ο Γιάνης Σταθάς ζήτησε οι βουλευτές των μνημονιακών κυβερνήσεων να αρνηθούν τον μισθό τους μιας και δεν θα νομοθετούν οι ίδιοι αλλά θα ψηφίζουν ότι τους στέλνουν από το εξωτερικό.
Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον Ηλία Κωστοπαναγιώτου απάντησε στο σχετικό κείμενό του  λέγοντας ότι ο Κωστοπαναγιώτου ...
δέθηκε στην βρακοζώνα της Μέρκελ.

Ο Παναγιώτης Μέγκος υπενθύμισε ότι με κάθε ψήφο στην Λαϊκή Ενότητα στην Φωκίδα ενισχύεται η δυνατότητα να εκλεγούν μαχητικοί βουλευτές από διπλανούς νομούς την Στερεά Ελλάδα όπως είναι ο Γιάννης ο Σταθάς στην Βοιωτία ο Βασίλης ο Κυριακάκης στην Φθιώτιδα που βοήθησαν πολλές φορές από το 2012 την Φωκίδα και τις διεκδικήσεις της, αλλά επίσης και να αυξηθεί το πανελλαδικό ποσοστό του μετώπου της Λαϊκής Ενότητας.

Τσουνάμι κατά Χρυσής Αυγής μετά την ομολογία του Ν. Μιχαλολιάκου για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα

Σοκ προκάλεσε στο Πανελλήνιο η δήλωση – ομολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου ότι η Χρυσή Αυγή αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αμέσως μετά σύσσωμα τα κόμματα με ανακοινώσεις τους καταδίκασαν την Χρυσή Αυγή και τις πρακτικές της και καλούν τους Έλληνες πολίτες να μην την ψηφίσουν την Κυριακή στις εκλογές.

ΣΥΡΙΖΑ: Εξοργίζει η παραδοχή
της Χρυσής Αυγής

«Η ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ, Νίκο Μιχαλολιάκο, μία μέρα πριν από τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας του, εξοργίζει κάθε δημοκρατικό πολίτη που αγωνίζεται και επιθυμεί ένα κράτος δικαίου», τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

«Πολλά χρόνια πριν την είσοδό της στη βουλή, οι βιαιοπραγίες της ΧΑ εναντίον  αριστερών φοιτητών, μαχητικών εργαζομένων, μεταναστών  ήταν γνωστές στο πανελλήνιο, όσο κι αν η ηγεσία της προσπαθούσε, κάθε φορά, να αποκηρύσσει συλληφθέντα μέλη της, ενώπιον της δικαιοσύνης.

Να σημειώσουμε, πάντως, σε όσους για τους δικούς τους μικροπολιτικούς λόγους επιχειρούν να επαναφέρουν σήμερα τη “θεωρία των δύο άκρων”, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ουδέποτε συναγελαζόταν με τη Χρυσή Αυγή, ούτε της προσέδωσε τον ρόλο του «θεσμικού» συνομιλητή, όπως έκαναν εκείνοι. Ακόμα και ο πρόεδρος της ΝΔ  Β.Μειμαράκης στις 20/08, με αφορμή τη διερευνητική εντολή, είπε χαρακτηριστικά «είναι πολύ πιθανό και θα το συζητήσω και με τα όργανα, αν θα έχω μια συνάντηση ή όχι με τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής».

Σημειώνει ότι «η ρητορική του μίσους, τα τάγματα εφόδου, οπλισμένα από την κοινωνική απελπισία που έχει σκορπίσει η κρίση, εκμεταλλεύονται το ανθρώπινο δράμα προκειμένου να επεκταθούν» και προσθέτει: «Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τους νεοναζιστές της Χρυσής Αυγής στο Κερατσίνι, το στυγερό έγκλημα φανέρωσε σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία το απεχθές πρόσωπο της ΧΑ: μιας δολοφονικής, φασιστικής συμμορίας, που στρέφεται εναντίον των αδύναμων με κάθε τρόπο, χρησιμοποιώντας ως προκάλυμμα μια ψευδεπίγραφη αντισυστημική ρητορική, απολύτως βολική για το σύστημα», αναφέρει.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «τιμά τη μνήμη του Παύλου Φύσσα, ενός ανθρώπου-σύμβολο για την ελληνική νεολαία που μαστίζεται από την κρίση». Τονίζεται, τέλος, πως «η συστράτευση όλων για μια κοινωνία δημοκρατική, για μια ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη είναι επιτακτική, προκειμένου να εξαλειφθούν οι αιτίες που οδήγησαν στην άνοδο των νεοναζιστών».

ΝΔ: Ξεδιάντροπη η ανάληψη ευθύνης

«Ανατριχιάσαμε από την ξεδιάντροπη δήλωση ανάληψης ευθύνης για το θάνατο του Παύλου Φύσσα από τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής», σχολιάζει η Νέα Δημοκρατία.

Όπως τονίζει η ΝΔ: Πρόκειται για μια προκλητική ομολογία που γίνεται μέσα στην προεκλογική περίοδο με στόχο να τρομοκρατήσει πολίτες και κόμματα. Η Νέα Δημοκρατία, όχι μόνο δεν τρομοκρατείται, αλλά χαλυβδώνεται η δημοκρατική της συνείδηση. Έχουμε αποδείξει στην πράξη ότι μαχόμαστε κατά του φασισμού και της βίας, όποια μορφή και αν έχουν. Η υπεράσπιση της δημοκρατίας γίνεται με πράξεις και διαρκή επαγρύπνηση. Επιβεβαιώνεται, επιπλέον, ότι η ψήφος τιμωρίας που ενισχύει τα κόμματα των άκρων, βλάπτει τη δημοκρατία.

«Ας το αναλογιστούν αυτό, οι πολίτες που επιθυμούν η Ελλάδα να πάει μπροστά με συνεργασία, συναίνεση και σταθερότητα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΠΟΤΑΜΙ: Κανείς δεν δικαιούται
να πει ότι παραπλανήθηκε

«H ανάληψη της πολιτικής ευθύνης της δολοφονίας του Π.Φύσσα από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν.Μιχαλολιάκο δείχνει με τον πιο αδιαμφισβήτητο τρόπο τον εγκληματικό χαρακτήρα αυτής της οργάνωσης», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι για τις δηλώσεις του Νίκου Μιχαλολιάκου και προσθέτει:

«Μετά τη σημερινή απροκάλυπτη ομολογία ουδείς δικαιούται να πει ότι παραπλανήθηκε. Κάθε ψήφος στη Χρυσή Αυγή είναι επιβράβευση των εγκληματικών πράξεών της. Το καθήκον όλων είναι να αγωνισθούν ώστε την Κυριακή να μη δοθεί η δυνατότητα στον αρχηγό μιας εγκληματικής συμμορίας, να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή».

ΠΑΣΟΚ: Κλείστε τον δρόμο στους δολοφόνους

Επίθεση στη Χρυσή Αυγή για τις δηλώσεις Μιχαλολιάκου για την υπόθεση Φύσσα, έκανε το ΠΑΣΟΚ, ζητώντας από τους πολίτες να αναδείξουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη σε Τρίτη δύναμη.

«Η Χρυσή Αυγή δια του αρχηγού της, μας είπε σήμερα ότι αναλαμβάνει την «πολιτική ευθύνη» για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.Μέχρι τώρα μας έλεγαν ότι δήθεν δεν ήξεραν τίποτε, ότι δεν είχαν ευθύνη.

Τώρα με θράσος, οι νεοναζιστές υπερασπίζονται την εγκληματική πολιτική τους, επιχειρώντας μόνο να γλιτώσουν τις ποινικές συνέπειες. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες πρέπει να απαντήσουν στην πρόκληση. Να κλείσουν τον δρόμο στην συμμορία των δολοφόνων. Να τους καταδικάσουν. Η ψήφος σε αυτούς δεν είναι πολιτική επιλογή! Είναι επιβράβευση εγκληματιών.

Ζητούμε με την ψήφο τους οι πολίτες να αναδείξουν την Δημοκρατική Συμπαράταξη τρίτη δύναμη. Να μας δώσουν την τρίτη εντολή!Για να επιβάλλουμε την συνεννόηση και την συνεργασία μεταξύ των δυνάμεων που θέλουν την έξοδο από την κρίση, την Ελλάδα στην Ευρώπη και το Ευρώ», αναφέρει η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

ΑΝΕΛ: Ο ελληνικός λαός να τους καταδικάσει

Με δήλωση της η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη έκανε δήλωση για την ομολογία Μιχαλολιάκου αναφέροντας:

«Η μισή «ανάληψη» της ευθύνης - πολιτική μόνον, αλλά όχι και ποινική - από τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Ν. Μιχαλολιάκο για την εν ψυχρώ δολοφονία του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι, και μάλιστα με καθυστέρηση δύο χρόνων, αποκαλύπτει την απύθμενη θρασυδειλία και το απεχθές πρόσωπο της νεοναζιστικής οργάνωσης. Ταυτόχρονα αναδεικνύει τον κυνισμό των καθαρά προεκλογικών σκοπιμοτήτων της προκλητικής ομολογίας.

Μέχρι πρότινος επιχειρούσαν να εμφανιστούν αθώοι του αίματος. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού έχουν όμως καταδικαστεί. Και αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στις εκλογές της Κυριακής».

ΚΚΕ: Η ομολογία Μιχαλολιάκου επιβεβαιώνει
τον εγκληματικό χαρακτήρα της ΧΑ

«Δύο χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η ομολογία Μιχαλολιάκου, σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία, επιβεβαιώνει τον εγκληματικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής, που απορρέει από τη ναζιστική της ιδεολογία» τονίζει το ΚΚΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η ομολογία αυτή όχι μόνο δεν απαλλάσσει την ηγεσία της Χρυσής Αυγής από τις ποινικές της ευθύνες για τη δολοφονία Φύσσα, τις δολοφονικές επιθέσεις κατά των Αιγύπτιων ψαράδων και των κομμουνιστών συνδικαλιστών στο Πέραμα, για δεκάδες άλλες δολοφονικές επιθέσεις, αλλά και ενισχύει τις ποινικές της ευθύνες».

«Αποδεικνύεται, για ακόμη μία φορά, ότι πίσω από τα εγκλήματα που τέλεσαν στελέχη και μέλη της Χρυσής Αυγής βρίσκεται η ίδια η ναζιστική οργάνωση και ιδεολογία, ότι είναι οι πολιτικοί απόγονοι των συνεργατών των ναζί, των γερμανοτσολιάδων και των δωσίλογων, που ευθύνονται για τα χιλιάδες θύματα της ναζιστικής κατοχής στην Ελλάδα» προσθέτει το ΚΚΕ.

«Κανένας εργαζόμενος, άνεργος, κανένας νέος, δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την κούφια ”αντιμνημονιακή” ρητορεία της Χρυσής Αυγής, πίσω από την οποία κρύβεται η στήριξη της στο καπιταλιστικό σύστημα και μάλιστα στην πιο αποκρουστική του μορφή. Να μην γίνει, με την ψήφο του, πολιτικά συνυπεύθυνος για τα εγκλήματα της Χρυσής Αυγής. Να την καταδικάσει και να συμβάλλει στον αγώνα ενάντια στο ναζισμό και το σύστημα που τον γεννά, όπως από την πρώτη στιγμή έχει τονίσει το ΚΚΕ» καταλήγει το σχόλιο του κόμματος.

ΔΗΜΑΡ : Ρητορική μίσους και
εγκληματική λογική του φασισμού

«Τρεις μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής και μια μέρα πριν από την επέτειο της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Νίκος Μιχαλολιάκος ανέλαβε την «πολιτική ευθύνη» για όσα συνέβησαν το μοιραίο βράδυ στο Κερατσίνι.

Η θρασύτατη παραδοχή του, αποτελεί πρόκληση για όλους τους δημοκρατικούς πολίτες.
Φανερώνει ξεκάθαρα τη ρητορική του μίσους και τη εγκληματική λογική του φασισμού και της βίας που εκφράζει η ΧΑ.


Η Δημοκρατική Αριστερά τιμά τη μνήμη του Παύλου Φύσσα. Καλεί τους πολίτες να απαντήσουν στην πρόκληση καταδικάζοντας τους νεοναζί με την ψήφο τους. Οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες να στείλουν στις 20 Σεπτεμβρίου τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ως τρίτη δύναμη στο ελληνικό κοινοβούλιο, ώστε να ακυρώσουν την δυνατότητα της ΧΑ να διεκδικήσει την τρίτη διερευνητική εντολή.

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ : Η δολοφονία
του Παύλου Φύσσα ήταν αποτέλεσμα
φασιστικής ιδεολογίας

Η ομολογία Μιχαλολιάκου αποδεικνύει ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα «δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης», αναφέρει, μεταξύ άλλων, η σχετική ανακοίνωση-σχόλιο της Λαϊκής Ενότητας ενόψει των δύο χρόνων από τη δολοφονία αλλά και με αφορμή τις δηλώσεις του αρχηγού της Χρυσής Αυγής.

Η ανακοίνωση της Λαϊκής Ενότητας κάνει λόγο για «ομολογία-σοκ ενοχής από τον Ν. Μιχαλολιάκο» και προσθέτει: «Εμβρόντητοι ακούσαμε σήμερα τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής Νίκο Μιχαλολιάκο να αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη στυγερή δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αρχηγός κόμματος αναλαμβάνει την ευθύνη για μια δολοφονία! Η ομολογία αυτή αναδεικνύει αυτό ακριβώς που επίμονα λέει το αντιφασιστικό και δημοκρατικό κίνημα: ότι η δολοφονία Φύσσα δεν ήταν μεμονωμένο περιστατικό, αλλά αποτέλεσμα της φασιστικής ιδεολογίας, συγκρότησης και πρακτικής της νεοναζιστικής οργάνωσης».

Η ανακοίνωση τονίζει πως «αυτό δεν καθιστά μόνο επιτακτική την ανάγκη να καταδικαστεί η ηγεσία αυτής της οργάνωσης για την εγκληματική της δράση. Πάνω από όλα απαιτεί να κλιμακώσουμε τον αγώνα ενάντια και στα μνημόνια και στο φασισμό. Οι εργαζόμενοι και ο λαός πρέπει να μαυρίσουν στις εκλογές όχι μόνο τα μνημονιακά κόμματα αλλά και τη φασιστική Χρυσή Αυγή, που, όταν δεν επιτίθεται σε αγωνιστές και πρόσφυγες, λειτουργεί σαν μπράβος των εργοδοτών και των εφοπλιστών».

Η ανακοίνωση καταλήγει καλώντας «όλες και όλους στις μαζικές αντιφασιστικές συγκεντρώσεις αύριο σε όλη την Ελλάδα στη μνήμη του Παύλου Φύσσα»

Εμείς επιμένουμε να δίνουμε λύσεις!

Ομιλία στην Άμφισσα και τη Δεσφίνα του μέλους της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκου Στουπή.

Την ώρα που οι παλαιοκομματικοί και οι "βαρωνίες" της ΝΔ στη Φωκίδα σφάζονται κυριολεκτικά για τα ιδιοτελή τους μικροσυμφέροντα σε βάρος των πολλών και της τοπικής κοινωνίας, ενώ προς τα έξω επιχειρούν να προβάλουν την επίπλαστη εικόνα της "ενότητας", ο ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα επιμένει να ασχολείται με τα ζωτικά προβλήματα των πολιτών. Και μόνο! 

Την ώρα που καλούν πρώην Υπουργούς του χθες για να "αναλύσουν τις τοπικές εξελίξεις" και να λύσουν "τις ενδοπαραταξιακές παραμέτρους", επιχειρώντας δημόσια να καθησυχάσουν τους ψηφοφόρους τους, ο ΣΥΡΙΖΑ στη Φωκίδα ενημερώνει και διαβουλεύεται με ειλικρίνεια και με ευθύτητα με τους συμπολίτες μας αγρότες για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των ζητημάτων που τους απασχολούν στις συνθήκες που καλούμαστε όλοι να αντιπαλέψουμε την επομένη του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης με βασικό κορμό το ΣΥΡΙΖΑ.

Με το σκεπτικό αυτό είχαμε χθες τη χαρά να φιλοξενήσουμε στην Άμφισσα και τη Δεσφίνα το μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρο του ΕΛΓΑ Νίκο Στουπή. Όχι, φυσικά, για να παίξει το διαιτητή ανάμεσά μας, αλλά για να κατατοπίσει τους συμπατριώτες μας για τις εξελίξεις στον πρωτογενή τομέα και να παρουσιάσει τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την ασφαλή προσαρμογή του αγροτικού κόσμου στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

Ο Ν. Στουπής, με πλήρη γνώση για τα τεκταινόμενα στο χώρο της γεωργίας, ανέλυσε την κατάσταση στο κρίσιμο θέμα των βοσκοτόπων, στη Φωκίδα και ευρύτερα στο χώρο της ελληνικής κτηνοτροφικής παραγωγής, στις σημαντικές δυνατότητες εξεύρεσης ισοδυνάμων σχετικά με τις ρυθμίσεις της συμφωνίας διάσωσης που επηρεάζουν το αγροτικό εισόδημα, στη θέσπιση της αγροκάρτας, με την οποία θα προκαταβάλλεται το 50% της επιδότησης της επόμενης χρονιάς, με στόχο την παροχή ρευστότητας στο γεωργικό χώρο και στη δημιουργία της Επενδυτικής Τράπεζας ειδικού σκοπού που θα αντικαταστήσει την Αγροτική Τράπεζα και την παροχή ρευστότητας προς την ελληνική αγροτιά, που τερμάτισε η κοτσαμπάσικη κυβέρνηση του χθες, της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ.

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε, επίσης, στην υπεράσπιση των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, που αποτελεί βασικό μέλημα της νέας κυβέρνησης υπό τον Αλ. Τσίπρα. Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που θα προκύψει από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου θα είναι η αναδιανομή του αγροτικού εισοδήματος, με βασική λογική τη μεταφορά του κύριου όγκου των βαρών προς τους έχοντες και κατέχοντες μεγαλοαγρότες.

Ωστόσο, από τις αναφορές του Ν. Στουπή το άμεσο ενδιαφέρον για τα φλέγοντα ζητήματα των αγροτών της Φωκίδας δε θα μπορούσε να απουσιάζει. Προβλήματα που δημιούργησε και διόγκωσε η προβληματική πολιτική των κομμάτων του παλαιού κόσμου στη Φωκίδα. Για το θέμα της πυρκαγιάς στον ελαιώνα τον Αύγουστο του 2013 επεσήμανε ότι οι πληρωμές των αποζημιώσεων γίνεται μέσων των ΠΣΕΑ (προγραμμάτων κρατικών ενισχύσεων) κι όχι μέσω ΕΛΓΑ. Τα ΠΣΕΑ καθυστερούν εξ αιτίας της αναγκαίας έγκρισης από την Ε.Ε. ώστε να μη θεωρηθούν επιδοτήσεις. Κατά τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τον Οκτώβριο του 2015 εγκρίνεται η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε άμεσα να προχωρήσει το θέμα των αποζημιώσεων σε όλους τους τομείς.

Επίσης, γνωστοποίησε ότι η επιδότηση του παραδοσιακού ελαιώνα βρίσκεται στην τελική φάση επεξεργασίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Για το σημαντικό θέμα της άρδευσης του ελαιώνα επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που το ξεκόλλησε, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Τέλος Αυγούστου το έργο πήρε την αναγκαία  προέγκριση ύψους 7 εκ. ευρώ και βρίσκεται πια στο ελεγκτικό συνέδριο, όπου θα χρειαστούν δύο μήνες για να χρηματοδοτηθεί και πάλι. Η περάτωσή του υπολογίζεται σε περίπου ένα έτος από σήμερα.

Την ενημέρωση του Νίκου Στουπή ακολούθησε συζήτηση με τον κόσμο της αγροτικής παραγωγής στη Φωκίδα. Εκεί αναλύθηκε όλο το εύρος των θεμάτων και δόθηκαν οι αναγκαίες κατευθύνσεις για τις προοπτικές του αγροτικού εισοδήματος στη Φωκίδα, την επιστροφή των νέων στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής και τις αναπτυξιακές δυνατότητες της περιοχής στον αγροκτηνοτροφικό τομέα.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν οι υποψήφιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, Κατερίνα Στεφοπούλου και Γιάννης Παναγόπουλος, ο οποίος με την επαγγελματική του ιδιότητα έκανε και παρεμβάσεις στη συζήτηση. 

Η ουσιώδης προεκλογική εκστρατεία απαιτεί διάλογο, ενημέρωση και ενδιαφέρον στα πραγματικά προβλήματα των πολιτών και στα ερωτήματα για το αύριο, το μέλλον και τη ζωή τους. Αυτό ακριβώς πράττουμε! Πέρα από εντυπωσιασμούς κι ακατάσχετες φλυαρίες...

Στις 20 Σεπτεμβρίου ξεμπερδεύουμε με το παλιό και στη Φωκίδα

Η Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας 

Ομιλία του Κώστα Χαλιορή στην ΙτέαΦίλες και φίλοι συμπατριώτες, 


Να σας καλωσορίσω και εγώ από την πλευρά μου και να ευχηθώ σε όλους μας κι ιδιαίτερα στους δύο πολύ αξιόλογους συνυποψηφίους μου καλό μας αγώνα στην τελική ευθεία της μεγάλης προσπάθειάς μας.

Πριν από όλα, θα ήθελα να αναφερθώ με συντομία στη δική μου υποψηφιότητα, στη δική μου συμβολή για την επιτυχία των κοινών αξιών και των κοινών ιδεών μας. Πολλοί με ρώτησαν αυτό το τελευταίο διάστημα της προεκλογικής περίοδου γιατί έθεσα τον εαυτό μου στη διάθεση του κόμματος και γιατί συμπεριλήφθηκα στο συνδυασμό του στην κοινή μας πατρίδα, στη Φωκίδα. Η απάντησή μου είναι ότι τώρα είναι ο καθένας από εμάς περισσότερο απαραίτητος από ποτέ, από το δικό του μετερίζι,σε αυτό το τελικό και συνάμα το πιο δυσχερές στάδιο της τιτάνιας προσπάθειας που καταβάλλει η ΝΔ κι ο Βαγγέλης Μειμαράκης για την οριστική υπέρβαση της κρίσης και των αδιεξόδων που κάποιοι προκάλεσαν με τις ανερμάτιστες κι ιδιοτελείς πολιτικές που άσκησαν.

Θα ήταν το πλέον εύκολο, και για μένα και για σας, να κάνουμε τη δική μας "επανάσταση του καναπέ". Να αφήσουμε άλλους να τραβήξουν το κάρο από τη λάσπη κι εμείς να αρκούμαστε σε ανέξοδη κι εύκολη κριτική στα καφενεία και στα σπίτια μας, περιμένοντας τη σειρά μας σε πιο εύκολες εποχές να "διαδραματίσουμε τον ιστορικό μας ρόλο". Κάτι τέτοιο, όμως, δε μας εκφράζει και πολύ περισσότερο δεν ανταποκρίνεται στα πιστεύω μας και στη διάθεση προσφοράς στο κοινό συμφέρον, στην προκοπή του λαού μας και στην πρόοδο του τόπου μας.

Βρίσκομαι εδώ και για ένα επιπλέον σημαντικό ρόλο.

Για να συμβολοποιήσω και στη Φωκίδα την προτεραιότητα και τη βαρύτητα που οφείλουμε στο εξής να αποδώσουμε στη νέα γενιά, στα μεγαλύτερα θύματα της κατάστασης που επώδυνα βιώνουμε όλοι σήμερα.

Για να συμβολοποιήσω κι εγώ, με τις δικές μου δυνάμεις στο βαθμό που μπορώ και μου δίνεται η τιμή να το πράξω, την αδήριτη ανάγκη διαγενειακής αλληλεγγύης. Κι εδώ χρειάζεται οι μεγαλύτερες γενιές να προχωρήσουν και στη δική τους αυτοκριτική. Η προηγούμενη γενιά κληροδότησε σε εμάς τους νεώτερους μια χώρα με εμπεδωμένη τη δημοκρατία, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και με περισσότερες από κάθε άλλη γενιά ευκαιρίες μάθησης, σπουδών και αυτοπραγμάτωσης για τον καθένα μας. Παρέδωσαν, όμως, και μια κοινωνία εθισμένη στον αδιέξοδο υπερκαταναλωτισμό, στην περιβαλλοντική υποβάθμιση, στην ανεργία και στον περιρισμό των ευκαιριών και των προοπτικών της νεότερης γενιάς.

Είναι τώρα η στιγμή που οι νέοι άνθρωποι, με την καθοριστική κι αναγκαία συμβολή των παλαιότερων θα θέσουν ένα οριστικό τέρμα σε αυτές τις αδιέξοδες καταστάσεις. Για πρώτη φορά καλούνται όλοι, νέοι και μεγαλύτεροι, με αταλάντευτη ΕΝΟΤΗΤΑ να ψηφίσουν με το βλέμμα πραγματικά στο μέλλον. Το μέλλον της νέας γενιάς και της πατρίδας.

Θα μου επιτρέψετε να αναφέρω πως μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου δε σταμάτησα να ασχολούμαι με τον τόπο μας και τους ανθρώπους του, εκτελώντας το χρέος μου προς όσους με τίμησαν με το σταυρό της προτίμησής τους. Περιέτρεξα το τελευταίο επτάμηνο όλο το νομό επανειλημμένα, ήρθα σε επαφή με πάρα πολλούς συντοπίτες μας, ακόμα και με όσους δε με γνώριζαν αλλά και δε με στήριξαν, κυρίως με αυτούς, συζήτησα μαζί τους, εμβάθυνα στα προβλήματά τους, πρότεινα και προσπάθησα να δώσω λύσεις.

Το ίδιο θα κάνω και τώρα και σε εντονότερο βαθμό. Είναι στάση ευθύνης και απέναντι στη Φωκίδα και απέναντι στη χώρα. Η αγάπη για τον τόπο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εξαντλείται σε λίστες και σε σειρές εκλογής!

Φίλες και φίλοι, είμαστε ενώπιον μιας κρισιμότατης εκλογικής αναμέτρησης, που άλλοι επέβαλαν, μην ορροδώντας να ευτελίσουν ακόμα κι αυτό το θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας,
προκειμένου να προωθήσουν τα ιδιοτελή συμφέροντά τους με κάθε θυσία και με κάθε κόστος, μη διστάζοντας όχι μόνο να αφήσουν να πάνε κυριολεκτικά στο βρόντο οι θυσίες κάθε απλού Έλληνα πολίτη, αλλά ακόμα και παίζοντας στα ζάρια την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και την υπόστασή της ανάμεσα στα προηγμένα κράτη του δυτικού κόσμου.

Με εργαλείο μια δήθεν "ριζοσπαστική Αριστερά", αλλά στην πραγματικότητα ένα βαθύτατα συντηρητικό μόρφωμα, οι δυνάμεις του ξεπερασμένου συνδικαλισμού, του παρασιτισμού, της ισοπέδωσης της αριστείας και των αξίων, οι δυνάμεις εκείνες που δίνουν την ύστατη μάχη οπισθοφυλακών προκειμένου να διατηρήσουν τα προκλητικά για την κοινωνία προνόμια τους, ακόμα κι αν η χώρα εξοβελιστεί από την Ε-Ε και το ευρώ, προσπάθησαν να αναστείλουν και να ακυρώσουν όσα πετύχαμε τα τελευταία χρόνια, επαναφέροντας τις πολιτικές των ελλειμμάτων.

Πολιτικές  που ισοδυναμούν αφ ενός με υπερφορολόγηση όσων έχουν ως τώρα βάλει πλάτες και έχουν σηκώσει στους ώμους τους την προσπάθεια εξόδου από την κρίση και του περάσματος στη νέα, μεταμνημονιακή, αναπτυξιακή εποχή. Και που αφ ετέρου προαναγγέλλουν νέα, επαχθέστερα μνημόνια.

Ξέρουν, λέει, να διαπραγματευτούν αποτελεσματικότερα από εμάς. Η μόνη διαπραγμάτευση που μπορούν να κάνουν και αυτή με δυσκολία είναι με τις συνιστώσες τους.

Οφείλουμε, φίλες και φίλοι, να θέσουμε σε αδιάσπαστη ΕΝΟΤΗΤΑ προτεραιότητες. Ειδικά εδώ στη Φωκίδα αυτό είναι πιο αναγκαίο από ποτέ και σε συνεργασία με τις αυτοδιοικητικές αρχές, τους συλόγους και τους κατοίκους της, εντός ή εκτός Φωκίδας, να διαμμορφώσουμε ένα αναπτυξιακό μοντέλο που και θα βασίζεται, θα προάγει και θα αναδεικνύει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Η ΝΔ είναι δύναμη Ευρωπαϊκή, πατριωτική, κοινωνική, είναι δύναμη προόδου.Ήρθε η ώρα να πούμε  «όχι» στην πόλωση και το διχασμό. Όχι στις ακρότητες. Να πούμε  «ναι» στην ενότητα, «ναι» στη συνένωση δυνάμεων.

Θέλω να τονίσω ότι εμείς, η Νέα Δημοκρατία, επιλέγουμε το δρόμο της συνεννόησης, το δρόμο της σύνθεσης, το δρόμο της συναίνεσης. Το δρόμο του μέτρου, της μετριοπάθειας, της λογικής, που τόσο πολύ έχει λείψει τελευταία.

Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για λάθη.Καταλαβαίνω απόλυτα την αγανάκτηση. Καταλαβαίνω τον θυμό, την πικρία και τη στενοχώρια κάποιων. Αλλά δεν είναι ώρα τώρα να λύσουμε τους θυμούς μας. Είναι ώρα να συγχωρεθούμε μεταξύ μας, να βρούμε τα λάθη μας και την πίκρα μας να την αφήσουμε στην άκρη.Να βρούμε τη συνεννόηση και τη σύνθεση που απαιτείται να υπάρχει. Να σκεφτούμε σαν Έλληνες, να σηκώσουμε την ελληνική σημαία ψηλά. Να πάμε μόνο για την Ελλάδα.

Σας διαβεβαιώ ότι εμένα και την Ασπασία και τον Κώστα μας ενώνουν και μας συνδέουν τα κοινά προβλήματα, οι προοπτικές του νομού κι η αδιαπραγμάτευτη αγάπη για τον τόπο μας.
Αρκετούς από εσάς δεν τους γνώριζα και δε με γνωρίζανε. Δε βρεθήκαμε, όμως, τυχαία, εδώ. Μας έφερε σε αυτό τον κοινό δρόμο η ταύτιση των ιδεών μας, οι κοινές μας αγωνίες κι η βούλησή μας να προετοιμάσουμε ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και την πατρίδα μας. Όλοι μας αγωνιστήκαμε, ο καθένας από τη σκοπιά του, για την επίτευξη των στόχων και των οραμάτων μας. Πολεμηθήκαμε, αμφισβητηθήκαμε και λοιδορηθήκαμε από κέντρα και παράκεντρα. Όμως πετύχαμε πολλά. Έχουμε χαράξει ένα δρόμο, όλοι μαζί, που οφείλουμε να τον ακολουθήσουμε ως το τέλος. Και θα το πράξουμε, παρ όλες τις αντιξοότητες.

Φίλες και φίλοι,

Βιώνουμε κρίσιμες και καθοριστικές στιγμές. Θα έλεγα ιστορικές. Όλοι έχουμε βαρύτατες ευθύνες. Ευθύνες με πίστη κι απόλυτη ενότητα να συνεχίσουμε και να εμβαθύνουμε τη μεγάλη εθνική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για την υπέρβαση των δυσχερών στιγμών που ζούμε όλοι μας.

Το οφείλουμε στους εαυτούς μας. Το χρωστάμε προ πάντων  στη νέα γενιά. Η πίστη κι η ενότητα επιβάλλεται να είναι τα όπλα μας. Δεν περισσεύει κανείς. Για αυτό σας καλώ να συμπαραταχτούμε την Κυριακή 20 του Σεπτέμβρη στον καλό αγώνα. Θα τα καταφέρουμε!Είναι η ώρα να πάμε την Ελλάδα μπροστά. Να την πάρουμε στους ώμους μας. Όλοι και όλες μαζί.
Σας ευχαριστώ πολύ.

Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2015

Αύριο στην Άμφισσα η κεντρική ομιλία ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Συμπαράταξη

Αύριο Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου Άμφισσας στην Πλατεία Κεχαγιά θα πραγματοποιηθεί η κεντρική προεκλογική συγκέντρωση των υποψήφιων βουλευτών Ν. Φωκίδας με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΔΗΜ. ΑΡ., στην οποία βασικός ομιλητής θα είναι το μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αντρέας Σπυρόπουλος.

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

Σήμερα ο Ν.Φίλης του ΣΥΡΙΖΑ στην Ιτέα


ΑΣΠ. ΜΑΝΔΡΕΚΑ : Αυτά κάναμε για τη Φωκίδα στα δύο χρόνια της θητείας μου

Στη σύντομη θητεία 2012-2014 και παρά τις δυσμενείς συνθήκες που αντιμετωπίσαμε εξαιτίας της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει περάσει ποτέ η χώρα,

Στη περίοδο που άλλοι Νομοί έχασαν,
Εμείς Επιδιώξαμε με σθένος και μεθοδικότητα και πετύχαμε για τη Φωκίδα σημαντικά πράγματα , μερικά από τα οποία είναι:

1.Ίδρυση Νέου Τμήματος Τ.Ε.Ι στην Άμφισσα.
Το Υπουργείο Παιδείας στα πλαίσια του Σχεδίου Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης «ΑΘΗΝΑ» πραγματοποίησε το «κλείσιμο» 100 εκπαιδευτικών  τμημάτων σε όλη τη χώρα. Μεταξύ αυτών καταργήθηκε και το Παράρτημα ΤΕΙ Άμφισσας που είχε ως γνωστικό αντικείμενο την Εμπορία και Διαφήμιση.

Μετά από αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της Βουλευτή Φωκίδας επετεύχθη προσωπική δέσμευση του Πρωθυπουργού, κ. Αντώνη Σαμαρά,  ενώ μετά από συνεργασία της Βουλευτή και του Υπουργού Παιδείας, κ. Αρβανιτόπουλου, σχεδιάσθηκε και Ιδρύθηκε Νέο ΤΕΙ στην Άμφισσα με αντικείμενο τη Διοίκηση Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων, το οποίο ανήκει στη Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Τ.Ε.Ι Στερεάς Ελλάδας. Πρόθεση στην οποία βασίστηκε η επιλογή του συγκεκριμένου γνωστικού αντικειμένου αποτέλεσε η σύνδεση του Τμήματος με το παγκόσμιας εμβέλειας Αρχαιολογικό Μνημείο των Δελφών αλλά και η στοχευόμενη τουριστική ανάπτυξη στο Νομό μας. Με ενέργειές μας το νεοϊδρυθέν Τμήμα εισήχθη στο αμέσως επόμενο μηχανογραφικό δελτίο, ώστε να μη υπάρξει καμία διακοπή στη διαδικασία εισαγωγής φοιτητών,  (από 31-1-2013 Δελτίο Τύπου).

2.Ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, (Κ.Ε.Φ), στο Λιδωρίκι.
Με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών αποφασίσθηκε η ίδρυση Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών μόνο σε όσες περιοχές καταργήθηκαν οι Δ.Ο.Υ. εντός του έτους 2012. Παρότι, η Δ.Ο.Υ  Λιδωρικίου είχε καταργηθεί ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011 και δεν περιλαμβανόταν στην ανωτέρω απόφαση, η Βουλευτής Φωκίδας επεδίωξε δυναμικά τη δημιουργία Κ.Ε.Φ και στο Λιδωρίκι.  Μετά από σειρά παρεμβάσεων και συναντήσεων με τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, αλλά και το σύμβουλο του υπουργού Οικονομικών, κ. Φώτη Κουρμούση, επετεύχθη η τροποποίηση και συμπλήρωση της Υπουργικής απόφασης με αποτέλεσμα να ενταχθεί σε αυτή η ίδρυση Κέντρου Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων και στο Λιδωρίκι. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών υπέγραψε την υπ’ αριθμ. Δ6Α 10000737/3-1-2013, (ΦΕΚ 69/18-1-2013, Β’), απόφασή του με την οποία τροποποίησε και συμπλήρωσε την προγενέστερη, υπ’ αριθμ. Δ6Α 1144678 Εξ 2012/19-10-2012 απόφασή του, (από 21-1-2013 Δελτίο Τύπου).

3.Σπουδαία Εξέλιξη για την περιοχή του Μόρνου αφού επιτεύχθηκε η ποθούμενη τροποποίηση της Υγειονομικής Διάταξης Α5.
Μετά από πολύμηνες και άοκνες προσπάθειες της Βουλευτή σε συνεργασία και με τους άλλους φορείς της περιοχής πετύχαμε την Τροποποίηση της Υγειονομικής διάταξης. Στις 29 Δεκεμβρίου 2014, υπογράφηκε η υπ’ αριθμ. οικ. 112203  Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Υγείας, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, με την οποία τροποποιήθηκε η υπ’ αριθμ. Α5/2280/83, (ΦΕΚ 720/Β/83), Υγειονομική Διάταξη σχετικά με την προστασία των νερών που χρησιμοποιούνται για την ύδρευση της περιοχής Πρωτεύουσας από ρυπάνσεις και μολύνσεις.

Συγκεκριμένα, με την παρ. 2 του άρθρου 11 Α, (Μεταβατικές Διατάξεις), της ΚΥΑ που υπεγράφη, ορίζεται ότι: «Επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία των εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών λυμάτων του οικισμού Λιδωρικίου και του σωφρονιστικού Καταστήματος Μαλανδρίνου με την προϋπόθεση ότι τα επεξεργασμένα λύματα θα διατίθενται σύμφωνα με την ΚΥΑ 145116/2011, (ΦΕΚ Β/354), είτε με υπεδάφια διάθεση σε απόσταση μεγαλύτερη των 1.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης ή στο έδαφος σε απόσταση μεγαλύτερη των 3.500 μέτρων από τα όρια της ανώτατης στάθμης της λίμνης και πάντα σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 145115/2014, (ΦΕΚ Β/354).
Εξάλλου, στις περιεχόμενες στην ΚΥΑ διατάξεις περιέχεται και διάταξη που επιτρέπει για πρώτη φορά και κατ’ εξαίρεση την ιστιοπλοϊα και παρόμοιες ψυχαγωγικές δραστηριότητες εντός της Λίμνης του Μόρνου αλλά χωρίς τη χρήση παντός μηχανοκίνητου εξοπλισμού με την έγκριση των αρμόδιων υπηρεσιών. Έτσι δίνεται για πρώτη φορά η δυνατότητα και της ποθούμενης από τον τοπικό πληθυσμό τουριστικής αξιοποίησης της Λίμνης.

Γίνεται αντιληπτό ότι με τη συγκεκριμένη ΚΥΑ, που τροποποιεί την στην αρχή αναφερόμενη Υγειονομική Διάταξη, δίνεται διέξοδος για το σημαντικό έργο του Παραλίμνιου Αγωγού διάθεσης λυμάτων των οικισμών γύρω από το Μόρνο, αφού με τις αλλαγές που αυτή επιφέρει στη Νομοθεσία τα λύματα επιτρέπεται πλέον να διατεθούν στο έδαφος ή στο υπέδαφος και έτσι δύναται να ενταχθεί το έργο στο πρόγραμμα και να πραγματοποιηθεί με πολύ μικρότερο κόστος, (από 29-12-2014 Δελτίο Τύπου).

4.Χαρακτηρισμός του λιμένα Ιτέας ως λιμένα «Κρουαζιέρας».
Μετά την υπ’ αριθμό. πρωτ. 881/27-11-2013 έγγραφη Επιστολή μου προς τον Υπουργό Ναυτιλίας & Αιγαίου και μετά την από 12-12-2013 συνάντηση που πραγματοποίησε η Βουλευτής με τον  Υπουργό, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, κ. Αθανάσιο Μπούσιο, καθώς και το Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, κ. Αθανάσιο Χριστόπουλο, αποδόθηκε σχετικά με το Λιμένα της Ιτέας ο χαρακτηρισμός του ως λιμένας «Κρουαζιέρας» στο Σχέδιο της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, (από 16-12-2013 Δελτίο Τύπου).

Σημειώνεται, επίσης, ότι έχει επιδιωχθεί συστηματικά η ενίσχυση του τουρισμού Κρουαζιέρας στην περιοχή.

5.Σημαντική Επιτυχία αφού για πρώτη φορά, πετύχαμε φοροαπαλλαγές και φοροελαφρύνσεις ως αντισταθμιστικό όφελος για ακίνητα εντός της ΖΟΕ Δελφικού Τοπίου, της Ζώνης Προστασίας γύρω από τη Λίμνη του Μόρνου και εντός περιοχών Natura.
Κατά το χρόνο διαβούλευσης του Νομοσχέδιου για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, (ΕΝΦΙΑ),  η Βουλευτής Φωκίδας υπέβαλε την από 4-10-2013 ολοκληρωμένη έγγραφη πρότασή της προς τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, τον Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Γεώργιο Μαυραγάνη, αλλά και τον αρμόδιο για την επεξεργασία του Νομοσχεδίου, καθηγητή κ. Καραβίτη, με στόχο να απαλλαγούν, άλλως, να φοροελαφρυνθούν ακίνητα, τα οποία βρίσκονται εντός των Περιοριστικών Ζωνών του Δελφικού Τοπίου, στον Ελαιώνα της Άμφισσας, στις περιοχές NATURA, στην ζώνη προστασίας γύρω από τη Λίμνη του Μόρνου, καθώς και μια σειρά από άλλα ακίνητα, (διατηρητέα, παραδοσιακά, κ.λ.π).

Η πρόταση αυτή της Βουλευτή έγινε δεκτή σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών και έτσι θεσπίστηκαν αντίστοιχες φοροαπαλλαγές με το Νόμο 4223 για τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων και ειδικότερα την παράγραφο ζ) του άρθρου 3 του Νόμου αυτού:

Α. Απαλλάσσονται από τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας των Ακινήτων τα δικαιώματα στα ακίνητα αποκλειστικά κατά το μέρος ή τμήμα του ακινήτου για το οποίο υφίσταται απαγόρευση οποιοασδήποτε χρήσης σύμφωνα με τον ισχύοντα Πολεοδομικό Σχεδιασμό, (ιδίως ρυμοτομικό βάρος, ρυμοτομική απαλλοτρίωση), ή για λόγους προστασίας μνημείων και αρχαιοτήτων, (ιδίως αρχαιολογική δέσμευση για ανασκαφές, κήρυξη αρχαιολογικού χώρου), καθώς και για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, (π.χ ζώνη NATURA, συνθήκη RAMSAR), που έχει επιβληθεί από οποιονδήποτε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης και με την προϋπόθεση ότι η δέσμευση αυτή δεν συνοδεύεται από αξίωση ή καταβολή σχετικής αποζημίωσης.
Β. Στις περιπτώσεις που δεσμεύονται ακίνητα με μερική απαγόρευση η οποία συνεπάγεται κάποιες χρήσεις, (π.χ. βοσκότοπος, πολεοδόμηση υπό όρους, καλλιέργεια, κ.λ.π.), οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δημοσίου χορηγούν βεβαιώσεις προκειμένου να αντιστοιχεί η υπαγωγή στον ΕΝΦΙΑ στις επιτρεπτές χρήσεις και μόνο κατά το μέρος ή τμήμα του ακινήτου όπου υπάρχει αυτή η μερική απαγόρευση. Στις περιπτώσεις μερικής απαγόρευσης χρήσης που δεν συνοδεύεται με αξίωση αποζημίωσης ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά τριάντα τοις εκατό, (30%), του οφειλομένου ΕΝΦΙΑ για το μέρος ή τμήμα του ακινήτου που αφορά.

Γ. Ειδικότερα, δε, σε περίπτωση μερικής απαγόρευσης χρήσης που δεν συνοδεύεται από αξίωση αποζημίωσης η οποία συνίσταται στη δέσμευση ακινήτου εντός σχεδίου πόλεως ή οικισμού για κοινωφελή χρήση, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά εξήντα τοις εκατό, (60%).
Δ. Επίσης απαλλάσσεται από τον ΕΝΦΙΑ το ακίνητο για το οποίο έχει διαταχθεί με αμετάκλητη δικαστική απόφαση, η αποδέσμευση από απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και η Διοίκηση δεν έχει   συμμορφωθεί. Επίσης απαλλάσσεται το ακίνητο για το οποίο έχει εκδοθεί αμετάκλητη δικαστική απόφαση αποζημίωσης για απαλλοτρίωση ή ρυμοτομικό βάρος και δεν έχει καταβληθεί η αποζημίωση μετά από ένα, (1), έτος από το έτος έκδοσης της παραπάνω απόφασης.
Οι ανωτέρω διατάξεις συνιστούν, σπουδαία και ουσιαστική νίκη της Φωκίδας, μιας και με αυτές για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, από την επιβολή περιορισμών στον νομό μας, η Ελληνική Πολιτεία αναγνωρίζει το χρέος της για τις δεσμεύσεις αυτές.

6.Επιπρόσθετες Απαλλαγές από τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων για τη Φωκίδα. Συγκεκριμένα Εξαιρέθηκαν τα χαρακτηρισμένα σεισμόπληκτα κτίσματα τα οποία επλήγησαν από το σεισμό της 7ης-8-2013 στις Τοπικές Κοινότητες Πολυδρόσου, Γραβιάς, Καστελλίων, Λιλαίας και Μαριολάτας.
Με το Πολυνομοσχέδιο, (Ν. 4046/2012), προστέθηκε στο άρθρο 3 του Ν. 4223/2013 παράγραφος 3 με την οποία πετύχαμε: Τα Κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός της  Φωκίδας και έχουν αποδεδειγμένα υποστεί ζημίες από τους σεισμούς του Ιανουαρίου 2014 και Αυγούστου 2013 αντίστοιχα, απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ για τα έτη 2014 και 2015. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Εσόδων καθορίζονται τα δικαιολογητικά και η διαδικασία χορήγησης της απαλλαγής, (από 31-3-2014 Δελτίο Τύπου).

7.Αναβάθμιση του Υπολιμεναρχείου Ιτέας σε Κεντρικό Λιμεναρχείο Ιτέας, με επέκταση της καθ’ ύλην αλλά και της τοπικής του αρμοδιότητας σε ολόκληρη τη Βόρεια Ακτή του Κοριανθιακού Κόλπου.
Με τη συνδρομή της Βουλευτή Φωκίδας το Υπολιμεναρχείο Ιτέας αναβαθμίσθηκε σε Κεντρικό Λιμεναρχείο.

Στη χωρική αρμοδιότητα του Λιμεναρχείου Ιτέας υπάχθηκαν:
1.το Υπολιμεναρχείο Αντίκυρας, το οποίο μετατράπηκε σε Α’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας,
2.το Υπολιμεναρχείο Δομβραίνας, το οποίο μετατράπηκε σε Β’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας,
3.το Υπολιμεναρχείο Γαλαξειδίου, το οποίο μετατράπηκε σε Γ’ Λιμενικό Τμήμα του Λιμεναρχείου Ιτέας.
Η αναβάθμιση του Υπολιμεναρχείου σε Κεντρικό Λιμεναρχείο Ιτέας, το οποίο περιλαμβάνει πια στη δικαιοδοσία του ολόκληρη την βόρεια Ακτή του Κορινθιακού Κόλπου, έγινε με το υπ’ αριθμ. 81 Προεδρικό Διάταγμα περί «Αναδιάρθρωσης Περιφερειακών Διοικήσεων Λιμενικού Σώματος, Ελληνικής Ακτοφυλακής και Λιμενικών Αρχών», (ΦΕΚ 125/29-5-2014).

8.Εξασφάλιση Πίστωσης 350.000 ευρώ για τις βραχοπτώσεις στον Αρχαιολογικό Χώρο Δελφών.
Εξασφαλίσαμε πίστωση 350.000 ευρώ η οποία χορηγήθηκε με απόφαση του Αναπληρωτή Υπ. Ανάπτυξης, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Σταύρου Καλογιάννη, για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης από τις βραχοπτώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών, (από 12-3-2013 Δελτίο Τύπου).

9.Εξασφάλιση Πίστωσης 100.000 ευρώ για Ιατροτεχνολογικό Εξοπλισμό του Νοσοκομείου Άμφισσας.
Με αίτημα του Νοσοκομείου Άμφισσας και μετά από παρέμβασή μας στον Αν. Υπουργό Οικονομικών, κ. Σταϊκούρα, διατέθηκε ποσό 100.000 ευρώ για την κάλυψη επειγουσών αναγκών προμήθειας ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού του Νοσοκομείου Άμφισσας, (εμφανιστήριο ακτινολογικού, κλίβανος, μηχάνημα μέτρησης οπτικού πεδίου, κολωνοσκόπιο), (από 26-12-2013 Δελτίο Τύπου).

10.Εξασφάλιση της Συνέχισης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» στους Δήμους Δελφών και Δωρίδας.
Με συνεχείς παρεμβάσεις πετύχαμε την συνέχιση του προγράμματος. Η Βουλευτής Φωκίδας ως Εισηγήτρια του σχεδίου Νόμου, τόσο στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων όσο και στην Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε τη διασφάλιση της ύπαρξης και της βιώσιμης και αποτελεσματικής συνέχισης του Προγράμματος αλλά και τη διεύρυνσή του, επ’ ωφελεία τόσο των δικαιούχων των παρεχομένων υπηρεσιών όσο και των απασχολουμένων στο Πρόγραμμα, (από 14-10-2013 Δελτίο Τύπου).

11.Με αίτημα της Βουλευτή ζητήθηκε η ένταξη Νέας δράσης για την προστασία του Παραδοσιακού Ελαιώνα στο Πρόγραμμα 2014 – 2020.
Μετά από στοχευμένες ενέργειές της δόθηκαν ξεκάθαρες απαντήσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τον Παραδοσιακό Ελαιώνα.

Η βουλευτής Φωκίδας παρακολουθώντας συνεχώς το ζήτημα, κατέθεσε την από 2756/312/19-9-2014 Κοινοβουλευτική Ερώτηση και Αίτηση  Κατάθεσης Εγγραφών.
Στην απάντησή του Υπουργείου ξεκαθαρίστηκε ότι η δράση περιλαμβάνεται και στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 που υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μόνο όσον αφορά στην πληρωμή των ανειλημμένων υποχρεώσεών του, (από προηγούμενα έτη)
Επισημάνθηκε, επίσης, κόντρα στις δημόσιες δεσμεύσεις του προηγούμενου Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τα σχετικά Δελτία Τύπου που εκδόθηκαν από αυτόν, ότι σύμφωνα με τον Κανονισμό της ΕΚ οι δεσμεύσεις των δικαιούχων έχουν διάρκεια μεταξύ πέντε και επτά ετών. Κατά συνέπεια κατά τη νέα προγραμματική περίοδο 2015-2020 δεν είναι δυνατή νέα παράταση καθώς συμπληρώθηκαν ήδη επτά έτη για τους δικαιούχους, (τέλη 2006 – τέλη 2013)
Και ενώ αποκλείσθηκε η δυνατότητα παράτασης, το Υπουργείο με την εν λόγω απάντησή του στη Βουλευτή έδωσε την προοπτική να συμπεριληφθεί στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014 – 2020 Νέα σχετική δράση με την ταυτόχρονη δυνατότητα εκ νέου ένταξης των δικαιούχων.
Έτσι η βουλευτής Φωκίδας ζήτησε την ένταξη στο Πρόγραμμα 2014 – 2020 Νέας σχετικής δράσης.
Όσον αφορά στις ζημίες που προξενήθηκαν από την πυρκαγιά που σημειώθηκε στις 5 Αυγούστου 2013 σε φυτικό κεφάλαιο, (ελαιόδενδρα), του Παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας, αυτές εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων, αρμοδιότητας ΠΣΕΑ και έχει αποσταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για έγκριση.
Στη συνέχεια και μετά την έγκριση του προγράμματος και την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ θα καταβληθούν από τον ΕΛ.Γ.Α οι ενισχύσεις στους επιλέξιμους παραγωγούς σύμφωνα με τα προβλεπόμενα του Κανονισμού Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων.

12.Ένταξη σεισμόπληκτων περιοχών της Φωκίδας στο πρόγραμμα που εκπονήθηκε για τη Φθιώτιδα.
Μετά από συντονισμένες ενέργειες και παρεμβάσεις εντάχθηκαν στο πρόγραμμα αρωγής και αποκατάστασης που εκπονήθηκε για τις περιοχές της Φθιώτιδας που πλήγηκαν από τους σεισμούς από 7 έως 20 Αυγούστου 2013 με επίκεντρο την Αμφίκλεια και οι πληγείσες περιοχές Πολυδρόσου, Γραβιάς, Καστελλίων, Λιλαίας και Μαριολάτας. Επίσης, στο ίδιο πρόγραμμα εντάχθηκαν και οι περιοχές Πανόρμου και Κροκυλείου του Δήμου Δωρίδας, (από 30-8-2013 Δελτίο Τύπου).

13.Πολιτική Λύση στο πρόβλημα της οφειλής του Δήμου Δελφών προς την ΕΥΔΑΠ.
Δόθηκε λύση για την οφειλή του Δήμου Δελφών η οποία ανερχόταν σε ποσό ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, αφού με την υπ’ αριθμ. 802 και Ειδ. Αρ. 171 τροπολογία του Υπουργείου Εσωτερικών όλες οι ληξιπρόθεσμες ως 31-7-2013 οφειλές των ΟΤΑ προς την ΕΥΔΑΠ εξοφλούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, (από 17-9-2013 Δελτίο Τύπου).

14.Θετική Εξέλιξη για τη Νοσηλευτική Σχολή Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας, (ΕΠΑΣ).
Δεδομένου ότι οι Σχολές Βοηθών Νοσηλευτών που λειτουργούν σε κάποια Νοσοκομεία της χώρας, όπως στο Γ.Ν Άμφισσας, καταργήθηκαν σύμφωνα με όσα ορίζει ο Ν. 4186/2013, ξεκινήσαμε έναν αγώνα προκειμένου οι σχολές αυτές να συνεχίσουν να λειτουργούν, αφού προηγουμένως αυτές μετατραπούν σε ΙΕΚ με το ίδιο αντικείμενο. Για το λόγο αυτό η βουλευτής Φωκίδας κατέθεσε την από 5-11-2014 Κοινοβουλευτική Ερώτησή της προς τον Υπουργό Υγείας. Και ενώ η αρχική πρόβλεψη του Υπουργείου για δημιουργία σχετικών ΙΕΚ  ήταν μόνο για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, (Νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Παπανικολάου), με νέα διάταξη που ψηφίσθηκε προβλέφθηκε η μετατροπή όλων των ΕΠΑΣ ανά την Ελλάδα σε αντίστοιχα ΙΕΚ και κατά συνέπεια δόθηκε η δυνατότητα συνέχισης λειτουργίας των Σχολών αυτών μεταξύ των οποίων και της Άμφισσας, (από 12-12-2014 Δελτίο Τύπου).

15.Επαναφορά της υποχρεωτικότητας του αγροτικού γιατρού.
Σημαντική συνεισφορά της βουλευτή Φωκίδας κατά την επεξεργασία και συζήτηση Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο ήταν Εισηγήτρια η ίδια, με το οποίο ρυθμίστηκαν σημαντικά θέματα. Με το Νομοσχέδιο αυτό επανήλθε η υποχρεωτικότητα του γιατρού υπαίθρου, (αγροτικού γιατρού).

Η Βουλευτής στην Εισήγηση της στη Ολομέλεια της Βουλής υποστήριξε, μεταξύ άλλων:
«..Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς σε όλη τη χώρα και κυρίως στην περιφέρεια παρουσιάζεται εντονότατη υποστελέχωση, κυρίως από ιατρικό προσωπικό, τόσο στα Νοσοκομεία όσο και στα Περιφερειακά ιατρεία. Είναι αδιανόητο σε ένα κράτος πρόνοιας, σε ένα κράτος με κοινωνικό πρόσωπο, όχι μόνο στις νησιωτικές ή παραμεθόριες περιοχές, αλλά και σε μέρη που ελάχιστα απέχουν από την Αθήνα, όπως είναι και ο Νομός Φωκίδας, να υπάρχουν στα χωριά μας αποκλεισμένοι γέροντες, οι οποίοι δεν δύνανται όχι μόνο να τύχουν της απαραίτητης
ιατρικής περίθαλψης αλλά και να συνταγογραφήσουν τα απαραίτητα για τη ζωή τους φάρμακα.

Οι ανάγκες που προκύπτουν από την κατάσταση αυτών των ανθρώπων, όπως γίνεται αντιληπτό, είναι μεγάλες και δύσκολα μπορούν να καλυφθούν».

16.Εξασφάλιση της χρηματοδότησης των Βρεφονηπιακών-Παιδικών Σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, στο Νομό Φωκίδας.
Συμβολή της Βουλευτή Φωκίδας με την κατάθεση της από 28-5-2013 Κοινοβουλευτικής της Ερώτησης και με συνεχείς παρεμβάσεις της, ώστε να διασφαλιστεί τελικά η συνέχιση της επαρκούς χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών σταθμών της Φωκίδας από το πρόγραμμα «Εναρμόνιση της Οικογενειακής και Επαγγελματικής ζωής» και να διευρυνθεί προκειμένου να καλυφθεί ο αυξημένος αριθμός αιτήσεων για τη φιλοξενία παιδιών στους βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς.

17.Διασφάλιση λειτουργίας όλων των Σχολικών Μονάδων στη Φωκίδα.
Αυτά τα δύο χρόνια αγωνιστήκαμε και κατορθώσαμε να μην κλείσει κανένα λειτουργόν σχολείο στο Νομό Φωκίδας. Επιπρόσθετα, πετύχαμε να μη καταργηθεί καμιά οργανική θέση στα σχολεία μας. (Συνεχείς παρεμβάσεις της Βουλευτή προς την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, Κατάθεση της από 11-4-2013 Κοινοβουλευτικής Ερώτησης για τη Διασφάλιση Οργανικών Θέσεων των Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Φωκίδας).

18.Βαίνει προς ολοκλήρωση η προσπάθεια για Μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας.
Η Βουλευτής συνεργαζόμενη με τον Δήμαρχο Άμφισσας επισκέφθηκαν και πραγματοποίησαν συσκέψεις τόσο με το Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας όσο και με τον Υφυπουργό Παιδείας, προκειμένου να εξευρεθεί λύση για το σοβαρό κτιριακό πρόβλημα του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η αίτηση εκ μέρους του Υπουργείου Παιδείας, ώστε να παραχωρηθεί προς χρήση του Μουσικού Σχολείου το Κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ στην Άμφισσα. Η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί από την πλευρά του Υπουργείου Παιδείας και βρίσκεται ήδη για τελική έγκριση στο Υπουργείο Οικονομικών.

19.Πέντε χρόνια νωρίτερα σύνταξη στους αγρότες μας.
Η βουλευτής Φωκίδας συμμετείχε σε κίνηση 34 βουλευτών οι οποίοι επεξεργάστηκαν και κατέθεσαν Τροπολογία με την οποία επιτεύχθηκε η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών από το 65ο έτος στο 62ο έτος της ηλικίας τους με 40 χρόνια ασφάλισης, (από 29-11-2013 Δελτίο Τύπου).

20.Η συνεχής μάχη για την ΥΓΕΙΑ.
Α. Εξασφάλιση της ύπαρξης και ισχυροποίηση των μονάδων Υγείας του Νομού.

Παρά την οδηγία της Τρόικα να παραμείνουν στο χώρο της Υγείας μόνο 85 Νομικά Πρόσωπα σε ολόκληρη την Ελλάδα, εξασφαλίστηκε, πρώτα απ’ όλα ότι καμία μονάδα Υγείας στο Νομό, δηλαδή ούτε το Νοσοκομείο Άμφισσας αλλά ούτε και τα Κέντρα Υγείας, (Ιτέας και Λιδωρικίου), δεν θα κλείσουν.
Περαιτέρω, με συνεχή συνεργασία της Βουλευτή με τον τότε Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο,  το Νοσοκομείο της Άμφισσας δεν θίχθηκε ούτε δια της συγχωνεύσεώς του με άλλο Νοσηλευτικό ίδρυμα, όπως υπήρχε κίνδυνος.

Αντίθετα, αποφασίσθηκε η πιστή εφαρμογή του Ν. 4052/2012, και το Νοσοκομείο της Άμφισσας αποσυνδέθηκε πλήρως από το Νοσοκομείο της Λαμίας και έγινε Διοικητικά Αυτόνομο.
Με κοινές Υπουργικές Αποφάσεις, (ΚΥΑ), του Υπουργού Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου, και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, εγκρίθηκε η πρόσληψη Επικουρικού προσωπικού, (κυρίως Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού), σε όλα τα Νοσοκομεία ανά την Επικράτεια.

Ειδικότερα, στην 5η ΥΠΕ Στερεάς Ελλάδας & Θεσσαλίας, στην οποία ανήκει και το Νοσοκομείο Άμφισσας, προβλέφθηκαν εβδομήντα, (70), θέσεις Επικουρικού προσωπικού συνολικού προϋπολογισμού 1.024,629 ευρώ.
Διευθετήθηκε το θέμα με τις αποκλειστικές Νοσοκόμες και στο Νομό, αφού τηρείται πλέον σε κάθε Νοσοκομείο Κατάλογος Νοσηλευτών, ανεξαρτήτως καταγωγής, που διαθέτουν, όμως, άδεια εργασίας και νόμιμη άδεια παραμονής, έτσι ώστε να μην αδικούνται οι νόμιμα εργαζόμενες Νοσηλεύτριες, (από 28-2-2013 Δελτίο Τύπου).

Β. Ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικού.
Θα πρέπει να τονισθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίσαμε αυτά τα δύο χρόνια ήταν οι ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό.

Είχαμε να αντιπαλέψουμε με τα εξής δεδομένα: 1) Παραιτήσεις Ιατρών, 2) Απαγόρευση Πρόσληψης Μόνιμων Ιατρών, και 3) Μη προσέλευση ενδιαφερομένων στις Προκηρύξεις για Επικουρικούς Ιατρούς.
Αρχικά, προέκυψε πρόβλημα στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού της Άμφισσας αφού παραιτήθηκε η Διευθύντρια Νεφρολόγος.

Η βουλευτής συνεργαζόμενη με τον Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, εξασφάλισε την πρόσληψη δύο, (2), Επικουρικών Ιατρών, ενός, (1), Παθολόγου και ενός, (1), Νεφρολόγου, δεδομένου ότι η πρόσληψη μονίμων Ιατρών απαγορευόταν μέχρι την άρση της, η οποία έγινε πολύ αργότερα, δηλαδή, τον Οκτώβριο του 2014, (από 29-4-2013 Δελτίο Τύπου).
Οι προαναφερόμενες θέσεις Επικουρικών Ιατρών Προκηρύχθηκαν τον Μάιο του 2013. Όμως, κανείς ενδιαφερόμενος ιατρός δεν εμφανίσθηκε για να υπηρετήσει στο Νοσοκομείο της Άμφισσας.

Οι θέσεις αυτές Προκηρύχθηκαν για δεύτερη φορά τον Ιούνιο του 2013. Όμως και πάλι δεν εμφανίσθηκε κανείς ενδιαφερόμενος ιατρός.
Έγινε Προκήρυξη και Τρίτη φορά, με το ίδιο, δυστυχώς, αποτέλεσμα, αφού δεν προσήλθε ενδιαφερόμενος κανένας Γιατρός και κατά συνέπεια ο διαγωνισμός απέβη άγονος.

Την 16η Ιουλίου 2013, η βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση για το ζήτημα με το νέο Υπουργό Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη. Συνάντηση και διερεύνηση του θέματος πραγματοποιήθηκε ξανά την Παρασκευή, 2 Αυγούστου 2013. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας αυτής συνάντησης ο Υπουργός ανέθεσε ειδικά το θέμα του Νοσοκομείου της Άμφισσας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, κ. Καλλίρη, προκειμένου να δοθεί η καλύτερη δυνατή λύση.
Στην εκ νέου συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, την 4η Σεπτεμβρίου 2013, μεταξύ του Γενικού Γραμματέα και της Βουλευτή αποφασίσθηκαν τα εξής:

1) Να διερευνηθεί το θέμα Νεφρολόγου, ώστε να γίνει έστω και διάθεση ή απόσπαση του στο Νοσοκομείο Άμφισσας.
2) Να γίνουν οι αναγκαίες επαφές μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας και του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Νοσοκομείο της Άμφισσας, προκειμένου να δοθεί λύση από το ιατρικό δυναμικό της Υγειονομικής Περιφέρειας στην οποία ανήκει το Γ.Ν Άμφισσας.

Με τη συνεργασία, λοιπόν, του Γενικού Γραμματέα του Υπ. Υγείας, του Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και της Βουλευτή, δόθηκε η καλύτερη δυνατή λύση στο θέμα, με μετακινήσεις γιατρών προς το Νοσοκομείο Άμφισσας και μάλιστα με τη μέγιστη χρονική τρίμηνη διάρκεια που προβλέπεται από το Νόμο.
Ειδικότερα:
Α. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. Φ6/13584/23-9-2013 απόφαση του Διοικητή 5ης ΥΠΕ Στερεάς και Θεσσαλίας αποφασίσθηκε η μετακίνηση ιατρού, Διευθύντριας Γενικής Ιατρικής του Γ.Ν – Κ.Υ Καρύστου στο Γ.Ν   Άμφισσας. Με την μετακίνηση αυτή θα ενισχυόταν η Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου Άμφισσας.

Β. Με την υπ’ αριθμ. πρωτ. 13583/23-9-2013 απόφαση του Διοικητή 5ης ΥΠΕ Στερεάς και Θεσσαλίας αποφασίσθηκε η εκ περιτροπής μετακίνηση όλων των Νεφρολόγων που υπηρετούν στην Μονάδα Τεχνητού Νεφρού του Γ.Ν Λιβαδειάς στο Γ.Ν Άμφισσας. Η εποπτεία των γιατρών αυτών και της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού ανατέθηκε στη Διευθύντρια Νεφρολογίας του Γ.Ν Λιβαδειάς.
Αισίως, μετά από λίγους μήνες πραγματοποιήθηκε και οριστική απόσπαση Ιατρού Νεφρολόγου στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού Άμφισσας.

Αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα που προέκυψε στο Κ.Υ Λιδωρικίου από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού. Με απόφαση του κ. Γεωργιάδη μετακινήθηκε, κατόπιν των πιέσεων της τοπικής κοινωνίας και κυρίως λόγω των πολλών επισκέψεων στο υπουργείο και των έντονων πιέσεων που άσκησε, επί περίπου δέκα ημέρες, η βουλευτής Φωκίδας κα Ασπασία Μανδρέκα, ιατρός γενικής ιατρικής, επιμελητής Β’, από το Νοσοκομείο Θηβών.
Στη συνέχεια τοποθετήθηκαν 12 αγροτικοί ιατροί στο Νομό.

Μετά τη λήξη απαγόρευσης των προσλήψεων Μόνιμων Ιατρών, (δηλαδή, αρχές Οκτωβρίου 2014), ξεκίνησε ένας νέος αγώνας για την επάνδρωση του Νοσοκομείου Άμφισσας με μόνιμο ιατρικό προσωπικό.
Μετά από επανειλημμένες συναντήσεις της Βουλευτή με τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγεία, κ. Γρηγοράκο, πραγματοποιήθηκε την 15η-10-2014 και ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τη συμμετοχή όλων των φορέων του Νομού, (του δύο Δημάρχους του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη, κ.λ.π),  αλλά και τον Διοικητή της 5ης ΥΠΕ και τον Διοικητή του Νοσοκομείου Άμφισσας.

Ειδικότερα, σχετικά με το Γενικό Νοσοκομείο της Άμφισσας συζητήθηκε η, ήδη δρομολογηθείσα, πρόσληψη τεσσάρων, (4), γιατρών με την άμεση προκήρυξη θέσεων Παθολόγου, Καρδιολόγου και Ορθοπεδικού, συν μιας ακόμη θέσεως Παθολόγου, (η οποία θα προστίθετο στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου).
Επιπρόσθετα, ζητήθηκαν από τους παρισταμένους άλλες τρεις, (3), θέσεις γιατρών από εκείνους που πρόκειται να προσληφθούν πανελληνίως μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργείου Υγείας, (Αναισθησιολόγος, Γυναικολόγος – Μαιευτήρας, Παιδίατρος ή Νεφρολόγος).

Σχετικά με το ΠΕΔΥ ζητήθηκαν τρεις, (3), επικουρικοί γιατροί, (2 παθολόγοι και 1 καρδιολόγος).
Πράγματι δρομολογήθηκε η διαδικασία και πραγματοποιήθηκε η Προκήρυξη για την πρόσληψη Παθολόγου, Ορθοπεδικού και Καρδιολόγου.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής για τους Μόνιμους γιατρούς αυτούς και οι σχετικοί φάκελοι ολοκληρώθηκαν από το Υπουργείο Υγείας μέσα στον Δεκέμβριο.
Εν συνεχεία οι σχετικοί φάκελοι θα διαβιβαστούν μετά τις εκλογές της 25ης-1-2015 στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η διοικητική διαδικασία και να τοποθετηθούν μόνιμοι γιατροί.

21.Συνεχείς παρεμβάσεις και στήριξη στα Σώματα Ασφαλείας.
Καταβολή κάθε προσπάθειας για υλικοτεχνική υποστήριξη αλλά και επάνδρωση των Τμημάτων της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής με ανθρώπινο δυναμικό.

Παρεμβάσεις για τον συμψηφισμό των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των ενστόλων προς το Δημόσιο με τα αναδρομικά του ΣΤΕ.

22.Συνεχείς και αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την καταβολή των οφειλομένων στα Ιδρύματα της Φωκίδας.
Αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την επίσπευση της καταβολής οφειλομένων από τον Ε.Ο.Π.Π.Υ. στα Ιδρύματα Χρόνιων Παθήσεων της Φωκίδας, (Γηροκομείο Άμφισσας και Ιτέας), (σχετικό και το από 18-11-2012 Δελτίο Τύπου).

23.Αγκυροβόλιο Νήσου Τροιζονίων.
Η Βουλευτής πραγματοποίησε συνάντηση με τον Γ.Γ Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για την προώθηση του ζητήματος. Αφού έχει ήδη ολοκληρωθεί με απόφαση Γ.Γ Στερεάς Ελλάδας ο Καθορισμός των ορίων αιγιαλού και παραλίας στην περιοχή του Αγκυροβολίου Τροιζονίων και έχει γίνει η Εξομοίωση του χώρου των λιμενικών εγκαταστάσεων με Χερσαία Ζώνη Λιμένα από τη Λιμενική Επιτροπή Φωκίδας, ζητήθηκε από τη Βουλευτή η επίσπευση της διαδικασίας της τελικής έγκρισης από τη Γενική Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης η οποία έχει τόσο καθυστερήσει. Το Υπουργείο έχει ήδη κινήσει τη διαδικασία και αναμένεται άμεσα η τελική έγκριση.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ – ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ:
Ερώτηση για μείωση προϋπολογισμού για χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ανέργων για δημιουργία νέων επιχειρήσεων, μέσω ΕΣΠΑ, (16-12-2014).

Ερώτηση για την διάταξη περί σφράγισης κέντρων διασκέδασης και καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, (11-12-2014).
Αναφορά Υπομνήματος του Επιμελητηρίου Φωκίδας για  την απαλλαγή καταβολής ΦΠΑ από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ελαιόλαδου για το τρέχον ελαιοκομικό έτος και παράθεση Προτάσεων, προκειμένου η εκκαθάριση να πραγματοποιείται ανά μήνα, εντός της ελαιοκομικής περιόδου, (27-11-2014).

Ερώτηση για να μην διενεργείται αδιακρίτως ο αυτεπάγγελτος συμψηφισμός με μη ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο, (13-11-2014).
Ερώτηση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Νοσηλευτικής Σχολής ΕΠΑΣ Βοηθών Νοσηλευτών Άμφισσας/’Ιδρυση ΙΕΚ Ειδικότητας Βοηθών Νοσηλευτικής στο Γενικό Νοσοκομείο Άμφισσας, (12-11-2014).

Ερώτηση για αποζημίωση των κτηνοτρόφων για τις απώλειες και τις ζημιές από τον καταρροϊκό πυρετό, (3-11-2014).

Ερώτηση για παράλογη παρακράτηση του συνόλου του ΕΝΦΙΑ από τις επιστροφές εισοδήματος, ΦΠΑ, Φόρου Πετρελαίου και εκλογικών επιδομάτων, (23-10-2014).
Ερώτηση για συμπεράσματα εθνικής επιτροπής διαλόγου για τα πνευματικά δικαιώματα και αλλαγή θεσμικού πλαισίου. Τι πρωτοβουλίες πρόκειται να πάρει η σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού; (23-10-2014).

Αναφορά Υπομνήματος Σωματείου Υπαλλήλων Εξωτερικής Φρούρησης Καταστημάτων Κράτησης Άμφισσας σχετικά με το μισθολόγιο, (16-10-2014).
Ερώτηση για την έναρξη μετρητικού εξοπλισμού στις γεωτρήσεις, (8-10-2014).

Ερώτηση για τους Μακεδονικούς τάφους στον κάμπο Δωρίδας και την παλαιοχριστιανική Βασιλική Αναλήψεως του Σωτήρος στον οικισμό Νέα Κούκουρα Ευπαλίου, (30-9-2014).
Ερώτηση για ενίσχυση του Περιφερειακού Τύπου, (30-9-2014).

Ερώτηση για να εκσυγχρονισθεί ο ασφαλιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ, (23-9-2014).
Ερώτηση για το Πρόγραμμα προστασίας παραδοσιακού Ελαιώνα Άμφισσας/ Μέτρο 2.14/ Γεωργοπεριβαλλοντικές Ενισχύσεις, (19-9-2014).

Ερώτηση για τον συμψηφισμό των πάσης φύσεως υποχρεώσεων των ενστόλων προς το Δημόσιο με τα αναδρομικά του ΣΤΕ, (15-9-2014).
Ερώτηση για να μην γίνεται παρακράτηση των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΟΓΑ και άλλων υποχρεώσεων των αγροτών, κτηνοτρόφων και αλιέων, από τις ΔΟΥ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, από τις πάσης φύσεως ενισχύσεις και επιδοτήσεις, όπως επιστροφή ΦΠΑ, ενιαία ενίσχυση, εξισωτική αποζημίωση, προγράμματα, σχέδια βελτίωσης, κ.λ.π, (10-9-2014).

Ερώτηση για υλοποίηση και σχεδιασμό για την αξιοποίηση του ευρωπαϊκού προγράμματος διανομής γάλακτος στα σχολεία και του προγράμματος προώθησης φρούτων στα σχολεία, (8-9-2014).
Ερώτηση σχετικά με  τις διαδικασίες αξιολόγησης ατόμων με αναπηρία από τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, (ΚΕΠΑ), (5-9-2014).

Ερώτηση για επέκταση του ακατάσχετου στις κοινοτικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις και αποτροπή συμψηφισμού επιστροφών ΦΠΑ με το φόρο εισοδήματος των αγροτών, (7-8-2014).
Ερώτηση για απαράδεκτες χρεώσεις ΕΝΦΙΑ, (5-8-2014).

Ερώτηση για χορήγηση του Ε.Κ.Α.Σ. σε συνταξιούχους αναπηρίας ανεξαρτήτως ηλικίας και ποσοστού αναπηρίας, (5-8-2014).
Ερώτηση για εφαρμογή των διατάξεων του ΠΔ 237/1986 (ΦΕΚ 110, Τ. Α΄), περί «Κωδικοποίησης των διατάξεων του Ν. 489/1976 περί υποχρεωτικής ασφαλίσεως της εξ ατυχημάτων αυτοκινήτων αστικής ευθύνης Ν. 4261/2014 (ΦΕΚ 107 τ.Α΄/5/5/2014)», (30-7-2014).

Ερώτηση για υπερβολικές χρεώσεις του ΟΑΕΕ και χρεώσεις σε ασφαλισμένους του ΟΓΑ σε χωριά κάτω των 2000 κατοίκων, (17-7-2014).
Ερώτηση για αύξηση των μηνιαίων δόσεων σε 100 για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία, (2-7-2014).

Ερώτηση για άμεση πρόσληψη όλων των επιτυχόντων Δόκιμων Πυροσβεστών, (12-5-2014).
Ερώτηση για προμήθεια φίλτρων Αιμοκάθαρσης, (11-4-2014).

Ερώτηση για αποτελέσματα μεταγραφών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, για τη χρήση των κριτηρίων κατάταξης και κάλυψη των αδιάθετων θέσεων, (2-4-2014).
Ερώτηση για προβλήματα από την υποχρεωτική ένταξη στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων του ΟΓΑ και τα απαράδεκτα πρόστιμα που επιβάλλονται, (17-3-2014).

Ερώτηση για εξέλιξη εργασιών Εθνικής Επιτροπής Διαλόγου για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα και τη δημόσια εκτέλεση, (27-2-2014).
Ερώτηση & κατάθεση προτάσεων για την φορολόγηση των αγροτών, (18-2-2014).

Ενέργειες που είχαν σαν αποτέλεσμα Φοροαπαλλαγές και Φοροελαφρύνσεις ως αντισταθμιστικά για ακίνητα σε Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου, Ζώνη Προστασίας γύρω από τη Λίμνη του Μόρνου και περιοχές NATURA, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 22-3-2014).
Έγγραφο αίτημα προς τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ την ίδρυση και λειτουργία γραφείου ΟΠΕΚΕΠΕ στην Άμφισσα, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 20-2-2014)

Ερώτηση & κατάθεση προτάσεων για την τήρηση Βιβλίων Εσόδων – Εξόδων από τους Αγρότες και συνάντηση με Γενικό Γραμματέα Εσόδων, (22-1-2014).
Ερώτηση για εξαίρεση της Στερεάς Ελλάδος από τη δεύτερη φάση του προγράμματος «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους νέους έως 29 ετών», (17-1-2014).

Ερώτηση και Παρεμβάσεις ώστε να δοθούν αντισταθμιστικά οφέλη από τη λίμνη του Μόρνου, (21-12-2013).
Παρέμβαση με έγγραφη επιστολή και συνάντηση με τον αρμόδιο Υπουργό  και Γ.Γ.Υ.  για την «ορθή συμπλήρωση των υλοποιούμενων λιμενικών χρήσεων του Λιμένα Ιτέας Φωκίδας», (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 16-12-2013).

Κατάθεση Τροπολογίας για μείωση του ορίου συνταξιοδότησης των αγροτών, (14-9-2013.)
Ερώτηση & Κατάθεση προτάσεων για την διευκόλυνση των δανειοληπτών στεγαστικών δανείων, (22-11-2013).

Σημαντική παρέμβαση προς τον Υπουργό Οικονομικών για την απαλλαγή φόρου και τη μείωση του φορολογικού βάρους ακινήτων της Φωκίδας, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-10-2013)
Ερώτηση για την υπερφορολόγηση στα αγροτεμάχια και τα οικόπεδα, (16-10-2013).

Ερώτηση για την ανύπαρκτη δανειοδότηση Ελληνικών Επιχειρήσεων & Φυσικών Προσώπων από τα Πιστωτικά Ιδρύματα, (16-10-2013).
Ερώτηση για επιδότηση για το πετρέλαιο θέρμανσης, (11-10-2013).

Ερώτηση για επιβολή τέλους επιτηδεύματος σε αργούσες εργολαβικές επιχειρήσεις και κοινοπραξίες, (9-10-2013).
Ερώτηση για επικείμενη κατάργηση της υποχρεωτικής αναγραφής της χώρας προέλευσης της πρώτης ύλης στα γαλακτοκομικά προϊόντα, (2-10-2014).

Αναφορά για περαιτέρω υποβάθμιση και την ενδεχόμενη διακοπή λειτουργίας του Γραφείου των ΕΛ.ΤΑ στο Πολύδροσο, (23-7-2013).
Ερώτηση για τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου με το οποίο ρυθμίζονται θέματα προστασίας της πηγής υδροληψίας του Μόρνου από υπέρμετρη ρύπανση και θεσπίζονται διάφοροι περιορισμοί και ζώνες προστασίας, (3-7-2013).

Ενέργειες για επίσπευση της καταβολή οφειλομένων από τον ΕΟΠΠΥ στο Γηροκομείο Άμφισσας και παρεμβάσεις που κατέληξαν στη δυνατότητα ρύθμισης των χρεών του, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18-9-2013).
Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για το ζήτημα της αποκατάστασης των ζημιών στο παραδοσιακό ελαιώνα Άμφισσας, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-9-2013).

Ενέργειες για την ένταξη των περιοχών της Φωκίδας στο πρόγραμμα αρωγής και αποκατάστασης σεισμοπλήκτων που εκπονήθηκε για τη Φθιώτιδα, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 30-8-2013).
Επιστολή προς την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, (ΔΑΕΕ), για τη διερεύνηση των αιτιών πρόκλησης πυρκαγιάς στο παραδοσιακό ελαιώνα της Άμφισσας κατά την 5η-8-2013,  (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 13-8-2013).

Συνεχής παρακολούθηση και άσκηση πιέσεων για την Πληρωμή του Μέτρου 125Α1 του «Δικτύου Ανοικτών Διωρύγων Πεδιάδας Μόρνου Νομού Φωκίδας».
(Σχετικό και το από 28-3-2013 Δελτίο Τύπου για την πληρωμή συνολικού ποσού 739.733,09 ευρώ).

Ερώτηση για την ομαλή καταβολή ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους του Νομού από τις μεταβολές στις επιλέξιμες εκτάσεις των βοσκοτόπων, (5-6-2013).
Καθημερινές, μέχρι και σήμερα, παρεμβάσεις για την ομαλή καταβολή των οφειλόμενων αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους τις Φωκίδας.

Ερώτηση για τη συνέχιση της χρηματοδότησης των βρεφονηπιακών-παιδικών σταθμών, των ΚΔΑΠ και των ΚΔΑΠ ΜΕΑ, (30-5-2013).
Ερώτηση για τα ανταποδοτικά τέλη από το Αιολικό Πάρκο «ΑΕΤΟΣ ΑΕ» που λειτουργεί στην Τοπική Κοινότητα Βουνιχώρας του Δήμου Δελφών Φωκίδας, (2-5-2013).

Ερώτηση για κατάργηση αποφάσεων που πλήττουν ταξιτζήδες, λεωφορειούχους, μαθητές και ευπαθείς ομάδες, (11-4-2013).
Ερώτηση για την διασφάλιση των οργανικών θέσεων σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Νομό Φωκίδας, (11-4-2013).

Ερώτηση για προσέλκυση ξένων χειμερινών τουριστών στην Ελλάδα και διεθνής προβολή της ως χειμερινού τουριστικού προορισμού, (28-3-2013).
Συνάντηση με αρχηγό Ελληνικής Αστυνομίας για την επίλυση των προβλημάτων της ασφάλειας των πολιτών αλλά και του προσωπικού που υπηρετεί σε αυτή, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 24-5-2013).

Επισκέψεις σε πρόεδρο ΟΠΕΚΕΠΕ για επίλυση προβλημάτων αρμοδιότητας του φορέα, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 28-3-2013).
Ερώτηση & Παρεμβάσεις προς τον Υπουργό Οικονομικών και το Γ.Γ Δημόσιας Περιουσίας για αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών των ακινήτων των οικισμών της Δημοτικής Ενότητας Παρνασσού Φωκίδας, (22-3-2013).

Ερώτηση για αναγνώριση της προϋπηρεσίας στον ιδιωτικό τομέα για τους δημοσίους υπαλλήλους, (14-3-2013).
Συναντήσεις για την εξασφάλιση πίστωσης 350.000,00 € για τις βραχοπτώσεις στον Αρχαιολογικό χώρο Δελφών και την Εθνική Οδό, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 12-3-2013).

Ερώτηση για την πρόσληψη συμβασιούχων Πυροσβεστών και απορρόφηση επιλαχόντων Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης, (14-3-2013).
Ερώτηση για τα προβλήματα του ΕΠΑΛ-1ου ΣΕΚ-ΙΕΚ Άμφισσας, (8-3-2014).

Ενέργειες για την διατήρηση-αναβάθμιση του ΤΕΙ Άμφισσας, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 31-1-2013).
Ερώτηση για την μη εισαγωγή σπουδαστών στην Αστυνομική και Πυροσβεστική Ακαδημία για δύο έτη, (12-12-2012).

Ερώτηση  για καταγγελία της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ ΚΕΕΛΠΝΟ και ΟΚΑΝΑ και έλεγχος για την απόδοση ευθυνών που αφορά τη μη ορθή εκτέλεση των όρων της σύμβασης και των προβλεπόμενων δαπανών, (24-10-2012).
Ερώτηση για υποβάθμιση της λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ και των αρμόδιων φορέων για την αντιμετώπιση του ιού HIV και την απεξάρτηση, (24-10-2012).

Ερώτηση για να μην γίνεται παρακράτηση Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικά Ιδρύματα, (18-10-2012).
Ερώτηση για εξορθολογισμό του αμοιβολογίου της ΑΕΠΙ λόγω της οικονομικής κρίσης, (17-10-2012).

Ερώτηση για την περικοπή συντάξεων ΟΓΑ και επιδομάτων ανεργίας σε εποχικά άνεργους, (17-10-2012).
Ερώτηση για τα μέτρα πάταξης φοροδιαφυγής σε αδήλωτα εμβάσματα φυσικών προσώπων στο εξωτερικό, (11-10-2012).

Ερώτηση για τη λειτουργία ή κατάργηση των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ, (4-10-2012).
Ερώτηση για την επιβολή φορολογίας 1% επί των συναλλαγών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, (4-10-2012).

Ερώτηση για τα ψευδή πιστοποιητικά δυσλεξίας και ανάγκη παρέμβασης της Πολιτείας για τον επανέλεγχο και την επιβολή της ισονομίας και του δικαίου, (3-10-2012).
Παρέμβαση για την ίδρυση Κ.Ε.Φ, Κέντρο Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων, στο Λιδωρίκι, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 21-11-2012).

Παρέμβαση στον ΕΟΠΠΥ για τη καταβολή οφειλών στα Γηροκομεία Άμφισσας & Ιτέας, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18-11-2012).
Τοποθέτηση σε διαρκή επιτροπή της Βουλής σχετικά με την εκμετάλλευση του νερού της λίμνης του Μόρνου από την ΕΥΔΑΠ καθώς και με την επιβολή δεσμεύσεων και απαγορεύσεων γύρω από αυτή, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 23-10-2012).

Ερώτηση για την υποστήριξη των χαμηλόμισθων, χαμηλοσυνταξιούχων και πολυτέκνων, (ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 4-10-2012)