Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 1 Αυγούστου 2015

Πολιτιστικές εκδηλώσεις στο Μαλανδρίνο

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Μαλανδρίνο φέτος τον Αύγουστο:

Κυριακή 2 Αυγούστου: Παράσταση κουκλοθέατρου στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου ώρα 9.00 μ.μ.

Παρασκευή 14 Αυγούστου: παραδοσιακό γλέντι μετά τον Εσπερινό στην πλατεία του Λαογραφικού Μουσείου.

Δευτέρα 17 Αυγούστου: 5ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών ώρα 9.00 μ.μ.

Τρίτη 18 Αυγούστου: "Ο Καραγκιόζης νύφη" παράσταση θεάτρου σκιών από το Χρήστο Πλέσσα ώρα 9.00 μ.μ.

Παρασκευή, 31 Ιουλίου 2015

Ξεκινά το 5ο Τουρνουά 5 χ 5 στο Ευπάλιο

 

Πέρασε η πρόταση Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ για Συνέδριο το Σεπτέμβριο

Τι ανέφερε και ποιους "άδειασε" στην ομιλία του

 
Η πρόταση Τσίπρα για διεξαγωγή έκτακτου Συνεδρίου το Σεπτέμβριο πέρασε τελικά στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, με ευρεία πλειοψηφία μάλιστα και χωρίς να χρειαστεί να γίνει καταμέτρηση.

Όσον αφορά την πρόταση για εσωτερικό δημοψήφισμα στον ΣΥΡΙΖΑ την ερχόμενη Κυριακή δεν μπήκε καν σε ψηφοφορία στην ΚΕ και δεν θα γίνει. 

Στην ομιλία του ο Τσίπρας σε πολλά σημεία «πέταξε το γάντι» στους εσωτερικούς αμφισβητίες και παράλληλα, κατέθεσε εναλλακτικά πρόταση για διεξαγωγή εσωκομματικού δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή επί της άποψης που θεωρεί ότι «υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο που περνάει μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας και ότι υπήρχε εναλλακτική τα ξημερώματα της 13ης Ιουλίου», μια πρόταση που τελικά αποσύρθηκε. 

Μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας στην τοποθέτησή του τόνισε: 
 • Είχαμε την επιλογή ενός δύσκολου συμβιβασμού ή την άτακτη χρεοκοπία
 • Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε και τρίτη εναλλακτική επιλογή της εξόδου από το ευρώ
 • Κάποιοι ταυτίζουν αυτό το συμβιβασμό με τον θατσερισμό, μιλούν για ολοκληρωτική μετάλλαξη, ότι ξαφνικά αποφασίσαμε να ασπαστούμε τον νεοφιλελευθερισμό
 • Όποιος νομίζει ότι μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία να το πει ανοιχτά
 • Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορεί καλύτερα, επίσης να το πει
 • Αν υπάρχει η άποψη ότι η Αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση να διατυπωθεί ανοιχτά
 • Αν υπάρχει η άποψη ότι αυτή η συμφωνία είναι το χειρότερο από τα 3 μνημόνια, πρέπει να το εξηγήσει με επιχειρήματα
 • Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος και ας κοιταχτούμε με ειλικρίνεια στα μάτια
 • Είπα στην αρχή ότι γι αυτή τη μάχη που δώσαμε στο όνομα του δίκιου του ελληνικού λαού πρέπει να αισθανόμαστε περήφανοι
 • Υπάρχει χώρος στην Ευρώπη για μια αριστερή κυβέρνηση; Πρέπει να απαντήσουμε
 • Με κάποιο μεταφυσικό τρόπο δεν μπορούμε να δραπετεύσουμε από αυτούς τους θεσμούς
 • Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς
 • Άποψη μου είναι και παραμένει ότι η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική υποτίμηση, ούτε η νομισματική υποτίμηση
 • Κανένα από τα δύο σχέδια δεν είναι και δεν πρόκειται να γίνουν βιώσιμα
 • Πρέπει να συζητήσουμε χωρίς κραυγές, χωρίς μαγικές συνταγές και εύκολες λύσεις
 • «Προτείνω όποια και εάν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα: Να συμφωνήσουμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι. Να σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιότυπου δυϊσμού στην κοινοβουλευτική μας ομάδα δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο αριστεροί, λιγότερο και περισσότερο επαναστάτες».

Η ομιλία του Τσίπρα, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές ήταν το οριστικό "διαζύγιο" με την μειοψηφία των διαφωνούντων, Λαφαζάνη, Κωνσταντοπούλου κ.ά.
 

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Ευπαλίου στην Κεντρική Πλατεία Καρυάς


Όλες οι αλλαγές στις πωλήσεις τσιγάρων Θα έχουν ακόμα και νέα ταινία ασφαλείας


Με μια νέα... high tech ταινία ασφαλείας και τρεις νέες Βάσεις Δεδομένων, η κυβέρνηση κηρύσσει τον πόλεμο κατά του λαθρεμπορίου καπνικών, ευελπιστώντας ότι μέσα στο επόμενο 12μηνο θα έχει καταφέρει να βάλει στα κρατικά ταμεία ένα μέρος από τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, που καρπώνονται τα κυκλώματα λαθρεμπορίας τσιγάρων.

Αυτή τη στιγμή το πρόβλημα είναι πολύ συγκεκριμένο. Το 1 στα 4 πακέτα τσιγάρων, περίπου το 22%, είναι λαθραίο, κάτι που ισοδυναμεί με τεράστιες απώλειες εσόδων, ενώ παράλληλα ουδείς μπορεί να αγνοήσει τους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την κυκλοφορία προϊόντων αμφιβόλου προέλευσης και ποιότητας.

Ως τώρα η αντιμετώπιση του προβλήματος είναι με μεθόδους... παραδοσιακές και λίγο ως πολύ αναποτελεσματικές, καθώς στην πραγματικότητα μόνο με φυσικούς ελέγχους μπορούν να εντοπιστούν και να κατασχεθούν λαθραία τσιγάρα ή καπνός, χωρίς να είναι πάντα εύκολο- ή μάλλον σχεδόν αδύνατο- να εντοπιστούν οι "πηγές" των λαθραίων καπνικών, ακόμα κι αν αυτές βρίσκονται εντός Ελλάδας.

Τι αλλάζει από εδώ και πέρα; Σχεδόν όλα, όπως τουλάχιστον προβλέπει το νομοσχέδιο, που παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για θέματα Διαφθοράς Π. Νικολούδης.

Το σχέδιο αυτό βασίζεται σε δύο πυλώνες:
α) την καταγραφή όλων όσων εμπλέκονται στην αλυσίδα της διακίνησης καπνικών
β) την ειδική σήμανση με ταινίες ασφαλείας, που θα περιέχουν και ηλεκτρονικές πληροφορίες για το πού, πότε και από ποιόν παράχθηκε και πωλήθηκε το συγκεκριμένο προϊόν.

Ως προς την καταγραφή όλης της αλυσίδας, θα δημιουργηθούν και θα λειτουργήσουν τρεις Βάσεις Δεδομένων.

Στην πρώτη θα καταγραφούν κατ' αρχάς όλοι οι παραγωγοί καπνού της χώρας, οι οποίοι θα έχουν ειδική άδεια. Πέρα από τα στοιχεία τους, η Βάση αυτή θα περιλαμβάνει το μέγεθος της παραγωγής τους, όπως επίσης τις συμβάσεις που θα υπογράφουν με τις καπνοβιομηχανίες, έτσι ώστε το υπουργείο Οικονομικών να γνωρίζει ανά πάσα ώρα και στιγμή ποιος παράγει, πόσο παράγει, πού πουλάει και τι ποσότητα πουλάει.

Στην ίδια Βάση Δεδομένων θα καταγραφούν και όσοι μεσολαβούν από τον παραγωγό ως τη βιομηχανία (π.χ. αποθήκες), καθώς και όσοι μεσολαβούν από τη βιομηχανία ως την τελική διάθεση των προϊόντων. Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα έχουν ειδικές άδειες, αλλιώς θα υπόκεινται σε αυστηρές διοικητικές ή και ποινικές κυρώσεις.

Στη δεύτερη Βάση Δεδομένων, θα καταγράφονται όλα τα προϊόντα καπνού που τίθενται στη διάθεση του κοινού. Εδώ έρχεται και... "κολλάει" η νέα ταινία ασφαλείας, η οποία δεν θα αποτυπώνει μόνο ότι έχουν πληρωθεί οι αναλογούντες φόροι ανά μονάδα προϊόντος, αλλά θα εμπεριέχει με ηλεκτρονικό τρόπο - όπως λειτουργεί το bar code - πληροφορίες για την προέλευση του προϊόντος. Η ταινία αυτή θα επικολλάται για πρώτη φορά και στα προϊόντα καπνού που πωλούνται στα duty free, ενώ όσοι παράγουν καπνό στο εξωτερικό και εισάγουν καπνικά προϊόντα στην Ελλάδα, θα πρέπει να επικολλούν αυτές τις ταινίες στα προϊόντα πριν αυτά μπουν στην Ελλάδα.

Η τρίτη Βάση Δεδομένων θα... εμπλουτίζεται με τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας ανά την Επικράτεια, που σήμερα "χάνονται" σε κάθε υπηρεσία. Η Βάση αυτή θα λειτουργεί στο ΣΔΟΕ και θα αφορά σε όλες τις περιπτώσεις λαθρεμπορίας δηλαδή ακόμα και καυσίμων ή αλκοόλ. Ποιος είναι ο στόχος; Να γίνονται ανά πάσα ώρα και στιγμή εκτεταμένες διασταυρώσεις υποθέσεων, με στόχο τα κυκλώματα που δρουν εντός ή και εκτός Ελλάδας.

Το αδύνατο στοιχείο του σχεδιασμού είναι οι αναγκαίοι φυσικοί έλεγχοι που θα πρέπει ούτως ή άλλως να γίνονται, προκειμένου να εντοπίζονται τα λαθραία προϊόντα καπνού. Απλώς, ο έλεγχος πλέον δεν θα περιορίζεται στο διακινητή ή στον πωλητή, αλλά μέσω της ταινίας ασφαλείας θα φτάνει σε όλη την αλυσίδα διακίνησης.

Όσον αφορά, δε, στα εισαγόμενα λαθραία, δηλαδή τις... καραβιές από την Κίνα ή την Άπω Ανατολή, όπως παραδέχθηκε ο Π. Νικολούδης, το νομοσχέδιο δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα και εναπόκειται στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών να βρει απαντήσεις.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί, ότι όπως αποκάλυψε χθες ο Τ. Αλεξιάδης, οι Τελωνειακές Αρχές δεν έχουν αυτή τη στιγμή ούτε ένα μηχάνημα X- RAY για τον έλεγχο των φορτίων!!!

Τετάρτη, 29 Ιουλίου 2015

Εκδηλώσεις Αυγούστου 2015 από τον Ναυταθλητικό Όμιλο Γλυφάδας

Ο ΝΑΥΤΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΓΛΥΦΑΔΑΣ σας προσκαλεί στις καλοκαιρινές εκδηλώσεις του που θα πραγματοποιηθούν με την συνεργασία του ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ, από την 1 μέχρι και 23 Αυγούστου 2015.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:
1.Καθαρισμός Παραλίας, Καλλωπισμός Δένδρων 27-28/7/15
2.Διαγωνισμός Ψαρέματος 1/8/15
3.Τουρνουά Πινγκ-Πονγκ έναρξη 2/8/15
4.Τουρνουά Τάβλι έναρξη 2/8/15
5.Ναυτική Ιστορία και Ελληνική Παράδοση (Έκθεση μοντέλων Πλοίων) 5/8/15
6.Ποδηλατικός Γύρος 8/8/15
7.Κανοδρομίες 9/8/15
8.Αιμοδοσία 11/8/15
9.Εθελοντισμός και Θαλάσσιο Περιβάλον Κορινθιακού 12/8/15
10.Κολυμβητικοί Αγώνες 13/8/15
11.Μουσική Βραδιά 
12.Παρουσίαση Φωτογραφικού Υλικού και Βίντεο από τις Καλοκαιρινές Εκδηλώσεις

Το Σάββατο ξεκινάνε τα"Σκαρίμπεια 2015"

Συζήτηση με θέμα «Γιάννης Σκαρίμπας - Νίκος Καββαδίας: Βίοι παράλληλοι;»

 
Τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2015 ξεκινάνε το Σάββατο 1 Αυγούστου με μια πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση και φυσικά με Σκαρίμπα.

Στον αύλειο χώρο του σπιτιού που γεννήθηκε ο Σκαρίμπας, στην Αγία Ευθυμία, θα πραγματοποιηθεί, το Σάββατο 1 Αυγούστου 2015 και από ώρα 8.30 μ.μ., συζήτηση με θέμα «Γιάννης Σκαρίμπας - Νίκος Καββαδίας: Βίοι παράλληλοι;» με κύριο ομιλητή τον πανεπιστημιακό δάσκαλο Στέφανο Ροζάνη.

Τίτλος της ομιλίας: «Η νεκρική θάλασσα του Γιάννη Σκαρίμπα και η θάλασσα της φυγής του Νίκου Καββαδία». Συμμετέχει με σύντομη παρέμβαση ο Συμεών Σταμπουλού (Φιλόλογος - Νεοελληνιστής). Την εκδήλωση συντονίζει ο Σπύρος Κυριάκης (Πρόεδρος Συλλόγου Αγιοευθυμιωτών).

Οι διοργανωτές

Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας - Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας - Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών

Σας παρουσιάζουμε με λίγα λόγια τον πολύ σημαντικό κύριο ομιλητή της εκδήλωσης, τον Στέφανο Ροζάνη. Για τον έτερο των ομιλητών, τον Συμεών Σταμπουλού, σταθερό συμπαραστάτη μας, κάθε χρόνο, στις εκδηλώσεις μας, είναι πλέον τόσο γνωστός στο κοινό των ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΩΝ που δεν χρειάζεται καμιά παρουσίαση.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΡΟΖΑΝΗ

Ο Στέφανος Ροζάνης γεννήθηκε στην Κάρυστο της Εύβοιας το 1942. Σπούδασε Μαθηματικά και Φυσική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και Φιλοσοφία στο Καθολικό Ινστιτούτο της Φλωρεντίας.

Ανήκει στην εκδοτική ομάδα του περιοδικού «Σημειώσεις» και είναι σύμβουλος του εκδοτικού οίκου «Έρασμος».

Δίδαξε φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Σορβόννης, και επί 10 χρόνια στο Τμήμα Μέσων Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Είναι συγγραφέας δοκιμιακών έργων, φιλοσοφικών μονογραφιών και ποιητικών συλλογών. Έργα και κείμενά του έχουν εκδοθεί στα Γαλλικά, Αγγλικά και Ιταλικά.

Νέα δεδομένα στις αναλήψεις - Ποιες ημέρες τα ΑΤΜ θα δίνουν τα 420 ευρώΧαλαρώνουν ακόμα περισσότερο οι ασφυκτικοί περιορισμοί
στις αναλήψεις καταθέσεων, αφού με παρέμβαση του Γιάννη Στουρνάρα στην ΕΚΤ, το απαιτούμενο 7ήμερο για τη σωρευτική ανάληψη των 420 ευρώ δεν θα είναι, πλέον, "κλειδωμένο" στο διάστημα Σάββατο - Παρασκευή αλλά θα είναι κυλιόμενο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του κάθε πολίτη.

Από χθες το πρωί, ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας είχε συσκέψεις με εκπροσώπους των ελληνικών τραπεζών, ενώ παράλληλα γίνονταν όποτε χρειαζόταν τηλεδιασκέψεις με την ΕΚΤ, έτσι ώστε να λυθούν κάποια από τα πολλά τεχνικά προβλήματα που έχει δημιουργήσει η επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αποτέλεσμα αυτών των διαβουλεύσεων θα αποτυπωθεί σε νέα ΠΝΠ- γίνεται προσπάθεια να εκδοθεί σήμερα κιόλας- και το πιο σημαντικό πρακτικό ζήτημα που θα αντιμετωπίζει, είναι η σωρευτική ανάληψη των 420 ευρώ.

Έως σήμερα, για να πάρει κανείς 420 ευρώ θα έπρεπε να στηθεί στο γκισέ ή στο ΑΤΜ, την Παρασκευή, οπότε συμπληρώνεται το 7ήμερο από το προηγούμενο Σάββατο. Εάν κάποιος δεν τα έπαιρνε την Παρασκευή, τότε το... κοντέρ μηδένιζε και θα έπρεπε να περιμένει έως την επόμενη Παρασκευή. Το αποτέλεσμα ήταν να δημιουργηθούν τεράστιες ουρές ακόμα και επεισόδια με συνταξιούχους.

Πλέον, με το νέο σύστημα, το 7ήμερο θα ξεκινά και θα ολοκληρώνεται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε πολίτη. Έτσι αν κάποιος κάνει ανάληψη την Τετάρτη, μπορεί να σηκώσει 420 ευρώ την επόμενη Τετάρτη, οπότε συμπληρώνεται το 7ήμερο του. Με την εφαρμογή του νέου συστήματος θα αποφευχθεί ο συνωστισμός όλων των πολιτών την Παρασκευή, ειδικά στις περιπτώσεις όπου η Παρασκευή συμπίπτει με ημέρα πληρωμής μισθών και συντάξεων.

Τι θα ισχύσει αυτή την εβδομάδα
Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε διευκρινίσεις για το τι θα ισχύσει για τις αναλήψεις συγκεκριμένα για αυτή την εβδομάδα.

«Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοινώνει ότι για τη διευκόλυνση των καταθετών και των συνταξιούχων από αύριο Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015 και μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015 θα είναι δυνατή οποιαδήποτε από τις τρεις ημέρες η ανάληψη από τα γκισέ των τραπεζών (τις εργάσιμες ημέρες) ή από τα ΑΤΜ (όλο το 24ωρο) ποσού μέχρι το όριο των 420 ευρώ ανά καταθέτη και ανά πιστωτικό ίδρυμα.

Για παράδειγμα, εάν από το περασμένο Σάββατο 25 Ιουλίου 2015 μέχρι και σήμερα Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 κάποιος δεν έχει προβεί σε ανάληψη μετρητών, θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι και 420 ευρώ οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.
Εάν κάποιος είχε προβεί σε ανάληψη 60 ευρώ σε μετρητά το Σάββατο 25 Ιουλίου και σε άλλα 60 ευρώ την Κυριακή 26 Ιουλίου 2015, τότε θα μπορεί να κάνει ανάληψη μέχρι 300 ευρώ (420 ευρώ - 60 ευρώ - 60 ευρώ) οποιαδήποτε στιγμή μέχρι και την Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015.

Με τα ως άνω, δεν υπάρχει λόγος να συνωστίζονται στο τέλος της εβδομάδας οι συνταξιούχοι και οι λοιποί καταθέτες για τη σωρευτική ανάληψη των καταθέσεων ή των συντάξεών τους».


Πέμπτη το 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ Οδηγητή Προφεστιβαλική εκδήλωση Φωκίδας


 
 
 
ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ 
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΩΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ!

Σύμφωνο Συνεργασίας της Περιφέρειας Στερ.Ελλάδας με“Χαμόγελο του Παιδιού”

Κ.ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ: «Η Αυτοδιοίκηση οφείλει να βγει μπροστά. Δεν είναι ώρα να κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητές μας»

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας απαντώντας στις ανάγκες που δημιούργησε η πρωτοφανής κρίση από την οποία διέρχεται η χώρα μας, υπέγραψε χθες, Τρίτη 28 Ιουλίου 2015, στο Διοικητήριο της ΠΕ Εύβοιας, στη Χαλκίδα, σύμφωνο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Στη χθεσινή συνάντηση, η οποία επικύρωσε και επισήμως τη συνεργασία, συμμετείχαν ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, ο πρόεδρος του συλλόγου,  Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Εύβοιας, Φάνης Σπανός.

Με σκοπό την αποτελεσματική συνεργασία για την ανάπτυξη ισχυρών και αξιόπιστων μηχανισμών άμεσης επέμβασης σε περιπτώσεις παιδιών σε κίνδυνο, την ενίσχυση του βιοτικού επιπέδου και τη βελτίωση της υγείας τους, καθώς επίσης την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση της κοινής γνώμης για θέματα παιδικής κακοποίησης, οικονομικής και σεξουαλικής εκμετάλλευσης και εξαφανίσεων ανηλίκων, αλλά και την ανταλλαγή γνώσεων, πληροφοριών και εμπειριών στο πεδίο της παροχής υπηρεσιών κοινωνικής φροντίδας, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας αποτύπωσε εμπράκτως τη στήριξη της στο δύσκολο και συνάμα πολύ ουσιαστικό έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Παράλληλα, συμφωνήθηκε η σύσταση ομάδας εργασίας, προκειμένου να αναπτυχθούν από κοινού έργα και δράσεις, με κεντρικό άξονα το παιδί, εντός της Στερεάς Ελλάδας.

Επισημαίνεται ότι η επίσημη πλέον συνεργασία των δύο φορέων, εντάσσεται στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Πακέτου για τη Στερεά», μίας σειράς δράσεων κοινωνικού χαρακτήρα που θέσπισε η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, προκειμένου να ανακουφίσει ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να περιορίσει τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το σύμφωνο συνεργασίας με το «Χαμόγελο του Παιδιού» αποτελεί μία από τις πολλές δράσεις που έχει οργανώσει η Περιφέρειά μας στο πλαίσιο του «Κοινωνικού Πακέτου για τη Στερεά». Σιγά σιγά ξεδιπλώνουμε ολόκληρο αυτό το πακέτο κοινωνικών δράσεων, αλλά έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Φοβόμαστε ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ δύσκολος. Οφείλουμε λοιπόν, όσο γίνεται νωρίτερα να ετοιμαστούμε. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αλλά και εν γένει η αυτοδιοίκηση οφείλει να βγει μπροστά και να παίξει ένα ρόλο πρωταγωνιστικό. Δεν είναι ώρα να κρυβόμαστε πίσω από τις αρμοδιότητες και τα γραφεία μας. Όλοι μας πρέπει -όσο μπορούμε περισσότερο- να συμβάλουμε στην κοινή προσπάθεια».

Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015

Η "Γιορτή της Πίτας" στην Τολοφώνα


Η "Γιορτή για τα παιδιά" στον Μαραθιά

Την Κυριακή 2 Αυγούστου και ώρα 19:00 ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Μαραθιά διοργανώνει για 3ο συνεχόμενο καλοκαίρι την επιτυχημένη "Γιορτή για τα παιδιά".

Με ελεύθερη είσοδο και δωρεάν συμμετοχή, στην κεντρική πλατεία του Μαραθιά, δίπλα από το λιμάνι τα παιδιά θα ζωγραφίσουν θεματικά και ελεύθερα έργα και θα παρακολουθήσουν την ομάδα θεάτρου δρόμου X-SALTIBAGOS να παρουσιάζει το παραμύθι του Χόρχε Μπουκαι "Ο τρομερός εχθρός".
Το παραμύθι πραγματεύεται την σχέση ενός βασιλιά με το μάγο του βασιλείου του.Μια σχέση στην οποία η εξυπνάδα νικάει την ζήλεια και η αγάπη το μίσος.Μια σχέση εξουσίας που μεταμορφώνεται σε σχέση βαθιάς φιλίας και σεβασμού.
Οι καλλιτέχνες της ομάδας αφηγούνται το παραμύθι με την τεχνική της μάσκας, περνώντας απο το θέατρο στο τσίρκο και από τα ακροβατικά στα ζογκλερικά και τις ισορροπίες.

Η ιστορία του ψυχοθεραπευτή και συγγραφέα Χορχε Μπουκάι ξεδιπλώνεται με απλότητα και χιουμορ προκαλώντας σκεψη, αίσθημα και χαμόγελο.

Η Βουλή θα αποφασίσει για Βαρουφάκη

Ζητείται η παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο

Στη Βουλή αναμένεται να διαβιβαστούν, όπως όλα δείχνουν, οι δυο μηνυτήριες αναφορές που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από τον πρόεδρο του κόμματος “Τελεία” Απόστολο Γκλέτσο και τον δικηγόρο Π. Γιαννόπουλο.

Με τις δυο αναφορές ζητείται η παραπομπή του Βαρουφάκη στο Ειδικό Δικαστήριο για τους χειρισμούς του το τελευταίο εξάμηνο στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους όσον αφορά στην υπογραφή συμφωνίας για την διάσωση της χώρας.

Συμφώνα με νομικούς κύκλους η εμπλοκή σε μηνυτήρια αναφορά ονόματος υπουργού, “δένει” τα χέρια της Δικαιοσύνης, η οποία οφείλει βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών να τις διαβιβάσει χωρίς αξιολόγηση (αμελλητί) στη Βουλή.

Όσον αφορά στα δημοσιεύματα για το “plan B” έτσι όπως το περιέγραψε σε οικονομικό forum στις 16 Ιουλίου ο Γιάνης Βαρουφάκης και για το οποίο εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ζήτησαν με δηλώσεις και ανακοινώσεις τους την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, πληροφορίες αναφέρουν ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μελετά εάν μπορεί να παρέμβει ή όχι.

Νομικοί κύκλοι πάντως εκφράζουν τον προβληματισμό τους για το αν μπορεί να στοιχειοθετηθεί αξιόποινη πράξη από το περιεχόμενο των δημοσιευμάτων και την ομιλία του Βαρουφάκη στο forum ενώ σημειώνουν πως μια τέτοια αξιολόγηση μπορεί να γίνει μόνο από τη Βουλή και όχι από τη δικαιοσύνη.

Εκτός και εάν, υπάρξει αναφορά στην Εισαγγελία σε σχέση με τα δημοσιεύματα η αν τελικά η ίδια η βουλή αποφασίσει να παρέμβει καθώς αυτό προβλέπεται μέσω συλλογής υπογραφών ικανού αριθμού βουλευτών.

Ουδείς ωστόσο μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να βρεθεί και άλλη νομική φόρμουλα που να επιτρέπει στη δικαιοσύνη να επιληφθεί του θέματος, τουλάχιστον ως προς κάποιο σκέλος της υπόθεσης

Πόσο μας κόστισε ο Γιάνης Βαρουφάκης !

Όταν ο Γιάνης Βαρουφάκης ανακοίνωνε, στις 20 Φεβρουαρίου, τη συμφωνία - γέφυρα με τους δανειστές, έχοντας ήδη αναγνωρίσει ότι συμφωνεί με το 70% του μνημονίου, δεν ήταν λίγοι αυτοί, που απόρησαν με το κατά πόσο θα είναι χρήσιμη αυτή η συμφωνία και εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για τη ζημιά, που πιθανώς θα κάνει στην αγορά και στην οικονομία ευρύτερα.

Κάποιοι - και μέσα από την κυβέρνηση - του εισηγήθηκαν και του εισηγούνταν διαρκώς να κλείσει συμφωνία το συντομότερο δυνατόν.

Ο ίδιος, όμως, επέμενε σε αυτό, που ο ίδιος βάφτισε «δημιουργική ασάφεια». Συνέχισε να μιλάει - και ως υπουργός Οικονομικών - για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ε.Ε., για ανατροπή των κανόνων, κλπ, παρασύροντας την κυβέρνηση σε λάθος χειρισμούς και στη διαρκή άρνηση υπογραφής για συμφωνία.

Όλα αυτά οδήγησαν τελικά σε μέτρα, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν είχε υπάρξει συμφωνία από το Φεβρουάριο. Ακόμα χειρότερα, η επιβάρυνση αυτή έρχεται να κουμπώσει πάνω στην πολύ σημαντική ζημιά, η οποία επήλθε στην ελληνική οικονομία και την αγορά τόσο από το πάγωμα όλων αυτό το εξάμηνο, όσο και από τις κλειστές τράπεζες και τα capital control.


Η πρωτοφανής τακτική της δημιουργικής ασάφειας του Γιάνη Βαρουφάκη απέδειξε ότι ο ίδιος πρόκειται για τον πιο… ακριβό υπουργό Οικονομικών, που έχει γνωρίσει ποτέ η χώρα (όπως τον χαρακτήρισε και το Reuters).

Δείτε γιατί:

Με τη βοήθεια επενδυτικών οίκων και του Bloomberg, υπολογίσαμε τις ζημιές και απώλειες για την οικονομία, όσο και τα επιπλέον κόστη, που πλήρωσε η Ελληνική Δημοκρατία από αυτή την τακτική.
Μέσα σε ένα εξάμηνο, λοιπόν :

Ο - πανάκριβος - δανεισμός για τις τράπεζες, μέσω ELA, προσέγγισε τα 90 δισ. ευρώ, επειδή - με τις κινήσεις μας - χάσαμε την πρόσβαση στη φθηνή ρευστότητα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.


Τα πιστωτικά ιδρύματα χρειάζονταν διαρκώς έκτακτη ρευστότητα, επειδή έφευγαν διαρκώς καταθέσεις (54 δισ. έκαναν φτερά από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα).
Να μην ξεχάσουμε ακόμα ότι το μαξιλάρι των 10,9 δισ. ευρώ, που υπήρχε στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όχι μόνο πέρασε στον EFSF, αλλά έχει πλέον λήξει.

Το ελληνικό Χρηματιστήριο έχασε περί τα 13 δισ. ευρώ (12,7 για την ακρίβεια).


Οι απώλειες από επενδύσεις, που πάγωσαν ή ακυρώθηκαν (συμπεριλαμβανομένων και των ιδιωτικοποιήσεων, που δεν ολοκληρώθηκαν), εκτιμώνται – σε πρώτη φάση – στα 12,9 δισ. ευρώ.

Το κράτος έχασε 5,5 δισ. από έσοδα.

Η εκτιμώμενη επί τα χείρω αναθεώρηση του ΑΕΠ φτάνει στα 9,2 δισ. και του πρωτογενούς πλεονάσματος (πλέον μιλάμε για έλλειμμα) στα 5,6 δισ. ευρώ.


Από τον τουρισμό, με τις κρατήσεις, που ακυρώθηκαν, υπολογίζεται ότι θα χαθούν συνολικά 6,2 δισ. ευρώ.

Τέλος, ανυπολόγιστο είναι το κόστος από τις δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας, που χάθηκαν ή ουδέποτε δημιουργήθηκαν.

Σε όλα αυτά, να μην ξεχνάμε και την ευρύτερη ζημιά από την καθυστέρηση, κατά τουλάχιστον μια τριετία πλέον, της εξόδου στις αγορές, η οποία και είχε προγραμματιστεί – με βάση τον προηγούμενο σχεδιασμό – για φέτος.

Συνολικά, οι κινήσεις και εμπνεύσεις του κ. Βαρουφάκη κόστισαν - ούτε λίγο, ούτε πολύ, με βάση το Bloomberg - 210,1 ΔΙΣΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΩ !

Δηλαδή, κάτι παραπάνω από το ΑΕΠ της χώρας (112%).

Η ζημιά είναι μεγάλη, μπορεί όμως ακόμα και τώρα - όχι να διορθωθεί - απλά να αρχίσει να αντιμετωπίζεται. Με σοβαρό λόγο, συνέπεια, άμεση εφαρμογή των συμφωνηθέντων και, κυρίως, επενδύσεις.


Πάνω απ΄ όλα, χωρίς δηλώσεις, σχέδια και λεονταρισμούς, που μόνο κακό κάνουν στον τόπο.

Εκδήλωση για την μάχη στις Καρούτες


Δευτέρα, 27 Ιουλίου 2015

Συντάξεις Δημοσίου, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ και ΟΓΑ

Πότε θα δοθούν οι συντάξεις του Αυγούστου 2015

Όπως είναι γνωστό οι συντάξεις προπληρώνονται, δηλαδή με την πληρωμή καταβάλλεται η σύνταξη του επόμενου μήνα.

Το Δημόσιο καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα (Διαδικτυακή πύλη για συνταξιούχους του Δημοσίου)

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) καταβάλλει τις συντάξεις την προτελευταία εργάσιμη μέρα κάθε μήνα

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) καταβάλλει τις συντάξεις κάθε πρώτη του μήνα

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) καταβάλλει τις συντάξεις κάθε πρώτη του μήνα

Τα υπόλοιπα ταμεία καταβάλλουν τις συντάξεις την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

 ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015

Το Δημόσιο  θα καταβάλλει τις συντάξεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 την 30η Ιουλίου 2015 ημέρα Πέμπτη (30-07-2015)

Το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων (ΙΚΑ) θα καταβάλλει τις συντάξεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 την 30η Ιουλίου 2015 ημέρα Πέμπτη (30-07-2015)

Ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) θα καταβάλλει τις συντάξεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 την 3η Αυγούστου 2015 ημέρα Δευτέρα (03-08-2015)

Ο Οργανισμός Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) θα καταβάλλει τις συντάξεις ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2015 την 3η Αυγούστου 2015 ημέρα Δευτέρα (03-08-2015)

Στο “τραπέζι” το πρόβλημα διαχείρισης αποβλήτων των Δήμων της Στ. Ελλάδας

Τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων στους Δήμους Στερεάς Ελλάδας είναι ένα από τα βασικά θέματα που θα συζητηθούν αύριο Τρίτη 28 Ιουλίου 2015 και ώρα 13.00, στο κτίριο της Π.Ε. Εύβοιας στη Χαλκίδα, σε συνάντηση εργασίας του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη με τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών Ευάγγελο Καπετάνιο.

Στην εν λόγω συνάντηση  θα παρευρεθεί και ο Δήμαρχος Δωρίδας Γιώργος Καπεντζώνης, αφού έχουν προσκληθεί να  συμμετέχουν οι Δήμαρχοι της Στερεάς Ελλάδας καθώς επίσης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ( ΦοΔΣΑ ).

Ειδικότερα τα θέματα που θα συζητηθούν είναι τα εξής:

1. Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και Τοπικά Σχέδια Δήμων σε εφαρμογή του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων.

2. Παύση λειτουργίας ενεργών ΧΑΔΑ και αποκατάστασή τους.

3. Προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων στους Δήμους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Καύσωνας και στη Δωρίδα από σήμερα

Από σήμερα Δευτέρα, ξεκινάει το πρώτο κύμα καύσωνα στη χώρα μας, με το θερμόμετρο να αγγίζει και να ξεπερνάει σε ορισμένες περιοχές τους 40 βαθμούς Κελσίου

Η κορύφωση του καύσωνα αναμένεται την Τετάρτη.

Το θερμόμετρο και στη Δωρίδα θα ξεπεράσει (για πρώτη φορά φέτος) τους 36 βαθμούς Κελσίου, τοπικά προβλέπεται να φτάσει και τους 38 βαθμούς.


Έξοδος από τον καύσωνα δεν αναμένεται νωρίτερα από την Παρασκευή. Κάτω από τους 35 βαθμούς στα ηπειρωτικά της Δωρίδας αναμένεται να πέσει το θερμόμετρο το Σάββατο.

Τις υψηλότερες θερμοκρασίες θα συναντήσουμε την Τετάρτη στη Νοτιοδυτική Δωρίδα με το θερμόμετρο να σημαδεύει τους 38 βαθμούς.

Κυριακή, 26 Ιουλίου 2015

Η μεγάλη φυγή των Ελλήνων γιατρών !

Περίπου 15.000 έχουν ξενιτευτεί σε διάφορες χώρες μέσα στην τελευταία πενταετία της κρίσης


Περίπου 15.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει από την Ελλάδα μέσα στα τελευταία 5  χρόνια της κρίσης αναζητώντας εργασία σε διάφορες χώρες του εξωτερικού.

Προορισμός, Γερμανία, Ελβετία, Μ. Βρετανία, Σκανδιναβικές χώρες, Αραβικά Εμιράτα αλλά και ΗΠΑ, Καναδά κ.ά. Η ιστοσελίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών δημοσιεύει συχνά «αγγελίες» για θέσεις εργασίας σε αυτές τις χώρες.

Μέσα στην κρίση, η μετανάστευση αποδεικνύεται ότι έχει γίνει η μόνη επιλογή για τους νέους Έλληνες ειδικευόμενους γιατρούς. Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2015, ο ΙΣΑ έχει εκδώσει 790 πιστοποιητικά για το εξωτερικό, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» και το τελευταίο δίμηνο εκτιμάται ότι υπάρχει αυξητική τάση στο φαινόμενο.

Από την αρχή της κρίσης, το 2010, μέχρι σήμερα, από την Αθήνα μόνο έχουν φύγει 7.581 γιατροί. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι ως το 2009 ο Σύλλογος εξέδιδε σε ετήσια βάση περίπου 550 πιστοποιητικά. Εικόνα που άλλαξε όμως εξαιτίας των συνθηκών που διαμορφώθηκαν στην Ελλάδα τα επόμενα χρόνια.

Έτσι, το 2010 εκδόθηκαν από τον ΙΣΑ 835 πιστοποιητικά, το 2012 έφτασαν τα 1.808, το 2013 ήταν 1.488, πέρυσι 1.380 και εφέτος (έως τις 14 Ιουλίου) 790.

Οι περισσότεροι ειδικευμένοι που φεύγουν είναι χειρουργοί (36 το 2015), καρδιολόγοι (33), γυναικολόγοι (32) και αναισθησιολόγοι (30). Η πιο δημοφιλής χώρα είναι η Αγγλία, (399 έχουν φύγει το 2015) και ακολουθούν οι Γερμανία (83), Σουηδία (57), Κύπρος (50), Ελβετία (42) και ΗΠΑ (34). Εφέτος, 27 γιατροί επέλεξαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, εννέα τη Σαουδική Αραβία και δύο το Ντουμπάι.Ι

Ιατρικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι από όλους τους Ιατρικούς Συλλόγους της Χώρας τα τελευταία 6 χρόνια οι ξενιτεμένοι γιατροί μας πλησιάζουν τους 15.000