Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Αποκατάσταση δρόμου Κ. Μουσουνίτσα – Κονιάκος και γέφυρας Αγίου Σπυρίδωνα

Το ποσό των 80.000 ευρώ θα διαθέσει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για την συντήρηση και βελτίωση τμημάτων του Εθνικού και Επαρχιακού οδικού δικτύου στη Δωρίδα και συγκεκριμένα στην Επαρχιακή οδό στο τμήμα Κάτω Μουσουνίτσα - Κονιάκος αλλά και στην Εθνική Οδό Ιτέας - Ναυπάκτου στη θέση της Γέφυρας Αγίου Σπυρίδωνα.

Αναλυτικά στον επαρχιακό δρόμο από Κονιάκο έως Κάτω Μουσουνίτσα, προκειμένου να δοθεί στοιχειώδεις βατότητα στο δρόμο λόγω πολλών υδάτων στο οδόστρωμα της οδού θα κατασκευαστούν τεχνικά έργα απορροής όμβριων υδάτων.

Θα κατασκευαστούν τέσσερα τεχνικά έργα απορροής ομβρίων υδάτων, πλακοσκεπές , τοιχία, στηθαία κλπ.

ΓΕΦΥΡΑ ΑΓΙΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

Η γέφυρα της Ε.Ο. Ιτέας-Ναυπάκτου στο ύψος του Αγίου Σπυρίδωνα, έχει υποστεί αποκάλυψη οπλισμού λόγω έντονης υγρασίας από το κατάστρωμα της οδού.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος θα γίνουν εργασίες αποκατάστασης επιφανειών σκυροδέματος που έχουν υποστεί φθορές λόγω διάβρωσης οπλισμού από την δράση χλωριόντων και την ενανθράκωση του σκυροδέματος με εφαρμογή αναστολέων διάβρωσης και επισκευαστικών κονιαμάτων σε στοιχεία απόοπλισμένο σκυρόδεμα σε ύψος από το δάπεδο εργασίας μικρότερο των 10,0 m, με σποραδική εφαρμογή επισκευαστικών κονιαμάτων (επιφανείας με σποραδικές οξειδώσεις οπλισμού) στις ακμές της γέφυρας και όπου γίνει υπόδειξη από την υπηρεσία.

Θα γίνει επίσης σφράγιση κατακόρυφων και οριζόντιων αρμών με ελαστική μαστίχη και τοποθέτηση γωνίας Γ, από ανοξείδωτο χάλυβα, φρεζάρισμασε μήκος 35μέτρων στο κατάστρωμα της γέφυρας της οδού σε όλο το πλάτος της (11.00μ).

Τα αποσαθρωμένα υλικά, επειδή είναι άσφαλτος, θα μεταφερθούν με ευθύνη του εργολάβου στο εργοστάσιο παραγωγής ώστε να διατεθούν σε ασφαλές μέρος.

Θα γίνει πολύ καλός καθαρισμός του οδοστρώματος, επάλειψη με ασφαλτική συγκολλητική, εφαρμογή ισοπεδωτικής στρώσης πάχους 0.05μ και ασφαλτική στρώση κυκλοφορίας πάχους 0.05μ. Στην άκρη θα γίνει μόρφωση τάφρου με σκυρόδεμα C16/20 και σφράγιση αρμού με ελαστική μαστίχη. Τέλος θα γίνει διαγράμμιση στο μήκος της οδού που αποκαταστάθηκε με τα πάχη της υπάρχουσας διαγράμμισης.

Θα τοποθετηθούν πινακίδες και στηθαία ασφαλείας σε διάφορες θέσεις στο επαρχιακό και εθνικό δίκτυο που θα υποδειχθούν από την επίβλεψη

Όπου υπάρχουν μεγάλες λακκούβες/ανωμαλίες του οδοστρώματος, θα χρησιμοποιηθεί γκρέϊντερ για την διάστρωση/ρύθμιση των κλίσεων του οδοστρώματος, συμπίεση με οδοστρωτήρα 8-12τόνων και επίστρωση της τελικής επιφάνειας με την χρήση φίνισερ.

Η Ελλάδα εις το χείλος του γκρεμού και το μεγαλείο της κομματοκρατίας

Του  Γεώργιου Εμ. Δημητράκη *

Μετά από διαπραγματεύσεις 5 ετών για το δημόσιο χρέος της χώρας μας και την επιβολή των 2 ειδεχθών Μνημονίων, αλλά και μετά τις σκληρότατες, ανέλπιστες και άκαρπες διαπραγματεύσεις    των τελευταίων 5 μηνών, πού και αυτές δεν έβγαλαν την Πατρίδα μας από το αδιέξοδο, αλλά απεναντίας επέτειναν έτι περισσότερο το πρόβλημα με την ολοκληρωτική τώρα διεθνή απομόνωση μας, οφείλουμε επιτέλους να μιλήσουμε και πάλιν με την απλή και λιτή γλώσσα της αλήθειας.

Ως ήδη σε όλους πλέον γνωστόν, η χώρα μας έχει χρεοκοπήσει, και ο Λαός μας έγινε αποδέκτης της έσχατης περιφρόνησης των Ευρωπαίων. Αίφνης και κατόπιν «παρότρυνσης» ανακαλύψαμε τώρα τις Πλατείες. Οι μεν υπερασπιζόμενοι τώρα την ρήξη με την Ευρωζώνη και την Ε.Ε.,  οι δε την παραμονή μας εις το Ευρώ. Και όλοι μαζί για την δήθεν εθνική μας αξιοπρέπεια, αλλά ταυτόχρονα και για την αποκατάσταση της ασύμμετρης και αδικαιολόγητης ευδαιμονίας που χάσαμε τώρα με τα Μνημόνια.

Μέσα εις το χάλι μας, την απόγνωσή μας, την απελπισία, καταντήσαμε και γελοίοι. Αντί επιτέλους να σωφρονιστούμε και να διερωτηθούμε γιατί μετά την Μεταπολίτευση  οδηγηθήκαμε ως Λαός εις την έσχατη σκάλα της ηθικής, πολιτικής και οικονομικής καταπτώσεως. Να αναζητήσουμε τους ενόχους, κάτι το οποίο οφείλαμε να κάνουμε τα τελευταία 40 χρόνια της μοιραίας μας πορείας, και δυστυχώς δεν το κάναμε. Αλλά και δεν το κάνουμε ούτε και τώρα. Διότι φαίνεται ότι για εμάς φταίνε οι άλλοι!

Όπως αναφέρθηκε πολλές φορές, η γνώση της Ιστορίας είναι η πυξίδα κάθε Λαού. Αυτή και μόνον ενώνει, αλλά και  προστατεύει ένα Λαό από την διάπραξη λαθών που τον καταστρέφει.

Μετά τα δεινά του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, όλοι οι Λαοί της Ευρώπης ασχολήθηκαν με πίστη, με μόχθο και επίπονη εργασία για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και ανόρθωση της Πατρίδας τους. Βέβαια εις το μέγιστο των προσπαθειών και των δικών των δυνατοτήτων.

Ανεδείχθησαν, με δικές τους κυρίως δυνάμεις,  σε κοινωνίες προόδου, ανάπτυξης, ευταξίας, ευνομίας, ισοτιμίας, ισονομίας, εντός των οποίων το άτομο απολαμβάνει την ύψιστη τιμή, ακεραιότητας, σεβασμού και αξιοπρέπειας.

Και όλα αυτά εντός των ορίων της Δημοκρατίας, εντός της οποίας συμπεριελήφθησαν αργότερα και με καθυστέρηση πολλών ετών και εκείνοι οι Λαοί οι οποίοι για μερικές δεκαετίες ευρίσκοντο υπό τον έλεγχο άλλου πολιτικού και ιδεολογικού καθεστώτος.

Μίας Δημοκρατίας εντός των ορίων της οποίας  τα κόμματα εργάζονται και ενεργούν προς όφελος της κοινωνίας των πολιτών. Για να είμαστε πιο σαφείς. Εις την Ευρώπη υπάρχουν Κόμματα, αλλά σε καμία περίπτωση Κομματοκρατία!

Όμως για την εξασφάλιση και  προστασία  όλων αυτών των προσπαθειών και επιτευγμάτων από το ενδεχόμενο νέων πολεμικών συγκρούσεων  ωρίμασε η ιδέα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αργότερα της Ευρωζώνης. Ένα οικοδόμημα το οποίο βέβαια έχει μεν τις ατέλειες του, ως αποδείχτηκε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται προσπάθειες για άμβλυνση των αδυναμιών του.

Όμως αυτά τα οποία συμβαίνουν εις την χώρα μας, η καταστροφή ενός Κράτους και ενός Λαού, δεν είναι όμως  τυχαία. Μετά την μεταπολίτευση γνωρίζαμε και βιώναμε όλα τα συμπτώματα, τα οποία κατά την διάρκεια της μοιραίας μας πορείας, ως μετάσταση καρκίνου, επέφεραν συστηματικά την ολοκληρωτική καταστροφή της Ελλάδος.

Καλή και ιδανική ήταν η ιδέα της ένταξης της χώρας μας το 1961 εις την ΕΟΚ, ως  μίας  «υπό ένταξη χώρας», με μία μεταβατική περίοδο προσαρμογής 15 ετών, με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές. Τι οποίες δυστυχώς δεν κάναμε.

Ούτε μετά το 1974, τις οποίες οφείλαμε βάσει της Συνθήκης του 1961, αλλά και που τώρα εκβιάσαμε το 1981 την ένταξη μας ως 10ο πλήρες μέλος της Ε.Ε. με το πρόσχημα της τουρκικής απειλής μετά την εισβολή της Τουρκίας και κατοχή της Κύπρου.

Και πάλιν, βάσει της Συμφωνίας του 1981, με μία μεταβατική τώρα περίοδο 8 ετών, έως το 1988, για διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με την ανάλογο πρόοδο της Οικονομίας.

Και που πάλιν δεν τηρήσαμε όλα αυτά, ούτε εις το ελάχιστον. Αλλά ούτε και όταν κατέρρευσε και χρεοκόπησε η χώρα μας το 2008/09, όπου ενώ ψυχορραγούσε η Πατρίδα μας, οι μνημονιακές και αντιμνημονιακές  κυβερνήσεις αλλά και κόμματα αντιστέκονται με πείσμα σε όλα αυτά που έπρεπε να κάνει η χώρα μας εδώ και 40 χρόνια.

Τώρα βέβαια με τεράστιο κόστος για τον Λαό μας, αλλά και τεράστιους κινδύνους για την εθνική μας υπόσταση και εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας. 

Είτε μας αρέσει, είτε δεν μας αρέσει, ως Λαός οφείλουμε να παραδεχθούμε, ότι η Δημοκρατία εις την χώρα μας έγινε υποτελής και υποχείρια της άκρατης και ασύδοτης  Κομματοκρατίας. Η οποία έγινε εξουσιαστής  αυτού του Κράτους με την άλωση της Δημόσιας Διοίκησης και διόγκωση αυτής σε τεράστιο Υδροκεφαλισμό εντός του οποίου ενέταξε εκατομμύρια πειθήνιους υποστηρικτές του με όλες τις παράπλευρες και ολέθριες παρενέργειες και συνέπειες για το υπόλοιπο κομμάτι του Ελληνικού Λαού, το οποίο μετά από τόσες θυσίες δεκαετιών δεν άντεξε και κατέρρευσε.

Οφείλουμε να γνωρίζουμε, ότι οι Λαοί της Ευρώπης έχουν δικαιώματα όταν ψηφίζουν, και ως εκ τούτου απαιτούνε από όλους την αναγνώριση και σεβασμό αυτών  των δικαιωμάτων.

Οφείλουμε και εμείς οι Έλληνες επίσης να γνωρίζουμε, ότι με την δική μας και μόνον ψήφο και ευθύνη επιλέγαμε επί δεκαετίες την Κομματοκρατία, η οποία επί δεκαετίες όχι μόνον μας απομάκρυνε από την Ευρώπη, αλλά παράλληλα και μας κατέστρεφε.

Το μέλλον της χώρας μας είναι τώρα αβέβαιο, και ουδείς γνωρίζει  τι μας επιφυλάσσει το αύριο. Ανεξαρτήτως της εφεξής σκοτεινής πορείας της χώρας μας, οφείλουμε τώρα ως Λαός, για την σωτηρία μας και μόνον, να απαλλαγούμε από την Κομματοκρατία και το προπύργιο αυτής, της Δημόσιας Διοίκησης και Οργάνων της.

Να προτάξουμε για την διαχείριση της Οικονομίας και του μόχθου όλων των Ελλήνων την σύσταση ενός «Ανωτάτου Οργάνου Διαχείρισης της Εθνικής Οικονομίας» εις το οποίο θα συμμετέχουν υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι και επιχειρηματίες της χώρας μας. Και το οποίο Όργανο, βάσει Προγράμματος και εμπειρότατων τεχνοκρατών θα φροντίζει με δική του και μόνον ευθύνη για την Εθνική Οικονομία και Ανάπτυξη, Κοινωνική Ασφάλιση, Παιδεία, Υγεία, Εθνική Άμυνα, Εθνικές Υποδομές κλπ.

Έτσι όχι μόνον θα αποφεύγεται η τεράστια διασπάθιση εθνικών πόρων. Αλλά ταυτόχρονα θα περιορισθεί ο ρόλος των κομμάτων, κυβερνήσεων και πολιτικών  εντός μόνον της Βουλής και εις την εκπροσώπηση της χώρας μας.    

Δεν υπάρχει άλλη λύση για την εμπέδωση της πραγματικής Δημοκρατίας εις την χώρα μας  και για την σωτηρία της Πατρίδας μας. 
* ο Γεώργιος Εμ. Δημητράκης σπούδασε Πολιτικές-Οικονομικές Επιστήμες και Κοινωνιολογία στη Βόννη και Ιστορία και Πολιτιστική κληρονομιά στην Αθήνα. Διετέλεσε επί 5 χρόνια υπάλληλος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Παρασκευή, 19 Ιουνίου 2015

Ο Ηλ.Κωστοπαναγιώτου για τα μεταλλεία

Σε επιστολή του προς το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου αναφέρει τα εξής σχετικά με το θέμα των μεταλλείων:
 
Σας ενημερώνω ότι δεν μπορώ να παρευρεθώ στην σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιου, λόγω της συμμετοχής μου στην επιτροπή Κοινωνικής Αλληλεγγύης που συνεδριάζει σήμερα Τετάρτη 17/06/2015 και ώρα 15:00-17:00 στην Αίθουσα 227 της Βουλής.
Σχετικά με το πρώτο θέμα της ημερήσια διάταξης του Δημοτικού Συμβουλίου έχω να σας δηλώσω τα εξής:

Ο τρόπος συμπαράστασης του βουλευτή της αριστεράς του νομού Φωκίδας είναι γνωστός από καιρό στους εργαζόμενους των μεταλλείων.

Μετά από πρόσκληση των Συλλόγων Εργαζομένων, έδωσα ως όφειλα, το παρόν στις 5:45 τα ξημερώματα της Παρασκευής 12/06/15, δίπλα στο μνημείο της μάχης Άμπλιανης, σημείο όπου επέλεξαν να δώσουν τον δικό τους αγώνα οι εργαζόμενοι των μεταλλείων.

Εν συνεχεία, εξέθεσα τις απόψεις μου στην συγκέντρωση των εργαζομένων και των συμπαραστατών τους, που πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα στις 10:30 στην Πλατεία Λαού της Άμφισσας.

Είμαι έτοιμος να ξαναεκθέσω τις απόψεις μου εκεί όπου οι εργαζόμενοι θα δίνουν την μάχη τους.

Σας καλώ την επόμενη φορά να είμαστε όλοι μαζί εκεί, μαζί με όλους τους Συλλόγους καθώς και όλους τους ομιλητές, οι οποίοι ευαισθητοποιήθηκαν και ήταν παρών στην κινητοποίηση για το Νοσοκομείο της Άμφισσας, και ακόμη περισσότερους.

Τέτοιον αγώνα αξίζουν οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, όχι γιατί είναι διαφορετικοί από μας, αλλά γιατί αυτοί είναι η ίδια η τοπική κοινωνία μας.

Σας επισυνάπτω και γραπτώς τις απόψεις μου για τα μεταλλεία, όπως εκφράστηκαν με δελτίο τύπου που εκδόθηκε με αφορμή την κινητοποίηση των μεταφορέων του μεταλλεύματος.

Πέμπτη, 18 Ιουνίου 2015

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Αν υποχωρήσω, θα με χωρίσει και η Μπέττυ !

Αν ισχύει το ρεπορτάζ των Times του Λονδίνου, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ανθίσταται στους δανειστές μόνο γιατί το πιστεύει, αλλά και γιατί σε αντίθετη περίπτωση θα χάσει και τη γυναίκα του.

Όπως αναφέρει το άρθρο, αν ο Τσίπρας υποχωρήσει, τότε δεν θα χάσει μόνο τη μάχη με τους δανειστές και ίσως κάποια μέλη του κόμματός του, αλλά και τη σύντροφό του Μπέττυ Μπαζιάνα, την οποία μπορεί να μην έχει παντρευτεί, αλλά και το σύμφωνο συμβίωσης που έχουν υπογράψει είναι αρκετό για να τα σπάσουν.

«Ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει αποκαλύψει ότι η σύντροφός του και μητέρα των παιδιών του τον έχει απειλήσει πως θα τον αφήσει αν κάνει συμφωνία με τους δανειστές που θα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο χρεοκοπίας» γράφει η βρετανική εφημερίδα.

Οι Times χρησιμοποιούν ως «πηγή» δηλώσεις του Γάλλου Προέδρου Φρανσουά Ολάντ στη γαλλική σατιρική εφημερίδα Le Canard Enchaîné.

«Μου είπε (σ.σ.: ο Τσίπρας) ότι αν υποχωρήσει σε πολλές από τις απαιτήσεις της τρόικας, ρισκάρει όχι μόνο να "χάσει" το κόμμα του, αλλά και τη σύντροφό του, που είναι σφόδρα πολέμια των δανειστών και πολύ πιο αριστερή από αυτόν», φέρεται να είπε στη σατιρική εφημερίδα ο Γάλλος πρόεδρος.

Η τουριστική ανάπτυξη Στερεάς Ελλάδας

Συζητήθηκε σε σύσκεψη εκπροσώπων της Περιφέρειας με την Υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά

Ο συντονισμός και η επεξεργασία κοινών δράσεων για την τουριστική περιφερειακή ανάπτυξη της Στερεάς Ελλάδας ήταν τα θέματα που συζήτησαν χθες Τρίτη 16 Ιουνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης τουρισμού, πολιτισμού και αθλητισμού, Ηλίας Σανίδας, με την Αναπληρώτρια Υπουργό Τουρισμού,  Έλενα Κουντουρά, στο πλαίσιο της συνάντησης εργασίας που οργάνωσε το αρμόδιο υπουργείο με τους εκπροσώπους των Περιφερειών της χώρας.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η εθνική στρατηγική για τον τουρισμό, ο επιχειρησιακός σχεδιασμός, αλλά και η επικοινωνιακή προώθηση του τουριστικού προϊόντος της χώρας, δίνοντας έμφαση στα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα κάθε Περιφέρειας.
Ο Ηλ. Σανίδας είχε την ευκαιρία να ενημερώσει την Υπουργό για τις δράσεις που υλοποιεί η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στον τομέα του τουρισμού, αλλά και το ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής που έχει καταρτίσει και εφαρμόζει σταδιακά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης, στην τοποθέτηση του, έκανε λόγο για τις ιαματικές πηγές, ζητώντας από το κεντρικό κράτος να διευκολύνουν νομικά και γραφειοκρατικά τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία τους.

Παράλληλα, ζήτησε τη στήριξη του Υπουργείου και του ΕΟΤ στην προσπάθεια που καταβάλει η Περιφέρεια να αναπτύξει διαφορετικού περιεχομένου διαδρομές (πολιτιστικές, γαστρονομικές, θρησκευτικές κτλ), οι οποίες συνδέουν προορισμούς και στους πέντε νομούς.
Τέλος, αναφέροντας την ετερόκλιτη γεωμορφολογική και πολιτιστική φύση της Στερεάς Ελλάδας, έδωσε έμφαση στην αναγκαιότητα ανάπτυξης μίας εθνικής τουριστικής στρατηγικής που θα αποδίδει την ανάλογη σημασία, πέραν από τη νησιωτική και στην ηπειρωτική Ελλάδα, ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στην ενίσχυση του θρησκευτικού και εναλλακτικού τουρισμού.

Ο Ηλ. Σανίδας, μετά το πέρας της συνάντησης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Είχα την ευκαιρία να συζητήσω με την Υπουργό σημαντικά θέματα που απασχολούν την Περιφέρειά μας, στον τομέα του τουρισμού. Ζήτησα τη στήριξη του κεντρικού κράτους στην προσπάθεια που καταβάλουμε να ενισχύσουμε και να προωθήσουμε τον τουρισμό στη Στερεά Ελλάδα. Σε μία περιοχή με μεγάλες αντιθέσεις, αλλά και πολλούς σημαντικούς προορισμούς, αλλά και σε μία εποχή δύσκολη, λόγω των περιορισμένων οικονομικών, εμείς συνεχίζουμε τον καθημερινό αγώνα. Στόχος μας να κάνουμε κάθε γωνιά της Καρδιάς της Ελλάδας επισκέψιμη».  

ΚΙΔΗΣΟ ΦΩΚΙΔΑΣ : Συγκρότηση Δημοτικών Ομάδων Πρωτοβουλίας


Το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών Φωκίδας στο πλαίσιο της οργανωτικής του συγκρότησης διοργανώνει συναντήσεις για την δημιουργία των Δημοτικών Ομάδων Πρωτοβουλίας Δελφών και Δωρίδας.

Η συνάντηση για τον Δήμο Δελφών θα πραγματοποιηθεί στην Ιτέα στο καφενείο «Πέτρα» την Κυριακή 21 Ιουνίου και ώρα 11:00.

Η συνάντηση για τον Δήμο Δωρίδας θα πραγματοποιηθεί στο Μαραθιά στο καφενείο «Λάμπρος» την Κυριακή 21 Ιουνίου και ώρα 18:30.

Στις συναντήσεις θα παρευρεθούν οι Αλέξης Κολυβάς και Θωμάς Σπάρταλης, από τον τομέα αυτοργάνωσης του Κινήματος

Σκοπός των συναντήσεων θα είναι ένας μικρός απολογισμός της μέχρι τώρα πορείας του Κινήματος, εκλογή συντονιστών και χάραξη των επόμενων κινήσεων στη περιοχή της Φωκίδας.

Πληροφορίες τηλ: 6976648395

Έφυγε ο Πρόεδρος του Τειχίου Κ. Κατέλης

Έφυγε από κοντά μας χθες Τετάρτη 17 Ιουνίου ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Τειχίου Κώστας Κατέλης μετά από πολύμηνη μάχη με την επάρατη νόσο.

Ο Κώστας Κατέλης γεννήθηκε το 1949 και μεγάλωσε στο Τείχιο όπου και τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο. Συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Γυμνάσιο και Λύκειο Ευπαλίου.

Παντρεύτηκε την Αλεξάνδρα Καλλίγα από το Τείχιο και απέκτησε δύο κόρες.

Εργάστηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών ως ερευνητικό διοικητικό προσωπικό και ήταν για πολλά χρόνια Πρόεδρος των υπαλλήλων αυτής της κατηγορίας στο Πανεπιστήμιο. Ήταν επίσης Πρόεδρος και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του ερευνητικού διοικητικού προσωπικού.

Η παρουσία του στο Τείχιο ήταν συνεχής και έντονη, είτε για την αγαπημένη του δραστηριότητα το κυνήγι, είτε για την ενασχόλησή του με τα κοινά, είτε για γεωργικές ασχολίες, είτε για διασκέδαση με τους φίλους και συγγενείς του.

Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινότητας Τειχίου πριν από την συνένωση των Κοινοτήτων με το Πρόγραμμα Καποδίστριας, καθώς και Πρόεδρος από το 2011 έως 2014 στην πρώτη εφαρμογή του Προγράμματος Καλλικράτης. Επανεξελέγη ως Πρόεδρος στις εκλογές του 2014, αξίωμα που είχε μέχρι που έφυγε από κοντά μας.

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει στο Τείχιο σήμερα Πέμπτη 18 Ιουνίου, ώρα 5 το απόγευμα, από τον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην κεντρική πλατεία.

Εκφράζουμε τα πιο θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του και τους συγγενείς του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα του Τειχίου που θα τον σκεπάσει για πάντα.

ΟΑΕΕ: Μείωση εισφορών από 16% έως 33,5% σε ελεύθερους επαγγελματίες

Μειωμένα από 16% έως και 33,47% ασφάλιστρα στον κλάδο σύνταξης μπορούν να επιλέξουν, «κατεβαίνοντας» έως και τρεις ασφαλιστικές κατηγορίες μέχρι τα τέλη του 2016, όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες - ασφαλισμένοι στον OAEE, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που έχασαν το δικαίωμα επειδή σταμάτησαν να πληρώνουν τις εισφορές ή τις δόσεις έναντι ρυθμισμένων οφειλών.

Το «παράθυρο» για τη μείωση των ασφαλίστρων από... μηδενική βάση για όσους είχαν «χάσει» το σχετικό δικαίωμα, αλλά και τη διεύρυνση της έκπτωσης για εκείνους που είχαν «κατέβει» 1 ή 2 κατηγορίες, «ανοίγει» με εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής του OAEE T. Πετρόπουλος.

 OI TPEIΣ KATHΓOPIEΣ ΠOY ΩΦEΛOYNTAI 
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε έως και τρεις κατηγορίες παρέχεται σε «νέους» και «παλαιούς» ασφαλισμένους, οι οποίοι:

• Δεν το έχουν ασκήσει ποτέ, δηλαδή δεν είχαν υποβάλει αίτηση.
• Το  έχουν ασκήσει με προϋφιστάμενες διατάξεις (ν.4075/2012) και το έχουν χάσει ή θα το χάσουν («τυχόν ιστορικό απωλειών του δικαιώματος μηδενίζεται»). Και αυτό για να καλυφθούν όσοι χρωστούν και εντάσσονται σε ρύθμιση, αφού η μείωση των ασφαλίστρων παραμένει ενεργή εφόσον ο ελεύθερος επαγγελματίας είναι «ενήμερος».
• Έχουν ενεργό δικαίωμα, σύμφωνα με τις διατάξεις του N. 4075/2012 και επιθυμούν να το διευρύνουν ως προς τον, κατά περίπτωση, αριθμό κατηγοριών που υπολείπονται. Όσοι από τους περίπου 160.000 είχαν «κατέβει» 1 ή 2 κατηγορίες θα κατατάσσονται, ανάλογα με την επιλογή τους, σε κατώτερη/ες κατηγορία/ες από αυτή που βρίσκονται κατά την ημερομηνία αίτησης επέκτασης του δικαιώματος. Το δικαίωμα επιλογής κατάταξης σε κατώτερη ασφαλιστική κατηγορία χορηγείται, πάντως, μέχρι δύο φορές.
• Να σημειωθεί ότι καμία μείωση δεν θα γίνεται, παρά την αλλαγή κατηγορίας, στα ασφάλιστρα που αντιστοιχούν στον κλάδο υγείας.

ΠOIOI EΞAIPOYNTAI
 

Καμία  έκπτωση ασφαλίστρων δεν μπορούν να έχουν μόνο οι προαιρετικά ασφαλισμένοι.

Οι ασφαλισμένοι, μάλιστα, που ζητούν τη συνέχιση της ασφάλισής τους προαιρετικά και, κατά τη διαγραφή τους, έχουν ενεργό δικαίωμα επιλογής κατώτερης κατηγορίας, θα κατατάσσονται στην κατηγορία στην οποία θα βρίσκονταν αν δεν είχαν ασκήσει το δικαίωμα μείωσης κατηγορίας, καταλήγει η εγκύκλιος.

Παραδείγματα

• Ασφαλισμένος στην 9η κατηγορία που υποχρεούται να καταβάλει 389,55 ευρώ τον μήνα, επιλέγοντας την 6η κατηγορία θα καταβάλλει 315,59 ευρώ (-73,96 ευρώ και σε ποσοστό -18,98%).
• Ασφαλισμένος στην 5η κατηγορία που πληρώνει 279,81 ευρώ τον μήνα, επιλέγοντας την 2η κατηγορία θα πληρώνει 186,14 ευρώ (-93,67 ευρώ και σε ποσοστό -33,47%).
• Ασφαλισμένος στην 7η κατηγορία καταβάλλει σήμερα 337,46 ευρώ τον μήνα και κατεβαίνοντας στην 4η κατηγορία θα πληρώνει 242,58 ευρώ (-94,88 και σε ποσοστό -28,11%).
• Ασφαλισμένος στην 12η κατηγορία που καταβάλλει 463,52 ευρώ, θα πληρώνει 389,55 ευρώ αν επιλέξει την 9η (-73,97 ευρώ και σε ποσοστό -15,95%).
• Ασφαλισμένος που είχε κατέβει από την 7η κατηγορία (337,46 ευρώ) στην 6η (315,59 ευρώ) μπορεί να επιλέξει την 4η κατηγορία (242,58 ευρώ) κερδίζοντας επιπλέον μείωση 23,13% (-73 ευρώ τον μήνα).

Τετάρτη, 17 Ιουνίου 2015

Κύριοι της κυβέρνησης, όχι πια άλλη υποκρισία!

Άρθρο του Κωνσταντίνου Εμ. Χαλιορή*
 
 
 
Η διαπραγμάτευση με τους εταίρους και τους δανειστές φτάνει στην κορύφωση της. Δυστυχώς, η αφερεγγυότητα κι οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν οδηγήσει τη χώρα μας στη δυσκολότερη θέση από τότε που ξέσπασε η οικονομική κρίση κι η λύση του ελληνικού δράματος κινδυνεύει ακόμα κι από ένα τυχαίο γεγονός.

Ειδικότερα από χθες παρακολουθούμε συνεχή δημοσιεύματα και πληροφορίες που κατά κύριο λόγο αφορούν το ύψος των συντάξεων, ως ζήτημα διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.

Αναμφίβολα πρέπει όλοι να παραδεχτούμε πως οι συνταξιούχοι είναι από τα μεγαλύτερα θύματα αυτής της περιόδου. Και κυρίως οι χαμηλοσυνταξιούχοι που υπέστησαν άδικες οριζόντιες περικοπές. Και που οδεύουν να υποστούν καινούριες από εκείνους που υπέκλεψαν την ψήφο του ελληνικού λαού τάζοντας ακριβώς το αντίθετο. Όμως, από το δημόσιο λόγο απουσιάζει διαρκώς κι εκνευριστικά το μεγαλύτερο θύμα της κρίσης στη χώρα μας.

Κι αυτοί είναι οι νέοι άνθρωποι κι η νέα γενιά. Όλοι αγωνιούν για τις συντάξεις των μεγαλυτέρων, αλλά καμία πρόταση, κανένα σχέδιο, καμία έννοια δε διατυπώνεται για το μέλλον των νέων Ελλήνων.

Πλήρης απουσία διαρθρωτικών αλλαγών με στόχο την ενίσχυση των θέσεων εργασίας, πλήρης απουσία έμφασης στην αναπτυξιακή δυναμική της καινοτομίας και των νέων τεχνολογιών, ώστε η νέα γενιά να αρχίζει ξανά να δουλεύει, να οραματίζεται, να δημιουργεί. Δυστυχώς, η νέα κυβέρνηση αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία ότι στόχο έχει μια ανατριχιαστική "Ελλάδα γερόντων"!

Aντί για αυτά η μόνη φροντίδα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι η εμμονή με τον ξεπερασμένο κρατισμό, η προστασία των συντεχνιών του δημοσίου, οι μαζικές προσλήψεις, η επανασύσταση του πελατειακού κράτους και των φερεφώνων του (βλ. ΕΡΤ) κι η ολοκληρωτική αδιαφορία για τις καθημερινές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Στο χώρο εκείνο, δηλαδή, ο οποίος θα στηρίξει την ήδη ξεχασμένη λέξη "ανάπτυξη", είτε πρόκειται για μικρομεσαίες επιχειρήσεις που κλείνουν καθημερινά, είτε για απολύσεις στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας, είτε οπουδήποτε αλλού.

Το μέλλον της Ελλάδας είναι στο χώρο των προοδευμένων λαών, είναι στην Ευρώπη. Με οδηγό τη δίψα των νέων ανθρώπων να μείνουν, να ζήσουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους. Με επένδυση στις σπουδές και στα οράματά τους.
 
Κύριοι της κυβέρνησης, όχι πια άλλη υποκρισία! 

* Ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι Οικονομολόγος, Πολιτευτής Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας

«Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου»

Μια σημαντική πρωτοβουλία που στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

 

Η πολύ σημαντική πρωτοβουλία «Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου» που έχει σκοπό τη διάδοση της εθελοντικής δωρεάς του μυελού των οστών, θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία από τις 18 έως τις 20 Ιουνίου 2015, στην πλατεία Ελευθερίας.

Το “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου”, είναι μία πολύ σημαντική, άμεση κι αυθόρμητη πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για την ΑΠΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΔΩΡΕΑΣ ΜΥΕΛΟΥ ΤΩΝ ΟΣΤΩΝ, ΑΠΛΑ ΜΕ ΜΙΑ ΜΠΑΤΟΝΕΤΑ!

Στόχος είναι η αύξηση, σε πανεθνικό επίπεδο, του συνολικού αριθμού των δοτών μυελού των οστών, δοτών που αποτελούν ελπίδα ζωής για όλους τους ασθενείς  που χρειάζονται μεταμόσχευση, αυξάνοντας της πιθανότητες ίασης τους. Η ανάγκη αύξησης των υποψηφίων δοτών, παραμένει διαρκώς μεγάλη κι επιτακτική αφού η χώρα μας υστερεί σε αριθμό έναντι του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η Δράση: “Be My Hero – Γίνε ο Ήρωας μου”, που θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία, στην Πλατεία Ελευθερίας, την Πέμπτη 18, την Παρασκευή 19 και το Σάββατο 20 Ιουνίου 2015, θα δώσει ένα πολύ δυναμικό μήνυμα για την ευαισθητοποίηση των πολιτών του Δήμου Λαμιέων, για την αναγκαιότητα της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, οι άνθρωποι του Be my Hero μαζί με ειδικούς εθελοντές, θα διανέμουν σε όλους όσους βρεθούν στην Πλατεία Ελευθερίας, ενημερωτικά φυλλάδια, για τη δωρεά μυελού των οστών και παράλληλα θα προτρέπουν και θα εγγράφουν νέους υποψήφιους δότες.

Το μόνο που πρέπει να κάνουν οι υποψήφιοι δότες είναι να συμπληρώσουν την αίτηση και με έναν απλό και ανώδυνο τρόπο να δώσουν δείγμα σάλιου με μια μπατονέτα για την ταυτοποίηση του ιστικού τους τύπου. 

Κάθε νέος υποψήφιος δότης, θα παίρνει μετά την εγγραφή του ένα συμβολικό, αναμνηστικό βραχιολάκι με τυπωμένο το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης «Be My Hero». Αν κάποιος βρεθεί να είναι συμβατός με ασθενή που χρειάζεται μεταμόσχευση, τότε θα ειδοποιηθεί για τη δωρεά, η οποία γίνεται εύκολα, γρήγορα, ανώδυνα και ακίνδυνα με μέθοδο παρόμοια με αυτή της απλής αιμοληψίας.

Την δράση του “Be My Hero – Γίνε Ο Ήρωας μου” στηρίζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στο πλαίσιο των ενεργειών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννης, εν όψη του αυριανού γεγονότος, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση οφείλει να συμπαραστέκεται και να συνδράμει με όλες τις της δυνάμεις σε τέτοιου είδους πρωτοβουλίες που τοποθετούν σε πρώτο πλάνο τον συνάνθρωπό μας. Οι εποχή μας έχει ανάγκη για λιγότερο «εγώ» και περισσότερο «εμείς». Σας καλώ λοιπόν αύριο να δώσετε το παρόν και να αφιερώσετε λίγα λεπτά από τον χρόνο σας σε έναν τόσο σπουδαίο σκοπό. Είναι ζήτημα ζωής».

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΠΡΩΤΙΑ: 200.000 Έλληνες νέοι επιστήμονες έφυγαν στην 5ετια !

Σύμφωνα με πρωτογενή έρευνα της ICAP Group

της Νατάσας Φραγκούλη

Μια θλιβερή πρωτιά και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο, διεκδικεί η Ελλάδα, καθώς αναδεικνύεται η χώρα με τη μεγαλύτερη διαρροή νέων επιστημόνων (brain drain) διεθνώς.

Μόνο τα τελευταία πέντε χρόνια, 200.000 νέοι επιστήμονες, με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και σημαντική εξειδίκευση και προσόντα, έχουν εγκαταλείψει την Ελλάδα.

Το νούμερο είναι εντυπωσιακό, εάν ληφθεί υπόψη ότι πρόκειται για το 2% του πληθυσμού της χώρας, το 10% των επιστημόνων, ενώ είναι αυξημένο κατά 300% σε σχέση με πέντε χρόνια νωρίτερα. Μάλιστα, περίπου δύο στους δέκα δεν θέλουν να επιστρέψουν, ενώ περίπου το 1/3 δηλώνει ότι δεν προβλέπει να γυρίσει στην Ελλάδα.

Αναξιοκρατία και η διαφθορά ο βασικός λόγος της φυγής, η κρίση ο δεύτερος. Το 30% προβλέπει ότι δεν θα επιστρέψει ποτέ στην Ελλάδα. Το brain drain, που δικαίως χαρακτηρίζεται ως “πραγματική τραγωδία για την Ελλάδα”, φαίνεται ότι δεν είναι μόνο φαινόμενο των καιρών και της κρίσης.

Για του λόγου το αληθές, οι νέοι επιστήμονες δηλώνουν ως πρώτη αιτία της φυγής την αναξιοκρατία και τη διαφθορά, που επηρεάζει τη σύγχρονη ελληνική κοινωνία, και ως δεύτερο λόγο την κρίση.

Η οικονομική κρίση, αν και δεν είναι ο βασικός λόγος για τη διαρροή εγκεφάλων στο εξωτερικό, σίγουρα επιδείνωσε την κατάσταση, αφού το 63% έχει φύγει από την Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το ρόλο της κρίσης στην επιδείνωση του brain drain επιβεβαιώνει και το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί νέοι, που έχουν φύγει από την Ελλάδα (ποσοστό 47%), είχε ήδη εργαστεί στη χώρα πριν φύγει.

Υψηλό μορφωτικό επίπεδο
Σύμφωνα με πρωτογενή έρευνα της ICAP Group, οι λόγοι που βάρυναν στην απόφαση για τη φυγή ήταν: η η επικρατούσα αναξιοκρατία και διαφθορά (37%), η ανεργία (35%), η οικονομική κρίση (33%) και οι καλύτερες προοπτικές εξέλιξης (33%).

Όσον αφορά τα οικονομικά κίνητρα και τις προοπτικές εξέλιξης, δεν είναι τυχαίο ότι το 52% όσων Ελλήνων επιστημόνων έχουν φύγει στο εξωτερικό αμείβεται με €21.000 έως €60.000 το χρόνο, ενώ το 27% έχει απολαβές άνω των €61.000. Αντίστοιχο ποσοστό, μάλιστα, κατέχει θέση προϊστάμενου και άνω.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, οι περισσότεροι ταλαντούχοι Έλληνες εξωτερικού εργάζονται στην Αγγλία σε μεγάλο εύρος ειδικοτήτων, με πρώτες και κύριες τους τομείς της Πληροφορικής, των Οικονομικών και τον Τεχνικό κλάδο. Το 73% έχουν μεταπτυχιακό ή/και διδακτορικό και αποτελούν προσωπικό υψηλής εξειδίκευσης και προσόντων. Μεγάλος αριθμός (κυρίως γιατροί) ζει και εργάζεται στη Γερμανία.

Αναστροφή
Ως κύριοι παράγοντες, που θα οδηγούσαν στην επιστροφή των Ελλήνων αναδεικνύονται από την έρευνα το κλίμα και ο τρόπος ζωής (45%), τα οικονομικά κίνητρα, ήτοι η βελτίωση των οικονομικών αποδοχών, αλλά και η συνολική βελτίωση του οικονομικού κλίματος (76%). Οι παραπάνω λόγοι συνθέτουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις, για να συνεχίσουν το επίπεδο ζωής που απολαμβάνουν στο εξωτερικό, ενώ σημαντικό ρόλο παίζουν και οι οικογενειακοί λόγοι (30%).

Με δεδομένο ότι οι νέοι επιστήμονες σε αναπτυγμένες χώρες του εξωτερικού, αποκτούν τεχνογνωσία, επαγγελματική εμπειρία και γνωριμίες, που θα τους καταστήσουν χρησιμότατους στη χώρα, η έρευνα αναζήτησε και τα κίνητρα που θα συνέβαλλαν στην επιστροφή των νέων επιστημόνων στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, κλάδοι εταιρειών, από τις οποίες θα μπορούσε να έρθει η τεχνογνωσία από το εξωτερικό και να απολαύσουμε τις θετικές επιδράσεις του brain back είναι: το IT, ο τραπεζικός τομέας, ο κλάδος της εκπαίδευσης και η επιστήμη και έρευνα.

Πάντως, η έρευνα διαπιστώνει ότι σε αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης των “μυαλών”, η πολύτιμη εμπειρία και τεχνογνωσία, που αναπτύσσουν ή έχουν ήδη αποκτήσει στο εξωτερικό, μπορεί να αξιοποιηθεί σε συνεργασίες με εγχώρια ερευνητικά/τεχνολογικά ινστιτούτα, πανεπιστημιακά ιδρύματα και επιχειρήσεις, ακόμη κι αν παραμείνουν στο εξωτερικό.

Κατάρρευση της μισθωτής εργασίας
Η έρευνα αποτυπώνει και κάποια μεγέθη για την αγορά εργασίας στην Ελλάδα, τα οποία συνηγορούν υπέρ της έντασης του φαινομένου του brain drain. Έτσι, οι άνεργοι το Φεβρουάριο του 2015 ήταν 1.206.000, υπερδιπλάσιοι από το 2010. Μόλις το 53% του ενεργού πληθυσμού εργάζεται (63% των ανδρών και το 44% των γυναικών), που είναι και το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη (Μ.Ο ΕΕ 28 = 69%). Το 44% των ανέργων είναι μακροχρόνιοι (2,5 φορές περισσότεροι από το 2010), ενώ το 45% των μισθωτών αμείβεται με μισθούς των €750, με μόλις το 9% των μισθωτών έχει μεικτές μηνιαίες αποδοχές πάνω από €2.000.

Η έρευνα
Η έρευνα, που εκπόνησε ο τομέας “People Solutions” του ομίλου, στηρίχθηκε σε δείγμα 1.325 Ελλήνων, που εργάζονται σε 56 χώρες του εξωτερικού και είχε ως στόχο να διερευνήσει το φαινόμενο του “Brain Drain”, το οποίο έχει πάρει δραματικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια στ χώρα μας.

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από το διευθύνοντα σύμβουλο της ICAP και πρόεδρο της ΕΑΣΕ, κ. Νικήτα Κωνσταντέλλο.

Ο Τσίπρας φοβάται ότι θα ξεπεράσει και το Μητσοτάκη

Άρθρο του Αθανασίου Ασημάκη *

Ο πρωθυπουργός από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων του εργάζεται συστηματικά με την μέθοδο των συμβολικών πράξεων, την ανάγνωση των δημοσκοπήσεων και της «αρεστής» στους πολίτες πολιτική.

Έτσι, πριν παρευρεθεί στην τελετή παράδοσης-παραλαβής από τον Σαμαρά, συμβολικά κατέθεσε στεφάνι στο σκοπευτήριο της Καισαριανής για τους εκτελεσθέντες αντιστασιακούς, ως πρωθυπουργός της αριστεράς. Επίσης, συμβολικά ονόμασαν την συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ ως κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, και συμβολικά μείωσαν το υπουργικό συμβούλιο σε 15 υπουργούς. Συμβολικά γιατί κάθε υπουργός έχει και καναδυό αναπληρωτές και καναδυό υφυπουργούς με το υπουργικό συμβούλιο να είναι καμιά 45αριά άτομα.

Μετά έφερε το συμβολικό νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση που θα ανακούφιζε τους αδύναμους και ενώ όλοι περίμεναν ότι θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια από τους δανειστές, ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Αυτό γιατί μόνο στο όνομα απηχεί στην ανθρωπιστική κρίση. Ζήτημα να επωφεληθήκαν και χίλιες οικογένειες σε ολόκληρη την επικράτεια.

Βέβαια φέραν το νομοσχέδιο για τις εκατό δόσεις. Με την χαριστική ρύθμιση της εφάπαξ εξόφλησης, ώστε να μπορεί και το Nammos στη Μύκονο να γλιτώσει 5 εκ.€ πρόστιμα και ο Σαββίδης του ΠΑΟΚ να γλιτώσει καμιά 10αριά εκ.€ όπως και μερικοί ακόμα μικροεισοδηματίες που χρωστούσαν πάνω από 1εκ.€.

Από την άλλη έχει και την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου που ακολουθεί την τακτική «Δεν υπάρχει κακή δημοσιότητα». Πρώτη στη ΕΡΤ, πρώτη στο κανάλι της Βουλής, πρώτη στο Δίστομο, πρώτη στις παρελάσεις μαζί με τον Καμμένο, πρώτη σε γάμους, βαφτίσεις, πανηγύρια (αν και εκεί την ανταγωνίζεται η Ραχήλ Μακρή) και όπου αλλού μπορεί να κερδίσει δημοσιότητα για να είναι έτοιμη μόλις πέσει ο Αλέξης… Ναι, θέλει να πέσει η κυβέρνηση για να αναλάβει αυτή ως η μόνη ενάντια στα μνημόνια. Γι’ αυτό και δήλωσε πως δεν θα φέρει μνημονιακό νόμο στη βουλή προς συζήτηση. Ας τον φέρει η κυβέρνηση, αυτή θα τον κόψει.

Επί 5 μήνες το μόνο θέμα που απασχολεί την κυβέρνηση και κυρίως τον πρωθυπουργό, είναι να πετύχει μία συμφωνία που θα της επιτρέψει να την φέρει στη βουλή χωρίς να χάσει την δεδηλωμένη. Περισσότεροι από 30 βουλευτές του, που ανήκουν στην αριστερή πτέρυγα του Λαφαζάνη καθώς και αρκετοί των ΑΝΕΛ δηλώνουν ενάντια στα μέτρα που ετοιμάζει και πολλοί προκρίνουν ακόμα και το σενάριο της δραχμής. Από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης συνεχίζουν την αντιπολιτευτική πολιτική εξαγγέλλοντας μονίμως προτάσεις και κατηγορούν τον Σαμαρά δίχως να συνειδητοποιούν πως έχουν την εξουσία στα χέρια τους. Και ενώ αυτό τους βοήθησε δημοσκοπικά στην αρχή, σταδιακά γυρίζει μπούμερανγκ καθώς η αγορά στεγνώνει, οι πολίτες βλέπουν νέα μέτρα να έρχονται, ίσως και μεγαλύτερα από αυτά του Σαμαρά και το χειρότερο, αγανακτούν γιατί συνειδητοποιούν πως οι θυσίες που κάνανε όλα αυτά τα χρόνια χάνονται σε αντίθεση με την Πορτογαλία, την Ιρλανδία και την Κύπρο.

Σε λίγο οι πολίτες θα πιστέψουν πως μέχρι και ο Σαμαράς που δεν έκανε μεταρρυθμίσεις και το μόνο που έκανε ήταν να κόβει μισθούς και συντάξεις και να αυξάνει φόρους ήταν καλύτερος.

Αλήθεια, πως θα εμπιστευτούν οι θεσμοί αυτή την κυβέρνηση που έχει ήδη χάσει τον έλεγχο των εσόδων, έχει εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό, οδηγεί μέσω της καταναλωτικής ανασφάλειας τη χώρα στη ύφεση και η μόνη κίνηση για μείωση της ανεργίας ήταν να επαναπροσλάβει 400 καθαρίστριες στο Υπ. Οικονομικών. Μην αναφέρουμε τον τομέα ων μεταρρυθμίσεων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ έχει ξεχάσει από την διαπραγμάτευση.

Οι τελευταίες ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις έγιναν πριν 5 χρόνια επί διακυβέρνησης Γ.Παπανδρέου. Με την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, το opengov, τη Διαύγεια, την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την άρση του καμποτάζ για τις κρουαζιέρες.

Αυτά αρχίζει να βλέπει ο Τσίπρας και φοβάται όχι την τόσο την αριστερή παρένθεση αλλά πως θα γραφτεί στην ιστορία ως ο εκλεγμένος (και όχι διορισμένος) πρωθυπουργός με την μικρότερη θητεία ακόμη και από τον Μητσοτάκη. Έτσι το μόνο που ελπίζει, για το πολιτικό του μέλλον, είναι να βρει ένα παραθυράκι να περάσει τη συμφωνία, κυρίως εκβιάζοντας τους αντιδρώντες βουλευτές του με το επιχείρημα των εκλογών, καθώς δεν θέλει την τύχη του ΠΑΣΟΚ, που συγκυβέρνησε με τη Νέα Δημοκρατία.

* Ο Αθανάσιος Ασημάκης είναι υποψήφιου Βουλευτής Φωκίδας με «Το Κίνημα» απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου
 

ΚΚΕ: Απολύσεις, τρομοκρατία, ασυδοσία από την KERNEOS στα μεταλλεία βωξίτη

Ερώτηση στη Βουλή βουλευτών του ΚΚΕ προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής ΑλληλεγγύηςΓια απολύσεις και τρομοκρατία μεταξύ άλλων καταγγέλλουν τρείς βουλευτές του ΚΚΕ την εταιρεία KERNEOS στα μεταλλεία Βωξίτη της Φωκίδας, σε ερώτησή τους στη Βουλή προς τον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Ειδικότερα στην ερώτησή τους οι βουλευτές επισημαίνουν τα εξής :

Όλο το αντιλαϊκό- αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που στήθηκε την τελευταία πενταετία και που ενισχύεται από τη σημερινή συγκυβέρνηση, αξιοποιεί το τελευταίο διάστημα η εταιρία KERNEOS σε βάρος των εργατών στα μεταλλεία βωξίτη της Φωκίδας, προκειμένου να αυξήσει ακόμη περισσότερο την παραγωγικότητα άρα και τα κέρδη της ως μονοπωλιακός όμιλος.

Ήδη από την πρώτη μέρα αλλαγής του ιδιοκτησιακού καθεστώτος, η νέα εργοδοσία προετοίμαζε το έδαφος για το τσάκισμα κάθε εργασιακού δικαιώματος αλλά και για απολύσεις που θα ακολουθούσαν καλλιεργώντας κλίμα τρομοκρατίας, αβεβαιότητας και ανασφάλειας, με τακτικά μαζέματα ενημέρωσης-εκφοβισμού- απειλών των εργαζόμενων.

Προχώρησε σε αύξηση του εργασιακού ωραρίου.

Έχει ήδη προχωρήσει σε μειώσεις μισθών κατά 10-15%, χωρίς μέχρι πρότινος κανένας εργαζόμενος να γνωρίζει από πού έχουν γίνει οι περικοπές, αφού μόνο πρόσφατα κάποιοι από αυτούς πήραν τα εξοφλητήρια στα χέρια τους. Αντίστοιχες μειώσεις υφίστανται και όσοι εργαζόμενοι δούλευαν σε εργολάβους και απορροφήθηκαν από την KERNEOS υπογράφοντας εξευτελιστικές ατομικές συμβάσεις.

Μειώνει δραστικά τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας. Το αποτέλεσμα είναι να αποτελούν καθημερινό σχεδόν φαινόμενο οι πτώσεις τμημάτων στα μέτωπα των στοών οι οποίες έχουν ήδη προκαλέσει τραυματισμούς εργατών, ενώ δικαιολογημένα εκφράζονται φόβοι ότι σύντομα θα υπάρξουν και σοβαρότερα ατυχήματα.

Απέλυσε μέσα σε διάστημα περίπου μίας εβδομάδας 13 εργαζόμενους, 8 από τους οποίους είχαν ήδη τεθεί σε καθεστώς υποχρεωτικής αργίας, και ήταν χειριστές μηχανημάτων, που με τη δουλειά τους, εξασφάλιζαν την ασφαλή εργασία για τους υπόλοιπους εργάτες στις στοές. Η διοίκηση δε εκδηλώνει ανοιχτά και ωμά της προθέσεις της για συνέχιση των απολύσεων, ακόμη και αν αυτό στοιχίσει σε ανθρώπινες ζωές, αναφέροντας σε συνάντηση με τους εργαζόμενους: «οι απολύσεις θα συνεχιστούν...τα βαρίδια πρέπει να πεταχτούν. Πάμε στην επόμενη μέρα με ότι κόστος χρειαστεί!!».

Μπροστά σε όλα αυτά και στη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή τόσο των εργαζόμενων του μεταλλείου όσο και φορέων της τοπικής κοινωνίας που έχουν ήδη θρηνήσει νεκρούς στο βωμό της αύξησης των κερδών του προηγούμενου ιδιοκτήτη, που βλέπουν τη δημόσια περιουσία της περιοχής, τον βωξίτη, να ξεπουλιέται, τα βουνά της περιοχής να ξεκοιλιάζονται, η εργοδοσία συνεχίζει τις προκλήσεις δηλώνοντας: «…κι όλη οι κοινωνία να ξεσηκωθεί θα το αντιμετωπίσουμε…το μαγαζί αυτό δεν συνδιοικείται», προφανώς εννοώντας ότι δεν δέχεται παρεμβάσεις και ότι δε λογαριάζει τίποτα μπροστά στα κέρδη της.


Ερωτάται ο κ. υπουργός τι προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση:

· Για την επικίνδυνη αυτή κατάσταση που διαμορφώνει η επίθεση της εργοδοσία και περικλείει μεγάλους κινδύνους ακόμα και για τη ζωή των εργατών.

· Καθώς και για τις απολύσεις και τη μείωση των μισθών.

Οι Βουλευτές
Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης

Τρίτη, 16 Ιουνίου 2015

Τιμήθηκε η εορτή του Αγίου Αυγουστίνου και της Αγίας Μόνικας στο Μοναστήρι του Τρικόρφου Δωρίδας


Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος τίμησε τον Άγιο Αυγουστίνο και την μητέρα αυτού Αγία Μόνικα στην ομώνυμο Ιερά Μονή του Τρικόρφου Δωρίδας,

Στις 14 και 15 Ιουνίου η Αγία μας Εκκλησία τιμά και εορτάζει τον υιό των δακρύων Αυγουστίνο τον μέγα Ιεράρχη και την μητέρα αυτού Αγία Μόνικα.
Η Ιερά Μητρόπολη Φωκίδος τίμησε τον Άγιο Αυγουστίνο και την μητέρα αυτού Αγία Μόνικα στην ομώνυμο Ιερά Μονή του Τρικόρφου, όπου ο οικοδεσπότης αυτής  Μητροπολίτης Φωκίδος  Θεόκτιστος συλλειτούργησε μετά του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου  Ιεροθέου, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου Φωκίδας, πλαισιούμενοι υπό του Καθηγούμενου Γέροντος Νεκταρίου, των πατέρων της Μονής και κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς Φωκίδας.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου  Ιερόθεος προεξήρχε ανήμερα της Θείας Λειτουργίας και στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ζωή και την διδασκαλία του Αγίου Αυγουστίνου.

Την παραμονή στον Εσπερινό χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος και μίλησε επικαίρως ο ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεώς Φωκίδας Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Καλύβας.

Κατασκευή του τοιχίου αντιστήριξης στο δρόμο από την Άμφισσα στο Λιδωρίκι

Άμεσα προωθείται η κατασκευή του τοιχίου αντιστήριξης των πρανών στο δρόμο από Άμφισσα σε Λιδωρίκι  ώστε να εξαλειφθούν οι κατολισθήσεις και οι επικινδυνότητες από αυτές.

Το θέμα θα συζητηθεί σήμερα 16 Ιουνίου στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας που θα συνεδριάσει στη Λαμία.

Το έργο με προϋπολογισμό 350.000 ευρώ θα πραγματοποιηθεί με ανοικτό διαγωνισμό, ενώ η Επιτροπή θα εγκρίνει τους όρους της δημοπρασίας και τη διακήρυξη του έργου.

Στο μεταξύ η Δημοτική Αρχή προωθεί τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση του δρόμου από το Μαλανδρίνο έως το Λιδωρίκι.