Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 13 Ιουνίου 2015

Γέφυρα Ρίου - Αντίρριου : Ισχύει η 10ωρη εκπτωτική κάρτα για τα Σαββατοκύριακα

Ξεκινά από αυτό το Σαββατοκύριακο να ισχύει η καλοκαιρινή 10ωρη εκπτωτική κάρτα στη γέφυρα Ρίου - Αντίρριου.

Παράλληλα  δύο  πρωτοβουλίες της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. σηματοδοτούν την έναρξη της θερινής περιόδου για τη Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου «Χαρίλαος Τρικούπης».

Από τη μία, η παραχωρησιούχος εταιρεία δημοσιοποιεί - μέσα από 10 σύντομες θεματικές ενότητες - μια λεπτομερή καταγραφή των δεσμεύσεων που αναλαμβάνει απέναντι στους χρήστες της Γέφυρας.

Το εγχείρημα στοχεύει στο να καταστεί γνωστό το πλήρες φάσμα υπηρεσιών την παροχή των οποίων η εταιρεία εγγυάται, αναλαμβάνοντας σημαντικό αριθμό ποιοτικών δεσμεύσεων.

Η δημοσιοποίηση αποτελεί την κατάληξη μιας διαδικασίας που σχεδιάστηκε στο τέλος του 2014 και υλοποιήθηκε κατά τους προηγούμενους μήνες. Κυρίαρχη μέθοδος επεξεργασίας των εν λόγω δεσμεύσεων ήταν ο διάλογος τόσο με κατηγοριοποιημένες ομάδες πελατών, όσο και με το ίδιο το προσωπικό της Γέφυρας, το οποίο διασφαλίζει με την καθημερινή εργασία του όλο το δεσμευτικό πλαίσιο.

Των 40 δεσμεύσεων που εκτείνονται από τις πιο αναμενόμενες (π.χ. άμεση παροχή βοήθειας σε ανάγκες οχημάτων που κινούνται εντός της παραχώρησης), μέχρι πιο εξελιγμένες (π.χ. η σταθερή πληροφόρηση μέσω κοινωνικών δικτύων), προηγείται η θεμελιώδης η οποία διατυπώνεται ως εξής:

«Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε να βλέπουμε σε εσάς όχι μόνο πελάτες, μα και πολίτες που δικαιούνται δημόσια υπηρεσία υψηλής ποιότητας».

Το σχετικό φυλλάδιο με τίτλο «ΔΕΣΜΕΥΣΕΙΣ – ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ για περισσότερες και καλύτερες υπηρεσίες» θα διανέμεται από σήμερα Σάββατο 13 Ιουνίου, από τον σταθμό διοδίων του Αντιρρίου.

Από την άλλη, συνειδητά μα και ταυτόχρονα με την έναρξη ισχύος των δεσμεύσεών της, η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. ενεργοποιεί επίσης από σήμερα Σάββατο 13.6.2015 τη θερινή 10ωρη μετ’ επιστροφής κάρτα «ΜΑΖΙ» για όλα τα Σαββατοκύριακα μέχρι και το δεύτερο του Σεπτεμβρίου (12 & 13/9).

Η συνειδητή αυτή επιλογή είναι αλληλένδετη με το γεγονός ότι η θεματική ενότητα με την οποία ξεκινά η αυτοδέσμευση της εταιρείας, είναι αυτή που αναφέρεται στη βελτιστοποίηση της εμπορικής της πολιτικής.

Η κάρτα «ΜΑΖΙ» είναι ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της λογικής, αφού ξεκίνησε το 2011 ως 8ωρη και (μόνο) κυριακάτικη και -μέσα από διάλογο με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και θεσμικούς φορείς της περιοχής-  εξελίχθηκε σε 10ωρη που καλύπτει και το Σάββατο και την Κυριακή.

Εκλογές για τον νέο Πρόεδρο στο ΠΑΣΟΚ

Μετά το Συνέδριο το ΠΑΣΟΚ την προσεχή Κυριακή 14 Ιουνίου προχωρά για την ανάδειξη του νέου Προέδρου του. Η εκλογή θα γίνει από τη βάση και η ψηφοφορία θα διεξαχθεί από τις 9 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα.

Κάλπες θα στηθούν σε όλους τους Δήμους όπως και στις εκλογές για την ανάδειξη των συνέδρων. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί με βάση το νέο μητρώο των μελών και φίλων του κόμματος και με βάση τους εκλογικούς καταλόγους. Το Μητρώο θα ανοίξει και την Κυριακή 14 Ιουνίου κατά τις ώρες της ψηφοφορίας προκειμένου να εγγραφούν και να ψηφίσουν νέα μέλη και φίλοι.

Στόχος και των τριών υποψηφίων, της Φώφης Γεννηματά, του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου και του Ανδρέα Λοβέρδου είναι οι εκλογείς να προσεγγίσουν τις 100.000. Υπενθυμίζουμε ότι για την εκλογή Συνέδρων πριν δύο βδομάδες είχαν ψηφίσει 35.000.

Για την ανάδειξη νέου προέδρου απαιτείται ποσοστό 50+1. Σε περίπτωση που κανείς από τους τρεις δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσοστό, τότε θα διεξαχθεί δεύτερη αναμέτρηση μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους.

Η ανακήρυξη των τριών υποψηφιοτήτων έγινε στη διάρκεια του 10ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, το περασμένο Σαββατοκύριακο.


Οι Δωριείς που θέλουν να ψηφίσουν θα υπάρχει εκλογικό κέντρο στο Ευπάλιο και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο στη κεντρική πλατεία.
Όμως κάθε ενας και κάθε μία που θέλουν μπορούν να ψηφίσουν στο εκλογικό κέντρο της περιοχής που θα βρίσκονται την Κυριακή.

Ευχαριστίες από το Μουσείο Ευπαλίου

..."Το Ευπάλιο, γη πατρική του Χαράλαμπου Σμπαρούνη, μπορεί υπερήφανο να καμαρώνει για την κιβωτό της Παραδόσεώς του. Εδώ ο χρόνος, όσο καταλυτικός και αν είναι, δεν θα μπορέσει να αλλοιώσει αυτούς τους θησαυρούς, ούτε να εισβάλλει στο αρχονταρίκι τους...

... Είθε όλες οι πολιτείες και όλα τα χωριά να είχαν σαν το Ευπάλιο ένα τέτοιο σπιτικό, που να είναι τραγούδι της Παραδόσεως του τόπου. Είθε ένας Χαράλαμπος και μία Αντιγόνη Σμπαρούνη να άνοιγαν την καρδιά και τον νου τους και να έστηναν παντού μια τέτοια Κιβωτό." ΝΕΣΤΟΡΑΣ ΜΑΤΣΑΣ.

.....Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, να ευχαριστήσουμε όλα τα σχολεία της περιοχής μας που επισκέφθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και σήμερα το Λαογραφικό Μουσείο Ευπαλίου. Αισίως και φέτος 673 μαθητές μαζί με τους Δασκάλους τους αναρωτήθηκαν ...." υπήρξε ποτέ ένας τόσο όμορφος κόσμος;" !!!

...Να ευχαριστήσουμε και όλους εσάς τους φίλους, τους συμπατριώτες και τους επισκέπτες, για την προσφορά και την αγάπη σας στο Λαογραφικό Μουσείο , που είναι ο καθρέφτης της τοπικής μας κοινωνίας, ο γνήσιος θεματοφύλακας των παραδόσεων μας και ο πνευματικός πυρήνας του Ευπαλίου.

....Επιθυμία και ευχή μας είναι η επίσκεψή σας στο Λαογραφικό Μουσείο να αποτελέσει την αφετηρία για περισσότερη αγάπη στην πολιτιστική μας κληρονομιά, στην παράδοση, στην ιστορία και τον τόπο μας.

Σας περιμένουμε !!!!!

Παρασκευή, 12 Ιουνίου 2015

Συμπαράσταση στους εργάτες μεταλλείων από τον Σύλλογο Γυναικών Άμφισσας

Το τελευταίο διάστημα στην εταιρεία Kerneos που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία βωξίτη στην Περιοχή μας η εργοδοτική αυθαιρεσία και ασυδοσία φτάνει τα όρια της πρόκλησης.

Η εργοδοσία τρομοκρατεί και εκβιάζει τους εργάτες, ώστε να έχουν σκυμμένο το κεφάλι. Έκανε ήδη απολύσεις, έχει προβεί σε μειώσεις μισθών, δεν υπολογίζει ούτε την ανθρώπινη ζωή μειώνοντας δραστικά τα όποια μέτρα ασφαλείας υπήρχαν, εκμεταλλευόμενη το φυσικό πλούτο που ανήκει στο λαό σαν να ήταν τσιφλίκι της.

Κυνικά ομολογεί ότι οι απολύσεις θα συνεχιστούν και ότι δεν την απασχολεί η αντίδραση των εργαζόμενων και του λαού της περιοχής. Δεν περιμέναμε βέβαια και κάτι διαφορετικό, αφού μοναδικό κριτήριο των αποφάσεών της και των μέτρων που παίρνει είναι η ακόμα μεγαλύτερη αύξηση των κερδών της, σαν γνήσια καπιταλιστική επιχείρηση που αξιοποιεί όλους τους αντεργατικούς νόμους που έχουν ψηφιστεί και συνεχίζουν να βρίσκονται σε ισχύ και να ενισχύονται.

Ο Σύλλογος γυναικών της Άμφισσας καλεί όλες τις γυναίκες, τις μανάδες και τους συζύγους των εργατών στα μεταλλεία να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργατών, να στηρίξουν κάθε κινητοποίησή τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, δείχνοντας και στην πράξη της αλληλεγγύη τους.

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους εργάτες του μεταλλείου και διεκδικούμε στο πλευρό τους:
 • Επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων.
 • Καμία μείωση μισθών και επιδομάτων.
 • Εφαρμογή όλων των απαραίτητων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Στις 15 Ιουνίου η πρώτη αεροπορική πτήση Πάτρας (Άραξος) – Θεσσαλονίκης

- Η τιμές των εισιτηρίων θα ξεκινούν από 39 ευρώ !
-  Μεγάλη διευκόλυνση και για τη Δωρίδα

Στις 15 Ιουνίου η αεροπορική εταιρεία astra ξεκινά τα δρομολόγια Πάτρας - Θεσσαλονίκης που αναμένεται να διευκολύνει χιλιάδες επισκέπτες ετησίως της Δυτικής Ελλάδας με την Μακεδονία και αντιστρόφως.

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης θα είναι ο πρώτος επιβάτης της πτήσης από τη συμπρωτεύουσα στο Αεροδρόμιο του Αράξου!

Η αεροπορική εταιρεία astra με την ουσιαστική έναρξη της θερινής περιόδου θα κάνει το πρώτο της δρομολόγιο σκοπεύοντας να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στις συγκοινωνίες εγκαινιάζοντας μια γραμμή η οποία αποδεδειγμένα μπορεί να είναι κάτι παραπάνω από κερδοφόρα αρκεί να αποφευχθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Η τιμή του εισιτηρίου θα ξεκινά από 39 ευρώ γεγονός που αυτομάτως καθιστά τη γραμμή κάτι παραπάνω από ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους τρόπους μετακίνησης με προορισμό από Πάτρα προς Θεσσαλονίκη και το αντίστροφο.

Στόχος της εταιρείας είναι ιδιαίτερα κατά την χειμερινή περίοδο – όπου σε Πάτρα και Θεσσαλονίκη οι κοινότητες των Πατρινών και Θεσσαλονικέων και γενικότερα της Δυτικής Ελλάδας και Μακεδονίας αριθμούν αρκετές χιλιάδες ( φοιτητές , σπουδαστές , στρατευμένοι, ένστολοι, επαγγελματίες κλπ) – να υπάρχουν δρομολόγια σε καθημερινή βάση.

Παράλληλα κατά τη θερινή περίοδο η λειτουργία της γραμμής αποσκοπεί να παίξει και ρόλο ενδιάμεσης μετακίνησης τουριστών από τη Βόρειο και νοτιοδυτική Ελλάδα αντίστοιχα προς τα νησιά του Ιονίου αλλά και προς τουριστικούς προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας.

Να σημειωθεί, πως το αεροδρόμιο του Αράξου έχει αναπτυξιακές προοπτικές αφού διαθέτει έναν από τους καλύτερους αεροδιαδρόμους της χώρας, μήκους 3.300 μέτρων, ενώ είναι προσβάσιμο ακόμα και από τη Δωρίδα σε χρονικη διάρκεια περίπου 75-80 λεπτών.

Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ για τις απολύσεις στα μεταλλεία

«Η ΚΕΡΝΕΟΣ» στους λίγους μήνες που εγκαταστάθηκε στη Φωκίδα έχοντας εξασφαλίσει από τους προηγούμενους ιδιοκτήτες τις σκανδαλώδεις συμβάσεις εξόρυξης, παραχώρησης και βανδαλισμού της γης μας με τις ευλογίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και των «τοπικών αρχόντων», έδειξε το σκληρό πρόσωπο του εργοδότη απέναντι στους εργαζόμενούς της, χρησιμοποιώντας μεθόδους τρομοκρατίας, εκφοβισμού και ρεβανσισμού στα Σωματεία και στους συνδικαλιστές.
Απέλυσε προ δεκαημέρου τρείς εργαζόμενους και στους ίδιους τους εργαζόμενους δήλωσε ότι υπάρχει και συνέχεια, αναφέροντας μάλιστα τον αριθμό κάποιων δεκάδων.
Και πριν  αλέκτωρ λαλήσει τρις , ακόμη 10 εργαζόμενοι προστέθηκαν στον κατάλογο των απολυμένων από  τη νέα διοίκηση  της εταιρίας «ΚΕΡΝΕΟΣ» ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 13 ή σύμφωνα με εκπροσώπους του σωματείου στους 18 ,
αν συνυπολογίζουμε και εκείνους που φέρονται να πιέστηκαν δηλώνοντας εθελουσία έξοδο.

Όλες οι ενέργειες της νέας διοίκησης των «Ευρωπαϊκών Βωξιτών» έχουν ένα και μόνο χαρακτηριστικό: κήρυξη πολέμου. Πολέμου ταξικού αλλά που τελικά καταλήγει ενάντια σε όλη την τοπική κοινωνία. Πολέμου που θέλει να μας πάει πίσω, όχι στο προηγούμενο αιώνα αλλά στις απαρχές του καπιταλισμού και στην πλήρη απαξίωση της ίδιας της ανθρώπινης ζωής μπροστά στην «απογείωση του αερόστατου». Στον πόλεμο αυτό πρέπει να απαντήσει σύσσωμη η τοπική κοινωνία. Μας αφορά όλους και πρέπει να το δείξουμε. Να βρούμε όλους τους συμμάχους και έντιμους συμπαραστάτες στη στοιχειώδη εφαρμογή των νομοθετημένων και όχι αυτονόητα κατακτημένων.

·         Τα Υπουργεία και  ο βουλευτής του νομού που πρέπει να αναλάβουν δράση ώστε να δομήσουν  ευρύτερες συμμαχίες στο κοινοβούλιο για την υπεράσπιση των βασικών εργασιακών δικαιωμάτων που πλέον εκ των πραγμάτων έχουν τεθεί υπό αμφισβήτηση, ακόμη και το δικαίωμα να είσαι βέβαιος ότι στο τέλος της βάρδιας θα ξαναδείς τα παιδιά σου.

·         Την Περιφέρεια, που ο περιφερειάρχης με τις αποφάσεις για την εταιρεία στηρίζοντας  την «υγιή επιχειρηματικότητα»  βγάζει τα ενοχλητικά στηθαία ασφαλείας από τον εθνικό δρόμο ( Καμιώτισα). «Σφύζει από υγεία» όπως την αντιλαμβάνεται και την στηρίζει ο περιφερειάρχης αφού αυξάνοντας τον κύκλο εργασιών η εταιρεία και το τζίρο παράγει σαν κοινωνικό προϊόν απολύσεις.   

·         Το Δήμο που δεν πρέπει να παραμείνει σε άνευρα και ανούσια ψηφίσματα και μάλιστα κατόπιν εορτής.

·         Τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς π.χ.  Σύλλογοι Μεταλλειολόγων, ΤΕΕ  κ.α.να μας πουν για τις νέες μεθόδους εκμετάλλευσης που εφαρμόζει η KEΡΝΕΟΣ. Η στοιχειώδης δεοντολογία απαιτεί την παρέμβαση των ελλήνων μεταλλειολόγων για να υποστηρίξουν όσα μαθαίνουν στα πρώτα έτη στο Πολυτεχνείο.

Η συμπαράσταση των τοπικών φορέων από τους συνταξιούχους μέχρι τους συλλόγους των νέων είναι ενδεικτική της ομοθυμίας που πρέπει να μας διαπεράσει ως τοπική κοινωνία. Εναπόκειται σε μας να βρούμε τον τρόπο να συντονίσουμε τη δράση και συμπαράσταση όλων σε μια ελάχιστη βάση: Αυτή της αντιμετώπισης του πολέμου που κήρυξε η KΕΡΝΕΟΣ και οι ντόπιοι εκπρόσωποί της.

Μαζικές απολύσεις, μειώσεις μισθών και ισοπέδωση των πάντων, αυτός  είναι ο στόχος τους.

Ο συνδικαλισμός και η ενότητα των εργαζομένων είναι η απάντησή μας, ο μόνος σίγουρος τρόπος να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά  αυτή η επίθεση.

Το πρώτο βήμα είναι η απεργία της Παρασκευής που η επιτυχία της είναι τόσο σημαντική όσο και η ύπαρξη των συνδικάτων.

Η σύγκρουση ξεκίνησε και για πρώτη φορά η μάχη αυτή θα δοθεί ενώ υπάρχει στην κυβέρνηση κόμμα της αριστεράς.

Τα κόμματα της αριστεράς και η κοινωνία της Φωκίδας πρέπει να σταθούν  στο ύψος των περιστάσεων. Η μάχη είναι πραγματική και καλούμαστε όλοι μαζί να  στηρίξουμε τον αγώνα με πρώτους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία και από πίσω τους όλη την κοινωνία που πρέπει να γνωρίζει ότι διεκδικεί τον πλούτο της.

Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ και όλων μας θα πρέπει να είναι να σταματήσει το συντελούμενο  οικολογικό, οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα. Με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και την διασφάλιση νόμιμα αμειβόμενης, πλήρους και σταθερής εργασίας με σύγχρονες, δίκαιες και δημοκρατικές εργασιακές σχέσεις, με αναβαθμισμένη εργατική συμμετοχή και κοινωνικό έλεγχο σε όλα τα κέντρα των αποφάσεων χωρίς μείωση των αποδοχών για ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ .
Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας καταγγέλλει την εταιρεία «ΚΕΡΝΕΟΣ» για την απάνθρωπη εργασιακή πολιτική που ακολουθεί και στέκεται  στο πλευρό των απολυμένων και των εργαζομένων και θα αγωνιστεί μαζί τους για :
    - Την προστασία των εργαζομένων από τις απολύσεις και για την επαναπρόσληψη των απολυμένων.
    - Την αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου (συλλογικών διαπραγματεύσεων και συλλογικών συμβάσεων εργασίας).
    - Τον δραστικό περιορισμό και την κατάργηση ελαστικών μορφών εργασίας.
    - Την καταπολέμηση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και παρανομίας.
    - Την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων
    - Την μη μείωση μισθών και επιδομάτων όπως άρχισε να κάνει η νέα εργοδοσία.
    - Να σταματήσει η εργοδοτική τρομοκρατία, ο εκφοβισμός, οι απειλές και  η συστηματική παραβίαση της εργατικής νομοθεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας συμπαραστέκεται στον απεργιακό αγώνα των εργαζομένων και σε κάθε κινητοποίηση που γίνεται για τη στήριξή του.
Ο αγώνας   συνεχίζεται .

Τετάρτη, 10 Ιουνίου 2015

ΚΚΕ: Παμφωκικός ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ενάντια στις απολύσεις εργατών στα μεταλλεία

Η ΤΕ ΚΚΕ Φωκίδας καλεί το λαό της περιοχής να ξεσηκωθεί, να συμπαρασταθεί στους εργάτες των μεταλλείων βωξίτη της πολυεθνικής εταιρίας Kerneos και να απαιτήσει με μια φωνή:

·         ΕΔΩ και ΤΩΡΑ επαναπρόσληψη των απολυμένων εργατών από τα μεταλλεία,

·         Καμία μείωση μισθών,

·         Αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ που έχει κηρύξει το επιχειρησιακό σωματείο της εταιρίας για την Παρασκευή 12 Ιούνη πρέπει να στηριχθεί με κάθε τρόπο από τους εργάτες και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της Φωκίδας. Στη μάχη αυτή να μην μείνει κανένας μόνος του.

Η ταξική αλληλεγγύη είναι το όπλο που πρέπει να χρησιμοποιήσουν οι εργάτες ώστε να αποκρουστεί αποτελεσματικά η επίθεση στα εργασιακά και κεκτημένα δικαιώματα που έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα η εργοδοσία. Είναι το όπλο για να σπάσει ο φόβος και η εργοδοτική τρομοκρατία.

Οι εργάτες στα μεταλλεία δεν έχουν τίποτα να περιμένουν από τα κόμματα της αστικής διαχείρισης που στηρίζουν με νύχια και με δόντια όλους τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια επάνω στους οποίους πατάει η εργοδοσία για να τσακίσει σήμερα τους εργαζόμενους. Δεν έχουν να περιμένουν τίποτα από το υπηρετικό προσωπικό αυτών των κομμάτων σε Δήμο και Περιφέρεια που συνειδητά σιωπά. Η σιωπή τους δηλώνει τη συνενοχή τους στο έγκλημα που διαπράττεται, έγκλημα που προσθέτει κάθε εβδομάδα νέους εργάτες στην μακροσκελή λίστα της ανεργίας.

ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΑΠΕΡΓΙΑΣ

Η ΤΕ Φωκίδας του ΚΚΕ καλεί κάθε εργαζόμενο, κάθε φτωχό επαγγελματία, κάθε φτωχό αγρότη να σταθεί στο πλευρό των εργατών στα μεταλλεία, να εκφράσει με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη του. Όποιος δεν βλέπει τη λύση και των δικών του προβλημάτων στη στήριξη του αγώνα αυτού, απλά δεν βλέπει ότι κάποια στιγμή αργά ή γρήγορα έρχεται και η σειρά του.

Τρίτη, 9 Ιουνίου 2015

Αρχαιρεσίες Ένωσης Γυναικών Φωκίδας

Με απόφαση του Δ.Σ. την Κυριακή 21 Ιουνίου 2015 και κατά τις ώρες 10,00 π.μ.-14,00 μ.μ. στο ξενοδοχείο “Royal Olympic” θα διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. της ΄Ενωσης Γυναικών Φωκίδας, με θέματα:
 1. Απολογισμός απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου
 2. Οικονομικός απολογισμός
 3. Απαλλαγή του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου από πάσης ευθύνης.
 4. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής
 5. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου και της Εξελεγκτικής Επιτροπής.
Σε περίπτωση μη απαρτίας, οι αρχαιρεσίες θα επαναληφθούν την Κυριακή 28 Ιουνίου 2015, στον ίδιο χώρο και κατά τις ίδιες ώρες.

Δήλωση υποψηφιότητας για το Δ.Σ. μέχρι 14-6-2015 στις κ.κ. :
Λαμπρινή Κουφάκη στο τηλ. 6936522840,
   Δέσποινα Μπόζου στο τηλ. 6936828408.
  
     Η πρόεδρος                                  Η Γεν.Γραμματέας
Λαμπρινή Κουφάκη                          Δέσποινα Μπόζου
 

Στήριξη στον αγώνα των απολυμένων στα μεταλλεία και εργαζομένων Νοσοκομείου

...από τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας


Συνάδελφοι, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας,

Δηλώνει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους εργαζομένους των μεταλλείων, στους απολυμένους και στις οικογένειές τους, στην επίθεση που δέχονται. Στηρίζει κάθε πρωτοβουλία που θα πάρει το σωματείο των μεταλλείων για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του.

Στέκεται δίπλα στους εργαζόμενους του Νοσοκομείου Άμφισσας, στον αγώνα και στις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην υποχρηματοδότηση, στην υποστελέχωση, στην ουσιαστική υποβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας της Φωκίδας. 


Συμμετέχει στο συλλαλητήριο που διοργανώνει το Ε.Κ. Φωκίδας στις 11 Ιουνίου για τη διεκδίκηση της αποκατάστασης όλων των απωλειών που υποστήκαμε τα προηγούμενα χρόνια και σας καλεί στη μαζική συμμετοχή σε αυτό.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο λαός «τραγούδι» θέλει…

Άρθρο του Αθανάσιου (Θάνου) Ασημάκη *
   
Άκουσα τυχαία προ ημερών τη γνωστή επιτυχία του Στράτου Διονυσίου «Ο λαός τραγούδι θέλει», ενώ έκανα κάποιες δουλείες στο σπίτι και το ρεφρέν του, μου έφερε στο μυαλό τις συνήθειες μας σαν Έλληνες. Θέλουμε να πηγαίνουμε στα μπουζούκια και να μας τραγουδούν επιτυχίες, να φλερτάρουμε και να μας «τραγουδούν» γλυκόλογα, να πηγαίνουμε στη δουλειά και να μας «τραγουδούν» πόσο καλοί είμαστε και πόση αύξηση θα πάρουμε, να περπατάμε στην παραλία και να μας «τραγουδάει» η θάλασσα και γενικά να μας «τραγουδούν» στα αφτιά μας ωραία λόγια. Ωραία λόγια για να ξεχνάμε το άγχος, τις υποχρεώσεις και τα προβλήματα. Να ζούμε ξέγνοιαστοι χωρίς σκοτούρες.

Έτσι οι γνωστές ατάκες όλα αυτά τα χρόνια ήταν του στυλ: Ακούς εκεί δόσεις για το αυτοκίνητο. Άσε μωρέ τον άλλο μήνα τώρα θα πάω ένα ΣΚ στους Δελφούς με το γκομενάκι, θα πάω να κάνω και το σκι μου, να φάω και το κοντοσούβλι μου, να πιώ και καναδυό ουϊσκάκια. Να πληρώσω φόρους; Γιατί, τους τους χρωστάω; Παιδεία είναι αυτή; 300€ μαύρα έδωσα για ιδιαίτερα! Υγεία είναι αυτή; 400€ φακελάκι έδωσα για το χειρουργείο! Στο ζητήσανε; Όχι απλά να ένας γνωστός μου είχε πάει, δεν έδωσε και δεν τον προσέξανε!!!

Αυτό το τραγούδι μάλλον άκουσαν και οι πολιτικοί και είπαν να το εφαρμόσουν: Πορεία οι γιατροί γιατί θέλουν αυξήσεις; Δώσε τους κάτι να γυρίσουν στα νοσοκομεία γιατί ο κόσμος δεν θέλει να ακούει για προβλήματα. Θέλουν και προσλήψεις προσωπικού; Δώσε λίγο παραπάνω αύξηση και θα το ξεχάσουν!!!! Καταλήψεις οι μαθητές γιατί δεν τους αρέσει το εκπαιδευτικό σύστημα; Μείωσε τα εξεταζόμενα μαθήματα για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο γιατί σε καναδυό χρόνια θα μας ψηφίσουν. Είναι πολλή η ύλη; Μείωσε την και αυτή. Θα διαβάζουν λιγότερα και θα καταλαβαίνουν και λιγότερα!!! Οι Δεητζήδες απειλούν ότι θα κατεβάσουν τους διακόπτες εάν δεν πάρουν αύξηση; Γρήγορα δώσε τους ό,τι θέλουν γιατί θα έχουμε πολύ γκρίνια, εκλογές πλησιάζουν δεν είναι ώρα να χάσω την έδρα έχω και δάνειο και πιστωτικές να πληρώσω για τη γούνα της γυναίκας. Ούτως ή άλλως στο λογαριασμό της ΔΕΗ θα περάσει η αύξηση!!!

Μάθαν λοιπόν και αυτοί να «τραγουδάνε» ωραία τραγούδια, για να κερδίζουν την έδρα τους ή τη διακυβέρνηση και να διοικούν με αυτό τον τρόπο. Από τους παλιούς πέρναγε αυτή η συνήθεια στους νέους. Νέους πολιτικούς, νέες κυβερνήσεις. Αναμασούσανε τη ίδια μουσική με διαφορετικούς στίχους. Ωραίοι τίτλοι, με ευκολομνημόνευτους στίχους, τραγούδια σουξεδάκια της μιας σαιζόν.

Υποσχέσεις που δεν μπορούσαν να κρατήσουν ή το έκαναν για να επανεκλεγούν. Μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνουν αλλά δεν έκαναν γιατί είχαν πολιτικό κόστος. Διακυβέρνηση με βάση τις δημοσκοπήσεις και πόσο αρέσει ο τρόπος στους πολίτες. (Αρέσει που είμαι μαχητικός στα κανάλια.) Εξαγγελίες με το σύστημα του λαγού, πρώτα λέμε κάτι πολύ βαρύ, κατά προτίμηση όχι αυτός που παίρνει την τελική απόφαση και μετά τα επίσημα χείλη λένε κάτι λιγότερο και το τραγούδι αρέσει στο λαό….

Και ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας, αρχή της επόμενης θα συμφωνεί η κυβέρνηση με τους θεσμούς στα ίδια και χειρότερα μέτρα από αυτά που ζητούσε η τρόικα, θα βγαίνουν και θα «τραγουδάνε»: Γλιτώσαμε το 23% στον τουρισμό, γλιτώσαμε την αύξηση του ΦΠΑ στο Αιγαίο, μειώσαμε τους συντελεστές του ΦΠΑ (αν και θα εισπράξουμε 1 δις παραπάνω), διαπραγματευτήκαμε σκληρά, εμείς προτείναμε τα δικά μας μέτρα, πετύχαμε την απομείωση του χρέους (αν και ήταν συμφωνημένο από εποχής Παπανδρέου το 2011 με το PSI, ότι θα επανεξεταζόταν το χρέος στη λήξη του προγράμματος και εάν δεν ήταν βιώσιμο θα το ξανακουρεύαν). Το άλλο τραγούδι που είχε γίνει και σουξέ, πέρασε ξεχάστηκε. Δεν θα πούνε πως όχι μόνο δεν θα παίρνανε νέα μέτρα και θα καταργούσαν τα παλιά, αλλά θα καταργούσαν το ΕΝΦΙΑ, θα αυξάναν τον κατώτατο μισθό, θα επαναφέραν την 13 και 14 σύνταξη και πολλά πολλά άλλα…

* Ο Αθανάσιος (Θάνος) Ασημάκης είναι Πολιτευτής του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών Φωκίδας, Απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου

8 συμβάσεις υπέγραψε ο Κ.Μπακογιάννης για έργα προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ

Υπογράφηκαν το τελευταίο διάστημα από τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη 8 συμβάσεις που υπερβαίνουν το 1.000.000 ευρώ (1.054.893,71 ευρώ), για την εκτέλεση σημαντικών έργων που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών, εξασφαλίζουν καλύτερη πρόσβαση σε απομακρυσμένα σημεία της Περιφέρειας, βελτιώνουν επαρχιακά οδικά δίκτυα και συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης σ΄ αυτή τη δύσκολη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση εποχή, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας συνεχίζει να καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την κατασκευή όσο το δυνατόν περισσότερων έργων υποδομής.

Οι συμβάσεις αφορούν τα εξής έργα:

1. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΣΤΗΝ ΓΕΦΥΡΑ ΠΕΡΙΟΧΗ ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΟΥ (Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 44.000 €

Πρόκειται για υποέργο του έργου «ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΗΣ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΟΔΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ.

Με το υπόψη έργο, θα γίνουν εργασίες για την συντήρηση και επισκευή στη γέφυρα Λευκαδίτι στη ΠΕ Φωκίδας (εκσκαφές, επιχώματα στις προσβάσεις, σφράγιση αρμών γεφυρών, αποκατάσταση επιφανειών σκυροδέματος και επισκευή ηλεκτροφωτισμού).

2. Συντήρηση ΚΑΙ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΟΜΒΩΝ στο Ε.Ο.Δ. ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ Δ.Τ.Ε. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 250.000,00 €

Με το έργο αυτό θα γίνουν όλες οι απαραίτητες εργασίες για την συντήρηση των φωτεινών σηματοδοτών στο Εθνικό οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας (αντικατάσταση λαμπτήρων με νέους τύπου LED σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές, επισκευή βραχυκυκλωμάτων, αντικατάσταση πλακέτας ή προγραμμάτων Φ/Σ κ.λ.π.). Επίσης προβλέπεται η τοποθέτηση νέων φωτεινών σηματοδοτών σε διασταυρώσεις οδών με μειωμένα χαρακτηριστικά οδικής ασφάλειας, ύστερα από σύνταξη και έγκριση σχετικής προς τούτο μελέτης.

3. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΕΝΔΕΝΥΜΕΝΗΣ ΤΑΦΡΟΥ ΣΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΥΚΑ-ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ (Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 120.000,00 €

Σε τμήματα του ανωτέρω επαρχιακού οδικού δικτύου θα γίνουν οι απαραίτητες χωματουργικές εργασίες, η κατασκευή επιχωμάτων με κατάλληλα υλικά για την ανακατασκευή τμημάτων οδοστρώματος και την κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου από οπλισμένο σκυρόδεμα C16/20. Θα γίνει απόξεση του ασφαλτικού οδοστρώματος σε τμήματα του δικτύου, έτσι ώστε να κατασκευαστεί σε αυτά καινούργιος ασφαλτικός τάπητας. Θα ακολουθήσουν ασφαλτικές εργασίες και όπου απαιτείται θα γίνει ασφαλτική συγκολλητική επάλειψη και ισοπεδωτική στρώση μεταβλητού πάχους.

4. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΖΗΜΙΩΝ ΑNABAΘΜΟΥ ΓΕΦΥΡΑΣ ΙΝΑΧΟΥ (Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ) ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 24.600,00 €

Με την παρούσα εργολαβία θα γίνουν έργα για την αποκατάσταση του κατεστραμμένου αναβαθμού στο χείμαρρο Ίναχο. Θα συμπληρωθούν τα αναχώματα του χειμάρρου σε όσα σημεία έχουν καταστραφεί. Ανάντη και κατάντη του αναβαθμού θα επενδυθούν τα πρανή των αναχωμάτων με λιθορριπή.

5. ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΙΚΤΥΟΥ ΑΠΟΡΡΟΗΣ ΟΜΒΡΙΩΝ ΣΤΟ Τ.Κ. ΜΟΣΧΟΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ Τ.Κ. ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΑΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΔΟΥ ΛΑΜΙΑΣ-ΑΘΗΝΩΝ (Π.Ε. ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ: 100.000,00 €

Με το παρόν έργο προβλέπεται να εκτελεστούν εργασίες που κρίνονται απαραίτητες για την κατασκευή δικτύου απορροής όμβριων, σε τμήμα της Παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας-Αθηνών και στη διασταύρωση Παλαιάς Εθνικής οδού Λαμίας και Τ.Κ. Μοσχοχωρίου. Επίσης προβλέπονται η κατασκευή επενδεδυμένης τάφρου και ασφαλτικές εργασίες.

6. ΠΑΡΑΚΑΜΨΗ ΣΚΟΥΡΤΩΝ (Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 219.168,04 €

Το έργο αφορά στην οδό παράκαμψης Σκούρτων, στο πλαίσιο βελτίωσης του οδικού άξονα Οινόη - Αγ. Θωμάς - Κλειδί - Σκούρτα - Στεφάνη - Μαγούλα - Όρια Νομού (προς Ελευσίνα), ο οποίος συνδέει την Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Θεσσαλονίκης με την Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών.

Το υπάρχον οδικό δίκτυο είναι παλαιό, φθαρμένο και ανεπαρκές απέναντι στις ανάγκες της σημερινής εποχής, με αποτέλεσμα να εγκυμονεί κινδύνους για την οδική ασφάλεια. Επιπλέον, διέρχεται μέσα από τον οικισμό των Σκούρτων, με δυσμενείς επιπτώσεις στην κυκλοφοριακή ικανότητα, την οδική ασφάλεια αλλά και το επίπεδο διαβίωσης των κατοίκων (ηχορρύπανση, ατμοσφαιρική ρύπανση κ.λπ.).

Σκοπός είναι η παράκαμψη του οικισμού των Σκούρτων από δυτικά, με συνολικό μήκος περίπου 2,15χλμ. Στο αντικείμενο περιλαμβάνονται δύο τρισκελείς ισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης της παράκαμψης με την υφιστάμενη οδό.

7. ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΝΤΛΙΟΣΤΑΣΙΩΝ ΑΡΔΕΥΣΗΣ ΚΩΠΑΪΔΑΣ (Π.Ε. ΒΟΙΩΤΙΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 92.125,67 €

Το παρόν έργο αφορά στην εκτέλεση εργασιών αποκατάστασης συντήρησης και θέσης σε λειτουργία των Αντλιοστασίων Άρδευσης Κωπαΐδας (συμπεριλαμβανομένων όλων των απαιτουμένων υλικών και μικροϋλικών), στη συντήρηση για την λειτουργία τους καθ’ όλη την αρδευτική περίοδο του 2015 και στην φύλαξη έναντι κλοπών, δολιοφθορών κλπ και εποπτεία λειτουργίας των δύο μεγαλύτερων (κεντρικής παροχής) αντλιοστασίων Μόρνου και Υλίκης.

8. ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΓΕΦΥΡΑΣ ΣΤΟΝ ΧΕΙΜΑΡΡΟ ΣΚΙΤΣΑΣ (Π.Ε. ΦΩΚΙΔΑΣ), ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 205.000€

Το έργο έχει ως σκοπό την αποκατάσταση της επισκεψιμότητας και την αισθητική βελτίωση του γεφυριού στον χείμαρρο της Σκίτσας. Στην γέφυρα θα γίνουν χωματουργικές εργασίες εκβάθυνσης της κοίτης του χείμαρρου για την ανάδειξη του γεφυριού, εργασίες υδροαμμοβολής για τον καθαρισμό του από τις επιφανειακές εναποθέσεις ρύπων καθώς και εργασίες αρμολογήματος για την αποκατάσταση της όψης του γεφυριού. Ακόμη θα γίνουν εργασίες ενίσχυσης των χαλαρών πρανών και της ανάδειξης του γεφυριού, τοποθέτηση φωτιστικού σώματος για τον φωτισμό του έργου, αλλά και σήμανση αυτού.

Η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας στο Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια "ΦΛΟΓΑ"

Δυναμώνοντας τη ΦΛΟΓΑ προσφοράς και αγάπης!


Απόλυτα προσηλωμένη στη στοχευμένη προσφορά αγάπης, η Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας, συνεχίζει να εκδηλώνει όλο το εύρος των κοινωνικών της δράσεων. Έχοντας κατά νου, την επιτυχημένη από το χειμώνα, παρέμβαση με την οποία αναδείχθηκε ο σημαίνων ρόλος του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ», αντιπροσωπεία της Ένωσής επισκέφθηκε τη Δευτέρα 25 Μαΐου 2015 τόσο τον ξενώνα, όσο και τα γραφεία του ως άνω Συλλόγου στο Γουδί.

Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου, βασική

 επιθυμία όπως άλλωστε έχουμε δεσμευτεί, να προσφέρουμε τρόφιμα μακράς διαρκείας, είδη προσωπικής υγιεινής και άλλα απαραίτητα (περίπου 100 κιλά) εις μνήμη της ευεργέτιδας του Σωματείου μας Κυριακούλας (Κούλας) Γαβριηλίδου.

Μετά την ολόθερμη υποδοχή που μας επιφυλάχθηκε, παρακολουθήσαμε παραμέτρους της καθημερινότητας του τιτάνιου αγώνα που καταβάλλουν για τη ζωή, παιδιά και γονείς. Βαθιά συγκινημένοι από το επιτελούμενο έργο, συμμετείχαμε ακολούθως σε συνάντηση εργασίας με την Πρόεδρο του Συλλόγου  Μαρία Τρυφωνίδη η οποία αφού ευχαρίστησε την Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας για την πρωτοβουλία της επεσήμανε μεταξύ άλλων «31 χρόνια πριν, θέσαμε στόχους και ζητήσαμε τη συμπαράσταση των γιατρών, των νοσηλευτών μας, καθώς και του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος.

Η συγκινητική ανταπόκριση, η αγάπη και η στήριξη του κόσμου όλα αυτά τα χρόνια, αποτελεί για μας τη δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας. Οι στόχοι που θέσαμε ήταν δύσκολοι. Πετύχαμε πολλούς από αυτούς. Βελτίωση της ιατρικής φροντίδας και των θεσμικών παροχών στις οικογένειες, ανέγερση και λειτουργία του Σπιτιού των παιδιών μας, Νοσηλεία στο σπίτι, οικονομική στήριξη των οικογενειών, ενημέρωση της κοινής γνώμης για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας για να διαλυθούν οι προκαταλήψεις.

Παραμένουμε εδώ ακόμα πιο μάχιμοι, ακόμα πιο δυνατοί. Άλλοι, καινούργιοι στόχοι έχουν τεθεί κι αποτελούν για μας προτεραιότητες. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχετε στηρίξει το έργο μας. Όλους εσάς που μας δώσατε τη δυνατότητα να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να τιμούμε την αγάπη και την προσφορά σας, με σεβασμό, συνέπεια και ευθύνη».

Αντιφωνώντας ο Πρόεδρος της Ένωσης Ρουμελιωτών  Αθανάσιος Ραφτόπουλος, τόνισε «Σήμερα μας συγκινήσατε, μας τιμήσατε, μας δώσατε μαθήματα ζωής, μας προσφέρατε μεγάλη ευεργεσία, γιατί μπορούμε να αισιοδοξούμε για τον τόπο μας.

Η Φλόγα δεν χάθηκε! Η Ένωση Ρουμελιωτών είμαστε Σύλλογος με ισχυρή κοινωνική, λαϊκή και πολιτιστική αναφορά στο χθες και στο σήμερα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αντιλαμβανόμαστε ότι ο ρόλος μας επανατοποθετείται στη νέα πραγματικότητα που βιώνει η πατρίδα μας, αφουγκραζόμενοι τα κοινωνικά προβλήματα αλλά και την αδήριτη ανάγκη να προσφέρουμε με ζήλο και επίγνωση.

Ό,τι μας προσφέρεται σαν αγάπη από τα εκατοντάδες μέλη και φίλους μας, το εναποθέτουμε εδώ, στα παιδιά μας που αγωνίζονται για το δώρο της ζωής. Βεβαιωθείτε ότι διαπνεόμαστε από την ίδια τη Φλόγα που σας διακρίνει.

Η σημερινή ημέρα είναι η συνέχεια πιο εντατικής συνεργασίας μαζί σας. Μόνοι μας δεν θα καταφέρουμε τίποτα. Η ζωή τελικά κερδίζεται με το ρίσκο του μεγάλου και την τόλμη του καινούργιου. Σε αυτό το προσκλητήριο θα είμαστε πρώτοι!»

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται να είναι κοντά στο Σύλλογο μπορούν να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6979047801, ή στο Email:
enosiroumeliotonionias@yahoo.gr ή f/c Ένωση Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας.

Την Παρασκευή 12 Ιουνίου συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας

Με επτά θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει στο Λιδωρίκι την Παρασκευή 12 Ιουνίου στις 7:00 το απόγευμα το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.
 
Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές τους είναι :
 1. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 5/2015 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΟΔΟΠΟΙΙΑΣ Τ.Κ. ΤΡΙΚΟΡΦΟΥ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 2. Έγκριση Πρωτοκόλλου Προσωρινής Παραλαβής του έργου με τίτλο: «ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΧΑΔΑ Δ.Ε. ΤΟΛΟΦΩΝΟΣ» με αριθ. μελέτης: 9/2012 (1η επικαιροποίηση). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 3. Έγκριση 1ου Ανακεφαλαιωτικού Πίνακα Έργου (Α.Π.Ε.) με τίτλο: «ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟΥ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ», με αριθ. μελέτης: 21/2013. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 4. Συζήτηση και λήψη απόφασης για την τοποθέτηση της Προτομής του Δασκάλου Σπυρίδωνος Μποκολίνη και ορισμός Δημοτικού Συμβούλου με τον αναπληρωτή του για την συμμετοχή του στην Επιτροπή κρίσης περί της αισθητικής αρτιότητας καλλιτεχνικών έργων του Π.Δ. 28/80. (Εισηγητής: Δημοτικός Σύμβουλος  Δημόπουλος Ανδρέας)
 5. Έγκριση μετακίνησης αιρετών του Δήμου μας στη Χερσόνησο Ηρακλείου, για συμμετοχή τους στην 9η Πανελλήνια Σύνοδο του Δικτύου των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α.). (Εισηγητής: Δήμαρχος Καπεντζώνης Γεώργιος)
 6. Έγκριση διενέργειας προμήθειας λιπαντικών και καυσίμων του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 7. Διαγραφές τελών από βεβαιωτικούς καταλόγους του Δήμου Δωρίδος. (Εισηγητής: Προϊστάμενος Αυτοτελούς Τμήματος Οικονομικών Υπηρεσιών  Χασούρας Ξενοφών)

Δευτέρα, 8 Ιουνίου 2015

Ο Εορτασμός του Αγίου Αυγουστίνου και Αγίας Μόνικας στο Τρίκορφο Δωρίδος

Όπως ανακοινώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Φωκίδας και την Ιερά Μονή Αγίων Αυγουστίνου και Σεραφείμ του Σαρώφ Τρικόρφου Δωρίδος, στις 14 και 15 Ιουνίου η Ιερά Μονή πανηγυρίζει, τον Άγιο Αυγουστίνο και την μητέρα του Αγία Μόνικα στο Τρίκορφο Δωρίδος.

Το πρόγραμμα της διήμερης γιορτής είναι το ακόλουθο
 
-      14 Ιουνίου 2015 στις 7.00 το απόγευμα Αρχιερατικός Εσπερινός
 
-      15 Ιουνίου 2015 στις 7.30 το πρωί Όρθρος και Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κατά την διάρκεια της Ιεράς Πανηγύρεως θα εκτεθούν σε προσκύνημα τα Ιερά Λείψανα των Αγίων.

Ο "ΑΝΤΙ-ΔΥΤΙΣΜΟΣ" ΒΛΑΠΤΕΙ ΣΟΒΑΡΑ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Είναι μήνες πολλοί πλέον που η Ελλάδα αποδυναμώνεται στην ευρωπαική πολιτική σκακιέρα και η ελληνική οικονομία αποσυναρμολογείται, σταθερά, με συνέπειες ανυπολόγιστες για τα εισοδήματα της κοινωνικής πλειοψηφίας και τις θέσεις απασχόλησης.


Ο μηδενικός χρόνος και η αρνητική δυναμική που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται, πιέζουν αναπόφευκτα την ελληνική κυβέρνηση να πάρει επειγόντως τις γενναίες αποφάσεις που επιβάλει η ευρωπαική προοπτική και η οικονομική διάσωση της χώρας.

Οι εξελίξεις είναι μονόδρομος. Μετά από ένα εξάμηνο και πλέον απραξίας, με την οικονομία κολλημένη στο τέλμα της πολιτικής, της αναποφασιστικότητας και της αβεβαιότητας, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κινήσει - και πιστεύουμε οτι θα κινήσει – τον τροχό της ιστορίας.

Διαφορετικά η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και στην οικονομία θα γίνουν όλα σκόνη, μαζί με τις σημερινό πολιτικό σκηνικό.

Διερωτάται λοιπόν κανείς, τις τελευταίες ιδίως ημέρες, προς τι όλη αυτή η αντι-ευρωπαική προπαγάνδα και το αντι-δυτικό μένος που διακατέχει και εκπέμπει ένα μεγάλο μέρος των στελεχών της κυβέρνησης και της κυβερνητικής πλειοψηφίας;
 
Δεν υπάρχει χειρότερη υπονόμευση για το μέλλον του τόπου, την αξιοπιστία της χώρας, αλλά και την εικόνα της ίδιας της κυβέρνησης Τσίπρα στο φινάλε, αφού η συμφωνία με τους εταίρους (και δανειστές) θα υπογραφεί εκτός φοβερού απροόπτου και μάλιστα πολύ σύντομα.
 
Η εμφάνιση της συμφωνίας σήμερα με τη μορφή ενός καταστροφικού τέρατος για την Ελλάδα, σημαίνει ότι η αποδοχή της συμφωνίας αύριο ή μεθαύριο (ακόμη και με κάποιες υποχωρήσεις), θα ισοδυναμεί με μία βαριά πολιτική ήττα της κυβέρνησης και κυρίως του νέου πρωθυπουργού. Αυτό επιδιώκει η πλειοψηφία του Σύριζα; Είναι πραγματικά απορίας άξιο… Τόσο άγονος πολιτικός τακτικισμός;

Το πολεμικό κλίμα κατά των δυτικών εταίρων, κατά της Ευρωπαικής Ενωσης, των θεσμών και των συνομιλητών μας, από τους οποίους – για να μην τρελαθούμε! – ζητάμε και άλλα δανεικά κεφάλαια για να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις, μοιραία θα το βρίσκουμε μπροστά μας για αρκετό ακόμη διάστημα και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, μεθοδικά και αποφασιστικά.
 
Να το αντιμετωπίσουμε όχι μόνο ως πολιτικό σύστημα, αλλά και ως κοινωνία ανοικτή, που πιστεύει στη δύναμη του πολίτη και τη δυναμική της ελεύθερης οικονομίας, που πιστεύει στην υπεροχή της Δύσης (έναντι των κρατικών ανατολικών μοντέλων) ως στρατηγική γεωπολιτική επιλογή.
 
Ο αντι-δυτισμός, εξάλλου, εκτός του ότι υποσκάπτει τα θεμέλια μίας ανοικτής δημοκρατικής κοινωνίας, βλάπτει σοβαρά και απολύτως επικίνδυνα την ελληνική οικονομία. Η Ελλάδα είναι μία χώρα που οφείλει την ανάπτυξη και τη ασφάλειά της σήμερα στην Ευρώπη.

Η Ελλάδα εισέπραξε καθαρά από την Ευρώπη, τα τελευταία τριάντα χρόνια, πάνω από 300 δισεκατομμύρια ευρώ για καλλιέργειες, τεχνολογία, εκπαίδευση και κυρίως υποδομές. Ασύλληπτο νούμερο, εάν τα χρήματα τα αξιοποιούσε ένα παραγωγικό και όχι ένα πελατειακό κράτος.
 
Ακόμη και τώρα, η Ρωσία ή η Κίνα, οι οποίες διψούν να αποκτήσουν τις βασικές υποδομές της Ελλάδας (που κατασκευάστηκαν με τα χρήματα των Ευρωπαίων!) αδιαφορούν πλήρως για τις επενδύσεις, εάν η χώρα μας βρεθεί κόντρα στην Ευρώπη. Και το διατρανώνουν αυτό… Για την κρίση, τη βαθειά και παρατεταμένη κρίση στη χώρα μας δεν φταίει η Ευρώπη, αντιθέτως, η Ελλάδα φταίει…
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από την Δωρίδα

Κυριακή, 7 Ιουνίου 2015

Εγκύκλιος του Μητροπολίτη Φωκίδας για τέλεση ιερών Μυστηρίων στα εξωκκλήσια

Σοβαρές αιχμές του Ποιμενάρχη για... κερδοσκοπική εκμετάλλευση γάμων, βαπτίσεων και άλλων εκδηλώσεων, από ορισμένους κληρικούς !Μόνο στα ορεινά χωριά θα και κατά περίπτωση θα επιτρέπονται πλέον τα διάφορα μυστήρια (γάμοι, βαπτίσεις κλπ) σε εξωκκλήσια της Φωκίδας, σύμφωνα με νεότερη εγκύκλιο που εξέδωσε ο Μητροπολίτης κ.κ. Θεόκτιστος.

Μάλιστα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης εκτός από τους θρησκευτικούς λόγους που επικαλείται για την απαγόρευση αυτή, αναφέρει πως ορισμένοι κληρικοί εκμεταλλεύτηκαν για κερδοσκοπικούς λόγους την τέλεση Ιερών Μυστηρίων σε εξωκκλήσια.

Όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης «επειδή βλέπουμε ότι τα ορεινά χωριά της επαρχίας μας, δυστυχώς νεκρώνουν και ζωή σε αυτά δεν υπάρχει, παρά μόνο λίγες ημέρες του καλοκαιριού και ιδιαίτερα την περίοδο που πανηγυρίζει η ενορία του χωριού ή κάποιο εξωκκλήσι του ή όταν τελείται σπανίως σε αυτά, κάποια βάπτιση ή γάμος, για να μην γίνουμε κι εμείς συμμέτοχοι στην νέκρωση αυτών των χωριών μας, δίνουμε δια της παρούσης Εγκυκλίου, το δικαίωμα στους Αρχιερατικούς Επιτρόπους της Ι. Μητροπόλεώς μας κατά βάση για τα ορεινά χωριά, να εξετάζουν και να κρίνουν προσωπικά τους λόγους που οι χριστιανοί προβάλλουν, για να γίνει το Μυστήριο που επιθυμούν σε κάποιο συγκεκριμένο εξωκκλήσι και όχι στον κεντρικό ενοριακό Ναό».

Στη συνέχεια της εγκυκλίου του ο Μητροπολίτης τονίζει: «Δυστυχώς, στην εποχή μας τα Ιερά Μυστήρια από μέσα καθαρισμού του σκοτεινού ανθρώπου, έχουν μεταβληθεί σε κοινωνικές φιέστες και κοινωνικές εκδηλώσεις.

Εμείς που είμαστε δάσκαλοι της Ορθοδόξου πίστεως μας, ευθυνόμαστε γι’ αυτή την κατάσταση που επικρατεί στον τόπο μας. πρέπει αδελφοί μου, να κατηχηθούμε πρώτα εμείς και να κατηχήσουμε σύντομα σωστά τον λαό μας.

Δι’ αυτό ως Ποιμενάρχης σας και υπεύθυνος των ψυχών όλης της τοπικής μας Εκκλησίας, ΕΠΙΜΕΝΩ να γίνονται τα Ιερά Μυστήρια στην κεντρική ενορία και μέσα στον Ναό, διότι εκεί είναι το κεντρικό εργαστήρι του Θεού. Εκεί είναι το Α και το Ω, Εκεί είναι το κέντρο της ζωής μας. Δι’ αυτό και οι Εκκλησίες μας – Ενορίες χτίζονται πάντοτε στο κέντρο των πόλεων, στο κέντρο των χωριών και στο κέντρο των Μοναστηριών.
Σήμερα δυστυχώς κάποιοι εκ των κληρικών μας και των λαϊκών μας, έπαψαν να βλέπουν την Εκκλησία ως εργαστήρι του Θεού και τα Ιερά Μυστήρια, ως μέσα καθαρισμού της ψυχής και τους σώματος του ανθρώπου. Δυστυχώς κάποιοι από εμάς, είδαν την Εκκλησία και τα Ιερά Μυστήρια του Θεού ως μέσα βιοπορισμού τους και θησαυρισμού. Δι’ αυτό, ούτε να κατηχηθούν επιθυμούν, ούτε να κατηχήσουν τον λαό μας θέλουν. Δεν τους ενδιαφέρει ο Χριστός, αλλά ο χρυσός. Πονώ που το λέω αλλά αυτή είναι η αλήθεια.

Θέλοντας και επιθυμώντας ως Ποιμενάρχης σας, να επαναφέρω την Ορθόδοξη Παράδοση στον ιερό κλήρο και στον λαό του τόπου μας, έδωσα εντολή να μην τελούνται τα Ιερά Μυστήρια σε εξωτερικούς χώρους και σε εξωκκλήσια. Αφενός μεν, διότι κάποιοι κληρικοί κερδοσκοπούν και θησαυρίζουν στο όνομα του Ιησού Χριστού, εκμεταλλευόμενοι κάποια ειδυλλιακά εξωκκλήσια και τα Ιερά Μυστήρια του Θεού, που από μέσα καθάρσεως και αγιασμού τα μετέτρεψαν σε μέσα θησαυρισμού των οικογενειών τους, αφετέρου δε, διότι οι πιστοί μας από άγνοια (αφού δεν τους κατηχήσατε σωστά), μετέτρεψαν τα Ιερά Μυστήρια και αυτοί, από μέσα σωτηρίας, καθάρσεως και αγιασμού τους, σε κοινωνικές εκδηλώσεις, σόου και κοινωνικές φιέστες».