Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 16 Μαΐου 2015

18 ΜΑΪΟΥ : Διεθνής Ημέρα Μουσείων


ΜΠΑΡΑΖ : Κυριακή στις 5 μ.μ. ο αγώνας Απόλλων Ευπαλίου - Σκουφάς Κομποτίου

Αύριο Κυριακή 17 Μαΐου στις 5:00 μ.μ. θα διεξαχθεί στο γήπεδο Μαλαμάτων ο αγώνας του ΑΠΟΛΛΩΝΑ ΕΥΠΑΛΙΟΥ με τον ΣΚΟΥΦΑ ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ ΑΡΤΑΣ για την  τρίτη αγωνιστική των μπαράζ ανόδου στη Γ΄ Εθνική.

Στον άλλο αγώνα θα συναντηθούν την ίδια ώρα και ημέρα η Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ με τον ΑΧΕΡΩΝ ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ ΠΡΕΒΕΖΗΣ στο Μεσολόγγι.

Η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου δικαιώνει τους δημάρχους όλης της χώρας


Τελικά οι δήμαρχοι που αντιδρούν στη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και αποθεματικών των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος δικαιώθηκαν από κει που ίσως δεν περίμεναν και οι ίδιοι…

Και η δικαίωση ήρθε δια στόματος της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία στην πρόσφατη κομματική σύσκεψη υπό τον Γ.Δραγασάκη υποστήριξε ότι είναι απαράδεκτη και παράνομη η επίμαχη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, προβάλλοντας μάλιστα και σθεναρή αντίδραση για τη μεταφορά των αποθεματικών της Βουλής στην Τ.τ.Ε. Το ίδιο θα έκανε, όπως ανέφερε, κι όταν αυτό θα επιχειρούνταν και με άλλο τρόπο.

Δεν χρειάζεται κανείς να καταλάβει πόσο οι δήμαρχοι όλης της χώρας δικαιώνονται πλήρως όταν εδώ και ένα μήνα, με συντριπτική πλειοψηφία άνω του 90%, αρνούνται τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων και των αποθεματικών των δήμων στην Τ.τ.Ε., τονίζοντας –εκτός όλων των άλλων- ότι ο τρόπος που επιλέχτηκε είναι και παράνομος και αντισυνταγματικός! Ό,τι δηλαδή υποστήριξε και η Ζωή Κωνσταντοπούλου…

Μετά απ’ αυτήν την …απρόοπτη εξέλιξη, πώς μπορούν να εξηγηθούν οι λοιδορίες και κατηγορίες περί μη πατριωτών και υπονομευτών της εθνικής προσπάθειας σωτηρίας της χώρας; Τώρα σε όλους τους …διάφορους χαρακτηρισμούς αυτού του τύπου πρέπει να συμπεριληφθεί και η Ζωή Κωνσταντοπούλου; Κι αυτή πλέον δεν είναι πατριώτισσα;
Και η πρόεδρος της Βουλής, η εκλεγμένη από τον ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνεται στον κατάλογο των υπονομευτών της εθνικής προσπάθειας, και είναι μεταξύ όλων που δεν τους διακρίνει το αίσθημα της ευθύνης των πράξεών τους έναντι της χώρας;

Ανοιξιάτικη συνάντηση στην Πύλη

Το γλέντησαν με την ψυχή τους και φέτος με τους φίλους τους ανοιξιάτικα οι Πενταπολίτες στην Πύλη
 
 

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2015

Κανένα αντηλιακό δεν μας προστατεύει !

Βρετανοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν είναι ικανό να παρέχει απόλυτη προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πειραμάτων, μια ομάδα ειδικών του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ρίτσαρντ Μαρέ, μελέτησαν τις βιολογικές επιπτώσεις που έχει η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία (UV) στο δέρμα ποντικιών και την πιθανότητα αυτά να εμφανίσουν μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι οι άνθρωποι δεν πρέπει να επαναπαύονται στα αντηλιακά προϊόντα και να νομίζουν ότι, χάρη σε αυτά, μπορούν να κάθονται στον ήλιο όσο θέλουν.

Η μελέτη απέδειξε ότι, η υπεριώδης ακτινοβολία είναι ικανή να προκαλέσει βλάβες στα γονίδια, ο ρόλος των οποίων είναι να προστατεύουν τον οργανισμό από τις επιβλαβείς επιπτώσεις της και από τις γενετικές βλάβες γενικότερα.

Οι υπεριώδεις ακτίνες προκαλούν μετάλλαξη στο γονίδιο p53, το οποίο -υπό φυσιολογικές συνθήκες- προστατεύει το σώμα από τυχόν βλάβες στο DNA.


Η έρευνα στα πειραματόζωα έδειξε ότι ναι μεν ένα αντηλιακό προϊόν με δείκτη προστασίας SPF 50 μπορεί να μειώσει την ένταση της γενετικής βλάβης, καθυστερώντας έτσι την εμφάνιση του μελανώματος, όμως δεν παρέχει απόλυτη προστασία, με συνέπεια η υπεριώδης ακτινοβολία είναι πάντα σε θέση να προκαλέσει καρκίνο, αν και με κατά περίπου 30% πιο αργό ρυθμό.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι είναι λάθος να πιστεύουμε ότι επειδή χρησιμοποιούμε αντηλιακά προϊόντα είμαστε απόλυτα προστατευμένοι από τις αρνητικές επιπτώσεις του ήλιου και μπορούμε να μένουμε περισσότερη ώρα εκτεθειμένοι σ’ αυτόν.

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015

Δημοτικό Συμβούλιο τη Δευτέρα 18 Μαΐου

Με 13 θέματα στην ατζέντα συνεδριάζει τη Δευτέρα 18 Μαΐου στις 7:00 μ.μ. στο Λιδωρίκι το Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας.
 
Τα θέματα και οι αντίστοιχοι εισηγητές, σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη που κοινοποίησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χρήστος Τσιλίκης είναι,
 
1. Καθορισμός κοινοχρήστων χώρων επί του αιγιαλού και παραλίας του Δήμου Δωρίδος των οποίων θα παραχωρηθεί η χρήση με τη διαδικασία της φανερής πλειοδοτικής δημοπρασίας για το έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
2.Έγκριση μεταβίβασης του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού και παραλίας σε τρίτους με σύναψη μισθωτικής σχέσης για τους έχοντες το δικαίωμα της χρήσης άνευ δημοπρασίας (όμοροι). (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
3. Αποδοχή πίστωσης, αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων Δήμου Δωρίδος οικονομικού έτους 2015, τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
4. Αποδοχή πίστωσης ποσού 77.400,00 € για κάλυψη δράσεων πυροπροστασίας (ΣΑΤΑ 2015), αναμόρφωση Προϋπολογισμού εσόδων – εξόδων του Δήμου οικονομικού έτους 2015, τροποποίηση τεχνικού προγράμματος και ψήφιση πιστώσεων. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος
 
5. Επιλογή υδρονομέων άρδευσης στο Δήμο Δωρίδος, για το έτος 2015. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
 
6. Πρόσληψη προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου 2μηνης απασχόλησης (ναυαγoσωστών και προσωπικού πυρασφάλειας) στο Δήμο Δωρίδος. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
 
7. Ορισμός αναπληρωτή του τακτικού μέλους του Δήμου Δωρίδος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Περιφερειακού ΦοΔΣΑ. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Υφαντής Κωνσταντίνος)
 
8. Χορήγηση παράτασης προθεσμίας περαίωσης του έργου με τίτλο: «ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΥΔΡΕΥΣΗΣ Τ.Δ. ΕΛΑΙΑΣ», με αριθ. μελέτης 1/2011. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
9. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 2/2015 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗ ΟΜΒΡΙΩΝ ΥΔΑΤΩΝ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
10. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 3/2015 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΕΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΔΡΟΜΩΝ Τ.Κ. ΜΑΡΑΘΙΑ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
11. Έγκριση και παραλαβή της με αριθμό 4/2015 μελέτης του έργου με τίτλο: «ΑΣΦΑΛΤΟΣΤΡΩΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΔΡΑΓΑΤΣΟΥΛΑ ΩΣ ΔΕΝΤΡΑ Τ.Κ. ΣΕΡΓΟΥΛΑΣ Δ.Ε. ΕΥΠΑΛΙΟΥ» και καθορισμός του τρόπου εκτέλεσής του. (Εισηγητής: Αντιδήμαρχος Φάκος Χαράλαμπος)
 
12. Λήψη απόφασης συμβιβασμού επί αγωγής αποζημίωσης. (Εισηγητής: Δήμαρχος  Καπεντζώνης Γεώργιος)
 
13. Αίτηση της ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΔΩΡΙΔΟΣ Ε.Ε.- ΜΟΛΟΓΙΑΝΝΗ – ΚΟΥΚΟΥΛΗ Μ. – ΞΗΡΟΣ Η. & ΣΙΑ περί τροποποίησης – επέκτασης σύμβασης μισθώματος εκτάσεως 71.657 στρ/των στην Τ.Κ. Μαλανδρίνου εκμετάλλευσης λατομείου αδρανών υλικών. (Εισηγητής: Πρόεδρος Δ. Σ. Χρήστος Τσιλίκης)

Σημαντική εκδήλωση για τον τουρισμό στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ
Ανδρέας Ανδρεάδης
Περιφερειακή εκδήλωση για τον τουρισμό πραγματοποιεί ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) μαζί με συναρμόδιους φορείς.

Θα πραγματοποιηθεί στη Λαμία, την Πέμπτη, 14 Μαΐου 2015, στο Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Λαμιέων (Διεύθυνση: Λεωνίδου 9-11, Λαμία).

Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Κώστας Μπακογιάννης καθώς και Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Α. Ανδρεάδης.

Πρόγραμμα Εκδήλωσης

12.00 – 12.30 Προσέλευση
12.30 – 13.00 Χαιρετισμοί
13.00 – 14.00 Παρουσιάσεις ΣΕΤΕ, MARKETING GREECE, ΙΝΣΕΤΕ
14.00 – 14.30 Συζήτηση
14.30 Ελαφρύ Γεύμα

Για πληροφορίες
Περιφερειακό Γραφείο ΣΕΤΕ Στερεάς Ελλάδας,
τηλ. 22313 51213-14,
e-mail: koutsoupi@insete.gr,soboni@insete.gr

Ο Απόλλων κοίταξε στα… μάτια την ΑΕΜ παρά τις ελλείψεις, αλλά έχασε με 3 - 2

Του Τάσου Τσόλκα

Ο Απόλλων Ευπαλίου στον δεύτερο αγώνα των μπαράζ κοίταξε στα … μάτια μέσα στην έδρα της την ΑΕ Μεσολογγίου αλλά τελικά ηττήθηκε με 3-2.
Στα μέσα του ημιχρόνου είχε την ατυχία να αποχωρήσει με ελαφρά διάσειση ο σέντερ φορ Γ. Αθανασόπουλος που μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο της πόλης χωρίς να διαπιστωθεί κάτι σοβαρό.

Τον αντικατέστησε ο Β. Φλέγκας που όμως δεν είναι έτοιμος ακόμα μετά τον τραυματισμό του να δώσει τον καλό του εαυτό, ενώ απουσίαζε και πάλι ο Ν. Ηλιόπουλος.
Πρέπει να πούμε ότι οι παραπάνω παίχτες είναι από τους βασικούς στην ομάδα.

Η ΑΕ Μεσολογγίου κατάφερε να προηγηθεί δύο λεπτά πριν λήξει το Α΄ ημίχρονο, αλλά ο Απόλλων με την έναρξη του Β΄ ημιχρόνου κατάφερε να ισοφαρίσει σε 1-1 με γκολ του Γιάννη Φλέγγα.
Στη συνέχεια το Μεσολόγγι έχοντας και την στήριξη των 1000 και πλέον οπαδών του ανέλαβε κάποια πρωτοβουλία και πέτυχε άλλα δύο γκολ, με τον Απόλλωνα να μειώνει σε 3-2  με τη λήξη του αγώνα πάλι με τον Γιάννη Φλέγγα.

Στον άλλο αγώνα που έγινε στο Καναλάκι Πρεβέζης ο Αχέρων κέρδισε με 1-0 τον Σκουφά Κομποτίου Άρτας.

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ  ΜΠΑΡΑΖ  σε 2 αγώνες

ΑΧΕΡΩΝ  ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ          2 - 0        6
Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                 3 - 2        4
ΣΚΟΥΦΑΣ  ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ         0 - 1        1
ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ            2 - 4        0

Στην επόμενη 3η αγωνιστική την προσεχή Κυριακή θα γίνουν οι αγώνες :

ΑΠΟΛΛΩΝ  ΕΥΠΑΛΙΟΥ  -  ΣΚΟΥΦΑΣ  ΚΟΜΠΟΤΙΟΥ
Α.Ε. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ  -  ΑΧΕΡΩΝ  ΚΑΝΑΛΑΚΙΟΥ

Τετάρτη, 13 Μαΐου 2015

Μικρός και μεγάλος τελικός παιδικού πρωταθλήματος ΕΠΣ Φωκίδας 2014-15

Το προσεχές Σάββατο 16 Μαΐου θα γίνουν ο μικρός και μεγάλος τελικός παιδικού πρωταθλήματος της ΕΠΣ Φωκίδας ποδοσφαιρικής περιόδου 2014 – 2015.

Οι αγώνες θα γίνουν στο Δημοτικό Γυμναστήριο Άμφισσας .

 
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΙΚΡΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΑΜΦΙΣΣΑΣ –  ΕΝΩΣΗ  ΓΛΥΦΑΔΑΣ                           Ώρα 17:00

ΜΕΓΑΛΟΣ ΤΕΛΙΚΟΣ

ΑΜΦΙΣΣΑΪΚΟΣ    ΗΡΑΚΛΗΣ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙΟΥ                         Ώρα 19:00

Η Δωρίδα πάλι και φέτος πήρε τέσσερις γαλάζιες σημαίες για τις παραλίες της

Τέσσερις παραλίες της Δωρίδας πήραν και φέτος «Γαλάζια σημαία» από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), που είναι ο Εθνικός Χειριστής του Διεθνούς Προγράμματος “Γαλάζιες Σημαίες” στη χώρα μας.

Πρόκειται για τις παραλίες Χιλιαδούς, Παραθάλασσου, Σεργούλας και Ερατεινής.

Επίσης σε 4 παραλίες και του Δήμου Δελφών δόθηκαν
 «γαλάζιες σημαίες» και συγκεκριμένα στις παραλίες Μαϊάμι, Τροκαντερό-Αγκάλι, Άγιοι Πάντες και Καλαφάτης

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν για τον νομό Αιτωλοακαρνανίας η μοναδική γαλάζια σημαία δόθηκε στην παραλία Ψανής στην Ναύπακτο.

Να πούμε ότι στην Ελλάδα συνολικά δόθηκαν 395 «γαλάζιες σημαίες» και η χώρα μας κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως ανάμεσα σε 50 χώρες.

Τα Κριτήρια του Διεθνούς Προγράμματος

Για να πάρει μια παραλία «γαλάζια σημαία» πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις:

1. Καθαριότητα θάλασσας και ακτής
· Ποιότητα των νερών κολύμβησης που επιβεβαιώνεται με δειγματοληπτικούς ελέγχους όπως ορίζεται από την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.
· Μη απόρριψη στην περιοχή βιομηχανικών και αστικών λυμάτων, χωρίς κατάλληλη επεξεργασία.
· Επαρκείς κάδοι απορριμμάτων, που να αδειάζονται σε τακτά διαστήματα καθώς και ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης.
· Συνεχής, περιοδικός καθαρισμός της ακτής από σκουπίδια, αποτσίγαρα κ.λπ.

2. Η οργάνωση της ακτής
· Συνεχής πληροφόρηση του κοινού για την ποιότητα των νερών κολύμβησης, με την ανάρτηση των επίσημων αποτελεσμάτων μικροβιολογικών αναλύσεων στον Πίνακα Ανακοινώσεων των ακτών.
· Σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση τυχόν θαλάσσιας ρύπανσης εξ ατυχήματος, με άμεση ενημέρωση του κοινού.
· Απαγόρευση της κίνησης οχημάτων και μοτοποδηλάτων στην ακτή.
· Απαγόρευση της ελεύθερης κατασκήνωσης.
· Επαρκείς εγκαταστάσεις υγιεινής, με ελεγχόμενο σύστημα αποχέτευσης.

3.  Η ασφάλεια των επισκεπτών
· Εκπαιδευμένοι, πτυχιούχοι ναυαγοσώστες σε υπηρεσία, σύμφωνα με τις διατάξεις του Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού ή άμεση πρόσβαση σε τηλέφωνο για περίπτωση ανάγκης, σωστικά εφόδια και πρώτες βοήθειες.
· Προσβασιμότητα και παροχή υπηρεσιών για άτομα με ειδικές ανάγκες (ΑΜΕΑ).

4. Προστασία φύσης - περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση
· Έντυπες πληροφορίες και οδηγίες συμπεριφοράς για την ακτή, καθώς και για περιοχές με ευαίσθητο φυσικό περιβάλλον, χλωρίδας και πανίδας, στον παράκτιο χώρο.
· Αναφορά στην οργάνωση δραστηριοτήτων του διαχειριστή ακτής, που να επιβεβαιώνουν και υλοποιούν το ενδιαφέρον του για το φυσικό περιβάλλον της ακτής και την ανάγκη προστασίας του.
· Εκτέλεση συγκεκριμένων δράσεων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης για τους επισκέπτες της ακτής.

Τρίτη, 12 Μαΐου 2015

Η αντιστασιακή Φωκίδα σε 1100 σελίδες του δημοσιογράφου Γιώργου Γάτου

Το βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Γάτου «Η Εθνική Αντίσταση στη Φωκίδα, ΕΑΜ – ΕΛΑΣ – ΕΠΟΝ» (Α΄& Β΄τόμος), παρουσιάστηκε σήμερα σε εκδήλωση που έγινε στην κατάμεστη αίθουσα της ΕΣΗΕΑ.

Για το βιβλίο και τον συγγραφέα μίλησαν η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, ο συγγραφέας - εκπαιδευτικός Δημήτρης Παλούκης και  η δημοσιογράφος Νίτσα Λουλέ ενώ τον προλογισμό και τον συντονισμό έκανε ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας.
 
Ο Γιώργος Γάτος μέσα στις 1.163 σελίδες του έργου του επιχείρησε πριν απ΄ όλα να μείνει και έμεινε στην καταγραφή ξερών γεγονότων , χωρίς ερμηνείες και προσωπικά σχόλια.

Έτσι προσφέρει ένα πολύτιμό πρωτογενές υλικό , που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε νέες μελέτες.
 
Μέσα στα 62 συνολικά κεφάλαια του δίτομου έργου καταγράφεται η ιστορία της περιοχής από την έναρξη του ελληνοϊταλικού πολέμου μέχρι την μετα-βαρκιζιανή εποχή και την έναρξη της πορείας προς τον εμφύλιο πόλεμο, σε δύο επίπεδα :
- Σε συνθετικά εισαγωγικά σημειώματα με το γενικό κλίμα και πλαίσιο, την πορεία και την συνέχεια των γεγονότων.

- Σε μαρτυρίες, γραμμένες από αντιστασιακούς πρωταγωνιστές , στα γεγονότα που αναφέρονται σε δρώμενα και πρόσωπα της εποχής, ενώ συχνά προχωρούν και σε σχολιασμούς τους.

Το έργο του Γ. Γάτου έρχεται να προστεθεί στη βιβλιογραφία για την κατοχή και την αντίσταση, ως η πληρέστερη , ως τώρα ιστορία για την περιοχή της Φωκίδας.

Το βιβλίο εκδόθηκε από τις εκδόσεις «Πεδίο» και επιμελήθηκε την έκδοση η σύζυγος του συγγραφέα Κρινιώ Βλάχου - Γάτου.

Πολύς ο κόσμος που παραβρέθηκε στη παρουσίαση μεταξύ των οποίων ο βουλευτής Ηλίας Κωστοπαναγιώτου, ο καθηγητής Άρης Σισσούρας, ο δημοσιογράφος Γιώργος Βότσης, κ.ά.

Ο Γιώργος Γάτος υπήρξε πολιτικός και διπλωματικός συντάκτης, αρθρογράφος και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Άμφισσα το 1931και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθήνας. Στη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας εργάστηκε σε πολλές εφημερίδες και περιοδικά μεταξύ των οποίων στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, ΤΑ ΝΕΑ και στο ΕΘΝΟΣ από το 1981 έως το 2001. Έφυγε από τη ζωή το 2010.

Δήλωση για τους βωξίτες του βουλευτή Φωκίδας Ηλία Κωστοπαναγιώτου

Με αφορμή την διακοπή των συμβάσεων των οδηγών ΔΧ με την εταιρεία Ευρωπαϊκοί βωξίτες ΑΕ, ο βουλευτής Φωκίδας Ηλίας Κωστοπαναγιώτου έκανε την παρακάτω δήλωση.

"Ο βωξίτης είναι πλούτος που ανήκει σε όλο τον Ελληνικό λαό και οι εταιρίες που εκμεταλλεύονται αυτόν τον πλούτο δεν θα πρέπει να το ξεχνούν .

Η τοπική κοινωνία δικαιούται ανταλλάγματα και δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τρόπο που φανερώνει προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν ακόμα και οι βασικές υποχρεώσεις των εταιρειών. Επιπλέον η μεταλλευτική δραστηριότητά δεν μπορεί να λειτουργεί ανταγωνιστικά προς τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες και το περιβάλλον.

Οι αγώνες των εργαζόμενων στους διάφορους κλάδους των μεταλλείων αποκτούν την υποστήριξη όλων , όταν ταυτίζονται με τον παλμό και τις ανάγκες της κοινωνίας της Φωκίδας και όχι όταν διεκδικείται κάποιος προνομιακός ρόλος.

Η κυβέρνηση δεν κλείνει τα μάτια ούτε και κάνει πλάτες στις αυθαιρεσίες, στηρίζει τις αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις και τους αγώνες για ικανοποιητικές αμοιβές. Είναι αντίθετη στις προσπάθειες μείωσης του εργασιακού κόστους και στο σπάσιμο των συλλογικοτήτων των εργαζομένων .

Η στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν μπορεί να γίνεται εις βάρος της εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και της ασφάλειας , ή με την συστηματική παραβίαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας.

Η κυβέρνηση έχει και τη θέληση και την δυνατότητα να επιβάλει όσα απαιτούν τα συμφέροντα της κοινωνίας και θα το κάνει ".

Ο ΙΣΚΙΟΣ ΤΟΥ ΚΑΜΕΡΟΝ ΔΕΝ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ

Του Γιάννη Κοτόφωλου *

Η εικόνα που μεταδίδουν τα αποτελέσματα των εκλογών της Μεγάλης Βρετανίας, δεν είναι και τόσο δυσανάγνωστη όσον αφορά στην πορεία της Γηραιάς Αλβιώνας τα επόμενα χρόνια και κυρίως όσον αφορά στις σχέσεις της με την ηπειρωτική Ευρώπη, ένα θέμα μείζον, που είναι βεβαίως και αυτό το οποίο μας ενδιαφέρει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Η απόλυτη επικράτηση των Συντηρητικών του Κάμερον και η σαρωτική παρουσία των Σκωτζέζων Εθνικιστικών στη Σκωτία, οδηγούν λοιπόν στα εξής πιο σημαντικά συμπεράσματα για τις επόμενες κινήσεις :

1. Ο Κάμερον προφανώς θα είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιγνιδιού τα επόμενα χρόνια στη Μεγάλη Βρετανία και ως εκ τούτου θα προχωρήσει και το δημοψήφισμα του 2017, το οποίο θα κρίνει τη συμμετοχή ή όχι της χώρας του στην Ευρωπαική Ενωση. Είναι μία προοπτική που δεν άρεσε ούτε στον Μίλιμπαντ των Εργατικών ούτε στον Κλέγκ των Φιλελευθέρων, οι οποίοι όμως ηττήθηκαν.

2. Το γεγονός, λοιπόν, ότι η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμα άρχισε μαζί με τα αποτελέσματα της Πέμπτης, σημαίνει ότι ο Κάμερον θα χαράξει σχεδόν μόνος του μία συγκεκριμένη στρατηγική για τους Βρετανούς και το μέλλον τους στη γεωπολιτική σκακιέρα. Βέβαιο θα πρέπει να θεωρείται ότι, πριν να ξεκαθαρίσει τη θέση και τους στόχους του, θα πιέσει και θα διαπραγματευτεί να κερδίσει σοβαρά ανταλλάγματα από τους ηγέτες της Ευρωπαικής Ενωσης. Αυτό θα δημιουργήσει, τουλάχιστον πρόσκαιρα, ένα κλίμα διακυμάνσεων και αβεβαιότητας.

3. Η Ευρωζώνη, όμως, η οποία δείχνει να εισέρχεται σιγά- σιγά σε μία νέα φάση, μετά από την επώδυνη και απρόβλεπτη για εκείνη κρίση και τις συνέπειές της, δεν είναι το πιθανότερο να αντιδράσει θετικά. Η Ευρωζώνη αναβαθμίζει συνεχώς το πλαίσιο και τους μηχανισμούς για την ενοποίηση. Βάζει σήμερα προτεραιότητα τον εαυτό της, το στόχο της ομοσπονδιοποίησης, ως κορυφαίο πολιτικό εγχείρημα και ως προοπτική οικονομικής ανάπτυξης. Αρα, δεν νομίζουμε ότι θα κάνει και ότι είναι δυνατόν για να ικανοποιήσει και να κρατήσει πάση θυσία τους Βρετανούς στην Ευρωπαική Ενωση. Ο ίσκιος του Κάμερον δεν νομίζουμε πως την επιβαρύνει…

4. Αλλωστε, σε μια προοπτική εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., κανείς δεν ξέρει πως θα αντιδράσει τελικά το Σίτυ του Λονδίνου, η βαριά χρηματοοικονομική μηχανή της χώρας, η οποία αγαπάει και στηρίζει τον Κάμερον. Όπως επίσης, μετά τα αποτελέσματα της Πέμπτης, κανείς δεν ξέρει εάν οι Σκωτζέζοι Εθνικιστές δεν επαναλάβουν ένα δικό τους πάλι δημοψήφισμα, για την απόσχιση της Σκωτίας και την ένταξή της στην Ευρωζώνη.
 
* Ο Γιάννης Κοτόφωλος είναι δημοσιογράφος στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, με καταγωγή από τη Δωρίδα     

Συζήτηση για το ΕΣΠΑ 2014 - 2020 στην Δωρική Αδελφότητα Κυριακή 17 Μαΐου

Θέματα που αφορούν το ΕΣΠΑ 2014 – 2020 θα συζητηθούν σε ειδική εκδήλωση που διοργανώνει η Δωρική Αδελφότητα την Κυριακή 17 Μαϊου στις 11:00 π.μ.

Εισηγητής στη συζήτηση θα είναι ο  Μιχάλης Δρίτσας, Αντιπρόεδρος Δωρικής Αδελφότητας, Στέλεχος Υπουργείου Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού (Προγραμματισμός & Αξιολόγηση δράσεων ΕΣΠΑ).

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δωρική Αδελφότητα, στην εκδήλωση θα γίνει παρουσίαση και διαβούλευση προτάσεων σε συνέχεια της πρόσφατης παρουσίασης του Περιφερειάρχη στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας, ενόψει της διαδικασίας εξειδίκευσης – προγραμματισμού του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Στερεάς Ελλάδας που θα ολοκληρωθεί το 1ο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Δευτέρα, 11 Μαΐου 2015

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα το “Αλποχώρι”

Το νέο τεύχος της εφημερίδας “Αλποχώρι” κυκλοφόρησε με πλούσια ύλη.

O Σύλλογος ανακοινώνει και τις εκδηλώσεις του καλοκαιριού με πρώτη  τη "Γιορτή του Μοσχαριού" στις 31 Μαΐου.

Ειδικότερα, το  Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αλποχωριτών Δωρίδας «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» προσκαλεί όλους τους Δωριείς και τους φίλους τους στη «Γιορτή του Μοσχαριού» που θα λάβει χώρα στις 31 Μαΐου 2015 ημέρα Κυριακή (τριήμερο του Αγ. Πνεύματος).

Η γιορτή θα ξεκινήσει από το μεσημέρι μέχρι αργά το απόγευμα, με ρουμελιώτικο γλέντι παρέα με άφθονο κέφι όπως πάντα.

Εκθετήριο Αρχαιοτήτων στο Μαλανδρίνο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας

Σύντομα στο Δημοτικό Σχολείο Μαλανδρίνου θα λειτουργήσει έκθεση αρχαιολογικού υλικού της περιοχής όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας Αθανασία Ψάλτη.

Ειδικότερα με ανακοίνωσή της η Κα Ψάλτη για το λόγο αυτό ευχαριστεί τον Δήμο Δωρίδας για την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου.

Στην ανακοίνωση της η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων αναφέρει :

“ Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά το Δήμο Δωρίδας και την Τ.Κ. Μαλανδρίνου για την αποτελεσματική ανταπόκρισή τους στο αίτημα της υπηρεσίας μας σχετικά με την παραχώρηση του Δημοτικού Σχολείου Μαλανδρίνου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας θα προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου σύντομα στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου να λειτουργήσει έκθεση εποπτικού υλικού για την ιστορία και τις αρχαιότητες του Μαλανδρίνου και για να επανεκτεθούν οι αρχαίες επιγραφές που προέρχονται από την περιοχή.”

Η Προϊσταμένη της Εφορείας

Αθανασία Ψάλτη
Αρχαιολόγος

Κυριακή, 10 Μαΐου 2015

Ο Απόλλων έχασε 0 - 1 από τον Αχέροντα στην αυλαία των μπαράζ για τη Γ΄Εθνική

Του Τάσου Τσόλκα

Σ΄ένα μέτριο παιχνίδι στο γήπεδο Μαλαμάτων ο Αχέρων Καναλακίου Πρεβέζης κέρδισε με 0-1 τον Απόλλωνα Ευπαλίου στην αυλαία των μπαράζ για την άνοδο στη Γ΄Εθνική.
Οι παίχτες του Απόλλωνα χαιρετούν τους πολυπληθείς
φίλους τους πριν από την έναρξη του αγώνα
Ο αγώνας δεν διεκδικεί δάφνες και σ΄αυτό συνετέλεσε και ο άσχημος αγωνιστικός χώρος του γηπέδου.

Ο Αχέρων είχε επιβάλλει το παιχνίδι του στο μεγαλύτερο μέρος του αγώνα δείχνοντας ότι έχει ένα πλούσιο ρόστερ μετά τις σημαντικές μεταγραφές που πραγματοποίησε την περίοδο του Ιανουαρίου

Το γκολ που έκρινε το παιχνίδι πέτυχε με κεφαλιά ο Νόνα στο 73΄, όπου η μπάλα χτύπησε στο έδαφος, πήρε περίεργη τροχιά και ανάμεσα σ΄ ένα σύμπλεγμα παιχτών κατέληξε στα δίχτυα του Απόλλωνα.

Ο Αχέρων είχε επίσης και δοκάρι στο 16΄λεπτό.

Το παιχνίδι κύλησε ήρεμα και χωρίς ακρότητες, παρά την κρισιμότητά του και γι αυτό ο διαιτητής έδειξε μόνο δύο κίτρινες κάρτες, στον Ζέκα του Απόλλωνα και στον Παπά του Αχέροντα.

Οι προπονητές έκαναν και τις τρείς αλλαγές που δικαιούνταν στο Β΄ ημίχρονο.

Για τον Απόλλωνα ο Κωτσικογιάννης πήρε την θέση του Κωνσταντίνου (51΄), ο Βασ. Φλέγκας αντί του Γ.Αθανασόπουλου (55΄) και ο Β.Αθανασόπουλος αντί του Ζέκα ( 83΄).

Για τον Αχέροντα ο Βασιλείου πήρε τη θέση του Νταή (65΄),
ο Παπάς αντί του Γκόλια ( (79΄) και ο Τζήμας αντί του Σιώρου (91΄).
Στα αξιοσημείωτα είναι η μεγάλη προσέλευση εκατοντάδων φιλάθλων κυρίως φίλων του Απόλλων που κατέκλυσαν τις κερκίδες αλλά και χώρους γύρω από το γήπεδο.

Με τον Απόλλων Ευπαλίου αγωνίστηκαν οι :
Χασαπογιάννης, Τσιριμώκος, Ζέκας(83’ Αθανασόπουλος Ε.), Φλέγκας Γ., Κωνσταντίνου (51’ Κωτσικογιάννης), Κοντός, Ζέρβας, Παπακωστόπουλος, Φλέγκας Χ., Αθανασόπουλος Γ. (56’ Φλέγκας Β.), Φλέγκας Ι..

Πριν από τον αγώνα κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αδικοχαμένου 35χρου ποδοσφαιριστή των Δωριέων Μανάγουλης, Αχιλλέα Κωτσόπουλο το περασμένο Σάββατο σε τροχαίο δυστύχημα.
Στον άλλον αγώνα που έγινε στο Κομπότι Άρτας ο Σκουφάς αναδείχτηκε ισόπαλος χωρίς τέρματα 0-0 με την Α.Ε.Μεσολογγίου.

Την ερχόμενη Τετάρτη θα έχουμε την δεύτερη αγωνιστική των μπαράζ με τους αγώνες :

Α.Ε. Μεσολογγίου  -  Απόλλων Ευπαλίου
Αχέρων Καναλακίου  -  Σκουφάς Κομποτίου

Η βαθμολογία μετά την πρώτη αγωνιστική

1. Αχέρων  Καναλακίου     1 – 0        3
2. Α.Ε Μεσολογγίου            0 – 0        1
3. Σκουφάς Κομποτίου       0 – 0        1
4. Απόλλων Ευπαλίου        0 – 1        0

Οι αποφάσεις του Συνέδριου της ΚΕΔΕ

Τι εισηγούνται για μικρούς ορεινούς Δήμους όπως η Δωρίδα


Ολοκληρώθηκαν χθες το απόγευμα, οι τριήμερες εργασίες του Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ με την ψήφιση της απόφασης.

Τα βασικά σημεία της απόφασης, παρατίθενται παρακάτω, ενώ ολόκληρο το κείμενο με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και συμπεριλήφθηκαν στο κείμενο της απόφασης θα δοθεί στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ εμμένει κατά πλειοψηφία, στις μέχρι τώρα αποφάσεις που έχουν ληφθεί για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, να μη μεταφερθούν δηλαδή στην Τράπεζα της Ελλάδας, έως ότου υπάρξουν οι απαραίτητες νομοθετικές ρυθμίσεις στα αιτήματα της ΚΕΔΕ.

Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία και ειδικότερα σε σύνολο 500 εγγεγραμμένων, 402 διαπιστευμένων και 253 παρόντων συνέδρων, οι 185 ψήφισαν υπέρ της παραπάνω απόφασης, 57 σύνεδροι κατά, 10 ψήφισαν την πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ υπήρξε και 1 λευκό.

Στην απόφαση μεταξύ των άλλων αναφέρονται:

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ πραγματοποιήθηκε σε μια κρίσιμη για τη χώρα περίοδο, εξαιτίας της πρωτοφανούς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, που τα τελευταία χρόνια μαστίζει τη χώρα μας.

Το κλίμα γενικευμένης ανασφάλειας για την πορεία και το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές μας, οι καθημερινές αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις θεσμικών εκπροσώπων, αλλά και αποφάσεις της Κυβέρνησης όπως η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου «για την μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδας», έχουν διαμορφώσει ένα ασφυκτικό πλαίσιο μέσα στο οποίο καλείται να λειτουργήσει η Αυτοδιοίκηση και μάλιστα όχι μόνον ως θεσμός κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και ως βασικός πυλώνας για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της χώρας.

Οι Δήμοι γνωρίζουν καλά πως έχουν συμβάλλει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Με τις συγχωνεύσεις των δήμων, των Νομικών τους Προσώπων και των Δημοτικών Επιχειρήσεων, καθώς και με την ταυτόχρονη τεράστια μείωση της χρηματοδότησής τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, τουλάχιστον κατά 60%.

Είναι επίσης γνωστή η καθοριστική συμβολή της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος, όταν μάλιστα ο στενός δημόσιος τομέας εξακολουθεί να παράγει ελλείμματα. Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Το Τακτικό Συνέδριο της ΚΕΔΕ καλεί την Κυβέρνηση και τα Πολιτικά Κόμματα να αντιληφθούν επιτέλους ότι οι Δήμοι της χώρας αποτελούν το τελευταίο ανάχωμα του Κράτους απέναντι στην κοινωνική κρίση, την φτώχεια και την ανεργία . Και μπορεί υπό προϋποθέσεις να αποτελέσει το μοχλό για την επανεκκίνηση της εθνικής οικονομίας και την αναπτυξιακή της προοπτική.

Οι Δήμοι αποτελούν κρίσιμο παράγοντα για την τοπική ανάπτυξη και συνολικά για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας. Με βάση τα παραπάνω, το Συνέδριο αποφασίζει οι Δήμοι και τα συλλογικά τους όργανα ΚΕΔΕ και ΠΕΔ, να αναλάβουν νέες περισσότερες και ουσιαστικότερες πρωτοβουλίες που να έχουν στόχο αφενός την αναβάθμιση του θεσμού, καθιστώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού θεσμικά ισχυρή, λειτουργικά ανεξάρτητη και οικονομικά αυτάρκη και αφετέρου να την προώθηση πολιτικών πρωτοβουλιών και θεσμικών ρυθμίσεων που θα διευκολύνουν την εξεύρεση λύσεων σε κρίσιμα ζητήματα όπως:
  • Η θεσμική ανασυγκρότηση των πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α., με ουσιαστική αποκέντρωση αρμοδιοτήτων και πόρων, σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας.
  • Η υιοθέτηση ενός νέου διοικητικού μοντέλου οργάνωσης της χώρας, όπου το Κεντρικό Κράτος θα έχει επιτελικό ρόλο με ταυτόχρονη ενίσχυση του ρόλου των Δήμων και Περιφερειών.
  • Η ενίσχυση της οικονομικής αυτοδυναμίας των Δήμων, με φορολογική αποκέντρωση, χωρίς νέους φόρους και νέα φορολογική επιβάρυνση των πολιτών, ο τερματισμός της πολιτικής συνεχών περικοπών στη χρηματοδότησή τους και η σταδιακή επιστροφή των πλεονασμάτων που διαμορφώσαμε τα τελευταία χρόνια, ειδικά στη ΣΑΤΑ και το ΠΔΕ.
  • Η ισότιμη συμμετοχή της πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό και την εφαρμογή των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 και των άλλων Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων.
  • Η οργάνωση και ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Δήμων με δράσεις διοικητικής μεταρρύθμισης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με χρηματοδότησής τους από το ΕΣΠΑ 2014-2020.
  • Η διασφάλιση και περαιτέρω ενίσχυση της λειτουργίας των κοινωνικών δομών των Δήμων με πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να διευρύνεται ο ρόλος τους στην προώθηση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής στις τοπικές κοινωνίες.
  • Η ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών που θα διευκολύνουν την υιοθέτηση ενός φιλικού στο περιβάλλον και οικονομικά συμφέροντος για τους πολίτες συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων, με αποκλειστική ευθύνη των Δήμων.
  • Η ισότιμη συμμετοχή των Δήμων στην προώθηση και ολοκλήρωση του Χωροταξικού και του Πολεοδομικού Σχεδιασμού.
 
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ
• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση εκφράζει τη ριζική αντίθεσή της στο «Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας» και την επιτροπεία στους Δήμους. Τα προβλήματα από το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο οδηγούν έναν-έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο.

• Υποστηρίζει τους ακόλουθους δύο στρατηγικούς στόχους:

Α) την σταδιακή προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο, δηλαδή σε πρώτο στάδιο την αύξηση του ποσοστού των εσόδων ή δαπανών των Δήμων στο ΑΕΠ στο 8% με τελικό στόχο το 11,5%, που αποτελεί τον Κοινοτικό μέσο όρο και

Β) την δημοσιονομική αποκέντρωση με μεταφορά φορολογικών πόρων και ισχυρό αναδιανεμητικό μηχανισμό, χωρίς πρόσθετη φορολογική επιβάρυνση των πολιτών.

• Διεκδικεί την ανάληψη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών με τη δημιουργία Ειδικού Αναπτυξιακού Προγράμματος για τους Δήμους, με συνδυασμένη χρηματοδότηση από Εθνικούς και Κοινοτικούς Πόρους και χρηματοπιστωτική ενίσχυση από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

• Προτείνει τη μετεξέλιξη του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων σε Δημοτική Τράπεζα.

• Απαιτεί τη διάθεση 2 δις ευρώ από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 για τη δημιουργία επιχειρησιακού προγράμματος, με τελικούς δικαιούχους τους Δήμους και ενδιάμεσους φορείς την ΕΕΤΑΑ Α.Ε. και Δήμους.
 
ΘΕΣΜΙΚΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Το Συνέδριο, με βάση τους στόχους που τέθηκαν και γνωρίζοντας τη βούληση της Κυβέρνησης για την αναθεώρηση του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, συνηγορεί, μετά από ουσιαστική αξιολόγηση της εφαρμογής του, στην βελτίωση του κανονιστικού πλαισίου, δίνοντας προτεραιότητα στα ακόλουθα ζητήματα:

• Αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ των τεσσάρων επιπέδων της δημόσιας διοίκησης (κεντρική και αποκεντρωμένη διοίκηση, περιφέρειες και δήμοι) και αποκέντρωση νέων αρμοδιοτήτων με βάση τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας, με ταυτόχρονη μεταφορά του αναγκαίου προσωπικού και πόρων.

• Βελτίωση του συστήματος διακυβέρνησης των δήμων με κατεύθυνση τη συγχώνευση και κατάργηση οργάνων, την απλούστευση των διαδικασιών και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

• Εκσυγχρονισμός των πολιτικών προσωπικού των δήμων, κωδικοποίηση των διατάξεων που το αφορούν, ελεύθερες προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμένου προσωπικού σε όλους τους δήμους και ιδιαίτερα στους μικρούς ορεινούς και νησιωτικούς και διατήρηση του θεσμικού πλαισίου της διαδημοτικής κινητικότητας.

• Κατάργηση των πολλαπλών ελεγκτικών μηχανισμών και δημιουργία ενιαίου ελεγκτικού συστήματος.

• Οριστική επίλυση όλων των θεμάτων που αφορούν στην καταστατική θέση των αιρετών Τέλος, το Συνέδριο εκτιμά ότι οποιαδήποτε συζήτηση για το χωροταξικό των δήμων πρέπει να αφορά μεμονωμένες περιπτώσεις μεγάλων νησιωτικών δήμων, μετά από συστηματική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης και διαβούλευση της ΚΕΔΕ με το Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Ειδικά για την ενίσχυση των μικρών δήμων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών το Συνέδριο της ΚΕΔΕ προτείνει και διεκδικεί:

- Άμεση, κατά προτεραιότητα στελέχωση των υπηρεσιών τους με εξειδικευμένο προσωπικό και ισχυρά κίνητρα πρόσληψης, καθώς και επανεξέταση του πλαισίου αρμοδιοτήτων του προσωπικού των ΚΕΠ.

- Πρόβλεψη ειδικών φορολογικών κινήτρων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

- Επαναφορά του καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ επαγγελματιών ορεινών περιοχών με πληθυσμό μικρότερο των 2.000 κατοίκων και

- Μετάβαση στο ψηφιακό σήμα όλων των ορεινών και νησιωτικών περιοχών της χώρας.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ – ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Το Συνέδριο επισημαίνει την ανάγκη για άμεση έκδοση όλων των εξουσιοδοτικών και εκτελεστικών διατάξεων για την ενεργοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την χωροταξία – πολεοδομία, που άλλαξε ριζικά από το 2010 έως το 2014. Για να μη χαθούν οι χρηματοδοτικές ευκαιρίες από το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020, πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στα κάτωθι:

• Ολοκλήρωση του σχεδιασμού στο επίπεδο των δήμων (γενικά πολεοδομικά σχέδια – τοπικά χωρικά σχέδια) σε συνδυασμό με την προστασία – διαχείριση των δασών και των περιοχών NATURA 2000.

• Ολοκλήρωση και αναθεώρηση των σχεδίων πόλης και των πράξεων εφαρμογής τους με ενιαίο πλαίσιο για τις χρήσεις γης, βιοκλιματικά κριτήρια και αντιμετώπιση του τεράστιου ζητήματος των απαλλοτριώσεων.

ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αφορά αποκλειστικά τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και είναι σημαντικό να τεθούν σε ριζική αναθεώρηση, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης, τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων.

Θεωρούμε αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα μοντέλο διαχείρισης απορριμμάτων, συνολικά για την χώρα μας, με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα το οποίο θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Έχει διαπιστωθεί ότι οι δήμοι της χώρας και η ελληνική περιφέρεια είναι σήμερα ανοχύρωτοι στο έλεος φυσικών καταστροφών, που δυστυχώς εμφανίζονται με μεγαλύτερη συχνότητα τα τελευταία χρόνια. Γι’ αυτό απαιτούμε:

• Τη σύνταξη επιχειρησιακού σχεδίου πολιτικής προστασίας σε κάθε δήμο ξεχωριστά, με οριζόντια υποστήριξη μέσω της ΚΕΔΕ – ΕΕΤΑΑ Α.Ε.

• Την επανεξέταση του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου σε ότι αφορά το ρόλο των Ο.Τ.Α. στη διαχείριση φυσικών καταστροφών, προκειμένου να απαλειφθούν κενά, επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και διατάξεις βάσει των οποίων διώκονται αβίαστα αιρετοί για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η κοινωνική πολιτική στη χώρα μας ασκείται πλέον σχεδόν αποκλειστικά από τους δήμους, που την τελευταία πενταετία σήκωσαν το κύριο βάρος στήριξης εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων της οικονομικής κρίσης.

Γι’ αυτό τα ζητήματα κοινωνικής πολιτικής αποτελούν για την πρωτοβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση κορυφαία προτεραιότητα και η Κυβέρνηση οφείλει έμπρακτα να το αναγνωρίσει ενισχύοντας τις χιλιάδες κοινωνικές δομές των δήμων με προσωπικό, πόρους και προγράμματα.

Πιο συγκεκριμένα οι προτάσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την τρέχουσα περίοδο αλλά και για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 έχουν ως εξής:

Για το Επισιτιστικό Πρόγραμμα και το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα διεκδικούμε:

Α) Οι Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού πρέπει να έχουν τον πρώτο ρόλο ως «Επικεφαλής Εταίροι» διότι πληρούν τα κριτήρια της εγγύτητας, της συμπληρωματικότητας, της ιδιαιτερότητας και της αποκέντρωσης, καλύπτοντας με το δίκτυο των χιλιάδων κοινωνικών δομών που διαθέτουν το σύνολο του πληθυσμού της χώρας.

Β) Την οριζόντια κατανομή του προϋπολογισμού του προγράμματος βάσει των επίσημων δεικτών ανεργίας και φτώχειας αλλά και άλλων γεωγραφικών ιδιαιτεροτήτων.

Γ) Την επέκταση και εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δήμους της χώρας.

Για τα Προγράμματα Κοινωνικής Συνοχής διεκδικούμε:

Α) Διασφάλιση της συγχρηματοδότησης όλων των Κοινωνικών Δομών – Προγραμμάτων της Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού (Βοήθεια στο Σπίτι, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ, ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, ΚΗΦΗ, Κέντρα Στήριξης ΡΟΜΑ και ευπαθών ομάδων κ.ά.).

Β) Την αξιοποίηση κονδυλίων από αναξιοποίητους πόρους του ΕΣΠΑ 2007-2013 σε προγράμματα Κοινωνικής Πολιτικής και Δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Γ) Την αξιοποίηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020 για την περαιτέρω ανάπτυξη κοινωνικών δράσεων και παροχής υπηρεσιών κοινωνικής αλληλεγγύης.

Για τη Δράση «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» (Παιδικοί, Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΔΑΠ-ΚΔΑΠ/ΜΕΑ) διεκδικούμε:

Α) Την αύξηση του ετήσιου προϋπολογισμού του προγράμματος σε 250 εκ. ευρώ για το 2015-2016, αλλά και για όλη την προγραμματική περίοδο.

β) Την άμεση προώθηση του Προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας με ταυτόχρονη αύξηση του χρονικού διαστήματος απασχόλησης σε 10 ή 12 μήνες και δυνατότητα των δήμων να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.

Για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την Προαγωγή της Υγείας διεκδικούμε:

Α) Τη θεσμοθετημένη λειτουργία Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων.

Β) Την ουσιαστική αποκέντρωση των υπηρεσιών υγείας μέσα από τη δημιουργία μονάδων πρωτοβάθμιας υγείας σε τοπικό επίπεδο.

Γ) Τη διασφάλιση της λειτουργίας των 72 Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας.

Πέραν των ανωτέρω απαιτούνται άμεσα οι ακόλουθες ρυθμίσεις:

- Κατάργηση της ΠΥΣ στις προσλήψεις προσωπικού κοινωνικών υπηρεσιών.

- Μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε αορίστου χρόνου.

- Θεσμοθέτηση της αρμοδιότητας των δήμων να αναλαμβάνουν δράσεις στον τομέα της πρόληψης και ενημέρωσης για ζητήματα υγείας.

- Θεσμοθέτηση της λειτουργίας Δημοτικών Ιατρείων και Φαρμακείων με πιστοποίησης δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

- Δημιουργία θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση Παιδικών Σταθμών.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ – ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Τα προβλήματα που δημιουργεί στη χώρα μας και σε όλη τη Μεσόγειο το μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα, απαιτούν άμεση και αποφασιστική αντιμετώπιση, γι’ αυτό το Συνέδριο αποφασίζει τα παρακάτω:

• Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, όπως έχει πράξει καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης θα βοηθήσει εφόσον υπάρξει ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης, με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους προσωρινούς χώρους φιλοξενίας, χρηματοδότηση της λειτουργίας και διασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού.

• Οι πόροι των δήμων που χρησιμοποιούνται σήμερα στις κοινωνικές δράσεις της Αυτοδιοίκησης (όπως Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, ΚΑΠΗ, Κοινωνικά Παντοπωλεία κλπ.), δεν μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος και κατά συνέπεια η Κυβέρνηση οφείλει να αναζητήσεις χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο για τη Μετανάστευση, την Ενσωμάτωση και το Άσυλο, καθώς και από το Ταμείο για την Ασφάλεια και την Αποδοτική Φρούρηση των Συνόρων.

• Η Κ.Ε.Δ.Ε. θα διεκδικήσει απευθείας για λογαριασμό των Δήμων μέρος των ευρωπαϊκών πόρων που πρόκειται να κατευθυνθούν στη χώρα, για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

• Απαιτούμε να προηγείται διάλογος και διευκρινήσεις πριν από κάθε απόφαση για το μεταναστευτικό ζήτημα και ιδιαίτερα για τη χωροθέτηση των προσωρινών χώρων φιλοξενίας.