Ειδησεογραφικό blog για τη ΔΩΡΙΔΑ

* To "DORIDA news" είναι ανεξάρτητο ειδησεογραφικό blog, που στελεχώνεται από επαγγελματίες δημοσιογράφους και επιστήμονες συνεργάτες.Διευθύνεται από το δημοσιογράφο Περικλή Ν. Λουκόπουλο - mail, perilouko@yahoo.gr *

Σάββατο, 2 Μαΐου 2015

Τσιμεντοστρώσεις δρόμων στη Δωρίδα

Σειρά τσιμεντοστρώσεων σε δρόμους χωριών στις Δημοτικές Ενότητες Βαρδουσίων και Τολοφώνας αποφάσισε ο Δήμος Δωρίδας.

Ειδικότερα για τη Δ.Ε. Βαρδουσίων

1) Στην Τ.Κ. Αλποχωρίου :

Α. Θα βελτιωθεί -ανακατασκευασθεί υπάρχον αύλακας απορροής υδάτων βρύσης κάτω από την οικία Ανδρεόπουλου ανάντι του κεντρικού δρόμου προς την είσοδο του οικισμού μήκους 70 μέτρων .Θα γίνουν οι απαραίτητες εκσκαφές ώστε να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη κλίση του αύλακα για την ομαλή ροή των υδάτων προς παρακείμενο ρέμα και θα ακολουθήσει τσιμεντόστρωση με σκυρόδεμα C 16/20.

Β. Θα κατασκευασθεί νέα κλίμακα, αφού καθαιρεθεί η υπάρχουσα κατάσταση, παραπλεύρως οικίας Κατέλη, η οποία θα αποτελείται από 14 σκαλοπάτια πλάτους 1,50 μ. με «ρίχτυ» 18 εκ. και «πάτημα» 55 εκ. Από οπλισμένο σκυρόδεμα C16/20. Θα αποκατασταθούν και οι αύλακες παραπλεύρως.

2) Στην Τ.Κ. Ζωριάνου :

Α. Θα τσιμεντοστρωθεί δρόμος από οικία Αγγελόπουλου έως οικία Ανδρεόπουλου Παναγιώτη μήκους 45 μ. μέσου πλάτους 4.5 μ. με σκυρόδεμα C16/20 σε πάχος 15 εκ. και τοποθέτηση χαλύβδινου δομικού πλέγματος. Προηγουμένως θα πραγματοποιηθούν μικρές εκσκαφές και διαμόρφωση σε σημεία που θα χρειασθεί.

3) Στην Τ.Κ. Υψηλού Χωριού :

Α. Θα τσιμεντοστρωθούν με σκυρόδεμα C16/20 πάχους 15 εκ. και τοποθέτηση χαλύβδινου δομικού πλέγματος υπάρχοντα μονοπάτια κοντά στην εκκλησία του οικισμού και πιο συγκεκριμένα από θέση πλησίον αποθήκης «Τσιτσή» α) έως οικία Μητρόπουλου και β) έως οικία Χριστοφορίδη.

Για το ανωτέρω έργο υπάρχει εγγεγραμμένη πίστωση στον προϋπολογισμό τρέχοντος οικ. Έτους στον Κ.Α. 30.7323.008 ποσού 12.740,00 ευρω .

Για τη Δ.Ε. Τολοφώνας

Εκτεταμένες εργασίες τσιμεντοστρώσεων επίσης θα γίνουν στη δημοτική Ενότητα Τολοφώνος

Ειδικότερα οι εργασίες θα γίνουν στην Τ.Κ Τολοφώνος, την Τ.Κ Πανόρμου, την Τ.Κ Καλλιθέας, την Τ.Κ Μακρινής και του οικισμού Τροιζονίων, ενώ η πίστωση για το τρέχον έτος είναι 32.910 ευρώ και χρηματοδοτείται από ΣΑΤΑ.

Τα έργα αφορούν την τσιμεντόστρωση υπαρχόντων Δημοτικών δρόμων που μέχρι σήμερα είναι χωματόδρομοι και παρουσιάζουν σημαντικές φθορές και διαβρώσεις.

Η τσιμεντόστρωσή τους αποσκοπεί στην ευκολότερη χωρίς προβλήματα πρόσβαση των πολιτών.

Συγκεκριμένα και ανά Τοπική Κοινότητα δημοτικοί δρόμοι που θα τσιμεντοστρωθούν είναι :

- Στην Τ.Κ Τολοφώνος μήκους 100μ περίπου από οικία Καραστάθη Κων/νου έως δεξαμενή, 50μ από Αι Γιώργη έως οικία Τρίγκα και τοπικά στη θέση Αι Γιώργης μήκους 70μ περίπου. Το συνολικό μήκος φτάνει τα 220μ και το πλάτος τα 4,00μ. 


 - Στην Τοπική Κοινότητα Πανόρμου από κοινοτική οδό προς οικία Σπύρου Λύτρα μήκους περίπου 100μ. και πλάτους 4μ.

- Στην Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας από οικία Νικολάρα Ηλία έως οικία Σκιαδά Στέλλιου 50μ μήκος πλάτος 3μ και από Εθνική οδό έως οικία Κοντογεώργου Αναστασίου μήκος 60μ πλάτους 3μ.

- Στην Τοπική Κοινότητα Μακρινής από οικία Καραμάνου Αναστάσιου έως οικία Αριστομένη Σερεντέλου, συνολικού μήκους 44,50μ και πλάτους 3μ.

- Στον οικισμό Τροιζονίων από τέλος τσιμεντοστρωμένης Δημοτικής οδού πλησίον ανατολικής προβλήτας του νησιού έως τέλος οικίας Αλέξανδρου Περδίκη συνολικού μήκους 40μ και πλάτους 3μ.

Οι εργασίες που προβλέπεται να εκτελεσθούν είναι:

Διαμόρφωση - ισοπέδωση και καθαρισμός της σκάφης του δρόμου, διάστρωση δομικού πλέγματος Τ131 και τέλος τσιμεντόστρωση μεταβλητού πάχους με σκυρόδεμα C16/20. Κάθε 20,00m περίπου θα κατασκευαστεί αρμός διαστολής.

Στα όρια του δρόμου υπάρχουν ήδη διαμορφωμένες περιφράξεις ιδιοκτησιών οπότε δεν προκύπτει θέμα αδειοδοτήσεων ή παραχωρήσεων από τους παρακείμενους ιδιοκτήτες
.

Η φιέστα του ΑΠΟΛΛΩΝΑ στη Γλυφάδα


Πέμπτη, 30 Απριλίου 2015

Κυκλοφόρησε η εφημερίδα ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ


Με πλούσια όπως πάντα ύλη κυκλοφόρησε το τεύχος Μαρτίου-Απριλίου της εφημερίδας “ΤΟ ΕΥΠΑΛΙΟ”.

Μεγάλο αφιέρωμα έχει η εφημερίδα στον Πρωταθλητή Φωκίδας 2014-15 Απόλλωνα Ευπαλίου.

Ακόμα διαβάστε μεταξύ των βασικών θεμάτων και ρεπορτάζ ….
 • Τι αποφασίστηκε στη σημαντική σύναξη των 25 Δημάρχων της Στερεάς Ελλάδας στο Ευπάλιο
 • Η μεγάλη ιστορία του Γυμνασίου Ευπαλίου από την εποχή του μεσοπολέμου
 • Αφιέρωμα στις δραστηριότητες και την πορεία του συλλόγου “Ένωση Γυναικών Φωκίδας”
 • Ρεπορτάζ για το τούνελ Μοναστηρακίου – Παραθάλασσου και πότε θα είναι έτοιμο να δοθεί στην κυκλοφορία
 • Ποιος είναι ο Δ.Τζανακόπουλος, ο άνθρωπος της Δωρίδας στο Μαξίμου, δεξί χέρι του Αλέξη Τσίπρα και Διευθυντής Γραφείου του Πρωθυπουργού.
 • Ποιες είναι οι πλούσιες και ποικίλες δραστηριότητες των ανθρώπων του Δροσάτου και του Πολιτιστικού του Συλλόγου
Η εφημερίδα με 3000 τιράζ που αποστέλλεται σε συνδρομητές, σε φορείς και θεσμικούς εκπροσώπους, διατίθεται και από το Περίπτερο της Κεντρικής Πλατείας Ευπαλίου.

Τι συζήτησαν Μπακογιάννης με Δημοτικό Συμβούλιο στη σημερινή συνεδρίασηΤα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ και η κατανομή του στην περιφέρεια  της Στερεάς Ελλάδας ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας που συνεδρίασε παρουσία του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη,

Στην εισήγηση του ο Δήμαρχος Γ. Καπεντζώνης με σαφήνεια και στοχευμένα παρουσίασε τα βασικά προβλήματα του Δήμου στα οποία η Περιφέρεια μπορεί να συνδράμει για την λύση τους, κυρίως τα απενταγμένα έργα του ΕΣΠΑ των οποίων οι μελέτες υπάρχουν και πρέπει να προχωρήσουν. Συνέστησε να δει η Περιφέρεια τα επιχειρησιακά προγράμματα των δήμων της Στερεάς και βάσει αναγκών και συνθηκών να υλοποιηθούν οι στόχοι των προγραμμάτων.

Ιδιαίτερη σημασία έδωσε ο δήμαρχος στις ήδη ώριμες μελέτες που υπάρχουν αλλά παρά την διαχειριστική επάρκεια του δήμου, απαραίτητη είναι η στήριξη των υπηρεσιών της περιφέρειας πχ. Τεχνική, ώστε τα έργα να πάρουν τον δρόμο τους. Ζήτησε δηλαδή συνεργασία του δήμου και τις περιφέρειας. Και να δοθεί στον δήμο ότι του αναλογεί από την ´´πίτα´´.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τα σκουπίδια από τον δήμαρχο. Στήριξε και υπερθεμάτισε την συνεργασία του δήμου με την περιφέρεια εκτιμώντας ότι αυτή είναι η καλύτερη δυνατή.

Επίσης του ζήτησε συνέχιση στην συνεργασία στο πρόγραμμα leader ώστε να υπάρξει η μέγιστη απορρόφηση καθότι σε αυτό εμπλέκονται και θέσεις κοινωφελούς εργασίας, ζήτημα με ιδιαίτερη ευαισθησία για την δημοτική αρχή.

Στο τέλος σε έντυπη μορφή δόθηκε στον Περιφερειάρχη μετά από εκτενή αναφορά του δημάρχου σε τομείς, καταγραφή με όλα τα έργα και τα αιτήματα στήριξης του Δήμου από την Περιφέρεια. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο γνωστό θέμα του Παραλιμνίου αγωγού που χρόνια απασχολεί τις εκάστοτε δημοτικές αρχές.

Να σημειωθεί εδώ, ότι ο Δήμος Δωρίδας μετά από σωστό προγραμματισμό της προηγούμενης περιόδου, διαθέτει πληθώρα μελετών ώριμες σε τελικό στάδιο αλλά και κάποιες σε ποσοστό πάνω από 85%, πράγμα που σημαίνει ότι τους λείπει μόνο η χρηματοδότηση.

Ο Περιφερειάρχης παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε για την φιλοξενία και αισθάνθηκε να αναφέρει ότι νιώθει σαν το σπίτι του, λόγω προηγούμενης θητείας του στον δήμο Καρπενησίου, αναγνωρίζοντας κοινά με τον δήμο Δωρίδας. Ανέφερε με χαρά την άριστη σχέση που διατηρεί με τον δήμαρχο Δωρίδας και θεωρεί βέβαιο ότι θα αναπτυχθεί και άλλο παραπάνω.

Ο Περιφερειάρχης στην πρωτολογία του αναφέρθηκε στο γεφύρωμα του κενού μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Στην συνάντηση εργασίας όπως θέλει να αναφέρεται αυτή η συνάντηση ο Περιφερειάρχης, θυμήθηκε την δυσκολία στην συνεργασία που είχε σαν δήμαρχος Καρπενησίου με την τότε Περιφέρεια. Στόχος του είναι αυτό να αλλάξει.

Δυστυχώς τόνισε, στην κατανομή των εθνικών και κοινοτικών κονδυλίων η περιφέρεια Στερεάς λαμβάνει κάτω του μέσου όρου από τις άλλες περιφέρειες βάση απόφασης του υπουργείου. Μόλις 10 εκατομμύρια από το κράτος, 190 από ΠΕΠ. Γιαυτό τον λόγο και διεκδικεί άλλα 250 από άλλους πόρους με θετικά μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Όμως, πάλι αυτά δεν φτάνουν δήλωσε. Γιαυτό ζήτησε μια ειλικρινή και έντιμη συμφωνία με ιεράρχηση αναγκών. Μετά από αυτή την ιεράρχηση θα υπάρξει στήριξη στον μεγαλύτερο βαθμό εκ μέρους της Περιφέρειας. Παράλληλα ζήτησε να δημιουργηθούν τεχνικά κλιμάκια από τον Δήμο με ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας στην Περιφέρεια ώστε να σταματήσει ο νόμος της ζούγκλας αναφορικά με την ένταξη σε προγράμματα από τους δήμους. Δηλαδή, οποίος προλάβει πήρε(!), ή όποιος έχει ´´άκρες´´ παίρνει! 


Αξίζει να σημειωθεί η ιδιαίτερη αναφορά του Περιφερειάρχη για τα θέματα υγείας. Με απόφαση του περιφερειακού συμβουλίου, όποιος γιατρός επιλέξει να έρθει σε απομακρυσμένα μέρη όπως η Δωρίδα, θα λαμβάνει 400€ μπόνους από την Περιφέρεια σαν κίνητρο γι΄ αυτούς, πέραν του μισθού τους από το κράτος.

Σε παρέμβαση του γιαυτό το θέμα ο Αντιδήμαρχος Κ. Αντωνόπουλος ανέφερε στον Περιφερειάρχη ότι και ο Δήμος από την πλευρά του έχει δώσει χρηματικά κίνητρα σε γιατρούς, αλλά εάν δεν υπάρξει κίνητρο μοριοδότησης κατά την εκτίμηση του δεν θα έχει αποτέλεσμα το μέτρο με το χρηματικό μπόνους.

Τοποθετήσεις έκαναν επίσης ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κ. Μίχος, ο οποίος αναφέρθηκε στα φλέγοντα ζητήματα του νομού όπως: νοσοκομείο Άμφισσας, για το θέμα μεταφοράς μαθητών στα σχολεία, για τον ταμιευτήρα νερού της Ερατεινής, το παραλιακό μέτωπο της Τολοφώνας και τα προβλήματα που παρουσιάζονται από τα καιρικά φαινόμενα με αποτέλεσμα την διάβρωση των ακτών και τους κόμβους Γλύφας αλλά και Μαλαμάτων. Όλα αυτά τα θέματα τόνισε περνούν σιγά - σιγά τον δρόμο της επίλυσής τους.

Αμέσως μετά τον λόγο έλαβε ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Γ. Κουλούλας ο οποίος αναφέρθηκε ειδικά στο θέμα του εργοστασίου των βωξιτών Παρνασσού και την αλλαγή της ιδιοκτησίας, ώστε μετά την αλλαγή αυτή να μην θιγούν σε καμία περίπτωση οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων από την Δωρίδα.

Ακολούθησε παρουσίαση των δράσεων και των διαδικασιών του ΕΣΠΑ για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 από τον αρμόδιο υπάλληλο της περιφέρειας Κ. Κουτσίκο (προϊστάμενος προγραμματισμού διαχειριστικής αρχής του νέου ΕΣΠΑ). Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον διαχωρισμό επιλέξιμων ή μη χρηματοδοτήσεων από τον μηχανισμό του ΕΣΠΑ.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο Ευαγ. Κόρκος διευθυντής επιχειρησιακού σχεδιασμού εκ μέρους της περιφέρειας. Ο Ε. Κόρκος αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στον σχεδιασμό της περιφέρειας για την επόμενη πενταετία.

Στο τέλος της διαδικασίας τον λόγο έλαβαν Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, θέτοντας διαφορά ζητήματα στον Περιφερειάρχη τόσο χρηματοδοτικών ροών όσο και επίλυσης διαφόρων χρόνιων προβλημάτων.

Ο Περιφερειάρχης απάντησε σε μια προς μια των ερωτήσεων και ζητημάτων που έθεσαν οι λαμβάνοντες τον λόγο.

 Στο κλείσιμο ο Περιφερειάρχης ευχαρίστησε για την φιλοξενία και έθεσε ζήτημα εκ νέου συνάντησης με σκοπό τον απολογισμό πεπραγμένων των όσων συζητήθηκαν. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει έλεγχος στις υποσχέσεις.

Σε τοποθέτηση του δε για το φλέγον ζήτημα των ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων και των Περιφερειών, η θέση της Περιφέρειας είναι, ότι πρόκειται για απόφαση αντισυνταγματική και η Περιφέρεια θα σταθεί απέναντι σε αυτή την απόφαση.

Την διαδικασία έκλεισε ο δήμαρχος Δωρίδας Γ. Καπεντζώνης ευχαριστώντας την περιφέρεια και τον Περιφερειάρχη προσωπικά για την ενημέρωση, ανανεώνοντας το ραντεβού για εκ νέου συνάντηση σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Κ. Μίχος, η πρώην βουλευτής Ασπ. Μανδρέκα, οι αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, περιφερειακοί σύμβουλοι Φωκίδας, υπάλληλοι της περιφέρειας, υπάλληλοι του δήμου, Πρόεδροι Τοπικών Συμβουλίων, ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας, κ.ά.
 

Που απαγορεύεται το ψάρεμα στη Δωρίδα και το αγκυροβόλιο σε σκάφη αναψυχής

Το λιμενικό σώμα Ναυπάκτου ανακοίνωσε τις περιοχές της παραλιακής Δωρίδας που απαγορεύεται το ψάρεμα από 15 Μαΐου έως και 15 Σεπτεμβρίου.
 
Ειδικότερα και σύμφωνα με τη απόφαση για το χρονικό διάστημα από 15-05-2015 έως και 15-09-2015 και για τις ώρες από 08:00 έως 21:00 κάθε ημέρας, απαγορεύεται η αλιεία με κάθε μέσο, σε ερασιτέχνες και επαγγελματίες αλιείς, στις ακόλουθες θαλάσσιες περιοχές (πλαζ), περιοχής δικαιοδοσίας Α΄ Λ/Τ Ναυπάκτου :
 • Παραλία Χιλιαδούς Δήμου Δωρίδος, 
 • Παραλία Παραθάλασσο - Μοναστηράκι Δήμου Δωρίδος ,
 • Παραλία Σκάλωμα Δήμου Δωρίδος , 
 • Παραλία Μαραθιά Δήμου Δωρίδος (300 μέτρα εκατέρωθεν αλιευτικού καταφυγίου) ,
 • Παραλία Σεργούλας Δήμου Δωρίδος,
Επίσης στις ως άνω περιοχές, και για το ίδιο χρονικό διάστημα, για λόγους ασφάλειας, απαγορεύεται η αγκυροβολία/ παραμονή μηχανοκίνητων θαλασσίων μέσων αναψυχής και κάθε είδους σκάφους καθώς επίσης και η εκκίνηση / επιστροφή τους σε περίπτωση που εκατέρωθεν του σημείου και σε απόσταση εκατό (100) μέτρων υφίστανται λουόμενοι.
 
Οι παραβάτες της Απόφασης ανεξάρτητα από τυχόν ποινικές ή άλλες ευθύνες που συντρέχουν, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, υπόκεινται και στις κυρώσεις του άρθρου 157 του Ν.Δ.187/73 (ΦΕΚ 261Α΄).

Τα μπαράζ για τον Απόλλωνα ξεκινούν από 10 Μαΐου με δικαίωμα… στο όνειρο !

Του Τάσου Τσόλκα

Την Κυριακή 10 Μαΐου ξεκινούν οι αγώνες μπαράζ του Απόλλωνα Ευπαλίου για να αναδειχθεί ο νικητής που θα ανέβει στη Γ΄ Εθνική Κατηγορία.

Αντίπαλοί του οι Πρωταθλήτριες Αιτωλοακαρνανίας Α.Ε. Μεσολογγίου, Άρτας Σκουφάς Κομποτίου και Πρέβεζας-Λευκάδας Αχέρων Καναλακίου.

Πρώτος αγώνας του Απόλλωνα είναι στην έδρα του στα Μαλάματα με τον Αχέρων Καναλακίου.

Ο Απόλλωνας δήλωσε και θα χρησιμοποιήσει ως έδρα το γήπεδο των Μαλαμάτων αφού μετά από συνεννόηση της Διοίκησης και της Δημοτικής Αρχής θα γίνουν τα απαραίτητα μικροέργα που απαιτούνται για να πάρει την έγκριση από την ΕΠΟ το γήπεδο αυτό.

Αναλυτικά όλο το πρόγραμμα των μπαράζ σύμφωνα με την κλήρωση που έχει γίνει είναι :


1η αγωνιστική, Κυριακή 10/5
Απόλλων Ευπαλίου - Αχέρων Καναλακίου
Σκουφάς Κομποτίου - ΑΕ Μεσολογγίου

2η αγωνιστική, Τετάρτη 13/5
ΑΕ Μεσολογγίου - Απόλλων Ευπαλίου
Αχέρων Καναλακίου - Σκουφάς Κομποτίου

3η αγωνιστική, Κυριακή 17/5
Απόλλων Ευπαλίου - Σκουφάς Κομποτίου
ΑΕ Μεσολογγίου - Αχέρων Καναλακίου

4η αγωνιστική, Τετάρτη 20/5
Αχέρων Καν - Απόλλων Ευπαλίου
ΑΕ Μεσολογγίου - Σκουφάς Κομποτίου

5η αγωνιστική, Κυριακή 24/5
Απόλλων Ευπαλίου - ΑΕ Μεσολογγίου
Σκουφάς Κομποτίου - Αχέρων Καναλακίου

6η αγωνιστική, Κυριακή 31/5
Σκουφάς Κομποτίου - Απόλλων Ευπαλίου
Αχέρων Καναλακίου - ΑΕ Μεσολογγίου

Κ.ΧΑΛΙΟΡΗΣ : ακατανόητη η μεθόδευση για συρρίκνωση της Αστυνομίας Φωκίδας

Του Κωνσταντίνου Εμ. Χαλιορή *

Άλλη μια απόφαση-ένδειξη για το τι περιμένει τη Φωκίδα αποτέλεσε η απόφαση για τη μείωση κατά 50% των κενών οργανικών  θέσεων των αστυνομικών από τη νέα κυβέρνηση, που προεκλογικά πρέσβευε σε όλους τους τόνους μια "νέα εποχή" για το νομό μας. 

Είναι πραγματικά ακατανόητη η συγκεκριμένη μεθόδευση, από τη στιγμή ειδικά που ο νομός τον τελευταίο καιρό εμφανίζει υψηλούς δείκτες εγκληματικότητας (τελευταία κραυγαλέα περίπτωση αυτή της Δεσφίνας), ήταν ήδη ανεπαρκώς στελεχωμένος από τις κατάλληλες αστυνομικές δυνάμεις, ενώ το δυσπρόσιτο σε μεγάλο βαθμό του γεωγραφικού και μορφολογικού του χαρακτήρα επιβάλλει την καλύτερη δυνατή αστυνόμευση.


Την ίδια ώρα το προσωπικό των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την πρόληψη και καταστολή της εγκληματικότητας στο Νομό, γεγονός το οποίο καταγράφεται άλλωστε από τις καθημερινές επιτυχίες που σημειώνονται. Αποδεδειγμένα, λόγω της αυξημένης το τελευταίο διάστημα εγκληματικότητας αλλά και των σωφρονιστικών καταστημάτων που βρίσκονται στην περιοχή, η Φωκίδα βρίσκεται κυριολεκτικά στο μάτι του κυκλώνα!


Είναι γνωστή η "ιδιάζουσα" σχέση του μεγαλύτερου εταίρου της συγκυβέρνησης με τμήμα της οργανωμένης παραβατικότητας. Το ζούμε διαρκώς. Από το να αφήνεται το Πανεπιστήμιο Αθηνών βορά σε κάθε λογής "φυντάνια" του κοινού ποινικού δικαίου μέχρι το να καταδεικνύεται παράλογη σπουδή στην απελευθέρωση δολοφόνων τύπου Σάββα Ξηρού. Η "αναδιάρθρωση" των αστυνομικών τμημάτων και η αποψίλωση περιοχών, όπως η Φωκίδα, από τη δέουσα αστυνόμευση δε βοηθάει στο να διασκεδαστούν αυτές οι εντυπώσεις.


Όπως και σε πολλές άλλες περιπτώσεις το τελευταίο διάστημα, όπου οι κυβερνώντες μετέβαλαν τις αρχικά τουλάχιστον παράλογες αρχικές διατάξεις τους, έτσι και τώρα αναμένουμε ότι οι ιθύνοντες του Υπουργείου θα επανακάμψουν στη λογική και θα πάρουν τις ρεαλιστικές εκείνες αποφάσεις που είναι τελείως απαραίτητες για την εμπέδωση της ασφάλειας και της δημόσιας τάξης στη Φωκίδα.


* Ο Κωνσταντίνος Εμ. Χαλιορής είναι οικονομολόγος, Πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας Ν.Φωκίδας

Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015

"Ξεγυμνώνουν" την Αστυνομία Φωκίδας καταγγέλλει ο Σύλλογος Αστυνομικών

Στη μείωση κατά 50% των οργανικών θέσεων αστυνομικών υπαλλήλων στη Φωκίδα προχωρά το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σύμφωνα με ανακοίνωση της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωκίδας.

Για το σκοπό αυτό καλεί όλους του θεσμικούς παράγοντες του Νομού να κινητοποιηθούν πριν είναι αργά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση-επιστολή που εξέδωσε η Ένωση Αστυνομικών,

ANAΔΙΑΡΘΡΩΣΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΕΝΩΝ ΟΡΓΑΝΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ

ΠΡΟΣ: Τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ.ΠΑΝΟΥΣΗ Ιωάννη

ΚΟΙΝ : 1) Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων.
2) Τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο κ. ΤΣΑΚΝΑΚΗ Δημήτριο.
3) Γ.Π.Α.Δ.Σ.Ε. Υποστράτηγο κ.ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟ Ανδρέα.
4) Διεύθυνση Αστυνομίας Φωκίδας.
5) Βουλευτή Φωκίδας κ.ΚΩΣΤΟΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ Ηλία.
6) Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κ. ΜΙΧΟ Κωνσταντίνο.
7) Δήμαρχο Δ. Δελφών κ.ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ Αθανάσιο.
8) Δήμαρχο Δ. Δωρίδας κ.ΚΑΠΕΝΤΖΩΝΗ Γεώργιο.
9) ΜΕΛΗ Ε.ΑΣ.Υ.Φ.
10) Μ.Μ.Ε.

Η ένωσή μας κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχει τονίσει επανειλημμένα την επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Φωκίδας, με αστυνομικό προσωπικό, καθόσον όλες σχεδόν οι υπηρεσίες παρουσιάζουν εμφανέστατη υποστελέχωση.

Η διαταγή όμως, του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ της Τρίτης 07/04/2015, που ανακατανέμει και συρρικνώνει τις κενές οργανικές θέσεις του αστυνομικού προσωπικού σε όλη την επικράτεια ( σε εφαρμογή του αρ.41 παρ.1 του Ν. 4249/2014), συρρικνώνει τις κενές οργανικές θέσεις και στη Δ.Α. Φωκίδας, κατά πενήντα (50) περίπου τοις εκατό (%).

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την ταφόπλακα στις όποιες προσπάθειές μας για την ενίσχυση των υπηρεσιών αυτών, στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι συνάδελφοί μας για την καλύτερη αστυνόμευση της Φωκίδας, αλλά και στις ελπίδες των συναδέλφων-υπηρετούντων εκτός Φωκίδας, που περιμένουν καρτερικά για μία μετάθεση στον τόπο συμφερόντων τους, με αντικειμενικά κριτήρια.

Τη στιγμή που στο Νομό λειτουργούν δύο (2) καταστήματα κράτησης κρατουμένων με ότι αυτό συνεπάγεται ( μεταγωγές κρατουμένων καθημερινά, επιτήρηση των καταστημάτων, κ.α.), τη στιγμή που οι δείκτες της εγκληματικότητας εμφανέστατα έχουν αυξηθεί (πρόσφατο παράδειγμα οι κλοπές στη Δεσφίνα), τη στιγμή που το ορεινό κυρίως και πεπαλαιωμένο οδικό δίκτυο του Νομού καθιστά εξαιρετικά χρονοβόρα και δυσπρόσιτη την πρόσβαση σε πολλές περιοχές της Φωκίδας, δεν είναι δυνατό να καταργούνται κενές οργανικές θέσεις, θέσεις που είχαν προβλεφθεί προ δεκαπενταετίας τουλάχιστον, αφορούσαν τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και τα δεδομένα εκείνης της εποχής και αφού δεν καλύφθηκαν ποτέ, αναμφισβήτητα η έλλειψη αυτή, προκάλεσε τεράστιο έλλειμμα στις όποιες προσπάθειες για αποτελεσματικότερη αστυνόμευση της Φωκίδας.

Πάγια θέση της ένωσής μας, θέση που έχει αποτυπωθεί και στο υπ΄ αριθ. 400/1/10 από 08/07/2013 έγγραφό μας προς την Π.Ο.ΑΣ.Υ., είναι η κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων και η μη κατάργηση, ούτε μίας οργανικής θέσης.

Καλούμε το Βουλευτή του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους Δημάρχους αλλά και τους απλούς πολίτες, να ασκήσουν την όποια πίεση μπορούν ως προς την κατεύθυνση αυτή, για να αρθεί αυτή η αδικία που συντελείται στη Φωκίδα, σε βάρος πολιτών και αστυνομικών.

Είναι επιτακτική ανάγκη να εμπεδωθεί ξανά το αίσθημα ασφαλείας με την ενίσχυση με αστυνομικό προσωπικό όλων των υπηρεσιών της Φωκίδας.

Κλείνοντας, και με αφορμή τα καθημερινά δημοσιεύματα για καταργήσεις-συγχωνεύσεις αστυνομικών υπηρεσιών, θα θέλαμε να επισημάνουμε τη δέσμευση του Αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης κ. ΠΑΝΟΥΣΗ Ιωάννη, για διάλογο και εκτεταμένη διαβούλευση πριν τη λήψη τόσο σοβαρών αποφάσεων, που μας αφορούν άμεσα.

Ελπίζουμε κ. Υπουργέ, να λάβουμε έγκαιρα γνώση των όποιων μεταρρυθμίσεων και να μας δώσετε τη δυνατότητα να καταθέσουμε εκ νέου τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις μας, προτού αυτές εφαρμοστούν και να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων.

Αυτός ο πολύπαθος νομός της χώρας, αξίζει σίγουρα μια διαφορετική προσέγγιση και μια δικαιότερη και καλύτερη αντιμετώπιση.

                 ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

               Ο                                                           Ο
 Π Ρ Ο Ε Δ Ρ Ο Σ                                ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ Δρόσος                     ΝΤΕΛΗΣ  Χρήστος

Στροφή η κυβέρνηση, ευκαιρία για τη Φωκίδα

Άρθρο του Αθανάσιου Ασημάκη *
 
Ο εμπλουτισμός της ομάδας διαπραγμάτευσης με φιλοευρωπαϊκά στελέχη, δείχνουν πλέον την σαφή επιλογή του πρωθυπουργού να παραμερίσει τις αριστερές εσωκομματικές φωνές της ρήξης και να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση του μνημονίου με επιτυχία, ώστε να πάρουμε την τελευταία δόση και να ξεκινήσουν στη συνέχεια οι διαπραγματεύσεις του επόμενου προγράμματος. Η στροφή αυτή ήταν αναμενόμενη και έγινε επιτακτικότερη μετά και την αποτυχία συγκέντρωσης χρημάτων από την περιοδεία Λαφαζάνη σε Ιρανούς, Κινέζους και Ρώσους και τη βιαστική προσπάθεια προείσπραξης χρημάτων από επένδυση (τούρκικος αγωγός) που δεν έχει σχεδιαστεί ούτε σε χαρτοπετσέτα. Αυτή η στροφή και τα πιθανά θετικά αποτελέσματα, δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθούμε και με τα σημαντικά θέματα της Φωκίδας.

Οι μεγαλοεπενδυτές και οι μεγαλοεπιχειρηματίες χαρακτηρίζουν τις περιόδους κρίσης σαν περιόδους ευκαιρίας και έτσι θα έπρεπε να σκέφτονται και οι φορείς στην Φωκίδα. Την περίοδο αυτή που όλα είναι παγωμένα και κανείς δεν βιάζεται να επενδύσει, περιμένοντας με το φακελάκι και τη μίζα έτοιμα, για να προλάβει ή να προσπεράσει τους ανταγωνιστές του, είναι η ευκαιρία της Φωκίδας για ένα σωστό αναπτυξιακό σχεδιασμό. Ένα σχεδιασμό ολοκληρωμένο, σε βάθος τουλάχιστον 10ετίας, που θα προβλέπει τα πάντα όπως χωροταξικό σχεδιασμό (πως θέλουμε την Φωκίδα: τουριστική, αγροτική, βιοτεχνική, αγροτουριστική;), σχέδια πόλεων (ώστε να σταματήσει η άναρχη δόμηση), οδικούς άξονες, λιμάνια, δίκτυα και υποδομές. Ένα σχεδιασμό που θα ελκύει επενδυτές στη Φωκίδα. Ένα σχεδιασμό πέρα από κομματικές και δημαρχιακές εναλλαγές, που θα συν αποφασιστεί από όλους του φορείς της Φωκίδας και θα επικαιροποιείται, ανάλογα με τις οικονομικές εξελίξεις, αλλά χωρίς αλλαγές στη στοχοθεσία του. Αντίστοιχα παραδείγματα στην Ελλάδα υπάρχουν, ελάχιστα έως μηδαμινά, καθώς κάθε νέα διοικούσα αρχή (κυβέρνηση, περιφέρειες, δήμοι) άλλαζε εκ βάθρων όλο τον προγενέστερο σχεδιασμό. Αλλά δεν πάει άλλο. Η Φωκίδα δεν αντέχει άλλο αδιαφορία και μικροπολιτικές.

Η χρονική περίοδος είναι η κατάλληλη, καθώς πέρα από την κρίση υπάρχουν και άλλες ευνοϊκές συγκυρίες. Η χάραξη του νέου ΕΣΠΑ 2014-2020, (το γεγονός ότι η κυβέρνηση Σαμαρά είχε καθυστερήσει υπερβολικά το σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ το οποίο έπρεπε να είχε έτοιμα έργα προς εκτέλεση από τις αρχές του 2014(!!!) όπως και λόγω των πρόωρων εκλογών και της αλλαγής κυβέρνησης προκάλεσαν τον επανασχεδιασμό του), σε συνδυασμό με το πακέτο Γιούνκερ, το οποίο στόχο έχει την ανάπτυξη και την μείωση της ανεργίας, και την επεκτατική πολιτική της ΕΚΤ και του Ντράγκι που στοχεύει στην αύξηση της κατανάλωσης δημιουργούν προϋποθέσεις ανάπτυξης τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Ελλάδα.

Ευκαιρία είναι λοιπόν, να βάλλουμε στην άκρη τους κομματικούς και παραταξιακούς μας εγωισμούς, να αφήσουμε στην άκρη την στείρα αντιπολίτευση και να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι οι πολιτευτές όλων των κομμάτων, περιφερειάρχης και αντιπεριφερειάρχες, δήμαρχοι, αρχηγοί των παρατάξεων μειοψηφίας, περιφερειών και δήμων καθώς και αναπτυξιακοί φορείς και σύλλογοι της Φωκίδας και να καταθέσουμε προβλήματα και προτάσεις, στόχους και σχέδια για την ανάπλαση και ανάπτυξη της Φωκίδας ώστε να φτιάξουμε ένα σχέδιο, το οποίο όλοι μαζί, να το υποστηρίξουμε μέχρι τέλους, για το καλό του τόπου μας.
 
* Ο Αθανάσιος Ασημάκης είναι Πολιτευτής με «Το Κίνημα», απόφοιτος Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης Παντείου Πανεπιστημίου 

Τρίτη, 28 Απριλίου 2015

Άγρια κόντρα του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας με την εφημερίδα “Η ΩΡΑ της Φωκίδας”

O Σύριζα Φωκίδας με επιστολή του Γραμματέα του στη διεύθυνση της ΩΡΑΣ της Φωκίδας κατηγορεί την εφημερίδα για ψευδή και ανακριβή δημοσιεύματα που αφορούν τα εσωτερικά του κόμματος στη Φωκίδα.

Η εκδότρια της εφημερίδας απαντά ότι τα σχόλια και τα ρεπορτάζ της είναι πέρα για πέρα αληθινά, διασταυρωμένα και τεκμηριωμένα και κινούνται μέσα στα πλαίσια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας.

Αλλά ας δούμε την ανταλλαγή των επιστολών μεταξύ των δύο πλευρών .

 
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΪΒΑΡΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ

 Κύριε Διευθυντή

Πιστεύουμε ότι χρέος του Τύπου και της δημοσιογραφίας είναι να υπηρετεί την ενημέρωση των αναγνωστών της, με ανιδιοτέλεια και αμεροληψία.

Σεις γνωρίζετε καλά, ίσως καλύτερα από όλους, ότι η «φήμη» εάν δεν είναι διασταυρωμένη και με στοιχεία από αξιόπιστη πηγή δεν είναι ενημέρωση αλλά κιτρινισμός και παραπληροφόρηση.

 Τους τελευταίους μήνες παρατηρούμε έντονο ενδιαφέρον από την εφημερίδα σας για τα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ μια και πολύ συχνά αρθρογραφείτε σχετικά.

Καθόλου δεν θα μας πείραζε εάν όλα όσα μας ασκείτε σαν κριτική ήταν τεκμηριωμένα και όχι «φήμες», διανθισμένες με «σχόλια», ερωτηματικά, με δήθεν πηγές από «φίλους Συριζαίους» κλπ.

Άλλωστε για μας η δημόσια και δια του τύπου κριτική είναι όχι μόνο καλοδεχούμενη αλλά πρέπει να ξέρετε ότι την επιζητούμε.

Στο τελευταίο όμως δημοσίευμά σας στο φύλλο της Παρασκευής 24 Απριλίου 2015 αναφέρεστε για πολλοστή φορά στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναρωτιόμαστε αν ποτέ στο παρελθόν έχετε ασχοληθεί με συνεργάτη οποιουδήποτε βουλευτή και βέβαια γεννάται εύλογα το ερώτημα αν έχετε κάτι προσωπικό με την συγκεκριμένη επιλογή ή χτυπάτε το συνεργάτη για να πονέσει ο βουλευτής και ο ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας;

Όποιος και να είναι ο σκοπός σας θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε, εσάς και τους αναγνώστες σας, εκ μέρους της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ ότι καμιά εσωκομματική δυσαρέσκεια δεν έχει προκληθεί για τις επιλογές του βουλευτή και κανένα στέλεχος της ΝΕ δεν έχει παραιτηθεί, ούτε εξ ορεινών αλλά ούτε και εκ παραλιών ορμώμενο.

Το ότι μέχρι σήμερα δεν απαντήσαμε στα «σχόλιά» σας, σχετικά με την εσωκομματική λειτουργία της οργάνωσής μας , δεν είναι από αδυναμία αλλά επειδή θεωρήθηκαν αναληθή και ανάξια απάντησης.

Επειδή όμως η παραπληροφόρηση εκ μέρους σας συνεχίζεται, οφείλουμε να ενημερώσουμε τους αναγνώστες σας , ότι σκοπός και πρωταρχικό μας μέλημα είναι να εργαστούμε και να αγωνιστούμε από κοινού, βουλευτής , κομματικά στελέχη , μέλη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ ενωμένοι, για την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησαν οι μνημονιακές πολιτικές στο Νομό μας και για το στέριωμα της κυβέρνησης στα πόδια της ώστε να μπορέσει να εφαρμόσει το πρόγραμμά μας για το οποίο έχει δώσει εντολή ο ελληνικός λαός στις 25 του Γενάρη.

Ασχοληθείτε λοιπόν με την κριτική του έργου μας κρίνοντας τις πράξεις και τις παραλείψεις μας και γενικά την πολιτική μας, πράγμα που όπως προαναφέραμε την επιδιώκουμε, και σταματήστε την παραπληροφόρηση προκειμένου να γεμίζετε τα φύλλα σας και να τα πουλάτε με τέτοια τεχνάσματα.

Τέλος σας ενημερώνουμε πως σε καμιά περίπτωση δεν θα μπούμε στην διαδικασία «ατέρμονων απαντήσεων, ανταπαντήσεων».

Από τη Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΟΤΗ ΤΗΣ "ΩΡΑΣ ΤΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ"

Αξιότιμε κε Κοΐβαρη,

Η πολυετής γνωριμία μας νομίζω ότι αποτελεί εγγύηση των προθέσεων εκατέρωθεν. Σεις που παρακολουθείτε την εφημερίδα από την έκδοσή της γνωρίζετε πολύ καλά ότι αφενός δεν μεροληπτεί, αφετέρου δεν κινείται «να χτυπήσει» κανέναν, αλλά και δεν έχει ανάγκη τέτοια τεχνάσματα για να πουλήσει!

Ως προς την ουσία εμείς μεταφέρουμε μια ευρεία και έντονη δυσαρέσκεια που μας μεταφέρετε κάθε μέρα για το στενό συνεργάτη του Βουλευτή Φωκίδας κ. Απόστολο Τσιάμη, την οποία εισπράττουμε διαρκώς από μέλη, στελέχη, φίλους, αλλά και μετακινούμενους ψηφοφόρους που σας τίμησαν την 25η Ιανουαρίου.

Η Νομαρχιακή Επιτροπή, φυσικά και έχει την υποχρέωση να κινηθεί πυροσβεστικά στις αντιδράσεις που η δημοσιοποίησή τους τις οξύνει περαιτέρω, έχω όμως και εγώ την υποχρέωση απέναντι στους αναγνώστες μου, να κάνω τη δουλειά μου.

Είχαμε την πληροφορία ότι στέλεχος σας παραιτήθηκε από τη Νομαρχιακή μη θέλοντας άλλο να αναμειχθεί, εάν εσείς αυτό το διαψεύδετε, τότε πολύ απλά διαψεύδετε τον ίδιο και όχι εμάς ( τα στοιχεία του πάντως είναι στη διάθεση της εφημερίδας, απλά ο ίδιος μας ζήτησε να μην το δημοσιοποιήσουμε και το σεβόμαστε λόγω και του κώδικα δεοντολογίας της ΕΣΗΕΑ που είμαστε υποχρεωμένοι να εφαρμόζουμε .

Τέλος, στην ερώτηση αν έχουμε ασχοληθεί άλλη φορά με περιβάλλον βουλευτή, αντιλαμβανόμαστε από αυτό και μόνο κε Κοΐβαρη ότι ο άνθρωπος που έγραψε το παρόν κείμενο δεν παρακολουθεί τα κοινά, την τοπική πραγματικότητα και τα μέσα ενημέρωσης και ως εκ τούτου είναι επικίνδυνος για το κόμμα σας, αλλά αυτό είναι θέμα δικό σας.

Ενημερωτικά πάντως, αν και εσείς είμαι βεβαία ότι το γνωρίζετε καλά, έχουμε ασχοληθεί διαχρονικά με όλες τις αυλές των πρώην Βουλευτών της μονοεδρικής Φωκίδας και ιδίως όταν αυτές ήθελαν να υποκαταστήσουν και να ποδηγετήσουν το θεσμό παίζοντας πολιτικό ρόλο!

Με εκτίμηση
Γιώτα Γιαννούλη

Υ.Γ.: Έχουμε επίσης την πληροφορία ότι έχει ενημερωθεί η Πολιτική Γραμματεία

Η 30η ΙΟΥΝΙΟΥ ΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΜΗΔΕΝ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΑ

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - Του Θανάση Λουκόπουλου *
 
Στο σημείο που έχουν βρεθεί οι άκρως προβληματικές όσο και επαμφοτερίζουσες καταστάσεις της τρέχουσας περιόδου, δεν υπάρχει χώρος για νέες διαπραγματευτικές πιρουέτες . Ούτε για ατέρμονες και αντιπαραγωγικές αντιπαραθέσεις. Αυτό αφορά και την Κυβέρνηση Τσίπρα αλλά και την ηγετική ομάδα των δανειστών και εταίρων μας, που κατευθύνει την διαπραγμάτευση.

Από την στιγμή που η Κυβέρνηση θέλει ρευστότητα , σταθερότητα και νέα αναπτυξιακή ώθηση και δεν την εξασφαλίζει καθώς προσκρούει στις αγκυλώσεις του κλειστού συστήματος αποφάσεων της Ευρωζώνης. Και από την στιγμή που η ηγετική ομάδα εταίρων- δανειστών , θέλει να επιβάλει μέτρα, που κανείς κυβερνητικός παράγοντας δεν εμφανίζεται πρόθυμος να εφαρμόσει, τότε μοιραία οδηγούμαστε στο σημείο μηδέν.

Τι σημαίνει πρακτικά το σημείο μηδέν , κανείς δεν μπορεί , σε αυτή τη φάση , να το περιγράψει με ακρίβεια. Το βέβαιο είναι ότι δεν μπορεί να αφορά ένα νέο ουτοπικό σκηνικό , μέσα στο οποίο μπορεί να συνυπάρχουν οι επικίνδυνες ιδεοληψίες των ακραίων κύκλων των εταίρων-δανειστών , με τα πομπώδη ιδεολογήματα των διαφόρων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ , τα οποία με την πρώτη ευκαιρία δεν ξεχνούν να αναδεικνύουν τα πολιτικά τους αδιέξοδα.

Πρέπει να δεχτούμε ότι η παρούσα διαπραγμάτευση , έχει μια ιδιαιτερότητα αλλά και μια μοναδικότητα. Ιδιαιτερότητα γιατί διεξάγεται μεταξύ δύο πλευρών που εμφανίζονται ασύμβατες μεταξύ τους. Μοναδικότητα γιατί γίνεται εν όψει ενός χρονικού ορίου, πέραν του οποίου δεν υπάρχει επιστροφή.

Η 30η Ιουνίου είναι ημερομηνία λήξης για όλα και για όλους και όχι μόνο για τους Υπουργούς της Κυβέρνησης Τσίπρα , όπως θα ήθελαν ορισμένοι στο εσωτερικό αλλά και το εξωτερικό . Η άποψη ότι αυτό το σπιράλ αβεβαιότητας και παλινωδιών ,μπορεί να κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο, δεν μπορεί να αποτελεί την απάντηση στο τεράστιο ,άμεσο, πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα.

Πέραν αυτού του χρονικού σημείου, δεν υπάρχει επανάληψη των γνωστών διαπραγματευτικών ελιγμών. Δεν υπάρχουν διαδικασίες εξαγοράς νέου πολιτικού χρόνου . Δεν υπάρχει πολιτικό κεφάλαιο γύρω από το οποίο μπορούν να επενδυθούν νέες προσδοκίες και διάφορες άλλες πολιτικές και προσωπικές στρατηγικές. Εκ των πραγμάτων τότε θα τεθεί ωμά το ζήτημα των κορυφαίων επιλογών , που πρέπει να κάνει η κάθε πλευρά.

Αν δεν συμφωνηθεί μια βιώσιμη λύση ,που θα συμπεριλαμβάνει τις τρέχουσες δανειακές ανάγκες , την διασφάλιση της ρευστότητας της χώρας ,αλλά και την μακροοικονομική της προοπτική , τότε η προσφυγή στην λαϊκή ετυμηγορία ,είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Ο Πρωθυπουργός μίλησε ευθέως για δημοψήφισμα . Κανείς όμως δεν μπορεί να αποκλείσει την αναγκαστική επιλογή των εκλογών .

Όλα θα εξαρτηθούν από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της επιδιωκόμενης συμφωνίας .Αν δίνει όντως απαντήσεις στις σημερινές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας και δημιουργεί ψυχολογικά αβαντάζ σταθερότητας ,ακόμα κι’ αν παραβιάζει ορισμένες έστω κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ, τότε ο Πρωθυπουργός δεν θα έχει λόγο να θέσει την συμφωνία αυτή στην κρίση του λαού. Το πρόβλημά του θα είναι στο εσωτερικό του κόμματός του , το οποίο εκτιμάται ότι θα λύσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Στην περίπτωση που οι εσωκομματικές αντιδράσεις ξεπεράσουν το αναμενόμενο όριο , μπορεί ο κ. Τσίπρας να παίξει το χαρτί των εκλογών , με ευνοϊκούς για τη προσωπική του στρατηγική, όρους.

Από την άλλη πλευρά , το δημοψήφισμα δεν μπορεί να δώσει σταθερή διέξοδο στο κακό σενάριο μιας εμφανώς ετεροβαρούς συμφωνίας. Γιατί απορριπτικό-και με την σύμφωνη γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ – να είναι , δεν θα μπορεί ο Πρωθυπουργός να προσποιείται ότι δεν συνέβη τίποτα και να συνεχίζει την διακυβέρνηση , επί μιάς κρατικής δομής που θα παραπαίει και μιας κοινωνίας που θα είναι εν βρασμώ και διαιρεμένη. Και σε αυτή την περίπτωση θα αναγκαστεί να προσφύγει στις εκλογικές κάλπες.

Όμως θα πρέπει να γνωρίζουν και οι εταίροι –πιστωτές , ότι οι εκλογές της δεύτερης περιπτώσεως , θα είναι το νήμα που θα ξηλώσει το πουλόβερ της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης.
 
* Ο Θανάσης Λουκόπουλος είναι πολιτικός συντάκτης , που εργάζεται στις Βρυξέλλες , με καταγωγή από την Δωρίδα

Τα πρώτα βήματα, ενέργειες και δράσεις της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων

Στις 15 Νοεμβρίου 2014 πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο της Αθήνας «ΤΙΤΑΝΙΑ» η Ιδρυτική Συνέλευση της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων» (Ε.Δ.ΕΠ.).

Στόχος της ΕΔΕΠ είναι να συσπειρωθούν όλοι οι Επιστήμονες της Δωρίδας, με σκοπό την από κοινού προσπάθεια με τους τοπικούς φορείς για την  ανάπτυξη και προβολή της περιοχής και την ανάδειξη και αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της, με τη συμβολή του οποίου θα γίνει εφικτή η πραγματοποίηση του οράματος για τη Δωρίδα του πολιτισμού και της ιστορίας.

Στη Συνέλευση παραβρέθηκαν περίπου 140 Δωριείς επιστήμονες , αλλά και δημόσια πρόσωπα.

Κατά την Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ε.Δ.ΕΠ. εκλέχτηκε ενδεκαμελής προσωρινή διοίκηση , η οποία θα έχει όλες τις αρμοδιότητες που ανήκουν στο Διοικητικό Συμβούλιο και με κύριο έργο την αναγνώριση του Σωματείου , την καταχώρησή του στα βιβλία του οικείου Δικαστηρίου και τη σύγκληση μετά ταύτα της Γενικής Συνέλευσης των μελών για τη διενέργεια αρχαιρεσιών.

Η εν λόγω Επιτροπή συνήλθε κατά προβλεπόμενα και συγκροτήθηκε σε σώμα ως εξής:

1. Παναγιωτόπουλος Δημήτριος του Παναγιώτη , Πρόεδρος (τηλ. 6977357473)
2. Θεοχαρόπουλος Σίδερης του Παναγιώτη Α΄ Αντιπρόεδρος (τηλ. 6972802558)
3. Λουκόπουλος Περικλής του Νικολάου Β΄ Αντιπρόεδρος (τηλ. 6972318317)
4.Παπαθανασίου Γεώργιος του Ευθυμίου, Γεν. Γραμματέας (τηλ 6976994590). 5.Κρικέλας Χρήστος του Αποστόλου Ταμίας (τηλ. 6977987479)
6.Βήλος Γεώργιος του Αθανασίου Αναπλ. Γεν. Γραμματέας (τηλ. 6936939398)
7.Παπαθανασίου Ευθύμιος του Γεωργίου, Αναπλ. Ταμίας (τηλ. 6976994589)
8.Χαλιορής Κωνσταντίνος του Εμμανουήλ Μέλος (τηλ. 6944940034)
9.Καρατζαφέρης Χρύσανθος του Αναστασίου Μέλος (τηλ. 6948256559)
10. Ξυλάγγουρας Ευθύμιος του Γεωργίου Μέλος (τηλ. 6972951971)
11. Ευσταθίου Κωνσταντίνος του Αγγέλου Μέλος (τηλ. 6946061070)

Πρώτο μέλημα της Επιτροπής υπήρξε η διενέργεια των προβλεπόμενων διαδικασιών για τη νομιμοποίηση της Ένωσης. Αυτές ήδη ολοκληρώθηκαν και εγκρίθηκε το Καταστατικό της Ε.Δ.ΕΠ. με την υπό αριθμό 98/2015 Διαταγή του Ειρηνοδικείου Αθηνών και καταχωρήθηκε στο Βιβλίο Σωματείων του Πρωτοδικείου Αθηνών με τον αύξοντα αριθμό 30515.

Η ΕΔΕΠ, μετά από δωρεάν παραχώρηση χώρου από τον Πρόεδρο της Ε.Δ.ΕΠ. Δημήτρη Παναγιωτόπουλο, θα εδρεύει στα Γραφεία του Προέδρου στην Αθήνα στην Οδό Βερανζέρου 4 ( 7ος όροφος, τηλέφωνο 2103810312, 3810329 fax 2103810372)

Θέμα επίσης που απασχόλησε άμεσα την Επιτροπή ήταν η κατασκευή Ιστοσελίδας της Ένωσης. Μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε και τη λήψη σχετικών προσφορών έγινε η σχετική ανάθεση και ήδη είναι σε εξέλιξη η κατασκευή της ιστοσελίδας, η οποία θα περιλαμβάνει και Αγγλική έκδοση και η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη σύντομα.

Επίσης δόθηκε προτεραιότητα και στην εσωτερική συγκρότηση και οργάνωση της ΕΔΕΠ. Πρώτο έργο, με βάση τα ιδρυτικά μέλη , αποτέλεσε η δημιουργία βάσης δεδομένων των Μελών, η οποία θα περιλαμβάνει κατά κατηγορία τα βασικά στοιχεία τους ,με στόχο να διευκολύνεται η αναζήτηση και αξιοποίηση των γνώσεων και των δεξιοτήτων τους.

Τέλος σε πρόσφατο Διοικητικό Συμβούλιο αποφασίστηκε η οργάνωση ανοικτής επιστημονικής ημερίδας στα μέσα Ιουνίου με κύριο θέμα την Αειφόρο Ανάπτυξη στη Δωρίδα. Επιτροπή αποτελούμενη από τα μέλη του Δ.Σ. Γ. Βήλο, Κ. Χαλιορή και Χρ. Κρικέλα, ανέλαβε τη σχετική διοργάνωση και τις διερευνητικές επαφές με δυνητικούς εισηγητές επιστήμονες, που θα μπορούσαν να αναπτύξουν κάποιο σχετικό θέμα .

Τα αποτελέσματα από την πιο πάνω ημερίδα θα ανακοινωθούν το καλοκαίρι στην Ερατεινή σε χώρο και ημερομηνία , που θα προσδιορισθούν σε εύθετο χρόνο μετά τη διεξαγωγή της Ημερίδας.

Στο μεταξύ Δωριείς Επιστήμονες , οι οποίοι πληροφορήθηκαν την ίδρυση της Ε.Δ.ΕΠ., υποβάλλουν αιτήματα εγγραφών και έτσι αρχίζει σταδιακά να αυξάνεται ο αριθμός των μελών, που εκτιμάται, ότι με την κατασκευή της ιστοσελίδας και τις ενέργειες δημοσιοποίησης της Ε.Δ.ΕΠ. θα πολλαπλασιαστούν .

Οι ενδιαφερόμενοι να γίνουν μέλη της Ε.Δ.ΕΠ. μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Γραφεία της Ε.Δ.ΕΠ. (τηλ 2103810312, 3810329 ) και να ενημερωθούν για τη σχετική διαδικασία υποβολής αιτήματος εγγραφής τους στην Ε.Δ.ΕΠ. ή να απευθυνθούν για τον ίδιο λόγο σε οποιοδήποτε μέλος της Επιτροπής.

Ο Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας θα ενημερώσει για το νέο ΕΣΠΑ

Ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ θα κάνει ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωρίδας  που θα συνεδριάσει στο Λιδωρίκι την Πέμπτη 30 Απριλίου στις 11:00 το πρωί.

Στη συνεδρίαση θα υπάρξει και ενημέρωση των Δημοτικών Συμβούλων για το σοβαρό θέμα που απασχολεί την Τοπική Αυτοδιοίκηση τελευταία με την υποχρεωτική κατάθεση των διαθεσίμων  στην Τράπεζα της Ελλάδος.
Για τα ίδια θέματα ο Περιφερειάρχης θα παρευρεθεί στις 7:00 το απόγευμα της Πέμπτης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών στην Άμφισσα.

Να πούμε εδώ ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, με απόφαση στη χθεσινή του συνεδρίαση, εμμένει στη θέση να μη μεταφέρουν οι δήμοι τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην Τράπεζα της Ελλάδος μέχρι να προχωρήσει η νομοθετική τακτοποίηση των δεσμεύσεων του πρωθυπουργού, καθώς και να διασαφηνιστεί ο μηχανισμός με τον οποίο θα γίνεται η διαχείριση των χρημάτων των δήμων μέσω της Τράπεζα της Ελλάδος, εφόσον αυτά κατατεθούν.
Την τελική της δε στάση θα την καθορίσει στις 7 Μαΐου, στο τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ. Παράλληλα το ΔΣ της ΚΕΔΕ δηλώνει τη στήριξή του στην εθνική διαπραγματευτική προσπάθεια, με προϋπόθεση την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ και την ευρωζώνη, ισότιμο μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι έφηβοι διπλασίασαν τη χρήση των ναρκωτικών και μείωσαν το αλκοόλ
Ο ένας στους δέκα εφήβους έχει κάνει χρήση κάνναβης έστω και μία φορά στη ζωή του. Το ποσοστό των 15χρονων που πειραματίζεται με τις παράνομες ουσίες ανήλθε σε 9,6% το 2014 και σχεδόν διπλασιάστηκε σε σύγκριση με το αντίστοιχο ποσοστό το 2002 που ήταν 5,2%.

Στον αντίποδα, πάντως, έχει μειωθεί η κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους, με τους ειδικούς να αποδίδουν το γεγονός αφενός επειδή, λόγω της οικονομικής κρίσης, παίρνουν μικρότερο χαρτζιλίκι από τους γονείς τους, αφετέρου εξαιτίας των υψηλών τιμών των οινοπνευματωδών ποτών. Ενδεικτικά, το 30,1% των μαθητών ηλικίας 11 έως 14 ετών δηλώνουν ότι έχουν κάνει πρόσφατα χρήση αλκοόλ, ποσοστό που το 2010 ήταν 41,5%.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν, μεταξύ άλλων, από την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του προβλήματος των ναρκωτικών και των οινοπνευματωδών στην Ελλάδα το 2014, η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες από το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής (ΕΠΙΨΥ). Τα βασικά στοιχεία της έκθεσης είναι τα εξής:

Το 9,6% των 15χρονων αναφέρουν ότι έχουν κάνει χρήση κάνναβης, έστω και μία φορά στη ζωή τους. Ακολουθούν, με χαμηλότερα ποσοστά, χρήση υπνωτικών και άλλων φαρμάκων (5,1%), εισπνεόμενων ουσιών, όπως κόλλα, βενζίνη, διαλύτες (4,2%), άλλων συνθετικών ουσιών (2,9%), ηρεμιστικών ή υπνωτικών (2,4%), έκστασης ή άλλης ουσίας (1,5%). Τα αγόρια κάνουν σε υψηλότερο ποσοστό χρήση κάνναβης και τα κορίτσια χρήση φαρμάκων.

Ο αριθμός των χρηστών ηρωίνης στον ελληνικό πληθυσμό κυμαίνεται από 14.158 έως 18.530. Από αυτούς, περίπου το 80% είναι άνδρες και οι μισοί διαμένουν στην Αττική. Από τους «προβληματικούς χρήστες», όπως ονομάζονται, οι 4.451 έως 6.338 κάνουν ενέσιμη χρήση ηρωίνης, με αποτέλεσμα να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Το παρήγορο είναι, πάντως, ότι τα τελευταία χρόνια καταγράφεται συστηματική μείωση του αριθμού των θανάτων από ναρκωτικά, αύξηση του αριθμού όσων ακολουθούν πρόγραμμα απεξάρτησης και μείωση των χρηστών που μολύνονται από τον ιό του AIDS. Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι μονάδες απεξάρτησης καλούνται να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση με όλο και μικρότερη κρατική χρηματοδότηση. Είναι ενδεικτικό ότι το 2013, διατέθηκαν στο ΚΕΘΕΑ 18 εκατ. ευρώ και στον ΟΚΑΝΑ 23 εκατ. ευρώ. Οι δαπάνες του ΟΚΑΝΑ εμφανίζονται μειωμένες κατά 28% και 16% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες του 2009 και του 2012.

Στη λίστα αναμονής του ΟΚΑΝΑ βρίσκονται σήμερα 2.563 χρήστες, εκ των οποίων οι 2.301 στην Αττική. Το 2009, ο αριθμός αυτός είχε ξεπεράσει τους 5.500.

Αντίθετα, σημαντική αύξηση καταγράφεται στις εισόδους στα «στεγνά» προγράμματα στα οποία έχουν ενταχθεί 4.894 χρήστες.

ΑλκοόλΜείωση στην κατανάλωση αλκοόλ από τους εφήβους καταγράφεται στη μελέτη του ΕΠΙΨΥ. Το 30,1% των μαθητών ηλικίας 11 έως 14 ετών δηλώνουν ότι έχουν καταναλώσει αλκοόλ τις τελευταίες 30 μέρες πριν από τη διεξαγωγή της μελέτης, ποσοστό που το 2010 ήταν 41,5%. Τα αγόρια εμφανίζουν υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης αλκοόλ σε σύγκριση με τα κορίτσια (32,5% έναντι 27,8%), αλλά και μεγαλύτερη μείωση κατανάλωσης από τα κορίτσια σε σχέση με το 2010.

Στις έξι εξειδικευμένες μονάδες θεραπείας και το ένα αλκοολογικό ιατρείο, το 2013 κατέφυγαν ζητώντας θεραπεία 546 άτομα, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος των τελευταίων ετών (463 το 2012 και 477 το 2011).

Στην πλειονότητά τους (71,1%) ήταν άνδρες, ενώ ο ένας στους τρεις χρήστες είναι άνεργοι. Το 28,2% ανέφεραν ως κύριο είδος αλκοολούχου ποτού που συνήθως κατανάλωναν τον τελευταίο καιρό το κρασί ή τη ρετσίνα ως το κύριο είδος.

Το 26,7% δήλωναν το ούζο, το τσίπουρο ή το ρακί, το 24,4% την μπίρα και το 20,3% ουίσκι, βότκα, τεκίλα, τζιν, κονιάκ, ρούμι ή λικέρ

Δευτέρα, 27 Απριλίου 2015

Επισκέψιμο τουριστικό αξιοθέατο από το καλοκαίρι η γέφυρα του Ρίου - Αντίρριου

Από φέτος το καλοκαίρι η Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης» θα μπορεί να λογίζεται ως τουριστικό αξιοθέατο, μεταξύ των άλλων επισκέψιμων μνημείων της Δυτικής Ελλάδας. Αυτή της την πρόθεση έκανε σήμερα γνωστή η ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη  Δυτικής Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα και -κατόπιν- κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης επίσκεψης αντιπροσώπων της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας στον κτίριο διοίκησης της Ζεύξης στο Αντίρριο, αλλά και στον Πυλώνα Μ4.
 
Κατά τις αμέσως επόμενες ημέρες, η παραχωρησιούχος εταιρεία θα μελετήσει τις παραμέτρους κάτω από τις οποίες θα γίνει εφικτή για το κοινό η περιήγηση σε πυλώνα της Γέφυρας, προστιθέμενη στην υπάρχουσα ήδη δυνατότητα επίσκεψης του εκθεσιακού χώρου, ο οποίος λειτουργεί πλησίον του σταθμού διοδίων στο Αντίρριο.
 
Η εφαρμογή θα είναι πιλοτική για το καλοκαίρι του 2015, έτσι ώστε με την εμπειρία που θα αποκτηθεί κατά τη φετινή θερινή περίοδο, να τελειοποιηθεί μία θελκτική τουριστική πρόταση για την επόμενη χρονιά.
 
Εντός των αμέσως επόμενων εβδομάδων η διεύθυνση της εταιρείας θα καλέσει σε διάλογο αρμόδιους θεσμικούς φορείς και ενδιαφερόμενα μέρη, προκειμένου να γίνει από κοινού επεξεργασία του συντονισμού που χρειάζεται, τόσο για τη λειτουργικότητα του πλάνου, όσο και για την επικοινωνία του σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.
 
Τη σχετική πληροφόρηση παρείχε στον Περιφερειάρχη ο Διευθυντής Εταιρικής Επικοινωνίας & Αειφόρου Ανάπτυξης της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. Γιάννης Φρέρης, δίνοντας συνέχεια σε συζητήσεις που είχαν από πέρυσι ξεκινήσει μεταξύ των δύο πλευρών στην κατεύθυνση της ανάπτυξης και του μάρκετινγκ της περιφερειακής υπόληψης (territorial reputation) της περιοχής.
 
Για «ένα έργο που έχει ήδη δώσει πολλά στην περιοχή και στο εξής θα δώσει ακόμη περισσότερα, μέσα από ένα τέτοιο τουριστικό άνοιγμα» μίλησε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαΐας Πλάτων Μαρλαφέκας κατά την επιστροφή του από την ξενάγηση στον πυλώνα, χαρακτηρίζοντάς την «συγκλονιστική εμπειρία που αξίζει να ζήσει κανείς».

 

Κυριακή, 26 Απριλίου 2015

Το ΠΑΜΕ Φωκίδας για την 1η του Μάη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΓΙΑ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΗΣ 1ης ΤΟΥ ΜΑΗ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Με αγώνες τιμάμε τους νεκρούς της τάξης μας, συνεχίζουμε τις αγωνιστικές παραδόσεις του κινήματός μας, το δρόμο από το Σικάγο ως την Καισαριανή, μέχρι τις μέρες μας. Τιμάμε τους χιλιάδες επώνυμους και ανώνυμους που πάλεψαν σκληρά με τα αφεντικά και το κράτος τους σε όλο τον κόσμο για τις μεγάλες κατακτήσεις του 20ου αιώνα. Από το 8ωρο και τη σταθερή δουλειά με δικαιώματα, την κοινωνική ασφάλιση, την παιδεία, την υγεία, τους αγώνες για τις συνδικαλιστικές και δημοκρατικές ελευθερίες, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις.

Συνεχίζουμε τον ίδιο δρόμο!

Δυναμώνουμε τον αγώνα για όλα όσα μας ανήκουν, για όλα όσα μας πήραν, όλα όσα μας έκλεψαν, όλα όσα είναι δικαίωμά μας σήμερα!

Δε συμβιβαζόμαστε με τη φτώχεια, την ανεργία, τα μνημόνια, με ψίχουλα και υποσχέσεις.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Τρεις μήνες μετά την κυβερνητική εναλλαγή η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν αφήνει περιθώρια αμφιβολίας για το πώς θα κινηθεί, αφού δηλώνει ότι «θα διαχειριστεί την ακραία φτώχεια» και ότι δεν πρέπει να περιμένουν οι δημόσιοι υπάλληλοι ανάκτηση των απωλειών τους. Ταυτόχρονα καταβάλλει κανονικά τις δόσεις, «εγκαίρως και στο ακέραιο» προς Ε.Ε., ΕΚΤ και ΔΝΤ, για ένα χρέος που δεν είναι του λαού και «προσπαθεί να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό». Έτσι βλέπουμε ότι:
 • Η δίκαιη επαναφορά των συναδέλφων σε διαθεσιμότητα, δεν αφορά το σύνολο των διαθέσιμων και των απολυμένων και επιπλέον ο αριθμός των επαναπροσληφθέντων αφαιρείται από τις 15.000 προϋπολογισμένες προσλήψεις.
 • Αρνείται να ξεπαγώσει ακόμα και αυτές τις μισθολογικές ωριμάνσεις (μισθολογικά κλιμάκια), αρνείται να ικανοποιήσει ακόμα και τη χορήγηση του δώρου του Πάσχα, αλλά την ίδια στιγμή δίνει 500 εκατ. ευρώ στις ΗΠΑ για εξοπλιστικά.
 • Βαφτίζει την πληρωμή από το λαό των «μνημονιακών» χαρατσιών “πατριωτικό καθήκον”, ενώ διατηρεί τις προκλητικές φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.
 • Με το νέο νομοσχέδιο για τη Δημόσια Διοίκηση, διατηρεί όλο το προηγούμενο αυταρχικό πειθαρχικό πλαίσιο. Διατηρεί τη διάταξη ότι ένας Δημόσιος Υπάλληλος δεν μπορεί να αμφισβητεί το Σύνταγμα και τους νόμους του Κράτους, «την αναξιοπρεπή συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας», κλπ.
 • Παγώνει την αξιολόγηση με τη μορφή που προωθήθηκε από τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, για να φέρει όμως μια άλλη, κι αυτή τιμωρητική, αφού θα συνδέεται με το μισθό, την αποδοτικότητα και την υπηρεσιακή εξέλιξη.
 • Κρύβει ότι έχει αποδεχτεί και διατηρεί τη μεγάλη αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης, τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις, τη ληστεία στα ταμεία από το PSI, ενώ προωθεί «αντικίνητρα» σε κάθε πρόωρη συνταξιοδότηση, ληστεύει τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, μέσω repos. Στο στόχαστρο βρίσκονται ξανά οι γυναίκες με ανήλικα παιδιά, η αύξηση των ορίων ηλικίας ακόμα και για παλιούς ασφαλισμένους. Η κατάσταση στην υγεία είναι τραγική, στην κυριολεξία γιατρεύεται όποιος έχει να πληρώσει.
 • Με δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου σε ένα μήνα, από τη μία ρυθμίζει ληξιπρόθεσμα χρέη από φορολογικές παραβάσεις (πλαστά-εικονικά τιμολόγια, μη απόδοση ΦΠΑ κ.ά.) προς όφελος μεγαλοεπιχειρηματιών και από την άλλη, για να εξυπηρετήσει το κρατικό χρέος, βάζει χέρι στα ταμειακά διαθέσιμα δήμων, περιφερειών και άλλων δημοσίων οργανισμών με αποτέλεσμα την περαιτέρω περικοπή κοινωνικών δαπανών.
Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Αυτή η Πρωτομαγιά δεν είναι μια ακόμα διαδήλωση. Δηλώνουμε την αγωνιστική ετοιμότητά μας, την απόφασή μας να υπερασπίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας. Οι εργαζόμενοι δεν θα υποδεχτούν με αδράνεια, φόβο και υποχώρηση τα νέα μνημόνια όπως και να τα ονομάσουν, τα νέα δεινά στη ζωή τους για τα κέρδη των μονοπωλίων.
Αγώνας Ρήξη Ανατροπή
 
Ο δικός μας δρόμος χωρίς φτώχεια ανεργία μνημόνια

Όλοι στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου

1η Μάη 10:30 π.μ. στην Πλατεία Λαού στην Άμφισσα